CZ-DRG ve sdělení ČSÚ a plán na referenční kódování pro CZ-DRG v roce 2019

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CZ-DRG ve sdělení ČSÚ a plán na referenční kódování pro CZ-DRG v roce 2019"

Transkript

1 CZ-DRG ve sdělení ČSÚ a plán na referenční kódování pro CZ-DRG v roce 2019 T. Pavlík, Z. Bortlíček, M. Uher, P. Klika, M. Bartůňková, J. Linda, V. Těšitelová, M. Zvolský, I. Rubešová, L. Dušek Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Seminář k implementaci systému CZ-DRG do resortu zdravotnictví

2 CZ-DRG již existuje jako klasifikační systém

3 Struktura systému CZ-DRG se nevymyká struktuře jiných DRG systémů ve světě 1. Inspirace moderními prvky zahraničních DRG systémů, 2. Rozšíření struktury klasifikačního systému a důraz na klinickou příbuznost a náplň DRG bází, 3. Využití většího počtu proměnných pro vytvoření klasifikačních pravidel, 4. Vytvoření flexibilní struktury DRG skupin v rámci DRG bází, 5. Vývoj nové metodiky kalkulace závažnosti hospitalizačního případu, 6. Vývoj ve spolupráci s odbornými společnostmi, 7. Využití standardního datového rozhraní pro předávání dokladů o poskytované akutní lůžkové péči.

4 Struktura systému CZ-DRG je dostupná online

5 Referenční sběr dat pro CZ-DRG Referenční vykazování pro CZ-DRG verze 1.0 lze zahájit od bez nutnosti jakýchkoliv změn datového rozhraní pro předávání dokladů platného pro IR-DRG. Pro referenční vykazování CZ-DRG je však nutné zavést doplňující metodické pokyny pro 1. kódování diagnóz a 2. vykazování DRG markerů. Pokyny pro CZ-DRG budou součástí sdělení ČSÚ o aktualizaci IR-DRG na rok 2019, které bude závazné pro všechny poskytovatele akutní lůžkové péče. Doplnění pokynů pro CZ-DRG do metodik IR-DRG na rok 2019 umožní plošnou aplikovatelnost těchto pokynů u všech poskytovatelů akutní lůžkové péče.

6 1. Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Bude doplněna o metodické pokyny pro kódování HP za účelem akutní rehabilitace nebo podání chemoterapie nebo radioterapie: a. Při hospitalizaci pacienta za účelem akutní rehabilitace na oddělení 2F1 nebo 2H1 kódujte na pozici první vedlejší diagnózy stav, který představuje důvod indikace akutní rehabilitace u pacienta. b. Při hospitalizaci pacienta za účelem podání chemoterapie nebo radioterapie kódujte na pozici první vedlejší diagnózy diagnózu novotvaru nebo jiného onemocnění, která představuje hlavní důvod indikace chemoterapie nebo radioterapie.

7 Příklad: Vykazování vedlejších diagnóz IR-DRG vs. CZ-DRG Příklad pro chemoterapii (CHT) (analogicky pro ostatní zmíněnou péči): Kódování dle IR-DRG: Hlavní diagnóza Vedlejší diagnózy Z51.1 A40.8, C18.8, I10, C78.0 V IR-DRG nezáleží klasifikace případu na pořadí vedlejších diagnóz. Kódování během referenčního sběru dat: Hlavní diagnóza Vedlejší diagnózy Z51.1 C18.8, A40.8, I10, C78.0 CÍLEM JE JEDNOZNAČNÁ IDENTIFIKACE DŮVODU PODÁNÍ CHT U HP! Pro referenční sběr dat bude zavedeno dočasné pravidlo pro vykázání indikace CHT jako první vedlejší diagnózy = první vedlejší diagnózy uvedené na posledním dokladu 02 příslušném danému hospitalizačnímu případu.

8 2. Metodika užití DRG markerů v systému IR-DRG bude doplněna o kódy a pokyny pro vykazování: nových DRG markerů pro neexistující kódy výkonů SZV, jejichž vykazování obohatí data o informace v současné době nedostupné ze standardně předávaných dat, nových DRG markerů, jejichž vykazování zpřesňuje informaci obsaženou v kódech výkonů SZV platných pro IR-DRG (v roli kritických výkonů), nových DRG markerů pro situace nezjistitelné ze stávajícího datového rozhraní. Seznam nových DRG markerů bude součástí metodických materiálů pro IR-DRG na rok 2019 = standardní proces implementace.

9 Příklad: DRG markery pro obohacení dat o nové informace akutní leukémie Kódování dle IR-DRG: IR-DRG Hlavní diagnóza DRG marker 1730 C C91.1 = Akutní lymfocytární leukémie Klasifikace do IR-DRG báze 1730 Akutní leukémie V IR-DRG jsou případy pro akutní leukémii klasifikovány v MDC 17 na základě hlavní diagnózy a kritických výkonů, což vzhledem k velmi omezenému spektru chirurgických výkonů pro tuto indikaci není optimální. Kódování při referenčním sběru dat a při přechodu na CZ-DRG: IR-DRG Hlavní diagnóza DRG marker 1730 C C V CZ-DRG klasifikace do 17-C01 Indukční nebo reindukční fáze léčby akutní leukémie V CZ-DRG klasifikace do 17-C04 Paliativní fáze léčby akutní leukémie Pro klasifikaci v CZ-DRG byly zavedeny DRG markery pro identifikaci fázi léčby akutní leukémie, např.: (DRG) Indukční fáze léčby při akutní leukémii, (DRG) Paliativní fáze léčby při akutní leukémii Pro referenční sběr dat jsou tedy zachovány všechny platné konvence pro IR-DRG, a nad to je u pacientů vykazována dodatečná informace o fázi léčby v podobě jednoho z definovaných markerů.

