POMOZTE, PROSÍM, POMÁHAT.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POMOZTE, PROSÍM, POMÁHAT."

Transkript

1 Otevřené ruce pro vaše srdce MOTO: Přijímání naplňuje ruce, dávání naplňuje srdce. /Margarete Siemannová/ Vážení přátelé, jsem ráda, že mám opět příležitost pozdravit Vás na začátku výroční zprávy Oblastní charity Blansko a poděkovat za spolupráci, ochotu pomoci, za Vaše modlitby, za to, že přijímáte naše služby. Výroční zprávou Vám dáváme informace o výsledcích naší práce, chceme povzbudit ty z Vás, kteří mají chuť podílet se na charitním díle a to třeba jako dobrovolníci. Volný čas věnovaný potřebným je nejkrásnější důkaz lidské solidarity. Ty formy pomoci, které naše Oblastní charita poskytuje vznikly na principech komunitního plánování, vícezdrojového systému financování a především se opírají o informace o potřebách našich spoluobčanů. Je možné říct, že díky nesmírnému úsilí všech našich dlouholetých spolupracovníků si Oblastní charita Blansko za roky své existence vybudovala a obhájila své místo ve spektru nabídky sociálních a zdravotních služeb v našem regionu. Je to především zásluha dlouholetých věrných charitních pracovníků. Máme však také nové spolupracovníky a já jim chci popřát hodně sil, víry a vytrvalosti, aby se i oni mohli po letech ohlédnout s hrdostí za poctivě odvedenou službu. Každý člověk by se měl učit rozeznávat vnitřní krásu druhého. Je mnohdy obtížné bezprostředně poznat, že jsou mezi námi lidé skrývající perly a drahokamy. Ne vždy nás upoutají na první pohled, většinou jsou nenápadní, podávají neuvěřitelné výkony ne pro odměnu za první místa, ale svým počínáním sledují pomoc člověku. Je před námi nový rok a já přeji všem chariťákům učit se vnímat skryté poklady v člověku, učit se s láskou pomoc druhým dávat i přijímat. Poznat, že peníze nejsou v milosrdné lásce to nejdůležitější. Zvlášť bych chtěla projevit uznání vedoucím všech našich středisek. Vím, že slova poděkování nestačí. Přála bych jim všem, aby si zachovali, v těžkých každodenních bitvách o kvalitně poskytovanou službu, všechny trumfy mládí a čisté ruce otevřené pro rozdávání. V Blansku 15. března 2006 Mgr. Jana Sedláková ředitelka OCH Blansko POMOZTE, PROSÍM, POMÁHAT.

2 Otevřené ruce pro vaše srdce S T R U K T U R A O R G A N I Z A C E Caritas internationalis Česká katolická charita Diecézní charita Brno Oblastní charita Blansko ředitelka Mgr. Jana Sedláková Jednotlivá střediska a projekty viz dále POMOZTE, PROSÍM, POMÁHAT.

3 Otevřené ruce pro vaše srdce Projekt - CHARITNÍ DŮM SOCIÁLNÍ INTERVENCE OKNO DOKOŘÁN BLANSKO CHARITNÍ PORADENSTVÍ Komenského 19, Blansko tel.: , fax: poradna.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 208 vedoucí projektu: Ivana Přikrylová DiS. CHARITNÍ DŮM SOCIÁLNÍ INTERVENCE OKNO DOKOŘÁN BLANSKO CHARITNÍ PORADENSTVÍ Naším cílem je poskytnout sociální a právní poradenství pro populaci, která si z důvodu svého sociálního znevýhodnění nemůže jinak zajistit řešení své obtížné situace a případná jiná pomoc je pro ni nedostupná (např. sociální potřebnost, akutní krize, zdravotní handicap, špatná informovanost, omezená schopnost komunikovat, sociální vyčlenění apod.). Znamená to konkrétně předávat uživatelům informace o jejich právech, povinnostech a oprávněných zájmech, společně hledat různé možnosti řešení jejich situace a pomáhat tyto možnosti realizovat. Usilujeme o to, aby naše služby byly dostupné, nízkoprahové a pokud možno co nejkomplexnější, přátelské k uživatelům. Ve spolupráci s městským úřadem vyhledáváme ve vytipovaných lokalitách uživatele přímo v terénu. Chceme tak dosáhnout toho, aby se co nejvíce lidí mohlo domoci naplnění svých práv, aby věděli, kde vyhledat včas pomoc, která jim umožní řešit jejich problémy dříve, než přerostou možnosti jejich i okolní komunity. Tím se předejde propadu, nebo dlouhodobému setrvání ve skupině sociálně znevýhodněných či exkludovaných osob. Pomáháme lidem, aby se orientovali ve své situaci, uvědomovali si a rozvíjeli své vlastní možnosti a schopnosti při prosazování svých práv a zájmů. Podporujeme ochotu k pomoci a spolupráci v přirozených sociálních systémech jako je rodina, sousedé, obec atd., snažíme se přispívat k usnadnění komunikace, pomoci rozvoji solidarity v rámci komunity. V případě uživatelů v krizi je cílem pomoci uživateli, aby se co nejrychleji a s využitím vlastních sil, respektive jím zvolených prostředků, dostal na předkrizovou úroveň fungování. To je zejména zklidnění, ohraničení problému, vytvoření plánu řešení návratu k normálu dle konkrétní situace - odpovídající bydlení, hmotné zajištění, zaměstnání, vztahy v rodině, atd. Někdy také vyrovnání se s daným neměnným stavem, hledání způsobu jak dále kvalitně žít. V prostorách charitního domu Okno dokořán byl realizován projekt Poradenská a informační činnost pro cizince (v roce 2004 samostatný projekt OCH Blansko), v roce 2005 financován v rámci projektu Diecézní charity Brno. V roce 2005 jsme nabízeli tyto služby: sociální a právní poradenství (i pro cizince) zprostředkování psychologického poradenství, pomoci psychiatra krizová pomoc terénní sociální práce psychosociální pomoc při mimořádných událostech pro všechny skupiny uživatelů pomoc při prosazování práv a zájmů, při kontaktu se společenským prostředím, při jednání s institucemi, zastupování zprostředkování návazností na další pomáhající služby, činnosti směřující ke komplexnímu řešení situace uživatelů V roce 2005 jsme zaznamenali celkem 1609 kontaktů s 377 fyzickými osobami.

4 ...dobrovolníky zaučíme :o)

5 Projekt - CENTRUM SOCIÁLNÍ PREVENCE BLANSKO Komenského 19, Blansko tel.: , fax: dennicentrum.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 218 vedoucí projektu: do Bořivoj Sekanina od Bc. Hana Krausová Otevřené ruce pro vaše srdce CENTRUM SOCIÁLNÍ PREVENCE BLANSKO Projekt je součástí komplexu služeb sociální intervence poskytovaných v domě Okno dokořán Blansko. Jde o denní centrum pro osoby v nepříznivé sociální situaci, které poskytuje první kontakt, informace, praktické životní poradenství a základní podmínky k přežití lidem bez domova (jednoduché jídlo, ošacení, základní hygiena). K naší činnosti také patří poskytování ambulantní krizové intervence, případně odkazování uživatelů na nepřetržitou krizovou pomoc například krizové lůžko pro ženy s dětmi, noclehárna pro muže bez přístřeší, linka důvěry). Součástí je také zajišťování vhodné pomoci při mimořádných událostech např. hromadná neštěstí a živelní pohromy. Provázanost těchto intervenčních služeb se ukázala jako velmi prospěšná pro uživatele, kterým je takto umožněno komplexně řešit jejich nepříznivou sociální situaci. Tyto činnosti jsou vykonávány ve vhodné lokalitě, ve vybudovaných prostorách charitního domu. Důležitá je nízkoprahovost, co nejsnadnější přístup pro osoby hledající pomoc, nebo jen informaci či orientaci ve své situaci. Pomoc může být poskytována jednorázově, nebo i opakovaně v časovém rozmezí podle individuálního plánu. Projekt působí také preventivně zejména v předcházení komplikací způsobených dlouhodobým neřešením problémů. Podporuje uživatele v ochotě a schopnosti řešit problémové situace (např. hrozící ztrátu zaměstnání, bydlení, rozpad manželství) vlastními silami a za podpory rodiny a místní komunity. Tím se může předejít jejich vyloučení ze společnosti. Služba napomáhá uživatelům setkat se s lidskou solidaritou, dobrotou a pomocí včetně služby církve skrze Charitu. Snažíme se podporovat sociální začlenění, chránit lidskou důstojnost a podpořit uživatele v návratu do společensky přijatelného prostředí. Nabízíme: jednoduchá strava a čaj možnost provést osobní hygienu možnost využít charitního šatníku pomoc při prosazování práv a zájmů sociální poradenství V roce 2005 jsme zaznamenali kontaktů s 116 fyzickými osobami.

6 ... náš deštník nad Vaší hlavou... KB Blansko, č /0100

7 Projekt - KOMUNITNÍ CENTRUM PUTEREN O VUDAR Komenského 19, Blansko tel.: , fax: poradna.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 222 vedoucí projektu: Ivanka Přikrylová DiS. Otevřené ruce pro vaše srdce KOMUNITNÍ CENTRUM PUTEREN O VUDAR BLANSKO Projekt Komunitní centrum Puteren o Vudar je součástí komplexu služeb sociální intervence Okno dokořán Blansko. Navazoval na aktivity zaměřené na romskou komunitu, které OCH Blansko realizuje od roku V roce 2005 v rámci projektu fungoval Klub Puteren o Vudar, který se zaměřoval na práci s rodinami a mládeží, především příslušníků romské komunity, byl však otevřený všem lidem. Základem práce bylo provozování nedělního rodinného klubu. Každou neděli od h se zde scházelo kolem 20 lidí ke společnému setkávání sdílení společných radostí a starostí, zpěvu, četbě Bible. Klub umožňoval navazování kontaktů, vztahů důvěry a bezpečí, společenské, kulturní a duchovní vyžití. Činnost klubu skončila k Během roku jsme se více zaměřili na terénní práci v rodinách ohrožených sociálním vyčleněním. V prvním pololetí probíhala terénní práce podle aktuální potřeby, to znamená na základě informací o potřebnosti rodin získaných od Centra sociální prevence, Charitního poradenství, ostatních uživatelů nebo samotných osob, které se ocitly v tíživé situaci. Od září jsme se zaměřili na vytipování romských a smíšených rodin, navštívili jsme je, informovali o možnostech, které nabízíme a v případě potřeby s nimi začali pracovat na změně jejich situace a postavení. Většinou jde o rodiny, které jsme znali již z dřívější doby. Cílem bylo obnovení kontaktů a vztahů důvěry a zmapování nových okolností. Zaměřili jsme se zejména na dvě lokality v Blansku, kde bydlí rodiny ohrožené sociálním vyloučením. Nejde jen o rodiny romské, nebo smíšené, práce se všemi těmito lidmi naplňuje komunitní zaměření projektu. Za rok 2005 jsme uskutečnili: v klubu: 425 kontaktů s 25 fyzickými osobami při terénní práci: 73 kontaktů s 39 fyzických osobami

8 ... úzkou cestičkou do nebe...

