Kurzy pro sborovny mateřských škol

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kurzy pro sborovny mateřských škol"

Transkript

1 Kurzy pro sborovny mateřských škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti či času. Máme pro Vás řešení - kurzy pro sborovny. Při tomto typu kurzů nemusíte nikam jezdit, termín a čas konání si můžete vybrat sami. Cena se u jednotlivých kurzů stanovuje individuálně v závislosti na počtu účastníků, hodinové dotaci a obsahu semináře. Vždy je ale výhodnější, než v případě přihlášení všech účastníků na otevřený kurz! Pro více informací o kurzech a naší další nabídce navštivte naše internetové stránky Pokud jste si vybrali vhodný kurz pro Vaši sborovnu, nebo si nejste jistí volbou, napište nám na infra@infracz.cz nebo nás kontaktujte telefonicky na číslech , nebo Při objednání Vám zašleme dotazník ke zjištění Vašich potřeb, který následně předáme lektorům daného kurzu, aby připravili kurz na míru Vašim potřebám. Do nabídky jsme zařadili také několik novinek: Emoční vývoj a potřeby dítěte předškolního věku Příběh a emoce Rizikové faktory čtenářské gramotnosti Role dospělého při vytváření emočně podporující prostředí Fonologické uvědomění jazyka Podpora logopedické prevence Hry s padákem, stuhami a šátky Těšíme se na Vás!

2 Emoční vývoj a potřeby dítěte předškolního věku Akreditace MŠMT č. j.: 22247/ Optimální počet účastníků: 15 Lektor: 6 hodin PhDr. Marek Herman Seminář se zabývá psychologií dětí do 6 let, pojmenovává, co cítí a prožívají, o čem přemýšlejí a co nejvíce potřebují. Vyzdvihují vztah matky a dítěte jako základní pilíř našeho života a pojmenovává nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při výchově malých dětí. Zabývá se rolí učitelky mateřské školy v životě předškolního dítěte. Přehled témat: Základní lidské potřeby a budování identity dítěte. Vývoj psychických potřeb dítěte (vnitřní a vnější svět, pojem návratu, most důvěry, ruleta na náměstí, fantazie a hra, pravá a levá hemisféra) Bezpečná vazba mezi matkou a dítětem jako základní bod zdravé výchovy. Budování životních scénářů, jejich význam a vliv na vzorce chování. Nejčastější chyby při výchově a jejich dopad na psychiku a další život dítěte. Základní výchovný vzorec, který mohou používat učitelé při práci s dětmi. Seznámit předškolní pedagogy s novými poznatky z oblasti psychologie dítěte, pojmenovat jejich roli v životě předškolního dítěte a upozornit na chyby, kterých se mohou dopouštět.

3 Fonologické uvědomění jazyka Akreditace MŠMT č. j.: 22247/ Optimální počet účastníků: 15 6 hodin PaedDr. Alena Váchová Seminář bude zaměřený především na rozvíjení foneticko fonologické roviny jazyka. Posluchači se formou prožitkových aktivit seznámí s metodikou rozvíjení sluchového vnímání a fonologického uvědomění jazyka u předškolních dětí. Úroveň fonemického uvědomění spolu s úrovní oromotoriky ovlivňuje výslovnost dětí. Další část bude věnována přípravným cvičením ke správné výslovnosti jednotlivých hlásek. Činnosti budou prezentovány jako součást integrovaného vzdělávání. Přehled témat: vysvětlení základních pojmů hry a cvičení na rozlišování zvuků a tónů řeči ukázka práce s dětmi rozbor ukázky a pojmenování užitých technik přípravná cvičení ke správné výslovnosti fonologické řečové schopnosti a příběh Rozšířit u předškolních pedagogů zásobu aktivit rozvíjejících fonologické uvědomění jazyka a seznámit je se strategiemi podpory správné výslovnosti v mateřské škole.

4 Příběh a emoce Akreditace MŠMT č. j.: 22247/ Optimální počet účastníků: 15 6 hodin Mgr. Eva Svobodová V rámci semináře se účastníci seznámí s technikami pro rozvoj emoční inteligence dětí, ve kterých bude dominovat příběh a jeho možnosti pro vytváření vztahů mezi dětmi. Důraz bude kladen na vyjádření emocí dítěte, budou společně hledat cesty, jak učit dítě poradit si v emočně náročných situacích a jak zvládat vlastní projevy agresivity a jak se bránit proti projevům agresivity druhých dětí. Přehled témat: reflexe zkušeností z předchozích seminářů vysvětlení základních pojmů: emoce, emoční inteligence, ukázka práce s dětmi - práce s emocemi pomocí příběhu rozbor ukázky, pojmenování užitých technik a jejich aplikace základní emoce, jak učit děti jejich rozpoznání a jak s nimi zacházet jak odreagovávat agresi a jak se proti ní bránit Cílem kurzu je naučit předškolní pedagogy techniky, kterými mohou pomoci dětem zvládat vlastní emoce a bránit se agresivitě druhých dětí a dospělých.

5 Rizikové faktory čtenářské gramotnosti, individuální diagnostika Akreditace MŠMT č. j.: 22247/ Optimální počet účastníků: 15 6 hodin Mgr. Pavla Sovová, Ph.D. Účastníci semináře se formou prožitkových aktivit budou zabývat vztahem našeho hlasového projevu a jeho zobrazení (písma). Dále si připomenou význam psycho-somaticko-sociálního rozvoje dítěte pro rozvoj (před)čtenářské gramotnosti. V diskusi porovnají své zkušenosti s rizikovými faktory ČG (i jejich prevenci) a vybrané způsoby pedagogické diagnostiky dovedností, předcházejících čtení a psaní. Součástí semináře bude ukázka praktické práce s dětmi, která bude společně s účastníky reflektována. Přehled témat: reflexe zkušeností z předchozích seminářů vztah mluveného a psaného projevu z hlediska fylogentického i ontogentického vysvětlení základních pojmů: čtenářská a předčtenářská gramotnost, jejich aspekty dovednosti předčtenářské gramotnosti a jejich diagnostika hry a činnosti podporující předčtenářskou gramotnost rozbor praktické práce s dětmi (analýza ukázaných postupů, možnosti diagnostického využití) Seznámit předškolní pedagogy s rozdílnými a společnými aspekty čtenářské a tzv. předčtenářské gramotnosti, nabídnout jim konkrétní metodický materiál směřující k rozvoji dovedností, předcházejících čtení a psaní (včetně prevence rizikových faktorů ČG)

