Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc."

Transkript

1 Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

2 Obsah předmětu 1. Správa daně v tuzemsku. 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek. 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí. 4. Dovoz a vývoz zboží. 5. Vracení daně. Český daňový systém

3 1. Správa daně v tuzemsku 1. Správa daně v tuzemsku (A) Zdaňovací období. (B) Daňové přiznání a splatnost daně. (C) Registrační povinnost.

4 1. Správa daně v tuzemsku, (A) Zdaňovací období 1. Správa daně v tuzemsku (A) Zdaňovací období Zdaňovacím obdobím je : kalendářní čtvrtletí (obrat za předcházející kalendářní rok < 10 mil. Kč); kalendářní měsíc (obrat ze předcházející kalendářní měsíc 10 mil. Kč). Plátce, jehož obrat za předcházející kalendářní rok přesáhl částku 2 mil. Kč, má možnost zvolit si dobrovolně jako zdaňovací období kalendářní měsíc. Při stanovení zdaňovacího období nově registrovaného plátce se vychází z jeho předpokládaného ročního obratu. Prvním zdaňovacím obdobím plátce po registraci je nadále kalendářní měsíc nebo čtvrtletí, v němž se stal plátcem.

5 1. Správa daně v tuzemsku, (A) Zdaňovací období 1. Správa daně v tuzemsku (A) Zdaňovací období Plátcem daně se stává osoba povinná k dani, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu v tuzemsku, jejíž obrat za nejvýše 12 kalendářních měsíců přesáhne Kč. Plátcem daně se stává od 1. dne 3. měsíce následujícího po měsíci, ve kterém překročila stanovený obrat. Změnu zdaňovacího období je plátce oprávněn provést nejdříve od počátku následujícího kalendářního roku, přičemž je povinen tuto změnu oznámit nejpozději do 31. ledna příslušného kalendářního roku.

6 1. Správa daně v tuzemsku, (A) Zdaňovací období 1. Správa daně v tuzemsku (A) Zdaňovací období Zdaňovací období pouze jako kalendářní čtvrtletí je stanoveno v těchto případech : pro osobu identifikovanou k dani; pro osobu registrovanou k dani v jiném členském státě EU (nerezident ČR); pro zahraniční osobu povinnou k dani (nerezident ČR). Při rozhodnutí o úpadku končí probíhající zdaňovací období dnem, který předchází dni nabytí rozhodnutí o úpadku a následující zdaňovací období začíná dnem následujícím po dni a končí posledním dnem kalendářního měsíce, ve kterém nabylo účiin osti rozhodnutí o úpadku.

7 1. Správa daně v tuzemsku, (B) Daňové přiznání a splatnost daně 1. Správa daně v tuzemsku (B) Daňové přiznání a splatnost daně Termín pro podání daňového přiznání je stanoven ve lhůtě nejpozději do 25 dnů po skončení zdaňovacího období. Plátce daně musí podat i negativní daňové přiznání, pokud mu nevznikla daňová povinnost. Pouze osoba identifikovaná k dani, osoba registrovaná k dani v jiném členském státě nebo zahraniční osoba povinná k dani nemusí podávat negativní daňové přiznání.

8 1. Správa daně v tuzemsku (B) Daňové přiznání a splatnost daně V případě úpadku je plátce povinen podat daňové přiznání za uplynulou část zdaňovacího období končící dnem, který předchází dni nabytí účinnosti rozhodnutí o úpadku, a to ve lhůtě do 30 dnů od skončení zdaňovacího období. Z zdaňovací období v době probíhajícího insolvenčního řízení, vč. zdaňovacího období končícího dnem, kdy došlo k ukončení insolvenčního řízení, činí lhůta 25 dnů od skončení zdaňovacího období. Při podávání daňového přiznání ve sdružení uvádí pověřený účastník sdružení ve svém daňovém přiznání v součtu svoji daňovou povinnost a povinnost za celé sdružení. Ostatní účastníci sdružení v DP uvádějí pouze zdanitelná plnění a daňovou povinnost ze své činnosti. Český daňový systém 1. Správa daně v tuzemsku, (B) Daňové přiznání a splatnost daně

9 1. Správa daně v tuzemsku, (B) Daňové přiznání a splatnost daně 1. Správa daně v tuzemsku (B) Daňové přiznání a splatnost daně Dodatečné daňové přiznání se podává, když pláce : souhrnem oprav zvyšuje daňovou povinnost ( 103 odst. 1, jde o povinnost); souhrnem oprav snižuje daňovou povinnost ( 103 odst. 2, jde o možnost). Daň je splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tj. do 25 dnů po skončení zdaňovacího období. Nadměrný odpočet se vrací bez žádosti nejpozději do 30 dnů od vyměření nadměrného odpočtu (do 30 dnů od lhůty předložení nebo skutečného předložení daňového přiznání).

10 1. Správa daně v tuzemsku, (C) Registrační povinnost 1. Správa daně v tuzemsku (C) Registrační povinnost Pro registraci plátců jsou stanoveny procesní podmínky ( 95). Registrace se provádí v následujících případech : při překročení limitu obratu ( Kč); u plátců ve sdružení fyzických osob; při nabytí majetku v rámci privatizace a při koupi podniku; při transformaci obchodní společnosti nebo družstva; oprávněnou osobou v případě úmrtí plátce; při pořízení majetku z jiného ČS (cena bez daně > Kč); při zasílání zboží, které je předmětem spotřební daně; při přijetí služby od ORD v jiném ČS nebo zahraniční osoby povinné k dani; při dodání zboží s instalací nebo montáží; při registraci osob registrovaných k dani v jiném ČS a zahraničních osob povinných k dani; při dobrovolné registraci; při registraci OID; při skupinové registraci ( 95a).

