Metodický list I. Uváděné mezinárodní účetní standardy lze najít např. v publikaci Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list I. Uváděné mezinárodní účetní standardy lze najít např. v publikaci Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o."

Transkript

1 1 Metodický list I Upozornění: Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN jsou základní materiál pro výuku tohoto předmětu. Probíhá hlavně podle nich, pro absolvování předmětu jsou nutná. První dílčí téma Cíl: Srovnání účetních soustav podle (Českých účetních předpisů) a dále podle mezinárodních standardů (INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS) a soustavy US (užívané v USA jako US GENERALLY ACCEPTED ACCOUNTING PRINCIPLES). Naznačit a popsat další vývoj ČS účetnictví v příštích letech, kdy v rámci harmonizace účetnictví v EU bude i české účetnictví stále více akceptovat standardy s přihlédnutím i direktivám EU pro účetnictví. US slouží pro informaci. Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, níže uvedených v tabulkách v příloze části I. Hlavními problémy jsou oceňování aktiv, možnosti přecenění místo tvorby opravných položek. Přecenění je zatím možné u cenných papírů a při konsolidované závěrce od roku 2002 přeceňování všeho majetku dceřinných a přidružených podniků s použitím tržních cen, (due diligence), místo historických pořizovacích cen. Přeceňování se provádí vždy při akvizici (převzetí, koupi) majetkových podílů, a proto se tohoto přecenění využije při konsolidaci. Podle této metodiky se však majetek mateřských podniků nepřeceňuje. Výhodou přeceňování je možnost zobrazení v účetních výkazech i zvýšení reálné tržní ceny aktiv, což není možné pomocí opravných položek. Uváděné mezinárodní účetní standardy lze najít např. v publikaci Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o. Tento tematický celek je rozložen do těchto dílčích témat: 1) Účetnictví jako jeden z nástrojů řízení 2) Harmonizace účetnictví podle mezinárodních standardů 3) Seznam a struktura /IFRS K prvnímu z těchto dílčích témat (Všeobecné požadavky) si prostudujte pečlivě: 1) Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2008, ANAG, (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony. ISBN K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního. Oddíl I. v celém rozsahu 2) Kovanicová Dana, Finanční účetnictví a světový koncept, POLYGON, IBSN (celkově mít přehled) 3) Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN až do str. 14.

2 2 4) Dvořáková Dana, Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, Computer Press. a.s.. Brno, 2008, IBSN (rozsah pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Účetní standard, jeho složení a význam. Účetnictví jako nástroj řízení. Harmonizace podle mezinárodních standardů, význam. Priorita věrného zobrazení a její prosazování. Struktura /IFRS, co obsahují, jejich závaznost. Důležité pojmy: Věrné zobrazení skutečnosti. Harmonizace účetnictví. Nástroj řízení. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce účetnictví jako zdroje informací. 2. Znát pojem věrného zobrazení skutečnosti 3. Zodpovědět otázky pro využívání /IFRS. Jestliže jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a indentifikovat jejich příčiny (zdroje). Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Dana Kovanicová a kol., Finanční účetnictví, POLYGON, Robert Mládek, Světové účetnictví US, LINDE Praha, Jiří Herejk, Účetnictví v německy a anglicky mluvících zemích, CODEX Bohemia, Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Důvod harmonizace českého účetnictví,. 2. Napište kdy uplatňování vede k zastírání věrného zobrazování hodnoty majetku, možnosti jak je nutno toto řešit.

3 3 Druhé dílčí téma- Cíl: Seznámit se s možnostmi jak sestavovat účetní výkazy, události po datu rozvahy, práce s účetními výkazy, konsolidace účetní závěrky. K druhému z těchto dílčích témat (Účtování aktiv) si prostudujte pečlivě: 1) Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2008, ANAG, (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony. ISBN K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního, Oddíl I. kap. 7. Oceňování v účetnictví, Oddíl II. kap.2. Struktura směrné účtové osnovy... (v roce 2008 a ekvivalentně v dalších letech). 2) Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN (str. 14 až 29) 3) Dvořáková Dana, Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, Computer Press. a.s.. Brno, 2008, IBSN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 4) Šrámková A., Janoušková M. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, ISU, Praha 2008, ISBN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 5) doporučuje se - Harna L. Konsolidovaná účetní závěrka komentář, BILANCE, Praha 2002., ISBN X Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, v tabulkách v příloze část I. Hlavními problémy jsou způsoby účtování všech aktiv. Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Sestavování a zveřejňování účetní závěrky 1 a 7. Události po datu rozvahy 10 Daně včetně tzv. odložené daně 12. Vykazování podle segmentů. Rozdíl v konsolidaci podle a 27/IFRS 3. Spřízněné strany 24. Důležité pojmy: Konsolidace účetní závěrky Odložená daň Segmenty vykazování

4 4 Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Ovládat zásady tvorby a vysvětliv význam konsolidace účetní závěrky. 2. Získat pojem o odložené dani, jejím významu. 3. Význam výkazu cash flow. Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a indentifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Jana Kunešová-Skálová a kol., Podvojné účetnictví 2002, GRADA, (vychází ročně). Dana Kovanicová a kol., Finanční účetnictví, POLYGON, Obchodní zákoník + Komentář, 7. vydání. Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Harna L. Konsolidovaná účetní závěrka komentář, BILANCE, Praha 2002., ISBN X Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: Zásadní rozdíly pro sestavování konsolidace podle a /IFRS. Význam vykazování podle segmentů pro konsolidaci účetní závěrky. Kdy lze určit spřízněné strany a kdy jimi nejsou. Třetí dílčí téma- Cíl: Popsat a vysvětlit účtování investic, včetně ukončovaných činností. Ke třetímu z dílčích témat (Účtování pasiv) si prostudujte pečlivě: Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2008, ANAG, (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony. ISBN K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního, Oddíl I. kap. 7. Oceňování v účetnictví, kap. 8. Inventarizace majetku a závazků. Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN (str. 29 až 42) Dvořáková Dana, Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, Computer Press. a.s.. Brno, 2008, IBSN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil).

5 5 Šrámková A., Janoušková M. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, ISU, Praha 2008, ISBN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek Schránil). Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, v tabulkách uvedených v příloze část I.: Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Investice do přidružených podniků - 28 Vykazování účasti ve společných podnicích 31 Mezitímní účetní vykazování 34 Ukončované činnosti 35 Důležité pojmy: Dceřinný a přidružený podnik. Mezitímní účetní závěrka. Konsolidační rozdíl Rozdíl z oceňování aktiv. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1) Porozumět technice pro sestavení úplné i ekvivalentní konsolidace účetní závěrky. 2) Konsolidace účetní závěrky ve společném podniku Joint Venture. 3) Znát trendy v praxi mezitímního vykazování pro jednotlivé druhy společností. 4) Vyznat se v účtování ukončovaných činností. 5) Ovládat zásady zaúčtování investic v přidružených podnicích 6) Definovat ukončovanou činnost a její zaúčtování. Otázky: Zodpovědět otázku jaké problémy může přinášet sestavování konsolidace účetní závěrky, jdeli o mezinárodní finanční skupinu? Jaké ekonomické a právní postavení mají podniky ve finanční skupině? Význam mezitímního vykazování pro různé druhy společností (podniků)? Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a indentifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Jana Kunešová-Skálová a kol., Podvojné účetnictví 2002, GRADA, (vychází ročně). Dana Kovanicová a kol., Finanční účetnictví, POLYGON, Obchodní zákoník + Komentář, 7. vydání. Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Harna L. Konsolidovaná účetní závěrka komentář, BILANCE, Praha 2002., ISBN X Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů:

6 1. Pokuste se zaúčtovat nějakou investici do přidruženého podniku. 6

7 7 Metodický list II. První dílčí téma Cíl: Popsat a vysvětlit dopady různých metodik účtování a vykazování. Objasnit oceňování dlouhodobého majetku. Tento tematický celek je rozložen do těchto dílčích témat: 1) Pozemky, budovy zařízení 16. 2) Snížení hodnoty aktiv 36. 3) Stavební smlouvy. 4) Nehmotná aktiva 38. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte pečlivě: 1) Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2008, ANAG, (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony. ISBN K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního. Část II, kap.3. Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek 2) Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN (str. 42 až 61) Dvořáková Dana, Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, Computer Press. a.s.. Brno, 2008, IBSN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). Šrámková A., Janoušková M. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, ISU, Praha 2008, ISBN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). Při studiu věnujte pozornost zejména těmto problémům: Aktivace výpůjčních nákladů jako součásti pořizovacích nákladů pro tyto případy: a) jsou vynakládány jako výdaje za aktivum b) jsou vynaloženy výpůjční náklady (nákladové úroky) c) probíhají nezbytné činnosti k přípravě aktiva pro jeho zamýšlené použití či prodej. Úloze nákladových úroků při investiční činnosti, zahrnování do pořizovací ceny. Vykazování dotací jako výnosy příštích období. Důležité pojmy: Nákladové úroky. Investiční dotace.

