Skořepina v SolidWorks

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Skořepina v SolidWorks"

Transkript

1 Tvorba tenkostěnné součásti v SolidWorks Skořepina v SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012

2 1. Zadání Vymodelujte v SolidWorks tenkostěnnou součást (skořepinu) víčko anténního zesilovače a uložte do souboru Vícko_zesilovace.SLDPRT. Vytvořte výkres součásti a uložte do souboru Vicko_zesilovace.SLDDRW a také do souboru Vicko_zesilovace.pdf.

3 1. Zadání - upřesnění Víčko je vyrobeno z hliníkové slitiny Na horní ploše víčka bude vygravírován nápis SPŠ Na Třebešíně hloubka nápisu 0.3mm, výška písma 3.5mm, tučné písmo. Polohu nápisu na horní ploše krabičky zvolte. Stanovte hmotnodt hotového výrobku.

4 2. Tvorba základního těla Založíme nový soubor díl SolidWorks. Skicu základního těla založíme na přední rovině (rovina xy). Skicu tvoří obdélník, jeho levý dolní roh je v počátku, k plnému určení skicy pak stačí 2 kóty a skicu ukončíme.

5 2. Tvorba základního těla Základní tělo vytvoříme operací Přidat vysunutím vysuneme skicu o 20mm ve směru osy z. Ve stromové struktuře Feature Manageru přejmenujeme vytvořený prvek nazveme ho Základní tělo. Vhodným pojmenováváním prvků ve stromové struktuře si můžeme značně zjednodušit práci, u složitějších modelů je to naprosto nezbytné.

6 3. Úpravy základního těla Na horní ploše základního těla založíme novou skicu podle obrázku. Tuto skicu použijeme v operaci Odebrání vysunutím a vytvoříme tak vybrání v jednom rohu základního těla.

7 3. Úpravy základního těla Na horní ploše základního těla založíme novou skicu a nastavíme ji do kolmého pohledu. Skicu vytvoříme podle obrázku.

8 3. Úpravy základního těla Nově vytvořenou skicu použijeme v operaci Odebrání vysunutím a vytvoříme tak vybrání do hloubky 12mm v jednom rohu základního těla. Operaci přejmenujeme ve stromové struktuře Feature Manageru, nazveme ji Odebrání rohu.

9 3. Úpravy základního těla K odebrání zbylých tří rohů základního těla můžeme použít kopírování již vytvořeného rohu pomocí operace Lineární pole v záložce Prvky hlavního menu SolidWorks.

10 3. Úpravy základního těla Pole bude mít 2 sloupce vzdálené o = 70mm (vzdálenost, po které se kopírovaný prvek opakuje) a 2 řádky vzdálené o = 46mm. Směr č.1 zvolíme výběrem hrany základního těla ve směru osy X a směr č.2 výběrem hrany ve směru osy y. V náhledu sledujeme vytvářené pole a případně obrátíme směr, je-li to třeba.

11 3. Úpravy základního těla Vytvořené lineární pole přejmenujeme ve stromové struktuře Feature Manageru nazveme je Pole rohů

12 4. Zaoblování vnějších hran Nyní postupně zaoblíme vnější hrany, začneme zaoblením R4, zvolíme funkci Zaoblit v záložce Prvky, poloměr zaoblení zadáme 4mm, zapneme volbu Plný náhled a vybereme horní plochu těla podle obrázku.

13 4. Zaoblování vnějších hran Dále vybereme do výběru Položky k zaoblení ostatní hrany, které budou zaobleny s poloměrem zaoblení 4mm (Můžeme zkontrolovat výběr podle obrázku). Volba Plný náhled v tomto případě jistě usnadní kontrolu správnosti výběru. Ve Feature Manageru vzniklou operaci Zaoblit přejmenujeme na Zaoblení R4.

14 4. Zaoblování vnějších hran Ve stromové struktuře Feature Manageru vzniklou operaci Zaoblit přejmenujeme na Zaoblení R4.

15 4. Zaoblování vnějších hran Dále zaoblíme ostatní hrany, které budou zaobleny s poloměrem zaoblení 2mm, vybíráme výběrem hrany se zapnutou volbou Pokračovat na tečných plochách (implicitně zapnuto). Volba Plný náhled iv tomto případě jistě usnadní kontrolu správnosti výběru. Ve Feature Manageru vzniklou operaci Zaoblit přejmenujeme na Zaoblení R2.

16 4. Zaoblování vnějších hran Ve stromová struktuře Feature Manageru vzniklou operaci Zaoblit přejmenujeme na Zaoblení R2. Model zkontrolujeme podle obrázku. Je důležité, abychom správně zaoblili všechny vnější hrany ještě před vytvořením tenkostěnného prvku, později se případné chyby obtížněji odstraňují.

