Verlag Dashöfer. Praktický průvodce daněmi. Autoři. Obsah :07. Příručka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Verlag Dashöfer. Praktický průvodce daněmi. Autoři. Obsah :07. Příručka"

Transkript

1 Verlag Dashöfer Příručka Praktický průvodce daněmi Ing. Pavel Běhounek a kolektiv autorů Praktický průvodce daněmi je určen všem, kteří potřebují nejen srozumitelný výklad daňových zákonů, ale zároveň i právní jistotu, která je zaručena konfrontací názorů daňových poradců a pracovníků státní správy. Výklad daňové problematiky v této příručce je veden předními daňovými poradci, jejichž snahou je využít všech výhod a mezer vyplývajících z daňových předpisů tak, aby daň placená jejich klienty - daňovými poplatníky - byla v mezích zákona co nejnižší. Na druhé straně výklad zohledňuje stanoviska pracovníků státní správy, kteří brání zájmy státní pokladny. Ve sporných případech uvádíme argumenty obou stran, takže budete předem připraveni na případný odpor Vašeho FÚ a budete vědět, jak mu čelit. Autoři vedoucí autor Ing. Pavel Běhounek + kolektiv odborníků specializujících se na jednotlivé okruhy daňové problematiky: RNDr. Ivan Brychta, Ing. Richard Dvořák, JUDr. Jaroslav Kobík, Ing. Zdeněk Krůček, Ing. Ivana Langerová, Mgr. Petr Pelech, Ing. Ivana Pilařová, Ing. Vlastimil Sojka, Ing. Ivo Šulc, JUDr. Jan Tůma Autoři lektorských připomínek - pracovníci státní správy a daňoví poradci: Ing. Jan Ambrož, Ing. Jiří Beran, Mgr. Jaroslav Březina, Mgr. Michal Czigle, JUDr. Jan Dunovský, JUDr. Eva Hofmannová, Libuše Kamarádová, Ing. Jan Knížek, Mgr. Michal Kunstýř, Mgr. Ing. Petr Navara, Mgr. Petr Pelech, Ing. Ladislav Pitner, Ing. Eva Šívrová, JUDr. Jan Tůma, JUDr. Miroslav Vácha, Ing. Marta Ženíšková Obsah 1) Aktuální informace novinky v daňové legislativě (stručný komentář nově schválených právních předpisů a odkazy na jejich hlubší rozbor v příslušných kapitolách příručky), daňový kalendář na příslušný rok, zásady uplatňování a sazby cestovních náhrad, sociální a zdravotní pojištění, další související informace (diskontní sazba ČNB, jednotné kurzy atd.). 2) Správa daní a poplatků jednotlivé fáze daňového řízení, instituty zákona o správě daní a poplatků (místní příslušnost ke správci daně, daňová kontrola, lhůty v daňovém řízení atp.) a nástrahy plynoucí z aplikace tohoto procesního předpisu (důkazní břemeno, námitky při daňové kontrole, rizika při odvolání a jiné). 3) Daň z příjmů fyzických osob poplatníci daně z příjmů fyzických osob, předmět daně a osvobození od daně, princip stanovení základu daně, dílčí základy daně z příjmů fyzických osob, odpočty od základu daně a určení daňové povinnosti, převod podnikání na právnickou osobu.

2 4) Daň z příjmů právnických osob poplatníci daně z příjmů právnických osob, předmět daně a osvobození od daně podnikatelských subjektů i neziskových organizací, struktura základu daně a samostatný základ daně, daň z příjmů právnických osob v návaznosti na obchodní právo, daňové plánování u obchodních společností, družstev a obecně prospěšných společností, daňové důsledky prodeje podniku nebo jeho části. 5) Základ daně z příjmů základ daně z příjmů právnických osob, transformace účetního hospodářského výsledku na základ daně, základ daně u neziskových organizací a stálé provozovny, základ daně z příjmů fyzických osob, základ daně při ukončení a přerušení činnosti, změna způsobu vykazování výdajů, daňová ztráta a reinvestiční odpočet, slevy na dani a zálohy na daň z příjmů, návod k sestavení daňového přiznání k daním z příjmů, poskytování úvěrů a půjček, vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem, opravy a udržování, technické zhodnocení, daňové aspekty investičních pobídek. 6) Daňové a nedaňové výdaje daňově uznatelné výdaje u majetku (odpisy, zůstatková cena, rezervy na opravu hmotného majetku), pojistného, při platbě daní, u výdajů na pracovní cesty, v případě pohledávek atd., daňově neúčinné výdaje. 7) Odpisy rovnoměrné a zrychlené odpisování, zvláštní metody odpisování, výpočet odpisu ve zvláštních případech (změna vstupní ceny, změna odpisových sazeb, popř. koeficientů ), ocenění majetku, technické zhodnocení, vyřazení odepisovaného majetku. 8) Příjmy ze závislé činnosti příjmy, které nejsou předmětem daně a které jsou od daně osvobozeny, dílčí základ daně podle 6, daňového přiznání a roční zúčtování daně, zdanění daňových nerezidentů, zdanění brigádnické činnosti, soustavná příprava na budoucí povolání, daňová úleva při placení úroků z úvěrů určených na financování bytových potřeb. 9) Daň z příjmů ve vztahu k zahraničí daňový rezident, domicil, stálá provozovna, určování zdroje příjmů, placení a zajišťování daní u nerezidentů, řešení mezinárodního dvojího zdanění, mezinárodní smlouvy o zamezení dvojího zdanění. 10) Leasing druhy a formy leasingu, jeho právní rámec, daňová uznatelnost nájemného u finančního leasingu, předmět leasingu, časové rozlišování nájemného, odpisování majetku u pronajímatele, finanční leasing a DPH, řádné a předčasné ukončení leasingu, technické zhodnocení u leasingu. 11) DPH zdanitelné plnění, místo plnění, subjekty DPH, registrace k DPH a její zrušení, daň na výstupu (předmět daně, nezdanitelná plnění, osvobozená plnění, den uskutečnění zdanitelného plnění, základ a

