Prošlupní mechanismus

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prošlupní mechanismus"

Transkript

1 Teorie tkaní Prošlupní mechanismus M. Bílek 2016

2 Prošlupní mechanismus Prošlup je klínovitý prostor pro zanesení útku. Tento prostor je vymezen paprskem a osnovními nitěmi v horní a spodní větvi prošlupu. Podle požadované vazby tkaniny rozděluje prošlupní mechanismus v jednotlivých tkacích cyklech osnovní nitě do horní a spodní větve posuvným pohybem nitěnek. Funkcí prošlupního mechanismu je tedy tvorba prošlupu dle požadované vazby tkaniny. Nitěnky jsou uspořádány v listech (listové brdo) nebo zavěšeny samostatně na zdvižných šňůrách (žakárské brdo).

3 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Listové brdo obsahuje určitý počet listů a tím rozděluje nitěnky do jednotlivých skupin tak, aby bylo možné vytvářet tkaniny s požadovanou vazbou. V současné době se používají nitěnky vyrobené z plochého ocelového pásku s různým profilem očka pro navedení osnovní nitě. Ojediněle jsou používány nitěnky z plastu, ale vzhledem k nízké životnosti se zatím tyto nitěnky v technologické praxi neuplatňují. Počet listů v brdu určuje maximální počet různě vázajících osnovních nití, které se ve tkanině může vyskytnout.

4 Prošlupní mechanismus - Listové brdo

5 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Obecné schéma listového mechanismu Impulsní část obsahuje mechanické prvky (jehly, elektromagnety), které s vynaložením poměrně malé energie přenáší informace o způsobu provázání jednotlivých útků do části silové. Mechanické prvky v části silové jsou potom schopny zajistit změnu polohy jednotlivých listů s vysokou energií.

6 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Zdroj [3]

7 Prošlupní mechanismus - Listové brdo

8 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Obecně lze listové prošlupní mechanismy rozdělit podle způsobu činnosti do dvou skupin: jednozdvižné mechanismy dvojzdvižné mechanismy Jednozdvižný mechanismus ukončí svou činnost během jedné otáčky hlavní hřídele, tj. frekvence činnosti prošlupního mechanismu je shodná s tkací frekvencí. Proto jsou při přírazu útku vždy všechny osnovní nitě ve tkací rovině a to bez ohledu na vazbu vyráběné tkaniny. To znamená, že na tkacích strojích s jednozdvižným mechanismem je příraz útku realizován vždy do zavřeného prošlupu. Dvojzdvižný mechanismus ukončí svou činnost během dvou otáček hlavní hřídele. Frekvence činnosti prošlupního mechanismu je tedy poloviční ve srovnání s frekvencí tkací. Ke změně polohy listu dochází pouze v případě, kdy osnovní nitě v něm navedené mění typ vazních bodů.

9 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Vlastnosti dvojzdvižných prošlupních mechanismů mohou v určitých aspektech negativně ovlivnit tkací proces. Jedná se především o problémy, které souvisí s přírazem útku do otevřeného prošlupu. Na druhou stranu jsou tkací stroje vybavené dvojzdvižným prošlupním mechanismem schopny pracovat s vyšší tkací frekvencí než stroje vybavené mechanismem jednozdvižným. Použití dvojzdvižného zařízení totiž snižuje dynamické síly působící v prošlupním mechanismu. Schopnost dosažení vyšších tkacích frekvencí je v současné době upřednostňována před výše uvedenými negativními jevy. Proto v praxi výrazně převažují dvojzdvižná listová prošlupní zařízení.

10 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Analýza jednozdvižných a dvojzdvižných prošlupních mechanismů Vliv na vzorovací potenciál Vzorovacím potenciálem rozumíme schopnost systému realizovat maximálně komplikovaný vzor ve tkanině, případně definovat jeho omezení. Komplikovaným vzorem rozumíme schopnost zaměňovat polohu útkové a osnovní nitě libovolně v každém pracovním cyklu v časovém intervalu, který je vymezen délkou raportem vzoru. Vzorovací potenciál obou systémů je shodný a bez specifických omezení vyhovuje požadavkům na vzorování. Vliv setrvačné síly pracovních členů mechanismů, Setrvačná síla, působící na list s nitěnkami, je v důsledku poloviční pracovní frekvence dvojzdvižného systému, při zachování stejného zdvihu a hmotnosti, čtyřikrát nižší než u jednozdvižného systému.

11 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Analýza jednozdvižných a dvojzdvižných prošlupních mechanismů Vliv na kompenzaci nárůstu sil v osnově Kvalitu kompenzace nárůstu osnovních sil, buzených otvíráním prošlupu ale též přírazným pulzem, hodnotíme podle toho, zda poloha svůrky při otevřeném i zavřeném prošlupu vyhovuje všem nebo jen určitému počtu osnovních nití. Svůrka má kompenzovat svým pohybem směrem ke tkanině nárůst síly při otevřeném prošlupu a v přírazné poloze zajišťovat pohybem v opačném směru potřebnou velikost přírazného pulzu Úplná kompenzace elastických sil, které jsou v osnovních nitích buzeny pohybem prošlupního mechanismu, je možná u jednozdvižných systémů pro všechny typy vazeb. Přední poloha svůrky snižuje protažení osnovních nití při plně otevřeném prošlupu a zadní poloha zajišťuje přírazný pulz a příraznou sílu. V případě dvojzdvižných systémů je efektivní kompenzace možná pouze při tvorbě plátnové vazby. Při tvorbě jiných vazeb je možné kompenzaci zajistit pouze kompromisně. Svůrka není schopna splnit současně dva protichůdné požadavky, tj. pro přímé (provazující) nitě zaujmout při přírazu zadní polohu a pro neprovazující polohu přední, jež snižuje sílu v úvratích. V případě dvojzdvižného systému je kompenzace sil v osnovních nitích méně efektivní než u systému jednozdvižného a navíc zde způsobuje zvýšení oděru, deformace nití a tím snížení kvality tkaniny.

12 Vliv na příraznou sílu, Prošlupní mechanismus - Listové brdo Analýza jednozdvižných a dvojzdvižných prošlupních mechanismů U jednozdvižného systému je přírazná síla v každém cyklu u všech nití shodná z hlediska velikosti i směru. Celková síla je určena součtem všech sil jednotlivých nití. V případě dvojzdvižného systému je celková přírazná síla v jednotlivých cyklech dána součtem sil nití provazujících (přímých) a neprovazujících (zůstávajících v úvratích). V případě plátnové vazby, kdy všechny nitě zaujímají při přírazu stejnou polohu, se bude přírazná síla generovat shodně ve všech nitích. Její hodnota bude v porovnání s jednozdvižným systémem stejná. V případě vazeb s volnějším způsobem provázání osnovních a útkových nití je ale situace jiná.

