Fe Mössbauerova spektroskopie a její přínos při studiu železo obsahujících nanosystémů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fe Mössbauerova spektroskopie a její přínos při studiu železo obsahujících nanosystémů"

Transkript

1 57 Fe Mössbauerova spektroskopie a její přínos při studiu železo obsahujících nanosystémů Jiří Tuček Katedra experimentáln lní fyziky a Regionáln lní cetrum pokročilých technologií a materiálů,, PřírodovP rodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci jiri.tucek@.tucek@upol.cz Workshop v rámci r projektu Pokročilé vzdělávání ve výzkumu a aplikacích ch nanomateriálů (EE )

2 01 1. Úvod Mössbauerův jev (MJ): bezodrazová jaderná rezonanční absorpce (fluorescence) γ-záření; Objevení: : R. L. Mössbauer M v roce 1958 na 191 Ir; Dva klíčov ové závěry jeho interpretace: (1) část jaderné energie příslup slušející zpětn tnému rázu r je odevzdána celému krystalu namísto volnému atomu emitujícího nebo absorbujícího γ-záření tato část energie je zanedbatelně malá s přihlp ihlédnutím m k obrovské hmotnosti krystalu v porovnání s hmotností prostého atomu; (2) zbylá část energie zpětn tného rázu r je převedena p na vibrační energii. NC: 1961 R. L. Mössbauer M ( ) Kvantování mřížkových fononů pravděpodobnost, podobnost, že e se mřížkovm kové oscilace nepřejdou ejdou ve vibrační energii (tj. procesy bez emise fononu) ) při p i emisi a absorpci γ-záření. Při i této t to pravděpodobnosti podobnosti (Lamb( Lamb-Mössbauerův faktor) emise a absorpce γ-záření probíhá zcela nezářiv ivě. Jaderný rezonanční jev Mössbauerova spektroskopie (MS) s vysokou citlivostí vůči energetickým změnám m v řádu 10-8 ev. MJ: skoro 100 jaderných přechodp echodů u okolo 80 nuklidů (43 prvků).

3 02 1. Úvod P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

4 03 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Jaderná rezonance γ-záření: : jaderné hladiny zářiče z e a absorberu; Emise γ-záření spuštěna předchozp edchozím m rozpadem radioaktivního prekurzoru obsahujícího ho rezonanční jádra se Z protony a N neutrony; Jaderná reakce (α-( nebo β-rozpad, záchyt z K-elektronK elektronů) ) vede k izotopu (Z,N)( ) v excitovaném stavu (e) s energií E e ; Excitované jádro: konečná středn ední doba života τ; Excitované jádro přechod do základnz kladního stavu (g) s energií E g ; Emise γ-fotonu s jistou pravděpodobnost podobností s kvantovanou energií E 0 = E e E g (bez zpětn tného rázu); r Za jistých podmínek můžm ůže e být γ-foton absorbován n jádrem j stejného druhu pobývajícím m v základním m stavu, kdy dojde k jeho přechodu p do excitovaného stavu (α( T : celkový vnitřní konverzní koeficient, udávaj vající poměr r počtu konverzních elektronů k počtu γ-fotonů) ) pro přechod s energií 14.4 kev u 57 Fe α T = 8.17); Rezonanční absorpce γ-záření je přímo p spjatá s jadernou rezonanční fluorescencí reemise sekundárn rního γ-fotonu z excitovaného stavu jádra j v absorberu po rezonanční absorpci přechod se stejnou dobou života τ emisí γ-fotonu v libovolném m směru nebo přenosem energie z jádra j do K-elektronovK elektronové slupky skrze vnitřní konverzi a vyražen ení konverzních elektronů; E kev (optická spektroskopie: ev), absolutní šířky energetických hladin jsou u obou spektroskopií jsou podobné,, ale relativná šířky jaderných hladin jsou velmi malé v důsledku výsokých středn edních energií ( E/E nebo menší ší).

5 04 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Zpětný ráz r problém m u kapalných a plynných vzorků,, energetická ztráta ta je velká; Tepelný pohyb a dopplerovské rozší šíření rezonančních čar další důležitá hlediska; R. L. Mössbauer M jádra fixovaná v pevné látce podstatnáčást f γ-fotonů je emitována a absorbována bez měřm ěřitelného zpětn tného rázu r odpovídaj dající rezonanční čáry vykazují přirozenou pološí šířku bez tepelného rozší šíření. P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

6 05 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Energii E 0 jaderného nebo elektronové stavu s dobou života τ nelze stanovit přesnp esně omezený časový interval t dostupný pro měřm ěření; E 0 lze pouze stanovit s jistou vlastní neurčitost itostí E,, která je dána d Heisenbergovou relací neurčitosti tvaru E t ħ, t τ; ; jaderné hladiny odpovídaj dající základnímu stavu tudíž mají nulovou neurčitost v energii; Energie γ-fotonů vyzářených ze souboru identických jader bude vykazovat distribuci kolem středn ední energie E 0 = E e E g Lorentzova funkce: Γ pološířka spektráln lníčáry přirozená šířka jaderného excitovaného stavu. Emisní a absorpční čáry jsou popsatelné stejnou distribuční funkcí; Γτ = ħ; τ:: od ~ 10-6 do ~ s (pro pozorování MJ); 57 Fe: τ = t 1/2 /ln(2) = 1.43x10-7 s a tudížγ= = 4.55x10-9 ev.

7 06 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

8 07 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ γ-foton nenese energii E γ = E 0 v případp padě jádra umíst stěného ve volných atomech nebo molekulách γ-foton mám hybnost p; Emise γ-fotonu z jádra j o hmotnosti M energie zpětn tného rázu r je odevzdána jádru j a jádro j se pohybuje rychlostí v ve směru opačném m s přihlp ihlédnutím m k vlnovému vektoru k γ-fotonu; M = m n/p A,, kde m n/p je hmotnost nukleonu (protonu nebo neutronu), A je hmotnostníčíslo slo mössbauerovského izotopu a E 0 je energie přechodu p v kev; 57 Fe: 14.4 kev E R = 1.95x10-3 ev; Zpětný ráz r posun energie emisníčáry o E R k nižší ším m energiím, tj. E γ = E 0 E R ; U absorpce E γ = E 0 + E R ; MJ není možný mezi dvěma volnými atomy v klidu kvůli ztráty ty energie v důsledku d zpětn tného rázu; U reálných plynů a kapalin nejsou navíc c atomy v klidu E γ je navíc c modulována dopplerovskou energií E D. dopplerovské rozší šíření

9 08 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

10 09 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Pevná látka: mössbauerovsky-aktivní jádra je více v či i méněm svázano se svým okolím m a není tudíž schopno podstoupit zpětný ráz r z volně může e ale vibrovat v rámci r systému chemických vazeb (efektivní vibrační frekvence jsou řádu 1/τ vib s -1 ); Za této t to podmínky středn ední posunutí jádra se zprůměruje ruje na nulu během b času jaderných přechodů (τ 10-7 s) (1) žádné dopplerovské rozší šíření energie γ-fotonů a (2) hybnost přidružená zpětn tnému rázu r můžm ůže e být pouze předp edána krystalu jako celku: p = M crystal v v 0 v důsledku d velké hmotnosti krystalu (platí i pro nanočástice) E R = 1/2M crystal v 2 příslušející translačnímu pohybu je zanedbatelná; Místo toho část E 0 spojené s jaderným přechodem p můžm ůže e přejp ejít t mřížkovm kového vibračního systému, jestliže e zpětný ráz r z excituje vibraci mřížky m (tj. fonon). Fonon může e být rovněž anihilován jaderným jevem E vib je o několik n řádu většív nežγjaderných hladin jaderná rezonance γ-záření tudíž není možná v případp padě excitace nebo anihilace fononu!!! Kvantová mechanika jistá konečná pravděpodobnost podobnost f bezfononového procesu f (Lamb-Mössbauer faktor) uvádí počet emisí nebo absorpcí γ-fotonu vyskytujících ch se bez zpětn tného rázu r bezodrazový faktor; kde <x 2 > je očeko ekávaná hodnota kvadrátu amplitudy vibrace ve směru šířen ení γ-fotonu; omezení výběru izotopů pro MS: jádra j s energiemi excitovaného stavu nad 0.2 MeV mají dávají velmi malé f.