17 5. Tvorba skořepiny Nyní převedeme náš model na tenkostěnné těleso skořepinu s tloušťkou stěny 1.6mm. Zvolíme funkci Skořepina v záložce Prvky hlavního menu SolidWorks, zadáme tloušťku stěny, zapneme volbu Zobrazit náhled a vybereme spodni plochu modelu jako plochu k odebráni (jinak by se model navenek nezměnil, byl by jenom dutý, potřebujeme ale vytvořit otevřenou skořepinu, musíme tedy zvolit plochu k odebrání).

18 5. Tvorba skořepiny Vytvořený tenkostěnný prvek přejmenujeme ve stromové struktuře Feature Manageru pojmenujeme ho Skořepina 1.6.

19 6. Tvorba žeber Novou skicu, kterou použijeme k vytvoření přepážek uvnitř vytvořené skořepiny, založíme na ploše označené šipkou (pohledem do nákresu víčka zjistíme, že přepážky sahají ode dna skořepiny až po tuto rovinu).

20 6. Tvorba žeber Skicu přepážek vytvoříme podle obrázku přepážky budeme vytvářet pomocí funkce Žebro, kde stačí ve skice kreslit pouze hranu či osu žebra a zadat jeho tloušťku. Vodorovná úsečka spojuje poloviny svislých hran a je tím plně určena. Svisle orientovaná žebra jsou v nákresu víčka kótována ke hraně 31.2mm (protože musíme ve výkresu kótovat tak, aby rozměr šel změřit), my ale nakreslíme osy žeber (tedy 32mm od vnější hrany modelu) a tak budeme moci vytvořit všechna žebra v jedné operaci.

21 6. Tvorba žeber Použijeme funkci Žebro ze záložky Prvky hlavního menu SolidWorks. Tloušťku žebra zadáme 1.6mm, zvolíme symetrické žebro (protože ve skice jsme kreslili osy žeber), případně upravíme dle potřeby směr a orientaci a potvrdíme.

22 6. Tvorba žeber Nově vytvořený prvek pojmenujeme ve stromové struktuře Feature Manageru Žebra.

23 7. Zaoblení žeber Žebra nyní musíme zaoblit. Vybereme funkci Zaoblit, poloměr zaoblení zadáme 2mm a se zapnutým plným náhledem a zapnutou funkcí Pokračovat na tečných plochách vybereme část hran k zaoblení výběrem ploch podle obrázku.

24 7. Zaoblení žeber Ve výběru hran pro zaoblení pokračujeme nyní už výběrem jednotlivých hran, které dosud nejsou vybrány. Plný náhled nám nyní komplikuje výběr, přepneme tedy na částečný náhled a pokračujeme ve výběru a nakonec potvrdíme. Pokud nějakou hranu zapomeneme vybrat a není tedy zaoblena, nevytváříme další operaci zaoblit, ve Feature Manageru klepneme pravým tlačítkem myši na právě vytvořenou operaci zaqoblit, zvolíme Upravit prvek a chybějící hrany do výběru doplníme.

25 7. Zaoblení žeber Tím je zaoblení žeber dokončeno (pozorně zkontrolujeme, zda nějaká hrana nezůstala nezaoblena), prvek přejmenujeme ve stromové struktuře Feature Manageru pojmenujeme ho Zaoblení žeber R2.

26 8. Tvorba rohových děr 5.5mm Nyní vytvoříme díry o průměru 5.5mm v rozích součásti. Vytvoříme jednu díru (opět nejlépe v levém dolním rohu) a ostatní díry vytvoříme pomocí operace Lineární pole (Díry jsme takto mohli vytvořit již při modelování rohu, vznikly by však zbytečné komplikace při tvorbě skořepiny můžete vyzkoušet). Založíme v rohu součásti novou skicu podle obrázku.

27 8. Tvorba rohových děr 5.5mm Díru vytvoříme operací Odebrat tažením, vytvoříme tedy skicu podle obrázku a provedeme operaci Odebrat tažením, hloubku díry omezíme volbou K dalšímu.

28 8. Tvorba rohových děr 5.5mm Vytvořené lineární pole přejmenujeme ve stromové struktuře Feature Manageru na Pole děr 5.5. Tím je součást hotová, nastavíme nyní materiál modelu a model ještě ozdobíme gravírovaným nápisem dle zadání.

29 9. Nastavení materiálu součásti a určení hmotnost i Ve Feature Manageru nyní upravíme materiál součásti, vybereme Slitiny hliníku a zvolíme slitinu V záložce Vzhled okna Materiál zrušíme volbu Použít vzhled materiál tedy bude aplikován (projeví se ve fyzikálních vlastnostech součásti), vzhled ale aplikován nebude.

30 9. Nastavení materiálu součásti a určení hmotnost i Nyní můžeme zjistit hmotnost součásti. V menu Nástroje vybereme položku Fyzikální vlastnosti, zde zjistíme výslednou hmotnost, údaj vhodně zaokrouhlíme.

31 10. Tvorba gravírovaného nápisu Na horní ploše součásti založíme novou skicu. Pomocí funkce Text vytvoříme tučný text SPŠ Na Třebešíně, zvolíme Použít písmo dokumentu. Nápis má v levém dolním rohu vztažný bod, za který ho můžeme přemísťovat. Za tento bod ho také po nalezení vhodného umístění (dle zadání můžeme umístění zvolit dle vlastního vkusu) zakótujeme.

