Dal í v voj liberalizace na plynárenském trhu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dal í v voj liberalizace na plynárenském trhu"

Transkript

1 Dal í v voj liberalizace na plynárenském trhu V pátek 9. prosince se v praïském hotelu Corinthia Towers se li na pracovní snídani pfiední plynáren tí odborníci se zástupci v znamn ch partnerû a odborné vefiejnosti. Snídani uspofiádal ekonomick t deník EURO pod patronátem âeské plynárenské unie. Pfiedmûtem setkání bylo podání informací o zmûnách, které pfiinesla nová legislativa ãeskému plynárenství a odbûratelûm plynu v uplynulém roce. Byly presentovány i zámûry státu pfii dal í vlnû liberalizace, právní aspekty otevfieného trhu a vnímání souãasné situace na trhu s plynem jednotliv mi aktéry odvûtví. Pfiedná ející: Ulrich Jobs, pfiedseda pfiedstavenstva RWE Transgas, a.s. Jifií Bis, námûstek ministra, Ministerstvo prûmyslu a obchodu âr Radek Luck, ãlen pfiedstavenstva, Jihoãeská plynárenská, a.s. Blahoslav Nûmeãek, místopfiedseda, Energetick regulaãní úfiad Dan Ëok, prezident, âeská plynárenská unie Jan Zaplatílek, fieditel, Odbor plynárenství a kapaln ch paliv, Ministerstvo prûmyslu a obchodu âr Michal Mejstfiík, fieditel a pfiedseda pfiedstavenstva EEIP, a.s., a Institutu ekonomick ch studií, FSV UK Aktuální situace v ãeském plynárenství a na trhu se zemním plynem Pfiedseda pfiedstavenstva RWE Transgas Ulrich Jobs ve svém pfiíspûvku nejdfiíve shrnul aspekty privatizace ãeského plynárenství a poté se zamûfiil na globální trh se zemním plynem. Situaci pfied privatizací podle nûj nejlépe charakterizovaly v razné státní zásahy do plynárenství. V roce 1998 stát strategicky rozhodl, Ïe je tfieba zdroje zemního plynu diverzifikovat. Z toho vyplynulo, Ïe kromû tradiãních rusk ch dodavatelû Gazpromu a Gazexportu podepsala âeská republika i dlouhodobé kontrakty s norsk mi v robci a dodavateli plynu. Norské zdroje jsou sice draï í neï ruské, ale strategick v znam diverzifikace rizik tuto nev hodu vyvaïuje. Podle Jobse správnost tohoto postupu ilustruje i skuteãnost, Ïe stejnou politiku pouïilo také Polsko. Co se t ká privatizace, shrnul Ulrich Jobs v úvodu pro v echny je tû jednou její podmínky. Vstup RWE na ãesk plynárensk trh, kter byl dokonãen v kvûtnu 2002, pfiinesl âeské republice 125 miliard Kã, a stal se tak nejvût í privatizací. Pro privatizaci argumentovala i EU, která prosazovala názor, Ïe soukromé podniky jsou obecnû lep ími managery neï stát a nesou lépe rizika spojená s podnikáním. V ichni zodpovûdní ãinitelé oznaãili tuto privatizaci za nejúspû nûj í v âechách, a moïná dokonce ve stfiední a v chodní Evropû, pochválil rozhodnutí státu Ulrich Jobs.

2 Mirek Topolánek (pfiedseda ODS) Aktuální téma dne ního plynárenství je ov em jiï nûkde zcela jinde. Jde o zv ení konkurence na vnitfiním trhu, kterou o etfiuje rozdûlení na obchod s plynem (ten zaji Èuje RWE Transgas, a. s.) a provoz pfiepravní soustavy (pod hlaviãkou RWE Transgas Net, s. r. o.). Toto rozdûlení vypl vá z Energetického zákona od 1. ledna Aby byla poïadovaná konkurence moïná, bylo nutné pfiirozen trh distribuce oddûlit od doposud integrovan ch plynárensk ch spoleãností. Koncové ceny pfiitom zûstávají trvale regulované, a je tak zaji tûn nediskriminaãní pfiístup, konstatuje souãasn stav Ulrich Jobs. RWE samozfiejmû splní ve keré zákonné pfiedpisy a od 1. ledna bude doposud integrovaná RWE Transgas, a. s., transformovaná a rozdûlená na obchodní a pfiepravní spoleãnost. Podle Jobse je pro kvalitu dodávek i do budoucnosti zásadní, aby byla ãástka, kterou odbûratelé platí za distribuci, adekvátní. Jedinû pak budou moci distribuãní spoleãnosti patfiiãnû investovat. Pfiíli nízké koncové ceny totiï vedou dlouhodobû ke kapacitním omezením a nakonec k znehodnocení v hod plynu. Pfiedseda pfiedstavenstva RWE Transgas Ulrich Jobs ve svém pfiíspûvku samozfiejmû zmínil i odbûratelské smlouvy RWE Transgas s v robci. Ve keré smlouvy mezi RWE Transgas a v robci mají v Evropû bûïné cenové vyjádfiení vãetnû indexace. Podle nich se vypoãítává aktuální cena plynu na základû mezinárodních cen ropy a ãerného uhlí. Podle Jobse proto cena zemního plynu zohledàuje pro oprávnûné zákazníky aktuální mûsíãní v voj na svûtov ch trzích. Od poãátku loàského roku se ceny za ropu a ãerné uhlí dramaticky zv ily a vzaly, ba dokonce strhly s sebou do rekordních v in i ceny zemního plynu. Já osobnû jsem pfiesvûdãen, Ïe ná postup pfii nastavování cen zemního plynu v prvním roce po liberalizace byl nastaven správnû, zdûraznil Ulrich Jobs. Zapomínat bychom nemûli ani na skuteãnost, Ïe zemní plyn je k Ïivotnímu prostfiedí nej etrnûj í fosilní energetick zdroj. Jeho ekologická hodnota by mûla b t pro nás morálním imperativem. Cíle ãeské energetické politiky Námûstek ministra prûmyslu a obchodu âr Jifií Bis hovofiil o v znamu zemního plynu ve státní energetické koncepci a otevírání trhu s plynem v âeské republice. Hlavními prioritami státní energetické koncepce, která byla schválena usnesením vlády âr v bfieznu 2004, jsou nezávislost, bezpeãnost a udrïiteln rozvoj spojen s ochranou Ïivotního prostfiedí, shrnul politiku státu ve svém úvodu Jifií Bis. Martin Herrmann (místopfiedseda pfiedstavenstva RWE Transgas, a.s.), Martin Chalupsk (tiskov mluvãí RWE Transgas, a.s.), Mirek Topolánek (pfiedseda ODS)