11 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek Za intrakomunitární dodávky považujeme dodávky zboží mezi subjekty z různých členských států EU. (A) Pořízení zboží. (B) Dodání zboží. (C) Třístranný obchod. (D) Dodání a pořízení nového dopravního prostředku.

12 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (A) Pořízení zboží 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (A) Pořízení zboží Pořízení zboží z jiného členského státu je předmětem daně, pokud je uskutečněno za úplatu : osobou povinnou k dani (OPD); nepodnikající právnickou osobou (NPO); osobou, která není osobou povinnou k dani a tato osoba (např. občan) pořizuje nový dopravní prostředek. Předmětem daně není pořízení zboží z jiného členského státu OPD, která není plátcem nebo NPO, pokud celková hodnota zboží nepřekročila částku Kč ( EURO k )

13 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (A) Pořízení zboží 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (A) Pořízení zboží Pořízením zboží se rozumí nabytí práva nakládat jako vlastník se zbožím, které je odesláno nebo přepraveno pořizovateli, osobou registrovanou k dani v jiném členském státě, která uskutečňuje dodání zboží, pořizovatelem nebo zmocněnou 3. osobou, do jiného členského státu, než z kterého je zboží odesláno nebo přepraveno. Pořízením zboží není dodání zboží s montáží nebo instalací a dodání zboží formou zasílání zboží. Plátci daně vzniká povinnost přiznat daň při pořízení zboží z jiného členského státu ke dni vystavení daňového dokladu, pokud byl daňový doklad vystaven ORD v jiném členském státě před 15. dnem měsíce, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno, nebo k 15. dni následujícího měsíce. Pro přiznání není určující den zaplacení ani faktický den dodání a pořízení zboží.

14 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (A) Pořízení zboží 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (A) Pořízení zboží Při dodání zboží s montáží nebo instalací se místo plnění stanoví ve vazbě na místo, kde je montáž nebo instalace prováděna (v tuzemsku), a neplatí tedy standardní pravidla platná pro pořízení zboží z jiného členského státu. Pořízení zboží z jiného členského státu EU je osvobozeno od daně ( 65), pokud dodání tohoto zboží je v tuzemsku osvobozeno od daně nebo je osvobozen od daně dovoz tohoto zboží. Poznámka : Základní postupy při praktické aplikaci intrakomunitárních plnění jsou ve výuce vysvětleny na příkladech.

15 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (B) Dodání zboží 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (B) Dodání zboží ( 64) Dodání zboží do jiného členského státu je plátcem osvobozeno s nárokem na odpočet daně, pokud : je zboží dodáváno ORD v jiném členském státě; pořízení zboží v členském státu, do kterého je dodáváno, je předmětem daně; zboží je do členského státu prokazatelně přepraveno.

16 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (B) Dodání zboží 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (B) Dodání zboží Osvobozeno od daně je : vždy dodání nového dopravního prostředku (ORD nebo jiné osobě); přemístění obchodního majetku plátce z tuzemska do jiného ČS pro účely jeho podnikání, pokud plátce prokáže, že přemístění bylo předmětem daně při pořízení v členském státě, kam bylo zboží přemístěno. Dodání zboží do jiného členského státu musí plátce DPH prokázat písemným prohlášením pořizovatele nebo zmocněné 3. osoby, že zboží bylo přepraveno do jiného ČS, nebo jinými důkazními prostředky.

17 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (B) Dodání zboží 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (B) Dodání zboží Osvobození od daně při dodání zboží do jiného ČS se neuplatní v případě, že nejsou uvedeny výše uvedené podmínky (např. v případě zasílání zboží osobě, která v ČS nemá povinnost přiznat daň). V tomto případě DUZP a povinnost přiznat daň je stanovena shodně jako u tuzemského zdanitelného plnění. Jestliže je dodání zboží do jiného ČS osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně, vzniká povinnost přiznat uskutečnění tohoto dodání dnem vystavení daňového dokladu. Uskutečnění dodání zboží do jiného ČS osobě registrované k dani v jiném ČS znamená pro plátce ( 102) rovněž povinnost podat souhrnné hlášení o dodávkách zboží do jiného ČS (na tiskopisu MF), dále při přemístění majetku aj. ( 102 odst. 1 až 8).

18 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (C) Třístranný obchod 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (C) Třístranný obchod Jde o obchod ( 17), který uzavřou 3 osoby registrované k dani ve 3 různých členských státech, a předmětem obchodu je dodání téhož zboží mezi těmito 3. osobami s tím, že zboží je přímo odesláno nebo přepraveno prodávajícím, prostřední osobou nebo zmocněnou 3. osobou z členského státu prodávajícího do členského státu kupujícího. Prodávající je ORD v ČS, ze kterého je zboží odesláno nebo přepraveno kupujícímu. Kupující je ORD v ČS ukončení odeslání nebo přepravy zboží a která kupuje zboží od 3. osoby.

19 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (C) Třístranný obchod 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (C) Třístranný obchod Prostřední osobou je ORD v jiném ČS, než ve kterém je registrován k dani prodávající a kupující, a která pořizuje zboží od prodávajícího v členském státě kupujícího s cílem následného dodání zboží kupujícímu v členském státě. Pořízení zboží z jiného ČS, které je uskutečněno prostřední osobou v tuzemsku, je v třístranném obchodu osvobozeno od daně. Daňový doklad vystavený prostřední osobou musí obsahovat informaci o tom, že jde o třístranný obchod. Kupující musí zaplatit daň jako při standardním pořízení zboží z jiného členského státu.

