1 Rozhodování. Studijní cíle. Klíčová slova. Požadované vstupní znalosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 Rozhodování. Studijní cíle. Klíčová slova. Požadované vstupní znalosti"

Transkript

1 1 Rozhodování Studijní cíle Pokud si nastudujete kapitolu rozhodování, budete znát, jak: vysvětlit pojem rozhodování, specifikovat jednotlivé etapy rozhodovacího procesu, klasifikovat rozhodovací problémy, tvořit varianty řešení rozhodovacích problémů, používat nástroje usnadňující rozhodovací proces, využít specifika skupinového rozhodování. Klíčová slova Rozhodování, rozhodovací proces, rozhodovací problém, rozhodování za rizika, rozhodování za nejistoty, rozhodovací strom, Ishikawa diagram, brainstorming, Paretova analýza. Požadované vstupní znalosti Přehled o jednotlivých aktivitách manažerské práce získaný studiem předchozích kapitol. Časové požadavky ke studiu Celkový doporučený čas k prostudování kapitoly jsou 4 hodiny. 1.1 Rozhodování Přijetí rozhodnutí je klíčovou průřezovou aktivitou každého manažera. Některá klasická pojetí řízení dekomponují rozhodování do jednotlivých funkcí procesu řízení. Tyto funkce se v manažerské oblasti obvykle označují jako sekvenční funkce plánování, organizování, výběr a rozmisťování produkčních kapacit, vedení lidí a kontrola. K těmto sekvenčním funkcím, které se prakticky realizují v určité časové posloupnosti, se přidávají ještě tři průběžné funkce: analýza činností, rozhodování a komunikace, které jsou obsaženy v každé sekvenční funkci.

2 V každém případě je nutné, aby rozhodnutí byla racionální. Literatura spojuje rozhodování především s pojmem problém. Hned na úvod je však třeba si uvědomit, že rozhodování není jenom v oblasti řešení problémů, rozhodovat se musí manažeři i o úkolech či výzvách, které před nimi stojí. V následující kapitole je problematika rozhodování vysvětlena na oblasti řešení problémů. Nezapomínejte ale, že vše, co je řečeno níže se netýká pouze a jedině problémů, ale i všech dalších prvků, které vyžadují rozhodnutí v manažerské práci Podmínky rozhodování Podmínky rozhodování jsou spojené s: vymezením určitosti (jistoty), neurčitosti (nejistoty) a rizika. Jako personální manažer dostanete k dispozici rozpočet ,- Kč na uspořádání dne otevřených dveří ve Vaší firmě v prosinci roku Vaším úkolem je rozhodnout, jak tuto akci vyřešíte. Vymezte, jaké jsou pro vás v tomto případě podmínky určitosti a v čem s sebou nese řešení tohoto úkolu rizika Typy rozhodovacích problémů Rozhodování spočívá ve výběru (volbě) nejlepší cesty (způsobů, technologií) k dosažení cílů jednotlivce či organizace. Každé rozhodování probíhá za určité míry rizika a nejistoty, jak bylo uvedeno výše. Výše uvedený výčet dává příklady faktorů, které ovlivňují rozhodování. Napadnou Vás další faktory, které např. ovlivnily nějaké Vaše rozhodnutí? Meritorní a procedurální stránka rozhodování Jak uvádí Veber a kol. (2011, s. 80), rozhodování probíhá na různých úrovních řízení (jak ukazuje Obr. 1-1 Rozhodovací problémy podle úrovně managementu) a má dvě stránky: meritorní a procedurální.

3 Top management Střední management Management 1. linie Nestrukturované, málo četné, složité, za rizika a nejistoty Nestrukturované i strukturované Strukturované, často se opakující, rutinní Typy rozhodovacích problémů velká míra strukt turalizace malá Obr. 1-1 Rozhodovací problémy Zdroj: Vlastní zpracování podle úrovně managementu Meritorní (obsahová) stránka rozhodování odráží odlišnosti rozhodovacích procesů a jejich specifické rysy ve vazbě na obsah, kterého se rozhodování týká. Procedurální stránka (formálně logická) rozhodování přináší společné rysy rozhodování. Rozhodovací problémy z hlediska složitosti a možnosti algoritmizace Další možný pohled na typyy rozhodovacích problémů spočívá v jejich složitosti a možnosti algoritmizace. Veber a kol. (2011, s. 85) hovoří o tzv. dobře a špatně strukturovaných problémech. Dobře strukturované problémy jsou označovány také jako algoritmizované či programované. Příklady dobře strukturovaných problémů v oblasti výrobního podniku jsou: vytížení výrobní linky, obsazení jednotlivých strojů pracovníky, stanovení velikosti objednávky materiálu (dávky).

4 Jaké dobře strukturované problémy řeší vedení univerzity? Jaké příklady dobře strukturovaných problémů byste našli v bance? Vymyslete několik možností a okomentujte, proč patří mezi dobře strukturované. Příklady špatně strukturovaných problémů: vytvoření společného podniku, organizační struktura, inovace. Jaké špatně strukturované problémy může řešit vedení univerzity? Jaké příklady špatně strukturovaných problémů byste našli v bance? Vymyslete několik možností a okomentujte, proč patří mezi špatně strukturované. Manažer se ve své praxi setkává s oběma typy problémů, jeho manažerské schopnosti se výrazněji uplatní u špatně strukturovaných problémů, které jsou specifické, komplikované a ojedinělé. 1.2 Rozhodovací proces Rozhodovací proces lze vymezit mnoha způsoby. Většina autorů se však shoduje v několika společných krocích. Jedná se o identifikaci problému, získání informací, vymezení vhodných variant řešení, hodnocení a výběr varianty, zhodnocení výsledků rozhodnutí, jeho implementaci a následnou kontrolu (zpětnou vazbu). Graficky přibližuje rozhodovací proces v jeho základních krocích Obr. 1-2 Schéma rozhodovacího procesu.