10 Příklad: DRG markery pro obohacení dat o nové informace - polytrauma Kódování dle IR-DRG: Hlavní diagnóza S32.00 S06.60 Vedlejší diagnózy S32.00 = Zlomenina bederního obratle zavřená S06.60 = Úrazové subarachnoidální krvácení bez otevřené nitrolební rány. V IR-DRG pro označení případu za polytrauma stačí vykázání dvou vhodných MKN-10 kódů z kapitoly S. Kódování při referenčním sběru dat a při přechodu na CZ-DRG: Hlavní diagnóza Vedlejší diagnózy DRG marker S32.00 S S32.00 S Není polytrauma. Je polytrauma. Pro identifikaci polytraumat v CZ-DRG byl v souladu s definicí polytraumatických pacientů ve Věstníku MZČR č. 6/2008, příloha 1 bod 1 zaveden nový DRG marker: (DRG) Pacient s diagnostikovaným polytraumatem s ISS >=15 hospitalizovaný v lůžkovém zařízení. Pro referenční sběr dat jsou tedy zachovány všechny platné konvence pro IR-DRG, a nad to je u pacientů, u kterých byla naplněna definice dle zmíněného věstníku, třeba vykázat i DRG marker

11 Příklad: DRG markery pro doplnění stávajícího výkonu dětská urologie

12 Nové DRG markery pro endoprotézy v systému CZ-DRG (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - KYČELNÍ KLOUB (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - KOLENNÍ KLOUB (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - HLEZENNÍ KLOUB (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - KLOUBY PRSTŮ NOHY (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - RAMENNÍ KLOUB (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - LOKETNÍ KLOUB (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - ZÁPĚSTNÍ KLOUB (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - KLOUBY PRSTŮ RUKY (DRG) LOKALIZACE ENDOPROTÉZY - ČELISTNÍ KLOUB (DRG) TYP VÝKONU - IMPLANTACE (DRG) TYP VÝKONU - REIMPLANTACE (DRG) TYP VÝKONU - EXTRAKCE (DRG) TYP VÝKONU - EXTRAKCE A SPACER (DRG) TYP VÝKONU - REVIZE BEZ VÝKONU NA PROTÉZE (DRG) ROZSAH ENDOPROTÉZY - TOTÁLNÍ, KOMPLETNÍ (DRG) ROZSAH ENDOPROTÉZY - CERVIKOKAPITÁLNÍ, SÁŇOVÁ, ČÁSTEČNÁ (DRG) ROZSAH ENDOPROTÉZY - POVRCHOVÁ, RESURFACING (DRG) TYP UKOTVENÍ ENDOPROTÉZY - CEMENTOVANÁ (DRG) TYP UKOTVENÍ ENDOPROTÉZY - NECEMENTOVANÁ (DRG) TYP UKOTVENÍ ENDOPROTÉZY - HYBRIDNÍ (DRG) TECHNIKA ZAVEDENÍ ENDOPROTÉZY - OTEVŘENÝ PŘÍSTUP S POUŽITÍM NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU (DRG) TECHNIKA ZAVEDENÍ ENDOPROTÉZY - OTEVŘENÝ PŘÍSTUP BEZ POUŽITÍ NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU (DRG) TECHNIKA ZAVEDENÍ ENDOPROTÉZY - MINIINVAZIVNÍ PŘÍSTUP S POUŽITÍM NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU (DRG) TECHNIKA ZAVEDENÍ ENDOPROTÉZY - MINIINVAZIVNÍ PŘÍSTUP BEZ POUŽITÍ NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU

13 Struktura a počet nových CZ-DRG markerů Oblast použití DRG markerů Celkový počet DRG markerů Všeobecná chirurgie 51 Ortopedie (endoprotézy kloubů) 24 Gynekologie a porodnictví 19 Kardiologie a kardiochirurgie 16 Urologie 15 Gastroenterologie a intervenční radiologie 8 Neonatologie 6 Hematologie 5 Otorinolaryngologie 5 Neurologie a neurochirurgie 5 Ostatní 12 Celkem 166

14 Podklady pro nasmlouvání nových DRG markerů K návrhu jednotlivých DRG markerů byly doplněny následující informace: 1. v případě nových DRG markerů, které představují rozšíření stávajícího výkonu SZV nebo stávajícího DRG markeru, byl doplněn kód výkonu, který s daným DRG markerem jednoznačně souvisí a podmiňuje ho, 2. v případě nových DRG markerů, které představují nový výkon neexistující v SZV, pak byl doplněn kód výkonu obdobné náročnosti s ohledem na nezbytné personální a přístrojové zabezpečení na straně poskytovatele zdravotních služeb, 3. v souvislosti s body 1 a 2 byly ke všem nově navrženým DRG markerům doplněny kódy souvisejících lékařských odborností, jichž se daný DRG marker týká, 4. v případě nově zavedených DRG markerů, u nichž není relevantní vazba na stávající výkony SZV (dle bodu 1 a 2), byl doplněn jiný atribut pro nasmlouvání DRG markeru, např. požadavek na statut centra vysoce specializované péče nebo požadavek na adekvátní přístrojové vybavení.

15 Příklad: DRG markery pro doplnění stávajícího výkonu dětská urologie

16 Závěry Řídící rady pro implementaci CZ-DRG do resortu zdravotnictví dne Doplnění metodik IR-DRG o prvky CZ-DRG bylo komunikováno na jednání Řídící rady pro implementaci CZ-DRG dne : 1. Tým ÚZIS ČR dostal úkol vypracovat vazbu nově navržených DRG markerů na IČP poskytovatelů akutní lůžkové péče, což umožní rychlé a především jednotné nasmlouvání nově navržených DRG markerů poskytovatelům ALP ČR. 2. Zástupci zdravotních pojišťoven se zároveň na jednání Řídící rady zavázali nově navržené DRG markery poskytovatelům akutní lůžkové péče nasmlouvat.

