TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení"

Transkript

1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE, ODBOR TVÁŘENÍ KOVŮ A PLASTŮ Technická 896/, Brno Prof. Ing. Milan Forejt, CSc TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení SYLABUS Magisterské studijní programy M07-0, Strojírenská technologie Tváření, svařování M0-0 Stavba výrobních strojů a zařízení, Obráběcí a tvářecí stroje Navazující magisterské studijní programy N07-0 Strojírenská technologie, Tváření, svařování N6-00 Výrobní technologie a průmyslový management.stupeň Brno, říjen 004 (09)

2 OBSAH strana Obsah Osnova předmětu Výpis kurzu VUT v Brně - karta předmětu hta 4 Studijní literatura 6 Vzor první strany a osnovy elaborátu 7.cvičení. Fyzikální základy plastické deformace 8.cvičení. Parametry tvařitelnosti 9.cvičení. Parametry tenzoru napjatosti 4.cvičení. Křivky přetvárného odporu 5 5.cvičení. Pěchování mezi rovnoběžnými rovinami 6.cvičení. Dopředné kvazistatické protlačování 7 7.cvičení. Zpětné protlačování 7 8.cvičení. Zápustkové kování 46 9.cvičení. Parametry ohýbání 59 0.cvičení. Hluboké tažení 64.cvičení. Metoda přetvárného odporu 7.cvičení. Běžné a přesné vystřihování 78 Poznámky: Tato studijní opora je vhodná i pro cvičení v některých předmětech s obsahem technologie tváření v magisterském i bakalářském studiu. Dále je vhodnou oporou při zpracování magisterských i bakalářských projektů. Případné nejasnosti a možné chyby v Návodech do cvičení je třeba odstranit v souladu s tématikou skript z teorie tváření viz studijní literatura [] a []. Pro cvičení z předmětu je nutné používat novelizované verze Návodu do cvičení pro příslušný akad. rok.

3 TEORIE TVÁŘENÍ- HTA osnova přednášek a cvičení pro 4. ročník (.stupeň,.roč., v letním semestru akademického roku 0XX/0XX skupiny 4o STG/, 4o STG/, 4o STG/, 4o STM/, LS Přednáška A5 / U4 Datum LS Cvičení A/64 LS Datum. Úvodní přednáška, tvařitelnost. Přetvárné odpory-křivky zpevnění I. a II. druhu. Matem.teorie plasticity, shrnutí 4. Podmínky plasticity Analýza přetvoření Zákony tváření 5. Pěchování, matem. modely 4. Fyzikální podstata plast.deformace. Parametry tvařitelnosti 4. Křivky přetvárných odporů, přetvárné práce a rychlosti přetvoření 5. Pěchování dle Siebela a Unksova 6. Dopředné protlačování 5 6. Dopředné protlačování 5 7. Zpětné protlačování 6 7. Zpětné protlačování dle Dippera 8. Kování, zápustkové kování 7 8. Zápustkové kování dle Tomlenova, Gubkina a Geleji 9. Ohýbání nosníků a tenkých desek 8 9. Ohýbací síly a odpružení Tažení bez ztenčení stěny 9 0. Hluboké tažení. Počet operací, 9. Stříhání a přesné stříhání 0. Běžné a uzavřené stříhání 0. Metody řešení tvářecích procesů. Metoda přetvárných odporů. Metody řešení tvářecích procesů. Dokončování elaborátů- Zápočty 4. Brífink ke zkušebním otázkám 4. Zápočty Hlavní důraz je kladen na porozumění podstaty matematického řešení tvářecích technologií a na osvojení metody inženýrského přístupu k řešeným problémům a na aplikace při závěrečném a diplomovém projektování. Každý student dostane ve cvičení osobní zadání. Opsané texty a kopírovanépřejímané obrázky a výpočty se vrací k přepracování!!! Podmínkou zápočtu je přijetí všech zadaných ela borátů cvičícím (přednášejícím)! U zkoušky student mj. prokazuje, že rozu mí postupům ve cvičení!!!!!

4 Výpis kursu z karty předmětu HTA, FSI VUT v Brně Karta předmětu HTA FSI VUT v Brně Teorie tváření Akademický rok: 0xx/0xx Garant: Prof. Ing. Milan Forejt, CSc Garantující pracoviště: Ústav strojírenské technologie, odbor tváření kovů a plastů Anotace: Základem komplexního,inženýrského řešení technologických procesů tváření je teorie plasticity a tváření se systémem počítačové podpory. Základní obsah předmětu, vychází z nejdůležitějších vybraných kapitol fyzikální podstaty plastické deformace, tvařitelnosti kovů a slitin, základů matem. teorie plasticity, analytických a experimentálně analytických metod teoretického řešení tvářecích procesů s počítačovou podporou. Předmět poskytuje základní vědomosti a schopnost matematického popisu tvářecích dějů při uplatnění fyzikálních, chemických, mechanických a termodynamických principů přechodu kovových těles z elastického do plastického stavu a při jejich plast.přetváření do požadovaného tvaru. Stanovuje zatížení tvářecích nástrojů, strojů, provádí analýzu přetvoření,určuje kritické hodnoty a poskytuje úvod do modelování procesů tváření,za účinné počítačové podpory na síti FORM. Cíl: Hlavním cílem předmětu"teorie tváření"je vybavit studenty teoretickým základem a metodikou k řešení technologií tváření na fyzikálních principech plastické deformace a na teorii plasticity. Úkolem předmětu je studentům poskytnout znalosti, které jsou nezbytné pro tvůrčí a komplexní inženýrské řešení technologií tvářecích procesů. Získané znalosti a dovednosti: Předmět TEORIE TVÁŘENÍ umožňuje studentům získat potřebné vědomosti ke zjednodušeným matematickým popisům tvářecích dějů při uplatnění fyzikálních,chemických, mechanických a termodynamických principů změny kovových těles z elastického do plastického stavu a dále při jejich plastickém přetváření do požadovaného tvaru. Student se naučí stanovit zatížení tvářecího nástroje, stroje a určit kritické hodnoty přetvoření. Hodinová dotace: Přednáška x hod. laboratoře a at. x hod. 4 Osnova: Přednášky.Fyzikální podstata tvárné deformace.tvařitelnost kovů a slitin..přetvárné odpory,vliv základních parametrů. Přetvárná práce a síla..shrnutí základů matematické teorie plasticity. 4.Podmínky vzniku plastické deformace. Analýza procesu přetvoření. 5.Pěchování mezi rovnoběžnými rovinami, Siebelovo a Unksovovo řešení. 6.Dopředné protlačování, rozbor napjatosti a přetvoření. 7.Zpětné protlačování. 8.Volné a zápustkové kování. 9.Ohýbání nosníků a tenkých desek. Zakružování. 0.Hluboké tažení, napjatost a přetvoření..volné a uzavřené střihání, přesném stříhání.. Analytické metody řešení tvářecích procesů.. Experimentálně analytické metody řešení tvářecích procesů.

5 5 Cvičení.Otázky z fyzikální podstaty plastické deformace, ukázky. protokol..vyhodnocení parametrů přetvoření, rychlosti přetvoření. protokol..vyhodnocení křivek přetvárných odporů z experimentů. protokol. 4.Výpočty deformačních odporů a sil při pěchování. protokol. 5.Napjatost a síly při dopřed.protlačování. protokol. 6.Napjatost a síly při zpětném protlačování. protokol. 7.Zápustkové kování, výpočet kovacích sil. protokol. 8.Výpočet ohýbacích sil a odpružení. protokol. 9.Napjatost,síly a počet tažných operací. protokol. 0.Vyhodnocení napjatosti a přetvoření na výtažku. protokol..napjatosti při běžném a přesném stříhání. protokol.. Metoda přetvárných odporů. protokol.. Dokončení protokolů, závěr cvičení. zápočet. Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky: Podmínky udělování zápočtů, forma zkoušek a způsob a pravidla výsledné klasifikace předmětu: Podmínky udělení zápočtu: prezence ve cvičení, vypracování a přijetí všech protokolů na samostatná zadání ve cvičení. Pokud tuto podmínku student nesplní, může učitel v odůvodněných případech zadat náhradní programy cvičení. Zkouška je veřejná a prověřuje znalosti ze tří základních okruhů předmětu, tj.: ) fyzikální podstaty plastické deformace a tvařitelnosti kovů a slitin, ) matematické teorie plasticity, ) metod řešení tvářecích procesů. Ústní zkouška je vykonána po předběžné písemné přípravě k vytažené komplexní otázce se třemi podotázkami, ze základních okruhů předmětu. Hlavní důraz je kladen na pochopení metody řešení a na schopnosti aplikace známých analytických a experimentálně-analytických modelů výpočtu. Literatura: základní. ASM handbook. Vol 4A Metalworking: Bulk Forming. Materials Park, Ohio: ASM International, 005. ISBN x.. LANGE, Kurt. Handbook of Metal Forming. New York: McGraw-Hill, c 985.ISBN MIELNIK, Edward M. Metalworking science and engineering. New York: McGraw-Hill, c99. ISBN doporučená FOREJT, Milan. Teorie tváření. Vyd.., Brno, Akademické nakladatelství CERM ISBN STOROŽEV, Michail, V. a Jevgenij. A.-POPOV. Překlad Karol POLÁK. Teória tvárnenia kovov..vyd. ALFA Bratislava/SNTL Praha,978. MDT FARLÍK Alois a Emanuel ONDRÁČEK.Teorie dynamického tváření.sv.67.praha: SNTL, 968, 5 s., DT Předmět bývá zařazen v následujících studijních programech: Program Forma Obor Specializace. M0-5 N0- prezenční studium M07-0 N07-0 Strojírenská technologie 0 Tváření a svařování Typ ukončení Kredity Povinnost St. Roč. Semestr z, zá 6 povinný L N0- prezenční studium N6-00 Výrobní technologie a průmyslový management. bez zaměření zk, zá 6 povinně volitelný ZS N0- kombinované studium N6-00 Výrobní technologie a průmyslový management zk,zá 6 povinně volitelný ZS

6 6 Osnova "Teorie tváření" HTA-K 4m STG/6 a 7 pátek A/644 LS 0XX, 9. až 4. týden, 8:00 až 0:50 h Dle karty HTA-K.Fyzikální podstata tvárné deformace.tvařitelnost kovů a slitin..přetvárné odpory,vliv základních parametrů. Přetvárná práce a síla..shrnutí základů matematické teorie plasticity. Dílčí teorie. 4.Podmínky vzniku plastické deformace. Analýza procesu přetvoření. 5.Analytické a experiment.analytické metody řešení tvářecích procesů. 6.Pěchování mezi rovnoběžnými rovinami, Siebelovo a Unksovovo řešení. 7.Dopředné protlačování, rozbor napjatosti a přetvoření. 8.Zpětné protlačování,řešení podle Dippera Sachse a Siebela. 9.Zápustkové kování, podle Tomlenova, Gubkina, Gelei a Storoževa. 0.Ohýbání tenkých prutů a širokých pásů. Zakružování..Hluboké tažení,napjatost a přetvoření,výpočet dle Sachse a Šofmana..Metoda přetvárných odporů. Teorie malých pružně-plast.deformací..napjatost při volném a uzavřeném střihu a při přesném stříhání. Konzultace v pátek. 8:00-0:50.Fyzikální podstata tvárné deformace.tvařitelnost kovů a slitin..přetvárné odpory,vliv základních parametrů. Přetvárná práce a síla.. 8:00-0:50.Shrnutí základů matematické teorie plasticity. Dílčí teorie. 4.Podmínky vzniku plastické deformace. Analýza procesu přetvoření. 5.Analytické a experiment.analytické metody řešení tvářecích procesů.. 8:00-0:50 6.Pěchování mezi rovnoběžnými rovinami, Siebelovo a Unksovovo řešení. 7.Dopředné protlačování, rozbor napjatosti a přetvoření. 4. 8:00-0:50h 8.Zpětné protlačování,řešení podle Dippera Sachse a Siebela. 9.Zápustkové kování, podle Tomlenova, Gubkina, Gelei a Storoževa. 5. 8:00-0:50h 0.Ohýbání tenkých prutů a širokých pásů. Zakružování..Hluboké tažení,napjatost a přetvoření,výpočet dle Sachse a Šofmana. 6. 8:00-0:50h.Metoda přetvárných odporů. Teorie malých pružně-plast.deformací..napjatost při volném a uzavřeném střihu a při přesném stříhání. Souhrnné cvičení 5. HTA-K PĚCHOVÁNÍ MEZI ROVNOBĚŽNÝMI ROVINAMI, řešení podle SIEBELA a UNKSOVA. Zadání: Pro soubor zadání Ax proveďte výpočet normálových a smykových napětí na čelní ploše válcového polotovaru pěchovaného mezi tuhými rovnoběžnými rovinami pro konečné spěchování. Graficky znázorněte průběh napětí σ r, σ z a τ rz podle SIEBELA a UNKSOVA. Pro stanovení a výpočty použijte přetvárné odpory a pěchovací sílu dle výstupů z měření. U zadaného souboru dopočítejte kriteria pro jednotlivé kroky spěchování a proveďte testování přítomnosti pásem podle Unksova.

