Strategický plán rozvoje sociálních služeb Broumovska. Příloha 5.2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Strategický plán rozvoje sociálních služeb Broumovska. Příloha 5.2"

Transkript

1 Strategický plán rozvoje sociálních služeb Broumovska Příloha 5.2 Analýza potřeb vybrané cílové skupiny Problematika osob a lokalit ohrožených sociálním vyloučením na Broumovsku červen 2010 Zpracoval: Mgr. Čestmír Horký

2 1. Jaký problém pociťujete v poslední době? Interpretace: Členové FG (ohniskové skupiny) ze SVL (sociálně vyloučených lokalit) pociťují jako největší problém malou nabídku volno-časových aktivit pro děti a mládež, sportovní aktivity. Problém také pociťuje v nezájmu mladých lidí chodit do práce. Citace: Chybí nám tu sportovní středisko. Když potřebujeme něco na počítači, nemáme kam jít. Mladší generace nemá zájem chodit do práce. 2. Co by se na Broumovsku mělo zlepšit? Interpretace: Na Broumovsku je problém se zaměstnaností. V SVL Polákových domech je problém s trávením volného času mladých lidí a dětí. Zlepšit by se také měl přístup majoritní společnosti k Romské menšině zejména v přístupu do restaurací. Místní obyvatelé SVL nejsou vpouštěni do restauračních zařízení. Do restaurací musí dojíždět do okolních měst. Měla by se zlepšit situace s přistěhovalci ti, jak obyvatelé tvrdí, dělají starousedlíkům ostudu (chování, způsob života, ) Zlepšit by se také měla bytová politika města podle obyvatel SVL bytová politika podporuje tvorbu SVL. Dlouhá čekací lhůta na byt. Nájemní smlouva pouze na dobu určitou což vnímají obyvatelé SVL jako problém (nedosáhnou na příspěvek na bydlení) Citace: Mělo by tu být víc pracovních míst. Mládež a malé děti si v Polákových domech nemají kde hrát, nemají co dělat. Nejsou tu hospody, kam by nás pustili, musíme dojíždět. Je tu hodně přistěhovalců, kteří nám dělají ostudu a s kterými nás městský úřad srovnává. Bytová problematika. Jeden člověk se vystěhuje, nastoupí nový nájemník a začne se tam s toho stávat ghetto. Romové nedostanou jiný byt, když nechtějí žít v Polákových domech. Čekají na byt dlouho, nebo se vůbec nedočkají. Chtějí dostat šanci platit nájem i když jsou na podpoře. Nájemní smlouva pouze na dobu určitou. 3. Chybí Vám tady nějaká poradenská služba? Interpretace: Obyvatelé vnímají, že jim tu poradenská služba chybí jednohlasně se na tomto shodli. Uvítali by poradenskou službu, kde jim dokáží poradit, jak vyplnit složenku, využití PC (shánění práce, zjišťování informací). Dále možnost využít právní poradenství, dluhové poradenství. Většina z členů FG nevyužívá stávající fungující zařízení Komunitní centrum.

3 Citace: Ano. Jak vyplnit složenku, vědět kam a za kým jít. Advokát kvůli dluhovému poradenství. Komunitní centrum nevyužíváme. 4. Vědí rodiče o tom, že jejich děti chodí do školy bez školní aktovky? Interpretace: Obyvatelé o tomto vědí. Vysvětlují to tím, že se jedná o děti, které navštěvují speciální školu, kde je k tomu, aby si školní věci nechávaly přímo ve škole (je to podle nich pohodlnější). Ostatní školní pomůcky jsou zapůjčené ze školy. Připouštějí ale, že někteří rodiče opravdu přehled o tom, co jejich děti ve škole dělají, nemají. Citace:Vědí. Zvláštní škola si nepřeje, aby si pomůcky do školy brali domů, vše mají půjčený ze školy. Někteří rodiče nevědí, co jejich děti dělají ve škole. 5. Myslíte si, že je pro děti dobré když nemají žádné povinnosti? Interpretace: Jednohlasně souhlasí s tím, že není v pořádku, aby děti neměly žádné povinnosti. Záleží na jednotlivých rodičích (rodinách). Některé rodiny na plnění závazků (nejen školních) lpí. Většina ale dodržování povinností u dětí nesleduje, nevyžaduje a tudíž nekontroluje. Záleží také na tom, kterou školu dítě navštěvuje. Na ZŠ Komenského jsou děti motivované (dostávají úkoly), tím pádem jsou rodiče alespoň tímto způsobem nuceni s dětmi úkoly dělat. Speciální škola úkoly dětem nezadává. Tady se dostáváme k problému, kdy pro rodiče je jednodušší mít své děti na speciální škole mají totiž s dětmi méně práce. Citace: Není, v nějakých rodinách se musejí dodržovat pravidla, ale ve většině nemusí. Na škole Komenského dostávají úkoly, ve zvláštní škole ne. 6. Mají zájem připravovat děti na trh práce? Interpretace: Rodiče by děti na budoucí povolání (uplatnění na trhu práce) podpořili a podporovali, vzhledem k tomu, že v Broumově žádné střední školství (resp. učňovské) není, je pro obyvatele nákladné, aby jejich děti do škol dojížděly. To také obyvatelé uvádějí jako hlavní důvod, proč děti po povinné školní docházce (tedy po ukončení základního vzdělání) hlavní vzdělávací proud opouštějí. Obyvatelé SVL vnímají důležitost vést děti ke vzdělávání. Vnímají, že pokud současná generace nevedla své děti (věk let) ke vzdělání, tyto děti už své potomky ke vzdělání také nepovedou.