8 8 Goodwill Dále uvedené druhy cen. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli porozumět problémům: Rozvahové a výsledkové zachycení výsledků přecenění, rozdíl. Historická cena. Běžná cena. Realizovatelná (vypořádací) hodnota (cena). Současná hodnota (cena). Fair value (cena). Možnosti přeceňování hodnoty aktiv podle a. Zodpovědět následující otázky: Proč dochází k přeceňování aktiv? Jaká aktiva a jak lze přeceňovat podle? Kdy lze úroky placené z půjčky na investici zahrnout do pořizovací ceny? Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a indentifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Jana Kunešová-Skálová a kol., Podvojné účetnictví 2002, GRADA, (vychází ročně). Dana Kovanicová a kol., Finanční účetnictví, POLYGON, Obchodní zákoník + Komentář, 7. vydání. Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Harna L. Konsolidovaná účetní závěrka komentář, BILANCE, Praha 2002., ISBN X Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: Zaúčtujte úroky placené z půjčky na budovanou investici. Který okamžik je rozhodující pro změnu účtování? Zaúčtujte snížení ceny akcií rozvahově a výsledkově. Jaké jsou podmínky? Kdy je který způsob povolený, a který je opatrnější a proč?

9 9 Druhé dílčí téma Cíl: Poznat princip leasingu dlouhodobého majetku, jeho podíl při investicích do nemovitostí. Další je informace o zásobách, jako významné složce oběžných aktiv. Tento tematický celek je rozložen do těchto dílčích témat: Leasingy 17. Investice do nemovitostí 40. Zásoby 2. K druhému z dílčích témat si prostudujte pečlivě: 1) Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2008, ANAG, (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony. ISBN K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního. Část II, kap.3. Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek, kap. 4. Zásoby, kap.14, Finanční leasing hmotného majetku a nájemné. 2) Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN (str. 61 až 72) 3) Dvořáková Dana, Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, Computer Press. a.s.. Brno, 2008, IBSN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 4) Šrámková A., Janoušková M. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, ISU, Praha 2008, ISBN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 5) Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., 6) Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). Při studiu věnujte pozornost zejména těmto problémům: Leasing, jeho vliv na bilanční sumu při užití a při. Odlišnost účtování leasingu dle a.nemovitosti pro vlastní užívání a nemovitosti určené na obchod. Co se zahrnuje do zásob podle a. Důležité pojmy: Vnitřní úroková míra. Finanční leasing Zásoby-účtování způsobem A a způsobem B. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli porozumět problémům: Účtování leasingu podle. Výpočet vnitřní úrokové míry.

10 10 Investice do nemovitostí, jak se projeví v nákladech. Rozdílné složení zásob účtovaných podle. Zodpovědět následující otázky: Kdy je výhodnější leasing a kdy úvěr, jejich výhody a nevýhody? Pro jaké podniky je výhodnější účtování zásob způsobem A a kdy B? Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a indentifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Jana Kunešová-Skálová a kol., Podvojné účetnictví 2002, GRADA, (vychází ročně). Dana Kovanicová a kol., Finanční účetnictví, POLYGON, Obchodní zákoník + Komentář, 7. vydání. Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: Proveďte a porovnejte účtování leasingové operace podle a. Třetí dílčí téma Cíl: V tomto tématu jde o poznání jak využívat finanční nástroje. Rovněž je pozornost věnována důsledkům změn směnných kurzů cizích měn. Zaměstnanecké požitky se rovněž týkají financí a jsou předmětem objasňování. Účtování a vykazování státních dotací. Tento tematický celek je rozložen do těchto dílčích témat: Finanční nástroje, presentace a zveřejňování 32 Finanční nástroje, účtování a oceňování 39 Důsledky změn směnných kurzů cizích měn 21 Zaměstnanecké požitky 19 Vykazování státních dotací a zveřejnění státní podpory 20 K třetímu z dílčích témat si prostudujte pečlivě: 1) Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2008, ANAG, (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony. ISBN K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního. Část II, kap. 5 Dlouhodobý a krátkodobý finanční majetek, kap. 10 kurzové rozdíly, kap. 12 Dotace a jejich účtování.

11 11 2) Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN (str. 72 až 84) 3) Dvořáková Dana, Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, Computer Press. a.s.. Brno, 2008, IBSN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 4) Šrámková A., Janoušková M. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, ISU, Praha 2008, ISBN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 5) Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., 6) Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). Při studiu věnujte pozornost zejména těmto problémům: Podstata a význam různých finančních nástrojů, jejich oceňování. Účtování finančních nástrojů, včetně využití podrozvahových účtů. Výpočet a účtování směnných kurzů cizích měn. Mzdové účetnictví. Zvláštnosti dotací při odpisování dlouhodobého majetku, pořízeného s jejich účastí. Důležité pojmy: Státní a jiné dotace. Finanční nástroje, např. opce. Směnný kurz cizích měn. Zaměstnanecké požitky, nárokové a nenárokové. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli porozumět problémům: Podstatě a významu finančních nástrojů, kdy je užitečné jejich použití. Problematice směnných kurzů cizích měn, způsobu jejich určování, účtování a vykazování. Otázce zaměstnaneckých požitků, a to i nepeněžních. Jejich účtování, vykazování a zdaňování. Problematika těchto zaměstnaneckých požitků: a) krátkodobé jako platy, příspěvky na soc. a zdrav. pojištění, dovolená, nepeněžní požitky aj. b) po skončení pracovního poměru-penze, životní pojištění, zdravotní péče. c) ostatní dlouhodobé požitky jako věrnostní, studijní dovolená, dlouhodobá pracovní neschopnost, podíly splatné po více jak roce. d) požitky při předčasném ukončení pracovního poměru. e) odměny vázané na vlastní kapitál. Úloze státních dotací a podpor. Jejich formy a způsobu účtování a vykazování. Zodpovědět otázky: Je užití finančních nástrojů povinné? Co podstupujeme bez užívání finančních nástrojů? Jakou úlohu hraje tzv. kolektivní smlouva pro stanovování zaměstnaneckých požitků? Kdy je možné obdržet dotaci, státní a popř. i od EU? Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů:

12 12 Zaúčtujte státní dotaci při získávání nemovitosti dodavatelským způsobem, byl přijat bankovní úvěr, zaúčtujte úroky, stanovte od kdy se započne odpisování. Konkrétní číselné hodnota si sami zvolte.

13 13 Metodický list III. První dílčí téma Cíl: Seznámit se tím, mění-li se ceny a jejich vliv na účtování a vykazování. To se blíží i situaci v hyperinflační ekonomice. Výnosy a náklady jsou rovněž středem pozornosti, rovněž tak rezervy a podmíněná aktiva. Tento tematický celek je rozložen do těchto dílčích témat: Informace odrážející dopady měnících se cen 15. Vykazování v hyperinflačních ekonomikách 29. Zisk na akcii 33. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte pečlivě: 1) Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2008, ANAG, (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony. ISBN K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního. Část II, kap. 15 Účtování v kapitálových společnostech. 2) Baloušek R. Schránil P. Harmonizace účetnictví (sylabus přednášek) VŠFS, Praha 2007, ISBN (str. 84 až 88) 3) Dvořáková Dana, Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS, Computer Press. a.s.. Brno, 2008, IBSN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 4) Šrámková A., Janoušková M. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví, ISU, Praha 2008, ISBN (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). 5) Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., 6) Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha (pro příslušné /IFRS viz. Baloušek, Schránil). Při studiu věnujte pozornost zejména těmto problémům: Rychle se měnící ceny existují i v naší ekonomice, jejich řešení se odráží např. ve výnosech a nákladech apod. Pojem hyperinflační ekonomika u nás zatím prakticky neznáme, bude však nutné věnovat i tomuto fenoménu náležitou pozornost. Zisk na akcii je nyní velice důležitou veličinou, ovšem je tu problém, zda bude dividenda vyplácena, či peníze použije společnost jinak. Je nutné se zabývat tím, jak to má vliv na cenu akcie a tedy i na zisk při jejím prodeji. Zodpovědět otázky: Inflace- je to příznivý fenomén, či by byla lepší deflace? Znáte příklady kdy a kde vznikla hyperinflace a jaké měla důsledky? Ekonomická situace, finanční trh a ceny akcií, jaké jsou tu souvislosti?

14 14 Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a indentifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Jana Kunešová-Skálová a kol., Podvojné účetnictví 2002, GRADA, (vychází ročně). Dana Kovanicová a kol., Finanční účetnictví, POLYGON, Obchodní zákoník + Komentář, 7. vydání. Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Zaměstnanecké požitky Problematika těchto zaměstnaneckých požitků: a) krátkodobé jako platy, příspěvky na soc. a zdrav. pojištění, dovolená, nepeněžní požitky aj. b) po skončení pracovního poměru-penze, životní pojištění, zdravotní péče. c) ostatní dlouhodobé požitky jako věrnostní, studijní dovolená, dlouhodobá pracovní neschopnost, podíly splatné po více jak roce d) požitky při předčasném ukončení pracovního poměru e) odměny vázané na vlastní kapitál 26 Penzijní plány Tvorba zvláštních fondů, poskytování příspěvků. Dobrovolné příspěvky do penzijních fondů a zdaňování.