9 Projekt - CENTRUM PRO MATKU A DÍTĚ V BLANSKU Sladkovského 2b, Blansko tel./fax: matka-dite.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 204, vedoucí projektu: Mgr. Věra Veselá Otevřené ruce pro vaše srdce CENTRUM PRO MATKU A DÍTĚ V BLANSKU Posláním Centra pro matku a dítě v Blansku je pomoc matkám s dětmi v tíživých životních situacích, matkám s dětmi na mateřské dovolené či samotným dětem od jednoho roku při řešení závažných rodinných problémů, při zkvalitňování volného času rodiny nebo samotné ženy či dítěte a pomoc při začleňování do společnosti. Cíle Centra pro matku a dítě v Blansku Pomoc při řešení krizových rodinných situacích zejména při domácím násilí s poskytnutím ubytování. Pomoc v tíživých sociálních situacích při ztrátě bydlení, ve vztahových problémech v rodině, při živelných katastrofách s poskytnutím ubytování. Vyhledávání dětí, na které se sociálněprávní ochrana zaměřuje. Okamžitá pomoc dětem a mládeži při ztrátě či rozpadu rodiny nebo ve vztahových problémech s poskytnutím krizového ubytování. Pomoc rodičům při řešení výchovných nebo jiných problémů souvisejících s péčí o dítě. Pořádání, v rámci poradenské činnosti, přednášek a kurzů zaměřených na řešení výchovných, sociálních a jiných problémů souvisejících s péčí o dítě a jeho výchovou. Umožnit rodičům setkání se svými dětmi v případech soudně upraveného styku rodiče a dítěte v Centru pro matku a dítě. Umožnit rodičům odborný dozor nad svými dětmi zejména ve věku od 1 do 3 let v jejich nepřítomnosti nejdéle však 5 dnů v měsíci, jak umožňuje legislativní norma pro výplatu dávek na mateřské dovolené. Pomoc při prosazování práv a zájmů, poskytnutí informace vedoucí k samostatnosti a odpovědnosti za svůj život. Zprostředkovat kontakt se společenským prostředím, aby snáze a přirozeně probíhalo zpětné začlenění do společnosti. Tvorba podmínek pro obnovu přirozených lidských vazeb tak, aby nedocházelo k sociální izolaci žen na mateřských dovolených, podpora jejich sebedůvěry a sebejistoty jako matek i jako žadatelek o zaměstnání (podrobně Klub ratolest na dalším listě). Umožnit smysluplné využívání volného času dětem i ženám. Pomoc při nácviku povinností a pracovních návyků formou pravidelné účasti v pracovně-výchovných programech pro děti i ženy. Spolupracovat při dosahování cílů se všemi institucemi, orgány místní správy a samosprávy, ostatními zařízeními charity, fyzickými a právnickými osobami. Poskytnout odbornou pomoc pracovního týmu s individuálním přístupem ke každé klientce a její rodině, ke každému dítěti zvlášť. Poskytnout duchovní podporu individuálně každé klientce nebo dítěti v případě, že projeví zájem. Charakter služby v Centru pro matku a dítě Domov pro matku a dítě Dům na půl cesty Zařízení pro batolata Klub Ratolest a Klub Áčko

10 Vítejte u nás... Budko, budko, kdo v tobě zůstává?

11 Projekt - KLUB RATOLEST A KLUB ÁČKO PŘI CENTRU PRO MATKU A DÍTĚ Sladkovského 2b, Blansko tel./ fax: , mobil klubratolest@centrum.cz STŘEDISKO 223, vedoucí projektu: Petra Veselá Otevřené ruce pro vaše srdce KLUB RATOLEST A KLUB ÁČKO PŘI CENTRU PRO MATKU A DÍTĚ Posláním Klubu Ratolest je dlouhodobá podpora prorodinných aktivit, při kterých rodiče tráví čas společně a současně se svými dětmi. Klub Áčko umožňuje neorganizovaným školním dětem ubytovaným v Centru pro matku a dítě vhodné trávení volného času. Nabízené programy jsou prevencí proti sociálnímu vyloučení způsobenému déletrvající sociální izolací žen na mateřských dovolených i jako prevence sociálně patologických jevů v rodině, zejména pak u dětí. Cíle Klubu Ratolest Vytvoření prostoru pro činnost a rozvoj malých dětí pod mateřským dohledem. Vytváření prostoru dalšího sebevzdělávání zejména ve výchově dítěte, psychologii rodinného života, školního vzdělávání u dětí, zdravého vývoje dítěte z hlediska zdravotního stavu formou přednášek a besed s odborníky. Umožnit vhodnou náplň volného času pro rodiče a jejich děti zejména výtvarným tvořením, společnou volnou hrou, výlety, zájezdy. Upevňovat vztah dítěte k rodiči pohybem a tím upevnit citovou a volní stránku. Pořádat kursy cvičení a plavání rodičů s dětmi, zpívání a tančení pro rodiče a děti, kursy cvičení pro těhotné s přípravou na život s miminkem. Podpora zdravého sebehodnocení a sebedůvěry jako cesty k snadnějšímu návratu do zaměstnání. Pořádat aktivity pro celou rodinu, tak aby pomáhaly stmelit její členy. Pomoc při prosazování práv a zájmů ženy, matky. Vytvořit příležitost pro matky k občanské angažovanosti podílením se na organizaci zájmových činností klubu. Pomoc rodičům ( matkám) na mateřské dovolené ze sociální izolace a v navazování nových kontaktů a vztahů především pro ty, které nemají bližší kontakt se svými příbuznými. Zviditelnit význam mateřství a rodiny vůbec. Zprostředkovat individuální poradenství s odborníky v obtížných životních situacích. Cíle Klubu Áčko Vychovávat děti ke správným životním návykům a postojům Pomoc dítěti vyznat se v nastalé obtížné životní situaci Pomoc s objevováním vlastních schopností, které dříve nemohly rozvíjet zejména pro nezájem rodičů Nabídka tvořivých, volnočasových, pohybových i zájmových aktivit Pomoc s přípravou do školy Centrum pro matku a dítě je zařízení, které poskytuje širokou nabídku sociálních služeb ženám a dětem s důrazem na individualitu člověka a jeho životní situaci. Odbornost týmu vytváří předpoklady pro vysokou kvalitu v naplňování výše uvedených cílů.

12 Hledejte mě... Plavu si, ani nevím jak...

13 Otevřené ruce pro vaše srdce Projekt - CHARITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ SLUŽBA Sadová 2, Blansko tel.: chops.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 202, vedoucí projektu: Jana Komosná CHARITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ SLUŽBA BLANSKO Naše charitní ošetřovatelská péče poskytuje domácí péči v regionu blanenska. V loňském roce jsme ošetřili celkem 309 klientů z Adamova, Blanska, Bořitova, Černé Hory, Dolní Lhoty, Doubravice, Habrůvky, Holešína, Horní Lhoty, Jedovnic, Kateřiny, Klepačova, Kotvrdovic, Krasové, Kuniček, Křtin, Lažan, Lipovce, Lipůvky, Lubě, Olomučan, Ostrova u Macochy, Rudice, Rájce-Jestřebí, Ráječka, Senetářova, Sloupu, Spešova, Vavřince, Veselice, Vilémovic, Šošůvky, Žďáru a dalších. Hlavní skupinu klientů Charitní ošetřovatelské služby tvoří nemocní a tělesně postižení senioři. V péči máme i několik klientů do 26 let. Naše služby jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění, proto je nutná indikace praktického lékaře nebo na dobu čtrnácti dnů indikace ošetřujícího lékaře při hospitalizaci. Domácí ošetřovatelská služba je založena na individuálním přístupu ke klientovi, kde se snažíme uspokojovat veškeré potřeby jedince biologické, sociální, psychologické i spirituální. Je prováděna v jeho vlastním sociálním prostředí doma. Zdravotní sestra se v danou dobu věnuje jen jednomu klientovi a jeho blízkým, kteří se podílejí na péči. Dále na zdravotní péči navazuje péče sociální, kdy zdravotní sestry úzce spolupracují s pečovatelkami, předávají si informace a pracovně se doplňují. Aby byla naše péče dostupná všem i z okrajových částí okresu, je nutný pro všechny zdravotní sestry řidičský průkaz a osobní automobil. Jako doplněk naší služby provozujeme půjčovnu rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, kde je možné si zapůjčit nemocniční postele, invalidní vozíky, toaletní křesla atd., což umožňuje nemocným i pečujícím kvalitnější péči v domácím prostředí. Ošetřovatelské úkony které poskytujeme Ošetřovatelská návštěva domácí péče na minut Vyšetření cukru v krvi glukometrem Odběr biologického materiálu (krev, moč, stolice atd.) Aplikace parenterální terapie Ošetření stomií Péče o chronické a akutní rány Ošetření permanentních katetrů Aplikace injekcí Nácvik a zaučování aplikace inzulínu

14 příklady táhnou individuální péče

15 Projekt CHARITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ SLUŽBA U Lázní 1734, Boskovice tel.: chops.boskovice@caritas.cz STŘEDISKO 202, vedoucí projektu: do Miroslava Líkařová od Alena Lefnerová Otevřené ruce pro vaše srdce CHARITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ SLUŽBA BOSKOVICE Naše charitní ošetřovatelská péče poskytuje domácí péči v regionu boskovicka. V loňském roce jsme ošetřili celkem 206 klientů z Bačova, Bedřichova, Borotína, Boskovic, Cetkovic, Jabloňan, Kořence, Kunic, Kunštátu, Letovic, Lhoty u Lysic, Lysic, Malé Roudné, Mladkova, Němčic, Novičí, Nýrova, Roubaniny, Rozseče nad Kunštátem, Sebranic, Skalice nad Svitavou, Svitávky, Velenova, Velkých Opatovic, Voděrad a dalších. Hlavním cílem domácí zdravotní péče je setrvání nemocného co nejdéle v jeho sociálním prostředí doma. V domácím prostředí jsou odbourány stresující faktory hospitalizace, což pozitivně působí na psychický stav nemocného a tím i na zlepšení celkového zdravotního stavu nemocného. Zdravotní sestra v domácím prostředí je schopna provést veškeré ošetřovatelské úkony jako při hospitalizaci. Musí úzce spolupracovat s lékařem, který péči indikuje. Na každého klienta má danou dobu návštěvy podle indikace lékaře a věnuje se jen jemu. Proto je péče individuální a my máme možnost lépe reagovat na veškeré potřeby klienta a plán péče přizpůsobovat momentálnímu zdravotnímu stavu klienta. Neméně důležitou součástí péče je rodina, která se stará o nemocného po zbytek dne. Příchodem nemocného do domácí péče mohou nastat konflikty mezi členy rodiny. Zdravotní sestra aktivním nasloucháním a správně vedenou komunikací se snaží těmto konfliktům předcházet. Staráme se i o nemocné v terminálním stadiu života, kterým se snažíme zajistit důstojný konec života. Tady sestry nastupují jako opory celé rodiny nejen nemocného. Ošetřovatelské úkony které poskytujeme: Ošetřovatelská návštěva domácí péče na minut Vyšetření cukru v krvi glukometrem Odběr biologického materiálu (krev, moč, stolice atd.) Aplikace parenterální terapie Ošetření stomií Péče o chronické a akutní rány Ošetření permanentních katetrů Aplikace injekcí Nácvik a zaučování aplikace inzulínu

