Aneuryzma břišní aorty - multidisciplinární přístup

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aneuryzma břišní aorty - multidisciplinární přístup"

Transkript

1 Aneuryzma břišní aorty - multidisciplinární přístup Čertík B., Třeška V., Křižan J., Kuntscher V., Šulc R. Chirurgická klinika FN Plzeň-Lochotín

2 Aneuryzma břišní aorty Definice aneuryzmatu nárůst průměru tepny o 50%, stěna vaku tvořena všemi vrstvami tepny. Epidemiologická data prevalence u mužů nad 60 let 2 6 % incidence stále narůstá poměr muži : ženy 11 : 1 (mladší věk) 3 : 1 (starší věk)

3 Symptomatologie Většina asymptomatických! (až 60%) Symptomatologie bolestivá pulzující rezistence, bolesti vystřelující do zad, otoky DK a dušnost při významné aorto-kavální píštěli. Embolizace do dolních končetin trash foot (zřídka). Prvním příznakem není vzácně až ruptura výdutě!

4 Diagnostika Fyzikální vyšetření (základní) USG vyšetření (vhodný screening) CTA vyšetření (nejvhodnější z grafických metod) Náhodně lze zachytit na nativním RTG (kalcifikovaná stěna výdutě) Mylná klinická diagnóza až ve 30% - renální kolika, vertebrogenní algický syndrom, divertikulitida.

5 Řešení AAA Resekční (open repair - OR) Endovaskulární (EVAR) Konzervativní postup (pravidelné USG kontroly)

6 Resekce AAA Lze označit za řešení radikální

7 Endovaskulárnířešení (EVAR) Ne všechna AAA vhodná (20-46% vhodná) Tubulární, AUI, bifurkační) Přísná indikace (lze označit za řešení paliativní)

8 Indikace EVAR Elektivně (rizikoví nemocní, nevhodní k otevřené resekci) V některých centrech převažuje EVAR?? studie EVAR1 x OR : Krátkodobě nižší mortalita u EVAR (o 3%), pozdní je identická, vyššíčetnost komplikací a vyšší cena u EVAR studie EVAR2 x konzeravativní postup: Neprokázala se výhoda EVAR oproti konzervativnímu postupu u vysoce rizikových nemocných. Ruptura AAA (Nottingham random.studie EVAR x OR) mortalita 53% x 53%

9 Emergency Medicine Journal. 23(10):807-10, 2006 Oct. Results of streamlined regional ambulance transport and subsequent treatment of acute abdominal aortic aneurysms. Haveman, J W. Karliczek, A. Verhoeven, E L G. Tielliu, I F J. de Vos, R. Zwaveling, J H. van den Dungen, J J A M. Zeebregts, C J. Nijsten, M W N.Department of Surgery, University Medical Centre Groningen,The Netherlands. Výsledky: v období 1998 and 2001 přijato celkem 160 nemocných s akutním AAA (34 SAAA a 126 RAAA) průměrný věk 71 ± 8 let, z toho 138 (86%) mužů všichni nemocní s SAAA a 98% nemocných s RAAA byli bezprostředně operováni průměrná doba od telefonického oznámení do příjezdu do nemocnice byla 43 min. a průměrná doba do předání na operační stůl byla 25 min. peroperační mortalita byla 0% pro SAAA a 11% pro RAAA 30 denní perioperační mortalita byla 12% pro SAAA a 33% pro RAAA celkem 45%

10 Výstup z článku Při dobré organizaci péče je naděje nemocných stižených akutní formou tohoto onemocnění, ať už s rupturou, nebo bez, poměrně vysoká. Jak dokumentují autoři Haveman a spol. roční přežití nemocných s tímto onemocněním dosáhlo 88% resp. 67% pro nemocné s rupturou. Medián času od nástupu příznaků do příjezdu na operační sál byl 68 minut. Bez zajímavosti není ani frekvence této diagnózy v univerzitní nemocnici v půlmilionovém nizozemském Groningenu. Ve 4 letém období přijali 160 nemocných s akutním aneuryzmatem aorty, prakticky všichni (98%) byli bezprostředně operováni.

11 a EVAR, akutní 10 leté zkušenosti z CHK FN Plzeň V létech jsme operovali celkem 509 nemocných (423 mužů a 86 žen) průměrného věku 72,2 ± 7,7 roku. 393 (77,2%) nemocných bylo asymptomatických, 116 (22,8%) bylo přijato s rupturou AAA (RAAA) OR 395 (77,6%) 43 (8,4%) nemocných jsme provedli pro přidružené onemocnění jednodobý nebo etapový výkon (cholecystektomie, resekce tlustého střeva, nefrektomie, resekce jater pro tumor atd.) EVAR 114 (22,4%) 30 denní mortalita: elektivní výkony OR 3,6% 1,9% resekce RAAA 37,8% 1, 3, 5 a 8 leté přežívání: u asymptomatických nemocných bylo 94,3; 93,6; 93,0 a 92,3% u nemocných s RAAA bylo 60,4; 56,7; 50,1 a 40,6% 1, 3 a 5 leté přežívání nemocných po EVAR bylo 90,7; 79,9 a 74,6%

12 Mortalita RAAA Mortalita na RAAA je i ve specializovaných centrech stále vysoká (30-50%). Možnosti resuscitační i intenzivní péče jsou v těchto centrech na vysoké úrovni. Optimální operační technika a vyspělost operačních týmů je v těchto centrech také samozřejmostí a ani endovaskulárnířešení pomocí stentgraftů (EVAR) nevede ke snížení mortality. Lze tedy vůbec ovlivnit hranici mortality na rupturované aneuryzma břišní aorty?