5 Identifikace a specifikace problému Stanovení alternativních řešení Podmínky určitosti Podmínky rizika Hodnocení alternativních řešení Výběr vhodné varianty Implementace rozhodnutí Kontrola a vyhodnocení Obr. 1-2 Schéma rozhodovacího procesu Zdroj: Vlastní zpracování dle Donnelly et al. (2005) 1. krok: Identifikace problému či úkolu Jak upozorňuje Veber a kol. (2011, s. 89), problém není možné řešit dříve, než ho identifikujeme a uvědomíme si ho na základě systematického získávání, analýzy a vyhodnocení dostupných informací. U složitějších problémů je vhodné si je rozložit do dílčích problémů (tzv. dekompozice rozhodovacího problému) a určit priority jejich řešení. 2. krok: Analýza a formulace problémů (specifikace) Po identifikaci problému je třeba zaměřit se na jeho bližší poznání a určení situace, která vyžaduje řešení. Zde hraje roli otázka určitosti (známosti) příčin. V případě, že příčiny neznáme, ale jsou důležité pro řešení problému, je základní součástí analýzy také stanovení příčin problému (např. pomocí diagramu rybí kosti). 3. krok: Tvorba variant v rozhodování a stanovení hodnoticích kritérií Tvorba variant řešení problémů vychází z požadavků na správné zpracování předchozích dvou kroků rozhodovacího procesu a je etapou s vysokými nároky na tvůrčí schopnosti řešitele (řešitelů). Veber a kol. (2011, s. 92) upozorňuje, že častým a závažným nedostatkem řešení problémů v praxi je malá variantnost.

6 4. krok: Hodnocení alternativních řešení Veber a kol. (2011, s. 91) uvádějí, že hodnocení alternativních řešení spočívá ve formulaci kritérií hodnocení. Kritéria hodnocení se zpravidla odvozují od stanovených cílů řešení problému. Mohou být jak kvantitativní, tak kvalitativní. Nejčastější chybou při stanovení kritérií je právě jejich neúplnost či nejednoznačnost. V úzké návaznosti na tuto etapu je třeba zjistit vlivy a účinky jednotlivých variant z hlediska zvolených kritérií hodnocení, což může být v závislosti na složitosti problému pracná a časově náročná záležitost. Proto manažeři často využívají výpočetní techniku či expertní odhady. 5. krok: Výběr vhodné varianty V tomto kroku rozhodovacího procesu je stanoveno dle kritérií takové řešení, které nejlépe splňuje cíle. Proces hodnocení a výběru variant je dle Vebra a kol. (2011, s. 94) zpravidla třífázový. V první fázi se vylučují nepřípustné varianty. V druhé fázi probíhá hrubé hodnocení variant. V poslední fázi se vybrané varianty zhodnotí detailně a vyberou se ty, které mají největší šanci na realizaci. Pro hodnocení se používá expertní posuzování či některá z metod vícekriteriálního hodnocení. 5. krok: Implementace rozhodnutí (realizace zvolené varianty) V této fázi rozhodovacího procesu se přechází od práce s informacemi k fyzické realizaci (implementaci) zvoleného řešení. V praxi se jedná např. o vybudování nové výrobní haly, vytvoření nové produktové řady či otevření nového studijního oboru. 6. krok: Kontrola a vyhodnocení Jak už bylo zmíněno v kapitole plánování, kontrola přináší v jakékoli činnosti zpětnou vazbu a zjišťuje odchylky skutečně dosažených výsledků vzhledem ke stanoveným cílům. Jde především o to zjistit, zda problém ještě existuje, případně zda nedošlo po realizaci zvoleného řešení k problémům jiným. V případě významnějších odchylek je třeba realizovat určitá nápravná (korekční) opatření (Veber a kol., 2011, s. 95). 1.3 Skupinové a individuální rozhodování Skupinové rozhodování umožňuje lépe, kreativněji a efektivněji přicházet s nápady, jak vyřešit problém či úkol. Při skupinovém rozhodování se využívají různé metody stimulující kreativitu, jako jsou brainstorming, synektika, morfologická analýza či jiné (Veber a kol., 2011, s. 92). Skupinový přístup pří rozhodování je efektivní z hlediska uplatnění většího množství znalostí, pro stanovení alternativních řešení umožňuje širší pojetí řešení z hlediska různých funkčních oblastí dané organizace. Při hodnocení alternativních řešení dokáže zahrnout více hledisek než u názoru jednotlivce. Při výběru vhodné alternativy je výhodou skupinového rozhodování možnost zapojit ty, kterých se bude řešení nejvíc týkat.

7 Uplatnění individuálního a skupinového rozhodování v jednotlivých fázích rozhodovacího procesu lze charakterizovat takto: 1. Při určování cílů je obvykle lepší skupinový přístup, který umožňuje uplatnění většího množství znalostí. 2. Pro stanovení alternativních řešení je nutné použít skupinový přístup. 3. Při hodnocení alternativních řešení je lepší skupinové hodnocení, které poskytne více pohledů a názorů na jednotlivé alternativy. 3. Při výběru vhodné alternativy je taktéž vhodný skupinový přístup. 5. Implementace rozhodnutí je obvykle záležitostí jednotlivce, manažera, s jeho pravomocí a zodpovědností. 6. Kontrola v rozhodovacím procesu je pak jak na individuálním přístupu manažera, tak u rozsáhlejších problémů na celé skupině řešitelů. Obecně lze říci, že individuální rozhodování je vhodné použít pouze u jednodušších, dobře strukturovaných problémů. 1.4 Vybrané nástroje rozhodování V praxi je rozhodování podpořeno celou řadou nástrojů a metod, které tento proces zrychlují, zpřesňují a zefektivňují. V této kapitole budou představeny některé z nich, blíže se s nimi seznámíte na cvičeních z tohoto předmětu. Fotr a kol. (2006, s. 140) uvádějí, že pro řešení špatně strukturovaných problémů se využívá tzv. metod hledání nových myšlenek. Tyto metody usměrňují a stimulují tvůrčí myšlenkové pochody k tomu, aby rozhodovatel či celý tým vytvořili dostatečný počet variant pro řešení daného problému či úkolu. Obecně lze rozhodovací metody rozdělit do dvou hlavních skupin: Metody systematicko-analytické. Založené na systematickém shromažďování, třídění a členění myšlenek a zpracování všech prvků vztahujících se k problému, následné systematické kombinaci a variaci. Patří sem např. rozhodovací stromy, morfologická analýza atd. Metody intuitivní. Založené na vzájemných asociacích, vytváření analogií a vzájemném srovnání (Fotr, 2006, s. 140). Patří sem např. brainstorming, brainwriting a další.

