Oprávněnost harmonické aproximace ukazuje Taylorův rozvoj potenciálu kolem lokálního minima. Je-li fyzikální potenciál popsán funkcí W p

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Oprávněnost harmonické aproximace ukazuje Taylorův rozvoj potenciálu kolem lokálního minima. Je-li fyzikální potenciál popsán funkcí W p"

Transkript

1 Periodické dějě Haronická aproxiace je jednou z nejdůležitějších aproxiací v přírodě. Jednak lze snadno najít řešení pro haronický oscilátor a jednak noho fyzikálních potenciálů v přiblížení kole lokálního inia lze dobře aproxiovat poocí haronického potenciálu. Na obrázku je potenciál odpovídající vzdálenosti atoů v kovalentní vazbě. Pokud je vibrace vazby s nízkou energií, tedy při dně potenciálové jáy, tak lze vibraci dobře popsat poocí haronického potenciálu. Oprávněnost haronické aproxiace ukazuje Taylorův rozvoj potenciálu kole lokálního inia. Je-li fyzikální potenciál popsán funkcí W p x, lze ho poocí Taylorova rozvoje rozvinout: W p x=w p x 0 dw p x 0 x x d x d 2 W p x 0 x x d x Ale první derivace podle polohy v oblasti inia je nulová a tak, pokud se posune hodnota potenciálu v nule do nulové hodnoty, pak vyjde v druhé aproxiaci potenciálu: W p x 1 2 Síla tohoto potenciálu je: F= d W x p = k x d x d 2 W p x 0 d x 2 x x 0 2 = 1 2 k x x 0 2 Podle druhého Newtonova zákona je: F= ẍ Rovnice haronického oscilátoru je: ẍ k x=0 ẍ 2 x=0 Energie oscilátoru je součet kinetické a potenciální energie: E= 1 2 ẋ2 1 2 k x= 1 2 ẋ x Haronický oscilátor á následující vlastnosti: Systé s parabolický potenciále: W p x= 1 2 k x 2. Systé, kde síla je úěrná výchylce: F = k x. Splňuje rovnici: ẍ 2 x=0 Která á řešení ve tvaru: xt =Ae i t Be i t.

2 Fázový portrét haronického oscilátoru Časový vývoj haronického oscilátoru je popsán haronickou funkcí. xt =Acos t pt = ẋ= Asin t Pro fázovou trajektorii platí rovnice elipsy: 2 x A p A 2 =1 p A A A x Haronický oscilátor neusí popisovat jen echaniku, ale i například elektrické obvody s indukčností a kondenzátore: q 1 LC x=0 A Tluené oscilace se vyznačují spirálovitý průběhe fázového diagrau:

3 Rázy, Lissajousovy obrazce Pokud spolu interagují dva nebo více oscilátorů, dochází ke koplexníu pohybu vzniklého superpozicí příspěvků jednotlivých oscilátorů. Například se ůže jednat o těleso na dvou protilehlých pružinách, kyvadla spřažená pružinou atd. Příklade je těleso na dvou pružinách: x= Ae i 1 t B e i 1 t Pokud vytknee 1 2 e i 1 2 t dostanee: 1 2 x=e i t [ Ae 2 i t Be 2 i 2 1 t ] Takže se jedná o součin oscilační nosné křivky s frekvencí rovnou průěru obou vlastních frekvencí a nízkofrekvenční odulační obálku s frekvencí danou rozdíle obou vlastních frekvencí. Pokud by se provedla Fourierova analýza takového průběhu, získala by se: Frekvence nosné a dvě postranní frekvence dané rozdíle obou vlastních frekvencí. Ve dvou a více rozěrech vznikají při interferenci oscilátorů zajíavé trajektorie zvané Lissajousovy obrazce:

4 Anharonické kity Doposud se vždy uvažovala linearita všech systéů (síla úěrná výchylce, proud úěrný napětí). Obecně se ohou systéy chovat nelineárně, což přináší zajíavé důsledky. Nelineární systé buzený čistou haronickou funkcí generuje vyšší haronické, pokud je buzen superpozicí haronických funkcí generuje navíc součtové a rozdílové funkce. Tyto výsledné frekvence odulují průběh signálu. Nelineární systéy se začali studovat až ve dvacátých letech. Například ateatikové Lotka a Volterra studovali chování jednoduchého systéu potravy a predátora. Populaci potravy popsali rovnicí: d x = x x y d t Kde x popisuje současnou populaci potravy, je koeficient exponenciálního růstu populace. je koeficient, který vyjadřuje rychlost sežrání predátore. Tato rychlost je raná četností potkání predátora a potravy. Tedy je úěrná součinu početnosti jejich populace. Počet populace potravy je tedy daná jejich přirozený růste inus jejich četnosti sežrání predátore Populaci predátorů lze popsat rovnicí: d y = x y y d t Kde y popisuje současnou populaci predátorů. je koeficient růstu populace daný velikostí populace a počte potravy. je koeficient exponenciálního úhynu jedinců v populaci. Fázový diagra Lotka Volterrova odelu: V 20 letech van der Pol hledal odel, který by popisoval srdeční rytus. Podařilo se u najít rovnici: ẍ 1 x 2 ẋ 2 x=sin t rozhoduje o vlastní frekvenci oscilátoru a určuje délku refrakterní fáze, tedy dobu, kdy se poalu oscilátor zotavuje z předchozího kitu. Menší je zodpovědné za delší refrakterní čas. Aplituda oscilátoru se neění se zěnou a. Mění se tvar a frekvence oscilátoru.

5 Vlny Jevy vykazující vlnové chování: Vlny na hladině kapalin, vlny na struně nebo ebráně. Elektroagnetické vlny (radiové vlny, světlo, gaa záření). Zvukové neboli echanické vlnění vzduchu, kapalin a pevných látek. Seisické vlny, které jsou podobné jako zvukové, jedná se o kobinaci příčného a podélného vlnění. Mohou to být i vlny v písku, do kterého někdo dupne. Gravitační vlny, které předpovídá obecná teorie relativity, vlny ale nejsou experientálně potvrzené. De Broglieho vlny hoty, kde frekvence odpovídá energii částice E = a vlnový vektor její hybnost p= k. Příčné vlny jsou ty, kde sěr vibrace je kolý na sěr šíření vlny. Příklade jsou vlny na struně nebo elektroagnetické vlny nebo zvukové vlny v pevných látkách. Podélné vlny jsou ty, kde oscilace jsou paralelní se sěre šíření vlny. Příklade je šíření zvuku v plynu. Některé vlny jsou kobinací obojího. Například vlnky na zčeřené hladině a tak body na hladině konají pohyb po kruhové dráze. Další příklade jsou seisické vlny. Vlnové jevy jsou obecně takové, které jsou popsány vlnovou rovnicí. Nejjednodušší vlnová rovnice nabývá tvaru: 1 c x, y, z,t = 2 x, y, z,t t Obecné řešení této rovnice je ve tvaru: x, y, z,t =F x c t G xc t Při popisu vlny je důležité si uvědoit několik důležitých pojů: Platí princip superpozice. Vlnoplocha: plocha s konstantní fází. Fázová rychlost: rychlost přeísťování vlnoplochy. Úhlová frekvence: zěna fáze s čase. Vlnový vektor: zěna fáze s prostore. Příklade řešení vlnové rovnice pro konkrétní případy je:

6 Rovinná vlna: r,t =Ae i k x t Kulová vlna: r,t = A r eik x t Obecnou vlnu lze popsat superpozicí haronických vln: Fourierova řada uožňuje libovolnou periodickou funkci vyjádřit součte haronických funkcí: f t= c n e i t, kde c n = 1 T F e i t d Fourierova transforace uožňuje libovolnou fyzikálně relevantní funkci vyjádřit integrále haronických funkcí. f t= 1 F e i t d 2 Interference vln Pro nejjednodušší příklad interference dvou rovinných vln šířících se podél stejné osy platí: x=e ik x t 1 1 e ik x t 2 2 Pokud se vlny šíří v nedisperzní prostředí, fázová rychlost se neěnní s frekvencí a vlnové číslo je určeno vztahe: k= c, tak platí pro lze interferenci dvou vln popsat: x=e i x /c t 1 i x /c t e Pak lze definovat t *= x c t A interferencí dvou vln se získá vztah, který popisuje odulaci nosné vlny. Tato výsledná vlna se šíří prostore. 1 2 x=e i t * [ e 2 i t * e 2 i 2 1 t *] Pro každý případ včetně disperzního je rychlost šíření dané frekvence a vlnového čísla prostore. Je to rychlost fáze nebo jednotlivého uzlu vlny: v f = k Pro obecný případ, kdy není ezi fází a vlnový čísle příá úěra, vyjde složení dvou vln následovně: 1 2 x=e i[k 1 1k 2 x 1 2 t]{ e 2 i [k 1 1 k 2 x 1 2 t ] e 2 i[k 2 k 1 x 2 1 t ]} Pokud jsou skládané vlny podobné frekvence a podobných vlnových čísel je fázová rychlost, což je rychlost nosné vlny, rovna: v f = 1 2 k 1 k k = k Obálka se pohybuje grupovou rychlostí danou vztahe: v g = 1 2 = d k 1 k 2 d k. Grupová rychlost je derivace podle k. Fázová rychlost je dána jejich podíle.

