Masarykova univerzita Lékařská fakulta LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA PREDIABETU A DIABETU POMOCÍ OGTT. Bakalářská práce v oboru zdravotní laborant

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Masarykova univerzita Lékařská fakulta LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA PREDIABETU A DIABETU POMOCÍ OGTT. Bakalářská práce v oboru zdravotní laborant"

Transkript

1 Masarykova univerzita Lékařská fakulta LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA PREDIABETU A DIABETU POMOCÍ OGTT Bakalářská práce v oboru zdravotní laborant Vedoucí diplomové práce: MUDr. Ingrid Wilhelmová Autor: Jana KLINEROVÁ Brno, duben 2015

2 Jméno a příjmení autora: Jana Klinerová Název bakalářské práce: Pracoviště: Vedoucí bakalářské práce: LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA PREDIABETU A DIABETU POMOCÍ OGTT Oddělení klinické biochemie, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Ingrid Wilhelmová Rok obhajoby bakalářské práce: 2015 Souhrn: Bakalářská práce zpracovává jedno z nejčastějších metabolických onemocnění v naší populaci diabetes mellitus, a to zejména z hlediska jeho laboratorní diagnostiky pomocí ogtt. V teoretické části práce je stručně popsán vznik a příčina onemocnění, jednotlivé typy diabetu a metody jejich stanovení. Praktická část práce se zabývá správným postupem při provádění ogtt, včetně vyhodnocení zátěžového testu. Experimentální část práce vychází ze sběru dat na OKB FN USA a hodnotí frekvenci záchytu obou forem prediabetu, diabetu a těhotenského diabetu. Téměř u 74 % pacientů odhalil test patologický nález. Klíčová slova: prediabetes, diabetes mellitus, laboratorní diagnostika, orální glukózový toleranční test Souhlasím, aby práce byla půjčována ke studijním účelům a byla citována dle platných norem.

3 Prohlašuji, že jsem bakalářskou práci vypracovala samostatně pod vedením MUDr. Ingrid Wilhelmové a uvedla v seznamu literatury všechny literární a odborné zdroje. V Brně dne..

4 Děkuji paní MUDr. Ingrid Wilhelmové za odborné vedení mé bakalářské práce, za cenné rady, připomínky a čas, který věnovala konzultacím. Děkuji také pracovníkům Oddělení klinické biochemie FN u sv. Anny, za zodpovězení mých dotazů v oblasti přístrojové techniky.

5 Použité symboly a zkratky ADA American Diabetes Association (Americká diabetologická asociace) ATP Adenosine triphosphate (adenosintrifosfát) BMI Body Mass Index (index tělesné hmotnosti) ČDS Česká diabetologická společnost ČSKB Česká společnost klinické biochemie DM Diabetes mellitus EKK externí kontrola kvality FN USA Fakultní nemocnice u sv. Anny FPG Fasting Plasma Glucose (glukóza v plazmě žilní krve nalačno) G-6-PDH glukóza-6-fosfátdehydrogenáza GDM gestační diabetes mellitus HbA 1 glykovaný hemoglobin HBsAg Hepatitis B surface Antigen (povrchový antigen viru hepatitidy B) HCV Hepatitis C virus (virus hepatitidy C) HDL High density lipoprotein (vysokodenzitní lipoprotein) HIV I, II. Human Immunodeficiency Virus (virus lidské imunitní nedostatečnosti) HK hexokináza IFG Impaired Fasting Glucose (hraniční glykémie nalačno) IGT Impaired Glucose Tolerance (porušená glukózová tolerance) IKK interní kontrola kvality LIS laboratorní informační systém NAD(P) Nikotinamidadenindinukleotid(fosfát) Např. například NIS nemocniční informační systém ogtt orální glukózový toleranční test OKB Oddělení klinické biochemie PPG postprandiální plazmatická glukóza, glukóza v plazmě žilní krve za 2 hodiny po podání zátěžové dávky glukózy SWA Serum Work Area TK tlak krve Tzv. tak zvaný WHO World Health Organization (světová zdravotnická organizace)

6 Obsah 1 Úvod A. Teoretická část Historie diabetes mellitus Diabetes mellitus Glukóza Hladina glukózy v krvi Hormonální regulace Metabolické přeměny glukózy Klinické příznaky diabetu Léčba diabetu Klasifikace onemocnění Prediabetes Diabetes mellitus I. typu Diabetes mellitus II. typu Gestační diabetes mellitus Diabetes mellitus provázející jiné choroby Laboratorní diagnostika a sledování stavu pacientů Stanovení koncentrace glukózy v plazmě Metody stanovení koncentrace glukózy Hodnocení hladiny glykémie v plazmě Orální glukózový toleranční test ogtt Laboratorní diagnostická kritéria Sledování stavu nemocných B. Praktická část Cíl práce Preanalytická část orálního glukózového tolerančního testu

7 7.1 Mimolaboratorní preanalytická část Laboratorní preanalytická část Analytická část orálního glukózového tolerančního testu Modular Analytics Evo SWA Princip reakce Reagencie Kalibrace Interference metody Parametry metody Pracovní rozsah Kontrola kvality Postanalytická část orálního glukózového tolerančního testu C. Experimentální část Zpracování a vyhodnocení dat dospělých pacientů Popis souboru Frekvence záchytu prediabetu a diabetu pomocí ogtt Záchyt onemocnění prediabetes Záchyt onemocnění diabetes mellitus Frekvence záchytu gestačního diabetu mellitu pomocí ogtt Závěr Seznam použité literatury Přílohy

8 - 7-1 Úvod Diabetes mellitus neboli cukrovka je celoživotní onemocnění projevující se zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Patří mezi metabolická onemocnění a souvisí s životním stylem, zejména nondependentní diabetes mellitus je označován za civilizační nemoc [4]. V posledních letech dochází k výraznému zvýšení výskytu diabetiků v naší populaci, příčinou je celosvětové stárnutí obyvatelstva, prodlužování života a nezdravý životní styl. Nezanedbatelný podíl na tom má také zlepšení diagnostiky diabetu, neustálé zkvalitňování lékařské pomoci, zlepšující se informovanost odborné i laické veřejnosti. Počet nově diagnostikovaných diabetiků navyšuje též úsilí Světové zdravotnické organizace a diabetologických společností o co nejčasnější záchyt jedinců s klinickými příznaky DM a vyhledávání rizikových osob v populaci [4,9,22]. Statistiky WHO i Světové federace diabetu pravidelně poskytují údaje o výskytu diabetu. Údaje z roku 2014 odhadují celosvětový počet diabetiků na 9 % dospělých ve věku nad 18 let. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR uvádí, že v roce 2013 dosahoval počet nemocných DM v České republice osob, z toho diabetiků II. typu, diabetiků I. typu a osob se sekundárním diabetem. Počet léčených diabetiků v ČR každým rokem stoupá [22,38,39]. Protože se jedná o onemocnění velmi časté s možností vzniku závažných komplikací v důsledku poškození funkce mnoha orgánů, je včasná diagnostika tohoto onemocnění nezbytná [3,22].

9 - 8 - A. Teoretická část 2 Historie diabetes mellitus Stavy, které připomínají dnešní pojetí diabetu, byly popsány již v roce 1552 před Kristem starověkými Egypťany v Ebersově papyru. Další písemné záznamy o této nemoci pochází ze starého Egypta, později i ze starého Řecka, Říma a arabských zemí. Sladká chuť diabetické moči byla známá již lékařům staré Číny a Indie. Ve 2. století nazvali Apolonius z Memfisu a Demetrios z Apamei onemocnění termínem diabetes (řecky uplynout, odtékat). Název diabetes doplnil přídavným jménem mellitus (latinsky medový, sladký) v 17. století Evropan Thomas Willis, který také upozornil na příčiny nemoci, dietní chyby a na podivuhodně sladkou moč. Ostrůvky buněk s vnitřní sekrecí v pankreatu objevil v roce 1869 Paul Langerhans, podle tohoto badatele byly později přejmenovány na Langerhansonovy ostrůvky [17]. Při obléhání Paříže v roce 1871 bylo zjištěno, že při nedostatku jídla a následného hladovění, ustoupil počet onemocnění diabetes mellitus. V roce 1889 Oskar Minkowsky a Joseph von Mering dokázali vztah mezi pankreatem a cukrovkou na základě svých pokusů se psy. V roce 1909 belgický lékař Jean de Meyer nazval hypotetický hormon, nezbytný pro metabolismus sacharidů vznikající v Langerhansonových ostrůvcích, insulin (insula latinsky ostrov). Zjistilo se, že příčina cukrovky spočívá v poškození endokrinní části pankreatu [2]. Dalších mnoho let se usilovalo, na základě experimentů, o izolaci dostatečně čisté látky produkované Langerhansonovými ostrůvky. Teprve v roce 1921 provedli Frederick Grant Banting a Charles Herbert Best extrakci inzulinu z psích a telecích slinivek. Inzulin zkoušeli Banting a Best nejprve na sobě. Prvním diabetikem léčeným inzulinem byl v lednu 1922 čtrnáctiletý chlapec Leonard Thompson [2]. V roce 1923 byla Bantingovi a Macleodovi za objevení inzulinu udělena Nobelova cena za fyziologii a medicínu [31]. Od té doby se onemocnění věnovalo mnoho odborníků a díky tomu se každý rok zdokonalovala a zlepšovala diagnostika a léčba diabetu. Právě za posledních 90 let bylo učiněno daleko víc objevů než v předchozím období a obrovský pokrok je zaznamenáván každý den.

10 - 9-3 Diabetes mellitus Diabetes mellitus je multifaktoriální onemocnění, při kterém je porušen metabolismus sacharidů. Tato porušená schopnost organismu hospodařit s cukrem, se projevuje nadměrným množstvím glukózy v krvi (hyperglykémií) [1, 3] Glukóza Pro lidské tělo je glukóza nezbytná. Patří do triády hlavních metabolických živin, spolu s tuky a proteiny. Představuje pro organismuss nepřetržitý zdroj energie, nutný pro správnou funkci všech orgánů. Glukóza je monosacharid ze skupiny aldohexóz a přirozeně se vyskytuje jako D-izomer. Sumární vzorec glukózy je C 6 H 12 O 6 a strukturní vzorec zobrazuje obrázek (Obr.1) [35]. Obr. 1. Strukturní vzorec glukózy [35] 3..2 Hladina glukózy v krvi Naměřené hodnoty koncentracee glukózy jsou různé podle toho, zda je měříme v séru, plazmě, žilní či kapilární krvi. Většina literárních dat považuje naměřenou hladinu glukózy v séru a plazmě za rovnocenné. WHO a ADAA v doporučení zmiňují pouze použití plazmy. V plazmě kapilární a žilní krve je na lačno stejná koncentrace glukózy. Po zátěži glukózou však může být rozdíl mezi koncentrací glukózy v kapilární a žilní krví i více než 25 %. Mezi koncentracemi glukózy v plné krvi a v plazmě jsou také významné rozdíly. Pokud je vzorek krve měřen bez ředění, rovná se hodnota glukózy v plazmě 0,94 násobku koncentrace glukózy v plné krvi. Jestliže je analýza prováděná se vzorkem krve zředěným hemolyzačním nebo deproteinačním činidlem je koncentrace glukózy v plazmě 1,11x větší než hodnota glukózy v plné krvi [24].

