Výpočet rychlosti. Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výpočet rychlosti. Autor: Pavel Broža Datum: 14. 3. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21."

Transkript

1 Výpočet rychlosti Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

2 Výpočet rychlosti vzor 1 Auto ujelo celkovou dráhu 14 km za celkový čas 0,25 h. Jakou jelo průměrnou rychlostí? Rychlost uveď v kilometrech za hodinu i v metrech za sekundu. 1. Přečti si dobře zadání a vypiš co znáš a co máš spočítat. Můžeš si to nejdříve i podtrhnout v zadání příkladu, pak vypsat. Všechny údaje zapisuj vždy pomocí značek fyzikálních veličin a nezapomeň na jednotky. Za úplný a správný zápis je. s = 14 km t = 0,25 h v =? km/h a m/s úplný a správný zápis Rychlost máš určit v km/h. Protože máš dráhu v km a čas v h, nemusíš dráhu a čas převádět na jinou jednotku. 2. Napiš vzorec pro výpočet rychlosti (). správný vzorec v = s Vzorec je možné psát i ve formátu v = s/t. Nepiš oba, je to t zbytečné. 3. Výslednou Dosaď do rychlost vzorce čísla dostaneš za dráhu v takových a čas (1 jednotkách, bod) a v jakých vypočítej jsi dosazoval(a). výsledek (). Nezapomeň u výsledku napsat Dráhu i dosazuješ správnou v jednotku! km a čas v h, proto výsledek získáš v km/h! správné dosazení v = 14 do 0,25 = 56 km vzorce h správný výsledek Počítání procvičuj bez kalkulačky. V písemkách Ti ji málokdy dovolím. Čísla budou obvykle taková, která bys měl správně zvládnout se znalostí písemného dělení, násobení, desetinných čísel a zlomků, tedy matematikou 6. a 7. ročníku! 4. Protože máš určit rychlost i v m/s, převeď vypočítanou rychlost v km/h. v = 56 km správný h : 3,6 = 15, 5 m převod 1 klepni s = 15,6 m bod rozumná odpověď s (bez postupu neuznávám) 5. Napiš odpověď celou větou včetně podmětu a přísudku. Auto jelo průměrnou rychlostí 56 km/h, což je přibližně 15,6 m/s.

3 Příklady k procvičení dle vzoru 1 1. Maratónský běžec uběhnul dráhu 42,5 km za 2,5 hodiny. Jaká byla jeho průměrná rychlost? Uveď ji v kilometrech za hodinu a metrech za sekundu. Výsledek zaokrouhli na jedno desetinné číslo tzn., že musíš počítat na dvě desetinná čísla. 17 km/h; 4,7 m/s 2. Jaká je 1. nadzvuková rychlost letadla ve stratosféře, když víš, že uletí dráhu přibližně km za 4 hodiny? Jaká je to přibližná rychlost v metrech za sekundu (zaokrouhli na celé číslo)? (Víš, které dopravní letadlo překonalo jako první rychlost mach 1 a dokonce i mach 2?) km/h; 294 m/s 3. Jakou průměrnou rychlostí jezdí SC Pendolino na úseku Praha hl. n. Pardubice hl. n. (bez mezi zastávek), když dráhu 104 km ujede za 0,65 h? 160 km/h 4. Zdravý dospělý člověk je schopen ujít celkovou dráhu 20 km za 4 h. Jakou průměrnou rychlostí jde? 5 km/h 5. Vítěz poslední etapy Tour de France 2013 Marcel Kittel ujel vzdálenost 117 km z Versailles do Paříže za 2,6 h. Jakou jel průměrnou rychlostí? Rychlost uveď v kilometrech za hodinu i metrech za sekundu. 45 km/h; 12,5 m/s

4 Výpočet rychlosti vzor 2 Kůň uběhl při parkuru celkovou dráhu 360 m za celkový čas 120 s. Jakou běžel průměrnou rychlostí? Rychlost uveď v metrech za sekundu a kilometrech za hodinu. 1. Přečti si dobře zadání a vypiš co znáš a co máš spočítat. Můžeš si to nejdříve i podtrhnout v zadání příkladu, pak vypsat. Všechny údaje zapisuj vždy pomocí značek fyzikálních veličin a nezapomeň na jednotky. Za úplný a správný zápis je. s = 360 m t = 120 s v =? m/s; km/h úplný a správný zápis Rychlost máš určit v m/s. Protože máš dráhu v m a čas v s, nemusíš dráhu a čas převádět na jinou jednotku. 2. Napiš vzorec pro výpočet rychlosti (). správný vzorec v = s Vzorec je možné psát i ve formátu v = s/t. Nepiš oba, je to t zbytečné. 3. Výslednou Dosaď do rychlost vzorce čísla dostaneš za dráhu v takových a čas (1 jednotkách, bod) a v jakých vypočítej jsi dosazoval(a). výsledek (). Nezapomeň u výsledku napsat Dráhu i dosazuješ správnou v jednotku! m a čas v s, proto výsledek získáš v m/s! správné dosazení v = 360 do 120 = 3 m vzorce s správný výsledek Počítání procvičuj bez kalkulačky. V písemkách Ti ji málokdy dovolím. Čísla budou obvykle taková, která bys měl správně zvládnout se znalostí písemného dělení, násobení, desetinných čísel a zlomků, tedy matematikou 6. a 7. ročníku! 5. Napiš odpověď celou větou včetně podmětu a přísudku. Kůň 4. Protože běžel máš průměrnou určit rychlostí i v km/h, 3 m/s, převeď což je 10,8 km/h. vypočítanou rychlost v m/s. správný převod klepni v = 3 m s 3,6 = 10,8 km h rozumná odpověď (bez postupu neuznávám)