13 Hardman a spol Retrospektivní analýza 154 nemocných operovaných v letech pro RAAA. Již před více než 20 lety dosáhli nízké mortality 39%. Analýzou zjistili 5 předoperačních rizikových faktorů, které předurčují perioperační úmrtí: věk > 76 let, hladina kreatininu > 190µmol/l, ztráta vědomí po příjezdu do zdravotnického zařízení, Hb < 90g/l, známky ischémie myokardu na EKG. U 52 nemocných s jedním rizikovým faktorem byla mortalita 37%, u 32 nemocných se dvěma faktory 72% a u 8 nemocných s 3 a 4 faktory byla mortalita 100%. U 62 nemocných bez rizikových faktorů byla mortalita pouze 16%.

14 Calderwood a spol Publikují obdobnou retrospektivní analýzu u 137 nemocných operovaných pro RAAA Celková mortalita 56%. Z 5 rizikových faktorů nahrazují faktor ztráty vědomí systolickým tlakem < 100torrů. Výsledky mortality v závislosti na počtu rizikových faktorů jsou obdobné: skóre 0 (22,2%), 1 (46,8%), 2 (66,7%), 3 (83,9%), 4 (100%).

15 Acosta a spol Analyzují Hardmanovo rizikové faktory v 5letém období u 162 nemocných s RAAA Ve 106 případech OR, v 56 EVAR Celková mortalita byla 41%, shodná jak u resekční tak i endovaskulární léčby. Dokládají nezávislost mortality při ruptuře aneuryzmatu břišní aorty na způsobu řešení (zda resekčněči EVAR). Potvrdili závislost mortality na Hardmanově indexu 3 (77%).

16 Lze ovlivnit faktory předurčující perioperační úmrtí u RAAA? Věk nemocného nevyloučíme, ale při vhodném screeningu lze u většiny nemocných vysokého věku včas stanovit diagnózu velkého aneuryzmatu abdominální aorty a ještě asymptomatického nemocného připravit k elektivnímu výkonu. Zřady prací vyplývá, že chronologický věk není pro elektivní resekci aneuryzmatu nebo zavedení stentgraftu rozhodující. Za zmínku stojí vedle věku i vztah ruptury aneuryzmatu k pohlaví. Zatímco u žen je výskyt aneuryzmatu abdominální aorty nižší než u mužů, ruptury jsou u žen častější a to i u aneuryzmat menšího průměru.

17 Hladina kreatininu Vysokou hladinu kreatininu jako známku renální insuficience nelze při ruptuře aneuryzmatu ovlivnit. Nejčastěji vzniká na podkladě chronických onemocnění ledvin. Protrahovaná ischémie ledvin u nemocného s rupturou aneuryzmatu nezlepšuje stav nemocných ledvin a vede až k renálnímu selhání. Pouze rychlá diagnostika a urgentní resekce rupturovaného aneuryzmatu se stabilizací oběhu nemocného dává naději na zachování již předoperačně poškozené funkce ledvin.

18 Ztráta vědomí, hypotenze, hladina Hb, ischémie myokardu Ke ztrátě vědomí u nemocného s rupturou aneuryzmatu dochází většinou v souvislosti s hypotenzí, vhodnější je proto sledovat systolický tlak. Pokles hemoglobinu je úměrný ztrátě krve mimo cévnířečiště, proto ruptury aneuryzmatu do volné dutiny břišní rychle končí náhlou smrtí nemocného mnohdy ještě před stanovením diagnózy. Za nepřímou známku probíhající ischémie myokardu lze považovat i náhlou poruchu srdečního rytmu. Tyto faktory lze ovlivnit pouze včasným rozpoznáním RAAA a paralelně s probíhající resekcí optimálně hradit krevní ztrátu a zabezpečit dostatečnou oxygenaci nemocného.

19 Závěr I Šance na diagnostiku aneuryzmatu břišní aorty je při pečlivém fyzikálním vyšetření i v terénu relativně vysoká, přesto je odhalení tohoto onemocněníčasto až dílem patologa. Všechny rizikové faktory se zhoršují oddalováním operačního zásahu, respektive časová ztráta od začátku příhody do převezení nemocného na operační sál zvyšuje Hardmanův index a zvyšuje mortalitu nemocného na RAAA. U nemocných s podezřením na RAAA je nutný okamžitý transport do specializovaného centra. Přestože je nemocný oběhově stabilní je vždy v bezprostředním ohrožení života a není proto nutné dokončit diagnostiku na místě. Nemocný s RAAA patří vždy na emergency specializovaného centra, kde se rozhodne o bezodkladném převozu na operační sál nebo se doplní diagnostika.

20 Závěr II Rozdíly v mortalitě na RAAA v jednotlivých centrech jsou dány především procentuálním zastoupením nemocných hodnocených podle Hardmanova indexu. Centra s nízkou perioperační mortalitou na RAAA bez uvedení Hardmanova indexu mohou být podezřelá ze selekce nemocných. Stanovení vysokého Hardmanova indexu u nemocného s RAAA není oprávněním k odmítnutí operačního řešení v rámci kardiopulmonální resuscitace. Na druhou stranu lze v pooperačním období vstupní vysoký Hardmanův index považovat za důležité kritérium k nenavyšování intenzivní péče u nemocných s kardiálním a multiorgánovým selháváním.