32 10. Tvorba gravírovaného nápisu Nápis vygravírujeme funkcí Odebrat vysunutím do hloubky 0.3mm.

33 10. Tvorba gravírovaného nápisu Zadání požaduje obarveni dna nápisu černě, nápis tedy vybarvíme.

34 11. Uložení hotového modelu Hotový model uložíme do souboru Vicko_zesilovace.SLDPRT.

35 12. Založení nového výkresu Založíme nový dokument SolidWorks, v záložce Škola vybereme Výkres SPŠ. Dále v okně Formát listu vybereme školní šablonu A3 SPS díl musíme ale zrušit zatržení volby Zobrazit jen standardní formáty, případně použít tlačítko Procházet a zvolit příslušnou šablonu.

36 12. Založení nového výkresu Nyní bychom měli vidět zatím prázdný výkres se školním razítkem a rámečkem. Pokud se nám nezobrazila pokročilá nabídka při zakládání nového dokumentu SolidWorks, je třeba přepnout na pokročilou nabídku tlačítkem Upřesňující. Pokud ale nevidíme záložku Škola, nejsou instalovány školní šablony použijeme tedy šablonu A3 (ISO). K doinstalování šablon je třeba administátorských práv.

37 13. Vložení základního a promítnutého pohledu do výkresu Vybereme model, jehož výkres budeme tvořit Vicko_zesilovace.SLDPRT a vložíme základní pohled a průmět podle obrázku, ponecháme nabídnuté měřítko pohledů 1:2 i styl zobrazení (nezobrazovat skryté hrany).

38 14. Skrytí prvků modelu ve výkresu Nápis SPŠ Na Třebešíně nyní skryjeme, na výkresu nebude zobrazen. Nápis vybereme oknem, pravým tlačítkem vyvoláme místní nabídku a zvolíme funkci Skrýt/Zobrazit hrany a výběr potvrdíme. Nápis se skryl.

39 15. Změna stylu zobrazení pohledů výkresu Nyní nastavíme viditelnost skrytých hran v pohledech výkresu (dosud byly skryty, jinak by byl obtížný výběr entit pro skrytí nápisu na víčku) klepneme myší na pohled, v panelu Pohled výkresu v položce Styl zobrazení zvolíme zobrazení neviditelných hran (postupně u obou pohledů).

40 16. Vložení isometrického pohledu do výkresu Do výkresu vložíme stínovaný isometrický pohled v měřítku 1:1. V záložce Zobrazit rozvržení zvolíme funkci Průmět, vybereme pohled ve výkresu, který budeme promítat (vybereme základní pohled), v panelu Průmět zvolíme měřítko a styl zobrazení a tažením průmětu přez roh pohledu vytvoříme vhodný isometrický průmět. Pohled přesuneme.

41 17. Vložení řezu do výkresu Vytvoříme řez v záložce Zobrazit rozvržení hlavního menu SolidWorks použijeme funkci Řez. Načrtneme čáru řezu podle obrázku a zvolíme možnost Zobrazit jenom průřez (bude zobrazen pouze šrafovaný obrys řezu). Řez umístíme, řez můžeme upravit, klepneme myší na řez a otevře se panel Řez A A. Pokud je to už několikátý pokus o vytvoření řezu, je jeho označení např. Řez D D. V panelu Řez můžeme písmeno označení změnit či zcela odstranit ( ve výkresu bude jenom jeden řez, označení písmenem není nutné).

42 18. Úprava šrafování řezu Řez je vyšrafován šrafovacím vzorem pro hliník (SolidWorks zvolil šrafovací vzor podle materiálu součásti hliníková slitina 1060). Klepneme tedy myší na šrafy (šipka na obrázku), otevře se panel Šrafování/Výplň, kde můžeme šrafy upravit. Zrušíme volbu Šrafování materiálu, tím se zpřístupní výběr z předdefinovaných šrafovacích vzoru, vybereme obvyklý vzor ANSI 31. Je vhodné zvolit funkci Použít změny okamžitě (vlastně plný náhled). Hustotu šrafování můžeme případně upravit změnou parametru Měřítko šrafování. Aktuálně je nastaveno 1 a pro tento případ vyhovuje.

43 19. Kótovací styl Nyní můžeme výkres okótovat. Prvně zkontrolujeme, popřípadě upravíme výchozí kótovací styl v menu SolidWorks zvolíme Nástroje Možnosti. V panelu Vlastnosti dokumentu Normy skicování,v záložce Vlastnosti dokumentu klepneme na položku kóty a můžeme upravit výchozí kótovací styl (na obrázku např. volba otevřené šipky).

44 20. Kótování výkresu V záložce Popis hlavního menu SolidWorks vybereme Inteligentní kóta, v panelu Kóta vybereme Inteligentní kótování a zapneme funkci Rychlé kótování. V oddílu Styl panelu Kóta můžeme spravovat kótovací styly. U složitějších výkresů se většinou neobejdeme bez vytvoření dalších kótovacích stylů odvozených od stylu výchozího (užívání stylů není nezbytné, můžeme kóty dle potřeby upravovat jednotlivě, není to však efektivní způsob práce).