11 10 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ f je teplotně závislý Debyeův model pevné látky (není příhodný pro chemické sloučeniny a komplikované pevné látky) předpoklad spojité distribuce energií fononuω v rozmezí od 0 do ω D s hustotou stavů uměrnou rnouω 2 ; Nejvyšší energie fononu ħω D závisí na elastických vlastnostech daného materiálu a obvykle se charakterizuje ve smyslu Debyeho teploty Θ D = ħω D /k,, která představuje měřm ěřítko síly vazeb mezi mössbauerovsky aktivním m atomem a mřížkou; m Θ D vysoká pro metalické systémy a nízkn zká pro organometalické systémy; f je důled ležitý faktor stanovující intenzitu rezonančních čar v mössbaurovském spektru: (1) f roste s klesající energií přechodu; (2) f roste s klesající teplotou; (3) f roste s rostoucí Debyeho teplotou.

12 11 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

13 12 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Úpravy spojené s omezením m platnosti Debyeho modelu ln[f(t)/f(4.2 K)] = ln[a(t)/ )/A(4.2 K], K M M eff (efektivní hmotnost, bere do úvahy kolektivní pohyby mössbauerovsky aktivního atomu společně s jeho ligandy), Θ D Θ M (mössbauerovsk ssbauerovská teplota, specifická k místnm stnímu okolí vníman manému mu mössbauerovsky aktivním m atomem); ΘM M a Meff: : nejsou univerzáln lní,, efektivní místní proměnn nné, specifické k detekční metodě; f závisí na oxidačním m stavu, spinovém stavu a elastických vazbách mössbauerovsky aktivního atomu; změny v ln[f(t)]: : změna valenčního stavu, spinového stavu, fázovf zová změna. Experiment R. L. Mössbauera (1958) Zpětný ráz r z u volných nebo slabě vázaných atomů posun přechodovp echodovéčáry o E R a rozší šíření o Γ D termáln lním m pohybem atomů; Pozorování MJ: aspoň částečný překryv p emisní a absorpční čáry; Dopplerův jev: kompenzace ztráty ty energie v důsledku d zpětn tného rázu; r R. L. Mössbauer: M objevení bezodrazové emise a absorpce γ-fotonů;

14 13 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ f je míra m bezodrazové jaderné absorpce γ-fotonů (MJ); Zdroj radioaktivního zářenz ení je umíst stěn n na pohybové zařízen zení,, které zajišťuje periodický pohyb s kontrolovatelnými rychlostmi, + v směrem k a v směrem od absorberu; Pohyb moduluje energii γ-fotonů přicházejících k absorberu v důsledku d Dopplerova jevu: E γ = E 0 (1 + v/c). (Rovněž se můžm ůže e pohybovat absorber a zářičz je v klidu.) Průchoz chozí γ-fotony jsou pak detekovány čítačem γ-fotonů a zaznamenány ny jako funkce rychlosti absorberu vůči i zářiči z mössbauerovské transmisní spektrum T(v). Počet rezonančních jaderných absorpcí γ-fotonů je určen překryvem posunuté emisní a absorpční čáry; čím m většív překryv tím t m menší průchod; maximáln lní rezonance nastane kompletním překryvem emisní a absorpční čáry. Mössbauerovské transmisní spektrum N(E)dE de počet bez zpětn tného rázu r emitovaných γ-fotonů s energií Eγ v rozmezí E a E + de Emisní čára N 0 celkový počet γ-fotonů emitovaných zdrojem za jednotku času ve směru detektoru, f s bezodrazový faktor zdroje, E 0 střední energie jaderného přechodu, p E 0 (1 + v/c) je dopplerovsky-posunutý posunutý střed emisní čáry; Absorber se stejnou středn ední energií E 0 mezi excitovanou a základnz kladní jadernou hladinou ale s E E představujp edstavující dodatečný absorberu vlastní posun v důsledku d chemických účinků;

15 14 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Absorpční čára Účinný průř ůřez rezonanční absorpce σ 0 maximální účinný průř ůřez při p i rezonanci (E = E 0 + E) závisí na E γ, I e a I g (spiny excitovaného a základnz kladního jaderného stavu) a α (interní konverzní koeficient pro jaderný přechod); Průchod γ-fotonů skrz absorber zeslaben resonanční absorpcí (v závislosti z na překryvu emisní a absorpční čáry), hmotnostní absorpcí v důsledku d fotoefektu a Comptonova rozptylu: t tloušťka absorberu, f abs pravděpodobnost podobnost bezodrazové absorpce, n M počet mössbauerovsky aktivních jader na 1 gram hmotnosti absorber, µ e hmotnostní absorpční koeficient Celkový počet bezodrazových γ-fotonů přicházejících do detektoru za jednotku času

16 15 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011). (1-f s ): podíl γ-fotonů emitovaných se ztrátou tou energie v důsledku d zpětn tného rázu r nerezonanční pozadí přispívající k průchoz chozímu zářenz ení zeslabeno pouze hmotnostní absorpcí v absorberu Celkový počet γ-fotonů vstupujících ch do detektoru Transmisní integrál l (platný pro ideáln lní tenké zdroje bez vlastní absorpce a homogenní absorbery s předpokladem stejných Γ pro zdroj a absorber.

17 16 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Jiný zápis z transmisního integrálu t efektivní tloušťka absorberu; Bezrozměrn rná proměnn nná shrnuje vlastnosti absorberu ve vztahu k rezonanční absorpci. nebo N M = n M t počet mössbauerovsky aktivních jader na jednotku plochy absorberu; Transmisní integrál l platný pouze pro singletní čáry!!! Pro tenký absorber,, t << 1 Rezonanční absorpce mizí pro v

18 17 2. ZákladnZ kladní fyzikáln lní představy MJ Absorpční spektrum pro tenký absorber Γ exp = 2Γ2 Pro středn edně tlusté absorbery aproximace T(v) rovněž platí i přes p rozší šířenéčáry v závislosti z na t. Pro rozší šířeníčar platí Nehomogenní rozší šíření v důsledku d distribuce nerozlišiteln itelného hyperjemného ho štěpení ve vzorku nebo absorberu gaussovská distribuce lorentzovských funkcí Voigtovy funkce P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer, Berlin (2011).

19 18 3. Experimentáln lní uspořádání Mössbauerovy spektroskopie P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

20 19 3. Experimentáln lní uspořádání Mössbauerovy spektroskopie Blokové schéma MS

21 20 3. Experimentáln lní uspořádání Mössbauerovy spektroskopie P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

22 21 3. Experimentáln lní uspořádání Mössbauerovy spektroskopie v krok = D i (mm/s)/d i (kanálovéčíslo) v max = v step (N 1)/2 P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

23 22 3. Experimentáln lní uspořádání Mössbauerovy spektroskopie Radioaktivní zdroj pro 57 Fe MS P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011). Synchrotronové záření

24 23 3. Experimentáln lní uspořádání Mössbauerovy spektroskopie Kryostaty a vnější magnetická pole P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer, Berlin (2011).

25 24 4. Hyperjemné interakce Mössbauerovské spektrum je charakterizováno počtem, tvarem, polohou a relativní intenzitou absorpčních čar. Tyto vlastnosti spektra jsou výsledkem povahy různých r hyperjemných interakcí a jejich časových závislostz vislostí a závislostz vislostí na jakémkoliv pohybu (dynamice) mössbauerovsky aktivního jádra; j Mössbauerovsky aktivní jádro vystaveno elektrickým a magnetickým polím m vytvářených elektrony mössbauerovsky aktivního atomu a sousedními atomy tyto pole interagují s distribucí elektronového náboje n a magnetickým dipólovým momentem mössbauerovsky aktivního jádra j a rozrušuj ují jeho jaderné energetické stavy; Kromě chemických charakteristik tudíž hyperjemné parametry odrážej ejí vibrační,, elektrické a magnetické vlastnosti zkoumaného materiálu; Perturbace jaderných hladin jaderná hyperjemná interakce: (1) posun jaderných energetických hladin (elektrická monopólov lová interakce); (2) štěpení degenerovaných stavů (elektrická kvadrupólov lová interakce a magnetická dipólov lová interakce); Mössbauerovské spektrum odráží povahu a sílu s hyperjemných interakcí: (1) elektrická monopólov lová interakce změna polohy rezonanční čáry; (2) elektrická kvadrupólov lová interakce a magnetická dipólov lová interakce štěpení rezonančních čar podle pravidel dovolených přechodp echodů ze základnz kladního do excitovaného stavu; Obecně platí, že e celková absorpční intenzita spektra je funkcí koncentrace mössbauero- vských jader v absorbéru ru a atomových účinných průř ůřezů, účastnících ch se jaderných procesů.