13 Vliv na příraznou sílu, Prošlupní mechanismus - Listové brdo V důsledku pohybu paprsku se mění hodnota elastických sil v osnovních nitích a tkanině. Síla ve tkanině klesá, pružina C 2 se zkracuje a síla v osnově narůstá úměrně prodloužení pružiny C 1 o hodnotu x. Příraznou sílu v provazujících osnovních nitích je možné určit pomocí rovnice statické rovnováhy ve směru osy x: Analýza jednozdvižných a dvojzdvižných prošlupních mechanismů kde i je počet provazujících nití v daném tkacím cyklu. znázornění polohy provazujících osnovních nití (vodorovné), neprovazujících osnovních nití (sklon s úhlem α) a tkaniny

14 Vliv na příraznou sílu, Prošlupní mechanismus - Listové brdo Pro neprovazující nitě (při zanedbání změn úhlu α v intervalu přírazného pulzu a zanedbání změn tuhosti C 1 ) je protažení nití určeno vztahem: Analýza jednozdvižných a dvojzdvižných prošlupních mechanismů Do rovnice statické rovnováhy ve směru osy x dosadíme kosinovou složku elastické síly. Potom pro neprovazující nitě platí: znázornění polohy provazujících osnovních nití (vodorovné), neprovazujících osnovních nití (sklon s úhlem α) a tkaniny kde symbol j představuje počet neprovazujících nití v daném tkacím cyklu.

15 Vliv na příraznou sílu, Prošlupní mechanismus - Listové brdo Celková přírazná síla je určena součtem obou složek (F Pi a F Pj ). Vzhledem k tomu, že přírazná síla neprovazujících nití je menší než přírazná síla nití provazujících, bude celková přírazná síla u dvojzdvižného systému menší než u systému jednozdvižného. Analýza jednozdvižných a dvojzdvižných prošlupních mechanismů - Symbol i je počet provazujících nití v daném tkacím cyklu. - Symbol j představuje počet neprovazujících nití v daném tkacím cyklu. znázornění polohy provazujících osnovních nití (vodorovné), neprovazujících osnovních nití (sklon s úhlem α) a tkaniny

16 Prošlupní mechanismus - Listové brdo Analýza jednozdvižných a dvojzdvižných prošlupních mechanismů Zhodnocení V literatuře se obvykle setkáváme se zmínkami o koexistenci obou systémů, o historii a časové následnosti a někdy i o poměru setrvačných sil a provozních otáček. Otázkám kvality přírazu a kvality kompenzace je věnována menší pozornost. Možnost dvojnásobného výkonu jednoznačně favorizuje dvojzdvižný systém. Kategorickému imperativu výkonu nedokáží vzdorovat ani takové parametry, jako je kvalita procesu a výrobku. Smyslem tohoto porovnání a úvah je upozornit na výhody jednozdvižného systému a hledat další možnosti jejich uplatnění. Jednozdvižné systémy jsou pevně etablovány v doménách, kde se dvojzdvižné nemohou uplatnit principiálně (například při tkaní perlinkových tkanin) nebo tam, kde je nutné výrazně upřednostnit kvalitu před výkonem.

17 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Každá osnovní nit je navedena v nitěnce z ocelového drátu kruhového průřezu. Nitěnka je spojena se zdvižnou šňůrou, což je v podstatě lanko ze syntetického materiálu. Zdvižná šňůra je upevněna na platině, která je schopna přesunout nitěnky na ní zavěšené do horní polohy. Platiny jsou uspořádány ve skříni žakárského prošlupního mechanismu. Tato skříň je upevněna na speciální konstrukci nad tkacím strojem. Pružiny umístěné mezi spodní částí nitěnek a rámem stroje vytváří tahovou sílu ve zdvižných šňůrách a při tvorbě prošlupu stahují nitěnky do spodní polohy. Pořadí nitěnek žakárského brda zajišťuje navedení zdvižných šňůr do řadnice, což je dřevěná nebo plastová deska s vyvrtanými otvory.

18 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Ilustrační obrázek: tkací stroj vybavený žakárským prošlupním mechanismem

19 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Obecné schéma žakárského mechanismu

20 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Historie: jednozdvižný mechanicky řízený žakárský mechanismus

21 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Činnost jednozdvižného mechanicky řízeného žakárského zař. Modelová situace: nitěnky připevněné na platině se ve výchozí situaci nachází v poloze spodní, v prvním a druhém tkacím cyklu mají zaujmout polohu horní a ve třetím cyklu mají zaujmout opět polohu spodní.

22 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Činnost dvojzdvižného mechanicky řízeného žakárského zař. Modelová situace: nitěnky připevněné na platině se ve výchozí situaci nachází v poloze spodní, v prvním a druhém tkacím cyklu mají zaujmout polohu horní a ve třetím cyklu mají zaujmout opět polohu spodní.

23 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Žakárský mechanismus Stäubli hlavní části

24 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Žakárský mechanismus Stäubli činnost Modelová situace: nitěnky připevněné na platině se ve výchozí situaci nachází v poloze spodní, v prvním a druhém tkacím cyklu mají zaujmout polohu horní a ve třetím cyklu mají zaujmout opět polohu spodní.

25 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Žakárský mechanismus Bonas hlavní části

26 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Žakárský mechanismus Bonas činnost Modelová situace: nitěnky připevněné na platině se ve výchozí situaci nachází v poloze spodní, v prvním a druhém tkacím cyklu mají zaujmout polohu horní a ve třetím cyklu mají zaujmout opět polohu spodní.

27 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Bodoucnost: individuální pohon nitěnek pomocí samostatných aktuátorů (příklad: zařízení Unival 100 firmy Stäubli)

28 Prošlupní mechanismus - Žakárské brdo Obecné schéma individuálního pohonu nitěnky

29 Buzení elastických sil v osnovní niti pohybem nitěnky Síly a deformace osnovní nitě při zanedbání tření v očku nitěnky Vztah síly a deformace osnovní niti v závislosti na známém zdvihu nitěnky lze v nejjednodušším případě, bez uvažování dalších vnějších sil, zejména tření, odvodit z geometrických parametrů prošlupu. Předpokladáme: že osnovní nit sledujeme v úseku od vazného bodu po svůrku. bezprokluzovou silovou vazbu ve vazném bodě, mnohem větší tuhost tkaniny v porovnání s osnovou bezprokluzovou silovou vazbu na svůrce nulovou ohybovou tuhost nití. nulovou hodnota koeficientu tření mezi nití a nitěnkou

30 Buzení elastických sil v osnovní niti pohybem nitěnky Síly a deformace osnovní nitě při zanedbání tření v očku nitěnky Při známém pohybu nitěnky se původní délka nitě l zvětšuje na l + Δl = (a + Δa) + (b + Δb). Úhly α a β pro každou polohu nitěnky y určíme ze vztahů změnu síly ΔF vyvolanou zdvihem osnovní nitě můžeme vyjádřit vztahem Pokud v místě kontaktu nitě a nitěnky neuvažujeme tření, bude ve smyslu rovnováhy sil v každém elementu nitě stejná osová síla. Rovněž deformace v libovolném elementu dl budou shodné. kde E. S / l je tuhost osnovní nitě.