5 Příklady k procvičení dle vzoru 2 1. Tradiční hranicí je pro mužské sprintery na 100 m čas 10 s. Jakou běží sprinter rychlostí, jestliže uběhne 100 m právě za 10 s? Uveď ji jak v metrech za sekundu, tak i v kilometrech za hodinu. 10 m/s; 36 km/h 2. Mravenec uběhne 1 m za 20 s. Jakou běží rychlostí v metrech za sekundu a v kilometrech za hodinu? 0,05 m/s; 0,18 km/h 3. Gepard dokáže běžet velmi rychle, ale jen na vzdálenost asi 198 m, ale pouze přibližně 5,5 s. Jakou rychlostí běží při pronásledování kořisti (v metrech za sekundu i v kilometrech za hodinu)? 36 m/s; 129,6 km/h 4. Orkán Xaver, který zasáhnul i Českou republiku ve dnech proudil nejrychleji na Fichtelbergu. Vítr urazil za dvacet sekund osm set metrů. Jakou rychlostí u nás Xaver řádil (v m/s a km/h)? 40 m/s; 144 km/h 5. Jak velkou rychlostí se pohybují tornáda, když nejrychlejší dokáží překonat vzdálenost m za pouhých 10 s? Jsou rychlejší než orkán, např. Xaver? 360 km/h; 100 m/s 6. Družice, která se chce dostat z přitažlivého působení Země musí při startu z kosmodromu uletět za 10 s dráhu m. Jakou letí rychlostí? Zkus ji převést i na kilometry za sekundu m/s; Tato rychlost se nazývá 2. kosmická rychlost. Dokážeš zjistit, co je to za rychlost?

6 Výpočet rychlosti vzor 3 s převody jednotek dráhy a času Bělka Sixteen s žokejem Bartošem uběhla na Velké pardubické vzdálenost metrů za téměř 9 minut. Jakou běžela Sixteen průměrnou rychlostí (v m/s i km/h)? 1. Přečti si dobře zadání a vypiš co znáš a co máš spočítat. Můžeš si to nejdříve i podtrhnout v zadání příkladu, pak vypsat. 3. Napiš vzorec pro výpočet rychlosti (). správný vzorec v = s Vzorec je možné psát i ve formátu v = s/t. Nepiš oba, je to t zbytečné. Všechny údaje zapisuj vždy 4. Výslednou Dosaď do rychlost vzorce čísla dostaneš za dráhu v takových a čas () jednotkách, a v jakých Dráha je v metrech, nejjednodušší je pomocí značek fyzikálních veličin vypočítej jsi dosazoval(a). převést čas sekundy. výsledek (). Nezapomeň u výsledku a nezapomeň na jednotky. napsat Dráhu i dosazuješ správnou v jednotku! m a čas v s, proto výsledek získáš v m/s! Daleko složitější převod minut na hodiny Za úplný (bez a správný kalkulačky zápis zdlouhavé). je. správné dosazení v = do vzorce 540 = 12, 7 m s = 12,8 m za každý správný převod správný výsledek s s = m t = 9 min = 540 s úplný a správný zápis Počítání procvičuj bez kalkulačky. V písemkách Ti ji málokdy v =? m/s; km/h dovolím. Čísla budou obvykle taková, která bys měl správně zvládnout se znalostí písemného dělení, násobení, desetinných 2. Pokud nemáš dráhu nebo čas čísel a zlomků, tedy matematikou 6. a 7. ročníku! v jednotkách potřebných k dosazení, 6. Napiš odpověď celou větou včetně podmětu a přísudku. tedy dráhu v metrech a současně čas v 4. Bělka Protože Sixteen máš určit běžela rychlost průměrnou i v km/h, rychlostí převeď přibližně 12,8 m/s, což sekundách nebo dráhu v kilometrech a vypočítanou je 46 km/h. rychlost v m/s. rozumná odpověď současně čas v hodinách, musíš si dráhu nebo čas nebo dráhu i čas v = 12, 7 m správný s 3,6 = 46 km převod (bez postupu neuznávám) h převést na požadované jednotky!!! Neuděláš-li to, získáš špatný výsledek.

7 Příklady k procvičení dle vzoru 3 1. Osobní vlak ujede na cestě z Otrokovic do zastávky Zlín-střed dráhu 11 km za 18 minut. Jakou jede rychlostí? (Nápověda: převod minut na hodiny: zadaný počet minut dělený počtem minut v hodině.) přibližně 36,7 km/h 2. Panu učiteli trvá cesta ze školy domů v průměru 25 minut. Za tuto dobu ujede 10 kilometrů? Jakou jede průměrnou rychlostí v metrech za sekundu? (Nápověda: buď převeď čas na hodiny a výsledek převeď na m/s nebo převeď dráhu na metry a čas na sekundy.) přibližně 6,7 m/s 3. Špičkoví tenisté dokáží podat míček obrovskou rychlostí. Jak velká tato rychlost je, když víš, že míček urazí maximálně 183 dm za asi 0,3 s? Výsledek uveď v km/h i v m/s. (Čísla jsou přibližná) 61 m/s; 219,6 km/h 4. Sportovní poštovní holub přenesl zprávu na vzdálenost 30 km za 20 minut. Jak velkou rychlostí letěl? (Nápověda: čas je lepší nechat ve tvaru zlomku a využít pravidlo o dělení dvou zlomků než převádět čas písemným dělením i to je však možné, leč pomalejší). 90 km/h

8

Výpočet dráhy. Autor: Pavel Broža Datum: 12. 4. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.

Výpočet dráhy. Autor: Pavel Broža Datum: 12. 4. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21. Výpočet dráhy Autor: Pavel Broža Datum: 12. 4. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet dráhy vzor 1 Auto jelo po dálnici průměrnou rychlostí 120 km/h.