17 Příklad: vazba nových DRG markerů na IČP (DRG) TYP POUŽITÉHO KARDIOVERTERU-DEFIBRILÁTORU - DVOUDUTINOVÝ DRG marker IČZ Název IČZ IČP Název IČP Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Kardiostimulační a elektrofyziol.centr Institut klin.a exper.medicíny v Praze Operační sály KKCH Institut klin.a exper.medicíny v Praze Operační sály KK Fakultní nemocnice v Motole Odd.standardní péče-dětské kardioce Fakultní nemocnice v Motole Standartní lůžková stanice-kardiolog Nemocnice Na Homolce Kardiologie-ambulance Nemocnice Na Homolce Kardiologie-lůžkové oddělení ÚVN-Vojenská fakultní nemocnice Praha Kardiologicko-arytmologická ambulance KARDIOLOGIE NA BULOVCE, s.r.o Lůžkové oddělení KARDIOLOGIE NA BULOVCE, s.r.o Příjmová ambulance Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Katetrizační sály Nemocnice České Budějovice, a.s Kardiologie-arytmologické pracoviště Karlovarská krajská nemocnice a.s Intervenční kardiologie KV Fakultní nemocnice Plzeň Kardiologická ambulance Krajská nemocnice Liberec, a.s Kardiologie - elektrofyz. kardiosimul. l Krajská zdravotní, a.s. - MN v ÚL, o.z Invazivní kardiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové I.int.kl. - Kardiostim.středisko Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně I.IKAK - lůžková část standard Fakultní nemocnice Brno Arytmologické středisko IKK Krajská nemocnice T. Bati, a. s Intervenční kardiologie a arytmologie Nemocnice Podlesí a.s Kardiologické oddělení lůžkové Nemocnice Podlesí a.s Ambulance kardiologická Fakultní nemocnice Olomouc Oddělení invazních vyšetřovacích m Městská nemocnice Ostrava Kardiologie - lůžkové oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Chirurg.kl. - stanice A Fakultní nemocnice Ostrava Chirurgická klinika - stanice D Fakultní nemocnice Ostrava Odd.kardiovas.-Koronární zákrokový s

18 Příklad: vazba nových DRG markerů na IČP (DRG) TYP POUŽITÉHO KARDIOVERTERU-DEFIBRILÁTORU - DVOUDUTINOVÝ DRG marker IČZ Název IČZ IČP Název IČP Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Kardiostimulační a elektrofyziol.centr Institut klin.a exper.medicíny v Praze Operační sály KKCH Institut klin.a exper.medicíny v Praze Operační sály KK Fakultní nemocnice v Motole Odd.standardní péče-dětské kardioce Fakultní nemocnice v Motole Standartní lůžková stanice-kardiolog Nemocnice Na Homolce Kardiologie-ambulance Nemocnice Na Homolce Kardiologie-lůžkové oddělení ÚVN-Vojenská fakultní nemocnice Praha Kardiologicko-arytmologická ambulance KARDIOLOGIE NA BULOVCE, s.r.o Lůžkové oddělení KARDIOLOGIE NA BULOVCE, s.r.o Příjmová ambulance Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Katetrizační sály RN dostane k Nemocnice České Budějovice, a.s Kardiologie-arytmologické pracoviště Karlovarská krajská nemocnice a.s Intervenční kardiologie KV Fakultní nemocnice Plzeň připomínkování Kardiologická ambulance Krajská nemocnice Liberec, a.s Kardiologie - elektrofyz. kardiosimul. l Krajská zdravotní, a.s. - MN v ÚL, o.z Invazivní kardiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové I.int.kl. - Kardiostim.středisko Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně I.IKAK - lůžková část standard Fakultní nemocnice Brno Arytmologické středisko IKK Krajská nemocnice T. Bati, a. s Intervenční kardiologie a arytmologie Nemocnice Podlesí a.s Kardiologické oddělení lůžkové Nemocnice Podlesí a.s Ambulance kardiologická Fakultní nemocnice Olomouc Oddělení invazních vyšetřovacích m Městská nemocnice Ostrava Kardiologie - lůžkové oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Chirurg.kl. - stanice A Fakultní nemocnice Ostrava Chirurgická klinika - stanice D Fakultní nemocnice Ostrava Odd.kardiovas.-Koronární zákrokový s

19 Dopad metodických změn na poskytovatele akutní lůžkové péče Poskytovatelé akutní lůžkové péče musí zajistit kódování příslušných vedlejších diagnóz na pozici první vedlejší diagnózy posledního dokladu 02 hospitalizačního případu. Poskytovatelé dále musí zajistit nasmlouvání a vykazování nových DRG markerů pro CZ-DRG dle doplňujících metodických pokynů v plném rozsahu. Nárůst v časové náročnosti kódování případů z vybraných oblastí kódování Pro zahájení referenčního sběru dat CZ-DRG není nutné měnit stávající podobu softwaru IR-DRG Grouper

20 Dopad metodických změn na ZP Zdravotní pojišťovny musí od pro CZ-DRG zajistit možnost vykazování nových DRG markerů jednotlivými poskytovateli akutní lůžkové péče, tedy pojišťovny musí tyto nové kódy nasmlouvat. Pojišťovny musí od být schopny přijímat doklady s novým kódem DRG markeru a následně tyto informace evidovat a archivovat.

21 Varianty realizace referenčního kódování 1. Plošné zavedení referenčního kódování v celé síti poskytovatelů akutní lůžkové péče. 2. Zavedení referenčního kódování pouze v referenční síti poskytovatelů akutní lůžkové péče projektu DRG Restart.

22 Varianty realizace referenčního kódování 1. Plošné zavedení referenčního kódování v celé síti poskytovatelů akutní lůžkové péče cestou standardního výkaznictví zdravotní péče zdravotním pojišťovnám. ALE klíčový je záznam nových DRG markerů do NIS RN a jejich následný přenos do datového úložiště referenčních nemocnic!

