Klíč k rozvoji Synergogické programy PRŮVODCE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klíč k rozvoji Synergogické programy PRŮVODCE"

Transkript

1 Synergogické programy PRŮVODCE

2 OBSAH O Synergogice... 3 Aplikace v praxi... 3 Principy metody... 3 Synergogické programy respektují požadavek 3 pilířů... 4 Czech Grid Group... 5 Náš přístup k projektům... 6 POSLOUPNOST Rozvoj manažerské a osobní výkonnosti (RMV)... 7 Struktura programu RMV a) RMV 1. workshop Leadership (2 NEBO 3 dny) b) RMV 2. workshop Zpětná vazba (1 den) c) RMV 3. workshop Efektivní práce (1 den) Týmová práce (obdoba Leadership pro nižší pozice, např. pro mistry, délka 2 dny) Rozvoj týmové výkonnosti (3 dny) Synergogický rozvoj týmu (1 3 dny podle počtu účastníků) Vztah mezi týmy (2 dny) Vztahová inteligence Hybrid (2 dny) Volitelné podpůrné aktivity Revizní konzultační workshop (1 den, průběžně během realizace) Koučování Tréninky Poradenství / Konzultace Související literatura... 35

3 O Synergogice Synergogika umožňuje lidem učit se na vlastní zkušenosti získané při týmové práci. Využívá účinného propojení zážitku práce ve skupině, měřitelných výsledků a důsledné týmové reflexe. Neefektivní styly chování jsou opouštěny a nahrazeny novými. Tento proces se děje jako výsledek dynamiky uvnitř skupiny, nikoliv jako následování rad "moudrého školitele". SYNERGOGIKA ŘÍZENĚ PRACUJE S PŘIROZENOU ZMĚNOU CHOVÁNÍ PŘÍMO V PRACOVNÍM NEBO OSOBNÍM PROSTŘEDÍ. LIDÉ TAK ZÍSKÁVAJÍ PŘIROZENOU MOTIVACI SE MĚNIT A VÍ PŘESNĚ JAK. Je jedinečnou, 40 let neustále inovovanou metodou zvyšování výkonnosti, zlepšování vztahů a rozvoje. Paralelně se zlepšováním vztahů, pomohla 9 milionům lidí ve 42 zemích světa zvýšit jejich výkonnost průměrně o více než 20%. Poprvé byla synergogická metoda publikována v roce 1984 v knize "Synergogy: A New Strategy for Education, Training, and Development". Autorská dvojice prof. Roberta Blake a dr. Jane Mouton tak pomohla odstranit omezující nedostatky andragogických přístupů ve vzdělávání a rozvoji dospělých. Výhoda metody spočívá v cíleném vytvoření prostoru pro individuální rozvoj účastníků. Nejde o následování rad "moudrého poradce", ale o objevení vlastního potenciálu. Tím se programy vyhýbají neautentičnosti hraných scének nebo her. Aplikace v praxi Průkopníkem v používání synergogické metody ve světě se stala společnost Scientific Methods, Inc. (později přejmenovaná na Grid International, Inc.). Po ní Synergogiku začaly využívat různé vysokoškolské, zdravotnické instituce a komerční organizace. Největších úspěchů bylo dosaženo na poli manažerského rozvoje a při krizovém řízení. Typické je dosažení změn chování manažerů vedoucí ke zvyšování efektivity týmové práce. Metodu více než 40 let neustále inovujeme na potřeby lokálních trhů. Děje se tak v inkubačních centrech v Leverkusenu a Austinu. V České republice využívají synergogické programy např. společnosti Arcadis Geotechnika, B:tech, Berner, Bosch, Dachser, D.A.S. pojišťovna právní ochrany, Globus, Kaufland, O2 Telefonica, OBI, PwC, Quick-mix, Sanofi Aventis, Spinoco, VELUX a další. Principy metody V synergogickém programu (facilitovaném workshopu) je osoba lektora nahrazena tzv. "učícím materiálem" v podobě tištěného textu. Program je veden facilitátorem se speciálním výcvikem pro synergogické programy. Úkolem facilitátora je usnadňovat průběh programu a intervencemi umocňovat synergické efekty v týmu. Programy jsou postaveny na principu spirály, kde každý závit obsahuje sled kroků od vstupní informace po její použití v praxi (viz obrázek). Obsahuje:

4 o individuální přípravu o individuální řešení, o týmové řešení, o měření výsledků, o týmové hodnocení a reflexi, o vyvození nutných změn. Program působí hned ve dvou rovinách. V jedné rovině se účastníci učí a rozvíjí znalosti a dovednosti. Ve druhé rovině přirozenou cestou objevují efektivnější způsob fungování v praxi a získávají motivaci ke změnám. Program nabízí autentické pracovní prostředí, kde účastníci nevnímají aktivity jako hru. Následkem toho mají zkušenosti velkou váhu a motivují ke změnám. Tyto sebezkušenostní synergogické programy jsou zatím pravděpodobně nejefektivnějším nástrojem při rozvoji lidí. Jejich výhody jsou: Věrohodně simulují reálné pracovní prostředí. Poskytují prostor pro přirozené projevy chování každého a pracují s nimi ke změně. Velké množství AHA efektů pomáhá každému účastníkovi uvědomit si (ne)užitečnost stávajícího chování, návyků a startuje cílenou změnu fungování. Podporují změny v chování na individuální úrovni, protože okamžitě nabízí alternativy. Vedou účastníky k tomu, aby převzali zodpovědnost za vlastní chování a rozvoj, a přesně věděli, jak na to. Navíc tyto změny chtějí. Tyto kroky vedou k tomu, že lidé přebírají zodpovědnost za vlastní rozvoj na základě své vnitřní motivace. Synergogické programy respektují požadavek 3 pilířů. 1. Pilíř (Sebezkušenost) V rámci každého workshopu prochází účastníci hned několikrát procesem od individuálního/týmového plnění úkolu přes zkoumání a měření kvality práce učení se od druhých a hledání ponaučení k hledání způsobů aplikace poznatků v další praxi. 2. Pilíř (Zpětná vazba) V programu dochází ke stimulaci sebekritického zkoumání a plánování změn. Program silně podporuje zpětnou vazbu mezi účastníky a posiluje motivaci ke zvládání započatých změn. Propracovaná metodika pak napomáhá

5 zlepšovat výsledky při práci na společném projektu, kde se účastníci učí zavádět změny do firemního prostředí v širších souvislostech. 3. Pilíř (Rozvoj) a. Synergogické workshopy poskytují bohatou základnu podnětů, které motivují účastníky ke změnám, zároveň je jasnou cestou vedou při realizaci změn, b. Revizní workshopy pomáhají sledovat a podpořit vývoj k požadovaným cílům. Zároveň nabízí účastníkům pomocnou ruku při zvládání změn, c. Případné semináře a tréninky pak posilují úroveň znalostí a dovedností rychlým tréninkem nebo diskuzí. Účastníci mění výkonnost přes změnu jejich chování vedoucí ke zlepšení vztahů a činností. Umíme dosáhnout toho, aby si člověk sám nastartoval přirozenou motivaci a chování k realizaci změn (i těch nepříjemných), které vedou k žádoucímu cíli. Obrovskou odlišností je to, že UMÍME MĚŘIT EFEKTIVITU CHOVÁNÍ. Programy neobsahují téměř žádnou teorii. Účastníci věnují 100% času práci na sobě. Czech Grid Group Czech Grid Group sdružuje zkušené experty na poradenství, vzdělávání, certifikované facilitátory synergogických workshopů, kouče i trenéry. Společnými silami pomáháme zefektivnit práci jednotlivců, týmů i celých firem. Zformovala nás dlouholetá praxe. Umíme netradičním způsobem pracovat na tradičních cílech firem a dovést lidi k tomu, aby sami chtěli. Smyslem je propojit chování každého na dosažení změny tak, aby každý chtěl a ne MUSEL. Primárně tedy pracujeme se změnou chování lidí. V České a Slovenské republice se od roku 1999 věnujeme rozvoji firem z nejrůznějších oblastí podnikání. Pracujeme pro společnosti, které chtějí obstát uprostřed konkurence, a proto nemohou ignorovat nutnost neustálého rozvoje. Úspěšné organizace budoucnosti totiž musí umět dosahovat synergie cestou zužitkování vnitřních zdrojů. V centru našeho zájmu proto stojí posilování efektivity, dynamiky a proaktivního přístupu lidí k práci. V prostředí českého a slovenského trhu se věnujeme popularizaci oboru Organisation Development, který celosvětově sdružuje odborníky na zvyšování výkonnosti organizací.

6 Náš přístup k projektům Garantujeme více než pouhé absolvování komplexního programu vybranou skupinou zaměstnanců. Očekávané změny na úrovni jednotlivců dovedeme do praktické realizace a tím podpoříme skutečný rozvoj vás a vaší společnosti. GARANTUJEME DOSAŽENÍ SKUTEČNÉ ZMĚNY. Pomáháme budovat vynikající pracovní vztahy, které vedou k výjimečným výkonům a proměňují životy lidí. POSLOUPNOST Zde je ideální posloupnost absolvování programů pro maximální efektivitu. Samozřejmě není nutné dodržet celou posloupnost, ale vybrat si jen ty, které nejlépe řeší aktuální potřebu. Též je možné programy mírně upravovat dle nejkonkrétnější potřeby klienta, proto jejich popis berte jako základní vodítko. Programy také často doplňujeme o následné koučování a tréninky.