21 Pro zamyšlení Na AIDS zemře v USA ročně nemocných Na AAA zemře v USA ročně nemocných AAA umíme léčit!!! Screening

RUPTURUJÍCÍ ANEURYSMA ABDOMINÁLNÍ AORTY - KAZUISTIKA

RUPTURUJÍCÍ ANEURYSMA ABDOMINÁLNÍ AORTY - KAZUISTIKA IV.česko-slovenský kongres intenzivní medicíny Brno, 12.-14.5.2010 RUPTURUJÍCÍ ANEURYSMA ABDOMINÁLNÍ AORTY - KAZUISTIKA MUDr. Marek Lukeš Anesteziologicko resuscitační klinika FN u sv. Anny v Brně ANEURYSMA

Více

Současný stav endovaskulární léčby aneuryzmat abdominální aorty a její postavení v léčebném algoritmu

Současný stav endovaskulární léčby aneuryzmat abdominální aorty a její postavení v léčebném algoritmu 124 Přehledové články Současný stav endovaskulární léčby aneuryzmat abdominální aorty a její postavení v léčebném algoritmu Martin Köcher 1, Petr Utíkal 2, Maria Černá 1, Petr Bachleda 2, Pavel Dráč 2

Více

ACS u rupturovaných aneuryzmat abdominální aorty

ACS u rupturovaných aneuryzmat abdominální aorty ACS u rupturovaných aneuryzmat abdominální aorty Daněk T., Pirkl M., Fořtová M., Bělobrádek Z., Černý M. Oddělení cévní a plastické chirurgie Chirurgická klinika Pardubické nemocnice Chirurgická klinika

Více

Aneurysmata. V.Čížek,D.Kučera,V.Procházka, M.Válka,D.Maděřič Kurs - 2.-4.listopad 2010 Vítkovická nemocnice a.s.ostrava

Aneurysmata. V.Čížek,D.Kučera,V.Procházka, M.Válka,D.Maděřič Kurs - 2.-4.listopad 2010 Vítkovická nemocnice a.s.ostrava Aneurysmata V.Čížek,D.Kučera,V.Procházka, M.Válka,D.Maděřič Kurs - 2.-4.listopad 2010 Vítkovická nemocnice a.s.ostrava Typy aneurysmat (= z řečtiny rozšíření ) A.verum = pravé všechny vrstvy stěny fusiforme

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ Markéta Vojtová Ultrasonografie 1 Nepřímá vyšetřovací metoda Nezatěžuje zářením UZ sonda vysílá krátké impulzy zvukového vlnění a přijímá malou část odražené

Více

Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty. Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice

Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty. Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice Výsledky elektivní léčby AAA - kdy a koho léčit? 2. RIZIKO OPERACE 3. NÁZOR PACIENTA 1. RIZIKO RUPTURY

Více

Poranění hrudníku (převzato od BATLS nutno lehce upravit pro civilní účely)

Poranění hrudníku (převzato od BATLS nutno lehce upravit pro civilní účely) Poranění hrudníku (převzato od BATLS nutno lehce upravit pro civilní účely) Incidence Hrudní poranění se vyskytují velmi často nejen v civilním, ale i vojenském prostředí: Přibližně 10 % všech válečných

Více

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii?

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii? Nemoci srdce jsou, stejně jako u člověka, vrozené nebo získané v průběhu života. Ze získaných chorob srdce tvoří velkou část kardiomyopatie, což je onemocnění srdečního svalu spojené s jeho dysfunkcí,

Více

Zátěžová P-katetrizace a testovaní reversibility PH. H. Al-Hiti Centrum pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze Klinika kardiologie IKEM, Praha

Zátěžová P-katetrizace a testovaní reversibility PH. H. Al-Hiti Centrum pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze Klinika kardiologie IKEM, Praha Zátěžová P-katetrizace a testovaní reversibility PH H. Al-Hiti Centrum pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze Klinika kardiologie IKEM, Praha Vždy vyšetřovat pacienta v hemodynamicky rovnovážném stavu!!!!

Více

Kardiovaskulární onemocnění v zaměstnání

Kardiovaskulární onemocnění v zaměstnání Kardiovaskulární onemocnění v zaměstnání Kolářová M. 14.9.2013 Hotel Primavera Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo

Více

Diferenciální diagnostika šoku

Diferenciální diagnostika šoku Diferenciální diagnostika šoku Jiří Kettner Klinika kardiologie, IKEM Šok - definice Selhání krevního oběhu - Nedostatečná utilizace kyslíku a energetických substrátů v tkáních - Selhávání orgánů - Smrt

Více

Invazivní meningokokové onemocnění u dětí

Invazivní meningokokové onemocnění u dětí Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Invazivní meningokokové onemocnění u dětí Sviták R. 1,2, BosmanR. 2, Ondra V. 1 1 ZZS Plzeňského kraje 2 ARK FN Plzeň Charakteristika standardu PNP úvodní

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

Krvácení a intervenční radiolog. Jakub Hustý, Jaroslav Boudný

Krvácení a intervenční radiolog. Jakub Hustý, Jaroslav Boudný Krvácení a intervenční radiolog Jakub Hustý, Jaroslav Boudný Radiologická klinika FNB a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Colours of Sepsis - Ostrava 2016 Intervenční radiologie Minimálně invazivní

Více

Výduť břišní aorty (Aneurysma aortae abdominalis)

Výduť břišní aorty (Aneurysma aortae abdominalis) Výduť břišní aorty (Aneurysma aortae abdominalis) Autor: Macek Výskyt Aneuryzma abdominální aorty (AAA) je definováno jako lokalizované rozšíření břišního úseku aorty o více než 50 % (čili alespoň 1,5krát,

Více

Vlasta Dostálová FN HK KARIM & NCH UK v Praze LF v Hradci Králové První operace v sedě 1911 v LA DR. THIERRY DE MARTEL (1875-1940) Úspěšné odstranění míšního Tu Indikace Operace v ZJL Krční laminektomie

