Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová"

Transkript

1 Výroba piva Ing. Miroslava Teichmanová

2 Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba piva Předmět: Potraviny a výživa V_2_1_1 Číslo DUM: 28 Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Ověřující učitel: Třída: Ing. Miroslava Teichmanová 2 KČ Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

3 Anotace materiálu: Prezentace je určena pro výklad tématického celku Pivo de ŠVP. Krok po kroku seznamuje žáky s jednotlivými fázemi výroby piva. U každého kroku je uveden komentář. V závěru je uvedeno prázdné schéma, které lze použít pro kontrolu a procvičení získaných znalostí. Seznam literatury a pramenů: Vlastní archiv autora Použité obrázky: Vlastní archiv a obrázky autora

4 Výroba piva Výrobu piva lze rozdělit na dvě části: 1. VÝROBU SLADU 2. VÝROBU PIVA

5 1. VÝROBA SLADU

6 ČIŠTĚNÍ A TŘÍDĚNÍ JEČMENE 1. Ječmen se musí zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna

7 ČIŠTĚNÍ A TŘÍDĚNÍ JEČMENE USKLADNĚNÍ V SILECH 2. Ječmen se musí zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna V silech je ječmen uskladněný po dobu nejméně šesti týdnů. Zde se odbourávají látky, které brání zrnu v klíčení.

8 ČIŠTĚNÍ A TŘÍDĚNÍ JEČMENE USKLADNĚNÍ V SILECH 3. Ječmen se musí zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna V silech je ječmen uskladněný po dobu nejméně šesti týdnů. Zde se odbourávají látky, které brání zrnu v klíčení. NAMÁČENÍ V NÁDUVNÍCH Ječmen se namáčí v namáčecích náduvnicích, kdy dochází k dodání vody potřebné ke klíčení. Tento proces trvá dva dny.

9 ČIŠTĚNÍ A TŘÍDĚNÍ JEČMENE USKLADNĚNÍ V SILECH 4. Ječmen se musí zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna V silech je ječmen uskladněný po dobu nejméně šesti týdnů. Zde se odbourávají látky, které brání zrnu v klíčení. NAMÁČENÍ V NÁDUVNÍCH KLÍČENÍ Ječmen se namáčí v namáčecích náduvnicích, kdy dochází k dodání vody potřebné ke klíčení. Tento proces trvá dva dny. Klíčení ječmene probíhá na humnech, kdy je ječmen uskladněn v hromadách ve vrstvě asi 80 cm, při teplotě cca 14 C, po dobu 5-7 dní. Při klíčení se tvoří enzymy a v zárodečné části zrna se vyvíjejí zárodky kořínků a listů.

10 ČIŠTĚNÍ A TŘÍDĚNÍ JEČMENE USKLADNĚNÍ V SILECH 5. Ječmen se musí zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna V silech je ječmen uskladněný po dobu nejméně šesti týdnů. Zde se odbourávají látky, které brání zrnu v klíčení. NAMÁČENÍ V NÁDUVNÍCH KLÍČENÍ HVOZDĚNÍ Ječmen se namáčí v namáčecích náduvnicích, kdy dochází k dodání vody potřebné ke klíčení. Tento proces trvá dva dny. Klíčení ječmene probíhá na humnech, kdy je ječmen uskladněn v hromadách ve vrstvě asi 80 cm, při teplotě cca 14 C, po dobu 5-7 dní. Při klíčení se tvoří enzymy a v zárodečné části zrna se vyvíjejí zárodky kořínků a listů. Po naklíčení se slad suší na hvozdech. Snižuje se obsah vody ve sladu, zastaví se vegetační pochody při zachování enzymové aktivity a vytvoří se chuťové, barevné a oxidoredukční látky.

