Literatura: Kapitola 5 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Literatura: Kapitola 5 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího."

Transkript

1 Předmět: MA Dnešní látka: Metoda sítí pro D úlohy. Poissonova rovnice. Vlnová rovnice. Rovnice vedení tepla. Literatura: Kapitola 5 ze skript Karel Rektorys: Matematika 3, ČVUT, Praha,. Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

2 Metoda sítí pro eliptické PDR ve D Připomeňme, že u je zkrácený zápis výrazu u x + u y Úloha (s Dirichletovou okrajovou podmínkou): u = f v Ω = (a, b ) (a, b ), u = g na Γ. Dělení ve směru x s krokem h, body x i = a + ih, i =,,...,M. Dělení ve směru x s krokem h, body x j = a + jh, j =,,...,N. Uzly P i,j (x i, x j ). Označme u i,j = u(p i,j ). Je-li u dostatečně hladká funkce, pak parciální derivace funkce u umíme vyjádřit pomocí hodnot u v uzlech a parametrů h a h :

3 u (P i,j ) = u i+,j u i,j +O(h x h ), u x (P i,j ) = u i,j u i,j + u i+,j h +O(h ), u (P i,j ) = u i,j+ u i,j +O(h x h ), u x (P i,j ) = u i,j u i,j + u i,j+ h +O(h ). Označíme-li f i,j f(p i,j ) a zavedeme U i,j místo u i,j, můžeme psát diferenční (sít ové) rovnice odpovídající vnitřním uzlům sítě, např. uzlu P i,j. Vztah u(p i,j ) = f(p i,j ) nahradíme rovností

4 U i,j U i,j + U i+,j h U i,j U i,j + U i,j+ h = f i,j, kde i =,,...,M, j =,,...,N. Hodnoty U,j, U M,j, kde j =,,...,N, a hodnoty U i,, U i,n, kde i =,,...,M, jsou přímo určeny okrajovou podmínkou u = g na Γ. Dostáváme tedy systém (M )(N ) lineárních algebraických rovnic s neznámými U,, U,,..., U,N, U,, U,,...,U,N,..., U M,, U N,,...,U M,N. Neznámé uspořádáme do sloupcového vektoru û, hodnoty f i,j do sloupcového vektoru f a koeficienty soustavy do (řídké) matice A. Řešíme soustavu Aû = f. Lze ukázat, že matice A je symetrická a pozitivně definitní. Často h h = h, zjednodušení diferenčních rovnic.

5 Speciální případ: u =, čtvercová sít, tj. h = h. Rovnice U i,j U i,j + U i+,j h kde h = h a f i,j =, přejde v U i,j U i,j + U i,j+ h = f i,j, (U i,j U i,j + U i+,j ) (U i,j U i,j + U i,j+ ) =, tedy U i,j = U i,j + U i+,j + U i,j + U i,j+, tj. aritmetický průměr hodnot v sousedních uzlech. Liebmannova iterace: v nulté aproximaci je část hodnot U i,j dána okraj. podm., hodnoty ve zbývajících uzlech jsou libovolně zvoleny; postupný výpočet průměrů s využitím "čerstvých" hodnot; ukončení výpočtu při splnění konvergenčního kritéria. Odpovídá Gaussově-Seidelově metodě. Konvergence k přesnému řešení diskretizované úlohy.

6 Liebmannova iterace: příklad u = v Ω = (, ) (,, 5), u = x y + na Γ Ω. Diskretizační parametr h = / ve směru x i y. Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x

7 Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x

8 Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x

9 Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa x

10 Na konci.,., 3. a. cyklu iterací přes všechny uzly: Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa y osa x osa x

11 Spojitá, po částech lineární interpolace ("dva trojúhelníky = jeden obdélník"). Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa x Výsledky získané na jemnejší síti; iterací a iterací: Liebmannova iterace. Presne reseni: x y + Liebmannova iterace. Presne reseni: x y osa y osa x.5 osa y osa x

12 Liebmannovou iterací lze řešit i Poissonovu rovnici u = f Sít ová rovnice v uzlu s indexy i, j U i,j U i,j + U i+,j h kde h h = h, přejde v U i,j U i,j + U i,j+ h = f i,j, (U i,j U i,j + U i+,j ) (U i,j U i,j + U i,j+ ) = h f i,j, tedy U i,j = U i,j + U i+,j + U i,j + U i,j+ + h f i,j. Další postup je stejný jako dříve. Příklad: u = 6 sin(xy)(y + x ), s takovými okrajovými podmínkami, aby přesné řešení bylo u(x, y) = sin(xy) na obdélníku (, ) (,, 5).

13 Priblizne reseni (presne reseni sin(xy))

14 Přibližné řešení z jiného pohledu. Priblizne reseni (presne reseni sin(xy))

15 Rozdil mezi presnym a pribliznym resenim v uzlech site x 3 x 3.5 y.5.5 x 3

16 Ukázka konvergence přibližného řešení. Poloviční krok sítě čtvrtinová chyba, ale čtyřnásobný počet iterací. Abs. hodn. rozdilu mezi presnym a pribl. resenim v uzlech site. h=, h h/ h/ h/8 h/ Pocet cyklu Liebmannovych iteraci

17 Obecné poznámky k řešení Poissonovy rovnice s OP: Pokud Ω není obdélník, pak přibližné zachycení Dirichl. okrajových podmínek. Při některých způsobech větší chyba diskretizace větší chyba metody. Vhodná aproximace zajistí chybu metody η h max C(max(h, h )) (za předpokladu jisté hladkosti přesného řešení u). Lze řešit i úlohy s okr. podm. s derivací. Lze řešit okr. úl. se složitější dif. rov.: ( a u ) ( b u ) + qu = f, x x x y kde a, b C (Ω), q, f C(Ω), a, b c >, q.

18 Rovnice kmitání struny (vlnová rovnice) (příklad PDR hyperbolického typu) u t = u a x v Ω = (, L) (, T), u(x, ) = g (x), < x < L poč. výchylka u t (x, ) = g (x), < x < L poč. rychlost u(, t) = u(l, t) =, < t < T okraj. podm., přičemž a = F ρ, kde F je síla, která napíná strunu, a ρ je délková měrná hmotnost struny.

19 Diskretizace Uzly sítě: (x i, t k ) = (ih, kτ), i =,,...,M, k =,,...,N, h = L/M, τ = T/N, N a M jsou přirozená čísla. Za předpokladu hladkosti funkce u v Ω: Diferenční rovnice u x (x i, t k ) = uk i uk i + ui+ k h +O(h ), u t (x i, t k ) = uk+ i ui k + u k i τ +O(τ ). U k+ i Ui k + U k i τ = a Uk i Uk i + Ui+ k h, k =,,...,N, i =,,...,M. Pětibodové schéma.