Více

DIAFRAGMATICKÁ HERNIE U NOVOROZENCŮ. Bc. Kateřina Medonosová Bc. Jana Schönerová

DIAFRAGMATICKÁ HERNIE U NOVOROZENCŮ. Bc. Kateřina Medonosová Bc. Jana Schönerová DIAFRAGMATICKÁ HERNIE U NOVOROZENCŮ Bc. Kateřina Medonosová Bc. Jana Schönerová ÚVOD: Vrozená brániční kýla (CDH - kongenitální diafragmatická hernie) jedna z nejčastějších a život ohrožujících malformací

Více

Zdeněk Monhart Nemocnice Znojmo, p.o. Lékařská fakulta MU Brno

Zdeněk Monhart Nemocnice Znojmo, p.o. Lékařská fakulta MU Brno Zdeněk Monhart Nemocnice Znojmo, p.o. Lékařská fakulta MU Brno epidemiologie NZO, přednemocniční mortalita doporučené postupy - post-cardiac arrest care diagnostika AKS po KPR v podmínkách přednemocniční

Více

Česák T. Neurochirurgická klinika. Krajský neurologický seminář Pardubice 20.4.2011

Česák T. Neurochirurgická klinika. Krajský neurologický seminář Pardubice 20.4.2011 Česák T. Neurochirurgická klinika LF a FN Hradec Králové Krajský neurologický seminář Pardubice 20.4.2011 Včasnou intervencí snížit M/M na minimum Dlouhodobá prevence recidivy krvácení Redukce útlakových

Více

Klinické a hemodynamické parametry léčby

Klinické a hemodynamické parametry léčby Klinické a hemodynamické parametry léčby Jiří Žurek Klinika dětské anesteziologie a resuscitace LF MU, FN Brno První hodina = základní, neodkladná opatření (Emergency Room) Cíle: udržení nebo obnovení

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ Markéta Vojtová RTG Nativní Kontrastní baryové jodové Nativní RTG Bez přípravy, bez použití kontrastní látky 1) RTG srdce a plic 2) RTG břicha Na tzv. hladinky

Více

KONSENZUÁLNÍ STANOVISKO K POUŽITÍ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE

KONSENZUÁLNÍ STANOVISKO K POUŽITÍ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE 1. Základní východiska Terapeutická hypotermie prokazatelně zlepšuje klinický neurologický výsledek nemocných po kardiopulmonální resuscitaci pro netraumatickou zástavu oběhu s nálezem komorové fibrilace

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz

Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz Infarkt myokardu intervence dle NANDA taxonomie Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz Obsah Charakteristika Rozdělení Příznaky choroby Komplikace Příčiny Vyšetřovací metody Léčba Ošetřovatelský

Více

Umělá plicní ventilace na urgentním příjmu z pohledu ošetřovatelské péče M. Bařinová V. Pašková Anesteziologicko-resuscitační klinika FN a LF UK Plzeň 6.Celostátní konference Umělá plicní ventilace Mladá

Více

D. Krajíčková 1, A. Krajina 2. Neurologická a 2 Radiologická klinika

D. Krajíčková 1, A. Krajina 2. Neurologická a 2 Radiologická klinika Klinické projevy intrakraniálních aneuryzmat D. Krajíčková 1, A. Krajina 2 1 Neurologická a 2 Radiologická klinika LFUK a FN v Hradci Králové Intrakraniální aneuryzma Při sekci nacházena v průměru ů u

Více

CÍL 8: SNÍŽENÍ VÝSKYTU NEINFEKČNÍCH NEMOCÍ

CÍL 8: SNÍŽENÍ VÝSKYTU NEINFEKČNÍCH NEMOCÍ CÍL 8: SNÍŽENÍ VÝSKYTU NEINFEKČNÍCH NEMOCÍ DO ROKU 2020 BY SE MĚLA SNÍŽIT NEMOCNOST, ČETNOST ZDRAVOTNÍCH NÁSLEDKŮ A PŘEDČASNÁ ÚMRTNOST V DŮSLEDKU HLAVNÍCH CHRONICKÝCH NEMOCÍ NA NEJNIŽŠÍ MOŽNOU ÚROVEŇ Nejčastějšími

Více

Endovaskulární léčba aneuryzmat abdominální aorty současné možnosti

Endovaskulární léčba aneuryzmat abdominální aorty současné možnosti Hlavná téma 61 Endovaskulární léčba aneuryzmat abdominální aorty současné možnosti doc. MUDr. Martin Köcher, Ph.D. 1, doc. MUDr. Petr Utíkal, Ph.D. 2, MUDr. Marie Černá 1, Ph.D., doc. MUDr. Petr Bachleda,

Více

Diagnostika chronické ICHS. Pavel Gregor KC FNKV a 3.LF UK v Praze

Diagnostika chronické ICHS. Pavel Gregor KC FNKV a 3.LF UK v Praze Diagnostika chronické ICHS Pavel Gregor KC FNKV a 3.LF UK v Praze Chronická ICHS Stabilní AP Vazospastická AP Němá ischemie Koronární syndrom X Ischemická dysfunkce LK Arytmická forma ICHS Chronická ICHS

Více

Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M.

Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M. Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M.Fric ++++ +Traumatologické centrum FNKV, ++ Chirurgická klinika +++

Více

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG TEST 1 Kazuistika 1 Prezentace 39-letý muž byl přijat pro klidovou bolest levého ramene, tlak na hrudi s lehkou závislostí na poloze, horší v předklonu. Vyšetřen na ambulanci a následně JIP interního oddělení,

Více

Baxa J, Moláček J, Houdek K, Třeška V, Ferda J. CT angiografie s EKG synchronizací. aneuryzmatu břišní aorty možný přínos

Baxa J, Moláček J, Houdek K, Třeška V, Ferda J. CT angiografie s EKG synchronizací. aneuryzmatu břišní aorty možný přínos CT angiografie s EKG synchronizací aneuryzmatu břišní aorty možný přínos v diagnostice ECG synchronized CT angiography of abdominal aorta aneurysm possible contribution in diagnostic původní práce Jan

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Je to infarkt? Prim. MUDr. Dušan Kučera, PhD. Vaskulární centrum

Je to infarkt? Prim. MUDr. Dušan Kučera, PhD. Vaskulární centrum Je to infarkt? Chowanioková Magdaléna Prim. MUDr. Dušan Kučera, PhD Vaskulární centrum Ostrava - Vítkovice QUIZOVÁ OTÁZKA Krutá bolest na hrudníku, v zádech nebo mezi ilopatkami,může se šířit různým ů

Více

1997 A B C A B C =90:6 15:2 5:1 (15:2) = 90:12 = 90:18

1997 A B C A B C =90:6 15:2 5:1 (15:2) = 90:12 = 90:18 KPCR Update 2010 A B C 1997 A B C 2000 2005 5:1 (15:2) 15:2 = 90:6 = 90:18 = 90:12 =90:6 GUIDLINES 2010 KOMPRESE, KOMPRESE, komprese Členění na BLS, ALS a specifické situace ERC 2010 BLS změny oproti ERC

Více

Zobrazovací metody v diagnostice komplikací po výkonu na aortální chlopni a ascendentní aortě, kazuistika

Zobrazovací metody v diagnostice komplikací po výkonu na aortální chlopni a ascendentní aortě, kazuistika Zobrazovací metody v diagnostice komplikací po výkonu na aortální chlopni a ascendentní aortě, kazuistika H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3. LF UK Praha Popis případu 71 letý muž Anamnestická

Více

Zvláš. áštnosti poranění. MUDr. Igor Jíra J. ¹ MUDr. Zdeňka MUDr. Tamara Pavlíkov MUDr. Denisa Pavlovská ¹. ¹ KDR FN Brno ² KDCHOT FN Brno

Zvláš. áštnosti poranění. MUDr. Igor Jíra J. ¹ MUDr. Zdeňka MUDr. Tamara Pavlíkov MUDr. Denisa Pavlovská ¹. ¹ KDR FN Brno ² KDCHOT FN Brno Zvláš áštnosti poranění břišní dutiny u dětíd MUDr. Igor Jíra J ¹ MUDr. Zdeňka Ráčilová ¹ MUDr. Tamara Pavlíkov ková ¹ MUDr. Denisa Pavlovská ¹ MUDr. Štěpánka Bíbrová ² ¹ KDR FN Brno ² KDCHOT FN Brno Četnost

Více

Je kontuzníplíce chirurgicky ovlinitelná?

Je kontuzníplíce chirurgicky ovlinitelná? Je kontuzníplíce chirurgicky ovlinitelná? Doc.MUDr.Karel Havlíček,CSc. MUDr. Jiří Šiller, PhD. MUDr. Lukáš Sákra, Ph.D Machačová Radka, MUDr. Pardubická krajská nemocnice, a.s. Etiologie Trauma hrudníku

Více

OPONENTSKÝ POSUDEK DIZERTAČNÍ PRÁCE

OPONENTSKÝ POSUDEK DIZERTAČNÍ PRÁCE OPONENTSKÝ POSUDEK DIZERTAČNÍ PRÁCE Uchazeč: MUDr. Ing. Kamil Zeman Pracoviště: Interní kardiologická klinika Fakultní nemocnice Brno, Interní oddělení, Nemocnice ve Frýdku-Místku, p. o. Studijní program:

Více

INDIVIDUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRO NEJNÁROČNĚJŠÍ

INDIVIDUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRO NEJNÁROČNĚJŠÍ INDIVIDUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRO NEJNÁROČNĚJŠÍ CO PŘINÁŠÍ PRIVÁTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE Hlavním cílem centra privátní zdravotní péče AGEL+ je zajištění nadstandardní organizace služeb v oblasti individuální péče

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání je dosažení úplné kvalifikace v oboru pracovní lékařství, tzn. příprava absolventa schopného

Více

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TŘEBÍČ Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem MUDr. Stanislav Wasserbauer Hana Pokorná Jihlava, září 2012 Obsah: 1 Úvod...4

Více

PŘÍPRAVA PACIENTA K VYŠETŘENÍ CT OBECNĚ

PŘÍPRAVA PACIENTA K VYŠETŘENÍ CT OBECNĚ K CT vyšetření vhodné přinést dřívější nálezy z jiných pracovišť, případně výsledky jiných vyšetření souvisejících s předmětem vyšetřování (USG nález). Netýká se pacientů naší nemocnice. Pacient se na

Více

XXI. PRACOVNÍ SYMPOZIUM ČESKÉ SPOLEČNOSTI INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

XXI. PRACOVNÍ SYMPOZIUM ČESKÉ SPOLEČNOSTI INTERVENČNÍ RADIOLOGIE XXI. PRACOVNÍ SYMPOZIUM ČESKÉ SPOLEČNOSTI INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VELKÉ LOSINY 2. 4. 6. 2016 Pořádají: Česká společnost intervenční radiologie ČLS JEP Radiologická klinika LF a FN Olomouc Nadace prof. Rösche

Více

- Hrudník - D.Czerný. RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU

- Hrudník - D.Czerný. RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU - Hrudník - D.Czerný RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU XX. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzívní péče Požadavky na zobrazování v urgentní medicíně

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tableta obsahuje 500 mg oxerutinum (O-beta-hydroxyetyl-rutosidy).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tableta obsahuje 500 mg oxerutinum (O-beta-hydroxyetyl-rutosidy). SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU VENORUTON FORTE tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje 500 mg oxerutinum (O-beta-hydroxyetyl-rutosidy). Úplný seznam pomocných

Více

Příloha I. Vědecké závěry a důvody pro změnu v podmínkách rozhodnutí o registraci