7 Příklady vlnových dějů, echanické a elektroagnetické vlnění Jako příklad echanického vlnění si lze vzít jednorozěrnou strunu, kde se chování snadno odvodí z Newtonových rovnic. Udělá se několik předpokladů: Bezztrátový systé. Lineární systé. Flexibilní struna. Veli alá výchylka struny: d y d x 1 Napětí ve struně je konstantní K. Lineární hustota je. Výchylka struny: y Síla působící na délkový eleent d x, v jeho polovině x 1 2 d x : f x 1 2 d x=k sin 1 K sin 2 K [ tan 1 tan 2 ]=K [ d y x,t K [ d x Hotnost délkového úseku = d x Podle Newtonova zákona: d y x,t d2 y x,t d x d x 2 d x je rovna: f = d 2 y x,t d x=d x d2 y x,t dt 2 d t 2 d x] =K d 2 y x,t d x d x 2 Dáe-li oba výrazy pro síly do rovnosti, vyjde ná vlnová rovnice struny: K d2 y x,t = d2 y x,t d x 2 d t 2 Pokud se dosadí rovnice ve tvaru: y x,t = y right t x /c d y x,t = 1 d x c d y x,t d t y x,t d y xd x,t d d x d x ] =

8 d 2 y x,t = 1 d 2 y x,t d x 2 c 2 d t 2 Kde rychlost c= K Obecně řešení je: y x,t = y right t x /c y left t x /c Většina jevů v přírodě, které ůžee pozorovat nebo experientálně studovat jsou dosti koplikované a zahrnují noho různých vedlejších efektů, které děj nezbytně doprovází a přito zakrývají jednoduchou fyzikální podstatu děje. Proto je výhodné buď připravovat experient, aby axiálně potlačoval interferenci rušivých vlivů, nebo se teoretické řešení nezabývá těito rušivýi vlivy případně i vlastní fyzikální podstatu zjednodušuje. Přibližné etody v klasické echanice Přibližné etody spočívají buď v zanedbání rušivých vlivů nebo v aproxiacích složitých jevů jednoduššíi s idealizovanýi vlastnosti. Zanedbání rušivých vlivů Uvažuje se, že neexistuje tření na styčných plochách. Uvažuje se, že neexistuje odpor prostředí. Zanedbávají se další interakce jako například působení slabých polí (elektrické, agnetické). Uvažuje se jednotková relativní peritivita a jednotková relativní pereabilita. Zanedbávají se hotnosti lan, oenty setrvačnosti kladek atd. Zjednodušení fyzikální reality za účele snazšího popisu Těleso se nahrazují hotný bode uístěný jeho hotné středu. Předpokládají se tuhá tělesa, která se nedeforují, což je spojené se zěnou tvaru a disipací energie. Složitější potenciály se nahrazují jednoduššíi: hoogenní gravitační, elektrické pole parabolický potenciál u haronického oscilátoru (haronický, vs. Lennard-Jonesův potenciál, vs. krystalická struktura pružin Předpokládá se izotropie a hoogenita hotných těles a elektroagnetických paraetrů prostředí. U kvazistacionárních dějů elektrodynaiky se zanedbává agnetoelektrická indukce. U kapalin se zanedbává sykové napětí (= střihové síly, =nediagonální prvky tenzorů deforace). U pevných látek a kapalin se předpokládá nestlačitelnost. U plynů se zanedbávají interakce ezi olekulai (ideální plyn) nebo tyto složité interakce se ateaticky aproxiují jednoduššíi (van de Waals). Zanedbávají se relativistické děje Molekulová echanika Předpokládají se syetrie objektů. Místo krátkého přibližně rovného úseku DNA se předpokládá, že se jedná o tuhou tyčku. Místo nepravidelného tvaru proteinu se předpokládá kulová syetrie (sedientace) Syetrie snižují počet stupňů volnosti a zjednodušují popis.

9 U všech aproxiací je důležité zvážit jejich dopad na popis reality. Na jednu stranu je často neožné poskytnout analytické a tí srozuitelné a reprodukovatelné řešení bez aproxiací (platí i pro jednoduché ateatické kyvadlo) a na druhou stranu přibližné řešení ůže být zcela nesprávné pokud se použije nevhodná aproxiace (zanedbání sykových sil v edu). Kroě fyzikálních zanedbání a aproxiací lze provádět i ateatické aproxiace. Například se nějaká ateatická funkce rozvede poocí Taylorova rozvoje funkce f x a vyšší členy se zanedbají. T x, a= 1 n=0 n! d n f a x a n d t n Často se používají aproxiace: sin. cos 1. tan. e x 1x. ln 1x x Další často používanou aproxiací je binoický rozvoj, který je v podstatě rovněž částí Taylorova rozvoje: 1x n 1n x Ve statistice, kde se počet ikrostavů počítá na ohroná čísla, lze úspěšně využít Stirlingův vzorec N!=N ln N N I v ateatických úpravách je třeba dát pozor, aby se aproxiovalo s cite a daná aproxiace se v další výpočtu nezesílila nad únosnou ez. Dobrý příklade aproxiace ve fyzice ůže být ateatické kyvadlo. Jedná se o kyvadlo uístěné v gravitační poli sestávající se z veli lehkého a tenkého závěsu a alého hotného závaží na konci a navíc se předpokládají alé výchylky. Tento fyzikální problé zahrnuje noho různých aproxiací: Předpokládá se, že gravitační pole je hoogenní, což je veli dobrá aproxiace při praktických rozěrech kyvadla. Předpokládá se, že soustava spojená se Zeí je inerciální vztažná soustava, což ůže být dobrá aproxiace pro krátké časy a alá kyvadla (viz Foucaultovo kyvadlo) Předpokládá se, že závěs je nehotný. Tato aproxiace je dobrá, pokud je závaží podstatně těžší než závěs. Tuto aproxiaci je důležité dobře zvážit. Předpokládá se, že ateatické kyvadlo je ve vakuu, nepůsobí odpor prostředí a ztráty nejsou ani při tření v závěsu. Aproxiaci prostředí vakua je ožné opustit, a přidat do rovnice popisující chování ateatického kyvadla člen aproxiující odporové působení prostředí (pro alou kuličku v nepříliš viskózní prostředí kuličku Stokesův vztah F =6 r ẋ ). Kity ateatického kyvadla budou pak tluené. Poslední aproxiace je ateatické aproxiace, která předpokládá, že kity kyvadla jsou natolik alé, že lze aproxiovat sin.

10 Dráhu, kterou urazí kulička kyvadla na laně dély l při vychýlení o úhel : s=l ṡ=l s=l Tíhová síla, která na kuličku působí při vychýlení o úhel je: F = gsin Podle druhého Newtonova zákona platí: F = a= s= l = g sin g l sin =0 Pro tuto diferenciální rovnici nelze najít analytické řešení, lze ji leda tak rozvést do nekonečné řady. Pro alé výchylky lze Taylorův rozvoj rozvinout do druhého stupně a získá se aproxiace funkce sin. Pak rovnice přejde do analyticky řešitelného tvaru: g l =0 Řešení je tvaru: = 0 cos g l Mateatické kyvadlo po sérii pěti aproxiací se tedy chová jako haronický oscilátor. Přibližné etody řešení kvantově echanických úloh (poruchové teorie, variační etody) Poruchová teorie je důležitý nástroj popisující skutečné kvantové systéy, protože se ukazuje, že je hodně složité hledat přesná řešení Scrödingerovy rovnice pro byť jen trochu složitější hailtoniány. Prakticky řešitelné hailtoniány, u kterých znáe přesné řešení (ato vodíku, haronický oscilátor, částici v krabici) jsou příliš idealizované, než aby dovedly popsat většinu systéů. Poocí poruchové teorie lze využít těchto jednoduchých hailtoniánů k řešení koplikovanějších systéů. Poocí poruchového elektrického potenciálu ke kvantově

