4. podzimní série. Množiny

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "4. podzimní série. Množiny"

Transkript

1 4. podzimní série Téma: Datumodeslání: Množiny ½¼º Ð Ò ¾¼½½ ½º ÐÓ Ó Ýµ Do jedné nejmenované čajovny chodí každý víkend několik pravidelných hostů. Každý z nich má nějakéoblíbenédruhyčaje zelený,černýnebobílý.někteřízhostůsidávajívždytensamý druhčaje,jinímajívoblibědvadruhyaněkteřísirádiobjednajíkterýkolivčaj.alčasivšimla, žeprávě4zpravidelnýchhostůjsoutací,kteřísibuďbílýčajnedávajínikdy,nebohostřídají sjednímjinýmdruhemčioběmaostatními.dálejecelkem8těch,kteřízelenýčajpijívždy neboalespoňobčas,akonečně9hostůsisicenikdyzelenýčajnedá,alejinakmajírádijakčerný, takbílý.alčubyteďzajímalo,kolikhostůnepijenicjinéhonežčernýčaj.pomůžetejí? ¾º ÐÓ Ó Ýµ Jardasenaštvalnamnožinu M= {,,...,}azačalznívyhazovatčísla.ylotovšaktěžší, nežčekal kdyžzm vyhodilnějakéčíslorůznéod,mohlpotomvyhoditpouzečíslosním soudělné nebo jedničku. Pokud vyhodil jedničku, mohl jako další číslo vyhodit jakékoliv jiné. KoliknejvícčíselmohlJardazMvyhodit? º ÐÓ Ó Ýµ Při svých toulkách rovinou objevil Olin pozoruhodnou množinu bodů, která byla osově souměrná podle úplně všech přímek v rovině. Určete všechny neprázdné množiny, které mohl Olin najít. Čísla,,...,0rozházímedotřírůznobarevnýchkyblíčků bílého,modréhoačerveného. Kolikazpůsobymůžemečíslarozházet,pokudžádnýznichneníprázdnýadvěposobějdoucí čísla nikdy nejsou v témže kyblíčku? Jedántrojúhelník ACanajehokružniciopsanébod Xrůznýodvrcholů A,, C.Označme D, E paty kolmic vedených z bodu X postupně na přímky A, C. Určete množinu středů kružnic opsaných trojúhelníkům XDE pro všechny přípustné body X. Mějme n-prvkovoumnožinukladnýchreálnýchčísel A={a, a,..., a n}.dokažte,žepokud vezmeme všechny možné neprázdné podmnožiny A a sečteme jejich prvky, dostaneme alespoň n(n+)různýchčísel. Kennyho množina přirozených čísel K má následující vlastnosti: (i) K, (ii) pokud x K,taktaké4x K, (iii) pokud x K,taktaké x K, vlastnostímnožinplyne,žetatočíslamusíbýtnutněrůzná.

2 kdesymbol k značídolníceloučástčísla k,tj.největšíceléčíslo,kteréjemenšíneborovno k. Dokažte, že K je množina všech přirozených čísel. Jedána n-prvkovámnožina M přirozenýchčíselapřirozenéčíslo msplňující m n+. Dokažte,žeexistujealespoň n m+ podmnožin Msesoučtemprvků dělitelným m. Součetprvkůprázdnémnožinyje0.

3 Řešení 4. podzimní série. úloha Do jedné nejmenované čajovny chodí každý víkend několik pravidelných hostů. Každý z nich mánějakéoblíbenédruhyčaje zelený,černýnebobílý.někteřízhostůsidávajívždyten samýdruhčaje,jinímajívoblibědvadruhyaněkteřísirádiobjednajíkterýkolivčaj.alčasi všimla,žeprávě4zpravidelnýchhostůjsoutací,kteřísibuďbílýčajnedávajínikdy,neboho střídajísjednímjinýmdruhemčioběmaostatními.dálejecelkem8těch,kteřízelenýčajpijí vždyneboalespoňobčas,akonečně9hostůsisicenikdyzelenýčajnedá,alejinakmajírádi jakčerný,takbílý.alčubyteďzajímalo,kolikhostůnepijenicjinéhonežčernýčaj.pomůžete jí? (Alča Skálová) Inspirováno řešením Lenky Staré: adanéinformacemůžemevyjádřitpomocívennovýchdiagramů.písmena, a Čvobrázku značímnožinylidí,kteřípijípořadězelený,bílýačernýčaj Č Č Č a)4lidínepijesamotnýbílýčaj,jinakpijílibovolnékombinacečajů,b)8 lidípijevlibovolnékombinacizelenýčaj,c)9lidípijebílýičerný,alene zelený čaj. Hledaný počet lidí získáme odečtením velikostí množin na obrázcích b) a c) od velikosti množinynaobrázkua).jelikož4 8 9=5,takhostů,kteřímajírádijenčernýčaj,jepět.. úloha Jardasenaštvalnamnožinu M= {,,...,}azačalznívyhazovatčísla.ylotovšaktěžší, nežčekal kdyžzm vyhodilnějakéčíslorůznéod,mohlpotomvyhoditpouzečíslosním soudělné nebo jedničku. Pokud vyhodil jedničku, mohl jako další číslo vyhodit jakékoliv jiné. KoliknejvícčíselmohlJardazMvyhodit? (Jarda Jardáč Hančl) Pokud bude Jarda vyhazovat čísla v pořadí 5,0,,4,6,8,,9,3,,7, může jich vyhodit celkem jedenáct. Dokažme, že všech dvanáct čísel Jarda vyhodit nemůže. Všimněmesi,žečísla7ajsounesoudělnásevšemiostatnímičíslyzM.Těsněpřednimia těsněponichmůžetedyjardavyhoditpouzečíslo.toznamená,žepokudchcejardavyhodit sedmičkui jedenáctku,musítěsněposoběvyházetčísla7,,,anebočísla,,7.takči takužnemůžepředtímanipotévyhoditžádnéjinéčíslo.všechdvanáctčíseltedyzmvyhodit nelze a jedenáct je hledané maximum.

