VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s."

Transkript

1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví B Název tématického celku: Investiční bankovnictví a jeho místo v systému finančního trhu. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je komplexně vysvětlit podstatu finančního trhu jako specifického segmentu tržního systému a místo a základní úkoly investičního bankovnictví v procesu jeho reprodukce. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Finanční trh jako specifický segment tržního systému a jeho základní funkce 2. Investiční bankovnictví, jeho podstata a modely institucionálního uspořádání 3. Investiční obchody K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : Subkapitoly 1.1 a 1.2 z knihy: Kapitálové trhy, autor Pavlát a kol., Professional Publishing, 2005; vysvětlení postavení finančních trhů v makroekonomickém koloběhu; definice funkcí finančního trhu; vymezení základních podmnožin z množiny emitovaných finančních nástrojů; tržní systém; finanční trh; finanční přebytek; finanční nedostatek; spotřebitelská jednotka; produkční jednotka; finanční nástroje. Jaké je postavení finančních trhů v tržním systému? Jaké jsou základní funkce finančních trhů? Jaké základní druhy finančních nástrojů znáte?

2 K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: Kapitolu 6.Investiční bankovnictví z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Zákon č.21/1992sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů definování investičního bankovnictví; vymezení definičních charakteristik investičních zprostředkovatelů a komerčních bank; rozlišení modelů institucionálního uspořádání investičního bankovnictví; vymezení kategorie správa podniku. investiční bankovnictví; universální bankovnictví; oddělené bankovnictví; informační asymetrie; alokační neefektivnost; tržní a regulatorní model odděleného bankovnictví; corporate governance. Co je základním zdrojem zisku investičního zprostředkovatele? Jaké jsou základní výhody modelu universálního bankovnictví? Čím se liší tržní a regulatorní model odděleného bankovnictví? K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: Kapitoly z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Zákon č č.256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu jednotlivé druhy investičních obchodů a jejich základní charakteristiky; postup při vydávání cenných papírů; obchody na sekundárních trzích. emisní obchody; druhy sekundárních obchodů; fůze; akvizice; hlavní a doplňkové investiční služby.

3 Jaké jsou základní druhy investičních obchodů? Jaké jsou základní druhy sekundárních obchodů? Jaké je podstata finančního inženýrství? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Blake D.: Analýza finančních trhů, Grada, 1995 Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, 1997 Mishkin F.S.: Ekonomie peněz, bankovnictví a finančních trhů, Finance a úvěr, Praha 1991 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Vymezte základní segmenty finančního trhu a zdůvodněte toto vymezení. 2. Popište a vyhodnoťte pozitiva a negativa modelu odděleného bankovnictví. 3. Pokuste se vymezit podstatu a podrobněji popsat realizaci post-emisních operací.

4 Metodický list pro druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví B Název tématického celku: Trhy s investičními nástroji, jejich regulace a dozor. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s jednotlivými investičními nástroji a jejich základními charakteristikami, popsat základní druhy trhů na kterých se s nimi obchoduje a vymezit cíle a základní úkoly jejich regulace, dozoru nad nimi a subjekty, které regulaci a dozor zabezpečují. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat: 1. Investiční nástroje a jejich základní charakteristiky 2. Regulované a neregulované trhy s investičními nástroji 3. Regulace a dozor nad trhy s investičními nástroji K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : Subkapitolu 1.4, z knihy: Kapitálové trhy, autor Pavlát a kol., Professional Publishing, 2005; Subkapitolu 2.3, z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Příslušná ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu Příslušná ustanovení Obchodního zákoníku Příslušná ustanovení zákona o cenných papírech základy klasifikace investičních nástrojů; práva spojená s cennými papíry; vymezení základních podmnožin z množiny emitovaných investičních nástrojů; smlouvy o cenných papírech. investiční nástroje; cenné papíry; deriváty; podkladové aktivum; majetkové cenné papíry; dluhové cenné papíry; nástroje peněžního trhu; obstaravatelské smlouvy. 3 Být schopni zodpovědět tyto otázky: Jaké metody klasifikace cenných papírů jsou obvykle používány? Jaké prvky obsahuje množina investičních nástrojů podle českého práva? Jaké základní druhy obstaravatelských smluv znáte?