11 echanickéu odelu atou vodíku lze spočítat lehký spektrální posun vyvolaný přítoností elektrického pole. Toto řešení je však opět jen aproxiativní sua Coulobovského a lineárního potenciálu je nestabilní (ačkoliv poločas tunelování je veli dlouhý). Toto se projeví spektrální rozšíření, které poruchová teorie nepostihne. Výsledky poruchové teorie nejsou přesné, ale pokud koeficienty u poruchových členů jsou dosti alé, jsou i výsledky uspokojivě přesné. V kvantové elekrodyanice například poskytuje poruchový popis elektron-fotonové interakce hodnotu agnetického oent elektronu shodnou s experientálně naěřenou na 11 platných íst! V poslední době význa poruchové teorie se trochu snižují díky tou, že se poocí počítačů daří řešit nuericky Schrödingerovu rovnici složitějších hailtoniánů. Časově nezávislá poruchová teorie předpokládá že neporušený hailtonián nezávisí explicitně na čase a Schrödingerova rovnice popisující stavy systéu je rovněž časově nezávislá. H 0 n 0 =E n 0 n 0 ; n=1, 2,3, Index (0) říká, že se jedná o hodnoty příslušné neporušenéu hailtoniánu. Porucha, představující slabé fyzikální působení, která se reprezentuje hailtoniáne V, ůže být například potenciální energií v externí poli. Pak nový porušený hailtonián nabývá podoby H = H 0 V. Koeficient nabývá hodnot od nuly pro naprosto neporušený hailtonián až po jedna pro zcela porušený. Schrödingerova rovnice pro porušený hailtonián nabývá tvaru: H 0 V n =E n n. Pro dostatečně slabou poruchu lze vyjádřit hodnoty porušené energie a porušené stavy v rozvoji do řady: E n =E n 0 E n 1 2 E n 2 n = n 0 n 1 2 n 2 Když je =0 odpadnou další členy v rozvoji a energie i vlastní stavy jsou stejné jako v neporušené stavu. Protože porucha je slabá, vyšší ocniny rychle konvergují k nule a tak nepřispívají význaně k zpřesnění stavů a energií a lze je zanedbat. Pro první dva členy rozvoje lze rozepsat: H 0 V [ n 0 n 1 2 n 2 ]= E n 0 E n 1 2 E n 2 [ n 0 n 1 2 n 2 ] Pokud se provede rozvoj této rovnice, dostane se nekonečná rovnice, když by se porovnávali výrazy s ocninai, dala by se rovnice rozdělit na nekonečnou řadu postupných rovnic. Pokud by se vzala nultá rovnice, dostala by se neporušená Schrödingerova rovnice. Rovnice prvního řádu dá rovnici ve tvaru: H 0 n 1 V n 0 0 =E n n 1 1 E n n 0 Což s použití Schrödingerovy rovnice neporušeného hailtoniánu dovolí dovolí vzájeně pokrátit první člen na obou stranách rovnice: V n 0 =E n 1 n 0 Pokud se tato rovnice zleva vynásobí bra vektore n 0 V n 0 = n 0 E n 1 n 0 n 0 V n 0 =E n 1 n 0 n 0 E n 1 = n 0 V n 0 Spočítaná energie E n 1 n 0, přejde rovnice do tvaru: je porušená energie předpokládaná pro systé, který je v neporušené stavu. To si lze představit tak, že systé je v neporušené stavu, a pak se zapne porucha a systé zůstane v původní stavu, který však již není vlastní stave. Porucha zvýší energii tohoto nevlastního stavu o E 1 n = n 0 V n 0. Skutečná energie je však trochu jiná, protože skutečný porušený vlastní stav není přesně stejný jako n 0. Tyto další posuny jsou dané vyššíi členy poruchy. Abycho dostali odchylky

12 prvního řádu pro vlastní stav, je třeba dále řešit rovnici a tak první porušený stav se získá ve tvaru: n 1 k = 0 V n 0 k 0 k n E 0 0 n E k První řád n-tého vlastního stavu obsahuje příspěvek každého vlastního stavu k n. Každý člen tohoto rozvoje do všech bázových stavů je úěrný aticovéu eleentu k 0 V n 0, který určuje jak oc porucha ixuje vlastní stav n se stave k. Je též nepřío úěrný rozdílu energií obou ixovaných stavů. Porucha tedy deforuje vlastní stav tí víc, čí blíže jsou od sebe vzdáleny energie sousedních stavů. Dále je vidět, že poruchová teorie poskytuje singularitu pro stavy se stejnou energií a tak ji nelze použít pro degenerované stavy. Řešení lze nalézt pokud se najde taková báze v níž je hailtonián poruchy v v podprostoru degenerovaných stavů diagonální. Časově závislá poruchová teorie předpokládá časově nezávislý neporušený hailtonián. Teorie přináší dva druhy výsledků: Časově závislou předpokládanou hodnotu dynaické proěnné A pro daný počáteční stav. Toto ůže poskytovat stejné výsledky jako akroskopické ěření velkého počtu částic. Lze si představit, že se ěří výchylka elektronu v atou vodíku a tento výpočet by dal časově závislou polarizaci vodíku. Při vhodné potenciálu (elektrické pole) by výpočet dovolil spočítat peritivitu plynu. Časově proěnnou aplitudu vlastních stavů neporušeného hailtoniánu. Toto ůže poskytovat důležité výsledky zejéna v laserové fyzice, kde je záje znát populaci různých atoových stavů v plynu v časově závislé elektrické poli. Tyto pravděpodobnosti dávají inforaci o spektrální rozšíření. Představe si energetickou bázi systéu { } neporušeného systéu. V Schrodingerově obrazu (kde jsou operátory konstantní a vyvíjí se stavy) se v čase t=0 neporušený systé nachází ve stavu i. Protože bez přítonosti vnější poruchy by systé v toto stavu zůstal na vždy. V přítonosti časově závislé poruchy ovše je konečná pravděpodobnost, že systé se objeví po čase v jiné stavu, protože stav i už není dále vlastní stave hailtoniánu. Jinýi slovy časově závislá porucha způsobuje přechody ezi neporušenýi vlastníi stavy. Předpokládeje, že stav systéu v čase t=t 0 je: A = c kde c jsou koplexní čísla, takže počáteční stav je lineární superpozicí neporušených energetických vlastních stavů. Bez časově závislé poruchy se systé vyvíjí podle vztahu: i E t t 0 A,t,t 0 = c e Pravděpodobnost nalezení systéu ve stavu a čase t je stejná jako na začátku, neění se v čase, jen se ění fáze: i E t t 0 P t = c e 2 = c 2 =P t 0 Pokud ovše se k hailtoniánu přidá časově závislá porucha: H = H 0 V t Stanou se koeficienty c t závislé na čase. i E t t 0 A,t,t 0 = c t e Takto se pečlivě oddělí rychlé oscilace vlastních vektorů způsobené neporušený hailtoniáne od poalých

13 zěn aplitud c t, které zcela závisí na poruše. Takže kdyby porucha V t =0 byla nulová, c by bylo konstantní. Pravděpodobnost nalezení stavu v čase t je tedy: P t = c t 2 Je důležité si všinout, že vlastní stavy použité v rovnici jsou vlastníi stavy neporušeného hailtoniánu v čase t=t 0 a jsou tedy časově nezávislé. Dosazení do časově závislé Schrödingerova rovnice poskytne: i t A,t,t 0 =[ H 0 V t ] A,t,t 0 Levá strana se upraví do tvaru: i t A,t,t 0 =i t Pravá strana se upraví na tvar: i E t t 0 c t e = i E t t 0 [ H 0 V t ] A,t,t 0 = c t e [ E V t ] [ i d c i E t c d t t E ] t t 0 e Pokud se tedy rovnice vyjádří znovu z odvozených výrazů: [ i d c i E t c d t t E ] t t 0 i E e t t 0 = c t e [ E V t ] i d c t d t i E t t 0 e = Pokud se rovnice zleva vynásobí bra vektore i d c t d t Pravá strana do tvaru: i E t t 0 e n =i i E t t 0 c t e n V t Rovnici lze pak vyjádřit ve tvaru: i d c i E n t t 0 nt e d t = i E t t 0 c te V t n, přejde její levá strana do tvaru: i E d c t t t 0 e d t i E t t 0 c t e n V t Zavedení substituce lze definovat nové proěnné: H n t= n V t n =i d c i E nt n t t 0 e d t n t= E n E Pak lze vyjádřit časově závislou poruchovou rovnici ve tvaru: i d c nt = d t H n te i n t t 0 c t Je-li báze neporušeného hailtoniánu tvořena N nezávislýi bra vektory, je časový vývoj koeficientu

14 c n t, který určuje pravděpodobnost nalezení systéu v čase t ve stavu n daná soustavou N diferenciálních rovnic prvního řádu. Řešení této soustavy je obyčejně neožné analyticky dosáhnout. Pro dvouhladinový systé, kde N =2 je řešení k nalezení bez jakýchkoliv aproxiací. Variační princip v kvantové echanice se používá v případech, kdy je zná Hailtonián a nelze spočítat Schrödingerovu rovnici za účele nalezení vlnových funkcí, tak platí, že pro každou noralizovanou vlnovou funkci, poskytuje hailtonián působící na tuto funkci vyšší energii, než je energie základního stavu. E 0 H Tento vztah platí pro všechny yslitelné vlnové funkce. Důkaz lze provést tak, že nejprve se tipovaná vlnová funkce rozvine do lineární kobinace vlastních funkcí Hailtoniánu (noralizovaných a ortogonálních). = n c n n Následně se vyčíslí hledaný vztah: H = c n n H n c = n n c n n En c = n c n * c E n n Protože jsou bázové vektory vzájeně ortonorální, je skalární součin roven jedné jen ezi identickýi vektory: H = c 2 E Protože energie všech stavů jsou vyšší než základního E 0 platí vztah: E 0 H Pro hailtonián H, který popisuje studovaný systé, a jakoukoliv noralizovatelnou vlnovou funkci s arguente odpovídající studovanéu systéu se definuje funkcionál: = H Variační princip tvrdí: E 0, kde E 0 je nejnižší energie vlastního stavu (základního stavu) hailtoniánu. =E 0 platí právě tehdy, když je přesně rovna vlnové funkci základního stavu studovaného systéu. Variační princip se pro výpočet používá tak, že se zvolí funkce, která zahrnuje všechny fyzikální vlastnosti systéu (syetrii, liitní chování, ) 1, 2, Hledá se energie této vlnové funkce v systéu popsané hailtoniáne 1, 2, = 1, 2, H 1, 2, 1, 2, 1, 2, Tento variační princip se využívá v kvantové echanice a kvantové cheii k aproxiativníu nalezení vlnových funkcí základního stavu. Hledá se nuericky řešení soustavy rovnic: E 0 1, 2, i =0 Takto se získají hodnoty 1, 2, pro lokální iniu energie. Tyto hodnoty se dosadí do vztahu pro hodnotu energie:

15 1, 2, = 1, 2, H 1, 2, 1, 2, 1, 2, Přibližné etody v teorii systéů noha částic, jednočásticová aproxiace Základní zjednodušení v teorii systéu noha částic je to, že se o jednotlivé částice nezajíae, nerozlišujee je. Takže teorie klasické echaniky zcela opoíjí skutečnost, že hota se skládá z částic. Uvažuje hotné body, tuhá tělesa, kontinua a tekutiny a zkouá jejich akroskopické vlastnosti. Případně, pokud se v klasické echanice vyskytuje problé více těles, řeší jejich interakce poocí vhodně popsaného Lagrangiánu se zanedbání vnitřních sil nebo se soustředí pouze na pohyb hotného středu. Ve fenoenologické terodynaice se opět neřeší částicové složení hoty. Stav a vývoj systéu se řeší poocí fenoenologických potenciálů, případně entropie a akroskopické práce a tepelných toků. Zákony fenoenologické terodynaiky popisují akroskopické děje soustavy noha částic bez jakéhokoliv předpokladu o částicové složení a ikroskopických interakcích. Ve statistické fyzice se využívá statistických etod k popisu systéu noha částic, avšak nestuduje se chování jednotlivých prvků systéu, ale průěrné chování částic. Jednotlivé částice jsou nerozlišitelné. Statistická fyzika dovede poskytnout pravděpodobnosti nalezení systéu v určité stavu a dovede na základě chování jednotlivých prvků systéu předpovědět akroskopické chování tak jak ho popisuje terodynaika a další fenoenologické fyzikální teorie (polarizace dielektrika) Příklade veli užitečné biofyzikální etody v teorii systéů noha částic je olekulová dynaika. Jedná se o teorii, která uožňuje nuericky řešit chování atoů tvořících olekuly a jednotlivých olekul poocí Newtonových pohybových rovnic a zjistit časový vývoj systéu. Metoda spočívá v to, že se počítá diskrétních krocích silové působení a s ní spojené pohybové zěny na všechny atoy v systéu. Výpočet usí být dost jený, aby nevznikaly diskretizační chyby a dost hrubý, aby se ho podařilo někdy dokončit. Aby při oezené velikosti počítaného systéu nedocházelo ke zkreslení v důsledku okrajových podínek ve výpočetní oblasti, používají se periodické okrajové podínky. F= V Aby byly pohybové rovnice pro obrovský počet částic řešitelné, je třeba potenciálovou plochu určit co ožná nejjednodušší způsobe při únosné chybě výsledného chování. Pro většinu MD siulací se použijí potenciály v jednoduchých aproxiacích: V total ={ V V vazba U V uhel T V torze } kovalentni { vdw V v d Waals C V Coulob } nekovalentni kde V x je potenciální energie dané interakce a x je váhový faktor. Většinou se používají jednoduché potenciály 1 V vazba = vazebne pary 2 K x x V 0 2, někdy se nepoužívá haronický ale Morseův potenciál V vazba = D1 e ar r 0 2, který uožňuje zlo vazby například při enzyatických reakcích. V uhel = K 0 2 vazebneuhly je opět haronický potenciál. V torze = K [1cos n ] je sinusový potenciál. torzni uhly V vdw = 4 [ okolni atoy r 12 r 6] q V Coulob = i q j okolni atoy r Teorie je ve své podstatě zcela aproxiativní, její dosah je však veli dalekosáhlý. Jako okrajové podínky pro výpočet se používají strukturní data z NMR nebo rentgenové strukturní analýzy. V případě nejasných struktur nebo přesného zkouání se používají lepší potenciály postavené na sei epirických etodách nebo se dělají

16 ab-initio výpočty struktur v okolí, které je přibližně určeno MD. Aproxiace v aproxiativní MD. Coarse graining je etoda, založená na to, že část systéu, třeba nějaké atoový uskupení se nahradí pseudoatoe, který ve skutečnosti neexistuje ale sníží počet stupňů volnosti a tedy rovnic, které je nutné řešit. Například se jední či několika pseudoatoy nahrazují ainokyseliny, výpočet supercoilingu DNA používal 1-3 pseudoatoy na bp. svinování DNA do kapsule bakteriofágu se počítalo s 1 pseudoatoe na otáčku DNA (kole 10 bp). RNA ribozou se počítala s jední pseudoatoe na nukleotid. paraetrizace coarse grainingu se provádí poocí srovnání s experientálníi daty. V kvantové echanice jsou aproxiativní etody veli důležité, protože většina i jednoduchých systéů je natolik výpočetně složitá, že získat byť jen nuerické výsledky je veli obtížné. Jako první aproxiace, která se používá je Born-Oppenheierova aproxiace. Tato aproxiace předpokládá, že pohyb elektronů a jádra v atou je nezávislý a je separovatelný. Vlnová funkce olekuly lze pak vyjádřit poocí součinu vlnových funkcí elektronů a jader. Polohu jader v olekule určuje R j a polohu elektronů r i. olekula R j, r i = elektronu R j, r i jader R j Předpokládá se: Vlnové funkce elektronů závisí na poloze jader R j, ale nezávisí na jejich rychlostech. Pohyb jader je nohe poalejší než pohyb elektronů a tak se považují za nulové. Jaderné pohyby (rotace, vibrace, ) jsou ovlivněny rozostřenýi potenciály veli rychle se pohybujících elektronů. Jednočásticová aproxiace slouží k řešení složitějších kvantově echanických probléů. Pokud je ožné řešit ato vodíku bez aproxiací, tak pro jakýkoliv složitější systé již nelze Schrödingerovu rovnici vyřešit. Nejběžnější aproxiací je jednočásticová aproxiace, kde problé N částic se nahrazuje N jednočásticovýi probléy. hailtonián systéu se rozpadá na součet hailtoniánů příslušných jedné částici a působících pouza na jednu částici: Z H = i=1 h i r i. Nejjednodušší aproxiací je zanedbání interakčních členů jednotlivých částic. Pak lze vlnovou funkci systéu rozseparovat do součinu vlnových funkcí. r 1, r 2,, r Z = 1 r 1 2 r 2 Z r Z Systé se pak řeší soustavou nezávislých Schrödingerových rovnic. h i r i i r i = i i r i Pro případ, že je třeba počítat se spinovýi orbitaly (jako u elektronů v atou) se obvykle používá zápis tvaru: i = i i Energie systéu je pak: Z E= i i=1 Částice 1 ve stavu popsané kvantovýi čísly k 1 s vlnovou funkcí k1 r 1 a energií k1. Částice 2 ve stavu popsané kvantovýi čísly k 2 s vlnovou funkcí k2 r 2 a energií k2. Částice Z ve stavu popsané kvantovýi čísly k Z s vlnovou funkcí kz r Z a energií kz. k1,k2,kz r 1, r 2,, r Z = k1 r 1 k2 r 2 kz r Z.

17 Tato rovnice však á ten nedostatek, že není nezbytně syetrická čí antisyetrická, jak je požadované pro besony, resp. feriony. Pro bosony se získá syetrická vlnová funkce tak, že vytvoříe celou vlnovou funkci součte přes všech Z! perutací přes všechny souřadnice: k1,k2,kz r 1, r 2,, r Z = 1 N! Nebo perutací přes všechny sady kvantových čísel: k1,k2,kz r 1, r 2,, r Z = 1 N! k1 r P1 k2 r P2 kz r PZ perutace vektorů Pk1 r 1 Pk2 r 2 PkZ r Z perutace kvantovýchčísel Pro feriony se antisyetrická vlnová funkce získá poocí Slaterova deterinantu: k1,k2,kz r 1, r 2,, r Z = 1 k2r 1 kz r 1 2 k2 r 2 kz r 2 N! k1r1 k1 r Z k2 r Z kz r Z Deterinant spinových orbitalů se nazývá Slaterův deterinant. Jeho zajíavý důsledke je, že elektrony jsou nerozlišitelné. Každý elektron přísluší každéu orbitalu. Ze Slaterova deterinantu přío vyplývá Pauliho vylučovací princip, který tvrdí, že ve stejné stavu se neohou vyskytovat dvě nebo více částic. Pokud by byly ve stejné stavu, příslušné sloupce v deterinantu by byly stejné a deterinant by byl roven nule. Navíc vyplývá, že aby deterinant byl nenulový, usí pro všechny částice v soustavě ít různé souřadnice včetně spinových. Ještě pro vyjasnění, předpoklad, že elektrony ohou být popsány antisyetrický součine je ekvivalentní skutečnosti, že elektrony se pohybují nezávisle na sobě, kroě toho, že pociťují Coulobické odpuzování v důsledku středního rozložení elektronové hustoty a zvláštní výěnnou interakci v důsledku antisyetrie. Pro většinu systéů je však výše uvedená aproxiace nevhodná. Pro ato s více elektrony nelze interakční člen ezi elektrony zanedbat. Pro víceelektronový ato se využívá Hartree-Fockova aproxiace pro výpočet orbitalů. První aproxiace použitá je Born-Oppenheierova aproxiace. Jádro se bude považovat za nepohyblivé a splývající s počátke souřadnic. Ato nechť á Z elektronů a polohové vektory elektronů nechť jsou r 1, r 2,, r Z. Hailtonián tohoto systéu při zanedbání relativistických dějů je tvaru: Z H = i=1 p i 2 Z 2 i=1 Z e r i i, j=1 i j Z e r i r j Obsahuje tedy součet kinetické energie elektronů, potenciální energie elektronů v poli jádra a potenciální energie elektronů v poli ostatních elektronů. Pro zjednodušení lze definovat jednoelektronový operátor: h i= p 2 i 2 Z r i a dvouelektronový operátor: v i, j = 1 r ij Hailtonián pak nebude tvaru:

18 Z H = i=1 Z hi v i, j i j Hartree-Fockova vlnová funkce bude ít tvar Slaterova deterinantu. Energie systéu lze za předpokladu noralizované vlnové funkce vyjádřit ve tvaru E= H, který lze řešit například variační principe. E HF = r i H r i = i=1 Z i hi i = 1 Z 2 i, j=1 i j [ i j v i, j i j i i v i, j j j ] Ještě pro zopakování, Hartree-Fockova etoda se pokouší přibližně vyřešit Schrödingerovu rovnici. Předpokládá, že vlnovou funkci lze přibližně nahradit Slaterový deterinante, který je tvořen jední spinový orbitale příslušný každéu elektronu. Jelikož je vyjádření pro energii uvedené v předchozí rovnici syetrická, platí variační princip a tak, víe, že Slaterův deterinant s nejnižší energií je ten, který nejbližší skutečné vlnové funkci. Hartree-Fockova etoda hledá takovou sadu spinových orbitalů, která inializuje energii a poskytne nejlepší deterinant. Postup spočívá v to, že se inializuje Hartree-Fockův výraz pro energii poocí variace orbitalů. i i i. Dále se předpokládá, že orbitaly i jsou ortonorální a běhe variace je třeba zajistit, aby ortonorální zůstaly. To lze zajistit etodou Lagrangeových neurčitých ultiplikátorů. Zavedee funkcionál L : L [{ i }]=E HF [{ i }] i j i j i j i, j kde i j představuje neurčité Lagrangovy ultiplikátory a i j představuje překryv ezi spinovýi orbitaly i a j. Miniu se hledá položení variace funkcionálu rovné nule: L=0 Dostane se rovnice ve tvaru: h i i Z i, j=1 i j { j v i, j j } i Kde i vyjadřuje energii orbitalu i. Z i, j=1 i j { j v i, j i } j = i i Hartree-Fockovu rovnici lze řešit nuericky. V každé případě je její řešení iterativní. Nejprve se uhodnou výchozí orbitaly a iterativně se vylepšují. Metoda se nazýva self-consistent field. Druhý člen této rovnice je Coulobický potenciál vyjadřující silové působení na elektron v důsledku průěrného rozložení náboje dalších elektronů. Definuje se proto praktický Coulobický operátor: J j i= j v i, j j který udává střední potenciál v bodě r i v důsledku rozložení náboje orbitalu j. Třetí člen rovnice rovnice neá klasický analog. Vychází ze skutečnosti, že je nevýhodné, aby v blízkosti se nacházely orbitaly s opačně orientovanýi spiny. Tento člen tedy vyěňuje spinové orbitaly i a j. Nazývá se výěnný operátor: K j i= j v i, j i Pokud se rovnice přepíše poocí Coulobického a výěnného operátoru, dostene nohe jednodušší tvar: [ hi J j i K j i j i j i ] i = i i

19 Rovnice [ J i i K i i] i =0 uožní se zbavit té restrikce na suaci a Hartree-Fockova rovnice získá tvar: [ hi J j i K j j i] i = i i Lze definovat Fockův operátor: f i= hi J j i K j i j A rovnici přepsat do tvaru: f i i = i i Nyní je třeba dosadit přibližný tvar orbitalových rovnic a hledat řešení variační úlohy znovu a znovu. Jakile se sada bázových funkcí (orbitalů) po dalších iteracích neění, je nalezené řešení v ráci jednočásticové aproxiace nejlepší ožné.

Popis fyzikálního chování látek

Popis fyzikálního chování látek Popis fyzikálního chování látek pro vysvětlení noha fyzikálních jevů již nevystačíe s pouhý echanický popise Terodynaika oblast fyziky, která kroě echaniky zkouá vlastnosti akroskopických systéů, zejéna

Více

1 Poznámka k termodynamice: Jednoatomový či dvouatomový plyn?

1 Poznámka k termodynamice: Jednoatomový či dvouatomový plyn? Kvantová a statistická fyzika (erodynaika a statistická fyzika) 1 Poznáka k terodynaice: Jednoatoový či dvouatoový plyn? Jeden ol jednoatoového plynu o teplotě zaujíá obje V. Plyn však ůže projít cheickou

Více

Od kvantové mechaniky k chemii

Od kvantové mechaniky k chemii Od kvantové mechaniky k chemii Jan Řezáč UOCHB AV ČR 19. září 2017 Jan Řezáč (UOCHB AV ČR) Od kvantové mechaniky k chemii 19. září 2017 1 / 33 Úvod Vztah mezi molekulovou strukturou a makroskopickými vlastnostmi

Více

Srovnání klasického a kvantového oscilátoru. Ondřej Kučera

Srovnání klasického a kvantového oscilátoru. Ondřej Kučera Srovnání klasického a kvantového oscilátoru Ondřej Kučera Seestrální projekt 010 Obsah 1. Úvod... 3. Teorie k probleatice... 4.1. Mechanika... 4.1.1. Klasická echanika... 4.1.1.1. Klasický oscilátor...

Více

1. Pohyby nabitých částic

1. Pohyby nabitých částic 1. Pohyby nabitých částic 16 Pohyby nabitých částic V celé první kapitole budee počítat pohyby částic ve vnějších přede znáých (zadaných) polích. Předpokládáe že 1. částice vzájeně neinteragují. vlastní

Více

Elektronový obal atomu

Elektronový obal atomu Elektronový obal atomu Vlnění o frekvenci v se může chovat jako proud částic (kvant - fotonů) o energii E = h.v Částice pohybující se s hybností p se může chovat jako vlna o vlnové délce λ = h/p Kde h

Více

frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s)

frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) 1.) Periodický pohyb - každý pohyb, který se opakuje v pravidelných intervalech Poet Poet cykl cykl za za sekundu sekundu frekvence f (Hz) perioda T 1/f (s) Doba Doba trvání trvání jednoho jednoho cyklu

Více

3.2.2 Rovnice postupného vlnění

3.2.2 Rovnice postupného vlnění 3.. Rovnice postupného vlnění Předpoklady: 310, 301 Chcee najít rovnici, která bude udávat výšku vlny v libovolné okažiku i libovolné bodě (v jedno okažiku je v různých ístech různá výška vlny). Veličiny

Více

Pohyb soustavy hmotných bodů

Pohyb soustavy hmotných bodů Pohyb soustavy hotných bodů Tato kapitola se zabývá úlohai, kdy není ožné těleso nahradit jední hotný bode, předevší při otáčení tělesa. Těžiště soustavy hotných bodů a tělesa Při hodu nějaký složitější

Více

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO 1. Jednotky a veličiny soustava SI odvozené jednotky násobky a díly jednotek skalární a vektorové fyzikální veličiny rozměrová analýza 2. Kinematika hmotného bodu základní pojmy kinematiky hmotného bodu

Více

Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice

Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice Střídavý proud Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice Vznik střídavého proudu Výroba střídavého napětí:. indukční - při otáčivé pohybu cívky v agnetické poli

Více

c) vysvětlení jednotlivých veličin ve vztahu pro okamžitou výchylku, jejich jednotky

c) vysvětlení jednotlivých veličin ve vztahu pro okamžitou výchylku, jejich jednotky Harmonický kmitavý pohyb a) vysvětlení harmonického kmitavého pohybu b) zápis vztahu pro okamžitou výchylku c) vysvětlení jednotlivých veličin ve vztahu pro okamžitou výchylku, jejich jednotky d) perioda

Více

3.2.2 Rovnice postupného vlnění

3.2.2 Rovnice postupného vlnění 3.. Rovnice postupného vlnění Předpoklady: 310, 301 Chcee najít rovnici, která bude udávat výšku vlny v libovolné okažiku i libovolné bodě (v jedno okažiku je v různých ístech různá výška vlny). Veličiny

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky 3. přednáška Řešení obvodů napájených haronický napětí v ustálené stavu ZÁKADNÍ POJMY Časový průběh haronického napětí: kde: U u U. sin( t ϕ ) - axiální hodnota [V] - úhlový kitočet