Příloha I. Vědecké závěry a důvody pro změnu v podmínkách rozhodnutí o registraci Příloha I Vědecké závěry a důvody pro změnu v podmínkách rozhodnutí o registraci Vědecké závěry S přihlédnutím k hodnotící zprávě PRAC k PSUR pro anagrelid, vědecké závěry výboru CHMP jsou následující:

Více

Prof. MUDr. Petr Štádler, Ph.D. Oddělení cévní chirurgie Robotické centrum, Nemocnice Na Homolce Praha

Prof. MUDr. Petr Štádler, Ph.D. Oddělení cévní chirurgie Robotické centrum, Nemocnice Na Homolce Praha Možnosti robotické cévní chirurgie 350 robotických cévních operací Prof. MUDr. Petr Štádler, Ph.D. Oddělení cévní chirurgie Robotické centrum, Nemocnice Na Homolce Praha Robotický systém byl instalován

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Prostavasin prášek pro infuzní roztok Alprostadilum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Prostavasin prášek pro infuzní roztok Alprostadilum Příbalová informace: informace pro uživatele Prostavasin prášek pro infuzní roztok Alprostadilum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru nukleární medicína je získání potřebných teoretických a praktických dovedností v

Více

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta Důležité příznaky teplota (C o ) >38 nebo 90 Sepse a septický šok dechová frekvence (dechy/min.) >20 Michal Holub Klinika

Více

OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka

OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka Předseda Prof. MUDr. Jaroslav Pokorný, DrSc. Fyziologický ústav 1. LF UK, Albertov 5, 128 00 Praha 2 e-mail: jaroslav.pokorny@lf1.cuni.cz Členové Prof.

Více

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom).

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). Charakteristika: SARS je závažné respirační onemocnění probíhající převážně jako těžká atypická pneumonie, komplikovaná respirační

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu. J.Minařík, V.Ščudla

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu. J.Minařík, V.Ščudla Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Trombembolická nemoc

Trombembolická nemoc Trombembolická nemoc Trombembolická choroba (TEN) Přítomnost trombu hluboká žilní trombóza DKK (HŽT) Ileo-femorální, Femoro-popliteální, crurální pánevní žíly (ilické), renální DDŽ, HDŽ, pravostranné srdeční

Více

Management levé podklíčkové tepny při endovaskulární léčbě onemocnění hrudní aorty

Management levé podklíčkové tepny při endovaskulární léčbě onemocnění hrudní aorty Management levé podklíčkové tepny při endovaskulární léčbě onemocnění hrudní aorty Guňka I. 1, Raupach J. 2, Vojáček J. 3, Leško M. 1, Lojík M. 2, Malý R. 4 1 Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec

Více

Ischemická choroba srdeční u pacientů s průduškovým astmatem

Ischemická choroba srdeční u pacientů s průduškovým astmatem Ischemická choroba srdeční u pacientů s průduškovým astmatem The Patient with Ischemic Heart Disease and Bronchial Asthma Tomáš Sýkora Alergologie-Vnitřní lékařství, Pardubice Souhrn Jsou rozebrány diagnostické

Více

POLYTRAUMA URGENTNÍ DIAGNOSTIKA A LÉČBA

POLYTRAUMA URGENTNÍ DIAGNOSTIKA A LÉČBA POLYTRAUMA URGENTNÍ DIAGNOSTIKA A LÉČBA Kliknutím lze upravit styl předlohy. Sviták R.1,2, Bosman R.1, Šimánek V. 3 1 Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje 2 Anesteziologicko-resuscitační klinika

Více

Úvodní tekutinová resuscitace

Úvodní tekutinová resuscitace Úvodní tekutinová resuscitace Jiří Žurek Klinika dětské anesteziologie a resuscitace LF MU, FN Brno Tekutinová resuscitace první hodina začátek rychlý bolus 20ml/kg ¹: - izotonický krystaloid nebo 5%

Více

Konzervativní terapie všech druhů iktů. Intervenční terapie hemorhagických iktů. těžiště NCHK - RDK

Konzervativní terapie všech druhů iktů. Intervenční terapie hemorhagických iktů. těžiště NCHK - RDK Organizace hospitalizace a intervenční terapie u pacientů po iktech na NCHK a RDK FN Brno Martin Smrčka Koncepce péče o cévní mozkové příhody Komplexní cerebrovaskulární centrum FN Brno 29.11.2010 Komplexní

Více

INDIVIDUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRO NEJNÁROČNĚJŠÍ

INDIVIDUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRO NEJNÁROČNĚJŠÍ INDIVIDUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRO NEJNÁROČNĚJŠÍ CO PŘINÁŠÍ PRIVÁTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE Hlavním cílem centra privátní zdravotní péče AGEL+ je zajištění nadstandardní organizace služeb v oblasti individuální péče

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.:sukls32256/2007, sukls32257/2007

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.:sukls32256/2007, sukls32257/2007 Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.:sukls32256/2007, sukls32257/2007 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU UNIPRES 10 UNIPRES 20 tablety SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

ANESTEZIOLOGICKÁ PÉČE U DĚTÍ JE PROČ SE BÁT?

ANESTEZIOLOGICKÁ PÉČE U DĚTÍ JE PROČ SE BÁT? ANESTEZIOLOGICKÁ PÉČE U DĚTÍ JE PROČ SE BÁT? Mgr. Gabriela Kovalčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ 0 28 DNÍ (zvláštní péče děti s NPH a předčasně narození)

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Obsah Autorský kolektiv... 9 Seznam použitých zkratek... 11 Úvod... 15 Historická zkratka (M. Krajíček, J. H. Peregrin)... 17 TEPENNÝ SYSTÉM...