23 Popularizace referenčního kódování v rámci referenčních nemocnic Tým ÚZIS ČR připravil pro RN krátkou prezentaci ohledně referenčního kódování pro CZ-DRG. Cílem je prezentace klíčových bodů referenčního kódování a zdůraznění jeho významu pro vedení RN a jednotlivých klinik. Prezentující = odborný asistent (nominuje RN) Místo = primářská porada (v nejbližším termínu)

24 DĚKUJI ZA POZORNOST

Metodika referenčního kódování CZ-DRG pro rok 2019

Metodika referenčního kódování CZ-DRG pro rok 2019 Metodika referenčního kódování CZ-DRG pro rok 2019 T. Pavlík, Z. Bortlíček, M. Uher, P. Klika, M. Bartůňková, J. Linda, V. Těšitelová, M. Zvolský, I. Rubešová, L. Dušek Ústav zdravotnických informací a

Více

Zahájení referenčního kódování pro systém CZ DRG od

Zahájení referenčního kódování pro systém CZ DRG od Zahájení referenčního kódování pro systém CZ DRG od 1. 1. 2019 Metodický materiál pro referenční nemocnice projektu DRG Restart T. Pavlík, Z. Bortlíček, M. Uher, P. Klika, M. Bartůňková, M. Zvolský, L.

Více

Markery systému CZ-DRG jako základ implementace nového systému úhrad akutní lůžkové péče. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha

Markery systému CZ-DRG jako základ implementace nového systému úhrad akutní lůžkové péče. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha Markery systému CZ-DRG jako základ implementace nového systému úhrad akutní lůžkové péče Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha 31.8. 2018 Systém CZ-DRG je vydán ve sdělení ČSÚ ve verzi

Více

Mapa akutní lůžkové péče v ČR

Mapa akutní lůžkové péče v ČR Mapa akutní lůžkové péče v ČR Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Markéta Bartůňková, Petr Klika, Michal Kratochvíl, Jan Linda, Miroslav Zvolský, Ladislav Dušek Ústav zdravotnických

Více

Aktualizace klasifikačního systému CZ-DRG

Aktualizace klasifikačního systému CZ-DRG Aktualizace klasifikačního systému CZ-DRG T. Pavlík, Z. Bortlíček, M. Uher, P. Klika, M. Bartůňková, P. Kovalčíková, M. Hlostová, J. Linda, V. Těšitelová, M. Zvolský, I. Rubešová, L. Dušek Ústav zdravotnických

Více

Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG

Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG Tomáš Pavlík, Markéta Bartůňková, Jan Linda, Petr Klika, Miroslav Zvolský, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Ladislav

Více

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Pacienti s diabetem Milan Kvapil, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Lucie Panáčková, Martina Hlostová, Ladislav Dušek Fakultní nemocnice

Více

Metodiky CZ-DRG verze 1.0

Metodiky CZ-DRG verze 1.0 Metodiky CZ-DRG verze 1.0 Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Markéta Bartůňková, Petr Klika, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Miroslav Zvolský, Jan Linda, Vladimíra Těšitelová, Ladislav Dušek

Více

Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán

Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán 2018 -> 2018 -> 2019 L. Dušek, M. Bartůňková, V. Těšitelová, P. Klika, T. Pavlík, M. Zvolský J. Linda, jménem vývojových týmů CZ-DRG Ústav zdravotnických informací

Více

Projekty ÚZIS OPZ DRG Restart & Centrum NZIS

Projekty ÚZIS OPZ DRG Restart & Centrum NZIS Projekty ÚZIS OPZ DRG Restart & Centrum NZIS Principiální cíle a smysl projektů Ladislav Dušek Rámcové termíny a šance na řešení? 2014 Implementace metodik 2015 2016 2017 Metodický vývoj Metodiky vyvineme??

Více

Vliv kódování na oceňování DRG skupiny

Vliv kódování na oceňování DRG skupiny Vliv kódování na oceňování DRG skupiny Ing. Markéta Bartůňková Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR 07. 11. 2018 6. 7. 11. 2018 Vykazování zdravotních služeb u hospitalizačních případů pracovišť

Více

Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart

Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart - Stav k 30.11. 2014 - Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart - Stav k 30.11. 2014 - DRG RESTART je PROJEKT.. má začátek a konec.. má

Více

Aktuální pokroky v projektu DRG Restart. Ing. Petr Mašek, manager vývoje DRG Restart

Aktuální pokroky v projektu DRG Restart. Ing. Petr Mašek, manager vývoje DRG Restart Aktuální pokroky v projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek, manager vývoje DRG Restart Proč potřebuje Česká republika nový DRG systém? Klinická a ekonomická homogenita jednotlivých DRG skupin stávajícího

Více

Klasifikační faktory systému CZ-DRG verze 1.0

Klasifikační faktory systému CZ-DRG verze 1.0 Klasifikační faktory systému CZ-DRG verze 1.0 Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Lucie Panáčková, Petr Klika, Miroslav Zvolský, Ladislav Dušek Ústav zdravotnických

Více

Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart

Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart - Stav k 30.11. 2014 - Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart DRG RESTART je PROJEKT.. má začátek a konec.. má definované výstupy Projekt..

Více

Projekt DRG Restart Vývoj, aktuální stav a harmonogram projektu

Projekt DRG Restart Vývoj, aktuální stav a harmonogram projektu Projekt DRG Restart Vývoj, aktuální stav a harmonogram projektu Ing. Jan Linda 11. 10. 2017 DRG Restart vývoj Proč DRG Restart? DRG ano IR-DRG několik let v úhradách každý rok zásadní změny (DRG α, β,

Více

Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému (NZIS) Ladislav Dušek

Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému (NZIS) Ladislav Dušek Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému (NZIS) Ladislav Dušek Rekonstrukce NZIS v r. 2015 I. Restrukturalizace správce NZIS Nový ÚZIS ČR = nová struktura = nové agendy Kancelář ředitele

Více

Analýza připravenosti nemocnic III. brněnský DRG den. Ing. Petr Mašek

Analýza připravenosti nemocnic III. brněnský DRG den. Ing. Petr Mašek Analýza připravenosti nemocnic III. brněnský DRG den Ing. Petr Mašek Analýza připravenosti nemocnic Dotazník Cíl Cílem dotazníku bylo získat přehled o vybraných procesech jednotlivých referenčních nemocnic