8 Kreativita a její úloha v rozhodování Kreativita znamená vytvoření něčeho nového a užitečného s pomocí představivosti, schopnost nalézat nová, originální řešení problémů. Hospodářová (2008, s. 37) definuje kreativitu jako souhrn postojů, schopností a procesů, které se vzájemně podporují a ovlivňují. Všechny tři složky lze rozvíjet. Rozhodovací strom Vhodným nástrojem pro zobrazení a řešení těchto více etapových rozhodovacích procesů jsou rozhodovací stromy. Rozhodovací strom je jednou ze systematickoanalytických metod pro tvorbu variant rozhodování. Jak uvádí Fotr a kol. (2006), rozhodovací strom je: nástroj pro rozhodování mezi více alternativami, poskytuje představu o rizicích spojených s daným řešení a výhod, které jednotlivá řešení skýtají. Pomocí techniky "rozhodovacího stromu" vidíme optimální variantu řešení našeho problému. Jedná se efektivní techniku rozhodování, která umožňuje: jasně si představit varianty řešení, analyzovat možné souvislosti a vazby, ocenit jednotlivé varianty řešení a zjistit případné výstupy jednotlivých řešení, identifikovat případná rizika. Zobrazení rozhodovacího stromu vychází dle Fotra a kol, (2006, str. 300) z následujících prvků (uzlů). Rozhodovací uzel určuje ty fáze rozhodovacího procesu, kde má rozhodovatel možnost volby. Varianty jsou pak hrany vycházející z těchto uzlů. Příklad ukazuje Obr. 1-3 Rozhodovací uzel. Situační uzel (Obr. 1-4 Situační uzel) pak zobrazuje důsledky jednotlivých variant a hrany zobrazují situační varianty. V 1 V 2 V 3 Obr. 1-3 Rozhodovací uzel Zdroj: Fotr a kol. (2006)

9 S 1 S 2 S 3 Obr. 1-4 Situační uzel Zdroj: Fotr a kol. (2006) Dopady posloupnosti rizikových rozhodnutí v závislosti na vývoji rizikových faktorů (v podobě užitku či hodnot zvoleného kritéria hodnocení) jsou uváděny na koncích větví rozhodovacího procesu. Příklad ukazuje Obr. 1-5 Obecný příklad rozhodovacího stromu. Obr. 1-5 Obecný příklad rozhodovacího stromu Zdroj: Scio.cz (2013) Pro zpracování rozhodovacích stromů jsou často využívány počítačové programy Brainstorming Brainstorming je jednou z nejčastěji používaných intuitivních metod. Podstatou je princip odloženého úsudku, tedy oddělení fáze intuitivní tvorby od fáze logického, kritického prověřování a posuzování nápadu. Název této techniky lze přeložit jako bouře mozků z angl. brain (mozek) a storm (bouře, útok). Jeho autorem je Alex Osborne, který byl spolumajitelem reklamní agentury, pro jejíž účely byla metoda brainstormingu v roce 1939 vyvinuta. (Šuleř, 2002, s. 108) Pokud by tato pravidla nebyla dodržována, brainstormingová metoda nebude efektivní. Důležitou roli hraje počet a složení členů brainstormingové skupiny. Vyhodnocení všech nápadů pomocí dalších technik.

10 Zkuste se zamyslet, proč je důležité, aby v brainstormingové skupině byli zastoupeni odborníci i laici? Proč má být skupina z hlediska sociálního postavení naopak homogenní? Brainstorming je založen na třech základních poznatcích (Šuleř, 2002, s. 109): 1. Čím více nápadů, přístupů a myšlenek, tím spíše nalezneme správné řešení. 2. Skupina dokáže vyprodukovat v krátkém čase podstatně více a především originálnější nápady než dokáže stejný počet jednotlivců. 3. Naše myšlení potřebuje oddělit tvůrčí fázi myšlení od kritické, resp. myšlení intuitivní od logického. Uveďte příklady problémů (úkolů), které by bylo možné řešit pomocí brainstormingu. Brainstorming umožňuje rozvíjet kreativitu, podporuje tvořivé myšlení. Zápis brainstormingu může mít i podobu myšlenkové mapy (viz další podkapitoly tohoto textu). Obdobou brainstormingu je brainwriting. Metoda je založena na stejném principu, nápady se zapisují Myšlenkové mapy Dá se říci, že myšlenková mapa je alternativní formou záznamu údajů. Tato forma nevyužívá běžné lineární uspořádání zápisků a poznámek, jak ho známe z žákovských sešitů. Její podstatou je vizuální (grafické) zachycení pojmů a vztahů mezi nimi. Podoba může být různá, od kvalitního grafického zpracování po jednoduché schéma, které zachycuje základní vazby. Za autora metody tvorby myšlenkových map je považován kanadský psycholog Tony Buzan. Pro označení myšlenková mapa se můžeme setkat s pojmy synonymickými jako mentální mapa, mental maping či clustering (termín odvozený od anglického výrazu pro hrozen). Poslední ze jmenovaných je asi nejrozšířenějším příkladem myšlenkové mapy uprostřed papíru je umístěn hlavní pojem (uzavřený v elipse nebo rámečku), který napíšeme jako první. Od něj pak vycházejí paprsky, které naznačují vztahy k dalším pojmům. Tyto pojmy jsou opět uzavřeny v elipsách, ze kterých vycházejí další paprsky zakončené pojmy. (SÁRKÖZI, 2013) Jak uvádí Buzan (2013) myšlenkové mapy mají strukturu, která podněcuje uvolnění mysli. Jejím základním principem je zapamatovat si vše, na co mozek pomyslí v souvislosti s centrálním tématem. Zkuste vytvořit myšlenkovou mapu na téma management.