7 1 Rozvoj manažerské a osobní výkonnosti (RMV) TENTO PROGRAM SE REALIZUJE JAKO INTERNÍ PROGRAM PRO JEDNU FIRMU, ALE I JAKO OTEVŘENÝ PROGRAM PRO VEŘEJNOST. Vyslání zástupce, zástupců jedné společnosti na OTEVŘENÝ program je vhodné: jako seznámení se s efekty Synergogiky (pro využití ve firemní praxi), pro skokový rozvoj jednotlivců, pro výměnu postupů a zkušeností s účastníky z jiných společností, pro kvalitní networking. Cílová skupina Program je pro ty, kteří si chtějí zvýšit svoji osobní výkonnost a efektivitu své týmové spolupráce. Také je pro ty, kteří potřebují (pře)budovat pracovní či osobní vztahy. A stejně tak je pro ty, kteří plánují a/nebo rozhodují o rozvoji jiných (kolegů, podřízených ), jako silná inspirace, co jim nabídnout. Typickým účastníkem je vlastník firmy, jakýkoli manažer, dále pracovník zahrnutý do Talent managementu, jakýkoli THP pracovník který potřebuje změnu, mistr a jeho zástupce. RMV probíhá ve 3 fázích: První fáze Odhodlání ke změně Druhá fáze Podpora k dosažení změn Třetí fáze Zvýšení efektivity práce 1a) Workshop Leadership 1b) Workshop Zpětná vazba 1c) Workshop Efektivní práce Samostatná příprava Styly chování a jejich dopady Dosahování špičkových výkonů Zpětná vazba Stanovení cílů vlastního rozvoje Samostatná příprava Sdílení zkušeností s plněním cílů 360 stupňová zpětná vazba Revize plánovaných cílů Samostatná příprava Využití zdrojů Zacílení práce (správné činnosti ve správný čas) 2 NEBO 3 dny 1 den 1 den Workshopy na sebe navazují ideálně po 3 měsících od konce předchozího workshopu. Díky tomu je dostatek času na zavádění změn plynoucích ze závěrů každého workshopu. Toto zavádění změn je velmi vhodné podporovat individuálním či skupinovým koučováním. V případech, kde to bude dávat silný smysl, je možné absolvovat odděleně, bez posloupnosti workshop Efektivní práce.

8 Cyklus sebezkušenostních synergogicky vedených workshopů Rozvoj manažerské a osobní výkonnosti poskytuje prostor k objevení vlastního stylu vůdcovství a seberozvoje. Nepodobá se tradičním školením ani tréninkům. Většinu času tráví účastníci v týmech plněním zadaných aktivit a zkoumáním svého chování. Silné zážitky pak umožňují najít lepší způsob spolupráce. Program působí hned ve dvou rovinách. V jedné rovině se účastníci učí a rozvíjí dovednosti. Ve druhé rovině jsou přirozenou cestou nuceni v praxi ihned zefektivňovat svou spolupráci. Přínosy pro účastníky Absolventi programu se chtějí měnit, protože: porozumí vlivu různých komunikačních a manažerských stylů na pracovní prostředí; uvědomí si své silné a slabé stránky v týmové spolupráci a v komunikaci; rozvíjí schopnost reflexe a sebereflexe; najdou konkrétní odpovědi na to, jak by mohli být pro výsledky týmu užitečnější; zažijí poskytování a přijímání otevřené zpětné vazby mezi všemi členy týmu; naučí se dosahovat změn, které okamžitě zvýší výkonnost jednotlivce; sami naplánují změny, kterých chtějí ve svém chování dosáhnout; získají podporu při dosahování změn ve svém chování; naučí se efektivněji pracovat a využívat omezené zdroje. Zážitek z vynikající spolupráce, dosažených výsledků a zpětné vazby poskytuje východisko pro změnu chování po návratu na pracoviště. Účastníci se 100% času věnují osobnímu rozvoji s cílem dosahovat vyšší efektivity po návratu na pracoviště. Struktura programu RMV Program se skládá ze 3 workshopů, kterým vždy předchází samostatná domácí příprava. Workshop Cíl Délka včetně samostatné přípravy Leadership Startuje změnu 40 hodin, resp. 30 hodin v případě 2 dnů Zpětná vazba Podporuje změnu 10 hodin Efektivní práce Zvyšuje efektivitu 10 hodin Celkem za program Zvýšení výkonnosti 60 (50) hodin

9 1a) RMV 1. workshop Leadership (2 NEBO 3 dny) Minimální počet účastníků: 8 Maximální počet účastníků: 20 Primárně účastník rozvine svou vlastní vůdcovskou a osobní výkonnost a nastartuje nejdůležitější změny. Změny se promítnou do témat jako: měřitelné zvýšení výkonnosti sebe i členů jeho týmu, kvalita pracovních vztahů z pohledu vlivu na výsledky, zvýšení dobrovolného se zapojování do změn, zužitkování neshod, nastavení pravidel vzájemné interakce, manažerské kompetence, lepší využití zdrojů, posilování vztahových i procesních vazeb, skutečná týmová práce a motivace, a řada dalších. Obchodníci se například naučí pracovat s různými styly chování klienta, integrují je do svého chování, naplno využijí své kompetence vyjednávání, zužitkování neshod, námitek, adaptace na klienta a další. Konkrétně co Vám účast přinese: porozumění vlivu různých stylů chování na pracovní prostředí, prozkoumání vlastního stylu chování, nácvik rozpoznání stylů kolegů/klienta, reálná práce se styly ostatních, využití svého stylu a stylů kolegů/klienta jako celku k dosažení výsledku a synergie, pochopení dynamiky skupinové práce, zažijete si, jak okamžitě dosáhnout změn, způsoby ovlivňování výkonnosti ostatních, analytika - měření výsledků, tj. efektivity práce sebe i ostatních: aplikace vzorců, měření měkkých složek spolupráce, analytika - měření dosažené synergie, analytika - měření kvality procesu dosahování výsledků, analytika následné zkoumání efektivity procesu dosahování výsledku, zažití si způsobů dosahování synergie v týmech, zažití si způsobů získání přirozené motivace ke změnám, seberozvoji, rozvoji kooperace s kolegou či klientem, proaktivitě, dotahování změn, práce v projektovém týmu - využití synergogické metody na projektech a na řešení konkrétního projektu, práce s kontinuální reflexí pro zvýšení efektivity výkonu jednotlivců i týmů (reflexe dimenzí kvalita iniciativy, zkoumání, argumentace, rozhodování, zužitkování neshod), stanovování okamžitých pravidel pro efektivní fungování týmů i jednotlivců,

10 řešení neshod/konfliktů mezi týmy//kolegy/u klienta, zužitkování neshod/konfliktů do produktivní podoby, která přináší vyšší efektivitu výkonu, jak pracovat s vlivem firemní kultury na změny v chování lidí, jak aplikovat 9.9 kulturu, výjimečně otevřená zpětná vazba (každý ji dostane i dá + možnosti jejího využití), ověření užitečnosti stávajících pracovních návyků a chování každého k dosažení výsledku = uvědomění si svých silných a slabých stránek v týmové spolupráci + nalezení konkrétních odpovědí na to, jak každý může být pro výsledky týmu užitečnější, startování konkrétních změn, vypracování plánů osobního (i týmového) rozvoje - týmem doporučený a ověřený návrh změn každého jednotlivce k dosažení cílů změny, výměna zkušeností mezi účastníky. Jak to probíhá Vstupy Nejpozději patnáct dnů před konáním obdrží účastníci přípravné materiály: knihu Nástroj ke změně (Carlson, B. & McKee, R., Praha, Nadace Comenius, 2006); pracovní listy s návodem na domácí přípravu; pokyny k organizaci programu. Za pomoci výše uvedených materiálů prozkoumají svůj styl vedení lidí a chování ve svém pracovním prostředí, prostudují manažerské a komunikační styly dle koncepce Grid a zpracují znalostní test týkající se obsahu koncepce. Příprava zabere cca 10 hodin času a je NUTNOU podmínkou účasti na programu. Špatnou přípravu již není možné v průběhu programu dohnat. Průběh První aktivita ověřuje znalosti z domácí přípravy. Účastníci rozdělení do týmů diskutují o poznatcích z přípravy a tím upevňují pochopení koncepce stylů chování. Výsledky diskuze jsou vstupem pro první měření efektivity týmové práce. Výstupy měření přináší podněty k diskuzím o výsledcích. Cílem je: prozkoumat správná řešení; pojmenovat situace, které měly vliv na týmový výsledek; vytvořit si první plán, jak v dalších aktivitách pracovat efektivněji. Dalšímu přiblížení vědomému využívání stylů chování v praxi napomáhá hraný film. Na filmu trénují účastníci identifikaci projevů chování a jejich dopadu na spolupráci. Získané poznatky využijí v další týmové aktivitě, kde společně identifikují styly chování vybraných postav a

11 jejich motivace. Opět následuje měření výsledků, vyhodnocení efektivity a týmy reflektují kvalitu své práce. Další aktivita programu je věnována práci na projektu a schopnosti zvládat konflikty. Při zpracování projektového plánu se projeví: míra zvládnutí kontinuální reflexe, jako předpokladu efektivity a dosahování synergie; schopnost uvažování nad problémem v různých kontextech a udržení zacílení práce. Opět následuje reflexe procesu vytváření projektu. Po ní čeká účastníky obhajoba výsledku týmové práce před členy ostatních týmů. Každý si zde vyzkouší svou schopnost prezentace, argumentace a konstruktivního zužitkování konfliktů. Po dvou prodloužených dnech intenzivní spolupráce v týmech mají účastníci dostatek podnětů k posouzení vytvořené týmové kultury. Individuálně a týmově ji hodnotí, připravují si plán řízené změny a v závěru reflektují průběh týmové spolupráce. Účastníci jsou již dostatečně otevření a sebekritičtí. Reflexe tedy probíhají mnohem rychleji a jsou otevřené, směřují ke konkrétním osobám a jejich chování, jsou konstruktivní a obsahují hodnotné podněty k budoucím změnám. Významnou aktivitou na konci workshopu je otevřená zpětná vazba. Každému účastníkovi věnuje tým dostatek času, aby otevřeně charakterizoval, jak byl v průběhu spolupráce vnímán. Vytvořená charakteristika následně slouží jako podnět k vypracování osobních profilů účastníků mapujících jejich styl chování a pozitivní i negativní vliv na tým. Za pomoci ostatních členů týmů si účastníci vytvoří plány osobního rozvoje a přehodnotí svůj osobní styl chování, který využívali před zahájením programu. Závěrem jsou účastníkům představeny výstupy z workshopu ve formě grafů, které ukazují posuny ve vnímání jejich stylů chování. Výstupy Účastníci vypracují: individuální plány změn ve vlastním fungování, plány osobního rozvoje každého účastníka (sestaveny individuálně, doplněny o doporučení celého týmu), pravidla pro efektivní fungování týmu. Konečná podoba plánu je závazná pro samostatnou práci v mezičase a zároveň je vstupem do dalšího workshopu RMV. Společné zážitky z efektivní spolupráce a dosažených zlepšení během workshopu jsou základem motivace každého účastníka pro splnění osobních plánů a zlepšení synergických efektů na pracovišti. Smyslem programu je iniciovat změny v chování účastníků.