3 sazby daně, daňové doklady), daň na vstupu (nárok na odpočet DPH na vstupu, jeho krácení, vracení daně zdravotně postiženým osobám), DPH při dovozu a vývozu zboží a služeb, vracení daně a prodej bez daně, mezinárodní přeprava a služby s ní související, daňové přiznání k DPH, vracení nadměrného odpočtu, účtování DPH, vybrané problémy DPH pro fyzické i právnické osoby. 12) Silniční daň vozidla, činnosti a subjekty podléhající dani, sazby daně. 13) Daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí poplatníci, předmět, osvobození, základ a sazba u daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí, daňové přiznání a splatnost u daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí. 14) Daň z nemovitostí daň z pozemků, daň ze staveb, daňové přiznání k dani z nemovitostí a placení daně. Ukázka PRAKTICKÝ PRÚVODCE DANĚMI 12/12.4 POSKYTOVÁNÍ OBCHODNÍCH SLEV A JEJICH VZTAH K DPH Ing. Ivana Pilařová, Užívané názvosloví V souvislosti s obchodními slevami se vykytují pojmy bonus a skonto. Tyto pojmy nejsou žádným zákonem definovány. O jistou definici a vyjádření podstaty obsahu těchto pojmů se snaží pokyn D-164 MF. Skonto Pokyn D-164 samotný termín skonto přímo nedefinuje, ale rozděluje podmínky pro jejich poskytování na: - skonto na podkladě platební podmínky, které není zdanitelným plněním a nemá tedy vliv na základ daně, a to ani na původním daňovém dokladu, ani následně při případném vystavení (nedaňového) dobropisu, - skonto na podkladě cenové podmínky, které je zdanitelným plněním a mění (snižuje) základ daně. Vazba na platební podmínku Skonto vyplývající z platební podmínky Obecně lze říci, že se jedná o naplnění určitých platebních podmínek kupní smlouvy, při nichž dojde k poskytnutí slevy nazývané skonto. Poskytování těchto slev se v praxi nejčastěji objevuje ve vztahu: - k rychlosti úhrady platby za dodávku, - k úhradě platby v hotovosti.

4 Pekárna vystaví fakturu za dodávky pečiva do sítě maloobchodních prodejen společnosti Cukrovinky, s. r. o., za 1. dekádu dubna Celkem bylo dodáno ks koláčů v jednotkové ceně bez DPH 5 Kč za kus. V rámcové kupní smlouvě je stanoveno, že pokud odběratel uhradí fakturu 3 dny před na faktuře uvedeným dnem splatnosti faktury, bude mu poskytnuto skonto ve výši 2 % z celkové částky k úhradě. Jedná se o typickou platební podmínku. Původní daňový doklad vystavený pekárnou a jeho účtování u obou účastníků smluvního vztahu vypadá takto: text základ daně DPH 5% celkem k úhradě 5250 Při placení došlo k úhradě do 3 dnů před lhůtou splatnosti, bylo tedy uhrazeno o 2 % méně, tj. o 105 Kč. Účtování platby bylo u dodavatele a odběratele provedeno následovně: text úhrada faktury převodem z účtu zúčtování rozdílu (skonta)

5 Poskytnutá výhoda je pro dodavatele finančním nákladem, pro odběratele finančním výnosem. Skonto nijak neupravuje základ ani výši DPH, nebude tedy vystavován daňový dobropis. Pokud by byla vůle obou stran výši skonta doložit kromě smlouvy ještě dalším účetním dokladem, jednalo by se o nedaňový dobropis. Jeho vystavování však není povinné ani potřebné, skonto lze vyúčtovat jen na základě plnění platebních podmínek ve smlouvě. Na dani z příjmu jsou vyúčtované finanční výnosy (z hlediska odběratele) zdanitelné a finanční náklady (z hlediska dodavatele) jsou daňově účinné. Pekárna vystaví fakturu za dodávky pečiva do sítě maloobchodních prodejen společnosti Cukrovinky, s. r. o., za 1. dekádu dubna Celkem bylo dodáno ks koláčů v jednotkové ceně bez DPH 5 Kč za kus. V rámcové kupní smlouvě je stanoveno, že pokud odběratel uhradí fakturu v hotovosti ihned při dodání poslední dodávky v dané dekádě, bude mu poskytnuto skonto ve výši 2 % z celkové částky k úhradě. Jedná se o typickou platební podmínku. Původní daňový doklad vystavený pekárnou již počítá s platbou v hotovosti, proto je tento doklad již vystaven na celkovou cenu sníženou o skonto. Účtování u obou účastníků smluvního vztahu je následující:

6 text základ daně DPH 5% skonto 2% celkem k úhradě 5145 Při placení v hotovosti již nedochází k žádným rozdílům, protože celková výše faktury zní na částku sníženou o skonto. Účtování platby bylo u dodavatele a odběratele provedeno následovně: text úhrada faktury v hotovosti Pokud by pekárna předem nevěděla, zda odběratel zaplatí v hotovosti, či nikoliv, vystavila by daňový doklad bez skonta a při zaplacení v hotovosti by došlo k následnému zúčtování skonta jako v prvním uváděném příkladu.