16 Všude dobře, doma nejlíp

17 Projekt - CHARITNÍ PEČOVATELSKÁ SLUŽBA NA OKRESE BLANSKO Sadová 2, Blansko tel.: chops.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 203, vedoucí projektu: Anna Kalová Otevřené ruce pro vaše srdce CHARITNÍ PEČOVATELSKÁ SLUŽBA NA OKRESE BLANSKO Charitní pečovatelská služba zajišťovala v roce 2005 praktickou pomoc 194 seniorům a osobám se zdravotním postižením v jejich domácím prostředí a byla nápomocna při řešení jejich nepříznivé životní situace, kterou nezvládali vlastními silami. Snahou bylo poskytovat službu na základě odbornosti a individuálního přístupu a potřeby klientů v souladu s dodržováním jejich práv. Služba směřuje k tomu, aby lidé v nepříznivé sociální situaci zůstali i nadále součástí přirozeného místního společenství, mohli žít běžným způsobem života jako jejich vrstevníci a mohli využívat nabízených služeb. Služba je omezena kapacitními možnostmi. Pečovatelská služba byla poskytována ve dvaceti obcích blanenského a boskovického regionu. Jmenovitě se jednalo o města Blansko, Boskovice, Rájec- Jestřebí, Kunštát a obce Doubravice, Jedovnice, Kotvrdovice, Krasová, Lhota u Lysic, Makov, Olomoučany, Ostrov u Macochy, Ráječko, Rozseč nad Kunštátem, Sebranice, Sulíkov, Senetářov, Skalice nad Svitavou, Vilémovice, Žďárná. Cíl služeb CHPS Poskytnout takovou službu, aby klienti mohli důstojně žít v přirozeném domácím prostředí. Umožnit klientovi setrvat ve vlastním prostředí i při přechodném zhoršení zdravotního stavu. Podporovat klientovy snahy a aktivity, které dočasně není schopen zvládnout. Přispět nejen k fyzické a psychické pohodě klientů, ale také k upevnění jejich vědomí vlastní hodnoty, důstojnosti a potřebnosti. Vedení klienta k udržení soběstačnosti a k sebeobsluze. Podporovat klienta v kontaktu s rodinou, obcí i s okolním světem a tím napomoci k udržení fungujících vztahů. V rámci projektu nabízíme běžné úkony osobní hygieny pomoc při oblékání pomoc při přesunu na vozík nebo na lůžko donášku nebo dovoz oběda nebo jiného teplého jídla pomoc při podávání jídla a pití nákupy, nutné pochůzky práce spojené s udržováním domácnosti přípravu a uvaření snídaně nebo oběda, svačiny nebo večeře doprovod na vyšetření a krátkodobém pobytu mimo domov praní osobního prádla, žehlení a případně drobné úpravy dohled nad dospělým občanem od 6 do 22 hodin velký úklid bytu, mytí oken, mytí společných prostor domu apod. Služby jsou realizovány podle individuálních potřeb klienta na základě vlastního výběru. Úhrada za služby i poskytovaná péče je v souladu s vyhláškou MPSV ČR 182/91 Sb. v platném znění.

18 Živá opora ve stáří. Na jejich moudré tváři......milý úsměv se rozzáří.

19 Projekt - DOMOV POKOJNÉHO STÁŘÍ - Městský penzion pro důchodce Pod Javory 32, Blansko tel.: penzion.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 205, vedoucí projektu: Ing. Dana Křenková Otevřené ruce pro vaše srdce DOMOV POKOJNÉHO STÁŘÍ - MĚSTSKÝ PENZION PRO DŮCHODCE Domov pokojného stáří Blansko slouží od listopadu 1994 starým lidem z města Blanska i okolí. Nachází se na sídlišti Písečná a je domovem typu penzionu s nepřetržitým provozem. Vlastníkem a provozovatelem domova je Město Blansko. Obstarávání služeb v souvislosti s provozem domova svěřilo město Oblastní charitě Blansko. Cílem služeb, které tohle zařízení poskytuje je umožnit lidem v nepříznivé sociální situaci vést co nejdéle samostatný, důstojný a aktivní život v místním společenství. Snaží se o zajištění všestranné péče o obyvatele domova v prostředí, které by se co nejvíce přiblížilo jejich přirozenému prostředí. Zásadou je poskytovat vždy péči podle individuálních potřeb a požadavků klienta. Po dobu 24 hodin denně i ve dnech pracovního volna je v domově přítomná alespoň jedna osoba, která je schopna zajistit okamžitou zdravotnickou nebo technickou pomoc. Osmipatrová bezbariérová budova domova je vybavena 64 obytnými jednotkami s kompletním příslušenstvím, z toho je 45 garsoniér, 9 bytů jednopokojových a 10 dvoupokojových. Každý obyvatel si může byt vybavit vlastním nábytkem. Obytné jednotky jsou vybaveny signalizačním zařízením, které nepřetržitě zaručuje okamžitý kontakt s personálem. V domově je i knihovna a kaple, která je přístupná všem obyvatelům. V roce 2005 využilo naše služby celkem 78 klientů ve věku od 55 do 104 roků. Průměrný věk byl 75,4 let. V rámci projektu nabízíme zázemí pro klidné a důstojné stáří emocionální a duchovní podporu ubytování stravování (zajištění obědů, pomoc při přípravě stravy) pomoc při sebeobsluze pomoc při zajištění chodu domácnosti (úklid, praní prádla, žehlení, mandlování, nákupy ) poskytování informací zprostředkování kontaktu se společenským prostředím pomoc při prosazování práv a zájmů aktivační a volnočasové programy ošetřovatelskou službu rehabilitační péči zajišťujeme také služby kadeřnice, pedikérky a kosmetičky

20 Ten dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc Hrajte, já ráda tancuju

21 Projekt - NÍZKOPRAHOVÉ PREVENTIVNÍ CENTRUM ZLATÁ ZASTÁVKA Plotní 2, Adamov tel.: m.sirucka@seznam.cz STŘEDISKO 211, vedoucí projektu: Mojmír Širůčka DiS. Otevřené ruce pro vaše srdce NÍZKOPRAHOVÉ PREVENTIVNÍ CENTRUM ZLATÁ ZASTÁVKA Základním cílem projektu je ochrana mládeže města Adamov před vznikem, rozvíjením a prohlubováním nežádoucích sociálních jevů a patologií. Cílem je působit na klienty takovým způsobem, aby nepodléhali výše zmíněným problémům a pokud se již s některými potýkají, nabízíme možnost je řešit. V rámci projektu probíhá snaha o zjišťování problémů, rizik a nebezpečí u mládeže. Dále pak hledání možných způsobů řešení a nápravy. Konkrétně se jedná o tato rizika, se kterými se dospívající mládež potýká: špatný prospěch ve škole, nuda, nezájem o konkrétní aktivity, záškoláctví, frustrace, vztahové problémy, rodinné problémy, kouření cigaret, užívání alkoholu, experimenty a užívání drog, gamblerství, promiskuita, nezaměstnanost, násilí v rodině, šikana, problémy se zákonem, psychologické a psychické problémy atd. Na pozadí provozu Nízkoprahového preventivního zařízení provádíme takové aktivity, u kterých má mládež možnost rozvíjet svoje dovednosti, schopnosti, uplatňovat svoje zájmy, organizovat jednotlivé akce, rozšiřovat vědomosti a tím možnosti uplatnění v budoucím životě. Vedeme klienty k zodpovědnému trávení volného času a zdravému způsobu života. Výsledkem a základním cílem je ochrana mládeže před řadou sociálních problémů, se kterými se v určitých fázích života setkává. V pravidelném kontaktu jsme s přibližně 80 mladými lidmi. Celkový počet klientů je asi 120. Vedeme jen hrubou dokumentaci o klientech z důvodu nízkoprahovosti zařízení. Jedná se o mládež od 10 do 24 let. S každou věkovou skupinou pracujeme určitou formou. Většina klientů jsou chlapci, dívek je přibližně 17. Je to buď mládež bezproblémová nebo problémová neorganizovaná mládež, tzv. děti ulice a v poslední řadě i uživatelé drog a starší problémoví klienti (nad 20 let věku). Veškerá práce s klienty je založena na nízkoprahovosti, což znamená, že mládež může zařízení svobodně navštěvovat a opouštět, za služby nemusí platit, nejsou po nich vyžadovány osobní a soukromé údaje apod. Zařízení může navštívit kdokoliv bez rozdílu věku, pohlaví, náboženského vyznání atd. Zařízení je vybudováno jako klub pro mládež, dvě velké místnosti, jeden velký sál, toalety, sprcha. Práci s klienty zajišťují vedoucí projektu a sociální pracovník Mojmír Širůčka DiS. a Martin Šob (kontaktní pracovník/ streetworker) Služby které nabízíme: Volnočasové aktivity, sportovní činnosti Videoprojekce Besedy Sociální práci Poradenství Sociální doprovod Kontakt s institucemi Spolupráci s rodiči klientů Vitamínový servis, doplňky stravy

22 Práce s PC je pro naši mládež samozřejmostí.

23 Projekt - DENNÍ CENTRUM PĚKNÁ MODRÁ Soukopovo náměstí 91, Doubravice nad Svitavou tel.: peknamodra.blansko@caritas.cz, internet: STŘEDISKO 213, vedoucí projektu: do Helena Tománková DiS. od Mgr. et Mgr. Miroslav Šamalík Otevřené ruce pro vaše srdce PĚKNÁ MODRÁ DENNÍ CENTRUM PRO PODPORU DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ Cílem projektu je umožnit lidem s duševním onemocněním vést uspokojující a naplňující život ve svém přirozeném prostředí, tj. v občanské komunitě. Jedná se zejména o podporu a rozvoj schopností: Zvládat nepříjemné emoční a myšlenkové stavy. Zvládat potřeby a dovednosti běžného života, neboli postarat se o sebe. Zvládat obtíže běžného života, jako je: rozhodování, odmítnutí, selhání, konflikt, aj. Odpočívat a obnovovat duševní a fyzické síly. Navazovat a rozvíjet vztah s druhými lidmi. Využívat svůj potenciál v zájmové činnosti a práci. Cílovou skupinu tvoří dospělí lidé s duševním onemocněním, jejich rodinní příslušníci, lidé a instituce, kteří tvoří přirozené prostředí klientů. Z diagnostického hlediska se zaměřujeme na pomoc lidem s diagnózami: afektivní poruchy, neurotická onemocnění, onemocnění schizofrenního okruhu. V rámci denního centra nabízíme individuální a skupinovou psychoterapii psychologické a sociální poradenství psychoterapeutický program pro lidi s úzkostným a depresivním onemocněním psychosociálně rehabilitační program pro dlouhodobě duševně nemocné možnost trávit volný čas a setkávat se s druhými lidmi Naše činnost v roce 2005 V roce 2005 se Pěkná modrá přestěhovala do nových prostor v Doubravici nad Svitavou. V tomto roce byla služba poskytnuta 142 klientům u nichž proběhlo 2789 kontaktů. Z toho byla 68 klientům poskytována služba dlouhodobě (2579 kontaktů) a u dalších 74 klientů šlo o krátké kontakty od jedné do tří konzultací (133 kontaktů).

24 ...slunce pro vás.