3 Mezi strategické cíle energetické koncepce státu patfií podle Bise mimo jiné i minimalizace emisí a minimalizace emisí skleníkov ch plynû. Aby byly tyto cíle naplnûny, je tfieba zajistit nejen podporu obnoviteln ch zdrojû, ale také zv ení podílu zemního plynu, jako paliva s nejniï ími emisemi skleníkov ch plynû, na primárních energetick ch zdrojích. Jifií Bis (námûstek ministra MPO), Dan Ëok (prezident âpu), Ulrich Jobs (RWE Transgas, a.s.) Jifií Bis zdûraznil, Ïe od roku 2000 klesá podíl fosilních paliv (pfiedev ím uhlí) v energetickém mixu paliv, jejichï emise zneãisèují Ïivotní prostfiedí, ve prospûch ãist ch zdrojû energie, jako jsou zemní plyn, jaderné palivo a obnovitelné zdroje. Jejich podíl by mûl v roce 2030 dosáhnout 57,2 % primárních energetick ch zdrojû. U plynn ch paliv, pfiedev ím zemního plynu, dochází k urãité stabilizaci kolem %. Souãasn zhruba dvacetiprocentní podíl zemního plynu na primárních energetick ch zdrojích by mûl b t zachován i v roce Blahoslav Nûmeãek, místopfiedseda a fieditel sekce regulace, ERÚ Ani Jifií Bis se ve svém pfiíspûvku nemohl vyhnout tématu otevírání trhu s plynem. âeská republika zaãala s otevíráním trhu se zemním plynem 1. ledna 2005, a to v první etapû pro v echny zákazníky s odbûrem nad 15 milionû kubick ch metrû za rok. Ve druhé etapû probíhající od 1. ledna 2006 se stávají oprávnûn mi v ichni zákazníci kromû domácností, coï pfiedstavuje zhruba 187 tisíc zákazníkû, vût inou stfiedních a mal ch odbûratelû. Ve tfietí etapû, pfiedpokládané od 1. ledna 2007, se stanou oprávnûn mi v ichni zákazníci vãetnû domácností, coï bude 3,7 milionû zákazníkû, shrnul situaci v nûkolika vûtách. Otevírání trhu s plynem v âr samozfiejmû úzce souvisí i s otevfiením trhu v Evropské unii. Jifií Bis pfiipomnûl, Ïe z pûvodní patnáctky zemí EU mûlo koncem roku 2004 zcela liberalizovan trh pouze sedm zemí. Z nov ch ãlensk ch zemí bylo nejdále s otevíráním trhu Slovinsko. âeská republika zaãala s otevíráním trhu se zemním plynem na základû v jimky vyjednané v pfiístupové smlouvû aï a podle paragrafu 55 Energetického zákona. V roce 2007 v ak âr splní s pfiedstihem poïadavek smûrnice rady Evropského parlamentu ãíslo 2003/55 ES, podle které má b t trh zcela otevfien k , neboè v âeské republice bude otevfien jiï 1. ledna 2007.

4 Michal Mejstfiík, pfiedseda dozorãí rady, EEIP, a.s. a Institut ekonomick ch studií, FSV UK Podle Luckého jsou dûvody pfiechodnû sníïené popularity plynu hned dva - nízká cena substitutu, a odtrïení v voje cen tûïk ch topn ch olejû na ãeském trhu od v voje jejich cen na svûtov ch trzích. K tomu do lo aï v prûbûhu roku Druh m okruhem jsou problémy evropského plynárenství, které jsou velmi podobné tûm na im. Za prvé je tu problém dosaïení optimální diverzifikace dovozu zemního plynu do EU. Za druhé zaji tûní atraktivity evropského trhu. Tfietím problémem je pfiístup do pfiepravní soustavy a ãtvrt m nezbytnost tvorby nov ch infrastruktur a dialogu s producentsk mi zemûmi v rámci stabilního regulaãního prostfiedí. Dal í postup otevírání trhu se zemním plynem S dal ím pfiíspûvkem vystoupil Radek Luck, ãlen pfiedstavenstva Jihoãeské plynárenské. I on se dotkl evergreenu dne ního setkání - liberalizace trhu s plynem v âr a jeho dûsledkû. Situaci bychom si mohli ilustrovat na malém diagramu sestávajícím ze tfií soustfiedn ch kruhû. První, nejmen í kruh, je âeská republika - ãeské plynárenství. K vût ímu kruhu mûïeme pfiirovnat evropské plynárenství a nejvût í kruh vyjadfiuje svûtov energetick trh, pfiedstavil svou teorii Radek Luck. O ãeském trhu hovofiil preciznû pan Jobs. Já bych zdûraznil jednu vûc, která mi pfiipadá dûleïitá. Stfiednûdobû a dlouhodobû zûstane plyn tam, kde ho v tuto chvíli pouïíváte, konkurenceschopn. Pokud teì zaãnete investovat do substituce zemního plynu, v urãité chvíli se stanete zajatcem svého investiãního rozhodnutí. ProtoÏe investiãní Ïivotnost zmûny substitutu oproti tomu, kdy plyn se stane znovu konkurenceschopn m, je v raznû krat í. Tfietím okruhem je svûtov energetick trh. Ten je samozfiejmû komplexní a dot ká se i nás. Radek Luck nabídl i konkrétní pfiíklad: KdyÏ v roce 1998 uzavíral Transgas dlouhodob kontrakt s Gazexportem, fiekl tehdej í éf Gazpromu, Ïe âr má velké tûstí, protoïe nasedla do posledního vagonu posledního plynárenského vlaku, kter odjíïdí na západ, protoïe v echny ostatní pojedou na jih. V té dobû si málokdo dokázal pfiedstavit, co za tím pfiesnû je, nicménû dnes to víme. První zku enosti s liberalizací a zámûry pro dal í vlnu Pohled regulátora pfiedstavil na Gas Business Breakfast místopfiedseda Energetického regulaãního úfiadu Blahoslav Nûmeãek. Jak uï je zvykem pana místopfiedsedy, jeho pfiíspûvek byl v mnohém kontroverzní: V ichni víme, Ïe liberalizací si k niï ím cenám urãitû nepomûïeme, a já se sám sebe mnohdy ptám, k ãemu si chceme pomoci. Blahoslav Nûmeãek ve svém pfiíspûvku také pfiedstavil mnohé zajímavé zku enosti z ciziny. Napfiíklad v Anglii jsou velmi hrdí na to, jak transparentní je jejich trh s plynem a jak dokonale liberalizovanû funguje. A ani jim nevadí, Ïe platí dvakrát takové ceny neï kontinentální Evropa. To je pfiístup, kter u nás mûïeme od kohokoliv stûïí ãekat. Pohledy na regulaci jsou rûzné a oscilují od nulové regulace aï po regulaci silnou. Blahoslav Nûmeãek k tomu poznamenává, Ïe vytváfiet neustále mûkãí a mûkãí podmínky je sice moïné, ale znamená to riziko. Peníze, které nízkou úrovní regulace ztratíme, budeme stejnû muset zaplatit nûkde jinde. S tím souvisí i diverzifikace nákupu plynu. Konkurenceschopn plyn k nám asi poteãe povût inou z té v chodní strany. Tím, kdo tam rozhoduje o tom,

5 kdo bude ten plyn rozdávat, je subjekt, kter ovládá vstupní bod ve Velk ch Kapu anech. Tento subjekt definuje konkurenãní podmínky na stfiedov chodním trhu. Nedûlejme si tedy iluze, Ïe by se situace v dohledné dobû zmûnila. V souãasnosti je âr závislá na ruském dovozu a je lep í snaïit se spí e tyto snahy brzdit, stavût spí e na bezpeãnosti dodávek, neï se zam let nad tím, jaké jsou ty praktické dopady toho, kdyï budeme neustále vytváfiet lep í a lep í podmínky. KdyÏ jsem zkou el vymyslet nûjaké rozumné fie ení, tak mi z toho Ïádné rozumné fie ení, které bychom byli schopni zákazníkûm nabídnout, nevy lo. JestliÏe se hloubûji zamyslím nad tím, ãí je tento zájem nebo v ãem spoãívají tyto cíle, tak dojdu k závûru, Ïe pokud se v ichni budou chovat reálnû, nemûïe velkoobchodní trh s plynem v Evropû dopadnout jinak, neï Ïe ho ovládnou producentské spoleãnosti nebo spoleãnosti, ve kter ch mají producenti dominantní podíl, aby si stáhli marïe nejen z produkce, ale i z velkoobchodu. Milan Kajtman (obchodní fieditel a ãlen pfiedstavenstva RWE Transgas, a.s.) Alexej Nováãek (generální fieditel a místopfiedseda pfiedstavenstva Teplárny Brno, a.s.), Josef Kastl (generální sekretáfi âpu) Co se t ká cen, neexistuje ani podle Nûmeãka Ïádné jednoduché fie ení: Je hodnû populistické fiíkat, Ïe aï budeme mít evropské platy, tak mûïeme platit evropské ceny ãehokoliv. Ten rozpor v poïadavcích na konkurenceschopnost plynu na ãeském trhu a zároveà regulovanou cenu je celkem zfiejm. Otevírání trhu s plynem bude 1. ledna 2006 o poznání masivnûj í neï zaãátkem leto ího roku. V roce 2005 bylo pouze 35 oprávnûn ch zákazníkû a vût ina z nich se na ERÚ obracela se sv mi v hradami. Pokud by se stejné procento zákazníkû, ktefií získají právo na v bûr dodavatele zemního plynu nyní, na ERÚ obracelo i po 1. lednu 2006, práce regulátora by se mohla pod tím náporem dokonale zhroutit. Blahoslav Nûmeãek dále fiekl: Na í snahou bylo otevfiít vût í portfolio moïn ch fie ení pro zavedení regulace v roce Nakonec jsme se uch lili k nejjednodu ímu fie ení a v podstatû jsme se vrátili jakoby o rok nazpátek. PouÏili jsme mechanismus, kter byl dfiíve uplatàován u tûch nejvût ích zákazníkû, tj. ãtvrtletní zmûny cen s uplatnûním korekcí z pfiedchozích období Pracujeme se tfiemi cenami komodity. Zapoãítáváme plyn, kter je uskladnûn v jiném ãasovém období v zásobnících a oceàujeme ho prûmûrnou cenou zásob i u ceny zákazníkû, ktefií jsou sice oprávnûni, ale budou nakupovat za regulovanou cenu. Pokud by nastaly podmínky k tomu, aby úfiad mohl svûj zásah ukonãit dfiíve, urãitû tak uãiní. V tuto chvíli ov em regulaci skuteãnû vidíme bûhem tûch pûti ãtvrtletí, která bezprostfiednû následují. V jejich rámci by mûla regulace probíhat. Jsem si jist, Ïe pfiedev ím v prvním kvartále 2006 budou probíhat intenzivní diskuse o tom, jak by se mûla narovnat právû nastalá situace tak, aby regulátor napfií tû podobn m zpûsobem nezasahoval.