15 15 20 Vykazování státních dotací a zveřejnění státní podpory Požitky zaměstnanců a jejich vliv na efektivitu hospodaření. Důležité pojmy: Zaměstnanecké požitky, nárokové a nenárokové. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce státních příspěvků a dotací při jejich zúčtování 2. Znát pojem zaměstnaneckých akcií, zúčtování disážia. 3. Zaměstnanecké požitky z hlediska nákladů a zdaňování, připočitatelné položky, nejde-li o nárokové požitky. Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a identifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Obchodní zákoník + Komentář, 7. vydání, 536 až 565 Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Zaúčtujte vydání zaměstnaneckých akcií za sníženou cenu oproti nominálu, úloha disážia. 2. Sestavte zaúčtování mzdových nároků-nákladů brutto až po výplatu čisté mzdy a úhrady daně a pojištění, je-li zde také zvýšené pojistné oproti zákonnému. Druhé dílčí téma-vykazování výnosů. Cíl: Popsat a vysvětlit dopady těchto různých metodik účtování výnosů podle diferencí v níže uvedené tabulce. K druhému z dílčích témat (Vykazování výnosů) si prostudujte pečlivě: Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2004, ANAG, ISBN (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony).. K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního, Oddíl II. kap.8. Náklady, výnosy a výsledek hospodaření. Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., str. 1033, Mezinárodní účetní standard 11 Stavební smlouvy, 33 Zisk na akcii.

16 16 Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, uvedených v tabulkách přílohy. Hlavními problémy jsou způsoby účtování všech níže uvedených výnosů podle s co nejvyšším uplatňováním. Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Úloze výnosových úroků, jejich zdaňování. Metodě procenta dokončení. Důležité pojmy: Výnosové úroky. Přechod rizika na kupujícího. Metoda dokončených kontraktů. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce výnosových úroků, jejich zdaňování. 2. Znát rozdílné pojetí metody dokončených kontraktů a metody procenta dokončení.. Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a identifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Dana Kovanicová Finanční účetnictví světový koncept, POLYGON, 2002, str Jana Kunešová-Skálová a kol., Podvojné účetnictví 2002, GRADA, (vychází ročně), str Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Popište metodu procenta dokončení a metodu dokončených kontraktů, jejich rozdíly, zhodnoťte výhody. Třetí dílčí téma-účetní závěrka. Cíl: Popsat a vysvětlit dopady různých způsobů vytváření finančních výkazů podle diferencí v níže uvedené tabulce. Ke třetímu z dílčích témat (Účetní závěrka) si prostudujte pečlivě: Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2006, ANAG, ISBN (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony), v r.

17 K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního, Oddíl III. kap.1 a 2. Účetní závěrka, str. 233 až 269. Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., str. 1033, Mezinárodní účetní standard 1 Sestavování a zveřejňování účetní závěrky, 10 Události po rozvahovém dni, 34 Mezitímní účetní výkaznictví, 7 Výkazy peněžních toků. Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, uvedených v tabulkách přílohy část II.: Hlavními problémy jsou způsoby účtování všech níže uvedených výnosů podle s co nejvyšším uplatňováním. Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Měna vykazovaná v účetní závěrce, podle i možno užít cizí měny. Formát rozvahy a výsledovky. Výjimečné a mimořádné položky. Výkaz peněžních toků, přímá a nepřímá metoda sestavení. Důležité pojmy: Formát finančních výkazů. Změny účetních pravidel. Součásti účetní závěrky. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce tvorba finančních výkazů 2. Znát vykazování změn vlastního kapitálu. 3. Znát možnosti pro opravu zásadních chyb.. Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a identifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Dana Kovanicová, Finanční účetnictví světový koncept, POLYGON 2002, ISBN , str. 311 až 349. František Freiberg, Cash Flow, řízení likvidity podniku, MANAGEMENT PRESS, Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Stanovte vliv změn položek aktiv a pasiv na přírůstek či úbytek finančních prostředků podniku. 2. Sestavte vzor přílohy k účetní závěrce. Čím se liší podle a podle.

18 18 Mezinárodní účetní standardy Metodický list III. Tento tematický celek je rozložen do těchto dílčích témat: a) Konsolidovaná účetní závěrka b) Podnikové kombinace První dílčí téma-konsolidovaná účetní závěrka. Cíl: Popsat význam a principy sestavování konsolidované účetní závěrky, týkající se finančních výkazů. Zdůvodnit pro koho je konsolidace účetní závěrky nutná a pro koho je irelevantní. Objasnit dceřinného a přidruženého podniku a podniku Join Venture a postup při konsolidaci jejich závěrky. K prvnímu z dílčích témat (Konsolidovaná účetní závěrka) si prostudujte pečlivě: Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2006, ANAG, ISBN (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony). K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního, Oddíl III. kap.4. Konsolidovaná účetní závěrka. Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., str. 1033, Mezinárodní účetní standard 27 Konsolidovaná účetní závěrka, 29 Vykazování v hyperinflačních ekonomikách. Lubomír Harna, Konsolidovaná účetní závěrka-komentář, BILANCE Praha, 2002.ISBN X Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, níže uvedených v tabulkách: Hlavními problémy jsou způsoby účtování všech níže uvedených pasiv podle s co nejvyšším uplatňováním. Předmětem studia je při konsolidaci: a) definice subjektů, podléhajících konsolidaci b) Rozdíly mezi konsolidací podle a podle c) Problémy s hyperinflací při konsolidaci zahraniční pobočky jí postižené Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Definování mateřského, dceřinného, přidruženého podniku a Joint Venture. Různé typy konsolidace-úplná, ekvivalentní, poměrná a obratová. Zahraniční subjekty, přepočet měn. Hyperinflace u zahraničního subjektu. Důležité pojmy: Mateřský, dceřinný, přidružený podnik a Joint Venture. Konsolidace úplná, ekvivalentní, poměrná, obratová. Hyperinflace

19 19 Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce stanovení druhu podniku např. mateřský atd. 2. Znát princip různých druhů konsolidace. 3. Znát účel konsolidace a přepočet majetku (due diligence) u dceřinného a přidruženého podniku. Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a identifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: V současnosti zejména: Lubomír Harna, Konsolidovaná účetní závěrka-komentář, BILANCE, Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Stanovte konsolidaci tří subjektů, kde vedle MP je DP a PP. 2. Jmenujte výjimky, kdy je možné subjekt vyloučit z konsolidace podle a podle. Druhé dílčí téma-podnikové kombinace. Cíl: Popsat význam a možnosti kombinací podniků koupí, splynutím a předpisy které to umožňují.jak postupovat v případě nejen hmotného majetku, ale třeba též v otázkách přebírání goodwillu. K druhému z dílčích témat (Podnikové kombinace) si prostudujte pečlivě: Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2006, ANAG, ISBN (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony), v r K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního, Zákon č. 563/1991 Sb. o účetnictví ve smyslu všech novel, 24 Způsoby oceňování. Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., str. 1033, Mezinárodní účetní standard 22 Podnikové kombinace, 28 Investice do přidružených podniků, 35 Ukončované činnosti, 36 Snížení hodnoty aktiv. Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, uvedených v tabulkách přílohy část III. Hlavními problémy jsou způsoby účtování všech níže uvedených pasiv podle s co nejvyšším uplatňováním. Předmětem studia je: a) typy podnikových kombinací, koupě, spojování majetkových podílů, b) zveřejňování kombinací, c) goodwill a vznik konsolidačních rozdílů.

20 20 Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Různé typy spojování podniků, dovolená a nedovolená spojení. Koupě a úprava reálné hodnoty-due diligence. Odkupování menšinových majetkových účastí. Důležité pojmy: Fúze, odkoupení, spojení, akvizice, kdy je přípustný kartel.. Spojení podílů. Aktivní a pasivní konsolidační rozdíl. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce spojování podniků a podílů. 2. Znát princip různých druhů spojování podílů. 3. Znát účel přepočtu majetku (due diligence). Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a identifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou seznámit v: Obchodní zákoník zákon č. 513/1991 Sb.vč. novel 56 až komentář, C. H. BECK 2002 Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Kdy není možné spojování podniků. 2. Kdy je vytvoření kartelu možné (nelze mu zabránit) a kdy není povolen.

21 21 Mezinárodní účetní standardy Metodický list IV. Tento tematický celek je rozložen do těchto dílčích témat: a) Kapitálové nástroje,deriváty a zajištění b) Ostatní účetní postupy a vykazování První dílčí téma-kapitálové nástroje, deriváty a zajištění. Cíl: Seznámit se s kapitálovými nástroji a zejména s deriváty a jejich v současnosti stále stoupající úlohou zejména při zajišťování finančních investic. K prvnímu z dílčích témat (Kapitálové nástroje, deriváty a zajištění) si prostudujte pečlivě: Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka v r. 2006, ANAG, ISBN (vychází ročně poč. roku, zachycuje všechny novely, účetní i daňové zákony). K tomu eventuelně vydání dalších roků až do roku aktuálního, Oddíl II. kap.6. Dlouhodobý a krátkodobý finanční majetek Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., str. 1033, Mezinárodní účetní standard 29 Vykazování v hyperinflačních ekonomikách, 39 Finanční nástroje: účtování a oceňování, Dana Kovanicová, Finanční účetnictví, světový koncept, POLYGON 2002, ISBN , str. 193 až 220. Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, v tabulkách v příloze část IV.: Hlavními problémy jsou způsoby účtování podle s co nejvyšším uplatňováním. Předmětem studia je: a) definice derivátů a jejich užití, b) Pořízení vlastních akcií a vyřešení jejich držení, c) Problémy s hyperinflací, využití derivátů, Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Různé typy derivátů a jejich funkce při zajišťování finančních operací, Kapitálové nástroje, Oceňování derivátů. Důležité pojmy: Deriváty, zajišťovací deriváty. Neúčinnost derivátového zajištění, vykázání. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce podstaty derivátů. 2. Znát jejich zajišťovací funkce.