20 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (D) Dodání a pořízení nového dopravního prostředku 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (D) Dodání a pořízení nového dopravního prostředku V případě, že plátce dodává nový dopravní prostředek do jiného ČS : ORD v jiném ČS (pak uskutečňuje plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně a vykazuje jej v souhrnném hlášení); osobě, která není v jiném ČS registrovaná k dani (pak jde o plnění osvobozené od daně, pokud je nový dopravní prostředek předmětem daně v zemi zákazníka, neuvádí se v souhrnném hlášení).

21 2. Uplatňlvání DPH u intrakomunitárních dodávek (D) Dodání a pořízení nového dopravního prostředku 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek (D) Dodání a pořízení nového dopravního prostředku Jestliže plátce pořizuje nový dopravní prostředek z jiného ČS od : ORD v jiném ČS, jde o standardní pořízení zboží, které je předmětem daně; osoby, která není registrovaná k dani v jiném ČS, uskutečňuje pořízení zboží z jiného ČS, které je předmětem daně v tuzemsku a k daňovému přiznání je plátce daně navíc povinen přiložit hlášení o pořízení nového dopravního prostředku a kopii daňového dokladu. Povinnost zaplatit daň při pořízení nového dopravního prostředku má i neplátce, který pořizuje v tuzemsku nový dopravní prostředek z jiného ČS, který bude registrován k provozu v tuzemsku.

22 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí Při poskytování služeb mezi subjekty z různých ČS a třetích zemí je rozhodující vymezení místa plnění. Základní pravidla jsou stanoveno takto ( 9) : - místem plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani (OPD) je místo, kde má tato osoba sídlo nebo místo podnikání (je-li služba poskytnuta provozovně, pak místem plnění je umístění provozovny); - místem plnění při poskytnutí služby osobě nepovinné k dani je místo, kde má osoba poskytující službu sídlo nebo místo podnikání (je-li služba poskytnuta provozovně, pak místem plnění je umístění provozovny. Místa plnění u jednotlivých druhů služeb jsou uvedena v 10, 10a až 10k. Ve vazbě na místo plnění se přenáší povinnost přiznat daň na příjemce služby, který je plátcem v tuzemsku (tzv. reverse charge). Český daňový systém 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí

23 (A) Poskytování služeb do tuzemska 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí (A) Poskytování služeb do tuzemska V případě, že je poskytována služba tuzemské osobě a místo plnění je mimo tuzemsko, nevznikají poskytovateli služby z jiného ČS nebo ze 3. země žádné povinnosti (podle ZDPH platného v ČR). Je-li místo plnění v tuzemsku, přiznává daň : příjemce služby (je-li plátcem daně nebo OID); poskytovatel služby (pokud jsou služby poskytovány osobě, která není plátcem ani OID). DUZP a povinnost přiznat daň při poskytnutí služby ORD v jiném ČS a zahraniční osobou vzniká plátci k okamžiku jejich zaplacení nebo uskutečnění, podle toho, co nastane dříve.

24 (B) Poskytování služeb z tuzemska 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí (B) Poskytování služeb z tuzemska Jestliže poskytne plátce daně se sídlem nebo místem podnikání v ČR službu s místem plnění mimo tuzemsko, neuplatňuje ( 10) daň na výstupu. Plátce musí vystavit daňový doklad (nejpozději do 15 dnů od uskutečnění služby nebo přijetí platby, tj. co nastalo dříve). Na dokladu s náležitostmi běžného daňového dokladu musí být ve vazbě na předpisy EU uvedeno sdělení, že osoba, které je služba poskytována, je povinna přiznat a zaplatit daň ve své zemi, pokud jí zde tato povinnost vzniká.

25 (C) Přepravní služby 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí (C) Přepravní služby Obecně je místem plnění území, kde se přeprava uskutečňuje. U tuzemské přepravy osob a zboží uplatňuje daň na výstupu vždy poskytovatel přepravní služby. Uvedený princip však neplatí pro přepravu zboží mezi členskými státy. V tomto případě je obecně místem plnění místo zahájení přepravy. V případě, že je přeprava zboží mezi ČS poskytnuta pro ORD v jiném ČS, než ve kterém je zahájena přeprava, považuje se za místo plnění území ČS, který vydal DIČ objednavateli přepravy zboží.

26 (C) Přepravní služby 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí (C) Přepravní služby Za stanovených podmínek se u přepravních služeb uplatní osvobození od daně. Od daně je osvobozena přeprava osob mezi jednotlivými členskými státy a dále mezi členskými státy a třetími zeměmi, ale jen za tuzemský úsek přepravy (v rámci ČR). Osvobození od daně s nárokem na odpočet se týká pravidelné i nepravidelné přepravy osob prováděné tuzemskými přepravci, ORD v jiném ČS nebo zahraniční osobou povinnou k dani.

27 4. Dovoz a vývoz zboží 4. Dovoz a vývoz zboží Dovozem zboží se rozumí vstup zboží ze třetí země na území ES, vývozem zboží pak dodání zboží z tuzemska do třetí země. (A) Dovoz zboží. (B) Vývoz zboží.