6 Nová role âeské plynárenské unie Jan Zaplatílek (fieditel, Odbor plynárenství a kapaln ch paliv, MPO âr), Oldfiich PetrÏilka (Senior Manager, âpu) Podle Blahoslava Nûmeãka se objevují zprávy, Ïe od 1. ledna 2006 první oprávnûní zákazníci skuteãnû zmûní svého dodavatele. (Na ãeském trhu se prosadila od jako první nov dodavatel zemního plynu firma Wingas. Tento spoleãn podnik nûmecké spoleãnosti Wintershall a ruského Gazpromu zaãal dodávat plyn jihomoravskému v robci lahví Vetropak Moravian Glass, a to prostfiednictvím distribuãní sítû RWE.) Ve stejném t dnu, kdy se konal Gas Business Breakfast 2005, se místopfiedseda Nûmeãek zúãastnil jednání regulátorû v ech evropsk ch zemí. Na snídani k tomu poznamenal: Na pûdû Evropského parlamentu se jednoznaãnû li í pohledy i státû, jako je âeská republika, Slovensko, Polsko a Maìarsko. O tom, jak se âeská plynárenská unie vyrovnává se zmûnami a liberalizací plynárenského trhu, krátce pohovofiil její prezident Dan Ëok. âpu jako organizace, která sdruïuje nejvût í hráãe na trhu s plynem, se vzhledem k mûnícímu se prostfiedí musí také mûnit. Musíme dát prostor nov m subjektûm, které na tento trh pfiijdou, coï budou urãitû noví obchodníci, popfiípadû producenti plynu, zahájil své vystoupení Dan Ëok. Podle nûj je tfieba reflektovat fakt, Ïe nové prostfiedí vyïaduje nediskriminaãní pfiístup ke v em sítím a souãasnû také i dokonãování unbundlingu. âeská plynárenská unie má ve sv ch fiadách v robce plynu ãili drïitele licence na v robu plynu, pfiepravce, distributory, obchodníky i provozovatele zásobníkû. Dan Ëok upozornil, Ïe v roce 2005 byly upraveny stanovy âpu tak, aby byly v souladu s Energetick m zákonem. Vstupní poplatek nového ãlena zûstává Kã. To je podíl na základním majetku âeské plynárenské unie. Pouze subjekty, které vzniknou unbundlingem stávajících ãlenû âpu, tedy rozdûlením spoleãnosti, tento vstupní poplatek platit nemusí. Pravideln pfiíspûvek ãlenû bude vztaïen na objem v roby, pfiepravy, distribuce a prodeje plynu v uplynulém uzavfieném hospodáfiském roce. Váha hlasovacího práva je závislá na v i pfiíspûvkû. Právní aspekty otevfieného trhu se zemním plynem, otevírání a realita Problematikou právních aspektû otevfieného trhu se zemním plynem se zab val ve svém pfiíspûvku Jan Zaplatílek, fieditel Odboru plynárenství a kapaln ch paliv Ministerstva prûmyslu âr. Plynárenství podle Jana Zaplatílka ovlivàují jednak evropské smûrnice, které je nutné v urãit ch termínech implementovat do národní legislativy, a jednak rozhodnutí a nafiízení, která jsou souãástí národních právních fiádû. Pokud jde o tuzemskou legislativu, tak jsou to samozfiejmû zákony, vyhlá ky, respektive nafiízení vlády, a rovnûï to jsou cenová rozhodnutí a fiády provozovatelû zásobníkû a soustav. V technické oblasti to jsou normy a technická pravidla. Pokud se podíváme blíïe na legislativu Evropské unie, pak jsou zde dvû základní regulace - pravidla vnitfiního trhu se zemním plynem a opatfiení

7 na zabezpeãení zásobování zemním plynem. Ostatní dokumenty se nedot kají pouze plynárenství, ale ovlivàují je. Jsou to zejména smûrnice, jeï pojednávají o zdanûní energetick ch produktû a elektfiiny. O tvorbû souãasné legislativy t kající se trhu s plynem Jan Zaplatílek fiíká: V roce 2004 jsme se nad tvorbou legislativy se li s urãit mi pfiedstavami. Nûkteré z nich se odrazily v realitû, jiné zûstaly pouze na imi vizemi. Velcí zákazníci mûli moïná ideu, Ïe si budou moci vybírat z nûkolika konkurenãních nabídek dodavatelû plynu, Ïe statut oprávnûn ch zákazníkû se projeví v cenû za jimi odebíran plyn. Realita byla tro ku jiná, pfiipou tí Zaplatílek. Otevírání trhu s plynem se trefilo právû do období, kdy cena plynu ve svûtû stoupala. A to se muselo odrazit i u nás. Polovina z velk ch zákazníkû vypsala v bûrové fiízení a hledala nového dodavatele, ale nikoho nového samozfiejmû nenalezla. Îe u v ech zákazníkû do lo v prûbûhu roku 2005 k navy ování cen, je dûsledkem svûtového rûstu cen. Plyn tím pádem bohuïel ztratil konkurenceschopnost. A to jak u tûch nejmen ích zákazníkû v nízkopfiíjmov ch oblastech státu, kde se dnes znovu topí tuh mi palivy, tak i u nûkter ch velk ch zákazníkû, tfieba i typu rafinerií, ktefií uvaïovali o tom, Ïe by pfie li na jiné druhy energie. Michal Mejstfiík, fieditel a pfiedseda pfiedstavenstva EEIP a Institutu ekonomick ch studií FSV UK, ve své pfiíspûvku upozornil na skuteãnost, Ïe hráãi, ktefií se chtûjí na tomto trhu prosadit, musí volit mnohem sofistikovanûj í strategie neï se orientovat pouze na úzk ãesk segment. Evropské regulátory ãeká podle Mejstfiíka velká diskuse o regulaãních nástrojích. Ukazuje se totiï, Ïe regulaãní nástroje zdaleka nejsou tam, kam teoretikové i pracovníci Evropské komise mífiili. Cenu plynu je tfieba regulovat s ohledem na dlouhodobé zájmy. Pokud pfiijmeme tento pfiístup, musíme b t také pfiipraveni na fakt, Ïe spoleãnosti na trhu budou vystaveny úplnû nov m tlakûm, a na druhé stranû i spotfiebitelé budou mít jiné nabídky. Na závûr setkání probûhla krátká diskuse, ve které napfi. Martin Hermann, místopfiedseda pfiedstavenstva RWE Transgas, odpovídal na dotaz t kající se ceny plynu s ohledem na variabilní kurzy mûn. Otázkou zûstává, co zpûsobí zmûna kurzu. UÏ pan doktor Jobs fiíkal, Ïe vliv kurzu je klíãov. V roce 2002, 2003, 2004 posílila ãeská koruna vûãi dolaru, coï bylo pro odbûratele plynu pfiíjemné. Zamezilo se tedy nárûstu ceny. Tím jsme drobnû kompenzovali zmûny zpûsobené rûstem ceny ropy, k nûmuï do lo uï v roce V roce 2005 to byla situace odli ná - dolar posílil a ceny ropy ly také nahoru. Zaznûlo tu, Ïe si tím RWE Transgas vylep il hospodáfiské v sledky. To ov em není pravda. I my pfiece nakupujeme v dolarech a v rámci regulovaného systému. Pan Nûmeãek, jehoï úfiad reguluje ceny, mûïe potvrdit, Ïe zmínûné náklady opravdu máme. Z nich, spolu s marïí, vycházejí prodejní ceny. RWE Transgas z toho neprofituje. Jednoznaãnû ne. Petr Ale (ãlen prezídia âpu a Sales Manager SPP Bohemia a.s.), Miloslav Zaur (ãlen prezídia âpu a místopfiedseda pfiedstavenstva Severoãeská plynárenská a.s., Stfiedoãeská plynárenská a.s., Západoãeská plynárenská a.s.)