4 3. úloha Při svých toulkách rovinou objevil Olin pozoruhodnou množinu bodů, která byla osově souměrná podle úplně všech přímek v rovině. Určete všechny neprázdné množiny, které mohl Olin najít. (Alexander Olin Slávik) Ukážeme, že pokud nějaká neprázdná množina M vyhovuje podmínkám ze zadání, pak už donínutněpatřívšechnybodyroviny.množina M jeneprázdná,existujetedynějakýbod X, kterýjínáleží.volmenynívrovinělibovolnýbod Y různýod X.Protožeje Mosověsouměrná podlevšechpřímekvrovině,jesouměrnáipodleosyúsečky XY.Vosovésouměrnostipodletéto osysevšakbod Xzobrazínabod Y,tudížibod Y musínáležet M.Protožebod Y bylvolen libovolně,patřído Mkaždýbodrůznýod X(asamozřejmědonípatříiX).Dostávámetedy, že jediná množina, která může vyhovovat zadaným podmínkám, je celá rovina a ta podmínky zřejmě splňuje. 4. úloha Čísla,,...,0rozházímedotřírůznobarevnýchkyblíčků bílého,modréhoačerveného. Kolikazpůsobymůžemečíslarozházet,pokudžádnýznichneníprázdnýadvěposobějdoucí čísla nikdy nejsou v témže kyblíčku? (Lenka Slavíková) Uvažujme najprv iba druhú podmienku. Čísla budeme rozdeľovať postupne od po 0. Pre jednotku máme na výber zo všetkých troch kýblikov. Pre každé ďalšie číslo je vždy v niektorom kýbliku číslo o jedna menšie, teda na výber nám ostanú len dva kýbliky. Všetkých 0 čísel pretoviemerozdeliť3 =3 00 spôsobmi. Teraz uplatníme prvú podmienku. istíme, koľko z predošlých rozdelení necháva jeden kýblik prázdny(viac ich vďaka druhej podmienke byť nemôže). Pre jednotku máme opäť na výber ztrochkýblikovapredvojkuzdvoch.všetkyostatnéčíslaužsújasnedané,pretoženesmúísť kpredcházajúcemučísluaninaplniťdoposiaľprázdnykýblik.tonámdáva3 009 zlých rozdelení. Rozdelenívyhovujúcichzadaniujeteda3 00 6=6( 009 ). 5. úloha Jedántrojúhelník ACanajehokružniciopsanébod Xrůznýodvrcholů A,, C.Označme D, E paty kolmic vedených z bodu X postupně na přímky A, C. Určete množinu středů kružnic opsaných trojúhelníkům XDE pro všechny přípustné body X. (Michal Kenny Rolínek)

5 C X E S A D ezadánívyplývá,žeúhel DXjepravý,aprotobod DpodleThaletovyvětyležínakružnici sprůměrem X.Obdobněnaníležíibod E.Toznamená,žeprolibovolnouvolbubodu X je středem kružnice opsané trojúhelníku XDE střed úsečky X. Označme ho S. Ekvivalentně tedy hledáme množinu středů všech možných úseček X. od S příslušný danému X získáme pomocí stejnolehlosti se středem v bodě a koeficientem.hledanoumnožinoujeobrazkružniceopsanétrojúhelníku ACbezbodů A,, C(tj.obraz množiny všech možných X) v této stejnolehlosti. Obráceně ke každému bodu S této množiny lze najítbod Xpomocístejnolehlostisestředemvbodě akoeficientem. 6. úloha Mějme n-prvkovoumnožinukladnýchreálnýchčísel 3 A={a, a,..., a n}.dokažte,žepokud vezmeme všechny možné neprázdné podmnožiny A a sečteme jejich prvky, dostaneme alespoň n(n+)různýchčísel. (PepaTkadlec) udeme-li hovořit o součtu nějaké množiny, máme na mysli součet jejích prvků. V nkrocíchzkonstruujeme n(n+)neprázdnýchpodmnožin A,okterýchnásledněukážeme, že mají po dvou různé součty, čímž budeme hotovi. V prvním kroku konstrukce uvažme všechny jednoprvkové podmnožiny(těch je n). Ve druhém kroku uvažme všechny dvouprvkové podmnožiny, které obsahují největší číslo(těch je n ). Obecně v k-tém kroku uvažme ty k-prvkové podmnožiny množiny A, které obsahují k největšíchčíselaktomujednodalší(těchje n k+).vposledním, n-témkrokuuvažmevsouladu s předchozím popisem celou množinu A. Tímjsmevybralicelkem n+(n )+ += n(n+)množin.teďukážeme,žetyto množiny mají po dvou různé součty. Prvněsiuvědomíme,želibovolnédvěmnožinyvybranévrámcijednohokrokuselišívprávě jednomprvku.jelikožprvkymnožiny Ajsoupodvourůznáčísla,jsouisoučtykaždýchdvou množin(v rámci jednoho kroku) různé. bývá si povšimnout, že množina vybraná v(k + )-tém kroku obsahuje krom k největších čísel množiny A ještě jedno kladné číslo. Její součet je proto větší než součet libovolné k-prvkové množiny,tedyivětšínežsoučetkaždémnožinyvybranévkroku k-témnebonižším.tímjsme již zaručili různost součtů všech vybraných množin. Jsme hotovi. 3 vlastnostímnožinplyne,žetatočíslamusíbýtnutněrůzná.

6 7. úloha Kennyho množina přirozených čísel K má následující vlastnosti: (i) K, (ii) pokud x K,taktaké4x K, (iii) pokud x K,taktaké x K, kdesymbol k značídolníceloučástčísla k,tj.největšíceléčíslo,kteréjemenšíneborovno k. Dokažte,že Kjemnožinavšechpřirozenýchčísel. (Michal Kenny Rolínek) V množině K jistě jiná než přirozená čísla nejsou. Prospordálepředpokládejme,žeexistuje n N,kteréneležívK.Díky(iii)potomnemůže býtvkanižádnépřirozenéčíslo czintervalu n,(n+),jinakby n= c K.Stejnou úvahoupročíslaztohotointervaluzjistíme,žeprvky Knejsouaničíslazintervalu n 4,(n+) 4. Triviálníindukcídostáváme,že Kneprotínážádnýintervaltvaru n k,(n+), k k N. Nadruhoustranuz(i)a(ii)plyne,že Kobsahujevšechnypřirozenémocninyčtyř.Prospor tedy stačí najít mocninu čtyř v některém z intervalů výše uvedeného tvaru. Protože n+ >,můžemenajít t Ntakové,že n n+ n «t >4. Označíme-liteď4 m největšímocninučísla4menšínež n t,pak n t 4 m+ =4 4 m <4 n t <(n+) t. Našlijsme(m+)-toumocninučtyřvt-témintervalu,čímžjespordokonán. 8. úloha Jedána n-prvkovámnožina M přirozenýchčíselapřirozenéčíslo msplňující m n+. Dokažte,žeexistujealespoň n m+ podmnožin Msesoučtemprvků 4 dělitelným m. (Michal Kenny Rolínek) Řešení podle Dominika Lachmana: Mějmenějaké mapřeveďmesičíslazn-prvkovémnožiny Mnazbytkypoděleníčíslem m. Definujme a i pro iod0do m jakopočetpodmnožin,proněžplatí,žesoučetjejichprvků dávápodělení mzbytek i.chcemeukázat,že a 0 n m+. Dokážemesilnějšítvrzení.Tvrdíme,žepokud a min značíhodnotunejmenšíhonenulového a i a P početnulových a i,pak a min n m++p. Tonámspoluspozorováním,že a 0 jenenulové(atedyalespoňtakvelkéjako a min )anerovností n m++p n m+ dápožadovanývýsledek.prodůkazpostupujmeindukcípodle n. Pro n=0je a 0 =avšechnaostatní a i =0.Jeproto a min = a 0 =ap= m askutečně platí 0 m++(m ). Teďzvýšíme nojedna.označme M množinu,kterávzniknesjednocenímmnožiny M a nějakéhoprvku x.označme a i (pro iod0do m )početpodmnožinmnožiny M,jejichž 4 Součetprvkůprázdnémnožinyje0.