28 4. Dovoz a vývoz zboží (A) Dovoz zboží 4. Dovoz a vývoz zboží (A) Dovoz zboží Místem plnění je : území ČS, na jehož území se zboží nachází v době, kdy vstupuje na území ES; území s tzv. ukončeným režimem, např. v případě dočasně uskladněného zboží nebo zboží umístěného do svobodného celního pásma či svobodného celního skladu nebo zboží propuštěného do celního režimu uskladnění v celním skladu či do aktivního zušlechťovacího styku v podmíněném systému, apod. Za dovoz zboží se považuje i vrácení zboží, které bylo umístěno do svobodného celního skladu nebo svobodného celního pásma, zpět do tuzemska (daňová povinnost vzniká dnem rozhodnutí o umístění).

29 4. Dovoz a vývoz zboží (A) Dovoz zboží 4. Dovoz a vývoz zboží (A) Dovoz zboží Daňová povinnost při dovozu zboží v tuzemsku vzniká ( 23) dnem, kdy vzniká povinnost uhradit clo, a to i v případech, kdy je zboží dovezené beze cla při : propuštění dováženého zboží do celního režimu volný oběh, aktivní zušlechťovací styk v systému navrácení a dočasné použití s částečným osvobozením od dovozního cla; nezákonném dovozu zboží; porušení podmínek dočasného uskladnění zboží; porušení podmínek stanovených pro celní režim, do kterého bylo dovážené zboží propuštěno.

30 4. Dovoz a vývoz zboží (A) Dovoz zboží 4. Dovoz a vývoz zboží (A) Dovoz zboží Daňovým dokladem při dovozu zboží do tuzemska je : rozhodnutí o propuštění zboží do celního režimu, ve kterém vzniká daňová povinnost; rozhodnutí o ukončení celního režimu dočasného použití (jednotný správní doklad = JSD). Základem daně při dovozu zboží je součet základu pro vyměření cla, clo, dávky a poplatky splatné z důvodu dovozu zboží, spotřební daně a vedlejších příležitostných výdajů, vynaložených při přepravě až do prvního místa určení v tuzemsku.

31 4. Dovoz a vývoz zboží (B) Vývoz zboží 4. Dovoz a vývoz zboží (B) Vývoz zboží Vývoz zboží je osvobozen od daně s nárokem na odpočet daně, pokud je odeslání nebo přeprava uskutečněna vývozcem nebo jím zmocněnou osobou, např. přepravcem. Vývoz zboží není osvobozen od daně, pokud kupující přepravuje pohonné hmoty a potraviny pro vlastní spotřebu. Vývoz je uskutečněn, pokud je zboží propuštěno do celního režimu vývoz nebo pasivní zušlechťovací styk, zboží vstoupilo do 3. země a výstup zboží je potvrzen na daňovém dokladu (nebo prokázán jinými důkazními prostředky).

32 4. Dovoz a vývoz zboží (B) Vývoz zboží 4. Dovoz a vývoz zboží (B) Vývoz zboží Daňovým dokladem při vývozu zboží je rozhodnutí o propuštění zboží do celního režimu vývoz nebo pasivní zušlechťovací styk učiněné na písemném celním prohlášení (Jednotný správní doklad). Vývoz zboží je plátce povinen uvést do daňového přiznání (ř. 22), a to nejdříve za zdaňovací období, ve kterém byl oprávněn přiznat osvobození od daně, tj. ke dni výstupu vyváženého zboží z území ES.

33 5. Vrácení daně ZDPH umožňuje v určitých případech vracení daně, a to : diplomatům ( 80, jde o osoby požívající výsady a imunitu); při hrazení plnění z prostředků zahraniční pomoci ( 81); plátcům v jiném ČS ( 82); v tuzemsku osobám registrovaným k dani v jiném ČS ( 82a, 82b); zahraničním osobám povinným k dani ( 83); turistům ze třetích zemí u vývozu zboží ( 84), které nemá obchodní charakter (při ceně včetně DPH > Kč zaplacené jednomu prodávajícímu v jednom dni), přičemž nejde vrátit daň v případě UPM, potravin, tabákových výrobků a alkoholu); zdravotně postiženým osobám ( 85, při pořízení osobního automobilu v tuzemsku, nejvýše však Kč); ozbrojeným silám cizích států (např. NATO) Český daňový systém 5. Vrácení daně

34 5. Vrácení daně 5. Vrácení daně Existuje rovněž prodej za ceny bez daně ( 87), tj. bez DPH a spotřební daně. Zboží lze bez daně prodávat na základě povolení celního úřadu v tranzitním prostoru mezinárodních letišť a na palubách letadel fyzickým osobám při jejich bezprostředním výstupu z území ES.

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Správa daně v tuzemsku. 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek. 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí.

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH od poplatníků (koncových spotřebitelů v ceně zboží

Více

Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH

Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Daň z přidané hodnoty 2011 Charakteristika a právní úprava

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Více

IV. Dovoz zboží. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

IV. Dovoz zboží. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. IV. Dovoz zboží Dovoz zboží je definován v 20 ZDPH jako vstup zboží z třetí země na území Společenství. Zboží, které vstupuje na území Společenství se nachází v režimu tranzit. Jestliže je režim tranzit

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Více

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle 26 35 ZDPH a následně též podle 42 46a a 49 50 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji vystavuje plátce DPH uskutečňující zdanitelná

Více

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta.