11 ČIŠTĚNÍ A TŘÍDĚNÍ JEČMENE USKLADNĚNÍ V SILECH 6. Ječmen se musí zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna V silech je ječmen uskladněný po dobu nejméně šesti týdnů. Zde se odbourávají látky, které brání zrnu v klíčení. NAMÁČENÍ V NÁDUVNÍCH KLÍČENÍ HVOZDĚNÍ Ječmen se namáčí v namáčecích náduvnicích, kdy dochází k dodání vody potřebné ke klíčení. Tento proces trvá dva dny. Klíčení ječmene probíhá na humnech, kdy je ječmen uskladněn v hromadách ve vrstvě asi 80 cm, při teplotě cca 14 C, po dobu 5-7 dní. Při klíčení se tvoří enzymy a v zárodečné části zrna se vyvíjejí zárodky kořínků a listů. Po naklíčení se slad suší na hvozdech. Snižuje se obsah vody ve sladu, zastaví se vegetační pochody při zachování enzymové aktivity a vytvoří se chuťové, barevné a oxidoredukční látky. ODSTRANĚNÍ KLÍČKŮ ODLEŽENÍ Slad se po hvozdění zbaví sladových klíčků a nechá se odležet zhruba 6 týdnů.

12 Příprava sladu v pivovaru SLAD ŠROTOVNÍK SLADOVÁ TUČ Slad se přiveze do pivovaru kde se nechá zhruba jeden měsíc odležet Po měsíci se rozemele na tzv. sladovou tuč.

13 2. VÝROBA PIVA

14 VODA SLADOVÝ ŠROT 1. Vystírání = míchání sladu s vodou probíhá při teplotě 52 C VYSTÍRACÍ KÁĎ

15 VODA SLADOVÝ ŠROT 3x VYSTÍRACÍ KÁĎ 2. Rmutování Při rmutování se enzymatický komplex obsažený ve sladu štěpí složité polysacharidy na skvasitelné cukry. Rozhodující jsou v tomto procesu teploty 63 C a 72 C ( optimální teploty pro působení enzymů). Ze rmutovacího kotle se obsah vrací zpět do vystírací kádě. Vše se opakuje zhruba 3x. RMUTOVACÍ KOTEL

16 VODA SLADOVÝ ŠROT VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ 3x RMUTOVACÍ KOTEL Scezování Po rmutování se celé dílo přečerpá do scezovací kádě, kde se po 30 minutách vytvoří zcezovací vrstva pevných podílů a probíhá vlastní filtrace, tedy oddělení kapalného podílu - sladiny od pevného podílu - sladového mláta.

17 VODA SLADOVÝ ŠROT VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ 3x CHMEL SLADINA RMUTOVACÍ KOTEL MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA 3.Mladinová pánev - chmelovar Sladina se s chmelem prováří 120 minut. Hořké látky chmele do roztoku a výsledkem je horká mladina.

18 VODA SLADOVÝ ŠROT VÍŘIVÁ KÁĎ VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ 3x CHMEL SLADINA RMUTOVACÍ KOTEL MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA 4. Vířivá káď Ve vířivce dochází k oddělení horkých kalů. Následně je již čirá mladina schlazena v jednostupňovém deskovém chladiči na zákvasnou teplotu 8 C.

19 VODA SLADOVÝ ŠROT VÍŘIVÁ KÁĎ VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ 3x CHMEL SLADINA CHLADIČ RMUTOVACÍ KOTEL MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA 5. Chladič Mladina se ochladí na zákvasnou teplotu 8 C.

20 VODA SLADOVÝ ŠROT VÍŘIVÁ KÁĎ VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ 3x CHMEL SLADINA CHLADIČ RMUTOVACÍ KOTEL MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA SPILKY KVASINKY 6. První kvašení Přidáním pivovarských kvasnic se zahájí první stupeň kvasného procesu, při kterém se přemění větší část extraktivních látek - cukrů na alkohol a oxid uhličitý.

21 VODA SLADOVÝ ŠROT VÍŘIVÁ KÁĎ VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ DOKVAŠOVÁNÍ 3x CHMEL SLADINA CHLADIČ RMUTOVACÍ KOTEL MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA SPILKY KVASINKY 7. Dokvašování Po prokvašení se mladé pivo zachladí a po odčerpání sedlých kvasnic se suduje do ležáckého sklepa. Zde v uzavřených tancích při tlaku 1,0 atm. a teplotě do 2 C dochází k dozrávání piva a zakulacení jeho chuti. Výčepní piva leží přibližně 20 dnů, ležáky a speciální piva až 60 dnů.