25 Projekt BETANY DENNÍ STACIONÁŘ S DÍLNAMI PRACOVNÍ TERAPIE Dukelská 12, Boskovice tel./fax : betany.boskovice@caritas.cz STŘEDISKO 207, vedoucí projektu: Bc. Marie Zouharová Otevřené ruce pro vaše srdce BETANY DENNÍ STACIONÁŘ S DÍLNAMI PRACOVNÍ TERAPIE Cílem projektu je poskytovat kvalitní a komplexní sociální služby trvale mentálně postiženým mladým lidem s kombinovanými vadami. V projektu jsou realizovány všechny základní potřeby, možnost komunikace s okolím včetně sociální adaptability, získávání a upevňování základních hygienických návyků s cílem dosáhnout nejvyšší míry soběstačnosti. Velký důraz se klade na zprostředkování kontaktů se společenským prostředím a pomoc při prosazování práv a zájmů uživatele. Dílny pracovní terapie, které jsou nedílnou součástí projektu, jsou zaměřeny na rozvoj a hledání hranic schopností jedince (keramické dálny, textilní dílna, dílna ruční zpracování papíru, vlny, kůže, korálků apod.). Našim cílem v pracovněterapeutické části projektu je rozvíjet sociální a pracovní dovednosti individuálně podle přání a možností klienta. Projektu v roce 2005 využívalo 28 klientů. V rámci projektu nabízíme sociální poradenství vstupní rozhovor s klientem v klidném a bezpečném prostředí výběr dílny v pracovní terapii dle zájmu klienta zpracování osobních plánu sportovní vyžití možnost využití výtvarné dílny osobní podpora důvěrníka zprostředkování kontaktu s psychologem zprostředkování kontaktu s logopedem emociální a duchovní podporu kontakt s přirozeným prostředím podpora při prosazování práv klienta

26 ...pracovní dílna je doména chlapců...výrobky z textilní dílny jsou opravdu pěkné!

27 Projekt - BETANY MODELOVÉ BYTY Dukelská 12, Boskovice tel./fax: betany.boskovice@caritas.cz STŘEDISKO 209, vedoucí projektu: Bc. Vlasta Sekaninová Otevřené ruce pro vaše srdce BETANY MODELOVÉ BYTY Cílem projektu je podporovat mladého člověka s handicapem, aby mohl vést běžný způsob života tak, jak ho žijí jeho vrstevníci. Současně klademe velký důraz na to, aby se uživatelé služby naučili zvládat všechny úkony související se samostatným životem. Podporujeme všestranný rozvoj schopností v oblastech sociálních, kulturních, osobnostních a tím jim ulehčujeme proces socializace. Dalším cílem projektu je maximalizace schopností sebeobsluhy, aby se náš klient za pomocí asistenta naučil žít v samostatném bydlení bez rodiny. Zaměřujeme se např. na zvládání běžných domácích prací, toleranci ke svým spolubydlícím a schopnost komunikovat na veřejnosti. Dbáme na to, aby uživatelé nebyli izolováni a zprostředkováváme jim, kontakty se společenským prostředím. Hlavním a důležitým cílem je podpořit mladého člověka nebát se vést samostatný život, umět požádat o pomoc druhé, naučit se prosazovat svá práva a zájmy. Samotné služby jsou poskytovány v takové kvalitě, aby přispěly nejen k fyzické a psychické pohodě mladého člověka, ale i růstu jeho osobnosti. Projekt je poskytován klientům starších 18 let. Kapacita: 3x jednolůžkový pokoj, 2x dvojlůžkový pokoj. V rámci projektu nabízíme sociální poradenství vstupní rozhovor s klientem v klidném a bezpečném prostředí ubytování v jednolůžkovém nebo dvojlůžkovém pokoji zpracování osobních plánu samostatnost v domácích pracích osobní podpora důvěrníka zprostředkování kontaktu s psychologem emociální a duchovní podporu kontakt s přirozeným prostředím podpora při prosazování práv klienta

28 ...pracujeme rádi v kuchyni

29 Projekt - DOMOV PRO MATKU A DÍTĚ V BOSKOVICÍCH Kpt. Jaroše 28, Boskovice tel.: dmt.boskovice@caritas.cz STŘEDISKO 212, vedoucí projektu: Jana Augustinová Otevřené ruce pro vaše srdce Děti jsou zrcadla. Jsou li obklopovány láskou, pak ji také odrážejí. Když kolem nich láska chybí, nemají co odrážet. DOMOV PRO MATKU A DÍTĚ V BOSKOVICÍCH Domov pro matku a dítě v Boskovicích nabízí od roku 1996 pomocnou ruku všem ženám, které se ze závažných důvodů ocitly v obtížné životní situaci. Zřizovatelem Domova je Oblastní charita Blansko a budovu zdarma k tomuto účelu poskytl MÚ Boskovice. Projekt je určen matkám s dětmi a těhotným ženám z Boskovic a okolí, ale i vzdálenějších okresů. Posláním azylového zařízení je poskytnutí nejen okamžité, ale i následné pomoci matce s dítětem. Následná pomoc představuje práci s klientkou po ukončení pobytového programu v nově nastartovaném životě. Do Domova přicházejí ženy, které tíží tyto problémy krize manželství,rozvodové situace, patologické jevy v rodině špatné výchovné prostředí pro děti krizová situace, domácí násilí V rámci projektu nabízíme SOCIÁLNÍ PROGRAM PRO ŽENY nabídka umožňuje matce získat základní nutné vědomosti a návyky k výchově dětí vedení domácnosti, hospodaření s finančními prostředky orientaci v nabídce práce, pomoc při jednání s úřady VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO DĚTI pod vedením vychovatelky, za přítomnosti matky probíhá doučování hry, výlety, výtvarné a pracovní činnosti prázdninové rehabilitační pobyty Již dva roky nabízíme rozšířené služby ženám obětem domácího násilí Cílem tohoto projektu je stabilní poskytování kvalitní a včasné pomoci ženám, které se setkaly s některou z forem domácího násilí a jejich dětem, které se v důsledku násilí ocitly bez domova. S žádostí o pomoc se na nás mohou ženy obrátit nepřetržitě 24hodin denně, buď osobně nebo po telefonu. Pro ženy oběti domácího násilí které se rozhodnou partnera (agresora) opustit jsme první pomoc v jejich momentálních krizových situací. Následně zprostředkováváme odbornou pomoc a poradny. Ke každé klientce se přistupuje individuálně. Problémy se neřeší za ni, ale spolu s ní. Vše se děje na základě dobrovolnosti. Kapacitu našeho zařízení tvoří 3 bytové jednotky, počet lůžek k využití 11 v objektu. Doba pobytu je 6 měsíců, s maximálním prodloužením na 1 rok. V případě nutnosti krizového lůžka pro dítě, spolupracujeme s Centrem pro matku a dítě v Blansku. V roce 2005 využilo sociálních služeb Domova 11 matek a 20 dětí. Dalších kontaktů ze strany klientů bylo 42. Významné události v Domově pro matku a dítě v Boskovicích za rok 2005 Během roku jsme přivítali na svět 4 novorozeňata. Prohloubila se spolupráce s Mateřským centrem Boskovice a Unií katolických žen. Závěrem roku jsme se setkali s bývalými klientkami a dětmi na vánočním posezení.

30 ... tak a už jsme se konečně nastěhovali. Koukám na ten svět a jen se divím.... předvánoční posezení.

31 Projekt EMANUEL DENNÍ STACIONÁŘ PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ U Lázní 1734, Boskovice tel.: emanuel.boskovice@caritas.cz STŘEDISKO 206, vedoucí projektu: Bc. Alice Fialová Otevřené ruce pro vaše srdce EMANUEL Cílem denního stacionáře je poskytnout všestrannou péči postiženým jedincům. Snažíme se, aby byly realizovány všechny základní potřeby, které vyžaduje jedinec s postižením. Stacionář je komplexem sociálních služeb těm, kteří vzhledem ke svému těžkému mentálnímu postižení a obtížně zvládnutelné komunikaci vyžadují zvláštní péči a svědčí jim malý kolektiv. Každý klient denního stacionáře má vypracovaný Individuálně výchovně vzdělávací program dle kterého s ním pracujeme individuálně a ve skupině. Dochází tak k rozvoji v oblastech osobnosti, které je nutné u každého rozvinout nebo posílit. Dále ve stacionáři probíhá nácvik a upevňování základních sebeobslužných a hygienických návyků. Práce s klienty směřuje především k dosažení co nejvyšší míry samostatnosti, sebeobsluhy a zvládání jednoduchých pracovních úkonů. Za dobu působnosti stacionáře bylo vybudováno zázemí, které nabízí ambulantní sociální služby pro klienty a jejich rodiny s cílem pomoci jim řešit jejich situaci a rozšiřovat jejich možnosti zvládnout tyto problémy vlastními silami. Kapacita zařízení: 15 míst. V rámci projektu nabízíme vzdělávání dle individuálně výchovně vzdělávacích programů zprostředkování psychologického poradenství psychologické služby zprostředkování logopedického poradenství logopedické služby činnosti vedoucí k upevňování sebeobslužných a hygienických návyků činnosti výtvarné činnosti hudební a dramatické doprava klientů rekreační pobyty pro klienty

32 SPORTOVNÍ HRY nedám... CHORVATSKO parou vpřed CHORVATSKO mlask... Tááák pěkně osvěžit fakt Tě mám rád!

33 Projekt - NOCLEHÁRNA PRO MUŽE BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Luční 10, Blansko tel.: , fax: nocleharna.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 215, vedoucí projektu: František Kratochvil Otevřené ruce pro vaše srdce PROJEKT - NOCLEHÁRNA PRO MUŽE BEZ PŘÍSTŘEŠÍ BLANSKO Cíl projektu Cílem této služby, jejímž zřizovatelem je město Blansko, je poskytnout pomoc mužům bez přístřeší, pro důstojné uspokojení základních lidských potřeb především bezpečí, tepla, tělesné očisty, spánku a v případě zájmu také poskytnutí základních informací o sociálních službách, které by mohly pomoci s řešením jejich situace. V rámci provozu zajišťujeme ubytování, osobní hygienu klientů, vyprání prádla, poradenství a popř. poskytnutí náhradního oblečení. Ubytování se poskytuje v zásadě na jednu noc. V případě potřeby, to znamená přetrvávající neexistence přístřeší, je možné dohodnout ubytování nejdéle na dobu 3 měsíců. Klienti se podílejí na pravidelném úklidu a běžné provozní údržbě objektu noclehárny, na pomoci při praní a sušení prádla. V zimních měsících uklízejí sníh na ulici kolem noclehárny, pak uklízejí celou ulici od posypového materiálu a během roku udržují zahradu před noclehárnou, hrabou listí a zametají ulici. Další činnost se odvíjí od aktuálních potřeb a možností. Snažíme se také klienty systematicky vrátit do běžného života. Popis situace v roce 2005 Na noclehárně je k dispozici 15 lůžek. Za rok 2005 jsme přijali celkem 59 klientů, což znamená 2815 kontaktů. Průměrný počet ubytovaných byl 7,7 klientů na 1 den. 40,7 % klientů je z Blanska a z okresu Blansko, 37,3 % je z ostatních regionů Moravy a 22 % z ostatních regionů. 40,6 % noclehů bylo do 14-ti dnů, 23,7 % do 30-ti dnů a ostatní déle. Nejmladšímu klientovi bylo 21 let a nejstaršímu 64 let. Provoz Noclehárna je v provozu denně od do Příjem klientů probíhá od do Přes den je noclehárna uzavřená. K dispozici mají klienti i společenskou místnost, kde mohou posedět u televizoru a sníst si donesené potraviny. Přes víkend mají zajištěny polévky. Pro zájemce jsme také zřídili knihovničku, na výběr je z 80 knih. V rámci projektu nabízíme: Možnost ubytování po dobu krize Individuální přístup Duchovní podporu Sociální poradenství a krizovou pomoc Sociální terapii, právní pomoc spolupráce s Denním centrem a Sociálně-právní poradnou Pomoc při hledání zaměstnání Pracovní terapii spolupráce s projektem Pracovní rehabilitace

34 ...nebude-li pršet, nezmoknem!