8 Michal Mejstfiík, pfiedseda dozorãí rady, EEIP, a.s. a Institut ekonomick ch studií, FSV UK Kvalita sluïby vïdy pfiiná í urãit rozdíl v cenû. Z v zkumu vyplynulo, Ïe 28 % vût ích zpracovatelsk ch firem s více neï 50ti zamûstnanci (11 % rozhodnû ano a 17 % spí e ano) by bylo ochotno akceptovat vy í cenu plynu v závislosti na vy í kvalitû dodávek ãi vût í etrnosti k Ïivotnímu prostfiedí. Z fosilních paliv je zemní plyn ekologicky nej etrnûj í, stále dostupn a jeho prokázané zásoby jsou mnohonásobnû vût í neï zásoby jin ch paliv. Pfiidáme-li k tûmto argumentûm i spolehlivost dodávek a komfortní pouïití, zemní plyn je jednoznaãnû nejlep ím fie ením jak pro domácnosti, tak pro celá prûmyslová odvûtví, fiekl Josef Kastl, generální sekretáfi âeské plynárenské unie (âpu). V dobû kdy probíhala Gas Business Breakfast realizovala spoleãnost Factum Invenio, která se dlouhodobû zab vá v zkumy trhu a vefiejného mínûní, telefonick v zkum trhu na téma plynárenství. Factum Invenio se dotazovalo, zda jsou odbûratelé ochotni platit vy í cenu za kvalitnûj í sluïby plynárenství. Shodou okolností tento t den snûïení na severu Moravy vyfiadilo z provozu tisíc trafostanic a elektrick proud nefungoval asi na ãtyfiiceti místech v âr. Meteorologická situace ov em neovlivnila dodávky zemního plynu, které jsou bez ohledu na poãasí stabilní 24 hodin 365 dní v t dnu. Zemní plyn zároveà patfií mezi nejekologiãtûj í zdroje energie souãasnosti a pfii spalování neprodukuje témûfi Ïádné oxidy síry a jen minimum oxidû dusíku. Prach a oxid sifiiãit jsou ve spalinách zemního plynu obsaïeny v naprosto zanedbateln ch mnoïstvích a také emise oxidu uhelnatého a uhlovodíkû jsou v raznû niï í neï u spalin jin ch zdrojû energie. Celkem bylo dotázáno 250 energetikû a osob zodpovûdn ch za dodávky plynu ve firmách zpracovatelského prûmyslu s více jak 50 zamûstnanci. Dobrou zprávou pro Ïivotní prostfiedí je, Ïe osoby odpovûdné za dodávky plynu si uvûdomují rostoucí poïadavky na kvalitu dodávek, komfort i etrnost k Ïivotnímu prostfiedí. Nejménû pfiijímají vy í cenu plynu zástupci firem nad 200 zamûstnancû. Z dal ích informací z prûzkumu vyplynulo, Ïe pouze 18 % energetikû se domnívá, Ïe klesající cena ropy povede v blízké budoucnosti ke sníïení ceny plynu. Více neï jedna tfietina firem (36 %) uvedla, Ïe cena ropy nemá na cenu plynu Ïádn vliv. Naopak renomované analytické spoleãnosti (Patria Finance, Colosseum, Euroanalysis a dal í) predikují zcela opaãn v voj tedy, Ïe sníïení ceny ropy bude následovat i pokles cen plynu. Témûfi polovina firem v âr zastává názor, Ïe cena plynu poroste i v pfiípadû klesající ceny ropy. Tuto skuteãnost je moïné vysvûtlit jednak tím, Ïe si firmy uvûdomují ãasovou prodlevu mezi reakcí ERÚ a aktuálním v vojem cen ropy na mezinárodním trhu a jednak pfietrvávajícím názorem, Ïe cena plynu obecnû poroste, uvedla SoÀa Machová, projektová manaïerka spoleãnosti Factum Invenio.

pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato

pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato Transformovna a rozvodna 110/22 kv Chodov v roce 2006 63 pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato zákaznická

Více

Skupina PRE 1897> >2007. Jsme energie tohoto města

Skupina PRE 1897> >2007. Jsme energie tohoto města Skupina PRE 1897> >2007 Jsme energie tohoto města Ing. Drahomír Ruta pfiedseda pfiedstavenstva a generální fieditel Vážení čtenáři, v dne ní dobû, kdy se bez elektrické energie neobejde Ïádn ãlovûk, Ïádná

Více

ale ke skuteãnému uïití nebo spotfiebû dochází v tuzemsku, a pak se za místo plnûní povaïuje tuzemsko.

ale ke skuteãnému uïití nebo spotfiebû dochází v tuzemsku, a pak se za místo plnûní povaïuje tuzemsko. Místo plnûní pfii poskytnutí telekomunikaãní sluïby, sluïby rozhlasového a televizního vysílání a elektronicky poskytované sluïby zahraniãní osobou povinnou k dani osobû nepovinné k dani ( 10i zákona o

Více

OBSAH. Principy. Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel

OBSAH. Principy. Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel 23 POSOUZENÍ NÁSLEDN CH UDÁLOSTÍ OBSAH Principy Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel âinnosti Identifikace událostí do data vyhotovení zprávy auditora Identifikace událostí po datu vyhotovení

Více

pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004

pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004 pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004 pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 806 âástka 7/2004 Vûstník právních

Více

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006 Strana 301 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006 O B S A H Nafiízení hejtmana Pardubického

Více

dodavatelé RD na klíã

dodavatelé RD na klíã dodavatelé RD na klíã Ekonomické stavby, a. s. Ke KfiiÏovatce 466 330 08 Zruã u Plznû Tel.: 377 825 782 Mobil: +420 602 435 452, +420 777 743 411 e-mail: info@ekonomicke-stavby.cz www.ekonomicke-stavby.cz

Více

právních pfiedpisû Karlovarského kraje

právních pfiedpisû Karlovarského kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Karlovarského kraje âástka 1 Rozesláno dne 8. dubna 2010 O B S A H 1. Nafiízení Karlovarského kraje,

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 169 Vûstník právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 1/2008 Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 5 Rozesláno dne 13. srpna 2010 O B S A H 2. Rozhodnutí hejtmana Libereckého

Více

ZACHYTÁVÁNÍ A UKLÁDÁNÍ CO2 GEOLOGICKÁ ALTERNATIVA SNIÎOVÁNÍ EMISÍ

ZACHYTÁVÁNÍ A UKLÁDÁNÍ CO2 GEOLOGICKÁ ALTERNATIVA SNIÎOVÁNÍ EMISÍ ZACHYTÁVÁNÍ A UKLÁDÁNÍ CO2 GEOLOGICKÁ ALTERNATIVA SNIÎOVÁNÍ EMISÍ Vít Hladík, Vladimír Kolejka âeská geologická sluïba, poboãka Brno, pracovi tû Jeãná 29a, 621 00 Brno, hladik@gfb.cz Abstract: Capture