22 22 Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a identifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s tematikou derivátů seznámit v: Baloušek-Schránil, Podvojné účetnictví v bankách, C. H. BECK, 2002 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Vyjádřete úlohu zajišťovacích derivátů. 2. Zajišťování investic do zahraničních subjektů. Druhé dílčí téma-ostatní účetní postupy a vykazování. Cíl: Objasnit takové účetní postupy jako jsou výpočet zisku na akcii, transakce se spřízněnými subjekty, vykazování podle segmentů, ukončení činnosti, události po rozvahovém dni, průběžné účetní závěrky a provozní a finanční rozbor.. K druhému z dílčích témat (Ostatní účetní postupy a vykazování) si prostudujte pečlivě: Mezinárodní účetní standardy 2 000, HZ Praha s.r.o., str. 1033, Mezinárodní účetní standard 33 Zisk na akcii, 34 Mezitímní účetní výkaznictví, 35 Ukončované činnosti, 10 Události po rozvahovém dni, 14 Vykazování podle segmentů. Dana Kovanicová, Finanční účetnictví, světový koncept, POLYGON 2002, ISBN , str. 409 až 449 Finanční analýza.. Krupová L. v příkladech, I až III díl, VOX Praha Uvedené rozdíly v účtování podle jednotlivých účtových soustav, v tabulkách v příloze část IV.: Hlavními problémy jsou způsoby účtování podle s co nejvyšším uplatňováním. Předmětem studia je: a) Vykazování podle segmentů, b) Ukončení činnosti c) Finanční analýza Při studiu věnujte pozornost zejména problémům: Různé typy derivátů a jejich funkce při zajišťování finančních operací, Kapitálové nástroje, Oceňování derivátů.

23 23 Důležité pojmy: Mezitímní závěrka. Vykazování podle segmentů Provozní a finanční rozbor. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli: 1. Mít jasno v otázce vykazování podle segmentů. 2. Umět účtovat při zakončování činnosti podniku 3. Zaúčtování událostí po rozvahovém dni. Pokud jste čemukoliv z uvedených textů (pojmu, problému, či otázce) neporozuměli, pokuste se přesně (písemně) vyjádřit problém či otázku, která se Vám zdá nejasná. Pokud jste se setkali v dřívějším studiu, praxi či jiné než uvedené literatuře s jiným vymezením pojmů či jiným řešením problému než jste nalezli v uvedené literatuře, uveďte je a srovnejte je s vymezením či řešením, které jste nalezli v uvedené literatuře. Pokuste se přesně určit vzájemné odlišnosti a identifikovat jejich příčiny (zdroje) Hlouběji a obšírněji se můžete s tematikou Ostatní účetní postupy a vykazování seznámit v: Petr Ryneš, Podvojné účetnictví a účetní závěrka 2002 (dále i vydání pro další roky) Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se (písemně) o řešení těchto problémů: 1. Vyjádřete úlohu zajišťovacích derivátů. 2. Zásady pro transakce se spřízněnými subjekty podle a 3. Zásady pro provozní a finanční rozbor.

24 24 Příloha k metodickým listům Mezinárodní účetní standardy I. Všeobecné požadavky ( České účetní předpisy) Historické ceny Oceňování v historických cenách s výjimkou specifických složek majetku (např. derivátů a některých cenných papírů), které se přeceňují na reálnou hodnotu. K přeceňování na reálnou hodnotu dochází i při přeměnách společností. Oceňování v historických cenách, ale nehmotná aktiva, dlouhodobý hmotný majetek a investice do nemovitostí mohou být přeceněny. Finanční deriváty, vybraná zemědělská aktiva a převážná část cenných papírů musí být přeceňována Přecenění nejsou možná s výjimkou některých cenných papírů a derivátů oceňovaných v reálné hodnotě. Priorita věrného zobrazení skutečnosti Pokud ve výjimečných případech některá z daných účetních metod zastírá skutečný stav, je účetní jednotka povinna zvolit jinou možnost a postupovat tak, aby byl podán věrný a poctivý obraz. Ve výjimečných případech lze standardům nadřadit zásadu věrného zobrazení skutečnosti. Srovnatelné s. První aplikace daného účetního systému Není přímo relevantní všechny podniky musí od svého vzniku účtovat v souladu s ČS zákony Vyžaduje se připravit finanční výkazy jako kdyby podnik vždy vykazoval podle Není všeobecně stanoveno, každý standard určuje samostatně odpovídající postup při prvním použití II. Účtování aktiv Nabytý nehmotný majetek Provést aktivaci, pokud jsou splněna určující kritéria pro vymezení nehmotného majetku, odpisovat po dobu životnosti, vyplývající z odpisového plánu. Přecenění nejsou povolena! Provést aktivaci, pokud jsou splněna určující kritéria; nehmotný majetek se amortizuje po dobu životnosti, obvykle ne déle než 20 let. Přecenění jsou možná ve výjimečných případech! Aktivovat koupená nehmotná aktiva, odpisovat během doby použitelnosti a posuzovat zda nedochází ke snížení hodnoty. Nehmotný majetek s neomezenou dobou životnosti nemusí být amortizován, avšak musí se posuzovat, zda nedochází ke snížení hodnoty. Přecenění nejsou povolena! Nehmotný majetek vytvořený vlastní činností Náklady na výzkum a vývoj se aktivují za splnění určitých podmínek. Zaúčtovat náklady na výzkum do nákladů průběžně s tím, jak jsou vynakládány. Náklady na vývoj je možné aktivovat a amortizovat, jsou-li splněna přísná kriteria. Zaúčtovat náklady na výzkum a vývoj do nákladů průběžně a tím, jak jsou vynakládány. Některé náklady na vývoj softwaru a internetových stránek musí být aktivovány. Leasing - klasifikace Přednost formy před ekonomickou podstatou. Z tohoto důvodu je způsob účtování finančního a operativního leasingu shodný. Finanční leasing, pokud jsou převedena veškerá rizika a užitek plynoucí z vlastnictví. Priorita obsahu před formou. (vlastnictví a ne nájem) Obdobně jako podle, avšak podstatně náročnější formální požadavky.

25 25 Leasing - účtování pronajimatele Pronajímaný majetek je pronajimatelem aktivován v pořizovacích cenách a odpisován jak u finančního, tak u provozního leasingu. Výnosy z pronájmu se časově rozlišují po dobu pronájmu. Zaúčtovat splátky finančního leasingu jako pohledávku. Stanovit hrubé výnosy s cílem dosáhnout konstantní úrokové míry na základě metody čisté investice. Srovnatelné s, pro pronájem s výpůjčním kapitálem však platí specifické zásady. Dlouhodobý hmotný majetek Užití historických (v určitých případech reprodukčních) pořizovacích cen.přecenění umožněno pouze při koupi podniku nebo vkladu. Náhradní díly nejsou dlouhodobým majetkem. Uplatňovat princip historických cen nebo přeceněných hodnot. Častá přecenění celých kategorií dlouhodobého majetku jsou nezbytná v případě, že jsou užívány přeceňované částky. Přeceňování není možné. Aktivace nákladů spojených s úvěrovými zdroji Povinné pro úroky během výstavby dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Úroky z úvěrů na pořízení cenných papírů a podílů se neaktivují. Umožněno pro majetek vyhovující předepsaným podmínkám. Povinné tehdy, pokud se týká výstavby majetku vyhovujícího předepsaným podmínkám. Investice do nemovitostí Neexistuje konkrétní předpis. Srovnatelné s USA. Oceňovat pořizovací cenou sníženou o oprávky nebo reálnou hodnotou. Změny do výsledovky. Účtovat jako ostatní majetek, uplatňovat princip historických cen. Snížení hodnoty (Znehodnocení dlouhodobého majetku impairment ). Pouze obecné požadavky k zohlednění možného snížení hodnoty. Žádné detailní instrukce pro vyčíslení snížení hodnoty. Rozlišováno buď trvalé znehodnocení, vykazováno odpisem nebo dočasné znehodnocení, jsou tvořeny opravné položky, které jsou po uplynutí dočasného znehodnocení zrušeny V případě snížení hodnoty odepsat dlouhodobý majetek na čistou prodejní cenu nebo užitnou hodnotu vypočtenou metodou diskontovaných peněžních toků, je-li nižší. Následné zrušení ztrát povoleno v určitých případech. Pro majetek určená k používání přezkoumání snížení hodnoty na základě nediskontovaných peněžních toků. Pokud je jejich hodnota nižší než zůstatková hodnota, kvantifikovat snížení hodnoty metodou diskontovaných peněžních toků. Zrušení ztrát zakázáno. Pro majetek určený k prodeji kvantifikovat snížení hodnoty na základě nižší částky z účetní a reálné hodnoty. Zásoby Srovnatelné s, kromě LIFO metody, která není přípustná. Výkaz v pořizovací ceně nebo čisté realizovatelné hodnotě, je-li nižší; uplatňovat metodu FIFO, LIFO nebo metodu váženého aritmetického průměru s cílem stanovit náklady. V základě srovnatelné s, běžněji se užívá metody LIFO. Finanční aktiva-oceňování Srovnatelné s. Cenné papíry (CP) k obchodování omezeny na CP obchodované na burzách. Regulované finanční instituce účtují realizovatelné CP do výsledovky, ostatní povinně do vlastního kapitálu. Podle zatřídění investice-je-li drženo do splatnosti, oceňována naběhlou hodnotou (cenou pořízení a naběhlým úrokem) jinak reálnou hodnotou. Nerealizované zisky a ztráty z cenných papírů k obchodování se vykazují ve výsledovce a realizovatelných cenných papírů buď ve výsledovce nebo přímo ve vlastním kapitálu. Srovnatelné s s tím, že nerealizované zisky a ztráty z realizovatelných cenných papírů se účtují do tzv. Výkazu ostatních komplexních výnosů (Other Comprehensive Income). Odúčtování finančních aktiv Účetní předpisy se řídí právní formou. Regulované finanční instituce srovnatelné s.