6 Role dospělého při vytváření emočně podporujícího prostředí Akreditace MŠMT č. j.: 22247/ Optimální počet účastníků: 15 6 hodin Mgr. Eva Svobodová Seminář upozorní pedagogy na možnosti jak vytvářet emočně podporující prostředí ve třídě mateřské školy, jak sytit potřebu bezpečí, dodávat dětem dostatek pozornosti a používat neútočnou popisnou komunikaci. Vyzkoušíme si v konkrétních situacích nahradit neefektivní rutinní řešení efektivními a respektujícími technikami a budeme hledat způsoby, jak vyjádřit své i negativní emoce tak, abychom dětem (a druhým lidem) neublížili, a budeme hledat cesty, jak učit děti vyjadřovat a zvládat jejich emoce. Přehled témat: práce v kruhové formaci, techniky pozitivního vyladění skupiny ukázka práce s dětmi - vyvození pravidla: Aby nám tu bylo hezky... reflexe práce s dětmi a pojmenování technik komunikujeme, aby to nebolelo empatie a sebeprosazení jak učit děti poznávat emoce Nabídnout předškolním pedagogům techniky a cesty jakými konkrétními způsoby můžeme vytvářet ve třídě bezpečné a emočně podporující prostředí.

7 Tvoříme pravidla s dětmi v mateřské škole Akreditace MŠMT č. j.: / Optimální počet účastníků: 30 8 hodin Mgr. Eva Svobodová Obsahem kurzu je ukázat učitelkám mateřských škol způsoby a metody, pomocí kterých budou umět vytvářet spolu s dětmi pravidla, tak aby měla smysl a jejich dodržování se stalo pro děti samozřejmostí. Teoretická část: 1. demokratický výchovný styl a jeho znaky, potřeba bezpečí a její souvislost s tvorbou pravidel 2. vymezení pojmů pravidla, návyky a řád, jejich rozlišení ukázky z praxe 3. kdy pravidla fungují v praxi ukázky a zásady 4. pravidla a příběhy 5. pravidla a rituály 6. piktogramy Praktická část: 1. společná tvorba pravidel praktické činnosti na základě reflexe zkušeností z vlastní praxe účastníků 2. reflexe videozáznamu Cílem je naučit se vytvářet pravidla spolu s dětmi tak, aby měla pro děti pochopitelná smysl a děti je dodržovaly.

8 Podpora logopedické prevence Akreditace MŠMT č. j.: MSMT Optimální počet účastníků: 20 8 hodin Mgr. Marika Kropíková Seminář je zaměřen na podporu znalostí a praktických dovedností pedagogů v oblasti logopedické prevence a náprav u dětí předškolního věku a žáků nultých a prvních ročníků základních škol. V rámci semináře budou účastníkům doporučeny pomůcky a příklady možných náprav. Závěrečná část programu je zaměřena prakticky na sluchové hry, dechová cvičení - práce s pomůckami, gymnastika mluvidel, cviky pro rozvíjení motoriky mluvidel, průpravná cvičení k artikulaci jednotlivých hlásek, rytmizace slov, říkadel, rozpočítadel, hry se zpěvem, vyprávění, reprodukce a dramatizace pohádky, doporučení metodických materiálů. Témata vzdělávacího programu: systému logopedické péče v ČR, dítě se specificky narušeným vývojem řeči, příklady z logopedické praxe, praktické ukázky. Pedagogové získají přehled o systému logopedické péče o děti předškolního věku v ČR, základní poznatky o narušené komunikační schopnosti a dovednosti z pohledu vývoje dítěte a neurologie. Procvičí se v programu zaměřeném na prevenci dyslalie v mateřské škole.

9 Agresivní, hyperaktivní a hypoaktivní dítě v MŠ Akreditace MŠMT č. j.: MSMT-50015/ Optimální počet účastníků: 20 Lektoři: 8 hodin PaedDr. Zdeněk Martínek Mgr. Marika Kropíková Seminář je zaměřen na oblast rozpoznání forem, směrů a příčin agrese, na rozdíl mezi asertivitou a agresivitou, teoretické vymezení hyperaktivity, hypoaktivity a agresivity u dětí, pojem ADHD LMD příčiny vzniku. Obsah semináře se snaží formou přednášky odpovědět na otázku, jaké jsou vlivy dědičnosti, rodinného prostředí a společnosti na sílení agresivních tendencí jedince. Dále se úzce zabývá směry agrese u dítěte předškolního věku a možnosti řešení této agrese v předškolním zařízení. Znalost podnětů a spouštěčů agresivního chování je podmínkou adekvátního chování pedagoga při řešení těchto situací u dětí nebo mládeže v prostředí škol a školských zařízení. Velký důraz je kladen na možnost formování nevhodných výchovných stylů v rodině učitelkami předškolních zařízení. Součástí semináře jsou modelové situace konfliktního chování, ale i otázky agresivity a trestu - způsoby a formy trestání, pravidla při používání trestu a alternativní možnosti řešení agresivního chování - např. práce s tělem u agresivního jedince. Zde lektor využívá aktivizující metody diskuze a řešení problémů z praxe. v neposlední řadě se pedagogové seznámí s poruchami chování, ke kterým vede neřešená agrese u dětí v předškolním věku. Dále bude vysvětlena práce s modelem Pesoterapie základní sociální potřeby dítěte potřeba místa, podpory, péče, bezpečí a limitu. Vzhledem k častému neuspokojení výše uvedených potřeb u dětí se objevují agresivní projevy. Seminář je rovněž zaměřen na praktické ukázky uspokojování výše uvedených potřeb na tělové úrovni práce s tělem u hyperaktivních, hypoaktivních a agresivních dětí. Seminář obsahuje blok Práce s rodičem agresivního dítěte. Pedagogové si v tomto kurzu prohloubí dovednosti při analýze lidského chování v oblasti agrese, jejích forem a příčin. Vyzkoušejí si modelové situace a jejich řešení v prostředí škol a předškolních školských zařízení. Dále si osvojí poznatky a metody řešení v situacích, kdy i učitel může být zdrojem agresivity.