20 Toto schéma patří mezi explicitní metody, protože ze znalosti přibližného řešení na k-té časové vrstvě explicitně ( vzorečkem ) spočítáme řešení na k + -ní časové vrstvě. Z diferenční rovnice plyne U k+ i = ( τ a h k =,,...,N, i =,...,M. Lze-li zvolit τ = h a, dostaneme U k+ i ) U ki +τ a ( ) h Ui k + Uk i+ U k i, = U k i + Uk i+ Uk i, k =,,...,N, i =,,...,M (explicitní čtyřbodové schéma).

21 Okrajová podmínka U k = = Uk M, k =,,...,N. Počáteční výchylka Ui = g (x i ), i =,,...,M. Počáteční rychlost U i = U i +τg (x i ), i =,,...,M. Chyba metody řádu O(τ + h ). Přesnější vztah pro přibližné řešení na. časové vrstvě by zlepšil chybu metody na O(τ + h ).

22 Stabilita metody O metodě řekneme, že je stabilní, pokud se chyba, které se dopustíme během výpočtu či při zadání počátečních podmínek, nebude zvětšovat.... slabě stabilní, pokud se chyba... zvětšuje jen "mírně" (lineárně).... nestabilní, pokud se chyba... "prudce" zvětšuje. Postačující podmínka, aby naše explicitní metoda byla slabě stabilní: τ h a ; silně stabilní: τ < h a. Metoda je podmíněně stabilní.

23 Příklad: Struna s počáteční nenulovou výchylkou a s nulovou počáteční rychlostí Struna v case

24 τ =.9 τ kriticke =. τ =.996 τ kriticke = τ =. τ kriticke =. τ =. τ kriticke =

25 τ =.9 τ kriticke =. τ =.996 τ kriticke = τ =. τ kriticke =. τ =. τ kriticke =

26 τ =.9 τ kriticke =. τ =.996 τ kriticke = τ =. τ kriticke =. τ =. τ kriticke =

27 Implicitní schéma U k+ i Ui k + U k i τ [ = U k+ a i Uk+ i + U k+ i+ h + Uk i Uk i h + U k i+ Sedmibodové schéma. Při přechodu na novou časovou vrstvu (tj. (k + )-ní) je nutno vyřešit soustavu lin. alg. rovnic pro neznámé U k+ i, i =,..., M s třídiagonální regulární maticí. Metoda je stabilní pro libovolné τ > (nepodmíněně stabilní). ].

28 Poznámka ke kmitání struny: vlastní čísla a vlastní funkce Hledejme řešení vlnové rovnice ve speciálním tvaru: u(x, t) = v(x)s(t) Po dosazení do u t = a u x dostaneme: v(x)s tt (t) = a v xx (x)s(t) v Ω. Tedy (za předpokladu, že s a v ) s tt (t) s(t) = v xx(x) a v(x) (x, t) Ω. Obě strany se tudíž rovnají téže konstantě ˆλ. Odtud v xx ˆλ a v =, v() = = v(l) okrajové podm., s tt ˆλs =.

29 Upravme v xx ˆλ ˆλ v = zavedením λ = a a. Dostaneme okraj. úlohu na intervalu [, L]. v xx +λv =, v() = = v(l) Systém vlastních čísel a vlastních funkcí (sinus; vlastní tvary). Ukázalo by se, že řešeními druhé rovnice (pro s(t)) jsou také periodické funkce (sinus a kosinus). Z požadavku na splnění počáteční výchylky pak vyplyne, jaké násobky vlastních funkcí se objeví v řešení úlohy. Vlastní kmitočty struny: πn F/ρ, n =,,... L Větší napínací síla F zvýšení kmitočtu. Větší hustota materiálu struny ρ snížení kmitočtu. Delší struna snížení kmitočtu.

30 Kmitání obdélníkové homogenní membrány u t = a ( ) u x + u y v Q = Ω (, T), kde Ω = (, L) (, L), u(x, y, ) = g (x, y), (x, y) Ω poč. výchylka u t (x, y, ) = g (x, y), (x, y) Ω poč. rychlost u(x, y, t) = g (x, y, t), (x, y) Ω, < t < T okraj. podm. Na Ω sít s uzly (x i, y j ) = (ih, jh), kde i, j =,,...,M, h = /M. Časová proměnná diskretizovaná s krokem τ = /N.

31 Explicitní diferenční schéma (diferenční rovnice v uzlu (x i, y j ): U k+ i,j U k i,j + Uk i,j τ k =,,...,N, i, j =,,...,M. = a Uk i,j + Uk i+,j + Uk i,j + Uk i,j+ Uk i,j h, Využití okrajové podmínky pro stanovení uzlových hodnot na Ω. Využití počátečních podmínek pro stanovení uzlových hodnot v nulté a první časové vrstvě. Podmínka stability a konvergence metody: τ h /( a). Schéma opět vede k explicitnímu vyjádření vektoru U k+ = (U k+,, Uk+,,...,Uk+ M,, Uk+,,..., Uk+ M,,..., Uk+ M,M )T.

32 Implicitní schéma U k+ i,j = a U k i,j + Uk i,j + a τ U k+ i,j + Uk+ i+,j + Uk+ i,j + Uk+ i,j+ Uk+ i,j h U k i,j + Uk i+,j + Uk i,j + Uk i,j+ Uk i,j h. Absolutně stabilní; bodů (po pěti v (k + )-ní a v (k )-ní časové vrstvě, jeden bod v k-té časové vrstvě). Pro přechod z (k )-ní a k-té časové vrstvy na (k + )-ní vrstvu je nutné vyřešit soustavu s řídkou, pásovou maticí s pěti nenulovými prvky na jednom řádku.

33 Rovnice vedení tepla (jedna prostorová proměnná) u = a u t x v Q = (, L) (, T), a >, u(x, ) = g(x), < x < L počáteční teplota u(, t) = q (t), < t < T u(l, t) = q (t), < t < T zadaná teplota levého konce, zadaná teplota pravého konce (q () = g(), q () = g(l) podmínky souhlasnosti) Řešením rozumíme každou funkci u(x, t), která je spojitá v Ω = Ω Γ, má v Ω spojité parciální derivace u/ t a u/ x, splňuje v Ω PDR a na Γ\{T} (, L) splňuje okrajové podmínky a počáteční podmínku.

34 Diskretizace (viz vlnovou rovnici!!!) Uzly sítě: (x i, t k ) = (ih, kτ), i =,,...,M, k =,,...,N, h = L/M, τ = T/N, N a M jsou přirozená čísla. Za předpokladu hladkosti funkce u v Ω: u x (x i, t k ) = uk i uk i + ui+ k h +O(h ), u t (x i, t k ) = uk+ i ui k +O(τ). τ Diferenční rovnice Uk+ i Ui k = a Uk i Uk i + Ui+ k τ h, k =,,...,N, i =,...,M. Využití okr. a poč. podm.! Čtyřbodové explicitní schéma: U k+ i = Ui k +τ a ( ) h Ui k Uk i + Ui+ k.

