Databázové systémy I. - II. 2009/2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Databázové systémy I. - II. 2009/2010"

Transkript

1 Databázvé systémy I. - II. 2009/2010 Relační databáze, databázvý server, tabulka Relační databáze (systém řízení báze dat) - sada nástrjů které umžňují splehlivě a efektivně ukládat data a manipulaci s daty. Jedná se vrstvu mezi uživatelem a daty. Relační databáze jsu zalženy na principu terie mnžin. Umžňují tedy základní mnžinvé perace jak: sjednceni - nvá tabulka bsahuje všechny záznamy z první tabulky a všechny záznamy z druhé tabulky, průnik - nvá tabulka bsahuje puze ttžné řádky z bu tabulek, mnžinvý rzdíl - nvá tabulka bude mít všechny řádky z první tabulky krm těch které se vyskytuji ve druhé, symetrické rzdíl - vytvří tabulku ve, které budu všechny záznamy z bu tabulek krm těch, které mají bě tabulky splečné, kartézský sučin - vytvří tabulku, která bude mít pčet slupců rven sučtu slupců bu vstupních tabulek a pčet záznamů bude rven sučinu všech řádků první tabulky se všemi řádky druhé tabulky. A dále je pak mžné využít speciální mnžinvé perace: prjekce - výběr slupců z tabulky, restrikce - výběr řádků z tabulky, spjení - výsledkem je zřetězení řádků ze spjvaných tabulek na základě nějaké shdné plžky. Databázvý server - sada prgramvých prstředků umžňujících rganizaci a zpřístupnění dat pr klienty. Klient může data číst neb zapisvat. Tabulka - představuje základní stavební prvek databáze. Vše je ulžen ve frmě tabulek. Mezi tabulkami je mžné definvat vztahy: 1:N - jeden záznam první tabulky dpvídá více záznamům v druhé tabulce, 1:1 - jeden záznam první tabulky dpvídá jednmu záznamu v druhé tabulce, N:M - více záznamů jedné tabulky dpvídá více záznamům ve druhé tabulce. Tent vztah se řeší pmcí třetí spjvali tabulky. Vlastnsti tabulek: přadí řádků je nevýznamné (bvykle jsu řazeny pdle th jak byly d tabulky vkládány), přadí slupců je nevýznamné, na slupce se dkazujeme pmci atributu (název slupce v záhlaví) tabulky, nebsahuje duplicitní slupce ani řádky. Jazyk SQL a jeh vývj, příkazy DDL, DML, DCL Jazyk SQL vznikl na základě výzkumu relačních databází v labratřích IBM. Půvdní značení byl SEQUEL (Structured English Quary Language). Pzději jazyk přejmenván na dnes známý SQL (Structured Query Language). Dšl ke standardizaci jazyka:

2 SQL86 - bsahval nedstatky v blasti integrity dat, SQL92 - nahrazval nedstatky předchzí verze, též značván jak SQL2, SQL99 - reaguje na ptřeby databází s bjektvě rientvanými prvky. Úlha jazyka je pskytnut uživatelům přístup a umžnit manipulaci s daty pmci následujících příkazů: DDL - příkazy pr definici dat (Data Definitin Language) umžňují tvrbu, úpravu a mazání struktury databázvých bjektu (tabulka, index, phled, ). D tét kategrie spadají příkazy CREATE, ALTER, DROP. DML - příkazy pr manipulaci s daty (Data Manipulatin Language) umžňují vkládat, upravvat, mazat a vybírat data z tabulek. Jedné se příkazy SELECT, DELETE, INESRT, UPDATE. DCL - příkazy pr řízeni dat (Data Cntrl Language) služí k nastavvání, změnám a debírání přístupvých prav. Jde příkazy GRANT, REVOKE, CREATE USER, ALTER USER, DROP USER. Tat skupina příkazů ještě bsahuje pdskupinu pr řízení transakcí (Transactin Cntrl Cmmands) COMMIT, ROLLBACK, SAVEPOINT, SET TRANSACTION. Ostatní příkazy, d tét kategrie patří příkazy pr správu databáze jak je např. nastavvání systémvých prměnných. Datvé typy SQL a datvé typy Oracle Datvé typy definvané ve standardu SQL: DECIMAL(X,Y) - desetinné čísl s celkvým pčtem X číslic a s pčtem Y za desetinu čárku, FLOAT(X) - desetinné čísl s plvucí desetinu čárku, REAL(X) - desetinné čísl s plvucí desetinu čárku rzdíl d předchzíh je v maximálním pčtu číslic, který udává parametr X, INTEGER - celé čísla, SMALLINT - celé čísl s menším rzsahem než předchzí, CHAR(X) - řetězec znaků pevné délky, VARCHAR(X) - řetězec znaků prměnlivé délky, DATE - vyjádření data, TIME - vyjádření času, TIMESTAMP - pčet sekund d Platfrma Oracle tyt základní typy ještě rzšiřuje datvé typy Oracle: NUMERIC(X,Y) - desetinné čísl, CHAR(X) - umžňuje delší řetězce jak standardní typ až 2000 znaků, VARCHAR2(X) - umžňuje delší prměnlivé řetězce jak standardní typ 4000 znaku, LONG - řetězec znaků max. 2GB, DATE - vyjádření data a času, TIMESTAMP(X) - X značí přesnst sekund,

3 INTERVAL YEAR (rzsah rku) TO MONTH - vyjádření delších časvých údajů, INTERVAL DAY(rzsah dni) TO SECOND(přesnst sekund) - k vyjádření kratšíh časvéh rzsahu, BLOB - binární bjekty d 4GB, CLOB - znakvé bjekty d 4GB, NCLOB - textvé bjekty v nárdních sadách 4GB. Příkaz SELECT - základní syntaxe, prjekce, restrikce, aliasy, setřídění výsledků, klauzule DISTINCT, DISTINCTROW Příkaz SELECT se pužívá pr cílený výběr dat z tabulek. Příkazy SELECT je mžné d sebe vnřvat. Lze jej pužít i ke tvrbě kpie (CREATE T AS SELECT ) tabulky z vyknanéh výběru. prjekce výběr slupců z pžadvané tabulky restrikce výběr řádků z pžadvané tabulky. Řazení výsledků se prvádí pmcí klauzule ORDER BY slupec ASC/DESC ASC - vzestupně DESC - sestupně Aliasy představují jiné pjmenvání pr slupec, tabulku. Na alias se lze dkazvat jak na slupec, tabulku, který zastupuje. Bez aliasu se nebejdeme při spjeni tabulky sama se sebu. DISTINCT - ve výsledku nebudu bsaženy duplicitní řádky, které mají stejné hdnty ve vypisvaných slupcích. DISTINCTROW - ve výsledku nebudu duplicitní řádky, které mají stejné hdnty ve všech slupcích bez hledu zda jsu vypisvány Základní syntaxe příkazu SELECT je následující: SELECT seznam_slupců FROM seznam_tabulek WHERE mžná_pdmínka ORDER BY slupec_pdle_kteréh_se_řadí ASC/DESC Příkazy INSERT, UPDATE, DELETE Jedná se příkazy spadající d kategrie příkazů pr manipulaci s daty DML. Umžňují tedy vkládání, aktualizvání a mazání dat z tabulek. INSERT - příkaz služící pr ulžení jednh řádku d tabulky, neb více řádků pmcí vlženéh dtazu. INSERT INTO (seznam_slupců) VALUES (seznam_hdnt). UPDATE - příkaz pr aktualizaci hdnt řádků. Pmci klauzule WHERE se uvádí pdmínka pr které řádky má aktualizace prběhnut. V případě že pdmínka není uvedena změna se týká všech řádku. DELETE - příkaz pr mazání řádků z tabulky. Pr mazané řádky se pužívá pdmínka WHERE které vyhvuji mazané řádky. V případě že není uvedena djde ke smazání všech řádků tabulky.

4 Hdnta NULL, perátry, výrazy, pdmínky Hdnta NULL představuje prázdnu hdntu nikliv nulvu. Se zavedením tét hdnty byl nutné zavést d pdmínek bsahujících lgické výrazy TRUE, FALSE ještě jeden termín UNKNOWN čímž se vyhdncvání výrazů mění. A B A and B A r B nt A True True True True False True False False True False True Unknwn Unknwn True False False True False True True False False False False True False Unknwn False Unknwn True Unknwn True Unknwn True Unknwn Unknwn False False Unknwn Unknwn Unknwn Unknwn Unknwn Unknwn Unknwn Operátry: lgické perátry AND, OR, NOT, matematické perátry - umžňují na základě půvdních hdnt vypčítat hdnty nvé jedná se +, -, *, /, perátr zřetězení - pužívá se ke spjení slupců d jedné hdnty. Operátry pr prvnávání - umžňují prvnávat hdnty =,<>,>,<,>=,<=. Dále pak d tét kategrie spadají perátry: BETWEEN x AND y - větší neb rvn x a menší neb rvn y, IN - patří d mnžiny, ANY, SOME - prvnání hdnt s každu hdntu v seznamu. Musí být dplněn jedním z perátrů =,>,<,<=,<=, ALL - prvnání hdnt s každu hdntu v seznamu musí být taktéž dplněn perátry jak výše, EXISTS - ve vnřeném dtazu je vracen alespň jeden řádek IS NULL - test na hdnty NULL, x LIKE y - prvnává řetězec s masku. Je mžné pužít zástupné znaky_ právě jeden znak neb % nula neb více znaku. Mnžinvé perátry - pužívají se ke spjení výsledků dvu dtazu. Obě spjvané mnžiny musí mít stejný frmát (pčet slupců a typ). UNION - sjedncení mnžin - ve výsledku jsu všechny řádky bu dtazu krm duplicit. UNION ALL - ve výsledku jsu všechny řádky včetně duplicit