Více

Výpočet hustoty, práce s tabulkami

Výpočet hustoty, práce s tabulkami Výpočet hustoty, práce s tabulkami Autor: Pavel Broža Datum: 3. 5. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, reistrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet hustoty vzor 1 (bez převodů jednotek) Dřevěné

Více

Kinematika pohyb rovnoměrný

Kinematika pohyb rovnoměrný DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-03 Téma: Kinematika rovnoměrný Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý VÝKLAD Kinematika rovnoměrný Kinematika je jedna ze základních

Více

Autorka: Pavla Dořičáková

Autorka: Pavla Dořičáková Rychlost Obsahový cíl: - Žák pracuje s veličinami dráha, rychlost, čas. - Žák pracuje se základními jednotkami pro dráhu, rychlost, čas. Jazykový cíl: - Žák používá správné tvary přídavných jmen a jejich

Více

značka v (velocity) c) další jednotky rychlosti:

značka v (velocity) c) další jednotky rychlosti: RYCHLOST 1) Rychlost fyz. veličina, která popisuje pohyb značka v (velocity) 2) Jednotky rychlosti a) zákl. jednotka: 1 m/s = 1 b) dílčí jednotka: 1 km/h m s = 1 ms 1 DÚ: c) další jednotky rychlosti: Příklady

Více

Rovnoměrný pohyb II

Rovnoměrný pohyb II 2.2.12 Rovnoměrný pohyb II Předpoklady: 020210 Pomůcky: Př. 1: Jakou vzdálenost urazí za pět minut automobil jedoucí rychlostí 85 km/h? 5 t = 5min = h, v = 85 km/h 5 s = vt = 85 km = 7,1 km Automobil jedoucí

Více

Metodický list. Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: 30. 3. 2012 Třída: 5. B Ověřující učitel: Jana Kuchtíková

Metodický list. Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: 30. 3. 2012 Třída: 5. B Ověřující učitel: Jana Kuchtíková Příjemce: Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Metodický list Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické

Více

POHYB TĚLESA SADA PŘÍKLADŮ

POHYB TĚLESA SADA PŘÍKLADŮ POHYB TĚLESA SADA PŘÍKLADŮ 1. Doplň následující tabulku rychlostí rovnoměrných pohybů. Výsledky správně zaokrouhli. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) rychlost rychlost jízda rychlost na let ptáka v obci cyklisty družice

Více

EU OPVK III/2/1/3/2 autor: Ing. Gabriela Geryková, Základní škola Žižkova 3, Krnov, okres Bruntál, příspěvková organizace

EU OPVK III/2/1/3/2 autor: Ing. Gabriela Geryková, Základní škola Žižkova 3, Krnov, okres Bruntál, příspěvková organizace POHYBY TĚLES / VÝPOČET RYCHLOSTI foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz 1 VÝPOČET RYCHLOSTI - rychlost v vypočítáme jako podíl velikosti dráhy s a času t, za který

Více

Slovní úlohy o pohybu I

Slovní úlohy o pohybu I .2. Slovní úlohy o pohybu I Předpoklady: 0024 Př. : Běžec na lyžích se pohybuje na celodenním výletu průměrnou rychlostí km/h. Jakou vzdálenost ujede za hodinu? Za hodiny? Za hodin? Za t hodin? Najdi vzorec,

Více

POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY

POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz Na obrázku je graf závislosti dráhy tělesa na čase. Odpověz na otázky:

Více

POHYBY TĚLES / VÝPOČET ČASU

POHYBY TĚLES / VÝPOČET ČASU POHYBY TĚLES / VÝPOČET ČASU foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz 1 VÝPOČET ČASU - čas pohybu t vypočítáme jako podíl velikosti dráhy s a rychlosti v, kterou se

Více

1 _ 2 _ 3 _ 2 4 _ 3 5 _ 4 7 _ 6 8 _

1 _ 2 _ 3 _ 2 4 _ 3 5 _ 4 7 _ 6 8 _ Obsah: 1 _ Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa... 2 4 _ Druhy pohybů... 3 5 _ Rychlost rovnoměrného pohybu... 4 7 _ Výpočet času... 6 8 _ Pracovní list: ČTENÍ Z

Více

Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa _ Druhy pohybů _ Rychlost rovnoměrného pohybu...

Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa _ Druhy pohybů _ Rychlost rovnoměrného pohybu... Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa... 2 4 _ Druhy pohybů... 3 5 _ Rychlost rovnoměrného pohybu... 4 6 _ Výpočet dráhy... 5 7 _ Výpočet času... 6 8 _ PL:

Více

GRAF 1: a) O jaký pohyb se jedná? b) Jakou rychlostí se automobil pohyboval? c) Vyjádři tuto rychlost v km/h. d) Jakou dráhu ujede automobil za 4 s?

GRAF 1: a) O jaký pohyb se jedná? b) Jakou rychlostí se automobil pohyboval? c) Vyjádři tuto rychlost v km/h. d) Jakou dráhu ujede automobil za 4 s? GRAF 1: s (m) a) O jaký pohyb se jedná? b) Jakou rychlostí se automobil pohyboval? c) Vyjádři tuto rychlost v km/h. d) Jakou dráhu ujede automobil za 4 s? e) Jakou dráhu ujede automobil za 5 s? f) Za jak

Více

Slovní úlohy řešené lineární rovnicí. pracovní list. Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05, příspěvková organizace

Slovní úlohy řešené lineární rovnicí. pracovní list. Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05, příspěvková organizace Slovní úlohy řešené lineární rovnicí pracovní list Název školy: Číslo projektu: Autor: Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.1131 Mgr. Lenka

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Ke každé z jednoduchých úloh přiřaď,

Více

7. Slovní úlohy o pohybu.notebook. May 18, 2015. 1. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. 3. Učivo: Slovní úlohy o pohybu

7. Slovní úlohy o pohybu.notebook. May 18, 2015. 1. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. 3. Učivo: Slovní úlohy o pohybu Registrační číslo projektu: Název projektu: Název a číslo globálního grantu: CZ.1.07/1.1.12/02.0010 Šumavská škola = evropská škola Zvyšování kvality ve vzdělání v Plzeňském kraji CZ.1.07/1.1.12 Název

Více

Mgr. Lenka Jančová 20. 3. 2014 IX.