35 Zaved me β = τa a U k+ h i = Ui k + τa ( U k h i Ui k + Ui+ k ). upravme na U k+ i = βu k i +( β)uk i +βu k i+. Maticově U k+ = AU k, kde β β.... β β β.. A =. β..... ; β β β pro jednoduchost q = = q (nulová teplota na koncích).

36 Z U k+ = AU k plyne, že U k = A k U, k =,..., N, vektor U je ovšem přímo dán počáteční podmínkou!!! Vyšetření stability metody (naznačení, jak se to dělá) Je nebezpečí, že není-li krok τ dostatečně malý, metoda bude nestabilní? Lze ukázat, že vlastní čísla matice A jsou λ m = β sin mπ M, kde m =,...,M. Pro velká M jest λ M β. Je-li β > /, je β <, tedy aspoň jedno vlastní číslo matice A k v absolutní hodnotě neomezeně roste s rostoucím k (tj. jako β k. Z toho a z Geršgorinovy věty plyne, že aspoň jeden prvek matice A k v absolutní hodnotě také neomezeně roste (vl. č. je v kruhu, který má "vzdálený" střed nebo velký poloměr, prvků matice A k je však stále stejný počet, aspoň jeden tedy musí neomezeně růst). Nestabilita.

37 Je-li β /, jsou vlastní čísla matice A k omezená konstantou nezávislou na M a N. Lze ukázat, že i prvky matice A k jsou omezené, a že metoda je tudíž stabilní. Protože β = τa, je podmínka stability uvedené explicitní h metody dána nerovností τ h a. Při nedodržení podmínky stability pozorujeme jevy podobné ukázkám nestabilního chování explicitní metody sítí pro řešení vlnové rovnice. Čtyřbodové explicitní schéma při volbě τ = h a : U k+ i = ( ) Ui k + Uk i+.

38 Příklad: Tepelně izolovaný drát s počátečním rozložením teploty a s Dirichletovou okrajovou podmínkou Teplota v case

39 τ =.5 τ kriticke =.5 h =.5 τ =.875 τ kriticke =.5 h = Teplota v x=.5 (casove kroky).55 Teplota v x=.5 (casove kroky)

40 Dirichletova okrajová podmínka je leckdy nerealistická. Rovnice vedení tepla s Newtonovou OP u = a u t x v Q = (, L) (, T), a >, u(x, ) = g(x), < x < L, počáteční teplota, u x (, t)= α(u(, t) q (t)), < t < T, α > q je teplota prostředí vlevo (je-li vyšší než teplota drátu, drát se zleva zahřívá, jeho teplota klesá směrem dovnitř, derivace teploty je na levém konci záporná), u x (L, t)= α(u(l, t) q (t)), < t < T, α > q je teplota prostředí vpravo (je-li vyšší než teplota drátu, drát se zprava zahřívá, jeho teplota klesá směrem dovnitř, tedy roste směrem k pravému konci, derivace teploty je na pravém konci kladná).

41 Jak diskretizovat Newtonovy OP? U k+ U k+ h ( ) = α U k+ q ((k + )τ). Hodnotu U k+ už můžeme znát (viz čtyřbodové schéma pro parabolickou rovnici). Pak je explicitní vztah pro U k+ Obdobně pro U k+ M. U k+ = Uk+ + hαq ((k + )τ). +hα. V numerickém příkladu je α =, q = q = ; stejná počáteční teplota jako u Dirichletových OP:

42 Krátký časový krok stabilní metoda. τ =.5 τ kriticke =.5 h =.5.5 Teplota v x=.5 (casove kroky)

43 τ =.5 τ kriticke =.5 h =.5 τ =.875 τ kriticke =.5 h = Teplota v x=.5 (casove kroky).5 Teplota v x=.5 (casove kroky)

44 Nenulové zdroje "f " vedou na rovnici u t = a u x + f s patřičnými počátečními a okrajovými podmínkami. Explicitní schéma U k+ i U k i τ = a Uk i Uk i + U k i+ h + f k i, kde f k i = f(ih, kτ).

45 I pro rovnici vedení tepla (s nulovou či nenulovou pravou stranou) lze použít implicitní schéma: U k+ i U k i τ = a Uk+ i Uk+ i + U k+ i+ h +f k i, které vede na chybu metody O(τ + h ). (Z té plyne, že ačkoli stabilita metody nezávisí na velikosti časového kroku τ, přesto τ musí být řádově tak velké jako h, jinak by chyba způsobená krokemτ převládla a zcela znehodnotila přesnost získanou diskretizací prostorové proměnné.) Jiné implicitní schéma (nepodmíněně stabilní, s chybou O(τ + h )): U k+ i U k i τ [ = U k+ a i Uk+ i + U k+ i+ h + Uk i ] Uk i + Ui+ k h.

Literatura: Kapitola 5 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

Literatura: Kapitola 5 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího. Předmět: MA4 Dnešní látka: Metoda sítí pro 2D úlohy. Possonova rovnce. Vlnová rovnce. Rovnce vedení tepla. Lteratura: Kaptola 5 ze skrpt Karel Rektorys: Matematka 43, ČVUT, Praha, 2. Text přednášky na

Více

Literatura: Kapitola 2 d) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

Literatura: Kapitola 2 d) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího. Předmět: MA4 Dnešní látka: Metoda sítí v 1D. Myšlenka náhrada derivací diferenčními podíly Přibližné řešení okrajových úloh Aproximace vlastních čísel Literatura: Kapitola 2 d) ze skript Karel Rektorys:

Více

Literatura: Kapitoly 3, 4 a 2 d) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

Literatura: Kapitoly 3, 4 a 2 d) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího. Předmět: MA4 Dnešní látka: Nehomogenní okrajové podmínky. Pokračování OÚ pro PDR (jen pro fajnšmekry). Jednoznačnost zobecněného řešení. Metoda sítí v 1D. Přibližné řešení okrajových úloh. Aproximace vlastních

Více

Dnešní látka: Literatura: Kapitoly 3 a 4 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

Dnešní látka: Literatura: Kapitoly 3 a 4 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího. Předmět: MA4 Dnešní látka: Od okrajových úloh v 1D k o. ú. ve 2D Laplaceův diferenciální operátor Variačně formulované okrajové úlohy pro parciální diferenciální rovnice a metody jejich přibližného řešení

Více

21. Úvod do teorie parciálních diferenciálních rovnic

21. Úvod do teorie parciálních diferenciálních rovnic 21. Úvod do teorie parciálních diferenciálních rovnic Aplikovaná matematika IV, NMAF074 M. Rokyta, KMA MFF UK LS 2014/15 21.1 Základní termíny Definice Vektor tvaru α = (α 1,...,α m ), kde α j N {0}, j

Více

Co jsme udělali: Au = f, u D(A)

Co jsme udělali: Au = f, u D(A) Předmět: MA4 Dnešní látka: Od okrajových úloh v 1D k o. ú. ve 2D Laplaceův diferenciální operátor Variačně formulované okrajové úlohy pro parciální diferenciální rovnice a metody jejich přibližného řešení

Více

Aplikovaná numerická matematika - ANM

Aplikovaná numerická matematika - ANM Aplikovaná numerická matematika - ANM 3 Řešení soustav lineárních rovnic iterační metody doc Ing Róbert Lórencz, CSc České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra počítačových

Více

Příklady pro cvičení 22. dubna 2015

Příklady pro cvičení 22. dubna 2015 Úvod Předběžná verze (015) 1 1 Normy vektorů a matic, vlastnosti matic Příklad 1.1 Pro dané vektory x = ( 1; ; 1) T, y = (; 3; 1) T určete x =? x =? x 1 =? y =? y =? y 1 =? Příklad 1. Je dán vektor x =

Více

(Poznámka: V MA 43 je věta formulována trochu odlišně.)