7 7 Studijní literatura: Povinná studijní literatura: [] FOREJT, Milan. Teorie tváření. Vyd.., Brno, Akademické nakladatelství CERM ISBN *+ FOREJT, M. Teorie tváření, Návody do cvičení. Studijní opora FSI VUT, říjen 004 (novela 00) Další doporučená studijní literatura: *+ FOREJT, Milan a Miroslav PÍŠKA. Teorie obrábění, tváření a nástroje. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 006. ISBN ( dotisk 008, 0, 05, 08) [4] FOREJT, Milan. Teorie tváření a nástroje: Učeb. texty. Brno: Na. VUT, 99, 87 s. ISBN Ostatní studijní literatura: [5] MARCINIAK Zdislaw.Teorie tváření plechů.sv 509. Překlad Vševlad JANDURA. Praha: SNTL, 60 s., 964, DT [7] PETRUŽELKA, Jiří. Tvařitelnost a nekonvenční metody ve tváření. Ostrava: VŠB-Technická univerzita, 000. ISBN [8] FARLÍK Alois a Emanuel ONDRÁČEK.Teorie dynamického tváření.sv.67.praha: SNTL, 968, 5 s., DT [9] THOMSEN, Erich G., Charles T. YANG a Shiro KOBAYASHI. Mechanika plastičeskich deformacij pri obrabotke metallov: Mechanics of plastic deformation in metal processing. Překlad E.P.UNKSOVA. Moskva: Mašinostrojenie, 968, 504 s. UDK [0] MENDELSON, A.: Plasticity. Teory and Application..printing, National Aeronautics and Space *+ BAREŠ, Karel. Lisování: Strojírenská literatura Praha: SNTL, 97, 544 s. DT [] SMIRNOV-AJAEV, Georgij A. Soprotivlenie materiálov plastičeskomu deformirovaniu: Inženernye razčoty procesov koněčnovo formoizmenenia materialov. Překlad E.P.UNKSOVA. Leningrad: Mašinostrojenie, 978, 68 s., UDK [] ASM handbook. Vol 4A Metalworking: Bulk Forming. Materials Park, Ohio: ASM International, 005. ISBN x. [4] BILLIGMANN,J.-FELDMANN,H.D.: Stauchen und Presen. München, 97 [5] LANGE,H.: Lehrbuch der Umformtechnik. Band.,. a., Berlin-New York, 97,974,975 [6] DRASTÍK,F.-EFLMARK,J. a kol.: Plastometry a tvařitelnost kovů. SNTL Praha,977 *7+ STOROŽEV, Michail, V. a Jevgenij. A.-POPOV. Překlad Karol POLÁK. Teória tvárnenia kovov..vyd. ALFA Bratislava/SNTL Praha,978. MDT [8] JOHNSON,W. and P.B.MELLOR. Engineering plasticity. London, 97, (překlad do ruštiny OVČINIKOV,A.G.: Teoria plastičnosti dlja inženěrov. Mašinostrojenije Moskva, 979) YDK [9] EVSTRATOV, V. A. Teorija obrabotki metallov davlenijem. Vyšča škola Charkov 98. YDK [0] UNKSOV, E. P. a Alexander, G.OVČINIKOV.Teorija plastičeskich deformacij metallov.mašinostrojenije Moskva, 98. YDK 6.7 *+ BLAŠČÍK,František a Karel POLÁK.Teoria tvárnenia..vyd. ALFA Bratislava/SNTL Praha, 985 [] LANGE, Kurt. Handbook of Metal Forming. New York: McGraw-Hill, c 985.ISBN Hamburg, 985, ISBN [] LANGE, Kurt. Umformtechnik. Handbuch für Industrie und Wissenschaft: Band : Grundlagen.. Aufl. Berlin: Springer, 984. ISBN x. [4] LANGE, Kurt. Umformtechnik. Handbuch für Industrie und Wissenschaft: Band : Massivumformung..Aufl. Berlin: Springer, 988. ISBN [5] MIELNIK, Edward M. Metalworking science and engineering. New York: McGraw-Hill, c99. ISBN *6+ HRIVŇÁK, Andrej, Michal PODOLSKÝ a Vuko DOMAZETOVIČ. Teória tvárnenia a nástroje. Bratislava: Alfa, 99. ISBN X. [7] DRASTÍK, František a J.EFLMARK,J. a kol. Plastometry a tvařitelnost kovů. SNTL Praha,977. DT

8 8 Vzor první strany a osnovy protokolu Ústav strojírenské technologie FSI VUT v BRNĚ Odbor tváření kovů a plastů Akad. rok 0xx/0xx ZS NÁZEV CVIČENÍ Číslo cvičení Jméno, příjmení Ročník Studijní skupina Zadání: Výpočtový model: Geometrický model Materiálový model Matematický model Výpočty- výsledky: Hodnocení výsledků Závěry: Datum a podpis Přílohy:

9 9.cvičení FYZIKÁLNÍ ZÁKLADY PLASTICKÉ DEFORMACE Zadání: Vypracujte stručné a výstižné odpovědi na následující otázky a doplňte je potřebnými náčrty.. Znázorněte a popište monokrystalickou a polykrystalickou stavbu kovů a slitin..jaké poruchy v kovových krystalech známe a které z nich se významně podílí na plastické deformaci a proč?. Co jsou to dislokace? Znázorněte dislokaci hranovou, šroubovou a smíšenou pomocí Burgersova vektoru. 4. Vysvětlete mechanizmy vzniku dislokací. 5. Jaký je vztah mezi kluzovým napětím a hustotou dislokací? 6. Znázorněte vznik pružných a plastických deformací kluzem a dvojčatěním. 7. Nejdůležitější podmínky - zákony kluzu z hlediska stavby krystalografické mřížky. 8. Proč plastická deformace nastává kluzem ve směru smykového napětí ( max = krit)? 9. Proč skutečné skluzové napětí je podstatně menší než teoretické? 0. Znázorněte a popište vznik a postup plastické deformace polykrystalů.. Čím je způsobeno deformační zpevnění?. Znázorněte závislosti změn mechanických vlastností (Rm, Re, A5) na stupni deformacepřetvoření.. Popište význam a postup rekrystalizačního žíhání a nakreslete příslušné rekrystalizační diagramy.

10 0.cvičení Zadání: PARAMETRY TVAŘITELNOSTI.Stanovte poměrné a logaritmické přetvoření pro jednotlivé operace zadaného technologického postupu. ***. Vypočtěte a graficky znázorněte rychlost přetvoření jako funkci stlačované výšky pěchovaného válce na hydraulickém lisu z počáteční výšky h o = 600 mm na konečnou výšku h k =00 mm. Výpočet proveďte po minimálním kroku h = 50 mm a pro rychlost pohybu pěchovníku v = mm.s -. Dále stanovte střední rychlost přetvoření stř a vyneste ji do grafu průběhu rychlosti přetvoření. ***. Vypočtěte a graficky znázorněte rychlost přetvoření pro kování válcového polotovaru na v h o bucharu. Rychlost pohybu beranu je definována rovnicí paraboly v ho hk h h o = 0 mm, h k = 00 mm, krok hi = 0 mm, v o = ms -. Graficko-analyticky stanovte a vykreslete střední hodnotu rychlosti přetvoření stř. h o k, Příklad tabulky dílčích zadání rychlostí pohybu beranu Zadání Hydraulický lis Buchar Příjmení,jméno [ mm.s - ] [ m.s - ]. 50 4, ,. 70 4, , , , 7 0 5, , , , 50 6,4 60 6,8 70 7, , ,4

11 . úloha. Stanovte poměrné a logaritmické přetvoření pro jednotlivé operace zadaného technologického postupu. Změny logaritmických přetvoření jsou dle závislosti napětí-deformace doprovázeny konkrétními hodnotami deformačního odporu, jak je zřejmé z křivky zpevnění. V zásadě vycházíme ze zákona nestlačitelnosti kovových materiálů, který je obecně definován nulovým součtem normálných nebo hlavních složek logaritmických přetvoření. Prakticky to znamená že, objem tělesa před a po přetvoření je stejný. 0 Křivka zpevnění Příklad postupu optimalizace Postup optimalizace geometrických charakteristik přetvoření na navrženém postup výroby součásti se dvěma dříky a hlavou s vnitřní dutinou, který sestává z těchto operací:. operace stříhání,. operace srovnání čel- předpěchování,. operace dopředné protlačování I. a II. dříku 4. operace pěchování hlavy 5. operace zpětného protlačování hlavy a kalibrace Technologický postup výroby čepu se dvěma dříky Z obrázku je zřejmé že, průřezové charakteristiky se větví do tří konečných tvarů u nichž očekáváme vyrovnané konečné hodnoty přetvoření pěch hlavẏ hlavy protl. dříku protl. II dříku pěch. II dříku protl. I

12 po dosazení jednotlivých geometrických charakteristik obdržíme dvě navazující rovnice D D 4 4 D D ln ln ln ln ln D D D d D D D 4 úpravou odlogaritmováním a logickým postupem matematické úpravy první rovnice obdržíme D D4 D D a podobně u druhé rovnice D a dosazením do první D5 D4 d D5 úpravy obdržíme konečný výraz pro výpočet průměru výchozího polotovaru D. Průměr II. dříku D pak vypočteme z druhé rovnice D D D D d 5,8mm D D 0 0,95 mm 4 4 D 5 Zpravidla se ustřižený polotovar podává do. pěchovací operace ve které se provede srovnání čel ústřižku předpěchováním celého objemu z průměru D o na průměr D, případně s úpravou středícího důlku. Z postupu na obrázku lze vyvodit že, tato hodnota logaritmické deformace je velmi malá, jak je zřejmé i z následující křivky napětí deformace, ze které je především vidět jak narůstají hodnoty deformačního odporu až do maximální hodnoty přetvoření (logaritmické deformace) max = 0,96 ve všech objemech součásti (hlavy, I. a II. dříku). Toto největší přetvoření nesmí přesáhnout kritickou hodnotu logaritmické deformace, max < krit, při které nastávají počátky porušení spojitého kontinua materiálu. Křivka napětí deformace d -, vývoj zpevnění v jednotlivých operacích