5 INTERSECT - průnik - ve výsledku jsu řádky které se vyskytují v bu dtazech. MINUS - rzdíl - ve výsledku jsu řádky které se vyskytli v prvním dtazu a nejsu ve výsledku druhéh dtazu. Výraz je skupina knstant, prměnných a funkcí spjených pmcí perátrů. Výsledkem je hdnta jejíž datvý typ je dvzen z plžek výrazu. Ve výrazu lze pužít název slupce, textvé a číselné knstanty, výsledek funkce, hdntu NULL neb vnřené dtazy. Pdmínky se pužívají k mezení dtazu a značí se klíčvým slvem WHERE následvaným výrazem pr pdmínku. Výrazy je mžný řetězit pmcí lgických perátrů. Vnitřní a vnější spjení tabulek Vnitřní spjení (inner jin) - spjení v němž jsu záznamy dvu tabulek kmbinvány puze tehdy existuje li k záznamům první tabulky dpvídající plžka v tabulce druhé. Slupce přes které se realizuje spjeni se uvádí v pdmínce WHERE neb je mžné využít klauzule JOIN tabulka ON pdmínka_spjení. Vnější spjení (uter jin) - spjení kdy je každý záznam ze dvu tabulek kmbinván d jednh záznamu ve výsledném dtazu. Není li k tabulce pskytující všechny záznamy nalezena dpvídající hdnta v tabulce druhé je vypsán prázdné ple v místě kde nebyla nalezena shda. Spjeni se realizuje pmci: RIGHT JOIN - ve výsledku budu všechny řádky z pravé (druhé) tabulky a nebyla li nalezena shda v levé (první) tabulce budu ple vyznačeny jak NULL, LEFT JOIN - ve výsledku budu zahrnuty všechny řádky z levé tabulky a pr řádky pr které nebyla nalezena shda v pravé tabulce bude prázdné ple, FULL JOIN - ve výsledku budu všechny řádky z pravé I z levé tabulky. Tabulky je mžné spjvat samu se sebu a neb s statními tabulkami. Další mžnsti spjení: NATURAL JOIN - umžňuje spjit tabulky bez uvedení pdmínky jejich spjeni, ta je vybrána autmaticky dle shdných slupců, JOIN USING (pdmínka) - v případě že je shdných slupců v více tak NATURAL JOIN nebude fungvat. Pmci tht příkazu lze vyjmenvat slupce přes které se spjení prvede. Suhrnné a skupinvé dtazy, agregační funkce Agregační funkce pracují nad mnžinu řádků a vrací jeden výsledek pr celu mnžinu. Slupcvé (agregační) funkce ignrují hdntu NULL. Mezi agregační funkce patří: AVG(slupec) - průměr, COUNT(slupec) - pčet výskytů, MAX(slupec) - vrací maximum, MIN(slupec) - vrací minimum, SUM(slupec) - vrací sučet hdnt.

6 Suhrnné dtazy pracuji s agregačními funkcemi a služí k vypsání suhrnných infrmaci jak je například pčet zaměstnanců firmy. Skupinvé dtazy umžňují mezi sučty které se vztahují k jedntlivým skupinám. Pd pjmem skupina si lze představit pbčku, měst, Všechny slupce které nejsu agregvány musí být uvedeny za klauzuli GROUP BY. Omezení výsledku skupinvéh dtazu lze pmci klauzule HAVING pdmínka_pr_agregvané_veličiny. Omezení za klauzuli HAVING se aplikuji až p vytvření skupin. Vnřené dtazy, mnžinvé perátry Výsledkem vnřenéh dtazu je virtuální tabulka a neb jedna hdnta. Vnřené dtazy představují něklik SELECTU vlžených d sebe. Vnřený dtaz musí být zapsán v závrkách. Nejprve se vyhdncuje vnřený dtaz a pak je nad jeh výsledky prveden hlavní dtaz. Vnřený dtaz lze pjmenvat aliasem a pak se na něj dkazvat jak na tabulku. Vnřený dtaz může být umístěn: za klauzuli FROM, za klauzuli WHERE, za klauzuli HAVING. Vnřené dtazy mhu byt: jednřádkvé a jedn slupcvé - vrací jednu hdntu též značván za skalární pd dtaz, jedn slupcvé a víceřádkvé - vrací slupec (virtuální tabulka s jedním slupcem), víceslupcvé a více řádkvé - vrací virtuální tabulku Mnžinvé perátry - pužívají se ke spjení výsledků dvu dtazu. Obě spjvané mnžiny musí mít stejný frmát (pčet slupců a typ). UNION - sjedncení mnžin - ve výsledku jsu všechny řádky bu dtazů krm duplicit. UNION ALL - ve výsledku jsu všechny řádky včetně duplicit. INTERSECT - průnik - ve výsledku jsu řádky které se vyskytují v bu dtazech. MINUS - rzdíl - ve výsledku jsu řádky které se vyskytují v prvním dtazu a nejsu ve výsledku druhéh dtazu. Funkce jazyka SQL, práce s datvým typem DATE Funkce představuje pjmenvaný blk příkazů který prvádí pžadvané perace. Na tent blk se lze dvlávat. Rzlišujeme funkce a prcedury kde prcedura nemá návratvu hdntu. Funkce lze rzdělit: Jednřádkvé: funkce pr práci se znaky knverzní- pužívají se pr převd mezi typy bin_t_num t_char t_date matematické funkce pr práci s časem a datem

7 statní Agregační funkce: AVG(slupec) - průměr, COUNT(slupec) - pčet výskytů, MAX(slupec) - vrací maximum, MIN(slupec) -vrací minimum, SUM(slupec) - vrací sučet hdnt. Funkce pr práci s datvým typem date: EXTRACT(část FROM z čeh) - služí pr získání části rk, den mesic, z data, NEXT_DAY(datum, den_v_tydnu) - vrací nvé datum, LAST_DAY(datum) - pslední den v měsici, ADD_MONTHS(datum,n-měsíců) - psun n měsíců MONTHS_BETWEEN(datum, datum) - pčet měsíců mezi dvěma daty, SYSDATE - vrací aktualní datum, LOCALTIMESTAMP - vrací pčet sekund d v lkálním časvém pásmu, CURRENT_TIMESTAMP - vrací aktuální pčet sekund, ROUND(datum,část) - zakruhlení data na část year, mnth, TRUNC(datum, část) - řezaní data Fáze návrhu databáze, E-R diagramy V první fázi se prstřednictvím knzultací se zadavatelem a uživateli frmulují pžadavky na t c má být v databázi ulžen. Definuje se účel (k čemu databáze služí) a úkny které může uživatel s daty prvádět Výsledkem první fáze je knceptuální mdel který ppisuje data na abstraktní úrvni. Výstupem knceptuálníh mdelu je schéma (E-R mdel, který zavedl Peter Chen) Entita - bjekt reálnéh světa.

8 Vztah - vazba mezi dvěma neb více entitami. Atribut - vlastnst entity. V ER mdelvání se nejprve definují nezávislé entity, vztahy a závislé entity. V druhém krku se pak frmulují atributy a klíče. Závislá entita je závislá na jiných entitách (řádek faktury na faktuře a výrbku). Identifikující relace - primární klíč jedné entity je primárním klíčem v jiné entitě. Neidentifikující relace - primární klič jedné entity je neklíčvým atributem jiné entity. Vztahy mezi tabulkami: Kardinalita - vyjadřuje skutečnst klik řádku jedné tabulky může vstupit d vztahu s řádky jiné tabulky 1:1, 1;N, N:M. Parcialita vztahu - značí pvinnst či nepvinnst existence vztahu (0,1), (1,1),(1:N), (0,N) Další fáze tvrba relačníh mdelu transfrmací ER diagramu. Nrmální frmy, nrmalizace tabulek, dekmpzice Nrmální frmy se pužívají pr lepší návrhy databázvých systémů a pr efektivní ukládání dat. Obecně platí že čím je tabulka ve vyšší nrmální frmě tím je návrh kvalitnější. Dekmpzice - rzpad jedné tabulky d tabulek více se zachváním závislstí a bez ztrátvsti. 0. NF - tabulka je v nulté nrmální frmě jestliže bsahuje ple které nemá atmicku hdntu. 1. NF - tabulka je v první nrmální frmě jestliže bsahuje puze ple která mají atmické hdnty. Atributy nelze rzdělit. 2. NF - tabulka je v druhé nrmální frmě jestli splňuje pdmínky první a navíc platí že všechny neklíčvá ple jsu závislá na celém klíči nikliv na jeh části. Tedy z th plyne že tt má smysl řešit puze pkud máme slžený klíč. 3. NF - tabulka je v třetí nrmální frmě pakliže splňuje pdmínku druhé nrmální frmy a zárveň neexistuje závislst mezi neklíčvými slupci. 4. NF - tabulka je ve čtvrté nrmální frmě jeli ve třetí a zárveň ppisuje puze jeden fakt. 5. NF - tabulka která je ve čtvrté a není mžné d ní vlžit nvý slupec tak aby se vlivem skrytých závislstí rzpadla na něklik dílčích. Relaci již není mžn bezztrátvě rzlžit BCNF - tabulka je v BCNF jeli ve třetí a zárveň musí platit I pr hdnty mezi klíči. Nebli atributy, které jsu sučástí primárníh klíče, musí být vzájemně nezávislé Vytváření tabulek, integritní mezení, primární a cizí klíče Tabulky je mžn vytvářet, mazat neb měnit pmci DDL příkaz. jak CREATE TABLE, ALTER TABLE tabulka (ADD slupec, MODIFY úprava slupce, DROP COLUMN slupec, RENAME COLUMN slupec TO slupec2), DROP TABLE. Při tvrbě tabulky je mžné uvést mezující pdmínky pr slupce jede především : NOT NULL hdnty ve slupci nemhu byt prázdné, tedy musí být zadané, UNIQUE slupec nepvluje duplicity,