Mgr. Lenka Jančová 20. 3. 2014 IX. Jméno Mgr. Lenka Jančová Datum 20. 3. 2014 Ročník IX. Vzdělávací oblast MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Vzdělávací obor MATEMATIKA Tematický okruh SLOVNÍ ÚLOHY Téma klíčová slova Slovní úlohy o pohybu, soustavy

Více

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST Škola: Autor: Šablona: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Vladislav Válek VY_32_INOVACE_MGV_F_SS_1S1_D02_Z_MECH_Hmotny_bod_r ychlost_pl Člověk a příroda Fyzika Mechanika

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Dělitelnost slovní úlohy. Dušan Astaloš. samostatná práce, případně skupinová práce

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Dělitelnost slovní úlohy. Dušan Astaloš. samostatná práce, případně skupinová práce METODICKÝ LIST DA12 Název tématu: Autor: Předmět: Dělitelnost slovní úlohy Dušan Astaloš Matematika Ročník: 6. Učebnice: Kapitola, oddíl: Metody výuky: Formy výuky: frontální, fixační samostatná práce,

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_

Více

1 z 7 18.6.2012 8:14. 1. otázka. Které číslo musíme odečíst od čísla 250, aby výsledné číslo bylo osminásobkem čísla 25? 2. otázka

1 z 7 18.6.2012 8:14. 1. otázka. Které číslo musíme odečíst od čísla 250, aby výsledné číslo bylo osminásobkem čísla 25? 2. otázka Stonožka 9 - M 2011 - náhled testu http://ib.scio.cz/test?t=ceow8rrhgtr79v2xq7/zcppky1fbxbzulq... 1 z 7 18.6.2012 8:14 1. otázka Které číslo musíme odečíst od čísla 250, aby výsledné číslo bylo osminásobkem

Více

2.2.5 Dvě rychlosti. Předpoklady: Pomůcky:

2.2.5 Dvě rychlosti. Předpoklady: Pomůcky: 2.2.5 Dvě rychlosti Předpoklady: 020204 Pomůcky: Př. 1: V tabulkách jsou výsledky z tělocviku. Která z dívek je nejrychlejší v běhu na 100 m? Která je nejrychlejší v běhu na 12 minut? Vytvoř dvě pořadí

Více

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost.

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 2. Cyklista jede z osady do města. První polovinu cesty vedoucí přes kopec jel

Více

Název: VY_32_INOVACE_01_C_12_Slovní úlohy obvod a obsah kruhu

Název: VY_32_INOVACE_01_C_12_Slovní úlohy obvod a obsah kruhu SLOVNÍ ÚLOHY OBVOD A OBSAH KRUHU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_01_C_12_Slovní úlohy obvod a obsah kruhu Téma: Matematika 8.ročník Číslo

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. číslo)

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. číslo) METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET MATEMATIKY

Více

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ]

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ] 1.1.8 Rychlost I Předpoklady: 010107 Pomůcky: Rychlost: kolik ukazuje ručička na tachometru, jak rychle se míhá krajina za oknem, jak rychle se dostaneme z jednoho místa na druhé. Okamžitá rychlost se

Více

Očekávaný výstup Závěrečné procvičení typických slovních úloh Speciální vzdělávací žádné

Očekávaný výstup Závěrečné procvičení typických slovních úloh Speciální vzdělávací žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ..07/..00/2.76 Autor Ing. Renata Dupalová Datum 7. 8. 20 Ročník 7. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Vzdělávací obor Matematika Tematický

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVCE_

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu matematika Vyučovací předmět má časovou dotaci čtyři hodiny týdně v prvním ročníku, pět hodin týdně ve druhém až pátém ročníku, pět hodin týdně v šestém ročníku a čtyři

Více

Základní škola Kaplice, Školní 226

Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_2_INOVACE_06MA autor: Michal Benda období vytvoření: 2011 ročník, pro který je vytvořen: 7 vzdělávací oblast: vzdělávací obor: tématický okruh: téma: Matematika

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity IV/2-1/21 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Ekvivalentní úpravy soustavy rovnic v oboru reálných čísel: Metody řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých:

Ekvivalentní úpravy soustavy rovnic v oboru reálných čísel: Metody řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých: Soustava rovnic o dvou neznámých Soustavou rovnic nazýváme dvojici rovnic, která má platit současně. Řešením takové soustavy je uspořádaná dvojice kořenů [x, y],která splňuje obě rovnice. Ekvivalentní

Více

Postup při řešení matematicko-fyzikálně-technické úlohy

Postup při řešení matematicko-fyzikálně-technické úlohy Postup při řešení matematicko-fyzikálně-technické úlohy Michal Kolesa Žádná část této publikace NESMÍ být jakkoliv reprodukována BEZ SOUHLASU autora! Poslední úpravy: 3.7.2010 Úvod Matematicko-fyzikálně-technické

Více

SOUTĚŽNÍ ÚLOHY 37. ročník regionální matematické soutěže žáků středních odborných škol, středních odborných učilišť a integrovaných středních škol