4 Citace:Ano, mají zájem, ale špatná finanční situace jim to nedovolí. Mladší generace je radši na sociálních dávkách. Pokud rodiče nebudou vést děti k plnění svých povinností, což je povinná školní docházka, oni také nebudou vést své děti k povinnostem. 7. Udělali něco proto, aby se dostali z vyloučené lokality? Interpretace: Zájem o vystěhování se z vyloučené lokality u obyvatel panuje. Oni to však vnímají tak, že nedostávají šanci od města. Město jim byt nedá. Ti, kteří tuto šanci (například v minulosti) dostali, tak ji využili. Citace: Chtěli by, ale nemají se jak odtamtud dostat. Ti, kteří měli příležitost, se přestěhovali. 8. Vyhovuje jim tento stav? Interpretace: Je jisté, že spoustě obyvatel tento stav nevyhovuje. Je pouze otázkou do jaké míry je kdo schopen a především ochoten svou situaci řešit. Neochota či nezájem řešit svou situaci samozřejmě evokuje názor, že jim tento stav vyhovuje. Citace: Některým ano, některým ne 9. V čem je pro ně Broumov jiný než jiná města? Interpretace: Mezi obyvateli se vytvořilo dělení na špatné a dobré obyvatele. Starousedlíci prezentují ty dobré, přistěhovalci ty špatné. Přistěhovalcům je tu prý dobře. Vnímají Broumov jako dobré město. Skupina cítí, že starousedlíci by se ze SVL chtěli dostat. Zatímco přistěhovalci, kteří často přichází z velice špatných podmínek (nemají rodinu příbuzné, žádné bydlení), tak jim SVL vyhovují. Starousedlíci by se chtěli posunout dál chtěli by práci, ale nezbývá jim než zůstat na dávkách. Obyvatelé mají zájem o zlepšení životní situace. Všichni! Pouze ale někteří jsou ochotni proto něco udělat. Důležitým krokem ke zlepšení potom je: bytová politika, práce, zařízení pro děti aktivity. Citace: Přistěhovalcům je tu dobře, ale starousedlíci, kteří nechtějí být na sociálních dávkách a chtěli by pracovat, ale mají se tu hůř. Zlepšila by se jim životní situace, kdyby tu byla lepší bytová politika, práce a zařízení pro děti a mládež k trávení volného času. 10. Máte pocit, že do vyloučených lokalit stěhují další lidé? Interpretace: Toto obyvatelé SVL vnímají jako velký problém, který se v Broumově děje. Konkrétně popisují případy, kdy mladí lidé z dětského domova přijedou k tetě na návštěvu, najdou si zde přítelkyni a už v Broumově zůstanou. Stěhují se také z dalších obcí a měst.

5 Citace: Ano stěhují, z Opočna, Kostelce. Většinou jsou to mladí lidé, kteří přijedou na návštěvu k příbuzným a nakonec tu zůstanou. 11. Proč se na Broumovsko stěhují? Interpretace: Obyvatelé popisují situace, kdy si obyvatelé SVL mezi sebou volají a říkají: hele, přijeď do Broumova, tady je dobře. Broumov obyvatelé vnímají jako dobré město, kde se dobře žije. Vyhovuje jim odbor sociálních věcí, který je vnímavý a chápavý. Také si ale uvědomují, že na toto dobré zacházení slyší přistěhovalci, které tu nechtějí. Ti tady dělají problémy. Obyvatelé uvažují, jak by město mohlo proti přistěhovalcům zasáhnout Citace:Stěhují se sem, protože jsou tu lepší podmínky oproti jiným městům. Je potřeba udělat nějaké opatření, postih pokud tu budou zůstávat. 12. Vadí Vám to? Citace: Ano, vadí. 13. Zůstávají tady nebo ne? Citace: Zůstávají a chtějí bydlet ve vyloučených lokalitách. 14. Máte pocit, že je tu problém s drogami? Interpretace: každý z přítomných členů ohniskové skupiny má ze svého okolí (jeho známí apod.) zkušenost s drogami. Užívání drog v Broumově jak mezi mladými tak dospělými je obecně známé. Jedná se o drogy tvrdé (pervitin). U mládeže jako jeden z důvodů vnímají špatně trávený volný čas (nuda) a s tím spojené aktivity, které vedou k patologickému způsobu života. Citace: Je tu velký problém s drogami. Mládež nemá co dělat a nudí se a berou drogy. 15. Máte zkušenost s tím, že by někdo z Vašeho okolí bral drogy? Interpretace: Viz výše užívání drog v SVL Broumova je běžné a obecně známé. Citace:Vidíme to u svých známých, jak měkké tak i tvrdé drogy. 16. Chtějí se občané z vyloučených lokalit zařadit mezi majoritní skupinu? Interpretace: Někteří ano, někteří ne. Zde upozorňuji na to, že zpřítomných členů ohniskové skupiny by se mezi majoritu chtěli zapojit všichni. Z historického hlediska byli zvyklí žít mezi majoritou. Citace: Někteří ano, někteří ne. Starousedlíci dříve žili mezi majoritní skupinou.