26 25 4. Hyperjemné interakce Chemický posun je výsledkem odlišné elektrické monopólov lové (coulombovské)) interakce mezi distribucí kladného náboje n jádra j a distribucí elektronového náboje n s-elektronů v objemu jádra j v zářiči i a absorbéru ru.. Tento posun vzniká v důsledku d rozdílu objemu jádra j v základním m a excitovaném m stavu a rozdílu mezi elektronovými hustotami v místě mössbauerovských jader v zářiči i a absorbéru ru singlet δ 4.1. Chemický (izom( izomérní) ) posun 2 3 [ ] 2 [ ] R ψ ( 0) ψ ( ) a z 2 c = Et Et = πze e Rg a z 0 kde E a t a E z t jsou energie jaderného přechodu p z excitovaného do základnz kladního stavu v absorbéru ru a zářiči, z i, Z je atomové číslo, e je náboj n elektronu, R 2 e a R 2 g jsou středn ední hodnoty kvadrátů poloměrů jader v excitovaném m a základnz kladním m stavu a ψ a (0) 2 a ψ z (0) 2 jsou vlnové funkce výskytu elektronového náboje n v objemu jádra j v absorbéru ru a zářiči. z i. Relativistický Dopplerův jevu druhého ho řádu δ t = v 2 /(2c), kde v 2 přísluší středn ední hodnotě kvadrátu rychlosti oscilací jádra; je teplotně závislý

27 26 4. Hyperjemné interakce P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

28 27 P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer, Berlin (2011). 4. Hyperjemné interakce ψ(0) (0) 2 : schopnost s-elektrons elektronů proniknout do jádra j (hlavně 1s a 2s elektrony); p-,, d-d a f-elektrony f nepřisp ispívají (mají uzel v r = 0); kontrakce vnitřních s-orbitals orbitalů stíněním m jaderného potenciálu elektronovým nábojem n ve valenční slupce (nepřímý příspp spěvek); přímý příspp spěvek: valenční s-orbitaly v důsledku d jejich podílu na formování molekulárn rních orbitalů; Oxidační stav a spin: (1) Čím m vyšší je oxidační stav, tím t m kladnější ších hodnot δ nabývá; (2) Izomérn rní posuny nízkospinových sloučenin jsou si podobné; (3) Nízkospinové sloučeniny vykazují nižší izomérn rní posun než vysokospinové sloučeniny; (4) δ je ovlivňov ováno geometrickými detaily koordinační sféry a vlastnostmi vazeb železo-ligand; ligand; (5) Kovalentní ligandy indukují nižší δ než iontové ligandy; (6) Tetraedráln lně koordinované komplexy vykazují nižší δ než okraedráln lně koordinované komplexy.

29 28 4. Hyperjemné interakce 4.2. Kvadrupólov lové štěpení Jádra ve stavech s I > 1/2 vykazují nesférick rické rozložen ení náboje,, které je charakterizováno jaderným kvadrupólovým momentem Q.. Jestliže e je jaderný kvadrupólový moment vystaven nehomogennímu mu elektrickému poli valenčních elektronů a ligandů,, charakterizovanému tenzorem gradientu elektrického pole, dochází k elektrické kvadrupólov lové interakci,, která se projeví rozštěpen pením m jaderných energetických hladin odpovídaj dajících ch různým r směrovým uspořádáním kvadrupólov lového momentu Q vzhledem k hlavní ose tenzoru gradientu elektrického pole dublet 2 1 η EQ = eqvzz 1+ η = (V 2 3 xx V yy )/V zz Elektrická kvadrupólov lová interakce: štěpení (2I + 1) magnetických podstavů bez posunutí středn ední energie rozštěpen pené variety; EQ: vazebné vlastnosti a lokáln lní symetrie pozice železa ve struktuře; Kvadrupólov lová interakce kompletně snímá degeneraci stavů s celočíselným spinem vyjma kdy η = 0;

30 29 4. Hyperjemné interakce Degenerace jaderných stavů s poločíselným spinem není kompletně sejmuta pouze čistou kvadrupólovou interakcí (Kramerovy dublety zůstavají aspoň dvojnásobn sobně degenerované) Znaménko nko kvadrupólov lové interakce: znaménko nko Q a hlavní složky Vzz tenzoru gradientu elektrického pole; Gradient elektrického pole: 1). valenční elektrony samotného mössbauerovsky aktivního atomu (asymetrie v rozložen ení jejich hustoty elektrického náboje); n 2). asymetrické uspořádání nábojů (nebo dipólů) ) vzdálených iontů,, obklopujících ch mössbauerovsky aktivní atom, v nekubických krystalografických mřížkáchm ch.

31 30 4. Hyperjemné interakce Gradient elektrického pole od bodových nábojn bojů Výpočet gradientu elektrického pole Mřížkový příspěvek ke gradientu elektrického pole nekubická distribuce vnější ších nábojů zesílen lení gradientu elektrického pole antistínící faktor (1 -γ ) většinou nevýznamný příspě- vek Příspěvek od valenčních elektronů náboje blízk zké jádro sil- ný vliv na kvadrupólovou interakci valenční elektrony nej- silnější příspěvek k EFG valenční příspěvek molekulárn rní orbitaly vyt- vořen ené mezi centráln lním atomem a ligandy

32 31 4. Hyperjemné interakce Fe(II) a Fe(III) o oktaedrické koordinaci Očekáváné hodnoty prvků (EFG)val tenzoru P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

33 32 4. Hyperjemné interakce 4.3. Magnetické štěpení Magnetické štěpení vzniká v důsledku magnetické dipólov lové interakce mezi magnetickým dipólovým momentem jádra j µ a indukcí magnetického pole B v místě mössbauerovsky aktivního jádraj (tzv. Zeemanův jev) kompletní sejmutí degenerace hladin E mi = µ B = g I M Nµ N kde g N je jaderný Landého faktor a µ N je jaderný magneton (µ( N = (eħ)/(2( )/(2m p ), kde ħ je Diracova konstanta a m p je hmotnost protonu). Jelikož pro existenci přechodp echodů platí výběrov rová pravidla,, kdy m I = 0, ± 1, dostáváme 6 dovolených přechodp echodů a tudíž magneticky rozštěpen pené mössbauerovské spektrum se bude sestávat ze 6 absorpčních čar (tj. sextetu). Pozorování sextetu relaxační jevy a jejich čas relaxace musí být většív než τ L (charakteristická doba Larmorovy precese magnetického momentu v excitovaném m stavu jádra) a τ L < τ N (menší něž doba života excitovaného stavu). Ve vnější ším m magnetickém m poli Bext pozorujeme efektivní hyperjemné magnetické pole B eff = B hf + Hyperjemné magnetické pole mám 3 příspp spěvky: Fermiho kontaktní člen, magnetické pole dipólárn rního původu a magnetické pole orbitáln lního původu. p B ext m I B

34 33 4. Hyperjemné interakce

35 34 4. Hyperjemné interakce 4.4. Kombinované elektrické a magnetické hyperjemné interakce P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer, Berlin (2011).

36 35 4. Hyperjemné interakce 4.5. Relativní intenzity (plochy) absorpčních čar V případp padě sextetu (Clebsch-Gordanovy koeficienty) kde ( θ ) A ( θ ): A ( θ ): A ( θ ): A ( θ ): A ( θ ) 3 : x :1:1: : 3 A = 1 : x 2 4sin x = 1+ cos kde θ je úhel mezi směrem γ-paprsků a magnetickým polem v místě mössbauerovsky aktivního jádraj (pro práš áškový materiál l a materiál l s náhodnou n orientací hyperjemného ho magnetického pole pozorujeme 3:2:1:1:2:3). V případp padě dubletu A ± 3 8 ( θ ) 2 ( θ ) [ ] 2 ( θ ) = 1 cos ( θ ) ± A 1 1 ( θ ) = cos ( θ ) ± ± kde θ je úhel mezi směrem γ-paprsků a hlavní osou tenzoru gradientu elektrického pole v místě mössbauerovsky aktivního jádraj dra.