SOUTĚŽNÍ ÚLOHY 37. ročník regionální matematické soutěže žáků středních odborných škol, středních odborných učilišť a integrovaných středních škol Krajský úřad Pardubického kraje - odbor školství Jednota českých matematiků a fyziků, pobočka Pardubice Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí 26.3.2019 SOUTĚŽNÍ ÚLOHY 37. ročník regionální matematické

Více

Rovnoměrný pohyb I

Rovnoměrný pohyb I 2.2. Rovnoměrný pohyb I Předpoklady: 02020 Pomůcky: Shrnutí minulé hodiny: Naměřený reálný rovnoměrný pohyb poznáme takto: Rozdíly mezi hodnotami dráhy v pohybové tabulce jsou při stálém časovém intervalu

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 05_2_Kinematika hmotného bodu Ing. Jakub Ulmann 2 Kinematika hmotného bodu Nejstarším odvětvím fyziky,

Více

Vzorové řešení příkladů korespondenčního kola Astronomické olympiády 2010/11, kategorie GH

Vzorové řešení příkladů korespondenčního kola Astronomické olympiády 2010/11, kategorie GH Vzorové řešení příkladů korespondenčního kola Astronomické olympiády 2010/11, kategorie GH A) Sluneční soustava II. Sluneční erupce Slunce je aktivní hvězdou, na jejímž povrchu můžeme čas od času pozorovat

Více

- zvládá orientaci na číselné ose

- zvládá orientaci na číselné ose Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Matematika Ukázka zpracována s využitím školního vzdělávacího

Více

Test z celoplošné zkoušky I. MATEMATIKA. 9. ročník ZŠ (kvarta G8, sekunda G6)

Test z celoplošné zkoušky I. MATEMATIKA. 9. ročník ZŠ (kvarta G8, sekunda G6) Test žáka Zdroj testu: Domácí testování Školní rok 2014/2015 Test z celoplošné zkoušky I. MATEMATIKA 9. ročník ZŠ (kvarta G8, sekunda G6) Jméno: Třída: Škola: Termín testování: Datum tisku: 01. 02. 2015

Více

Obsahové vymezení Vyučovací předmět Matematika zpracovává vzdělávací obsah oboru Matematika a její aplikace z RVP

Obsahové vymezení Vyučovací předmět Matematika zpracovává vzdělávací obsah oboru Matematika a její aplikace z RVP 4 MATEMATIKA 4.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Matematika zpracovává vzdělávací obsah oboru Matematika a její aplikace z RVP ZV. Na 1. stupni ZŠ předmět zprostředkovává

Více

km vyjel z téhož místa o 3 hodiny později h km. Za jak dlouho dohoní cyklista chodce? h km vyjede z téhož místa o 2 hodiny h

km vyjel z téhož místa o 3 hodiny později h km. Za jak dlouho dohoní cyklista chodce? h km vyjede z téhož místa o 2 hodiny h ÚLOHY O POHYBU-řešení 1. Za codcem jdoucím průměrnou ryclostí 5 vyjel z téož místa o 3 odiny později cyklista průměrnou ryclostí 20. Za jak dlouo dooní cyklista codce? v 1 =5, t1 =(x+3), s 1 =v 1.t 1 v

Více

MATEMATIKA 5. ročník

MATEMATIKA 5. ročník MATEMATIKA 5. ročník ZŠ praktické Pracovní sešit Škola pro život CZ.1.07/1.2.19/02.0007 Projekt Základní školy Cheb, Kostelní náměstí 14 Měl(a) bych znát: 1. číst, psát a porovnávat čísla v oboru do 1000

Více

56. Po mostě dlouhém 150 m jel nákladní vlak rychlostí 30 km/h. Vlak byl dlouhý 300 m. Jak dlouho jel vlak po mostě?

56. Po mostě dlouhém 150 m jel nákladní vlak rychlostí 30 km/h. Vlak byl dlouhý 300 m. Jak dlouho jel vlak po mostě? 1. Turista vyšel průměrnou rychlostí 5 km/h, za ½ hodiny za ním vyjel po stejné dráze cyklista průměrnou rychlostí 20 km/h. Za kolik minut dohoní cyklista turistu a kolik km přitom ujede? 2. Ze stanic

Více

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ I. ARITMETIKA 1. Zlomky a racionální čísla Jestliže rozdělíme něco (= celek) na několik stejných dílů, nazývá se každá část celku zlomkem. Zlomek tři čtvrtiny = tři

Více

1. Mojmír ujel na kole během čtyř dnů celkem 118 km. Druhý den ujel o 12 km víc než první den, třetí den ujel polovinu toho, co druhý den a poslední

1. Mojmír ujel na kole během čtyř dnů celkem 118 km. Druhý den ujel o 12 km víc než první den, třetí den ujel polovinu toho, co druhý den a poslední 1. Mojmír ujel na kole během čtyř dnů celkem 118 km. Druhý den ujel o 12 km víc než první den, třetí den ujel polovinu toho, co druhý den a poslední den o 26 km méně než první den. Kolik km ujel v jednotlivé

Více

1.1.7 Rovnoměrný pohyb I

1.1.7 Rovnoměrný pohyb I 1.1.7 Rovnoměrný pohyb I Předpoklady: 116 Kolem nás se nepohybují jenom šneci. Existuje mnoho různých druhů pohybu. Začneme od nejjednoduššího druhu pohybu rovnoměrného pohybu. Př. 1: Uveď příklady rovnoměrných