35 Projekt - PRACOVNÍ REHABILITACE Sadová 2, Blansko (ve dvoře Staré fabriky ) tel: prace.blansko@caritas.cz STŘEDISKO 224, vedoucí projektu: Bořivoj Sekanina (od ) Otevřené ruce pro vaše srdce PRACOVNÍ REHABILITACE - BLANSKO Posláním projektu Posláním projektu je zlepšení životních podmínek obyvatel okresu Blansko, pomoc k začlenění dlouhodobě nezaměstnaných na trh práce a do místní komunity, zkvalitnění vztahů mezi lidmi sociálně vyloučenými a ostatními občany místní komunity a pozitivnější náhled na tuto skupinu obyvatel ze strany zaměstnavatelů. Cíl Naším hlavním cílem je pomoc a podpora účastníkům programů projektu při zvládání nepříznivé životní situace. V těchto programech mohou účastníci získat nebo obnovit svoje pracovní návyky, využít poradenství a asistenční podporu ze strany pracovníků projektu. Jde o povzbuzení naděje, sebedůvěry a tím i motivace k samostatnému řešení své situace. Toto všechno jim umožní lepší uplatnění a začlenění na trhu práce i ve společnosti. Pro koho jsme: pro občany dlouhodobě nezaměstnané pro osoby sociálně vyloučené a sociálním vyloučením ohrožené pro občany zcela závislé na sociální pomoci pro jejich rodinné příslušníky pro ostatní občany blanenského okresu Realizace tohoto projektu byla zahájena v srpnu Od října 2005 se uskutečňují tříměsíční pracovně-rehabilitační cykly, kapacita je 5 osob na cyklus. Náplní těchto cyklů je: zapojení do užitečných pracovních aktivit, pomoc při obnově pracovních návyků možnost být mezi lidmi, sdílet své zkušenosti, vzájemně se motivovat individuální přístup při řešení nepříznivé sociální situace skupinová podpora pomoc při jednání se zaměstnavateli nebo na úřadech poradenství v oblasti dlouhodobé nezaměstnanosti pro účastníky programů - výuku základů práce s PC za účelem vyhledávání pracovních příležitostí prostřednictvím internetu Financování projektu je zajištěno z prostředků Evropské unie prostřednictvím Jihomoravského kraje, v rámci Společného regionálního operačního programu (SROP), opatření Podpora sociální integrace v regionech. Partnerem projektu je Město Blansko. V roce 2005 využilo našich služeb celkem 9 uživatelů.

36 Ušijeme vám práci na míru...

37 Projekt - Středisko vzájemné humanitární pomoci Komenského 19, Blansko tel.: , mobil: annabalakova@centrum.cz STŘEDISKO 290, vedoucí projektu: Anna Balaková Otevřené ruce pro vaše srdce STŘEDISKO VZÁJEMNÉ HUMANITÁRNÍ POMOCI Humanitární pomoc a šatník byl do září 2005 součástí nabízených služeb v rámci sociální intervence domu Okno dokořán. V posledním čtvrtletí roku 2005 se tento projekt oddělil a začal fungovat samostatně. Středisko vzájemné humanitární pomoci má tato sídla ŠATNÍK na Písečné v Blansku HUMANITÁRNÍ SKLAD nábytku a elektrických přístrojů pro domácnost v Doubravici nad Svitavou KANCELÁŘ v prostorách Katolického domu v Blansku, příruční sklad Cílem Centra vzájemné humanitární pomoci je přemístit oblečení, nábytek, funkční elektrospotřebiče pro domácnost, domácí potřeby atd. od lidí, kteří je již nepotřebují, k těm, kteří je potřebují nutně a na nové nemají finanční prostředky. Šatník má své sídlo na Písečné v Blansku. Zde vždy 1x měsíčně (1. středu v měsíci) v době od 12 do 17 hodin probíhá sběr šatstva a drobných domácích potřeb. Lidé přivážejí a přinášejí nepotřebné oblečení (dětské, dámské i pánské), pokud možno vyprané, lépe v krabicích od banánů nebo v igelitových pytlích. Naše pracovnice a dobrovolnice šatstvo třídí a ukládají na ramínka a do regálů, kam si v první řadě chodí vybrat naši uživatelé sociálních služeb (klienti). Protože oblečení je dost, dáváme možnost i sociálně slabším obyvatelům blanenska. Výdej ze šatníku pro uživatele z našich zařízení se koná průběžně dle potřeby, pro ostatní veřejnost probíhá dvakrát týdně po dobu dvou hodin. Ošacení, které vyřadíme, nebo které si po dobu jednoho měsíce nikdo nevybere, nabízíme Diakonii Broumov, která svými auty šatstvo odveze a ve svých prostorách dále třídí, část rozdává svým sociálně slabým, část expeduje do zahraničí jako humanitární pomoc a část dále zpracovává. Humanitární sklad nábytku má své sídlo v Doubravici na faře. Příjem i výdej nábytku, elektrotechniky a spotřebičů pro domácnost se provádí průběžně. Stejně jako u šatníku mají ve výběru přednost uživatelé ostatních charitních zařízení. V tomto směru spolupracujeme i se sociálním odborem MÚ v Blansku, který nás v případech sociálně slabých občanů blanenska žádá o pomoc a spolupráci. Šatník a humanitární sklad patří do charitní sítě krizové pomoci při nenadálých událostech. V takovém případě budou v možnosti výběru věcí upřednostněni lidé postiženi povodní nebo jinou katastrofou. Centrum vzájemné humanitární pomoci je postaveno na idei POMOZTE NÁM POMÁHAT. Když nebude dost ochotných lidí, kteří nepotřebné ošacení, nábytek, elektroniku atd. nabídnou nám, nemůžeme ani my pomoci těm, kteří by tyto věci potřebovali.

38 Pojďte dál!...co si u nás vyberete? Rádi vám poradíme...

39 Projekt MAGDALA Komenského 19, Blansko tel.: STŘEDISKO 217, vedoucí projektu: Mgr. Blanka Bendová Otevřené ruce pro vaše srdce MAGDALA Je součástí sítě projektů SČKCH v ČR, zabývající se pomocí obětem. Jedná se o oběti domácího násilí, oběti obchodování s lidmi i oběti nucené prostituce. Poradenství Klientkám je poskytováno osobní poradenství, jež je bezplatné a anonymní. Nabízíme našim klientům: čas na diskrétní rozhovor, porozumění a důvěru, možnost nahlédnout nezkresleně na jejich problém, emocionální podporu, duchovní podporu, nasměřování na konkrétní druh pomoci. Pomáháme: při vypracování bezpečnostních plánů. Zajišťujeme: spolupráci s dalšími odborníky či specialisty, v případě potřeby poskytujeme klientům individuální asistenci při jednáních. V roce 2005 kdy jsme byli podpořeni prostředky z MPSV jsme zaznamenali: Krizová pomoc 18 uživatelů Následná péče 12 uživatelů Sociální poradenství 163 intervencí, kontaktů Terénní sociální práce s OCH Znojmo 149 uživatelek Telefonických kontaktů na Lince pomoci týkajících se projektu Magdala Rádi bychom poděkovali všem spolupracujícím odborníkům i organizacím. Důležitou součástí projektu je prevence, kdy se pracovnice projektu MAGDALA věnují i přednáškovým programům či besedám k tematu problematiky obchodování s lidmi, navštěvují školy (ZŠ, SŠ, VOŠ, VŠ), zařízení Ministerstva vnitra pro migranty, církevní sbory a farnosti i další organizace, aby informovaly o jevu moderního otroctví a jeho formách a možné pomoci. Podílíme se na vzdělávání státní správy. Úzce spolupracujeme s Odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra. V rámci projektu Magdala poskytujeme: krizovou intervenci a následnou podporu, tedy okamžitou přímou pomoc klidné a bezpečné prostředí, tekutiny, jídlo, ošacení, prvotní zdravotní a sociální pomoc, chráněné ubytování s utajenou adresou, právní poradenství, sociální pomoc, poradenství a osobní asistenci, podporu v péči o děti, psychologickou podporu, lékařskou pomoc, duchovní podporu, rekvalifikační a sebevzdělávací kurzy, zprostředkujeme pomoc při návratu do země původu. MÍT MOŽNOST OTEVŘENĚ A KDYKOLIV PROMLUVIT, JE NALÉZÁNÍM CESTY Z BEZVÝCHODNÉ SITUACE!

40 Další možností pro naše klienty je využití celorepublikové linky pomoci, která je řízena koordinátorkou projektu Magdala. Tato 24hodinová NON-STOP LINKA dává další prostor anonymního kontaktu pro jakékoliv dotazy či pomoc při řešení problémů. Linka je nepřetržitá profesionální linka důvěry, její pracovníci jsou zapojeni do projektu Magdala a plně informováni o problematice. Číslo non-stop linky pomoci Magdala: Na této lince se lze kdykoliv dozvědět důležité informace k otázkám obchodování s lidmi, nucené práce, násilí a zotročování lidí, migrace, jak se chránit a jak si počínat, když si někdo hledá práci v cizině atd.

41 Projekt SPONA Komenského 19, Blansko tel./fax: STŘEDISKO 219, vedoucí projektu: do Mgr. Hana Hřebíčková od Terezie Havlíčková Dis. Otevřené ruce pro vaše srdce PROJEKT SPONA SPOLEČNÁ POMOC OBĚTEM NÁSILÍ Cílem projektu je pomoci ženám a dívkám, ale i párům, manželům či rodičům, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci, či se stali oběťmi domácího násilí. V roce 2005, kdy projekt začal fungovat, byla jeho činnost díky sníženým finančním prostředkům omezena. Proto jsme se soustředili hlavně na medializaci projektu a navazování kontaktů. V rámci projektu jsme také začali pracovat s oběťmi domácího násilí. V roce 2006 bychom chtěli naši činnost, kromě konkrétní pomoci obětem násilí, rozšířit také o přednášky na základních a středních školách v regionu na téma domácí násilí, a také chceme ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Blansku uspořádat výtvarnou soutěž zaměřenou na problematiku domácího násilí. V rámci projektu nabízíme Anonymitu Rozhovor v klidném a bezpečném prostředí Emocionální a duchovní podporu Pomoc při vypracování krizového plánu Právní poradenství Zprostředkování kontaktů na další odborníky Možnost ubytování po dobu krize Následnou péči Nepřetržitou pomoc na lince důvěry číslo linky: Bezpráví se často dopouští také ten, kdo něco nedělá, nikoli jen ten, kdo něco dělá. /Aurelius Marcus Antonius/

42 Nahoru nebo dolů...?

43 Projekt LINKA DŮVĚRY Komenského 19, Blansko tel.: STŘEDISKO 210, vedoucí projektu: Jiřina Sovová Otevřené ruce pro vaše srdce PROJEKT LINKA DŮVĚRY SLUŽBA V AKUTNÍ NOUZI PO TELEFONU Cílem projektu je poskytnout kvalitní a profesionální službu v akutní nouzi všem, kteří se na ni obrátí. Zabývá se všemi problémy, které přivádějí lidi do krizové situace, v níž často není na koho se obrátit. Nejčastěji řešenými problémy jsou vztahové, manželské a rozvodové krize, zneužívání návykových látek, domácí násilí a na to navazující sociální kolize. Linka důvěry spolupracuje s terénními pracovníky v projektu péče o klienty, kteří se stali předmětem obchodu s lidmi. Mimo běžně poskytované služby klientům, tvoří Linka důvěry nedílnou součást Krizového týmu při neštěstích a katastrofách většího rozsahu. Pracovníci linky jsou školení pro koordinaci činností psychosociální pomoci. V roce 2005 bylo realizováno 2519 kontaktů s klienty. V rámci projektu nabízíme: Okamžitou telefonickou pomoc Anonymitu Nepřetržitý provoz 24 hodin denně Pocit bezpečí, emociální a duchovní podporu Pochopení, naději a vedení - pocit úlevy, zlepšení schopnosti zvládnout situaci a vrácení na předkrizovou úroveň adaptace a žití Pomoc při vypracování krizového plánu Zprostředkujeme ubytování po dobu krize Právní poradenství Zprostředkování kontaktů na další odborníky Telefon:

Autorský tým: Doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. Bc. Andrea Hrušková Ing. Ivana Foldynová Bc. Iveta Čípková Mgr. Bc. Ivana Kouřilová Ing.