Více

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA

KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA KOMPLEXNÍ ONKOLOGICKÁ CENTRA Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky Onkologická péče v ČR ze dne 5.12.2008 Ročník 2008 Částka 7 Bod 6 Strana 27-34 Doplňky - Věstník MZČR 2/2009 a 7/2009 Komplexní

Více

Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0

Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0 Struktura a hlavní principy klasifikačního systému CZ-DRG verze 1.0 Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Markéta Bartůňková, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Lucie Panáčková, Petr Klika, Jan

Více

Plán a obsah sběru dat z referenčních nemocnic v roce Ing. Jan Linda

Plán a obsah sběru dat z referenčních nemocnic v roce Ing. Jan Linda Plán a obsah sběru dat z referenčních nemocnic v roce 2017 Ing. Jan Linda 9. 11. 2016 Časová specifikace Sběr dat za celý rok 2016 první sběr dat za celé účetní období data budou základem reálného ocenění

Více

CZ-DRG ve Sdělení ČSÚ a právní aspekty nastupující implementace. V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha

CZ-DRG ve Sdělení ČSÚ a právní aspekty nastupující implementace. V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha CZ-DRG ve Sdělení ČSÚ a právní aspekty nastupující implementace V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha 21. 11. 2018 Zákon o veřejném zdravotním pojištění 41a Klasifikace akutní

Více

Metodika kódování IR-DRG vs. CZ-DRG v roce 2019

Metodika kódování IR-DRG vs. CZ-DRG v roce 2019 Metodika kódování IR-DRG vs. CZ-DRG v roce 2019 Miroslav Zvolský, Tomáš Pavlík, Irena Rubešová, Zbyněk Bortlíček, Jiří Šedo, Petra Králová, Dana Krejčová a tým DRG Restart Ústav zdravotnických informací

Více

Metodiky IR-DRG doplněné o CZ- DRG markery a plán školení kodérů referenčních nemocnic

Metodiky IR-DRG doplněné o CZ- DRG markery a plán školení kodérů referenčních nemocnic Metodiky IR-DRG doplněné o CZ- DRG markery a plán školení kodérů referenčních nemocnic M. Zvolský, T. Pavlík, I. Rubešová, P. Králová, J. Linda, L. Dušek Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR,

Více

Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok Markéta Bartůňková

Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok Markéta Bartůňková Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok 2017 Markéta Bartůňková 13. 12. 2016 ÚZIS ČR DRG 1. Pověření ÚZIS ČR na základě 41a zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a

Více

Taxonomie a klíčové prvky nového klasifikačního systému hospitalizačních případů v ČR

Taxonomie a klíčové prvky nového klasifikačního systému hospitalizačních případů v ČR Taxonomie a klíčové prvky nového klasifikačního systému hospitalizačních případů v ČR Tomáš Pavlík, Ladislav Dušek, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Karolína Baloghová, Petr Mašek, Markéta Bartůňková 2.

Více

Vybrané ukázky analýz vysvětlující rozdílné náklady vybraných druhů péče mezi různými typy nemocnic

Vybrané ukázky analýz vysvětlující rozdílné náklady vybraných druhů péče mezi různými typy nemocnic Vybrané ukázky analýz vysvětlující rozdílné náklady vybraných druhů péče mezi různými typy nemocnic Ocenění zdravotních služeb v projektu DRG Restart za rok 2017 M. Bartůňková, T. Pavlík, Z. Bortlíček,

Více

Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR

Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR Markéta Bartůňková, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Petra Kovalčíková, Ladislav Dušek, Petr Klika, Jan Linda a tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických

Více

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: MDC 05 Nemoci a poruchy oběhové soustavy

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: MDC 05 Nemoci a poruchy oběhové soustavy Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: MDC 05 Nemoci a poruchy oběhové soustavy Štěpán Černý, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Markéta Bartůňková, Jan Linda,

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace

Metodika sestavení případu hospitalizace Metodika sestavení případu hospitalizace 007.2010 1 / 5 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1. Definice případu hospitalizace Hospitalizační případ 1 je pro potřeby DRG pobyt nemocného v jedné Nemocnici, v časové

Více

Průvodní dokument k verzi klasifikace IR-DRG 009.2012 Správa a rozvoj DRG-předání výstupů Ministerstvu zdravotnictví ČR Verze 009.

Průvodní dokument k verzi klasifikace IR-DRG 009.2012 Správa a rozvoj DRG-předání výstupů Ministerstvu zdravotnictví ČR Verze 009. Průvodní dokument k verzi klasifikace IR-DRG 009.2012 Správa a rozvoj DRG-předání výstupů Ministerstvu zdravotnictví ČR Verze 009.2012 Národní referenční centrum Autor: Andrea Švejdová Datum: 13. 12. 2011

Více

Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky

Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR R. Policar Ministerstvo zdravotnictví ČR Konference DRG Restart 29. 11. 2017 Právní základ

Více

Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče projekt DRG Restart. Petr Mašek a tým DRG Restart

Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče projekt DRG Restart. Petr Mašek a tým DRG Restart Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče projekt DRG Restart Petr Mašek a tým DRG Restart I. Dosavadní použití DRG v systému úhrad v ČR Použití DRG v úhradách v letech 2008

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace 010

Metodika sestavení případu hospitalizace 010 Metodika sestavení případu hospitalizace 010 Verze 010 (doplnění vyznačeno červeně) 1 / 6 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační případ 1 je pro potřeby

Více

Metodické materiály pro IR-DRG na rok Irena Rubešová Oddělení klinických klasifikací ÚZIS ČR

Metodické materiály pro IR-DRG na rok Irena Rubešová Oddělení klinických klasifikací ÚZIS ČR Metodické materiály pro IR-DRG na rok 2019 Irena Rubešová Oddělení klinických klasifikací ÚZIS ČR Osnova Metodické materiály pro IR-DRG Harmonogram procesu aktualizace metodik IR-DRG Metodika kódování

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Verze 012.001_návrh (doplnění pro verzi 012 zvýrazněno červeně) 1 / 7 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační

Více

Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart. Ing. Petr Mašek & Tým DRG Restart

Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart. Ing. Petr Mašek & Tým DRG Restart Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek & Tým DRG Restart Cíl projektu DRG Restart projekt Standardizace procesů, tvorba metodik a systémových nástrojů v síti referenčních nemocnic za

Více

Změny v systému DRG Kultivace MDC 08

Změny v systému DRG Kultivace MDC 08 Změny v systému DRG Kultivace MDC 08 Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2013 Národní referenční centrum Autor: Helena Rathousová Datum: 7. 8. 2013 Ortopedie řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2013

Více

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Oblast urologie

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Oblast urologie Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: Oblast urologie Roman Zachoval, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Markéta Bartůňková, Ladislav Dušek Thomayerova nemocnice,

Více

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 2 0 3 IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 5 M 0 0 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Zápis z jednání. 1. Cíle a milníky projektu DRG Restart

Zápis z jednání. 1. Cíle a milníky projektu DRG Restart Zápis z jednání Označení: Zápis z porady (ZP) Klasifikace: Pracovní skupina Typ jednání: Porada OA III. Datum jednání: 27. 4. 2016 Jednání řídil: Ing. Mašek, Ing. Bartůňková Místo konání: ÚZIS ČR PROGRAM:

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace

Metodika sestavení případu hospitalizace Metodika sestavení případu hospitalizace 009.2012 1 / 6 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační případ 1 je pro potřeby DRG časově vymezen pobytem nemocného

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG 009.2012 Platná verze MKN-10 Pro rok 2012 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů 2. aktualizované

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 9 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 5 9 M 0 0 1 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

První praktické výstupy z projektu DRG Restart týkající se českých nemocnic

První praktické výstupy z projektu DRG Restart týkající se českých nemocnic První praktické výstupy z projektu DRG Restart týkající se českých nemocnic Tomáš Pavlík, Markéta Bartůňková, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Petr Klika, Jan Linda, Vladimíra Těšitelová,

Více

Aktuální stav CZ-DRG. Petr Tůma. Seminář ICZ OLOMOUC květen 2019

Aktuální stav CZ-DRG. Petr Tůma. Seminář ICZ OLOMOUC květen 2019 Aktuální stav CZ-DRG Petr Tůma Seminář ICZ OLOMOUC 21. 22. květen 2019 Témata 1. Rozdíly v konstrukci CZ-DRG oproti IR-DRG 2. Čtyři příklady klasifikovaných případů v IR-DRG a CZ-DRG 3. (Zatím) nevyužité

Více

CZ-DRG návrh nového klasifikačního systému hospitalizačních případů

CZ-DRG návrh nového klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ-DRG návrh nového klasifikačního systému hospitalizačních případů Tomáš Pavlík a nejen analytický tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Institut biostatistiky a analýz,

Více

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012 Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Současný stav nezohledňují se klinická či histologická stadia onemocnění a s nimi související

Více

Kvalita Očima Pacientů 2009 Měření kvality zdravotních služeb prostřednictvím spokojenosti pacientů

Kvalita Očima Pacientů 2009 Měření kvality zdravotních služeb prostřednictvím spokojenosti pacientů Kvalita Očima Pacientů 2009 Měření kvality zdravotních služeb prostřednictvím spokojenosti pacientů DOBRO PACIENTA JE NEJVYŠŠÍ ZÁKON Důvody měření spokojenosti pacientů ve vyspělých zdravotních systémech:

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

METODIKA PŘIŘAZENÍ RELATIVNÍ VÁHY K HOSPITALIZAČNÍMU PŘÍPADU V SYSTÉMU CZ DRG

METODIKA PŘIŘAZENÍ RELATIVNÍ VÁHY K HOSPITALIZAČNÍMU PŘÍPADU V SYSTÉMU CZ DRG METODIKA PŘIŘAZENÍ RELATIVNÍ VÁHY K HOSPITALIZAČNÍMU PŘÍPADU V SYSTÉMU CZ DRG Metodický materiál projektu DRG Restart Zpracoval autorský kolektiv pod vedením: T. Pavlík, M. Bartůňková, P. Klika, J. Linda,

Více

ÚVN-Vojenská fakultní nemocnice Praha. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

ÚVN-Vojenská fakultní nemocnice Praha. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 6 1 3 8 3 0 8 2 IČZ smluvního ZZ 0 6 0 5 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 6 M 0 5 1 Název IČO ÚVN-Vojenská fakultní nemocnice Praha PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.06.06 / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 0 6 4 0 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 0 5 M 0 0 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_1 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 2 0 3 IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 5 M 0 0 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 6 4 1 7 3 IČZ smluvního ZZ 1 2 Číslo smlouvy 2 A 1 M 2 Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 7.7.7 / 4_5 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Více

Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart

Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart - Stav k 15.11. 2014 - Datová a analytická základna DRG Hlavní metodické úkoly DRG 2014 201x: milestones 1. Definice reprezentativního souboru referenčních

Více

Projekt DRG restart a jeho novinky

Projekt DRG restart a jeho novinky Projekt DRG restart a jeho novinky VSTUPNÍ SITUACE a SMYSL projektu Centralizovaná data v ZP Implementace standardizovaných metodik Analýzy validních centralizovaných dat Vykazování péče v terénu Hlavní

Více

Institucionální zajištění správy a rozvoje DRG v ČR. Ing. Eva Švecová Národní referenční centrum

Institucionální zajištění správy a rozvoje DRG v ČR. Ing. Eva Švecová Národní referenční centrum Institucionální zajištění správy a rozvoje DRG v ČR Ing. Eva Švecová Národní referenční centrum Správa a rozvoj IR-DRG MZ ČR: o držitel licence, má nevýhradní právo k užívání a úpravám Know how systému

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 0 6 4 1 7 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 1 0 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 1 0 M 0 0 7 Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY

Více

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči Model systémového zajištění urgentní péče v České republice Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči 19.9.2019 Co je urgentní příjem? Urgentní příjem (UP) je specializované

Více

Název IČO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 1 5 9 8 1 6 IČZ smluvního ZZ 7 2 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 B 7 2 M 0 0 5 Název IČO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Rehabilitační péče na akutních lůžkách. Markéta Bartůňková, Jana Homrová, Zbyněk Bortlíček, Tomáš Pavlík

Rehabilitační péče na akutních lůžkách. Markéta Bartůňková, Jana Homrová, Zbyněk Bortlíček, Tomáš Pavlík Rehabilitační péče na akutních lůžkách Markéta Bartůňková, Jana Homrová, Zbyněk Bortlíček, Tomáš Pavlík Rehabilitační péče Proč potřebuje Česká republika nový DRG systém? Klinická a ekonomická homogenita

Více

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 2 0 3 IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 5 M 0 0 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

První rok řešení projektu DRG Restart 2014 > 2015 ->?