10 Agresivita I. Akreditace MŠMT č. j.: 32622/ Optimální počet účastníků: 22 Lektoři: 8 hodin PaedDr. Zdeněk Martínek Mgr. Marika Kropíková Tento projekt přináší pohled na složité mechanizmy, které mohou spouštět agresivní chování. Učitelům jsou nabídnuty běžné situace a možnosti, jak je mohou různí jedinci prožívat. Takto připravení učitelé mohou lépe vnímat pocity žáků, a tak na ně mohou lépe reagovat. Pochopením příčin chování dětí a mládeže získají učitelé možnost zvládnout agresivní chování žáků. Přes znalost příčin agrese se učitelé stanou vnímavější i k sociálnímu napětí ve třídě, které by mohlo přerůst v šikanu. Základní forma kurzu je prezenční. Je možná i kombinovaná forma kurzu, kdy teoretickou část, kde se účastníci seznamují se základními pojmy a literaturou a praktickou část s tréninkovým programem prezenčně. Teoretická část: vymezení pojmů agrese a agresivita projevy šikanujícího chování; varianty agresivního chování klasifikace agresí příčiny agresivního chování u dětí; spouštěče; trest a agresivita; Praktická část: interaktivní metody metody dramatiky

11 Agresivita II. Akreditace MŠMT č. j.: 32622/ Optimální počet účastníků: 22 Lektoři: 8 hodin PaedDr. Zdeněk Martínek Mgr. Marika Kropíková Tento projekt přináší pohled na složité mechanizmy, které mohou spouštět agresivní chování. Učitelům jsou nabídnuty běžné situace a možnosti, jak je mohou různí jedinci prožívat. Takto připravení učitelé mohou lépe vnímat pocity žáků, a tak na ně mohou lépe reagovat. Přes znalost příčin agrese se učitelé stanou vnímavější i k sociálnímu napětí ve třídě, které by mohlo přerůst v šikanu. Základní forma kurzu je prezenční. Je možná i kombinovaná forma kurzu, kdy teoretickou část, kde se účastníci seznamují s pojmy a literaturou a praktickou část s tréninkovým programem prezenčně. Podmínkou pro vstup do tohoto kurzu je absolvování kurzu Agresivita I. Cílem je přiblížit učitelům formou interaktivních metod, příběhů z reálného prostředí a poradenské praxe, jak lze postupovat tváří v tvář agresivnímu chování. Dát účastníkům základní přehled technik, které mohou toto jednání eliminovat. Dalším cílem je naučit účastníky vnímat první varovné signály. Tyto dovednosti lze využít v běžné práci učitele i v práci třídního učitele se třídou. V důsledku tyto dovednosti učitelů povedou ke zlepšení klimatu ve škole a projeví se na atmosféře ve třídách a celé škole. Teoretická část: vymezení pojmů agrese a agresivita projevy šikanujícího chování; varianty agresivního chování klasifikace agresí příčiny agresivního chování u dětí; spouštěče; trest a agresivita - intervence Praktická část: interaktivní metody metody dramatiky

12 Šikana I. Akreditace MŠMT č. j.: 32622/ Optimální počet účastníků: 22 Lektoři: 8 hodin PaedDr. Zdeněk Martínek Mgr. Marika Kropíková Tento projekt přináší pohled na složité mechanizmy, které mohou spouštět agresivní chování. Učitelům jsou nabídnuty běžné situace a možnosti, jak je mohou různí jedinci prožívat. Takto připravení učitelé mohou lépe vnímat pocity žáků, a tak na ně mohou lépe reagovat. Přes znalost příčin agrese se učitelé stanou vnímavější i k sociálnímu napětí ve třídě, které by mohlo přerůst v šikanu. Základní forma kurzu je prezenční. Je možná i kombinovaná forma kurzu, kdy teoretickou část, kde se účastníci seznamují se základními pojmy a literaturou, absolvují praktickou část s tréninkovým programem prezenčně. Teoretická část: vymezení pojmu šikana; projevy šikanujícího chování; vývojová stádia šikany- způsob rozpoznání; šikana jako onemocnění skupiny; varovné signály; vztahy šikanující a oběť; strategie vyšetřování; metoda usmíření jako řešení šikany; metoda vnějšího nátlaku; práce se skupinou s projevy šikany. Praktická část: interaktivní metody metody dramatiky

13 Šikana II. Akreditace MŠMT č. j.: 32622/ Optimální počet účastníků: 22 Lektoři: 8 hodin PaedDr. Zdeněk Martínek Mgr. Marika Kropíková Tento projekt přináší pohled na složité mechanizmy, které mohou spouštět agresivní chování. Učitelům jsou nabídnuty běžné situace a možnosti, jak je mohou různí jedinci prožívat. Takto připravení učitelé mohou lépe vnímat pocity žáků, a tak na ně mohou lépe reagovat. Přes znalost příčin agrese se učitelé stanou vnímavější i k sociálnímu napětí ve třídě, které by mohlo přerůst v šikanu. Základní forma kurzu je prezenční. Je možná i kombinovaná forma kurzu, kdy teoretickou část, kde se účastníci seznamují s dalšími pojmy a literaturou a praktickou část s tréninkovým programem prezenčně. Téma: šikana jako onemocnění skupiny; varovné signály; vztahy šikanující a oběť; metoda usmíření jako řešení šikany; metoda vnějšího nátlaku; práce se skupinou s projevy šikany. Podmínkou pro vstup do kurzu Šikana II je absolvování kurzu Šikana I, protože na něj navazuje a je jeho rozšířením. Cílem je přiblížit učitelům formou interaktivních metod situace, které mohou spouštět agresivní chování. Dát jim podrobnější přehled technik, které mohou toto jednání eliminovat. Dalším cílem je ukázat učitelům jak tenká je hranice mezi nevinným zlobením mezi dětmi a šikanou. Naučit je vnímat první varovné signály ve skupinách. Tyto dovednosti lze využít v běžné práci učitele i v práci třídního učitele se třídou. V důsledku tyto dovednosti učitelů povedou ke zlepšení klimatu ve škole a projeví se na atmosféře ve třídách a celé škole.