7 Skonto vyplývající z cenové podmínky Jde o méně častý případ, kdy při splnění určitých předem daných podmínek (často bývají také v souvislosti s rychlejší úhradou) bude poskytnuta sleva přímo z ceníkové ceny dodaného zboží. Takovéto skonto je posuzováno jako snížení ceny za zdanitelné plnění a odběrateli bude vystaven daňový dobropis. V tomto případě je nutno zdůraznit, že si dodavatel nesmí ulehčovat situaci v tom smyslu, že by na jeden daňový doklad uvedl dvě alternativy základu daně, daně a dvě varianty celkové ceny v závislosti na rychlosti úhrady. Takový přístup je v rozporu s pokynem D-164, ale i s náležitostmi daňového dokladu v ZDP, kde v 12 odst. 2 písm. k) je používáno jednotné číslo a tím je umožněno uvádět na daňovém dokladu jen jednu výši daně. Poskytnutí skonta coby cenové podmínky lze řešit jen vystavením daňových dobropisů k jednotlivým zdanitelným plněním. Volíme tedy přístup, kdy při splnění smluvených podmínek (např. úhrada před lhůtou splatnosti) vystavujeme ke každému daňovému dokladu, kterého se plnění podmínek týká, daňový dobropis.

8

9

10

11

12

13

14 Pekárna vystaví fakturu za dodávky pečiva do sítě maloobchodních prodejen společnosti Cukrovinky, s. r. o., za 1. dekádu dubna Celkem bylo dodáno ks koláčů v jednotkové ceně bez DPH 5 Kč za kus. V rámcové kupní smlouvě je stanoveno, že pokud odběratel uhradí fakturu 3 dny před uvedenou splatností faktury, bude mu poskytnuto skonto ve výši 2 % z jednotkové ceny dodaného zboží. Ceníková cena 5 Kč za 1 koláč bude snížena na 4,90 Kč za 1 koláč. Jedná se o cenovou podmínku. V praxi se vykytuje méně často než podmínka platební. Původní daňový doklad vystavený pekárnou a jeho účtování u obou účastníků smluvního vztahu vypadá takto: text Základ daně DPH 5% Celkem k úhradě 5250 Vzhledem k tomu, že byla dodržena cenová podmínka, dodavatel vystavuje daňový dobropis: text snížení základu daně DPH 5% Závazek dodavatele vůči odběrateli z vystaveného dobropisu bude buď odběrateli přímo uhrazen, nebo bude použit k zápočtu s dalšími závazkovými vztahy. přitom zahrne daňový dobropis do svého daňového přiznání toho období, kdy byly zjištěny podklady pro poskytnutí skonta jako cenové podmínky (skutečně bylo zjištěno, že faktury byly uhrazeny dříve), odběratel pak zahrne přijatý dobropis do svého daňového přiznání v období, kdy ho obdržel. Není možné ani na jedné straně podávat z tohoto důvodu dodatečná daňová přiznání na období, kterých se poskytnuté skonto týkalo.

15 Porovnání cenové a platební podmínky Z porovnání skonta jako platební podmínky a skonta jako cenové podmínky je zřejmé, že platí ta varianta, která je vyjádřena a popsána v kupní smlouvě a že záleží jen na vůli smluvních stran, jaké podmínky pro poskytování slev budou dohodnuty. Tyto dva druhy skonta je však třeba důsledně rozlišovat, protože mají odlišný vztah k DPH. Poskytnutí skonta jako platební podmínky není zdanitelným plněním, naproti tomu poskytnutí skonta jako cenové podmínky snižuje základ daně a tím i částku daně. Bonus Stejně jako v případě skonta, ani termín bonus není pokynem D-164 definován, ale opět jsou podmínky pro poskytnutí bonusu rozděleny na: 1. Bonusy vzniklé na podkladě splnění určité výše odběru zboží (ať již v měrných jednotkách, či v korunovém vyjádření), které nemění jednotkovou ceníkovou cenu zboží. V dalším výkladu je budeme nazývat finanční bonusy. Tento typ bonusů, co se týče četnosti využití, jednoznačně převažuje nad druhou skupinou. 2. Bonusy, poskytované taktéž za splnění určitého limitu odběru, které však mění jednotkovou ceníkovou cenu zboží. Budeme je označovat jako cenové bonusy. Finanční bonusy následné Bonusy vzniklé na podkladě následně vyhodnocovaného splnění určitého korunového či množstevního (např. kusového či kilogramového) limitu odběru zboží za předem určené období (bonusy měsíční, častěji však pololetní či roční) se nazývají finančními bonusy a jedná se o určitou odměnu, kterou poskytujeme věrným, dobrým a velkým zákazníkům. Tyto bonusy se tedy vztahují ke všem zdanitelným plněním za celou předem stanovenou dobu, nemění cenu jednotlivého zboží a nemění tedy ani základ daně a nejedná se o zdanitelné plnění. Pokud bude na finanční bonus vystavován dobropis, půjde o dobropis nedaňový, kterým se odběrateli oznamuje výše částky, kterou má u dodavatele "k dobru".