22 VODA SLADOVÝ ŠROT VÍŘIVÁ KÁĎ VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ DOKVAŠOVÁNÍ 3x CHMEL SLADINA CHLADIČ RMUTOVACÍ KOTEL MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA 8. Filtrace Po odležení a následné laboratorní kontrole se pivo přefiltruje přes křemíkové filtry, kde po dokonalém odfiltrování kvasinek dostává pivo jiskru. SPILKY KVASINKY FILTRY

23 VODA SLADOVÝ ŠROT VÍŘIVÁ KÁĎ VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ DOKVAŠOVÁNÍ 3x CHMEL SLADINA CHLADIČ RMUTOVACÍ KOTEL 9. Plnění Pivo se plní do obalů a pasterizuje. MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA SPILKY KVASINKY FILTRY

24 VODA SLADOVÝ ŠROT VÍŘIVÁ KÁĎ VYSTÍRACÍ KÁĎ SCEZOVACÍ KÁĎ DOKVAŠOVÁNÍ 3x CHMEL SLADINA CHLADIČ RMUTOVACÍ KOTEL MLADINOVÁ PÁNEV MLADINA SPILKY KVASINKY FILTRY

25 3x

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám VÝROBA PIVA Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

Suroviny pro výrobu piva

Suroviny pro výrobu piva Suroviny pro výrobu piva obilný slad (naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách.v Čechách nejčastěji ječný) voda chmel (na území Čech

Více

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba bílého a červeného vína Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_130 Jméno autora: Jana Štrossová Třída/ročník:

Více

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Termín: 23.4.2012 Trasa: Veselí nad Lužnicí Třeboň Účastníci: třída 2.A, třída 2.AT, dozor: Ing. Milena Hlásková, Pharm.

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Nepatogenní! mikroorganismus (virus, bakterie, kvasinka, plíseň) -kapacita produkovat žádaný produkt -relativně stabilní růstové charakteristiky Médium -substrát

Více

VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE

VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE Mgr. Jana Prášilová prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Olomouc, 2013 Obsah 1. Téma v učebnicích používaných na gymnáziích 2. Teoretické poznatky k problematice 2.1. Základní

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operač í progra : Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělává í pro ko kure es hop ost Hotelová škola, V šší od

Více

Chemické látky používané v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Chemické látky používané v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Chemické látky používané v potravinářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání

Více

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů...

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů... Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů.... 2. Vyjmenujte skupiny potravinových doplňků:........ 3. Nealkoholické nápoje mají nejvýše objemových

Více

Biotechnologie 2. Fermentační biotechnologie etanolové kvašení Výroba sladu a piva

Biotechnologie 2. Fermentační biotechnologie etanolové kvašení Výroba sladu a piva mezioborová integrace výuky zaměřená na rostlinnou biochemii a fytopatologii CZ.1.07/2.2.00/28.0171 Biotechnologie 2. Fermentační biotechnologie etanolové kvašení Výroba sladu a piva Marek Petřivalský

Více

Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar byl založen roku 1895, ale co je na něm zajímavé, že jeho statut je stále národní podnik. Roční výstav neboli roční produkce piva činí 1,3 milionu

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová Látkové složení potravin Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Látkové

Více

Jádrové hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová

Jádrové hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová Jádrové hmoty Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Jádrové

Více

Mléko. Ing. Miroslava Teichmanová

Mléko. Ing. Miroslava Teichmanová Mléko Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mléko Předmět:

Více

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU Restaurační minipivovar dokáže spojením části výrobní a části restaurační vytvořit zařízení, které má velmi dobré ekonomické ukazatele a svou atraktivností spolehlivě

Více

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba chleba Předmět:

Více

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová Vejce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vejce Předmět:

Více

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Suroviny pro JP a BP Předmět:

Více

Vaflové těsto a kokosové těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Vaflové těsto a kokosové těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Vaflové těsto a kokosové těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová Kakao Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Kakao Předmět:

Více

Emulgátory. Ing. Miroslava Teichmanová

Emulgátory. Ing. Miroslava Teichmanová Emulgátory Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Emulgátory

Více

Výroba skutečného piva

Výroba skutečného piva Výroba skutečného piva Úvod... 4 Historie... 6 Areál pivovaru... 7 Specifika pivovarnické technologie a související tepelné pochody... 9 Spotřeba energie... 14 Vlastní energetické zdroje... 16 Investiční

Více

Moučné hospodářství. Ing. Slávka Formánková

Moučné hospodářství. Ing. Slávka Formánková Moučné hospodářství Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Moučné