6 Shrnutí Jako nejproblematičtější oblasti ohnisková skupina vymezila : - Nedostatek možností pro trávení volného času mládeže - Pracovní nabídku na Broumovsku - Bytová politika města Jednoznačně největší problém je s nedostatek možností trávení volného času mládeže + nedostatek středního školství na Broumovsku. Skupina považuje problémy dnešní mládeže obývající sociálně vyloučené lokality za důsledek toho, že nemají kde aktivně trávit svůj volný čas. Za vhodné považují využití sportovních a volnočasových aktivit. Jako přínosné by také skupina uvítala poradenské služby (občansko-právní, dluhové, rodinné, psychologické apod.). Občané neví, na koho se v případě potřeby obrátit, kromě odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Uvítali by rovněž centrum pro děti i dospělé, kam mohou zajít a svěřit se svými problémy nebo kde budou mít k dispozici například počítač, internet a někoho, kdo jim poskytne informace, pomůže s hledáním zaměstnání či řešením osobních a rodinných problémů. Problém s nízkou zaměstnaností, s kterým se Broumovsko potýká, pociťuje také zdejší sociálně vyloučení obyvatelé. Mnozí by možnost zaměstnání přivítali, ale nemají možnost, protože je nedostatek pracovních míst pro osoby bez kvalifikace. U pracovních míst mimo Broumov již vidí velký problém v dojíždění, zvláště do vzdálenějších měst. Toto je obdobné s dojížděním na střední školy. Kvůli nízkým příjmům je pro rodiny obtížné, aby jejich děti do školy dojížděly kamkoliv mimo Broumov. Dalším, hodně diskutovaným problémem ve skupině byla bytová politika města, kterou skupina označila jako nevyhovující. Jako problematické skupina uvedla dlouhé čekací lhůty na byt a krátkodobé smlouvy na dobu určitou. Obojí brání obyvatelům v integraci mezi majoritu. Skupina uváděla, že pokud byt dostanou, tak se jedná o byt téměř výhradně v sociálně vyloučené lokalitě a tím vzniká začarovaný kruh. Zde opět padly poznámky: město chce, abychom se zapojili do života společnosti, ale ve chvíli, kdy se o to pokoušíme, tak nám nedá šanci. právě tím, že obyvatelé nedostanou byt nebo dostanou byt na dobu určitou. Závěrem uvádím, že z výpovědí skupiny bylo zřejmé, že po celkové stránce hodnotí město Broumov jako příhodné místo k bydlení pro sociálně vyloučené. Jak sami říkají: není to tady tak hrozné. Pro obyvatele jsou tu lepší podmínky oproti jiným, zejména větším městům, které se tolik nezabývají řešením problematiky Romů a vyloučených lokalit a kde je i větší riziko ohrožení sociálním vyloučením či rasovou nesnášenlivostí a extremismem. Početná romská komunita, ale i soukromí pronajímatelé bytů (zejména romští) navíc skýtají určité zázemí pro přistěhovalce z jiných měst. To jsou asi největší důvody, proč nejen majoritní obyvatele města Broumova, ale i romské starousedlíky trápí romští přistěhovalci z jiných měst, často nepřizpůsobiví a problémoví, jejichž stupeň sociální integrace se často nedá srovnávat s většinou starousedlíků.

Analýza potřeb vybraných skupin obyvatel

Analýza potřeb vybraných skupin obyvatel Analýza potřeb vybraných skupin obyvatel Jednou z aktivit v rámci procesu Komunitního plánování sociálních služeb Broumovska byla i realizace výzkumu zaměřeného na zjišťování specifických potřeb vybraných

Více

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Česká Kamenice a sociální marginalizace Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Sledování jevu sociální marginalizace lidí v České Kamenici Sociální marginalizace vyloučení nebo omezení jednotlivců

Více

Základní škola Poběžovice

Základní škola Poběžovice Základní škola Poběžovice Inkluze hledání možných cest Motto: Otevřít školu znamená otevřít především sebe sama Proč chceme právě inkluzivní školu? Chceme dát šanci na kvalitní vzdělání všem dětem bez

Více

HORNÍ SUCHÁ TADY CHCEME BYDLET II.

HORNÍ SUCHÁ TADY CHCEME BYDLET II. PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA REALIZACI KOMUNITNÍ PRÁCE V ROCE 2013 HORNÍ SUCHÁ TADY CHCEME BYDLET II. Projekt byl finančně podpořen z prostředků Nadace OKD (www.nadeceokd.cz) Doba realizace projektu: červenec

Více

Dotazník č Menšiny. Kompletní třídění prvního stupně (N = 41)

Dotazník č Menšiny. Kompletní třídění prvního stupně (N = 41) : Dotazník č. 5 - Menšiny Kompletní třídění prvního stupně (N = 41) Vysvětlivky k údajům v tabulkách: N = počet vyplněných dotazníků v dané cílové skupině respondentů. Relativní četnost = procentuální

Více

Celková spokojenost s životem v Broumově

Celková spokojenost s životem v Broumově Grafické znázornění odpovědí z dotazníkového šetření občanů Města Broumova Celkem bylo od respondentů získáno 1315 vyplněných dotazníků. Dotazníkové šetření mezi obyvateli proběhlo od června do srpna roku

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež Dobrý den, ahoj, obracíme se na Tebe s krátkým dotazníkem, jehož cílem je zjistit, jak jsi spokojen se sociálními službami v Táboře. Výsledky budou

Více

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Co znamená Armáda spásy v ČR? Co znamená Armáda spásy v ČR? Komunitní centra poskytují jak registrované služby, tak volnočasové

Více

Máte podle Vás v našem zařízení vše, co ke svému životu a spokojenosti potřebujete?