45 21. Definování polí rohového razítka Před vyplněním razítka musíme nejdřív definovat tabulku razítka určit pole razítka, která budeme vyplňovat (to ale není potřeba dělat, pokud máme tabulku razítka již nadefinovanou ve své šabloně výkresu každý výkres můžeme uložit jako vlastní šablonu do souboru *.drwdot). Ve Feature manageru rozbalíme položku List, klikneme pravým tlačítkem myši na položku Formát listu a z místní nabídky zvolíme Definovat razítko. Vybereme pole, která budeme vyplňovat a potvrdíme.

46 22. Vyplnění polí rohového razítka Ve Feature manageru vidíme, že po rozbalení List Formát listu vidíme novou položku Tabulka razítka. Pravým tlačítkem myši klikneme na položku Tabulka razítka a z místní nabídky zvolíme Zadat data do razítka. Nyní můžeme myší jednotlivá pole razítka vybírat a vyplnit je.

47 23. Uložení souboru a export do *.pdf Hotový výkres uložíme jako soubor výkresu SolidWorks soubor Vicko_zesilovace.SLDDRW. Soubor pak také uložíme jako soubor *.pdf Vicko_zesilovace.PDF. Konec úlohy Skořepina v SolidWorks

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012 Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 Zadání úlohy Vymodelujte součást Rohatka_100 v SolidWorks, model uložte jako soubor součásti SolidWorks (Rohatka_100.SLDPRT)

Více

Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012

Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012 Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 Zadání úlohy Součást Rohatka_100 byla namodelována v SolidWorks podle skicy (rukou kresleného náčrtku).

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole II generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Nastavte projekt

Více

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV Návody do cvičení předmětu Výrobní dokumentace v systému CAD Dr. Ing. Jaroslav Melecký Ostrava 2011 Tyto studijní

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILÉ ČINNOSTI

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILÉ ČINNOSTI POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILÉ ČINNOSTI PASTELKA Naším dalším úkolem bude namalovat pastelku. Při tom si vyzkoušíme malování podle vodících linek, různé výplně, transformace i logické operace.

Více

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště strojírenské a elektrotechnické, Brno, Trnkova 113 Rotační součástka Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy

Více

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Návody do cvičení předmětu Grafické systémy II Oldřich Učeň Martin Janečka Ostrava 2011 Tyto studijní materiály

Více

Modelování sestav. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Modelování sestav. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Modelování sestav Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresu sestavy přepínače Příprava generování výkresu sestavy Otevřete postupně všechny soubory jednotlivých dílů sestavy přepínače

Více

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE Učební text předmětu Výrobní dokumentace v systému CAD Dr. Ing. Jaroslav Melecký Ostrava 2011 Tyto studijní materiály

Více

Ing. Karel Procházka Opava 2006

Ing. Karel Procházka Opava 2006 Ing. Karel Procházka Opava 2006 Střední škola průmyslová a umělecká Opava, příspěvková organizace Ing. Karel Procházka Tato práce slouží pro výuku Inventoru 10 na Střední škole průmyslové a umělecké Opava,

Více

CAD Studio. Vypracoval: Ing. Lukáš Hrubý lukas.hruby@cadstudio.cz. Strana 1 (celkem 11)

CAD Studio. Vypracoval: Ing. Lukáš Hrubý lukas.hruby@cadstudio.cz. Strana 1 (celkem 11) Autodesk Inventor Subscription Advantage Pack CZ Vypracoval: Ing. Lukáš Hrubý lukas.hruby@cadstudio.cz Strana 1 (celkem 11) 1 Modelování součástí a sestav 1.1 Pohyb rovin v řezu v pohledech Tato možnost

Více

Cvičení 6 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ VÝKRES

Cvičení 6 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ VÝKRES Cvičení 6 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ VÝKRES Cílem cvičení je osvojit si na jednoduchém modelu odlitého obrobku základní postupy při tvorbě výkresu.obrobek je vytvořen z předem vytvořeného

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM

ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM Učební text předmětu CAD/CAM systémy v obrábění a CAD/CAM systémy v obrábění II Marek

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

Hladiny, barvy, typy čar, tloušťka čar. hodina 6.