Více

Cukr výroba a použití cukru. Ing. Miroslava Teichmanová

Cukr výroba a použití cukru. Ing. Miroslava Teichmanová Cukr výroba a použití cukru Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Barviva. Ing. Miroslava Teichmanová

Barviva. Ing. Miroslava Teichmanová Barviva Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Barviva Předmět:

Více

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová Náhradní sladidla Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Ostatení

Více

Linecké těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Linecké těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Linecké těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Linecké

Více

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Sýry v cukrářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 VÝROBA PIVA PIVO Pivo je slabě alkoholický nápoj vyráběný z ječného sladu, pitné vody a chmelových produktů

Více

Pekárenské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Pekárenské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Pekárenské výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Jemné kynuté těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová

Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5.

Více

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová VEGETARIÁNSTVÍ Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vegetariánství

Více

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263 Pivo českého typu" Pivo, jeden z nejstarších osvěžujících mírně alkoholických nápojů lidstva, se těší v Čechách největší oblibě. Základní princip výroby piva se dodnes od dob Sumeřanů a Egypťanů nezměnil.

Více

Omáčky II. Ing. Slávka Formánková

Omáčky II. Ing. Slávka Formánková II. Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Omáčky II. Předmět:

Více

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová Výrobky z jádrových hmot Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Brambory - historie a současnost. Ing. Miroslava Teichmanová

Brambory - historie a současnost. Ing. Miroslava Teichmanová Brambory - historie a současnost Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Aditiva v potravinářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová VEGETARIÁNSTVÍ Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vegetariánství

Více

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Rostlinné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Rostlinné

Více

Nápoje. Ing. M. Teichmanová

Nápoje. Ing. M. Teichmanová Nápoje Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Nápoje Předmět: Potraviny,

Více

Dary moře - měkkýši, korýši, hlavonožci. Ing. Miroslava Teichmanová

Dary moře - měkkýši, korýši, hlavonožci. Ing. Miroslava Teichmanová Dary moře - měkkýši, korýši, hlavonožci Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Želírující prostředky. Ing. Miroslava Teichmanová

Želírující prostředky. Ing. Miroslava Teichmanová Želírující prostředky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Kvalitativní znaky masa. Ing. Miroslava Teichmanová

Kvalitativní znaky masa. Ing. Miroslava Teichmanová Kvalitativní znaky masa Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

SEZNAM ANOTACÍ. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast

SEZNAM ANOTACÍ. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_MA2 Funkce,

Více

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová Koření Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Koření Předmět:

Více

Živočišné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Živočišné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Živočišné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Živočišné

Více

Mléčné výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Mléčné výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Mléčné výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mléčné

Více

http://budweiser-budvar.cz/o-spolecnosti/produkty/jak-se-vari-budvar.html

http://budweiser-budvar.cz/o-spolecnosti/produkty/jak-se-vari-budvar.html http://budweiser-budvar.cz/o-spolecnosti/produkty/jak-se-vari-budvar.html 1. Slad - základ pro dobré pivo a. příjem, třídění, čištění skladování c. klíčení Přečištění se provádí na aspirátorech a třídí

Více

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Průmyslově vyráběné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Stručný popis technologie a provozních souborů Členění na provozní soubory

Stručný popis technologie a provozních souborů Členění na provozní soubory Stručný popis technologie a provozních souborů Minipivovary jsou určeny pro výrobu piva plzeňského typu. Jejich celkové provedení odpovídá tomuto záměru. Veškeré zařízení pivovaru, které přichází do styku

Více

Nové druhy surovin. Ing. Miroslava Teichmanová

Nové druhy surovin. Ing. Miroslava Teichmanová Nové druhy surovin Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Krmné zbytky průmyslu pivovarského, sladovnického a lihovarnického

Krmné zbytky průmyslu pivovarského, sladovnického a lihovarnického Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Fakulta agronomická Seminární práce z výživy hospodářských zvířat Krmné zbytky průmyslu pivovarského, sladovnického a lihovarnického Vendula Filípková

Více

Zámecký pivovar Frýdlant

Zámecký pivovar Frýdlant Zámecký pivovar Frýdlant Frýdlantský pivovar je zmiňován poprvé již jako existující ve Frýdlantském urbáři a lze předpokládat jeho existenci již před rokem 1381. Nejdříve se zcela jistě vařilo pivo přímo