26 26 Aktiva jsou vykazována a vyňata z rozvahy na základě kontroly. Srovnatelné s. Právní izolace majetku i v případě konkurzu nebo vyrovnání je podmínkou pro jeho vynětí z rozvahy. III. Účtování pasiv Rezervy - všeobecně Obecně srovnatelné s, ale podle české legislativy se tvoří např. rezervy i na budoucí opravy dlouhodobého hmotného majetku (není povoleno podle ). Regulované finanční instituce srovnatelné s. Vykázat rezervy vztahující se k současným závazkům z minulých událostí, pokud lze spolehlivě odhadnout pravděpodobný odliv zdrojů. Srovnatelné s, samostatná pravidla pro konkrétní situace (náklady na odstupné zaměstnancům, ekologické závazky, podmíněné ztráty apod.). Rezervy - restruktualizace Na základě schváleného programu restruktualizace lze tvořit rezervu na tuto restruktualizaci. Vytvořit rezervy na restruktualizaci, pokud existuje podrobný formalizovaný plán restruktualizace a pokud byl již zveřejněn nebo byla zahájena jeho realizace. Srovnatelné s, vytvořit restruktualizační rezervy, pokud je vedení odhodláno restruktualizaci uskutečnit a bylo oznámeno nedobrovolné propouštění zaměstnanců. Nepředvídatelné události Srovnatelné s. Vykázat případné ztráty a pravděpodobné zisky. Srovnatelné s. Odložená daň - obecný přístup Srovnatelné s. O odložené dani účtují povinně jen podniky ve skupině regulované finanční instituce a společnosti s povinností auditu. Použít úplnou závazkovou metodu na základě všech dočasných rozvahových rozdílů. Vykázat odloženou daňovou pohledávku, pokud je pravděpodobná její realizace. Srovnatelné s, ale US předpisují vykázání plné odložené daňové pohledávky a poté vytvoření opravné položky, pokud je pravděpodobnost realizace menší než 50%. Mnoho specifických rozdílů. Odložená daň - hlavní výjimky Není upraveno, obecně srovnatelné s. Neodčitatelný goodwill a dočasné rozdíly z výchozího rozpoznání aktiv a závazků, které neovlivňují účetní nebo daňový zisk. Srovnatelné s. Státní příspěvky a dotace Srovnatelné s. O investiční dotace je snižována pořizovací cena majetku. Vykázat jako výnosy příštích období a amortizovat. O investiční dotace je možné snížit pořizovací cenu majetku. Srovnatelné s. Leasing účtování nájemce Nájemce neaktivuje majetek a nevykazuje ani související závazek. Účtování finančního a operativního leasingu je shodné, nájemné je promítnuto do nákladů rovnoměrně. U regulovaných finančních institucí se objevuje i přístup srovnatelný s. Zaúčtovat finanční leasing jako majetek a budoucí platbu nájemného jako závazek. Odpisuje se obvykle po dobu životnosti majetku. Rovnoměrně rozdělit splátky nájemného tak, aby byla u nesplaceného závazku dosažena konstantní úroková sazba. Nájemné z provozního leasingu by obecně mělo být promítnuto do nákladů rovnoměrně. Srovnatelné s.

27 27 Leasing-prodej a zpětný pronájem ( sale and lease-back ). Transakce z prodeje a zpětného pronájmu nejsou předpisem upraveny. Právní forma transakce má přednost před ekonomickou podstatou. Časově rozlišit a odpisovat zisk vznikající z prodeje a zpětného finančního pronájmu. V případě provozního leasingu závisí vykázání zisku na porovnání výnosů z prodeje s reálnou hodnotou daného dlouhodobého majetku. Odložit a odpisovat zisky až do určitých limitů. Okamžitě vykázat ztráty. U transakcí s nemovitostmi platí specifická přísná kriteria. Finanční závazky-klasifikace Účetní postupy se právní formou, instrumenty, které nejsou akciemi, klasifikovat jako závazky. Klasifikovat kapitálové nástroje podle podstaty závazků emitenta. Povinně umořitelné prioritní akcie se obecně považují za závazky, nikoliv za vlastní kapitál. Obecné instrumenty, které nejsou akciemi, klasifikovat jako závazky, pokud existuje povinnost převést ekonomické užitky. Prioritní umořitelné akcie tvoří obvykla střední kategorii (mezi dluhy a vlastním kapitálem). Konvertibilní dluh Účetní postupy se řídí právní formou, konvertibilní dluh je závazkem, s výjimkou regulovaných finančních institucí, kde je řešení obdobné. Rozlišit při účtování o konvertibilním dluhu příjmy vztahující se k vlastnímu kapitálu a příjmy vztahující se k dluhu. Konvertibilní dluh je obvykle závazek. Odúčtování finančních závazků Účetní postupy se řídí právní formou. Regulované finanční instituce srovnatelné s. Závazek je vyjmut při vypořádání. Rozdíl mezi účetní hodnotou a zaplacenou částkou je vykázán ve výsledovce. Srovnatelné s. IV. Vykazování nákladů Nákladové úroky Srovnatelné s, efektivní úrokovou sazbu využívají pouze regulované finanční instituce. Nákladové úroky jsou vykazovány na akruální bázi. Pro amortizaci veškerých finančních nákladů se používá metoda efektivní úrokové sazby. Srovnatelné s, metoda efektivní úrokové sazby je známá jako úroková metoda. Zaměstnanecké dávky-jiné Účtování o dávkách při odchodu do důchodu není řešeno žádným předpisem. V praxi se používá účtování do mzdových nákladů podle peněžních toků. Vytváření rezerv pro dávky odstupného při ukončení pracovního poměru. Dávky po odchodu do důchodu vyúčtovat jako důchody. Jsou rovněž stanoveny zásady pro dávky odstupného při ukončení pracovního poměru a ostatní dávky po skončení pracovního poměru a dlouhodobé zaměstnanecké dávky. Dávky odstupného při ukončení pracovního poměru vyúčtovat jako důchody. Srovnatelné s pokud jde o dávky po odchodu do důchodu. Více detailní předpisy pro požitky při ukončení zaměstnaneckého poměru. Dávky odstupného při ukončení pracovního poměru srovnatelné s. Zaměstnanecké akcie jako forma odměňování Neexistuje standard na vykazování nebo oceňování položek. Požaduje se zveřejnění akcií užitých jako formy odměňování členů představenstva, dozorčí rady a vedoucích zaměstnanců. Požaduje se vykázání, ale neexistuje standard nebo návrh upravující zásady vyčíslení.

Mezinárodní účetní standardy Harmonizace núčetnictví Metodický list I.

Mezinárodní účetní standardy Harmonizace núčetnictví Metodický list I. 1 Mezinárodní účetní standardy Harmonizace núčetnictví Metodický list I. První dílčí téma-všeobecné požadavky Srovnání účetních soustav podle ČÚP (Českých účetních předpisů) a dále podle mezinárodních

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia II. ročníku. předmětu Účetnictví 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia II. ročníku. předmětu Účetnictví 2 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia II. ročníku předmětu Účetnictví 2 Název tematického celku : Účetní závěrka Cíl: Záměrem je objasnit význam, podstatu a tvorbu účetní závěrky.

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta financí a účetnictví Katedra finančního účetnictví a auditingu

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta financí a účetnictví Katedra finančního účetnictví a auditingu VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta financí a účetnictví Katedra finančního účetnictví a auditingu PROGRAMY jednosemestrálních kurzů celoživotního vzdělávání (v souladu s 60 zákona č. 111 /1998 Sb.,

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ZDROJE FINANCOVÁNÍ PODNIKU 2 Úvod

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ZDROJE FINANCOVÁNÍ PODNIKU 2 Úvod Metodické listy pro kombinované studium předmětu ZDROJE FINANCOVÁNÍ PODNIKU 2 Úvod Úvodní charakteristika a cíle předmětu: Předmět Zdroje financování podniku 2 navazuje na Zdroje financování podniku 1a

Více

1. soustředění (2 hod.)