Máte podle Vás v našem zařízení vše, co ke svému životu a spokojenosti potřebujete? Dotazníkové šetření V průběhu měsíce dubna 2018 proběhlo v našem středisku dotazníkové šetření týkající se všech služeb, a to Domova pro osoby se zdravotním postižením, Chráněného bydlení a Centra denních

Více

Dotazník specifických potřeb. Komunitní plánování rozvoje sociálních služeb ve městě Ostrava

Dotazník specifických potřeb. Komunitní plánování rozvoje sociálních služeb ve městě Ostrava Dotazník specifických potřeb Komunitní plánování rozvoje sociálních služeb ve městě Ostrava 1. Řekl byste o sobě, že máte vše, co potřebujete ke spokojenému životu? Určitě ano 1 Spíše ano 2 Spíše ne 3

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Zjišťování názorů a postojů osob se zdravotním postižením ohledně zaměstnávání a hledání zaměstnání. Zjištění potřeb

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Rodiče

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Rodiče Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Rodiče Dobrý den, obracíme se na Vás s krátkým dotazníkem, jehož cílem je zjistit, jak jste spokojeni se sociálními službami v Táboře. Výsledky budou použity do

Více

Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D

Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Co nás dnes čeká? Podpora rodiny v oblasti bydlení Podpora rodiny při výchově dětí Ohrožená romská rodina Bydlení Kvalita bydlení je

Více

Program rozvoje města Nový Bor. ANKETA určena obyvatelům města

Program rozvoje města Nový Bor. ANKETA určena obyvatelům města Program rozvoje města Nový Bor ANKETA určena obyvatelům města Vážení obyvatelé našeho města, dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou o pomoc. Město připravuje zpracování zásadní rozvojové koncepce

Více

Most k naději. Problematika zaměstnanosti klientů nízkoprahových adiktologických služeb Libereckého kraje. www.mostknadeji.eu

Most k naději. Problematika zaměstnanosti klientů nízkoprahových adiktologických služeb Libereckého kraje. www.mostknadeji.eu Most k naději Problematika zaměstnanosti klientů nízkoprahových adiktologických služeb Libereckého kraje www.mostknadeji.eu Dotazník Data k této prezentaci byla sbírána ze tří nízkoprahových adiktologických

Více

Vážení obyvatelé, dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou o spolupráci. Obec připravuje zpracování zásadní rozvojové koncepce.

Vážení obyvatelé, dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou o spolupráci. Obec připravuje zpracování zásadní rozvojové koncepce. DOTAZNÍK PRO OBČANY Vážení obyvatelé, dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou o spolupráci. Obec připravuje zpracování zásadní rozvojové koncepce. Program rozvoje obce Josefův Důl Protože je

Více

Nulová tolerance. Program Nulová tolerance vznikl v říjnu roku 2009. Důvody vzniku:

Nulová tolerance. Program Nulová tolerance vznikl v říjnu roku 2009. Důvody vzniku: Nulová tolerance Program Nulová tolerance vznikl v říjnu roku 29. Důvody vzniku: vysoká míra kriminality páchané na osobách soustavné narušování veřejného pořádku údajná fáma o migraci nepřizpůsobivých

Více

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti informace v prezentaci jsou aktuální k 1. 10. 2014 flexibilní mosty v sociálních službách Historie a poslání Ponton

Více

Plán rozvoje obce Červená Voda - veřejnost. Analýza výsledků dotazníkového průzkumu. Zpracováno dne

Plán rozvoje obce Červená Voda - veřejnost. Analýza výsledků dotazníkového průzkumu. Zpracováno dne Plán rozvoje obce Červená Voda - veřejnost Analýza výsledků dotazníkového průzkumu. Zpracováno dne 12. 4. 2016. Dotazníkový průzkum byl zpracován na základě metodického doporučení Ministerstva pro místní

Více

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: Název Cíle: Popis a zdůvodnění Cíle: Na která zjištění z analýz cíl reaguje Seznam opatření, které vedou k naplnění Cíle: 5.1 Udržení stávajících

Více

Město Vysoké Mýto, odbor sociálních služeb. Sídlo: ul. Litomyšlská 50, Vysoké Mýto, PSČ druh sociální služby: TERÉNNÍ PROGRAMY

Město Vysoké Mýto, odbor sociálních služeb. Sídlo: ul. Litomyšlská 50, Vysoké Mýto, PSČ druh sociální služby: TERÉNNÍ PROGRAMY Město Vysoké Mýto, odbor sociálních služeb Sídlo: ul. Litomyšlská 50, Vysoké Mýto, PSČ 566 01 druh sociální služby: TERÉNNÍ PROGRAMY Město Vysoké Mýto Odbor sociálních služeb 1 / 12 zajišťuje od počátku

Více

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník)

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) DIDAKTIKA VZ PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) 6. ročník Osobní bezpečí- Způsoby chování v krizových situacích rozsah 2h V životě člověka nastávají náhodné a mimořádné situace, které mohou ohrozit zdraví

Více

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech VIZE: Obec a Agentura ve spolupráci s partnery sestavili místní strategický plán sociálního začleňování, jehož naplněním

Více

Procenta. 1. Jak se vám v obci žije? Odpověď Velmi dobře Spíše dobře. Procenta 39,0 52,9 8,1 0,7 0,0 0,0. Počet Ani dobře ani špatně

Procenta. 1. Jak se vám v obci žije? Odpověď Velmi dobře Spíše dobře. Procenta 39,0 52,9 8,1 0,7 0,0 0,0. Počet Ani dobře ani špatně 1. Jak se vám v obci žije? Odpověď Velmi dobře Spíše dobře Ani dobře ani špatně Spíše špatně Velmi špatně 39,0 52,9 8,1 0,7 0,0 0,0 Počet 53 72 11 1 0 0 52,9 39,0 8,1 0,7 0,0 0,0 Velmi dobře Spíše dobře