(Poznámka: V MA 43 je věta formulována trochu odlišně.) Předmět: MA4 Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy: zúplnění prostoru funkcí přibližné řešení minim. úlohy metoda konečných prvků jiný pohled na zobecněné řešení stejný způsob numerické aproximace

Více

Numerická matematika 1

Numerická matematika 1 Numerická matematika 1 Obsah 1 Řešení nelineárních rovnic 3 1.1 Metoda půlení intervalu....................... 3 1.2 Metoda jednoduché iterace..................... 4 1.3 Newtonova metoda..........................

Více

Tento dokument obsahuje zadání pro semestrální programy z PAA. Vypracování. vypracovanou úlohu podle níže uvedených zadání. To mimo jiné znamená, že

Tento dokument obsahuje zadání pro semestrální programy z PAA. Vypracování. vypracovanou úlohu podle níže uvedených zadání. To mimo jiné znamená, že Kapitola Zadání Tento dokument obsahuje zadání pro semestrální programy z PAA. Vypracování alespoň jedné úlohy je nutnou podmínkou pro úspěšné složení zkoušky resp. získaní (klasifikovaného) zápočtu (viz.

Více

Četba: Texty o lineární algebře (odkazy na webových stránkách přednášejícího).

Četba: Texty o lineární algebře (odkazy na webových stránkách přednášejícího). Předmět: MA 4 Dnešní látka Vlastní čísla a vektory Google Normovaný lineární prostor Normy matic a vektorů Symetrické matice, pozitivně definitní matice Gaussova eliminační metoda, podmíněnost matic Četba:

Více

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Přednáška třetí (a pravděpodobně i čtvrtá) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je

Více

stránkách přednášejícího.

stránkách přednášejícího. Předmět: MA 4 Dnešní látka Iterační metoda Jacobiova iterační metoda Gaussova-Seidelova iterační metoda Superrelaxační metoda (metoda SOR) Metoda sdružených gradientů Četba: Text o lineární algebře v Příručce

Více

Úvod do parciálních diferenciálních rovnic. 2 Kanonický tvar lineárních PDR 2. řádu pro funkce

Úvod do parciálních diferenciálních rovnic. 2 Kanonický tvar lineárních PDR 2. řádu pro funkce Příklady na cvičení k přednášce NMMA334 Úvod do parciálních diferenciálních rovnic 1 Kanonický tvar lineárních PDR 2. řádu pro funkce dvou proměnných 1. Určete typ parciální diferenciální rovnice u xx

Více

FP - SEMINÁŘ Z NUMERICKÉ MATEMATIKY. Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci

FP - SEMINÁŘ Z NUMERICKÉ MATEMATIKY.   Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci FP - SEMINÁŘ Z NUMERICKÉ MATEMATIKY Dana Černá http://www.fp.tul.cz/kmd/ Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci OBSAH A CÍLE SEMINÁŘE: Opakování a procvičení vybraných

Více

Co je obsahem numerických metod?

Co je obsahem numerických metod? Numerické metody Úvod Úvod Co je obsahem numerických metod? Numerické metody slouží k přibližnému výpočtu věcí, které se přesně vypočítat bud nedají vůbec, nebo by byl výpočet neúměrně pracný. Obsahem

Více

Numerická matematika. Zkouška: 4 příklady, důraz na dif. rovnice.

Numerická matematika. Zkouška: 4 příklady, důraz na dif. rovnice. Numerická matematika Úvodní informace Viz http://mat.fs.cvut.cz Rozsah: 2+2, Z, Zk, seminář 0+2 Z, Obsah: numerické metody pro lineární algebru, obyčejné a parciální diferenciální rovnice, Zápočet: požadavky,

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Vektory Definice 011 Vektorem aritmetického prostorur n budeme rozumět uspořádanou n-tici reálných čísel x 1, x 2,, x n Definice 012 Definice sčítání

Více

9. přednáška 26. listopadu f(a)h < 0 a pro h (0, δ) máme f(a 1 + h, a 2,..., a m ) f(a) > 1 2 x 1

9. přednáška 26. listopadu f(a)h < 0 a pro h (0, δ) máme f(a 1 + h, a 2,..., a m ) f(a) > 1 2 x 1 9 přednáška 6 listopadu 007 Věta 11 Nechť f C U, kde U R m je otevřená množina, a a U je bod Pokud fa 0, nemá f v a ani neostrý lokální extrém Pokud fa = 0 a H f a je pozitivně negativně definitní, potom

Více

Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení.

Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení. Předmět: MA4 Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení. Literatura: Kapitola 2 a)-c) a kapitola 4 a)-c) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT,

Více

Necht tedy máme přirozená čísla n, k pod pojmem systém lineárních rovnic rozumíme rovnice ve tvaru

Necht tedy máme přirozená čísla n, k pod pojmem systém lineárních rovnic rozumíme rovnice ve tvaru 2. Systémy lineárních rovnic V této kapitole se budeme zabývat soustavami lineárních rovnic s koeficienty z pole reálných případně komplexních čísel. Uvádíme podmínku pro existenci řešení systému lineárních

Více

Soustavy lineárních rovnic-numerické řešení. October 2, 2008

Soustavy lineárních rovnic-numerické řešení. October 2, 2008 Soustavy lineárních rovnic-numerické řešení October 2, 2008 (Systém lin. rovnic) Systém rovnic a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + + a 2n x n = b 2... a n1 x 1 + a n2 x 2 + + a

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Lineární rovnice o 2 neznámých Definice 011 Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je rovnice, která může být vyjádřena ve tvaru ax + by = c, kde

Více

vyjádřete ve tvaru lineární kombinace čtverců (lineární kombinace druhých mocnin). Rozhodněte o definitnosti kvadratické formy κ(x).

vyjádřete ve tvaru lineární kombinace čtverců (lineární kombinace druhých mocnin). Rozhodněte o definitnosti kvadratické formy κ(x). Řešené příklady z lineární algebry - část 6 Typové příklady s řešením Příklad 6.: Kvadratickou formu κ(x) = x x 6x 6x x + 8x x 8x x vyjádřete ve tvaru lineární kombinace čtverců (lineární kombinace druhých

Více

a vlastních vektorů Příklad: Stanovte taková čísla λ, pro která má homogenní soustava Av = λv nenulové (A λ i I) v = 0.