Více

III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû. 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce

III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû. 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce nahrada_mzdy_zlom(3) 22.12.2010 15:21 Stránka 84 III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce ReÏim doãasnû práce neschopného poji

Více

12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu

12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu 12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu 12.1 Právní úprava 92 (1) Zamûstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zamûstnanec mûl nepfietrïit odpoãinek v t dnu bûhem kaïdého období 7 po sobû jdoucích

Více

Role zemního plynu v ekonomice ČR. Ing. Jan Zaplatílek. Praha 26.10. 2010

Role zemního plynu v ekonomice ČR. Ing. Jan Zaplatílek. Praha 26.10. 2010 Role zemního plynu v ekonomice ČR Ing. Jan Zaplatílek Praha 26.10. 2010 Celková roční spotřeba plynu Spotřeba v mil. м3 Spotřeba v GWh Meziroční změna v м3 Meziroční změna v % 1999 9 427 98 982 +37 +0.4

Více

United Technologies Corporation. Obchodní dary od dodavatelû

United Technologies Corporation. Obchodní dary od dodavatelû United Technologies Corporation Obchodní dary od dodavatelû Úvod Spoleãnost UTC pofiizuje zásoby a sluïby na základû jejich pfiedností; vyhledává jak nejlep í hodnotu, tak i stabilní obchodní vztahy s

Více

1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice

1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice 1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice Souãasn manaïer ví, Ïe t mová práce a nepfietrïité uãení jsou ãasto skloàovan mi moderními pfiístupy k fiízení, pfiesto se stále více izoluje od

Více

v r o ã n í z p r á v a 1 9 9 9

v r o ã n í z p r á v a 1 9 9 9 v roãní zpráva 1999 v roãní zpráva 1999 Metrostav je univerzální stavební spoleãnost, která zaujímá vedoucí postavení v klíãov ch segmentech podzemního stavitelství a Ïelezobetonov ch konstrukcí v âeské

Více

právních pfiedpisû Olomouckého kraje

právních pfiedpisû Olomouckého kraje Strana 45 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2011 VùSTNÍK právních pfiedpisû Olomouckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 27. ãervna 2011 O B S A H 7. Nafiízení Olomouckého kraje

Více

Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com

Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com IBM Software forum 2003 V pfiípadû zájmu se laskavû registrujte na adrese: www.ps.avnet.com/cz/swforum2003 24. záfií 2003 Andel s hotel Prague

Více

Okénko do zahraniãí. Zdanûní v Evropû je vy í. NadprÛmûrné mzdy. Austrálie. Belgie

Okénko do zahraniãí. Zdanûní v Evropû je vy í. NadprÛmûrné mzdy. Austrálie. Belgie mezd je v JiÏní Koreji (14,1 %), Mexiku (17,3 %) a na Novém Zélandu (20,6 %). V Evropû je oproti ostatním ãlensk m zemím OECD vy í zdanûní i o desítky procent. V e prûmûrné mzdy je v ak jedna vûc, ale

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 137 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2004 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 4 Rozesláno dne 28. ãervna 2004 O B S A H 3. Obecnû závazná vyhlá ka

Více

Saint-Gobain. Nejspolehlivûj í fie ení pro vodovody a kanalizace

Saint-Gobain. Nejspolehlivûj í fie ení pro vodovody a kanalizace Saint-Gobain Pipe Division Nejspolehlivûj í fie ení pro vodovody a kanalizace > Proã Saint-Gobain Pipe Division......protoÏe S AINT-GOBAIN PIPE DIVISION nejvût í svûtov v robce trubních systémû navrhuje,

Více

PRÁVNÍ ASPEKTY TVORBY NÁJEMNÍCH SMLUV

PRÁVNÍ ASPEKTY TVORBY NÁJEMNÍCH SMLUV PRÁVNÍ ASPEKTY TVORBY NÁJEMNÍCH SMLUV kanceláfi Praha Vinohradská 10 CZ-120 00 Praha 2 telefon +420 224 217 485 fax +420 224 217 486 e-mail praha@ak-ps.cz kanceláfi Brno Jakubská 1 CZ-602 00 Brno telefon

Více

Více prostoru pro lep í financování.

Více prostoru pro lep í financování. LET NA TRHU Více prostoru pro lep í financování. LET NA TRHU LET NA TRHU LET NA TRHU Dimension specialista na firemní i spotfiebitelské financování Zku en a siln finanãní partner Koncern Dimension je jednou

Více

Fakulta sociálních vûd UK

Fakulta sociálních vûd UK Fakulta sociálních vûd UK Adresa: Smetanovo nábfi. 955/6, 110 01 Praha 1 Tel: 02/22 112 111 Fax: 02/24 23 56 44 Den otevfien ch dvefií : 27. ledna 2001 obor Bc. Ekonomie, Opletalova 26, Praha 1 Termín

Více

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 JE TO TAK SNADNÉ kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 OBÁLKOVÁNÍ JE TAK SNADNÉ Pracujete v prostfiedí, kde je zpracování zásilek klíãová otázka? Kompaktní obálkovací stroj má mnoho

Více

Îivot cizincû... Kap. 3: Vybrané statistiky cizinců 21 % 34 % 13 % 4 % 12 % 4 % 7 % 5 % 36 Graf 19: Poãty udûlen ch azylû v letech

Îivot cizincû... Kap. 3: Vybrané statistiky cizinců 21 % 34 % 13 % 4 % 12 % 4 % 7 % 5 % 36 Graf 19: Poãty udûlen ch azylû v letech 34 Graf 17: Îadatelé o azyl v âr v letech 1993-26 Žadatelé o azyl v ČR v letech 1993 26 (Graf 17) Azyl je forma mezinárodní ochrany, která se udûluje osobám, v jejichï pfiípadû bylo prokázáno poru ování

Více

âernobílá laserová tiskárna, která umoïàuje barevn tisk

âernobílá laserová tiskárna, která umoïàuje barevn tisk âernobílá laserová tiskárna, která umoïàuje barevn tisk Moderní fiada Epson AcuLaser 2600 nejenom pfiiná í rychl a profesionální jednobarevn tisk. Nabízí vám také maximální flexibilitu. Jednoduch m pfiidáním

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Strana 165 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2005 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 28. února 2005 O B S A H 1. Obecnû závazná vyhlá ka Ústeckého

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 19. dubna 2010 O B S A H 1. Nafiízení Ústeckého kraje o zfiízení pfiírodní památky RadouÀ a stanovení jejích bliï ích ochrann

Více

Vítejte v TESLE Jihlava

Vítejte v TESLE Jihlava KONTAKTY HYPCON Vítejte v TESLE Jihlava Praha D1 Rozvadov (Műnchen) Jihlava Znojmo (Wien) Brno PROFIL SPOLEâNOSTI Akciová spoleãnost TESLA Jihlava se zamûfiuje na konektory a spínací prvky. Od roku 1958

Více

11 TRH PÒDY, TRH KAPITÁLU

11 TRH PÒDY, TRH KAPITÁLU 11 TRH PÒDY, TRH KAPITÁLU 11.1 Trh pûdy a pozemková renta 11.2 Kapitál jako v robní faktor 11.2.1 Pojetí kapitálu 11.2.2 Kapitálov trh, cena kapitálu Anal za trhu pûdy ukazuje, jak je v ekonomickém systému

Více

V roãní zpráva ORGANIZÁTOR TRHU S CENN MI PAPÍRY

V roãní zpráva ORGANIZÁTOR TRHU S CENN MI PAPÍRY V roãní zpráva 1 ORGANIZÁTOR TRHU S CENN MI PAPÍRY V r o ã n í z p r á v a R M - S Y S T É M, a. s. 1 Obsah Profil spoleãnosti 3 Základní údaje o spoleãnosti 5 Základní ukazatele 6 Úvodní slovo 8 Strategie

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2013 2014 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2013 schválil s úãinností ode

Více

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1 Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 2 Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 3 Klid, pohoda a odpoãinek - samozfiejmost