14 Osobnostně sociální výchova Akreditace MŠMT č. j.: / Optimální počet účastníků: 25 Lektoři: 36 hodin Mgr. Dana Forýtková Mgr. Dana Svobodová Mgr. Anna Doubková Cílem osobnostní a sociální výchovy je kultivovaný rozvoj osobnosti žáků po stránce rozumové, emocionální, volní, OSV vede k osvojení základních životních, duchovních a mravních hodnot. Žáci prostřednictvím OSV mohou získat orientaci v sobě samém i v další životní dráze. OSV rozvíjí kompetenci sociální, schopnost spolupracovat, hájit a prosazovat své oprávněné zájmy, schopnost komunikovat, rozeznávat nehumánní postoje. S tím je spojeno dosažení přiměřeného stupně empatie, odpovědnosti a potřeby pomoci lidem. Prostřednictvím OSV lze rozvíjet dovednost organizovat a řídit různé činnosti, pracovat v týmu a pozitivně ovlivňovat mezilidské vztahy. Teoretická část projektu: Osobní rozvoj: Sebepoznání - smyslové vnímání, vnímání rytmu, vnímání barev, pocity, paměť, silné a slabé stránky, psychohygiena a seberegulace Sociální rozvoj - komunikace, mezilidské vztahy, partnerské vztahy, empatie, konflikty, kooperace Morální rozvoj - řešení problémů, rozhodování, postoje, hodnoty V praktické části kurzu se pedagogové seznámí s interakčními technikami zaměřenými na práci se skupinou hry navozující důvěrnou atmosféru a aktivity rozvíjející komunikaci činnosti poskytující zpětnou vazbu a interaktivní hry založené na spolupráci ve skupině technikami aktivního sociálního učení směrovaného na stimulaci sociálních dovedností při řešení interpersonálních konfliktů rolové hry využitelnými metodami verbální i neverbální komunikace, které motivují k tvořivé činnosti dramatika antistresovým tréninkem a relaxačními technikami Cílem kurzu je zejména poskytnout co největší nabídku metod, nápadů a aktuálních informací. Takto vzdělaný učitel, kompetentní odborník, bude tvořivě volit a uplatňovat ty nejvhodnější postupy, s ohledem na znalost konkrétní skupiny (vyspělost kolektivu, poměr v počtu chlapců a dívek apod.), které potom budou pro žáky zajímavé a v důsledku přinesou i žádaný efekt.

15 Jak nevyhořet Akreditace MŠMT č. j.: / Optimální počet účastníků: 15 Lektoři: 8 hodin Mgr. Anna Doubková Mgr. Marie Linhartová PaedDr. Karel Tomek Obsahem tohoto vzdělávacího projektu je seznámení se znaky vyhoření, s cestami, kterými k němu dochází a s možnostmi jak tomuto stavu předcházet. Vlivem dlouhodobého pobývání v situacích, které jsou emocionálně náročné, dochází u některých osob k tělesnému, citovému a duševnímu vyčerpání. Vyhoření postihuje právě lidi, kteří vstupují do zaměstnání s velkou mírou nadšení, jsou velmi motivováni a očekávají, že tato práce je smyslem jejich života. Tento projekt chce nabídnout lidem pomoc v rozpoznání a prevenci těchto stavů. Teoretický obsah kurzu: Kdo má zapalovat musí sám hořet. Hořet, ale nevyhořet. Co můžu já? A co okolí? Dobré rady učitelům pro hru s ohněm. Praktická část kurzu: Zjištění příznaků. Jaký mám vztah k sobě? Jak se cítím mezi lidmi? Kde hledat zdroje pomoci? Jak čerpat energii pro svou práci i osobní spokojenost? Formou pracovní dílny se učitelé seznámí s možnostmi při práci se sebou samými či s kolegy, na nichž budou schopni rozpoznat znaky vyhoření. Díky tomu může dojít ke včasné prevenci a navrácení chuti do náročné práce učitele. Cílem tedy je zabránit vyhoření nadšených a citově zainteresovaných učitelů a pomoci jim přetavit zkušenosti tak, aby z nich byli profesionálové v pravém smyslu slova. Účastníci získají podněty jak pracovat se syndromem vyhoření, kde hledat pomoc a získají náměty jak přemýšlet o svých prioritách a jak o sebe pečovat.

16 Žena v roli vedoucí Akreditace MŠMT č. j.: / hodin Optimální počet účastníků: PhDr. Ivana Honzlová Semináře jsou určeny pro ředitelky a zástupkyně v MŠ, ZŠ a ZUŠ, které jsou na svých pozicích vlastně manažerkami. Jejich práce je právě díky kumulaci funkcí velmi náročná musí vedle své pedagogické činnosti jednat se zřizovateli, komunikovat s rodiči, potýkat se s dodavateli jsou nejednou vystavovány stresu. Jak být dobrou manažerkou a vést dobrou školu, obstát v konkurenci kolegů ředitelů, jak zlepšit své komunikační dovednosti a naučit se, jak efektivně komunikovat i v obtížných situacích je obsahem cyklu seminářů. Cyklus obsahuje tři základní témata po osmi výukových hodinách I. Ředitelka a zástupkyně ředitelky manažerka Osobnost manažerky a osobní image Osobní prezentace a jak to ovlivňuje prezentaci celé školy Role požadavky rolí Efektivní vedení týmu, týmová spolupráce II. Efektivní komunikace ředitelky a zástupkyně ředitelky, komunikace v obtížných situacích Efektivní komunikace zásady, umění mluvit, poslouchat, naslouchat, klást otázky a dělat kompromis, vnější řeč těla, Vzniká obtížné situace v komunikaci, jak řešit problémy v komunikaci, využití principů asertivní komunikace pro prevenci konfliktů Jak a proč vzniká konflikt a jak konflikt co nejrychleji rozpoznat Jaké jsou fáze rozvoje konfliktu a strategie řešení konfliktu Jak od konfliktu ke spolupráci Jak zvládnout emoce při nepříjemných situacích Jak se chránit před neférovými praktikami v konfliktním rozhovoru Využití asertivity při konfliktních rozhovorech v týmu III. Psychohygiena ředitelky a zástupkyně ředitelky jak hořet, ale nevyhořet Úvod do problematiky Stres vymezení, stresová reakce, projevy stresu Typy osobností a jejich reagování na stresory, protistresový manuál Stres/syndrom vyhoření, vznik a projevy syndromu vyhoření, prevence syndromu vyhoření Psychohygiena a její význam, duševní hygieny, metody a techniky psychohygieny Relaxace členění, význam a účinky, vliv na rozvoj osobnosti, relaxační techniky v praxi Sebereflexe