13 Závěr Optimální skladbou změny tvaru tvářeného tělesa v jednotlivých operacích lze docílit vyrovnaných hodnot přetvoření ve všech tvářených objemech. LITERATURA související s tímto cvičením [] BABOR,K.-CVILINEK,A-FIALA,J.: Objemové tváření oceli. SNTL Praha 967 [] ŠACHPAZOV, Ch., S. a kol.: Proizvodstvo metizov. Metallurgia Moskva 977 [] LANGE,K.: Handbook of Metal Forming. st ed. New York, London, Hamburg, McGraw-Hill Book Comp pp6. Edit. Kurt Lange. ISBN [4] MIELNIK,E.M. Metalworking Science and Engineering. McGraw-Hill, Inc. New York, London, Hamburg 99, pp 976, ISBN [5] FOREJT, M.: Teorie tváření. FSI VUT Brno.. vydání. Akad. nakl.cerm, listopad 004, ISBN ( FOREJT,M.: Teorie tváření.. vydání FS VUT Brno, duben 99) [6] FOREJT, M. Teorie tváření, Návody do cvičení. Studijní opora FSI VUT, říjen 004 (novela 00) [7] FOREJT,M., KRÁSNY,D., POKORNÝ, J.. Technologie objemového tváření přesných součástí. Cold forming technology of precise machine components. In METAL 004 Hradec nad Moravicí. Proceedings of the th International Metalurgical & Materials Conference, Symposium B. st ed. Ostrava, TANGER, TU-VŠB and CSNMT, Ostrava, May Volume. p 55/-55/5. CD ROM, ISBN X. [8] FOREJT,M.: Příspěvek k optimalizaci zpevnění přesných objemově tvářených součástí. On the optimization of hardening of accurate bulk cold formed components., In FOREJT, M. Proceedings of the 7 th Intern.Conference Forming Technology, Tools and Machines, FORM 004. st ed. Brno, Brno University of Technology Departement of Metal Forming September -, 004.vol.. p -4. ISBN

14 4.cvičení PARAMETRY TENZORU NAPJATOSTI Zadání: Je dán tenzor napjatosti v bodě tvářeného tělesa Tσ s hodnotami napětí dle tabulky čísla zadání. Určete invarianty tenzoru napjatosti I σ, I σ, I σ, invarianty deviátoru napjatosti I σ D, I σ D, I σ D, střední napětí σ s, efektivní napětí σ ef, hlavní napětí σ, σ, σ τ, maximální smykové napětí τ max. Nakreslete grafické schéma napjatosti a Peľczyňského hvězdici. Tσ = σ x τ xy τ xz τ xy σ y τ yz τ xz τ yz σ z Tabulka dílčích zadání Číslo zadání σ x σ y σ z τ xy τ yz τ xz Nmm , Příjmení, jméno

15 5 Výpočtový model- matematický model, [], [] Pro složky hlavních napětí σ n rozvedeme determinant soustavy pro deviátor napjatosti Ds = 0 sestavený z koeficientů při neznámých směrových kosinech α + α + α = a obdržíme charakteristickou kubickou rovnici tenzoru napjatosti. n s ID n s I D n s I D 0 Jelikož první invariant deviátoru napjatosti je roven nule ID s 0 a s, pak se kubická rovnice zjednoduší a její řešení v trigonometrické formě bude 9 I D n s I D cos k kde cos. I o Ukazatel schématu napjatosti je ohraničen intervalem 0 ;60 a parametr k pro hodnoty 0; a určuje vždy jedno ze tří hlavních napětí. Při použití rovnice pro efektivní napětí ef I D bude kubická rovnice ve tvaru 7 n s ef pro cos a cos k parametrické rovnice pro složky hlavních napětí s ef cos k = 0 s ef cos k = 4 s ef cos k = Známe-li všechny obecné složky napjatosti, potom můžeme stanovit veškeré invariantní charakteristiky. Ostatní potřebné vztahy jsou uvedeny v [] nebo v []. I D ef D Grafické schéma napjatosti Peľczyńkého hvězdice

16 6 4. cvičení KŘIVKY PŘETVÁRNÉHO ODPORU Zadání: Z výsledků pěchovacích zkoušek válcového polotovaru a ze záznamu průběhu tvářecí síly F [kn] v závislosti na spěchování H [mm] a hodnot naměřených časů, proveďte vyhodnocení křivek; deformačního odporu d d, měrné přetvárné práce A J A j () a křivky rychlosti přetvoření () pro zadané parametry: - ocel 6 4. X - rozměry válcového vzorku D o, H o, - hydraulický lis CZR 600 a - pěchovací teplotu dle tabulky. - Pěchovací zkoušky byly provedeny na hydraulickém lisu CZR 600. Pro měření tvářecí síly byl použit tenzometrický siloměr typu RA/Mp a dráha přetvoření byla snímána induktivním snímačem dráhy W50. Snímače byly zapojeny na dynamický měřící zesilovač KWS/6A-5 firmy Hottinger s výstupem na souřadnicový zapisovač BAK 4T. Schéma měření a metodika vyhodnocení jsou uvedeny dále. Na základě tabulkových hodnot a parametrů statistiky volte nejvhodnější matematické vyjádření uvedených závislostí (do stupně polynomu 6). Pro křivky deformačních odporů ( - ) jsou vhodné liché stupně polynomů. Geometrický model pěchovaného vzorku

17 7 Příklad tabulek dílčích zadání Ocel 04., D o = 5,08, H o = 4,9, Hydraulický lis CZR 600 Soubor zadání Teplota o C Studijní skupina Jméno, příjmení A 5 A 00 A 00 A4 00 A5 400 A6 500 A7 600 A8 700 A9 750 Ocel 04., D o = 5,00, H o = 5,0, Hydraulický lis CZR 600 Soubor zadání Teplota o C Studijní skupina Jméno, příjmení A0 5 A 00 A 00 A 00 A4 400 A5 500 A6 600 A7 700 A8 750 Ocel 50., D o = 5,06, H o =,845, Hydraulický lis CZR 600 Soubor zadání Teplota o C Studijní skupina Jméno, příjmení A8 5 A9 00 A0 00 A 00 A 400 A 500 A4 600 A5 700 A6 750

18 8 Schéma zapojení: Materiálový model Ocel se zadaným souborem experimentálních výsledků (dle tabulky zadání) Matematický model Přetvárná síla je definována deformačním přetvárným odporem na čelní ploše v dotyku s nástrojem. Fz d Sz V Sz h Práce síly F z na celkové dráze je definována výrazem kde z z V A 0 d Sz dz 0 d dz h dz d a po úpravě obdržíme h, 0 d A V d J d T kons. kons. d Vztah pro práci můžeme vyjádřit i pomocí součinitele plnosti dle grafu. d A V J Měrná přetvárná práce je vztažena na jednotku objemu a představuje plochu pod křivkou. d A Aj 0 d d J mm V

19 9 Příklad výpočtů pro jeden zvolený soubor Výpočet průběhu měrné přetvárné práce numerickou integrací plochy pod křivkou napětí deformace: Celková přetvárná práce: 658 Graf závislosti Tabulka hodnot:

20 0 Graf závislosti f Výpočet střední rychlosti deformace ( v kons. stř - hydraulický lis) H,8mm 5,mm v 0,7mm s t 5,65s H,8mm 0 v ln 0,7mm s ln H K 5, mm stř 0,0s jak je zřejmé H0 H K,8mm 5, mm z průběhu rychlosti deformace na log. deformaci, není technicky přijatelné. Výpočet střední rychlosti deformace stř pro v není konstantní, = 0,05 s - což je technicky přijatelné Poznámka: V grafu f byly ne právě vhodně zvoleny přírůstky hodnot logaritmického přetvoření, takže body grafu nelze proložit křivkou nižšího polynomu, tak aby byla více vyhlazená. Bylo by vhodné zvětšit hustotu bodů mezi hodnotami 0 0,.

21 Příklady vyhodnocených grafů např. pro ocel

22 5. cvičení PĚCHOVÁNÍ MEZI ROVNOBĚŽNÝMI ROVINAMI DLE UNKSOVA A SIEBELA Zadání: Pro soubor zadání A až A 5 z předchozího 4. cvičení proveďte výpočet normálných a smykových napětí na čelní ploše válcového polotovaru pěchovaného mezi tuhými rovnoběžnými rovinami a to pro jednotlivé spěchování ΔHj. Pro konečné spěchování graficky znázorněte průběh napětí σ z podle SIEBELA a UNKSOVA. Příklad pro ocel 6 4. (soubory A64 - A7) D o = 5,0 mm H o =,89 mm Lis: CZR 600 Teplota: dle zadání ( 5, 00, 00, 00, 400, 500, 600, 700, 750 o C ) Úkoly: ) Sestavit výpočtový model ( geometrický, materiálový, matematický). ) Vynést závislosti σ pu = f (υ) σ ps = f(υ ) a porovnat s grafem funkce σ d = f(υ). Výpočtový model Geometrický model pěchovaného vzorku ) Výpočet napětí z pro konečné spěchování dle SIEBELA Geometrický model

23 Matematický model dle Siebela dr rz Řešením diferenciální rovnice 0, upravené záměnou proměnných cestou dr H derivace podmínky plasticity maximálních smykových napětí na tvar d dz z H rz 0 obdržíme rovnici průběhu osového napětí Z v závislosti na poloměru válce. Rovnice průběhu osového napětí Z v závislosti na poloměru válce [], []: f H D r f z p pro rz p Výpočet dílčích hodnot napětí σ z σ z max pro r = 0 σ z min = -σ ps pro r = D/ Deformační odpor pak integrací po ploše pěchovaného vzorku f d zstř z dz ps S H S a tvářecí-pěchovací síla F= σ d.s, která by měla odpovídat naměřené síle na posledním řádku tabulky zadaného souboru. Výpočet napětí z pro konečné spěchování dle UNKSOVA Geometrický model p D r z

24 4 Matematický model dle Unksova dle[], [] dz rz Řešením upravené diferenciální rovnice 0 dz H napětí v závislosti na poloměru válce ve tvarech: Z f D p exp r H rb r f B p p H f H r r r obdržíme rovnici průběhu osového zi ; pro rz f zi pásmo klusu, r r ; zii B pro rz p pásmo zbrzdění, H r ziii C f H f r B D r ; C B (při existenci všech tří pásem je součinitel tření f = /) ; pro tj poklesu smykového napětí na nulu, H 0 r C r rziii f p pásmo stagnace-ulpívání, rc Deformační odpor a tvářecí sílu pak opět integrací napětí σ z po ploše pěchovaného vzorku d zstř S D z dz z r dr S ; F d S Vývojový diagram postupu výpočtů pěchování 0

25 5 Výpočty-příklad Příklad tabulky hodnot dle materiálového modelu souboru A64 (A)

26 6 Příklad tabulky hodnot dle materiálového modelu souboru A64 (A), dopočet kriterií dle Unksova, strana.testování výskytu jednotlivých pásem na. straně výpisu.exe D H D, kde 0; 0, 5 H Při splnění kriteria existuje pouze III. pásmo- stagnace (počátky pěchování) Při splnění kriteria pásmo kluzu I. ( rozvinuté pěchování) D H Při splnění kriteria kde f se vyskytuje pásmo stagnace III. a ln f je tzv. třecí funkce f, se vyskytují všechna tři pásma, tj. I.pásmo kluzu, II zbrzdění a III. stagnace ( spěchování na velmi malé výšky) a součinitel tření v pásmu II. dosahuje hodnoty f = 0,5