11 Koncentrace glukózy v krvi (glykémie) by měla být stále udržována v konstantním rozmezí. Může však nastat patologický stav, kdy je koncentrace glukózy v krvi výrazně snížena či zvýšena. Fyziologicky je koncentrace glukózy v krvi udržována v úzkém rozmezí hodnot 3,9-5,5 mmol/l nalačno a po jídle hodnota nepřesáhne 11 mmol/l [20,24]. Jako hypoglykémie se označuje pokles glykémie pod fyziologickou hranici. Většinou vzniká při diabetu jako akutní komplikace léčby inzulinem. K mírné hypoglykémie může dojít i u zdravých lidí, při nízkém příjmu potravy nebo vysoké tělesné zátěži. Hypoglykémie může být doprovázena pocením, nevolností, třesem, slabostí a pocitem úzkosti. Protože je při velmi nízké glykémii omezené zásobování mozkové tkáně glukózou, může dojít až k poruše vědomí. Nemocnému při vědomí pomůžeme podáním většího množství cukru, v bezvědomí lze do svalu injekčně aplikovat glukagon [1,16]. Glykémie zvýšená nad referenční rozmezí, je nazývána hyperglykémie. Nejčastějšími akutními projevy hyperglykémie jsou žízeň, nevolnost, únava, bolest břicha, rozostřené vidění a spavost. Hodnota koncentrace glukózy se běžně vyšetřuje pro riziko vzniku diabetes mellitus. Dlouhotrvající hyperglykémie organizmu nepřispívá a může způsobit až ireverzibilní poškození tělesných orgánů [16,17]. 3.3 Hormonální regulace Hospodaření s glukózou je řízeno několika hormony, zejména těmi produkovanými slinivkou břišní, ale na regulaci se podílí i adrenalin, kortizon a růstový hormon. Buňky Langerhansonových ostrůvků pankreatu produkují několik hormonů, z nichž nejdůležitější pro hospodaření s glukózou jsou inzulin, glukagon a somatostatin [5]. Inzulin je produkován β-buňkami pankreatu a vyplavuje se při zvýšené hladině glukózy v krvi (Obr.2), snížená hladina glukózy naopak sekreci inzulinu z pankreatu inhibuje. Inzulin snižuje glykémii několika mechanismy: zvyšuje propustnost buněčné membrány pro glukózu, v játrech zvyšuje její vychytávání a přeměnu na zásobní škrob glykogen a na triglyceridy, blokuje odbourávání jaterního glykogenu na glukózu a omezuje v játrech glukoneogenezi.

12 Obr. 2. Hormonální regulace glukózy po jídle [36] Naopak při snížené hladině glukózy v krvi (Obr.3), je sekretovaný α-buňkami pankreatu hormon glukagon a dření nadledvin katecholamin adrenalin. Tyto hormony stimulují katabolické a omezují anabolické procesy. Somatostatin, vylučovaný D-buňkami pankreatu, sekreci inzulinu inhibuje [5]. Obr. 3. Hormonální regulace glukózy v době hladovění [36]

13 Metabolické přeměny glukózy Metabolismus glukózy v lidském těle závisí na příjmu a spotřebě živin. Glukózu přijímáme potravou buď volnou, nebo jako součást disacharidů a polysacharidů. Cukry jsou absorbovány v tenkém střevě ve formě monosacharidů, poté vstupuje glukóza symportem se sodnými kationty do enterocytu. Do krve přestupuje glukóza aktivním transportem. Vrátnicovým systémem se glukóza dostává do jater, k jednotlivým orgánům a tkáním. Nadbytek glukózy přijaté potravou může být po přeměně na triacylglyceroly skladován v tukové tkáni. V těle může být glukóza syntetizována také z necukerných prekurzorů reakcemi glukoneogeneze (Obr.4) [4,13]. Syntéza glykogenu i glykogenolýza jsou regulovány převážně koncentrací glukózy v krvi a energetickými potřebami organismu. Metabolismus glykogenu je řízen metabolicky a hormonálně [13]. Glykolýza Glykolýza je hlavní cestou odbourávání glukózy. V těle probíhá při vysokých koncentracích glukózy v krvi (po jídle), je zodpovědná za utilizaci glukózy játry a snížení její koncentrace v krvi. Probíhá v cytosolu téměř všech buněk a slouží jako zdroj energie. Je to metabolický proces, při kterém je glukóza (dále jen C 6 H 12 O 6 ) přeměněna na dvě molekuly pyruvátu za čistého výtěžku dvou molekul ATP a dvou molekul NADH [13]. Glykolýza může probíhat za přítomnosti kyslíku (aerobní glykolýza) nebo bez kyslíku (anaerobní glykolýza). Počáteční společná cesta aerobního i anaerobního glykolytického odbourávání glukózy je stejná, přeměna glukózy na pyruvát (dále jen CH 3 -CO-COOH). Skládá se z deseti kroků, každý z nich katalyzuje jiný enzym [13]. Celkově ji můžeme popsat sumární rovnicí: C 6 H 12 O 6 + 2NAD + + 2ADP +2P 2 CH 3 -CO-COOH + 2NADH + 2H + + 2ATP Při anaerobní glykolýze, za nepřítomnosti kyslíku, je pyruvát (kyselina pyrohroznová) redukován na laktát (kyselina mléčná) enzymem laktátdehydrogenáza. Laktát se tvoří v erytrocytech a ve svalech za anaerobních podmínek a za náročné fyzické aktivity. Hromadění laktátu v buňkách a jeho přesun do krve vyvolá acidózu, která se projeví vyčerpáním a svalovou bolestí. Tento způsob získávání energie označujeme jako práce na kyslíkový dluh a může probíhat pouze po omezenou dobu. Pokud je opětovné zásobení svalu

14 kyslíkem dostatečné, část laktátu se přemění v játrech zpět na pyruvát a NADH, který je reoxidován v dýchacím řetězci [8]. V erytrocytech probíhá anaerobní glykolýza proto, že nemají mitochondrie a chybí jim dýchací řetězec. Zisk energie za anaerobních podmínek je malý, ale je rychlý a umožní dodávku energie i bez přístupu kyslíku [10,11]. Za přístupu kyslíku, při aerobní glykolýze, je pyruvát oxidačně dekarboxylován na acetyl- CoA. Podmínkou započetí oxidační dekarboxylace je, aby se vzniklý pyruvát dostal do mitochondrie, kde aerobní glykolýza probíhá. Tento složitý proces je katalyzován pyruvátdehydrogenázou, která je součástí komplexu, který je umístěn ve vnitřním povrchu mitochondriální membrány. Vzniklý acetyl-coa vstupuje do citrátového cyklu. Za aerobních podmínek vzniká při oxidaci jedné molekuly glukózy energie ve formě 38 molekul ATP [8]. Glykogenolýza Glukóza je v organismu ukládána ve formě glykogenu hlavně do jater a svalové tkáně. Glykogen je zásobním polysacharidem živočichů, který je syntetizován po přísunu živin do těla. Degraduje se při hladovění a výdeji energie, tím poskytuje organismu energii i v době mezi jídly. Glykogenolýza znamená štěpení polysacharidu glykogenu na glukózu a probíhá v cytoplazmě [10]. Obr. 4. Metabolické přeměny glukózy v játrech a ve svalech [36]

15 Klinické příznaky diabetu DM je chronické onemocnění, které se vyvíjí pozvolna. Hyperglykémie často probíhá u pacienta mírně nebo asymptomaticky i řadu let, aniž by byla odhalena. Proto může být pacientovi DM diagnostikován i přesto, že nejsou přítomny žádné klinické příznaky. Snahou je zachytit onemocnění již v této časné fázi a zabránit tak vzniku pozdních komplikací a ireverzibilního poškození orgánů. [2,37]. Dlouhodobě zvýšená hladina glukózy v krvi chronicky poškozuje krevní cévy. Důsledkem může být ateroskleróza, která podmiňuje změny ve větších cévách (makroangiopatie). Důsledkem aterosklerózy může být cévní mozková příhoda, infarkt myokardu i ischemická choroba dolních končetin. Poškození nejmenších cév (mikroangiopatie) se projevuje poruchami zraku, zhoršenou funkcí ledvin a poruchou nervové citlivosti končetin. Projevy makroangiopatie a mikroangiopatie jsou ze začátku nenápadné, postupem času však mohou vyústit v nevratné poškození životně důležitých orgánů. [2,37]. Mezi další příznaky neléčeného DM patří polyurie, kdy je denní diuréza vyšší než ml, dehydratace a polydipsie. V důsledku zvýšené proteolýzy a lipolýzy dochází k poklesu svalové hmoty a tukových zásob, což je příčinou ztráty hmotnosti, únavy i postupného tělesného chátrání. Můžeme pozorovat svědění kůže, pomalé hojení ran, větší kazivost zubů a bolesti břicha. Hyperglykémie se projevuje také přítomností cukru v moči (glykosurie) a přítomností acetonu v moči ( ketonurie) [2]. V některých případech mohou klinické příznaky pomoci odhalit onemocnění, ale často se jedná o pokročilé stádium nemoci. 3.6 Léčba diabetu Lidé s DM by měli dodržovat dietu pro diabetiky, která se podobá doporučením racionální stravy pro populaci s vysokým rizikem kardiovaskulárních komplikací. Doporučuje se také dostatečný pitný režim a přiměřená fyzická aktivita. Farmakologický způsob léčby spočívá v podání inzulinu (inzuliny lidské nebo inzulinová analoga), kdy je co nejpřesněji napodobena fyziologická sekrece lidského inzulinu ve slinivce břišní, nebo v podání perorálních antidiabetik [16]. Léčba onemocnění je složitá a celoživotní. DM nelze úplně vyléčit, ale léčbou se mohou výrazně omezit příznaky a poškození organismu. Podrobněji se léčbou zabývat nebudu, protože přesahuje rozsah mé práce.

16 Klasifikace onemocnění Onemocnění DM má několik forem i stádií, které je třeba rozlišit jak z důvodu prognostických, tak terapeutických. Poruchy glukózové homeostázy se podle etiologie rozlišují na prediabetes, DM I. typu, DM II. typu, těhotenský diabetes a DM provázející jiné choroby [3,14,17]. 4.1 Prediabetes Prediabetes je dnes považován za samostatnou klinickou jednotku s definovanou diagnostikou, patogenezí a klinickým obrazem. Predikuje rozvoj DM II. typu, současně nese výrazné kardiovaskulární riziko a mírně zvyšuje i riziko onkologického onemocnění. Proto by měl být prediabetický stav léčen, hlavně úpravou režimu a životního stylu, popř. podáváním léků. Prediabetes je asymptomatické onemocnění, charakterizované pouze laboratorními abnormalitami. Diagnostická kritéria jsou kvantitativní hodnota glykémie, glykovaného hemoglobinu nebo výsledek orálního glukózového tolerančního testu [1]. Prediabetes značí: náhodná glykémie 7,8 11,0 mmol/l glykémie nalačno 5,6 6,9 mmol/l glykémie za 2 hodiny po podání glukózy 7,8 11,0 mmol/l [24] Jako prediabetes se označuje hraniční glykémie nalačno a porucha glukózové tolerance, které tvoří přechodný stav mezi normálním stavem metabolizmu glukózy a manifestním diabetem. IFG je definována jako glykémie nalačno v žilní plazmě 5,6 6,9 mmol/l. Zvýšená glykémie nalačno je obvyklá spíše u pacientů středního věku s vyšší mírou obezity [24]. IGT je definována jako glykémie v žilní plazmě 7,8 11,0 mmol/l, 2 hodiny po podání zátěžové dávky glukózy. Nejčastěji se vyskytuje zejména u osob obézních, nemocných hypertriacylglycerolémií a hypertenzí. Přibližně třetina pacientů se v průběhu několik let stane diabetiky, zejména II. typu, třetina pacientů upravuje toleranci sacharidů do fyziologických hodnot a u třetiny porucha přetrvává. Většinou bývá spojena s hyperinzulinismem a inzulinovou rezistencí, což přispívá k rozvoji aterosklerózy. U těchto pacientů se častěji vyskytuje infarkt myokardu, ischemická choroba dolních končetin a mozkové cévní příhody.