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta. 1-110_DPH_2014_Sestava 1 25.3.14 13:49 Stránka 11 M í S to p l n ě n í 3051 3054 Slovenská společnost (plátce daně) nakoupí pro své zaměstnance deset vstupenek na představení do divadla v Čr. divadlo vystaví

Více

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Ing. Hana Čermáková Daňový poradce číslo 3037 Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Zákon č. 235/2004 ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty, kterým je nahrazen zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU, zejména 2006/112/ES, Je vybírána plátci DPH od poplatníků

Více

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 124403/16/7100-20116-050701 Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od 29.

Více

aktualizováno

aktualizováno 1 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ VZOR: Kód plnění 0 - dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě ( 13 odst. 1 a 2 zákona) 1 - přemístění obchodního majetku plátcem do jiného

Více

Přiznání k DPH pořízení zboží plátcem od osoby registrované v JČS - (řádek 3, 4, 43, 44) včetně kontrolního hlášení

Přiznání k DPH pořízení zboží plátcem od osoby registrované v JČS - (řádek 3, 4, 43, 44) včetně kontrolního hlášení 1 Kontrolní hlášení říjen 2017 Chcete-li více k této kontrolní vazbě, doporučujeme Vazbu č. 2: KH ODDÍL A.2. ŘÁDEK 3, 4, 5, 6, 9, 12, 13 DP povinnost přiznat daň 108/1 písm. b) a c), kterou naleznete na

Více

Směrnice k DPH. Obec Lipina, Lipina 81, IČO: Směrnice č. 4/2017

Směrnice k DPH. Obec Lipina, Lipina 81, IČO: Směrnice č. 4/2017 Obec Lipina, Lipina 81, 785 01 IČO: 00635278 Směrnice č. 4/2017 Směrnice k DPH 1. Předmět úpravy 1.1. Ustanovení této směrnice se vztahuje k DPH. 1.2. Směrnice je stanovena v souladu s ustanoveními zákona

Více

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska Při pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska se řídí stejnými zásadami jako jeho dodání. Pořízení zboží pro účely zákona o DPH jsou upraveny

Více

Vystavování daňových dokladů

Vystavování daňových dokladů Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle 26 35 ZDPH a následně též podle 42 46 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji vystavuje plátce DPH uskutečňující zdanitelná plnění,

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Otázka: Financování podniku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Terka Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Přidaná hodnota je rozdíl mezi vstupy a výstupy, znázorňuje

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Spotřební daně 2011 Charakteristika a právní úprava Nepřímé

Více

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013 Finanční právo 2. seminář 18. října 2013 NEPŘÍMÉ DANĚ Daň z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Neutrální = vztahuje se na všechny podnikatelské aktivity a subjekty, včetně zboží z dovozu

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 VY_32_INOVACE_EKO175

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ÚVOD 9 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b Volba předmětu daně 12 3 Územní působnost 15 4 Vymezení

Více

I. Dodání zboží. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

I. Dodání zboží. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. I. Dodání zboží Za dodání zboží je podle 13 ZDPH považováno dodání, kdy dochází alespoň k převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník, takže dodání není podmíněno změnou vlastnictví. K dodání tak může

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

Prolínání celních a daňových aspektů v zahraničním obchodu s Ruskem

Prolínání celních a daňových aspektů v zahraničním obchodu s Ruskem Prolínání celních a daňových aspektů v zahraničním obchodu s Ruskem Mgr. Milan Tomíček Staněk, Tomíček & Partners, s.r.o. Široká36/5, Praha 1, 11000 Tel: +420 221990455 E-mail: tomicek@stanek-tomicek.com

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

2) Plátce pronajímá formou finančního pronájmu soustruh německému

2) Plátce pronajímá formou finančního pronájmu soustruh německému Dodání zboží: 1) Plátce pronajímá formou operativního pronájmu soustruh německému nájemci registrovanému k DPH v Německu a soustruh zůstává v tuzemsku: a) Jedná se o dodání zboží s osvobozením podle 64,

Více

Poskytování služeb. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Poskytování služeb. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. Poskytování služeb Poskytování služeb je upraveno v 9, 9a, 10 10k, 51 62, 67-70 ZDPH. Podstatné pro určení, zda se bude jednat o zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně nebo o uplatnění reverse

Více

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24 1 110ze část První základní UstAnovení 25 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 1 Předmět úpravy 25 2 Předmět daně 25 2a Vynětí z předmětu daně 26 2b Volba předmětu daně

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR ZSCR (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Teorie daní ze spotřeby.

Více

Základ pro výpočet DPH a

Základ pro výpočet DPH a Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v 38 41 ZDPH, Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH

Více

zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH

zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH Stejně jako daň z příjmu je univerzální daní závaznou pro všechny podnikatelské subjekty bez výjimky. Představuje ve své podstatě přirážku v ceně

Více

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO 1 Doplňující informace: KONTROLNÍ HLÁŠENÍ ( 101c 101k ZDPH) X A.2 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ ( 102 ZDPH) X Jen v rámci EU - dodání, přemístění zboží - poskytnutí služby 9 odst. 1 ZDPH INTRASTAT (Příručka INTRASTAT

Více

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b

Více

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH se řídí 37 ZDPH.

Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH se řídí 37 ZDPH. Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v 38 41 ZDPH, Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH,

Více

zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty

zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Směrnice Rady 2006/112/EC o společném systému DPH z 28.11.2006 účinnost od 1. ledna 2007 cílem je harmonizace právních předpisů členských

Více

Intrakomunitární plnění a DPH

Intrakomunitární plnění a DPH Terminologie Intrakomunitární plnění a DPH dodání do JČS zasílání do JČS poskytnutí služby osobě z JČS Česká republika ostatní území ES (JČS) pořízení z JČS zasílání do tuzemska poskytnutí služby osobou

Více

Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr)

Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr) Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr) Terminologie vývoz zboží poskytnutí služby zahraničním osobám Česká republika Třetí země dovoz zboží přijetí služby od zahraniční osoby (resp. dle zákona:

Více

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová Daň z přidané hodnoty Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty DPH Daň z přidané hodnoty je - daň nepřímá (plátce je výrobce, obchodník, dovozce a poplatník je konečný

Více

Informace pro osoby povinné k dani neusazené v tuzemsku (registrace k DPH a ostatní vybrané daňové povinnosti)

Informace pro osoby povinné k dani neusazené v tuzemsku (registrace k DPH a ostatní vybrané daňové povinnosti) GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č.j.: 40950/19/7100-20118-203500 Informace pro osoby povinné k dani neusazené v tuzemsku (registrace k DPH a ostatní

Více

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a DPH k 1.1.2013 Sazby DPH od 1.1.2013 (Zákon 500/2012 Sb.) Základní sazba 21% Snížená sazba 15% Přechodná ustanovení: dodání, odvod a čištění vody, dodání tepla a chladu rozdělení na období dodání elktřiny,

Více

aktualizováno

aktualizováno 1 Kontrolní hlášení říjen 2017 Přiznání k DPH - přijetí služby plátcem od osoby neusazené v tuzemsku z JČS Chcete-li více k této kontrolní vazbě, doporučujeme Vazbu č. 2: KH ODDÍL A.2. ŘÁDEK 3, 4, 5, 6,

Více

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER) Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 43631/17/7100-20116-050701 Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

Přiznání k DPH dodání zboží plátcem osobě registrované k dani z JČS, které bylo odesláno nebo přepraveno - (řádek 20) včetně souhrnného hlášení 2017

Přiznání k DPH dodání zboží plátcem osobě registrované k dani z JČS, které bylo odesláno nebo přepraveno - (řádek 20) včetně souhrnného hlášení 2017 1 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ VZOR: Kód plnění 0 - dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě ( 13 odst. 1 a 2 zákona) 1 - přemístění obchodního majetku plátcem do jiného

Více

Dotčená ustanovení zákona č. 235/2004 Sb. s vyznačením navrhovaných změn. Vymezení základních pojmů

Dotčená ustanovení zákona č. 235/2004 Sb. s vyznačením navrhovaných změn. Vymezení základních pojmů Dotčená ustanovení zákona č. 235/2004 Sb. s vyznačením navrhovaných změn (1) Pro účely tohoto zákona se rozumí: 4 Vymezení základních pojmů a) úplatou částka v penězích nebo v platebních prostředcích nahrazujících

Více

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v 72 79, Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Podstata DPH Daň z přidané hodnoty (dále jen DPH) je jednou z nepřímých daní, tzn. že se neplatí přímo jako samostatná částka, ale je obsažena v ceně majetku (např. zboží, materiálu)

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10 Úvod 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011 13 1 Oblasti, kterých se týká novela zákona o DPH 19 2 Změny zákona o DPH spočívající ve změně místa

Více

DPH jako nekumulativní daň

DPH jako nekumulativní daň Daň z přidané hodnoty (DPH) Mechanismus výpočtu DPH - obecné schéma DPH jako nekumulativní daň výrobce výrobce obchodník spotřebitel pšenice chleba s chlebem (plátce DPH) (plátce DPH) (plátce DPH) Cena

Více

Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů( )

Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů( ) Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů(14.4.2009) Zákon č. 87/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů ( zákon

Více

Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně

Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně ZÁKON O DPH S KOMENTÁŘEM str. 1 Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně Úplné znění Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně (1) Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který

Více

PŘÍZNÁNÍ K DPH KONTROLNÍ HLÁŠENÍ. Řádek 1,2 přiznání k DPH = oddíl A.4., A.5. KH. Vazba č. 4 DD.MM.RRRR. 10-místná položka. Pozor změna!

PŘÍZNÁNÍ K DPH KONTROLNÍ HLÁŠENÍ. Řádek 1,2 přiznání k DPH = oddíl A.4., A.5. KH. Vazba č. 4 DD.MM.RRRR. 10-místná položka. Pozor změna! PŘÍZNÁNÍ K DPH Řádek 1,2 přiznání k DPH = oddíl A.4., A.5. KH KONTROLNÍ HLÁŠENÍ Pozor změna! kmenová část BEZ MEZER základní sazba 21 % VLASTNÍ ČÍSLO DOKLADU 1. snížená sazba 15 % 2. snížená sazba 10 %

Více

KONTROLNÍ HLÁŠENÍ. Vazba č. 4. C. ODDÍL - Kontroní řádky na Daňové přiznání k DPH (DaP) DD.MM.RRRR. 10-místná položka. Pozor změna!