9 PRIMARY KEY - primární klíč zakázány NULL a duplicity, FOREIGN KEY - cizí klíč - dkazuje se na slupec jiné tabulky - pdpra pr udržení integrity dat, CHECK - pdmínka kteru musí splňvat vkládaná hdnta, DEFAULT - výchzí hdnta slupce. Integrita dat - fakt že data věrně zbrazují reálný stav který ppisují. V případě výskytu neknzistence dchází ke znehdncení dat. Důvdy ke vzniku chyb mhu být: vlžení špatné hdnty - vlžená data nedpvídají realitě, nedstatečná aktualizace. Referenční integrita - při rušení řádků v jedné tabulce může nastat situace že se na tent řádek dkazují řádky z jiné tabulky. Zajištění integrity tedy vede k: stanveni typů slupců a určitých délek, stanveni puze určitých hdnt pr slupce (výčet), jedinečnst pmcí UNIQUE, kntrla zadání dat NOT NULL, kntrla vztahu s jinu tabulku se řeší pmcí FOREIGN KEY. Integritu dat lze zajistit jednak v databázi ale I v aplikaci cž se pvažuje puze za dplněk. Primární klíč - pužívá se k adresaci řádku, při jeh výběru klademe důraz na paměťvé nárky, primární klíč může být slžený z více plí. Cizí klíč - pužívá se k zajištění referenční integrity, musí splňvat pravidl že je buď plně zadaný neb plně nezadaný. Phledy jejich význam, sekvence Phled představuje pjmenvaný dtaz který lze pužít jak tabulku. Generuje se dynamicky pdle dat vypčítaných v kamžiku pužití. Pužívají se zejména ke zjedndušení knstrukce slžitějších dtazů neb jak bezpečnstní patření. Lze d něj za určitých klnstí data vkládat. Phledy rzdělujeme na: Jednduché: vytvřené z dat jedné tabulky, nebsahují žádné funkce, lze v nich prvádět změny. Kmplexní: jsu vytvřeny z více tabulek, mhu bsahvat funkce neb skupiny, změnu dat umžňují jen velmi mezeným způsbem.

10 Phled se vytváří příkazem CREATE WIEV nazev_phledu AS SELECT Phledy je mžné uzamknut puze pr čtení. Sekvence umžňují genervat jednznačné identifikátry neb pslupnsti. Vytvářejí se příkazem CREATE SEQUENCE název a parametry. Při pužití sekvencí se využívají dva pseud slupce: NEXTVAL - generuje další hdntu sekvence, CURRVAL - vrací aktuální hdntu sekvence. Indexy - druhy indexu a jejich význam Záznamy v tabulkách jsu neutříděné a čast v přadí v jakém byly zadány. V případě hledání v takvét blasti dat je nutné prjít minimálně plvinu intervalu aby se dsáhl pžadvané hdnty. Tent prblém lze vyřešit pmcí indexu. Index je databázvý bjekt které v sbě nese infrmace tm kde se daný záznam nachází. V mderních databázích se bvykle pužívají B-strmy které výrazně snižují čas při hledání Prtže průchd strmem je prti sekvenčnímu prhledáváni ple rychlejší. Vlastnsti: Přináší zrychlení puze tehdy chceme li najít něklik záznamu. Přináší zvýšení režie při vkládání a úpravách dat. Prtže se musí upravit I indexvý bjekt. Nedpručuje se pužívat indexy na mál variabilním slupci krm bitmapvých. BITMAP INDEX - služí k zakódvání mál variabilních slupců pmcí bitů. Index se vytváří pmcí CREATE INDEX název_indexu ON název_tabulky (slupec) Pužití indexu je vhdné: nad slupci pdle kterých prbíhá řazení, nad slupci kde hledáme maximum, minimum. Zabezpečení a chrana dat - uživatelské účty, systémvá a bjektvá právnění, rle Cíle k zavedeni bezpečnstní plitiky: důvěrnst - infrmace by neměla být přístupná nekmpetentním sbám, integrita - mdifikvat data muže jen kmpetentní uživatel. Bezpečnstní mechanismy/ chrana dat Phledy: umžňují mezit přístup k určitým slupcům, mžnst mezit přistup I na úrvni řádku, mžnst skrýt skutečnu strukturu tabulky. Přístup k databázi

11 Aby byl mžné d databáze přistupvat je nutné mít vytvřen uživatelský účet. Účet je mžné vytvřit příkazem CREATE USER jmén IDENTYFIED BY hesl. Hesl si pak může uživatel změnit příkazem ALTER USER jmén IDENTIFYED BY nve_hesl. Práva pr vyknávání příkazu je pak mžné uživateli přidělit příkazem GRANT CREATE SESSION, CREATE TABLE TO jmén. Odebrat práva pak pmcí REVOKE CREATE TABLE FROM jmen. Systémvá přístupvá práva - umžňuji prvádět perace na úrvni schématu neb databáze. CREATE PROCEDURE CREATE SEQUENCE CREATE SESSION CREATE SYNONYMUM CREATE TABLE CREATE TRIGGER CREATE USER CREATE VIEW Objektvá přístupvá práva - umžňují prvádět perace s bjekty (tabulky, indexy, sekvence, prcedury,...) patřící jinému uživateli. Práva může udělvat sám vlastník bjektu. Tabulky, phledy: ALTER, DELETE, INDEX, INSERT, UPDATE< DELETE, SELECT, EXECUTE Rle je pjmenvaná skupina práv kteru lze přidělvat uživatelům Byly zavedeny kvůli zjedndušení správy uživatelských práv. Rle je mžné vytvřit příkazem CREATE ROLE název. D takt vytvřené rle je pak mžné přidat příkazy které budu v rli bsaženy a t pmci GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE ON tabulka TO jmén_uživatele. Uživatelům pak lze přiřadit skupinu práv příkazem GRANT název_rle TO uživatel1, uživatel2, Příkazem SET ROLE název_rle aktivujeme příslušnu skupinu práv. Oracle nabízí ještě řadu dalších mžnstí jak zvýšit bezpečnst: zajištění přístupu puze z určité aplikace, dplnit dtaz pdmínku která mezí uživateli přistup k určitým datům. Dva uživatelé mhu dstat různé výsledky při stejném dtazu, mžnst šifrvání kmunikace i tabulek samtných. Transakce, návratvé bdy, autmatické zamykáni, knzistentní čtení Transakce umžňuje seskupit jeden neb více příkazů d jednh blku, který bude vyknán atmicky. Transakce prběhne tedy buď jak celek neb se neprvede vůbec. Cílem transakce je zajistit knzistentní čtení. Změny prvedené v transakci jsu pr statní uživatele viditelné až p ptvrzení transakce. Při zahájení transakce je vytvřen prstr kde jsu uchvávány staré údaje, aby byl mžné transakci dvlat. Transakce jsu vytvářeny implicitně. Transakci je mžné pjmenvat příkazem SET TRANSACTION NAME nzev_transakce. Transakce je uknčena buď:

12 p dknčení blku příkazů a ptvrzením COMMIT v takvém případě se změny prvedené v transakcí stávají trvalé, návratem zpět na začátek pmci příkazu ROLLBACK, djde k výpadku spjení mezi uživatelem a databází. V takvém případě se transakce ODROLLUJE zpět. Explicitně když se prvede příkaz DDL tedy jakýkliv příkaz CREATE, ALTER, DROP způsbí uknčení aktivní transakce a zahájení nvé. Způsby dvlání transakce/ návratvé bdy Statemanet-levet rllback - pkus vlžení duplicit primárníh klíče, narušení referenční integrity. Rllback t savepint - dvláni transakce d bdu návratu, který musí být předem vytvřen příkazem SAVEPOINT název_bdu_návratu. Knzistentní čtení zajišťuje správné a dpvídající hdnty. Na úrvni SQL příkazu - Oracle řeší autmaticky, vyvlaný dtaz vidí data ve stavu ve kterém se nacházela před jeh spuštěním. Ani ptvrzeni COMMIT jiné transakce půvdní dtaz nevlivní. Dtaz nevidí změny které sám prvedl. Na úrvni transakcí - data se kterými transakce pracuje drážejí stav v jakém se data nacházela při spuštění transakce krm změn prvedených transakcí samtnu (platí pr mód SERIALIZABLE). Autmatické zamykání - řeší knkurenční přístup více klientů k datům. Vede t k tmu že uživatel který prvedl změny vidi tyt změny sám a statní k nim nemají přístup pkud je neptvrdí. Zamykání je mžné na úrvní řádků ale I celých tabulek. Zámky: exkluzivní - zamčený zdrj nemůže být sdílen, sdílený - sdílený zdrj může být sdílen pr čtení. Přístup k databázi z vyššíh prgramvacíh jazyka, bezpečnst SQL injectin SQL injectin - jedná se metdu pdsunutí škdlivéh kódu d SQL dtazu diky čemuž se půvdní smysl dtazu změní cž vede k rizikům jak jsu: získání přístupu k citlivým datum, mžnst změnit data, likvidace tabulek. Řešením je kntrlvat vstupní hdnty na pvlené typy a případně dstranit nežáducí znaky např. pmci regulárních výrazů. Účet pd kterým je z webvé aplikace přistupván by měl mít jen ta práva která skutečně ptřebuje. Ideální řešení je vlat puze ulžené prcedury a příslušný účet by měl práva puze na jejich spuštění. Aplikace by neměla zbrazvat chybvé hlášky.