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

Analýzy poskytovatelů a příjemců sociálních služeb. Komunitní plán města Slaný

Analýzy poskytovatelů a příjemců sociálních služeb. Komunitní plán města Slaný Analýzy poskytovatelů a příjemců sociálních Komunitní plán města Slaný 2007 Analýza poskytovatelů sociálních Zjištěné informace: podklad pro plánování rozvoje sociálních výchozí materiál pro Katalog poskytovatelů

Více

Počet odpovědí: 44. Souhrn. 1. Jak se Vám v obci žije? 1 z :04

Počet odpovědí: 44. Souhrn. 1. Jak se Vám v obci žije? 1 z :04 Počet odpovědí: 44 Souhrn 1. Jak se Vám v obci žije? 25,6% 58,1% 1. velmi dobře 1 2.3 % 2. spíše dobře 25 58.1 % 3. ani dobře ani špatně 11 25.6 % 4. spíše špatně 4 9.3 % 5. velmi špatně 2 4.7 % 2. Co

Více

Pracovníci státní správy

Pracovníci státní správy Pracovníci státní správy Sociální anamnéza Ankety se zúčastnilo celkem 51 pracovníků státní správy, z toho více jak tři čtvrtiny mužů (76%) (viz Příloha 4, graf č.1). Většinou patří do věkové kategorie

Více

Bylo rozdáno celkem 7 dotazníků pro rodinné příslušníky, opatrovníky a blízké osoby uživatelů služeb chráněného bydlení, 2 se vrátily vyplněné.

Bylo rozdáno celkem 7 dotazníků pro rodinné příslušníky, opatrovníky a blízké osoby uživatelů služeb chráněného bydlení, 2 se vrátily vyplněné. Dotazníkové šetření V průběhu měsíce dubna 2018 proběhlo v našem středisku dotazníkové šetření týkající se všech služeb, a to Domova pro osoby se zdravotním postižením, Chráněného bydlení a Centra denních

Více

Věk: Do 15 let let let let let 60 a více let. Pohlaví: Nejvyšší dosažené vzdělání: Neukončené základní

Věk: Do 15 let let let let let 60 a více let. Pohlaví: Nejvyšší dosažené vzdělání: Neukončené základní Věk: Do 15 let 20 29 let 45-59 let 15 19 let 30-44 let 60 a více let Pohlaví: Muž Žena Nejvyšší dosažené vzdělání: Neukončené základní Základní škola SOU SŠ Vyšší odborná škola VŠ Socioekonomický status

Více

Kvalita života, vzhled obcí a životní prostředí

Kvalita života, vzhled obcí a životní prostředí Název obce, za kterou vyplňuji dotazník: Kvalita života, vzhled obcí a životní prostředí 1) Ve vztahu k obci, kde žijete, pracujete, případně podnikáte, se považujete za: spokojeného občana za člověka,

Více

DOTAZNÍK PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB OBYVATELŮM KOLÍNA ZA ROK 2006

DOTAZNÍK PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB OBYVATELŮM KOLÍNA ZA ROK 2006 TENTO PROJEKT KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA KOLÍNA JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ DOTAZNÍK PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŽEB OBYVATELŮM KOLÍNA ZA ROK 2006 Instrukce k

Více

ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ

ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ Systém měřitelnosti a hodnocení kvality služeb Odborné sociální poradenství má několik různých způsobů a nástrojů, jimiž získává zpětnou vazbu o kvalitě

Více

Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava

Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava V rámci procesu komunitního plánování ve městě Ostrava (dále jen KP) je jednou

Více

Vyhodnocení výzkumu KP 2014. Rodina, zaměstnanost, volný čas, bydlení

Vyhodnocení výzkumu KP 2014. Rodina, zaměstnanost, volný čas, bydlení Stránka 1 z 8 Odpovídalo 255 zástupců rodin. Vyhodnocení výzkumu KP 2014 Rodina, zaměstnanost, volný čas, bydlení Výzkum byl vyhodnocen celkově a dále podle počtu dětí v rodinách. Ve výzkumném souboru

Více

Člověk v tísni, o.p.s.

Člověk v tísni, o.p.s. Člověk v tísni, o.p.s. Čím se zabýváme Humanitární a rozvojová pomoc (přírodní katastrofy/ Skutečný dárek) Podpora lidských práv (podpora občanské společnosti v zemích s totalitním režimem, filmový festival

Více

Výchovné poradenství

Výchovné poradenství Základní škola a mateřská škola Bečov, okres Most, příspěvková organizace 435 26 Bečov č. 17, tel. 476 110 317, www.zsbecov.cz Výchovné poradenství Výchovná poradkyně: Mgr. Jana Wolfová Konzultační hodiny:

Více

otázka č. kontrolní součet % % bez odpovědi více než 3 odpovědi otázka č.

otázka č. kontrolní součet % % bez odpovědi více než 3 odpovědi otázka č. otázka č. celkový počet odpovědí na danou otázku více než 3 odpovědi odpověď č.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1. 523 1 x 182 260 72 7 1 x x x x x x x 2. 1246 14 4 308 60 149 175 61 204 56 76 119 24 x x 3.