31 Buzení elastických sil v osnovní niti pohybem nitěnky Síly a deformace osnovní nitě s respektováním tření v očku nitěnky Použijeme model vytvořený na bázi fyzikální diskretizace. Rozumíme tím rozdělení vlastností kontinua do jednotlivých elementů. Hmota se soustředí do tuhého bodu, elasticita do nehmotné pružiny. Pro statické řešení, kdy změny polohy probíhají se zanedbatelnou rychlostí a tudíž lze zanedbat setrvačné síly, vyhovuje náhrada s jednou hmotou. Osnovní nit je modelovaná tuhým hmotným bodem, zavěšeným k rámu dvěma pružinami s rozdílnou tuhostí.

32 Buzení elastických sil v osnovní niti pohybem nitěnky Síly a deformace osnovní nitě s respektováním tření v očku nitěnky Rovnice statické rovnováhy ve směru osy x: Rovnice statické rovnováhy ve směru osy y: Úpravou získáváme vztah:

33 Buzení elastických sil v osnovní niti pohybem nitěnky Síly a deformace osnovní nitě s respektováním tření v očku nitěnky Vyjádřením f z rovnice obdržíme rovnost: kde F E je elastická síla a F A je síla adhezní. Je-li f > FE / FA bod nezmění svou polohu a nitě se protahují. Síly rostou více v předním prošlupu, protože tuhost nitě (E. S / a) je větší v předním prošlupu, než tuhost nitě (E. S / b) v prošlupu zadním. Je-li f < FE / FA dojde ke změně polohy (prokluzu nitě v očku nitěnky) a síly v předním a zadním prošlupu se poněkud vyrovnají.

34 Buzení elastických sil v osnovní niti pohybem nitěnky Shrnutí: Model s uvažováním třecích odporových sil nám poskytuje závažnou informaci. Rozdíl sil v předním a zadním prošlupu může komplikovat analýzu i přesnost hodnocení konkrétního procesu. Měřit síly v osnovních nitích jakýmkoli snímačem (téměř výhradně se používají tenzometrické), lze totiž pouze v zadním prošlupu a to v úseku, kde nedochází k překřížení osnovních nití. Takové místo je k dispozici pouze mezi svůrkou a tkacím křížem. Síly v předním prošlupu, které jsou větší a důležitější pro tkaní, můžeme pouze odhadovat.

35 Brdový list tkacího stroje Náběh Horní činek Krajnice Nosný drát Nítěnka Dolní činek Závěs

36 Brdový list tkacího stroje 1.tělo nitěnky 2.nosný drát brdového listu 3.závěsné oko nitěnky 4.niťové očko 5.rám brdového listu Náběh Horní činek Krajnice Nosný drát Nítěnka Dolní činek Závěs

37 Brdový list tkacího stroje Náběh Horní činek Krajnice Nosný drát Nítěnka Dolní činek Závěs

38 Brdový list tkacího stroje

39 Nitěnka tkacího stroje Současný stav Nitěnky zavěšeny s konstrukční vůlí Tato vůle má za úkol: - umožnit textilně technologické operace - zamezit vzniku nežádoucího zatížení - eliminaci výrobních nepřesností Při posuvném vratném pohybu brdového listu dochází k přemísťování nitěnek mezi nosnými dráty. - vznik nežádoucích rázů - zvyšování hlučnosti

40 Nitěnka tkacího stroje

41 Nitěnka tkacího stroje

42 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Matematický model prošlupního mechanismu systém prošlupní mechanismus nitěnka osnova

43 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Matematický model prošlupního mechanismu systém prošlupní mechanismus nitěnka osnova

44 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Matematický model prošlupního mechanismu Vlastní matematický model zdvihové části prošlupního mechanismu je vytvořen za následujících podmínek: a) hmotnost brdového listu a členů mechanismu sloužících k jeho zdvihu (členy 7,8,9 jsou nahrazeny hmotnými body na koncích úhlových pák (členy 4,6), b) vahadla mechanismu považujeme za pružné členy. Ohybová tuhost vybraných vahadel je nahrazena torzní tuhostí spojovací (torzní) tyče, c) ojnice mechanismu (členy 3, 5) jsou uvažovány jako dokonale tuhé členy a pro matematický popis jsou nahrazeny dvěma hmotnými body umístěnými v místech kinematických dvojic mechanismu, d) ve výpočtu jsou uvažovány vůle v kinematických dvojicích. Tyto vůle jsou nahrazeny úhlovými výchylkami vahadel mechanismu, e) pružné členy jsou tlumeny viskózním tlumením s koeficienty tlumení b, f) v modelu se uvažuje silové působení normálové reakce mezi nitěnkou a nosným drátem brdového listu.

45 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Matematický model prošlupního mechanismu

46 Analýza chování nitěnky tkacího stroje

47 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Matematický model nitěnky hmotnost nitěnky je soustředěna do jednoho hmotného bodu síla od osnovy působí v místě niťového očka. pohyb hmotného bodu nahrazujícího nitěnku probíhá po přímce. je zanedbán boční průhyb nitěnky je zohledněna vůle v jejím uchycení do rámu brdového listu a vliv velikosti niťového očka na průběh síly v osnově.

48 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Matematický model nitěnky Vzdálenost dolního nosného drátu je posunuta o velikost vůle v uchycení vůči poloze horního nosného drátu. předpokládáme, že rám listu je absolutně tuhý. uvažujeme různou tuhost horní a dolní části nitěnky. využíváme Newtonovu teorii rázu. Pro popis dopadu nitěnky na nosný drát je použit předpoklad dokonale pružného rázu. Předpokládáme rychlost dopadu nitěnky na nosný drát do 1 m.s -1. Počáteční podmínky - nitěnka je zachycena na horním nosném drátu a její rychlost i zrychlení je totožné s rychlostí a zrychlením horního nosného drátu.