Více

právních pfiedpisû Zlínského kraje

právních pfiedpisû Zlínského kraje Strana 97 Vûstník právních pfiedpisû Zlínského kraje âástka 1/2008 Roãník 2009 VùSTNÍK právních pfiedpisû Zlínského kraje âástka 2 Rozesláno dne 22. kvûtna 2009 O B S A H 1. Nafiízení Zlínského kraje,

Více

Systémy a komponenty pro pohonnou techniku

Systémy a komponenty pro pohonnou techniku Poradenství - Prodej - Servis Brno s.r.o. Kardanové hfiídele od 200 Nm do 175.000 N - max. 9900kNm Systémy a komponenty pro pohonnou techniku, s.r.o. pitálka 23a, CZ 602 00 Brno tel.: 543 210 637, Fax:

Více

âisté OBLEâENÍ NEUDùLÁ âlovùka LEP ÍM, MÒÎE ALE PODTRHNOUT JEHO KVALITU. Jste hotel,

âisté OBLEâENÍ NEUDùLÁ âlovùka LEP ÍM, MÒÎE ALE PODTRHNOUT JEHO KVALITU. Jste hotel, ING. CHRISTIAN WOZABAL MBA âisté OBLEâENÍ NEUDùLÁ âlovùka LEP ÍM, MÒÎE ALE PODTRHNOUT JEHO KVALITU. Jste hotel, nemocnice, domov dûchodcû, peãovatelsk dûm nebo podnik a chcete pomoci vyfie it problém jak

Více

kolská soustava âeské republiky

kolská soustava âeské republiky kolská soustava âeské republiky Základní údaje o zemi Obyvatelstvo: 10,2 milionu Rozloha: 7 4 km 2 Hustota obyvatelstva: 130 obyvatel na km 2 HDP na obyvatele: 13 300 EUR (01) Struktura zamûstnanosti:

Více

Platon Stop. Úãinná ochrana pro dfievûné a laminátové podlahy. n Úspora penûz n Vût í ochrana n Vût í komfort PODLAHY. Systém

Platon Stop. Úãinná ochrana pro dfievûné a laminátové podlahy. n Úspora penûz n Vût í ochrana n Vût í komfort PODLAHY. Systém PODLAHY Systém Platon Stop Úãinná ochrana pro dfievûné a laminátové podlahy Platon Stop Optimal pro dfievûné lepené podlahy Platon Stop Original pro plovoucí podlahy n Úspora penûz n Vût í ochrana n Vût

Více

Stfiední odborné uãili tû Jifiice. Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP. na kolní rok 2013/2014

Stfiední odborné uãili tû Jifiice. Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP. na kolní rok 2013/2014 Stfiední odborné uãili tû Jifiice Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP na kolní rok 2013/2014 Vypracoval: Ing. Pavel Gogela, metodik DVPP Schválil: Mgr. Bc. Jan Beer, fieditel koly

Více

Plynárenství v ČR v roce 2012. Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie člen Výkonného výboru a Rady Českého plynárenského svazu

Plynárenství v ČR v roce 2012. Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie člen Výkonného výboru a Rady Českého plynárenského svazu Plynárenství v ČR v roce 2012 Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie člen Výkonného výboru a Rady Českého plynárenského svazu Jesenná konferencia SPNZ Horný Smokovec, 4.10.2012 První

Více

Pájen v mûník tepla, XB

Pájen v mûník tepla, XB Pájen v mûník tepla, XB Popis / aplikace XB je deskov v mûník tepla pájen natvrdo, vyvinut k pouïití v systémech dálkového vytápûní (tedy pro klimatizaci, vytápûní nebo ohfiev teplé uïitkové vody) Pájené

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2001 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 1 Rozesláno dne 2. ledna 2002 O B S A H 1. Obecnû závazná vyhlá ka o znaku

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední odborné uãili tû Jifiice Ruská cesta 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2014/2015 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2014 schválil s úãinností ode dne 1.

Více

DaÀové pfiiznání k DPH

DaÀové pfiiznání k DPH OVÉ PŘIZNÁNÍ K DPH I str. 1 DaÀové pfiiznání k DPH Ing. Dagmar Fitfiíková, daàov poradce 94, 96, 109, 100, 101 a 108 v platném znûní (dále jen ZDPH), 40, 41 zákona ã. 337/1992 Sb., o správû daní a poplatkû,

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 8 Rozesláno dne 14. prosince 2010 O B S A H 6. Nafiízení Ústeckého kraje, kter m se vydává Integrovan krajsk program sniïování emisí Ústeckého

Více

právních pfiedpisû Olomouckého kraje

právních pfiedpisû Olomouckého kraje Strana 281 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2011 VùSTNÍK právních pfiedpisû Olomouckého kraje âástka 5 Rozesláno dne 5. prosince 2011 O B S A H 9. Nafiízení Olomouckého

Více

A) Základní cíle a souvislosti Programu

A) Základní cíle a souvislosti Programu Pfiíloha ã. 1 k nafiízení Libereckého kraje ã. 4/2004 Program sniïování emisí Libereckého kraje A) Základní cíle a souvislosti Programu Základním cílem Programu je dosáhnout k roku 2010 doporuãen ch hodnot

Více

2/3.9 DaÀové dopady nové úpravy cestovních náhrad

2/3.9 DaÀové dopady nové úpravy cestovních náhrad Spoleãnost s ruãením omezen m a její jednatel ãást 2, díl 3, kapitola 9, str. 1 2/3.9 DaÀové dopady nové úpravy cestovních náhrad Je již všeobecně známou skutečností, že s účinností od 1. 1. 2007 byl zrušen

Více

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje Strana 253 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008 Roãník 2009 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 5 Rozesláno dne 16. listopadu 2009 O B S A H 2. Nafiízení Pardubického

Více

6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK

6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK 6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK POSTUPY YHODNOCENÍ RIZIK Obecné principy Pfiedmûtem této kapitoly je dlouhodob finanãní majetek, tedy akcie a kapitálové úãasti, dluhopisy, dlouhodobé vklady, pûjãky propojen

Více

PRÒMYSLOVÉ ZMùKâOVAâE VODY: V BùR

PRÒMYSLOVÉ ZMùKâOVAâE VODY: V BùR PRÒMYSLOVÉ ZMùKâOVAâE VODY: V BùR VHODNÉHO TYPU S ocelov mi nádobami PrÛmyslové zmûkãovaãe vody mohou b t rozdûleny do dvou skupin: A) PRÒMYSLOV DECAL (tabulka A), kter nedodává zmûkãenou vodu bûhem B)

Více

Evropské právo vefiejn ch podpor v daàové oblasti obrana obecnou logikou daàového systému

Evropské právo vefiejn ch podpor v daàové oblasti obrana obecnou logikou daàového systému 8/2013 JURISPRUDENCE âlánky dy daà osoba jiná neï poplatník vãetnû provedení nezbytné identifikace platby na daàov úãet pronajímatele, kter vedou jednotlivé místnû a vûcnû pfiíslu né finanãní úfiady, mûlo

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více

Co je dobré vûdût pfii zateplování podkroví

Co je dobré vûdût pfii zateplování podkroví Co je dobré vûdût pfii zateplování podkroví Jaká bude pouïita podstfie ní difúzní (paropropustná) fólie Jaké vlastnosti má pouïitá tepelná izolace Jaká a jak bude namontována parozábrana (fólie pod vnitfiním

Více

Zkratky a úplné názvy pfiedpisû pouïit ch v publikaci... 10. Úvod... 11

Zkratky a úplné názvy pfiedpisû pouïit ch v publikaci... 10. Úvod... 11 Zkratky a úplné názvy pfiedpisû pouïit ch v publikaci... 10 Úvod... 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011... 13 1 Oblasti, kter ch se t ká novela zákona o DPH... 19 2 Zmûny zákona o DPH spoãívající ve

Více

Technologie BIP. Udáváme smûr v voje vysoce ãist ch plynû

Technologie BIP. Udáváme smûr v voje vysoce ãist ch plynû I to nejmen í zneãi tûní mûïe zpûsobit znehodnocení na eho mûfiení izotopû nebo po kodit na e analytické zafiízení. Technologie BIP nám umoïàuje sladit na e vysoké nároky na kvalitu technologického vybavení

Více

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje Strana 133 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2005 VùSTNÍK právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje âástka 5 Rozesláno dne 15. listopadu 2005 O B S A H 1. Nafiízení, kter

Více

Komunikace na pracovišti Kapitola 2

Komunikace na pracovišti Kapitola 2 nûj snadno získat reference. Velmi zásadní je i informace o rozsahu sluïeb, které konzultant poskytuje. Ten kvalitní nabídne pomoc pfii v bûru osobních barev, vybudování profesionálního atníku a stylu.