27 7 6. cvičení DOPŘEDNÉ KVAZISTATICKÉ PROTLAČOVÁNÍ Zadání: Pro zadaný tvar čepu dle náčrtu, vyrobený z cementační oceli 4 0. dopředným protlačováním ve 4.operaci na víceoperačním automatu TPZD-5 vypočítejte deformační odpor, potřebnou protlačovací sílu a napětí zatěžující průtlačnici. Při sestavení výpočtového modelu předpokládejte kvazistatické podmínky a isotermický proces přetvoření. Přirozený přetvárný odpor a měrnou přetvárnou práci pro zadanou ocel vypočítejte z regresních funkcí viz PORADENSKÁ PŘÍRUČKA / díl. Křivky přetvárných odporů, str pro zadané soubory, nebo programem Tvareni\protlacovani na disku C:\. Úhel α [ o ] kuželové redukční části průtlačnice ( α je úhel vrcholový): dle tabulkového zadání. (, 5, 8, 0,, 5, 8, 0,, 5, 8, 0,, 5, 8, 40, 44) Teplota: dle osobního zadání (, 00, 00, 00, 400, 500, 600, 700, 750 o C ) Úkoly: ) Sestavit výpočtový model ( geometrický, materiálový, matematický ) ) Sestavit vývojový diagram postupu výpočtu ) Vynést závislost d = f ( nebo d = f (f ), d = f (T ) 4) Vynést průběhy napětí na průtlačnici ocel : dle zadání příklad zadání D o = 7 mm Ho = 08 mm D = 7, mm D = 7, mm D =,8 mm Výpočtový model Geometrický model protlačeného čepu - (válcový polotovar)

28 8 TEORIE TVÁŘENÍ Cvičení č. 6 DOPŘEDNÉ PROTLAČOVÁNÍ studijní skupina ZS akademického roku 0XX / 0XX Ocel: Chemické složení: Pevnostní parametry: Rm = Re = Rp0, = Regresní funkce pro p = Interval přetvoření < 0; max > PORADENSKÁ PŘÍRUČKA /díl., nebo DATABAZE v programu Tvareni\protlacovani Střední rychlost přetvoření stř = zadání T [ o C] [ o ] f, f, f Příjmení,.jméno

29 9 Geometrický model průtlačnice Materiálový model (např. zadané oceli) Křivka napětí deformace pro zadanou teplotu a rychlost přetvoření.přirozený přetvárný odpor σ p určit buď ze zvolené matematické funkce materiálového modelu z PORADENSKÉ PŘÍRUČKY/ díl. ( díl.,. nebo 4.) "Křivky přetvárných odporů", nebo vybrat ze souborů zadání, či souboru programů Tváření. Kontrola předpokladů použití metody výpočtu např. podle doporučení prof. Langa [, ], [], [] S0,4, S H0 08mm 4 ; D0 7mm (je v doporučovaném rozmezí až 8) Logaritmický stupeň přetvoření v kuželové části průtlačnice: D 7, ln ln D,8 0,455 Měrná přetvárná práce A j [Jmm - ] určena výpočtem z matematické funkce, která je součástí materiálového modelu obdobně jako v předchozím doporučení. Střední přirozený přetvárný odpor: ps A k j p d 0 000

30 0 Výstup z redukční části průtlačnice do válcového očka Síla potřebná k protlačení materiálu válcovým očkem musí být větší jak třecí síla na povrchu válcové plochy očka F > T d dz 4 D Řešením diferenciální rovnice z f 0 napětí v závislosti na souřadnici výšky očka ve tvaru: Z obdržíme rovnici průběhu osového f f z 4 p z ; a pro okrajové podmínky kdy z =L D z 4 p L D Platí předpoklad, že r p ( jinak též podmínka průchodu válcovým očkem ) f f Smykové napětí na povrchu válcového očka rz f r p Vstup do redukční části průtlačnice

31 Na základě předpokladu, že osové napětí σ ρ je funkcí souřadnice ρ převedené na okamžitý ØD a je rovnoměrně rozloženo na čele deskového (dle Perlina kulového) elementu a z podmínky rotační symetrie platí, že σ υ = σ Θ ve tvaru. d dd f D tg je v [], [] odvozena diferenciální rovnice rovnováhy D 0 Řešením pro podmínku plasticity maximálních smykových napětí σ ρ - σ υ = σ p a pro kontaktní f f tření dle Coulomba f p metodou variací konstanty pro okrajové podmínky výstupu do očka obdržíme matem.vztah pro průběh napětí σ ρ v závislosti na Ø D f L tg D tg p tg p 4 f D p f D f Pro okrajovou podmínku vstupu z kontejneru do redukční části D = D pak bude předchozí vztah upraven na tvar: pstr 4f L D Z podmínky plasticity pak určíme napětí σ υ; p pstr tg D f D f tg pstr f Smykové napětí na kuželové ploše : Vstup do válcového kontejneru z L 5mm tg f V kontejneru-zásobníku je materiál po dosednutí na stěny průtlačnice v pružném stavu.vztah mezi radiálním a osovým napětí je vyjádřen fyzikální rovnicí pro poměrnou deformaci: r E 0 r z

32 Vzhledem k rotační symetrii platí, že: normálnými složkami napětí r a po dosazení a úpravě obdržíme vztah mezi z r 0, 4 r ; pro ocel µ=0,, pak z dz 4rz Řešením diferenciální rovnice rovnováhy ve válcovém zásobníku [], [] ve tvaru 0 dz D pro tření dle Coulomba f a vztah pro radiální napětí v pružném kontejneru rz r r z, dospějeme ke vztahu pro hlavní osové napětí: z exp 0,4 z D pro z=l d z 4f exp 0,4 D L Protlačovací síla je pak určena ze vztahu: protl z F S 4f a

33 Vývojový diagram postupu výpočtu protlačovací síly a průběhů napětí při dopředném protlačování

34 4 Průběhy napětí na průtlačnici - příklad jednoho řešení Příklad závislosti deformačního odporu na redukčním úhlu průtlačnice Další matematické modely deformačního odporu pro řešení dopředného protlačování podle různých přístupů autorů [] ověřené programem MAPLE V Řešení podle Thomsena D L f 4 g cot f p d e cot f D D Řešení podle Perlina p p p d D L f 4 D D ln sin f cos D f h L 4

35 5 Řešení podle Storoževa d D Řešení podle Feldmanna d L p f 0.5 D f L ln 4 cos p p sin D D f L p f tan D f L 4 p ln 4 p D sin D D D ln D Zvláště významná je možnost porovnání a posouzení dílčích řešení ve společném grafu. Na přiloženém obrázku grafickým výstupem MAPLE V zobrazení závislostí deformačního odporu na úhlu kuželové průtlačnice pro uvažované matematické modely a srovnatelnou technologii. Řešení podle Storoževa, Feldmanna a Perlina mají lokální minimum (Storožev v oblasti kolem 40 o, Perlin v oblasti kolem 0 o a Feldmann v oblasti kolem 0 o ). Se vzrůstajícím součinitelem tření se posouvá lokální minimum doprava. Řešení podle upraveného Gubkina dle a dle Thomsena jsou takřka totožná a deformační odpor klesá v celém rozsahu funkčních hodnot. Vhodnost použití je dle předpokladu kolem úhlu 0 o, kde až na Feldmannovo řešení mají křivky obdobný tvar. Z uvedených matematických modelů je zřejmé, že funkční závislosti jsou významně ovlivněny různým vyjádřením goniometrických funkcí. Ještě významnější je vliv tření. Použitá literatura [] FOREJT, M.: Teorie tváření. FSI VUT Brno.. vydání. Akad. nakl.cerm, listopad 004, ISBN ( FOREJT,M.: Teorie tváření.. vydání FS VUT Brno, duben 99) [] FOREJT, M. Teorie tváření, Návody do cvičení. Studijní opora FSI VUT, říjen 004 (novela 00) [] FOREJT,M.-KOSTLÁN, W.:Analýza tvářecích dějů programem MAPLE V. Maple -V program analysis of metal forming processes. In. 4 th International Conference FORM 98, Brno. ISBN Technical University of Brno. Vol. I, edited by Forejt, M. September , p (Supported by TU grand FP ) [4] MAPLE V Release 4. Czech Software First s.r.o. hudcova 7, 6 00 Brno, 996

36 6 Příklad protokolu výpočtu programem TVÁŘENÍ/protlačování/dopředné Varianty výpočtu dopředného protlačování pro dvě rychlosti deformace Dopředné dynamické protlačování Použitý materiál: Ocel: ( 00 s - ) Rm = 44 MPa Rp = 47 MPa A5 = 8 % Z = 40 % Teplota : C Rozměry součásti: D0 = 7 mm h0 = 08 mm D = 7, mm D = 7, mm D =,8 mm L = 5 mm L = mm. Úhel alfa = 60 Součinitele tření: f = 0,06 f = 0,06 f = 0,06 Hodnoty výpočtu: h 0 /D 0 = 4,0 s 0 /s =,40 max = 0,87 max =,6 = 00 s - Hlavní logaritmické přetvoření - = 0,46 Přirozený přetvárný odpor - p = 0,85 MPa Použitá fce pro výpočet p : polynom 5 stupně Měrná přetvárná práce - Aj = 0,4 J/mm Střední přirozený přetvárný odpor - ps = 98,6MPa Průtlačnice s redukčním kuželem: Vstup do redukční části průtlačnice - = 86,85 MPa = 5,46 MPa = 79,5 MPa Výstup do válcového očka - =,5 MPa = 04,6 MPa = 6,60 MPa r = 0,85 MPa = 6, MPa Vstup do válcového kontejneru - z = 45,49 MPa r = 8,96 MPa rz = 0,98 MPa Výstup z válcového kontejneru - z = 86,85 MPa r = 66,4 MPa rz = 9,98 MPa Potřebná protlačovací síla: F = 45,4 kn Dopředné kvazistatické protlačování Použitý materiál: Ocel: 40.-0, ( 0, s - ) Rm = 44 MPa Rp = 47 MPa A5 = 8 % Z = 40 % Teplota : C Rozměry součásti: D0 = 7 mm h0 = 08 mm D = 7, mm D = 7, mm D =,8 mm L = 5 mm L = mm. Úhel alfa = 60 Součinitele tření: f = 0,06 f = 0,06 f = 0,06 Hodnoty výpočtu: h 0 /D 0 = 4,0 s 0 /s =,40 max = 0,87 max =,6 = 0, s - Hlavní logaritmické přetvoření - = 0,46 Přirozený přetvárný odpor - p = 747, MPa Použitá fce pro výpočet p : polynom 5 stupně Měrná přetvárná práce - Aj = 0,07 J/mm^ Střední přirozený přetvárný odpor - ps = 667,60 MPa Průtlačnice s redukčním kuželem: Vstup do redukční části průtlačnice - = 75,60 MPa = 94,0 MPa = 56,59 MPa Výstup do válcového očka - = 5,7 MPa = 76,07 MPa = 45,78 MPa r = 747, MPa = 44,84 MPa Vstup do válcového kontejneru - z = 0, MPa r = 0,4 MPa rz = 7,8 MPa Výstup z válcového kontejneru - z = 75,60 MPa r = 8,5 MPa rz = 7, MPa Potřebná protlačovací síla: F = 74,84 kn