5 K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: Subkapitoly 1.3, 2.1 a 4.7, z knihy: Kapitálové trhy, autor Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003 Kapitoly 3. a 4. z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Příslušná ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu trh s investičními nástroji a jeho základní segmentace; promptní a termínové trhy; vymezení definičních charakteristik regulovaných a neregulovaných trhů a jejich základních představitelů; základní specifika obchodování na burzovních a mimoburzovních rezích. regulovaný trh; neregulovaný trh; zastupitelné cenné papíry; OTC; Burza cenných papírů; RM-S; kotace; kurz cenného papíru. Jaké jsou základní rozdíly mezi regulovaným a naregulovaným trhem? Jaké jsou základní charakteristiky a funkce burzy cenných papírů? Jaké znáte nejvýznamnější světové burzy? K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: Kapitoly 1-3 a 9 11, z knihy: Regulace a dozor nad kapitálovými trhy, autoři V.Pavlát, A.Kubíček, VŠFS, 2004 Subkapitolu 1.5, z knihy: Kapitálové trhy, autor Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003 Kapitolu 5. z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Příslušná ustanovení zákona o Komisi pro cenné papíry Příslušná ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu

6 důvody vzniku a existence regulace a dozoru nad trhy s investičními nástroji; základní cíle a úkoly regulace a dozoru nad trhy s investičními nástroji; specifika české regulace a dozoru nad trhy s investičními nástroji; perspektivy vývoje regulace a dozoru. zajatecká teorie regulace; integrita trhu; pozitivní a negativní regulace; efektivní regulace; ochrana investorů; legislativní úprava regulace a dozoru; integrace regulace a dozoru. Jaké jsou názory chicagské školy na regulaci trhu s investičními nástroji? Jaké předpoklady musí splňovat efektivní regulace a dozor? Jaké jsou perspektivy regulace a dozoru nad trhy s investičními nástroji? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: P.S.Rose: Peněžní a kapitálové trhy, Victoria publishing, 1995 Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, 1997 W.F.Sharpe, G.J.Alexander: Investice, Victoria publishing, 1994 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Pokuste se zpracovat esej na téma: Akcie a akciová společnost. 2. Pokuste se vyextrahovat základní myšlenky z Pravidel obchodování Burzy cenných papírů Praha, a.s. 3. Definujete a zdůvodněte možná základní negativa a pozitiva regulace a dozoru na trhy s investičními nástroji.

7 Metodický list pro třetí soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví B Název tématického celku: Poskytovatelé služeb na kapitálovém trhu. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je seznámit posluchače s rozhodujícími poskytovateli služeb na kapitálovém trhu a jejich základními charakteristikami a funkcemi. Součástí tohoto tématického celku je i vymezení a analýza nejdůležitějších vývojových tendencí se kterými je možno se setkat v oblasti poskytování investičních služeb, a to obecně i specificky v jejích jednotlivých segmentech. Tento tématický celek se dělí na následující dílčí témata: 1. Obchodník s cennými papíry a jeho postavení mezi poskytovateli služeb na KT 2. Oblast kolektivního investování a druhy subjektů zde působících 3. Penzijní fondy a jejich úloha na KT K prvnímu z těchto dílčích témat si pečlivě prostudujte : Subkapitolu 3.3.2, z knihy: Kapitálové trhy, autor Pavlát a kol., Professional Publishing, 2005; Kapitolu 8., z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Příslušná ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu Příslušná ustanovení zákona o Komisi pro cenné papíry Příslušná ustanovení zákona o cenných papírech základy klasifikace poskytovatelů služeb na kapitálovém trhu podle českého práva; obchodník s cennými papíry jako profesionální investor a základní charakteristiky jeho činnosti; makléř a jeho postavení na KT; poskytování investičních služeb na území členských států EU; investiční zprostředkovatel a jeho místo v systému poskytování služeb na KT. poskytovatel služeb na KT; profesionální investor; obchodník s cennými papíry; povolení k činnosti OCP; kapitálová přiměřenost OCP; pravidla činnosti a hospodaření OCP; makléř; informační povinnost OCP; jednotný evropský pas; investiční zprostředkovatel.