První rok řešení projektu DRG Restart 2014 > 2015 ->? První rok řešení projektu DRG Restart 2014 > 2015 ->? První rok řešení projektu DRG Restart Projektový tým a hlavní cíle řešení Restrukturalizace ÚZIS: pozice DRG týmu Sekretariát Web studio Help desk

Více

1. Metodika oceňování hospitalizačního případu pro rok 2016

1. Metodika oceňování hospitalizačního případu pro rok 2016 Zápis z jednání Označení: Zápis z porady (ZP) Klasifikace: Pracovní skupina Typ jednání: Porada OAI Datum jednání: 19. 4. 2016 Jednání řídil: Ing. Mašek, Ing. Bartůňková Místo konání: ÚZIS ČR PROGRAM:

Více

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová 9. 11. 2016 ÚZIS ČR referenční síť poskytovatelů 1. ÚZIS ČR na základě zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde? Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech

Více

Datová a analytická základna DRG

Datová a analytická základna DRG Datová a analytická základna DRG Projekt DRG restart První jednání Expertní rady a zástupců referenčních nemocnic ČR 25.3. 2015 DRG 2014 2017. : projektový tým Organizační a systémové vedení Philipp Dušek

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 9 8 0 6 IČZ smluvního ZZ 4 4 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 P 4 4 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 6 4 1 7 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 1 2 Číslo smlouvy 1 8 1 M 7 Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Projektový plán činností 2014

Projektový plán činností 2014 Projektový plán činností 2014 Správa a rozvoj DRG-základní dokument Národní referenční centrum Autor: NRC Datum: 15. března 2014 Zařazení: Interní, pro účely jednání a schválení Představenstva Popis plánovaných

Více

Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017

Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017 Nedostatek lékařů a personálu ve zdravotnictví a role státu Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017 Nedostatek lékařů

Více

Obsah prezentace. Aktuální možnosti ve vykazování péče a jejich nástroje

Obsah prezentace. Aktuální možnosti ve vykazování péče a jejich nástroje Obsah prezentace Obsah prezentace : Historie zavádění DRG v ČR Příjmy z veřejného zdravotního pojištění (v.z.p) a role DRG v úhradách Rizika při zavádění DRG Využití DRG v nemocnicích Kraje a možnosti

Více

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 6 4 2 3 IČZ smluvního ZZ 5 2 Číslo smlouvy 2 A 5 M 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 7.7.7 / 4_5 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE Platnost smlouvy

Více

Kalkulace závažnosti komorbidit a komplikací pro CZ-DRG

Kalkulace závažnosti komorbidit a komplikací pro CZ-DRG Kalkulace závažnosti komorbidit a komplikací pro CZ-DRG Michal Uher a analytický tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha Institut biostatistiky a analýzy, Lékařská

Více

Klasifikace hospitalizačních procedur praktická ukázka

Klasifikace hospitalizačních procedur praktická ukázka Klasifikace hospitalizačních procedur praktická ukázka MUDr. Irena Rubešová, MUDr. Miroslav Zvolský Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Seminář ÚZIS ČR pro Českou chirurgickou společnost 1.

Více

Vředová onemocnění kůže a jejich vykazování v datech akutní lůžkové péče

Vředová onemocnění kůže a jejich vykazování v datech akutní lůžkové péče Vředová onemocnění kůže a jejich vykazování v datech akutní lůžkové péče Andrea Pokorná, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Markéta Bartůňková, Ladislav Dušek

Více

prodlouženém intervalu do 4,5 hod od vzniku příhody

prodlouženém intervalu do 4,5 hod od vzniku příhody MUDr. Jan Bartoník Historie medikamentosní terapie ischemických CMP Přes veškerou snahu byly do r. 1995 ischemické CMP považovány za více méně terapeuticky neovlivnitelné. Za jedinou účinnou látku v terapii

Více

Úhrady zdravotní péče, seznam zdravotních výkonů. Daniel Hodyc Lékařská fakulta UK

Úhrady zdravotní péče, seznam zdravotních výkonů. Daniel Hodyc Lékařská fakulta UK Úhrady zdravotní péče, seznam zdravotních výkonů Daniel Hodyc 6.11. 2013 3. Lékařská fakulta UK Úhrady zdravotní péče - struktura prezentace Formální a procedurální pravidla úhrad zdravotní péče v České

Více

STAV ŘEŠENÍ PROJEKTU CZ-DRG

STAV ŘEŠENÍ PROJEKTU CZ-DRG STAV ŘEŠENÍ PROJEKTU CZ-DRG 2018 -> 2019 -> 2020 L. Dušek, M. Bartůňková, V. Těšitelová, P. Klika, T. Pavlík, M. Zvolský J. Linda, jménem vývojových týmů CZ-DRG Ústav zdravotnických informací a statistiky

Více

Konference DRG Restart 2016

Konference DRG Restart 2016 Zpráva z Konference DRG Restart 2016 9. 10. 11. 2016 Kongresové centrum Praha Záštitu nad konferencí poskytli: MUDr. Svatopluk Němeček, MBA, ministr zdravotnictví ČR prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.,