Více

Ponofite se s námi pro perly do Va eho oddûlení barev! Kompletní sortiment. pro obchodníky

Ponofite se s námi pro perly do Va eho oddûlení barev! Kompletní sortiment. pro obchodníky Ponofite se s námi pro perly do Va eho oddûlení barev! Kompletní sortiment pro obchodníky Platnost od: 01. 02. 2008 VáÏen zákazníku, právû jste otevfiel nové vydání na eho katalogu urãeného pro maloobchod

Více

Právnû úãetní povinnosti úãetních jednotek

Právnû úãetní povinnosti úãetních jednotek 2 Právnû úãetní povinnosti úãetních jednotek Povinnosti úãetní jednotky Úãetním jednotkám je ukládána fiada povinností, a to nejen úãetními pfiedpisy, ale i dal ími zákony souvisejícími s podnikáním. Podnikatelé

Více

Ministerstvo zemûdûlství Úsek lesního hospodáfiství. Zpráva. o stavu lesa. a lesního hospodáfiství. âeské republiky SOUHRN

Ministerstvo zemûdûlství Úsek lesního hospodáfiství. Zpráva. o stavu lesa. a lesního hospodáfiství. âeské republiky SOUHRN Ministerstvo zemûdûlství Úsek lesního hospodáfiství Zpráva o stavu lesa a lesního hospodáfiství âeské republiky SOUHRN Stav k 31. 12. 2002 Podíl lesního hospodáfiství na tvorbû HPH stagnoval Vlivem poklesu

Více

Katalog produktû PRO HM

Katalog produktû PRO HM Katalog produktû PRO HM Nabídka produktû PRO HM Na e firma nabízí irokou kálu sluïeb v oblasti reklamy. Vyrábíme produkty pro podporu prodeje (promotion stánky, bannery, nosítka (pivo párky), displaye,

Více

doby v platy. dobu v platy.

doby v platy. dobu v platy. Generali penzijní fond a.s Bûlehradská 132, 120 84 Praha 2, âeská republika Penzijní plán ã. 3 Generali penzijní fond a.s. Bûlehradská 132 120 84 Praha 2 âást I Úvodní ustanovení âlánek 1 Penzijní pfiipoji

Více

I. Druhy nákladû fiízení

I. Druhy nákladû fiízení k 137 o. s. fi. I. (k 137 aï 139 o. s. fi.) 1. DaÀ z pfiidané hodnoty u odmûny likvidátora jmenovaného do funkce soudem 71 odst. 6, 9 obch. zák. vyhlá ka ã. 479/2000 Sb. Likvidátorce jmenované soudem nenáleïí

Více

INFORMACE. Nov stavební zákon a zmûny zákona o státní památkové péãi 1. díl

INFORMACE. Nov stavební zákon a zmûny zákona o státní památkové péãi 1. díl INFORMACE Nov stavební zákon a zmûny zákona o státní památkové péãi 1. díl Úvodem Dne 11. 5. 2006 byl ve Sbírce zákonû publikován zákon ã. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním fiádu (stavební

Více

ZÁKON ã. 182/2006 Sb.

ZÁKON ã. 182/2006 Sb. ZÁKON ã. 182/2006 Sb. ze dne 30. bfiezna 2006 o úpadku a zpûsobech jeho fie ení (insolvenãní zákon) *) ve znûní zákonû ã. 312/2006 Sb., ã. 108/2007 Sb., ã. 296/2007 Sb., ã. 362/2007 Sb., ã. 301/2008 Sb.,

Více

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 CZ MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 âesky Obrázek 1 MontáÏ klávesnice Obrázek 2 MontáÏ - vyhodnocovací pfiístroj Obrázek 3 Pfiipojení CTV 1 (ovládání impulzû) Obrázek 4 "2-bránov

Více

Mûsíãník Odborového svazu UNIOS

Mûsíãník Odborového svazu UNIOS âíslo 2 ROâNÍK 17 BlíÏí se konec druhého roku volebního období a je tfieba zaãít rekapitulovat, co se svazu podafiilo splnit a co je v plánu na roky následující. Sjezd schválil program svazu na léta 2004

Více

Zkratky a úplné názvy pfiedpisû a pokynû pouïívan ch v publikaci... 10. Úvod... 15. 1 Právní úprava spoleãnosti s ruãením omezen m...

Zkratky a úplné názvy pfiedpisû a pokynû pouïívan ch v publikaci... 10. Úvod... 15. 1 Právní úprava spoleãnosti s ruãením omezen m... Zkratky a úplné názvy pfiedpisû a pokynû pouïívan ch v publikaci... 10 Úvod... 15 1 Právní úprava spoleãnosti s ruãením omezen m... 17 1 Sídlo s. r. o. v bytû, kter je v podílovém vlastnictví manïelû...

Více

Seznam souvisejících právních pfiedpisû... 16

Seznam souvisejících právních pfiedpisû... 16 Seznam souvisejících právních pfiedpisû............................... 16 Danû DaÀ z pfiíjmû fyzick ch osob obecnû............. 23 Dílãí základy.................................. 23 V daje (náklady) u

Více

PRODEJ ZEMNÍHO PLYNU. Martin Ludvík ředitel Podpory prodeje Business ČEZ Prodej, s.r.o.

PRODEJ ZEMNÍHO PLYNU. Martin Ludvík ředitel Podpory prodeje Business ČEZ Prodej, s.r.o. PRODEJ ZEMNÍHO PLYNU Martin Ludvík ředitel Podpory prodeje Business ČEZ Prodej, s.r.o. OSNOVA 1. ČEZ PRODEJ - VEDOUCÍ OBCHODNÍK S ELEKTŘINOU V ČR 2. VSTUP NA TRH SE ZEMNÍM PLYNEM 3. DUÁLNÍ NABÍDKA - LOGICKÝ

Více

OBSAH 1 Úvod do ekonomie 2 Základní v chodiska a kategorie ekonomické vûdy 3 Principy hospodáfiské ãinnosti 4 Trh a trïní mechanizmus

OBSAH 1 Úvod do ekonomie 2 Základní v chodiska a kategorie ekonomické vûdy 3 Principy hospodáfiské ãinnosti 4 Trh a trïní mechanizmus OBSAH 1 Úvod do ekonomie............................... 15 1.1 Pfiedmût, metoda a nûkteré charakteristiky ekonomie. 15 1.2 Definice ekonomické vûdy...................... 16 1.3 K metodû ekonomické vûdy.....................