Hladiny, barvy, typy čar, tloušťka čar. hodina 6. Hladiny, barvy, typy čar, tloušťka čar. hodina 6. Obsah a cíl hodiny Pokud jste postupovali dle předchozích hodin (lekcí) měli byste ovládat standardní konstrukční příkazy a být schopni vytvořit v AutoCadu

Více

Lineární pole Rotační pole

Lineární pole Rotační pole Lineární pole Rotační pole Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Vytvoření základu těla Vytvoření skici (přímka) Zakótování skici Zaoblení skici Vytvoření

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

Konstrukce součástky

Konstrukce součástky Konstrukce součástky 1. Sestrojení dvou válců, které od sebe odečteme. Vnější válec má střed podstavy v bodě [0,0], poloměr podstavy 100 mm, výška válce je 100 mm. Vnitřní válec má střed podstavy v bodě

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I modelování těles v Inventoru Příprava modelování Spusťte INVENTOR Vytvořte nový projekt Otevřete nový soubor ze šablony

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Základní prvky modelování

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 11 1.1 2.5D Frézování... 12 1.2 Obrábění

Více

SCIA.ESA PT. Galerie výkresů

SCIA.ESA PT. Galerie výkresů SCIA.ESA PT Galerie výkresů 2 VÍTEJTE 5 GALERIE VÝKRESŮ 6 Otevření Galerie výkresů... 6 Správce Galerie výkresů... 6 STRÁNKA VÝKRESU 8 Vložit obrázek... 10 Vlastnosti obrázku... 14 Hlavička a razítko...

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Páka generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Nastavte projekt Páka

Více

E-learningový systém Moodle

E-learningový systém Moodle NÁZEV PROJEKTU: ZVYŠOVÁNÍ PROFESNÍ KVALIFIKACE A INOVOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ SVÁŘENÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/3.2.03/03.0023 AUTOR: ING. ČENĚK ŘÍHA ROK: 2012 E-learningový systém Moodle

Více

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97 Vybrané části Excelu Ing. Petr Adamec Brno 2010 Cílem předmětu je seznámení se s programem Excel

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

KOSTKY. počítačová stavebnice. Ing. Hana Vláčilová

KOSTKY. počítačová stavebnice. Ing. Hana Vláčilová KOSTKY počítačová stavebnice Ing. Hana Vláčilová Možná, že se poprvé v životě setkáváte s počítačovou stavebnicí?! Jaké má počítačová stavebnice výhody? Každý díl stavebnice modelujete pouze jednou, ale

Více

Tvorba 2D technické dokumentace. SolidWorks Kotva. Ing. Richard Strnka, 2013

Tvorba 2D technické dokumentace. SolidWorks Kotva. Ing. Richard Strnka, 2013 Tvorba 2D technické dokumentace SolidWorks Kotva Ing. Richard Strnka, 2013 Obsah úlohy - Jednotlivé kroky úlohy zahrnuji: - Vytvoření tvarové součásti dle výkresové dokumentace - Generování pohledů a řezů

Více

OPTIMALIZACE VIRTUÁLNÍHO PROTOTYPU PRŮMYSLOVÉ PŘEVODOVKY

OPTIMALIZACE VIRTUÁLNÍHO PROTOTYPU PRŮMYSLOVÉ PŘEVODOVKY Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT OPTIMALIZACE VIRTUÁLNÍHO PROTOTYPU PRŮMYSLOVÉ PŘEVODOVKY Michal Gryga Střední průmyslová škola, Praha 10, Na Třebešíně

Více

Předmět: Konstrukční cvičení - modelování součástí ve 3D. Téma 5: Další možnosti náčrtů a modelování

Předmět: Konstrukční cvičení - modelování součástí ve 3D. Téma 5: Další možnosti náčrtů a modelování Předmět: Konstrukční cvičení - modelování součástí ve 3D Téma 5: Další možnosti náčrtů a modelování Učební cíle Vytvářet obrysy tvarů v rovinách jiných, než základní rovině XY. Vytváření pracovních tvarů

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník. Práce s aplikací Malování

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník. Práce s aplikací Malování VY_32_INOVACE_FH14_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek květen 2013

Více

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Zpracováno v rámci projektu č. CZ.1.04/4.1.00/40.00067 Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Město Louny Obsah 1. Databáze... 4 2. Třídění pomocí filtrů... 5 3. Ukotvení a uvolnění příček... 6 3.1 Ukotvení

Více

Tvorba geometrického modelu a modelové sítě.

Tvorba geometrického modelu a modelové sítě. Tvorba geometrického modelu a modelové sítě. Návod krok za krokem, jak postupovat při vytváření modelové geometrie ze zadaných geografických a geologických dat Pro řešitele bakalářských projektů!!! Nejprve

Více

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica SolidWorks Skica je základ pro vytvoření 3D modelu její složitost má umožňovat tvorbu dílu bez problémů díl vytvoříte jen z uzavřené skici s přesně napojenými entitami bez zdvojení Otevření skici vyberte

Více

Programovací stanice itnc 530

Programovací stanice itnc 530 Programovací stanice itnc 530 Základy programování výroby jednoduchých součástí na CNC frézce s řídícím systémem HEIDENHAIN VOŠ a SPŠE Plzeň 2011 / 2012 Ing. Lubomír Nový Stanice itnc 530 a možnosti jejího

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I

Více

Microsoft Office Project 2003 Základní informace 1. Úvod Projektem časem zdrojů rozsahem kvalita úkoly souhrnné úkoly podprojektem

Microsoft Office Project 2003 Základní informace 1. Úvod Projektem časem zdrojů rozsahem kvalita úkoly souhrnné úkoly podprojektem 1. Úvod Plánování a řízení projektů není jednoduchou činností. Je třeba sledovat množství souběžně probíhajících či navazujících úloh, sledovat a plánovat finanční zdroje a správně přidělovat lidské či

Více

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Napěťová analýza maticového klíče

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Napěťová analýza maticového klíče VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti Úvod do MKP Napěťová analýza maticového klíče Autor: Michal Šofer Verze 0 Ostrava 2011 Zadání: Proveďte napěťovou analýzu

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav.