17 Práce s hlasem Akreditace MŠMT č. j.: / Optimální počet účastníků: 20 8 hodin MgA. Jitka Sedláčková Obsahem vzdělávací akce je naučit pedagogy jak pracovat s hlasem. Hlas je pro pedagogy všech typů škol důležitou součástí jejich práce, je to vlastně pracovní nástroj, o který je potřeba pečovat. Během školního roku se velká část pedagogů potýká s onemocněním hlasivek, ředitel školy tak musí řešit časté absence pedagogů a jejich suplování. Teoretická část kurzu je zaměřena na: Úvod do problematiky "Práce s hlasem". Psychologický a fyzický audit "mluvčího" z hlediska práce s hlasem - "na co mám, co si můžu s hlasem dovolit". Hlasová hygiena. o hlasová hygiena a lékař - medikace - "kdy už jít k lékaři" o hlasová hygiena a hledání pomoci v přírodě - bylinky - "kdy to ještě sama a s pomocí přírody zvládnu" Technika mluveného projevu - teorie. Práce s hlasem v krizových situacích. Prevence - předcházení problémů s hlasem. Diskuse. Praktická část zaměřená na: Technika mluveného projevu praktické ukázky Případy z praxe - "co se stalo, jak jsem řešila kritickou situaci" Cílem semináře je ukázat pedagogům účinné techniky mluveného projevu, které povedou ke správným návykům práce s hlasem.

18 Komunikace v krizových situacích Akreditace MŠMT č. j.: MSMT-50015/ Optimální počet účastníků: hodin Mgr. Marika Kropíková Vzdělávací program je vhodný pro všechny pedagogické pracovníky, kteří se každodenně setkávají s řešením krizových situací, vyžadujících rychlé a neodkladné řešení. Kurz je rozdělen na 3 bloky: 1. blok (4 hodiny). Obsahem úvodního bloku jsou metody poznání krizových situací, vhodná komunikace s člověkem v krizové situaci, možnosti další pomoci a podpory lidem v krizi, konzultace a řízená diskuze k danému tématu. základní aspekty komunikace, formy a druhy komunikace, interpersonální komunikace, jak zdokonalit a prohloubit komunikaci ve sboru a ve třídě, základní všeobecné komunikační chyby, bariéry v komunikaci, základy verbální a neverbální komunikace 2. blok (4 hodiny) jak porozumět svým emocím v procesu komunikace, komunikace s rodiči, zásady a metody komunikace s rodičem agresivním, pasivním, využívání potenciálu rodičů pro výchovně vzdělávací proces žáka, komunikace s orgány a organizacemi činnými v péči o dítě, komunikace v krizové situaci s Policií ČR a zdravotníky. 3. blok (4 hodiny) Dále se seznámíme s možnostmi další pomoci a podpory lidem v krizi. jak prezentovat sebe na veřejnosti, jak efektivně komunikovat a jak uspět v komunikačním prostoru školy, modelové situace. Nedílnou součástí semináře jsou také konzultace a diskuze k danému tématu a rozbor příkladů z praxe.

19 Koncert pro šikovné ruce Akreditace MŠMT č. j.: / Optimální počet účastníků: 20 Lektoři: 16 hodin Mgr. Bohuslava Korbová Ladislava Kočová Obsahem tohoto cyklu seminářů je inspirovat učitele a poskytnou jim dostatek námětů při zpracování a aranžování z různých přírodních zdrojů. Učitelé pracovních a výtvarných činností získají informace i o nových trendech, které se týkají práce s živými i suchými rostlinami, náměty na tematické aranže k různým tradičním svátků (advent, vánoce, velikonoce, Valentýn) i k sezonním příležitostem (podzim, dovolená, apod.). Zkušený a dobře informovaný profesionál vyučujícím předvede ukázky různých drobných fíglů, které pomohou učitelům udělat výuku zajímavou a ukázat žáků, že vědí do je in. Kurz obsahuje cyklus čtyř seminářů po čtyřech hodinách Podzim Advent, vánoce Valentýn Velikonoce Cílem semináře je umožnit účastníkům setkání s profesionálem, který sleduje trendy v oboru aranžovacích technik a mít možnost něco se od něj naučit. Poskytnout učitelům zdroj informací jak z tradičních, tak současných technik zdobení k různým příležitostem.

20 Podpora pedagogů při realizace ŠVP v MŠ Akreditace MŠMT č. j.: / Optimální počet účastníků: 25 8 hodin Mgr. Dana Karmasinová Seminář reaguj na potřebu MŠ orientovat se v oblasti praktické realizace ŠVP PV v konkrétním prostředí. V první části představí základní postupy dualizace školního vzdělávacího programu, porovnání souladu RVP PV a ŠVP PV. Zaměří se na plánování vzdělávání, rozpracování jednotlivých kategorií vzdělávacího programu dle požadavku RVP PV, se zaměřením na vzdělávací obsah a jeho zpracování formou integrovaných bloků. Další část bude věnována hodnocení postupů a výsledků vzdělávání orientaci v pedagogické dokumentaci. Příklady kritérií a ukazatelů pro pedagogické hodnocení a sledování vybraných cílových dovedností dítěte v souvislosti s trendy současné pedagogiky. Náměty pro zpracování samostatné cílené pedagogické diagnostiky s využitím výsledků hodnocení pro další vzdělávání dětí. Součástí bude i odborná diskuse. Teoretická část se zabývá pojmy souladu RVP PV a ŠVP PV vzdělávacího obsahu plánování činností hodnocení vzdělávacích výsledků orientace v pedagogické dokumentaci hodnocení dětí individualizace vzdělávání Praktická část kurzu odborná diskuze k dané problematice