a vlastních vektorů Příklad: Stanovte taková čísla λ, pro která má homogenní soustava Av = λv nenulové (A λ i I) v = 0. Výpočet vlastních čísel a vlastních vektorů S pojmem vlastního čísla jsme se již setkali například u iteračních metod pro řešení soustavy lineárních algebraických rovnic. Velikosti vlastních čísel iterační

Více

1 0 0 u 22 u 23 l 31. l u11

1 0 0 u 22 u 23 l 31. l u11 LU dekompozice Jedná se o rozklad matice A na dvě trojúhelníkové matice L a U, A=LU. Matice L je dolní trojúhelníková s jedničkami na diagonále a matice U je horní trojúhelníková. a a2 a3 a 2 a 22 a 23

Více

Věta 12.3 : Věta 12.4 (princip superpozice) : [MA1-18:P12.7] rovnice typu y (n) + p n 1 (x)y (n 1) p 1 (x)y + p 0 (x)y = q(x) (6)

Věta 12.3 : Věta 12.4 (princip superpozice) : [MA1-18:P12.7] rovnice typu y (n) + p n 1 (x)y (n 1) p 1 (x)y + p 0 (x)y = q(x) (6) 1. Lineární diferenciální rovnice řádu n [MA1-18:P1.7] rovnice typu y n) + p n 1 )y n 1) +... + p 1 )y + p 0 )y = q) 6) počáteční podmínky: y 0 ) = y 0 y 0 ) = y 1 y n 1) 0 ) = y n 1. 7) Věta 1.3 : Necht

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

Připomenutí co je to soustava lineárních rovnic

Připomenutí co je to soustava lineárních rovnic Připomenutí co je to soustava lineárních rovnic Příklad 2x 3y + z = 5 3x + 5y + 2z = 4 x + 2y z = 1 Soustava lineárních rovnic obecně Maticový tvar: a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a

Více

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY Jan Krejčí 31. srpna 2006 jkrejci@physics.ujep.cz http://physics.ujep.cz/~jkrejci Obsah 1 Přímé metody řešení soustav lineárních rovnic 3 1.1 Gaussova eliminace...............................

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

SOUSTAVY LINEÁRNÍCH ALGEBRAICKÝCH ROVNIC

SOUSTAVY LINEÁRNÍCH ALGEBRAICKÝCH ROVNIC SOUSTAVY LINEÁRNÍCH ALGEBRAICKÝCH ROVNIC Pojm: Algebraická rovnice... rovnice obsahující pouze celé nezáporné mocnin neznámé, tj. a n n + a n 1 n 1 +... + a 2 2 + a 1 + a 0 = 0, kde n je přirozené číslo.

Více

Dnešní látka Opakování: normy vektorů a matic, podmíněnost matic Jacobiova iterační metoda Gaussova-Seidelova iterační metoda

Dnešní látka Opakování: normy vektorů a matic, podmíněnost matic Jacobiova iterační metoda Gaussova-Seidelova iterační metoda Předmět: MA 4 Dnešní látka Opakování: normy vektorů a matic, podmíněnost matic Jacobiova iterační metoda Gaussova-Seidelova iterační metoda Četba: Text o lineární algebře v Příručce přežití na webových

Více

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij]

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] MATICE Matice typu m/n nad tělesem T je soubor m n prvků z tělesa T uspořádaných do m řádků a n sloupců: a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] a m1 a m2 a mn Prvek a i,j je prvek matice A na místě

Více

8. Okrajový problém pro LODR2

8. Okrajový problém pro LODR2 8. Okrajový problém pro LODR2 A. Základní poznatky o soustavách ODR1 V kapitole 6 jsme zavedli pojem lineární diferenciální rovnice n-tého řádu, která je pro n = 2 tvaru A 2 (x)y + A 1 (x)y + A 0 (x)y

Více

Operace s maticemi

Operace s maticemi Operace s maticemi Seminář druhý 17.10. 2018 Obsah 1 Operace s maticemi 2 Hodnost matice 3 Regulární matice 4 Inverzní matice Matice Definice (Matice). Reálná matice typu m n je obdélníkové schema A =

Více

Interpolace, ortogonální polynomy, Gaussova kvadratura

Interpolace, ortogonální polynomy, Gaussova kvadratura Interpolace, ortogonální polynomy, Gaussova kvadratura Petr Tichý 20. listopadu 2013 1 Úloha Lagrangeovy interpolace Dán omezený uzavřený interval [a, b] a v něm n + 1 různých bodů x 0, x 1,..., x n. Nechť

Více

Četba: Texty o lineární algebře (odkazy na webových stránkách přednášejícího).

Četba: Texty o lineární algebře (odkazy na webových stránkách přednášejícího). Předmět: MA 4 Dnešní látka Lineární (vektorový) prostor Normovaný lineární prostor Normy matic a vektorů Symetrické matice, pozitivně definitní matice Gaussova eliminační metoda, podmíněnost matic Četba:

Více

1/10. Kapitola 12: Soustavy lineárních algebraických rovnic

1/10. Kapitola 12: Soustavy lineárních algebraických rovnic 1/10 Kapitola 12: Soustavy lineárních algebraických rovnic Soustavy lineárních algebraických rovnic 2/10 Definice: Soustavou m lineárních algebraických rovnic o n neznámých rozumíme soustavu rovnic a 11

Více

Soustavy linea rnı ch rovnic

Soustavy linea rnı ch rovnic [1] Soustavy lineárních rovnic vlastnosti množin řešení metody hledání řešení nejednoznačnost zápisu řešení a) soustavy, 10, b) P. Olšák, FEL ČVUT, c) P. Olšák 2010, d) BI-LIN, e) L, f) 2009/2010, g)l.

Více

Literatura: Text o lineární algebře na webových stránkách přednášejícího (pro opakování). Kapitoly 4 a 5 ze skript Ondřej Zindulka: Matematika 3,

Literatura: Text o lineární algebře na webových stránkách přednášejícího (pro opakování). Kapitoly 4 a 5 ze skript Ondřej Zindulka: Matematika 3, Předmět: MA4 Dnešní látka Motivační úloha: ztráta stability nosníku Obyčejné diferenciální rovnice s okrajovými podmínkami a jejich řešitelnost Vlastní čísla a vlastní funkce Obecnější pohled na řešitelnost

Více

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice 9. Lineární diferenciální rovnice 2. řádu Cíle Diferenciální rovnice, v nichž hledaná funkce vystupuje ve druhé či vyšší derivaci, nazýváme diferenciálními rovnicemi druhého a vyššího řádu. Analogicky

Více

Četba: Texty o lineární algebře (odkazy na webových stránkách přednášejícího).