37 7 7. cvičení ZPĚTNÉ PROTLAČOVÁNÍ Zadání: Pro zadaný tvar pístu dle náčrtu, vyrobený z cementační oceli zpětným protlačováním ve.operaci na dvourázovém automatu HATEBUR vypočítejte deformační odpor, potřebnou protlačovací sílu a napětí zatěžující průtlačnici se zvážením poloohřevu na teploty dle tabulky zadání. Výsledek porovnejte s řešením pro jiné teploty v rozmezí T okolí až 750 o C a vyneste graf závislostí d = f (T ), F protl. = f (T ) a navrhněte optimální teplotu částečného ohřevu. Při sestavení výpočtového modelu předpokládejte kvázistatické podmínky a isotermický proces přetvoření. Model materiálu pro zadanou ocel, tj. přirozený přetvárný odpor p = f () a měrnou přetvárnou práci A j = f ( ) pro zadanou ocel vypočítejte z regresních funkcí viz PORADENSKÁ PŘÍRUČKA / díl. Křivky přetvárných odporů, str Teplota: dle osobního zadání (, 00, 00, 00, 400, 500, 600, 700, 750 o C ) Úkoly: ) Sestavit výpočtový model ( geometrický, materiálový, matematický ) ) Sestavit vývojový diagram postupu výpočtu ) Vynést závislost d = f (T), F protl. = f (T ). Ocel : dle zadání Příklad geom. modelu: D o = 54,4 mm Ho = 4 mm d = 45 mm H = 54, Výpočtový model Geometrický model protlačeného pístu

38 8 TEORIE TVÁŘENÍ Cvičení č.7 ZPĚTNÉ PROTLAČOVÁNÍ studijní skupina ZS akademického roku 0XX / 0XX Ocel: Chemické složení: Pevnostní parametry: Rm = Re = Rp0, = Regresní funkce pro p = Interval přetvoření < 0; max > PORADENSKÁ PŘÍRUČKA /díl., nebo DATABÁZE, která je součástí programu Tvareni/protlacovani Střední rychlost přetvoření stř = zadání T [ o C] [ o ] f, f, f Příjmení,.jméno Výpočet výšky dna pístu b: Konečná výška dna pístu plyne z rovnosti objemů před a po zpětném protlačení Do Do Do d H b H b o odtud vyjádříme a vypočteme výšku dna "b"

39 9 Geometrický model průtlačnice Materiálový model Kontrola předpokladů použití metody dle DIPPERA Ho b 0,5 H o Logaritmické přetvoření v zóně b ln H 0 Materiálový model představuje křivka napětí - deformace pro zadanou teplotu a rychlost přetvoření. Z pohledu tvařeče jde o závislost přirozeného přetvárného odporu na logaritmické deformaci ( nebo na poměrné deformaci). Zpravidla je vyjádřen regresní funkcí., např. polytropou, polynomem. nebo 5. stupně, rac. lomenou funkcí a pod. a a a a [MPa] p obdobně i měrná přetvárná práce A a a a [Jmm - ] j o o

40 40 Celkové přetvoření na výstupu ze zóny c 4D d o Přetvoření v zóně c Střední hodnota přirozeného přetvárného odporu v zóně : ps Matematický model řešení k p d A jc A Z podmínky rovnováhy sil v úseku, za předpokladu že c j d 4 f dz D d p fstř p 4 D d b z d 000 f f po úpravě získáme fstř diferenciální rovnici rovnováhy ve tvaru z stř 0, jejíž řešením pro a z podmínky plasticity okrajové podmínky získáme : z z r p pak f stř p 4 D d b z r. Obdobně z podmínky rovnováhy sil v úseku, za předpokladu, že rz f z f p d f dr b f d r b po úpravě získáme diferenciální rovnici rovnováhy ve tvaru r 0, jejíž řešením pro okrajové podmínky získáme : a z podmínky plasticity r z p r f b d z p r rstř. Střední měrný tlak na čele průtlačníku-deformační odpor: d zstř S S z ds 4 d D 0 p z r dr po dosazení, integraci a úpravě získáme konečnou rovnici pro deformační odpor. d zstř Protlačovací síla f d b f D d stř p bpstř F protl. d d S zstř [N] 4 p rstř

41 4 Vývojový diagram postupu výpočtu

42 4 Průběhy napětí na průtlačnici. Grafické znázornění závislosti f T, konst d, d z stř Příklad pro ocel 4 0. T [ o C] σd 586,7 678,6 599, 508,6 5,6 55, 8, 475,8 Jiné matematické modely [],[] Řešení podle Sachse (tření v průtlačnici zanedbáno) d z max,58 pc D ln D d Řešení podle Siebela (v praxi často používaný model při zpětném protlačování ocelových a mosazných kalíšků s tloušťkou stěny s 0, d ) D D D D d d,5 pc log log log d D d D d d D d

43 4 Experimentální zkoušky ukázaly, že vzrůst deformačního odporu začíná od tlouštěk dna průtlačku b= (0, až 0,)d Příklad protokolu výpočtu programem TVÁŘENÍ/protlačování/zpětné Varianty výpočtu zpětného protlačování pro dvě rychlosti deformace Zpětné dynamické protlačování Použitý materiál: Ocel: 0 5R-00 (Ocel 0.5R, 00 s - ) Rm = 64 MPa, Rp = 589 MPa, A5 = 5 %, Z = 70 % Teplota : 5 C Rozměry součásti: Do = 54,5 mm, ho = 4 mm, d = 45 mm, H = 54 mm Součinitele tření: f = 0,06 f = 0,5 f str = 0,80 Hodnoty výpočtu: b = 9,996 = 0,58 max =,4 str = 00 Logaritmické přetvoření v zóně - = 0,876 Celkové přetvoření na výstupu ze zóny - c =,9 Logaritmické přetvoření v zóně - =,07 Přirozený přetvárný odpor v zóně : p = 989,7 MPa Celkový přirozený přetvárný odpor: pc =69,8 MPa Použitá funkce pro výpočet p : Polynom 5 stupně Přirozený přetvárný odpor v zóně : pstr = 046,9 MPa Střední měrný tlak na čele průtlačníku: zstr = 677, MPa Měrná přetvárná práce potřebná pro přetvoření v zóně : A j = 0,84 J/mm Celková měrná přetvárná práce potřebná na protlačení zadaného tvaru: Ajc =,8999 J/mm Celková přetvárná práce - Ac = 067, J Potřebná protlačovací síla: F = 457,7 kn Zpětné kvazistatické protlačování Použitý materiál: Ocel: 0 5R 0, (Ocel 0.5R, 0, s - ) Rm = 64 MPa, Rp = 589 MPa, A5 = 5 %, Z = 70 % Teplota : 5 C Rozměry součásti: Do = 54,5 mm, ho = 4 mm, d = 45 mm, H = 54 mm Součinitele tření: f = 0,06 f = 0,5 f str = 0,80 Hodnoty výpočtu: b = 9,996 = 0,58 max =,4 str = 0, Logaritmické přetvoření v zóně - = 0,876 Celkové přetvoření na výstupu ze zóny - c =,9 Logaritmické přetvoření v zóně - =,07 Přirozený přetvárný odpor v zóně : p = 689,5 MPa Celkový přirozený přetvárný odpor: pc =4,8 MPa Použitá funkce pro výpočet p : Polynom 5 stupně Přirozený přetvárný odpor v zóně : pstr = 79,7 MPa Střední měrný tlak na čele průtlačníku: zstr = 865,7 MPa Měrná přetvárná práce potřebná pro přetvoření v zóně : A j = 0,5674 J/mm Celková měrná přetvárná práce potřebná na protlačení zadaného tvaru: Ajc =,4 J/mm Celková přetvárná práce - Ac = 746, J Potřebná protlačovací síla: F = 967, kn

44 44 8. cvičení ZÁPUSTKOVÉ KOVÁNÍ Zadání: Vypočtěte kovací sílu potřebnou pro vykování polotovaru ozubeného kola dle zadaného náčrtu na zápustkovém kovacím lisu. K výpočtu použijte matematický model dle TOMLENOVA (ČSN 806) a dle GELEJIHO a proveďte grafické srovnání v závislosti na výšce výronkové drážky. Model materiálu pro zadanou ocel, tj. přirozený přetvárný odpor p = f (T) pro zadanou ocel a kovací teplotu určíte z přiložené tabulky ocelí. ocel : p = 7.87 kg dm - T KOV = z = r = MPa měrná hmotnost oceli o C mm mm v = m s - h = z = mm f = součinitel tření (0,5 až 0,5) r = z /= mm Objem výkovku vypočítat dle geometrického modelu V = cm Hmotnost výkovku vypočítat Gvyk = ρ. V = kg Souhrnný koeficient Co = určit z diagramu pro hmotnost výkovku a teplotu ve výronku. Vyjadřuje kolikrát je přetvárný odpor ve výronku větší než uvnitř výkovku.

45 45 TEORIE TVÁŘENÍ - Zápustkové kování- příklad zadání A Ozubené kolo Cvičení 8 Ocel: skupina Objem výkovku výpočtem: Číslo T KOV [ o C] p [ MPa] Z [mm] r [mm] V [ms - ] f Příjmení,jméno

46 46 TEORIE TVÁŘENÍ - Zápustkové kování- příklad zadání B Ozubené kolo Cvičení 8 Ocel: skupina Objem výkovku výpočtem: Číslo T KOV [ o C] p [ MPa] Z ] [ mm r [mm] V [ms - ] f Příjmení,jméno

47 47 Výpočtový model dle TOMLENOVA [], [] Geometrický model

48 48 Materiálový model : Přirozený přetvárný odpor σ p pro zadanou ocel a kovací teplotu určit z přiložené tabulky

49 49 Matematický model Tomlenova p C přirozený přetvárný odpor s vlivem poklesu teploty ve výronku p o Deformační odpory ve sledovaných řezech s výraznou změnou průřezu. d0 d d d d4 0,7f d0 d d d p r p z r p z r p z r4 p z 4 Vypočtené hodnoty deformačních odporů vyneseme do grafu pod geometrický model Kovací síla působící ve směru pohybu zápustky S F N kde j j j j odporů. S d ds D 0 d r dr n j S j r ; r jsou dílčí plochy v úsecích Δr j pod čarou deformačních j Složka kovací síly vznikající od smykových napětí f f p F T Celková kovací síla n j fj D F j z j f n p j D C FN FT [ N.0 - = kn ] j z j

50 50

51 5 Výpočtový model dle GELEJIHO [], [] Geometrický model-příklad Detailní geometrický model oblasti výronku Materiálový model : Přirozený přetvárný odpor σ p pro zadanou ocel a kovací teplotu určit rovněž z přiložené tabulky.

52 5 Matematický model dle Gelejiho Z podmínky rovnováhy sil ve vodorovném směru r na deskovém elementu ve výronkové drážce, po úpravě získáme diferenciální rovnici rovnováhy ve tvaru d dr r h rz p 0, kterou upravíme pro rz f z a podmínku plasticity dr f f r z p do tvaru r p 0 dr h h Tuto nehomogenní diferenciální rovnici řešíme metodou variace konstant, přičemž vzhledem k původnímu geometrickému modelu kola dosadíme: h = z a s = Δr. Řešením dostáváme vztah pro exponenciální průběh radiálního napětí ve výronkové drážce r p e směru kovací síly: z p f z e r r f z r r a z podmínky plasticity vyjádříme normálné napětí ve Deformační odpor ve výronkové drážce je vyjádřen středním napětím ve směru osy z. d zstř f z r z dr e z p S f r S Kovací síla je potom složena ze dvou částí F zstř S KOVACÍ výronku z max Svýkovku [ N ]

53 5 Grafické srovnání průběhu kovací síly na výšce výronkové drážky

54 54 9. cvičení PARAMETRY OHÝBÁNÍ Stanovení ohýbacích sil a odpružení po ohybu Zadání: Pro navržený tvar výlisku z ocelového plechu dle náčrtu stanovte délku výchozího polotovaru, proveďte kontrolu minimálního poloměru ohybu, stanovte polohu neutrální vrstvy n, o a odpružení Dále proveďte výpočet potřebného ohybového momentu a ohýbací síly pro alternativní výpočtové vztahy dle studijní literatury [], [] Příklad zadání ocel 4. ocel 5. R m MPa 76,5 50 R p0, MPa 5,4 5 A 5 %,8 E MPa,06.0 5,0.0 5 R mm 9 9 Poloměr hrany ohybnice s 0 mm Tloušťka plechu R mm Poloměr ohybu b mm Šířka pásu plechu α L o mm Úhel ohybu f - Sočinitel tření Geometrický model ohýbaného pásu