37 36 4. Hyperjemné interakce 4.6. Vyhodnocení mössbauerovského spektra - Dostupné programy: : NORMOS, MOSSWINN, RECOIL, - Součet Lorentzovských singletů 2 Γi 4 y( v, b) = ypoz + Ai 2 i v δ + Γ ( ) 2 σ = y n i 2 i (, ) N ( n) 2 b min n - K minimalizaci se s výhodou využívá Newtonovy nelineárn rní metody nejmenší ších čtverců 2 χ = n [ y( n, b) N( n) ] y( n, b) - Z matematického hlediska lze proložen ení experimentáln lních dat považovat ovat za vyhovující,, jest- liže veličina ina χ 2 pro konkrétn tní případ pad nalezených parametrů aproximační funkce konverguje k počtu kanálů za předpokladu, p že N(n) ) se řídí Poissonovým rozdělen lením m s nejpravděpodo podo- bnější hodnotou y(n,, b). 2 4

38 37 4. Hyperjemné interakce B ext Mössbauerovsky aktivní jádro vnímá svoje okolí buď přímými, nebo nepřímými interakčními me- chanismy. Přímé interakce Typ I: I Interakce mezi atomovým obalem a jádremj Typ III: Interakce mezi okolní mřížkou a jádremj Typ V: Interakce mezi B ext a jádremj Nepřímé interakce Typ II: Interakce mezi mřížkou a atomovým obalem jádra Typ IV: Interakce mezi B ext atomovým obalem jádraj Spinový hamiltonián H = H + H + H + H + H spin CP EZ MH EH JZ

39 38 4. Hyperjemné interakce H EH H 1 3 H EZ µ B B 2 CP = D S3 S 1 g S ( ) [ ] 2 2 S + + E S S = ext H MH = I A S 3eQV = ( ) I3 I 4I 2I H JZ = g µ Bext I N N 1 η 3 ( ) ( 2 2 ) I I I Interakce typu II Interakce typu IV Interakce typu I Interakce typu I a typu III Interakce typu V

40 39 4. Hyperjemné interakce

41 40 Paralelní geometrie γ-rays B ext B ext γ-rays 5. Mössbauerova spektroskopie ve vnější ších magnetických polích y z Fe Fe y x x Fe θ B eff θ B ext B hf B eff = Bext + B Beff Bext B hf θ = arccos 2Bext Bhf Na základz kladě Clebsch-Gordan Gordanovýchových koeficinetů (θ úhel mezi směrem efektivního hyperjemného ho pole B eff a směrem chodu paprsků γ-fotonů = směr r vnější šího magnetického pole B ext v parallel geometrii ometrii) dostáváme 6r θ = arcsin r Kolmá kde r = A 2,5 /A 1,6 (A 2,5 intenzita 2. a 5. čáry, A 1,6 intenzita 1. a 6. geometrie čáry. Diamagnety (Fe 2+, S = 0) žádné B hf, B eff = B ext Paramagnety (superparamagnety) Magnetické štěpení pozorováno jestliže (1) τ (,B ext ) >> τ Möss nebo (2) ext silné, že e indukuje M v materiálu. B ext hf

42 41 5. Mössbauerova spektroskopie ve vnější ších magnetických polích Polem indukované přechody v antiferomagnetických látkách Geometrie pro měření jevu spinové reorientace u antiferomagnetických látek Kolineárn rní antiferomagnet vychýlený antiferomagnet AF antif antiferomagnetická fáze, SF spinov spinově překlopená fáze, P vysoce uspořádan daná paramagnetický stav

43 42 5. Mössbauerova spektroskopie ve vnější ších magnetických polích Magneticky neuspořádan dané materiály (charakterizované magnetickým uspořádáním m na krátkou vzdálenost) Amorfní materiály charakterizované náhodností a frustrací přítomných magnetických interakcí různých (antiferomagnetick( antiferomagnetické a feromagnetické) ) typů

44 43 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie α-fe 2 O 3, γ-fe 2 O 3, and Fe 3 O 4 natural abundance bulk and nanoscaled character diversity of synthetic routes β-fe 2 O 3, ε-fe 2 O 3, and amorphous Fe 2 O 3 rare forms not found in the nature (except ε-fe 2 O 3 as a biogenic compound) only as nanoscaled unique morphologies difficult to prepare them as single phases thermally unstable

45 44 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie FeO (wustite) Fe3O4 (magnetite) β-fe2o3 γ-fe2o3 (hematite) α-fe2o3 (hematite) ε-fe2o3

46 45 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie Qualitative and quantitative phase analysis and solution of reaction mechanism (1) Identification and distinguishing of individual Fe 2 O 3 polymorphs; (2) Distinguishing between γ-fe 2 O 3 and Fe 3 O 4 ; (3) Distinguishing between amorphous Fe 2 O 3 and nanocrystalline polymorphs; (4) Mechanism and kinetics of iron(iii) ) oxide solid-state state formation and transformation; (5) Monitoring of isochemical transformations of metastable polymorphs. Structural and magnetic characterization of iron oxide nanophases (1) Quantification of non-equivalent structural sites (octahedral and tetrahedral sites in γ- Fe 2 O 3 Fe 3 O 4 systems, sample stoichiometry); (2) Magnetic transition behavior (Néel, Curie, Morin, Verwey transitions); (3) Distinguishing and quantification of magnetically non-equivalent fractions (WF and AF fractions in hematite); (4) Monitoring of superparamagnetic relaxation; (5) In-field magnetic characterization (spin canting phenomena, magnetic c anisotropy, surface effects, cation substitution effects).

47 46 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie

48 47 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie

49 48 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie

50 49 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie 7 K, 6 T, B ext γ Spin canting as a finite-size effects and surface effects Spin-canting phenomenon: 1). Surface effects 2). Defects 3). Substitutions Topographic and magnetic frustration E. Tronc et al., Hyperfine Interact.. 112, 97 (1998). θ...angle between B eff Core-shell model e = eff and 1 r 2 sin 2 ( ) θ and γ-rays direction

51 50 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie E. C. Sousa et al., J. Appl. Phys.. 106, (2009). Core-shell approach 3 sextets Aligned core spins (2 sextets) Misaligned surface spins (1 sextet) q-parameter (portion of surface spins) e-parameter (thickness of canted layers) If the hypothesis of finite-size effects causing the spin canting phenomenon is adopted, 2 sextets are used to fit the in-field spectra (see later)

52 51 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie nm 5 K, 0 T γt γt α γo α B ext γ 5 K, 5 T α γo α α-fe 2 O 3 3:4:1:1:4:3 (B ext > B sf ) γ-fe 2 O 3 3:0:1:1:0:3

53 52 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie R. Zboril,, L. Machala, M. Mashlan,, J. Tucek, R. Muller,, O. Schneeweiss, Phys. Stat.. Sol. C 1, 2004, Amorphous Fe 2 O 3 (from Prussian Blue) B ext γ 5 K/0 T 1-3 nm 5 K/5 T Nanocrystalline Fe 2 O 3 (from KFeO 2 ) 3-5 nm B ext γ 5 K/5 T Compromise Induction of B ext vs. line broadening

54 53 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie V. Belessi,, R. Zboril,, J. Tucek, M. Mashlan et al. Chem.. Mater. 20, 3298 (2008). Fe 3 O 4 B ext γ chitosan Fe 3 O 4 nanoparticles coated by chitosan 5 K, 5 T From in-field MS spectrum: 1). Fe III 1.90Fe II 0.10O ). T W below 25 K effect of non-stoichiometry, more Fe 3+ Surface of nanoparticles Negligible spin canting Bulk of nanoparticles 8-16 nm Fe 2+ - Fe 3+ Fe 3+ Fe Fe,t 3+,t Fe 3+ Fe,o 3+,o Fe 2.5+,o 2.5+,o

55 54 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie T O 300 K, 0 T Stoichiometric Fe 3 O 4 3+ ( ) T O Fe Fe Fe O 4 Non-stoichiometric Fe 3 O 4 Fe 2+ oxidation Fe 3+ + vacancies (to establish neutral charge in the structure) δ O = 0.66 mm/s, I(O)/ (O)/I(T)(T) = 1.94 α-feooh α-fe O Fe O 300 C 400 C air 2 3 H, 1h δ O = 0.65 mm/s I(O)/ (O)/I(T)(T) = 1.94 δ O = 0.60 mm/s I(O)/ (O)/I(T)(T) = 1.14 δ O = 0.56 mm/s I(O)/ (O)/I(T)(T) = 0.85

56 55 6. Oxidy železa pohledem Mössbauerovy spektroskopie Ll. Casas et al., J. Appl. Phys. A 74, 591 (2002).

57 56 7. Literatura [1] H. Fraunfelder, The Mössbauer Effect,, W. A. Benjamin, Inc., New York (1963). [2] G. K. Wertheim, Mössbauer Effect Principles and Applications, Academic Press, New York, London (1964). [3] V. I. Gondalskii,, R. H. Herber, Chemical Application of Mössbauer Spectroscopy, Academic Press, New York, London (1968). [4] L. May, An Introduction to Mössbauer M Spectroscopy, Plenum Press, New York (1971). [5] N. N. Greenwood,, T. C. Gibb, Mössbauer Spectroscopy, Chapman & Hall Ltd., London (1971). [6] G. M. Bancroft, Mössbauer spectroscopy, McGraw Hill,, London (1973). [7] T. C. Gibb, Principles of Mössbauer Spectroscopy, Chapman & Hall Ltd., London (1976). [8] D. P. E. Dickson,, F. J. Berry (Eds.), Mössbauer Spectroscopy,, Cambridge University Press,, Cambridge UK (1986). [9] A. G. Maddock, Mössbauer Spectroscopy: Principles & Applications of the Techniques, Horwood Publishing Ltd., Albion (1998). [10] A. Vertés,, L. Korecz,, K. Burger, Mössbauer Spectroscopy, Elsevir,, Amsterdam (1979). [11] P. Gutlich, E. Bill, A. X. Trautwein, Mössbauer Spectroscopy and Transition Metal Chemistry, Springer,, Berlin (2011).