49 Model nitěnky pružné ) y y ( D.b ) y y ( D.k ) y y ( H.b ) y y ( H.k g m T y m d n nd d n nd n h nh n h nh n o n n Analýza chování nitěnky tkacího stroje

50 Analýza chování nitěnky tkacího stroje dráha [m] 0.02 úhel pootočení [rad] zdvih horního nosného drátu zdvih dolního nosného drátu pohyb nitenky rychlost [ms-1] 0.5 úhel pootočení [rad] rychlost nitěnky rychlost nosného drátu zrychlení [m.s-2] úhel pootočení [rad] zrychlení nitěnky zrychlení nosného drátu

51 ) y y ( D.b ) y y ( D.k ) y y (.b H ) y y (.k H ) y y ( D.b ) y y ( D.k ) y y ( H.b ) y y ( H.k g m T y m h n bh 1 h n bh 1 n d bd 1 n d bd 1 d n nd d n nd n h nh n h nh n o in n Model nitěnky pružné s tlumícím elementem Analýza chování nitěnky tkacího stroje

52 Analýza chování nitěnky tkacího stroje dráha [m] 0.02 úhel pootočení [rad] zdvih horního nosného drátu zdvih dolního nosného drátu pohyb nitenky rychlost [ms-1] 0.5 úhel pootočení [rad] rychlost nitěnky rychlost nosného drátu zrychlení [m.s-2] úhel pootočení [rad] zrychlení nitěnky zrychlení nosného drátu

53 dráha [m] Analýza chování nitěnky tkacího stroje zdvih horního nosného drátu zdvih dolního nosného drátu pohyb nitenky zdvih horního nosného drátu zdvih dolního nosného drátu pohyb nitenky dráha rychlost [ms-1] úhel pootočení [rad] rychlost [ms-1] úhel pootočení [rad] rychlost nitěnky rychlost nosného drátu -2.0 rychlost nitěnky rychlost nosného drátu zrychlení [m.s-2] úhel pootočení [rad] -500 zrychlení [m.s-2] úhel pootočení [rad] zrychlení nitěnky zrychlení nosného drátu zrychlení nitěnky zrychlení nosného drátu Průběh rychlosti a zrychlení brdového listu a nitěnky pro pracovní otáčky prošlupního mechanismu 300 ot.min -1 Průběh rychlosti a zrychlení brdového listu a nitěnky pro pracovní otáčky prošlupního mechanismu 300 ot.min -1

54 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Využití pasivních odporů pro snížení dopadové rychlosti nitěnky na nosný drát se ukazuje jako méně účinné než využití tlumícího elementu. Působení třecí síly je významnější při nižších pracovních otáčkách. Se zvyšujícími se pracovními otáčkami se význam třecí síly na redukci maximální hodnoty zrychlení nitěnky snižuje. Zrychlení nitěnky po dopadu na dolní nosný drát [m.s -2 ] Zrychlení nitěnky po dopadu na horní nosný drát [m.s -2 ] Otáčky prošlupního mechanismu [ot.min -1 ] 150 ot.min ot.min ot.min -1 Model Model Model Otáčky prošlupního mechanismu 150 ot.min ot.min ot.min -1 Model Model Model Maximální hodnoty zrychlení nitěnky při změně pracovních otáček prošlupního mechanismu

55 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Vstupní parametry Zdvihová závislost (definovaná konstrukcí mechanismu) Síla od osnovních nití Parametry nitěnky

56 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Analýza chování nitěnky Dynamická síla nitěnky je nižší než výslednice zbývajících sil působících na nitěnku. Pracovní stavy nitěnky Vlivem tahu v osnově mění nitěnka v okamžiku odpoutání směr svého pohybu a pohybuje se proti směru pohybu nosného drátu. Nitěnka je stahována na nosný drát, který se nachází ve směru pohybu brdového listu. Rychlost nitěnky a nosného drátu pří změně pracovních otáček prošlupního mechanismu hmotnost nitěnky 3.5g

57 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Analýza chování nitěnky Dynamická síla nitěnky je vyšší než výslednice zbývajících sil působících na nitěnku. Pracovní stavy nitěnky Směr pohybu nitěnky a nosného drátu je v okamžiku počátku přemístění shodný. Nitěnka přeskočí na nosný drát činku, který je odvrácen od směru pohybu brdového listu. Rychlost nitěnky a nosného drátu pří změně pracovních otáček prošlupního mechanismu hmotnost nitěnky 3.5g

58 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Analýza chování nitěnky Pracovní stavy nitěnky V případě shodnosti dynamické síly nitěnky a výslednice zbývajících sil dochází k rovnováze sil působících na nitěnku a díky tomu může dojít k vícenásobnému (náhodnému) odpoutání a dosednutí nitěnky na nosný drát během pracovního cyklu. Rychlost nitěnky a nosného drátu pří změně pracovních otáček prošlupního mechanismu hmotnost nitěnky 3.5g

59 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Rychlost nitěnky a nosného drátu pří změně velikosti vůle v uchycení pracovní otáčky prošlupního mechanismu 500 ot.min -1

60 Analýza chování nitěnky tkacího stroje 2.50 posun +12mm posun +8mm posun +4mm posun 0mm posun -4mm posun -8mm posun -12mm 2.00 relativní pohyb nitěnky (mm) úhel pootočení (rad) Relativní pohyb nitěnky vůči hornímu nosnému drátu pří změně polohy osnovní roviny pracovní otáčky prošlupního mechanismu 500 ot.min -1 Při posunu osnovní roviny o -12mm je procentuální podíl zachycení nitěnky na horním nosném drátu 67% z celkové doby pracovního cyklu. Procentuální podíl zachycení nitěnky na dolním nosném drátu je v tomto případě 19%.

61 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Zrychlení nitěnky a nosného drátu při změně hodnoty tuhosti nitěnky pracovní otáčky prošlupního mechanismu 500 ot.min -1 Při snížení tuhosti nitěnky dochází ke 3,5 násobnému snížení maximální hodnoty zrychlení

62 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Zrychlení nitěnky a nosného drátu při změně hodnoty vnoření nitěnky do tlumícího elementu, pracovní otáčky prošlupního mechanismu 500 ot.min -1

63 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Experimentální ověření vlivu tlumícího elementu a) b) c) Časový průběh zrychlení nitěnky při otáčkách prošlupního mechanismu 300 ot.min -1 bez aplikace tlumícího elementu (a), s aplikací tlumícího elementu typu Grob (b) s aplikací tlumícího elementu typu TUL (c) Maximální hodnota zrychlení (m.s -2 ) Otáčky prošlupního mechanismu (ot.min -1 ) Bez tlumícího elementu Tlumící element Grob Tlumící element TUL