7 součetprvkůdávápoděleníčíslem mzbytek i.označmetaké nové hodnoty a min, P jako a min, P. Podmnožiny M dávajícízbytek ipoděleníčíslem mjsoudvoutypů ty,kteréneobsahují x, aty,které xobsahují.těchprvníchje a i,těchdruhýchje a i x,kdeindexuvažujemecyklicky, tj.modulo m.prokaždé i=0,..., m tedydostáváme a i = a i+ a i x.(množinučísel a i pro i=0,..., m vjistépředstavězískámetak,žemnožinučísel a i pootočíme oxasečteme samu se sebou.) názorněnízměnčísel a i načísla a i přidávámeprvek x= pro m = 9.Kmnožině M = {,7} Učinímeteďdvěpozorováníohodnotách a min, P. Jednaksivšimneme,žeplatí a min a min.tentofaktjejednoduchýmdůsledkemtoho,že každénenulové a i vzniklosoučtemčísel a ia a i x,znichžalespoňjednomuselobýtnenulové. Nadruhoustranuplatí,že P P.Pokudtotiž a i =0,pakmuselobýtia i=0.situacidále rozdělíme na dva případy. (i) P < P,čili P P :Vtomtopřípaděmámetriviálně a min a min n m++p = (n+) m++(p ) (n+) m++p. (ii) P = P:Díkypředpokladusemuselokekaždémunulovému a i přičístnulové a i x,a tedysekekaždémunenulovému a i muselopřičístnenulové a i x.tímpádemsehodnota a min alespoňzdvojnásobila,mymáme a min a min n m++p = (n+) m++p = (n+) m++p adůkazjeukonce.

Úloha 2. Obdélník ABCDprotínákružnicivbodech E, F, G, H jakonaobrázku.jestližeplatí AE =3, DH =4a GH =5,určete EF. G C

Úloha 2. Obdélník ABCDprotínákružnicivbodech E, F, G, H jakonaobrázku.jestližeplatí AE =3, DH =4a GH =5,určete EF. G C Úloha 1. Čitatel i jmenovatel Kennyho zlomku jsou přirozená čísla se součtem 2011. Hodnota zlomku jepřitommenšínež 1 3.Jakánejvětšímůžetatohodnotabýt? Úloha 2. Obdélník Dprotínákružnicivbodech E, F, G,

Více

Výsledek. Nejméně 14 kostek, nejvíce 38. Návod. Když se podíváme na stavbu shora, vidíme následující tabulku:

Výsledek. Nejméně 14 kostek, nejvíce 38. Návod. Když se podíváme na stavbu shora, vidíme následující tabulku: Vzorová řešení Náboj Úloha. Kvádr s délkami hran, a, a má povrch 5. Najděte hodnotu čísla a. Výsledek.. Návod. Povrch kvádru s hranami délek x, y, z je P = xy + xz + zy. Po dosazení 5 = a + a + a můžeme

Více

5. Maticová algebra, typy matic, inverzní matice, determinant.

5. Maticová algebra, typy matic, inverzní matice, determinant. 5. Maticová algebra, typy matic, inverzní matice, determinant. Matice Matice typu m,n je matice složená z n*m (m >= 1, n >= 1) reálných (komplexních) čísel uspořádaných do m řádků a n sloupců: R m,n (resp.

Více

Řešení 3. série. Řešení J-I-3-1 Rok má 365 dní, 12 měsíců. Pro názornost si zde vypíšeme vždy první den v měsíci a jeho pořadové číslo v roce.

Řešení 3. série. Řešení J-I-3-1 Rok má 365 dní, 12 měsíců. Pro názornost si zde vypíšeme vždy první den v měsíci a jeho pořadové číslo v roce. Řešení 3. série Řešení J-I-3-1 Rok má 365 dní, 12 měsíců. Pro názornost si zde vypíšeme vždy první den v měsíci a jeho pořadové číslo v roce. 1.1. 1.den 1.7. 182.den 1.2. 32.den 1.8. 213.den 1.3. 60.den

Více

Kapitola 11. Vzdálenost v grafech. 11.1 Matice sousednosti a počty sledů

Kapitola 11. Vzdálenost v grafech. 11.1 Matice sousednosti a počty sledů Kapitola 11 Vzdálenost v grafech V každém grafu lze přirozeným způsobem definovat vzdálenost libovolné dvojice vrcholů. Hlavním výsledkem této kapitoly je překvapivé tvrzení, podle kterého lze vzdálenosti

Více

Počet hráčů: 3 6 Věk: 8+ Hrací doba: cca 15 minut

Počet hráčů: 3 6 Věk: 8+ Hrací doba: cca 15 minut Počet hráčů: 3 6 Věk: 8+ Hrací doba: cca 15 minut V této hře se to hemží kozami a ty jich musíš získat co nejvíce. Ale najednou je jejich počet limitován a ty už žádné kozy nechceš! Nebohá zvířata tedy

Více

1. série. Pohádky. Téma: Datumodeslání:

1. série. Pohádky. Téma: Datumodeslání: Téma: Datumodeslání: º Ò ¾¼¼ 1. série Pohádky ½º ÐÓ Ó Ýµ ¾º ÐÓ Ó Ýµ Princezna si dělá pořádek ve svých truhličkách. Vysype na stůl do dvou hromádek drahokamy º ÐÓ Ó Ýµ naprvníjichje17,nadruhé10.pokaždé,kdyžnaberezjednéhromádkydorukykameny(vždy

Více

1 Zadání Zadání- Náboj 2010 Úloha1.Kvádrsdélkamihran1, a,2amápovrch54.najdětehodnotučísla a.

1 Zadání Zadání- Náboj 2010 Úloha1.Kvádrsdélkamihran1, a,2amápovrch54.najdětehodnotučísla a. Úloha1.Kvádrsdélkamihran1, a,2amápovrch54.najdětehodnotučísla a. Úloha2.Pomocíprávětříosmičekalibovolnýchzesymbolů+,,,/, vytvořtečíslo3.jedensymbol můžete použít i víckrát. Úloha3.Vejtekmělknihuzteoriemnožin,jejížlistybylyčíslovanépostupně0,1,2,3,...