Základy Mössbauerovy spektroskopie. Libor Machala

Základy Mössbauerovy spektroskopie. Libor Machala Základy Mössbauerovy spektroskopie Libor Machala Rudolf L. Mössbauer 1958: jev bezodrazové rezonanční absorpce záření gama atomovým jádrem 1961: Nobelova cena Analogie s rezonanční absorpcí akustických

Více

OPVK CZ.1.07/2.2.00/

OPVK CZ.1.07/2.2.00/ 18.2.2013 OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0184 Cvičení z NMR OCH/NMR Mgr. Tomáš Pospíšil, Ph.D. LS 2012/2013 18.2.2013 NMR základní principy NMR Nukleární Magnetická Resonance N - nukleární (studujeme vlastnosti

Více

Přednáška IX: Elektronová spektroskopie II.

Přednáška IX: Elektronová spektroskopie II. Přednáška IX: Elektronová spektroskopie II. 1 Försterův resonanční přenos energie Pravděpodobnost (rychlost) přenosu je určená jako: k ret 1 = τ 0 D R r 0 6 0 τ D R 0 r Doba života donoru v excitovaném

Více

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace RNDr. Věra V Vodičkov ková,, PhD. Katedra materiálů TU Liberec Obecné schéma metody Dopad rtg záření emitovaného ze zdroje na vzorek průnik fotonů několik µm

Více

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Martin Kubala 585634179 mkubala@prfnw.upol.cz 1.Úvod Velikosti objektů v přírodě Dítě ~ 1 m (10 0 m) Prst ~ 2 cm (10-2 m) Vlas ~ 0.1 mm (10-4 m) Buňka ~ 20 m (10-5 m)

Více

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE Atomová spektrometrie valenčních e - 1. OES (AES). AAS 3. AFS 1 Atomová spektra čárová spektra Tok záření P - množství zářivé energie (Q E ) přenesené od zdroje za jednotku času.

Více

Atom vodíku. Nejjednodušší soustava: p + e Řešitelná exaktně. Kulová symetrie. Potenciální energie mezi p + e. e =

Atom vodíku. Nejjednodušší soustava: p + e Řešitelná exaktně. Kulová symetrie. Potenciální energie mezi p + e. e = Atom vodíku Nejjednodušší soustava: p + e Řešitelná exaktně Kulová symetrie Potenciální energie mezi p + e V 2 e = 4πε r 0 1 Polární souřadnice využití kulové symetrie atomu Ψ(x,y,z) Ψ(r,θ, φ) x =? y=?

Více

Hamiltonián popisující atom vodíku ve vnějším magnetickém poli:

Hamiltonián popisující atom vodíku ve vnějším magnetickém poli: Orbitální a spinový magnetický moment a jejich interakce s vnějším polem Vše na příkladu atomu H: Elektron (e - ) a jádro (u atomu H pouze p + ) mají vlastní magnetický moment (= spin). Tyto dva dipóly

Více

13. Spektroskopie základní pojmy

13. Spektroskopie základní pojmy základní pojmy Spektroskopicky významné OPTICKÉ JEVY absorpce absorpční spektrometrie emise emisní spektrometrie rozptyl rozptylové metody Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE doc. Ing. David MILDE, Ph.D. tel.: 585634443 E-mail: david.milde@upol.cz (c) -017 Doporučená literatura Černohorský T., Jandera P.: Atomová spektrometrie. Univerzita Pardubice 1997.

Více

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ; (c) David MILDE,

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ;   (c) David MILDE, SEKTRÁLNÍ METODY Ing. David MILDE, h.d. Katedra analytické chemie Tel.: 585634443; E-mail: david.milde@upol.cz (c) -2008 oužitá a doporučená literatura Němcová I., Čermáková L., Rychlovský.: Spektrometrické

Více

4 Přenos energie ve FS

4 Přenos energie ve FS 4 Přenos energie ve FS Petr Ilík KF a CH, PřF UP Přenos energie (excitace) do C - 1-1 molekula chl je i při vysoké ozářenosti excitována max. 10x za sekundu neefektivní pro C - nténní systém s mnoha pigmenty

Více

Laserová technika prosince Katedra fyzikální elektroniky.

Laserová technika prosince Katedra fyzikální elektroniky. Laserová technika 1 Aktivní prostředí Šíření rezonančního záření dvouhladinovým prostředím Jan Šulc Katedra fyzikální elektroniky České vysoké učení technické jan.sulc@fjfi.cvut.cz 22. prosince 2016 Program

Více

Elektromagnetické záření. lineárně polarizované záření. Cirkulárně polarizované záření

Elektromagnetické záření. lineárně polarizované záření. Cirkulárně polarizované záření Elektromagnetické záření lineárně polarizované záření Cirkulárně polarizované záření Levotočivé Pravotočivé 1 Foton Jakékoli elektromagnetické vlnění je kvantováno na fotony, charakterizované: Vlnovou

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno 1 Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Struktura

Více

Diskutujte, jak široký bude pás spojený s fosforescencí versus fluorescencí. Udělejte odhad v cm -1.

Diskutujte, jak široký bude pás spojený s fosforescencí versus fluorescencí. Udělejte odhad v cm -1. S použitím modelu volného elektronu (=částice v krabici) spočtěte vlnovou délku a vlnočet nejdlouhovlnějšího elektronového přechodu u molekuly dekapentaenu a oktatetraenu. Diskutujte polohu absorpčního

Více

Od kvantové mechaniky k chemii

Od kvantové mechaniky k chemii Od kvantové mechaniky k chemii Jan Řezáč UOCHB AV ČR 19. září 2017 Jan Řezáč (UOCHB AV ČR) Od kvantové mechaniky k chemii 19. září 2017 1 / 33 Úvod Vztah mezi molekulovou strukturou a makroskopickými vlastnostmi

Více

Aplikace jaderné fyziky (několik příkladů)

Aplikace jaderné fyziky (několik příkladů) Aplikace jaderné fyziky (několik příkladů) Pavel Cejnar Ústav částicové a jaderné fyziky MFF UK pavel.cejnar@mff.cuni.cz Příklad I Datování Galileiho rukopisů Galileo Galilei (1564 1642) Všechny vázané

Více

SPEKTROSKOPIE NUKLEÁRNÍ MAGNETICKÉ REZONANCE

SPEKTROSKOPIE NUKLEÁRNÍ MAGNETICKÉ REZONANCE SPEKTROSKOPIE NUKLEÁRNÍ MAGNETICKÉ REZONANCE Obecné základy nedestruktivní metoda strukturní analýzy zabývá se rezonancí atomových jader nutná podmínka pro měření spekter: nenulový spin atomového jádra

Více

Úvod do moderní fyziky. lekce 3 stavba a struktura atomu

Úvod do moderní fyziky. lekce 3 stavba a struktura atomu Úvod do moderní fyziky lekce 3 stavba a struktura atomu Vývoj představ o stavbě atomu 1904 J. J. Thomson pudinkový model atomu 1909 H. Geiger, E. Marsden experiment s ozařováním zlaté fólie alfa částicemi

Více

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Pavel Matějka, Vadym Prokopec pavel.matejka@vscht.cz pavel.matejka@gmail.com Vadym.Prokopec@vscht.cz

Více

Kovy - model volných elektronů

Kovy - model volných elektronů Kovy - model volných elektronů Kovová vazba 1. Preferuje ji většina prvků vyskytujících se v přírodě. Kov je tvořen kladně nabitými ionty (s konfigurací vzácného plynu) a relativně velmi volnými elektrony.