8 Jaké poskytovatele služeb na kapitálovém trhu vymezuje zákon o KCP? Komu udělí KCP povolení k činnosti OCP? Co je obsahem makléřské zkoušky? K druhému z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: Subkapitoly 3.3.4, z knihy: Kapitálové trhy, autor Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003 Kapitoly 21., 22. a 23. z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Příslušná ustanovení zákona o KCP Příslušná ustanovení zákona o kolektivním investování vymezení institucionálních investorů v českém právu a jejich postavení na KT; vymezení obsahu kolektivního investování; fondy kolektivního investování a jejich specifika; investiční společnost a její úloha v procesu kolektivního investování; místo depozitáře v systému kolektivního investování; pravidla činnosti investiční společnosti a investičního fondu; zásady kolektivního investování v rámci EU. kolektivní investování; investiční fond; podílový fond; otevřený a uzavřený podílový fond; investiční společnost; depozitář fondu kolektivního investování; rozložení a omezení rizika spojeného s investováním; standardní fond; speciální fond; regulace v oblasti kolektivního investování. Jak vymezuje zákon o kolektivním investování podílový list? Jaké jsou rozdíly mezi otevřeným a uzavřeným podílovým fondem? Jaké znáte speciální fondy?

9 K třetímu z uvedených dílčích témat si pečlivě prostudujte: Subkapitolu 2.6, z knihy: Kapitálové trhy, autor Pavlát a kol., Professional Publishing, 2003 Kapitoly z knihy: Trhy cenných papírů, autor P.Musílek, Ekopress, 2002 Příslušná ustanovení zákona o Komisi pro cenné papíry Příslušná ustanovení zákona č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem, v platném znění základní způsoby financování potřeb v důchodovém věku; vymezení trhu se smlouvami o penzijním připojištění; charakteristika penzijních fondů a jejich postavení a úloha jako institucionálních investorů na KT; specifika české regulace a dozoru nad penzijními fondy; perspektivy tohoto typu institucionálního investování. kapitálové financování důchodů; státní, zaměstnanecké, nezávislé (soukromé) penzijní fondy; penzijní plán a jeho možné typy definovaný příspěvek, definovaná dávka, hybridní, zaměstnanecké vlastnictví akcií; státní příspěvek; předmět investování; regulace výkonu správy finančních aktiv penzijními fondy. Jaké funkce plní na KT penzijní fondy? Jakým způsobem mohou být penzijní fondy financovány? Kam mohou být investovány prostředky penzijního fondu podle českého práva? Hlouběji a obšírněji se můžete s touto tematikou dále seznámit v těchto publikacích: Cipra T.: Penzijní připojištění a jeho výpočetní aspekty, HZ, Praha, 1996 Jílek J.: Finanční trhy, Grada Publishing, 1997 W.F.Sharpe, G.J.Alexander: Investice, Victoria publishing, 1994 Pokud jste zvládli celý tento tematický celek, pokuste se ( písemně ) o řešení následujících problémů: 1. Pokuste se charakterizovat zásady jednání OCP se zákazníky. 2. Pokuste se popsat proces odkupování podílových listů otevřeného podílového fondu. 3. Pokuste se zpracovat část Statutu penzijního fondu věnovanou zaměření a cílům jeho investiční politiky, zásadám jeho hospodaření a způsobu použití zisku.

10 VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb Název tématického celku: Teoreticko-metodická východiska a inovovaná legislativní úprava

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: Peníze, úrok a finanční trh Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví Metodický list č.1 Název tématického celku: Centrální banka Cíl: Charakterizovat vznik centrálních bank, jejich vývoj, dnešní funkce,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Aktuální změny právního prostředí provozování pojišťovací činnosti v České republice, v zemích evropského hospodářského

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodický list č.1 Název tématického celku: Základní teoretické otázky regulace a dozoru Cíl:

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného bakalářského studia předmětu Finanční investování

Metodický list pro první soustředění kombinovaného bakalářského studia předmětu Finanční investování Metodický list pro první soustředění kombinovaného bakalářského studia předmětu Finanční investování Název tématického celku: Tendence ve vývoji systémů kapitálových trhů ve světě Cíl: Cílem studia je

Více

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 5 Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví. Metodický list č.1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví. Metodický list č.1 Rozsah: 2/0 8 ZK 5 kreditů Pro pres i kombi: Zakončení: zkouška Požadavky ke zkoušce: 1.úspěšné absolvování průběžných testů a závěrečného předzkouškového testu, 2. vypracování a včasné předložení seminární

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ V EU Název tématického celku: Vliv integrace Evropy na podnikání bank Cíl: Základním cílem tohoto tématického

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo ve finaních a finančích službách Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo ve finaních a finančích službách Kurs,,Právo ve financích a finančních službách je určen pro posluchače magisterského studia na oboru Finance a finanční

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví 1 Název tématického celku: Charakteristika investičního bankovnictví a základní charakteristiky investičních obchodů.