13 Databáze může služit jak pdklad pr webvé aplikace. K databázi je prt mžné přistupvat z řady prgramvacích jazyku které nabízejí prgramvé prstředky pr práci s databází např. PHP, Java. ODBC (mezivrstva) snaží se pskytnut standardní rzhraní pr všechny DB servery, vladače pak řeší knkrétní realizace. Jazyk PL/SQL, prměnné, syntaxe blku Jazyk PL/SQL (Transactin Prcessing Language) prcedurální jazyk, umžňuje pužívat klasické prgramátrské knstrukce jak jsu funkce, pdmínky a cykly. Cž v SQL nešl tam se kód prvádí sekvenčně. PL/SQL umžňuje: deklarvat knstanty, prměnné, kurzry chyby šetřit pmcí výjimek Příkazy jsu uzavřeny v blku, které je mžné d sebe i vkládat. Blk kódu vypadá následvně (syntaxe blku) DECLARE deklarace prměnných BEGIN vyknávaný kód EXCEPTION šetření výjimek END; Prměnné: je nutné před pužitím vždy deklarvat, během deklarace je mžné prměnu inicializvat, případně mezit že nesmí být NULL, je mžně definvat jednu prměnnu na základě jiné prměnné, v_var VARCHAR2(255); v_var2 v_var%type; je mžné vytvřit prměnu a typ určit na základě slupce v_var tab.slupec%type zápis d prměnných v blku PL/SQL lze prvést pmcí klauzule INTO. SELECT jmén,příjmení FROM tabulka INTO v_jmén, v_příjmení. Řízení tku prgramu - pdmínky, cykly, kurzry, záznamy, šetření chyb Pdmínky IF vyraz THEN prikazy ELSE prikazy END IF;

14 Příkaz CASE služí k vícenásbnému větvení prgramu. CASE WHEN pdminka1 THEN prikazy; WHEN pdminka2 THEN prikazy;... ELSE prikazy; END CASE; Cykly LOOP, FOR, WHILE LOOP Příkazy; IF vyraz THEN EXIT; END IF; END LOOP; FOR x IN LOOP prikazy END LOOP; WHILE vyraz LOOP prikazy END LOOP; Kurzry Pr každý příkaz SQL vytvří databázvý server pracvní blast v paměti. Kurzry mhu být implicitní jsu vytvářeny autmaticky a neb explicitní bsluhvané prgramátrem. Kurzr v každém mmentě identifikuje právě jeden řádek vrácenéh výsledku. Základní krky pr práci s kurzrem: deklarace kurzru CURSOR název IS SELECT, tevření kurzru OPEN CURSOR, výběr dat prstřednictvím kurzru FETCH název_kurzru INTO seznam_prměnných, uzavření kurzru CLOSE název. Stavy kurzru: název_kurzru%rowcount - zjištění aktuálníh přadvéh čísla, pkud nebyl vybrán žádný záznam je 0, název_kurzru%found - pkud příkaz FETCH načte nějaký záznam má hdntu TRUE, název_kurzru%notfound - pužívá se pr zajištění knce cyklu, název_kurzru%isopen - test zda je kurzr tevřen. Záznamy Struktura která bsahuje více plžek s různými typy.

15 DELCARE TYPE nazev_zaznamu IS RECORD( jmen VARCHAR2(255); prijmeni VARCHAR2(255); }; neb DECLARE zaznam tabulka%rowtype; Pmcí záznamů lze pracvat s kurzry efektivněji. DECLARE zanzam tabulka%rowtype; CURSOR k1 IS SELECT BEGIN FOR zaznam IN k1 LOOP prikazy END LOOP; END; Kurzry je také mžné parametrizvat. Parametr bude dsazen až během tevření kurzru. DECLARE zanzam tabulka%rowtype; CURSOR k1(_id INTEGER) IS SELECT WHERE id>=_id; BEGIN FOR zaznam IN k1(100) LOOP prikazy END LOOP; END; Ošetření chyb Existují dva druhy chyb syntaktické a lgické ty první se prjeví již v dbě překladu. Chyby lgické je mžné šetřit pmcí výjimek. Nejčastější výjimky: NO_DATA_FOUND, TOO_MANY_ROWS. BEGIN příkazy EXCEPTION WHEN název_výjimky THEN příkazy END; Výjimku je mžné vyvlat příkazem RAISE název_výjimky. Oracle nabízí i definvání vlastních výjimek. Aktuální kód chyby lze získat pmcí funkce SQLCODE a její textvý ppis funkci SQLERRM. Prcedury, funkce a balicky Prcedura je pjmenvaný blk příkazů na který se lze dvlávat. Prcedura může mít parametry, které pužije ve výpčtech.. Prceduru je mžné vytvřit příkazem CREATE PROCEDURE název (parametry). Vyvlat jí pak lze pmci EXECUTE název_prcedury.

16 Funkce se liší d prcedury tím že může vracet nějaku hdntu. Vytváří se příkazem: CREATE FUNCTION název (parametry) RETURN NUMBER AS návrat NUMBER BEGIN RETURN navrat; END; Funkce je mžné pužít v příkazu SELECT. Balíčky pdprují zapuzdření t znamená že můžeme skrýt prcedury které mim balíček nemají využití. Pdprují prměnné uchvávané p celu dbu relace. Umžňují seskupení suvisejících funkcí. Balíček se skládá ze dvu částí specifikace balíčku a těl balíčku. Ve specifikaci jsu uvedeny deklarace prměnných, kurzrů, výjimek. V těle balíčku jsu pak bsaženy definice a případné privátní deklarace. Tvří se pmcí příkazů CREATE PACKAGE název AS a CREATE PACKAGE BODY název AS. Triggery pr DML, příkazy nad tabulkami, triggery pr databázvé a klientské událsti Trigger je ulžená prcedura, která se spuští za přesně stanvených událstí. A t před neb p uskutečnění událsti. Pužití: kntrla zadaných hdnt, zajištění referenční integrity, zajištění lgvání. Neměli by se pužívat pkud je míst nich mžné pužít integritní mezení jak například NOT NULL, UNIQUE, CHECK, Je mžné je vyknat buď jednrázvě neb pr každý vlivněný řádek.trigger je mžné vytvřit příkazem: CREATE TRIGGER název BEFORE/AFTER UPDATE OR DELETE tabulka FOR EACH ROW BEGIN příkazy; END; V těle triggeru je mžné pužívat :ld.slupec (značí staré hdnty u delete, update) neb :new.slupec.(nvé hdnty u insert, update). INSTEAD OF trigger jsu určeny jen pr phledy a umžňují prvádět akce na tabulkách z kterých je phled vytvřen. Příkazy COMMIT, ROLLBACK není mžné pužít v těle triggeru prtže DDL příkazy implicitně vlají COMMIT. Triggery pr databázvé událsti STARTUP, SHUTDOWN, DB_ROLE_CHANGE, SERVERERROR Triggery pr klientské událsti BEFORE/AFTER LOGON/LOGOFF, ALTER, DROP Exprt, imprt dat, práce s textvými subry a XML dkumenty Exprt a imprt pužíváme pr výměnu dat mezi jinými aplikacemi. Mezi čast pužívané frmáty patří: SQL - textvý subr bsahující příkazy SQL,

17 XML subry, subry tabulkvých prcesrů. Obvykle IDE (např. SQL develper) přím nabízí imprt/exprt dat. Exprtvat lze databáze, schémata neb vybrané prvky. Pr exprt je nutné mít dstatečná právnění. Migrace dat je prces převdu dat z jedné platfrmy d platfrmy druhé. Práce s textvými subry - k tmut účelu se pužívá utilita SQL*Lader. Tabulka d níž imprtujeme musí existvat XML (značkvací jazyk) stále více prsazván jak univerzální frmát pr výměnu dat. XML dkument bsahuje krmě dat samtných i jejich strukturu. XML dkumenty jsu ulženy v repsitářích které umžňují přístup k těmt dkumentům skrze FTP, HTTP. Oracle umžňuje vypsat tabulky, výsledky dtazu přím v XML frmátu pmci funkce SYS_XMLGEN. Datvý typ SYS.XMLType umžňuje data ukládat přím ve frmátu XML Relační algebra, závislsti Relační algebra Pr práci s tabulka v relační databázi je nutné definvat alespň základní aparát, který nám umžní zpracvávat data z tabulek. K těmt činnstem služí prstředek nazývaný relační algebra. Relační algebra je nejzákladnějším prstředkem pr práci s tabulkami. Mezi základní perace patří prjekce, selekce a spjení. Tyt perace lze definvat takt: Prjekce tabulky (relace) R s plžkami A na mnžinu plžek B, kde B A: vytvří tabulku s plžkami B a záznamy, které vzniknu z půvdní tabulky R dstraněním plžek A-B. Odstraněny jsu i eventuelně pakující se záznamy. -značení : R[B] Selekce tabulky R s plžkami A pdle lgické pdmínky Φ: -vytvří tabulku s týmiž plžkami a pnechá ty záznamy z půvdní tabulky, které splňují lgicku pdmínku Φ. Pdmínka Φ je lgický výraz, jehž frmule nad jednduchými plžkami tabulky mají tvar: kde: t 1, t 2 jména plžek tabulky, knstanty neb výrazy Θ lgické perátry - -značení: R(Θ) Spjení tabulek R a S se plžkami A a B: vytvří minimalizvanu tabulku se schématem A B a se záznamy, jejichž prjekce na A je z tabulky R a prjekce na B je z tabulky S. -značení: R * S