55 55 TEORIE TVÁŘENÍ- Parametry ohýbání Stanovení ohýbacích sil a odpružení po ohybu Ocel: Rm MPa Re Rp0, E f - MPa MPa akademický rok: semestr: studijní skupina: Čís.zad áni b mm L mm o [ o ] R mm s o mm Příjmení, jméno

56 56 Výpočtový model [], [] Geometrický model výpočtu ohybu do V Materiálový model: dle zadání R m, R p0, Matematický model Z geometrického modelu je zřejmé že, jde o volný ohyb širokých pásů osamělou silou. Ze složkové rovnováhy plyne vztah pro ohýbací sílu F F sin f F cos. Na konci ideálního plastického ohybu ( bez kalibrace) pro ohybový moment platí: b s M F l k. Po dosazení do předchozí rovnice pro ohýbací sílu po úpravě 4 obdržíme: bs F l k sin f cos L Pro rameno "l" z geometrie ohybu plyne: R R s cos sin l ; Pak výsledný vztah pro výpočet ideální ohýbací síly širokých pásů do V bude mít tvar; bs F k sin L f cos sin R R scos Alternativní vztah dle ČSN 740 kde α je vrcholový úhel. Ohýbací síla na mezi plastické deformace: F p F v 4 bs L bs R R k e tg ; kde σ k = R e (R p0, )

57 57 Neutrální vrstvy Poloměr neutrální vrstvy ve které se mění znamení tečného napětí n R R t Poloměr vrstvy nulové deformace (nulového prodloužení) 0 R R s Minimální poloměr ohybu ( pro maximální poměrnou deformaci krajního vlákna R na mezi pevnosti) 0 str s s s Rmin C s max Koeficient C= 0,5 až 0,6 pro měkkou ocel dle doporučení technologů 0 Maximální poloměr ohybu ( z podmínky dosažení meze pružnosti v krajních tahových vláknech Odpružení při ohybu (širokých pásů) R max s E k k min ) E M EI lo p lo kde s E p M W

58 58 V technické praxi je odpružení např. stanoveno koeficientem "k= α / α " pomocí empirických vztahů. Pro ohyb do tvaru V a U např.: tg v tg u 0,75 0,75 L ks lm ks R E Re E kde koeficient odpružení je pro různé materiály v následujícím diagramu. e

59 59 0. cvičení HLUBOKÉ TAŽENÍ Zadání: Pro výtažek dle náčrtu, vyrobený hlubokým tažením z ocelového plechu určete rozměry výchozího polotovaru přístřihu - rondelu, počet tažných operací a jejich odstupňování a potřebu použití přidržovače. Dále určete tažnou a přidržovací sílu pro jednotlivé operace, tažnou vůli a poloměr zaoblení tažnice r tc. Příklad zadaných parametrů: Ocel 5- Ocel 0_ R m MPa 0 E MPa, krč = Z k 0, s o = mm 0,8 d n = mm 46 r tv = mm, H = mm 68 taž = 0 o 0 f 0, Geometrický model zadaného kalíšku

60 60 ocel: R m E TAŽ Z = Ψ krč TEORIE TVÁŘENÍ Hluboké tažení MPa MPa O skupina Ψ krč s o d n r tv H f Jméno, příjmení mm mm mm mm -

61 6 Výpočtový model hlubokého tažení Geometrický model pro výpočet rozvinutého tvaru přístřihu (rondelu) Materiálový model: dle zadání materiálu, - mez pevnosti v tahu R m, [MPa] - modul pružnosti E [MPa] - zúžení- kontrakce Z = Ψ krč [- ] při začátku tvorby krčku dle Šofmana Matematický model postupu výpočtu: Stanovení dílčích ploch rozvinutého tvaru ) plocha dna : S d s r ) plocha válcového pláště: S d H r s n n tv o -kde w je přídavek na ostřižení (nepravidelnost tvaru tzv. cípatost), který stanovíme z následující technologické tabulky 4 o tv w d ) plocha přechodu dna do pláště: S r s tv o

62 6 Průměr přístřihu- rondelu je stanoven s celkové plochy S S S S Výsledný vnější průměr přístřihu. Celkový součinitel tažení M c m c D o d n D o 4 S m m m... m Mezní hodnotu součinitele tažení můžeme stanovit z následujícího diagramu pro poměr D/s o přístřihu. Je-li vypočtená hodnota m c menší, je nutno táhnout ve více operacích.pro víceoperační tažení je v [], [] odvozen vztah pro potřebný počet operací ve tvaru: ln d n n ln m ln m D Střední hodnotu součinitele tažení doporučuje volit např. norma ČSN 70 v rozmezí: m * 0, 75 0, 85 o n Poznámka: Technologové ke stanovení součinitelů tažení používají různých tabulek, viz např. níže

63 6 Rozměry výtažku po jednotlivých tažných operacích: d = m. D o d = m. d d = m. d až d n = m n. d n- Poslední požadovaný průměr výtažku dává skutečný součinitel tažení m n a je potřeba posoudit, zda je tento tah potřebný nebo zda-li je možno dokončit tah na konečný průměr kalíšku v předchozím tahu aniž by došlo k překročení mezních hodnot přetvoření. so Obdobně vypočteme výšky kalíšku v jednotlivých tazích nebo je určíme pro poměr 00 Do h z výše uvedené tabulky pro odečtené d Použití přidržovače dle kriteria Dle ČSN 70 zjistíme potřebu použití přidržovače pro. operaci: s o U 50 z Do kde materiálová konstanta pro ocelový hlubokotažný plech je z =,9 d Pro. Operaci platí: když U 00 musíme použít přidržovač, D Pro další operace: o d je-li U 00 nemusíme použít přidržovač. D di když 0, 9 d o i musíme použít přidržovač. Stanovení síly přidržovače z měrného tlaku dle ČSN 7 0 p p = ( až ) MPa Fp 4 D o d pp

64 64 Výpočet tažné síly Geometrický model tažení v.operaci Pro osové napětí z v průřezu výtažku.operace je z rovnice rovnováhy sil a podmínky plasticity HMH pro rovinný stav deformace odvozena rovnice : t z p d f e TRENI OHYB která zahrnuje složku membránového napětí bez vlivu přidržovače, složku napětí od vlivu tření na přírubě mezi přidržovačem a tažnicí a složku od dvojnásobného prostorového ohybu. To vše s vlivem tření opásáním na tažné hraně tažnice dle Eulera. Po dosazení za jednotlivé složky napětí obdržíme upravenou rovnici pro napětí z, které je v absolutní hodnotě rovno deformačnímu odporu z d. z pstr R f Fp ln pstrr s Největší hodnotu napětí zmax dosáhneme pro o d s so r s tc o,6 f

65 65 Šofman pro parabolickou aproximaci křivky zpevnění odvodil vztah pro výpočet střední hodnoty přirozeného přetvárného odporu pstr. Z Z m Z Z tstř pstr Z m m 0 5 Z R Z Z Rm, Po zavedení a úpravě do předchozího vztahu pak dostáváme výsledný vztah pro deformační odpor z d. a konečně i pro tažnou sílu v. operaci, která musí být menší než síla potřebná na přetržení dna. pretrzeni d o s TAZ F s d F. Maximum tažené síly je zpravidla pro 0,99 0,60 až D D o Určení poloměru zaoblení tažnice - pro první tah o o tc s d D 0,8 r - pro druhý a další tahy o tc s d d r do 60 mm o tc s 0 6 r nad 60 mm Určení tažné vůle, která závisí na tloušťce taženého plechu a druhu materiálu : o s o 0 k s z Výpočet tažné síly v dalších operacích Výpočtový model je obdobně sestaven podle [] nebo []. Matematický model je především určen výsledným vztahem pro výpočet tažného (deformačního) odporu ve. a dalších operacích. f s r s R R R s R r ln R R f tg, o tc o tg f o tg f pstr III Tažná síla musí být menší než síla potřebná k utržení dna m o pretrzeni III o TAZ R s r F s r F

66 66 Vývojový diagram postupu výpočtu tažných sil

67 67 Zadání:. cvičení METODA PŘETVÁRNÉHO ODPORU Experimentálně-analytické stanovení průběhu napětí a přetvoření na válcovém výtažku Pro výtažek dle náčrtu, vyrobený v první operaci hlubokým tažením z přístřihu-rondelu ocelového plechu o D o = 96 mm a tloušťky S o = 0,7 mm s nanesenou kruhovou sítí, vypočtěte a graficky znázorněte průběhy logaritmického přetvoření ef a průběhy hlavních napětí a v jednotlivých úsecích rozvinuté površky výtažku. Řešení proveďte pro změřené hodnoty rozměrů a a b deformované sítě a materiálový model pro ocel 05 ( uklidněná hlubokotažná ocel odolná proti stárnutí) Ocel 05 ( 0,05% C, 0,% Mn, 0,09 % P, 0,06 % S ) R m [ MPa ] 0 Re [ MPa ] 94 E [ MPa ], A 0 [%] 47, a = b = mm mm dle tabulky zadání dle tabulky zadání Geometrický model výtažku

68 68 TEORIE TVÁŘENÍ - Metoda přetvárného odporu akademický rok. semestr: studijní skupina

69 69 Materiálový model: Geometrické schéma sítě Rozmístění sítě na přístřihu-rondelu Deformační schéma prvku sítě

TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení

TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŢENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE, ODBOR TVÁŘENÍ KOVŮ A PLASTŮ Technická 896/, 66 69 Brno Prof.Ing.Milan Forejt, CSc TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení

Více

VUT v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav strojírenské technologie, Odbor tváření kovů a plastů TVÁŘENÍ TECHNOLOGICKÉ VÝPOČTY.

VUT v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav strojírenské technologie, Odbor tváření kovů a plastů TVÁŘENÍ TECHNOLOGICKÉ VÝPOČTY. TVÁŘENÍ TECHNOLOGICKÉ VÝPOČTY Manuál 1 Prof.Milan Forejt 2004 ÚVODEM V rámci počítačové podpory teorie tváření a projektování tvářecích technologií na Ústavu strojírenské technologie, odboru tváření kovů

Více

TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení

TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE, ODBOR TVÁŘENÍ KOVŮ A PLASTŮ Technická 896/, 66 69 Brno Prof.Ing.Milan Forejt, CSc TEORIE TVÁŘENÍ Návody do cvičení

Více

Základy stavby výrobních strojů Tvářecí stroje I

Základy stavby výrobních strojů Tvářecí stroje I STANOVENÍ SIL A PRÁCE PŘI P I TVÁŘEN ENÍ Většina výpočtů pro stanovení práce a sil pro tváření jsou empirické vzorce, které jsou odvozeny z celé řady experimentálních měření. Faktory, které ovlivňují velikost

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

:kých :kých. ,., Jr .AR-E~I TV" ~~avstrojírenskétechnologie ~~ FSIVUTvBrne. , v,, TV ARENI A NAS TROJE. Ao. Prof. Ing. Milan Forejt, CSc.

:kých :kých. ,., Jr .AR-E~I TV ~~avstrojírenskétechnologie ~~ FSIVUTvBrne. , v,, TV ARENI A NAS TROJE. Ao. Prof. Ing. Milan Forejt, CSc. ,..- :kých :kých TV".AR-E~I.,., Jr ~~avstrojírenskétechnologie ~~ FSIVUTvBrne TEORIE, v,, TV ARENI A NAS TROJE Ao. Prof. Ing. Milan Forejt, CSc. 3 Obsah části TEORIE TV ÁRENfA NÁSTROJE 1. ÚVOD strana 2.