Více

Finanční a daňové právo 1

Finanční a daňové právo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Finanční a daňové právo 1 a 2 Účelem dvousemestrálního kursu je získání znalostí studentů o základních pojmech a principech existence veřejných financí,

Více

předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu INVESTIČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tématického celku: Dluhové instrumenty a základní charakteristiky metod jejich ohodnocování. Cíl: Záměrem

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Burzy a burzovní operace Název tématického celku: Aktuální tendence ve vývoji burz ve světě Cíl: Charakterizovat současné vývojové tendence

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Burzy a burzovní operace

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Burzy a burzovní operace Metodické listy pro kombinované studium předmětu Burzy a burzovní operace Metodický list č.1. Název tématického celku: Aktuální tendence ve vývoji burz ve světě Cíl: Charakterizovat současné vývojové tendence

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo. Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Kurs,, je určen pro posluchače bakalářského studia na oboru Finance a finanční služby a jeho cílem je poskytnout studentům ucelený soubor poznatků o právní

Více

Mezinárodní finanční trhy

Mezinárodní finanční trhy Úvod Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA jan_vejmelek@kb.cz Investiční bankovnictví Náplň kurzu Úvod do mezinárodních finančních trhů Devizový trh a jeho instrumenty Mezinárodní finanční instituce Teorie mezinárodního

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu INOVACE V BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: TRENDY V OBLASTI ÚČETNÍHO ZOBRAZENÍ BANKOVNÍCH OBCHODŮ Cíl: Vysvětlit současný přístup

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Peníze a úroková míra Cíl tématického celku Peníze: Vysvětlit podstatu a funkce peněz a popsat vývoj peněžního oběhu s

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tematického celku: Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit studenty s podstatou, charakteristickými

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Pojistný trh

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Pojistný trh Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistný trh Název tématického celku 1 : Pojistný trh jako součást finančního trhu. Cíl: Objasnit pojistný trh jako místo, kde se potkává

Více

předmětu "Marketing v pojišťovnictví"

předmětu Marketing v pojišťovnictví Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu "Marketing v pojišťovnictví" Název tématického celku: Co je marketing a marketingový systém řízení a dále plánovací fáze marketingového

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE)

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) A. Kapitálové trhy II. konzultant prof. Musílek 1. Analýza vývoje struktury

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Úvod do problematiky Vysvětlit vývoj právního rámce pro činnost pojišťovacích zprostředkovatelů v České republice

Více

Metodický list pro první a druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Zprostředkovatelé v pojišťovnictví

Metodický list pro první a druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Zprostředkovatelé v pojišťovnictví Metodický list pro první a druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Úvod do problematiky, právní rámec existence a činnosti pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných

Více

N_SSPo Sociální a soukromé pojištění

N_SSPo Sociální a soukromé pojištění pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tematického celku: Metody sociálního zabezpečení Cíl tématického celku: Tento tématický celek je rozdělen do následujících dílčích témat: 1. dílčí

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové. organizace Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Neziskové organizace Název tématického celku: Úvod do problematiky neziskového sektoru Cíl: Cílem první přednášky je představit základní

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Legislativa investičního bankovnictví

Legislativa investičního bankovnictví Legislativa investičního bankovnictví Vymezit investiční bankovnictví není úplně jednoduchou záležitostí. Existuje totiž několik pojetí definice investičního bankovnictví. Obecně lze ale říct, že investiční

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Cíl: Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů

Více

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat:

Tento tématický celek je rozdělen do dále uvedených dílčích témat: Metodické listy pro kombinované studium předmětu Fondy Evropské unie a jejich čerpání Metodický list č.1. Název tématického celku: Ekonomické teorie a historie Cíl: Charakterizovat některé běžné protiklady

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Účetnictví pojišťoven

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Účetnictví pojišťoven Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Účetnictví pojišťoven Název tématického celku: Metodika účetnictví I. Cíl: Získat základní znalosti o účetnictví pojišťoven. V této části

Více

VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2009 o odbornosti osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry své činnosti

VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2009 o odbornosti osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry své činnosti Strana 1864 Sbírka zákonů č. 143 / 2009 143 VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2009 o odbornosti osob, pomocí kterých provádí obchodník s cennými papíry své činnosti Česká národní banka stanoví podle 199 odst.