18 U spjení pracujeme s něklika mžnými případy. Nejčastější je spjení přes rvnst (přirzené spjení). Výsledná tabulka bsahuje jen ty záznamy z bu zdrjvých tabulek, které se shdují v plžkách, přes které se spjení prvádí. Pkud některý záznam z jedné tabulky nemá dpvídající záznam v tabulce druhé, ve výsledné tabulce se nebjeví. Takvý pstup se nám však ve všech případech nehdí, prt je nutn pužívat další typy spjení, levé -plspjení a pravé -plspjení, které z určené tabulky (stjící v peraci jak levý či pravý argument) připjí všechny záznamy, bez hledu na t, zda mají dpvídající záznam v druhé zdrjvé tabulce. Pužití plspjení je důležité tam, kde není prgramvě zajištěna plná integrita dat, případně pkud nemáme jisttu, že nemůže být prušena. Příklad jedntlivých perací relační algebry si ukážeme na dvu tabulkách - OPRAVY a VOZIDLO. Tabulky OPRAVY a VOZIDLO jsu definvané plžkami pdle brázku Y.1. Tyt tabulky bsahují jedntlivé záznamy pdle brázku Obr. Y.2 a Obr. Y.3. Obr. Y.1: Struktura tabulek příkladu. Obr. Y.2: Tabulka OPRAVY. Obr. Y.3: Tabulka Vzidl. Na těcht tabulkách prvedeme jedntlivé perace: a) Prjekce tabulky OPRAVY plžkami Dat_pravy, Zakázka. Výsledek je na Obr. Y.4. Obr. Y.4: Prjekce OPRAVY[Dat_pravy,Zakázka].

19 b) Selekce tabulky OPRAVY. Pdmínka pr selekci je dána výrazem Φ: Dat_pravy = Výsledná tabulka je na brázku Obr. Y.5. Obr. Y.5: Selekce OPRAVY[Dat_pravy = ]. c) Spjení tabulek OPRAVY a VOZIDLA. Spjení těcht tabulek se děje pmcí spjení přes rvnst plžek OPRAVY.SPZ a VOZIDLA.SPZ (viz Obr. Y.6). Vznikne tabulka bsahující záznamy, jejichž struktura je dána suhrnem všech plžek spjvaných tabulek. Takt vzniklá tabulky je ukázku nejjedndušší frmy spjení. Obr. Y.6: Vazba plžek při spjení. Obr. Y.7: Spjení OPRAVY*VOZIDLO přes OPRAVY.SPZ = VOZIDLO.SPZ (zbrazeny jen některé plžky tabulky). Z příkladu a předchzích definic je zřejmé, že perace prjekce vybírá slupce, perace selekce vybírá řádky (záznamy) a perace spjení prvádí spjení dvu tabulek přes zvlenu plžku neb skupinu plžek. Zavislsti Nechť A, B jsu atributy relace R. Pak atribut B je funkčně závislý na atributu A, pkud v čase existuje ke každé hdntě atributu B nejvýše jedna hdnta atributu A. Funkční závislst atributu B na atributu A budeme zapisvat A B. Atribut B je silně funkčně závislý na atributu A, když je na něm funkčně závislý a zárveň neexistuje žádná pdmnžina A slženéh atributu A takvá, že B funkčně závisí na A. Nechť A, B, C jsu atributy relace R. Pkud B je funkčně závislý na A a C je funkčně závislý na B a zárveň platí, že A funkčně nezávisí na B, pak C je tranzitivně závislý na A.

Databáze 2011/2012. Optimalizace, základní konstrukty T-SQL RNDr.David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2011/2012. Optimalizace, základní konstrukty T-SQL RNDr.David Hoksza, Ph.D. Databáze 2011/2012 Optimalizace, základní knstrukty T-SQL RNDr.David Hksza, Ph.D. http://siret.cz/hksza Osnva Principy indexvání Optimalizace dtazů v MSSQL Základní knstrukty T-SQL prměnné pdmíněný tk

Více

Kurz Databáze. Obsah. Dotazy. Zpracování dat. Doc. Ing. Radim Farana, CSc.

Kurz Databáze. Obsah. Dotazy. Zpracování dat. Doc. Ing. Radim Farana, CSc. 1 Kurz Databáze Zpracování dat Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Obsah Druhy dotazů, tvorba dotazu, prostředí QBE (Query by Example). Realizace základních relačních operací selekce, projekce a spojení. Agregace

Více

4 Datový typ, proměnné, literály, konstanty, výrazy, operátory, příkazy

4 Datový typ, proměnné, literály, konstanty, výrazy, operátory, příkazy 4 Datvý typ, prměnné, literály, knstanty, výrazy, perátry, příkazy Studijní cíl Tent studijní blk má za cíl pkračvat v základních prvcích jazyka Java. Knkrétně bude uvedena definice datvéh typu, uvedeny

Více

Databáze 2011/2012 T-SQL - kurzory, funkce. RNDr.David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2011/2012 T-SQL - kurzory, funkce. RNDr.David Hoksza, Ph.D. Databáze 2011/2012 T-SQL - kurzry, funkce RNDr.David Hksza, Ph.D. http://siret.cz/hksza Osnva T-SQL kurzry T-SQL funkce Cvičení Kurzr Datvá struktura umžňující pracvat s výsledkem dtazu Smyslem kurzru

Více

Databáze. Optimalizace, základní konstrukty T-SQL David Hoksza

Databáze. Optimalizace, základní konstrukty T-SQL David Hoksza Databáze Optimalizace, základní knstrukty T-SQL David Hksza http://siret.cz/hksza Osnva Principy indexvání Optimalizace dtazů v MSSQL Základní knstrukty T-SQL prměnné pdmíněný tk prgramu cykly prcedury

Více

Sledování provedených změn v programu SAS

Sledování provedených změn v programu SAS Sledvání prvedených změn v prgramu SAS Při práci se systémem SAS se v něklika funkcích sleduje, jaké změny byly prvedeny a kd je prvedl. Patří mezi ně evidence změn v mdulu Evidence žáků neb práce s průběžnu

Více

Databáze 2011/2012 SQL SELECT II. RNDr.David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2011/2012 SQL SELECT II. RNDr.David Hoksza, Ph.D. Databáze 2011/2012 SQL SELECT II. RNDr.David Hksza, Ph.D. http://siret.cz/hksza Osnva Pkrčilé SQL IN, EXIST, ANY, ALL GROUP BY, HAVING CASE, COALESCE Mnžinvé perace Cvičení pkrčilé dtazvání v SQL Klauzule

Více

Databáze 2011/2012 SQL DDL (CREATE/ALTER/DROP TABLE), DML (INSERT/UPDATE/DELETE) RNDr.David Hoksza, Ph.D. http://siret.cz/hoksza

Databáze 2011/2012 SQL DDL (CREATE/ALTER/DROP TABLE), DML (INSERT/UPDATE/DELETE) RNDr.David Hoksza, Ph.D. http://siret.cz/hoksza Databáze 2011/2012 SQL DDL (CREATE/ALTER/DROP TABLE), DML (INSERT/UPDATE/DELETE) RNDr.David Hksza, Ph.D. http://siret.cz/hksza Osnva Seznámení s SQL Server Management Studiem (SSMS) Základní architektura

Více

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB Přílha č. 1b zadávací dkumentace GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB verze 1.0 Obsah 1 Vymezení cílů prjektu 3 2 Prcesní architektura 4 2.1 Základní výchdiska návrhu prcesní architektury 4 2.2 Pstup tvrby a pužité

Více

VIS ČAK - Uživatelský manuál - OnLine semináře

VIS ČAK - Uživatelský manuál - OnLine semináře UŽIVATELSKÝ MANUÁL - ONLINE SEMINÁŘE Autr: Aquasft, spl. s r.., Vavrečka Lukáš Prjekt: VIS ČAK Pslední aktualizace: 11.12.2009 Jmén subru: UživatelskýManuál_OnLine_Semináře_0v2.dcx Pčet stran: 12 OBSAH

Více

Helios Orange Plugin Zadávání vlastností

Helios Orange Plugin Zadávání vlastností Helis Orange Plugin Zadávání vlastnstí 2015 BürKmplet, s.r.. Obsah Zadávání vlastnstí... 3 Definice... 3 Skupiny... 3 Definice vlastnstí... 4 Knfigurace... 6 Zadávání a zbrazvání vlastnstí... 6 Editační

Více

Práce s WKT řetězci v MarushkaDesignu

Práce s WKT řetězci v MarushkaDesignu 0 Práce s WKT řetězci v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...3-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme práci s WKT řetězci

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Jazyk SQL

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Jazyk SQL 4 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Jazyk SQL, datové typy, klauzule SELECT, WHERE, a ORDER BY. Doporučená

Více

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu ; Vizualizace TIN (trjúhelníkvá nepravidelná síť) v Marushka Designu 0 TIN v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...5-1

Více

Instalace a technické informace

Instalace a technické informace Dkumentace k mdulu MdleKREM Samstatný mdul MdleKREM umžňuje zbrazit (vyučujícím i studentů) mdel průchdu studenta vyučvaným kurzem a t jak v grafické pdbě (využívající znalstní mdel GLIKREM - GuideLine

Více

Specifikace pro SW aplikaci Start-up business.