Četba: Texty o lineární algebře (odkazy na webových stránkách přednášejícího). Předmět: MA 4 Dnešní látka Vektorový (lineární) prostor (připomenutí) Normovaný lineární prostor Normy matic a vektorů Symetrické matice, pozitivně definitní matice Gaussova eliminační metoda, podmíněnost

Více

Soustavy lineárních rovnic

Soustavy lineárních rovnic Soustavy lineárních rovnic V této kapitole se budeme zabývat soustavami lineárních diferenciálních rovnic y = a (x)y + a (x)y + + a n (x)y n + f (x) y = a (x)y + a (x)y + + a n (x)y n + f (x). y n = a

Více

Otázku, kterými body prochází větev implicitní funkce řeší následující věta.

Otázku, kterými body prochází větev implicitní funkce řeší následující věta. 1 Implicitní funkce Implicitní funkce nejsou funkce ve smyslu definice, že funkce bodu z definičního oboru D přiřadí právě jednu hodnotu z oboru hodnot H. Přesnější termín je funkce zadaná implicitně.

Více

Základy matematické analýzy

Základy matematické analýzy Základy matematické analýzy Spojitost funkce Ing. Tomáš Kalvoda, Ph.D. 1, Ing. Daniel Vašata 2 1 tomas.kalvoda@fit.cvut.cz 2 daniel.vasata@fit.cvut.cz Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních

Více

které charakterizují danou fyzikální situaci. souvislostí). Může být formulován jako soustava rovnic a nerovnic.

které charakterizují danou fyzikální situaci. souvislostí). Může být formulován jako soustava rovnic a nerovnic. 1. Přednáška Obsah: Úvod do tvorby matematických modelů jako okrajové úlohy pro diferenciální rovnici. Příklad 1D vedení tepla a lineární pružnost. Diferenciální, variační, energetická formulace úloh.

Více

Numerická matematika. Úvodní informace. Viz Kontakt: Petr Sváček, KN:D 201

Numerická matematika. Úvodní informace. Viz  Kontakt: Petr Sváček, KN:D 201 Numerická matematika Úvodní informace Viz http://mat.fs.cvut.cz Kontakt: Petr Sváček, KN:D 201 Soustavy rovnic, souvislost s praxí Těleso nahradíme diskrétními body, hledáme neznámé fyzikální veličiny

Více

Numerické řešení diferenciálních rovnic

Numerické řešení diferenciálních rovnic Numerické řešení diferenciálních rovnic Omezení: obyčejné (nikoli parciální) diferenciální rovnice, Cauchyho počáteční úloha, pouze jedna diferenciální rovnice 1. řádu 1/1 Numerické řešení diferenciálních

Více

PARCIÁLNÍ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE

PARCIÁLNÍ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE PARCIÁLNÍ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE Základní pojmy Řešení rovnice je hledání neznámé, která po dosazení do této rovnice vytvoří rovnost. V případě ODR byla neznámou funkce jedné proměnné obvykle ji označujeme

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

Matematika 1 MA1. 2 Determinant. 3 Adjungovaná matice. 4 Cramerovo pravidlo. 11. přednáška ( ) Matematika 1 1 / 29

Matematika 1 MA1. 2 Determinant. 3 Adjungovaná matice. 4 Cramerovo pravidlo. 11. přednáška ( ) Matematika 1 1 / 29 Matematika 1 11. přednáška MA1 1 Opakování 2 Determinant 3 Adjungovaná matice 4 Cramerovo pravidlo 5 Vlastní čísla a vlastní vektory matic 6 Zkouška; konzultace; výběrová matematika;... 11. přednáška (15.12.2010

Více

Iterační metody řešení soustav lineárních rovnic. 27. prosince 2011

Iterační metody řešení soustav lineárních rovnic. 27. prosince 2011 Iterační metody řešení soustav lineárních rovnic Michal Čihák 27. prosince 2011 Přímé metody řešení soustav lineárních rovnic V přednáškách z lineární algebry jste se seznámili s několika metodami řešení

Více

IB112 Základy matematiky

IB112 Základy matematiky IB112 Základy matematiky Řešení soustavy lineárních rovnic, matice, vektory Jan Strejček IB112 Základy matematiky: Řešení soustavy lineárních rovnic, matice, vektory 2/53 Obsah Soustava lineárních rovnic

Více

f(x) = arccotg x 2 x lim f(x). Určete všechny asymptoty grafu x 2 2 =

f(x) = arccotg x 2 x lim f(x). Určete všechny asymptoty grafu x 2 2 = Řešení vzorové písemky z předmětu MAR Poznámky: Řešení úloh ze vzorové písemky jsou formulována dosti podrobně podobným způsobem jako u řešených příkladů ve skriptech U zkoušky lze jednotlivé kroky postupu

Více

Řešení 1D vedení tepla metodou sítí a metodou

Řešení 1D vedení tepla metodou sítí a metodou ENumerická analýza transportních procesů - NTP2 Přednáška č. 9 Řešení 1D vedení tepla metodou sítí a metodou konečných objemů Metoda sítí (metoda konečných diferencí - MKD) Metoda sítí Základní myšlenka

Více

24. Parciální diferenciální rovnice

24. Parciální diferenciální rovnice 24. Parciální diferenciální rovnice Aplikovaná matematika IV, NMAF074 M. Rokyta, KMA MFF UK LS 2011/12 24.1 Rovnice vedení tepla Definice (Rovnice vedení tepla) Parciální diferenciální rovnici c(x)ρ(x)

Více

Soustavy lineárních rovnic-numerické řešení

Soustavy lineárních rovnic-numerické řešení Soustavy lineárních rovnic-numerické řešení November 9, 2008 Soustavy lineárních rovnic-numerické řešení 1 / 52 (Systém lin. rovnic) Systém rovnic a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22

Více

(Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice)

(Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice) KMA/MAT1 Přednáška a cvičení, Lineární algebra 2 Řešení soustav lineárních rovnic se čtvercovou maticí soustavy (Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice) 16 a 21 října 2014 V dnešní přednášce

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 2. 3. 2018 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

1 Determinanty a inverzní matice

1 Determinanty a inverzní matice Determinanty a inverzní matice Definice Necht A = (a ij ) je matice typu (n, n), n 2 Subdeterminantem A ij matice A příslušným pozici (i, j) nazýváme determinant matice, která vznikne z A vypuštěním i-tého

Více

Soustavy lineárních rovnic a determinanty

Soustavy lineárních rovnic a determinanty Soustavy lineárních rovnic a determinanty Petr Hasil Přednáška z matematiky Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny

Více

Interpolace Uvažujme třídu funkcí jedné proměnné ψ(x; a 0,..., a n ), kde a 0,..., a n jsou parametry, které popisují jednotlivé funkce této třídy. Mějme dány body x 0, x 1,..., x n, x i x k, i, k = 0,

Více

0 0 a 2,n. JACOBIOVA ITERAČNÍ METODA. Ax = b (D + L + U)x = b Dx = (L + U)x + b x = D 1 (L + U)x + D 1 b. (i) + T J