17 Doporučuje se hlídat BMI v mezích normy, podstoupit vyšetření glykémie alespoň 1 krát ročně a ogtt se u nich opakuje každé dva roky. Ke screeningu prediabetu je možné použít i hodnotu glykovaného hemoglobinu [1,24]. Může nastat situace, kdy vyšetření svědčí pro tzv. kombinovanou poruchu, tedy kombinaci hraniční glykémie nalačno a porušené glukózové tolerance. 4.2 Diabetes mellitus I. typu Synonymem pro diabetes I. typu je insulindependentní DM, vzácně také juvenilní DM. Patří mezi polygenní autoimunitní choroby a je méně častou formou diabetu. Onemocnění tohoto typu postihuje jak děti, tak dospělé [2,20]. Genetická predispozice kombinovaná s určitými vnějšími faktory (toxiny, stres, virová infekce) může navodit prediabetickou fázi onemocnění, která trvá i několik let. V této době dochází k pomalé destrukci β-buněk Langerhansových ostrůvků zprostředkovanou aktivovanými T-lymfocyty a cytokiny, která se projevuje jako insulitis (lymfocytová infiltrace ostrůvkových buněk, zánět). Zánětem je postupně snižován počet funkčních β-buněk, což způsobuje poruchy syntézy a sekrece inzulinu. Nakonec dojde k jejich úplnému zániku a k nulové sekreci inzulinu z β-buněk. Osoba postižená tímto typem diabetu je po celou dobu onemocnění odkázána na substituční terapii inzulinem [2,20]. 4.3 Diabetes mellitus II. typu DM II. typu neboli non-insulindependentní DM, je převažující formou diabetu. U většiny pacientů je součástí onemocnění metabolický syndrom, kde se kromě příznaků DM objevují i obezita, hypertenze, dyslipidémie a zvýšené hladiny prokoagulantů. Nemocní jsou především ohroženi předčasnými kardiovaskulárními komplikacemi. Masově se vyskytuje hlavně u dospělých vyššího věku [4,20]. Tento typ diabetu je způsoben zvýšenou rezistencí na inzulin nebo relativním nedostatkem inzulinu. Mohou se vyskytovat normální nebo dokonce zvýšené hladiny vlastního inzulinu, ale tělo není schopno na inzulin adekvátně reagovat. Rezistence na působení inzulinu může být výsledkem sníženého počtu plazmatických membránových receptorů na cílových buňkách nebo následkem postreceptorové blokády nitrobuněčného metabolismu glukózy. Stupeň nedostatečnosti je odrazem postupné ztráty schopnosti β-buněk reagovat na glukózu. Porušený mechanismus odbourávání glukózy v organismu vede k hyperglykémii a následně ke vzniku možných komplikací [3,4,20].

18 Gestační diabetes mellitus Těhotenství vyvolává řadu metabolických změn, které mají zajistit optimální dostupnost nutrientů pro matku a vyvíjející se plod. To společně s hormonálními změnami zapříčiní vznik gestačního diabetu. Odhad prevalence diabetu u těhotných je 1,5 2 %. Tento typ diabetu se poprvé manifestuje v těhotenství. Nejvýznamnější komplikací je diabetická fetopatie: hypertrofie plodu, plicní nezralost, hypoglykémie, polycytémie. Cílem terapie je udržení normoglykémie a hladin glykovaných proteinů v normálních mezích v průběhu celé gravidity [4]. V naprosté většině případů gestační diabetes po porodu mizí. Pokud zvýšené hladiny glukózy přetrvávají i po ukončení těhotenství, je překlasifikován podle příznaků na jiný typ diabetu [4]. 4.5 Diabetes mellitus provázející jiné choroby K sekundárnímu diabetu dochází buď z důvodů snížené sekrece inzulinu při postižení pankreatu, nebo při toxickém zničení β-buněk ostrůvků, nebo při působení kontraregulačních hormonů či diabetogenních léků. Mohou také vznikat poškozením pankreatu zánětlivým procesem, kalcifikací, nádorovými změnami, resekcí nebo úrazy v oblasti slinivky břišní. U tohoto typu diabetu je velmi důležité, aby byla prokázána primární příčina diabetu a onemocnění bylo náležitě zaléčeno [2,18].

19 Laboratorní diagnostika a sledování stavu pacientů Včasná a správná diagnostika onemocnění je nezbytná k zahájení vhodné léčby a předchází tak vzniku chronických komplikací diabetu ještě v časné, reverzibilní fázi onemocnění. Vzhledem k narůstajícímu výskytu diabetu v naší populaci i vzhledem k jeho závažnosti je třeba provádět screening zaměřený na časný záchyt hyperglykémie. K diagnostice onemocnění slouží jak laboratorní vyšetření, tak i zhodnocení klinických příznaků pacienta (kap. 3.4). Tato práce se zabývá diagnostikou laboratorní [16,20]. V České republice se laboratorní diagnostika DM provádí na základě výsledků vyšetření lačné glykémie, náhodné glykémie a ogtt. Stanovení koncentrace glukózy v žilní plasmě je základním prostředkem pro diagnostiku DM, ale i pro vyhledávání rizikových jedinců v populaci. K vyšetření pomocí ogtt se dostane jen část pacientů, kterým byl tento test doporučený ošetřujícím lékařem, u nichž nebyly závěry z vyšetření FPG jednoznačné [16,18]. Při diagnostikování diabetu je vždy potřeba brát v úvahu aktuální stav pacienta, protože hladina glykémie může být přímo ovlivněna stresovými situacemi nebo současně probíhajícím onemocněním v době provádění testů [16,20]. 5.1 Stanovení koncentrace glukózy v plazmě Kontrola glykémie se provádí jednou za 2 roky u nerizikových jedinců jako součást preventivních prohlídek, jednou ročně u osob se zvýšeným rizikem onemocnění a okamžitě u osob se zjevnými příznaky diabetu (kap. 3.4) [16]. Mezi stavy se zvýšeným rizikem vzniku diabetu vhodné k provádění screeningu patří: nadváha a obezita (BMI > 25 kg/m 2 ) prvostupňový příbuzný diabetik arteriální hypertenze (TK > 140/90 mm rtuti) HDL cholesterol < 0,9 mmol/l a triacylglyceroly > 2,82 mmol/l porod dítěte s hmotností nad 4,5 kg porušená glukózová tolerance nebo porušená glykémie nalačno kardiovaskulární nebo cerebrovaskulární příhoda symptomy vedoucí k podezření na diabetes mellitus [16] Kontrola glykémie u těchto osob se provádí náhodně stanovenou glykémií v průběhu dne. Pokud je náhodně stanovená glykémie 11,1 mmol/l a jsou přítomny klinické příznaky,

20 diagnostikuje se DM. Pokud jedno z těchto kritérií chybí, provede se u pacienta vyšetření hodnoty glykémie za standardních podmínek nalačno. [20] Standardními podmínkami pro diagnostiku diabetu se rozumí stanovení koncentrace glukózy v žilní plazmě nalačno (FPG - Fasting Plasma Glucose). Koncentrace FPG je vhodná pro určení diagnózy DM a vyhledávání osob se zvýšeným rizikem DM. K určení diagnózy DM je nezbytné potvrdit výsledek opakovaným měřením z dalšího odběru v některém z příštích dnů [24]. Vyšetření se provádí po osmihodinovém lačnění s vyloučením větší fyzické aktivity a kouření cigaret den před odběrem. Při odběru má být pacient v klidové poloze. Periferní žilní krev se odebírá do odběrové nádobky s protisrážlivým činidlem, nejčastěji se jedná o EDTA s přídavkem fluoridu sodného. Fluorid sodný zpomaluje proces glykolýzy, která by mohla během preanalytické fáze ovlivnit naměřené hodnoty. Plazma musí být od krevních elementů oddělena do 60 minut [6,24] Metody stanovení koncentrace glukózy Koncentraci glukózy v krvi můžeme stanovit několika různými metodami. Metody stanovení koncentrace glukózy dělíme na enzymové, elektrochemické a stanovení pomocí glukometrů Metody enzymové Metody enzymové patří mezi velmi rozšířené metody. Glukózu můžeme stanovit pomocí každého enzymu, který ji metabolizuje. Metody s glukózaoxidázou Během stanovení dochází k oxidaci glukózy v analyzovaném vzorku pomocí enzymu glukózaoxidázy na glukonolakton a peroxid vodíku. Vzniklý peroxid vodíku se stanoví oxidační kopulací tzv. Trinderovou reakcí, při které reaguje peroxid vodíku s 4- aminoantipyrinem a fenolem (nebo jeho deriváty) v přítomnosti enzymu peroxidázy. Reakcí vznikne chinonmonoiminové barvivo, které stanovíme spektrofotometricky. Spektrometricky se sleduje nárůst absorbance barevného produktu, který je úměrný množství glukózy v analyzovaném vzorku [20].

21 Metody s hexokinázou Glukóza přítomná v analyzovaném vzorku je v přítomnosti adenozintrifosfátu (ATP) fosforylována pomocí enzymu hexokinázy na glukózo-6-fosfát a adenozindifosfát (ADP). Glukózo-6-fosfát je oxidován v přítomnosti NADP + na glukonolakton-6-fosfát. Současně dochází za katalytického působení enzymu glukóza-6-fosfátdehydrogenázy k redukci NADP + na NADH. Množství glukózy ve vyšetřovaném vzorku je úměrné absorbanci NADH při 340 nm [20]. Metody s glukózodehydrogenázou Glukóza je v přítomnosti NAD + oxidována pomocí enzymu glukózodehydrogenázy na glukonolakton a současně dochází k redukci NAD + na NADH. Sleduje se absorbance NADH při 340 nm, která je úměrná koncentraci glukózy v analyzovaném vzorku. Tento princip se příliš nevyužívá [20] Metody elektrochemické Metody založené na zkoumání procesů probíhajících na rozhraní elektrod a elektrolytu. Biosenzory s membránou se zakotvenou glukózaoxidázou Enzym glukózaoxidáza katalyzuje oxidaci glukózy na glukonolakton a peroxid vodíku. Vzniklý peroxid vodíku oxiduje na platinové elektrodě elektrometrického článku. Biosenzory pracují na ampérometrickém principu, tedy velikost proudu je přímo úměrná koncentraci glukózy ve vyšetřovaném vzorku [20]. Elektochemických metod s detekcí specifickými enzymovými metodami je v současnosti využíváno glukometry. Glukometr je přístroj určený pro měření hladiny glukózy v krvi zejména v domácím prostředí, u lůžka pacienta nebo přímo v ordinaci u lékaře. Alternativní cestou monitorování glykémie může být použití senzorů implantovaných do podkoží, kterými jsou data přenášena radiově [15,20] Hodnocení hladiny glykémie v plazmě Diagnostická kritéria pro FPG, která byla přijatá Českou společností klinické biochemie a Českou diabetologickou společností v červenci 2005 od ADA, platí dodnes (Tab.1) [27].

22 Vyloučení DM Porušená glukózová tolerance Potvrzení DM FPG (mmol/l) < 5,6 5,6 6,99 7 Tab. 1. Referenční rozmezí koncentrace glukózy Pokud u pacienta zjistíme FPG nižší než 5,6 mmol/l a pacient nemá klinické příznaky, můžeme prediabetes a DM vyloučit. Jestliže se naměřená glykémie nalačno pohybuje v rozmezí 5,6 6,9 mmol/l, jedná se o hraniční glykémii nalačno a je vhodné doporučit provedení ogtt. Při naměřené hodnotě FPG 7 mmol/l se pravděpodobně jedná o DM, ale diagnózu je třeba potvrdit opakovaným odběrem. Diagnózu DM stanovíme, je-li hodnota FPG při opakovaném odběru opět 7 mmol/l. Pokud se nález nepotvrdil a druhá naměřená hodnota FPG je < 7 mmol/l, doporučuje se provést ogtt [24]. U těhotných jsou hodnoty glykémie pro hodnocení poněkud odlišné. Hodnota FPG 5,6 mmol/l značí GDM, ale pro vyslovení diagnózy je nutné hodnotu potvrdit opakovaným odběrem. Pokud je další glykémie nalačno < 5,6 mmol/l, doporučuje se provést ogtt (Obr.6) [24]. Vyloučení DM Potvrzení DM FPG (mmol/l) < 5,6 5,6 Tab. 2. Referenční rozmezí koncentrace glukózy u těhotných 5.2 Orální glukózový toleranční test ogtt Orální glukózový toleranční test je funkční test, který se používá jako vyšetřovací metoda k diagnostice onemocnění diabetes mellitus, gestačního diabetu a porušené glukózové tolerance. Provádí se, pokud diagnóza nebyla jednoznačně určena klinickými příznaky a opakovaným vyšetřením hodnoty FPG [14,19]. Při DM a IGT organismus nedokáže dostatečně zpracovat přijatý cukr. OGTT je odrazem reakce organismu na podání glukózy a hodnotí, zda je organismus schopen se s touto zátěží glukózou vyrovnat a udržet její hladinu v krvi ve fyziologickém rozmezí. Výsledky testu

23 podávají informaci nejen o účincích hormonů regulujících glykemii, ale také o procesech probíhajících v gastrointestinálním traktu a o jaterních funkcích [12,14,20]. Test bude podrobněji popsán v praktické části práce. 5.3 Laboratorní diagnostická kritéria Laboratorní diagnostická kritéria pro diabetes mellitus (Obr. 5) (musí platit alespoň jedno z kritérií) glykémie v plazmě 11,1 mmol/l společně s klinickými příznaky (žízeň, polyurie, polydipsie, ) FPG 7,0 mmol/l (opakovaně) PPG 11,1 mmol/l [16,24] Obr. 5. Algoritmus pro laboratorní screening DM [24]