21 Podpora rozvoje funkčních gramotností u dětí předškolního věku Akreditace MŠMT č. j.: / Optimální počet účastníků: 25 8 hodin Mgr. Dana Karmasinová Seminář je zaměřen na problematiku začleňování rozvoje předmatematické a předčtenářské gramotnosti do vzdělávání dětí v mateřských školách prostřednictvím vzdělávacích programů a jejich realizace se začleněním do všech vzdělávacích oblastí. V souvislosti s aktuálními výzkumy se zabývá naplňováním očekávaných výstupů získávání poznatků a dovedností předcházejících triviu na základě podnětného prostředí i motivace učitelkami. Dále je seminář zaměřen na individualizaci vzdělávání a hodnocení rozvoje jednotlivých dětí i dosažených skupinových výsledků. Součástí bude i odborná diskuze. Teoretická část se zabývá: pojmy - předčtenářská a předmatematická gramotnosti u dětí předškolního věku tvorba podmínek pro rozvoj ČG, MG začlenění do vzdělávacího obsahu - plánování činností hodnocení vzdělávacích výsledků hodnocení dětí individualizace vzdělávání Praktická část: odborná diskuze k dané problematice Cílem je naučit pedagogy zohledňovat a podporovat v předškolním vzdělávání rozvoj předčtenářské a předmatematické gramotnosti dětí, vytvářet podmínky pro tuto činnost (vytvořit a využívat podnětné prostředí, zvyšovat odbornost pedagogů odborná literatura, jasně vymezit cíle ve ŠVP PV včetně plánování konkrétních činností v TVP), posílit schopnost smysluplné evaluační činnosti vyhodnocování dosažených výsledků v rozvoji ČG, MG i v hodnocení jednotlivých dětí v souvislosti s individualizací vzdělávání. Cílem je ujasnit si možnosti rozvoje předmatematické a předčtenářské gramotnosti v předškolním vzdělávání, posílit dovednost vytvářet optimální podmínky pro tento rozvoj jak podnětnost prostředí tak i začlenění těchto oblasti do vzdělávacích programů školy a nastínit možnosti vyhodnocování dosažených výsledků

22 Prosociální činnosti v předškolním vzdělávání Akreditace MŠMT č. j.: / hodin Optimální počet účastníků: Mgr. Eva Svobodová Seminář obsahově navazuje na seminář Sociální dovednosti předškolního pedagoga I. a II., ale je možné jej absolvovat izolovaně bez účasti na předchozích. Učitelky získají zásobu činností a her, které jim umožní naplňovat požadavky RVP PV na rozvoj prosociálnosti u dětí předškolního věku. V rámci semináře bude pracováno aktivizujícími technikami (diskuze, sebereflexe, brainstorming, rozbor videozáznamu, situační učení, hra). Jednotlivá témata mají přibližně hodinové dotace. 1. prosociálnost jako pojem a její dopad do života 2. emoční inteligence a její význam pro uplatnění v životě 3. učíme děti vyznat se ve svých emocích a chápat emoce druhých 4. učíme děti rozlišovat morální a nemorální chování 5. učitelka jako vzor prosociálnosti a empatie 6. pohádky a příběhy a jejich význam pro prosociální učení 7. tvorba projektu s prosociálním aspektem 8. prosociální hry Cílem je seznámit se s pojmem prosociálnost a jeho významem pro život v demokratické společnosti a zvládnout základní techniky pro vytváření prosociální atmosféry v prostředí mateřské školy

Kurzy pro sborovny mateřských škol

Kurzy pro sborovny mateřských škol Kurzy pro sborovny mateřských škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti

Více

Kurzy pro sborovny mateřských škol

Kurzy pro sborovny mateřských škol Kurzy pro sborovny mateřských škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura)

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura) Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

Kurzy pro sborovny základních a středních škol

Kurzy pro sborovny základních a středních škol Kurzy pro sborovny základních a středních škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné

Více

Specifické poruchy učení akreditace MŠMT č. j.: 50015/2012-201-942

Specifické poruchy učení akreditace MŠMT č. j.: 50015/2012-201-942 Specifické poruchy učení akreditace MŠMT č. j.: 50015/2012-201-942 hodinová dotace: 8 hodin lektor: Mgr. Marika Kropíková všem pedagogickým pracovníkům základních škol Seminář seznámí účastníky se základní

Více

Kurzy pro sborovny základních škol

Kurzy pro sborovny základních škol Kurzy pro sborovny základních škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka:

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka: 4.4.4. Etická výchova Etická výchova (EtV) je doplňujícím vzdělávacím oborem, který se zaměřuje na systematické a metodicky propracované osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové metody

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

Kurzy pro sborovny mateřských škol

Kurzy pro sborovny mateřských škol Kurzy pro sborovny mateřských škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti

Více

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova 4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Hudební výchova spadá spolu

Více

Přehled akreditovaných programů, PorCeTa, o.p.s.

Přehled akreditovaných programů, PorCeTa, o.p.s. Přehled akreditovaných programů, PorCeTa, o.p.s. Agrese a agresivita u dětí předškolního roku Seminář je zaměřen na problematiku vzrůstající agresivity u dětí předškolního věku a její důsledky pro další

Více

Osobnostní vzdělávání finální návrh harmonogramu a obsahu kurzů

Osobnostní vzdělávání finální návrh harmonogramu a obsahu kurzů Osobnostní vzdělávání finální návrh harmonogramu a obsahu kurzů Kurz/workshop 1 skupina 2 skupina Kurz Sebereflexe, sebediagnostika a diagnostika (- skupina cca 15 osob, 4 hodinový kurz, celk. 2 běhy 20.9.,

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Nabídka témat vznikla ve spolupráci pedagogických fakult (Praha, Brno,

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech:

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: 1.AKTIVIZAČNÍ TECHNIKY: 1.Psychologická gramotnost pedagoga (rozsah 25 hodin, třídenní celodenní kurz) Prožitkový seminář

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOLOGIE

VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOLOGIE VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOLOGIE Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec,

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí, s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního prostředí.