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav. Formuláře Formuláře se v aplikaci Access používají zejména na úpravu dat. Upravovat data přímo v tabulce není příliš komfortní a proto si ukážeme jak vytvořit zadávací formulář, pomocí kterého budeme zadávat,

Více

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013 Návrhy forem v SolidWorks Forma - kotva Ing. Richard Strnka, 2013 Obsah úlohy - Jednotlivé kroky úlohy zahrnuji: - Vytvoření tvarové součásti dle výkresové dokumentace - Úprava dílu pro zaformování - Vytvoření

Více

emanuál Rozvoj ICT kompetencí žáků a pedagogů v oblasti zpracování grafiky a předtiskové přípravy pro studenty kurzu Klíč k otázkám pro procvičování

emanuál Rozvoj ICT kompetencí žáků a pedagogů v oblasti zpracování grafiky a předtiskové přípravy pro studenty kurzu Klíč k otázkám pro procvičování emanuál pro studenty kurzu Rozvoj ICT kompetencí žáků a pedagogů v oblasti zpracování grafiky a předtiskové přípravy Klíč k otázkám pro procvičování CZ.1.07/1.1.22/02.0053 Obsah ADOBE PHOTOSHOP... 3 01

Více

Práce s velkými sestavami

Práce s velkými sestavami Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti

Více

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cílem cvičení je vytvořit jednoduchý model obrobku z odlitku. Obrobek je odvozen z předem vytvořeného odlitku z předcházejícího cvičení.

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

BRICSCAD V13 X-Modelování

BRICSCAD V13 X-Modelování BRICSCAD V13 X-Modelování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Protokol č. 3. Morfologie ležícího kmene

Protokol č. 3. Morfologie ležícího kmene Protokol č. 3 Morfologie ležícího kmene Zadání: Stanovte vhodný analytický tvar morfologické křivky kmene včetně výpočtu parametrů, dále stanovte postupnou a celkovou sbíhavost kmene. Měřené a modelové

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD LT

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD LT TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD LT V následujícím textu jsou uvedeny informace o novinkách strojírenské nadstavby TDS- TECHNIK pro AutoCAD LT. V přehledu je souhrn hlavních novinek verzí 13.0 a 13.1. Poznámka:

Více

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU Vypracoval Roman Drnec Datum vypracování 17. 8. 2009... Obsah Předmluva... 3 1. Příprava pracovní plochy... 4 1.1 Rozdělení obrazovky 1.2 Pohled na model

Více

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor.

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor. Gilda Program spustíme na webové stránce Intranetové a internetové aplikace městského úřadu, nebo odkazem z plochy vašeho PC. Konkrétní adresa: GILDA Pokud Vám odkaz nebude fungovat, pravděpodobně nemáte

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

manuál CADKON-KROVY CADKON-KROVY kreslení dřevěných konstrukcí pro Autodesk Architectural Desktop

manuál CADKON-KROVY CADKON-KROVY kreslení dřevěných konstrukcí pro Autodesk Architectural Desktop kreslení dřevěných konstrukcí pro Autodesk Architectural Desktop Stav k 1.2.2007 Vzhledem k tomu, že se náš software průběžně vyvíjí, nemůžeme zaručit, že všechny uvedené údaje v příručce odpovídají aktuálnímu

Více

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF PDF Split and Merge Průvodce programem pro práci s PDF Obsah Instalace a nastavení programu... 1 Sloučení více PDF do jednoho souboru... 1 Rozdělení PDF... 2 Vizuální reorganizátor... 3 Vizuální průvodce

Více

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková studijní materiál ke kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec

Více

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6 Obsah POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2 Barvy 2 Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6 Změna velikosti fotografie 6 Ořezání obrázku 7 TRANSFORMACE 9 Rotace 9 Překlopení 11 Perspektiva

Více

Obsah. Kovoprog Drátové řezání příručka pro uživatele - strana 1

Obsah. Kovoprog Drátové řezání příručka pro uživatele - strana 1 Obsah 1. Úvod a základní údaje o programu... 3 1.1 Základní informace... 3 1.2 HW a SW konfigurace... 3 1.3 Instalace... 4 2. První seznámení s programem... 5 2.1 Pracovní prostředí... 5 2.2 Panel postupového

Více

FORMÁTOVÁNÍ ODSTAVCE

FORMÁTOVÁNÍ ODSTAVCE FORMÁTOVÁNÍ ODSTAVCE Autor: Mgr. Dana Kaprálová Datum (období) tvorby: srpen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žák se orientuje v prostředí aplikace WORD.