Specifikace pro SW aplikaci Start-up business. Zakázka na vytvření výukvé aplikace Start-up businees a Interaktivní webvé rzhraní Přílha č. 2 Technická specifikace Pžadavky: Specifikace pr SW aplikaci Start-up business. Obecné pžadavky Cílem je vytvřit

Více

Simulátor krizových procesů na úrovni krizového štábu. Systémová dokumentace

Simulátor krizových procesů na úrovni krizového štábu. Systémová dokumentace UNIVERZITA OBRANY Simulátr krizvých prcesů na úrvni krizvéh štábu Systémvá dkumentace LUDÍK, Tmáš; NAVRÁTIL, Jsef; KISZA, Karel; ADAMEC, Vladimír 24.1.2012 Ppis systému Simulátr krizvých prcesů na úrvni

Více

2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE

2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE 2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE Studijní cíl Tento blok je věnován základní syntaxi příkazu SELECT, pojmům projekce a restrikce. Stručně zde budou představeny příkazy

Více

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší Prdukt: je aplikace pr správu ICT prjektvých záměrů a ICT prjektů. Je zpracvána na základě analýzy a specifikace pžadavků cílvých uživatelů. PMS - Aplikace pr řízení prjektvých záměrů a prjektů je nástrj

Více

Odpisy a opravné položky pohledávek

Odpisy a opravné položky pohledávek Odpisy a pravné plžky phledávek E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a www.es9.cz Strana 1 (celkem 9) Ppis... 3 Účetní perace (1.1.1.2), vzr Odpisy a pravné plžky...

Více

ONLINESKLAD.CZ. Vysvětlení pojmů: V tomto manuálu i v celém systému figurují 3 základní osoby: Popis administračního rozhraní

ONLINESKLAD.CZ. Vysvětlení pojmů: V tomto manuálu i v celém systému figurují 3 základní osoby: Popis administračního rozhraní ONLINESKLAD.CZ Ppis administračníh rzhraní Vysvětlení pjmů: V tmt manuálu i v celém systému figurují 3 základní sby: 1) PARTNER je t majitel partnerskéh eshpu. Prdává zbží a bjednávky psílá d nlineskladu

Více

Případy užití RSSystems

Případy užití RSSystems Případy užití RSSystems Účelem tht dkumentu je definvat rzsah funkcí infrmačníh systému,, Infrmační systém evidence bjednávek (značvaný dále jen RSSystem), určený k pužívání restauračními zařízeními (značvanými

Více

Tile systém v Marushka Designu

Tile systém v Marushka Designu 0 Tile systém v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

Témata v MarushkaDesignu

Témata v MarushkaDesignu 0 Témata v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme práci

Více

PL/SQL. Jazyk SQL je jazykem deklarativním, který neobsahuje procedurální příkazy jako jsou cykly, podmínky, procedury, funkce, atd.

PL/SQL. Jazyk SQL je jazykem deklarativním, který neobsahuje procedurální příkazy jako jsou cykly, podmínky, procedury, funkce, atd. PL/SQL Jazyk SQL je jazykem deklarativním, který neobsahuje procedurální příkazy jako jsou cykly, podmínky, procedury, funkce, atd. Rozšířením jazyka SQL o proceduralitu od společnosti ORACLE je jazyk

Více

Databáze 2011/2012. Logický model DB. RNDr.David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2011/2012. Logický model DB. RNDr.David Hoksza, Ph.D. Databáze 2011/2012 Lgický mdel DB RNDr.David Hksza, Ph.D. http://siret.cz/hksza Osnva Relační mdel dat Převd knceptuálníh schématu d lgickéh Funkční závislsti Nrmalizace schématu Cvičení převd d relačníh

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 PwerPint a Access v příkladech Pachner - p výběru tématickéh celku se bjeví kn se zadáním úlhy: ppis jedntlivých dílčích krků p animvaných tázkách jedntlivých dílčích krků uživatel abslvuje test na prvěření

Více

Mimořádná účetní uzávěrka

Mimořádná účetní uzávěrka Mimřádná účetní uzávěrka E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a www.es9.cz Strana 1 (celkem 6) Ppis... 3 Průběh mimřádné účetní uzávěrky... 3 Mimřádná účetní uzávěrka

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Interaktivní výuka MS Office 2000 Pachner Panel nástrjů vlev nahře (zleva) O stránku zpět Úvdní stránka dkumentu návrat na titulní stranu prgramu Histrie přehled navštívených stránek Rejstřík Zálžky Pznámky

Více

Databáze SQL SELECT. David Hoksza http://siret.cz/hoksza

Databáze SQL SELECT. David Hoksza http://siret.cz/hoksza Databáze SQL SELECT David Hoksza http://siret.cz/hoksza Osnova Úvod do SQL Základní dotazování v SQL Cvičení základní dotazování v SQL Structured Query Language (SQL) SQL napodobuje jednoduché anglické

Více

Transakce. 2014 Profinit. All rights reserved.

Transakce. 2014 Profinit. All rights reserved. Transakce RNDr. Ondřej Zýka ndrej.zyka@prfinit.eu 2014 Prfinit. All rights reserved. Obsah Definice Savepint, autnmní transakce Transakční módy Izlační úrvně Implementace pmcí zámků Implementace pmcí snapshtů

Více

FRONTA. Podobně jako u zásobníku lze prvek z fronty vyjmout pouze za takové podmínky, že je na řadě. Avšak jeho hodnotu můžeme přečíst kdykoliv.

FRONTA. Podobně jako u zásobníku lze prvek z fronty vyjmout pouze za takové podmínky, že je na řadě. Avšak jeho hodnotu můžeme přečíst kdykoliv. FRONTA Frnta je datvá struktura pdbná zásbníku, avšak její vnitřní rganizace je dlišná. Prvky d frnty vkládáme na jedné straně (na knci) a ubíráme na straně druhé (na začátku). Ve frntě jsu tyt prvky ulženy

Více

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu 0 Mžnsti připjení WMS služby d Klienta v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu

Více

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy Technická specifikace předmětu plnění VR Organizace dtazníkvéh šetření mbility byvatel města Bratislavy Zadavatel: Centrum dpravníh výzkumu, v. v. i. dále jen zadavatel 1 PŘEDMĚT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem

Více

Databázové systémy. - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy. Tomáš Skopal

Databázové systémy. - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy. Tomáš Skopal Databázové systémy - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy Tomáš Skopal Osnova přednášky definice dat definice (schémat) tabulek a integritních omezení CREATE TABLE změna definice schématu ALTER TABLE

Více

Vykreslení obrázku z databázového sloupce na referenční bod geometrie

Vykreslení obrázku z databázového sloupce na referenční bod geometrie 0 Vykreslení brázku z databázvéh slupce na referenční bd gemetrie OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl

Více

HTML šablona v MarushkaDesignu

HTML šablona v MarushkaDesignu 0 HTML šablna v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

Autorizace mapového serveru

Autorizace mapového serveru 0 Autrizace mapvéh serveru OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme mžnsti

Více

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv INFORMAČNÍ MEMORANDUM č. 4/3/2009/11 k elektrnickému výběrvému řízení na úplatné pstupení phledávek z titulu předčasně uknčených leasingvých smluv Praha, 30.11.2010 Infrmační memrandum č. 4/3/2009/11 1/9

Více

Uživatelská příručka aplikace Partner24 modul Zaměstnavatelský portál Česká spořitelna penzijní společnost, a.s.

Uživatelská příručka aplikace Partner24 modul Zaměstnavatelský portál Česká spořitelna penzijní společnost, a.s. Uživatelská příručka aplikace Partner24 mdul Zaměstnavatelský prtál Česká spřitelna penzijní splečnst, a.s. Verze: 1.20 (30.3.2011) Autr: Jan Zámstný, Lukáš Hns Schválil: Šárka Rlčíkvá Vlastník: ČS penzijní

Více

Databázové systémy. Cvičení 6: SQL

Databázové systémy. Cvičení 6: SQL Databázové systémy Cvičení 6: SQL Co je SQL? SQL = Structured Query Language SQL je standardním (ANSI, ISO) textovým počítačovým jazykem SQL umožňuje jednoduchým způsobem přistupovat k datům v databázi

Více

SQL. strukturovaný dotazovací jazyk. Structured Query Language (SQL)

SQL. strukturovaný dotazovací jazyk. Structured Query Language (SQL) SQL strukturovaný dotazovací jazyk Structured Query Language (SQL) SQL - historie 1974-75 - IBM - 1.prototyp - SEQUEL od 1979 - do praxe - ORACLE (1979) IBM - SQL/DS (1981), DB/2 (1983) postupně přijímán

Více

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT Cvičení 8

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT Cvičení 8 TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT Cvičení 8 Cvičení je zaměřené na práci v SQL, zejména dtazvání. Zadání je rzdělen d typvých úlh. Jedna úlha bsahuje základní dtaz a něklik alternativních dtazů ke stejné prblematice.