16 em je velkoobchod prodávající počítačové vybavení kanceláří maloobchodním prodejcům. Ve svých obchodních podmínkách a v kupních smlouvách s odběrateli má uvedeno, že pokud určitý odběratel za jednotlivé pololetí překročí součtem odebraného zboží částku 5 mil. Kč, bude mu poskytnut finanční bonus ve výši 4 % z celkové ceny odebraného zboží. Jednotlivé dodávky zboží v průběhu pololetí jsou fakturovány dle platného ceníku a případný finanční bonus je poskytován až dodatečně, nejpozději do konce měsíce následujícího po skončení pololetí. é si přitom mohou vybrat, zda budou chtít částku bonusu proplatit, či zda se jeho výše započte s dalšími dodávkami zboží. zašle odběrateli dopis, kterým mu sdělí přiznání nároku na finanční bonus. A svými odběry za první pololetí roku 1999 přesáhl uvedený limit, proto mu vznikl nárok na finanční bonus ve výši 4 % z celkového odběru ve výši Kč, tj Kč. mu tuto částku přiznal a odběratel zvolil variantu zaslání částky finančního bonusu na běžný účet. Účtování u dodavatele i odběratele: text výše finančního bonusu platba Stejné účtování by nastalo i v případě vystavení dobropisu na částku finančního bonusu. Dobropis by nebyl dobropisem daňovým.

17 Bonusy na přelomu let 1999 a 2000 Pokud by se jednalo o bonus za druhé pololetí roku 1999, výše finančního bonusu by byla známa až v lednu roku Vzhledem k tomu, že se jednoznačně jedná o slevu za odběry roku 1999, jejichž výši přesně známe ještě před ukončením prací na roční účetní závěrce, je třeba u dodavatele i odběratele účtovat o nákladech i výnosech ještě do roku 1999 prostřednictvím účtů časového rozlišení. Účtování u dodavatele i odběratele: text rok 1999 výše finančního bonusu rok platba Pokud by přesně nebyla známa poskytnutého bonusu, ale z uzavřených smluv by bylo zřejmé, že na bonus vznikl nárok, byly by na obou smluvních stranách použity účty dohadných položek. Finanční bonusy poskytované ihned Sjednaná množstevní podmínka se může také týkat jednorázového odběru. Pokud jednorázový odběr překročí např Kč, bude poskytnut finanční bonus ve výši 1 % z celkové ceny. Tyto situace se poměrně často vyskytují a vždy musí mít dodavatel jasno, zda poskytne slevu přímo z jednotkové ceníkové ceny (pak se jedná o zdanitelné plnění a sleva snižuje základ daně), či zda se jedná o výše popsaný finanční bonus, který je jen odměnou za vysoký odběr, nesnižuje jednotkovou ceníkovou cenu a tudíž není zdanitelným plněním. Vše tedy záleží na sjednaných obchodních podmínkách, na znění kupní smlouvy, na způsobu sestavení ceníku.

18 em je velkoobchod prodávající počítačové vybavení kanceláří maloobchodním prodejcům. Ve svých obchodních podmínkách a v kupních smlouvách s odběrateli má uvedeno, že pokud určitý odběratel za jednotlivou dodávku zboží překročí částku Kč, bude mu poskytnut finanční bonus ve výši 1 % z celkové ceny odebraného zboží včetně DPH. Jde o slevu, která bude poskytnuta ihned, neboť veškeré podmínky pro její poskytnutí jsou při uskutečnění zdanitelného plnění splněny. Celkový odběr zboží činil v hodnotě bez DPH Kč. Účtování řádného daňového dokladu u dodavatele i odběratele: text základ daně DPH 22% finanční bonus 1% úhrada faktury Bonusy cenové Bonusy, poskytované taktéž za splnění určitého limitu odběru, které však mění jednotkovou ceníkovou cenu zboží, budeme nazývat bonusy cenové. Takový bonus je zdanitelným plněním, snižuje cenu původního plnění, a to buď přímo při realizaci odběru zboží, který je nad stanoveným limitem odběru, nebo následně při vyhodnocení odebraného množství zboží za určité období. Následná změna jednotkové ceníkové ceny znamená vystavení daňového dobropisu, který snižuje základ daně původních plnění.

19 Bonusy cenové následné em je velkoobchod prodávající počítačové vybavení kanceláří maloobchodním prodejcům. Ve svých obchodních podmínkách a v kupních smlouvách s odběrateli má uvedeno, že pokud určitý odběratel za jednotlivé pololetí překročí součtem odebraného zboží částku 5 mil. Kč, bude mu poskytnuta následná sleva z jednotkové ceníkové ceny veškerého dodaného zboží ve výši 4 % z celkové ceny odebraného zboží bez DPH. Jednotlivé dodávky zboží v průběhu pololetí jsou fakturovány dle platného ceníku a případný cenový bonus je poskytován na základě vystaveného daňového dobropisu až dodatečně, nejpozději do konce měsíce následujícího po skončení pololetí. é si přitom mohou vybrat, zda budou chtít částku bonusu proplatit, či zda se jeho výše započte s dalšími dodávkami zboží. A svými odběry za první pololetí roku 2000 přesáhl uvedený limit, proto mu vznikl nárok na finanční bonus ve výši 4 % z celkového odběru z ceny bez DPH výši Kč, tj Kč. odběrateli o tuto částku snížil základ daně na předchozí dodávky prostřednictvím vystavení daňových dobropisů a odběratel zvolil variantu zaslání částek na běžný účet. Účtování daňových dobropisů u dodavatele i odběratele: text snížení základů daně DPH 22% platba dobropisů

