Rakousko i Nový Zéland jsou výzvou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rakousko i Nový Zéland jsou výzvou"

Transkript

1 Z obsahu ísla str. 02 S jakými doklady cestovat str. 03 Jubilant Josef Kábrt str. 06 Rozhovor s Ladislavem Lysickým str. 08 Nové knihy v Mstské knihovn str. 09 Pehlídky loutkových her Rolnika str. 10 Z kroniky Sychrova str. 11 Sportovní informace str. 14 Zajímavosti ze Sokola Rakousko i Nový Zéland jsou výzvou Msto Úpice spolu s regionem Jestebí hory již nkolikrát bylo centrem svtové nebo evropské atletiky. Byly zde vrcholné akce, které zstaly v mysli jak organizátor, tak hlavn úastník. Ped dvma lety jsme byli vyzváni EAA, zda bychom nekandidovali na poadatele na ME v bhu do vrchu Naše poadatelská skupina dlouho zvažovala, zda ješt jednou vzít takový úkol na sebe. Vždy jsme si ekli, že už toho vrcholového na jednu generaci bylo dost. Ale peci jsme a k našemu pekvapení úspšn kandidovali: Výsledek je Vám vtšinou znám. Týden ped MS se bžel závod do vrchu. Nejvtší pekvapení bylo, když jsme oteveli dvee do sportovního obchodu ve Wellingtonu, kde byla prezentace a vedoucí prodejny nás pekvapil: Ahoj eši, já Vás znám jako organizátory MS v Malých Svatoovicích. Jeli jsme k Vám z Prahy z letišt, v Trutnov bylo výborné pivo a závod u Vás byl úpln nejlepší. Reprezentoval jsem NZ a byl jsem 41. Na estném míst v obchod visel plakát s fotkami a startovním íslem z Malých Svatoovic. To vše jsme neekali. Vlastní závod probíhal za podmínek, že bys psa nevyhnal. Lilo, po silnici tekly potoky vody, vichr a velká zima. Bál jsem se, že jako pomalejší závodník se nkde ztratím. K mé radosti na každé kižovatce stály skupiny poadatel, po trati fandící lidé. Urit jim bylo v tom poasí h než nám, ale všechny do posledního nás pozdravovali. Mistrovství svta mlo jednoduchou organizaci, ale vše bylo bez chyb. Profi tým, který pipravoval závod se mohl opít o 300 dobrovolník, kteí byli píjemní a dokázali vám ve všem pomoci. Závodní tra lemovaly tisíce lidí (Wellington má obyvatel), atmosféra byla super, ale mohu bez uzardní íct, že srovnatelná s Malými Svatoovicemi Tyto letošní vrcholové akce byly perfektní, a i když každá jiná, byly pro m, celý organizaní výbor, ale i pro Úpici, Malé Svatoovice, Trutnov a celý region Jestebí hory výzvou. Výzvou, abychom pekonali atmosféru MS Vždy už dnes pevzal patronát nad akcí pedseda vlády p. Paroubek, eurokomisa p. Špidla, pedseda AS p. Pilný, v estném pedsednictvu jsou takové osobnosti jako paní Zátopková, Kratochvílová a Paul. ME je i výzvou pro úpické závodníky. Vždy Pavla Matyášová má bronzovou medaili jak z ME, tak i z MS. O pípravách a novinkách Vás budeme prbžn informovat. Karel Šklíba MISTROVSTVÍ EVROPY V BHU DO VRCHU BUDE V ÚPICI A MALÝCH SVATOOVICÍCH.