Více

10 Přednáška ze

10 Přednáška ze 10 Přednáška ze 17. 12. 2003 Věta: G = (V, E) lze nakreslit jedním uzavřeným tahem G je souvislý a má všechny stupně sudé. Důkaz G je souvislý. Necht v je libovolný vrchol v G. A mějme uzavřený eurelovský

Více

Funkce zadané implicitně

Funkce zadané implicitně Kapitola 8 Funkce zadané implicitně Začneme několika příklady. Prvním je známá rovnice pro jednotkovou kružnici x 2 + y 2 1 = 0. Tato rovnice popisuje křivku, kterou si však nelze představit jako graf

Více

3. ročník, 2013/ 2014 Mezinárodní korespondenční seminář iks

3. ročník, 2013/ 2014 Mezinárodní korespondenční seminář iks Řešení 3. série Úloha C3. Rovnostranný trojúhelník o straně délky n je vyplněný jednotkovou trojúhelníčkovou mřížkou. Uzavřená lomená čára vede podél této mřížky a každý vrchol mřížky potká právě jednou.

Více

. Určete hodnotu neznámé x tak, aby

. Určete hodnotu neznámé x tak, aby Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze Přijímací zkouška z matematiky 015 Kód uchazeče ID:.................. Varianta: 1 1. Původní cena knihy byla 50 Kč. Pak byla zdražena o 15 %. Jelikož nešla

Více

Edita Kolářová ÚSTAV MATEMATIKY

Edita Kolářová ÚSTAV MATEMATIKY Přípravný kurs z matematik Edita Kolářová ÚSTAV MATEMATIKY Přípravný kurs z matematik 1 Obsah 1 Přehled použité smbolik 3 Základní pojm matematické logik a teorie množin 4.1 Element matematické logik.........................

Více

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL KŘIVKOVÉ INTEGRÁLY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Typeset by L A TEX ε c Josef Daněček, Oldřich Dlouhý,

Více

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry.

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry. Kapitola Ohodnocené grafy V praktických aplikacích teorie grafů zpravidla graf slouží jako nástroj k popisu nějaké struktury. Jednotlivé prvky této struktury mají často přiřazeny nějaké hodnoty (může jít

Více

Jak pracovat s absolutními hodnotami

Jak pracovat s absolutními hodnotami Jak pracovat s absolutními hodnotami Petr Matyáš 1 Co to je absolutní hodnota Absolutní hodnota čísla a, dále ji budeme označovat výrazem a, je jeho vzdálenost od nuly na ose x, tedy je to vždy číslo kladné.

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky KOMPLEXNÍ ČÍSLA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu INVESTICE

Více

1. jarní série. Barevné úlohy

1. jarní série. Barevné úlohy Téma: Datumodeslání: 1. jarní série Barevné úlohy ½ º ÒÓÖ ¾¼½¼ ½º ÐÓ Ó Ýµ Háňa má krychli, jejíž stěny jsou tvořeny barevnými skly. Když se Háňa na svou kostku podívá jako na obrázku, vidí v každé ze sedmi

Více

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A 62. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A 1. V obdélníku ABCD o stranách AB = 9, BC = 8 leží vzájemně se dotýkající kružnice k 1 (S 1, r 1 ) a k 2 (S 2, r 2 ) tak,

Více

a jiné elektronické přístroje včetně mobilů. Pracujte samostatně. Povolen je 1 list A4 vlastnoručně psaných poznámek k předmětu...

a jiné elektronické přístroje včetně mobilů. Pracujte samostatně. Povolen je 1 list A4 vlastnoručně psaných poznámek k předmětu... Písemný test MA010 Grafy: 17.1. 2007, var A... 1). Vašim úkolem je sestrojit všechny neisomorfní jednoduché souvislé grafy na 6 vrcholech mající posloupnost stupňů 1,2,2,2,2,3. Zároveň zdůvodněte, proč

Více

Kód uchazeče ID:... Varianta: 14

Kód uchazeče ID:... Varianta: 14 Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze Přijímací zkouška z matematiky 2013 Kód uchazeče ID:.................. Varianta: 14 1. V lednu byla zaměstnancům zvýšena mzda o 16 % prosincové mzdy. Následně

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost a statistika Diskrétní rozdělení Vilém Vychodil KMI/PRAS, Přednáška 6 Vytvořeno v rámci projektu 2963/2011 FRVŠ V. Vychodil (KMI/PRAS, Přednáška 6) Diskrétní rozdělení Pravděpodobnost a

Více

pro každé i. Proto je takových čísel m právě N ai 1 +. k k p

pro každé i. Proto je takových čísel m právě N ai 1 +. k k p KOMENTÁŘE ÚLOH 43. ROČNÍKU MO, KATEGORIE A 1. Přirozené číslo m > 1 nazveme k násobným dělitelem přirozeného čísla n, pokud platí rovnost n = m k q, kde q je celé číslo, které není násobkem čísla m. Určete,

Více

1 Lineární prostory a podprostory

1 Lineární prostory a podprostory Lineární prostory a podprostory Přečtěte si: Učebnice AKLA, kapitola první, podkapitoly. až.4 včetně. Cvičení. Které z následujících množin jsou lineárními prostory s přirozenými definicemi operací?. C

Více

Lenka Zalabová. Ústav matematiky a biomatematiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita. zima 2012

Lenka Zalabová. Ústav matematiky a biomatematiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita. zima 2012 Algebra - třetí díl Lenka Zalabová Ústav matematiky a biomatematiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích zima 2012 Obsah 1 Dělitelnost 2 Grupy zbytkových tříd 3 Jedna z

Více

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa 2. Jazyk matematiky 2.1. Matematická logika 2.2. Množinové operace 2.3. Zobrazení 2.4. Rozšířená číslená osa 1 2.1 Matematická logika 2.1.1 Výrokový počet logická operace zapisujeme čteme česky negace

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

a jiné elektronické přístroje včetně mobilů. Pracujte samostatně. Povolen je 1 list A4 vlastnoručně psaných poznámek k předmětu...

a jiné elektronické přístroje včetně mobilů. Pracujte samostatně. Povolen je 1 list A4 vlastnoručně psaných poznámek k předmětu... Písemný test MA010 Grafy: 11.1. 2007, var A... 1). Dány jsou následující tři grafy na 8 vrcholech každý. 1 A B C Vašim úkolem je mezi nimi najít všechny isomorfní dvojice. Pro každou isomorfní dvojici