Více

E g IZOLANT POLOVODIČ KOV. Zakázaný pás energií

E g IZOLANT POLOVODIČ KOV. Zakázaný pás energií Polovodiče To jestli nazýváme danou látku polovodičem, závisí především na jejích vlastnostech ve zvoleném teplotním oboru. Obecně jsou to látky s 0 ev < Eg < ev. KOV POLOVODIČ E g IZOLANT Zakázaný pás

Více

Nukleární magnetická rezonance (NMR)

Nukleární magnetická rezonance (NMR) Nukleární magnetická rezonance (NMR) Nukleární magnetické rezonance (NMR) princip ZDROJ E = h. elektro-magnetické záření E energie záření h Plankova konstanta frekvence záření VZOREK E E 1 E 0 DETEKTOR

Více

Tepelné rozklady železo obsahujících sloučenin pohledem Mössbauerovy spektroskopie

Tepelné rozklady železo obsahujících sloučenin pohledem Mössbauerovy spektroskopie Tepelné rozklady železo obsahujících sloučenin pohledem Mössbauerovy spektroskopie Libor Machala E-mail: libor.machala@upol.cz 21.10.2011 Workshop v rámci projektu Pokročilé vzdělávání ve výzkumu a aplikacích

Více

NMR spektroskopie rádiové frekvence jádra spinovou rezonancí jader spinový moment lichý počet

NMR spektroskopie rádiové frekvence jádra spinovou rezonancí jader spinový moment lichý počet NMR spektroskopie NMR spektroskopie Nukleární Magnetická Resonance - spektroskopická metoda založená na měření absorpce elektromagnetického záření (rádiové frekvence asi od 4 do 900 MHz). Na rozdíl od

Více

INSTRUMENTÁLNÍ METODY

INSTRUMENTÁLNÍ METODY INSTRUMENTÁLNÍ METODY ACH/IM David MILDE, 2014 Dělení instrumentálních metod Spektrální metody (MILDE) Separační metody (JIROVSKÝ) Elektroanalytické metody (JIROVSKÝ) Ostatní: imunochemické, radioanalytické,

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 27.9.2007 2 1 Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

LEPTONY. Elektrony a pozitrony a elektronová neutrina. Miony a mionová neutrina. Lepton τ a neutrino τ

LEPTONY. Elektrony a pozitrony a elektronová neutrina. Miony a mionová neutrina. Lepton τ a neutrino τ LEPTONY Elektrony a pozitrony a elektronová neutrina Pozitronium, elektronové neutrino a antineutrino Beta rozpad nezachování parity, měření helicity neutrin Miony a mionová neutrina Lepton τ a neutrino

Více

jádro a elektronový obal jádro nukleony obal elektrony, pro chemii významné valenční elektrony

jádro a elektronový obal jádro nukleony obal elektrony, pro chemii významné valenční elektrony atom jádro a elektronový obal jádro nukleony obal elektrony, pro chemii významné valenční elektrony molekula Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti seskupení alespoň dvou atomů

Více

Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů. Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál

Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů. Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál ty i hlavní typy nepružných srážkových proces pr chodu energetických

Více

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou?

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? 10/20/2004 1 Bethe Blochova formule (1) je maximální možná předaná energie elektronu N r e - vogadrovo čislo - klasický poloměr elektronu

Více

Stručný úvod do spektroskopie

Stručný úvod do spektroskopie Vzdělávací soustředění studentů projekt KOSOAP Slunce, projevy sluneční aktivity a využití spektroskopie v astrofyzikálním výzkumu Stručný úvod do spektroskopie Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí,

Více

spinový rotační moment (moment hybnosti) kvantové číslo jaderného spinu I pro NMR - jádra s I 0

spinový rotační moment (moment hybnosti) kvantové číslo jaderného spinu I pro NMR - jádra s I 0 Spektroskopie NMR - teoretické základy spin nukleonů, spin jádra, kvantová čísla energetické stavy jádra v magnetickém poli rezonanční podmínka - instrumentace pulsní metody, pulsní sekvence relaxační

Více

Fyzika IV Dynamika jader v molekulách

Fyzika IV Dynamika jader v molekulách Dynamika jader v molekulách vibrace rotace Dynamika jader v molekulách rotační energetické hladiny (dvouatomová molekula) moment setrvačnosti kolem osy procházející těžištěm osa těžiště m2 m1 r2 r1 R moment

Více

Základy spektroskopie a její využití v astronomii

Základy spektroskopie a její využití v astronomii Ing. Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Základy spektroskopie a její využití v astronomii Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Světlo x záření Jak vypadá spektrum?

Více

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Atomy vázané v mřížce nejsou v klidu. Míru jejich pohybu vyjadřuje podobně jako u plynů a kapalin teplota. - Elastické vlny v kontinuu neatomární

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

Atomové jádro, elektronový obal

Atomové jádro, elektronový obal Atomové jádro, elektronový obal 1 / 9 Atomové jádro Atomové jádro je tvořeno protony a neutrony Prvek je látka skládající se z atomů se stejným počtem protonů Nuklid je systém tvořený prvky se stejným

Více

Fyzika IV. 1) orbitální magnetický moment (... moment proudové smyčky) gyromagnetický poměr: kvantování: Bohrův magneton: 2) spinový magnetický moment

Fyzika IV. 1) orbitální magnetický moment (... moment proudové smyčky) gyromagnetický poměr: kvantování: Bohrův magneton: 2) spinový magnetický moment λ=21 cm 1) orbitální magnetický moment (... moment proudové smyčky) μ I S gyromagnetický poměr: kvantování: Bohrův magneton: 2) spinový magnetický moment 2 Zeemanův jev - rozštěpení spektrálních čar v

Více

Látkové množství. 6,022 10 23 atomů C. Přípravný kurz Chemie 07. n = N. Doporučená literatura. Látkové množství n. Avogadrova konstanta N A

Látkové množství. 6,022 10 23 atomů C. Přípravný kurz Chemie 07. n = N. Doporučená literatura. Látkové množství n. Avogadrova konstanta N A Doporučená literatura Přípravný kurz Chemie 2006/07 07 RNDr. Josef Tomandl, Ph.D. Mailto: tomandl@med.muni.cz Předmět: Přípravný kurz chemie J. Vacík a kol.: Přehled středoškolské chemie. SPN, Praha 1990,

Více

10A1_IR spektroskopie

10A1_IR spektroskopie C6200-Biochemické metody 10A1_IR spektroskopie Petr Zbořil IR spektroskopie Excitace vibračních a rotačních přechodů Valenční vibrace n Deformační vibrace d IR spektroskopie N atomů = 3N stupňů volnosti

Více

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY 1 Fyzikální základy spektrálních metod Monochromatický zářivý tok 0 (W, rozměr m 2.kg.s -3 ): Absorbován ABS Propuštěn Odražen zpět r Rozptýlen s Bilance toků 0 = +

Více

Pozitron teoretická předpověď

Pozitron teoretická předpověď Pozitron teoretická předpověď Diracova rovnice: αp c mc x, t snaha popsat relativisticky pohyb elektronu x, t ˆ i t řešení s negativní energií vakuum je Diracovo moře elektronů pozitrony díry ve vaku Paul

Více

Teorie Molekulových Orbitalů (MO)

Teorie Molekulových Orbitalů (MO) Teorie Molekulových Orbitalů (MO) Kombinace atomových orbitalů na všech atomech v molekule Vhodná symetrie Vhodná (podobná) energie Z n AO vytvoříme n MO Pro začátek dvouatomové molekuly: H 2, F 2, CO,...

Více

Úvod do laserové techniky

Úvod do laserové techniky Úvod do laserové techniky Látka jako soubor kvantových soustav Jan Šulc Katedra fyzikální elektroniky České vysoké učení technické v Praze petr.koranda@gmail.com 18. září 2018 Světlo jako elektromagnetické

Více

Úvod do strukturní analýzy farmaceutických látek

Úvod do strukturní analýzy farmaceutických látek Úvod do strukturní analýzy farmaceutických látek Garant předmětu: doc. Ing. Bohumil Dolenský, Ph.D. A28, linka 40, dolenskb@vscht.cz Nukleární Magnetická Rezonance I. Příprava předmětu byla podpořena projektem

Více

1. Ze zadané hustoty krystalu fluoridu lithného určete vzdálenost d hlavních atomových rovin.

1. Ze zadané hustoty krystalu fluoridu lithného určete vzdálenost d hlavních atomových rovin. 1 Pracovní úkoly 1. Ze zadané hustoty krystalu fluoridu lithného určete vzdálenost d hlavních atomových rovin. 2. Proměřte úhlovou závislost intenzity difraktovaného rentgenového záření při pevné orientaci

Více

ZÁKLADY SPEKTROMETRIE NUKLEÁRNÍ MAGNETICKÉ REZONANCE

ZÁKLADY SPEKTROMETRIE NUKLEÁRNÍ MAGNETICKÉ REZONANCE ZÁKLADY SPEKTROMETRIE NUKLEÁRNÍ MAGNETICKÉ REZONANCE Co to je NMR? nedestruktivní spektroskopická metoda využívající magnetických vlastností atomových jader ke studiu struktury molekul metoda č.1 pro určování

Více

ATOM VODÍKU MODEL : STOJÍCÍ BODOVÉ JÁDRO A ELEKTRON VZÁJEMNĚ ELEKTROSTATICKY INTERAGUJÍCÍ SCHRÖDINGEROVA ROVNICE PRO PŘÍPAD POTENCIÁLNÍ ENERGIE.