Více

Poranění dutny břišní u polytraumat

Poranění dutny břišní u polytraumat Poranění dutny břišní u polytraumat Prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno Přednosta : doc. MUDr. Michal Mašek, CSc. Poranění břicha zavřená - tupá otevřená nepenetrující

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. INTRATECT 50 g/l infuzní roztok Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum (IVIg)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. INTRATECT 50 g/l infuzní roztok Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum (IVIg) Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls228408/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE INTRATECT 50 g/l infuzní roztok Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum (IVIg)

Více

Ultrazvuk plic - doména intenzivní medicíny. Štěpán M ARK FN Plzeň

Ultrazvuk plic - doména intenzivní medicíny. Štěpán M ARK FN Plzeň Ultrazvuk plic - doména intenzivní medicíny Štěpán M ARK FN Plzeň PLICNÍ ODDĚLENÍ RADIOLOGIE ITERNÍ KLINIKA Plíce a ultrazvuk Ultrasound imaging is not useful for evaluation of the pulmonary parenchyma

Více

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU Podìkování Dìkuji všem, kteøí byli nápomocni pøi vzniku této knihy pacientùm za zvídavé dotazy, rodinì, že to se mnou vydržela, a dceøi Markétce, která pomohla pøevést doktorštinu do èeštiny. Autorka Kniha

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

28. INDIKACE NUTRIČNÍ PODPORY ONKOLOGICKY NEMOCNÝCH

28. INDIKACE NUTRIČNÍ PODPORY ONKOLOGICKY NEMOCNÝCH 28. INDIKACE NUTRIČNÍ PODPORY ONKOLOGICKY NEMOCNÝCH Indikace k nutriční podpoře onkologických pacientů vycházejí z platných standardů ESPEN, publikovaných pro enterální výživu (EV) v roce 2006 a pro parenterální

Více

Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom)

Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit mevalonátkinázy (MKD) (nebo hyper IgD syndrom) Verze č 2016 1. CO JE MKD? 1.1 Co je to? Deficit mevalonákinázy patří mezi dědičná onemocnění. Jedná

Více

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chytra I. ARK FN Plzeň Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Příčiny Farmakodynamické a farmakokinetické vlastnosti antibiotik

Více

Fitness for anaesthesia

Fitness for anaesthesia Fitness for anaesthesia Richard Pradl KARIM FN a LF UK Plzeň ČSARIM, Plzeň 2015 04/10/2015 Cílem předoperačního hodnocení stavu pacienta je pokles morbidity spojené s operačním výkonem, zvýšení efektivity

Více

POZDNÍ KOMPLIKACE A REINTERVENCE PO IMPLANTACI STENTGRAFTU PRO SUBRENÁLNÍ ANEURYZMA BŘIŠNÍ AORTY

POZDNÍ KOMPLIKACE A REINTERVENCE PO IMPLANTACI STENTGRAFTU PRO SUBRENÁLNÍ ANEURYZMA BŘIŠNÍ AORTY POZDNÍ KOMPLIKACE A REINTERVENCE PO IMPLANTACI STENTGRAFTU PRO SUBRENÁLNÍ ANEURYZMA BŘIŠNÍ AORTY LATE COMPLICATIONS AND REINTERVENTIONS AFTER STENTGRAFT IMPLANTATION FOR SUBRENAL AORTIC ABDOMINAL ANEURYSM

Více

ZAVEDENÍ TUNELIZOVANÉHO NUTRIČNÍHO KATETRU

ZAVEDENÍ TUNELIZOVANÉHO NUTRIČNÍHO KATETRU INFORMOVANÝ SOUHLAS ZAVEDENÍ TUNELIZOVANÉHO NUTRIČNÍHO KATETRU Pacient/ka: titul jméno příjmení Narozen/a: Rodné číslo (číslo pojištěnce): / Kód ZP: Bydliště: Zákonný zástupce: Vztah: titul jméno příjmení

Více

LMWH vs. RA V PORODNICTVÍ. Jan Bláha

LMWH vs. RA V PORODNICTVÍ. Jan Bláha LMWH vs. RA V PORODNICTVÍ Jan Bláha Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Adresa: U nemocnice 2; 128 08 Praha 2 www.karim-vfn.cz

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum Příloha č. 1 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls249285/2011, sukls249280/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum Přečtěte si pozorně

Více

Intervenční výkony v ČR za rok kurz PTA Praha, 2010

Intervenční výkony v ČR za rok kurz PTA Praha, 2010 Intervenční výkony v ČR za rok 2009 21. kurz PTA Praha, 2010 Statistické údaje o počtu PTA a cévních intervencí v ČR r. 2003 26 pracovišť r. 2004 31 pracoviště r. 2005 33 pracovišť r. 2006 34 pracovišť

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 6 6 9 8 0 6 IČZ smluvního ZZ 4 4 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 P 4 4 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Radiologická vyšetření cévního zásobení mozku

Radiologická vyšetření cévního zásobení mozku Miroslav Heřman Eva Čecháková Radiologická vyšetření cévního zásobení mozku UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI LÉKAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV PATOLOGICKÉ FYZIOLOGIE RADIOLOGICKÁ KLINIKA LF UP A FAKULTNÍ NEMOCNICE

Více

PFO a ischemický iktus. Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN v Hradci Králové

PFO a ischemický iktus. Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN v Hradci Králové PFO a ischemický iktus Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN v Hradci Králové PFO a ischemický iktus PFO je řazeno do kategorie onemocnění srdce s nízkým či nejistým rizikem embolizace do mozku

Více

Nespecifické střevní záněty u dětí

Nespecifické střevní záněty u dětí Nespecifické střevní záněty u dětí Autor: Filipová V., Školitel: Mihál V., Prof. MUDr. CSc. Nespecifické střevní záněty (NSZ, anglicky IBD Inflammatory Bowel Disease) jsou onemocnění, která postihují především