20 Bonusy cenové poskytované přímo em je velkoobchod prodávající počítačové vybavení kanceláří maloobchodním prodejcům. Ve svých obchodních podmínkách a v kupních smlouvách s odběrateli má uvedeno, že pokud určitý odběratel za jednotlivou dodávku zboží překročí částku Kč, bude mu poskytnut finanční bonus ve výši 1 % z celkové ceny odebraného zboží bez DPH. Jde o slevu, která bude poskytnuta ihned, veškeré podmínky pro její poskytnutí jsou při uskutečnění zdanitelného plnění splněny. Celkový odběr zboží činil v hodnotě bez DPH Kč. Účtování řádného daňového dokladu u dodavatele i odběratele: text základ daně po slevě 1% ( ) DPH 22% (z ) úhrada faktury Aktualizace Prostřednictvím pravidelných aktualizací vydávaných na základě změn právních předpisů a pravidelných průzkumů u našich abonentů budete mít vždy k dispozici aktuální a platné informace. Vaše otázky ohledně tohoto produktu zodpoví Jana Rybáková - rybakova@dashofer.cz Copyright by Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. Evropská 423/178, P. O. Box 124, Praha 6, IČO: , DIČ: CZ tel: info@dashofer.cz

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11 obsah 3 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými 3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými Náklady z hlediska účetního Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daně z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2 Schéma

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

Akontace platba nájemce při zahájení leasingu

Akontace platba nájemce při zahájení leasingu LEASING str. 1 LEA Akontace platba nájemce při zahájení leasingu Právní úprava: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů 24 odst. 2 písm. h) 24 odst. 2 písm. zl) ZDP ČÚS pro podnikatele č. 013 Dlouhodobý

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky z obchodního styku Závazky z obchodního styku Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky a závazky - převážná část zúčtovacích

Více

1. Úvod do problematiky účtování v cizích měnách 2. Přepočet cizí měny na měnu českou a kursové rozdíly 2.1 Kursové rozdíly 1.

1. Úvod do problematiky účtování v cizích měnách 2. Přepočet cizí měny na měnu českou a kursové rozdíly 2.1 Kursové rozdíly 1. 1. Úvod do problematiky účtování v cizích měnách 2. Přepočet cizí měny na měnu českou a kursové rozdíly 2.1 Kursové rozdíly 1. příklad - Co je kursovým rozdílem při částečné platbě 2. příklad - Co je směnou

Více

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV Obsah O autorech.... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 1 1.1 Vymezení pojmu daň.... 1 1.2 Legislativní východiska... 2 1.3 Členění zákona

Více

2.2 Použití kursů ČNB... 28 3. příklad Výňatek z účetního předpisu firmy Naše, s.r.o... 30

2.2 Použití kursů ČNB... 28 3. příklad Výňatek z účetního předpisu firmy Naše, s.r.o... 30 Obsah Editorial..................................................... 9 Předmluva autora............................................ 10 Poznámky k zapisování příkladů................................ 11

Více

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva.................................................. XIV Zkratky a užité právní předpisy................................. XV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Tabulky a informace. a podnikání

Tabulky a informace. a podnikání Tabulky a informace pro daně a podnikání 2015 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Na publikaci se autorsky podíleli: RNDr. Ivan Brychta Ing. Marie Hajšmanová Ing. Bc. Petr Kameník

Více

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

OPRAVY A TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ NAJATÉHO MAJETKU

OPRAVY A TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ NAJATÉHO MAJETKU Metodická informace 003/04/03 Zpracováno dle legislativy platné k 1.4.2003. OPRAVY A TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ NAJATÉHO MAJETKU 3. část: TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ NAJATÉHO MAJETKU Z platné legislativy vyplývá: 24

Více

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18.

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18. Daňový kalendář 3. březen (pondělí) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2007 10. březen (pondělí) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek

Více

ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky z obchodního styku Závazky z obchodního styku ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky a závazky - převážná zúčtovacích

Více

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými 3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými Náklady z hlediska účetního Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 1. Právní úprava účetnictví 2. Dokumentace 3. Inventarizace 4. Rozvaha 5. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 6. Odpisy dlouhodobého majetku a jeho vyřazení

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů použitých v publikaci... 9. Úvod... 13

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů použitých v publikaci... 9. Úvod... 13 Obsah Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů použitých v publikaci... 9 Úvod... 13 1 Finanční leasing v české legislativě... 15 1 Dodatečné vyměření daně při zjištění nesplnění podmínek pro uplatnění

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Finanční právo. 4. seminář 15. listopadu 2013

Finanční právo. 4. seminář 15. listopadu 2013 Finanční právo 4. seminář 15. listopadu 2013 Daně z příjmů Daň z příjmů fyzických osob doplnění. Daň z příjmů právnických osob a společná ustanovení Příklad pro vyplnění daňového přiznání O příjmech pana

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené

Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené ZVÝŠENÍ SAZBY DANĚ A PROBLÉMY S TÍM SPOJENÉ I str. 1 Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené Ing. Ivana Pilařová 21, 37, 37a, 42 a 47 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Akademický rok 2011/2012 ZS (4 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně,

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvod... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...13 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 192 Příloha č. 2... 200 Příloha č. 3... 200 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou se

Více

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy:

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy: Otázka: Zúčtovací vztahy v tuzemsku a zahraničí Předmět: Účetnictví Přidal(a): Monie charakteristika pojmu V účtové osnově pro podnikatele je pro účtování o zúčtovacích vztazích vyhrazena 3. účtová třída.