Autorský tým: Doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. Bc. Andrea Hrušková Ing. Ivana Foldynová Bc. Iveta Čípková Mgr. Bc. Ivana Kouřilová Ing. Tato studie byla vytvořena v rámci projektu Komunitní plánování sociálních služeb města Blansko ve spolupráci Centra pro podporu komunitního plánování Blansko a partnera projektu společnosti ACCENDO Centrum

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících

Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu, prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) a státním

Více

Katalog poskytovatelů sociálních a doprovodných služeb na Dačicku

Katalog poskytovatelů sociálních a doprovodných služeb na Dačicku KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP DAČICE registrační číslo: CZ.1.04/3.1.03/ 5.00032 Tato akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost a

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Komunitní plánování sociálních služeb na území ORP Projekt komunitního plánování sociálních služeb je realizován od června 2013 do května 2015. Realizátorem

Více

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k ambulantní sociální službě.

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k ambulantní sociální službě. Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE k ambulantní sociální službě Denní stacionář Co je denní stacionář Je to ambulantní sociální služba, jejímž

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 4 4 9 9 0 2 6 0 IČZ smluvního ZZ 7 2 3 6 0 0 0 Číslo smlouvy 7 B 7 H 0 0 2 Název IČO Diecézní charita Brno PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-3 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

CENTRUM RODINA V TÍSNI DŮM NA PŮL CESTY zahájení projektu 1.4.2006

CENTRUM RODINA V TÍSNI DŮM NA PŮL CESTY zahájení projektu 1.4.2006 DOMY NA PŮL CESTY CENTRUM RODINA V TÍSNI DŮM NA PŮL CESTY zahájení projektu 1.4.2006 POPIS SLUŽBY V České republice je několik desítek dětských domovů. Děti sem přicházejí z různých důvodů. jsou to děti

Více

Katalog sociálních a navazujících služeb na Uherskohradišťsku

Katalog sociálních a navazujících služeb na Uherskohradišťsku Katalog sociálních a navazujících služeb na Uherskohradišťsku Publikace vznikla jako součást projektu Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na Uherskohradišťsku Tento projekt je financován Evropským

Více

NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB

NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB ORGANIZACE ZŘÍZENÉ MČ PRAHA 10 Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10,p.o. str. 2-20 Léčebna dlouhodobě nemocných Vršovice str. 21-22 Údaje platné ke

Více

Výroční zpráva 2009 Květen 2010

Výroční zpráva 2009 Květen 2010 Výroční zpráva 2009 Květen 2010 Obsah: 1. Úvodní slovo 2. Vznik, charakteristika a poslání organizace 3. Poskytované služby v rámci hlavní činnosti 3.1. Sociální úsek 3.1.1 Pečovatelská služba 3.1.2. Odborné

Více

Úvodní slovo. Dagmar Rysová místostarostka města Kopřivnice

Úvodní slovo. Dagmar Rysová místostarostka města Kopřivnice 1 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, podruhé Vám předáváme Katalog sociálních služeb poskytovaných v Kopřivnici. Tento katalog nabízí cestu z tíživé situace, ve které se může ocitnout každý z nás. Věk, zdravotní

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby Popis realizace poskytování sociální služby Název poskytovatele: Charita Svaté rodiny Luhačovice Druh služby: pečovatelská služba Forma služby: terénní i ambulantní Název zařízení a místo poskytování:

Více

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k pobytové sociální službě

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k pobytové sociální službě Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE k pobytové sociální službě Domov se zvláštním režimem 1 Poslání domova se zvláštním režimem poskytování

Více

Poslání: Cíle: Cílová skupina:

Poslání: Cíle: Cílová skupina: Poslání: Posláním Týdenního stacionáře Domova v Dolní Moravici, Diakonie ČCE - střediska v Rýmařově je poskytnout pobytové služby scelodenní péčí a podporou v úkonech soběstačnosti a sebeobsluhy od pondělí

Více

Domov se zvláštním režimem

Domov se zvláštním režimem Domov se zvláštním režimem Poslání: Posláním Domova se zvláštním režimem v Dolní Moravici, Diakonie ČCE - střediska v Rýmařově je poskytnout zázemí a celoroční pobyt, péči a podporu v každodenních činnostech,

Více

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI 1 strana PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI Motto: Každý člověk si přeje dlouhý život, ale nikdo nechce být starý. Jonathan Swift Vážení čtenáři, v tomto čísle Bulletinu bych Vám chtěla představit skupinu lidí,

Více

OBSAH Úvodní slovo 4 Sociální služby 5,6 Sociální poradenství 7 Služby sociální péče 7,8,9,10,11 Služby sociální prevence 11,12,13,14,15,16

OBSAH Úvodní slovo 4 Sociální služby 5,6 Sociální poradenství 7 Služby sociální péče 7,8,9,10,11 Služby sociální prevence 11,12,13,14,15,16 Komunitní plánování OBSAH Úvodní slovo 4 Sociální služby 5,6 Sociální poradenství 7 Služby sociální péče 7,8,9,10,11 Služby sociální prevence 11,12,13,14,15,16 Poskytovatelé registrovaných sociálních

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA PEČOVATELSKÉ SLUŽBY ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA PEČOVATELSKÉ SLUŽBY ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA PEČOVATELSKÉ SLUŽBY ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU ZA ROK 2015 Obsah: Poslání pečovatelské služby Z činnosti pečovatelské služby za rok 2015 Zvyšování kvality poskytovaných služeb Hodnocení spokojenosti

Více

Sociální služby zahrnují tři základní oblasti: sociální poradenství, služby sociální péče a služby sociální prevence.

Sociální služby zahrnují tři základní oblasti: sociální poradenství, služby sociální péče a služby sociální prevence. Sociální služby - co se za tímto pojmem skrývá? Sociální služby pomáhají lidem žít běžným životem - umožňují jim pracovat, nakupovat, navštěvovat školy, navštěvovat místa víry, účastnit se aktivit volného

Více

Plán rozvoje Domova pro seniory Javorník, p. o. pro období 2016-2018

Plán rozvoje Domova pro seniory Javorník, p. o. pro období 2016-2018 Plán rozvoje Domova pro seniory Javorník, p. o. pro období 2016-2018 Předkládá: Ing. Jitka Richterová Zpracován: únor 2016 Název: Domov pro seniory Javorník, příspěvková organizace Sídlo: Školní 104, 79070

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011. Středisko pečovatelské služby Jeseník, Středisko pečovatelské služby Jeseník příssěvková organizace. Výroční zpráva.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011. Středisko pečovatelské služby Jeseník, Středisko pečovatelské služby Jeseník příssěvková organizace. Výroční zpráva. Středisko pečovatelské služby Jeseník, příspěvková organizace Středisko pečovatelské služby Jeseník příssěvková organizace Výroční zpráva VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah: 1. Úvodní slovo 2. Představení organizace

Více

Mgr. Lucie Bicková, ředitelka OCH Třeboň

Mgr. Lucie Bicková, ředitelka OCH Třeboň Slovo ředitelky Tak jako každý rok si vám dovoluji předložit tuto výroční zprávu, která stručně popisuje činnosti a aktivity Oblastní charity Třeboň. Mé poděkování patří všem pracovníkům, kteří svou práci

Více

Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí 1 www.dsbilovec.cz

Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí 1 www.dsbilovec.cz Osobní asistence, 17. listopadu 373/36, Bílovec Domov pro seniory v Bílovci, Opavská 600/45, Bílovec Dům s pečovatelskou službou, 17. listopadu 373/36, Bílovec Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2007

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2007 VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2007 Hodonín, únor 2008 2 Název organizace: S centrum Hodonín, příspěvková organizace Sídlo organizace: Hodonín, Na Pískách 4037/11, PSČ 695 01 IČ organizace: 46937102 Č.ú.: 14439671/0100

Více

Přehled poskytovatelů sociálních služeb dle cílové skupiny

Přehled poskytovatelů sociálních služeb dle cílové skupiny Přehled poskytovatelů sociálních služeb dle cílové skupiny Sociální služby pro seniory Arcidiecézní charita Praha Centrum pro zdravotně postižené a seniory Středočeského kraje, o.p.s. Česká katolická charita

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, okr. Benešov, tel.: 323 647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz, www.zspysely.estranky.cz Školní vzdělávací program pro školní

Více

KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA CHEB 2010-2013

KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA CHEB 2010-2013 KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA CHEB 2010-2013 Obsah Úvodní slovo.............................................. 2 Obsah rozdělení služeb podle cílové skupiny.................. 3 Poskytovatelé

Více

PÉČE O POTŘEBNÉ V SOUČASNOSTI

PÉČE O POTŘEBNÉ V SOUČASNOSTI Nauka o stavbách III Život v běžném PÉČE O POTŘEBNÉ V SOUČASNOSTI doc. Ing.arch. Irena Šestáková každý člověk se během dne a týdne pohybuje na různých místech, v různých ch setkává se s různými lidmi Terénní

Více

Sanus Brno občanské sdružení Kotlářská 51, Brno 602 00. Základní ustanovení

Sanus Brno občanské sdružení Kotlářská 51, Brno 602 00. Základní ustanovení VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 Sanus Brno Základní ustanovení Právní postavení sdružení 1. Sdružení je nezávislá, nepolitická a nezisková organizace. Členové se v něm sdružují dobrovolně na základě společného

Více

Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012. Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013

Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012. Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013 Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012 Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013 Obsah: I. Důvodová zpráva II. Přílohy: č. 1 Program podpory sociálních a souvisejících

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace MOTTO: PLNÉ ÚLY, SPOUSTA HER, DO DRUŽINY ZAVÍTEJ! IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Údaje o

Více

Tato prezentace je součástí KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ v regionu Rakovnicko

Tato prezentace je součástí KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ v regionu Rakovnicko Tato prezentace je součástí KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ v regionu Rakovnicko Rádi bychom Vám tímto způsobem představili poskytovatele sociálních služeb působících v regionu Rakovnicko. Z přehledu zjistíte, jaké

Více

Průvodce sociálními službami v Uherském Brodě a okolí

Průvodce sociálními službami v Uherském Brodě a okolí . Průvodce sociálními službami v Uherském Brodě a okolí Průvodce je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Společného regionálního operačního programu a státním rozpočtem ČR. Průvodce sociálních