KONTROLNÍ HLÁŠENÍ. Vazba č. 4. C. ODDÍL - Kontroní řádky na Daňové přiznání k DPH (DaP) DD.MM.RRRR. 10-místná položka. Pozor změna! C. ODDÍL - Kontroní řádky na Daňové přiznání k DPH (DaP) řádek DaP 1 A.4. + A.5. celkem základy daně u základní sazby DPH 2 A.4. + A.5. celkem základy daně u první snížené a druhé snížené sazby DPH 40

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

8.2. Daň z přidané hodnoty

8.2. Daň z přidané hodnoty 8.2. Daň z přidané hodnoty Základním předpisem pro oblast DPH je Směrnice Rady ES 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006. V České republice je problematika daně upravena zákonem č. 235/2004 Sb. ve znění

Více

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011 Daňový kalendář pro rok Daňový kalendář pro rok LEDEN 10. ÚNOR 9. 21. 28. BŘEZEN biopaliva - splatnost za listopad 2010 (mimo z lihu) - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na fyzických osob ze závislé

Více

Porovnání textu. Porovnané dokumenty 5401_17.pdf. 5401_18.pdf

Porovnání textu. Porovnané dokumenty 5401_17.pdf. 5401_18.pdf Porovnání textu Porovnané dokumenty 540_7.pdf 540_8.pdf Přehled 4 slov bylo přidáno 39 slov bylo odstraněno 85 slov je shodných bloků je shodných Abyste se podívali, kde jsou změny, rolujte prosím dolů.

Více

VAZBA Č. 6 PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY x KONTROLNÍ HLÁŠENÍ PŘIJATÁ ZDANITELNÁ PLNĚNÍ KONTROLNÍ HLÁŠENÍ. Vazba č. 6 1

VAZBA Č. 6 PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY x KONTROLNÍ HLÁŠENÍ PŘIJATÁ ZDANITELNÁ PLNĚNÍ KONTROLNÍ HLÁŠENÍ. Vazba č. 6 1 C. ODDÍL - Kontroní řádky na Daňové přiznání k DPH (DaP) řádek DaP 1 2 40 41 A.4. + A.5. celkem základy daně u základní sazby DPH A.4. + A.5. celkem základy daně u první snížené a druhé snížené sazby DPH

Více

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Předmět daně. 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost. 4. Daňové doklady. 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně. Český daňový systém

Více

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty 5412_13.pdf POKYNY k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty Pokud jsou v pokynech uvedeny odkazy na jednotlivá ustanovení ( ) zákona, jedná se o zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve

Více

Vybraná ustanovení daňových zákonů u elektronického obchodu

Vybraná ustanovení daňových zákonů u elektronického obchodu Vybraná ustanovení daňových zákonů u elektronického obchodu Mgr. Magdaléna Vyškovská Daňový poradce PETERKA & PARTNERS v.o.s. advokátní kancelář 25. 11. 2010 1 Obsah I. Daň z příjmů II. DPH 2 I. Daň z

Více

Obsah. Dovoz zboží a služeb 1

Obsah. Dovoz zboží a služeb 1 Dovoz zboží a služeb 1 Obsah Dodání zboží z členských zemí EU...2 1. přijatá faktura...2 Poznámka pro podvojné účetnictví...2 2. reverse charge...3 Podvojné účetnictví...3 Daňová evidence...5 Dovoz zboží

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_Úč23.05

Více

Uplatňování DPH po 1.5.2004

Uplatňování DPH po 1.5.2004 Zpracováno dle Zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Uplatňování DPH po 1.5.2004 Tato metodická informace obsahuje pouze některé základní změny. Jejich komplexní výčet a praktické uplatnění

Více

Informace o uplatňování zákona o DPH u vývozu zboží

Informace o uplatňování zákona o DPH u vývozu zboží Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 101444/17/7100-20116-050701 Informace o uplatňování zákona o DPH u vývozu zboží 1. Cíl Informace Generální

Více

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 INFORMACE Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 1. Hlavní změny při opravě základu daně a výše daně a při opravě výše daně v jiných případech Od 1.4.2011

Více

Novela zákona o DPH od roku 2013

Novela zákona o DPH od roku 2013 Novela zákona o DPH od roku 2013 Ing. Jana Rybáková daňový poradce 2. Novely pro rok 2013 stav projednávání Vládní návrh novely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (sněmovní tisk 773) technická

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_16_ EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Zdaňovací období: je kalendářní měsíc, plátce se může rozhodnout,

Více

Daň z přidané hodnoty

Daň z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty Základní legislativa o DPH Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů Metodické výklady MF na www.mfcr.cz Směrnice 2006/112/ES současná základní

Více

Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od

Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od 1.1.2010 METIS Praha, spol. s r.o. Změny v uplatňování daně z přidané hodnoty přinesly dva zákony. Prvním z nich je zákon, který má vést ke snížení

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO172

Více

DPH ve vztahu k EU a třetím zemím. Barbora Bezděková

DPH ve vztahu k EU a třetím zemím. Barbora Bezděková DPH ve vztahu k EU a třetím zemím Barbora Bezděková Bakalářská práce 2011 ABSTRAKT V bakalářské práci se zabývám problematikou daně z přidané hodnoty (dále jen DPH) ve vztahu k Evropské unii a třetím

Více

Obsah. 1 Spotřební daně v ČR... 13

Obsah. 1 Spotřební daně v ČR... 13 Obsah Úvodem... 11 1 Spotřební daně v ČR... 13 2 Dva principy výběru daní a jejich využití u spotřebních a ekologických daní... 19 2.1 Princip země původu (výroby)... 20 2.1.1 Princip země původu ve vztahu

Více

K 2 Princip reverse charge

K 2 Princip reverse charge K 2 Princip reverse charge POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB V RÁMCI EU K2 strana 1 S uplatněním principu přenesení daňové povinnosti z poskytovatele služby na příjemce, který je označován jako tzv. reverse charge princip,

Více

Řetězové transakce. 12. listopadu 2013. Erika Gorčíková

Řetězové transakce. 12. listopadu 2013. Erika Gorčíková Řetězové transakce 12. listopadu 2013 Erika Gorčíková Řetězové obchody znázornění a ZDPH transakce, kdy je zboží přeprodáváno několika subjekty mezi sebou, přičemž toto zboží je odesláno výrobcem, resp.