2 V ervnu jsme pi ME v Heiligenblutu pebírali poadatelskou vlajku. Odjíždli jsme s pocity, že jsme zažili nejkrásnjší a nejbohatší ME v historii. Krásné alpské velehory, úast celé vesnice zapojené do organizace, hotely ovšené hvzdikami, sportovní hala celkový výsledek jen vylepšila. V tom asi Rakušáky nepedbhneme. ekli jsme si, že to musí být ním jiným. V záí jsme mli to štstí a zúastnili jsme se Mistrovství svta v bhu do vrchu na Novém Zélandu. Nikdy jsem si nemyslel, že se na Zéland dostanu a ješt, že tam budu muset závodit. 29. zasedání Zastupitelstva Msta Úpice Usnesení z 29. zasedání Zastupitelstva Msta Úpice konaného dne 15. záí 2005 najdete na internetových stránkách na Úední desce Mstského úadu, pípadn si ho mžete vyžádat u tajemníka MÚ Josefa Cabadaje. Na programu jednání byly mimo jiné tyto body: Zastupitelstvo msta schvaluje: 05/26/161- Prodej p.p..1762/2 v k.ú. Rade o výme 359 m 2 manželm Rusovým (.j. M/Š- 196/05) za cenu K. 05/29/187- Zrušení pedkupního práva na dm.p. 269 v k.ú. Úpice vetn st. p.. 318, st.p.. 341/5 a ideální ¼ st.p.. 341/1. 05/29/188- Revokaci usnesení.05/24/142 - Prodej st.p v k.ú. Úpice vlastníkovi stavby na této parcele, a to p. Sicilské, bytem Trutnov za cenu 2.000,- K. 05/29/190- Zámr prodeje domu.p. 35 vetn st.p..130 v k.ú. Úpice za celkovou cenu 1, ,- K s tím, že prodej bude pednostn nabídnut stávajícím nájemníkm do spoluvlastnictví (cena 1 m 2 nebytových prostor bude ve výši dvojnásobku ceny za 1 m 2 bytových prostor). V pípad, že stávající nájemníci neprojeví o odkoupení do spoluvlastnictví zájem, bude dm nabízen k prodeji veejnou nabídkou za minimální cenu 1, ,- K. 05/29/191- Zámr prodeje domu.p.545 v. st.p..541/1 a p.p..1477/6 v k.ú. Úpice za celkovou cenu ,- K s tím, že prodej bude pednostn nabídnut stávajícím nájemníkm do spoluvlastnictví. V pípad, že stávající nájemníci neprojeví o odkoupení do spoluvlastnictví zájem, bude dm nabízen k prodeji veejnou nabídkou za minimální cenu ,- K. 05/28/180- Prodej p.p /8 o výme 866 m 2, p.p o výme 546 m 2 a st.p /1 o výme 66 m 2, vše v k.ú. Úpice firm FABL (.j. M/Š-288/05) za cenu ,- K. Nejprve bude uzavena smlouva o smlouv budoucí kupní, po zahájení výstavby objektu k podnikatelským úelm a pedložení kupní smlouvy s vlastníkem stávajícího objektu na st.p /1 bude uzavena kupní smlouva. 05/29/192- Zachování pískovišt u dom až 1008 za pedpokladu uzavení smlouvy o zajištní hygienických pedpis provozu s odpovdným zástupcem žadatel. 05/29/193- Prominutí jednoho msíního nájemného nájemníkm v dom.p. 296 ul. Regnerova a to s ohledem na ztížené podmínky bydlení v dob rekonstrukce. Zastupitelstvo msta neschvaluje: Píspvek KT Bohuslavice n.úpou na první roník letního srazu turist KHK.

3 Zastupitelstvo msta bere na vdomí: Výsledky jednání p. Mgr. Kalouska se stžovateli na hluk vyvolávaný provozem Skateparku a zárove návrhy provozovatel tohoto zaízení. Souhlasí se zveejnním zámru pronájmu pozemku o.s. SKATE-BMX PARK Úpice, sídlem Tyršova 855 (.j. M/Š-449/05) k uvedenému úelu za pedpokladu splnní zákonných podmínek provozu. Souhlasí s objednáním mení hluku a tomuto mení zajistí provozovatelé simulaci obvyklého režimu. Pozemek p.p.1253/22 v k.ú. Úpice se pronajímá v kompenzaci za údržbu uvedeného pozemku provozovatelem. 31. veejné zasedání ZM Úpice se uskutení ve tvrtek 10. listopadu 2005 v Mstském sále od 15 hodin. Program jednání: 1) Návrh rozpotu msta na rok ) Zimní operaní plán údržby místních komunikací 3) Majetkové záležitosti 4) Rzné S jakými doklady lze cestovat v rámci EU od ? Pro cestování v rámci Evropské unie od lze použít všechny cestovní pasy eské republiky, pokud jim neskonila doba platnosti. Doba platnosti cestovního pasu je vyznaena na jeho datové stránce. Pro cestování v rámci EU od lze použít pouze obanské prkazy eské republiky se strojov itelnými údaji (zelená karta), kterým neskonila doba jejich platnosti a které nemají ustižený roh. Doba platnosti obanského prkazu je vyznaena na titulní stran v dolní ásti datových položek. Z uvedeného vyplývá, že od již nelze k cestám používat obanské prkazy typu identifikaní karty bez strojov itelných údaj (ržová karta). UPOZORNNÍ Jana Srnová, matrikáka Poliklinika Úpice oznamuje obanm, že od 1. listopadu 2005 bude v provozu nová telefonní ústedna s provolbou koncového úastníka. Všichni lékai budou mít svá nová ísla. Ta budou oznámena po jejich zavedení. Veejnosti to oznámíme formou leták na veejných místech, v Krkonošských novinách, na www stránkách msta. V novém telefonním seznamu budou všichni lékai uvedeni pod Poliklinikou Úpice. Ing.Ott Ladislav Dtské hišt na "Blahovce"