1. soustředění (2 hod.) Metodický list kombinovaného studia předmětu MnJ - MANAGEMENT JAKOSTI Název tématického celku: Systémy jakosti 1. soustředění (2 hod.) Cíl: Cílem tématického celku je objasnit význam systému managementu

Více

odpovědnosti za škodu v pojištění občanských rizik, pojištění odpovědnosti členů

odpovědnosti za škodu v pojištění občanských rizik, pojištění odpovědnosti členů Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia PFO Metodické listy pro I.semestr 1. Charakteristika pojištění a přehled pojistných odvětví, sdružené formy pojištění. Pojištění majetku občanů

Více

Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy

Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy Metodický list č.1 Název tématického celku: Logistické systémy v přípravě nových výrobků

Více

(Aktualizovaná verze 05/06)

(Aktualizovaná verze 05/06) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Podnikové finance a finanční plánování (PFFP_2) (Aktualizovaná verze 05/06) Charakteristika předmětu: K finančnímu plánování je nutná znalost jak ekonomické

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Logistické systémy

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Logistické systémy VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy Metodický list č.1 Název tématického celku: Logistické systémy ve vývoji výrobků a

Více

STRATEGIE A ŘÍZENÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ

STRATEGIE A ŘÍZENÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Magisterské studium: 2 konzultace po 3 hodinách a 2 konzultace po 2 hodinách Způsob ukončení předmětu: Zkouška a zápočtový test Cílem předmětu je přispět k pochopení současného významu informačních systémů

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Mezinárodní finanční trhy Metodický list č.1 Název tématického celku: Mezinárodní finanční trhy Cíl: základním cílem tohoto tématu je charakterizovat

Více

OBSAH. Česká pojišťovna a.s. Obsah konsolidované účetní závěrky pro rok končící 31. prosincem 2003

OBSAH. Česká pojišťovna a.s. Obsah konsolidované účetní závěrky pro rok končící 31. prosincem 2003 Konsolidovaná účetní závěrka pro rok končící 31. prosincem 2003 Obsah konsolidované účetní závěrky pro rok končící 31. prosincem 2003 OBSAH Obsah...2 Konsolidované finanční výkazy...8 Konsolidovaná rozvaha...9

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Finanční management II

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Finanční management II Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Finanční management II Externí vlastní zdroje financování Externí zdroje: vlastní emise akcií, venture capital

Více

Anotace Finanční účetnictví B-Uc-A2 (pro rok 2011-2012)

Anotace Finanční účetnictví B-Uc-A2 (pro rok 2011-2012) 1 Anotace Finanční účetnictví B-Uc-A2 (pro rok 2011-2012) Pozn.: V podstatě platí i pro předmět Účetnictví 2 Předmět spočívá ve výkladu Účetní závěrky, Daně v účetnictví včetně Odložené daně, Cash flow

Více

ZPUSOBY OCEŇOVÁNÍ V ČR

ZPUSOBY OCEŇOVÁNÍ V ČR ZPUSOBY OCEŇOVÁNÍ V ČR Východiska : Zvolený způsob oceňování ovlivňuje velikost individuálních aktiv a dluhů podniku a tím i celková sumu aktiv a celkovou sumu dluhů. V návaznosti na výši těchto veličin

Více

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia předmětu

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia předmětu 1) Platební styk 2) Zásoby Cíl: 1) Účetní zobrazení hotovostních a bezhotovostních operací v podniku, vazeb mezi pokladnou a bankovním

Více

PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 31. PROSINCE 2003

PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA 31. PROSINCE 2003 PATRIA FINANCE, A. S. A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA KONSOLIDOVANÝ VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Poznámka 31. prosince 2003 31. prosince 2002 Úrokové výnosy 4 14 317 24 767 Úrokové náklady 4-8

Více

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA K 31. PROSINCI 2014 Výkaz zisku a ztráty (tis. Kč) Pozn. Výnosy z prodané elektřiny a plynu

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Anotace předmětu Obsahem výuky je výklad základní problematiky účtování pojišťoven, které zaujímají významné místo na českém finančním

Více

Telefónica O2 Czech Republic, a.s. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK KONČÍCÍ 31. PROSINCE 2007 SESTAVENÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ

Telefónica O2 Czech Republic, a.s. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK KONČÍCÍ 31. PROSINCE 2007 SESTAVENÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ Telefónica O2 Czech Republic, a.s. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK KONČÍCÍ 31. PROSINCE 2007 SESTAVENÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ Telefónica O2 Czech Republic, a.s. Účetní závěrka za

Více

OBSAH. 2 Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) 21

OBSAH. 2 Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) 21 OBSAH Seznam zkratek......................................... 10 Úvod................................................... 11 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví 13 1.1 Harmonizace účetnictví v Evropě......................

Více

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS specialista

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS specialista MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS specialista Číselný kód adepta (tento kód napište do levé spodní části každého dalšího použitého volného listu papíru s řešením příkladů) Kalkulačka (jméno

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Firemní cenová politika (N_FCP) Akademický rok 2009/10

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Firemní cenová politika (N_FCP) Akademický rok 2009/10 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Firemní cenová politika (N_FCP) Akademický rok 2009/10 Úvodní charakteristika předmětu: Jednosemestrální předmět Firemní cenová politika (N_FCP) je učebním

Více

Uplatnění akruálního principu v účetnictví subjektů soukromého a veřejného sektoru

Uplatnění akruálního principu v účetnictví subjektů soukromého a veřejného sektoru Uplatnění akruálního principu v účetnictví subjektů soukromého a veřejného sektoru Renáta Myšková Univerzita Pardubice This article describes the accrual principle and accrual basis. It is significant

Více

Sociologické problémy současného světa

Sociologické problémy současného světa Sociologické problémy současného světa Školní rok 2005/2006 letní semestr Přednášející: Prof. Ing. František Zich, DrSc Cíl předmětu: Seznámit studenty s problematikou otevřených aktuálních otázek soudobého

Více

501/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 6. listopadu 2002,

501/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 6. listopadu 2002, 501/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. listopadu 2002, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou bankami a jinými

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Konkurzní právo. Tematický celek číslo 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Konkurzní právo. Tematický celek číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Konkurzní právo Tematický celek číslo 1 Konkurz, subjekty, účastníci, konkurzní podstata Tematický celek je věnován vysvětlení pojmu konkurz, významu a

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ II

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ II Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ II Osnova 01. Význam a principy oceňování aktiv a pasiv v účetnictví 02. Oceňování dle zákona

Více

1. Úvod. V práci také naleznete příklad majetkové struktury podniku konkrétní firmy.

1. Úvod. V práci také naleznete příklad majetkové struktury podniku konkrétní firmy. Seminární práce ze Základů firemních financí Majetková struktura podniku Zpracoval(a): Feketová Klaudia Jurček Daniel Králová Hana Datum prezentace: 24. 03. 2004 V Brně dne 24. 03. 2004... P o d p i s

Více

MARKETING MĚST A OBCÍ I Metodický list č. 1

MARKETING MĚST A OBCÍ I Metodický list č. 1 MARKETING MĚST A OBCÍ I Metodický list č. 1 Tématické celky: 1. Vývoj marketingu měst a obcí; specifika marketingu služeb a neziskových organizací. 2. Typologie měst; životní cyklus místa; město/obec a

Více

v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU

v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU OHL ŽS, a.s. Burešova 938/17 660 02 Brno - střed Pololetní zpráva zpracovaná k 30. červnu 2009 v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU Podpis statutárního orgánu OHL

Více

Inflace, devizový kurs a translační devizová expozice (teoretické aspekty) #

Inflace, devizový kurs a translační devizová expozice (teoretické aspekty) # Inflace, devizový kurs a translační devizová expozice (teoretické aspekty) # Jaroslava Durčáková Vývoj kursu české koruny k americkému dolaru a k euru v posledních deseti letech zřejmě mnoho firem přesvědčil

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové organizace Název tématického celku: Úvod do problematiky neziskového sektoru Cíl: Cílem první přednášky je představit základní

Více

8. Odložená daňová pohledávka

8. Odložená daňová pohledávka ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 31.12.2013 (v celých tisících Kč) IČ 465 05 091 Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky DAKO-CZ, a.s. Sídlo nebo bydliště účetní jednotky a místo podnikání liší-li

Více

Anotace k předmětu Účetnictví pojišťoven

Anotace k předmětu Účetnictví pojišťoven Anotace k předmětu Účetnictví pojišťoven Obsahem výuky je výklad základní problematiky účtování pojišťoven, které zaujímají významné místo na českém finančním trhu. Výklad bude vycházet především z aktuálního

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 CÍL PUBLIKACE 1 PRÁCE S PUBLIKACÍ 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 MEZINÁRODNÍ HARMONIZACE ÚČETNICTVÍ 3 1.2 MEZINÁRODNÍ STANDARDY

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: Peníze, úrok a finanční trh Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače

Více

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA INVENTARIZACE - inventarizace fyzická a dokladová - inventarizace majetku (všech účtů aktiv) - inventarizace závazků (vlastní kapitál a cizí zdroje) - zjištění a vypořádání, zaúčtování

Více

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ

Více

129 ŘEŠENÍ ZKOUŠKA IFRS SPECIALISTA 6/2009

129 ŘEŠENÍ ZKOUŠKA IFRS SPECIALISTA 6/2009 129 ŘEŠENÍ ZKOUŠKA IFRS SPECIALISTA 6/2009 1 (a) Konsolidovaný výkaz o finanční situaci skupiny Liška za rok končící 31. 12. 2008 tis. Kč Pozemky, budovy a zařízení (7 680 + 4 970 + 70 10 výpočet (i))

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

na základě kterého byl nabyt příslušný majetek. Podobně jako při koupi se zaúčtuje nabytí a

na základě kterého byl nabyt příslušný majetek. Podobně jako při koupi se zaúčtuje nabytí a 3. přednáška Leasing Rozlišení : a) Běžný operativní leasing účtuje se shodně s ČÚS, nájemné do nákladů na běžnou činnost b) Kapitálový leasing - rozdíly oproti ČÚS ad b) Východisko: Leasingová dohoda