Více

Příklady pro přijímací zkoušku z matematiky školní rok 2012/2013

Příklady pro přijímací zkoušku z matematiky školní rok 2012/2013 Příklady pro přijímací zkoušku z matematiky školní rok 2012/2013 Test přijímací zkoušky bude obsahovat úlohy uzavřené, kdy žák vybírá správnou odpověď ze čtyř nabízených variant (správná je vždy právě

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Slovní úlohy II Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Čerm_19a

Více

Vyučovací předmět: Matematika. Charakteristika vyučovacího předmětu

Vyučovací předmět: Matematika. Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět: Matematika Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní školy a mateřské školy Dobrovice Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Více

Přirozená čísla do milionu 1

Přirozená čísla do milionu 1 statisíce desetitisíce tisíce stovky desítky jednotky Klíčová aktivita: Přirozená čísla do milionu 1 č. 1 Matematika 1. Porovnej čísla: , =. 758 258 4 258 4 285 568 470 56 847 203 488 1 584 2 458 896

Více

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Náklady na cestování

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Náklady na cestování Šablona FG č. I, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Číslo a proměnná Náklady na cestování Ročník 4. Anotace Pracovní

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č Pythagorova věta

Metodické pokyny k pracovnímu listu č Pythagorova věta Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1..33/0.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 8.03 Pythagorova věta Pracovní list slouží k upevnění učiva týkajícího se jedné z nejvýznamnějších

Více

Cíl a následující tabulku: t [ s ] s [ mm ]

Cíl a následující tabulku: t [ s ] s [ mm ] .. Rychlost Předpoklady: 0 Rychlost: kolik ukazuje ručička na tachometru jak rychle se míhá krajina za oknem jak rychle se dostaneme z jednoho místa na druhé Okamžitá rychlost se při jízdě autem neustále

Více

VY_32_INOVACE_6/20_Matematika a její aplikace. Předmět: Matematika Ročník: 8. Poznámka: Slovní úlohy Vypracovala: Zuzana Strejcová

VY_32_INOVACE_6/20_Matematika a její aplikace. Předmět: Matematika Ročník: 8. Poznámka: Slovní úlohy Vypracovala: Zuzana Strejcová VY_32_INOVACE_6/20_Matematika a její aplikace Předmět: Matematika Ročník: 8. Poznámka: Slovní úlohy Vypracovala: Zuzana Strejcová Slovní úlohy procenta Slovní úlohy procenta Slovní úlohy o pohybu Slovní

Více

Matematika I: Aplikované úlohy

Matematika I: Aplikované úlohy Matematika I: Aplikované úlohy Zuzana Morávková Katedra matematiky a deskriptivní geometrie VŠB - Technická univerzita Ostrava 260. Řy 283 - Pálkař Zadání Pálkař odpálí míč pod úhlem α = 30 a rychlostí

Více

POHYBY TĚLES / VÝPOČET

POHYBY TĚLES / VÝPOČET POHYBY TĚLES / VÝPOČET DRÁHY foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz 1 VÝPOČET DRÁHY - dráhu rovnoměrného pohybu s vypočítáme, jestliže rychlost v násobíme časem t,

Více

Slovní úlohy. o pohybu

Slovní úlohy. o pohybu Slovní úloy o poybu Slovní úloy o poybu Na začátek zopakujme z fyziky vzorec pro výpočet průměrné ryclosti: v v je průměrná ryclost v / (m/s) s je ujetá dráa v (m) t je čas potřebný k ujetí dráy s v odinác

Více

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa 26. 28.8.2015 RNDr. Jan Zajíc, CSc. ÚAFM FChT UPa Pohyby rovnoměrné 1. Člun pluje v řece po proudu z bodu A do bodu B rychlostí 30 km.h 1. Při zpáteční cestě z bodu

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno 18.6.2013 Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední

Více

2 3 4 5 6 7 8 9 10 12,999,976 km 9,136,765 km 1,276,765 km 499,892 km 245,066 km 112,907 km 36,765 km 24,159 km 7899 km 2408 km 76 km 12 14 16 3 1 12 7 1 6 2 5 4 3 11 9 10 8 18 20 21 22 23 24 26 28 30

Více

Cena celkem včetně DPH. E122099020 1 215 Kč 971332H001 1 656 Kč 52902P000012 1,2 714 Kč Cena bez DPH Cena celkem včetně DPH.

Cena celkem včetně DPH. E122099020 1 215 Kč 971332H001 1 656 Kč 52902P000012 1,2 714 Kč Cena bez DPH Cena celkem včetně DPH. 15 000 km/12 měsíců GD015ADCMP00 0,9 536 Kč 30 000 km/24 měsíců 45 000 km/36 měsíců GD030ADCMP00 1,4 833 Kč 4 339 Kč 5 251 Kč GD045ADCMP00 0,9 536 Kč 60 000 km/48 měsíců GD060ADCMP00 1,6 952 Kč 4 790 Kč

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 08. Excel 2007. Matematické funkce (2) Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Železná trubka o délce 3 metry

Více

Matematika číslo a početní operace PDF MZ 4 / VY_MA2_42_01-36

Matematika číslo a početní operace PDF MZ 4 / VY_MA2_42_01-36 VY_42_INOVACE_MA2_01-36 Název školy Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1278 Název projektu Pojďte s námi Číslo a název šablony klíčové aktivity IV/2 Inovace a zkvalitnění

Více

3. Mocnina a odmocnina. Pythagorova věta

3. Mocnina a odmocnina. Pythagorova věta . Mocnina a odmocnina. Pythagorova věta 7. ročník -. Mocnina, odmocnina, Pythagorovavěta.. Mocnina... Vymezení pojmu Součin stejných činitelů můţeme napsat v podobě mocniny. Například : součin...... můţeme