Více

Matematicko-fyzikální fakulta UK

Matematicko-fyzikální fakulta UK Matematicko-fyzikální fakulta UK Adresa: Ke Karlovu 3, 2 6 Praha 2 Telefon: 02/29 (ústfiedna), 02/29 262, 02/29 254 Fax: 02/29 292 www adresa: http://www.mff.cuni.cz Den otevfien ch dvefií: 23.. 2000 Termín

Více

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje Strana 261 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 8 Rozesláno dne 18. prosince 2006 O B S A H 6. Nafiízení PlzeÀského kraje

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 141 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 6 Rozesláno dne 8. prosince 2006 O B S A H 6. Nafiízení o zfiízení pfiírodní

Více

Znaãka, barvy a písmo

Znaãka, barvy a písmo Znaãka, barvy a písmo kliknûte zde nápovûda pouïitím tlaãítek se pohybujte v pfiíslu né sekci jednotlivá loga najdete uloïena na CDromu znaãky âeského TELECOMU z manuálu lze tisknout, je v ak tfieba pfiihlédnout

Více

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje Strana 109 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje âástka 3 Rozesláno dne 6. kvûtna 2010 O B S A H 12. Nafiízení Stfiedoãeského

Více

DELEGACE V KONNÉ PÒSOBNOSTI ZP EDSTAVENSTVA NA DOZORâÍ RADU

DELEGACE V KONNÉ PÒSOBNOSTI ZP EDSTAVENSTVA NA DOZORâÍ RADU DELEGACE V KONNÉ PÒSOBNOSTI ZP EDSTAVENSTVA NA DOZORâÍ RADU kanceláfi Praha Vinohradská 10 CZ-120 00 Praha 2 telefon +420 224 217 485 fax +420 224 217 486 e-mail praha@ak-ps.cz kanceláfi Brno Jakubská

Více

Poslání, vize a cíle spoleãnosti

Poslání, vize a cíle spoleãnosti Poslání, vize a cíle spoleãnosti Ve spoleãnosti PraÏská energetika, a.s. (dále PRE) byla vytvofiena strategie na období otevírání trhu s elektfiinou v âeské republice. Byly formulovány základní strategické

Více

KAPESNÍ PRÒVODCE SMùRNICÍ O SLUÎBÁCH NA VNIT NÍM TRHU

KAPESNÍ PRÒVODCE SMùRNICÍ O SLUÎBÁCH NA VNIT NÍM TRHU KAPESNÍ PRÒVODCE SMùRNICÍ O SLUÎBÁCH NA VNIT NÍM TRHU KAPESNÍ PRÒVODCE SMùRNICÍ O SLUÎBÁCH NA VNIT NÍM TRHU V echno, co jste o smûrnici chtûli vûdût a je tû nûco málo navíc Jste ãesk podnikatel a chcete

Více

P R O F I L S P O L E

P R O F I L S P O L E PROFIL SPOLEâNOSTI Na stavebním trhu Metrostav operuje jiï 28 let jako samostatn subjekt. Jeho tradice v ak sahá hluboko do historie ãeského stavebnictví a pfies tehdej í Vodní stavby aï k základûm ãeského

Více

Manpower Index trhu práce âeská republika Q4 2008

Manpower Index trhu práce âeská republika Q4 2008 Manpower Index trhu práce âeská republika Q4 28 V sledky prûzkumu 4. ãtvrtletí 28 Manpower Index trhu práce âeská republika Obsah Q4/8 Index trhu práce v âeské republice 1 Regionální porovnání Porovnání

Více

K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD

K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD CZ CZ Hra pro: 2-4 hráãe Délka hry: 45 minut Hra obsahuje: 1 herní plán 101 písmeno ze silného kartonu 4 plastové stojánky 32 záznamové tabulky 1 látkov sáãek 1 návod

Více

SGH-S300 ProhlíÏeã WAP Návod k pouïití

SGH-S300 ProhlíÏeã WAP Návod k pouïití * Obsah uveden v tomto návodu nemusí pfiesnû souhlasit s va ím telefonem, v závislosti na nainstalovaném softwaru nebo na va em poskytovali sluïeb. SGH-S300 ProhlíÏeã WAP Návod k pouïití ELECTRONICS World

Více

Specifické zdaàování finanãního sektoru1

Specifické zdaàování finanãního sektoru1 0 0 âlánky JURISPRUDENCE /0 Specifické zdaàování finanãního sektoru MGR. BC. EVA ULCOVÁ Finanãní krize, která zasáhla globální ekonomiku pfied nûkolika lety a která víceménû stále pfietrvává, pfiinesla

Více

K rozdílûm v cenov ch hladinách mezi âr a Nûmeckem

K rozdílûm v cenov ch hladinách mezi âr a Nûmeckem DT: 338.5(437);338.5(430) klíčová slova: komparativní cenová hladina obchodovatelné a neobchodovatelné zboží zákon jedné ceny K rozdílûm v cenov ch hladinách mezi âr a Nûmeckem Michal SKOŘEPA* 1. Úvod

Více

7/3.2 Pfiíjmy ze závislé ãinnosti související s SVJ

7/3.2 Pfiíjmy ze závislé ãinnosti související s SVJ raktick rádce pro spoleãenství vlastníkû jednotek Ing. Zdenûk Morávek ãást 7, díl 3, kapitola 2, str. 1 7/3.2 fiíjmy ze závislé ãinnosti související s SVJ V praxi je nejčastějším příjmem v souvislosti

Více

YTONG - Vy í komfort staveb

YTONG - Vy í komfort staveb YTONG - Vy í komfort staveb Rodinn dûm je velmi sloïit v robek, jehoï v sledné vlastnosti ovlivàuje obrovská fiada okolností. Na první pohled dva velmi podobné domy mohou sv m uïivatelûm nabízet zcela

Více

Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL.

Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL. Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL. 2 Nejde jen o ná klid, jde o na e zdraví. Ticho a klid jsou velmi dûleïité faktory, podle kter ch posuzujeme celkovou kvalitu na eho Ïivota.

Více

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje Strana 137 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 3 Rozesláno dne 18. kvûtna 2006 O B S A H 2. Nafiízení PlzeÀského kraje

Více

Uznávání odborn ch kvalifikací ãesk ch obãanû v EU

Uznávání odborn ch kvalifikací ãesk ch obãanû v EU Uznávání odborn ch kvalifikací ãesk ch obãanû v EU 1. Úvod Voln pohyb osob patfií mezi ãtyfii základní svobody, na kter ch je Evropská unie (EU) zaloïena. Cílem EU je totiï odstranûní pfiekáïek volného

Více

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje Strana 61 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje âástka 4 Rozesláno dne 13. fiíjna 2006 O B S A H 1. Nafiízení Moravskoslezského

Více

zásoby v roce 2008 ve výši cca 177 x10 12 m 3 roční těžba v roce 2007 byla 3,031 x10 12 m 3

zásoby v roce 2008 ve výši cca 177 x10 12 m 3 roční těžba v roce 2007 byla 3,031 x10 12 m 3 PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU aneb NEBYLA TO NÁHODA! Ing. Oldřich Petrţilka, Senior Manager, Česká plynárenská unie OBSAH - světové zásoby a zdroje zemního plynu - cesta plynu

Více

Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny

Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny Lucerna vznikla jako místo soustfieìující spoleãenské, kulturní a zábavní aktivity pod jednou stfiechou, a to zfiejmû jako jeden z prvních pfiíkladû svého druhu

Více

Mûsíãník Odborového svazu UNIOS

Mûsíãník Odborového svazu UNIOS âíslo 8 ROâNÍK 18 Vzhledem k tomu, Ïe máme uzavfieny celkové v sledky za první pololetí leto ního roku a víme, co nás je tû letos ãeká, lze se k v sledkûm hospodafiení svazu vyjádfiit uï v této dobû. Vláda

Více

datum pfiíjmení tit. narození dosavadní zdravotní poji Èovna plátce pojistného na vefiejné zdravotní poji tûní zamûstnavatel stát OSVâ samoplátce

datum pfiíjmení tit. narození dosavadní zdravotní poji Èovna plátce pojistného na vefiejné zdravotní poji tûní zamûstnavatel stát OSVâ samoplátce originál pro ZP ãíslo (ãíslo poji tûnce) tit. narození trvalého bydli tû kontaktní kopie pro zamûstnavatele ãíslo (ãíslo poji tûnce) tit. narození trvalého bydli tû kontaktní kopie pro dosavadní zdravotní

Více

P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU

P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU 2012 P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU Tato Pfiíruãka byla pro Komoru auditorû âeské republiky pfiipravena auditorskou spoleãností Deloitte Audit s.r.o. Karolinská 654/2, 186

Více

10. Mzdové formy. 10.1 Kritéria. 10.2 âasová mzda

10. Mzdové formy. 10.1 Kritéria. 10.2 âasová mzda 10. Mzdové formy 10.1 Kritéria Na úvod této ãásti textu je nutno konstatovat, Ïe Ïádná terminologie ani její obsah t kající se mzdov ch forem, tedy jednotliv ch typû závislostí podmínek pro poskytování

Více

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2009 VùSTNÍK právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje âástka 1 Rozesláno dne 27. bfiezna 2009 O B S A H 1. Nafiízení Stfiedoãeského

Více