Více

Pivo. Historie, řemesla,... Zákony, historie technologie Suroviny. Výroba. Druhy Vady. chmel, slad, voda. sladu piva

Pivo. Historie, řemesla,... Zákony, historie technologie Suroviny. Výroba. Druhy Vady. chmel, slad, voda. sladu piva Pivo Historie, řemesla,... Zákony, historie technologie Suroviny chmel, slad, voda Výroba sladu piva Druhy Vady 1 Mezopotámie, Sumer Historie 4-3000 let př. n. l., první ikonografický doklad o výrobě (kaš)

Více

MINIPIVOVARY. Technicko-obchodní specifikace. Balkon system,s.r.o

MINIPIVOVARY. Technicko-obchodní specifikace. Balkon system,s.r.o MINIPIVOVARY Technicko-obchodní specifikace Balkon system,s.r.o 2015 Obsah OBSAH...2 1 ÚVOD...4 2 TECHNOLOGIE DOMÁCÍHO PIVOVARU...4 2.1 POPIS TECHNOLOGIE... 4 3 STAVEBNÍ POŽADAVKY NA TECHNOLOGII...5 3.1

Více

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Pracovník varny pivovaru (kód: 29-059-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pivovarník a sladovník Kvalifikační

Více

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci)

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci) Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 2011 B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci) VÝROBA PIVA PIVO Pivo je slabě alkoholický nápoj vyráběný

Více

Čokoláda. Ing. Miroslava Teichmanová

Čokoláda. Ing. Miroslava Teichmanová Čokoláda Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Čokoláda Předmět:

Více

Zavářky a vložky do polévek. Ing. Slávka Formánková

Zavářky a vložky do polévek. Ing. Slávka Formánková do polévek Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Zavářky a vložky

Více

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová Bezlepková dieta Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Bezlepková

Více

Konkurenční prostředí malých pivovarů

Konkurenční prostředí malých pivovarů Konkurenční prostředí malých pivovarů Bakalářská práce Barbora Mrázková Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r. o. Katedra ekonomie a ekonomiky Studijní obor: Hotelnictví Vedoucí bakalářské práce:

Více

Ekonomika Společnost s ručením omezeným, akciová společnost. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Společnost s ručením omezeným, akciová společnost. Ing. Ježková Eva Ekonomika Společnost s ručením omezeným, akciová společnost Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání

Více

Medová těsta- suroviny a výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Medová těsta- suroviny a výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Medová těsta- suroviny a výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva Ekonomika Úvod do světa práce Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová Velikonoční pečení Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Pivovarník a sladovník

Pivovarník a sladovník Pivovarník a sladovník Pivovarník a sladovník provádí odborné práce při výrobě piva a sladu. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené povolání: Příbuzné specializace:

Více

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Mlýnské výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mlýnské

Více

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_129 Název školy: Jméno autora: Hotelová škola

Více

Výroba čokoládových pralinek. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba čokoládových pralinek. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba čokoládových pralinek Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech

Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech Měření zákalu v pivovarnictví a především sledování filtrace v procesu výroby piva

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Med. Ing. Miroslava Teichmanová

Med. Ing. Miroslava Teichmanová Med Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Med Předmět: Suroviny,

Více

Omáčky I. Ing. Slávka Formánková

Omáčky I. Ing. Slávka Formánková I. Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Omáčky I. Předmět: Technologie

Více

Hodnocení jakosti cukrářských výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová

Hodnocení jakosti cukrářských výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová Hodnocení jakosti cukrářských výrobků Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů.

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Jsme součástí skupiny s téměř 20 letou

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání VY_32_INOVACE_10_ZDV1_13 Zdravověda somatologie

Více

Ekonomika Finance, financování podniku. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Finance, financování podniku. Ing. Ježková Eva Ekonomika Finance, financování podniku Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Ekonomika Nezaměstnanost. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Nezaměstnanost. Ing. Ježková Eva Ekonomika Nezaměstnanost Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. III/2

Více

Konzervárenské výrobky z ovoce. Ing. Miroslava Teichmanová

Konzervárenské výrobky z ovoce. Ing. Miroslava Teichmanová Konzervárenské výrobky z ovoce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009)

VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav konzervace potravin VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Praha, říjen