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb v Přerově

Katalog poskytovatelů sociálních služeb v Přerově Katalog poskytovatelů sociálních služeb v Přerově Katalog poskytovatelů sociálních služeb v Přerově Olomoucký kraj, Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc, www.kr-olomoucky.cz Tisk: STUDIO TRINITY, s. r. o.,

Více

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013 Farní Charita Aš Výroční zpráva 2013 Obsah SLOVO ŘEDITELE... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 4 POSLÁNÍ... 4 KONTAKT... 4 HOSPODAŘENÍ Rozvaha za rok 2013... 5 Výsledovka za rok 2013... 6 ZPRÁVA AUDITORA... 7 DOMOV

Více

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva 2005 Úvodní slovo Vážený čtenáři, dostává se Vám do rukou historicky první výroční zpráva občanského sdružení For-Teenager Apel, které v Jičíně poskytuje sociální

Více

DOMOV SLUNOVRAT, OSTRAVA-PŘÍVOZ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, SE SÍDLEM NA MLÝNICI 203/5, OSTRAVA PŘÍVOZ,

DOMOV SLUNOVRAT, OSTRAVA-PŘÍVOZ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, SE SÍDLEM NA MLÝNICI 203/5, OSTRAVA PŘÍVOZ, DOMOV SLUNOVRAT, OSTRAVA-PŘÍVOZ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, SOUBOR INFORMACÍ O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY Ostrava, 1. ledna 2015 Mgr. Bc. Vojtěch Curylo ředitel organizace 1 1 Veřejný závazek

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI. DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb Nová 303, 294 42 Luštěnice. za rok 2014

ZPRÁVA O ČINNOSTI. DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb Nová 303, 294 42 Luštěnice. za rok 2014 ZPRÁVA O ČINNOSTI DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb Nová 303, 294 42 Luštěnice za rok 2014 Předkládá: Ing. Ludmila Bulířová, ředitelka Domova U Anežky V Luštěnicích, 13. 2. 2015 0/20 Obsah

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Iva Dřímalová. Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Ústav pedagogiky a sociálních studií Iva Dřímalová III.ročník kombinované studium Mapa sociálních sluţeb na Vsetínsku a role Centra Auxilium Bakalářská

Více

1 SÍDLO ORGANIZACE 2 VZNIK A POSTAVENÍ ORGANIZACE 3 ZAMĚŘENÍ A ČINNOST ORGANIZACE

1 SÍDLO ORGANIZACE 2 VZNIK A POSTAVENÍ ORGANIZACE 3 ZAMĚŘENÍ A ČINNOST ORGANIZACE O B S A H 1 Sídlo organizace 2 Vznik a postavení organizace 3 Zaměření a činnost organizace 4 Poskytované sociální služby, jejich poslání a činnost 5 Základní údaje o klientech Přehled o počtech klientů

Více

Domov pro seniory Domov pokojného stáří Domov sv. Vavřince Školní 124, 463 31 Chrastava Tel: 485 143 354, e-mail: domovvavrinec@volny.

Domov pro seniory Domov pokojného stáří Domov sv. Vavřince Školní 124, 463 31 Chrastava Tel: 485 143 354, e-mail: domovvavrinec@volny. Domov pro seniory Domov pokojného stáří Domov sv. Vavřince Školní 124, 463 31 Chrastava Tel: 485 143 354, e-mail: domovvavrinec@volny.cz zřizovatel: Oblastní charita Liberec Uhlířská 424/7, 46001 Liberec

Více

KATALOG POSKYTOVATELŮ SLUŽEB V OBLASTI SOCIÁLNÍ, VZDĚLÁVÁNÍ A VOLNÉHO ČASU NA UNIČOVSKU

KATALOG POSKYTOVATELŮ SLUŽEB V OBLASTI SOCIÁLNÍ, VZDĚLÁVÁNÍ A VOLNÉHO ČASU NA UNIČOVSKU KATALOG POSKYTOVATELŮ SLUŽEB V OBLASTI SOCIÁLNÍ, VZDĚLÁVÁNÍ A VOLNÉHO ČASU NA UNIČOVSKU 2013 Obsah: Str. 1 Co je sociální služba? Str. 4 Centrum sociálních služeb Uničov, příspěvková organizace Str. 6

Více

Akč ní plá n sočiá lní čh služ eb Blánsko pro rok 2016. Prováděcí část

Akč ní plá n sočiá lní čh služ eb Blánsko pro rok 2016. Prováděcí část kč ní plá n sočiá lní čh služ eb Blánsko pro rok 2016 Prováděcí část 3. Komunitního plánu sociálních služeb 2013-2016 kční plán sociálních služeb byl schválen usnesením č. 14 na 27. schůzi Rady města konané

Více

Vážení představitelé měst, městysů a obcí,

Vážení představitelé měst, městysů a obcí, Vážení představitelé měst, městysů a obcí, Žďár nad Sázavou dovolte mi, abych Vám předložila zpravodaj Oblastní charity Žďár nad Sázavou, který obsahuje základní informace o jednotlivých službách naší

Více

Popis realizace poskytované sociální služby

Popis realizace poskytované sociální služby Popis realizace poskytované sociální služby V souladu se zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

Sociální služby v Otrokovicích k 01.06.2011

Sociální služby v Otrokovicích k 01.06.2011 odbor sociální oddělení sociálních služeb Sociální služby v Otrokovicích k 01.06.2011 SENIOR Otrokovice, p. o. Adresa: Školní 1299, 765 02 Otrokovice Ředitelka organizace: Ing. Ivana Vardanová Telefon:

Více

KATALOG SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

KATALOG SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTO PODĚBRADY KATALOG SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PODĚBRADY A OKOLÍ Tento katalog byl vytištěn za finanční podpory Humanitárního fondu Středočeského kraje 1 Obsah: Úvodní slovo 1 Odbor sociálních věcí a zdravotnictví

Více

Výroční zpráva za rok 2014. Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s.

Výroční zpráva za rok 2014. Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s. Výroční zpráva za rok 2014 Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s. Obsah Úvodní slovo ředitele společnosti Základní informace o organizaci Lidé a pobočky Poslání a cíle společnosti

Více

J i h o m ě s t s k á s o c i á l n í a. s. Základní informace o poskytované sociální službě. Pečovatelská služba

J i h o m ě s t s k á s o c i á l n í a. s. Základní informace o poskytované sociální službě. Pečovatelská služba J i h o m ě s t s k á s o c i á l n í a. s. Základní informace o poskytované sociální službě Pečovatelská služba Zpracoval: Jana Horáčková, náměstkyně Schválil: Mgr. Leoš Valigurský, ředitel Platnost od

Více

NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB

NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB ORGANIZACE ZŘÍZENÉ MČ PRAHA 10 Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10, p. o. str. 2-19 Léčebna dlouhodobě nemocných Vršovice, p. o. str. 20-21 OSTATNÍ

Více

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014 Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA Vypracoval: Mgr. Alena Antoszyková, vedoucí oddělení sociálních služeb Datum: 18. března 2015 Obsah:

Více

PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY Sociální služby města Mimoň příspěvková organizace Pečovatelská služba Pražská 273/I, 471 24 Mimoň e-mail: dumduch.mimon@volny.cz, tel.: 487 864 669, 487 864 712, fax. 487 864 669 S m ě r n i c e PRAVIDLA

Více

Katalog poskytovatelů služeb města Aše

Katalog poskytovatelů služeb města Aše Kontakty: Infocentrum Aš Neumannova 1 352 01 Aš Tel.: +420 354 525 714 Tel./fax: +420 354 525 492 e-mail: infocentrumas@tiscali.cz www.mestoas.cz template.cz 2006 (777296092) Katalog poskytovatelů služeb

Více

Popis realizace poskytované sociální služby

Popis realizace poskytované sociální služby Popis realizace poskytované sociální služby V souladu se zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

Charita Kopřivnice. Výroční zpráva

Charita Kopřivnice. Výroční zpráva Charita Kopřivnice Výroční zpráva r. 2012 Obsah: Úvodní slovo.. 2 Organizační schéma Charity Kopřivnice... 2 Základní údaje o organizaci... 3 Historické mezníky... 3 Veřejný závazek. 4 Charitní ošetřovatelská

Více

Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Bystřice pod Hostýnem

Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Bystřice pod Hostýnem Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Bystřice pod Hostýnem D O M O V N Í Ř Á D domova pro seniory Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Tel. kontakt: 573 503 001,734 263 400, e-mail: reditelka@cspzahrada.cz,

Více

Dům s pečovatelskou službou

Dům s pečovatelskou službou Dům s pečovatelskou službou Zpráva o hospodaření za rok 2013 Základní údaje Dům s pečovatelskou službou Senior byl zřízen Městským zastupitelstvem Říčany k plnění svého sociálního programu jako samostatný

Více

Domovy pro seniory a Domovy pro osoby se zdravotním postižením, Sídliště 232, 451 56 Mašťov

Domovy pro seniory a Domovy pro osoby se zdravotním postižením, Sídliště 232, 451 56 Mašťov Popis realizace poskytování sociálních služeb Domovy pro seniory a Domovy pro osoby se zdravotním postižením, Sídliště 232, 451 56 Mašťov Poskytovaná sociální služba: Domovy pro seniory Posláním pobytové

Více

A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: 57BK204

A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: 57BK204 NÁZEV ŽADATELE: Diecézní charita Brno IČO: 44 99 02 60 DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 57 Azylové domy NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: 57BK204 Centrum PRO Blansko, Sladkovského 2b, 67801 Blansko

Více

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz 1 Obsah 1) Projekt str. 3 2) Základní údaje str. 4 3) Prevence realizovaná v rámci

Více

Oblastní charita Pelhřimov VÝROČNÍ ZPRÁVA

Oblastní charita Pelhřimov VÝROČNÍ ZPRÁVA Oblastní charita Pelhřimov VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 OBSAH Obsah ÚVODNÍ SLOVO... 1 Základní údaje o Oblastní charitě Pelhřimov a o její činnosti... 3 Hlavní činnosti... 4 Pečovatelská služba... 6 Osobní asistence...

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb

Popis realizace poskytování sociálních služeb Popis realizace poskytování sociálních služeb Název poskytovatele Druh služby Forma služby Název zařízení a místo poskytování Azylový dům pro ženy a matky s dětmi o.p.s. Sociálně aktivizační služby pro

Více

č... Paní / panem:...datum narození:... Bytem v...ulice...č.p... dále jen Uživatel

č... Paní / panem:...datum narození:... Bytem v...ulice...č.p... dále jen Uživatel Smlouva o poskytování sociální služby v Domově se zvláštním režimem č.... Poskytovatel: Oblastní spolek Českého červeného kříže v Teplicích zastoupený ředitelkou Bc. Alexandrou Svobodovou Adresa: 415 01

Více

Obsah. Motto 3 1 Úvodní slovo ředitelky organizace 4 2 Základní informace o organizaci 5. 3 Domov pro seniory Štíty 6

Obsah. Motto 3 1 Úvodní slovo ředitelky organizace 4 2 Základní informace o organizaci 5. 3 Domov pro seniory Štíty 6 Obsah Motto 3 1 Úvodní slovo ředitelky organizace 4 2 Základní informace o organizaci 5 2.1 Charakteristika organizace 5 3 Domov pro seniory Štíty 6 3.1 Veřejný závazek Domova pro seniory Štíty 6 3.2 Krátce

Více

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA INDIVIDUÁLNÍHO PLÁNOVÁNÍ

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA INDIVIDUÁLNÍHO PLÁNOVÁNÍ DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM KYTLICE Kytlice 71, 407 45 Kytlice Zřizovatel: Hlavní město Praha IČ: 70872708, bankovní spojení: PPF Banka, č. účtu: 2001560009/6000 tel./fax: 412581183, +420603576097,

Více

CENTRUM SOCIÁLNĚ REHABILITAČNÍCH SLUŽEB HLUČÍN

CENTRUM SOCIÁLNĚ REHABILITAČNÍCH SLUŽEB HLUČÍN CENTRUM SOCIÁLNĚ REHABILITAČNÍCH SLUŽEB HLUČÍN Centrum sociálních služeb Hrabyně, se sídlem Hrabyně 202, 747 67 Hrabyně 3, příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, zastoupena MUDr.