Více

Otázky pro rezidenty. 1. Úvod

Otázky pro rezidenty. 1. Úvod Otázky pro rezidenty Ráda bych se zeptala, zda mohu vaše odpovědi zaznamenávat na diktafon. Ujišťuji vás, že tento rozhovor je naprosto anonymní. Výsledky tohoto výzkumu nebudou využity pro jiné účely

Více

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy

preventivní péče ústavní nebo ochranné výchovy Systém péče v ČR Systém péče v České republice se dělí na dvě základní skupiny. Do první skupiny patří zařízení, která pracují s klienty v rámci preventivní péče. Druhá skupina zařízení se již věnuje dětem,

Více

Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově

Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově I. Metoda zjišťování a zpracování získaných údajů Pro zjišťování spokojenosti klientů s naší pečovatelskou službou jsme zvolili metodu

Více

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku:

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: % Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - let - let - let - let od let svobodný / svobodná ženatý

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření Celkem bylo odevzdáno úplně či částečně vyplněných dotazníků Pohlaví Muž % Žena % Věkové složení účastníků nejmladší účastník 8 let nejstarší účastník 8 let % % % 8% 8

Více

Možnosti a limity terénní práce sproblémovými uživateli alkoholu zpohledu klienta TP Ulice. Pavlína Kubečková, DiS., Martin Petr

Možnosti a limity terénní práce sproblémovými uživateli alkoholu zpohledu klienta TP Ulice. Pavlína Kubečková, DiS., Martin Petr Možnosti a limity terénní práce sproblémovými uživateli alkoholu zpohledu klienta TP Ulice Pavlína Kubečková, DiS., Martin Petr Náš terénní program provádí terénní sociální práci u osob závislých na návykových

Více

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku:

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: % Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - 5 let - 5 let - 55 let 5-5 let od let svobodný / svobodná

Více

Position paper. Podpora inkluzívního vzdělávání romských dětí.

Position paper. Podpora inkluzívního vzdělávání romských dětí. Position paper Podpora inkluzívního vzdělávání romských dětí. Východiska současné situace 2 Dlouhodobě se odborníci v oblasti pedagogiky a sociálního začleňování zabývají rolí vzdělávání v řešení sociálního

Více

Příloha 4: Pracovníci státní správy (n=51) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 24% muž 76% ZŠ 0% SOU 0% VŠ 35% SŠ 65%

Příloha 4: Pracovníci státní správy (n=51) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 24% muž 76% ZŠ 0% SOU 0% VŠ 35% SŠ 65% Příloha 4 Do přílohy byly zařazeny grafy s určitou vypovídací hodnotou. Pokud některý z grafů chybí, je to tím, že respondenti na tuto otázku neodpovídali, nebo nebylo možné jejich odpovědi kategorizovat.

Více

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%):

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - let - let - let - let od let svobodný / svobodná ženatý

Více

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%):

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku (%): Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let 6 - let 6 - let 6 - let 6-6 let od 66 let svobodný / svobodná

Více

KADAŇ VÝCHOZÍ STAV, PRIORITY A PRVNÍ NÁVRHY OPATŘENÍ (na základě srovnání analytických a strategických dokumentů města a partnerů)

KADAŇ VÝCHOZÍ STAV, PRIORITY A PRVNÍ NÁVRHY OPATŘENÍ (na základě srovnání analytických a strategických dokumentů města a partnerů) KADAŇ VÝCHOZÍ STAV, PRIORITY A PRVNÍ NÁVRHY OPATŘENÍ (na základě srovnání analytických a strategických dokumentů města a partnerů) I. Priority (obecné, průřezové) 1.-2. Prunéřov (co s ním?) 3. Posílení

Více

Marketingový dotazník města Frýdek Místek ve věci zpracování studie Regenerace brownfields v lokalitě areálu bývalých kasáren Palkovická

Marketingový dotazník města Frýdek Místek ve věci zpracování studie Regenerace brownfields v lokalitě areálu bývalých kasáren Palkovická Marketingový dotazník města Frýdek Místek ve věci zpracování studie Regenerace brownfields v lokalitě areálu bývalých kasáren Palkovická Předem vám děkujeme, že si najdete chvíli k vyplnění tohoto dotazníku

Více

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Podporujeme ty, kteří pomáhají Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost 38 miliard korun bylo investováno do lidí, jejich rozvoje, vzdělávání a začlenění do společnosti Vzniklo 32 000 nových pracovních

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny Ohrožení sociálním vyloučením, mládež a rodina 14.3.2007

Zápis z jednání pracovní skupiny Ohrožení sociálním vyloučením, mládež a rodina 14.3.2007 Zápis z jednání pracovní skupiny Ohrožení sociálním vyloučením, mládež a rodina 14.3.2007 Přítomni: Mgr. Naděžda Chládková, Ing. Zdeněk Bláha, Eva Slavíčková, Jaroslava Klásková, Anna Krejčí, Vlastimil

Více

Mají podle Vás uživatelé v našem zařízení vše, co ke svému žiotu a spokojenosti potřebují?

Mají podle Vás uživatelé v našem zařízení vše, co ke svému žiotu a spokojenosti potřebují? Dotazníkové šetření V průběhu měsíce dubna 2018 proběhlo v našem středisku dotazníkové šetření týkající se všech služeb, a to Domova pro osoby se zdravotním postižením, Chráněného bydlení a Centra denních

Více

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014 ov14014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

DEN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRAHY Historie a současnost komunitního plánování sociálních služeb Prahy 17

DEN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRAHY Historie a současnost komunitního plánování sociálních služeb Prahy 17 1 DEN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRAHY 17-19.10. 2016 Historie a současnost komunitního plánování sociálních služeb Prahy 17 Co je to komunitní plánování 2 sociálních služeb Komunitní plánovaní sociálních služeb

Více

Základní informace o službě

Základní informace o službě Vyhodnocení dotazníku pro analýzu a hodnocení potřebnosti sociálních služeb v místních podmínkách v rámci projektu S akcentem na budoucnost (2006 2008), realizovaného Centrem pro zdravotně postižené Libereckého

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Datum jednání: 12.10.2016 Čas jednání: 13:00 hodin V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s., Lidická 3116/134,

Více

Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje ČÍSLO DOTAZNÍKU..

Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje ČÍSLO DOTAZNÍKU.. Individuální projekt Jihomoravského kraje reg. číslo CZ.1.04/3.1.00/05.00027 s názvem Podpora plánování rozvoje sociálních sluţeb v Jihomoravském kraji Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování

Více

Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči)

Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči) Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči) care plan Co je systém CPA? Systém CPA Plan Programovému přístupu k péči se jinak říká také systém CPA. Systém CPA se stará o to, abyste

Více

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Poslání AGENTURY podpora obcím v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového

Více

Úvodní konference v rámci projektu Domovník preventista

Úvodní konference v rámci projektu Domovník preventista Úvodní konference v rámci projektu Domovník preventista Název projektu: Domovník preventista, účinný nástroj sociálního začleňování a podpory sociálně situační prevence v obci Registrační číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_029/0003723

Více

Sociální služby na Českokrumlovsku. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Oblast Etnické menšiny

Sociální služby na Českokrumlovsku. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Oblast Etnické menšiny Sociální služby na Českokrumlovsku Vyhodnocení dotazníkového šetření Oblast Etnické menšiny Duben 2012 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Komunitní plánování... 3 1.2 Struktura respondentů... 3 2. Výsledky za ORP

Více

Analýza Vstupních dotazníků

Analýza Vstupních dotazníků Analýza Vstupních dotazníků Projekt Neseďte doma! CZ.1.04/2.1.00/13.00059 Realizátor projektu: Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci Dodavatel aktivit: bit cz training s.r.o. Cílem dotazníkového šetření

Více

Strategický plán Lokálního partnerství Havířov

Strategický plán Lokálního partnerství Havířov Strategický plán Lokálního partnerství Havířov Priority, dlouhodobé a krátkodobé cíle, opatření Lokálního partnerství Havířov 1. Priority, dlouhodobé a krátkodobé cíle, opatření v oblasti Bydlení Priorita

Více

Oblastní charita Most

Oblastní charita Most Zápis z jednání PRACOVNÍ SKUPINY pro oblast sociální práce, vzdělávání, neziskový sektor Strategie komunitně vedeného místního rozvoje ze dne 10. ledna 2017 Přítomni: dle prezenční listiny Datum a čas:

Více

Místní akční plán v ORP Mělník - vyhodnocení dotazníků (rodiče)

Místní akční plán v ORP Mělník - vyhodnocení dotazníků (rodiče) Místní akční plán v ORP Mělník - vyhodnocení dotazníků (rodiče) V rámci projektu MAP v ORP byly připraveny dotazníky určené pro rodiče. Tyto dotazníky byly distribuovány do jednotlivých základních a mateřských

Více

Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM. Kdo jsme?

Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM. Kdo jsme? Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Kdo jsme? Odbor (Agentura) pro sociální začleňování, Sekce pro lidská práva, Úřadu Vlády ČR, v gesci ministra pro

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Občanská výchova Vyučovací předmět Občanská výchova je tvořen z obsahu vzdělávacího

Více

Muž Žena Stáří do 25 let 25% 38% 26-35 let 27% 17% 36-45 let 26% 26% 46-55 let 14% 12% 56-65 let 8% 5% od 66 let 0% 1%

Muž Žena Stáří do 25 let 25% 38% 26-35 let 27% 17% 36-45 let 26% 26% 46-55 let 14% 12% 56-65 let 8% 5% od 66 let 0% 1% DOTAZOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ - podrobné výsledky Dolní Rakousy Struktura dolnorakouskych žen a mužů, pro něž připadá práce připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v zahraničí: Ochota (dále) pracovat v zahraničí:

Více

Průzkum potřeb veřejnosti v oblasti sociálních služeb

Průzkum potřeb veřejnosti v oblasti sociálních služeb Průzkum potřeb veřejnosti v oblasti sociálních služeb Vážení spoluobčané, dovolujeme si Vás požádat o vyplnění následujícího dotazníku, který se zabývá problémovými okruhy v sociální oblasti, informovaností

Více

Analýza Vstupních dotazníků

Analýza Vstupních dotazníků Analýza Vstupních dotazníků Projekt Na skok! CZ.1.04/2.1.00/13.00074 Realizátor projektu: Dodavatel aktivit: Zpracovala: Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci bit cz training s.r.o. Mgr. Katrin Baníková

Více

Indikativní seznam projektů. 2. Neinvestiční projekty. Aktivita v IPRM Název projektu Nositel projektu Cíl 1 Opatření 1.2 Rekvalifikace, Stručný popis

Indikativní seznam projektů. 2. Neinvestiční projekty. Aktivita v IPRM Název projektu Nositel projektu Cíl 1 Opatření 1.2 Rekvalifikace, Stručný popis Indikativní seznam projektů 2. Neinvestiční projekty Aktivita v IPRM Název projektu Nositel projektu Rekvalifikace, DRK zprostředkování, motivace Nová cesta k Pracovní poradenství Tréninkové a motivační

Více

Přehled realizovaných projektů společností Republikové centrum vzdělávání. Pozice v projektu. Partner

Přehled realizovaných projektů společností Republikové centrum vzdělávání. Pozice v projektu. Partner Přehled realizovaných projektů společností Republikové centrum vzdělávání 1. Projekty realizované v rámci předvstupní pomoci EU Název (program) COMDI počítačová diagnostika (Leonardo da Vinci) Počítačový

Více

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje r. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 Prioritizace potřeb Zpracovatel: realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání

Více

Rozvojové partnerství

Rozvojové partnerství Rozvojové partnerství Název: Příjemce: Partneři: Asistence Slezská diakonie Moravskoslezský kraj Město Karviná ÚP Karviná Hospodářská komora okr. Karviná Slezská univerzita, OPF Karviná AKLUB Reintegra