12 1b) RMV 2. workshop Zpětná vazba (1 den) Minimální počet účastníků: 8 Maximální počet účastníků: 20 Program Zpětná vazba je vhodné zrealizovat do 3 měsíců po skončení prvního workshopu. Skládá se z online vyplnění 360stupňové synergogické zpětné vazby (cca 6 týdnů před workshopem Zpětná vazba) + 1 celý den workshopu Zpětná vazba. 360 ZV se týká výhradně hodnocení složek chování každého účastníka. Konkrétně co Vám účast přinese: využití výstupů z 360stupňové zpětné vazby z pracoviště, s odstupem férový pohled okolí na to, jak chování každého účastníka napomáhalo efektivitě + propojení na to, jak to se znalostí stylů chování a synergogické metody dělá v běžném pracovním procesu nyní, mnohem exaktnější zpětná vazba uvidíte své chování v řeči čísel, revize a aktualizace plánů navržených týmových i individuálních změn + koučink k pokroku v těchto změnách, výměna zkušeností s plněním plánů osobního rozvoje, získání a protrénování nových nástrojů zvyšování efektivity, získáte popis GRID dimenzí chování, které zkoumá 360stupňová zpětná vazba = dostanete exaktně popsané měkké složky chování, získáte hotovou 360 stupňů zpětnou vazbu na měkké dovednosti, které ovlivňují výkonnost. Jak to probíhá Vstupy Nejpozději patnáct dnů před konáním druhého workshopu obdrží účastníci přípravné materiály: studijní text Hodnocení a zpětná vazba ; pracovní listy s návodem na domácí přípravu; pokyny k organizaci programu. Za pomoci výše uvedených materiálů účastníci získají nové znalosti. Dále vyplní on-line sebehodnocení v rámci 360stupňové zpětné vazby. Zpracování přípravy zabere cca 3 hodiny času a je nutnou podmínkou účasti na workshopu. Průběh Mnozí absolventi workshopu Leadership umí naplánované změny začít a po určitou dobu udržovat. Ne všichni však zvládnou započaté změny bez další podpory úspěšně dokončit. Z toho důvodu následuje po 3 měsících jeden den na revizi dosaženého stavu a vzájemné

13 sdílení úspěchů i neúspěchů mezi účastníky. Vede k posílení motivace a umožňuje konzultovat s facilitátorem aktuální situaci. Během dne se účastníci společně věnují sdílení zkušeností s realizací změn, které si předsevzali v předchozím workshopu, zkoumání zpětné vazby z pracoviště (360stupňová zpětná vazba), hledání dalších možností ke změnám k užitečnějšímu fungování na pracovišti i v soukromí. Výstupy V průběhu workshopu získají účastníci zpětnou vazbu na své současné (manažerské) chování a dosaženou změnu výkonnosti. Pro zvýšení autentičnosti pohledu na sebe pracují s výstupy 360stupňové zpětné vazby od kolegů z pracoviště, odkud přicházejí. Díky tomu mohou přesněji identifikovat své slabé i silné stránky. Zároveň dostanou a protrénují i nové nástroje zvyšování výkonnosti, Smyslem programu je podpořit zvládání změn v chování účastníků. 1c) RMV 3. workshop Efektivní práce (1 den) Efektivní prací rozumějme co nejlepší využití dostupných zdrojů. Minimální počet účastníků: 8 Maximální počet účastníků: 20 Program Efektivní práce je vhodné zrealizovat do 3 měsíců po skončení druhého workshopu. Kde to bude dávat silný smysl, je možné tento workshop použít jako zcela samostatný workshop ke zvyšování efektivity a vztahů. Konkrétně co Vám účast přinese: naučit se využívat složky chování v práci na projektu, posílení schopnosti zacílit činnosti a dodržet správný rozsah a úroveň detailu, zamyslet se nad přínosy správného zacílení práce, uvědomit si časté situace, kdy manažer svým chováním snižuje efektivitu, účastníci pochopí, které konkrétní návyky snižují kvalitu a efektivitu práce, zjistí, které produktivní návyky lehce zapadnou do jejich praxe,

14 zjistí, jak maximalizovat vytěžení dostupných zdrojů a zakomponovat konkrétní činnosti vedoucí k vytěžení do svého plánu pracovních aktivit, zjištění, co dělat se ztrátou efektivity. Důvody poklesu efektivity jsou a) ve stylech chování, b) když lidé neudrží vhodnou míru detailu, c) když lidé ztratí přehled o hranicích zadání, budou odhalena slabá místa a účastníci upraví akční plán změn, dojde ke zvýšení efektivity spolupráce. Jak to probíhá Vstupy Nejpozději patnáct dnů před konáním třetího workshopu obdrží účastníci přípravné materiály: studijní text Efektivní spolupráce ; pracovní listy s návodem na domácí přípravu; pokyny k organizaci programu. Za pomoci výše uvedených materiálů účastníci prozkoumají svůj aktuální styl práce a spolupráce v týmu a vyhodnotí praktické dopady. Zpracování přípravy zabere cca 2,5 hodiny času a je nutnou podmínkou účasti ve workshopu. Příprava musí být dokončena před společným setkáním, její výsledky jsou potřebné od samého počátku programu. Průběh Přibližně šest měsíců po začátku programu RMV se účastnící scházejí v posledním workshopu, aby si společně ověřili své porozumění efektivní spolupráci. Mají příležitost ukázat, že nové návyky a dovednosti z předchozích částí programu se staly pevnou součástí jejich práce. V této fázi se stává pokročilá dovednost zacílení týmové práce jejich základním nástrojem, kterým ovlivňují úspěšnost procesů ve firmě. Růstu jejich (manažerské) výkonnosti již nestojí nic v cestě. Účastníci se společně věnují: rozvoji pokročilé dovednosti zacílení týmové práce a celé kontinuální reflexe; dovednostem spolupráce v projektovém týmu; posílení návyku důkladné přípravy před zahájením práce; objevení, jak a na které časové úseky plánovat své činnosti; organizaci pracovního času a prováděných aktivit; rozvoji schopnosti pohybovat se při práci v různých kontextech; udržení hranic plánované činnosti; efektivnímu využívání a sdílení omezených zdrojů;

15 principům důsledného dokončování úkolů. Nosnou aktivitou je vytvoření projektu s použitím kontinuální reflexe a zacílení. To probíhá následovně: 1. Zpracování projektu na zavádění Kontinuální reflexe (akcent na Zacílení) do praxe 2. Hodnocení složek projektu, resp. složek chování při práci na projektu 3. Rozbor v plénu 4. Závěry (plány změn) Součástí je i minilekce o tom, jak fungují normy a pravidla ve firmě a jaký mají vliv na výkon a vztahy. Výstupy Účastníci pracují individuálně i v týmu na zadaných aktivitách. Po splnění aktivit jsou jako skupina vedeni k důkladnému rozboru své práce a k plánování změn po návratu na pracoviště. Změny vedou ke zvýšení efektivity jejich práce a jsou závazné. Smyslem programu je zvýšit efektivitu práce účastníků.

16 2 Týmová práce (obdoba Leadership pro nižší pozice, např. pro mistry, délka 2 dny) TENTO PROGRAM SE REALIZUJE POUZE JAKO INTERNÍ PROGRAM PRO JEDNU FIRMU. Minimální počet účastníků: 8 Maximální počet účastníků: 20 Cílová skupina Členové týmů, jejichž nadřízení absolvovali workshop Leadership nebo celý cyklus workshopů Rozvoj manažerské a osobní výkonnosti. Přínosy pro účastníky Sebezkušenostní synergogický workshop Týmová práce podporuje účastníky a jejich manažery tím, že zvyšuje u podřízených zájem a pocit spoluzodpovědnosti za způsob fungování týmu. Všichni začínají mluvit stejným jazykem (GRID jazykem). Nepodobá se tradičním školením ani tréninkům. Většinu času tráví účastníci v týmech plněním zadaných aktivit a zkoumáním svého chování. Silné zážitky pak umožňují najít lepší způsob spolupráce. Absolventi programu jsou připraveni se měnit a podporovat svůj tým, protože: porozumí vlivu různých komunikačních a manažerských stylů na pracovní prostředí; prozkoumají vlastní styl chování, nácvik rozpoznání stylů kolegů; reálná práce se styly ostatních, využití svého stylu a stylů kolegů jako celku k dosažení výsledku a synergie; dojde k pochopení dynamiky skupinové práce, zažijí si, jak okamžitě dosáhnout změn; pojmenují si své silné a slabé stránky v týmové spolupráci a v komunikaci; analytika - měření výsledků, tj. efektivity práce sebe i ostatních: aplikace vzorců, měření měkkých složek spolupráce; analytika - měření dosažené synergie; analytika - měření kvality procesu dosahování výsledků; analytika následné zkoumání efektivity procesu dosahování výsledku; zažití si způsobů dosahování synergie v týmech; zažití si způsobů získání přirozené motivace ke změnám, seberozvoji, rozvoji kooperace s kolegou, proaktivitě, dotahování změn; stanovování okamžitých pravidel pro efektivní fungování týmů i jednotlivců; základy využití kontinuální reflexe;

17 řešení neshod/konfliktů mezi týmy/kolegy, zužitkování neshod/konfliktů do produktivní podoby, která přináší vyšší efektivitu výkonu; zažijí poskytování a přijímání otevřené zpětné vazby mezi všemi členy týmu; ověření užitečnosti stávajících pracovních návyků a chování každého k dosažení výsledku + nalezení konkrétních odpovědí na to, jak každý může být pro výsledky týmu užitečnější; startování konkrétních změn, individuální návrhy, jak každý účastník přispěje ke zlepšení fungování svého týmu (plány osobního rozvoje) - týmem doporučený a ověřený návrh změn každého jednotlivce k dosažení cílů změny; výměna zkušeností mezi účastníky. Pochopení stylů chování, zážitek z vynikající spolupráce, dosažených výsledků a ze zpětné vazby poskytuje východisko pro změnu chování po návratu na pracoviště. Účastníci se 100% času věnují pochopení svého chování s cílem podpořit další rozvoj týmu. Jak to probíhá Vstupy Nejpozději deset dnů před konáním workshopu obdrží účastníci přípravné materiály: praktický text popisující styly chování a jejich dopady; pracovní listy s návodem na domácí přípravu; pokyny k organizaci programu. Za pomoci výše uvedených materiálů prozkoumají svůj styl chování ve svém pracovním prostředí, prostudují manažerské a komunikační styly dle koncepce Grid a zpracují znalostní test týkající se obsahu koncepce. Příprava zabere cca 5 hodin času a je NUTNOU podmínkou účasti na programu. Špatnou přípravu již není možné v průběhu programu dohnat. Průběh První aktivita ověřuje znalosti z domácí přípravy. Účastníci rozdělení do týmů diskutují o poznatcích z přípravy a tím upevňují pochopení koncepce stylů chování. Výsledky diskuze jsou vstupem pro první měření efektivity týmové práce. Výstupy měření přináší podněty k diskuzím o výsledcích. Cílem je: prozkoumat správná řešení; pojmenovat situace, které měly vliv na týmový výsledek; vytvořit si první plán, jak v dalších aktivitách pracovat efektivněji.