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10 Úvod 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011 13 1 Oblasti, kterých se týká novela zákona o DPH 19 2 Změny zákona o DPH spočívající ve změně místa

Více

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO SPOLEČENSTVO ČESKÝCH OPTIKŮ A OPTOMETRISTŮ Praha 4, Novodvorská 1062/12 (IČO: 45773092) ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO ZA ROK 2015 Zpracoval ing. Čestmír Kameš, daňový a účetní poradce Duben

Více

Příspěvková organizace zřizovaná obcí nebo městem KAPITOLA 1 Majetek obcí... 1100 KAPITOLA 2 Obce jako veřejnoprávní korporace...

Příspěvková organizace zřizovaná obcí nebo městem KAPITOLA 1 Majetek obcí... 1100 KAPITOLA 2 Obce jako veřejnoprávní korporace... Obsah ČÁST I Právo Příspěvková organizace zřizovaná obcí nebo městem KAPITOLA 1 Majetek obcí...................................... 1100 KAPITOLA 2 Obce jako veřejnoprávní korporace................. 1125

Více

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Obsah 1. Úvod... 1 2. Mimořádné odpisy 30a... 1 3. Zkrácení finančního leasingu... 2 4.

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Optimalizace

Více

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii Obsah Předmluva................................................... XI Přehled zkratek...............................................xii Díl 1 Úvod do účetnictví účetní jednotky a principy vedení účetnictví

Více

Příspěvková organizace zřizovaná obcí nebo městem. KAPITOLA 1 Obecné principy... 1100 2 Obce jako veřejnoprávní korporace... 1125

Příspěvková organizace zřizovaná obcí nebo městem. KAPITOLA 1 Obecné principy... 1100 2 Obce jako veřejnoprávní korporace... 1125 Obsah ČÁST I Právo HLAVA I Příspěvkové organizace Příspěvková organizace zřizovaná obcí nebo městem 1............................................. 1100 2 Obce jako veřejnoprávní korporace............................

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ. 4. seminář 29. října 2015

FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ. 4. seminář 29. října 2015 FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ 4. seminář 29. října 2015 Daně z příjmů Daně z příjmů úvod, legislativa daně z příjmů právnických osob, odpisy, společná ustanovení. Zákon o daních z příjmů Daně z příjmů fyzických

Více

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Podstata DPH Daň z přidané hodnoty (dále jen DPH) je jednou z nepřímých daní, tzn. že se neplatí přímo jako samostatná částka, ale je obsažena v ceně majetku (např. zboží, materiálu)

Více

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Finanční účetnictví Přednáška 28.3. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění 33. skupina účtů. i zúčtovací vztahy k institucím sociálního a zdravotního pojištění zúčtovací

Více

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Český daňový systém Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

6.2 DPH a její účtování

6.2 DPH a její účtování .2 DPH a její účtování Dosud jsme neuvažovali, že podnikatel je plátcem daně z přidané hodnoty, tzn. že při nákupech neměl nárok na odpočet daně na vstupu (DPH vstupovala do pořizovací ceny majetku, v

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR 2012 (3 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně, základní pojmy a prvky

Více

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) Název tématického celku : Optimalizace daně z příjmů v oblasti vztahu

Více

Ř. 20 Částky neoprávněně zkracující příjmy

Ř. 20 Částky neoprávněně zkracující příjmy Ř. 20 Částky neoprávněně zkracující příjmy 23 odst. 3 písm. a) bod 1: (3) Výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji podle odstavce 2 a) se zvyšuje o 1. částky neoprávněně zkracující příjmy,

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 INFORMACE Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 1. Hlavní změny při opravě základu daně a výše daně a při opravě výše daně v jiných případech Od 1.4.2011

Více

Základy účetnictví a administrativy 5 lekce

Základy účetnictví a administrativy 5 lekce Základy účetnictví a administrativy 5 lekce K U R Z " Z Á K L A D Y Ú Č E T N I C T V Í A A D M I N I S T R A T I V Y J E Z A Č Á T E Č N I C K Ý K U R Z, K T E R Ý N E P Ř E D P O K L Á D Á Ž Á D N É

Více

1. ZÁKLADNÍ PŘEDPISY A POJMY...13

1. ZÁKLADNÍ PŘEDPISY A POJMY...13 OBSAH Úvod...9 1. ZÁKLADNÍ PŘEDPISY A POJMY...13 1.1 Rozdělení vozidel... 14 1.1.1 Druhy a kategorie vozidel... 14 1.1.2 Státní poznávací značky...18 1.1.3 Další pojmy používané v souvislosti s vozidly...20