Více

Upomínky a kontroly E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Upomínky a kontroly E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Upmínky a kntrly E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a www.es9.cz Strana 1 (celkem 6) Upmínky... 3 Evidence a tisk upmínek (1.3.3.1)... 3 Kntrla phledávek a psílání

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy Z Zvveeřřeejjn něěn níí vvěěssttn nííkku u S Sm maazzáán níí vvěěssttn nííkku u P Přřiid dáán níí p přřííll h h kkee zzvveeřřeejjn něěn néém mu u vvěěssttn nííkku u Vytvřen dne: 16.3.2012

Více

Možnosti a druhy párování

Možnosti a druhy párování Mžnsti a druhy párvání E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a www.es9.cz Strana 1 (celkem 9) Autmatické hrmadné párvání... 3 Imprt bankvních výpisů (1.2.1.5)... 3 Párvání

Více

STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR

STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR Článek 1 Název a sídl 1. Dctr Wh FanClub ČR je bčanským sdružením fyzických sb vytvřeným v suladu se záknem č.83/1990 Sb. sdružvání bčanů. Je samstatným právním subjektem

Více

Provozní řád služby zálohování CIT

Provozní řád služby zálohování CIT Prvzní řád služby zálhvání CIT V Ostravě 5. května 2011 1 Ppis služby Služba zálhvání pskytuje mžnst pravidelnéh autmatizvanéh vytváření kpií (zálh) dat na zálhvací média a mžnst bnvy dat z těcht zálh.

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárdní nrmy Extrakt nenahrazuje samtnu technicku nrmu, je puze infrmativním materiálem nrmě. Elektrnický výběr pplatků (EFC) Zabezpečené mnitrvání pr autnmní systémy výběru mýtnéh Zkušení

Více

Modul pro vyhodnocení ročních výsledků finančních kontrol

Modul pro vyhodnocení ročních výsledků finančních kontrol Ministerstv financí Odbr 47 Centrální harmnizační jedntka Infrmační systém finanční kntrly ve veřejné správě Mdul pr vyhdncení rčních výsledků finančních kntrl Leden 2015 Manuál MF - infrmační systém finanční

Více

Teplota a její měření

Teplota a její měření 1 Teplta 1.1 Celsiva teplta 1.2 Fahrenheitva teplta 1.3 Termdynamická teplta Kelvin 2 Tepltní stupnice 2.1 Mezinárdní tepltní stupnice z rku 1990 3 Tepltní rzdíl 4 Teplměr Blmetr Termgraf 5 Tepltní rztažnst

Více

Podklady k práci s Intranetem - administrátor

Podklady k práci s Intranetem - administrátor SPACE COM spl. s r.. Datum 29.8.2012 Na Závdí 1668 396 01 Humplec +420565535010;731612614 Pdklady k práci s Intranetem - administrátr 1) Přihlášení d systému - ve webvém prhlížeči na adrese http://intranet.sssluzeb.cz

Více

Generování Homepage ze serveru AReality.sk

Generování Homepage ze serveru AReality.sk Genervání Hmepage ze serveru AReality.sk 9. 9. 2010 - Ing. Jiří Fřt Diadema Sftware s.r.. Verze 3.5 Diadema Sftware s. r.. Stránka 1 Obsah Obsah... 2 1. Obecně k prpjení dat... 3 2. Typy prpjení dat...

Více

Text úlohy. Systémový katalog (DICTIONARY):

Text úlohy. Systémový katalog (DICTIONARY): Úloha 1 Částečně správně Bodů 050 / 100 Systémový katalog (DICTIONARY): a Se skládá z tablek a pohledů uložených v tabulkovém SYSTEM b Všechny tabulky vlastní uživatel SYS c Se skládá z tablek a pohledů

Více

Vkládání dat do databázové aplikace

Vkládání dat do databázové aplikace Vkládání dat d databázvé aplikace prjektu Vytváření místníh partnerství benchmarking sciálních služeb Králvéhradeckéh kraje 1 Obsah I. Úvd... 3 II. Jak se přihlásit d aplikace... 3 III. Ppis funkcí Hlavníh

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy Z Zvveeřřeejjn něěn níí p p vviin nn něě zzvveeřřeejjň ň vvaan néé iin nff rrm maaccee S Sm maazzáán níí p p vviin nn něě zzvveeřřeejjň ň vvaan néé iin nff rrm maaccee E Ed diittaaccee

Více

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze Návrh a tvorba WWW stránek 1/14 PHP a databáze nejčastěji MySQL součástí balíčků PHP navíc podporuje standard ODBC PHP nemá žádné šablony pro práci s databází princip práce s databází je stále stejný opakované

Více

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona Stanvisk Reknstrukce státu ke kmplexnímu pzměňvacímu návrhu nvely služebníh zákna Pslední předlžená verze zákna (verze k 27. 8. 2014) splňuje puze 13 z 38 bdů Reknstrukce státu, z th 7 jen částečně. Z

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy N Náávvrrh hn naa zzvveeřřeejjn něěn níí žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa ssm maazzáán níí zzvveeřřeejjn něěn néé žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa eed

Více

Plánování směn verze 2.1, revize 03

Plánování směn verze 2.1, revize 03 Plánvání směn verze 2.1, revize 03 Ing. Antnín Vecheta Email: t254@seznam.cz Pžadavky na pčítač: 1) Operační systém: MS Windws Vista neb nvější (nutné) 2) Prcesr: Intel i5 (dpručení) 3) Paměť: 4GB (dpručení)

Více

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy Metdická příručka Omezvání tranzitní nákladní dpravy K právnímu stavu ke dni 1. ledna 2016 Obsah 1 Na úvd... 2 2 Základní pjmy... 3 3 Obecně k mezvání tranzitní nákladní dpravy... 4 4 Prvedení příslušnéh

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Úvod do databázových systémů Cvičení 8 Ing. Petr Lukáš petr.lukas@vsb.cz Ostrava, 2014 Opakování Entita Entitní typ

Více

Dotaz typu Common Info v MarushkaDesignu

Dotaz typu Common Info v MarushkaDesignu 0 Dtaz typu Cmmn Inf v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL TUTORIÁLU...2 2 PRÁCE S TUTORIÁLEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS TUTORIÁLU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl tutriálu V tmt tutriálu

Více

1. Relační databázový model

1. Relační databázový model 1. Relační databázový model Poprvé představen 1969 (Dr. Edgar F. Codd) IBM Založeno na Teorii množin Predikátové logice prvního řádu Umožňuje vysoký stupeň nezávislosti dat základ pro zvládnutí sémantiky

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách)

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) platná d 1.1.2016 Vnitřní předpis města Náchda pr zadávání veřejných zakázek maléh rzsahu (mim režim zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách) Zadavatel je pvinen ddržvat zásady transparentnsti, rvnéh

Více

Databáze 2011/2012 Konceptuální model DB. RNDr. David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2011/2012 Konceptuální model DB. RNDr. David Hoksza, Ph.D. Databáze 2011/2012 Knceptuální mdel DB RNDr. David Hksza, Ph.D. http://siret.cz/hksza Osnva Organizace Stručný úvd d DB a DB mdelvání Knceptuální mdelvání Cvičení - ER mdelvání Náplň přednášky a cvičení

Více

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení Metda klíčvých ukazatelů pr činnsti zahrnující zvedání, držení, nšení Pkyny pr pužití při hdncení pracvních pdmínek Hdncení se prvádí v pdstatě pr činnsti ruční manipulace a musí se týkat jednh pracvníh

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

IPS1 zápočtový test na fei-learnu

IPS1 zápočtový test na fei-learnu IPS1 zápčtvý test na fei-learnu Správce sítě se musí rzvíjet schéma IP adres, které pužívá adresvý prstr 192.168.1.0/24. Síť, která bsahuje sérivé linky, je zařazen mim samstatné řady. Každé síti bude

Více

Eda. Evidence obchodních aktivit. Proces nákupu

Eda. Evidence obchodních aktivit. Proces nákupu Eda Prces nákupu Tent dkument bsahuje ppis prcesu nákupu včetně ukázky typických krků d bjednávky až p fakturaci. Obsah: Struktura dat... 2 Zalžení bjednávky... 3 Základní údaje... 3 Text bjednávky...