Více

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23

ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 ESTATIX INFORMAČNÍ SYSTÉM REALITNÍCH KANCELÁŘÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA STRANA 1 / 23 OBSAH 1 Zabezpečení systému... 3 1.1 Přístup do systému... 3 1.2 První přihlášení... 3 1.3 Heslo nefunguje nebo jej uživatel

Více

Obsah. 1.1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4

Obsah. 1.1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4 Obsah 1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4 1.1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4 2 Založení kurzu 7 2.1 Jak začít 8 2.2 Vyplnění vstupních informací o kurzu 10 2.3 Založení vlastního

Více

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů Seznámení Corel Draw Okno programu Objeví se po spuštění, většinou je připraven nový, prázdný dokument, obvyklá velikost A4. Pamatujme, že na běžném monitoru se stránka zobrazí menší, takže při tisku budou

Více

Projekt Pospolu. Zpracování tachymetrie kompletně Obor 36-47-M/01 Stavebnictví

Projekt Pospolu. Zpracování tachymetrie kompletně Obor 36-47-M/01 Stavebnictví Projekt Pospolu Zpracování tachymetrie kompletně Obor 36-47-M/01 Stavebnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Blanka Roučková, Ph.D. Tutorial 4 Zpracování tachymetrie

Více

Výukovápříručka. Ocelové patky

Výukovápříručka. Ocelové patky Výukovápříručka Ocelové patky Obsah Přípoj sloupu s patním plechem...3 Přípoj sloupu zabetonováním...16 2 Přípoj sloupu s patním plechem Zadání V rámci tohoto příkladu stanovíme momentovou únosnost patky

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Svařenec páky modelování sveřenců v Inventoru Modelování svařenců Výklad: Autodesk Inventor poskytuje pro modelování svařovaných

Více

Autodesk Inventor 8 vysunutí

Autodesk Inventor 8 vysunutí Nyní je náčrt posazen rohem do počátku souřadného systému. Autodesk Inventor 8 vysunutí Následující text popisuje vznik 3D modelu pomocí příkazu Vysunout. Vyjdeme z náčrtu na obrázku 1. Obrázek 1: Náčrt

Více

Aplikace Repaint Magic pro úpravu obrázků v MS Word

Aplikace Repaint Magic pro úpravu obrázků v MS Word Aplikace Repaint Magic pro úpravu obrázků v MS Word Tato aplikace poskytuje nástrojový panel Repaint Magic s příkazy pro hromadný výběr grafických elementů obrázku se shodnou barvou výplně či čáry a umožňuje

Více

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Popis prostředí programu Hlavní okno Po spuštění programu Wdls se na obrazovce objeví výše uvedené hlavní okno. Toto okno lze rozdělit na

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole modelování těles v Inventoru Příprava modelování Spusťte INVENTOR Vytvořte nový projekt Otevřete nový soubor ze šablony

Více

1 / 11. Slovíčka. Jiří Heralt. Dokumentace

1 / 11. Slovíčka. Jiří Heralt. Dokumentace 1 / 11 Slovíčka Jiří Heralt Dokumentace Úvod Slovíčka je jednoduchá webová aplikace k učení nejen anglických slovíček. Umožňuje vytvořit si vlastní kategorie(sady) a naplnit si je vlastními daty. Z těchto

Více

OBSAH. ÚVOD... 5 Advance Steel... 5 Nápověda... 6. INSTALACE... 7 Systémové požadavky... 7 Spuštění instalace... 7 SPUŠTĚNÍ ADVANCE STEELU...

OBSAH. ÚVOD... 5 Advance Steel... 5 Nápověda... 6. INSTALACE... 7 Systémové požadavky... 7 Spuštění instalace... 7 SPUŠTĚNÍ ADVANCE STEELU... První kroky OBSAH ÚVOD... 5 Advance Steel... 5 Nápověda... 6 INSTALACE... 7 Systémové požadavky... 7 Spuštění instalace... 7 SPUŠTĚNÍ ADVANCE STEELU... 7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ APLIKACE ADVANCE STEEL...

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.2 Datum: 5. dubna 2011 Autor: Martin Tyllich, Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Připojení pomocí proxy serveru

Více

33 Uživatelé asistence

33 Uživatelé asistence 33 Uživatelé asistence Uživatelský modul Uživatelé asistence náleží k modulům řešícím agendu služby osobní asistentce. Modul realizuje evidenci uživatelů služby osobní asistence (včetně zájemců o službu).

Více

Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze

Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze Abychom mohli na webu provádět úpravy, je nutné se přihlásit. Přihlašovací údaje jsou stejné jako do internetového počítače, resp. domény SKOLAMV.

Více

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame IDEA Frame 4 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame Obsah 1.1 Požadavky programu... 6 1.2 Pokyny k instalaci programu... 6 2 Základní pojmy... 7 3 Ovládání...