11 Grafickému zpracování myšlenkové mapy může pomoci např. počítačový program Mind Master. Prvním krokem ke zpracování myšlenkových map může být tzv. analogram. Využívá obrazné, provázané, symbolické myšlení pravé hemisféry a umožňuje sledovat naše nápady pomocí tužky či počítače. Může být grafický či slovní. Zkuste vytvořit analogram pro slovo MANAŽER Diagram příčin a důsledků Autorem tohoto diagramu Kaoru Ishikawa. Diagram je označován také jako Ishikawa diagram či diagram rybí kosti, a to z toho důvodu, že jeho grafické zobrazení připomíná tvar rybí kosti. Jedná se o analyticko kreativní techniku pro zobrazení a následnou analýzu příčin a důsledků. Na základě analýzy situace volíme cílené kroky k eliminaci problému. Využívá se např. k hledání příčin nekvality, v oblasti rizik či řešení problémů, k preventivnímu využití v kombinaci s jinou technikou, např. brainstormingem. Umožní strukturovat problém: jednotlivá žebra jako dílčí příčiny, kůstky jako zárodky dalších problémů. Základní model tohoto diagramu je označován jako 6 M, někdy dokonce jako 8M, má tedy obvykle 6, resp. 8 dimenzí. Vycházejí z anglických termínů man power (lidé), methods (metody), machines (stroje), materials (materiály), measurement (měření), mother nature (prostředí), management (řízení) a maintenance (údržba). Obecný příklad diagramu ilustruje Obr. 1-6 Základní schéma diagramu příčin a následků. Obr. 1-6 Základní schéma diagramu příčin a následků Zdroj: ManagementMania (2013) Pro sestavení diagramu rybí kosti je třeba dodržet následující postup:

12 1. Vytipovaný problém či úkol (je třeba ho správně vymezit) je uvedený na kraji osy. 2. Určit hlavní příčinné faktory (člověk, stroj, materiál, metoda apod.). 3. Dílčí příčiny jsou analýzou jednotlivých větví; specifikují hlavní příčinné faktory. Konkrétní řešení zjištěného problému a jeho příčin lze vyhodnotit např. Paretovou analýzou, o které pojednává následující kapitola Paretova analýza Alfredo Pareto byl italský ekonom a sociolog. V roce 1897 zjistil, že ve všech zemích a dobách byla distribuce příjmů a bohatství vysoce asymetrická a že malá skupina lidí měla vždy v rukou většinu bohatství. Vyvodil tedy z toho systematický a předvídatelný nedostatek rovnováhy. Jeho zjištění spočívá ve vztahu: zhruba 80 % bohatství je soustředěno u 20 % populace (Paretovo pravidlo, rok 1941). V oblasti řízení kvality toto pravidlo aplikoval Joseph M. Juran. Následně jej zobecnil na tvrzení, že za 80 % problémů může 20 % příčin. Příklady využití Paretova pravidla: 80 % odstávek výroby je způsobeno 20 % zařízení továrny. 80 % příjmů podniku pochází od 20 % zákazníků. 20 % klíčových výrobků generuje 80 % zisku. Jak uvádí Fotr a kol. (2006, s. 119), Paretova nebo také ABC analýza je velice jednoduchým, ale přesto efektivním nástrojem, který umožňuje firmám se matematicky exaktně soustředit na to, co je pro ně skutečně důležité. Pro použití Paretova principu je třeba nejdříve vymezit oblast, úkol, cíl, problém, který budeme analyzovat, a sebrat potřebná data. Další kroky samotného výpočtu lze pak definovat takto: Problémy, rizika, výrobky, varianty se seřadí podle daných hodnot sestupně dle důležitosti, tzn. ve vztahu k hodnotě, kterou vytvářejí (v případě, že jednotlivá kritéria mají různé váhy, je třeba tuto váhu při výpočtu zohlednit). Z hodnot jsou spočítány kumulativní četnosti a tyto prvky se rozdělí do skupin (obvykle A, B, C) dle obecně přijatého Paretova pravidla. Skupina A má četnost 10 až 20 % položek a 80 % hodnoty, skupina B % položek a 15 % hodnoty a skupina C 45 až 50 % položek a 5 % hodnoty (Fotr a kol, 2006, s. 119). Zařazení položek lze také znázornit graficky (Obr. 1-7 Grafické znázornění Paretova pravidla), kdy v grafu kumulativních četností vyznačíme tzv. Lorenzovu křivku (křivka kumulativního vývoje hodnot). (Fotr a kol. 2006, s. 119).

13 Obr. 1-7 Grafické znázornění Paretova pravidla Zdroj: Vlastní cesta (2013) Pomocí Paretovy analýzy určete, jaké jsou hlavní závady, na které by se měl podnik zaměřit při odstraňování, pokud víte údaje (viz Obr. 1-8). Graficky znázorněte. Obr. 1-8 Zadání příkladu (Paretova analýza) Zdroj: Vlastní zpracování podle Lorence ( )

14 Podpora rozhodovacích procesů prostřednictvím informačních systémů Výrazný význam pro podporu a zvýšení efektivity rozhodovacích procesů má využívání informačních systémů (IS). Ty lze rozdělit na několik úrovní: Transaction Processing Systems (TPS). J Manažerské informační systémy (MIS). Systémy pro podporu rozhodování (Decision Support Systems, DSS). Systémy podpory vrcholového managementu (Executive Support Systems, ESS). Shrnutí Rozhodování chápeme jako proces výběru jedné varianty mezi možnými variantami jednání. Rozhodování probíhá na různých úrovních řízení organizací a má dvě stránky, meritorní a procedurální. Výsledkem rozhodovacího procesu je rozhodnutí, tedy přijetí určitého řešení z několika možných variant. Podle charakteru rozhodovacího problému se rozlišují různé typy. Z hlediska dostupnosti informací se rozlišují dobře strukturované problémy, které pracují s úplnými informacemi, a špatně strukturované problémy. Podle situace, ve které rozhodování probíhá, rozlišujeme rozhodování za jistoty, rizika a za nejistoty. K zefektivnění procesu rozhodování jsou k dispozici různé nástroje a metody, které se dají rozdělit do dvou skupin. Jedná se o metody systematicko-analytické, které jsou založeny na systematickém shromažďování a třídění všech prvků týkajících se problému. Mezi tyto metody patří např. rozhodovací stromy a morfologická analýza. Druhou skupinou jsou nástroje intuitivní, kreativní, které využívají asociací a analogií. Do této skupiny patří např. brainstorming, Ishikawův diagram, myšlenkové mapy ad. Kontrolní otázky 1. Z jakého důvodu patří rozhodování mezi paralelní funkce? 2. Vzájemné odlišnosti rozhodovacích procesů ukazuje meritorní, nebo procedurální pohled? 3. Jaké kroky by měla obsahovat analýza a formulování rozhodovacích problémů? 4. Jaká je hlavní myšlenka Paretovy analýzy? 5. Uveďte příklady špatně strukturovaných problémů. 6. V čem spočívá brainstorming? 7. Jak sestrojíte diagram rybí kost? 8. Proč je při rozhodování důležitá kreativita? V jakém kroku rozhodovacího procesu ji využijete nejvíce?