64 Analýza chování nitěnky tkacího stroje Nejpříznivější namáhání nitěnky je v pracovní oblasti kdy je dynamická síla působící na nitěnku nižší než výslednice zbývajících sil. Posun osnovní roviny způsobuje nesymetrické zatížení nitěnky i brdového listu. Čím více se bude poloha osnovní roviny lišit od polohy zástupu listů, tím vyšší je rozdíl mezi dobou, po kterou je nitěnka zachycena na horním nebo na dolním nosném drátu. Hodnota maximálního zrychlení nitěnky je až desetkrát vyšší než je hodnota maximálního zrychlení brdového listu. Snížení zatížení nitěnky je možné nejvhodněji realizovat zvýšením pružnosti koncových ok nitěnky. Dalšího snížení zatížení nitěnky je možné docílit aplikací tlumícího elementu. Při jeho použití se přenáší část silového působení nitěnky na druhý nosný drát, než na kterém je zachycena nitěnka. Snížením hmotnosti nitěnky je možné dosáhnout vhodnějšího dynamického zatížení brdového listu, resp. prošlupního mechanismu jako celku. Velikost vůle v uchyceni nitěnky je významným parametrem ovlivňující celkové zatížení soustavy. Vzhledem k textilně-technologickým požadavkům však nelze aplikovat nízkou hodnotu vůle v uchycení nitěnky do rámu brdového listu.

65 Literatura Zpracováno využitím publikací a zdrojů: Dvořák, J., Bílek, M., Tumajer, P.: Mechanické modely tkaní Tumajer, P., Bílek, M., Dvořák, J.: Základy tkaní a tkací stroje

Kompenzace osnovních sil svůrkou

Kompenzace osnovních sil svůrkou Teorie tkaní Kompenzace osnovních sil svůrkou M. Bílek 2016 Osnovní svůrka Osnovní svůrka plní obecně na tkacím stroji tyto funkce: vedení osnovy do tkací roviny, snímání tahové síly v osnově, kompenzace

Více

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek Teorie tkaní Modely vazného bodu M. Bílek 2016 Základní strukturální jednotkou tkaniny je vazný bod, tj. oblast v okolí jednoho zakřížení osnovní a útkové nitě. Proces tkaní tedy spočívá v tvorbě vazných

Více

Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek

Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek Teorie tkaní Příraz útku M. Bílek 2016 Celkové uspořádání bezčlunkového tkacího stroje Po ukončení fáze zanášení útku je útková nit uložena v určité vzdálenosti od čela tkaniny (posledního zatkaného útku).

Více

Měření sil v osnovních nitích

Měření sil v osnovních nitích Teorie tkaní Měření sil v osnovních nitích J. Dvořák Měření sil v osnovních nitích Cíl semináře : změřit a vyhodnotit průběh sil v osnovních nitích v intervalu tkacího cyklu Obsah: 1/ definice pojmů -elastické

Více

Měření prohozní rychlosti a sil v útku

Měření prohozní rychlosti a sil v útku Teorie tkaní Měření prohozní rychlosti a sil v útku J. Dvořák Měření prohozní rychlosti a sil v útku tachografy a tenzografy Předmět a cíl semináře : A/ Měření rychlosti útku A 1/ Určení střední prohozní

Více

Prostředky vnější regulace tkacího procesu

Prostředky vnější regulace tkacího procesu Teorie tkaní Prostředky vnější regulace tkacího procesu M. Bílek 2016 Autoregulační procesy však nejsou schopny vyřešit nestejnoměrnosti rezultující ze systematických variabilit a neshod procesu tkaní.

Více

VÝPOČET VLASTNÍCH FREKVENCÍ RÁMU

VÝPOČET VLASTNÍCH FREKVENCÍ RÁMU VÝPOČET VLASTNÍCH FREKVENCÍ RÁMU MODELOVÁNÍ MECHANICKÝCH SOUSTAV Martin Bílek 0.3.05 Brdový list Náběh Horní činek Krajnice Nosný drát Nítěnka Dolní činek Závěs 5.5.05 Výpočet vlastních frekvencí pružně

Více

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83 Vypočítejte moment síly P = 4500 N k osám x, y, z, je-li a = 0,25 m, b = 0, 03 m, R = 0,06 m, β = 60. Nositelka síly P svírá s tečnou ke kružnici o poloměru R úhel α = 20.. α β P y Uvolnění: # y β! x Rovnice

Více

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Ze zadaných třinácti příkladů vypracuje každý posluchač samostatně

Více

ANALÝZA A OPTIMALIZACE EXTRÉMNĚ NAMÁHANÝCH UZLŮ TEXTILNÍCH STROJŮ Ing. Martin Bílek, Ph.D., Ing. Šimon Kovář, Doc. Ing. Jiří Mrázek, CSc.

ANALÝZA A OPTIMALIZACE EXTRÉMNĚ NAMÁHANÝCH UZLŮ TEXTILNÍCH STROJŮ Ing. Martin Bílek, Ph.D., Ing. Šimon Kovář, Doc. Ing. Jiří Mrázek, CSc. ANALÝZA A OPTIMALIZACE EXTRÉMNĚ NAMÁHANÝCH UZLŮ TEXTILNÍCH STROJŮ Ing. Martin Bílek, Ph.D., Ing. Šimon Kovář, Doc. Ing. Jiří Mrázek, CSc. Úvod Výroba tkanin je nejstarší a nejrozšířenější technologií výroby

Více

Základní parametry a vlastnosti profilu vačky

Základní parametry a vlastnosti profilu vačky A zdvih ventilu B časování při 1mm zdvihu C časování při vymezení ventilové vůle D vůle ventilu Plnost profilu vačky má zásadní vliv na výkonové parametry motoru. V případě symetrického profilu se hodnota

Více

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání Počítačová podpora statických výpočtů Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání 1) Vlastnosti materiálů při dynamickém namáháni ) Základní vztahy teorie kmitání s jedním stupněm volnosti Katedra konstrukcí

Více

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ 6 6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ Pohyblivost mechanické soustavy charakterizujeme počtem stupňů volnosti. Je to číslo, které udává, kolika nezávislými parametry je určena poloha jednotlivých členů soustavy

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport.