0 0 a 2,n. JACOBIOVA ITERAČNÍ METODA. Ax = b (D + L + U)x = b Dx = (L + U)x + b x = D 1 (L + U)x + D 1 b. (i) + T J 6 Jacobiova a Gaussova-Seidelova iterační metoda pro řešení systémů lin rovnic Kateřina Konečná/ ITERAČNÍ METODY PRO ŘEŠENÍ SYSTÉMŮ LINEÁRNÍCH ROVNIC Budeme se zabývat řešením soustavy lineárních rovnic

Více

1 Modelování systémů 2. řádu

1 Modelování systémů 2. řádu OBSAH Obsah 1 Modelování systémů 2. řádu 1 2 Řešení diferenciální rovnice 3 3 Ukázka řešení č. 1 9 4 Ukázka řešení č. 2 11 5 Ukázka řešení č. 3 12 6 Ukázka řešení č. 4 14 7 Ukázka řešení č. 5 16 8 Ukázka

Více

10. Soustavy lineárních rovnic, determinanty, Cramerovo pravidlo

10. Soustavy lineárních rovnic, determinanty, Cramerovo pravidlo 0. Soustavy lineárních rovnic, determinanty, Cramerovo pravidlo (PEF PaA) Petr Gurka aktualizováno 9. prosince 202 Obsah Základní pojmy. Motivace.................................2 Aritmetický vektorový

Více

8 Matice a determinanty

8 Matice a determinanty M Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika II kap 8: Matice a determinanty 1 8 Matice a determinanty 81 Matice - definice a základní vlastnosti Definice Reálnou resp komplexní maticí A typu m n nazveme obdélníkovou

Více

Řešení okrajové úlohy metodou konečných diferencí a relaxační metody

Řešení okrajové úlohy metodou konečných diferencí a relaxační metody Kapitola 2 Řešení okrajové úlohy metodou konečných diferencí a relaxační metody SLADIT ZNAMÉNKA ZDROJOVÝCH ČLENŮ V LAPLACEOVÝCH ROVNICÍCH. S okrajovými úlohami pro eliptické parciální diferenciální operátory

Více

Globální matice konstrukce

Globální matice konstrukce Globální matice konstrukce Z matic tuhosti a hmotnosti jednotlivých prvků lze sestavit globální matici tuhosti a globální matici hmotnosti konstrukce, které se využijí v řešení základní rovnice MKP: [m]{

Více

Budeme hledat řešení y(x) okrajové úlohy pro diferenciální rovnici druhého řádu v samoadjungovaném tvaru na intervalu a, b : 2 ) y i p i+ 1

Budeme hledat řešení y(x) okrajové úlohy pro diferenciální rovnici druhého řádu v samoadjungovaném tvaru na intervalu a, b : 2 ) y i p i+ 1 ODR - okrajová úloha Teorie (velmi stručný výběr z přednášek) Okrajová úloha 2. řádu Budeme hledat řešení y(x) okrajové úlohy pro diferenciální rovnici druhého řádu v samoadjungovaném tvaru na intervalu

Více

Stabilizace Galerkin Least Squares pro

Stabilizace Galerkin Least Squares pro Fakulta strojní ČVUT Ústav technické matematiky Stabilizace Galerkin Least Squares pro MKP na řešení proudění o vyšších Reynoldsových číslech Ing. Jakub Šístek Doc. RNDr. Pavel Burda, CSc. RNDr. Jaroslav

Více

Kapitola 12: Soustavy diferenciálních rovnic 1. řádu

Kapitola 12: Soustavy diferenciálních rovnic 1. řádu Kapitola 12: Soustavy diferenciálních rovnic 1. řádu Základní pojmy Definice: Rovnice tvaru = f(t, x, y) = g(t, x, y), t I nazýváme soustavou dvou diferenciálních rovnic 1. řádu. Řešením soustavy rozumíme

Více

Homogenní (nulové) okrajové podmínky Nehomogenní (nenulové) okrajové podmínky

Homogenní (nulové) okrajové podmínky Nehomogenní (nenulové) okrajové podmínky Předmět: MA4 Dnešní látka Variační formulace okrajových úloh. Přibližné řešení minimalizační úlohy Ritzova metoda. Homogenní (nulové) okrajové podmínky Nehomogenní (nenulové) okrajové podmínky Literatura:

Více

3 Lineární kombinace vektorů. Lineární závislost a nezávislost

3 Lineární kombinace vektorů. Lineární závislost a nezávislost 3 Lineární kombinace vektorů. Lineární závislost a nezávislost vektorů. Obrázek 5: Vektor w je lineární kombinací vektorů u a v. Vektory u, v a w jsou lineárně závislé. Obrázek 6: Vektor q je lineární

Více

Kapitola 11: Vektory a matice:

Kapitola 11: Vektory a matice: Kapitola 11: Vektory a matice: Prostor R n R n = {(x 1,, x n ) x i R, i = 1,, n}, n N x = (x 1,, x n ) R n se nazývá vektor x i je i-tá souřadnice vektoru x rovnost vektorů: x = y i = 1,, n : x i = y i

Více

l, l 2, l 3, l 4, ω 21 = konst. Proved te kinematické řešení zadaného čtyřkloubového mechanismu, tj. analyticky

l, l 2, l 3, l 4, ω 21 = konst. Proved te kinematické řešení zadaného čtyřkloubového mechanismu, tj. analyticky Kinematické řešení čtyřkloubového mechanismu Dáno: Cíl: l, l, l 3, l, ω 1 konst Proved te kinematické řešení zadaného čtyřkloubového mechanismu, tj analyticky určete úhlovou rychlost ω 1 a úhlové zrychlení

Více

1 Vedení tepla stacionární úloha

1 Vedení tepla stacionární úloha 1 VEDENÍ TEPLA STACIONÁRNÍ ÚLOHA 1 1 Vedení tepla stacionární úloha Typický představitel transportních jevů Obdobným způsobem možno řešit například Fyzikální jev Neznámá Difuze koncentrace [3] Deformace

Více

19 Hilbertovy prostory

19 Hilbertovy prostory M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika III kap. 19: Hilbertovy prostory 34 19 Hilbertovy prostory 19.1 Úvod, základní pojmy Poznámka (připomenutí). Necht (X,(, )) je vektorový prostor se skalárním součinem

Více

1. Obyčejné diferenciální rovnice

1. Obyčejné diferenciální rovnice & 8..8 8: Josef Hekrdla obyčejné diferenciální rovnice-separace proměnných. Obyčejné diferenciální rovnice Rovnice, ve které je neznámá funkcí a v rovnici se vyskytuje spolu se svými derivacemi, se nazývá

Více

Soustavy lineárních rovnic

Soustavy lineárních rovnic Soustavy lineárních rovnic Základy vyšší matematiky LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny společného

Více

Základy maticového počtu Matice, determinant, definitnost

Základy maticového počtu Matice, determinant, definitnost Základy maticového počtu Matice, determinant, definitnost Petr Liška Masarykova univerzita 18.9.2014 Matice a vektory Matice Matice typu m n je pravoúhlé (nebo obdélníkové) schéma, které má m řádků a n