Více

Cvičení z Lineární algebry 1

Cvičení z Lineární algebry 1 Cvičení z Lineární algebry Michael Krbek podzim 2003 2392003 Hodina Jsou dána komplexní čísla z = +2 i a w = 2 i Vyjádřete c algebraickém tvaru (z + w) 3,, (zw), z w 2 Řešte v komplexním oboru rovnice

Více

Komplexní číslo. Klíčové pojmy: Komplexní číslo, reálná část, imaginární část, algebraické počty s komplexním číslem

Komplexní číslo. Klíčové pojmy: Komplexní číslo, reálná část, imaginární část, algebraické počty s komplexním číslem Komplexní číslo Cíl kapitoly: seznámení s použitím komplexního čísla v pythonu Klíčové pojmy: Komplexní číslo, reálná část, imaginární část, algebraické počty s komplexním číslem Komplexní číslo Opakování

Více

Úlohy krajského kola kategorie A

Úlohy krajského kola kategorie A 64. ročník matematické olympiády Úlohy krajského kola kategorie A 1. Je dán trojúhelník ABC s tupým úhlem při vrcholu C. Osa o 1 úsečky AC protíná stranu AB v bodě K, osa o 2 úsečky BC protíná stranu AB

Více

Teoretická rozdělení

Teoretická rozdělení Teoretická rozdělení Diskrétní rozdělení Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod Některá teoretická rozdělení diskrétních veličin: Alternativní rozdělení Binomické

Více

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 4: Grupy, okruhy a pole Základní pojmy unární operace, binární operace, asociativita,

Více

GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY

GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY ARNOŠT VEČERKA VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ

Více

CVIČNÝ TEST 14. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 19 IV. Záznamový list 21

CVIČNÝ TEST 14. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 19 IV. Záznamový list 21 CVIČNÝ TEST 14 Mgr. Václav Zemek OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 19 IV. Záznamový list 21 I. CVIČNÝ TEST 1 bod 7x 11 1 Určete hodnotu výrazu pro x = 27. 11 7x 32 2 Aritmetický průměr

Více

Predispozice pro výuku IKT (2015/2016)

Predispozice pro výuku IKT (2015/2016) Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Predispozice pro výuku IKT (15/16) Základní algoritmy pro počítání s celými a racionálními čísly Adam Šiška 1 Sčítání dvou kladných celých čísel Problém: Jsou dána

Více

Ě ÁÁ Ú é é ý ů ý ů é ý ů é é ú Ž ý ů é ů é é Ě ÁÁ Ú é Ý ž ý ž ý ý ů ž ů ň é Ž ý Ž ů ý é é é é ý ž Í Ě ÁÁ Ú é é ň é Ž ý ž Ž Í ý é ý Í ů ý ý ý é ý é ý é ň Ž Ž Ě ÁÁ Ú é é ý Ý é é ý Ž Í Í é ž Í Ž Ě ÁÁ Ú é

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Kruhová inverze Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Sférická inverze Autoportrét v kulovém zrcadle M.C.Escher, 1935 Pozor! jen pro ilustraci, inverze a zrcadlení se značně liší Kruhová

Více

Matematická analýza III.

Matematická analýza III. 1. - limita, spojitost Miroslav Hušek, Lucie Loukotová UJEP 2010 Úvod Co bychom měli znát limity posloupností v R základní vlastnosti funkcí jedné proměnné (definiční obor, monotónnost, omezenost,... )

Více

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ I. ARITMETIKA 1. Zlomky a racionální čísla Jestliže rozdělíme něco (= celek) na několik stejných dílů, nazývá se každá část celku zlomkem. Zlomek tři čtvrtiny = tři

Více

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek)

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek) Mária adloňová Fajn MATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (vorek) 0 Mgr. Mária adloňová FajnMATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (reklamní vorek) Mgr. Mária adloňová, 0 Vydavatel

Více

1. podzimní série. KdyžseLenkatuhleozkouškovémnudila,přišlanato,žepokudproreálnáčísla a, b, cplatí nerovnosti

1. podzimní série. KdyžseLenkatuhleozkouškovémnudila,přišlanato,žepokudproreálnáčísla a, b, cplatí nerovnosti 1. podzimní série Téma: Triky Datumodeslání: ½½º Ò ¾¼½¼ ½º ÐÓ Ó Ýµ Miško vymyslel trik! Nejdříve požádá Tomáška, ať si vybere osmičku nebo devítku. Potom mu řekne, aby zvolené číslo vynásobil jakýmkoliv

Více

Výpočty fyzikálních úkolů kores. sem. MFF UK pro ZŠ

Výpočty fyzikálních úkolů kores. sem. MFF UK pro ZŠ Úloha IV.C... Zákon zachování zimy 9 bodů; průměr 2,95; řešilo 39 studentů 1. Jednoho chladného pondělí sněžilo natolik, že to Tomovi zasypalo dům. Vytáhl tedy ze sklepa lopatu na sníh a pustil se do práce.

Více

Operace s maticemi. 19. února 2018

Operace s maticemi. 19. února 2018 Operace s maticemi Přednáška druhá 19. února 2018 Obsah 1 Operace s maticemi 2 Hodnost matice (opakování) 3 Regulární matice 4 Inverzní matice 5 Determinant matice Matice Definice (Matice). Reálná matice

Více

Návody k domácí části I. kola kategorie A

Návody k domácí části I. kola kategorie A Návody k domácí části I. kola kategorie A 1. Najděte všechna prvočísla p, pro něž existuje přirozené číslo n takové, že p n + 1 je třetí mocninou některého přirozeného čísla. 1. Určete všechny trojice

Více

1)Zapište jako výraz:dekadický logaritmus druhé mocniny součtu 2. odmocnin čísel p,q.

1)Zapište jako výraz:dekadický logaritmus druhé mocniny součtu 2. odmocnin čísel p,q. 7. průzkum bojem 1)Zapište jako výraz:dekadický logaritmus druhé mocniny součtu 2. odmocnin čísel p,q. 2)Jsou dány vektory u = (5;-3), v = (-6;4), f = (53;-33). Určete čísla k,l R taková, že k.u + l.v

Více

Limita a spojitost funkce. 3.1 Úvod. Definice: [MA1-18:P3.1]

Limita a spojitost funkce. 3.1 Úvod. Definice: [MA1-18:P3.1] KAPITOLA 3: Limita a spojitost funkce [MA-8:P3.] 3. Úvod Necht je funkce f definována alespoň na nějakém prstencovém okolí bodu 0 R. Číslo a R je itou funkce f v bodě 0, jestliže pro každé okolí Ua) bodu

Více

+ 2y. a y = 1 x 2. du x = nxn 1 f(u) 2x n 3 yf (u)

+ 2y. a y = 1 x 2. du x = nxn 1 f(u) 2x n 3 yf (u) Diferenciální počet příklad 1 Dokažte, že funkce F, = n f 2, kde f je spojitě diferencovatelná funkce, vhovuje vztahu + 2 = nf ; 0 Řešení: Označme u = 2. Pak je F, = n fu a platí Podle vět o derivaci složené

Více

Důkaz Heineho Borelovy věty. Bez újmy na obecnosti vezmeme celý prostor A = M (proč? úloha 1). Implikace. Nechť je (M, d) kompaktní a nechť.