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků Společnost ATLANTIK finanční trhy, a. s., (dále jen Společnost ) zavedla v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších

Více

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému

Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Finanční trhy Tendence vývoje finančního systému Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků V souvislosti s nabytím účinnosti novely zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZPKT ), kterou byla do českého právního řádu

Více

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1)

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah odborných znalostí I. Společné tematické oblasti potřebných odborných znalostí: a) odborné minimum o finančním trhu 1. finanční trh, jeho definice,

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ/INVESTORŮ (TESLA investiční společnost, a.s.) Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie zákazníků dle MIFID II... 2 2.1 Neprofesionální zákazník... 2 2.2 Profesionální zákazník...

Více

předmětu Penzijní připojištění

předmětu Penzijní připojištění Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Pozice penzijního připojištění jako součásti (českého) penzijního systému Cíl: Objasnit ambice a možnosti doplňkového

Více

SYLABUS MODULU BUSINESS FINANCE

SYLABUS MODULU BUSINESS FINANCE MODULU SYLABUS BUSINESS FINANCE Renáta Nešporková Ostrava 11 1 : Autoři: Vydání: Počet stran: Tisk: Vydala: Sylabus modulu Business Finance Ing. Renáta Nešporková, Ph.D., MBA první, 11 19 Vysoká škola

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Metodický list pro první soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Regionální ekonomika Název tématického celku: Úvod do regionální ekonomie, Teorie lokalizace Cíl: Seznámit posluchače se základními

Více

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného studia Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Úvod do problematiky. 1. Kořeny a teoretické základy moderního sociálního a soukromého pojištění. 2. Metody sociálního a

Více

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty.

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. 2. Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. FINANČNÍ SYSTÉM systém finančních trhů, který umožňuje přemísťovat finanční prostředky od přebytkových subjektů k deficitním subjektům pomocí finančních

Více

KATEGORIZACE KLIENTA A VÝSLEDEK DOTAZNÍKU INVESTORA

KATEGORIZACE KLIENTA A VÝSLEDEK DOTAZNÍKU INVESTORA KATEGORIZACE KLIENTA A VÝSLEDEK DOTAZNÍKU INVESTORA KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ 1. Internetová adresa Banky, na které jsou umístěny veškeré informace poskytované Bankou, na které odkazuje tato Smlouva: http://www.kb.cz.

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tématického celku: Co je to životní pojištění a jeho dělení Cíl: základním cílem tohoto tématického ceku je seznámit posluchače s životním

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Finanční trhy Primární trh Sekundární trh Organizovaný trh Burzovní trh

Finanční trhy Primární trh Sekundární trh Organizovaný trh Burzovní trh Finanční trhy Umožňuje přelévání volných finančních zdrojů. Je neoddělitelnou součástí tržního systému. Na finančním trhu se soustřeďuje nabídka a poptávka peněz a kapitálu Finanční trhy dělíme podle toho,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojistné právo 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Právní základy pojištění a pojišťovnictví Vysvětlit současný právní rámec pro činnost subjektů pojistného trhu

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Finance Finance jsou speciální částí ekonomie zabývající se chováním finančních trhů a oceňováním obchodovaných finančních nástrojů. Členění

Více

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia ------------------------------------------------------------------------------------- Název tematického celku: MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. KLIENT. Cíl:

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010 OCP (ČNB) 31-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Více

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, účinný od 3. 1. 2018, nastavuje přísnější podmínky pro

Více

OBCHODNÍ PRÁVO. Metodický list 1. Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod

OBCHODNÍ PRÁVO. Metodický list 1. Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod Metodický list 1 Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod Cíl: Tematický celek je věnován základním obecným institutům obchodního práva a uvádí k o problematiky právního oboru. Tematický celek

Více

Nemovitostní fondy v roce 2009. www.apogeo.cz 1

Nemovitostní fondy v roce 2009. www.apogeo.cz 1 Nemovitostní fondy v roce 2009 www.apogeo.cz 1 Úvod / ZÁKON 189/2004 Sb., o kolektivním investování, ve znění pozdějších předpisů (zákon č. 337/2005 Sb., zákon č. 57/2006 Sb., zákon č. 70/2006 Sb., zákon

Více

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 Zkouškové termíny ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127 1 Vymezení cenných papírů (CP) CP jsou v zákoně vymezeny výčtem: Akcie, zatímní listy, poukázky na