Více

Daň z přidané hodnoty (DPH)

Daň z přidané hodnoty (DPH) Daň z přidané hodnoty (DPH) Fungování DPH v řetězci plátců DPH výrobce pšenice (plátce DPH) výrobce chleba (plátce DPH) obchodník (plátce DPH) konečný spotřebitel VSTUP VÝSTUP VSTUP VÝSTUP VSTUP VÝSTUP

Více

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017 , DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela Ing. O. Hochmannová, březen 2017 1. Aktuální informace z oblasti DPH Návrh novely (873) daňových zákonů vrácen zpět Senátem s pozměňovacími návrhy, navrženo i posunutí

Více

Otázka: Nepřímé daně. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): sarka.bartkova. Charakteristika. - Jsou vázány na určité druhy výrobků nebo služeb

Otázka: Nepřímé daně. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): sarka.bartkova. Charakteristika. - Jsou vázány na určité druhy výrobků nebo služeb Otázka: Nepřímé daně Předmět: Ekonomie Přidal(a): sarka.bartkova Charakteristika - Jsou vázány na určité druhy výrobků nebo služeb - Poplatník je vždy konečný spotřebitel - Poplatník není plátce Struktura

Více

C E L N Í S P R Á V A Č R Generální ředitelství cel

C E L N Í S P R Á V A Č R Generální ředitelství cel C E L N Í S P R Á V A Č R Generální ředitelství cel Vnitřní pokyn č. : 63 / 2004 Věc : Postup celních úřadů při aplikaci ustanovení 23 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění platném

Více

a účtování přeprava, dovoz, vývoz, služby nová úprava daňového dokladu při vývozu zrušení vývozu umístěním do svobodného pásma

a účtování přeprava, dovoz, vývoz, služby nová úprava daňového dokladu při vývozu zrušení vývozu umístěním do svobodného pásma Svatopluk Galočík, František Louša DPH a účtování přeprava, dovoz, vývoz, služby nová úprava daňového dokladu při vývozu zrušení vývozu umístěním do svobodného pásma zrušení osvobození u plnění ve svobodných

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y 496/2

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y 496/2 P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2004 4. volební období 496/2 Pozměňovací návrhy k návrhu zákona o dani z přidané hodnoty (tisk 496) - 2- Pozměňovací návrhy

Více

Kontrolní hlášení DPH reportovací novinka roku 2016

Kontrolní hlášení DPH reportovací novinka roku 2016 Kontrolní hlášení DPH reportovací novinka roku 2016 25. listopadu 2015 Ing. Blanka Mattauschová GFŘ Kontrolní hlášení Povinnost pro plátce daně z přidané hodnoty podávat kontrolní hlášení byla stanovena

Více

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Předmět daně. 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost. 4. Daňové doklady. 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně. Daňový systém ČR Pro

Více

Postupy. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. při realizaci projektů v návaznosti na zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty

Postupy. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. při realizaci projektů v návaznosti na zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Postupy při realizaci projektů v návaznosti na zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (vydáno pro vnitřní potřebu řešitelů a spoluřešitelů

Více

24a. Uskutečnění plnění a vznik povinnosti daň přiznat nebo zaplatit. 24a

24a. Uskutečnění plnění a vznik povinnosti daň přiznat nebo zaplatit. 24a 24a 312 24a U. (1) Při poskytnutí služby nebo dodání zboží s místem plnění mimo tuzemsko vzniká povinnost přiznat plnění ke dni uskutečnění tohoto plnění, pokud se jedná o a) poskytnutí služby, b) dodání

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne , o dani z přidané hodnoty

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne , o dani z přidané hodnoty PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období 496 Vládní návrh zákon ze dne...2003, o dani z přidané hodnoty Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ

Více

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část)

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) 1/ Finance a finanční činnost státu. Předmět a systém finančního práva. Věda o finančním právu 2/ Finanční

Více

Celní právo a celní správa Základy celního práva

Celní právo a celní správa Základy celního práva Celní právo a celní správa Základy celního práva Dana Šramková Pyramida norem celního práva Právo EU celní kodex prováděcí nařízení k celnímu kodexu nařízení o osvobození od cla = nařízení nařízení TIR

Více

Růžena Hrůšová IFA ČR, Praha, 12. března 2019

Růžena Hrůšová IFA ČR, Praha, 12. března 2019 Růžena Hrůšová IFA ČR, Praha, 12. března 2019 BREXIT BEZ DOHODY vybrané otázky / dopady 2 Brexit bez dohody UK členským státem UK třetí zemí 29. 3. 2019 30.3.2019 vystoupení SEČ 24:00 00:00 3 Intra-EU

Více

DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH?

DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH? VS_10_2015_12_01 Dlouhodobý majetek kam a kdy do přiznání k DPH? DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH? 19.11.2015 Dlouhodobý majetek pojem pro účely ZDPH ( 4 odst. 4 písm. d) ZDPH) Jedná se o

Více

Spotřební daně. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Spotřební daně. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Charakteristika spotřebních daní. 2. Předmět spotřebních daní. 3. Osvobození od daně. 4. Plátci daně. 5. Správa daně. 6. Zdaňování minerálních olejů. 7.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO174

Více