Více

2. DLOUHODOBÝ MAJETEK MIMO FINANČNÍ MAJETEK Dlouhodobý nehmotný majetek-vymezení Dlouhodobý nehmotný majetek

2. DLOUHODOBÝ MAJETEK MIMO FINANČNÍ MAJETEK Dlouhodobý nehmotný majetek-vymezení Dlouhodobý nehmotný majetek OBSAH 1. ÚVOD DO SOUSTAVY ÚČETNICTVÍ 11 1.1 Právní rámec účetnictví a České účetní standardy 12 1.1.1 Stručná charakteristika zákona o účetnictví 12 1.1.2 Stručná charakteristika vyhlášek k zákonu o účetnictví

Více

OBSAH. Proč chyby vznikají a jak jim předcházet. 1 Důvody vzniku chyb Chyby úmyslné a neúmyslné... 13

OBSAH. Proč chyby vznikají a jak jim předcházet. 1 Důvody vzniku chyb Chyby úmyslné a neúmyslné... 13 OBSAH Obsah........................................................... V O autorce........................................................ IX Seznam zkratek a úplných názvů některých použitých právních

Více

OBSAH. Proč chyby vznikají a jak jim předcházet

OBSAH. Proč chyby vznikají a jak jim předcházet OBSAH Obsah........................................................... V O autorce........................................................ IX Seznam zkratek a úplných názvů některých použitých právních

Více

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 Bod 6 - změna snížené sazby daně od 1. 1. 2012 Změna snížené sazby daně Toto přechodné ustanovení řeší uplatnění sazby daně v případech, kdy do dne předcházejícího den

Více

Náklady a rozpočet projektu. Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3

Náklady a rozpočet projektu. Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3 Náklady a rozpočet projektu Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3 Legislativa Základní nařízení Nařízení Rady č.1260/1999 Nařízení EP č. 1783/1999 Prováděcí nařízení Nařízení Komise č.438/2001

Více

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Název tématického celku : Důchodové daně Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s teoretickou

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více

Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...10 Seznam ostatních zkratek...14 Úvod...15

Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...10 Seznam ostatních zkratek...14 Úvod...15 Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...10 Seznam ostatních zkratek...14 Úvod...15 Díl I Daně 1 Daň z nabytí nemovitých věcí...21 2 Daň z nemovitých věcí...33 2.1 Daň z pozemků...34 2.2

Více

Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003

Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003 Ing. Hana Čermáková Účetní závěrka v JÚ a vyplnění DP za rok 2003 Účetní závěrka v jednoduchém účetnictví a zpracování DP k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003 Účetní závěrka v JÚ se týká fyzických

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni Rozvaha podle Přílohy č. 1 vyhlášky č. 00/2002 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů 1 x příslušnému finančnímu úřadu ROZVAHA ve zjednodušeném

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8 Úvod 11 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 1 Zahraniční osoba z Arménie podnikající v ČR - zápis v obchodním rejstříku 17

Více

INFORMACE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014

INFORMACE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014 INFORMACE K VEDENÍ PENĚŽNÍHO DENÍKU A K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE (JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ) S PROMÍTNUTÍM ZMĚN OD 1.1.2014 PRO ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI A KAPITULY BRNĚNSKÉ DIECÉZE Biskupství brněnské 31. 7. 2014 1

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více

Daň z příjmu fyzických osob

Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob Legislativa Daň z příjmů fyzických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v aktuálním znění Poplatníci daně - fyzické osoby Každý, kdo má na území ČR trvalé

Více

Příloha č. 7 vyhlášky - Směrná účtová osnova

Příloha č. 7 vyhlášky - Směrná účtová osnova Příloha č. 7 vyhlášky - Směrná účtová osnova Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 - Software 014 - Ocenitelná

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Účetnictví pro mírně pokročilé

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Účetnictví pro mírně pokročilé TaxReal s.r.o. Účetnictví pro mírně pokročilé 2018 Obsah 1. Mzdy... 4 1.1. Typy zaměstnání... 4 1.1.1. Skončení pracovního poměru... 4 1.2. Povinnosti zaměstnavatele... 5 1.3. Základní pojmy... 5 1.4.

Více

Pořízení zásob. 5. Pořízení zásob nákupem

Pořízení zásob. 5. Pořízení zásob nákupem Pořízení zásob 5. Pořízení zásob nákupem Tabulka 9 Účtování materiálových zásob dodavatelsky způsob A 1. Faktury dodavatelů za pořízení materiálu 111 321 2. Úhrady faktur za nakoupený materiál 321 241

Více

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P.

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P. Otázka: Obchodní Korporace Předmět: Ekonomie, Podnikání Přidal(a): Tereza P. ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI DANÍ daň: je povinná, nenávratná, zákonem určená platba do veřejného rozpočtu správce daně: státní

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM 1. Právní úprava účetnictví Předmět a význam účetnictví Základní právní normy Zákon o účetnictví České účetní standardy - funkce Směrná účtová

Více

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy VNITŘNÍ SMĚRNICE pro podnikatele 2011 1. aktualizace k 1. 4. 2011 Vzhledem k tomu, že novela č. 47/2011 Sb. s účinností od 1. 4. 2011 zrušila v zákoně č. 235/2004 Sb. pojmy daňový dobropis a daňový vrubopis,

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvodem... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...12 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 190 Příloha č. 2... 199 Příloha č. 3... 199 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou

Více

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ

KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ KURZ ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014 UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Obsah: 2 1. Úvod do účetnictví 1.1. ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI Daňová evidence je upravena

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Organizační směrnice Obsah: 1. Základní údaje o sdružení 2. Systém zpracování