24 Laboratorní diagnostika gestačního DM (skupiny podle rizika onemocnění GDM) 1. vysoce rizikové (s přítomností alespoň 2 rizikových faktorů: BMI > 25, diabetes v příbuzenstvu I. stupně, porucha glukózové tolerance, porod plodu o hmotnosti vyšší než 4 kg v minulosti, glykosurie) doporučuje se vyšetřit glykémii v plazmě nalačno co nejdříve v prvním trimestru a pokud zjistíme koncentraci glukózy: do 5,6 mmol/l, provedeme ogtt co nejdříve, při normálním výsledku opakujeme test ve týdnu gravidity vyšší než 5,6 mmol/l, opakujeme vyšetření glykémie nalačno nejlépe následující den, diagnózu GDM určíme při opakujícím se výsledku [16,29,30] 2. s průměrným rizikem dříve všem těhotným ženám (ogtt provedeme ve týdnu gravidity). Gestační DM je laboratorně diagnostikován, je-li dosaženo alespoň jednoho z následujících kritérií: glykémie nalačno 5,6 mmol/l (opakovaně) glykémie za 2 hod po podání testovacího nápoje 7,7 mmol/l automaticky při nějaké poruše metabolismu glukózy (porušená glukózová tolerance, zvýšená glykémie nalačno) před těhotenstvím (Obr.6) [24,30]. Obr. 6. Algoritmus pro laboratorní screening GDM do [24]

25 Těmito kritérii se řídili laboratoře a lékaři až do února tohoto roku, proto v této práci také pracuji s těmito referenčními hodnotami [24]. Dne uveřejnili ČSKB a ČDS nová kritéria k hodnocení ogtt u těhotných. (Obr.7). Měří se koncentrace glukózy v plazmě před zátěží, 1 a 2 hodiny po zátěži. Gestační diabetes je laboratorně diagnostikován, je-li dosaženo aspoň jednoho ze tří kritérií: FPG 5,1 mmol/l glukóza po 1 hodině 10,0 mmol/l glukóza po 2 hodinách 8,5 mmol/l [23,25] OGTT se provádí ve týdnu gravidity u všech těhotných žen, u nichž byl screening GDM na začátku těhotenství negativní [25,29]. Obr. 7. Algoritmus pro laboratorní screening GDM od dne [23]

26 Sledování stavu nemocných Pokud je porucha metabolismu glukózy diagnostikována, je vhodné kontrolovat zdravotní stav pacientů laboratorními testy. Sleduje se tak úspěšnost kompenzace onemocnění. V zahraničí slouží doteď, nebo dříve sloužily některé následující metody i k diagnostice onemocnění. Stanovení glykovaného hemoglobinu Koncentrace HbA 1 v krvi je rutinní a nejefektivnější nástroj sledování průběhu DM. Hodnotu HbA 1 je možno použít v rámci screeningu prediabetu. Představuje vhodný způsob kontroly koncentrací glukózy u diabetiků, neboť je považována za její vážený dlouhodobý průměr [24,33]. Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí uvádí, že k diagnostice může být použito kromě FPG a ogtt i HbA 1. V USA vyšetření HbA 1 slouží ke zjištění diabetu II. typu a prediabetu, ale není vhodný pro diagnostiku diabetu I. typu a GDM. U nás v České republice se k diagnostice nepoužívá, slouží k posouzení úspěšnosti kompenzace diabetu v období 4 8 týdnů před vyšetřením [33,13]. Glykovaný hemoglobin vzniká neenzymovou reakcí mezi hemoglobinem a glukózou v krvi. Protože je jeho tvorba ireverzibilní, odráží koncentraci glukózy v krvi po celou dobu existence erytrocytu. [13,20]. Množství glykovaného hemoglobinu se stanoví jako poměr (%) absorbancí glykovaného hemoglobinu HbA 1 a celkového hemoglobinu, změřeného při stejné vlnové délce 415 nm. Absorbanci glykovaného hemoglobinu změříme z roztoku odděleného po smíchání hemolyzované krve s katexem, při ph 6,9. Tímto se neglykovaný hemoglobin navazuje na iontoměnič, zatímco glykovaný hemoglobin zůstává díky negativnějšímu náboji volný v roztoku [13,20]. Referenční interval zdravých dospělých je mmol/mol. Kompenzace diabetu se hodnotí těmito kritériemi: výborná kompenzace < 43 mmol/mol uspokojivá kompenzace mmol/mol neuspokojivá kompenzace > 53 mmol/mol U nás se glykovaný hemoglobin vyšetřuje u diabetiků I. typu jednou za 3 měsíce a u diabetiků II. typu nejméně dvakrát ročně [13,20,24].

27 Stanovení glukózy v moči Stanovení glukózy v moči není v České republice doporučeno pro diagnostiku ani pro sledování pacientů s diagnózou DM. Může být však jedním z klinických příznaků onemocnění, což spolu se zvýšenou glykémií vede k podezření DM. Negativní nález glukózy v moči však onemocnění nevylučuje. Vyšetření má význam také pro určení denních ztrát glukózy močí [20,23]. Za normálních okolností se vyskytuje v moči jen nepatrné množství glukózy, které se běžně používanými testy neprokáže. Ke zvýšenému vylučování glukózy močí dochází při hyperglykémii (nejčastěji kolem 10 mmol/l, tzv. renální glukózový práh), když je překročena maximální schopnost buněk proximálního tubulu resorbovat glukózu z glomerulárního filtrátu. Při hodnotách glukózy v moči > 0,8 mmol/l se jedná o glukosurii [20]. Specifický průkaz glukózy v moči lze provést diagnostickými proužky, např. glukophan, kdy je zkouška od koncentrace 2 mmol/l glukózy v moči zřetelně pozitivní [20]. Stanovení ketolátek v moči Stanovení ketolátek v moči má význam pro diagnózu diabetické ketoacidózy. Ketolátky se stanovují u diabetických pacientů s hodnotou glukózy nad 16,7 mmol/l a také při výskytu klinických příznaků diabetické ketoacidózy [23]. Průkaz ketolátek v moči má význam především u diabetiků I. typu. U správně léčeného diabetika v moči ketolátky nenacházíme. Vylučování ketolátek je za normálních okolností nepatrné (< 0,5 mmol/den). Ke zvýšenému vylučování ketolátek močí dochází díky zvýšené produkci ketolátek v organismu, v důsledku zvýšeného zužitkování tuků, současně s nedostatečným využitím glukózy [20]. Stanovení albuminu v moči U diabetiků je kvantitativní stanovení výdeje albuminu močí zařazeno jako základní metoda, která informuje o rozvíjející se diabetické nefropatii. Vyšetřovat mikroalbuminurii je doporučeno u pacientů s DM I. typu od pátého roku od zjištění diagnózy diabetu každý rok a u pacientů s DM II. typu je doporučeno provádět vyšetření 1x ročně [23]. Vylučování albuminu močí u zdravých osob obvykle nepřekročí hodnotu 30 mg/den. Ke zvýšené extrakci proteinů se střední molekulovou hmotností, tedy i albuminu, dochází již při malém zvýšení permeability bazální membrány glomerulů. Běžnými testy na proteinurii prokážeme množství albuminu až nad 100 mg/l, malé množství albuminu v moči (mikroalbuminurie) ještě není běžnými testy prokazatelné. Včasné odhalení mikroalbuminurie

28 je důležité pro odhalení nefropatie ještě v reverzibilní fázi. Koncentraci albuminu v moči stanovujeme imunoturbidimetricky nebo imunonefelometricky. [20,21]. Stanovení autoprotilátek Stanovení autoprotilátek není doporučeno jako nástroj pro diagnózu DM, ale je vhodný při podezření na autoimunitní původ diabetu. Slouží zejména při podezření na pomalu progredující DM I. typu. Protilátky jsou často prokazatelné dříve, než se klinicky projeví onemocnění [23]. U těchto nemocných tedy můžeme v séru prokázat řadu autoprotilátek. Nepřítomnost autoprotilátek ale toho onemocnění nevylučuje. Destrukci β-buněk nepůsobí autoprotilátky, ale aktivované T-lymfocyty a makrofágy. V séru diabetiků můžeme stanovit protilátky proti Langerhansovým ostrůvkům, protilátky proti glutamátdekarboxyláze a protilátky proti inzulinu [14].

29 B. Praktická část Ve FN u sv. Anny v Brně se test provádí na Oddělení klinické biochemie. Laboratorní diagnostický proces zahrnuje preanalytickou část, analytickou a postanalytickou část. Preanalytickou část vyšetření můžeme dále rozdělit na dvě části a to mimolaboratorní a laboratorní. Aby nám výsledky testu přinesly odpovídající a dále hodnotitelné informace, musíme dbát na dodržování pracovního postupu a předepsaným pokynů.

30 Cíl práce Cílem mé práce je zpracovat údaje veškerých pacientů, kteří byli odesláni k vyšetření ogtt na OKB FN USA během jednoho roku. Sledovat budu pohlaví, věk a závěrečné vyhodnocení zátěžového testu. Při zpracování dat zhodnotím frekvenci záchytu obou forem prediabetu, diabetu a těhotenského diabetu při provádění ogtt. V praktické části se podrobněji zaměřím na správný postup při provádění ogtt. Budu sledovat dodržování předepsaných pokynů na všech úrovních testu od samotných pacientů a jejich ošetřujících lékařů až po pracovníky OKB FN USA.

31 Preanalytická část orálního glukózového tolerančního testu Preanalytická část může významně ovlivnit výsledky laboratorního stanovení, proto ji laboratoř musí trvale sledovat a případné nedostatky preventivně odstraňovat [5]. 7.1 Mimolaboratorní preanalytická část Do mimolaboratorní preanalytické části patří příprava pacienta k odběru biologického materiálu, odběr, identifikace materiálu a jeho transport do laboratoře [5]. Indikace a kontraindikace k vyšetření Doporučení k provedení vyšetření pomocí ogtt předepisuje ošetřující lékař. Test je možné provádět u pacientů od patnácti let věku. U těhotných žen doporučení k vyšetření vydává gynekolog. Většinou je vyšetření doporučováno u jedinců s výskytem diabetu v rodině, u obézních pacientů a u pacientů s vysokým krevním tlakem. Nejpočetnější skupinu tvoří pacienti, u kterých lékař v laboratoři 2x po sobě zachytil hladinu FPG v rozmezí 5,6 6,9 mmol/l. Test se používá také u pacientů s hodnotou glykémie nalačno nižší než 5,6 mmol/l, u nichž je podezření na IGT z předchozích vyšetření, nebo pokud se jedná o jedince se zvýšeným rizikem vzniku DM. U těhotných žen se doporučuje ogtt provádět ve týdnu gravidity a u rizikových žen co nejdříve v prvním trimestru. Test slouží k zjištění diagnózy, v žádném případě neslouží ke sledování dalšího průběhu cukrovky [24]. Kontraindikací k provedení testu je opakovaný výsledek koncentrace glukózy v plazmě žilní krve nalačno 7 mmol/l a postprandiálně nad 11 mmol/l. Test se neprovádí také při jasných klinických příznacích DM. Vyšetření je odloženo i po noční směně a v době akutního onemocnění nebo do 6 týdnů po něm a u žen při menzes [6]. Příprava pacienta před vyšetřením K dosažení potřebné diagnostické správnosti ogtt se vyžaduje, aby byl pacient lačný. To znamená, že před odběrem po dobu hodin nesmí jíst, pít slazené nápoje a kouřit. Minimálně 24 hodin před vyšetřením je nutné vynechat alkoholické nápoje včetně piva. 1-3 dny před vyšetřením by měl pacient konzumovat běžnou stravu bez omezení cukru. Běžná fyzická zátěž je povolena, ale je třeba vyloučit nadměrnou tělesnou námahu. Těsně před vyšetřením jsou zakázané noční směny. Pacient po dohodě s ošetřujícím lékařem vynechá ráno v den vyšetření léky, které vynechat lze. Pravidelně užívané léky mohou být užity, musí