Více

Personální kapacity lékařů v rezortu zdravotnictví predikce potřeb

Personální kapacity lékařů v rezortu zdravotnictví predikce potřeb Personální kapacity lékařů v rezortu zdravotnictví predikce potřeb Analýza stavu k 31.12.2015 a predikce vývoje do roku 2025-2040 Národní zdravotnický informační systém ČR (NZIS) Program statistických

Více

Pololetní výkaz o lůžkovém fondu poskytovatele lůžkové péče a jeho využití

Pololetní výkaz o lůžkovém fondu poskytovatele lůžkové péče a jeho využití Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 132/14 ze dne 30.10.2013 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2014. Vyplněný výkaz předložte pracovišti státní statistické

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 6 1 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 6 4 2 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 2 Číslo smlouvy 2 A 5 M 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH

Více

Kontroly dat a metodické závěry pro další období. Ing. Markéta Bartůňková

Kontroly dat a metodické závěry pro další období. Ing. Markéta Bartůňková Kontroly dat a metodické závěry pro další období Ing. Markéta Bartůňková 10. 11. 2016 Mimořádný sběr dat za období leden duben 2016 Analýza zpracována za 4 referenční nemocnice, z toho: 2x Fakultní a velké

Více

Benchmarking poskytovatelů akutní lůžkové péče

Benchmarking poskytovatelů akutní lůžkové péče Benchmarking poskytovatelů akutní lůžkové péče Markéta Bartůňková, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Petr Klika, Miroslav Zvolský, Jan Linda, Vladimíra Těšitelová, Ladislav Dušek a tým projektu DRG Restart

Více

implementace CZ-DRG JUDr. Radek Policar

implementace CZ-DRG JUDr. Radek Policar Právní 550 SC-002 aspekty implementace CZ-DRG JUDr. Radek Policar 9. listopadu 2016 Východiska dnešního stavu Sdělení ČSÚ č. 427/2005 Sb., o zavedení Klasifikace hospitalizovaných pacientů (IR-DRG) Český

Více

Vývoj finančního ohodnocení NLZP (předběžné výsledky)

Vývoj finančního ohodnocení NLZP (předběžné výsledky) Výsledky, stav a plán řešení projektu DRG Restart Vývoj finančního ohodnocení NLZP (předběžné výsledky) Ing. Markéta Bartůňková Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha PORADA MANAGEMENTU

Více

Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok Ladislav Dušek

Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok Ladislav Dušek Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok 2017 Ladislav Dušek 9. 11. 2016 HARMONOGRAM a STAV projektu 2014/15 2016 2017 Restrukturalizace ÚZIS ČR Proveditelnost Program OPZ Referenční

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 0 2 3 7 3 6 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 0 2 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 0 2 M 0 0 8 Název IČO Ústav hematologie a krevní transfuze PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY

Více

Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG MUDr. Milan Kotyza

Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG MUDr. Milan Kotyza Revize kódování diagnóz v klasifikačním systému DRG 9. 5. 2016 MUDr. Milan Kotyza Revize v klasifikačním systému DRG Od roku 2010, kdy úhradu LZZ začala ovlivňovat platba za hospitalizační případ, začala

Více

Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG

Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Vybrané příklady spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Ladislav Plánka Česká pediatricko-chirurgická společnost ČLS JEP Fakultní nemocnice Brno Konference DRG Restart 2016 9. 11. 2016 Nevýhody

Více

Klasifikační systém hospitalizačních případů CZ-DRG verze 1.0

Klasifikační systém hospitalizačních případů CZ-DRG verze 1.0 Klasifikační systém hospitalizačních případů CZ-DRG verze 1.0 Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Markéta Bartůňková, Jan Linda, Petr Klika, Miroslav Zvolský,

Více

Konference DRG Restart 2017

Konference DRG Restart 2017 Zpráva z konference Konference DRG Restart 2017 29. 11. 30. 11. 2017, Praha Hotel International Praha Záštitu nad konferencí převzali: JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA, ministr zdravotnictví ČR doc. MUDr.

Více

Metodika sestavení hospitalizačního případu pro CZ-DRG

Metodika sestavení hospitalizačního případu pro CZ-DRG Metodika sestavení hospitalizačního případu pro CZ-DRG Tomáš Pavlík a nejen analytický tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Institut biostatistiky a analýz, Masarykova

Více

Principy DRG restart. Ing. Petr Mašek, vedoucí vývoje

Principy DRG restart. Ing. Petr Mašek, vedoucí vývoje Principy DRG restart Ing. Petr Mašek, vedoucí vývoje Principy DRG restart Rozsah projektu: Komplexní kontrola dat Výpočet relativních vah Pravidla pro použití relativních vah Návrh použití v úhradách Metodika

Více

Sdělení o stavu projektu DRG Restart. Vývoj CZ-DRG (v. 1.0) Evropská unie Evropský sociální fond Operační program Zaměstnanost

Sdělení o stavu projektu DRG Restart. Vývoj CZ-DRG (v. 1.0) Evropská unie Evropský sociální fond Operační program Zaměstnanost Sdělení o stavu projektu DRG Restart Vývoj CZ-DRG (v. 1.0) Evropská unie Evropský sociální fond Operační program Zaměstnanost Metodický vývoj CZ-DRG je (téměř) u konce Evropská unie Evropský sociální fond

Více

Název IČO Nemocnice Milosrdných bratří,p.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Nemocnice Milosrdných bratří,p.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 8 5 1 2 4 7 8 IČZ smluvního ZZ 7 2 0 4 8 0 0 0 Číslo smlouvy 2 B 7 2 N 0 0 3 Název IČO Nemocnice Milosrdných bratří,p.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Typologie zdravotnických pracovišť Pracovní workshop. Ing. Petr Mašek

Typologie zdravotnických pracovišť Pracovní workshop. Ing. Petr Mašek Typologie zdravotnických pracovišť Pracovní workshop Ing. Petr Mašek 21.10.2015 Zdravotnická pracoviště Typy připomínek Typologie Připomínky k členění a výčtu definovaných pracovišť Nové pracoviště Sdružených

Více