15 Literatura BUZAN, T. Používejte hlavu: Jak uvolnit energii své mysli. Brno: BizBooks, ISBN Do práce! Myšlenková mapa [online] [cit ]. Dostupné z DONNELLY, J. H., J. L. GIBSON a J. M. IVANCEVICH. Management. Praha: Grada Publishing, ISBN FOTR, J. a kol. Manažerské rozhodování postupy, metody a nástroje. Praha: Ekopress, ISBN HOSPODÁŘOVÁ, I. Kreativní management v praxi. Praha: Grada Publishing, ISBN LORENC, M. Paretova analýza příklad [online] [cit ]. Dostupné z ManagementMania. Ishikawův diagram [online] [cit ]. Dostupné z SÁRKÖZI, R. Moderní vyučovací metody 2. díl Myšlenkové mapy [online] [cit ]. Dostupné z Scio.cz. Znalostní prostory [online] [cit ]. Dostupné z VEBER, J. et al. Management. Základy moderní manažerské přístupy výkonnost a prosperita. 2. aktual. vyd. Praha: Management Press, ISBN Vlastní cesta. Pareto analýza [online] [cit ]. Dostupné z Zdroje doporučené k prohloubení znalostí Moderní vyučovací metody. Dostupné z Stručný návod na tvorbu myšlenkové mapy. Dostupné z %E2%80%93-jako-myslenkova-mapa/ Mentální mapy. Dostupné z Ishikawa diagram. Dostupné z Analýza dat v manažerském rozhodování. Dostupné z

Management. Rozhodování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Rozhodování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Rozhodování Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser Obsah výkladu Rozhodovací procesy a problémy Dvě stránky rozhodování Klasifikace rozhodovacích procesů Modely rozhodování Nástroje pro podporu rozhodování

Více

ZÁKLADNÍ TYPY ROZHODOVACÍH PROBLÉMŮ

ZÁKLADNÍ TYPY ROZHODOVACÍH PROBLÉMŮ ZÁKLADNÍ TYPY ROZHODOVACÍH PROBLÉMŮ ZPRACOVALA ING. RENATA SKÝPALOVÁ CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OSNOVA HODINY Dobře a špatně strukturované problémy Rozhodovací procesy za jistoty, rizika a nejistoty Přehled

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech, teoriích,

Více

8. Rozhodovací procesy

8. Rozhodovací procesy 8. Rozhodovací procesy 8.1 Podstata rozhodování Rozhodovací procesy znamenají jednu z nejdůležitějších činností manažerů. Každé postupné (sekvenční) manažerské funkci je společné, že jí prostupují tři

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROZHODOVÁNÍ II_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Rozhodovací procesy 3

Rozhodovací procesy 3 Rozhodovací procesy 3 Informace a riziko Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 III rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování Rozhodování

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1283_Rozhodování. Metody podpory rozhodování_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1283_Rozhodování. Metody podpory rozhodování_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1283_Rozhodování. Metody podpory rozhodování_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy:

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy projektů Teoretická část Další možné členění projektů: Z pohledu základních rozlišovacích

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

ROZHODOVÁNÍ ROZHODOVACÍ PROBLÉM A PROCES

ROZHODOVÁNÍ ROZHODOVACÍ PROBLÉM A PROCES ROZHODOVÁNÍ ROZHODOVACÍ PROBLÉM A PROCES doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu METODY A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Tvoří jádro projektového managementu.

Více

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu, základní

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Přednáška Teorie PM č. 2 Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Úvodní etapa projektu je nejdůležitější fáze projektu. Pokud

Více

Rozhodovací procesy 2

Rozhodovací procesy 2 Rozhodovací procesy 2 Základní pojmy a struktura rozhodování Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 II rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodický list č. 1 Zakončení předmětu: zápočet Vítáme Vás v kursu Účetní systémy 1 a přejeme Vám hodně radosti a uspokojení ze získávání

Více

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu Management projektu III. Fakulta sportovních studií 2016 5. přednáška do předmětu Projektový management ve sportu doc. Ing. Petr Pirožek,Ph.D. Ekonomicko-správní fakulta Lipova 41a 602 00 Brno Email: pirozek@econ.muni.cz

Více

Cílem metody scénářů je určit kritické okamžiky vývoje, u kterých je třeba uskutečnit zásadní rozhodnutí.