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné

Více

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Etická výchova A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Etická výchova je volitelným předmětem, který je realizován v rozsahu dvou

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Umění a kultura Charakteristika vzdělávací oblasti: Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Tato oblast provází žáky po celou dobu školní docházky. Dává prostor pro uplatnění

Více

DVPP - šablony pro MŠ

DVPP - šablony pro MŠ srpen 2017 Přehled programů DVPP vhodných pro projekty zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ Vzdělávací institut Středočeského kraje již od září 2016 připravuje v pololetních programových

Více

Dílčí projekt ŠVP PV. Logo cestičky pro hbité jazýčky

Dílčí projekt ŠVP PV. Logo cestičky pro hbité jazýčky Dílčí projekt ŠVP PV Logo cestičky pro hbité jazýčky Obsah: Představení projektu Aktivity projektu Vzdělávací obsah Metodická podpora Zpracovala: Marie Kotková, Ivana Vacková Představení projektu: Projekt

Více

Interakční psychologický seminář

Interakční psychologický seminář školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Výtvarný výchova spadá spolu

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

Kompetentní interní trenér

Kompetentní interní trenér Kompetentní interní trenér Vzdělávací moduly A - Rozvoj osobnosti interního trenéra B - Odborné trenérské dovednosti interního trenéra C - Nové trendy v rozvoji osobnosti a dovedností interního trenéra

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem ze systému vzdělávání podpořit žáky se specifickými

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Obsah. 4. Cílová skupina... 3. 5. Instituce poskytující školení... 4. 8. Typ získaného certifikátu... 8

Obsah. 4. Cílová skupina... 3. 5. Instituce poskytující školení... 4. 8. Typ získaného certifikátu... 8 The adventures of Hocus and Lotus 2012 Obsah 1. Popis vzdělávací činnosti... 3 2. Jazyky používané v průběhu školení... 3 3. Vzdělávací sektor, pro který je kurz určen... 3 4. Cílová skupina... 3 5. Instituce

Více

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ Charakteristika vzdělávací oblasti Tato vzdělávací oblast zaujímá významné místo mezi naukovými a estetickými předměty, jelikož se orientuje na komplexní pojetí lidského zdraví. Vytváří

Více

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých.

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. 1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. Seminář je zaměřen na zvládání komunikace v rodině, rozpoznání konfliktů a jejich efektivní řešení, jak mezi pěstouny a dětmi, tak i mezi dospělými osobami

Více

The adventures of Hocus and Lotus

The adventures of Hocus and Lotus The adventures of Hocus and Lotus 2015 Obsah 1. Popis vzdělávací činnosti... 3 2. Jazyky používané v průběhu školení... 3 3. Vzdělávací sektor, pro který je kurz určen... 3 4. Cílová skupina... 3 5. Instituce

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání PhDr. Jana Kropáčková, Ph.D., PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Teoretická

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný V: Správné držení těla, dýchání a výslovnost Žák: správně drží tělo, dýchá a vyslovuje - dechová cvičení - uvolňovací cviky - správná výslovnost, otevírání úst,

Více

6.2 Propojení průřezových témat se vzdělávacím obsahem jednotlivých vyučovacích předmětů:

6.2 Propojení průřezových témat se vzdělávacím obsahem jednotlivých vyučovacích předmětů: Ukázka převzata z pracovní verze ŠVP Základní školy praktické, Praha 2, Vinohradská ul. Ukázka je věnována propojení průřezového tématu Osobnostní a sociální výchova se vzdělávacím obsahem jednotlivých

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ PRO PĚSTOUNY

Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ PRO PĚSTOUNY Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 Kapitoly z vývojové psychologie dítěte 1. část Uspokojování potřeb dítěte patří k nejdůležitějším požadavkům péče o dítě. Optimální

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Speciální pedagogika Kód studijního oboru 7506T002 Typ studia navazující magisterský Forma studia kombinovaná Specializace Speciální pedagogika

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Základní vize Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí,s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního

Více

Osobnost vedoucího pracovníka

Osobnost vedoucího pracovníka 1 Osobnost vedoucího pracovníka (přerod spolupracovníka v nadřízeného, silné a slabé stránky, budování autority) odpovědnosti a převažující činnosti v jednotlivých rolích legislativní rámec odpovědností

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42)

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42) REMISVIT,z.ú. Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42) Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Poznáváme,, na

Více

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice TEMATICKÝ PLÁN. Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice TEMATICKÝ PLÁN. Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok TEMATICKÝ PLÁN Vyučující: Mgr. Chloubová Klára Školní rok: 2014/2015 Třída: 1D Předmět: Značka osnov: Ročník: Hodin týdně/rok: Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok Charakteristika

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME PRÁCE S DĚTMI Z JAZYKOVĚ ODLIŠNÉHO PROSTŘEDÍ TERMÍN:

Více

Volitelný předmět ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Úkolem předmětu Zdravý životní styl je seznámit žáky se základy zdravého životního

Více

AKTUÁLNÍ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ SSŠ ZNOJMO elektronická přihláška: učitelé vzdělávání ŘÍJEN 2019

AKTUÁLNÍ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ SSŠ ZNOJMO elektronická přihláška:   učitelé vzdělávání ŘÍJEN 2019 AKTUÁLNÍ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ SSŠ ZNOJMO elektronická přihláška: www.sssbrno.cz učitelé vzdělávání ŘÍJEN 2019 Školení vedoucích zaměstanců v oblasti BOZP a PO Pravidelné školení vedoucích pracovníků

Více

ŠKOLA PRO KAŽDÉHO ( ETICKÁ VÝCHOVA )

ŠKOLA PRO KAŽDÉHO ( ETICKÁ VÝCHOVA ) ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ( zpracovaný podle RVP ZV) ŠKOLA PRO KAŽDÉHO Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět, Člověk a kultura, Člověk a práce ( ETICKÁ

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Centrum celoživotního učení při Cyrilometodějském gymnáziu a MŠ v Prostějově bylo založeno s cílem podporovat další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více

7 Školní družina. Cíle školní družiny:

7 Školní družina. Cíle školní družiny: 7 Školní družina Navazuje na ŠVP školy a pedagogická práce vychovatelek bude tedy směřovat k posilování daných kompetencí. Tento rámcový plán je určený pro děti 1. stupně. Školní družina při FZŠ Brdičkova

Více

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 Obsah a průběh studia Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících

Více

Objevujeme svět s Delfínkem

Objevujeme svět s Delfínkem ŠVP je uspořádán tak, aby osobnost dítěte byla rozvíjena co nejefektivněji dle rámcových cílů pro předškolní vzdělávání. Umožňujeme dětem, aby všechny dovednosti a nové poznatky mohly v ten okamžik také

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

3.5. Výchovné a vzdělávací strategie Škola směřuje k naplňování následujících klíčových kompetencí na úrovni školy vymezených v RVP ZV a RVP GV.