32 se však zapít pouze čistou vodou a musí se nahlásit laborantce, která vyšetření provádí. Pokud se testovaný v den odběru, nebo i dříve, necítí zdráv, měl by se telefonicky odhlásit a test podstoupit až v době po úplném vyléčení, jinak je test zkreslený a nepodává správné informace. Dotazy týkající se testu jsou odpovězeny buď telefonicky, nebo při konzultaci s lékařem před a během vyšetření. Pacient s sebou přinese žádanku na vyšetření vyplněnou odesílajícím lékařem s uvedením poslední hodnoty hladiny FPG a písemnou informaci s pokyny k přípravě na vyšetření. Pacienti, kterým byl test doporučen, se telefonicky nebo osobně objednají na OKB FN USA. Při objednání uvedou informaci od ošetřujícího lékaře o předchozí glykémii nalačno. Jméno objednaného pacienta spolu s kontaktem na něj a poslední hodnotou FPG se zapíše do objednacího kalendáře na příjmu OKB. Pacienti se před provedením testu řídí písemně vydanými pokyny dle Laboratorní příručky. Testovaný pacient se ráno v den provádění testu dostaví v 6:45 hodin do odběrové místnosti laboratoře. Proškolená laborantka, určená k provádění ogtt, provede všechny potřebné administrativní úkony. Zkontroluje identifikaci pacienta podle karty zdravotní pojišťovny a prověří u pacienta dodržení podmínek před testem. Pokud zjistí nesrovnalosti v dokumentaci či klinickém stavu pacienta, konzultuje provedení ogtt s lékařem OKB. Laborantka zodpovídající za provedení testu zjistí, jaká byla u pacienta předchozí hodnota glykémie nalačno. Pokud byla 7 mmol/l (u těhotných 5,6 mmol/l), rozhodne o dalším postupu zodpovídající lékař za ogtt. Jestliže byla předchozí hodnota glykémie < 7 mmol/l (u těhotných < 5,6 mmol/l), nebo není předchozí hodnota glykémie známá, provede pověřená laborantka odběr krve z loketní žíly nalačno na stanovení glykémie a zavolá lékaře, který v ten den zodpovídá dle rozpisu za provedení ogtt. Lékař prověří splnění všech podmínek pro provedení testu a rozhodne, zda bude test proveden. V případě že ano, poskytne pacientovi všechny potřebné informace o postupu testu a zodpoví jeho případné dotazy. Pacient je poté vyzván k podpisu formuláře Souhlas s poskytnutím zdravotního výkonu [6]. Průběh vyšetření Pacientovi podáme standardní dávku glukózy a hodnotíme změnu glykémie. Takto funkční zkouškou ověříme účinnost regulace přeměny glycidů. Testační nápoj glukózy je komerčně dodávaný v tmavých lahvičkách z lékárny. Jedná se o Glucosum solutio CSC, firmy Dr. Kulich Pharma, s. r. o. (Obr.8). Každá lahvička obsahuje 75 g glukózy v 250 ml roztoku. Lahvička se má skladovat v temnu při teplotě C. Laborantka přelije obsah láhve do

33 - 32 jednorázového plastového kelímku a doplní do 300 ml pitnou vodou. Pacientovi acientovi podá kelímek roztoku glukózy a informuje informuje ho, že má nápoj vypít během 5 10 minut. Následně posadí pacienta do čekárny ambulance OKB a průběžně kontroluje, jak zátěžový test snáší a zda u něj nedochází k nežádoucím účinkům [6]. Mezi nežádoucí účinky, které se mohou dostavit, patří nauzea, nauzea, zvracení, průjmový stav. Zvracení je důvodem pro ukončení testu. Ve výjimečných mečných případech se může dostavit kolapsový stav. Po dvou hodinách od vypití zátěžového nápoje glukózy se může projevit posthyperglykemická hypoglykémie [12,20]. Po celé 2 hodiny, od vypití nápoje, je zakázáno jíst, pít, kouřit a pacient musí zůstat v čekárně pod dohledem laborantky zodpovídající za provedení ogtt. Pokud probíhá test bez komplikací, odebere laborantka po 120 minutách od vypití testačního nápoje druhý vzorek žilní krve krve na stanovení PPG, a tím ogtt končí. Před odchodem domů je pacientovi doporučeno sníst svačinu a chvíli setrvat v klidu, toto opatření má omezit výskyt hypoglykémie. Je mu také sděleno, že s výsledky testu ho seznámí lékař, který ho na test odeslal [6]. Obr. 8. Lahvička Glucosum solutio CSC, firmy Dr. Kulich Pharma, s. r. o.[28] o.[28 Odběry vzorků Během testu laborantka odebere krev pacientovi dvakrát, pokaždé musí být dodržen správný odběr dle předepsaných postupů v dokumentu FNUSA a OKB OKB. Je nutné dodržovat obecné zásady bezpečnosti práce, ale i zásady práce s biologickým materiálem, který může být zdrojem přenosu některých infekcí.

34 Pacient při odběru sedí v odběrovém křesle. Místo odběru žilní krve z loketní jamky se potře dezinfekčním prostředkem na kůži a poté se provede odběr. Krev se odebírá jednorázovým odběrovým systémem do zkumavek s antiglykolytickými přísadami a antikoagulanciemi. Používají se zkumavky Sarstedt se žlutým uzávěrem na 2,7 ml krve. Tyto zkumavky obsahují jako antiglykolytickou přísadu fluorid sodný (NaF) a K 2 EDTA jako antikoagulancium [7]. Na zkumavku s odebranou krví se ihned označí identifikační údaje pacienta, datum, čas a odnesou ke zpracování do laboratoře. 7.2 Laboratorní preanalytická část Začíná příjmem biologického materiálu v laboratoři a kontrolou identifikačních údajů na žádance a odběrové nádobce. Požadavek na ogtt se zadá do LIS ručně v případě papírové žádanky, nebo načtením čárového kódu na elektronické žádance. Zkumavka s materiálem se při příjmu do laboratoře označí čárový kódem, který obsahuje potřebné identifikační údaje o vzorku a pacientovi, tento kód je automaticky vygenerován počítačovým systémem. Vizuálně se zkontroluje množství a kvalita vzorku. Vzorek se zpracovává ihned po příchodu do laboratoře, nejpozději však musí dojít k oddělení plazmy od krevních elementů do 60 minut od odběru. K oddělení složek plazmy se použije centrifugace. Plazma se centrifuguje při otáčkách 5 minut. Poté laborantka přepipetuje plazmu do jiné připravené a řádně označené zkumavky, kterou odnese k analyzátoru. Tato zkumavka s plazmou je připravena k analýze. Zkumavky krve, které jsou donášeny běžně do laboratoře s požadavkem na vyšetření hladiny glukózy, jsou zpracovány preanalytickou linkou a poté analyzátorem. Ke stanovení glukózy v rámci ogtt se používají zkumavky se žlutým uzávěrem, které nelze vložit do preanalytické linky, proto se centrifugace a pipetování plazmy provádí manuálně [7].

35 Analytická část orálního glukózového tolerančního testu V laboratoři OKB ve FN u sv. Anny v Brně se pro kvantitativní stanovení koncentrace glukózy ve vzorku séra nebo plazmy používá analyzátor Modular Analytics Evo SWA [7]. 8.1 Modular Analytics Evo SWA Biochemický analyzátor Modular SWA slouží ke kvantitativnímu stanovení koncentrace glukózy v séru, plazmě, moči, dialyzátu a likvoru [7]. Při práci s analyzátorem Modular SWA je nutné znát pracovní návod pro práci s analyzátorem Modular SWA, jeho preventivní údržbu a provozní řád v oblasti hygieny. Dále příbalové informace kalibrátoru i kontrolního materiálu firmy Roche s.r.o. a další související dokumenty [7,32,34]. S přístrojem musí pracovat pouze proškolený personál. Stav systémových roztoků kontroluje Modular SWA sám, pokud je potřeba výměna roztoků, upozorní personál alarmem [7]. Obr. 9. Modular Analytics Evo [32] 8.2 Princip reakce Na analyzátoru Modular SWA se stanovuje koncentrace glukózy spektrofotometricky. Rutinní metoda je určena pro enzymové stanovení glukózy metodou hexokináza. V první reakci spolu reaguje glukóza s ATP za vzniku glukózo-6-fosfátu a ADP. Reakce je katalyzována enzymem hexokinázou. Následně vzniklý glukózo-6-fosfát reaguje s NADP+, přičemž vzniká 6-fosfoglukonát a redukovaný koenzym NADPH. Reakce probíhá za katalýzy enzymu glukóza-6-fosfátdehydrogenáza. Vzniklý NADPH se detekuje fotometricky. Velikost naměřené absorbance NADPH při 340 nm je přímo úměrná koncentraci glukózy [7].

36 glukóza + ATP glukóza-6-fosfát + ADP (HK) glukóza-6-fosfát + NADP + 6-fosfoglukonát + NADPH (P-PDH) 8.3 Reagencie Potřebné reagencie jsou připraveny přímo k použití. Neotevřené jsou stabilní při 2 8 C do data expirace. Otevřené, na palubě přístroje, jsou stabilní po dobu 28 dní. V analyzátoru jsou uloženy v chlazeném prostoru pro reagencie, kde jsou chráněny před slunečním světlem a bakteriální kontaminací [7]. Činidlo 1 obsahuje: TRIS pufr 100 mmol/l, ph 7,8, Mg 2+ 4 mmol/l, APT 1,7 mmol/l, NADP 1,0 mmol/l, konzervanty. Činidlo 2 obsahuje: HEPES pufr 30 mmol/l, ph 7, Mg 2+ 4 mmol/l, HK (kvasinky) 8,3 U/ml, G-P-PDH (E.Coli) 15 U/ml, konzervanty. Reagenční roztoky potřebné pro prováděné reakce jsou uloženy v lahvičkách označených čárovými kódy. Roztoky jsou uloženy v pozicích vnějšího (R1) a vnitřního (R2) reagenčního kruhu [7]. 8.4 Kalibrace Ke kalibraci se používá přípravek Calibrator for automated systems firmy Roche. Kalibrační sérum je lyofilizované na bázi lidského séra. Kalibrátor byl připraven z krve dárců, kteří byli individuálně testovaní na přítomnost protilátek HBSAg, HCV, HIV I a HIV II. Musí se s ním zacházet podle pravidel bezpečnosti práce s biologickým infekčním materiálem. Jeho hodnota byla stanovena provedením testů v různých laboratořích, ve více nezávislých sériích. Koncentrace a aktivity přípravků byly vybrány tak, aby zajistily optimální kalibraci automatických analyzátorů. Specifické standardní hodnoty jsou stanoveny jako medián získaných hodnot. Kalibrátor se musí před použitím nejdříve připravit. Po otevření lahvičky kalibrátoru se přidají přesně 3 ml deionizované vody. Lahvička se uzavře a poté se 30 minut promíchává na laboratorní míchačce, aby se obsah rozpustil. Do eppendorfských zkumavek se připraví alikvoty o objemu 0,3 ml, které je možné uchovávat při teplotě -15 až -20 C. Přípravek se po

37 přidání rozpouštědla používá nejdříve za 2 hodiny. Pokud se uchovává zmražený, může se použít ihned po rozpuštění a promíchání. V lyofilizovaném stavu je kalibrátor stabilní do data uvedeného na obalu. Po rozpuštění kalibrátoru v deionizované vodě jsou složky stabilní 8 hodin při pokojové teplotě, 2 dny při 4 C a 1 měsíc při -20 C. Roztok smí být zmražen pouze jednou. Kalibrace je lineární, dvoubodová. Prvním bodem kalibrační funkce je fyziologický roztok, druhým bodem je kalibrátor se zadanou hodnotou koncentrace. Každý kalibrační bod se analyzuje dvakrát. Kalibrační data jsou automaticky tištěna a uschovávají se ve složce CALIBRATION LIST. Kalibrační funkce je vypočtena softwarem přístroje. Kalibrace se provádí denně před zahájením provozu, vždy po změně šarže činidel a v případě, kdy výsledky kontrolních vzorků neodpovídají zadaným kritériím správnosti [7]. 8.5 Interference metody Při stanovení glukózy v séru a plasmě neinterferuje bilirubin do 1026 µmol/l, hemolýza do indexu H = 621 (10 g/l), lipemie do indexu L = 1000 [7]. 8.6 Parametry metody Nastavení metody v analyzátoru: dvoučinidlová metoda Činidlo R1: 180,0 µl Činidlo R2: 36,0 µl Vzorek - sérum, plazma: 2,0 µl Čas trvání analýzy: 10 minut Vlnová délka - hlavní/vedlejší: 340/700 nm Typ reakce: 2 PointEnd Hodnoty koncentrace glukózy se vydávají na 1 desetinné místo v mmol/l [7]. 8.7 Pracovní rozsah Pracovní rozsah metody je 0,11 41,6 mmol/l. Pokud přesáhne výsledek hodnotu 41,6 mmol/l, přístroj výsledek označí a sám měření opakuje s ředěním nastaveným v parametrech metody [7].