18 Dalšímu přiblížení vědomému využívání stylů chování v praxi napomáhá hraný film. Na filmu trénují účastníci identifikaci projevů chování a jejich dopadu na spolupráci. Získané poznatky využijí v další týmové aktivitě, kde společně identifikují styly chování vybraných postav a jejich motivace. Opět následuje měření výsledků, vyhodnocení efektivity a týmy reflektují kvalitu své práce. Po dvou dnech intenzivní spolupráce v týmech mají účastníci dostatek podnětů ke vzájemnému poskytování otevřené zpětné vazby. Tato část je účastníky vždy hodnocena jako velmi přínosná. Každému účastníkovi věnuje tým dostatek času, aby otevřeně charakterizoval, jak byl v průběhu spolupráce vnímán. Zážitky ze dvou dnů spolupráce a výstupy ze zpětné vazby slouží jako východisko pro sepsání individuálních závazků, jak chce každý účastník přispět ke zvýšení efektivity a ke zlepšení pracovních vztahů v týmu po návratu na pracoviště. Výstupy Účastníci vypracují: individuální plány změn ve vlastním fungování, plány osobního rozvoje každého účastníka (sestaveny individuálně, doplněny o doporučení celého týmu), pravidla pro efektivní fungování týmu. Společné zážitky z efektivní spolupráce a dosažených zlepšení během workshopu jsou základem motivace každého účastníka pro splnění osobních plánů a zlepšení synergických efektů na pracovišti. Smyslem workshopu je zvýšení aktivity a pocitu spoluzodpovědnosti účastníků za způsob fungování týmu.

19 3 Rozvoj týmové výkonnosti (3 dny) TENTO PROGRAM SE REALIZUJE POUZE JAKO INTERNÍ PROGRAM PRO JEDNU FIRMU. Minimální počet účastníků: 4 Maximální počet účastníků: 20 Cílová skupina Program je určen pro rozvoj existující pracovní skupiny do podoby stmeleného, motivovaného a dlouhodobě produktivního týmu, jehož členové si důvěřují, sdílí společné hodnoty, jasně komunikují a stanovují si náročné cíle. Proto je jeho podmínkou účast členů týmu včetně vedoucího, který ho řídí. Stejným způsobem pak účastníci mohou případně pracovat na rozvoji svých vlastních podřízených. Přínosy pro účastníky zlepšení výkonnosti jednotlivců i týmu, vylepšení vztahů, které se pak jasně projeví v chování a výkonnosti, určení a posílení týmové kultury, otevřou existující problémy a vyřeší je, redukce předsudků a posílení vzájemné důvěry, přirozené začlenění manažera, nováčků do týmu, posílení důvěry týmu v kompetence každého účastníka, revize a přenastavení systému formálních i neformálních pravidel, které povedou k vyšší efektivitě a budou pro účastníky motivující, poznání a propojení hodnot na pravidla a následně na cíle. Výstupem je i skutečné poslání týmu, revize pracovních činností mezi dvojicemi účastníků, úprava činností do produktivní a motivující podoby, zakotvení dohody do pravidel (matice činností), zisk přirozené motivace podílet se na změnách, Poznámka: motivace se vytváří: - díky zážitku z rozdílů mezi projeveným funkčním a nefunkčním chováním (ne)vedoucím k výsledku, - díky tomu, že se účastník mohl podílet na tvorbě pravidel a plánu změn, - díky tomu, že na tom mohl pracovat společně s dalšími. zvýšení dobrovolné ochoty přinášet nápady ke zlepšení, nalezení dalších návazných oblastí, kde je zapotřebí změna, včetně nalezení řešení, vyjasnění odpovědností a rolí v týmu, a pravidla zacházení s mocí a autoritou, posílení reflexe, aby byli schopni uvažovat v širších souvislostech o své práci, budou realizovat výsledky týmové práce uvnitř firmy, aby změna skutečně nastala.

20 Jak to probíhá Vstupy Nejpozději deset dnů před konáním workshopu obdrží účastníci přípravné materiály: praktický text popisující styly chování a jejich dopady + praktický text o týmové práci; pracovní listy s návodem na domácí přípravu; pokyny k organizaci programu. Za pomoci výše uvedených materiálů prozkoumají svůj styl chování ve svém pracovním prostředí, prostudují manažerské a komunikační styly dle koncepce Grid a zpracují znalostní test týkající se obsahu koncepce. Dále se seznámí s různými formami týmové práce a jejich efektivitou a vhodností použití. Příprava zabere cca 5 hodin času a je NUTNOU podmínkou účasti na programu. Špatnou přípravu již není možné v průběhu programu dohnat. Průběh Jednotlivé aktivity postupně uvolňují potenciál každého člena týmu, neboť odstraňují existující překážky a posilují vztahy. První polovina programu se věnuje úpravě vztahů, která se projeví v chování. Druhá polovina programu využívá nově nastavené vztahy a chování k tvorbě pravidel, která umožní, aby se nově nastavené vztahy a chování zafixovalo. Průběh krok za krokem: Krok 1: Současná kvalita pracovních vztahů v týmu Shrnutí širších souvislostí a dohoda na společném poslání týmu, jako rámce pro fungování každého člena Pochopení, jak různé styly chování a myšlení ovlivňují kvalitu práce a spolupráce Měření současné kvality pracovních vztahů z pohledu vlivu na výsledky v týmu Měření míry dosahování synergie v týmu Účastníci si uvědomí své návyky, chování a jeho dopady na dosažení výsledků První balík toho, co by měl každý začít u sebe měnit + jak to má udělat Napojení některých činností z balíku na hlavní cíle. Následně vytvoření konkrétních kroků, jak u každého cíle dosáhnout Získání konkrétní motivace k dosažení změn Krok 2: Úroveň týmové práce Zkoumání forem týmové práce v daném týmu (sólová práce pro tým, týmová práce dvojic, týmová práce skupinky, společná práce týmu), volba správné formy ve vztahu k zadaným cílům Zkoumání vzájemných vazeb v daném týmu (souběh, články řetězu, podpora, zastupitelnost)

21 Krok 3: Týmová dohoda Pojmenování očekávaných týmových změn, kterých je potřeba dosáhnout Stanovení jasných cílů Kde je to vhodné, tak napojení cílů na dosažení individuální změny Krok 4: Zdravá a skutečná pravidla potřebná k dosažení změny Rozpoznání skutečné podoby týmových pravidel Definování optimální podoby týmových pravidel, která povedou k naplnění smyslu a cílů programu (v individuální i týmové rovině až na úroveň matic činností mezi účastníky) Klíčová aktivita: závazná dohoda určující pravidla spolupráce k dosažení změn Krok 5: Moc, autorita a role v týmu Analýza sounáležitosti, pravidel zacházení s mocí a autoritou v týmu Vyjasnění si odpovědností a rolí v týmu Identifikace potřebných změn v těchto oblastech, tvorba plánů změny Otevření konfliktů a jejich vyřešení Krok 6: Akční plán změn + osobní zpětná vazba Strukturovaný feedback na chování každého člena s cílem posílit motivaci k dosažení změny individuální i týmové Vytvoření závazného akčního plánu změn na sebe a každého člena týmu ve vztahu k naplnění smyslu a cílů programu (dosažení změny). Jde o rozpracování jednotlivých oblastí do konkrétních akčních plánů změn = účastníci si definují prioritní pracovní úkoly (vedoucí k požadované změně) pro následující tři měsíce a písemně plánují jejich realizaci, která zahrnuje zacílení pro aktuální projekty i způsob měření a vyhodnocení výsledků, a definují odpovědnost dalších jednotlivců za jejich dosažení. Stanovují si kritéria vynikajícího výkonu. Nalezení motivujících elementů k zvýšení míry spolupráce na dosažení změny Společný plán ke změně týmové výkonnosti. U každého účastníka dojde ke zvýšení aktivity a pocitu spoluzodpovědnosti za způsob fungování týmu ve vztahu k požadovaným změnám. Výstupy Výsledné dohody, včetně jednotlivých kroků realizace, budou zaznamenány v protokolech: akční plány změn ve vlastním fungování, akční plány změn ve společných činnostech mezi každou dvojicí účastníků (matice), akční plán týmových změn, poslání týmu, individuální i týmová pravidla k dosažení změn. Pod výstupy se všichni podepíší. Podoba plánů je závazná pro další fungování každého účastníka, a bude znovu diskutována na případném Revizním konzultačním workshopu nebo během konzultací.

22 Nastavená pravidla a hlavně zážitky z efektivní (měřitelné) spolupráce a dosažených zlepšení během workshopu jsou základem motivace každého účastníka pro splnění osobních/týmových plánů, dosažení změny a zlepšení výkonu a pracovní atmosféry na pracovišti. Účastníci si vytvářejí postoje nutné k budování takové změny, která je založená na otevřenosti a podněcuje vzájemnou důvěru a respekt. Členové týmu získávají pevnou základnu pro budoucí spolupráci, neboť si sami s podporou facilitátora hledají cesty k zefektivnění systému sdílení informací a delegování úkolů, zlepšení využívání času porad atp.