Důkaz Heineho Borelovy věty. Bez újmy na obecnosti vezmeme celý prostor A = M (proč? úloha 1). Implikace. Nechť je (M, d) kompaktní a nechť. Přednáška 3, 19. října 2015 Důkaz Heineho Borelovy věty. Bez újmy na obecnosti vezmeme celý prostor A = M (proč? úloha 1). Implikace. Nechť je (M, d) kompaktní a nechť X i = M i I je jeho pokrytí otevřenými

Více

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST MAIVD11C0T01 ILUSTRAČNÍ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje

Více

2. série. Prvočísla. Téma: Datumodeslání: Dokažte,žekaždéprvočíslovětšínež5jdepsátvetvaru6k+1nebo6k 1,kde kjenějaké přirozené číslo.

2. série. Prvočísla. Téma: Datumodeslání: Dokažte,žekaždéprvočíslovětšínež5jdepsátvetvaru6k+1nebo6k 1,kde kjenějaké přirozené číslo. 2. série Téma: Datumodeslání: Prvočísla º Ð ØÓÔ Ù ¾¼¼ ½º ÐÓ Ó Ýµ Dokažte,žekaždéprvočíslovětšínež5jdepsátvetvaru6k+1nebo6k 1,kde kjenějaké přirozené číslo. ¾º ÐÓ Ó Ýµ Mějme libovolné přirozené číslo n,

Více

Distribuční funkce je funkcí neklesající, tj. pro všechna

Distribuční funkce je funkcí neklesající, tj. pro všechna Téma: Náhodná veličina, distribuční funkce a její graf, pravděpodobnostní funkce a její graf, funkce hustoty pravděpodobnosti a její graf, výpočet střední hodnoty a rozptylu náhodné veličiny 1 Náhodná

Více

Příklad. Řešte v : takže rovnice v zadání má v tomto případě jedno řešení. Pro má rovnice tvar

Příklad. Řešte v : takže rovnice v zadání má v tomto případě jedno řešení. Pro má rovnice tvar Řešte v : má rovnice tvar takže rovnice v zadání má v tomto případě jedno řešení. Pro má rovnice tvar takže rovnice v zadání má v tomto případě opět jedno řešení. Sjednocením obou případů dostaneme úplné

Více

KOS. (Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě) 2001/2002

KOS. (Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě) 2001/2002 KOS Matematický KOrespondenční Seminář (Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě) 1. ROČNÍK 2001/2002 1 Vážení přátelé, děkujeme vám za vaši účast v 1. ročníku našeho korespondenčního semináře KOS.

Více

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 OLGA KRUPKOVÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

2. přednáška 8. října 2007

2. přednáška 8. října 2007 2. přednáška 8. října 2007 Konvergence v metrických prostorech. Posloupnost bodů (a n ) M v metrickém prostoru (M, d) konverguje (je konvergentní), když v M existuje takový bod a, že lim n d(a n, a) =

Více

Matematika - Prima. množiny zavedení pojmů množina, prvek, sjednocení, průnik, podmnožina

Matematika - Prima. množiny zavedení pojmů množina, prvek, sjednocení, průnik, podmnožina - Prima Matematika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence sociální a personální Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

(4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74,

(4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74, 1. V oboru celých čísel řešte soustavu rovnic (4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74, kde (n) k značí násobek čísla k nejbližší číslu n. (P. Černek) Řešení. Z první rovnice dané soustavy plyne, že číslo

Více

Úloha2.Naleznětevšechnydvojicereálnýchčísel(a,b)takové,žečísla10, a, b, abtvořívtomtopořadí aritmetickou posloupnost.

Úloha2.Naleznětevšechnydvojicereálnýchčísel(a,b)takové,žečísla10, a, b, abtvořívtomtopořadí aritmetickou posloupnost. Úloha. V Americe se pro měření teploty používají místo Celsiových stupňů stupně Fahrenheitovy. PřepočetzCelsiovýchstupňůnaFahrenheitovylzeprovéstpodlevzorce f = 9 5 c+32(cjsoustupně Celsiovy, f Farenheitovy).

Více

64. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Praha, března 2015

64. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Praha, března 2015 64. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie Praha, 22. 25. března 2015 O 1. Najděte všechna čtyřmístná čísla n taková, že zároveň platí: i) číslo n je součinem tří různých prvočísel; ii) součet

Více

y = Spočtěte všechny jejich normy (vektor je také matice, typu n 1). Řádková norma (po řádcích sečteme absolutní hodnoty prvků matice a z nich

y = Spočtěte všechny jejich normy (vektor je také matice, typu n 1). Řádková norma (po řádcích sečteme absolutní hodnoty prvků matice a z nich Normy matic Příklad 1 Je dána matice A a vektor y: A = 2 0 3 4 3 2 y = Spočtěte všechny jejich normy (vektor je také matice, typu n 1). Ověřte, že platí Ay A y (1) Ay = (4, 14, 2) T 2 2 Frobeniova norma

Více

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI 2.1 Zobrazení 2 Definice 1. Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Zobrazení množiny A do množiny B je definováno jako množina F uspořádaných dvojic (x, y A B, kde ke každému

Více

Slovní úlohy řešené lineární rovnicí. pracovní list. Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05, příspěvková organizace

Slovní úlohy řešené lineární rovnicí. pracovní list. Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05, příspěvková organizace Slovní úlohy řešené lineární rovnicí pracovní list Název školy: Číslo projektu: Autor: Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.1131 Mgr. Lenka

Více

Funkce v ıce promˇ enn ych Extr emy Pˇredn aˇska p at a 12.bˇrezna 2018

Funkce v ıce promˇ enn ych Extr emy Pˇredn aˇska p at a 12.bˇrezna 2018 Funkce více proměnných Extrémy Přednáška pátá 12.března 2018 Zdroje informací Diferenciální počet http://homen.vsb.cz/~kre40/esfmat2/fceviceprom.html http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/sbirka_uloh/pdf/7.pdf

Více

Pomocný text. Kruhová inverze

Pomocný text. Kruhová inverze Pomocný text Kruhová inverze Co je to kruhová inverze? Pod pojmem kruhová inverze se rozumí geometrické zobrazení, jehož vlastnostem se nyní budeme věnovat. Nechť je dána rovina, v ní ležící bod O, který

Více

2. Matice, soustavy lineárních rovnic

2. Matice, soustavy lineárních rovnic Matice, soustavy lineárních rovnic Tento učební text byl podpořen z Operačního programu Praha- Adaptabilita Irena Sýkorová Některé vlastnosti matic Uvažujmečtvercovoumatici A=(a ij ) n n Matice Asenazývásymetrická,jestližeplatí

Více

Rozmístěte na šachovnici 6 6 čtyři tchýně 1 tak, aby se navzájem neohrožovaly a právě jedno volné pole zůstalo neohrožené.