Více

Výroční zpráva. o činnosti Pečovatelské služby města Chropyně za rok 2013

Výroční zpráva. o činnosti Pečovatelské služby města Chropyně za rok 2013 Výroční zpráva o činnosti Pečovatelské služby města Chropyně za rok 2013 Motto: Hlavním cílem je zvyšovat kvalitu pečovatelské služby a rozvíjet její další aktivity takovým směrem, aby bylo umožněno starším

Více

Směrnice č. 2/2015. Veřejný závazek Luxor Poděbrady, poskytovatel sociálních služeb. Komunitní centrum ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ

Směrnice č. 2/2015. Veřejný závazek Luxor Poděbrady, poskytovatel sociálních služeb. Komunitní centrum ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ LUXOR Poděbrady poskytovatel sociálních služeb Směrnice č. 2/2015 Veřejný závazek Luxor Poděbrady, poskytovatel sociálních služeb Komunitní centrum ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Vydává: Mgr. Jaromír Novák,

Více

PŘEHLED ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SOCIÁLNÍ SLUŽBY A DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY

PŘEHLED ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SOCIÁLNÍ SLUŽBY A DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY Městský úřad Vrchlabí Odbor sociální a zdravotní Zámek 1, Tel.: 499 405 749 PŘEHLED ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SOCIÁLNÍ SLUŽBY A DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY Vážení občané Vrchlabska, dostává se vám do rukou

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby Popis realizace poskytování sociální služby Domov pro seniory Domov pro seniory Vychodilova, příspěvková organizace Vychodilova 3077/20, 616 00 Brno IČO: 70887276 Zřizovatel: Statutární město Brno Ředitel:

Více

fotografie uživatelů Stacionáře při návštěvě otce biskupa

fotografie uživatelů Stacionáře při návštěvě otce biskupa Obsah 1 Úvodní slovo 2 Charitní ošetřovatelská služba 3 Charitní pečovatelská služba 4 Denní stacionář sv. Damiána 5 Sociální rehabilitace - Ateliér Samuel 6 Domov pro matky a otce v tísni 7 Tereza - pomoc

Více

Sítě charitních činností

Sítě charitních činností Sítě charitních činností Služby pro seniory Charitní ošetřovatelská služba Podpora lidí se zdravotním postižením Pomoc lidem bez domova Péče o nevyléčitelně nemocné Pomoc matkám s dětmi v tísni Pomoc cizincům

Více

mentálním postižením (vy)užívat školní aktivity a plnohodnotným způsobem jako jejich vrstevníci. Jinými slovy, studovat jako normální žák.

mentálním postižením (vy)užívat školní aktivity a plnohodnotným způsobem jako jejich vrstevníci. Jinými slovy, studovat jako normální žák. Centrum Kociánka Kociánka 2, 612 47 Brno-Královo Pole tel.: 515 504 216 e-mail: kocianka@volny.cz http://www.kocianka.cz NÁZEV POSKYTOVATELE: Centrum Kociánka DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: osobní asistence

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola Opatovice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Opatovice 66 664 61 Rajhrad tel.: 547 232 332 IČ: 71004033 Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 1. Charakteristika

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2015 SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2015 SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41 Česká provincie Kongregace Dcer Božské Lásky VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41 ZA ROK 2015 Stáří je neodmyslitelnou součástí a etapou

Více

Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová

Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová 3.1.Charakteristika školního vzdělávacího programu Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová ŠVP vychází z cílů základního vzdělávání

Více

Výroční zpráva za rok 2009 Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady o.p.s.

Výroční zpráva za rok 2009 Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady o.p.s. Výroční zpráva za rok 2009 Centrum sociálních a zdravotních služeb Poděbrady o.p.s. Sestavila: Emilie Třísková, ředitelka CSZS Poděbrady o.p.s. V Poděbradech 29. června 2010 Výroční zpráva za rok 2009

Více

Farní charita Lovosice VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014

Farní charita Lovosice VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Farní charita Lovosice VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Úvodní slovo Vážení přátelé, kteří se podílíte na charitním díle, chci vám všem vyslovit upřímné poděkování za vaši práci. Svými dary, modlitbami a oběťmi podporujete

Více

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA BLANSKO PRO ROK 2012 Cílová skupina: Senioři Cíl 1 Podpora stávajících služeb Opatření 1.1 Odborné sociální poradenství - Naplněno.

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY (rozsah dokumentu 8 stránek) Poskytovatel: Textilní dílna Gawain Právní forma organizace: Občanské sdružení Poskytovaná sociální služba: Skupina: služby sociální

Více

Přehled poskytovatelů města Aš

Přehled poskytovatelů města Aš Přehled poskytovatelů města Aš Nestátní neziskové organizace: 1. Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje 2. Farní charita Aš - Domov sv. Zdislavy pro matky dětmi v tísni 3. FOKUS-Mladá Boleslav,

Více

Zpráva o činnosti OS SVP HELP ME Brno za rok 2006

Zpráva o činnosti OS SVP HELP ME Brno za rok 2006 Zpráva o činnosti OS SVP HELP ME Brno za rok 2006 Středisko výchovné péče pro děti a mládež je občanským sdružením, které je zařazeno do rejstříku škol a školských zařízení MŠMT ČR. Předmětem činnosti

Více

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území POÚ Stod a Dobřany

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území POÚ Stod a Dobřany Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Analýza poskytovatelů sociálních

Více

Výroční zpráva za rok 2015 podle 1 vyhl.č. 323/2005 Sb.

Výroční zpráva za rok 2015 podle 1 vyhl.č. 323/2005 Sb. 1 Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvková organizace Sídlem: 393 01 Pelhřimov, U Elektrárny 1965 IČO: 00511676 Výroční zpráva za rok 2015 podle 1 vyhl.č. 323/2005 Sb. 1 2 Kontakt a informace: tel.č.: 565

Více

Výroční zpráva za rok 2008 Zpracovala: Ing. Ivana Podlešáková, Bc. Hana Skořepová

Výroční zpráva za rok 2008 Zpracovala: Ing. Ivana Podlešáková, Bc. Hana Skořepová Sociální služby města Rychnov n.kn.,o.p.s., Na Drahách 1595, Rychnov n.kněžnou, IČO 274 67 686 Výroční zpráva za rok 2008 Zpracovala: Ing. Ivana Podlešáková, Bc. Hana Skořepová 2008 1 Obsah: 1. Poslání

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Vypracoval: Kaňáková Iveta, DiS. 12. února 2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Vypracoval: Kaňáková Iveta, DiS. 12. února 2016 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Vypracoval: Kaňáková Iveta, DiS. 12. února 2016 Obsah: 1. Základní údaje organizace...... 3 2. Personální zajištění 4 3. Veřejný závazek.. 7 4. Poskytované úkony a úhrady za pečovatelskou

Více

DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb. Nová 303, 294 42 Luštěnice. za 1. pololetí roku 2012 (výroční zpráva)

DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb. Nová 303, 294 42 Luštěnice. za 1. pololetí roku 2012 (výroční zpráva) ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ A ZPRÁVA O ČINNOSTI DOMOV U ANEŽKY poskytovatel sociálních služeb za 1. pololetí roku 2012 (výroční zpráva) Předkládá: Zdeňka Zmatlíková, pověřená vedením Domova U Anežky V Luštěnicích,

Více

Veřejný závazek centra denních služeb

Veřejný závazek centra denních služeb Veřejný závazek centra denních služeb Nestátní denní zařízení DUHA, o.p.s. Orlová-Lutyně, Lesní 859, odloučené pracoviště Orlová-Lutyně, Mládí 725 prohlašuje, že bude poskytovat sociální služby svým klientům

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-961/12-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Mateřská škola Cerekvice nad Loučnou, okres Svitavy

Více

MĚSTO FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ. 2. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Města Frýdlant nad Ostravicí na období 2014-2017

MĚSTO FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ. 2. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Města Frýdlant nad Ostravicí na období 2014-2017 MĚSTO FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ 2. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Města Frýdlant nad Ostravicí na období 2014-2017 1 1. Úvod 1.1. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Komunitní plánování

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby NÁZEV ŽADATELE: Centrum sociálních služeb, příspěvková organizace DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: Denní stacionář NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Domov pro osoby se zdravotním postižením Gaudium,

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 S účinností od 1.9.2014 Základní údaje Název a adresa školy : Základní škola pro zrakově postižené Nám. Míru 19, 120 00 Praha 2 Ředitelka školy:

Více

Popis realizace poskytované sociální služby

Popis realizace poskytované sociální služby Popis realizace poskytované sociální služby V souladu se zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku Pracovní verze, srpen 2011 Text neprošel jazykovou korekturou. Zpracovatel: Centrum pro komunitní práci západní Čechy Obsah 1. Předmět

Více

A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: NZDM

A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: NZDM NÁZEV ŽADATELE: Diecézní charita Brno IČO: 44990260 DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 62 Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: NZDM Maják Luka nad Jihlavou,

Více

Školní výchovně vzdělávací program pro výchovu a vzdělávání v zařízení pro výkon ústavní výchovy VÚ Dřevohostice RESOCIALIZACE

Školní výchovně vzdělávací program pro výchovu a vzdělávání v zařízení pro výkon ústavní výchovy VÚ Dřevohostice RESOCIALIZACE Výchovný ústav, dětský domov se školou, základní škola a střední škola Dřevohostice, Novosady 248, 751 14 Dřevohostice, tel/fax.581711022, 581711307 (Dále jen Zařízení) e-mail: reditel@vumdrevohostice.cz

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Školní vzdělávací program školní družiny 1. CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ŠKOLNÍ DRUŽINA - důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí

Více

Popis realizace sociální služby

Popis realizace sociální služby Popis realizace sociální služby Město Stříbro, Masarykovo nám. 1, 349 01 Stříbro Pečovatelská služba Stříbro Třešňová 1439 349 01 Stříbro IČO 00260177 www.mustribro.cz (dále jen Poskytovatel) (uvedené

Více

1. Sociální pomoc - zdravotnictví Městský úřad Lovosice Odbor sociálních věcí a zdravotnictví

1. Sociální pomoc - zdravotnictví Městský úřad Lovosice Odbor sociálních věcí a zdravotnictví 1. Sociální pomoc - zdravotnictví Městský úřad Lovosice Odbor sociálních věcí a zdravotnictví telefon: fax: adresa: web: IČO: 416 571 200 416 532 130 Školní 407/2, 410 30 Lovosice www.meulovo.cz 00263991

Více

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory ÚVOD Domácí řád upravuje pravidla života v domově, práva a povinnosti klientů v rámci domova, popisuje rozsah služeb poskytovaných s cílem vytvářet příznivé podmínky pro zabezpečení

Více