23 4 Synergogický rozvoj týmu (1 3 dny podle počtu účastníků) TENTO PROGRAM SE REALIZUJE POUZE JAKO INTERNÍ PROGRAM PRO JEDNU FIRMU. Minimální počet účastníků: 4 Maximální počet účastníků: není omezen Cílová skupina Program je určen pro rozvoj existující pracovní skupiny do podoby stmeleného, motivovaného a dlouhodobě produktivního týmu, jehož členové si důvěřují, sdílí společné hodnoty, jasně komunikují a stanovují si náročné cíle. Proto je jeho podmínkou účast členů týmu včetně vedoucího, který ho řídí. Stejným způsobem pak účastníci mohou případně pracovat na rozvoji svých vlastních podřízených. Program: Je vhodný pro tým, který nemá/ztrácí potřebnou efektivitu výkonu i procesu, kde jsou otevřené či skryté konflikty, které je zapotřebí rychle začít řešit. Kde je zapotřebí modifikovat / vytvořit FUNKČNÍ pravidla, hodnoty a činnosti v maticích mezi konkrétními jednotlivci + modifikovat / vytvořit FUNKČNÍ pravidla hodnoty a činnosti týmu. Vše reálně v návaznosti na žádoucí týmovou / firemní kulturu společnosti. Kde je zapotřebí využít potenciál zjevných či skrytých konfliktů. Kde je zapotřebí posílit vztahy a motivaci. Přínosy pro účastníky posílí svou schopnost dosahovat synergie; vyzkouší si strukturované diskuze zacílené na měřitelné výsledky a zlepšení; otevřou existující problémy a vyřeší je; stanoví si kritéria vynikajícího výkonu a zpracují konkrétní plán změn ve své práci; najdou konkrétní odpovědi na to, jak by mohli být pro výsledky týmu užitečnější; zažijí poskytování a přijímání otevřené zpětné vazby mezi všemi členy týmu. Účastníci se 100% času věnují rozvoji spolupráce mezi členy týmu s cílem dosahovat vyšší efektivity po návratu na pracoviště. Jak to probíhá Účastníci si v tomto programu vytvářejí postoje nutné k budování takové týmové kultury, která je založená na otevřenosti a podněcuje vzájemnou důvěru a respekt.

24 Jednotlivé aktivity postupně uvolňují potenciál každého člena týmu, neboť odstraňují existující překážky a posilují vztahy. Předpokladem úspěchu na dnešních trzích je dosahování větších výsledků s menšími zdroji, což je možné jen s využitím synergie. Cestou k ní je kvalitní a vysoce výkonná týmová práce. V efektivním týmu lidé sdílejí nejen dovednosti a zkušenost, ale i hodnoty, postoje a týmové standardy, podporující snahu o nejlepší možné výsledky. Bez toho jsou týmy ve skutečnosti jen skupinou izolovaně pracujících jedinců a spolupráce je blokována soupeřením, nejasnými cíli, špatnou komunikací a nezdravými pravidly. Členové týmu získávají absolvováním programu pevnou základnu pro budoucí spolupráci, neboť si sami s podporou facilitátora hledají cesty k zefektivnění systému sdílení informací a delegování úkolů, zlepšení využívání času porad a vzájemně si poskytnou osobní zpětnou vazbu. Dále zpracují zacílení pro aktuální projekty a definují odpovědnost jednotlivců za jejich dosažení. Z programu odcházejí s konkrétními, realizovatelnými plány a motivací k jejich uskutečnění. Vstupy Nejpozději patnáct dnů před konáním workshopu obdrží účastníci přípravné materiály: praktický text o týmové práci, který seznamuje účastníky s koncepcí dosahování synergie v týmu, a s různými formami týmové práce a jejich efektivitou a vhodností použití; pracovní listy s návodem na domácí přípravu; pokyny k organizaci programu. Účastníci se seznámí s materiály a vyplní praktický test. Příprava zabere cca 4 hodiny času a je NUTNOU podmínkou účasti na programu. Špatnou přípravu již není možné v průběhu programu dohnat. Průběh Během workshopu účastníci: definují standardy pro svou budoucí spolupráci uvnitř týmu i s kolegy mimo tým, vyjasňují si role či odpovědnosti v týmu, a pravidla zacházení s mocí a autoritou, diskutují o důsledcích chování jednotlivců a tvoří pro každého člena týmu strategii osobního rozvoje, definují prioritní pracovní úkoly pro následující tři měsíce a písemně plánují jejich realizaci, která zahrnuje i způsob měření a vyhodnocení výsledků, nastavují si parametry spolupráce až na úroveň konkrétních činností (matice), otevřou existující problémy a vyřeší je,

25 Výstupy členové týmu získávají pevnou základnu pro budoucí spolupráci, neboť si sami s podporou facilitátora hledají cesty k zefektivnění systému sdílení informací a delegování úkolů, zlepšení využívání času porad ad., z programu odcházejí s konkrétními, realizovatelnými plány a motivací k jejich uskutečnění. Výsledné dohody, včetně jednotlivých kroků realizace, budou zaznamenány v protokolech: akční plány změn ve vlastním fungování, akční plány změn ve společných činnostech mezi každou dvojicí účastníků (matice), akční plán týmových změn, poslání týmu, individuální i týmová pravidla k dosažení změn. Pod výstupy se všichni podepíší. Podoba plánů je závazná pro další fungování každého účastníka, a bude znovu diskutována na případném Revizním konzultačním workshopu nebo během konzultací.

26 5 Vztah mezi týmy (2 dny) TENTO PROGRAM SE REALIZUJE POUZE JAKO INTERNÍ PROGRAM PRO JEDNU FIRMU. Minimální počet účastníků: 8 Maximální počet účastníků: není omezen Cílová skupina Program je určen pro členy 2 reálných týmů ve firemní kultuře, včetně vedoucích manažerů obou týmů. Je vhodný v situaci, kdy je zapotřebí posílit kooperaci mezi těmito 2 týmy. Tj. nejčastěji se objevují předsudky, snižuje se ochota spolupracovat, vzniká onismus. Přínosy pro účastníky Smyslem je sjednotit, dovést k pochopení, respektu a spolupráci názorové tábory v týmech. Oni-smus posílení vzájemné důvěry a spolupráce, odstranění/redukce předsudků v nahlížení na druhý tým, nalezení společné oblasti změny a motivace na změnách společně pracovat, plán realizace společných změn, definování nových pravidel, která povedou k posílení kooperace, větší porozumění obsahu svých rolí ve firmě, zviditelnění, čím konkrétně každý přispívá k plnění cílů celku, je redukován onismus a obavy. Oni-smus umožňuje lidem vyhnout se tomu, aby se s problémy museli poprat. To je jejich problém, ne můj. Místo toho, aby lidé konali, racionalizují svou nečinnost takovými výmluvami, jako jsou např. nedokonalá nařízení, špatné procesy, chybné plánování, zvyklosti, nadřízený, ostatní členové týmu nebo nedostatek času. Každá z těchto odpovědí je druhem výmluvy, kterou lidé používají, aby se vyhnuli riziku plynoucímu z vyzkoušení něčeho nového nebo riziku podstoupení nejistoty změny. Když lidé cítí, že problém má někdo jiný, nemají osobní zájem na jeho vyřešení. Nejistoty a obavy Často vedou lidi k odmítání zodpovědnosti za problémy nebo obtíže. Paradoxně se to děje i tehdy, když mají k dispozici nástroje k jejich řešení. To snadno vyústí v neefektivní situaci, kdy členové týmu pouze sledují, jak se problém vyvíjí a vyhrocuje, aniž by podnikli opatření, která by vyhrocení zamezila.

27 Přijmout problém za vlastní znamená řešit jej s osobním nasazením, zodpovědností a ochotou podstupovat předvídatelná rizika. Jak to probíhá Vstupy Pro tento program nejsou žádné přípravné materiály. Průběh Účastníci si v tomto programu vytvářejí postoje nutné k budování takové změny, která je založená na otevřenosti a podněcuje vzájemnou důvěru a respekt. práce s předsudky: seznámení ostatních s tím, jak se navzájem hodnotíme/jak odlišně smýšlíme o druhém týmu a požadovaných změnách; Výstupy diskuse o vzájemném hodnocení a odlišnosti pohledů; dohoda, co jsou ochotni ve svém chování sami změnit a co by chtěli změnit od kolegů; nalezení motivujících elementů k zvýšení míry spolupráce na dosažení změny; dohoda na společném pochopení poslání týmů; dohoda, na kterých oblastech společného fungování je třeba pracovat; rozpracování jednotlivých oblastí do konkrétních akčních plánů změn = účastníci si definují prioritní pracovní úkoly (vedoucí k požadované změně) pro následující tři měsíce a písemně plánují jejich realizaci, která zahrnuje zacílení pro aktuální projekty i způsob měření a vyhodnocení výsledků, a definují odpovědnost jednotlivců za jejich dosažení; klíčová aktivita: závazná dohoda určující pravidla spolupráce k dosažení změn. Výsledné dohody, včetně jednotlivých kroků realizace, budou zaznamenány v protokolech: akční plány změn ve vlastním fungování, akční plány změn ve fungování každého týmu, akční plány změn ve společném fungování obou týmů, poslání týmů a týmový plán využití 9.9 řešení pro realizaci změn. Pod výstupy se všichni podepíší. Podoba plánu je závazná pro další fungování každého účastníka/týmu, a bude znovu diskutována na Revizním konzultačním workshopu nebo během konzultací. Nastavená pravidla a hlavně zážitky z efektivní spolupráce a dosažených zlepšení během workshopu jsou základem motivace každého účastníka pro splnění osobních/týmových plánů, dosažení změny a zlepšení pracovní atmosféry na pracovištích obou týmů.

28 6 Vztahová inteligence TENTO PROGRAM SE REALIZUJE POUZE JAKO INTERNÍ PROGRAM PRO JEDNU FIRMU. Minimální počet účastníků: 4 Maximální počet účastníků: není omezen Cílová skupina Program je pro kohokoliv, kdo chce efektivně budovat vztahy na pracovišti i v osobním prostředí. Nejvyšší efektivity se dosahuje, pokud se programu účastní 1 samostatný tým. Přínosy pro účastníky vědomá práce se vztahy, zorientování se ve zdánlivě neuchopitelném světě vztahových dovedností, porozumění dopadům různých stylů chování na vztahy, pojmenují si své silné a slabé stránky v interakci s kolegy, a dopad těchto stránek na vztahy, zažijí poskytování a přijímání otevřené zpětné vazby mezi všemi členy týmu, která pročistí vztahy a dá jasný plán, jak vztahy na individuální i týmové úrovni budovat, sami hledají konkrétní odpovědi, jak přispějí k rozvoji vztahů na pracovišti, posílení vzájemné důvěry a spolupráce, odstranění/redukce předsudků v nahlížení na druhé, nalezení motivace na změnách společně pracovat, plán realizace společných změn v oblasti vztahů, definování nových pravidel, která povedou k posílení vztahů, je redukován onismus a obavy. Jak to probíhá Vstupy Nejpozději deset dnů před konáním workshopu obdrží účastníci přípravné materiály: praktický text popisující styly chování a jejich dopady na vztahy; pracovní listy s návodem na domácí přípravu; pokyny k organizaci programu. Za pomoci výše uvedených materiálů prozkoumají styly chování z pohledu jejich dopadů na vztahy, a srovnají tyto znalosti s viditelnými styly chování a vztahy ve svém pracovním prostředí. Určí si ideální styly chování uplatnitelné na jejich pracovišti, vyplní znalostní test. Příprava zabere cca 5 hodin času a je NUTNOU podmínkou účasti na programu. Špatnou přípravu již není možné v průběhu programu dohnat.