Rozmístěte na šachovnici 6 6 čtyři tchýně 1 tak, aby se navzájem neohrožovaly a právě jedno volné pole zůstalo neohrožené. Úlohy na šachovnici 3. podzimní série Vzorové řešení Úloha 1. Rozmístěte na šachovnici 6 6 čtyři tchýně 1 tak, aby se navzájem neohrožovaly a právě jedno volné pole zůstalo neohrožené. (Martin Töpfer)

Více

Internetová matematická olympiáda listopadu 2008

Internetová matematická olympiáda listopadu 2008 Internetová matematická olympiáda - 5. listopadu 008 ŘEŠENÍ ÚLOH 1. Obrazec na Obrázku 1 je složen z 44 čtverců o straně 6 mm. Bodem A veďte jedinou přímku, která daný obrazec rozdělí na dva obrazce o

Více

4. Lineární nerovnice a jejich soustavy

4. Lineární nerovnice a jejich soustavy 4. Lineární nerovnice a jejich soustavy 9. ročník 4. Lineární nerovnice a jejich soustavy 5 > 0 ostrá nerovnost 5.0 50 neostrá nerovnost ( používáme pouze čísla) ZNAKY NEROVNOSTI: > je větší než < je menší

Více

Zajímavé matematické úlohy

Zajímavé matematické úlohy Zajímavé matematické úlohy Pokračujeme v uveřejňování dalších nových úloh tradiční rubriky Zajímavé matematické úlohy. V tomto čísle uvádíme zadání další dvojice úloh. Jejich řešení můžete zaslat nejpozději

Více

(Auto)korelační funkce. 2. 11. 2015 Statistické vyhodnocování exp. dat M. Čada www.fzu.cz/ ~ cada

(Auto)korelační funkce. 2. 11. 2015 Statistické vyhodnocování exp. dat M. Čada www.fzu.cz/ ~ cada (Auto)korelační funkce 1 Náhodné procesy Korelace mezi náhodnými proměnnými má široké uplatnění v elektrotechnické praxi, kde se snažíme o porovnávání dvou signálů, které by měly být stejné. Příkladem

Více

Polibky kružnic: Intermezzo

Polibky kružnic: Intermezzo Polibky kružnic: Intermezzo PAVEL LEISCHNER Pedagogická fakulta JU, České Budějovice Věta 21 z Archimedovy Knihy o dotycích kruhů zmíněná v předchozím dílu seriálu byla inspirací k tomuto původně neplánovanému

Více

FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ MOV 1 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE

FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ MOV 1 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ MOV 1 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Vypracoval: Lenka Novotná Studijní obor: K-Informační management Emailová adresa: lenka.novotna.1@uhk.cz Datum vypracování:

Více

ROTAČNÍ KVADRIKY. Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou

ROTAČNÍ KVADRIKY. Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou ROTAČNÍ KVADRIKY Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou Rotační kvadriky jsou rotační plochy, které vzniknou rotací kuželosečky kolem některé její osy.

Více

JčU - Cvičení z matematiky pro zemědělské obory (doc. RNDr. Nýdl, CSc & spol.) Minitest MT1

JčU - Cvičení z matematiky pro zemědělské obory (doc. RNDr. Nýdl, CSc & spol.) Minitest MT1 ŘEŠENÍ MINITESTŮ JčU - Cvičení z matematiky pro zemědělské obory (doc. RNDr. Nýdl, CSc & spol.) Minitest MT1 1. Porovnejte mezi sebou normy zadaných vektorů p =(1,-3), q =(2,-2,2), r =(0,1,2,2). (A) p

Více

Další NP-úplné problémy

Další NP-úplné problémy Další NP-úplné problémy Známe SAT, CNF, 3CNF, k-klika... a ještě následující easy NP-úplný problém: Existence Certifikátu (CERT ) Instance: M, x, t, kde M je DTS, x je řetězec, t číslo zakódované jako

Více

O teleskopických součtech a součinech

O teleskopických součtech a součinech O teleskopických součtech a součinech JAROSLAV ŠVRČEK Přírodovědecká fakulta UP, Olomouc Stanovení součtusoučinu) několika číselčlenů číselné posloupnosti vyhovující danému předpisu) a řešení úloh, které

Více

1. ročník, 2011/ 2012 Medzinárodný korešpondenčný seminár iks

1. ročník, 2011/ 2012 Medzinárodný korešpondenčný seminár iks 1. roční, 2011/ 2012 Medzinárodný orešpondenčný seminár iks Řešení 5. série Úloha5. Vřaděje N žároveočíslovanýchpostupně 1až N.Kroem rozumímepřepnutí třížárove,jejichžčísla a, b, csplňují a + c = 2b.Určetevšechna

Více

3. přednáška 15. října 2007

3. přednáška 15. října 2007 3. přednáška 15. října 2007 Kompaktnost a uzavřené a omezené množiny. Kompaktní množiny jsou vždy uzavřené a omezené, a v euklidovských prostorech to platí i naopak. Obecně to ale naopak neplatí. Tvrzení

Více

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání Jaroslav Švrček a kolektiv Rámcový vzdělávací program pro gymnázia Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Tematický okruh: Práce s

Více

0. Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04

0. Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04 0 Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04 V tomto krátkém textu se budeme zabývat lineárními rekurencemi, tj posloupnostmi definovanými rekurentní rovnicí typu A n+k = c 0 A n + c 1 A n+1 + + c k 1

Více

I. kolo kategorie Z9

I. kolo kategorie Z9 58. ročník Matematické olympiády I. kolo kategorie Z9 Z9 I Do tří prázdných polí na obrázku patří taková přirozená čísla, aby součin tří čísel na každé straně trojúhelníku byl stejný. 42 6 72 Jakénejmenšíajakénejvětšíčíslomůžebýtzatétopodmínkyvepsánodošeděvybarveného