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl)

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových charakteristik, oficiální přehled

Více

OVMT Mechanické zkoušky

OVMT Mechanické zkoušky Mechanické zkoušky Mechanickými zkouškami zjišťujeme chování materiálu za působení vnějších sil, tzn., že zkoumáme jeho mechanické vlastnosti. Některé mechanické vlastnosti materiálu vyjadřují jeho odpor

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ

VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ APPLICATION OF DYNAMIC MODELS OF STEELS IN SIMULATION SOFTWARE FOR MATAL FORMING Milan Forejt a, Zbyněk Pernica b, Dalibor Krásny c Brno

Více

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ je takové při kterém se nepřesáhne teplota Tváření plošné při kterém výlisek nemění svoji tloušťku Tváření objemové při kterém objem ( jaký tam vložíme ) polotovaru zůstane

Více

Nelineární problémy a MKP

Nelineární problémy a MKP Nelineární problémy a MKP Základní druhy nelinearit v mechanice tuhých těles: 1. materiálová (plasticita, viskoelasticita, viskoplasticita,...) 2. geometrická (velké posuvy a natočení, stabilita konstrukcí)

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady.

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových

Více

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška 1. Tahová zkouška Tahová zkouška se provádí dle ČSN EN ISO 6892-1 (aktualizována v roce 2010) Je nejčastější mechanickou zkouškou kovových materiálů. Zkoušky se realizují na trhacích strojích, kde se zkušební

Více

OVMT Mechanické zkoušky

OVMT Mechanické zkoušky Mechanické zkoušky Mechanickými zkouškami zjišťujeme chování materiálu za působení vnějších sil, tzn., že zkoumáme jeho mechanické vlastnosti. Některé mechanické vlastnosti materiálu vyjadřují jeho odpor

Více

Příloha č. 1. Pevnostní výpočty

Příloha č. 1. Pevnostní výpočty Příloha č. 1 Pevnostní výpočty Pevnostní výpočty navrhovaného CKT byly provedeny podle normy ČSN 69 0010 Tlakové nádoby stabilní. Technická pravidla. Vzorce a texty v této příloze jsou převzaty z této

Více

Cvičení 1. Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti

Cvičení 1. Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti Cvičení 1 Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti Napjatost v bodě tělesa Napjatost (napěťový stav) v bodě tělesa je množinou obecných napětí ve všech řezech, které lze

Více

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Název školy Název projektu Registrační číslo projektu Autor Název šablony Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Modernizace výuky

Více

Technologické procesy (Tváření)

Technologické procesy (Tváření) Otázky a odpovědi Technologické procesy (Tváření) 1) Co je to plasticita kovů Schopnost zůstat neporušený po deformaci 2) Jak vzniká plastická deformace Nad mezi kluzu 3) Co jsou to dislokace Porucha krystalové

Více

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN Stanovení požární odolnosti NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ NA ÚČINKY POŽÁRU ČSN EN 1993-1-2 Ing. Jiří Jirků Ing. Zdeněk Sokol, Ph.D. Prof. Ing. František Wald, CSc. 1 2 Přestup tepla do konstrukce v ČSN

Více

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Základní rovnice popisující napěťově-deformační chování materiálu při jednoosém namáhání jsou Hookeův zákon a Poissonův zákon. σ = E ε odtud lze vyjádřit také poměrnou

Více

Nejpoužívanější podmínky plasticity

Nejpoužívanější podmínky plasticity Nejpoužívanější podmínky plasticity Materiály bez vnitřního tření (např. kovy): Trescova Misesova Materiály s vnitřním třením (beton, horniny, zeminy): Mohrova-Coulombova, Rankinova Druckerova-Pragerova

Více

Cvičení 7 (Matematická teorie pružnosti)

Cvičení 7 (Matematická teorie pružnosti) VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti (339) Pružnost a pevnost v energetice (Návo do cvičení) Cvičení 7 (Matematická teorie pružnosti) Autor: Jaroslav Rojíček Verze:

Více

TVÁŘENÍ. Objemové a plošné tváření

TVÁŘENÍ. Objemové a plošné tváření TVÁŘENÍ Objemové a plošné tváření Základní druhy tváření Tváření beztřískové zpracování kovů. Objemové tváření dojde k výrazné změně tvaru a zvětšení plochy původního polotovaru za studena nebo po ohřevu.

Více

16. Matematický popis napjatosti

16. Matematický popis napjatosti p16 1 16. Matematický popis napjatosti Napjatost v bodě tělesa jsme definovali jako množinu obecných napětí ve všech řezech, které lze daným bodem tělesa vést. Pro jednoznačný matematický popis napjatosti

Více

Téma 12, modely podloží

Téma 12, modely podloží Téma 1, modely podloží Statika stavebních konstrukcí II., 3.ročník bakalářského studia Úvod Winklerův model podloží Pasternakův model podloží Pružný poloprostor Nosník na pružném Winklerově podloží, řešení

Více

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14 Pružnost a pevnost zimní semestr 2013/14 Organizace předmětu Přednášející: Prof. Milan Jirásek, B322 Konzultace: pondělí 10:00-10:45 nebo dle dohody E-mail: Milan.Jirasek@fsv.cvut.cz Webové stránky předmětu:

Více

TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE. Obrázek 1: Volba souřadnicového systému

TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE. Obrázek 1: Volba souřadnicového systému TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE Obrázek 1: Volba souřadnicového systému Pole posunutí, deformace, napětí v materiálovém bodě {u} = { u v w } T (1) Obecně 9 složek pole napětí lze uspořádat do matice [3x3] -

Více

Princip průtlačníku průtlačnice protlačovadla

Princip průtlačníku průtlačnice protlačovadla Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry získat výhodné mechanické vlastnosti ve vztahu k funkčnímu uplatnění tvářence Výhody tváření : vysoká produktivita práce automatizace

Více

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Název školy Název projektu Registrační číslo projektu Autor Název šablony Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Modernizace výuky

Více

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu:

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu: Řešený příklad: Výpočet momentové únosnosti ohýbaného tenkostěnného C-profilu dle ČSN EN 1993-1-3. Ohybová únosnost je stanovena na základě efektivního průřezového modulu. Materiálové vlastnosti: Modul

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Nauka o materiálu Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze kluzu R e, odpovídající

Více

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 a její změně 276/2004 Sb. na ak. rok 2016/2017 FS ČVUT v Praze

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 a její změně 276/2004 Sb. na ak. rok 2016/2017 FS ČVUT v Praze Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách dle Vyhlášky MŠMT č. 4/2002 a její změně 276/2004 Sb. na ak. rok 2016/2017 FS ČVUT v Praze 1. Informace o přijímacích zkouškách Studijní program:

Více

FAKULTA STAVEBNÍ NELINEÁRNÍ MECHANIKA. Telefon: WWW:

FAKULTA STAVEBNÍ NELINEÁRNÍ MECHANIKA. Telefon: WWW: VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ NELINEÁRNÍ MECHANIKA Bakalářské studium, 4. ročník Jiří Brožovský Kancelář: LP H 406/3 Telefon: 597 321 321 E-mail: jiri.brozovsky@vsb.cz

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.9 Plasticita a creep Vliv teploty na chování materiálu 1. Teplotní roztažnost L = L α T ( x) dl 2. Závislost modulu pružnosti na teplotě: Modul pružnosti při

Více

Betonové konstrukce (S) Přednáška 3

Betonové konstrukce (S) Přednáška 3 Betonové konstrukce (S) Přednáška 3 Obsah Účinky předpětí na betonové prvky a konstrukce Silové působení kabelu na beton Ekvivalentní zatížení Staticky neurčité účinky předpětí Konkordantní kabel, Lineární

Více

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Výukový text pro učební obor Technik plynových zařízení Vzdělávací oblast RVP Plynová zařízení a Tepelná technika (mechanika) Pardubice 013 Použitá literatura: Technická

Více

3.2 Základy pevnosti materiálu. Ing. Pavel Bělov

3.2 Základy pevnosti materiálu. Ing. Pavel Bělov 3.2 Základy pevnosti materiálu Ing. Pavel Bělov 23.5.2018 Normálové napětí představuje vazbu, která brání částicím tělesa k sobě přiblížit nebo se od sebe oddálit je kolmé na rovinu řezu v případě že je

Více

Pilotové základy úvod

Pilotové základy úvod Inženýrský manuál č. 12 Aktualizace: 04/2016 Pilotové základy úvod Program: Pilota, Pilota CPT, Skupina pilot Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit praktické použití programů GEO 5 pro výpočet

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Protlačování. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Protlačování. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Protlačování Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

BL006 - ZDĚNÉ KONSTRUKCE

BL006 - ZDĚNÉ KONSTRUKCE BL006 - ZDĚNÉ KONSTRUKCE Vyučující konzultace, zápočty, zkoušky: - Ing. Rostislav Jeneš, tel. 541147853, mail: jenes.r@fce.vutbr.cz, pracovna E207, Registrace studentů a průběh konzultací: Studenti si

Více

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Třebešíně 2299 příspěvková organizace zřízená HMP Lisování TEORIE TVÁŘENÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM, STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Fakulta strojního inženýrství Ústav mechaniky těles, biomechaniky a mechatroniky

Fakulta strojního inženýrství Ústav mechaniky těles, biomechaniky a mechatroniky Fakulta strojního inženýrství Ústav mechaniky těles, biomechaniky a mechatroniky Vytvořil Ing. Jan Bořkovec v rámci grantu FRVŠ 2842/2006/G1 Ostřihování hlav šroubů Zadání Proveďte výpočtovou simulaci

Více

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07 Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor Dopravní prostředky ak. rok. 26/7 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto předmětu.

Více

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE PRUŽNOST A PEVNOST Přednáška č. 5 Prof. Ing. Vladislav Laš. CSc. MECHANIKA PODDAJNÝCH TĚLES Úkolem PP z inženýrského hlediska je navrhnout součásti nebo konstrukce, které

Více

Technologie tváření kovů

Technologie tváření kovů Technologie tváření kovů 1. Objemové tváření 1.1 Pěchování, stanovení technologických parametrů 1) Vyhodnocení průběhu vláken pozorovaných vzorků Obr.1 Nekovaná a kovaná součást Nekovaná součást vlákna

Více

Extrémy funkce dvou proměnných

Extrémy funkce dvou proměnných Extrémy funkce dvou proměnných 1. Stanovte rozměry pravoúhlé vodní nádrže o objemu 32 m 3 tak, aby dno a stěny měly nejmenší povrch. Označme rozměry pravoúhlé nádrže x, y, z (viz obr.). ak objem této nádrže

Více

OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 2010/2011

OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 2010/2011 OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 010/011 Pomocí Thumovy definice, s využitím vrubové citlivosti q je definován vztah mezi součiniteli vrubu a tvaru jako: Součinitel tvaru α je podle obrázku definován jako:

Více

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení:

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení: BUM - 6 Zkouška rázem v ohybu Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Úvodní přednáška: 1) Vysvětlete pojem houževnatost. 2) Popište princip zkoušky

Více

Nejpoužívanější podmínky plasticity

Nejpoužívanější podmínky plasticity Nejpoužívanější podmínky plasticity Materiály bez vnitřního tření (např. kovy): Trescova Misesova Materiály s vnitřním třením (beton, horniny, zeminy): Mohrova-Coulombova, Rankinova Druckerova-Pragerova

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení, návrh

Více

Analýza napjatosti PLASTICITA

Analýza napjatosti PLASTICITA Analýza napjatosti PLASTICITA TENZOR NAPĚTÍ Teplota v daném bodě je skalár, je to tenzor nultého řádu, který nezávisí na změně souřadného systému Síla je vektor, je to tenzor prvního řádu, v trojrozměrném