Cílem metody scénářů je určit kritické okamžiky vývoje, u kterých je třeba uskutečnit zásadní rozhodnutí. Teze k diplomové práci Metoda Delphi v expertní analýze Lenka Malá studentka provozně ekonomické fakulty, obor provoz a ekonomika PPr raahhaa 22000033 Základním cílem této diplomové práce je aplikovat

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Téma 1 - Normativní a deskriptivní teorie rozhodování, struktura problémů a rozhodovacích procesů

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Téma 1 - Normativní a deskriptivní teorie rozhodování, struktura problémů a rozhodovacích procesů MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Téma 1 - Normativní a deskriptivní teorie rozhodování, struktura problémů a rozhodovacích procesů doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Rozhodovací procesy 6

Rozhodovací procesy 6 Rozhodovací procesy 6 a tvorba variant Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 VI rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 6: Povaha kritérií řešení Elementární vědecké

Více

Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu

Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy Rozhodování Jedna z významných činností manažera Nedílná součást manažerské práce Zásadně ovlivňuje budoucí

Více

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS

Úvodní přednáška. Význam a historie PIS Úvodní přednáška Význam a historie PIS Systémy na podporu rozhodování Manažerský informační systém Manažerské rozhodování Srovnávání, vyhodnocování, kontrola INFORMACE ROZHODOVÁNÍ organizace Rozhodovacích

Více

Analytický přístup k řešení problému aneb jak si v hlavě udělat pořádek

Analytický přístup k řešení problému aneb jak si v hlavě udělat pořádek Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Analytický přístup k řešení problému aneb jak si v hlavě udělat pořádek Julie Volfová Tel. 3444 Kancelář C03009 (podkroví C2) Kdepak teď jsme a

Více

Všeobecná sestra. Management - terminologie

Všeobecná sestra. Management - terminologie Všeobecná sestra Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Základy managementu v ošetřovatelství Management terminologie Management - terminologie Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D. 1. Motivační

Více

Manažerské rozhodování

Manažerské rozhodování Manažerské rozhodování Tvorba variant řešení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) Studium předmětu umožní studentům studijního oboru Veřejná správa základní orientaci

Více

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování.

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Struk ur přednášk Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Vymezení pojmu management Management jako specifická aktivita (řízení) Management jako

Více

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE MANAGEMENT FIREM NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE 360 stupňová zpětná vazba v hodnocení zaměstnanců TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Červen 2013 JMÉNO A PŘÍJMENÍ / STUDIJNÍ SKUPINA

Více

Posudek střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb hlavního města Prahy na rok 2008 (přípravná fáze)

Posudek střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb hlavního města Prahy na rok 2008 (přípravná fáze) Posudek střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb hlavního města Prahy na rok 2008 (přípravná fáze) Zpracovala ing. Blanka Přikrylová v Brně 18.3.2008 1. Úvod Tento posudek si klade za cíl zhodnotit

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Rozhodování

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Rozhodování Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Rozhodování Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova: Eisenhowerův

Více

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h)

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) 2.1 Základy marketingové strategie (2,5h) Učitelé se seznámí se základní marketingovou terminologií a s možnými cestami rozvoje firmy. V

Více

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP)

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) AR 2007/2008 - Bakalářské studium kombinovaná forma 1. ročník (pro obor Aplikovaná informatika; ML-sociologie) Přednášející: doc. Dr. Zdeněk Cecava,

Více

1. soustředění (2 hod.)

1. soustředění (2 hod.) Metodický list kombinovaného studia předmětu MnJ - MANAGEMENT JAKOSTI Název tématického celku: Systémy jakosti 1. soustředění (2 hod.) Cíl: Cílem tématického celku je objasnit význam systému managementu

Více

VÝVOJ MANAGEMENTU - MANAGEMENT, ROZHODOVÁNÍ, PLÁNOVÁNÍ

VÝVOJ MANAGEMENTU - MANAGEMENT, ROZHODOVÁNÍ, PLÁNOVÁNÍ Metodické listy pro kombinované studium předmětu MANAGEMENT 1 * VEŘEJNÁ SPRÁVA Název tematického celku: Metodický list č. 1 VÝVOJ MANAGEMENTU - MANAGEMENT, ROZHODOVÁNÍ, PLÁNOVÁNÍ Rozložení tematického

Více

Myšlenkové mapování (heuristické mapování) Metoda nelineárního znázornění informací

Myšlenkové mapování (heuristické mapování) Metoda nelineárního znázornění informací Myšlenkové mapování (heuristické mapování) Metoda nelineárního znázornění informací Na úvod něco obrázků Co je to myšlenková mapa Někdy také mentální mapa je grafické uspořádání klíčových slov, doplněné

Více

Rozhodování. Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Rozhodování. Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU Metodické listy pro kombinované studium předmětu MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Metodický list č. 1 Název tematického celku: ZALOŽENÍ PODNIKU, VÝNOSY, NÁKLADY, NÁKLADOVÉ FUNKCE,

Více

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1 Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní 1. Konzultace téma Úvod do předmětu a jeho zaměření a charakteristika v rámci studijního oboru, místo bezpečnostního manažera (specialisty)

Více

1.1. Původ pojmů manažer a management Úloha manažera a managementu Funkce manažerů Význam plánování a pojem plánu 13

1.1. Původ pojmů manažer a management Úloha manažera a managementu Funkce manažerů Význam plánování a pojem plánu 13 Obsah ÚVOD 1 1. ZÁKLADNÍ POJMY 5 1.1. Původ pojmů manažer a management 7 1.2. Úloha manažera a managementu 8 1.3. Funkce manažerů 9 2. PLÁNOVÁNÍ 11 2.1. Význam plánování a pojem plánu 13 2.1.1. Definice

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

Myšlenkové mapy v Linuxu

Myšlenkové mapy v Linuxu Myšlenkové mapy v Linuxu Michal Černý LinuxAlt 2011 Abstrakt Myšlenkové mapy se staly nezpochybnitelným fenoménem. Používají se k rozvoji kreativního myšlení, ke studiu, kooperaci na projektech nebo jako

Více

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management Anotace předmětu: Předmět rozšiřuje poznatky základního kurzu managementu o témata zaměřená na management změny, prosperitu organizace, výkonnost organizace, strategický management a podnikatelský plán,

Více

Příloha č. 2 Technická specifikace zakázky část I. Měkké a manažerské dovednosti

Příloha č. 2 Technická specifikace zakázky část I. Měkké a manažerské dovednosti Příloha č. 2 Technická specifikace zakázky část I. Měkké a manažerské dovednosti Vzdělávací aktivita Celkový počet účastníků Počet skupin na 1 skupinu v hod. celkem za všechny účastníky v hod. Místo realizace

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce

Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce Stonožka jak se z výsledků dozvědět co nejvíce Vytvoření Map učebního pokroku umožňuje vyhodnotit v testování Stonožka i dílčí oblasti učiva. Mapy učebního pokroku sledují individuální pokrok žáka a nabízejí

Více

Pareto analýza. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Výrobní systémy I TU v Liberci

Pareto analýza. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Výrobní systémy I TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Pareto analýza Ing., Ph.D. Technická univerzita v Liberci Technická univerzita v

Více

3.5.2 Členění a klasifikace kontrolních procesů 3.5.3 Kritéria hodnocení používaná v kontrolní činnosti 3.5.4 Specifika strategické kontroly 3.