Více

Karnaughovy mapy. Pravdivostní tabulka pro tři vstupní proměnné by mohla vypadat například takto:

Karnaughovy mapy. Pravdivostní tabulka pro tři vstupní proměnné by mohla vypadat například takto: Karnaughovy mapy Metoda je použitelná již pro dvě vstupní proměnné, své opodstatnění ale nachází až s větším počtem vstupů, kdy návrh takového výrazu přestává být triviální. Prvním krokem k sestavení logického

Více

Vzorové řešení 3. série

Vzorové řešení 3. série Vzorové řešení 3. série Příklad 3.1. V Lenošíně se rozhodli, že začnou zkrášlovat víceciferná přirozená čísla. Dělali to tak, že vzali libovolné číslo a udělali jeho ciferný součin. Z výsledku udělali

Více

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ Mgr. Tomáš MAŇÁK 4. května 2014 Název zpracovaného celku: STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI STEREOMETRIE geometrie

Více

Kombinatorika. Michael Krbek. 1. Základní pojmy. Kombinatorika pracuje se spočitatelnými (tedy obvykle

Kombinatorika. Michael Krbek. 1. Základní pojmy. Kombinatorika pracuje se spočitatelnými (tedy obvykle Kombinatorika Michael Krbek. Základní pojmy. Kombinatorika pracuje se spočitatelnými (tedy obvykle konečnými) strukturami a patří kvůli tomu mezi nejstarší oblasti matematiky. Je těžké podat přesný výčet

Více

Práce, energie a další mechanické veličiny

Práce, energie a další mechanické veličiny Práce, energie a další mechanické veličiny Úvod V předchozích přednáškách jsme zavedli základní mechanické veličiny (rychlost, zrychlení, síla, ) Popis fyzikálních dějů usnadňuje zavedení dalších fyzikálních

Více

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice

Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory, lineární nezávislost, báze, dimenze a souřadnice Vektorové podprostory K množina reálných nebo komplexních čísel, U vektorový prostor nad K. Lineární kombinace vektorů u 1, u 2,...,u

Více

Úloha 1A (5 bodů): vyhovuje Úloha 2A (6 bodů): Obrázek 1 Přelévání mléka

Úloha 1A (5 bodů): vyhovuje Úloha 2A (6 bodů): Obrázek 1 Přelévání mléka Kategorie mladší Úloha 1A (5 bodů): Jako první využijeme Žofinčin postřeh. Díky němu se nám totiž celá úloha podstatně zjednoduší. Žofinka říká, ať nehledáme 6 nezávislých cifer, ale pouze 3. Poznávací

Více

Zlatý řez nejen v matematice

Zlatý řez nejen v matematice Zlatý řez nejen v matematice Zlaté číslo a jeho vlastnosti In: Vlasta Chmelíková author): Zlatý řez nejen v matematice Czech) Praha: Katedra didaktiky matematiky MFF UK, 009 pp 7 Persistent URL: http://dmlcz/dmlcz/40079

Více

ň Č ú ú Ý ň Ý Ý Ď ŘČ ú ň Ý ú Ý ň Ř ú ú ň ň Ý Ý Ý Ú ú Č ň Ě Ó ň ú ň Ě Ý Ý ĚŘ Ů ň Ý ň ň Ý Ý Ý Č ú ú Ý ú ú Ú Ú Ď ú ú ú ú ú Ď ú Ú ú Ó ň ú Č Ů ú Ď ňú ú ň ú Ú Ú Ú ú Ý ň Ď ú Ú ň Ú ú Ú Ý ú Ú ú Ď ú ú Ú Ú Ú Č ň

Více

10. Vektorové podprostory

10. Vektorové podprostory Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan Definice. Bud V vektorový prostor nad polem P. Podmnožina U V se nazývá podprostor,

Více

66. ročníku MO (kategorie A, B, C)

66. ročníku MO (kategorie A, B, C) Příloha časopisu MATEMATIKA FYZIKA INFORMATIKA Ročník 25 (2016), číslo 3 Úlohy I. kola (domácí část) 66. ročníku MO (kategorie A, B, C) KATEGORIE A A I 1 Najděte všechna prvočísla p, pro něž existuje přirozené

Více

x y +30x, 12x+30 18y 18y 18x+54

x y +30x, 12x+30 18y 18y 18x+54 MA Řešené příklady 3 c phabala 00 MA: Řešené příklady Funkce více proměnných: Extrémy.Najděteaklasifikujtelokálníextrémyfunkce f(x,y)=x 3 +9xy +5x +7y..Najděteaklasifikujtelokálníextrémyfunkce f(x,y,z)=x

Více

Lineární algebra a analytická geometrie sbírka úloh a ř ešených př íkladů

Lineární algebra a analytická geometrie sbírka úloh a ř ešených př íkladů Lineární algebra a analytická geometrie sbírka úloh a ř ešených př íkladů Linear algebra and analytic geometry problems and solved examples Klára Javornická Bakalářská práce 2010 UTB ve Zlíně, Fakulta

Více

Úlohy domácího kola kategorie B

Úlohy domácího kola kategorie B 47. ročník Matematické olympiády Úlohy domácího kola kategorie B 1. Magický čtverec je čtvercová tabulka přirozených čísel, v níž je součet všech čísel v každém řádku, v každém sloupci i na obou úhlopříčkách

Více

Operace s maticemi Sčítání matic: u matic stejného typu sečteme prvky na stejných pozicích: A+B=(a ij ) m n +(b ij ) m n =(a ij +b ij ) m n.

Operace s maticemi Sčítání matic: u matic stejného typu sečteme prvky na stejných pozicích: A+B=(a ij ) m n +(b ij ) m n =(a ij +b ij ) m n. 1 Sylvestrova věta Platí: Nechť A je symetrická matice řádu n, označme a 11 a 12... a 1i a D i = 21 a 22... a 2i.... a i1 a i2... a ii Pak A(a příslušná KF) je pozitivně definitní, právěkdyž D i >0provšechna

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 003 004 TEST Z MATEMATIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO M 0030 Vyjádřete jedním desetinným číslem (4 ½ 4 ¼ ) (4 ½ + 4 ¼ ) Správné řešení: 0,5 Zjednodušte výraz : ( 4)

Více

8. série. Finální myš(maš)

8. série. Finální myš(maš) Téma: Datumodeslání: 8. série Finální myš(maš) ½ º Ú ØÒ ¾¼¼ ½º ÐÓ (a) V růžovém království pěstují nový záhon růží. Záhon má tvar obdélníku 2 0, rozděleného na čtverce. Aby záhon potěšil oko krále, je

Více