Více

Téma 1 Úvod do předmětu Pružnost a plasticita, napětí a přetvoření

Téma 1 Úvod do předmětu Pružnost a plasticita, napětí a přetvoření Pružnost a plasticita, 2.ročník kombinovaného studia Téma 1 Úvod do předmětu Pružnost a plasticita, napětí a přetvoření Základní pojmy, výchozí předpoklady Vztahy mezi vnitřními silami a napětími v průřezu

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače 1. povinná zkouška Stavba a provoz strojů 1. Pružiny 2. Převody ozubenými koly 3.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 13 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 13 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Ohýbání Ing. Kubíček Miroslav Číslo: VY_32_INOVACE_20

Více

Platnost Bernoulli Navierovy hypotézy

Platnost Bernoulli Navierovy hypotézy Přednáška 03 Diferenciální rovnice ohybu prutu Platnost Bernoulli Navierovy hypotézy Schwedlerovy věty Rovnováha na segmentech prutu Clebschova metoda integrace Příklady Copyright (c) 011 Vít Šmilauer

Více

Posouzení stability svahu

Posouzení stability svahu Inženýrský manuál č. 25 Aktualizace 07/2016 Posouzení stability svahu Program: MKP Soubor: Demo_manual_25.gmk Cílem tohoto manuálu je vypočítat stupeň stability svahu pomocí metody konečných prvků. Zadání

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 Nestacionární vedení tepla v rovinné stěně Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento

Více

8. Základy lomové mechaniky. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík

8. Základy lomové mechaniky. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík Únava a lomová mechanika Koncentrace napětí nesingulární koncentrátor napětí singulární koncentrátor napětí 1 σ = σ + a r 2 σ max = σ 1 + 2( / ) r 0 ; σ max Nekonečný pás s eliptickým otvorem [Pook 2000]

Více

Libor Kasl 1, Alois Materna 2

Libor Kasl 1, Alois Materna 2 SROVNÁNÍ VÝPOČETNÍCH MODELŮ DESKY VYZTUŽENÉ TRÁMEM Libor Kasl 1, Alois Materna 2 Abstrakt Příspěvek se zabývá modelováním desky vyztužené trámem. Jsou zde srovnány různé výpočetní modely model s prostorovými

Více

Únosnost kompozitních konstrukcí

Únosnost kompozitních konstrukcí ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta strojní Ústav letadlové techniky Únosnost kompozitních konstrukcí Optimalizační výpočet kompozitních táhel konstantního průřezu Technická zpráva Pořadové číslo:

Více

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1 Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin napjatost masivu je včase a prostoru proměnná nespojitosti jsou určeny pevnostními charakteristikami prostředí horniny ovlivňuje rychlost

Více

Namáhání v tahu a ohybu Příklad č. 2

Namáhání v tahu a ohybu Příklad č. 2 Číslo projektu CZ.1.07/ 1.1.36/ 02.0066 Autor Pavel Florík Předmět Mechanika Téma Složená namáhání normálová : Tah (tlak) a ohyb 2 Metodický pokyn výkladový text s ukázkami Namáhání v tahu a ohybu Příklad

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk,

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Způsoby porušení prvků se smykovou výztuží Smyková výztuž přispívá

Více

Přetváření a porušování materiálů

Přetváření a porušování materiálů Přetváření a porušování materiálů Přetváření a porušování materiálů 1. Viskoelasticita 2. Plasticita 3. Lomová mechanika 4. Mechanika poškození Přetváření a porušování materiálů 2. Plasticita 2.1 Konstitutivní

Více

Cvičení Na těleso působí napětí v rovině xy a jeho napěťový stav je popsán tenzorem napětí (

Cvičení Na těleso působí napětí v rovině xy a jeho napěťový stav je popsán tenzorem napětí ( Cvičení 11 1. Na těleso působí napětí v rovině xy a jeho napěťový stav je popsán tenzorem napětí ( σxx τ xy τ xy σ yy ) (a) Najděte vyjádření tenzoru napětí v soustavě souřadnic pootočené v rovině xy o

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

MODEL TVÁŘECÍHO PROCESU

MODEL TVÁŘECÍHO PROCESU MODEL TVÁŘECÍHO PROCESU Zkouška tlakem na válcových vzorcích 2 Vyhodnocení tlakové zkoušky Síla F způsobí změnu výšky H a průměru D válce. V každém okamžiku při stlačování je přetvárný odpor definován

Více

Téma 2 Napětí a přetvoření

Téma 2 Napětí a přetvoření Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Téma 2 Napětí a přetvoření Deformace a posun v tělese Fzikální vztah mezi napětími a deformacemi, Hookeův zákon, fzikální konstant a pracovní diagram

Více

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem 2.5 Příklady 2.5. Desky Příklad : Deska prostě uložená Zadání Posuďte prostě uloženou desku tl. 200 mm na rozpětí 5 m v suchém prostředí. Stálé zatížení je g 7 knm -2, nahodilé q 5 knm -2. Požaduje se

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE 1. Mechanické vlastnosti materiálů, zkouška pevnosti v tahu 2. Mechanické

Více

Pevnostní analýza plastového držáku

Pevnostní analýza plastového držáku Pevnostní analýza plastového držáku Zpracoval: Petr Žabka Jaroslav Beran Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů TUL In-TECH 2, označuje společný projekt Technické univerzity v Liberci a

Více

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ PODMÍNKY PLASTICITY A PORUŠENÍ

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ PODMÍNKY PLASTICITY A PORUŠENÍ STUDIJNÍ PODPORY PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO PROGRAMU STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ -GEOTECHNIKA A PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ PODMÍNKY PLASTICITY A PORUŠENÍ

Více

Předpjatý beton Přednáška 9. Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování.

Předpjatý beton Přednáška 9. Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování. Předpjatý beton Přednáška 9 Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování. Analýza napjatosti namáhání předpjatých prvků Analýza napjatosti namáhání předpjatých prvků Ohybový

Více

Plastická deformace a pevnost

Plastická deformace a pevnost Plastická deformace a pevnost Anelasticita vnitřní útlum Tahová zkouška (kovy, plasty, keramiky, kompozity) Fyzikální podstata pevnosti - dislokace (monokrystal polykrystal) - mez kluzu nízkouhlíkových

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii.

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. Henry Kaiser, Hoover Dam 1 Henry Kaiser, 2 Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti

Více

Platnost Bernoulli Navierovy hypotézy

Platnost Bernoulli Navierovy hypotézy Přednáška 0 Platnost Bernoulli Navierovy hypotézy Diferenciální rovnice ohybu prutu Schwedlerovy věty Rovnováha na segmentech prutu Clebschova metoda integrace Vliv teploty na průhyb a křivost prutu Příklady

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

Řešíme tedy soustavu dvou rovnic o dvou neznámých. 2a + b = 3, 6a + b = 27,

Řešíme tedy soustavu dvou rovnic o dvou neznámých. 2a + b = 3, 6a + b = 27, Přijímací řízení 2015/16 Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita v Ostravě Navazující magisterské studium, obor Aplikovaná matematika (1. červen 2016) Příklad 1 Určete taková a, b R, aby funkce f()

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

2.2 Mezní stav pružnosti Mezní stav deformační stability Mezní stav porušení Prvek tělesa a napětí v řezu... p03 3.

2.2 Mezní stav pružnosti Mezní stav deformační stability Mezní stav porušení Prvek tělesa a napětí v řezu... p03 3. obsah 1 Obsah Zde je uveden přehled jednotlivých kapitol a podkapitol interaktivního učebního textu Pružnost a pevnost. Na tomto CD jsou kapitoly uloženy v samostatných souborech, jejichž název je v rámečku

Více

NÁVRHÁŘ. charakteristika materiálu. Numerický experiment Integrovaný model Dynamický materiálový model. kontrolovatelné parametry

NÁVRHÁŘ. charakteristika materiálu. Numerický experiment Integrovaný model Dynamický materiálový model. kontrolovatelné parametry Metody technologického designu Doc. Ing. Jiří Hrubý, CSc. Inaugurační přednáška NÁVRHÁŘ charakteristika materiálu kontrolovatelné parametry nekontrolovatelné parametry Termomechanická analýza (MKP) SOS

Více

Tváření. produktivní metody výroby polotovarů a hotových výrobků, které se dají dobře mechanizovat i automatizovat (velká výkonnost, minimální odpad)

Tváření. produktivní metody výroby polotovarů a hotových výrobků, které se dají dobře mechanizovat i automatizovat (velká výkonnost, minimální odpad) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

METODICKÝ NÁVOD MODULU

METODICKÝ NÁVOD MODULU Centrum celoživotního vzdělávání METODICKÝ NÁVOD MODULU Název Základy matematiky modulu: Zkratka: ZM Počet kreditů: 4 Semestr: Z/L Mentor: Petr Dolanský Tutor: Petr Dolanský I OBSAH BALÍČKU STUDIJNÍCH

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tažení. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tažení. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Tažení Ing. Kubíček Miroslav Číslo: Kubíček

Více

Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax 2 + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených funkcí je množina reálných čísel.

Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax 2 + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených funkcí je množina reálných čísel. 5. Funkce 9. ročník 5. Funkce ZOPAKUJTE SI : 8. ROČNÍK KAPITOLA. Funkce. 5.. Kvadratická funkce Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených

Více

Přednáška 1 Obecná deformační metoda, podstata DM

Přednáška 1 Obecná deformační metoda, podstata DM Statika stavebních konstrukcí II., 3.ročník bakalářského studia Přednáška 1 Obecná deformační metoda, podstata DM Základní informace o výuce předmětu SSK II Metody řešení staticky neurčitých konstrukcí

Více

Nespojitá vlákna. Technická univerzita v Liberci kompozitní materiály 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Nespojitá vlákna. Technická univerzita v Liberci kompozitní materiály 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Nespojitá vlákna Technická univerzita v Liberci kompozitní materiály 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vliv nespojitých vláken Zabývejme se nyní uspořádanými nespojitými vlákny ( 1D systém) s tahovým

Více

PRUŽNOST A PEVNOST II

PRUŽNOST A PEVNOST II VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ PRUŽNOST A PEVNOST II Navazující magisterské studium, 1. ročník Alois Materna (přednášky) Jiří Brožovský (cvičení) Kancelář: LP C 303/1

Více

Základy matematické teorie pružnosti Tenzor napětí a tenzor deformace Statické (Cauchyho) rovnice. Geometrické rovnice

Základy matematické teorie pružnosti Tenzor napětí a tenzor deformace Statické (Cauchyho) rovnice. Geometrické rovnice Přednáška 1 Základy matematické teorie pružnosti Tenzor napětí a tenzor deformace Statické (Cauchyho) rovnice Rozšířený Hookův zákon Geometrické rovnice Ondřej Jiroušek Ústav mechaniky a materiálů Fakulta

Více

Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec,

Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec, BUM - 7 Únava materiálu Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec, Úkoly k řešení 1. Vysvětlete stručně co je únava materiálu.

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Výklad: Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení,

Více

Výpočet sedání kruhového základu sila

Výpočet sedání kruhového základu sila Inženýrský manuál č. 22 Aktualizace 06/2016 Výpočet sedání kruhového základu sila Program: MKP Soubor: Demo_manual_22.gmk Cílem tohoto manuálu je popsat řešení sedání kruhového základu sila pomocí metody

Více

Kontraktantní/dilatantní

Kontraktantní/dilatantní Kontraktantní/dilatantní plasticita - úhel dilatance směr přírůstku plastické deformace Na základě experimentálního měření dospěl St. Venant k závěru, že směry hlavních napětí jsou totožné se směry přírůstku

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie)

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti (Charpy, TNDT) iii. Lineárně-elastická elastická

Více