Více

KINEMATIKA 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0205

KINEMATIKA 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0205 KINEMATIKA 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0205 DRUHY POHYBŮ Velikosti okamžité rychlosti se většinou v průběhu pohybu mění Okamžitá rychlost hmotného bodu (její velikost i

Více

2. Přečtěte zapsaná desetinná čísla 0,27; 1,4; 1,57; 0,729; 2,4; 128,456; 0,005; 0,7; 12,54; 0,034; 100,001; 0,1

2. Přečtěte zapsaná desetinná čísla 0,27; 1,4; 1,57; 0,729; 2,4; 128,456; 0,005; 0,7; 12,54; 0,034; 100,001; 0,1 2a) Desetinná čísla celá část desetinná část příklady k procvičení 1. Zapište číslo a) 5 celých 4 desetin, 8 setin b) 8 set 4 desítky 7 jednotek 1 desetina 8 tisícin c) 2 miliony 8 tisíc 9 tisícin. 2.

Více

2. Mechanika - kinematika

2. Mechanika - kinematika . Mechanika - kinematika. Co je pohyb a klid Klid nebo pohyb těles zjišťujeme pouze vzhledem k jiným tělesům, proto mluvíme o relativním klidu nebo relativním pohybu. Jak poznáme, že je těleso v pohybu

Více

Pohyb a klid těles. Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, když celkovou dráhu dělíme celkovým časem.

Pohyb a klid těles. Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, když celkovou dráhu dělíme celkovým časem. Pohyb a klid těles Pohyb chápeme jako změnu polohy určitého tělesa vzhledem k jinému tělesu v závislosti na čase. Dráhu tohoto pohybu označujeme jako trajektorii. Délku trajektorie nazýváme dráha, označuje

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 07. Excel 2007. Matematické funkce (1) Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Páťáci a matematika I. Přirozená čísla větší než milión. 1. Zapište čísla do tabulky. 2. Přečtěte čísla zapsaná v tabulce. Rozepište do tabulky čísla:

Páťáci a matematika I. Přirozená čísla větší než milión. 1. Zapište čísla do tabulky. 2. Přečtěte čísla zapsaná v tabulce. Rozepište do tabulky čísla: Páťáci a matematika I Přirozená čísla větší než milión 1. Zapište čísla do tabulky 2. Přečtěte čísla zapsaná v tabulce. Rozepište do tabulky čísla: 1 3. Napočítejte deset čísel od nuly při počítání 4.

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

Metodický list. Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: 25. 03. 2013 Třída: VII. B Ověřující učitel: Mgr. Martin Havlíček

Metodický list. Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: 25. 03. 2013 Třída: VII. B Ověřující učitel: Mgr. Martin Havlíček Projekt: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Příjemce: Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Metodický list Zařazení materiálu:

Více

POHYB TĚLESA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

POHYB TĚLESA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda POHYB TĚLESA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Pohyb Pohyb = změna polohy tělesa vůči jinému tělesu. Neexistuje absolutní klid. Pohyb i klid jsou relativní. Záleží na volbě vztažného tělesa. Spojením

Více

Úlohy pro 52. ročník fyzikální olympiády, kategorie EF

Úlohy pro 52. ročník fyzikální olympiády, kategorie EF FO52EF1: Dva cyklisté Dva cyklisté se pohybují po uzavřené závodní trase o délce 1 200 m tak, že Lenka ujede jedno kolo za dobu 120 s, Petr za 100 s. Při tréninku mohou vyjet buď stejným směrem, nebo směry

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Pohyb fyzika PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. J. Cvachová říjen 2013 Arcibiskupské gymnázium Praha

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Pohyb fyzika PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. J. Cvachová říjen 2013 Arcibiskupské gymnázium Praha EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Pohyb fyzika PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI J. Cvachová říjen 2013 Arcibiskupské gymnázium Praha Klid a pohyb Co je na obrázku v pohybu? Co je na obrázku v klidu? Je

Více

Vypočítejte délku tělesové úhlopříčky krychle o hraně délky a cm.

Vypočítejte délku tělesové úhlopříčky krychle o hraně délky a cm. Vypočítejte délku tělesové úhlopříčky krychle o hraně délky a cm. 8 cm u s = 11,3137085 cm pomocí Pythagorovy věty z pravoúhlého ABC u t = 13,85640646 cm opět pomocí Pythagorovy věty z pravoúhlého ACA'

Více

Příprava na závěrečnou písemnou práci

Příprava na závěrečnou písemnou práci Příprava na závěrečnou písemnou práci Dělitelnost přirozených čísel Osová a středová souměrnost Povrch a objem krychle a kvádru Zlomky 1) Určete, zdali jsou pravdivé následující věty. 2) a) Číslo 544 721

Více

Pohyb tělesa (5. část)

Pohyb tělesa (5. část) Pohyb tělesa (5. část) A) Co už víme o pohybu tělesa?: Pohyb tělesa se definuje jako změna jeho polohy vzhledem k jinému tělesu. O pohybu tělesa má smysl hovořit jedině v souvislosti s polohou jiných těles.

Více

Kategorie mladší. Řešení 1. kola VI. ročník

Kategorie mladší. Řešení 1. kola VI. ročník Kategorie mladší Úloha 1A Korálky Řešení 1. kola Způsobů, jak korálky při splnění všech Heleniných podmínek navléci, je celá řada a dá se říci, že správné jsou všechny postupy, které nakonec vedou ke správnému

Více

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná 5. třída - český jazyk Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_357 4. 6. 2012 Anotace: Jazyk: Opakování učiva z českého jazyka, zorientování se v netypickém zadání. český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Trojúhelník má jeden úhel tupý,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ..7/.5./4.82 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

Vzorové příklady k přijímacím zkouškám. 1) Doplňte číselné řady o další dvě čísla. a) 3, 6, 12, 24, 48, 96,... b) 875, 764, 653, 542, 431,...