29 Průběh týmová aktivita trénink dovedností a test pochopení domácí přípravy měření dosažených výsledků a reflexe stylů chování členů týmu skupinová diskuze o stylech chování v souvislosti s pracovními vztahy nácvik rozpoznání stylů chování za pomoci hraného filmu měření dosažených výsledků a reflexe chování pro zužitkování poznatků v další práci 4 otázky zjištění a redukce předsudků osobní zpětná vazba individuální návrhy, jak každý účastník přispěje ke zlepšení fungování vztahů ve svém týmu vypracování týmového projektu zlepšení pracovních vztahů na pracovišti Výstupy Účastníci vypracují: individuální plány změn ve vlastním fungování z pohledu zlepšení vztahů (sestaveny individuálně, doplněny o doporučení celého týmu), týmový plán změn vedoucí ke zlepšení týmové kultury (akcent na vztahy), pravidla pro efektivní vztahové fungování týmu. Smyslem je prožít a pochopit dopady stylů chování na vztahy, motivaci lidí ke spolupráci a na dosažené výsledky. Silné zážitky pak umožňují najít lepší způsob chování na úrovni vztahů.

30 7 Hybrid (2 dny) TENTO PROGRAM SE REALIZUJE POUZE JAKO INTERNÍ PROGRAM PRO JEDNU FIRMU. Minimální počet účastníků: 4 Maximální počet účastníků: není omezen Cílová skupina Kdokoli, kdo zároveň potřebuje pracovat na posílení svých kompetencí a zároveň na změně svého chování (vyšší výkonnost i vztahy). Program je kombinací Synergogiky a tréninku vybraných kompetencí, které se střídají v blocích. Výběr kompetencí provádí klient. Přínosy pro účastníky změna chování i výkonnosti, porozumění vlivu různých stylů chování na pracovní prostředí, prozkoumání vlastního stylu chování, nácvik rozpoznání stylů kolegů/klienta, reálná práce se styly ostatních, využití svého stylu a stylů kolegů/klienta jako celku k dosažení výsledku a synergie, pochopení dynamiky skupinové práce, zažijete si, jak okamžitě dosáhnout změn, způsoby ovlivňování výkonnosti ostatních, analytika - měření výsledků, tj. efektivity práce sebe i ostatních: aplikace vzorců, měření měkkých složek spolupráce, analytika - měření dosažené synergie, analytika - měření kvality procesu dosahování výsledků, analytika následné zkoumání efektivity procesu dosahování výsledku, zažití si způsobů dosahování synergie v týmech, zažití si způsobů získání přirozené motivace ke změnám, seberozvoji, rozvoji kooperace s kolegou či klientem, proaktivitě, dotahování změn, práce s kontinuální reflexí pro zvýšení efektivity výkonu jednotlivců i týmů (reflexe dimenzí kvalita iniciativy, zkoumání, argumentace, rozhodování, zužitkování neshod), stanovování okamžitých pravidel pro efektivní fungování týmů i jednotlivců, řešení neshod/konfliktů mezi týmy//kolegy/u klienta, zužitkování neshod/konfliktů do produktivní podoby, která přináší vyšší efektivitu výkonu, ověření užitečnosti stávajících pracovních návyků a chování každého k dosažení výsledku + nalezení konkrétních odpovědí na to, jak každý může být pro výsledky týmu užitečnější, startování konkrétních změn individuálních i týmových, vypracování plánů osobního (i týmového) rozvoje, výměna zkušeností mezi účastníky,

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ VZDĚLÁVACÍ A VÝCVIKOVÉ KURZY Nabízíme: INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP PROGRAMY NA KLÍČ Význam má takové vzdělávání, které reaguje na zcela konkrétní potřeby. Kurzy v oblasti : sociálně

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY.

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY. Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628 873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 2. POLOLETÍ 2018 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

management Komplexní program rozvoje manažerů 4MOTION TM Cesta vzhůru

management Komplexní program rozvoje manažerů 4MOTION TM Cesta vzhůru 4MOTION TM Komplexní program rozvoje manažerů Cesta vzhůru management 4MOTION TM : Program rozvoje manažerů Manažerský rozvoj není událost, ale proces. Místo jednorázových interních školení zvolte komplexní

Více

ČÁST II. Manažerské dovednosti

ČÁST II. Manažerské dovednosti Příloha č. 1 ODBORNÁ SPECIFIKACE ČÁST II. Manažerské dovednosti Tato část veřejné zakázky je zaměřena na realizaci kurzů Manažerské dovednosti. Veškeré výstupy týkající se předmětu výběrového řízení budou

Více

Absolvováním modulu získáte :

Absolvováním modulu získáte : Vzdělávací moduly a workshopy: NARATIVNÍ MANAGEMENT a SYSTEMICKÉ FIREMNÍ KONSTELACE - jako nástroj řešení firemních problémů, firemních strategií, utváření funkčních firemních leverage, řešení vztahových

Více

Nabídka spolupráce stručný přehled témat, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit

Nabídka spolupráce stručný přehled témat, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit Nabídka spolupráce stručný přehled t, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit Pro Centre, s.r.o. Ing.Jana Bíšková Jednatelka společnosti E mail : jana.biskova@procentre.eu

Více

Můj přístup ke koučování. Petr Mateřánka

Můj přístup ke koučování. Petr Mateřánka Můj přístup ke koučování Petr Mateřánka 1 Obsah 1. O koučinku 2. Můj koučovací nástroj 3. Parametry realizace 4. Postup realizace 2 1. O koučinku NEPOUTÁM POZORNOST NA PROBLÉM, ALE NA ŘEŠENÍ. Velmi účinný

Více

PROFIL KOUČE ALEXANDRA KNOBLOCHOVÁ. "Směr, jakým vítr vane sice nezměníte, ale zcela jistě můžete změnit směr svých plachet"

PROFIL KOUČE ALEXANDRA KNOBLOCHOVÁ. Směr, jakým vítr vane sice nezměníte, ale zcela jistě můžete změnit směr svých plachet PROFIL KOUČE ALEXANDRA KNOBLOCHOVÁ "Směr, jakým vítr vane sice nezměníte, ale zcela jistě můžete změnit směr svých plachet" Změna je život, K Lesu 345, 142 00 Praha 4, tel: +420777 350 612, PROFIL KOUČE

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606628873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY.

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY. Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. POLOLETÍ 2017 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM +Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel 606628873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MANAŽERSKÁ AKADEMIE Cíl kurzu : Cílem vzdělávacího programu je posílení manažerských dovedností liniových a středních

Více

POZVÁNKA NA SEMINÁŘE PRO MANAŽERY

POZVÁNKA NA SEMINÁŘE PRO MANAŽERY POZVÁNKA NA SEMINÁŘE PRO MANAŽERY POZITIVNÍ PŘÍSTUP, TVOŘIVÉ MYŠLENÍ A MOTIVACE K DOSAHOVÁNÍ VÝSLEDKŮ Termín: 7. 8. ledna 2015 ŘÍZENÍ VÝKONU, HODNOCENÍ A MOTIVACE Termín: 18. 19. března 2015 MÍSTO KONÁNÍ:

Více

Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců

Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Příloha č. 7 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 2 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Klíčová aktivita: Štíhlá administrativa Štíhlá administrativa a Kurz naplánovaný

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY.

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY. Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 2. POLOLETÍ 2019 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

Modelový program výcviku manažerů

Modelový program výcviku manažerů Modelový program výcviku manažerů (se specifickým zaměřením na prvoliniový management) CÍL VÝCVIKU... 2 METODY VÝCVIKU... 2 NÁPLŇ VÝCVIKU... 2 1. ROLE A OSOBNOST SUPERVIZORA (= PRVOLINIOVÉHO MANAŢERA)

Více

NETRADIČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ V MOTIVUJÍCÍM PROSTŘEDÍ MONIKA FENYKOVÁ, AV MEDIA, A.S.

NETRADIČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ V MOTIVUJÍCÍM PROSTŘEDÍ MONIKA FENYKOVÁ, AV MEDIA, A.S. NETRADIČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ V MOTIVUJÍCÍM PROSTŘEDÍ MONIKA FENYKOVÁ, AV MEDIA, A.S. AV MEDIA, A.S. KDO JSME Inspirace Inovace - Integrace HODNOTY - LIDÉ Jsme si vědomi, že náš úspěch

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel. 606 628 873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MANAŽERSKÁ AKADEMIE Cíl kurzu : Cílem vzdělávacího programu je posílení manažerských dovedností liniových a

Více

Funkční studium DOTO

Funkční studium DOTO Funkční studium DOTO Bylo nebylo Před 17ti lety Přání MÍT SVOJE VLASTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Rozhodnutí REALIZOVAT JE VLASTNÍMI SILAMI SAMI Co bylo na začátku Praktické studium, 1 rok prezenčního vzdělávání (semináře,

Více

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba TÝMOVÝ VÝSTUP Týmový výstup 360 zpětné vazby 360 zpětná vazba ÚVOD Týmový výstup nabízí přehled výsledky napříč zvolenou skupinou. Výstup odpovídá strukturou individuálním výstupním zprávám a pracuje s

Více

Rozvoj manažerské výkonnosti

Rozvoj manažerské výkonnosti Rozvoj manažerské výkonnosti Průvodce synergogickým rozvojovým programem. Strana 1 Stručný přehled Synergogicky koncipovaný cyklus workshopů Rozvoj manažerské výkonnosti poskytuje prostor k objevení vlastního

Více

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1 Význam teambuildingu Kdy jej uskutečnit Závazek Teambuilding 1 Teambuilding workshop Je užitečný pro odborníky, kteří hledají nové strategie, techniky a prostředky teambuildingu Umožňuje řídícím manažerům,

Více

Metodika konzultační činnosti ve školách v projektu Školy v pohybu II.