ATOM VODÍKU MODEL : STOJÍCÍ BODOVÉ JÁDRO A ELEKTRON VZÁJEMNĚ ELEKTROSTATICKY INTERAGUJÍCÍ SCHRÖDINGEROVA ROVNICE PRO PŘÍPAD POTENCIÁLNÍ ENERGIE. ATOMY + MOLEKULY ATOM VODÍKU MODEL : STOJÍCÍ BODOVÉ JÁDRO A ELEKTRON VZÁJEMNĚ ELEKTROSTATICKY INTERAGUJÍCÍ SCHRÖDINGEROVA ROVNICE H ˆψ = Eψ PRO PŘÍPAD POTENCIÁLNÍ ENERGIE Vˆ = Ze 2 4πε o r ŘEŠENÍ HLEDÁME

Více

Rentgenová spektrální analýza Elektromagnetické záření s vlnovou délkou 10-2 až 10 nm

Rentgenová spektrální analýza Elektromagnetické záření s vlnovou délkou 10-2 až 10 nm Rtg. záření: Rentgenová spektrální analýza Elektromagnetické záření s vlnovou délkou 10-2 až 10 nm Vznik rtg. záření: 1. Rtg. záření se spojitým spektrem vzniká při prudkém zabrzdění urychlených elektronů.

Více

ZÁŘENÍ V ASTROFYZICE

ZÁŘENÍ V ASTROFYZICE ZÁŘENÍ V ASTROFYZICE Plazmový vesmír Uvádí se, že 99 % veškeré hmoty ve vesmíru je v plazmovém skupenství (hvězdy, mlhoviny, ) I na Zemi se vyskytuje plazma, např. v podobě blesků, polárních září Ve sluneční

Více

Fyzika atomového jádra

Fyzika atomového jádra Fyzika atomového jádra (NJSF064) František Knapp http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~knapp/jf/ frantisek.knapp@mff.cuni.cz Slupkový model jádra evidence magických čísel: hmoty, separační energie, vazbové

Více

Metody spektrální. Metody molekulové spektroskopie NMR. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Metody spektrální. Metody molekulové spektroskopie NMR. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metody spektrální Metody molekulové spektroskopie NMR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spektroskopie NMR - teoretické základy spin nukleonů, spin jádra, kvantová čísla

Více

Vybrané spektroskopické metody

Vybrané spektroskopické metody Vybrané spektroskopické metody a jejich porovnání s Ramanovou spektroskopií Předmět: Kapitoly o nanostrukturách (2012/2013) Autor: Bc. Michal Martinek Školitel: Ing. Ivan Gregora, CSc. Obsah přednášky

Více

Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie

Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie Vibrace molekul mohou být měřeny buď pomocí absorpce infračerveného záření, nebo pomocí neelastického rozptylu záření, tzn. Ramanova

Více

Balmerova série. F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3

Balmerova série. F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3 Balmerova série F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3 Grepl.F@seznam.cz Abstrakt: Metodou dělených svazků jsme určili lámavý

Více

Anizotropie fluorescence

Anizotropie fluorescence Anizotropie fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 6 1 Jev anizotropie Jestliže dochází k excitaci světlem kmitajícím v jedné rovině, emise fluorescence se často

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY Příloha formuláře C OKRUHY ke státním závěrečným zkouškám BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Obor: Studijní program: Aplikace přírodních věd Základy fyziky kondenzovaných látek 1. Vazebné síly v kondenzovaných látkách

Více

ATOMOVÉ JÁDRO. Nucleus Složení: Proton. Neutron 1 0 n částice bez náboje Proton + neutron = NUKLEON PROTONOVÉ číslo: celkový počet nukleonů v jádře

ATOMOVÉ JÁDRO. Nucleus Složení: Proton. Neutron 1 0 n částice bez náboje Proton + neutron = NUKLEON PROTONOVÉ číslo: celkový počet nukleonů v jádře ATOM 1 ATOM Hmotná částice Dělit lze: Fyzikálně ANO Chemicky Je z nich složena každá látka Složení: Atomové jádro (protony, neutrony) Elektronový obal (elektrony) NE Elektroneutrální částice: počet protonů

Více

In-situ experimenty NFS

In-situ experimenty NFS , amorfní slitiny Fe 18. března 211 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Obsah 1 2 3 57 Fe 9 Zr 7 B 3 - amorfní slitina 4 Obsah 1 2 3 57 Fe

Více

přičemž předpokládáme A malé, U zahrnuje coulombické členy. Když roznásobíme závorku, p 2 reprezentuje kinetickou energii nabitých částic, člen

přičemž předpokládáme A malé, U zahrnuje coulombické členy. Když roznásobíme závorku, p 2 reprezentuje kinetickou energii nabitých částic, člen Výběrová pravidla Absorpce/stim. emise Kde se výběrová pravidla vezmou? Použijeme semiklasické přiblížení, tzn. s nabitými částicemi (s indexy 1...N) zacházíme kvantově, s vnějším elektromagnetickým polem

Více

Teorie chemické vazby a molekulární geometrie Molekulární geometrie VSEPR

Teorie chemické vazby a molekulární geometrie Molekulární geometrie VSEPR Geometrie molekul Lewisovy vzorce poskytují informaci o tom které atomy jsou spojeny vazbou a o jakou vazbu se jedná (topologie molekuly). Geometrické uspořádání molekuly je charakterizováno: Délkou vazeb

Více

KOMPLEXY EUROPIA(III) LUMINISCENČNÍ VLASTNOSTI A VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII. Pavla Pekárková

KOMPLEXY EUROPIA(III) LUMINISCENČNÍ VLASTNOSTI A VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII. Pavla Pekárková KOMPLEXY EUROPIA(III) LUMINISCENČNÍ VLASTNOSTI A VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII Pavla Pekárková Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, 611 37 Brno E-mail: 78145@mail.muni.cz

Více

Autor: martina urbanová, jiří brus. Základní experimentální postupy NMR spektroskopie pevného stavu

Autor: martina urbanová, jiří brus. Základní experimentální postupy NMR spektroskopie pevného stavu Autor: martina urbanová, jiří brus Základní experimentální postupy NMR spektroskopie pevného stavu Obsah přednášky anizotropní interakce v pevných látkách techniky rušení anizotropie jaderných interakcí

Více

Born-Oppenheimerova aproximace

Born-Oppenheimerova aproximace Born-Oppenheimerova aproximace Oddělení elektronického a jaderného pohybu Jádra 2000 x těžší než elektrony elektrony kvantová chemie, popis systému (do 100 atomů) na základě vlastností elektronů (jádra

Více

8.STAVBA ATOMU ELEKTRONOVÝ OBAL

8.STAVBA ATOMU ELEKTRONOVÝ OBAL 8.STAVBA ATOMU ELEKTRONOVÝ OBAL 1) Popiš Daltonovu atomovou teorii postuláty. (urči, které platí dodnes) 2) Popiš Rutherfordův planetární model atomu a jeho přínos. 3) Bohrův model atomu vysvětli kvantování

Více

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu.

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu. Aktivní prostředí v plynné fázi. Plynové lasery Inverze populace hladin je vytvářena mezi energetickými hladinami některé ze složek plynu - atomy, ionty nebo molekuly atomární, iontové, molekulární lasery.

Více

Elementární částice. 1. Leptony 2. Baryony 3. Bosony. 4. Kvarkový model 5. Slabé interakce 6. Partonový model

Elementární částice. 1. Leptony 2. Baryony 3. Bosony. 4. Kvarkový model 5. Slabé interakce 6. Partonový model Elementární částice 1. Leptony 2. Baryony 3. Bosony 4. Kvarkový model 5. Slabé interakce 6. Partonový model I.S. Hughes: Elementary Particles M. Leon: Particle Physics W.S.C. Williams Nuclear and Particle

Více

Balmerova série, určení mřížkové a Rydbergovy konstanty

Balmerova série, určení mřížkové a Rydbergovy konstanty Balmerova série, určení mřížkové a Rydbergovy konstanty V tomto laboratorním cvičení zkoumáme spektrální čáry 1. řádu vodíku a rtuti pomocí difrakční mřížky (mřížkového spektroskopu). Známé spektrální

Více

Struktura a vlastnosti kovů I.