Více

Smlouva o obchodním zastoupení

Smlouva o obchodním zastoupení Smluva bchdním zastupení Zastupený CZ.NIC, z. s. p.. sídl Americká 23, 12000 Praha 2 IČ 67985726 DIČ CZ67985726 zastupený Mgr. Ondřejem Filipem, výknným ředitelem sdružení a Obchdní zástupce Se sídlem

Více

Spisová služba/elisa - Dodatek k manuálu - subverze 1.28

Spisová služba/elisa - Dodatek k manuálu - subverze 1.28 Spisvá služba/elisa - Ddatek k manuálu - subverze 1.28 01.06.2016 Ddatek k manuálu subverze 1.28 1. Obsah 2. Filtrvací ple... 3 3. Zbrazení značky slžky... 4 4. Načítání seznamů (datagridů)... 4 5. Název

Více

NET Genium. Příručka administrátora

NET Genium. Příručka administrátora NET Genium Příručka administrátra Verze: 1.0 Datum: 2.9.2013 Autr: Bc. Michael Kupka, +420 242 441 548, michael.kupka@netgenium.cm Splečnst: NetGenium s.r.., www.netgenium.cm 1/91 Histrie změn Autr Datum

Více

Stanovisko k dokumentu Řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách ze srpna 2015

Stanovisko k dokumentu Řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách ze srpna 2015 Svaz průmyslu a dpravy České republiky Cnfederatin f Industry f the Czech Republic Stanvisk k dkumentu Řešení dalšíh pstupu územně eklgických limitů těžby hnědéh uhlí v severních Čechách ze srpna 2015

Více

InnoDB transakce, cizí klíče, neumí fulltext (a nebo už ano?) CSV v textovém souboru ve formátu hodnot oddělených čárkou

InnoDB transakce, cizí klíče, neumí fulltext (a nebo už ano?) CSV v textovém souboru ve formátu hodnot oddělených čárkou MySQL Typy tabulek Storage Engines MyISAM defaultní, neumí transakce, umí fulltext InnoDB transakce, cizí klíče, neumí fulltext (a nebo už ano?) MEMORY (HEAP) v paměti; neumí transakce ARCHIVE velké množství

Více

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah 1. ÚVOD DO HRY 3 1.1. Histrie hry 3 1.2. Pravidla hry 3 1.3. Pčítačvá verze hry 3 2. INSTALACE HRY 4 2.1. Instalace z disku CD-ROM 4 2.2. Instalace hry stažené z internetu

Více

MS Word pro administrátory projektů Základy

MS Word pro administrátory projektů Základy MS Wrd pr administrátry prjektů Základy Knání kurzu financván z Operačníh prgramu Vzdělávání pr knkurenceschpnst ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační čísl: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

Novinky a změny POEM. verze Copyright 2012 VIAVIS a.s.

Novinky a změny POEM. verze Copyright 2012 VIAVIS a.s. Nvinky a změny POEM verze 5.3 16. 7. 2012 Cpyright 2012 VIAVIS a.s. Obsah 1. Obecné změny v POEM verze 5.3... 3 2. Nvinky a změny v jedntlivých mdulech... 5 2.1. Prjekty... 5 2.2. Partneři... 5 2.3. Kalendář...

Více

<knihy:clanek xmlns:kniha= http://www.moje_stranka.cz/knihy">

<knihy:clanek xmlns:kniha= http://www.moje_stranka.cz/knihy> ZÁKLADY XML JMENNÉ PROSTORY při spjení XML dat z různých zdrjů může djít ke knfliktu v názvech elementů a atributů elementy mhu přidělit k různým jmenným prstrům, a tak je rzliším jmenný prstr musíme deklarvat

Více

Návrh zákona o evidenci tržeb připomínkové řízení

Návrh zákona o evidenci tržeb připomínkové řízení Návrh zákna evidenci tržeb připmínkvé řízení Infrmace k 31.3.2015 (a k 9.4.2015) Zpracval: Bhuslav Čížek, SHP SP ČR Znění předlžené p úpravách vychází z připmínkvéh řízení a jednání s MF. Veškeré naše

Více

Configuration Management

Configuration Management Evrpský sciální fnd Praha & EU: Investujeme d vaší buducnsti Cnfiguratin Management Tmáš Krátký tmas.kratky@prfinit.eu http://www.prfinit.eu/cz/pdpra-univerzit/univerzitni-vyuka Sftwarvý prces??? Sftwarvý

Více

Naxos MULTIMEDIÁLNÍ ARCHIV

Naxos MULTIMEDIÁLNÍ ARCHIV MULTIMEDIÁLNÍ ARCHIV Cntent Management System je mderní sftwarvé řešení určené pr archivaci digitálních UŽIVATELÉ dat všech frmátů. Své pužití najde zejména v rganizacích, kde je třeba zajistit jedntný

Více

Projektový manuál: SME Instrument Brno

Projektový manuál: SME Instrument Brno Prjektvý manuál: SME Instrument Brn 1 Obsah 1. C je SME Instrument?... 3 1.1 Pslání prgramu... 3 1.2 Stručný ppis prgramu... 3 2. C je SME Instrument Brn?... 3 2.1 Prč vznikl SME Instrument Brn... 3 2.2

Více

Integrace dat. 2014 Profinit. All rights reserved.

Integrace dat. 2014 Profinit. All rights reserved. Integrace dat RNDr. Ondřej Zýka ndrej.zyka@prfinit.eu 2014 Prfinit. All rights reserved. Obsah Kategrizace integračních přístupů Krky integrace a řešení prblematických stavů Master Data Management 2014

Více

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz Etržiště České pšty Centrum veřejných zakázek www.centrumvz.cz Česká pšta a egvernment? Infrmační systém datvých schránek Czechpint Certifikační autrita (elektrnický pdpis a časvá razítka) Centrum veřejných

Více

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net Pravidla n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net (dále jen pravidla) I. Účel pravidel: Účelem těcht pravidel je pdrbně stanvit průběh realizace n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net v elektrnické aukční

Více

Roční uzávěrka E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Roční uzávěrka E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Rční uzávěrka E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a www.es9.cz Strana 1 (celkem 10) Ppis... 3 Průběh rční uzávěrky... 3 Rční uzávěrka (1.1.1.8)... 3 Kntrly před uzávěrku...

Více

Nastavení funkce pro Elektronickou evidenci tržeb EET v programu Aconto

Nastavení funkce pro Elektronickou evidenci tržeb EET v programu Aconto Nastavení funkce pr Elektrnicku evidenci tržeb EET v prgramu Acnt Pvinnst elektrnicky evidvat tržby (dále EET) lze nastavit pr evidenci Pkladna v mdulu Evidence a pr prgram Kasa. Pkud je pvinnst nastavena,

Více

Informace pro deklarantskou veřejnost o nových funkcích v aplikaci e-vývoz

Informace pro deklarantskou veřejnost o nových funkcích v aplikaci e-vývoz Infrmace pr deklarantsku veřejnst nvých funkcích v aplikaci e-vývz Dne 27. června 2017 bude distribuvána a nasazena nvá verze aplikace NCTS/ECS klient (dále jen aplikace ), ve které budu zapracvány některé

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

Cíl kapitoly: Cílem této č{sti je naučit se při debutov{ní číst hexadecim{lní hodnoty odpovídající z{znamu celých a re{lných čísel.

Cíl kapitoly: Cílem této č{sti je naučit se při debutov{ní číst hexadecim{lní hodnoty odpovídající z{znamu celých a re{lných čísel. Zbrazení dat Část 2 zbrazení čísel Cíl kapitly: Cílem tét č{sti je naučit se při debutv{ní číst hexadecim{lní hdnty dpvídající z{znamu celých a re{lných čísel. Zápis čísel Uvědmte si, že všechna čísla

Více

UT2004 UTV {CZ}KillerB 8.1.2013

UT2004 UTV {CZ}KillerB 8.1.2013 UT2004 UTV {CZ}KillerB 8.1.2013 1. CO TO JE UTV UTV znamená Unreal TV a služí k tmu, aby se k běžícímu zápasu na UT2004 serveru mhl připjit UTV server a k němu primární klient (kameraman). Ostatní, kteří

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ V suladu s ustanvením 38 zákna č.137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, Vás tímt vyzýváme k pdání nabídky pr zjedndušené pdlimitní

Více

DTM (Digitální technická mapa) v Marushka Designu

DTM (Digitální technická mapa) v Marushka Designu 0 DTM (Digitální technická mapa) v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tmt

Více

Fakulta elektrotechniky a informatiky Databázové systémy 2. Leden 2010 souhrn. Červené dobře (nejspíš), modré možná

Fakulta elektrotechniky a informatiky Databázové systémy 2. Leden 2010 souhrn. Červené dobře (nejspíš), modré možná ZKOUŠKOVÉ TESTY Leden 2010 souhrn Červené dobře (nejspíš), modré možná Pomocí kterého databázového objektu je implementován ATRIBUT z konceptuálního modelu? sloupec referenční omezení index tabulka Omezení

Více

Konsolidovaný nástroj získatele Vytvoření dodatku ke smlouvě NAMÍRU Návod k obsluze

Konsolidovaný nástroj získatele Vytvoření dodatku ke smlouvě NAMÍRU Návod k obsluze Knslidvaný nástrj získatele Vytvření ddatku ke smluvě NAMÍRU Návd k bsluze Obsah 1 ÚVOD... 1 2 MENU VYTVOŘENÍ DODATKU... 1 3 VYTVOŘENÍ DODATKU... 1 3.1 Načtení pjistné smluvy... 1 3.2 Pdmínky pr vytvření

Více

Shop System - Smlouva o poskytování software

Shop System - Smlouva o poskytování software Shp System - Smluva pskytvání sftware Pskytvatel: NetSystems Slutin s.r.., zapsaná v bchdním rejstříku Městskéh sudu v Praze, ddíl C, vlžka 151732 Zenklva 37, Praha 8, Libeň 180 00 IČ: 28896416, DIČ: CZ28896416

Více