Více

Neodkladná resuscitace (NR )

Neodkladná resuscitace (NR ) 1 Česká lékařská společnost J.E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Neodkladná resuscitace (NR) metodický pokyn aktualizace: květen 2006 Tento materiál vznikl na základě potřeby

Více

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1 CHIRURGIE KRKU (Petr Bavor) 17 1.1 Krční cysty, uzliny 17 1.2 Záněty, nádory 18 1.3 Štítná žláza 18 1.4 Příštítná tělíska 29 1.5 Útlakové krční syndromy 31 2 HRUDNÍ CHIRURGIE (Ronald

Více

8.10.2013 Teplota vzduchu: 24,1 C Všeobecné lékařství, studijní sk. 1 Vlhkost vzduchu: 43,2% Spolupracovníci: Ľuboslava Belanská

8.10.2013 Teplota vzduchu: 24,1 C Všeobecné lékařství, studijní sk. 1 Vlhkost vzduchu: 43,2% Spolupracovníci: Ľuboslava Belanská 3. MONITOROVÁNÍ Juraj Beláček Tlak: 992 hpa 8.10.2013 Teplota vzduchu: 24,1 C Všeobecné lékařství, studijní sk. 1 Vlhkost vzduchu: 43,2% Spolupracovníci: Ľuboslava Belanská 1. Audiometrie 1.1. Stanovení

Více

19 Intenzivní péče o zraněného Intensive Care of the Trauma Patient

19 Intenzivní péče o zraněného Intensive Care of the Trauma Patient 19 Intenzivní péče o zraněného Intensive Care of the Trauma Patient Cílem kapitoly je popsat některé důležité komplikace, které se mohou po úrazu objevit, zdůraznit vyšetření, která by se měla zvážit u

Více

Diagnostická účinnost měření mědi v biologických materiálech u Wilsonovy choroby

Diagnostická účinnost měření mědi v biologických materiálech u Wilsonovy choroby Diagnostická účinnost měření mědi v biologických materiálech u Wilsonovy choroby M.Holečková 1, M.Michajlíková 1, B.Friedecký 1, P.Dědek 2 ÚKBD 1, Dětská klinika 2, Fakultní nemocnice, Hradec Králové Sympozium

Více

Meridia. Příbalová informace

Meridia. Příbalová informace Meridia Příbalová informace Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Febichol 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Každá tobolka obsahuje 100 mg fenipentolu (fenipentolum). Úplný seznam pomocných látek viz bod 6.1. 3. LÉKOVÁ

Více

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc indikace zvracení bolesti břicha průjmy neprospívání krev ve stolici nejčastější příčiny těchto klinických

Více

POLYTRAUMA URGENTNÍ DIAGNOSTIKA A LÉČBA

POLYTRAUMA URGENTNÍ DIAGNOSTIKA A LÉČBA POLYTRAUMA URGENTNÍ DIAGNOSTIKA A LÉČBA Sviták R. 1,2, Bosman R. 1, Šimánek V. 3 1 Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje 2 Anesteziologicko-resuscitační klinika FN Plzeň 3 Chirurgická klinika

Více

Polytrauma v okresní nemocnici

Polytrauma v okresní nemocnici Polytrauma v okresní nemocnici Vypracoval: MUDr. Hana Bačuvčíková 1., MUDr. Michaela Fojtíková 1 Spolupracovali: Prim. MUDr. Tarnoczy R. 2., MUDr. Jevík P. 2. 1. Chirurgické oddělení,nemocnice Přerov 2.

Více

CHYLOTHORAX U NOVOROZENCE. MUDr. Tomáš Jimramovský Pediatrická klinika LF MU a FN Brno oddělení 56, novorozenecká JIP

CHYLOTHORAX U NOVOROZENCE. MUDr. Tomáš Jimramovský Pediatrická klinika LF MU a FN Brno oddělení 56, novorozenecká JIP CHYLOTHORAX U NOVOROZENCE MUDr. Tomáš Jimramovský Pediatrická klinika LF MU a FN Brno oddělení 56, novorozenecká JIP CHYLOTHORAX - je nejčastější formou pleurálního výpotku u novorozence - literatura udává

Více

Velikost magnetického pole je určena magnetickou indukcí. Jejími jednotkami jsou gauss (G) a tesla (T).

Velikost magnetického pole je určena magnetickou indukcí. Jejími jednotkami jsou gauss (G) a tesla (T). MAGNETIZMUS Co víme o magnetech? Magnetizmus - síla, která udržuje řád ve vesmíru Magnetizmus - síla působící na každou buňku živého organizmu Magnetická síla - síla, která udržuje život na Zemi Magnetická

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Valsacor 40 mg Valsacor 80 mg Valsacor 160 mg potahované tablety valsartanum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Valsacor 40 mg Valsacor 80 mg Valsacor 160 mg potahované tablety valsartanum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Valsacor 40 mg Valsacor 80 mg Valsacor 160 mg potahované tablety valsartanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

20pp.notebook. Obsah PRVNÍ POMOC

20pp.notebook. Obsah PRVNÍ POMOC Obsah 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) Postup Sledovat znaky Bezvědomí Krvácení Kardiopulmonární resuscitace Šok Popáleniny Omrzliny, otřes mozku Epileptický záchvat Mdloba,... 1 PRVNÍ POMOC = soubor

Více

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání Vzdělávací program oboru REHABILITAČNÍ A FYZIKÁLNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní, chirurgický nebo pediatrický kmen v délce

Více

INTRAAORTÁLNÍ BALONKOVÁ KONTRAPULZACE

INTRAAORTÁLNÍ BALONKOVÁ KONTRAPULZACE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM14260NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více