3.5. Výchovné a vzdělávací strategie Škola směřuje k naplňování následujících klíčových kompetencí na úrovni školy vymezených v RVP ZV a RVP GV. Převzato a upraveno ze ŠVP Letohradského soukromého gymnázia o. p. s. Komentář: Zpracování části Výchovné a vzdělávací strategie v tabulce je přehledné a odpovídá struktuře ŠVP vymezené v RVP ZV a RVP

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který si váží sám sebe, ale i druhých lidí. ROK S KRÁLÍKY Z KLOBOUKU Náš cíl: BOBEM A

Více

Vzdělávací obsah 1. stupeň

Vzdělávací obsah 1. stupeň Příloha č. 2 Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, č. j. 12586/2009-22 ETICKÁ VÝCHOVA DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBOR Obsah

Více

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU číslo jednací: ZŠ-263/2013 RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Obsah: I. Identifikační údaje II. Charakteristika ŠD III. Výchovný program IV. Vzdělávací část programu 1 I. Identifikační

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

Budete se podrobněji zabývat zejména novými právními předpisy, které bezprostředně souvisí s provozem škol a školských zařízení.

Budete se podrobněji zabývat zejména novými právními předpisy, které bezprostředně souvisí s provozem škol a školských zařízení. 28. 8. 2012 08:30-12:00 Mgr. Jarka Grosmanová 19. 9. 2012 08:30-12:00 Mgr. Jarka Grosmanová 1. 10. 2012-1. sezení 9. 10. 2012-2. sezení vždy 09:00-16:00 Mgr. Sylvie Doláková Metodická poradna Budete se

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Vzdělávací plán pro povinný předmět Informatika, určený ţákům s lehkým mentálním postiţením

Vzdělávací plán pro povinný předmět Informatika, určený ţákům s lehkým mentálním postiţením Vzdělávací plán pro povinný předmět Informatika, určený ţákům s lehkým mentálním postiţením Zpracovaný dle rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání - přílohy upravující vzdělávání ţáků s

Více

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín Školní vzdělávací program školní druţiny při ZŠ Velešín 1 KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ Identifikační údaje Název ŠD Školní družina při ZŠ Velešín IČO 00583723 Sídlo Družstevní 340, Velešín 382 32 Charakteristika

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, předmět dramatické výchovy, její vztah k dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve estetické

Více

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Mgr., Bc. Michael Novotný Učitel mateřské školy (12 let praxe v MŠ) Absolvent PF UJEP Ústí nad Labem

Více

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 - 1 - Základní škola a mateřská škola, Ostrava- Hrabůvka, Mitušova 8, příspěvková organizace Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 Obsah: I. Hlavní cíl výchovné činnosti pro šk.r.2011/ 2012

Více

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

16. Hudební výchova 195

16. Hudební výchova 195 16. Hudební výchova 195 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Vyučovací předmět: Hudební výchova 1. NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: HUDEBNÍ VÝCHOVA 2. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO

Více

PROCESY UČENÍ. Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018

PROCESY UČENÍ. Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018 PROCESY UČENÍ Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018 Obsah Výukové strategie podporující učení dětí v MŠ Prožitkové učení Spontánní a záměrné učení Konstruktivismus a učení dětí Třífázový model učení, EUR

Více

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 ZŠ Protivanov Školní 292 798 48 Protivanov tel: 582399219 zspro@pvskoly.cz www.zsprotivanov.cz Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 Strategie vychází z metodického doporučení

Více

13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání

13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání 13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání Předškolní vzdělávání se řídí podle RVP PV, které vstoupilo v platnost r. 2005. Podle RVP PV je každá MŠ povinná vytvořit ŠVP a

Více

Příklad dobré praxe VIII

Příklad dobré praxe VIII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VIII pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Miroslav Široký

Více

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí:

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí: Volitelný předmět KONVERZACE AJ Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Konverzace v anglickém jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Cizí jazyk

Více

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech:

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: 1.AKTIVIZAČNÍ TECHNIKY: 1.Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků - určeno pro CS: pedagogičtí

Více

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Projekt Příprava dětí na povinnou školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky dle očekávaných

Více

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ. stupeň Vzdělávací oblast Vzdělávací obor předmět.. 3. 4. 5. 6. předměty DČD* Jazyk a jazyková Čtení Čtení 3 3 3 3 6 0 komunikace Psaní Psaní 3

Více

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ Školní rok 2014/2015 2. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - Rozvíjení a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec,

Více

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Objednejte si svůj seminář pro pedagogy nebo dílny/lekce pro děti Seminář Vám připravíme po domluvě ve Vašich

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI OBSAH Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI 1. Psychologie, její role a význam v procesu vzdělávání 16 1.1 Současné pojetí psychologie ve vzdělávání 16

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOSOCIÁLNÍ VÝCVIK

VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOSOCIÁLNÍ VÝCVIK VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOSOCIÁLNÍ VÝCVIK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická,

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL: PLÁN VÝCHOVY A PÉČE - JUSTINKA Dětská skupina Ministerstva spravedlnosti ČR JUSTINKA (dále jen,,justinka ) se nachází v budově Ministerstva spravedlnosti ČR, se sídlem v ulici Vyšehradská 16, 128 10 Praha

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve výchově a vzdělávání; vymezí obsah dramatické

Více

Nabídka školení 2015. Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz. www.edost.cz Tel.

Nabídka školení 2015. Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz. www.edost.cz Tel. Nabídka školení 2015 Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz www.edost.cz Tel.: 474 628 347 Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. působí na trhu od roku

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola

Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola Rozhovor č. 1: ZŠ Rajhrad Základní škola. Máme dyslektický kroužek. Ne. Nijak, budu stále pracovat na rozvoji

Více