Více

1 Hrubování, dokončování

1 Hrubování, dokončování 1 Při hrubování ponecháme přídavek na stěnách kapsy a na dnu v rozmezí 0,5 až 1 mm v závislosti na délce obráběné plochy. Velikost přídavků na obrábění najdeme ve strojírenských tabulkách. V tomto příkladu

Více

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE 6.4 TEXTOVÉ POLE Při tvorbě dokumentů je někdy třeba vkládat texty do rámců, kterým říkáme Textová pole. Tato textová pole, ale nemusí mít vždy pravidelný tvar (obdélník). Pomocí textových polí můžeme

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010 TÉMA: Výpočty ve formulářích, rozhraní pro uživatele Formuláře neslouží pouze pro přístup běžného uživatele k datům uloženým v databázi. Ve formulářích se rovněž setkáme s dalšími prvky, jako jsou např.

Více

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 Obsah 1 Základní popis... - 2-1.1 Popis aplikace... - 2-1.2 Zdroje obrazových dat... - 2-1.3 Uložení dat... - 2-1.4 Funkcionalita... - 2-1.4.1 Základní soubor

Více

František Hudek. červenec 2012

František Hudek. červenec 2012 VY_32_INOVACE_FH14 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec 2012 8.

Více

10. Editor databází dotazy a relace

10. Editor databází dotazy a relace 10. Editor databází dotazy a relace Dotazy Dotazy tvoří velkou samostatnou kapitolu Accessu, která je svým významem téměř stejně důležitá jako oblast návrhu a úpravy tabulek. Svým rozsahem je to ale oblast

Více

Příklad generátor fází výstavby a TDA mikro

Příklad generátor fází výstavby a TDA mikro SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

1. Blok 3 Bezpříkazová editace v AutoCADu

1. Blok 3 Bezpříkazová editace v AutoCADu 1. Blok 3 Bezpříkazová editace v AutoCADu Studijní cíl Seznámení práce v režimu bezpříkazové editace v AutoCADu. Doba nutná k nastudování 2 3 hodiny Průvodce studiem Pro studium tohoto předmětu je požadovaná

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se budeme věnovat výhradně příkazu Přidat úkos. Tento příkaz se používá pro úkosování

Více

Metodický postup konstrukce válcové frézy. Vlastní konstrukce válcové frézy

Metodický postup konstrukce válcové frézy. Vlastní konstrukce válcové frézy Metodický postup konstrukce válcové frézy Tento postup slouží studentům třetího ročníku studujících předmět. Jsou zde stanovena konstrukční pravidla, která by měli studenti aplikovat při správné konstrukci

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_03 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 34 ŘEZY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 34 ŘEZY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 34 ŘEZY] 1 CÍL KAPITOLY Účelem tohoto dokumentu je naučit uživatele zobrazovat konstrukční dílce a sestavy mj. pomocí řezů. Dokument

Více

Newsletter Knihy jízd. Červen / 2013. Upozornění na překročení rychlosti v oblasti

Newsletter Knihy jízd. Červen / 2013. Upozornění na překročení rychlosti v oblasti Newsletter Knihy jízd Červen / 2013 Upozornění na překročení rychlosti v oblasti Ve firemních areálech bývá často omezena rychlost vozidel, především z důvodu bezpečnosti chodců. Aplikace Kniha jízd umožňuje

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 27.10.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výkresu sestavy

Více

Jak připravíme animovaný model a využijeme grafické zvýraznění

Jak připravíme animovaný model a využijeme grafické zvýraznění Jak připravíme animovaný model a využijeme grafické zvýraznění Ukázka 4.1 Geometrie Stopa objektu Osová souměrnost a stejnolehlost Sestrojíme modely, které budou demonstrovat vlastnosti shodných a podobných

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

STATISTICA Téma 8. Regresní a korelační analýza, regrese prostá

STATISTICA Téma 8. Regresní a korelační analýza, regrese prostá STATISTICA Téma 8. Regresní a korelační analýza, regrese prostá 1) Lineární i nelineární regrese prostá, korelace Naeditujeme data viz obr. 1. Obr. 1 V menu Statistika zvolíme submenu Pokročilé lineární/nelineární

Více

Zásoby_Evidenční výroba Návod pro uživatele +1367

Zásoby_Evidenční výroba Návod pro uživatele +1367 Zásoby_Evidenční výroba Návod pro uživatele +1367 21.8.2015 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 21.9.2015 2 Zásoby_Evidenční výroba Za soby_evidenč ní vy roba Obsah Úvod... 3 Blokové schéma... 3 Volba kategorií...

Více

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako GSWEB Nápověda 1. Mapové okno Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně 2. Ovládací panel a panel vrstev Panel Ovládání Panel Vrstvy 3. GSWeb - roletové menu Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

Více

CADKON/TZB verze 2007.1

CADKON/TZB verze 2007.1 Stránka č. 1 z 12 Pospis propojení programů CADKON/TZB a PROTECH (TZ, DIMOSW) CADKON/TZB verze 2007.1 Výpočet tepelných ztrát Rozmístění otopných těles Vkládání těles z databáze PROTECHu Vykreslení půdorysných

Více