38 Kontrola kvality Pro kontrolu správné funkce analyzátoru je nutné provádět interní a externí kontroly kvality. IKK provádějí pracovníci laboratoře s cílem získat co největší míru pravděpodobnosti, že vydávané výsledky jsou maximálně věrohodné. IKK se provádí pomocí kontrolních přípravků firmy Roche. Přípravky jsou připraveny ze séra dárců, stejně jako kalibrátory. Před použitím se musí vytemperovat na laboratorní teplotu a dokonale rozpustit v deionizované vodě. Před zahájením provozu se nejprve zpracují kontrolní vzorky. V případě, že se výsledky vychýlí mimo povolené rozmezí, je nutné zopakovat analýzu chybného kontrolního vzorku. Pokud se výsledek nachází opakovaně mimo povolené rozmezí, je třeba provést úpravu kalibrací [5,7]. EKK provádějí nezávislé organizace s cílem objektivního hodnocení laboratorních výsledků, získávání výsledků o srovnatelnosti měření a také mezilaboratorního srovnávání. U analyzátoru Modular SWA provádějí laborantky IKK třikrát denně. EKK se provádí čtyřikrát ročně. Po nahlédnutí do záznamu o proběhlých kontrolách kvality jsem viděla, že OKB FN USA opakovaně úspěšně prospívá [5,7].

39 Postanalytická část orálního glukózového tolerančního testu Postanalytický proces navazuje na získání výsledku analýzy a vydání laboratorního nálezu. Výpisy z analýzy se zálohují a uchovávají 5 roků. Uvolňování výsledků probíhá v několika krocích. Laborantka uvolní výsledky vzorků do LISu. Po odsouhlasení analytických hodnot v LISu provede lékař vyhodnocení ogtt a provede zápis do LIS. Poté vysokoškolák uvolní výsledky do NISu. Protokol o výsledku vyšetření se následně automaticky vytiskne a tištěný nález se odešle indikujícímu lékaři podle razítka na žádance. Ošetřující lékař výsledky vyšetření posoudí a zhodnotí s ohledem na léčebný proces a navrhne další postup léčby [5,6]. Kritéria pro hodnocení výsledků ogtt jsou u dospělých a těhotných žen odlišná. OKB FN USA se řídí doporučením ČSKB A ČDS (Obr.5,6). Glukóza (mmol/l) Interpretace Vyloučení DM Prediabetes Diabetes mellitus nalačno < 5,6 5,6-6,9 IFG 7,0 za 2 hodiny < 7,8 7,8-11,0 IGT 11,1 Tab. 3. Rozhodovací meze pro hodnocení ogtt [6] Vyloučení gestačního diabetu Gestační diabetes Gestační diabetes Glukóza za 2 hodiny < 7,7 mmol/l Glukóza za 2 hodiny 7,7 mmol/l Glukóza nalačno 5,6 mmol/l Tab. 4. Hodnocení ogtt u těhotných [6] Rozhodovací meze se liší. Pokud u dospělého pacienta po provedení testu naměříme koncentraci glukózy < 7,8 mmol/l, o DM se nejedná. Hodnota vyšší než 11 mmol/l je potvrzením DM. Pokud se výsledek nachází v rozmezí 7,8 11 mmol/l, jedná se o IGT. U těhotných pacientek jsou pravidla pro vyslovení diagnózy GDM poněkud přísnější. Rozhodovací mez u těhotných je hodnota PPG 7,7 mmol/l. Pokud je PPG nižší než 7,7 mmol/l, můžeme GDM vyloučit. Hodnota 7,7 mmol/l svědčí pro GDM [24].

40 C. Experimentální část Pro splnění cílů mé bakalářské práce jsem z laboratorního informačního systému Oddělení klinické biochemie FN u sv. Anny v Brně získala data 161 pacientů. Sběr dat probíhal na našem pracovišti od do Pacienti byli odesláni ošetřujícím lékařem z důvodu požadavku na provedení vyšetření ogtt. Z celkového počtu vyšetřených bylo 37 těhotných žen. Obě skupiny pacientů, dospělí pacienti a těhotné ženy, zpracuji samostatně, z toho důvodu, že obě skupiny pacientů mají rozdílné meze hodnocení a u těhotných žen nehodnotím věk a pohlaví. Ze získaných dat provedu statistické zpracování a vyhodnocení.

41 Zpracování a vyhodnocení dat dospělých pacientů 10.1 Popis souboru Celkem bylo za uplynulé období na OKB FN USA odeslánoo k vyšetření ogtt 124 dospělých pacientů ve věku let, z tohoo bylo 70 žen a 54 mužů. Žen bylo k vyšetření ogtt tedy odesláno o 12,9 % více než mužů. Ženy tvořily nejpočetnější skupinu ve věku let, kdežto nejvíce mužů bylo k vyšetření odesláno ve věku let. Celkový přehled uvádí tabulkaa (Tab.5) a graf (Obr.10). Věk Celkem Muži Ženy Celkem Tab. 5. Pohlaví a věk pacientů Věk Ženy Věk a pohlaví pacientů Muži % 15% 10% 5% 0% 5% 10% 15% 20% Obr. 10. Pohlaví a věk pacientů

42 Frekvence záchytu prediabetu a diabetu pomocí ogtt Tabulka (Tab.6) ukazuje počty pacientů, rozdělených na základě vyhodnocení ogtt. Vyšetření proběhlo formou změření hladiny glukózy v krvi nalačno ráno před provedením ogtt a změřením hladiny glykémie po 120 minutách od podání zátěžové dávky glukózy. Vyhodnocení ogtt Ženy Muži Celkem Fyziologický nález Prediabetes DM Celkem Tab. 6. Rozdělení pacientů podle pohlaví a vyhodnocení ogtt Fyziologický nález Prediabetes DM 26% 56% 18% Obr. 11. Rozdělení pacientů podle vyhodnocení ogtt

43 ženy (%) 56,5 muži (%) 43, % Fyziologický nález Prediabetes DM Obr. 12. Zastoupení pohlaví podle vyhodnocení ogtt Přehledné rozdělení pacientů do skupin podle vyhodnocení ogtt zobrazuje graf (Obr. 11) Fyziologický nález měli pacienti, jejichž hodnota glykémie nalačno byla < 5,6 mmol/l a hodnota PPG byla < 7,8 mmol/l. U těchto 26 % pacientů mohl být DM vyloučen. Největší rozdíl v zastoupení obou pohlaví byl u pacientů s fyziologickým nálezem glukózy, výrazně převažovaly ženy (Obr.12). Pravděpodobně je to tím, že k vyšetření bylo odesláno více žen Záchyt onemocnění prediabetes U 56 % pacientů jsme určili diagnózu prediabetes, což je u více než poloviny osob odeslaných na vyšetření (Obr. 11). Z toho vyplývá, že u nás byla častěji vyslovena diagnóza prediabetes než DM. Prediabetes byl diagnostikován mužům o 26,1 % více než ženám. Pokud vyšetření svědčí pro prediabetes, může se jednat buď o hraniční glykémii nalačno, porušenou glukózovou toleranci, nebo o kombinaci obou poruch (Tab. 7).

44 Prediabetes IFG IGT IFG+IGT Celkem Počty pacientů Tab. 7. Počty pacientů v jednotlivých skupinách prediabetu Obr. 13. Záchyt prediabetu při ogtt Z grafu (Obr. 13) vyplývá, že největší část pacientů s onemocněním prediabetes spadá do skupiny hraniční glykémie nalačno. Při zátěžovém testu byla FPG 5,6 mmol/l a zároveň < 7 mmol/l. U této skupiny pacientů byla zároveň PPG < 7,8 mmol/l. IGT na základě hodnoty PPG byl zachycen u 12 % pacientů. Tito pacienti měli FPG < 5,6 mmol/l, ale PPG měli v rozmezí 7,8 mmol/l < 11,1 mmol/l. Hodnota glykémie 2 hodiny po vypití zátěžové dávky glukózy tedy svědčí pro porušenou glukózovou toleranci. Poslední skupinu prediabetu tvoří pacienti, u kterých byla FPG v rozmezí 5,6 mmo/l < 7 mmol/l a hodnota PPG v rozmezí 7,8 11 mmol/l. Tato kombinovaná porucha (hraniční glykémie nalačno i porušená glukózová tolerance) byla zachycena u 30 % respondentů. Protože prediabetes je dnes definován jako samostatná klinická jednotka, jsme schopni zachytit i pacienty s asymptomatickým průběhem onemocnění. Zjistila jsem, že 56 % vyšetřených pacientů na ogtt spadá do kategorie prediabetes. Dříve nebylo možné odhalit

Glukóza Ing. Martina Podborská, Ph.D. OKB FN Brno Zpracováno s pomocí přednášek RNDr. Petra Breineka Školní rok 2015/2016

Glukóza Ing. Martina Podborská, Ph.D. OKB FN Brno Zpracováno s pomocí přednášek RNDr. Petra Breineka Školní rok 2015/2016 Glukóza Ing. Martina Podborská, Ph.D. OKB FN Brno Zpracováno s pomocí přednášek RNDr. Petra Breineka Školní rok 2015/2016 Glukóza klinický význam FPG (plazmatická koncentrace glukózy v žilní krvi nalačno)

Více

Diabetes mellitus a úloha laboratoře v jeho diagnostice. Ivana Kubalová, Lenka Hebká LKB

Diabetes mellitus a úloha laboratoře v jeho diagnostice. Ivana Kubalová, Lenka Hebká LKB Diabetes mellitus a úloha laboratoře v jeho diagnostice Ivana Kubalová, Lenka Hebká LKB DM skupina metabolických onemocnění vyznačující se hyperglykémií: Nedostatek inzulínu.nebo Poruchy jeho působení

Více

Diabetes neboli Cukrovka

Diabetes neboli Cukrovka Diabetes mellitus Diabetes neboli Cukrovka Skupina onemocnění s nedostatkem nebo sníženým účinkem hormonu inzulinu Diabetes mellitus 1. typu Diabetes mellitus 2. typu Narušený metabolismus- vstřebávání

Více

JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU

JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU JAK SE PROBLÉMY S CUKROVKOU II. TYPU PROJEVUJÍ: Hormon řídící přeměnu cukru v těle se nazývá inzulín a je produkován slinivkou břišní. Lépe řečeno Langerhansovými

Více

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby:

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby: Diabetes mellitus 2. typu V současné době tvoří nemocní s diabetem v České republice cca 8 % populace, další část pacientů s diabetem zůstává stále ještě nediagnostikována (více než 2 % obyvatel). Výskyt

Více

Metabolismus glukosy. Diabetes mellitus

Metabolismus glukosy. Diabetes mellitus Metabolismus glukosy. Diabetes mellitus Zdroje glukosy v potravě. 1. Uveďte hlavní zdroje glukosy v potravě 2. Které potraviny jsou bohaté na škrob? Trávení sacharidů 3. Jak probíhá trávení škrobu? 4.