Více

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM ROMSKÝ MENTORING a projekt ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM Romský mentoring Určen klientům PMS, kteří se cítí být součástí romské menšiny, dostali se do konfliktu se zákonem a byl jim nebo jim může být uložen alternativní

Více

Počet nepřímých beneficientů projektu:

Počet nepřímých beneficientů projektu: Číslo rozhodnutí MŠMT 8551/2014 Název projektu Chceme dojít dále Název příjemce ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 Adresa příjemce Cimburkova 18/600, 130 00 Praha 3 Osoba oprávněná jednat jménem příjemce Počet

Více

Město Kadaň. Sociální začleňování

Město Kadaň. Sociální začleňování Město Kadaň Sociální začleňování Sociální začleňování Kadaň Ústecký kraj, okres Chomutov, 17 500 obyvatel město si již v minulosti uvědomovalo potřebu řešení problematiky spojené se sociálním začleňováním

Více

PROJEKT. Sociální služby města Velké Meziříčí. AUGUR Consulting s.r.o.

PROJEKT. Sociální služby města Velké Meziříčí. AUGUR Consulting s.r.o. Dlouholetý člen České marketingové společnosti dodržující kodex ESOMAR a principy SIMAR PROJEKT Analýzy a empirická šetření se zaměřením na cílové skupiny rodiny s dětmi, mládež do 26 let a osoby ohrožené

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Vyhodnocování potřeb dětí umístěných v DOZP. Pardubice 2. prosince 2013

Vyhodnocování potřeb dětí umístěných v DOZP. Pardubice 2. prosince 2013 Vyhodnocování potřeb dětí umístěných v DOZP Pardubice 2. prosince 2013 Jak vyhodnocování potřeb a situace dítěte může ovlivňit pozitivní změny v jeho životě Vazba Rodina Zdraví Identita Vyhodnocování situace

Více

Komunitní centrum Černý Most

Komunitní centrum Černý Most EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Komunitní centrum Černý Most PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Zpracoval: Iveta Millerová, jednatelka, sídlo: Broumarská 25, Praha 9 - Kyje Místo: Praha 14, datum: 22.11.

Více

Vyhodnocení zjišťování potřeb seniorů. Senioři na Klatovsku žijící v přirozením prostředí

Vyhodnocení zjišťování potřeb seniorů. Senioři na Klatovsku žijící v přirozením prostředí Soubor respondentů Vyhodnocení zjišťování potřeb seniorů Senioři na Klatovsku žijící v přirozením prostředí senioři celkem lidi ženy muži celkem 300 214 86 % 100% 71% 29% V dotazování jsme vyhodnotili

Více

Inkubátor sociálních inovací v knihovnách

Inkubátor sociálních inovací v knihovnách Inkubátor sociálních inovací v knihovnách 2018-2019 Navrhněte spolu s lidmi využívanou službu, která zlepší jejich životy. CHTĚLI BYCHOM (z výzkumu 2017) využívat potenciálu seniorů a mladých podílet se

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

Právní ukotvení ve školství. Jak jednat v problematických situacích

Právní ukotvení ve školství. Jak jednat v problematických situacích Dnešní program 16:00 17:30 Vyuţití poradenského systému pro řízení lidských zdrojů, řešení konkrétních problémových situací 17:30 17:50 přestávka 17:50 18:35 Jak obnovit podmínky pro ŘLZ ve třídě (práce

Více

Program Housing First

Program Housing First Program Housing First Základní informace o programu Housing First Realizován pouze městem Realizace od 1.4.2017 65 klientů 15 mladých dospělých, 50 dospělých Kvóty light, classic, muži, ženy Možnosti výběru

Více

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 Zavřete na chvíli oči... A představte si, že jste v Brně ale o třicet let později. Píše se rok 2050. Vaše děti dospěly. Vy máte pár vrásek navíc. A Brno...... jaké

Více

Výzkum obyvatel města Velké Meziříčí

Výzkum obyvatel města Velké Meziříčí Výzkum obyvatel města Velké Meziříčí Vybrané poznatky z výzkumů prováděných v letech 1992- katedrou kulturologie FF UK v Praze Prezentace pro setkání s občany 14. dubna 11 Informace o výzkumu Projekty:

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta

Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta 2016-2020 Poskytovatel název poskytovatele Zámek Nová Horka, příspěvková organizace statutární zástupce Mgr. Lukáš Spurný právní forma Příspěvková organizace

Více

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Služby sociální prevence 53 Služby sociální prevence napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Cizinci

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Cizinci Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Cizinci Dobrý den, obracíme se na Vás s krátkým dotazníkem, jehož cílem je zjistit, jak jste spokojeni se sociálními službami v Táboře. Výsledky budou použity

Více

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s.

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Dobrý den! Do rukou se Vám dostal dotazník, který bude sloužit jako

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018)

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018) 2015 I n á š k r a j j e k r a j p o h o d y Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA 2014 2022 PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP Verze č. 2 (03/2018) Obsah 1. Programový rámec IROP...

Více

Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017

Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017 Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017 Zpracoval Institut Komunitního rozvoje, z.s. Obsah Úvod... 2 1. Základní informace... 2 2. Výsledky dotazníkového

Více

Prevence kriminality v sociálně vyloučených lokalitách. JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra

Prevence kriminality v sociálně vyloučených lokalitách. JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra Prevence kriminality v sociálně vyloučených lokalitách JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra Program prevence kriminality a extremismu Úsvit varianta řádného Programu prevence

Více