Více

Euro měna v Mezinárodních účetních standardech a v českém účetnictví #

Euro měna v Mezinárodních účetních standardech a v českém účetnictví # Euro měna v Mezinárodních účetních standardech a v českém účetnictví # Jaroslava Roubíčková * Měna euro je v současné době samostatnou cizí měnou obdobně jako USD, CHF a jiné cizí měny. Nejen zahraničně

Více

P íloha. 1 P ehled provád cích vyhlášek k zákonu o ú etnictví

P íloha. 1 P ehled provád cích vyhlášek k zákonu o ú etnictví Seznam p íloh P íloha. 1 P ehled provád cích vyhlášek k zákonu o ú etnictví...87 P íloha. 2 P ehled eských ú etních standard pro podnikatele...88 P íloha. 3 P ehled Mezinárodních ú etních standard IAS...89

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 Cíl publikace 1 Práce s publikací 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 Mezinárodní harmonizace účetnictví 3 1.2 Mezinárodní standardy

Více

Správní právo 2. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte kapitolu V. Správní právo obecná část (pro. Jur.D. Hendrych)

Správní právo 2. K prvnímu z dílčích témat si prostudujte kapitolu V. Správní právo obecná část (pro. Jur.D. Hendrych) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Správní právo 2 Název tématického celku: Správní trestání Základním cílem tematického celku je objasnit strukturu právních deliktů, a vysvětlit právní rámec

Více

Lenka Zahradníčková lenkazah@kpm.zcu.cz 15. 12. 2013

Lenka Zahradníčková lenkazah@kpm.zcu.cz 15. 12. 2013 Lenka Zahradníčková lenkazah@kpm.zcu.cz 15. 12. 2013 BSC Opakování Test Nástroj implementace a hodnocení výkonnosti podniku Komplexní měřítko Norton, Kaplan 4 perspektivy Finanční Zákaznická Interních

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: TRENDY V OBLASTI ÚČETNÍHO ZOBRAZENÍ BANKOVNÍCH OBCHODŮ Cíl: Vysvětlit současný přístup

Více

METODICKÝ LIST PRO PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ KOMBINOVANÉHO MAGISTERSKÉHO STUDIA MARKETING MĚST A OBCÍ II

METODICKÝ LIST PRO PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ KOMBINOVANÉHO MAGISTERSKÉHO STUDIA MARKETING MĚST A OBCÍ II METODICKÝ LIST PRO PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ KOMBINOVANÉHO MAGISTERSKÉHO STUDIA MARKETING MĚST A OBCÍ II Tématické celky: 1. Strategický řídící proces (analýza, plánování, implementace, kontrola); situační analýza

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol Obsah podle jednotlivých kapitol P edmluva 1 1 Mezin rodnì harmonizace ËetnictvÌ a ËetnÌho v kaznictvì 3 1.1 MEZINÁRODNÍ HARMONIZACE ÚČETNICTVÍ 3 1.2 MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ 5 1.2.1

Více

Nabídka témat diplomových prací

Nabídka témat diplomových prací Nabídka témat diplomových prací Příklady témat nabízených vyučujícími katedry finančního účetnictví (individuální téma je možné po dohodě s konkrétním vyučujícím) Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D. účetnictví

Více

Metodický list pro 4 soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Veřejná správa evropských zemí

Metodický list pro 4 soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Veřejná správa evropských zemí Cíl tématického celku: Hlavním cílem tohoto tématického okruhu je objasnit způsoby výkonu místní správy ve Švédsku a v Nizo, tj. ve dvou významných členských státech Evropské unie. Dále pak seznámit studenty

Více

Pracovní právo Metodický list číslo 1

Pracovní právo Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Pracovní právo Metodický list číslo 1 Pracovní právo, pracovně právní vztah, pracovní poměr Tematický celek je věnován objasnění postavení pracovního práva

Více

Obsah. Seznam zkratek... 15 Seznam zkratek použitých právních předpisů... 16 Seznam použitých obrázků... 17 Seznam použitých tabulek...

Obsah. Seznam zkratek... 15 Seznam zkratek použitých právních předpisů... 16 Seznam použitých obrázků... 17 Seznam použitých tabulek... Obsah Seznam zkratek............................................ 15 Seznam zkratek použitých právních předpisů.................... 16 Seznam použitých obrázků................................... 17 Seznam

Více

Příloha k účetní závěrce společnosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2004

Příloha k účetní závěrce společnosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2004 Příloha k účetní závěrce společnosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2004 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Příloha je zpracována

Více

Obsah Předmluva Základy účetnictví 1.1 Účetní principy

Obsah Předmluva Základy účetnictví 1.1 Účetní principy Předmluva 17 Základy účetnictví 19 1.1 Účetní principy 19 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 19 1.1.1.1 Předmět účetnictví 19 1.1.1.2 Druhy účetnictví 19 Finanční účetnictví 19 Manažerské účetnictví

Více

Česká pojišťovna a.s.

Česká pojišťovna a.s. OBSAH OBSAH... 1 KONSOLIDOVANÉ FINANČNÍ VÝKAZY... 4 PŘÍLOHA KE KONSOLIDOVANÉ ÚČETNÍ ZÁVĚRCE... 9 A. OBECNÉ INFORMACE... 10 A.1 Popis skupiny... 10 A.2 Statutární orgány... 10 A.4 Soulad s právními předpisy...

Více

Obsah. Úvodní slovo jednatele společnosti... 2. Základní identifikační údaje o společnosti...3. Orgány společnosti... 4

Obsah. Úvodní slovo jednatele společnosti... 2. Základní identifikační údaje o společnosti...3. Orgány společnosti... 4 Obsah Úvodní slovo jednatele společnosti... 2 Základní identifikační údaje o společnosti...3 Orgány společnosti... 4 Úplná rozvaha, výkaz zisku a ztrát, výkaz cash flow... 5 Rozhodující investiční akce

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodický list č. 1 Zakončení předmětu: zápočet Vítáme Vás v kursu Účetní systémy 1 a přejeme Vám hodně radosti a uspokojení ze získávání

Více

Czech Property Investments, a.s.

Czech Property Investments, a.s. KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA K 31. PROSINCI 2015 Veškeré hodnoty v této zprávě jsou uváděny v tisících korunách českých, pokud není výslovně uvedeno jinak. KONSOLIDOVANÝ VÝKAZ O ÚPLNÉM VÝSLEDKU Připojené

Více

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005)

Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a rozpočtové právo 1, 2 (2005/2006) Metodický list Finanční a rozpočtové právo 1 (ZS 2005) Název tématického celku: Základy finančního práva Tematický

Více

ÚČETNÍ SYSTÉMY 2. Metodický list č. 1

ÚČETNÍ SYSTÉMY 2. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 2 Metodický list č. 1 Zakončení předmětu: zápočet, zkouška Vítáme Vás v kursu Účetní systémy 2 a přejeme Vám hodně radosti ze získávání nových

Více

transakční devizové riziko

transakční devizové riziko Mezinárodní finance 6. Devizová expozice a devizové riziko transakční, ekonomická a účetní devizová expozice a riziko Devizová expozice definice Devizová expozice měří citlivost změn hodnot aktiv, pasiv

Více

INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ISO 9001:2000 INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA (neauditovaná) k 31. 12. 2006 ROZVAHA AKTIVA Pozn. Dlouhodobá aktiva 356 388 364 498 Pozemky, budovy a zařízení 1 351 752 359 651 Dlouhodobé investice 2 4 272

Více

Úřední věstník Evropské unie. (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

Úřední věstník Evropské unie. (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 9.1.2015 L 5/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/28 ze dne 17. prosince 2014, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy

Více

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání.

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. Příloha k předmětové osnově IFRS/IFRS SPECIALISTA Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. A Mezinárodní

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Petra Sobíšková

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Petra Sobíšková BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Petra Sobíšková JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta Obor: Účetnictví a finanční řízení podniku Katedra: Účetnictví a financí Bakalářská práce METODY OCEŇOVÁNÍ

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Zdravotní pojištění Název tématického celku: Úvod do systému zdravotního pojištění a přehled právních předpisů Cíl: Seznámit posluchače

Více

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1 SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list č. 1 Kontakt: Krebs@vse.cz Cíl: První soustředění bude teoretickým úvodem do problematiky. Cílem je seznámit studenty s vymezením disciplíny "sociální politika", s jejím

Více

Projekt transformace účetních výkazů společnosti Unicars CZ s.r.o. na účetní výkazy podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví

Projekt transformace účetních výkazů společnosti Unicars CZ s.r.o. na účetní výkazy podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví Projekt transformace účetních výkazů společnosti Unicars CZ s.r.o. na účetní výkazy podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví Bc. Klára Klvačová Diplomová práce 2007 ABSTRAKT Vykazování dle

Více

F I N A N Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 1 O L T E R M & T D O L O M O U C

F I N A N Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 1 O L T E R M & T D O L O M O U C F I N A N Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 1 OLTERM & TD OLOMOUC Vybraná finanční data za poslední tři roky Rozvaha (v tis. Kč) 1999 2000 2001 Stálá aktiva 383 986 451 208 463 867 Oběžná aktiva 82 315 86 226 59

Více

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání.