Více

DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ;

DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ; DIABETES EPIDEMIE 21. STOLETÍ; výsledky studie EHES MUDr. Naďa Čapková Mgr. Michala Lustigová, Ph.D. Státní zdravotní ústav Ústředí monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva EHIS/EHES 2014 EHIS (European

Více

dokument: LP : 2016/06

dokument: LP : 2016/06 G Pokyny a instrukce G 1 Pokyny a instrukce pro lékaře G 1.1 Pokyny pro vyšetření orálního glukózového tolerančního testu (ogtt) Úvodní informace Diagnostika diabetes mellitus (DM) a porušené glukózové

Více

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová Studie EHES - výsledky MUDr. Kristýna Žejglicová Výsledky studie EHES Zdroje dat Výsledky byly převáženy na demografickou strukturu populace ČR dle pohlaví, věku a vzdělání v roce šetření. Výsledky lékařského

Více

Změny v laboratorní diagnostice a sledování stavu diabetu mellitu. ÚKBH FN a LF UK Plzeň

Změny v laboratorní diagnostice a sledování stavu diabetu mellitu. ÚKBH FN a LF UK Plzeň Změny v laboratorní diagnostice a sledování stavu diabetu mellitu V. Petříkov ková,, M. Šolcová ÚKBH FN a LF UK Plzeň Karlovy Vary 23. 5. 2007 Změny v hodnocení sacharidového ho metabolizmu 1/2004 hodnocení

Více

GLUKÓZA a DIABETES MELLITUS

GLUKÓZA a DIABETES MELLITUS GLUKÓZA a DIABETES MELLITUS Udržování stálé hladiny glukózy je nutné pro plynulé zásobení buněk energií. Při jejím nedostatku získává organismus glukózu z glykogenu nebo ji tvoří z nesacharidových zdrojů,

Více

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty triviální (glukóza, fruktóza ) vědecké (α-d-glukosa) organické látky nezbytné pro život hlavní zdroj energie

Více

Diabetes mellitus (DM)

Diabetes mellitus (DM) Diabetes mellitus (DM) a laboratorní vyšetření Jaroslav Racek Ústav klinické biochemie a hematologie LF UK a FN Plzeň Laboratorní vyšetření u DM má zásadní význam pro: stanovení diagnózy sledování léčby

Více

Chyby a omyly v péči o diabetika 2.typu Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha

Chyby a omyly v péči o diabetika 2.typu Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha Chyby a omyly v péči o diabetika 2.typu Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha Things we knew, things we did Things we have learnt, things we should do PL neprovádí důsledně skríning diabetu

Více

Regulace glykémie. Jana Mačáková

Regulace glykémie. Jana Mačáková Regulace glykémie Jana Mačáková Katedra fyziologie a patofyziologie LF OU Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

Biochemické vyšetření

Biochemické vyšetření Biochemické vyšetření Biochemické vyšetření ke zjištění malnutricí z nedostatku Biochemické vyšetření malnutricí z nadbytečného příjmu vyšetření z nadbytku Plasmatické proteiny Hodnocení k určení proteinových

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Inzulínová rezistence. Bc. Eliška Koublová

Inzulínová rezistence. Bc. Eliška Koublová Inzulínová rezistence Bc. Eliška Koublová Inzulín a glukagon hormonální antagonisté Inzulín a glukagon Jedná se o hormony, které se tvoří v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní (tvoří kolem 2% tkáně)

Více

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou.

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou. VÝŽIVA V PREVENCI DM 1. DM I. absolutní nedostatek inzulinu dochází kvůli destrukci β- buněk L. ostrůvků autoimunně podmíněným zánětem. Všechny věkové kategorie nejvíce děti. Prim prevence výživou nemá

Více

Anatomicko-fyziologické poznámky

Anatomicko-fyziologické poznámky Hejmalová Michaela Anatomicko-fyziologické poznámky Langerhansovy ostrůvky A-buňky (α) glukagon B-buňky (β) inzulín D-buňky (δ) somatostatin G-buňky (γ) gastrin PP-buňky (F-buňky) pankreatický polypeptid

Více

Diabetes mellitus. úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu. Metabolismus glukosy. Insulin (5733 kda)

Diabetes mellitus. úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu. Metabolismus glukosy. Insulin (5733 kda) Diabetes mellitus úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu ~ nedostatečná sekrece ~ chybějící odpověď buněk periferních tkání Metabolismus glukosy ze střeva jako játra 50 % glykogen

Více

Diabetes mellitus. Homeostáza glukózy Diagnostická kritéria podle WHO (1999) Regulace glykémie

Diabetes mellitus. Homeostáza glukózy Diagnostická kritéria podle WHO (1999) Regulace glykémie Homeostáza glukózy Diabetes mellitus 27.2. 2006 U zdravých osob se koncentrace glukózy v plazmě udržuje v úzkém rozmezí Důležité pro řadu orgánů (CNS, erytrocyty a dřeň ledvin) glukóza je základním zdrojem

Více

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat 1 VÝSKYT TĚHOTENSKÉ CUKROVKY SE STÁLE ZVYŠUJE Těhotenská cukrovka je porucha metabolismu sacharidů v těhotenství, která je způsobena negativním vlivem

Více

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP Výskyt cukrovky V roce 2010 se léčilo v ČR s tímto onemocněním více než 800 tisíc osob. To představovalo

Více

Experimentální diabetes mellitus. K. Kanková praktické cvicení z patologické fyziologie (kveten 2003)

Experimentální diabetes mellitus. K. Kanková praktické cvicení z patologické fyziologie (kveten 2003) Experimentální diabetes mellitus K. Kanková praktické cvicení z patologické fyziologie (kveten 2003) Definice DM DM je skupina metabolických onemocnení charakterizovaných hyperglykemií v dusledku porušeného

Více

Onemocnění slinivky břišní. Diabetes mellitus. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová

Onemocnění slinivky břišní. Diabetes mellitus. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Onemocnění slinivky břišní Diabetes mellitus Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Vzdělávací oblast: Vybrané kapitoly z klinických oborů Tematický okruh: Diabetes mellitus a jeho komplikace Mezioborové přesahy a

Více

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Bc. Blanka Sekerová Nutriční terapeutka Institut sportovního lékařství a.s. Vlastní poradenská činnost

Více

1. (& = 2. = 3. HPGH:

1. (& = 2. = 3. HPGH: Poznámky k zajištění kvality diagnostiky DM v režimu POCT MUDr. Jaroslava Ambrožová OKB-H Nemocnice Prachatice, a.s. 1. Diagnostika DM Diagnóza DM je založena na průkazu hyperglykémie za stanovených podmínek.

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

Přehled energetického metabolismu

Přehled energetického metabolismu Přehled energetického metabolismu Josef Fontana EB 40 Obsah přednášky Důležité termíny energetického metabolismu Základní schéma energetického metabolismu Hlavní metabolické dráhy energetického metabolismu

Více

Cukrovka a srdeční onemocnění telemedicínské sledování

Cukrovka a srdeční onemocnění telemedicínské sledování Cukrovka a srdeční onemocnění telemedicínské sledování Autor: Marek Vícha, Školitel: MUDr. Ivona Šimková Výskyt Nárůst výskytu nových případů cukrovky je v posledních letech celosvětovým fenoménem. Jenom

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Diabetes mellitus v těhotenství -novinky. Radomíra Kožnarová Klinika diabetologie Centrum diabetologie, IKEM

Diabetes mellitus v těhotenství -novinky. Radomíra Kožnarová Klinika diabetologie Centrum diabetologie, IKEM Diabetes mellitus v těhotenství -novinky Radomíra Kožnarová Klinika diabetologie Centrum diabetologie, IKEM NOVINKY Inzulinoterapie v graviditě schváleno použití krátkých inzulinových analog, využití premixů

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ GLUKOSA V KRVI Jedna z hlavních priorit metabolické regulace: Hladina glukosy v krvi nesmí poklesnout pod 3 mmol/l Hormonální regulace: insulin glukagon adrenalin kortisol ( snižuje

Více

Hypoglykemické koma DEFINICE PŘÍČINY PŘÍZNAKY

Hypoglykemické koma DEFINICE PŘÍČINY PŘÍZNAKY Hypoglykemické koma DEFINICE Diabetes mellitus je chronické onemocnění metabolizmu glukózy charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi, tj. hyperglykemií. Při nadměrném množství inzulinu a nízké hladině

Více

Standardy péče o diabetes mellitus v těhotenství

Standardy péče o diabetes mellitus v těhotenství Standardy péče o diabetes mellitus v těhotenství Vzhledem k rostoucímu počtu diabetu 1.typu i diabetu 2.typu v populaci a zlepšení péče o pacienty s diabetem v posledních dvou desetiletích stoupá i počet

Více

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová Glykolýza Glukoneogeneze Regulace Alice Skoumalová Metabolismus glukózy - přehled: 1. Glykolýza Glukóza: Univerzální palivo pro buňky Zdroje: potrava (hlavní cukr v dietě) zásoby glykogenu krev (homeostáza

Více

VYŠETŘENÍ META BOLISM U SACHARIDŮ.

VYŠETŘENÍ META BOLISM U SACHARIDŮ. 1 VYŠETŘENÍ META BOLISM U SACHARIDŮ. DIABETES MELLITUS Témata k zopakování Metabolismus glukosy. Glykemie a její regulace, glukosový toleranční test (glykemická křivka). Poruchy metabolismu sacharidů,

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Metabolický syndrom 3 z 5 a více rizikových faktorů: - obvod pasu u

Více

Ivana FELLNEROVÁ 2008/11. *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc*

Ivana FELLNEROVÁ 2008/11. *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc* Ivana FELLNEROVÁ 2008/11 SACHARIDY Organické látky Obecný vzorec (CH 2 O) n glyceraldehyd polyhydroxyaldehydy polyhydroxyketony dihydroxyaceton Převážně rostlinný původ Vznik fotosyntetickou asimilací

Více

glukóza *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc*

glukóza *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc* Prezentace navazuje na základní znalosti Biochemie, stavby a transportu přes y Doplňující prezentace: Proteiny, Sacharidy, Stavba, Membránový transport, Symboly označující animaci resp. video (dynamická

Více

evito laboratorní vyšetření úrovně kompenzace diabetika

evito laboratorní vyšetření úrovně kompenzace diabetika evito laboratorní vyšetření úrovně kompenzace diabetika Důležitým cílem léčby cukrovky je u každého diabetika především normalizovat glykémii, nebo ji maximálně přiblížit k normálním hodnotám. Ukazateli

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Léčba cukrovky - využití inzulinové pumpy v kombinaci s dalšími druhy antidiabetik

Léčba cukrovky - využití inzulinové pumpy v kombinaci s dalšími druhy antidiabetik Léčba cukrovky - využití inzulinové pumpy v kombinaci s dalšími druhy antidiabetik Autor: Zdeněk Ramík Výskyt (incidence, prevalence..) Cukrovka (neboli také diabetes mellitus) je zejména v rozvinutých

Více

Jak zdravotní obtíže ovlivňují naši mozkovou výkonnost. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak zdravotní obtíže ovlivňují naši mozkovou výkonnost. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak zdravotní obtíže ovlivňují naši mozkovou výkonnost PaedDr. Mgr. Hana Čechová I zdánlivě banální onemocnění mohou mít vliv na výkon a funkce našeho mozku. Soustřeďte se na své zdraví, nebojte se zeptat

Více

Státní zdravotní ústav Praha. Milovy 2017

Státní zdravotní ústav Praha. Milovy 2017 Alergie, KVO riziko Státní zdravotní ústav Praha Milovy 2017 Jana Kratěnová Spolupráce s 46 praktickými lékaři pro děti a dorost v 15 městech ČR Celkem 5130 dětí ve věku 5,9,13 a 17 let Data získána v

Více

LCH/PAK01. 5 hodin cvičení

LCH/PAK01. 5 hodin cvičení Studijní program : Porodní asistence bakalářské studium - kombinovaná forma Název předmětu : Klinická biochemie Rozvrhová zkratka : LCH/PAK01 Rozvrh výuky : 5 hodin přednášek 5 hodin cvičení Zařazení výuky

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Imunita Charakteristika-soubor buněk,molekul a humorálních faktorů majících schopnost rozlišit cizorodé látky a odstranit je /rozeznává vlastní od cizích/ Zajišťuje-homeostazu,obranyschopnost

Více

Standardy péče o diabetes mellitus v těhotenství

Standardy péče o diabetes mellitus v těhotenství Standardy péče o diabetes mellitus v těhotenství Vzhledem k rostoucímu počtu diabetu 1.typu i diabetu 2.typu v populaci a zlepšení péče o pacienty s diabetem v posledních dvou desetiletích stoupá i počet

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SAHARIDŮ A. Odbourávání sacharidů - nejdůležitější zdroj energie pro heterotrofy - oxidací sacharidů až na. získávají aerobní organismy energii ve formě. - úplná oxidace glukosy: složitý proces

Více

Farmakoterapie vs. režimová opatření dieta a pohyb. Péče o nemocné s diabetem ve světě a u nás. Tomáš Pelcl 3. Interní klinika VFN

Farmakoterapie vs. režimová opatření dieta a pohyb. Péče o nemocné s diabetem ve světě a u nás. Tomáš Pelcl 3. Interní klinika VFN Farmakoterapie vs. režimová opatření dieta a pohyb Péče o nemocné s diabetem ve světě a u nás Tomáš Pelcl 3. Interní klinika VFN Farmakoterapie Tablety: Metformin Deriváty sulfonylurey Pioglitazon Inhibitory