Struktura a vlastnosti kovů I. Struktura a vlastnosti kovů I. Vlastnosti fyzikální (teplota tání, měrný objem, moduly pružnosti) Vlastnosti elektrické (vodivost,polovodivost, supravodivost) Vlastnosti magnetické (feromagnetika, antiferomagnetika)

Více

Příklady Kosmické záření

Příklady Kosmické záření Příklady Kosmické záření Kosmické částice 1. Jakou kinetickou energii získá proton při pádu z nekonečné výšky na Zem? Poloměr Zeměje R Z =637810 3 maklidováenergieprotonuje m p c 2 =938.3MeV. 2. Kosmickékvantum

Více

elektrony v pevné látce verze 1. prosince 2016

elektrony v pevné látce verze 1. prosince 2016 F6122 Základy fyziky pevných látek seminář elektrony v pevné látce verze 1. prosince 2016 1 Drudeho model volných elektronů 1 1.1 Mathiessenovo pravidlo............................................... 1

Více

Jiří Oswald. Fyzikální ústav AV ČR v.v.i.

Jiří Oswald. Fyzikální ústav AV ČR v.v.i. Jiří Oswald Fyzikální ústav AV ČR v.v.i. I. Úvod Polovodiče Zákládní pojmy Kvantově-rozměrový jev II. Luminiscence Si nanokrystalů III. Luminiscence polovodičových nanostruktur A III B V IV. Aplikace Pásová

Více

Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic

Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic PES (fotoelektronová spektroskopie) XPS (rentgenová fotoelektronová spektroskopie), ESCA (elektronová spektroskopie pro chemickou analýzu) UPS (ultrafialová

Více

Fyzika IV. -ezv -e(z-zv) kov: valenční elektrony vodivostní elektrony. Elektronová struktura pevných látek model volných elektronů

Fyzika IV. -ezv -e(z-zv) kov: valenční elektrony vodivostní elektrony. Elektronová struktura pevných látek model volných elektronů Elektronová struktura pevných látek model volných elektronů 1897: J.J. Thomson - elektron jako částice 1900: P. Drude: kinetická teorie plynů - kov jako plyn elektronů Drudeho model elektrony se mezi srážkami

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické složky, které

Více

12.NMR spektrometrie při analýze roztoků

12.NMR spektrometrie při analýze roztoků Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 12.NMR spektrometrie při analýze roztoků Pavel Matějka pavel.matejka@vscht.cz pavel.matejka@gmail.com 12.NMR spektrometrie při analýze

Více

Metody analýzy povrchu

Metody analýzy povrchu Metody analýzy povrchu Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. Povrch pevné látky: Poslední monoatomární vrstva + absorbovaná monovrstva Ovlivňuje fyzikální vlastnosti (ukončení

Více

Zeemanův jev. 1 Úvod (1)

Zeemanův jev. 1 Úvod (1) Zeemanův jev Tereza Gerguri (Gymnázium Slovanské náměstí, Brno) Stanislav Marek (Gymnázium Slovanské náměstí, Brno) Michal Schulz (Gymnázium Komenského, Havířov) Abstrakt Cílem našeho experimentu je dokázat

Více

Spektra 1 H NMR. Velmi zjednodušeně! Bohumil Dolenský

Spektra 1 H NMR. Velmi zjednodušeně! Bohumil Dolenský Spektra 1 MR Velmi zjednodušeně! Bohumil Dolenský Spektra 1 MR... Počet signálů C 17 18 2 O 2 MeO Počet signálů = počet neekvivalentních skupin OMe = informace o symetrii molekuly Spektrum 1 MR... Počet

Více

Rozměr a složení atomových jader

Rozměr a složení atomových jader Rozměr a složení atomových jader Poloměr atomového jádra: R=R 0 A1 /3 R0 = 1,2 x 10 15 m Cesta do hlubin hmoty Složení atomových jader: protony + neutrony = nukleony mp = 1,672622.10 27 kg mn = 1,6749272.10

Více

Metody charakterizace nanomaterálů I

Metody charakterizace nanomaterálů I Vybrané metody spektráln lní analýzy Metody charakterizace nanomaterálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. Molekulová spektroskopie atomy a molekuly mohou měnit svůj energetický stav přijetím nebo vyzářením

Více

Jádro se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálních neutronů -> nukleony

Jádro se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálních neutronů -> nukleony Otázka: Atom a molekula Předmět: Chemie Přidal(a): Dituse Atom = základní stavební částice všech látek Skládá se ze 2 částí: o Kladně nabité jádro o Záporně nabitý elektronový obal Jádro se skládá z kladně

Více

VIBRAČNÍ SPEKTROMETRIE

VIBRAČNÍ SPEKTROMETRIE VIBRAČNÍ SPEKTROMETRIE (c) -2012 RAMANOVA SPEKTROMETRIE 1 PRINCIP METODY Měří se rozptýlené záření, které vzniká interakcí monochromatického záření z viditelné oblasti s molekulami vzorku za současné změny

Více

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO 1. Jednotky a veličiny soustava SI odvozené jednotky násobky a díly jednotek skalární a vektorové fyzikální veličiny rozměrová analýza 2. Kinematika hmotného bodu základní pojmy kinematiky hmotného bodu

Více

Mezimolekulové interakce

Mezimolekulové interakce Mezimolekulové interakce Interakce molekul reaktivně vzniká či zaniká kovalentní vazba překryv elektronových oblaků, mění se vlastnosti nereaktivně vznikají molekulové komplexy slabá, nekovalentní, nechemická,

Více

Fluorescence (luminiscence)

Fluorescence (luminiscence) Fluorescence (luminiscence) Patří mezi luminiscenční metody fotoluminiscence. Luminiscence efekt, kdy excitované molekuly či atomy vyzařují světlo při přechodu z excitovaného do základního stavu. Podle

Více

Symetrie Platonovská tělesa

Symetrie Platonovská tělesa Symetrie Platonovská tělesa 1 Symetrie Virus rýmy Virus obrny Virus slintavky a kulhavky 2 Symetrie molekul Jak jsou atomy v molekule uspořádány = ekvivalentní atomy 3 Prvky a operace symetrie Značka Prvek

Více

Zajímavé vlastnosti sluneční atmosféry: magnetická a rychlostní pole

Zajímavé vlastnosti sluneční atmosféry: magnetická a rychlostní pole Zajímavé vlastnosti sluneční atmosféry: magnetická a rychlostní pole Spektroskopie (nejen) ve sluneční fyzice LS 2011/2012 Michal Švanda Astronomický ústav MFF UK Astronomický ústav AV ČR Vliv na tvar

Více

Spektrometrické metody. Luminiscenční spektroskopie

Spektrometrické metody. Luminiscenční spektroskopie Spektrometrické metody Luminiscenční spektroskopie luminiscence molekul a pevných látek šířka spektrální čar a doba života luminiscence polarizace luminiscence korekce luminiscenčních spekter vliv aparatury

Více

Metody nelineární optiky v Ramanově spektroskopii

Metody nelineární optiky v Ramanově spektroskopii Metody nelineární optiky v Ramanově spektroskopii Využití optických nelinearit umožňuje přejít od tradičního studia rozptylu světla na fluktuacích, teplotních elementárních excitacích, ke studiu rozptylu

Více

Elektronový obal atomu

Elektronový obal atomu Elektronový obal atomu Vlnění o frekvenci v se může chovat jako proud částic (kvant - fotonů) o energii E = h.v Částice pohybující se s hybností p se může chovat jako vlna o vlnové délce λ = h/p Kde h

Více

Daniel Franta. jaro Ústav fyzikální elektroniky, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita

Daniel Franta. jaro Ústav fyzikální elektroniky, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Pokročilé disperzní modely v optice tenkých vrstev Lekce 4: Univerzální disperzní model amorfních pevných látek aplikace na elipsometrická a spektrofotometrická měření HfO 2 vrstvy v rozsahu.86-.8 ev Daniel

Více

Luminiscence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence. chemicky (chemiluminiscence)

Luminiscence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence. chemicky (chemiluminiscence) Luminiscence Luminiscence emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence chemicky (chemiluminiscence) teplem (termoluminiscence) zvukem (sonoluminiscence)

Více

Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie

Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. rentgenová spektroskopická metoda k určen

Více

2. Atomové jádro a jeho stabilita

2. Atomové jádro a jeho stabilita 2. Atomové jádro a jeho stabilita Atom je nejmenší hmotnou a chemicky nedělitelnou částicí. Je tvořen jádrem, které obsahuje protony a neutrony, a elektronovým obalem. Elementární částice proton neutron

Více

Měření absorbce záření gama

Měření absorbce záření gama Měření absorbce záření gama Úkol : 1. Změřte záření gama přirozeného pozadí. 2. Změřte záření gama vyzářené gamazářičem. 3. Změřte záření gama vyzářené gamazářičem přes absorbátor. 4. Naměřené závislosti

Více