Vzorové příklady k přijímacím zkouškám. 1) Doplňte číselné řady o další dvě čísla. a) 3, 6, 12, 24, 48, 96,... b) 875, 764, 653, 542, 431,... Vzorové příklady k přijímacím zkouškám ) Doplňte číselné řady o další dvě čísla. a), 6,, 4, 48, 96,... b) 87, 764, 6, 4, 4,... c), 6, 8,,, 0, 6,... d),,, 7,,, 7, 9,,... e) ; ; ; ; ; 8 ) Doplňte číslo místo.

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č Úlohy o pohybu, společné práci a směsích

Metodické pokyny k pracovnímu listu č Úlohy o pohybu, společné práci a směsích Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 9.04 Úlohy o pohybu, společné práci a směsích Pracovní list je zaměřen na řešení slovních

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č Objem krychle a kvádru

Metodické pokyny k pracovnímu listu č Objem krychle a kvádru Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 6.10 Objem krychle a kvádru Pracovní list je určen k výkladu a procvičování učiva o objemu

Více

P íklad desetinných ísel : 0,7 1,4 1,5 0,789 128,456

P íklad desetinných ísel : 0,7 1,4 1,5 0,789 128,456 4. Desetinná ísla 4.1. ád desetinného ísla V praktickém život nehovo íme jen o 5 kg jablek, 8 metr, 7 0 C, ale m žeme se setkat s údaji 5,2 kg, 8,5 metru, 7,3 0 C. Vidíme, že vedle celých ísel existují

Více

1. Ve třídě je celkem 28 žáků. Chlapců je o 4 méně než děvčat. Kolik je ve třídě chlapců a kolik děvčat? 2. Jana uspořila dvakrát více než Jitka,

1. Ve třídě je celkem 28 žáků. Chlapců je o 4 méně než děvčat. Kolik je ve třídě chlapců a kolik děvčat? 2. Jana uspořila dvakrát více než Jitka, 1. Ve třídě je celkem 28 žáků. Chlapců je o 4 méně než děvčat. Kolik je ve třídě chlapců a kolik děvčat? 2. Jana uspořila dvakrát více než Jitka, Alena o 27 Kč méně než Jana. Celkem uspořily 453 Kč. Kolik

Více

Přehled aplikací pro výuku - matematika. Kooperativní model rozvoje ICT dovedností učitelů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/51.

Přehled aplikací pro výuku - matematika. Kooperativní model rozvoje ICT dovedností učitelů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/51. Přehled aplikací pro výuku - matematika Kooperativní model rozvoje ICT dovedností učitelů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/51.0013 Hry pro 2 - Matematika Operační systém Android, ios, Windows

Více

VY_42_INOVACE_M2_20 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_42_INOVACE_M2_20 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, 582 55; IČ: 70987882; tel: 569445137 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ107/1400/212362

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Dušan Astaloš. samostatná práce, případně skupinová práce. úpravy a převádění zlomků

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Dušan Astaloš. samostatná práce, případně skupinová práce. úpravy a převádění zlomků METODICKÝ LIST DA Název tématu: Autor: Předmět: Zlomky smíšené číslo, složené zlomky a převod na desetinná čísla Dušan Astaloš Matematika Ročník: 6. Učebnice: Kapitola, oddíl: Metody výuky: Formy výuky:

Více

( ) Zadání SPORT 2014. 1. Kolik % z 2,5 Kč je 0,5 Kč? a) 5% b) 10% c) 20% d) 25% 2. Žák popleta v písemce napsal: ( x 1) x 1

( ) Zadání SPORT 2014. 1. Kolik % z 2,5 Kč je 0,5 Kč? a) 5% b) 10% c) 20% d) 25% 2. Žák popleta v písemce napsal: ( x 1) x 1 Zadání SPORT 0. Kolik % z,5 Kč 0,5 Kč? a) 5% b) 0% c) 0% d) 5%. Žák popleta v písemce napsal: ( x ) x =. Pro která x ho výpočet správný? a) x = b) x = c) x = 0 d) pro žádné x. Určete délku x podle údajů

Více

Zpracovala: RNDr. Eva Sedláková ZŠ Lysice M Z ( 5-12 ročník), Př.f.

Zpracovala: RNDr. Eva Sedláková ZŠ Lysice M Z ( 5-12 ročník), Př.f. Zpracovala: RNDr. Eva Sedláková ZŠ Lysice M Z ( 5-12 ročník), Př.f. 1) Anotace: - aplikační úkol v hodině matematiky - jde o matematizaci reálných situací s využitím dovedností učiva o přirozených a desetinných

Více

Desetinná čísla pracovní listy pro ročník stupňované podle náročnosti Irena Budínová Pedagogická fakulta MU

Desetinná čísla pracovní listy pro ročník stupňované podle náročnosti Irena Budínová Pedagogická fakulta MU Desetinná čísla pracovní listy pro 6. 7. ročník stupňované podle náročnosti Irena Budínová Pedagogická fakulta MU irena.budinova@seznam.cz Moderní výuka by se měla co nejvíce orientovat na individualitu

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE PŘEDMĚT: MATEMATIKA 8

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE PŘEDMĚT: MATEMATIKA 8 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE PŘEDMĚT: MATEMATIKA 8 Poznámky Opakování-číselné obory N, Z Opakování-číselné obory Q Opakování-jednotky Opakování-poměr,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková

Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková. Adriana Vacíková VY_42_INOVACE_MA1_01-36 Název školy Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1278 Název projektu Pojďte s námi Číslo a název šablony klíčové aktivity IV/2 Inovace a zkvalitnění

Více