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. PŘÍLOHA K PŘEDMĚTOVÉ OSNOVĚ IFRS/IFRS SPECIALISTA Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. A Mezinárodní

Více

P Ř Í R O D O V Ě D E C K Á F A K U L T A D O C. D R. I N G. H A N A F I L I P C Z Y K O V Á

P Ř Í R O D O V Ě D E C K Á F A K U L T A D O C. D R. I N G. H A N A F I L I P C Z Y K O V Á O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A P Ř Í R O D O V Ě D E C K Á F A K U L T A Z Á K L A D Y F I N A N C Í D O C. D R. I N G. H A N A F I L I P C Z Y K O V Á OSTRAVA 2006 1 O B S A H P Ř E D M Ě T U

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Účetnictví pojišťoven

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Účetnictví pojišťoven Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Účetnictví pojišťoven Název tématického celku: Metodika účetnictví I. Cíl: Získat základní znalosti o účetnictví pojišťoven. V této části

Více

Ad 1. dílčí téma: Pojetí destinace cestovního ruchu

Ad 1. dílčí téma: Pojetí destinace cestovního ruchu Cíl tématického celku: Objasnit problematiku specifických rysů managementu organizací cestovního ruchu na úrovni státní správy, regionů i v podnikatelském sektoru. Tento tématický celek je rozdělen do

Více

se sídlem v Brně, Heršpická 758/13

se sídlem v Brně, Heršpická 758/13 se sídlem v Brně, Heršpická 758/13 VÝROČNÍ ZPRÁVA EMITENTA KÓTOVANÉHO CENNÉHO PAPÍRU rok 2014 1 OBSAH: I. ÚVOD 3 II. KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA: 4 - ROZVAHA 5 - VÝKAZ ZISKU A ZTRÁT 8 - CASH FLOW 9 -

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Podnikové finance a finanční plánování 2 Metodický list č. 1 Druhy financování podniku Co rozumíme financováním a jaké jsou úkoly finančního managementu.

Více

Znění k 25. 4. 2014 Doplněno dle připomínek ČNB.

Znění k 25. 4. 2014 Doplněno dle připomínek ČNB. se sídlem v Brně, Heršpická 758/13 VÝROČNÍ ZPRÁVA EMITENTA KÓTOVANÉHO CENNÉHO PAPÍRU rok 2013 Znění k 25. 4. 2014 Doplněno dle připomínek ČNB. ÚPRAVY PROVEDENÉ VE VÝROČNÍ ZPRÁVĚ 2013 NA ZÁKLADĚ DOPISU

Více

TEZE K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI

TEZE K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Katedra obchodu a financí Provoz a ekonomika kombinované studium TEZE K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI Nehmotná aktiva v pojetí účetního systému ČR a IAS/IFRS

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2013 (v celých tisících Kč)

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2013 (v celých tisících Kč) Zpracované v souladu s vyhláškou č. 500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2013 (v celých tisících Kč) IČ 28747143 Obchodní firma nebo jiný název účetní

Více

ENERGOAQUA, a.s. 1. máje 823, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Konsolidovaná účetní závěrka. za období od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2015

ENERGOAQUA, a.s. 1. máje 823, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm. Konsolidovaná účetní závěrka. za období od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2015 ENERGOAQUA, a.s. 1. máje 823, 756 61 Konsolidovaná účetní závěrka za období od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2015 Srpen 2015 Obsah: I. VÝKAZ O FINANČNÍ POZICI... 3 II. VÝKAZ O ÚPLNÉM VÝSLEDKU... 4 III. PŘEHLED

Více

Sociologické teorie moderní společnosti

Sociologické teorie moderní společnosti Sociologické teorie moderní společnosti N_STMs_1 Magisterské studium 2009/2010 Garant předmětu: prof. Ing. František Zich, DrSc. Vyučující: prof. Ing. František Zich, DrSc. Lucie Cviklová, M.A., Ph.D.

Více

Metodický list pro vr3ph soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu N_LS LOGISTICKÉ SYSTÉMY

Metodický list pro vr3ph soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu N_LS LOGISTICKÉ SYSTÉMY Cíl tématického celku: Základním cílem tohoto tématického celku je vysvětlit, upřesnit a objasnit pojem logistiky, její funkci a postavení jako strategického faktoru konkurenceschopnosti podniků. Prezentovat

Více

IPSAS 13 LEASINGY. E-mail: publications@iasb.org Internet: http://www.iasb.org IPSAS 13 334

IPSAS 13 LEASINGY. E-mail: publications@iasb.org Internet: http://www.iasb.org IPSAS 13 334 IPSAS 13 LEASINGY Poděkování Tento Mezinárodní účetní standard pro veřejný sektor (IPSAS) primárně čerpá z Mezinárodního účetního standardu (IAS) 17 (novelizovaného v roce 2003) Leasingy vydaného Radou

Více

Tabulková část informační povinnosti investičních a podílových fondů

Tabulková část informační povinnosti investičních a podílových fondů Tabulková část informační povinnosti investičních a podílových fondů Základní údaje Název fondu (pro PF), CONSUS investiční fond, a. s. Obchodní firma (IF): ISIN / SIN: ISIN / SIN: ISIN / SIN: CZ0008028305

Více

předmětu DĚJINY DIPLOMACIE 1

předmětu DĚJINY DIPLOMACIE 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu DĚJINY DIPLOMACIE 1 Název tematického celku: Mezinárodní vztahy v Evropě od třicetileté války do francouzské revoluce Cíl: Základním cílem

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ)

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá devět ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1 Metodický list č 1.

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1 Metodický list č 1. Metodický list č 1. Název tématického celku: Elementární statistické zpracování 1 - Kolekce a interpretace statistických dat, základní pojmy deskriptivní statistiky. Cíl: Základním cílem tohoto tematického

Více

supervelmocí, objasnit jednotlivé etapy a konflikty studené války a ujasnit problematiku détente

supervelmocí, objasnit jednotlivé etapy a konflikty studené války a ujasnit problematiku détente Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Mezinárodní vztahy 1 Název tematického celku: Bipolární systém a studená válka Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit

Více

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Metodický list č. 1 EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Název tematického celku: Úvod do předmětu ekonomika veřejného sektoru, veřejný sektor a veřejná správa. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je

Více

Daňová evidence podnikatelů

Daňová evidence podnikatelů Jiří Dušek, Jaroslav Sedláček Daňová evidence podnikatelů 2016 minimum daňové optimalizace daňové příjmy a výdaje výdaje uplatněné paušálem oznámení o osvobozených příjmech uplatnění výdajů u spolupracujících

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o. p. s. Seznámíme se i s jednotlivými fázemi auditu od jeho plánování k závěrečnému hodnocení.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o. p. s. Seznámíme se i s jednotlivými fázemi auditu od jeho plánování k závěrečnému hodnocení. 1 Anotace předmětu Kontrola a audit v pojišťovnách Předmět spočívá ve výkladu pojetí,vzniku a definice kontroly, externího a interního auditu. Dále je zaměřen na právní úpravu a odpovědnost auditora, chování

Více

IPSAS 17 POZEMKY, BUDOVY A ZAŘÍZENÍ

IPSAS 17 POZEMKY, BUDOVY A ZAŘÍZENÍ IPSAS 17 POZEMKY, BUDOVY A ZAŘÍZENÍ Poděkování Tento Mezinárodní účetní standard pro veřejný sektor (IPSAS) primárně čerpá z Mezinárodního účetního standardu (IAS) 16 (novelizovaného v roce 2003) Pozemky,

Více

17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001. Obsah F-2. Výrok auditora

17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001. Obsah F-2. Výrok auditora 17.1 Nekonsolidované výkazy a příloha k účetní závěrce dle CAS k 31.12.2001 Obsah Výrok auditora F-2 Nekonsolidované výkazy a příloha účetní závěrky dle CAS Nekonsolidovaný výkaz zisků a ztrát Nekonsolidovaná

Více

Účetní systémy 2. Obsah celého předmětu jsme rozdělili do těchto dílčích témat, které budou náplní jednotlivých konzultací:

Účetní systémy 2. Obsah celého předmětu jsme rozdělili do těchto dílčích témat, které budou náplní jednotlivých konzultací: Metodické listy pro předmět Zařazení: 1. ročník oboru Řízení podniku a podnikové finance Magisterské studium - kombinované studium (letní semestr) Rozsah: 3 konzultace, Zakončení předmětu: zápočet, zkouška

Více

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA Provozně ekonomická fakulta Katedra obchodu a financí TEZE K DP ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA U VYBRANÉ OBCHODNÍ TRANSAKCE Vedoucí diplomové práce: Vypracoval: Ing. Jana Žehrová

Více

Pojištění podnikatelských rizik a rizik spojených s výkonem povolání 1

Pojištění podnikatelských rizik a rizik spojených s výkonem povolání 1 Pojištění podnikatelských rizik a rizik spojených s výkonem povolání 1 Rozdělení přednášek: 6 přednášek po 2 hodinách 1. Úvodní část +odpovědnost za škodu 2. Odpovědnost za škodu (pojištění odpovědnosti

Více

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ INTERNATIONAL

Více

PŘÍLOHA K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE K 31.12.2006

PŘÍLOHA K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE K 31.12.2006 Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim IČ: 48171590 PŘÍLOHA K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE K 31.12.2006 (zpracováno podle vyhlášky číslo 500/2002 Sb.) únor 2007-1 - I. Informace podle 39

Více