Více

FYZIKA 3. ROČNÍK. Vlastní kmitání oscilátoru. Kmitavý pohyb. Kinematika kmitavého pohybu. y m

FYZIKA 3. ROČNÍK. Vlastní kmitání oscilátoru. Kmitavý pohyb. Kinematika kmitavého pohybu. y m Vlastní itání oscilátoru Kitavý pohb Kitání periodicý děj zařízení oná opaovaně stejný pohb a periodic se vrací do určitého stavu. oscilátor zařízení, teré ůže volně itat (závaží na pružině, vadlo) it

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

Okruhy k maturitní zkoušce z fyziky

Okruhy k maturitní zkoušce z fyziky Okruhy k maturitní zkoušce z fyziky 1. Fyzikální obraz světa - metody zkoumaní fyzikální reality, pojem vztažné soustavy ve fyzice, soustava jednotek SI, skalární a vektorové fyzikální veličiny, fyzikální

Více

Atom vodíku. Nejjednodušší soustava: p + e Řešitelná exaktně. Kulová symetrie. Potenciální energie mezi p + e. e =

Atom vodíku. Nejjednodušší soustava: p + e Řešitelná exaktně. Kulová symetrie. Potenciální energie mezi p + e. e = Atom vodíku Nejjednodušší soustava: p + e Řešitelná exaktně Kulová symetrie Potenciální energie mezi p + e V 2 e = 4πε r 0 1 Polární souřadnice využití kulové symetrie atomu Ψ(x,y,z) Ψ(r,θ, φ) x =? y=?

Více

Dynamika vázaných soustav těles

Dynamika vázaných soustav těles Dynamika vázaných soustav těles Většina strojů a strojních zařízení, s nimiž se setkáváme v praxi, lze považovat za soustavy těles. Složitost dané soustavy závisí na druhu řešeného případu. Základem pro

Více

3.1.2 Harmonický pohyb

3.1.2 Harmonický pohyb 3.1.2 Haronický pohyb Předpoklady: 3101 Graf závislosti výchylky koštěte na čase: Poloha na čase 200 10 100 poloha [c] 0 0 0 10 20 30 40 0 60 70 80 90 100-0 -100-10 -200 čas [s] U některých periodických

Více

Maturitní témata fyzika

Maturitní témata fyzika Maturitní témata fyzika 1. Kinematika pohybů hmotného bodu - mechanický pohyb a jeho sledování, trajektorie, dráha - rychlost hmotného bodu - rovnoměrný pohyb - zrychlení hmotného bodu - rovnoměrně zrychlený

Více

3.1.3 Rychlost a zrychlení harmonického pohybu

3.1.3 Rychlost a zrychlení harmonického pohybu 3.1.3 Rychlost a zrychlení haronického pohybu Předpoklady: 312 Kroě dráhy (výchylky) popisujee pohyb i poocí dalších dvou veličin: rychlosti a zrychlení. Jak budou vypadat jejich rovnice? Společný graf

Více

Úvod do analytické mechaniky

Úvod do analytické mechaniky Úvod do analytické mechaniky Vektorová mechanika, která je někdy nazývána jako Newtonova, vychází bezprostředně z principů, které jsou vyjádřeny vztahy mezi vektorovými veličinami. V tomto případě např.

Více

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy FYZIKA II Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy Osnova přednášky Energie magnetického pole v cívce Vzájemná indukčnost Kvazistacionární

Více

Elektromagnetické pole je generováno elektrickými náboji a jejich pohybem. Je-li zdroj charakterizován nábojovou hustotou ( r r

Elektromagnetické pole je generováno elektrickými náboji a jejich pohybem. Je-li zdroj charakterizován nábojovou hustotou ( r r Záření Hertzova dipólu, kulové vlny, Rovnice elektromagnetického pole jsou vektorové diferenciální rovnice a podle symetrie bývá vhodné je řešit v křivočarých souřadnicích. Základní diferenciální operátory

Více

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí Střídavý proud Doteď jse se zabývali pouze proude, který obvode prochází stále stejný sěre (stejnosěrný proud). V praxi se ukázalo, že tento proud je značně nevýhodný. kázalo se, že zdroje napětí ůže být

Více

Práce, energie a další mechanické veličiny

Práce, energie a další mechanické veličiny Práce, energie a další mechanické veličiny Úvod V předchozích přednáškách jsme zavedli základní mechanické veličiny (rychlost, zrychlení, síla, ) Popis fyzikálních dějů usnadňuje zavedení dalších fyzikálních

Více

Operátory a maticové elementy

Operátory a maticové elementy Operátory a matice Operátory a maticové elementy operátory je výhodné reprezentovat maticemi maticové elementy operátorů jsou dány vztahy mezi Slaterovými determinanty obsahujícími ortonormální orbitaly

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů s regulárními prvky

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů s regulárními prvky Jiří Petržela příklad pro příčkový filtr na obrázku napište aditanční atici etodou uzlových napětí zjistěte přenos filtru identifikujte tp a řád filtru Obr. : Příklad na příčkový filtr. aditanční atice

Více

1. Obyčejné diferenciální rovnice

1. Obyčejné diferenciální rovnice & 8..8 8: Josef Hekrdla obyčejné diferenciální rovnice-separace proměnných. Obyčejné diferenciální rovnice Rovnice, ve které je neznámá funkcí a v rovnici se vyskytuje spolu se svými derivacemi, se nazývá

Více

2. Určete optimální pracovní bod a účinnost solárního článku při dané intenzitě osvětlení, stanovte R SH, R SO, FF, MPP

2. Určete optimální pracovní bod a účinnost solárního článku při dané intenzitě osvětlení, stanovte R SH, R SO, FF, MPP FP 5 Měření paraetrů solárních článků Úkoly : 1. Naěřte a poocí počítače graficky znázorněte voltapérovou charakteristiku solárního článku. nalyzujte vliv různé intenzity osvětlení, vliv sklonu solárního

Více

Hamiltonián popisující atom vodíku ve vnějším magnetickém poli:

Hamiltonián popisující atom vodíku ve vnějším magnetickém poli: Orbitální a spinový magnetický moment a jejich interakce s vnějším polem Vše na příkladu atomu H: Elektron (e - ) a jádro (u atomu H pouze p + ) mají vlastní magnetický moment (= spin). Tyto dva dipóly

Více

Praktikum I Mechanika a molekulová fyzika

Praktikum I Mechanika a molekulová fyzika Oddělení fzikálních praktik při Kabinetu výuk obecné fzik MFF UK Praktiku I Mechanika a olekulová fzika Úloha č. II Název: Studiu haronických kitů echanického oscilátoru Pracoval: Matáš Řehák stud.sk.:

Více

Obsah PŘEDMLUVA...9 ÚVOD TEORETICKÁ MECHANIKA...15

Obsah PŘEDMLUVA...9 ÚVOD TEORETICKÁ MECHANIKA...15 Obsah PŘEDMLUVA...9 ÚVOD...11 1. TEORETICKÁ MECHANIKA...15 1.1 INTEGRÁLNÍ PRINCIPY MECHANIKY... 16 1.1.1 Základní pojmy z mechaniky... 16 1.1.2 Integrální principy... 18 1.1.3 Hamiltonův princip nejmenší

Více

MECHANIKA - DYNAMIKA Teorie Vysvětlete následující pojmy: Setrvačnost:

MECHANIKA - DYNAMIKA Teorie Vysvětlete následující pojmy: Setrvačnost: Projekt Efektivní Učení Reforou oblastí gynaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropský sociální fonde a státní rozpočte České republiky. MECHANIKA - DYNAMIKA Teorie Vysvětlete následující pojy: Setrvačnost:

Více

Struktura elektronového obalu

Struktura elektronového obalu Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Struktura elektronového obalu Představy o modelu atomu se vyvíjely tak, jak se zdokonalovaly možnosti vědy

Více

Newtonův zákon I

Newtonův zákon I 14 Newtonův zákon I Předpoklady: 104 Začnee opakování z inulé hodiny Pedaoická poznáka: Nejdříve nechá studenty vypracovat oba následující příklady, pak si zkontrolujee první příklad a studenti dostanou

Více

MECHANICKÉ KMITÁNÍ NETLUMENÉ

MECHANICKÉ KMITÁNÍ NETLUMENÉ MECHANICKÉ KMITÁNÍ NETLUMENÉ Kitání je PERIODICKÝ pohyb hotného bodu (tělesa). Pohybuje se z jedné rajní polohy KP do druhé rajní polohy KP a zpět. Jaýoliv itající objet se nazývá OSCILÁTOR. A je aplituda

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 1 Mechanika 1.1 Pohyby přímočaré, pohyb rovnoměrný po kružnici 1.2 Newtonovy pohybové zákony, síly v přírodě, gravitace 1.3 Mechanická

Více

1. Mechanika - úvod. [ X ] - měřící jednotka. { X } - označuje kvantitu (množství)

1. Mechanika - úvod. [ X ] - měřící jednotka. { X } - označuje kvantitu (množství) . Mechanika - úvod. Základní pojy V echanice se zabýváe základníi vlastnosti a pohybe hotných těles. Chcee-li přeístit těleso (echanický pohyb), potřebujee k tou znát tyto tři veličiny: hota, prostor,