3.5.2 Členění a klasifikace kontrolních procesů 3.5.3 Kritéria hodnocení používaná v kontrolní činnosti 3.5.4 Specifika strategické kontroly 3. 1. ZÁKLADY MANAGEMENTU V MAJETKOVÉ STRUKTUŘE 1.1 Vymezení pojmu a předmětu správy majetku a správy společností 1.1.1 Pojem správy majetku a správy společností 1.1.2 Předmět správy majetku a správy společností

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ROZPOČTY STAVEB Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium: 3. ročník = 66 hodin/ročník

Více

Management. Původně americký výraz, v současnosti má mezinárodní platnost. Nejčastější překlad: - řízení, vedení nebo správa

Management. Původně americký výraz, v současnosti má mezinárodní platnost. Nejčastější překlad: - řízení, vedení nebo správa MANAGEMENT Management Původně americký výraz, v současnosti má mezinárodní platnost. Nejčastější překlad: - řízení, vedení nebo správa Definice obsahu pojmu: Souhrn činností, jejichž hlavní obsahovou náplní

Více

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny:

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny: 1. MANAGEMENT - činnost bez které se neobejde žádný větší organizační celek - věda i umění zároveň - nutnost řízení také v armádě, na univerzitách v umění i jinde. Potřeba řídit se objevuje už se vznikem

Více

19.11.2013. Projektový management. Projektový management. Další charakteristiky projektu. Projekt

19.11.2013. Projektový management. Projektový management. Další charakteristiky projektu. Projekt Projektový management Lekce: 8 Projektový management Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Projektový management je typ managementu uplatňovaného k zabezpečení realizace jedinečných, neopakovatelných, časově

Více

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D.

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz Vymezení managementu Management, manažer Úrovně managementu Prostředí managementu Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Řízení - vztah

Více

ARCHITEKTURA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PODLE ÚROVNĚ ŘÍZENÍ

ARCHITEKTURA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PODLE ÚROVNĚ ŘÍZENÍ ARCHITEKTURA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PODLE ÚROVNĚ ŘÍZENÍ Podle toho, zda informační systém funguje na operativní, taktické nebo strategické řídicí úrovni, můžeme systémy rozdělit do skupin. Tuto pyramidu

Více

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování Organizační chování Úvod do studia organizačního chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 4 4-1

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 4 4-1 RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI ML 4-1 CÍL TÉMATICKÉHO CELKU Název tematického celku: Nástroje pro měření, analýzu a zlepšování systému jakosti v podniku Hlavním cílem tematického celku je nastínit význam interních

Více

shine. light of change.

shine. light of change. shine. light of change. Jak rozpoznat, je-li člověk vhodný jako projektový manažer? Michael Motal Záměr Ukázat Iniciovat Jak podpořit rozhodování Jak zvážit smysluplnost investice do člověka Výměnu názorů

Více

Rozhodovací procesy 11

Rozhodovací procesy 11 Rozhodovací procesy 11 Management rizik Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 XI rozhodování 1 Management rizik Cíl přednášky 11: a přístup k řízení rizik : Ohrožení,

Více

Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z matematiky

Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z matematiky Obsahové, organizační a časové vymezení Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z matematiky a) Obsahové vymezení Předmět seminář z matematiky je volitelný předmět, který úzce navazuje na vzdělávací

Více

METODICKÁ POMŮCKA PRO VYTVÁŘENÍ MODERNÍHO

METODICKÁ POMŮCKA PRO VYTVÁŘENÍ MODERNÍHO METODICKÁ POMŮCKA PRO VYTVÁŘENÍ MODERNÍHO ELEKTRONICKÉHO OBCHODU FIRMY Z HLEDISKA TEORETICKÝCH POZNATKŮ V DANÉ OBLASTI Ing. Jan Luhan 1, Ing Pavel Weirich 2 A BSTRAKT Článek je věnován zpracování teoretických

Více

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích úředníků měst,

Více

HODNOTÍCÍ MODUL HOW 2 KNOW MODEL MANAŽER

HODNOTÍCÍ MODUL HOW 2 KNOW MODEL MANAŽER A IS IS, a.s. F l o r i á nsk é nám. 1 0 3-27 2 0 1 K l a d no - h2 k.a i si s.c z T e l., f a x: +4 2 0 312 245 8 1 8 - e -m a il: h2 k @ a i si s. c z HODNOTÍCÍ MODUL HOW 2 KNOW Nástroj pro hodnocení

Více

ZÁSADY A POSTUPY PROJEKTOVÁNÍ, FÁZE PROJEKTOVÁNÍ

ZÁSADY A POSTUPY PROJEKTOVÁNÍ, FÁZE PROJEKTOVÁNÍ PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ZÁSADY A POSTUPY PROJEKTOVÁNÍ, FÁZE PROJEKTOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

Všeobecná sestra. Sekvenční manažerská činnost - personalistika

Všeobecná sestra. Sekvenční manažerská činnost - personalistika Všeobecná sestra Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Základy managementu v ošetřovatelství Sekvenční manažerská činnost - personalistika Sekvenční manažerská činnost - personalistika

Více

Management sportu . Management Management Vybrané kapitoly z ekonomiky

Management sportu . Management Management Vybrané kapitoly z ekonomiky Management Literatura Čáslavová, E. Management sportu. Praha: EWPC, 2000. Veber, J. Management. Praha: Management Press, 2005. Bělohlávek, F. Management. Olomouc: Rubico, 2001. Daňhelová, Š. Vybrané kapitoly