Více

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím DAŇOVÁ EVIDENCE Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti: Formou vedení DEV (DEV = daňovou evidencí) Formou vedení UČE (UČE = účetnictví) Formou paušálních výdajů (PV) Právní předpisy zákon o daních

Více

Podstata Peněžního deníku

Podstata Peněžního deníku Peněžní deník Obsah Podstata Peněžního deníku Doklady důležité pro zápis do Deníku Ukázka Peněžního deníku Obsah sloupců v Peněžním deníku Rozdělení příjmů Příjmy zahrnované do ZDP Příjmy nezahrnované

Více

Tematický okruh Daně

Tematický okruh Daně Tematický okruh Daně 1. Příjmy ze závislé činnosti, jejich druh, výpočet záloh a roční zúčtování. Stanovení dílčího základu daně ze závislé činnosti, použití srážkové daně. 2. Příjmy z podnikání a jiné

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10 Úvod 15 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 1 Sídlo s. r. o. v bytě, který je v podílovém vlastnictví manželů 20 2 Povinné

Více

Příklad č. 5 UZÁVĚRKA

Příklad č. 5 UZÁVĚRKA Příklad č. 5 UZÁVĚRKA Počet bodů 20 b. Dosaženo Společnost LABE, s.r.o., (plátce DPH), se zabývá nákupem a prodejem zboží a dále pořádá rekvalifikační kurzy v oblasti účetnictví a daní. Poznámka: Účetní

Více

Zdravotní a sociální pojištění. Daň z přidané hodnoty. Ekologické daně Správa daní a poplatků. silniční daň

Zdravotní a sociální pojištění. Daň z přidané hodnoty. Ekologické daně Správa daní a poplatků. silniční daň Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob Zdravotní a sociální pojištění Daň z příjmů právnických osob Daň z přidané hodnoty Majetkové daně silniční daň daň z nemovitostí daň dědická, darovací, z převodu

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

O B S A H. Seznam zkratek autorech Ú v o d... 15

O B S A H. Seznam zkratek autorech Ú v o d... 15 O B S A H Seznam zkratek... 12 0 autorech... 13 Ú v o d... 15 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 17 1.1 Vymezení pojmu daň... 17 1.2 Legislativní východiska... 18 1.3 Členění

Více

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová Daň z přidané hodnoty Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty DPH Daň z přidané hodnoty je - daň nepřímá (plátce je výrobce, obchodník, dovozce a poplatník je konečný

Více

OBSAH. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů... X Seznam ostatních zkratek... XIV Úvod... XV

OBSAH. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů... X Seznam ostatních zkratek... XIV Úvod... XV OBSAH Seznam zkratek některých použitých právních předpisů.... X Seznam ostatních zkratek.... XIV Úvod.... XV Díl I Daně 1 Daň z nabytí nemovitých věcí... 3 2 Daň z nemovitých věcí... 13 2.1 Daň z pozemků....

Více

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o.

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Obchodní společnost KUBYX trade s.r.o. je zhotovitelem potisků na textilie, v rámci této své činnosti poskytuje kupujícím buď pouze

Více

Příloha k účetní závěrce společnosti Školičky, s.r.o.

Příloha k účetní závěrce společnosti Školičky, s.r.o. Příloha k závěrce Školičky, s.r.o. k 31. 3. 2017 Příloha je zpracována v souladu s Vyhláškou 500/2002 Sb., kterým se stanoví obsah závěrky pro podnikatele. Údaje přílohy vycházejí z ch písemností jednotky

Více

Daňové a účetní aspekty podnikání na Ukrajině

Daňové a účetní aspekty podnikání na Ukrajině Daňové a účetní aspekty podnikání na Ukrajině Nadobúdanie nehnuteľností na ukrajinskom trhu a jeho úskalia, seminář, 11.9.2008, Bratislava accace k. s., Hurbanovo nám. 3, 811 06 Bratislava, Slovak Republic

Více

Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od 1. 1. 2014

Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od 1. 1. 2014 Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od 1. 1. 2014 012 Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 Software 014 Ocenitelná práva 015 Povolenky na emise a preferenční limity 018 Drobný dlouhodobý

Více

1.3.1.1 Účetní doklad... 38 1.3.1.2 Účetní zápis... 39 1.3.1.3 Účetní knihy... 39 1.3.1.4 Opravy účetních záznamů... 41

1.3.1.1 Účetní doklad... 38 1.3.1.2 Účetní zápis... 39 1.3.1.3 Účetní knihy... 39 1.3.1.4 Opravy účetních záznamů... 41 5 OBSAH 1. ÚVOD DO SOUSTAVY ÚČETNICTVÍ...11 1.1 Právní rámec účetnictví a České účetní standardy...12 1.1.1 Stručná charakteristika zákona o účetnictví...12 1.1.2 Stručná charakteristika vyhlášek k zákonu

Více

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY CHARAKTERISTIKA: zobrazují styk účetní jednotky s okolím sledují veškeré pohledávky a krátkodobé závazky KLASIFIKACE: Skupina 31 Pohledávky: DD a KD pohledávky z obchodních vztahů,

Více

Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek

Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek Účetní a daňová problematika společenství vlastníků jednotek 1. Vznik společenství vlastníků jednotek právnické osoby... 1 2. SVJ účetní jednotka... 2 2.1. Účetní předpisy... 2 2.2. Účtování příspěvku

Více

Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek. Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek

Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek. Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Směrná účtová osnova 2013 Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 - Software

Více