Více

Nekovalentní interakce

Nekovalentní interakce Nekovalentní interakce Jan Řezáč UOCHB AV ČR 3. listopadu 2016 Jan Řezáč (UOCHB AV ČR) Nekovalentní interakce 3. listopadu 2016 1 / 28 Osnova 1 Teorie 2 Typy nekovalentních interakcí 3 Projevy v chemii

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Vlnění Vhodíme-li na klidnou vodní hladinu kámen, hladina se jeho dopadem rozkmitá a z místa rozruchu se začnou

Více

Nekovalentní interakce

Nekovalentní interakce Nekovalentní interakce Jan Řezáč UOCHB AV ČR 31. října 2017 Jan Řezáč (UOCHB AV ČR) Nekovalentní interakce 31. října 2017 1 / 28 Osnova 1 Teorie 2 Typy nekovalentních interakcí 3 Projevy v chemii 4 Výpočty

Více

1 Rozdělení mechaniky a její náplň

1 Rozdělení mechaniky a její náplň 1 Rozdělení mechaniky a její náplň Mechanika je nauka o rovnováze a pohybu hmotných útvarů pohybujících se rychlostí podstatně menší, než je rychlost světla (v c). Vlastnosti skutečných hmotných útvarů

Více

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Atomy vázané v mřížce nejsou v klidu. Míru jejich pohybu vyjadřuje podobně jako u plynů a kapalin teplota. - Elastické vlny v kontinuu neatomární

Více

Pružnost a plasticita II CD03

Pružnost a plasticita II CD03 Pružnost a plasticita II CD3 uděk Brdečko VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechanik tel: 5447368 email: brdecko.l @ fce.vutbr.cz http://www.fce.vutbr.cz/stm/brdecko.l/html/distcz.htm Obsah

Více

2. Atomové jádro a jeho stabilita

2. Atomové jádro a jeho stabilita 2. Atomové jádro a jeho stabilita Atom je nejmenší hmotnou a chemicky nedělitelnou částicí. Je tvořen jádrem, které obsahuje protony a neutrony, a elektronovým obalem. Elementární částice proton neutron

Více

Skalární a vektorový popis silového pole

Skalární a vektorový popis silového pole Skalární a vektorový popis silového pole Elektrické pole Elektrický náboj Q [Q] = C Vlastnost materiálových objektů Interakce (vzájemné silové působení) Interakci (vzájemné silové působení) mezi dvěma

Více

6.2.8 Vlnová funkce. ψ nemá (zatím?) žádný fyzikální smysl, fyzikální smysl má funkce. Předpoklady: 060207

6.2.8 Vlnová funkce. ψ nemá (zatím?) žádný fyzikální smysl, fyzikální smysl má funkce. Předpoklady: 060207 6..8 Vlnová funkce ředpoklady: 06007 edagogická poznámka: Tato hodina není příliš středoškolská. Zařadil jsem ji kvůli tomu, aby žáci měli alespoň přibližnou představu o tom, jak se v kvantové fyzice pracuje.

Více

Tabulace učebního plánu. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Fyzika. Ročník: I.ročník - kvinta

Tabulace učebního plánu. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Fyzika. Ročník: I.ročník - kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Fyzika Ročník: I.ročník - kvinta Fyzikální veličiny a jejich měření Fyzikální veličiny a jejich měření Soustava fyzikálních veličin a jednotek

Více

Laserová technika prosince Katedra fyzikální elektroniky.

Laserová technika prosince Katedra fyzikální elektroniky. Laserová technika 1 Aktivní prostředí Šíření rezonančního záření dvouhladinovým prostředím Jan Šulc Katedra fyzikální elektroniky České vysoké učení technické jan.sulc@fjfi.cvut.cz 22. prosince 2016 Program

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18_FY_B

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18_FY_B Jéno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datu vytvoření: 15. 12. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Teatický okruh: Mechanika

Více

Řešení: Odmocninu lze vždy vyjádřit jako mocninu se zlomkovým exponentem. A pro práci s mocninami = = = 2 0 = 1.

Řešení: Odmocninu lze vždy vyjádřit jako mocninu se zlomkovým exponentem. A pro práci s mocninami = = = 2 0 = 1. Varianta A Př.. Zloek 3 3 je roven číslu: a), b) 3, c), d), e) žádná z předchozích odpovědí není Řešení: Odocninu lze vždy vyjádřit jako ocninu se zlokový exponente. A pro práci s ocninai již áe jednoduchá

Více

12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ

12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ 56 12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ Těžiště I. impulsová věta - věta o pohybu těžiště II. impulsová věta Zákony zachování v izolované soustavě hmotných bodů Náhrada pohybu skutečných objektů pohybem

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s.

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s. TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD Soustavu souřadnic spojenou se Zemí můžeme považovat prakticky za inerciální. Jen při několika jevech vznikají odchylky, které lze vysvětlit vlastním pohybem Země vzhledem

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Fyzika IV Dynamika jader v molekulách

Fyzika IV Dynamika jader v molekulách Dynamika jader v molekulách vibrace rotace Dynamika jader v molekulách rotační energetické hladiny (dvouatomová molekula) moment setrvačnosti kolem osy procházející těžištěm osa těžiště m2 m1 r2 r1 R moment

Více

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

1 Linearní prostory nad komplexními čísly 1 Linearní prostory nad komplexními čísly V této přednášce budeme hledat kořeny polynomů, které se dále budou moci vyskytovat jako složky vektorů nebo matic Vzhledem k tomu, že kořeny polynomu (i reálného)

Více

Fyzika II, FMMI. 1. Elektrostatické pole

Fyzika II, FMMI. 1. Elektrostatické pole Fyzika II, FMMI 1. Elektrostatické pole 1.1 Jaká je velikost celkového náboje (kladného i záporného), který je obsažen v 5 kg železa? Předpokládejme, že by se tento náboj rovnoměrně rozmístil do dvou malých

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno 1 Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Struktura

Více

Badmintonový nastřelovací stroj a vybrané parametry letu badmintonového míčku

Badmintonový nastřelovací stroj a vybrané parametry letu badmintonového míčku Badintonový nastřelovací stroj a vybrané paraetry letu badintonového Jan Vorlík 1.* Vedoucí práce: prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc. 1 ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav echaniky tekutin a terodynaiky,

Více

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0 Kmity základní popis kmitání je periodický pohyb, při kterém těleso pravidelně prochází rovnovážnou polohou mechanický oscilátor zařízení vykonávající kmity Základní veličiny Perioda T [s], frekvence f=1/t

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky.

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Platí shodně pro prezenční i kombinovanou formu studia. 1. Síla současně působící na elektrický náboj v elektrickém a magnetickém poli (Lorentzova síla) 2.

Více

Základní vztahy v elektrických

Základní vztahy v elektrických Základní vztahy v elektrických obvodech Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Klasifikace elektrických obvodů analogové číslicové lineární

Více

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 Obsah 1 Kmitavý pohyb 1 Kinematika kmitavého pohybu 3 Skládání kmitů 6 4 Dynamika kmitavého pohybu 7 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 6 Nucené kmity. Rezonance 10 1 Kmitavý pohyb Typy pohybů

Více

2. Kinematika bodu a tělesa

2. Kinematika bodu a tělesa 2. Kinematika bodu a tělesa Kinematika bodu popisuje těleso nebo také bod, který se pohybuje po nějaké trajektorii, křivce nebo jinak definované dráze v závislosti na poloze bodu na dráze, rychlosti a

Více

Energie, její formy a měření

Energie, její formy a měření Energie, její formy a měření aneb Od volného pádu k E=mc 2 Přednášející: Martin Zápotocký Seminář Aplikace lékařské biofyziky 2014/5 Definice energie Energos (ἐνεργός) = pracující, aktivní; ergon = práce

Více

Obsah PŘEDMLUVA 11 ÚVOD 13 1 Základní pojmy a zákony teorie elektromagnetického pole 23

Obsah PŘEDMLUVA 11 ÚVOD 13 1 Základní pojmy a zákony teorie elektromagnetického pole 23 Obsah PŘEDMLUVA... 11 ÚVOD... 13 0.1. Jak teoreticky řešíme elektrotechnické projekty...13 0.2. Dvojí význam pojmu pole...16 0.3. Elektromagnetické pole a technické projekty...20 1. Základní pojmy a zákony

Více

2D transformací. červen Odvození transformačního klíče vybraných 2D transformací Metody vyrovnání... 2

2D transformací. červen Odvození transformačního klíče vybraných 2D transformací Metody vyrovnání... 2 Výpočet transformačních koeficinetů vybraných 2D transformací Jan Ježek červen 2008 Obsah Odvození transformačního klíče vybraných 2D transformací 2 Meto vyrovnání 2 2 Obecné vyjádření lineárních 2D transformací

Více

Elektronový obal atomu

Elektronový obal atomu Elektronový obal atomu Ondřej Havlíček.ročník F-Vt/SŠ Jsoucno je vždy něco, co jsme si sami zkonstruovali ve své mysli. Podstata takovýchto konstrukcí nespočívá v tom, že by byly odvozeny ze smyslových