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. R. Mendřický, M. Lachman Elektrické pohony a servomechanismy 31.10.2014 Obsah prezentace

Více

Víceprošlupní tkací stroje

Víceprošlupní tkací stroje Teorie tkaní Víceprošlupní tkací stroje M. Bílek, J. Dvořák 2017 Víceprošlupní tkací stroje možnost nahrazení diskontinuálního tkacího procesu kontinuálním Řešení potřeby zvýšit otáčky stroje a snížit

Více

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14 Pružnost a pevnost zimní semestr 2013/14 Organizace předmětu Přednášející: Prof. Milan Jirásek, B322 Konzultace: pondělí 10:00-10:45 nebo dle dohody E-mail: Milan.Jirasek@fsv.cvut.cz Webové stránky předmětu:

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje);

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); Newtonovy pohybové zákony: Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); předpokládáme soustředění hmoty tělesa a všech

Více

Dynamika vázaných soustav těles

Dynamika vázaných soustav těles Dynamika vázaných soustav těles Většina strojů a strojních zařízení, s nimiž se setkáváme v praxi, lze považovat za soustavy těles. Složitost dané soustavy závisí na druhu řešeného případu. Základem pro

Více

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9.

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9. 9. Tření a stabilita 9.1 Tření smykové v obecné kinematické dvojici Doposud jsme předpokládali dokonale hladké povrchy stýkajících se těles, kdy se silové působení přenášelo podle principu akce a reakce

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák Teorie tkaní Prohozní systémy s pevným zanašečem M. Bílek, J. Dvořák 2016 Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Předmětem analýzy prohozních systémů jsou kinematické parametry

Více

Příklad 5.3. v 1. u 1 u 2. v 2

Příklad 5.3. v 1. u 1 u 2. v 2 Příklad 5.3 Zadání: Elektron o kinetické energii E se srazí s valenčním elektronem argonu a ionizuje jej. Při ionizaci se část energie nalétávajícího elektronu spotřebuje na uvolnění valenčního elektronu

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin a plynů Kinematika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Kontinuum Pro vyšetřování

Více

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0 Řešení úloh. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas, 5, 6, 7), J. Jírů 2,, 4).a) Napíšeme si pohybové rovnice, ze kterých vyjádříme dobu jízdy a zrychlení automobilu A:

Více

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny?

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? A-Úvod. Teze: -prošlupní zařízení jsou v současnosti limitujícím faktorem nárůstu výkonu tkacího stroje -prošlupní zařízení nelze

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Parametry Jako podklady pro výpočtovou dokumentaci byly zadavatelem dodány parametry: -hmotnost oběžného kola turbíny 2450 kg

Více

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Obsah přednášky Lineární a nelineární úlohy Typy nelinearit (geometrická, materiálová, kontakt,..) Příklady nelineárních problémů Teorie kontaktu,

Více

Nelineární problémy a MKP

Nelineární problémy a MKP Nelineární problémy a MKP Základní druhy nelinearit v mechanice tuhých těles: 1. materiálová (plasticita, viskoelasticita, viskoplasticita,...) 2. geometrická (velké posuvy a natočení, stabilita konstrukcí)

Více

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamika zkoumá příčiny pohybu těles Nejdůležitější pojmem dynamiky je síla Základem dynamiky jsou tři Newtonovy pohybové zákony Síla se projevuje vždy při

Více

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku . lekce Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku Obsah. Základní pojmy Vnitřní síly napětí. Základní reologické modely technických materiálů 3.3 Elementární reologické modely creepu

Více

Testovací příklady MEC2

Testovací příklady MEC2 Testovací příklady MEC2 1. Určete, jak velká práce se vykoná při stlačení pružiny nárazníku železničního vagónu o w = 5 mm, když na její stlačení o w =15 mm 1 je zapotřebí síla F = 3 kn. 2. Jaké musí být

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 1 Mechanika 1.1 Pohyby přímočaré, pohyb rovnoměrný po kružnici 1.2 Newtonovy pohybové zákony, síly v přírodě, gravitace 1.3 Mechanická

Více

KMITÁNÍ PRUŽINY. Pomůcky: Postup: Jaroslav Reichl, LabQuest, sonda siloměr, těleso kmitající na pružině

KMITÁNÍ PRUŽINY. Pomůcky: Postup: Jaroslav Reichl, LabQuest, sonda siloměr, těleso kmitající na pružině KMITÁNÍ PRUŽINY Pomůcky: LabQuest, sonda siloměr, těleso kmitající na pružině Postup: Těleso zavěsíme na pružinu a tu zavěsíme na pevně upevněný siloměr (viz obr. ). Sondu připojíme k LabQuestu a nastavíme

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2012/2013 8.8 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření

Více

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů.

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. M. Lachman, R. Mendřický - Elektrické pohony a servomechanismy 13.4.2015 Požadavky na pohon Dostatečný moment v celém rozsahu rychlostí

Více

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 V

Více

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Název školy Název projektu Registrační číslo projektu Autor Název šablony Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Modernizace výuky

Více

Zjednodušená deformační metoda (2):

Zjednodušená deformační metoda (2): Stavební mechanika 1SM Přednášky Zjednodušená deformační metoda () Prut s kloubově připojeným koncem (statická kondenzace). Řešení rovinných rámů s posuvnými patry/sloupy. Prut s kloubově připojeným koncem

Více

7 Lineární elasticita

7 Lineární elasticita 7 Lineární elasticita Elasticita je schopnost materiálu pružně se deformovat. Deformace ideálně elastických látek je okamžitá (časově nezávislá) a dokonale vratná. Působí-li na infinitezimální objemový

Více

Práce, energie a další mechanické veličiny

Práce, energie a další mechanické veličiny Práce, energie a další mechanické veličiny Úvod V předchozích přednáškách jsme zavedli základní mechanické veličiny (rychlost, zrychlení, síla, ) Popis fyzikálních dějů usnadňuje zavedení dalších fyzikálních

Více

6. Viskoelasticita materiálů

6. Viskoelasticita materiálů 6. Viskoelasticita materiálů Viskoelasticita materiálů souvisí se schopností materiálů tlumit mechanické vibrace. Uvažujme harmonické dynamické namáhání (tzn. střídavě v tahu a tlaku) materiálu v oblasti

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2013 2.1 OBECNÉ ZÁKLADY EL. POHONŮ 2. ELEKTRICKÉ POHONY Pod pojmem elektrický pohon rozumíme soubor elektromechanických vazeb a vztahů mezi elektromechanickou

Více

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I Rozdělení zatížení - Letová a pozemní letová = aerodyn.síly, hmotové síly (tíha + setrvačné síly), tah pohon. jednotky + speciální zatížení (střet s ptákem, pozemní = aerodyn. síly,

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Nauka o materiálu Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze kluzu R e, odpovídající

Více

Cvičení 7 (Matematická teorie pružnosti)

Cvičení 7 (Matematická teorie pružnosti) VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti (339) Pružnost a pevnost v energetice (Návo do cvičení) Cvičení 7 (Matematická teorie pružnosti) Autor: Jaroslav Rojíček Verze:

Více

Odpružená sedačka. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Odpružená sedačka. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Petr Školník, Michal Menkina TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován

Více

F - Mechanika tuhého tělesa

F - Mechanika tuhého tělesa F - Mechanika tuhého tělesa Učební text pro studenty dálkového studia a shrnující text pro studenty denního studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem

Více

Kinematika pístní skupiny

Kinematika pístní skupiny Kinematika pístní skupiny Centrický mechanismus s = r( cos(α)) + l [ ( λ 2 sin 2 α) 2] Dva členy z binomické řady s = r [( cos (α)) + λ ( cos (2α))] 4 I. harmonická s I = r( cos (α)) II. harmonická s II

Více

Základní výměry a kvantifikace

Základní výměry a kvantifikace Základní výměry a kvantifikace Materi l Hmotnost [kg] Povrch [m 2 ] Objemov hmotnost [kg/m 3 ] Objem [m 3 ] Z v!sy 253537,3 1615,133 7850,0 3,2298E+01 S 355 Ðp" #n ky a pylony 122596,0 637,951 7850,0 1,5617E+01

Více

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů N pružin i?..7 Vhodnost pro dynamické excelentní 6 [ F].. Dodávané průměry drátu,5 -,25 [in].3 - při pracovní teplotě E 2 [ksi].5 - při pracovní teplotě G 75 [ksi].7 Hustota ρ 4 [lb/ft^3]. Mez pevnosti

Více

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8 Obsah 1 Tuhé těleso 1 2 Moment síly 2 3 Skládání sil 3 3.1 Skládání dvou různoběžných sil................. 3 3.2 Skládání dvou rovnoběžných, různě velkých sil......... 3 3.3 Dvojice sil.............................

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Úloha KA03/č. 5: Měření kinematiky a dynamiky pohybu osoby v prostoru pomocí ultrazvukového radaru Ing. Patrik Kutílek, Ph.., Ing.

Více

pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení

pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení Podvozky motorových vozidel Obsah přednášky : pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení Podvozky motorových vozidel Podvozky motorových vozidel - nápravy 1. Pneumatiky a kola. Zavěšení kol 3. Odpružení

Více

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák Teorie tkaní Úvodní seminář J. Dvořák Cíle semináře 1/ vymezení předmětu teorie tkaní 2/ stručná analýza historie bezčlunkového tkaní 3/ prezentace československého příspěvku na vývoji tkaní 4/ prezentace

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

A x A y. α = 30. B y. A x =... kn A y =... kn B y =... kn. Vykreslení N, V, M. q = 2kN/m M = 5kNm. F = 10 kn A c a b d ,5 2,5 L = 10

A x A y. α = 30. B y. A x =... kn A y =... kn B y =... kn. Vykreslení N, V, M. q = 2kN/m M = 5kNm. F = 10 kn A c a b d ,5 2,5 L = 10 Vzorový příklad k 1. kontrolnímu testu Prostý nosník Zadání: Vypočtěte složky reakcí a vykreslete průběhy vnitřních sil. A x A y y q = kn/m M = 5kNm F = 10 kn A c a b d 1 1 3,5,5 L = 10 α B B y x α = 30

Více

Téma 3 Úvod ke staticky neurčitým prutovým konstrukcím

Téma 3 Úvod ke staticky neurčitým prutovým konstrukcím Stavební mechanika, 2.ročník bakalářského studia AST Téma 3 Úvod ke staticky neurčitým prutovým konstrukcím Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební, VŠB - Technická univerzita Ostrava Osnova přednášky

Více

Úvod do analytické mechaniky

Úvod do analytické mechaniky Úvod do analytické mechaniky Vektorová mechanika, která je někdy nazývána jako Newtonova, vychází bezprostředně z principů, které jsou vyjádřeny vztahy mezi vektorovými veličinami. V tomto případě např.

Více

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Základní rovnice popisující napěťově-deformační chování materiálu při jednoosém namáhání jsou Hookeův zákon a Poissonův zákon. σ = E ε odtud lze vyjádřit také poměrnou

Více

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Jaromír Zelenka 1, Jakub Vágner 2, Aleš Hába 3, Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Klíčová slova: vypružení, flexi-coil, příčná tuhost, MKP, šroubovitá pružina 1.

Více

Rozdíly mezi MKP a MHP, oblasti jejich využití.

Rozdíly mezi MKP a MHP, oblasti jejich využití. Rozdíly mezi, oblasti jejich využití. Obě metody jsou vhodné pro určitou oblast problémů. základě MKP vyžaduje rozdělení těles na vhodný počet prvků, jejichž analýza je poměrně snadná a pro většinu částí

Více

Moment síly výpočet

Moment síly výpočet Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 2.2.3.2 Moment síly výpočet Moment síly je definován jako součin síly a kolmé vzdálenosti osy síly od daného

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

5. Stanovení tíhového zrychlení reverzním kyvadlem a studium gravitačního pole

5. Stanovení tíhového zrychlení reverzním kyvadlem a studium gravitačního pole 5. Stanovení tíhového zrychlení reverzním kyvadlem a studium gravitačního pole 5.1. Zadání úlohy 1. Určete velikost tíhového zrychlení pro Prahu reverzním kyvadlem.. Stanovte chybu měření tíhového zrychlení.

Více

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Výukový text pro učební obor Technik plynových zařízení Vzdělávací oblast RVP Plynová zařízení a Tepelná technika (mechanika) Pardubice 013 Použitá literatura: Technická

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Pohyb tělesa po nakloněné rovině

Pohyb tělesa po nakloněné rovině Pohyb tělesa po nakloněné rovině Zadání 1 Pro vybrané těleso a materiál nakloněné roviny zjistěte závislost polohy tělesa na čase při jeho pohybu Výsledky vyneste do grafu a rozhodněte z něj, o jakou křivku

Více

MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS

MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS Michal HAJŽMAN Tento materiál je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vyšetřování pohybu vybraných mechanismů v systému ADAMS

Více

14. JEŘÁBY 14. CRANES

14. JEŘÁBY 14. CRANES 14. JEŘÁBY 14. CRANES slouží k svislé a vodorovné přepravě břemen a jejich držení v požadované výšce Hlavní parametry jeřábů: 1. jmenovitá nosnost největší hmotnost dovoleného břemene (zkušební břemeno

Více

Posouzení mikropilotového základu

Posouzení mikropilotového základu Inženýrský manuál č. 36 Aktualizace 06/2017 Posouzení mikropilotového základu Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_36.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu GEO5 SKUPINA

Více

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA. Základní teze tuhé těleso ideální těleso, které nemůže být deformováno působením žádné (libovolně velké) vnější síly druhy pohybu tuhého tělesa a) translace (posuvný pohyb) všechny