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM PODPORY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Oddělení podpory zdraví, dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DEN ZDRAVÍ Termín pořádání: 22.5. 213 Místo: SZÚ Praha V rámci Dne

Více

Zdravotní stav české populace výsledky studie EHIS/EHES 2014

Zdravotní stav české populace výsledky studie EHIS/EHES 2014 Zdravotní stav české populace výsledky studie EHIS/EHES 2014 Naďa Čapková Ústředí monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva Státní zdravotní ústav Praha 68. konzultační den 8.12.2016, SZÚ Význam podpory

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Biochemická laboratoř

Biochemická laboratoř Biochemická laboratoř školní rok 2013/14 Ing. Jarmila Krotká 3. LF UK, Klinická biochemie, bakalářské studium Hlavní úkol biochemické laboratoře Na základě požadavku lékaře vydat co nejdříve správný výsledek

Více

Státní zdravotní ústav Praha

Státní zdravotní ústav Praha Alergie, KVO riziko Státní zdravotní ústav Praha Jana Kratěnová Usnesení vlády ČR, od roku 1993 Systém monitorování zahrnuje systematický sběr údajů o kvalitě životního prostředí - ovzduší, pitné, koupací

Více

Metabolismus sacharidů

Metabolismus sacharidů Metabolismus sacharidů Glukosa obsažená v celulose, škrobu a oligosacharidech nebo volná je nejrozšířenější organickou sloučeninou v přírodě. Pro chemotrofní organismy jsou sacharidy hlavní živinou, přičemž

Více

Dotazník k vyšetření MODY diabetu vyplněný odešlete na adresu: MUDr. Š.Průhová, Klinika dětí a dorostu FNKV, Vinohradská 159, Praha 10, 100 81

Dotazník k vyšetření MODY diabetu vyplněný odešlete na adresu: MUDr. Š.Průhová, Klinika dětí a dorostu FNKV, Vinohradská 159, Praha 10, 100 81 Dotazník k vyšetření MODY diabetu vyplněný odešlete na adresu: MUDr. Š.Průhová, Klinika dětí a dorostu FNKV, Vinohradská 159, Praha 10, 100 81 JMÉNO, PŘÍJMENÍ Rodné číslo Pojišťovna Adresa Telefon Doporučující

Více

RNDr.Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK. ls 1

RNDr.Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK. ls 1 Sacharidy RNDr.Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK ls 1 sákcharon - cukr, sladkost cukry mono a oligosacharidy (2-10 jednotek) ne: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty polysacharidy (více než 10 jednotek)

Více

Propojení metabolických drah. Alice Skoumalová

Propojení metabolických drah. Alice Skoumalová Propojení metabolických drah Alice Skoumalová Metabolické stavy 1. Resorpční fáze po dobu vstřebávání živin z GIT (~ 2 h) glukóza je hlavní energetický zdroj 2. Postresorpční fáze mezi jídly (~ 2 h po

Více

Intermediární metabolismus. Vladimíra Kvasnicová

Intermediární metabolismus. Vladimíra Kvasnicová Intermediární metabolismus Vladimíra Kvasnicová Vztahy v intermediárním metabolismu (sacharidy, lipidy, proteiny) 1. po jídle (přísun energie z vnějšku) oxidace CO 2, H 2 O, urea + ATP tvorba zásob glykogen,

Více

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Subsystém 6 Zdravotní stav Výsledky studie Zdraví dětí 2016 Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění Úvod Prevalenční

Více

Ateroskleróza. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie

Ateroskleróza. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie Ateroskleróza Vladimír Soška Oddělení klinické biochemie Ateroskleróza Chronicky probíhající onemocnění cévní stěny Struktura je alterována tvorbou ateromů Průběh Roky či desítky let asymptomatický Komplikace

Více

Glukometr...a jeho příbuzní... Biofyzikální ústav Lf, MU Vladan Bernard 2011

Glukometr...a jeho příbuzní... Biofyzikální ústav Lf, MU Vladan Bernard 2011 Glukometr...a jeho příbuzní... Biofyzikální ústav Lf, MU Vladan Bernard 2011 Glukoza monosacharid, aldohexoza redukční schopnost díky aldehydické skupině dva enantiomery : - D-glukosa (dextrosa) - L-glukosa

Více

Monitoring vnitřního prostředí pacienta

Monitoring vnitřního prostředí pacienta Monitoring vnitřního prostředí pacienta MVDr. Leona Raušerová -Lexmaulová, Ph.D. Klinika chorob psů a koček VFU Brno Vnitřní prostředí Voda Ionty Bílkoviny Cukry Tuky Důležité faktory Obsah vody Obsah

Více

Vybrané klinicko-biochemické hodnoty

Vybrané klinicko-biochemické hodnoty Vybrané klinicko-biochemické hodnoty Obecným výsledkem laboratorního vyšetření je naměřená hodnota, která může být fyziologická, zvýšená či snížená. Abychom zjištěnou hodnotu mohli takto zařadit, je třeba

Více

Kazuistika: Inkretiny při léčbě obezity a diabetu 2. typu

Kazuistika: Inkretiny při léčbě obezity a diabetu 2. typu Kazuistika: Inkretiny při léčbě obezity a diabetu 2. typu Jaromíra Gajdová II. Interní klinika LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů

Více

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Poslední trendy krevních odběrů Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Laboratorní metody Účel: Diagnostický Sledování průběhu nemoci Monitorování léčby Určování prognózy onemocnění Preventivní či screeningové

Více

VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ EHIS A EHES 2014 V ČR. Michala Lustigová Diskuzní večer ČDS

VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ EHIS A EHES 2014 V ČR. Michala Lustigová Diskuzní večer ČDS VÝBĚROVÉ ŠETŘENÍ EHIS A EHES 2014 V ČR Michala Lustigová Diskuzní večer ČDS 15. 2. 2017 STUDIE EHES 2014 Struktura prezentace Východiska studie Organizace, sběr dat v terénu, obsah šetření Výsledky studie

Více

Regulace metabolizmu lipidů

Regulace metabolizmu lipidů Regulace metabolizmu lipidů Principy regulace A) krátkodobé (odpověď s - min): Dostupnost substrátu Alosterické interakce Kovalentní modifikace (fosforylace/defosforylace) B) Dlouhodobé (odpověď hod -

Více

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět -

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Vladimíra Kvasnicová pracovna: 411, tel. 267 102 411, vladimira.kvasnicova@lf3.cuni.cz informace, studijní materiály: http://vyuka.lf3.cuni.cz Sylabus

Více

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System Blood Glucose Monitoring System Naučte se správně žít s cukrovkou Žít s cukrovkou, nebo-li s Diabetes mellitus, to je otázka

Více

DIABETES MELLITUS. dětská cukrovka. Zuzana Hradilová

DIABETES MELLITUS. dětská cukrovka. Zuzana Hradilová DIABETES MELLITUS dětská cukrovka Zuzana Hradilová Co je diabetes mellitus Porucha, při které stoupá glykémie. Glykémie - termín používaný pro vyjádření množství glukózy v krvi. Glukóza - je označována

Více

Sylabus pro předmět Humánní dietetika

Sylabus pro předmět Humánní dietetika Sylabus pro předmět Humánní dietetika Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Anatomie a fyziologie trávicího ústrojí člověka se podrobně věnuje anatomii a fyziologii trávicího ústrojí člověka. Studenti

Více

V Ý Ž I V A D I A B E T I K Ů

V Ý Ž I V A D I A B E T I K Ů Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském kraji V Ý Ž I V A D I A B E T I K Ů Obsah... 2 1. Význam výživy pro člověka... 4 1.1 Definice diabetu a jeho prevalence... 4 1.2 Typy

Více

Petr Breinek. BC_HbA1c_N2011 1

Petr Breinek. BC_HbA1c_N2011 1 Glykovaný hemoglobin ba1c Petr Breinek B_bA1c_N2011 1 Glykovaný hemoglobin (ba1c) Ukazatel dlouhodobé kompenzace diabetu Diagnostika onemocnění Kontrola terapie Včasné odhalení hrozících komplikací V roce

Více

DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA

DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA Luděk Šídlo Boris Burcin 49. konference České demografické společnosti Demografie město venkov 23. května 2019, Lednice Příspěvek zpracován v rámci projektu TAČR

Více

STANDARDY DIETNÍ PÉČE LÉČBY PACIENTŮ S DIABETEM

STANDARDY DIETNÍ PÉČE LÉČBY PACIENTŮ S DIABETEM STANDARDY DIETNÍ PÉČE LÉČBY PACIENTŮ S DIABETEM 1. Cíle dietní léčby pacientů s diabetem CHARAKTERISTIKA STANDARDU Cílem dietní léčby diabetiků je zlepšení kompenzace diabetu, především: Udržováním individuální

Více

Klinický detektivní příběh Glykémie

Klinický detektivní příběh Glykémie Klinický detektivní příběh Glykémie Glukóza Glukóza 6 P ústřední postavení v metabol. cestách výchozí pro syntézu glykogenu glykolýza vstup do pentózafosfátového cyklu meziprodukt při reakcích glukoneogeneze

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY

KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY KOMPLIKACE V TĚHOTENSTVÍ DALŠÍ RIZIKOVÝ FAKTOR ATEROSKLERÓZY Piťha J. /Praha/, Fórum zdravé výživy Celostátní konference nutričních terapeutů 2013 Výživa od začátků 20.11.2013 Obsah Rizikové faktory kardiovaskulárních

Více

Léčba diabetes mellitus 2. typu pomocí metody TES-terapie

Léčba diabetes mellitus 2. typu pomocí metody TES-terapie Léčba diabetes mellitus 2. typu pomocí metody TES-terapie Léčba diabetu druhého typu je složitým terapeutickým problémem kvůli rostoucímu počtu onemocnění, jeho chronické povaze a kombinované medikamentózní

Více

Současná léčba diabetu. MUDr. V. Loyková Diabetologické centrum II. Interní klinika

Současná léčba diabetu. MUDr. V. Loyková Diabetologické centrum II. Interní klinika Současná léčba diabetu MUDr. V. Loyková Diabetologické centrum II. Interní klinika Klasifikace diabetu Základní rys hyperglykemie Diabetes mellitus 1. typu a)autoimuně podmíněný (včetně LADA) b)idiopatický

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 ke sdělení sp.zn. sukls15871/2012, sukls15908/2012, sukls15852/2012 a sukls15817/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. Název přípravku Ardeanutrisol G 5 Ardeanutrisol G 10 Ardeanutrisol G 20 Ardeanutrisol

Více

Aspartátaminotransferáza (AST)

Aspartátaminotransferáza (AST) 1 Aspartátaminotransferáza (AST) AST je buněčný enzym přítomný v řadě tkání, jako jsou srdce, kosterní svaly, ledviny, mozek, játra, pankreas či erytrocyty. Vyskytuje se ve dvou izoformách, cytoplazmatické

Více

Indikační soubor laboratorních vyšetření v diabetologii

Indikační soubor laboratorních vyšetření v diabetologii Indikační soubor laboratorních vyšetření v diabetologii Diabetes mellitus (DM) představuje heterogenní skupinu metabolických onemocnění se společným fenotypem, tím je hyperglykémie. Rozlišujeme několik

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x Platné znění částí vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn (vypouštěný text je přeškrtnut,

Více

Těžká laktátová acidosa. Daniel Nalos, Věra Vondráková, Pavel Neumann. KAPIM Ústí nad Labem

Těžká laktátová acidosa. Daniel Nalos, Věra Vondráková, Pavel Neumann. KAPIM Ústí nad Labem Těžká laktátová acidosa Daniel Nalos, Věra Vondráková, Pavel Neumann. KAPIM Ústí nad Labem Anamnesa 74 letá paní, žijící ve společné domácnosti s manželem, v chronické medikaci Letrox 1 tbl. Cilkanol 1tbl,

Více

MUDr. Jan Brož Co je to diabetes mellitus SACS.DIA

MUDr. Jan Brož Co je to diabetes mellitus SACS.DIA MUDr. Jan Brož Co je to diabetes mellitus SACS.DIA.15.09.1067 Publikaci Publikaci podpořila podpořila firma MUDr. Jan Brož Co je to diabetes mellitus Ilustrace Lukáš Urbánek Publikaci podpořila společnost

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007. Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2007

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007. Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2007 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30. 7. 2008 31 Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007 Activity of the branch of diabetology, care

Více

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání.

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více