Více

6.2.5 Pokusy vedoucí ke kvantové mechanice IV

6.2.5 Pokusy vedoucí ke kvantové mechanice IV 65 Pokusy vedoucí ke kvantové echanice IV Předpoklady: 06004 94: J Franck, G Hertz: Frack-Hertzův pokus Př : Na obrázku je nakresleno schéa Franck-Hertzova pokusu Jaký způsobe se budou v baňce (pokud v

Více

Gymnázium, Havířov - Město, Komenského 2 MATURITNÍ OTÁZKY Z FYZIKY Školní rok: 2012/2013

Gymnázium, Havířov - Město, Komenského 2 MATURITNÍ OTÁZKY Z FYZIKY Školní rok: 2012/2013 1. a) Kinematika hmotného bodu klasifikace pohybů poloha, okamžitá a průměrná rychlost, zrychlení hmotného bodu grafické znázornění dráhy, rychlosti a zrychlení na čase kinematika volného pádu a rovnoměrného

Více

Vznik a vlastnosti střídavých proudů

Vznik a vlastnosti střídavých proudů 3. Střídavé proudy. Naučit se odvození vztahu pro okažitý a průěrný výkon střídavého proudu, znát fyzikální význa účiníku.. ět použít fázorový diagra na vysvětlení vztahu ezi napětí a proude u jednoduchých

Více

(test version, not revised) 9. prosince 2009

(test version, not revised) 9. prosince 2009 Mechanické kmitání (test version, not revised) Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 9. prosince 2009 Obsah Kmitavý pohyb Kinematika kmitavého pohybu Skládání kmitů Dynamika kmitavého pohybu Přeměny energie

Více

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice 7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejte na mysli, ona nám to vyčíslí Jednou z úloh statistiky je odhad (výpočet) hodnot statistického znaku x i,

Více

Elektřina a magnetismus Elektrostatické pole

Elektřina a magnetismus Elektrostatické pole Elektrostatické pole Elektrostatické pole je prostor (v okolí elektricky nabitých částic/těles), ve které na sebe náboje působí elektrickýi silai. Zdroje elektrostatického pole jsou elektrické náboje (vázané

Více

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice 9. Lineární diferenciální rovnice 2. řádu Cíle Diferenciální rovnice, v nichž hledaná funkce vystupuje ve druhé či vyšší derivaci, nazýváme diferenciálními rovnicemi druhého a vyššího řádu. Analogicky

Více

Elektromagnetické kmitání

Elektromagnetické kmitání Elektroagnetické kitání ELEKTROMAGNETICKÝ OSCILÁTOR zdroje jsou nejen alternátory, ale i jiné typy oscilátoru Střídavé proudy a napětí označujee jako elektroagnetické kitání Mechanické oscilátory kitají

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: FYZIKA

Více

Laserová technika prosince Katedra fyzikální elektroniky.

Laserová technika prosince Katedra fyzikální elektroniky. Laserová technika 1 Aktivní prostředí Šíření optických impulsů v aktivním prostředí Jan Šulc Katedra fyzikální elektroniky České vysoké učení technické jan.sulc@fjfi.cvut.cz. prosince 016 Program přednášek

Více

Maturitní otázky z fyziky Vyučující: Třída: Školní rok:

Maturitní otázky z fyziky Vyučující: Třída: Školní rok: Maturitní otázky z fyziky Vyučující: Třída: Školní rok: 1) Trajektorie, dráha, dráha 2) Rychlost 3) Zrychlení 4) Intenzita 5) Práce, výkon 6) Energie 7) Částice a vlny; dualita 8) Síla 9) Náboj 10) Proudění,

Více

Příklady z teoretické mechaniky pro domácí počítání

Příklady z teoretické mechaniky pro domácí počítání Příklady z teoretické mechaniky pro domácí počítání Doporučujeme spočítat příklady za nejméně 30 bodů. http://www.physics.muni.cz/~tomtyc/mech-prik.ps http://www.physics.muni.cz/~tomtyc/mech-prik.pdf 1.

Více

Fyzika opakovací seminář 2010-2011 tematické celky:

Fyzika opakovací seminář 2010-2011 tematické celky: Fyzika opakovací seminář 2010-2011 tematické celky: 1. Kinematika 2. Dynamika 3. Práce, výkon, energie 4. Gravitační pole 5. Mechanika tuhého tělesa 6. Mechanika kapalin a plynů 7. Vnitřní energie, práce,

Více

Světlo jako elektromagnetické záření

Světlo jako elektromagnetické záření Světlo jako elektromagnetické záření Základní pojmy: Homogenní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti jsou ve všech místech v prostředí stejné. Izotropní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti

Více

3.9. Energie magnetického pole

3.9. Energie magnetického pole 3.9. nergie agnetického poe 1. Uět odvodit energii agnetického poe cívky tak, aby bya vyjádřena poocí paraetrů obvodu (I a L).. Znát vztah pro energii agnetického poe cívky jako funkci veičin charakterizujících

Více

ELT1 - Přednáška č. 6

ELT1 - Přednáška č. 6 ELT1 - Přednáška č. 6 Elektrotechnická terminologie a odborné výrazy, měřicí jednotky a činitelé, které je ovlivňují. Rozdíl potenciálů, elektromotorická síla, napětí, el. napětí, proud, odpor, vodivost,

Více

SERIOVÉ A PARALELNÍ ZAPOJENÍ PRUŽIN

SERIOVÉ A PARALELNÍ ZAPOJENÍ PRUŽIN SERIOVÉ A PARALELNÍ ZAPOJENÍ PRUŽIN ANNA MOTYČKOVÁ 2015/2016, 8. Y Obsah Teoretický rozbor... 3 Zjištění tuhosti pružiny... 3 Sériové zapojení pružin... 3 Paralelní zapojení pružin... 3 Praktická část...

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část SEZNAM TÉMAT: Kinematika hmotného bodu mechanický pohyb, relativnost pohybu a klidu, vztažná soustava hmotný bod, trajektorie, dráha klasifikace pohybů průměrná a okamžitá rychlost rovnoměrný a rovnoměrně

Více

MECHANICKÉ KMITÁNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

MECHANICKÉ KMITÁNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D19_Z_OPAK_KV_Mechanicke_kmitani_T Člověk a příroda Fyzika Mechanické kmitání Opakování

Více

Soustava SI. SI - zkratka francouzského názvu Système International d'unités (mezinárodní soustava jednotek).

Soustava SI. SI - zkratka francouzského názvu Système International d'unités (mezinárodní soustava jednotek). Soustava SI SI - zkratka francouzského názvu Systèe International d'unités (ezinárodní soustava jednotek). Vznikla v roce 1960 z důvodu zajištění jednotnosti a přehlednosti vztahů ezi fyzikálníi veličinai

Více

Vnitřní energie ideálního plynu podle kinetické teorie

Vnitřní energie ideálního plynu podle kinetické teorie Vnitřní energie ideálního plynu podle kinetické teorie Kinetická teorie plynu, která prní poloině 9.století dokázala úspěšně spojit klasickou fenoenologickou terodynaiku s echanikou, poažuje plyn za soustau

Více

Úvod do moderní fyziky. lekce 3 stavba a struktura atomu

Úvod do moderní fyziky. lekce 3 stavba a struktura atomu Úvod do moderní fyziky lekce 3 stavba a struktura atomu Vývoj představ o stavbě atomu 1904 J. J. Thomson pudinkový model atomu 1909 H. Geiger, E. Marsden experiment s ozařováním zlaté fólie alfa částicemi

Více

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí)

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) Vlnění vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím přenos energie bez přenosu látky Vázané oscilátory druhy vlnění: Druhy vlnění podélné a příčné 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) b. elektromagnetické

Více

Povrchové procesy. Přichycení na povrch.. adsorbce. monomolekulární, multimolekulární (namalovat) Přichycení do objemu, také plyn v kapalině.

Povrchové procesy. Přichycení na povrch.. adsorbce. monomolekulární, multimolekulární (namalovat) Přichycení do objemu, také plyn v kapalině. Povrchové procesy Plyny obklopující pevné látky jsou vázány do objeu a na povrch - sorbce, nebo jsou z něho uvolňovány - desorbce oba jevy probíhají zároveň Přichycení na povrch.. adsorbce. onoolekulární,

Více

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru 3 Vlny 3.1 Úvod Vlnění můžeme pozorovat například na vodní hladině, hodíme-li do vody kámen. Mechanické vlnění je děj, při kterém se kmitání šíří látkovým prostředím. To znamená, že například zvuk, který

Více

2. Sestrojte graf závislosti prodloužení pružiny na působící síle y = i(f )

2. Sestrojte graf závislosti prodloužení pružiny na působící síle y = i(f ) 1 Pracovní úkoly 1. Zěřte tuost k pěti pružin etodou statickou. 2. Sestrojte raf závislosti prodloužení pružiny na působící síle y = i(f ) 3. Zěřte tuost k pěti pružin etodou dynaickou. 4. Z doby kitu

Více

Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole

Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole 1. Určete skalární a vektorový součin dvou obecných vektorů AA a BB a popište, jak závisí výsledky těchto součinů na úhlu

Více