Více

Mechanika tuhého tělesa

Mechanika tuhého tělesa Mechanika tuhého tělesa Tuhé těleso je ideální těleso, jehož tvar ani objem se působením libovolně velkých sil nemění Síla působící na tuhé těleso má pouze pohybové účinky Pohyby tuhého tělesa Posuvný

Více

Matematická a experimentální analýza namáhání rotujícího prstence ovinovacího balicího stroje

Matematická a experimentální analýza namáhání rotujícího prstence ovinovacího balicího stroje Matematická a experimentální analýza namáhání rotujícího prstence ovinovacího balicího stroje Bc. Josef Kamenický Vedoucí práce: Ing. Jiří Mrázek, Ph.D.; Ing. František Starý Abstrakt Tématem této práce

Více

1. Teorie. jednom konci pevně upevněn a na druhém konci veden přes kladku se zrcátkem

1. Teorie. jednom konci pevně upevněn a na druhém konci veden přes kladku se zrcátkem MěřENÍ MODULU PRUžNOSTI V TAHU TEREZA ZÁBOJNÍKOVÁ 1. Teorie 1.1. Měření modulu pružnosti z protažení drátu. Pokud na drát působí síla ve směru jeho délky, drát se prodlouží. Je li tato jeho deformace pružná

Více

Stanovení kritických otáček vačkového hřídele Frotoru

Stanovení kritických otáček vačkového hřídele Frotoru Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra mechaniky Stanovení ických otáček vačkového hřídele Frotoru Řešitel: oc. r. Ing. Jan upal Plzeň, březen 7 Úvod: Cílem předložené zprávy je

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MECHANISMU TETRASPHERE Vypracoval: Jaroslav Štorkán Vedoucí práce: prof. Ing. Michael Valášek, DrSc. CÍLE PRÁCE Sestavit programy pro kinematické, dynamické

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ VYPRACOVAL: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. AKADEMICKÝ ROK: 2018/2019 Obsah Dispoziční řešení... - 3 - Příhradová vaznice... - 4 - Příhradový vazník... - 6 - Spoje

Více

Porovnání a popis vlastností dvou typů kleštin lineárního dávkovače

Porovnání a popis vlastností dvou typů kleštin lineárního dávkovače Porovnání a popis vlastností dvou typů kleštin lineárního dávkovače Zavadil L., Dušek J., Hoppe V. SEV Litovel s.r.o. Palackého 34, 784 01 Litovel Česká republika E-mail: zavadil@sev-litovel.cz, hoppe@sev-litovel.cz

Více

Rychlost, zrychlení, tíhové zrychlení

Rychlost, zrychlení, tíhové zrychlení Úloha č. 3 Rychlost, zrychlení, tíhové zrychlení Úkoly měření: 1. Sestavte nakloněnou rovinu a změřte její sklon.. Změřte závislost polohy tělesa na čase a stanovte jeho rychlost a zrychlení. 3. Určete

Více

2. Kinematika bodu a tělesa

2. Kinematika bodu a tělesa 2. Kinematika bodu a tělesa Kinematika bodu popisuje těleso nebo také bod, který se pohybuje po nějaké trajektorii, křivce nebo jinak definované dráze v závislosti na poloze bodu na dráze, rychlosti a

Více

KONSTRUKCE KŘÍDLA - I

KONSTRUKCE KŘÍDLA - I Konstrukční prvky KONSTRUKCE KŘÍDLA - I - Podélné nosné prvky (podélný nosný systém) nosníky, podélné výztuhy - Příčné nosné prvky žebra - Potah - Závěsy, spojovací kování Nosníky přenos zatížení ohybové

Více

1 Tuhé těleso a jeho pohyb

1 Tuhé těleso a jeho pohyb 1 Tuhé těleso a jeho pohyb Tuhé těleso (TT) působením vnějších sil se nemění jeho tvar ani objem nedochází k jeho deformaci neuvažuje se jeho částicová struktura, těleso považujeme za tzv. kontinuum spojité

Více

5. Pro jednu pružinu změřte závislost stupně vazby na vzdálenosti zavěšení pružiny od uložení

5. Pro jednu pružinu změřte závislost stupně vazby na vzdálenosti zavěšení pružiny od uložení 1 Pracovní úkoly 1. Změřte dobu kmitu T 0 dvou stejných nevázaných fyzických kyvadel.. Změřte doby kmitů T i dvou stejných fyzických kyvadel vázaných slabou pružnou vazbou vypouštěných z klidu při počátečních

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 Obsah 1 Kmitavý pohyb 1 Kinematika kmitavého pohybu 3 Skládání kmitů 6 4 Dynamika kmitavého pohybu 7 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 6 Nucené kmity. Rezonance 10 1 Kmitavý pohyb Typy pohybů

Více

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1

Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a mechanismy strojů 1 KKS/CMS1 Podklady k přednáškám část A4 Prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. a kol. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním

Více

Předpjatý beton Přednáška 5

Předpjatý beton Přednáška 5 Předpjatý beton Přednáška 5 Obsah Změny předpětí Ztráta předpětí třením Ztráta předpětí pokluzem v kotvě 1 Maximální napětí při předpínání σ p,max = min k 1 f pk, k 2 f p0,1k kde k 1 =0,8 a k 2 =0,9 odpovídající

Více

Fyzika - Kvinta, 1. ročník

Fyzika - Kvinta, 1. ročník - Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence k učení Učivo fyzikální

Více

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2.

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2. Kapitola 2 Přímková a rovinná soustava sil 2.1 Přímková soustava sil Soustava sil ležící ve společném paprsku se nazývá přímková soustava sil [2]. Působiště všech sil m i lze posunout do společného bodu

Více

Několik příkladů využití elektronických snímačů mechanických veličin při výuce

Několik příkladů využití elektronických snímačů mechanických veličin při výuce Několik příkladů využití elektronických snímačů mechanických veličin při výuce ZDENĚK BOCHNÍČEK Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Brno Abstrakt Příspěvek popisuje několik experimentů z mechaniky,

Více

KOMPENZACE DÉLKOVÝCH ZMĚN POTRUBÍ

KOMPENZACE DÉLKOVÝCH ZMĚN POTRUBÍ KOMPENZACE DÉLKOVÝCH ZMĚN POTRUBÍ Rozdíl teplot při montáži a provozu potrubí způsobuje změnu jeho délky. Potrubí dilatuje, prodlužuje se nebo smršťuje. Provozní teplota potrubí soustav vytápění je vždy

Více

MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO

MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO PRODLOUŽENÍ VE ŠROUBECH 0 25.05.2016 Doporučení pro výpočet potřebného prodloužení šroubu, aby bylo dosaženo požadovaného předpětí ve šroubech předepínaných hydraulickým napínákem

Více