Metodika konzultační činnosti ve školách v projektu Školy v pohybu II. Metodika konzultační činnosti ve školách v projektu Školy v pohybu II. Realizátor projektu: o. s. AISIS Kladno Realizace projektu: říjen 2009 prosinec 2011 Autoři: realizační tým projektu Tento projekt

Více

Koučink efektivní možnost rozvoje lidí

Koučink efektivní možnost rozvoje lidí Koučink efektivní možnost rozvoje lidí Mgr. Alena Jandáčková 11.května 2010 Training Coaching Consulting Obsah prezentace 1. Co je a co není koučink 2. Koučování a mentoring 3. Osobnost kouče 4. Pro koho

Více

TALENT CAREER PROGRAM

TALENT CAREER PROGRAM TALENT CAREER PROGRAM ZJISTĚTE,CO VE VÁS JE! T&CC s.r.o. 2008 Odborný garant: Mgr. Jakub Hermánek Projektový manager ČR: Ing. Helena Mitlehnerová SR: Ing. Adela Masaryková ZAČNĚTE KARIÉRU ROVNOU U TĚCH

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s.

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY Předmětem

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

Cíl kurzu: Naučit účastníky technikám efektivní komunikace a zvládání emocí, lépe poznat sám sebe a rozvíjet svoji komunikační obratnost.

Cíl kurzu: Naučit účastníky technikám efektivní komunikace a zvládání emocí, lépe poznat sám sebe a rozvíjet svoji komunikační obratnost. Příloha č. 1 Specifikace předmětu plnění Specifikace jednotlivých kurzů: 1) OSOBNOST MANAŽERA A EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE Cíl kurzu: Naučit účastníky technikám efektivní komunikace a zvládání emocí, lépe poznat

Více

TVORBA JEDNODUCHÝCH TABULEK... 2 SMÍŠENÝ ODKAZ, VNOŘENÉ FUNKCE, VARIACE FUNKCE KDYŽ... 3

TVORBA JEDNODUCHÝCH TABULEK... 2 SMÍŠENÝ ODKAZ, VNOŘENÉ FUNKCE, VARIACE FUNKCE KDYŽ... 3 Obsah EXCEL 1 EXCEL 2 EXCEL 3 EXCEL 4 TVORBA JEDNODUCHÝCH TABULEK... 2 SMÍŠENÝ ODKAZ, VNOŘENÉ FUNKCE, VARIACE FUNKCE KDYŽ... 3 STATISTICKÉ FUNKCE V KOMPLEXNÍ TABULCE A PODMÍNĚNÝ FORMÁT... 4 VYHLEDÁVACÍ

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY.

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY. Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. POLOLETÍ 2019 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník

Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník Na svých pozicích řešíte množství situací a vztahů, které jsou pro vás náročnější než jiné a pravděpodobně si kladete otázku proč. Jednou z možností, jak na tuto

Více

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Společnost TEMPO byla založena na podzim roku 1996 v Ostravě. V roce 1998 jsme začali působit v Praze. Nyní školíme po celé ČR. Nabízíme vám

Více

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech:

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: 1.AKTIVIZAČNÍ TECHNIKY: 1.Psychologická gramotnost pedagoga (rozsah 25 hodin, třídenní celodenní kurz) Prožitkový seminář

Více

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Společnost GE Money bank, a.s. tímto uděluje povolení Zbyňkovi Němcovi použít obchodní název společnosti GE Money bank,

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

ČÁST 1 VZ Školení na měkké a manažerské dovednosti

ČÁST 1 VZ Školení na měkké a manažerské dovednosti ČÁST 1 VZ Školení na měkké a manažerské dovednosti Kurz č. 1 Praktický leadership a manager jako coach Praktický leadership a manager jako coach 12 hodin ve 2 školicích dnech / 1 skupina 24 osob / - Seznámení

Více

studijních oborů na MU

studijních oborů na MU Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno, 10.10. 2008 Odbor pro strategii a rozvoj 1 Hodnocení studijních programů představuje kontinuální proces monitorování a zlepšování studijních

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu Tel. 606628873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PŘESVĚDČIVÁ PREZENTACE Úspěšnost nás všech závisí na našich schopnostech, pracovním nasazení, na výsledcích naší

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Rozvoj a vzdělávání zaměstnanců Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s. 347-352 Whitmore, J.:

Více

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ děláme z dobrých firem skvělé Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ Proč jsou procesy na prvním místě Úspěšné společnosti optimalizují své procesy, zvyšují efektivitu výroby, prohlubují flexibilitu

Více

NAŠE POSLÁNÍ. Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena.

NAŠE POSLÁNÍ. Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena. NAŠE POSLÁNÍ Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. VÍCE NEŽ 30 LET ZKUŠENOSTÍ 100 000 SETKÁNÍ S KLIENTY KAŽDÝ ROK KANCELÁŘE VE VÍCE NEŽ 140 ZEMÍCH TISÍCE DRŽITELŮ FIREMNÍCH PRŮKAZŮ FRANKLINCOVEY

Více

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE Obsah kurzu Jak rozjet koučovací kulturu ve firmách Koučink má v dnešní době již své pevné místo v oblasti vzdělávacích a rozvojových aktivit pro zaměstnance. Firmy někdy nahodile,

Více

Neurolingvistické programování. Facilitace a moderování - vedení týmových porad. Obchodní dovednosti. Kompetentní manažer

Neurolingvistické programování. Facilitace a moderování - vedení týmových porad. Obchodní dovednosti. Kompetentní manažer Příloha č. 5: Tabulka pro výpočet nabídkové Název kurzu Vedení a koučink zaměstnanců Time management Work-life balance pro manažery Koučink pro manažery Principy motivace týmu a sebemotivace Komunikační

Více

Vzdělávání k diverzitě

Vzdělávání k diverzitě Vzdělávání k diverzitě jako součást vzdělávacího programu organizace Marie Čermáková 1 Struktura prezentace Úvodem Jak začít se vzděláváním v diverzitě Vzdělávání v diverzitě principy Znalost diverzity

Více

Emoční inteligence. Zuzana Duffková Datum: 9.2.2009. Připravila: TEAM.CZ, s.r.o. Za potokem 46, 106 00 Praha 10 tel.: +420 272 766 242 info@team.

Emoční inteligence. Zuzana Duffková Datum: 9.2.2009. Připravila: TEAM.CZ, s.r.o. Za potokem 46, 106 00 Praha 10 tel.: +420 272 766 242 info@team. Emoční inteligence Připravila: Zuzana Duffková Datum: 9.2.2009 TEAM.CZ, s.r.o. Za potokem 46, 106 00 Praha 10 tel.: +420 272 766 242 info@team.cz Jak ovlivňují emoce můj výkon? Jaká je souvislost mezi

Více

ČÁST I. Interaktivní komunikační dovednosti

ČÁST I. Interaktivní komunikační dovednosti Příloha č. 1 ODBORNÁ SPECIFIKACE ČÁST I. Interaktivní komunikační dovednosti Tato část veřejné zakázky je zaměřena na realizaci kurzů Interaktivní komunikační dovednosti. Veškeré výstupy týkající se předmětu

Více

ROZVOJ KOUČINKOVÝCH DOVEDNOSTÍ JAKO NÁSTROJE LEADERSHIPU. Tim Šlapák

ROZVOJ KOUČINKOVÝCH DOVEDNOSTÍ JAKO NÁSTROJE LEADERSHIPU. Tim Šlapák ROZVOJ KOUČINKOVÝCH DOVEDNOSTÍ JAKO NÁSTROJE LEADERSHIPU PRVOLINIOVÝCH VEDOUCÍCH Tim Šlapák Jak na to půjdeme Potřeba rozvoje leadershipu u prvoliniových manažerů Specifika koučinku a mentoringu v této

Více

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D.

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Odborné praktické vzdělávání aktuáln lní situace, výzvy a problémy 23.10.2013 Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Ostravská univerzita v Ostravě Fakulta sociálních studií, Katedra sociální práce I. Úvod (význam

Více

Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám

Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám Škola: Gymnázium Ostrov Využití ICT hraje významnou roli ve vizi a je plně zahrnuto do koncepce rozvoje školy. 1. řízení a plánování

Více

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích a poradenských služeb v rámci projektu Zavedení systému hodnocení a motivace zaměstnanců David Türke Uniwin 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE

Více

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program Basic Four vzdělávací program Cílem vzdělávacího programu Basic Four je poskytnout vedoucím pracovníkům v sociálních službách ucelené vzdělávání, které jim poskytne znalosti a dovednosti ve všech oblastech,

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB CROSSLINE SERVICES s.r.o. Jeremiášova 870 155 00 Praha 5 IČO: 241 43 065 DIČ: CZ24143065 Kontaktní osoba: Ing. Veronika Kimmer GSM: +420 777 755 618 veronika.kimmer@crosslineservices.cz

Více

STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY

STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY STRATEGIE ROZVOJE KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV NA ROKY 2016 2021 II Úkolem Kanceláře veřejného ochránce práv (dále jen Kancelář ), je poskytovat ochránci servis a podporu nezbytnou k naplnění poslání,

Více

ROZVOJ LIDÍ A TÝMŮ. Mgr. Vladimír J. Dvořák

ROZVOJ LIDÍ A TÝMŮ. Mgr. Vladimír J. Dvořák ROZVOJ LIDÍ A TÝMŮ Mgr. Vladimír J. Dvořák Organisation development (OD) aplikace vědeckého poznání na svět reálných problémů šest dekád praktických zkušeností a rozvoje oboru po celém světě Prof. Dr.