Více

Základy veřejných financí

Základy veřejných financí Základy veřejných financí Vyučující: Ing. Miroslav Červenka, Ing. Jan Mertl, Ph.D. Typ studijního předmětu: povinný Doporučený roč./sem.: 1/2 Rozsah studijního předmětu: PS: 2/-/- KS: 8 Způsob zakončení:

Více

Kategorizace zákazníků podle směrnice MiFID

Kategorizace zákazníků podle směrnice MiFID Kategorizace zákazníků podle směrnice MiFID Obsah 1. Úvodní ustanovení... 1 2. Kategorie zákazníků... 1 2.1 Neprofesionální zákazník... 1 2.2 Profesionální zákazník... 2 2.3 Způsobilá protistrana... 3

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví pojišťoven Anotace předmětu Obsahem výuky je výklad základní problematiky účtování pojišťoven, které zaujímají významné místo na českém finančním

Více

Finanční trhy. Finanční trhy

Finanční trhy. Finanční trhy Finanční trhy Finanční trhy Finanční trh Trh (obecně) je místo, kde se střetává nabídka statků, služeb a finančních prostředků s poptávkou po statcích, službách a finančních prostředcích. Jde o proces

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Česká národní banka OCP (ČNB) 31-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Datový soubor: DOCOS31.02.00 Sestavil: jmeno osoby Telefon: telefon Podpis oprávněné osoby: Komentář: Banka:

Více

uveřejněny na internetových stránkách této pobočky v samostatném dokumentu.

uveřejněny na internetových stránkách této pobočky v samostatném dokumentu. Úvod Společnost UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., člen bankovní skupiny UniCredit, se sídlem Praha 4 - Michle, Želetavská 1525/1, PSČ 140 92, IČ 64948242, zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodický list č.1. Název tématického celku: Orgány a instituce ES, jejich postavení,úloha a význam pro finanční sféru členských

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Výkaz: OCP (ČNB) 31-4 Datový soubor: DOCOS31 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Část 1: Přehled obchodů pro zákazníky dle sektorů Datová oblast: DOCO3_11 CP

Více

předmětu ZÁKONNÉ POJIŠTĚNÍ

předmětu ZÁKONNÉ POJIŠTĚNÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tematického celku: Zákonné pojištění úvod do problematiky Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače se

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Výkaz: OCP (ČNB) 31-4 Datový soubor: DOCOS31 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Část 1: Přehled obchodů pro zákazníky dle sektorů Datová oblast: DOCO3_11 CP

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Česká národní banka OCP (ČNB) 3-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Datový soubor: DOCOS3.02.00 Sestavil: odd. Externích výkazů Telefon: Podpis oprávněné osoby: Komentář: Banka:

Více

[1m] [DOCO30_11.03.00] Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah. Nákup Prodej. Objem obchodů s inv. nástroji za sledované období

[1m] [DOCO30_11.03.00] Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah. Nákup Prodej. Objem obchodů s inv. nástroji za sledované období [1m] [DOCO30_11.03.00] Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah Nákup Prodej Objem obchodů s inv. nástroji za sledované období 1 2 Zákazníci celkem 1 49158717 46596447 Banka 2 34323419 35567005 Pojišťovna

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 2 Název tematického celku: Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit studenty s podstatou, charakteristickými

Více

POPIS ČÍSELNÍKU. Investiční nástroje a podkladová aktiva

POPIS ČÍSELNÍKU. Investiční nástroje a podkladová aktiva : 03 POPIS ČÍSELNÍKU : Výčet položek číselníku: Investiční nástroje a podkladová aktiva položky Investiční CP bez zatímního listu Viz položka 04 bez zatímního listu. Rozlišení investičních nástrojů ve

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie zákazníků dle směrnice MIFID... 2 2.1 Neprofesionální zákazník... 2 2.2 Profesionální zákazník... 2 2.3 Způsobilá protistrana... 3 3.

Více

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Trh peněz Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Bankovní sektor základní funkcí finančních trhů je zprostředkování přesunu prostředků od těch,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomika a řízení pojišťoven 2

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomika a řízení pojišťoven 2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Vnitřní řídící a kontrolní systém pojišťovny. Cíl: Vysvětlit možnosti využití vnitřního řídícího a kontrolního

Více

Kategorizace zákazníků

Kategorizace zákazníků Kategorizace zákazníků Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie zákazníků dle směrnice MIFID... 2 2.1 Neprofesionální zákazník... 2 2.2 Profesionální zákazník... 2 2.3 Způsobilá protistrana... 3 3.