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Dějepis, devátý ročník. Předmět: Číslo DUM: Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Dějepis, devátý ročník. Předmět: Číslo DUM: Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

Ekonomika Veřejná obchodní společnost, komanditní společnost. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Veřejná obchodní společnost, komanditní společnost. Ing. Ježková Eva Ekonomika Veřejná obchodní společnost, komanditní společnost Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání

Více

Analýza informačního systému pro řízení výroby pivovaru

Analýza informačního systému pro řízení výroby pivovaru MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY Analýza informačního systému pro řízení výroby pivovaru BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Bohdan Cvejn Brno, podzim 2013 Prohlášení Prohlašuji, že tato bakalářská práce je mým

Více

Ekonomika Právní formy podnikání v ČR. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Právní formy podnikání v ČR. Ing. Ježková Eva Ekonomika Právní formy podnikání v ČR Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Pracovník spilky a pivovarského sklepa (kód: H)

Pracovník spilky a pivovarského sklepa (kód: H) Pracovník spilky a pivovarského sklepa (kód: 29-100-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pivovarník a sladovník

Více

STUDIUM CHEMICKÝCH ZMĚN BĚHEM VÝROBY PIVA

STUDIUM CHEMICKÝCH ZMĚN BĚHEM VÝROBY PIVA Technická univerzita v Liberci FAKULTA PEDAGOGICKÁ Katedra: chemie Studijní program: 2. stupeň Kombinace: chemie - zeměpis STUDIUM CHEMICKÝCH ZMĚN BĚHEM VÝROBY PIVA THE RESARCH OF CHEMICAL SHIFT DURING

Více

ČERNOKOSTELECKÝ P I V O VÁ R PIVOVARSKÉ MUZEUM, PROHLÍDKY PIVOVÁRU, Praha Kutná Hora. Kostelec nad Černými lesy RODINNÉ OSLAVY,

ČERNOKOSTELECKÝ P I V O VÁ R PIVOVARSKÉ MUZEUM, PROHLÍDKY PIVOVÁRU, Praha Kutná Hora. Kostelec nad Černými lesy RODINNÉ OSLAVY, ČERNOKOSTELECKÝ ZÁJEZDNÍ P I V O VÁ R www.pivovarkostelec.cz Praha Kutná Hora Kostelec nad Černými lesy ZÁJEZDNÍ HOSTINEC, PIVOVARSKÉ MUZEUM, PROHLÍDKY PIVOVÁRU, KONCERTY, DIVADLA, KONFERENCE, ŠKOLENÍ,

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Možnosti výroby speciálních sladů určených pro výrobu speciálních piv. Bc. Hana Ficová

Možnosti výroby speciálních sladů určených pro výrobu speciálních piv. Bc. Hana Ficová Možnosti výroby speciálních sladů určených pro výrobu speciálních piv Bc. Hana Ficová Diplomová práce 2014 ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá technologií výroby různých druhů sladů určených pro výrobu

Více

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva Ekonomika Úvod do světa práce Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová Tuky z hlediska výživy Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

NABÍDKOVÝ KATALOG ČESKÝCH MINIPIVOVARŮ BREWORX / MOBBEER. Aktuální nabídka : www.ceskeminipivovary.cz

NABÍDKOVÝ KATALOG ČESKÝCH MINIPIVOVARŮ BREWORX / MOBBEER. Aktuální nabídka : www.ceskeminipivovary.cz NABÍDKOVÝ KATALOG ČESKÝCH MINIPIVOVARŮ BREWORX / MOBBEER Aktuální nabídka : www.ceskeminipivovary.cz 1 OBSAH: Představení společnosti Mobilní pivovary s.r.o....4 Obecný popis minipivovarů BREWORX a MOBBEER...5

Více

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva Ekonomika Úvod do světa práce Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

JINÉ AKTY KOMISE (2009/C 73/07) PŘEHLED. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 510/2006 ČERNÁ HORA. č. ES: CZ-PGI CHOP ( ) CHZO (X)

JINÉ AKTY KOMISE (2009/C 73/07) PŘEHLED. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 510/2006 ČERNÁ HORA. č. ES: CZ-PGI CHOP ( ) CHZO (X) 27.3.2009 C 73/45 JINÉ AKTY KOMISE Zveřejnění žádosti podle čl. 6 odst. 2 nařízení Rady (ES) č. 510/2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (2009/C 73/07)

Více