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

Váš tým ve formě. Test Your Team. Souhra. Řešení problémů. Kondice. Tvořivost. Výkonnost. Komunikace

Váš tým ve formě. Test Your Team. Souhra. Řešení problémů. Kondice. Tvořivost. Výkonnost. Komunikace Souhra Řešení problémů Test Your Team Komunikace 1 Tvořivost Kondice Výkonnost Váš tým ve formě Charakter programu: Jedná se o celodenní program vhodný pro firemní týmy. Zahrnuje pestrou řadu zajímavých

Více

HODNOTÍCÍ MODUL HOW 2 KNOW MODEL MANAŽER

HODNOTÍCÍ MODUL HOW 2 KNOW MODEL MANAŽER A IS IS, a.s. F l o r i á nsk é nám. 1 0 3-27 2 0 1 K l a d no - h2 k.a i si s.c z T e l., f a x: +4 2 0 312 245 8 1 8 - e -m a il: h2 k @ a i si s. c z HODNOTÍCÍ MODUL HOW 2 KNOW Nástroj pro hodnocení

Více

ICF ČR Etika a profesní standardy Přínosy koučování dle ICF

ICF ČR Etika a profesní standardy Přínosy koučování dle ICF ICF ČR Etika a profesní standardy Přínosy koučování dle ICF (duben 2014) ICF KOUČINK Koučink představuje důvěryhodný vztah, který napomáhá klientovi podniknout konkrétní kroky za účelem dosažení jeho vize,

Více

Specifikace vzdělávacích aktivit projektu. Firemní vzdělávání Atos IT Solutions and Services

Specifikace vzdělávacích aktivit projektu. Firemní vzdělávání Atos IT Solutions and Services Specifikace vzdělávacích aktivit projektu Firemní vzdělávání Atos IT Solutions and Services Atos IT Solutions and Services, s.r.o. připravuje ucelený tréninkový program pro 2 klíčové skupiny společnosti

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb PhDr. Hana Janečková, PhD. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha 16.2.2006 Význam vzdělávání v dějinách

Více

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II Obsah kurzu Jak rozjet koučovací kulturu ve firmách Koučink má v dnešní době již své pevné místo v oblasti vzdělávacích a rozvojových aktivit pro zaměstnance. Firmy někdy

Více

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace P R O J E K T O V Ý Z Á M Ě R EU peníze školám Žadatel projektu: Název projektu: Název operačního programu: Prioritní osa programu: Název oblasti

Více

Mozaika rozvojových aktivit Školy manažerského rozvoje

Mozaika rozvojových aktivit Školy manažerského rozvoje Mozaika rozvojových aktivit Školy manažerského rozvoje Mozaika rozvojových aktivit Management by Resultes je na výsledky orientovaný systém rozvoje měkkých, manažerských, obchodních a systémových kompetencí

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu mobil 606628873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ASERTIVNÍ JEDNÁNÍ V PRAXI - ZDRAVÉ SEBEPROSAZENÍ Chcete si získat respekt svých kolegů či klientů? Chcete se

Více

ZÁVĚREČNÁ MONITOROVACÍ ZPRÁVA SHRNUTÍ

ZÁVĚREČNÁ MONITOROVACÍ ZPRÁVA SHRNUTÍ Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce CZ.1.04/1.1.02/35.00379 Vzděláváním zaměstnanců KOBLA, spol. s r.o. ke zvýšení jejich adaptability KOBLA, spol. s.r.o. IČ 42192153 Kontaktní osoba

Více

Strategická role moderního personálního řízení (útvaru HR) - základní kámen konkurenceschopnosti. Hradec Králové

Strategická role moderního personálního řízení (útvaru HR) - základní kámen konkurenceschopnosti. Hradec Králové Strategická role moderního personálního řízení (útvaru HR) - základní kámen konkurenceschopnosti Hradec Králové 10.11.2016 www.profimen.cz 16.11.2016 2 16.11.2016 3 Strategická role moderního personálního

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Název programu: Řízení projektů v praxi Popište obsah jednotlivých

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 2. Obsah podrobná struktura a soubor témat výuky: SOUHRNNÁ ANOTACE KURZU: KURZ JE URČEN PRO VYUČUJÍCÍ ZŠ A SŠ. ZAMĚŘUJE

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628 873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TRÉNINK INTERNÍCH LEKTORŮ Máte možnost získání nezbytně nutné pedagogické minimum pro interní vzdělávání

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CÍL NABÍZENÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CÍL NABÍZENÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU OLOMOUC TRAINING CENTRE s.r.o., Brněnská 47, 779 00 Olomouc tel/ fax 585 417 828, mobil 723 560 038, e mail: jana.palkova@otc-olomouc.cz N A B Í Z Í M E V Á M VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Efektivní prezentace Úspěšnost

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

v kontextu ICT a škol

v kontextu ICT a škol Strategické dokumenty v kontextu ICT a škol Kurz Metodik ICT Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU 28. února 2015 Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. pmazacova@gmail.com Strategie zaměřené na digitální

Více

Škola manažerského rozvoje s. r. o. vzdělávání, koučování, diagnostika, psychoterapie. Mozaika rozvojových aktivit Školy manažerského rozvoje

Škola manažerského rozvoje s. r. o. vzdělávání, koučování, diagnostika, psychoterapie. Mozaika rozvojových aktivit Školy manažerského rozvoje Škola manažerského rozvoje s. r. o. vzdělávání, koučování, diagnostika, psychoterapie Mozaika rozvojových aktivit Školy manažerského rozvoje Mozaika manažerského rozvoje Management by Resultes je na výsledky

Více

Přehled realizovaných pro top management společnosti

Přehled realizovaných pro top management společnosti Přehled realizovaných pro top management 11. 1. 2010 Firemní kultura a strategie 28.1.2010 Firemní kultura a strategie 1.3.2010 Vedení lidí 29.3.2010 Motivace zaměstnanců 20.4.2010 Komunikace 12.5.2010

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 06 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností TCC

Více

Základní škola Most - Zlatnická - Partnerské projekty

Základní škola Most - Zlatnická - Partnerské projekty Zábavou k odbornému vzdělávání: Podpora rovnováhy mezi formálním a neformálním učením jako nástroj k otevřené mysli žáka i pracovníka na cestě k odbornému vzdělávání Individuální projekt Zábavou k odbornému

Více

Kompetentní interní trenér

Kompetentní interní trenér Kompetentní interní trenér Vzdělávací moduly A - Rozvoj osobnosti interního trenéra B - Odborné trenérské dovednosti interního trenéra C - Nové trendy v rozvoji osobnosti a dovedností interního trenéra

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Tel. +420 543426329 TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Autor: Vít Chvál Verze dokumentu: 1.0 Datum poslední změny: 18.2.2013 Obsah: 1 Pracovník 3 2 Pracovní činnosti (Náplň práce)

Více

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje?

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013 Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ AL-Consulting s.r.o. Metody strategického poradenství v dnešní době

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

Název projektu: Interní školení zaměstnanců Školíme se vzájemně Společnost: Microsoft s.r.o. Autor: Martina Šmidochová, personální ředitelka

Název projektu: Interní školení zaměstnanců Školíme se vzájemně Společnost: Microsoft s.r.o. Autor: Martina Šmidochová, personální ředitelka Název projektu: Interní školení zaměstnanců Školíme se vzájemně Společnost: Microsoft s.r.o. Autor: Martina Šmidochová, personální ředitelka Obsah: 1. Úvodní informace o projektu 2. Popis stávající situace,

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice"

Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice" Registrační číslo: CZ.1.04/4.1.01/69.00060 Zkrácený název projektu: Vzdělávání v MěÚ Luhačovice Datum

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o.

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. PODROBNÝ ROZSAH PLNĚNÍ Část A VYTVOŘENÍ KOMPETENČNÍCH MODELŮ 1. Tvorba specifických kompetenčních

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Tato závěrečná zpráva popisuje výsledky klíčové aktivity Zavádění a rozvoj moderních metod řízení lidských zdrojů na krajském úřadu Zlínského kraje, která byla realizována v rámci projektu

Více

LEADERSHIP ACADEMY. Dana Demjanovičová HR Director STOCK Plzeň Božkov. Martin Kalenda Image Lab s.r.o

LEADERSHIP ACADEMY. Dana Demjanovičová HR Director STOCK Plzeň Božkov. Martin Kalenda Image Lab s.r.o LEADERSHIP ACADEMY Dana Demjanovičová HR Director STOCK Plzeň Božkov. Martin Kalenda Image Lab s.r.o Představení STOCK PROČ? Transformace organizace: 2013 Reorganizace na úrovni skupiny - rozdělení divize

Více

Akční plán pro zavedení systému hodnocení zaměstnanců

Akční plán pro zavedení systému hodnocení zaměstnanců M.C.TRITON, spol. s r.o. www.mc-triton.cz Zpracoval: Josef Šamánek Název projektu: Otevřený úřad efektivní řízení lidských zdrojů na MěÚ Slaný Reg. č. projektu: EU OPLZZ CZ.1.04/4.1.01/57.00141 Akční plán

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

8 kroků k zákaznické orientaci ve veřejné správě a certifikace zákaznické orientace

8 kroků k zákaznické orientaci ve veřejné správě a certifikace zákaznické orientace Pomáháme městům a obcím, manažerům a lidem v organizacích na cestě ke zlepšování kvality služeb, řízení, komunikace a rozvoje zaměstnanců. www.mvsprojekt.cz 8 kroků k zákaznické orientaci 8 kroků k zákaznické

Více

PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST

PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST Ing. Jan Doležal Agenda 2 Projektové řízení a projektová výuka Jaké jsou požadavky praxe? Význam a možnosti certifikace

Více

Řízení v souvislostech

Řízení v souvislostech Řízení v souvislostech Naše řešení Společnost LCG 360 Consulting, s.r.o. vidí příležitosti v současné době pouze v individuálních řešení, která na míru připravuje pro každého svého klienta. LCG 360 Consulting

Více

Pokyny. Vaším úkolem je vybrat řešení 24 otázek z nabídnutých variant A, B nebo C. Každé zadání předpokládá pouze jednu správnou variantu odpovědi.

Pokyny. Vaším úkolem je vybrat řešení 24 otázek z nabídnutých variant A, B nebo C. Každé zadání předpokládá pouze jednu správnou variantu odpovědi. Pokyny Vaším úkolem je vybrat řešení 24 otázek z nabídnutých variant A, B nebo C. Každé zadání předpokládá pouze jednu správnou variantu odpovědi. Otázka číslo: 1 Lídrem je typ vedoucího, který: a) zastává

Více

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech:

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: 1.AKTIVIZAČNÍ TECHNIKY: 1.Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků - určeno pro CS: pedagogičtí

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více