Více

Finanční trhy Kolektivní investování

Finanční trhy Kolektivní investování Finanční trhy Kolektivní investování Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013 Kolektivní

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodický list č. 1 Zakončení předmětu: zápočet Vítáme Vás v kursu Účetní systémy 1 a přejeme Vám hodně radosti a uspokojení ze získávání

Více

Raiffeisen fond dluhopisových příležitostí, otevřený podílový fond, Raiffeisen investiční společnost a.s.

Raiffeisen fond dluhopisových příležitostí, otevřený podílový fond, Raiffeisen investiční společnost a.s. Pololetní zpráva k 30. 6. 2013 Raiffeisen fond dluhopisových příležitostí, otevřený podílový fond, Raiffeisen investiční společnost a.s. 1 Název podílového fondu a identifikační označení podle mezinárodního

Více

'Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

'Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Česká národní banka OCP (ČNB) 31-04 'Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Datový soubor: DOCOS31.04.00 Sestavil: P. Gross Telefon: 221 191 286 Podpis oprávněné osoby: Komentář:

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

Komerční bankovnictví v České republice

Komerční bankovnictví v České republice Vysoká škola ekonomická v Praze Komerční bankovnictví v České republice Stanislava Půlpánová 2007 Obsah Obsah Uvod 9 1. Finanční systém 11 1.1 Banky jako součást FSI 11 1.2 Regulace finančního systému

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Stránka 1 z 5 Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb

Více

INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI

INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI INFORMACE O ZÁKAZNICKÝCH KATEGORIÍCH A MOŽNOSTECH PŘESTUPU MEZI TĚMITO KATEGORIEMI Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. Obsah: 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 2 PŘEHLED POUŽITÝCH POJMŮ A ZKRATEK...

Více

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Příloha k Rámcové politice Ministerstva financí pro oblast finančního trhu Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Realizace konkrétních opatření v rámci hlavních témat definovaných v části IV Rámcové

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného NMgr. studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného NMgr. studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného NMgr. studia Název tématického celku: Východiska marketingu v pojišťovnictví, jeho obsah a smysl Cíl: Objasnit podmínky, za kterých je možné na finančním

Více

uveřejněny na internetových stránkách této pobočky v samostatném dokumentu.

uveřejněny na internetových stránkách této pobočky v samostatném dokumentu. Úvod Společnost UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., člen bankovní skupiny UniCredit, se sídlem Praha 4 - Michle, Želetavská 1525/1, PSČ 140 92, IČ 64948242, zapsaná v obchodním rejstříku

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o. p. s. Seznámíme se i s jednotlivými fázemi auditu od jeho plánování k závěrečnému hodnocení.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o. p. s. Seznámíme se i s jednotlivými fázemi auditu od jeho plánování k závěrečnému hodnocení. 1 Anotace předmětu Kontrola a audit v pojišťovnách Předmět spočívá ve výkladu pojetí,vzniku a definice kontroly, externího a interního auditu. Dále je zaměřen na právní úpravu a odpovědnost auditora, chování

Více

Strukturované investiční instrumenty

Strukturované investiční instrumenty Ing. Martin Širůček, Ph.D. Strukturované investiční instrumenty Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com strana 2 Základní charakteristika finanční investiční instrumenty slučující

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu. Zdravotní pojištění Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Zdravotní pojištění Název tématického celku: Úvod do systému zdravotního pojištění a přehled právních předpisů Cíl: Seznámit posluchače

Více

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje.

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje. Strana 7829 468 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2013, kterou se mění vyhláška č. 501/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování..

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování.. Obsah Úvodem.................................................. 15 KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie.................... 17 1 Předmět a základní pojmy národohospodářské

Více

Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 2016,

Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 2016, III. Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 243/2013 Sb., o investování investičních fondů a o technikách k jejich obhospodařování, ve znění nařízení vlády č. 11/2014 Sb. Vláda

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ Obsah:. Úvodní ustanovení... 2 2. Kategorie zákazníků dle MIFID II... 2 2. Neprofesionální zákazník... 2 2.2 Profesionální zákazník... 2 2.3 Způsobilá protistrana... 3 3. Přestupy

Více