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Diferenciální rovnice. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Diferenciální rovnice. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Diferenciální rovnice študenti MFF 15. augusta 2008 1 7 Diferenciální rovnice Požadavky Soustavy lineárních diferenciálních rovnic prvního řádu lineární

Více

PROSTORY SE SKALÁRNÍM SOUČINEM. Definice Nechť L je lineární vektorový prostor nad R. Zobrazení L L R splňující vlastnosti

PROSTORY SE SKALÁRNÍM SOUČINEM. Definice Nechť L je lineární vektorový prostor nad R. Zobrazení L L R splňující vlastnosti PROSTORY SE SKALÁRNÍM SOUČINEM Definice Nechť L je lineární vektorový prostor nad R. Zobrazení L L R splňující vlastnosti 1. (x, x) 0 x L, (x, x) = 0 x = 0, 2. (x, y) = (y, x) x, y L, 3. (λx, y) = λ(x,

Více

5. Lokální, vázané a globální extrémy

5. Lokální, vázané a globální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Studijní text Lokální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Definice 51 Řekneme, že f : R n R má v bodě a Df: 1 lokální maximum, když Ka, δ Df tak, že x Ka,

Více

Drsná matematika III 6. přednáška Obyčejné diferenciální rovnice vyšších řádů, Eulerovo přibližné řešení a poznámky o odhadech chyb

Drsná matematika III 6. přednáška Obyčejné diferenciální rovnice vyšších řádů, Eulerovo přibližné řešení a poznámky o odhadech chyb Drsná matematika III 6. přednáška Obyčejné diferenciální rovnice vyšších řádů, Eulerovo přibližné řešení a poznámky o odhadech chyb Jan Slovák Masarykova univerzita Fakulta informatiky 23. 10. 2006 Obsah

Více

16 Fourierovy řady Úvod, základní pojmy

16 Fourierovy řady Úvod, základní pojmy M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika IV kap. 16: Fourierovy řady 1 16 Fourierovy řady 16.1 Úvod, základní pojmy Otázka J. Fouriera: Lze každou periodickou funkci napsat jako součet nějakých "elementárních"

Více

Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice

Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice Jan Tomeček Tento stručný text si klade za cíl co nejrychlejší uvedení do teorie Greenových funkcí pro obyčejné diferenciální

Více

Uspořádanou n-tici reálných čísel nazveme aritmetický vektor (vektor), ā = (a 1, a 2,..., a n ). Čísla a 1, a 2,..., a n se nazývají složky vektoru

Uspořádanou n-tici reálných čísel nazveme aritmetický vektor (vektor), ā = (a 1, a 2,..., a n ). Čísla a 1, a 2,..., a n se nazývají složky vektoru 1 1. Lineární algebra 1.1. Lineární závislost a nezávislost vektorů. Hodnost matice Aritmetické vektory Uspořádanou n-tici reálných čísel nazveme aritmetický vektor (vektor), ā = (a 1, a 2,..., a n ).

Více

Několik aplikací. Kapitola 12

Několik aplikací. Kapitola 12 Kapitola 12 Několik aplikací Diskrétní a rychlá Fourierova transformace Diskrétní Fourierova transformace spočívá ve změně reprezentace polynomu s koeficienty v nějakém tělese T Obvyklá reprezentace polynomu

Více

Soustavy lineárních rovnic

Soustavy lineárních rovnic Přednáška MATEMATIKA č 4 Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz 27 10 2010 Soustava lineárních rovnic Definice Soustava rovnic a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a

Více

Soustavy. Terminologie. Dva pohledy na soustavu lin. rovnic. Definice: Necht A = (a i,j ) R m,n je matice, b R m,1 je jednosloupcová.

Soustavy. Terminologie. Dva pohledy na soustavu lin. rovnic. Definice: Necht A = (a i,j ) R m,n je matice, b R m,1 je jednosloupcová. [1] Terminologie [2] Soustavy lineárních rovnic vlastnosti množin řešení metody hledání řešení nejednoznačnost zápisu řešení Definice: Necht A = (a i,j ) R m,n je matice, b R m,1 je jednosloupcová matice.

Více

Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava luk76/la1

Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava    luk76/la1 Lineární algebra 5. přednáška: Báze a řešitelnost soustav Dalibor Lukáš Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava email: dalibor.lukas@vsb.cz http://homel.vsb.cz/ luk76/la1 Text

Více

Lineární algebra : Metrická geometrie

Lineární algebra : Metrická geometrie Lineární algebra : Metrická geometrie (16. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 6. května 2014, 10:42 1 2 Úvod Zatím jsme se lineární geometrii věnovali v kapitole o lineárních

Více

Vyučující: Jan Chleboun, místnost B-305, linka 3866 Konzultace: čtvrtek 13:00-14:40 nebo dle dohody

Vyučující: Jan Chleboun, místnost B-305, linka 3866 Konzultace: čtvrtek 13:00-14:40 nebo dle dohody Předmět: MA04 Vyučující: Jan Chleboun, místnost B-305, linka 3866 (jan.chleboun@cvut.cz) Konzultace: čtvrtek 13:00-14:40 nebo dle dohody Sledovat informace na webových stránkách vyučujícího (o zkoušce,

Více

em do konce semestru. Obsah Vetknutý nosník, str. 8 Problém č.8: Průhyb nosníku - Ritzova metoda

em do konce semestru. Obsah Vetknutý nosník, str. 8 Problém č.8: Průhyb nosníku - Ritzova metoda Zápočtové problémy Na následujících stránkách naleznete druhou sérii zápočtových problémů věnovanou nosníkům. Ti, co ještě nemají žádný problém přidělený, si mohou vybrat libovolný z nich. Řešení můžete

Více

Rovinná úloha v MKP. (mohou být i jejich derivace!): rovinná napjatost a r. deformace (stěny,... ): u, v. prostorové úlohy: u, v, w

Rovinná úloha v MKP. (mohou být i jejich derivace!): rovinná napjatost a r. deformace (stěny,... ): u, v. prostorové úlohy: u, v, w Rovinná úloha v MKP Hledané deformační veličiny viz klasická teorie pružnosti (mohou být i jejich derivace!): rovinná napjatost a r. deformace (stěny,... ): u, v desky: w, ϕ x, ϕ y prostorové úlohy: u,

Více

Operace s maticemi. 19. února 2018

Operace s maticemi. 19. února 2018 Operace s maticemi Přednáška druhá 19. února 2018 Obsah 1 Operace s maticemi 2 Hodnost matice (opakování) 3 Regulární matice 4 Inverzní matice 5 Determinant matice Matice Definice (Matice). Reálná matice

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 28. 2. 2017 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

Základy matematiky pro FEK

Základy matematiky pro FEK Základy matematiky pro FEK 2. přednáška Blanka Šedivá KMA zimní semestr 2016/2017 Blanka Šedivá (KMA) Základy matematiky pro FEK zimní semestr 2016/2017 1 / 20 Co nás dneska čeká... Závislé a nezávislé

Více