Více

Kreativita v praxi manažera

Kreativita v praxi manažera Kreativita v praxi manažera Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz www.plevovapetra.wbs.cz Obsah semináře: - Kreativita - Kreativní myšlení - Kreativní myšlení v manažerské praxi - Bariéry - Návyky

Více

METODICKÝ APARÁT LOGISTIKY

METODICKÝ APARÁT LOGISTIKY METODICKÝ APARÁT LOGISTIKY Metodický aparát logistiky jedná se o metody sloužící k rozhodování při logistických problémech Metodu = použijeme, v případě vzniku problému. Problém = vzniká v okamžiku, když

Více

Procesní audit VIKMA

Procesní audit VIKMA Procesní audit VIKMA07-2. 5. 2014 Cíl auditu Procesní audit je zaměřen na relevantní firemní procesy marketing, vývoj, nákup, servis apod. a jeho cílem je průběžně kontrolovat jejich úroveň, aby bylo možné

Více

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového

Více

Přednáška č.13. Organizace firmy při zahraniční činnosti

Přednáška č.13. Organizace firmy při zahraniční činnosti Přednáška č.13 Organizace firmy při zahraniční činnosti Organizační struktura Organizační struktura je vedením určený systém hierarchicky rozčleněných míst, útvarů, skupin (organizačních jednotek). Cílem

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Plánování a řízení zdrojů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5. Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11

Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5. Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11 OBSAH ÚVOD 1 ODDÍL A INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 3 Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5 Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11 2.1 Základní pojmy z logiky vztažené k internímu auditu 12 2.2 Postup

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1295_Kontrolování. Kontrolní procesy_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1295_Kontrolování. Kontrolní procesy_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1295_Kontrolování. Kontrolní procesy_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a

Více

MANAŽERSKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY

MANAŽERSKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY metodický list č. 1 Úvodem: Protože předmětu manažerské informační systémy (MIS) je vyhrazeno ve studijním plánu kombinovaného studia pouze 10 prezenční hodin (5 dvouhodinových bloků), je nezbytné, abyste

Více

Problémové domény a jejich charakteristiky

Problémové domény a jejich charakteristiky Milan Mišovič (ČVUT FIT) Pokročilé informační systémy MI-PIS, 2011, Přednáška 02 1/16 Problémové domény a jejich charakteristiky Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. Katedra softwarového inženýrství Fakulta

Více

Řízení projektového cyklu. představení oboru

Řízení projektového cyklu. představení oboru ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Řízení projektového cyklu (PCM - project cycle management) představení oboru Co je projekt? 2 Projekt Co je možno vlastně

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Psychologie a výběr pracovníků PhDr. Matúš Šucha, Ph. D., Katedra psychologie FF UP Assessment/ Development centre Definice pojmu KOMPETENCE KOMPETENCE: Schopnost člověka

Více

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ Jan Havlík, AIT s.r.o., jhavlik@ait.cz, www.ait.cz AIT, 2002 1 Obsah 1. Příležitosti, rizika, projekty 2. Management rizik v procesech managementu projektu

Více

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb!

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb! AUDITY Audity představují nezávislý zdroj informací a týkají se všech podnikových procesů, které tvoří systém zabezpečování jakosti podniku.audity znamenají tedy systematický, nezávislý a dokumentovaný

Více

Popisná statistika kvantitativní veličiny

Popisná statistika kvantitativní veličiny StatSoft Popisná statistika kvantitativní veličiny Protože nám surová data obvykle žádnou smysluplnou informaci neposkytnou, je žádoucí vyjádřit tyto ve zhuštěnější formě. V předchozím dílu jsme začali

Více

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů.

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů. 7 ZÁVĚRY Posouzení úrovně sportovní přípravy dětí v ledním hokeji je jedním z důležitých úkolů současné teorie sportovního tréninku. Množství prvků, jejichž deskripce je často nejasná, vzájemné vlivy a

Více

Bezepečnost IS v organizaci

Bezepečnost IS v organizaci Bezepečnost IS v organizaci analýza rizik Zabezpečení informačního systému je nutné provést tímto postupem: Zjistit zranitelná místa, hlavně to, jak se dají využít a kdo toho může zneužít a pravděpodobnost

Více

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Řízení rizik Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Procesní řízení a řízení rizik V kontextu současných změn je třeba vnímat řízení jakékoli organizace jako jednoduchý,

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

Management - pojem. označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, 3. Management ve spojení

Management - pojem. označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, 3. Management ve spojení ZÁKLADY MANAGEMENTU ZÁKLADNÍ POJMY Management - pojem 2. Management - používání pojmu označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, odborná disciplina 3. Management ve spojení ZÁKLADNÍ

Více

Úvod do problematiky vývoje Vývoj informačních systémů

Úvod do problematiky vývoje Vývoj informačních systémů Úvod do problematiky vývoje informačních systémů Vývoj informačních systémů Management Klasický management - slouží k udržování a rozvíjení zavedených systémů, které jsou prostředkem pro nepřetržitou,

Více

ALGORITMY A DATOVÉ STRUKTURY

ALGORITMY A DATOVÉ STRUKTURY Název tématického celku: Cíl: ALGORITMY A DATOVÉ STRUKTURY Metodický list č. 1 Časová složitost algoritmů Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení potřebných pojmů a definic nutných k popisu

Více

Systémy pro podporu rozhodování. Hlubší pohled 2

Systémy pro podporu rozhodování. Hlubší pohled 2 Systémy pro podporu rozhodování Hlubší pohled 2 1 Připomenutí obsahu minulé přednášky Motivační příklad Konfigurace DSS Co to je DSS? definice Charakterizace a možnosti DSS Komponenty DSS Subsystém datového

Více

Management. Manažerské rozhodování. Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Manažerské rozhodování. Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Manažerské rozhodování Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky strana 2 Rozhodování Rozhodování je proces, při kterém jedinec či kolektiv vybírá

Více

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Slezská univerzita v Opavě Fakulta veřejných politik v Opavě PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Distanční studijní opora Iva Tichá Miroslava Vaštíková Karviná 2013 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176) Rozvoj

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více