4 Za pomoci Msta Úpice a pedevším Vznice Odolov bylo na dvorku ZŠ Bí apk vybudováno pro nejmenší dti nové devné dtské hišt. Je tvoeno velkým pískovištm, lavikami, devnými formulemi a nejvtší atrakcí je tyi metry dlouhá skluzavka. Martin Zakouil Jubilant Josef Kábrt V ervenci letošního roku slavil významné životní jubileum dlouholetý pedagog a výtvarník Josef Kábrt. Havlovicky rodák v r ukonil studium gymnázia, po dálkovém studiu pedagogického oboru promoval v r Uitelské povolání vykonával v Havlovicích, Maršov, Trutnov, Lamperticích, Rtyni v Podkrkonoší a mnozí spoluobané J. Kábrta pamatují na úpických školách. Posledním psobištm byla Základní škola Bratí apk, v dchodovém vku asto na školách vypomáhal. Navrhoval a realizoval scénografii divadelních pedstavení. V záí 2005 se v úpickém muzeu pedstavil s celoživotní výtvarnou tvorbou. Portréty, krajiny, zátiší a zvládnutí mnoha výtvarných technik je doménou Josefa Kábrta. Do dalších let pejeme pevné zdraví, výtvarný elán a stálý životní optimismus. Kulturní komise pi MÚ v Úpici a M. Strachotová OZNÁMENÍ UROLOGICKÁ AMBULANCE MUDr. Rostislava Malicha, 3. kvtna 611, Úpice bude od uzavena. Klientm je k dispozici urologická ambulance v Trutnov a Dvoe Králové nad Labem. UROLOGICKÁ AMBULANCE Masarykova poliklinika, Palackého 201, Trutnov MUDr. Rostislav Malich telefon Ambulantní doba: Pondlí 7:00 12:00 hod Úterý 7:00 13:00 hod Steda 7:00 13:00 hod 14:00 17:00 hod pouze na objednání tvrtek 15:00 17:00 hod pouze na objednání Pátek 7:00 13:00 hod 14:00 17:00 hod pouze na objednání

5 UROLOGICKÁ AMBULANCE Dvr Králové nad Labem, Pemyslova 1890 MUDr. Rostislav Malich telefon Ambulantní doba: Pondlí 13:00 16:00 hod 16:00 18:00 hod pouze na objednání tvrtek 8:00 12:00 hod 13:00 15:00 hod 15:00 17:00 hod pouze na objednání Oznámení V bývalé zubní ordinaci MUDr. Sojky je od 3. íjna 2005 opt zahájen provoz. Objednání na tel..: Jak to chodí u Kazd? Základem všeho je pro nás nákup perfektní erstvé suroviny. Proto nám tyikrát týdn dováží erstvé maso vybraní dodavatelé. Spolupracujeme s dodavateli, kteí jsou schváleni pro produkci v zemích EU, jsou pod stálou veterinární kontrolou a je u nich výborná kvalita opracování masa z kontrolovaných chov. Vzorky z nakoupeného masa dáváme na laboratorní rozbory do akreditovaných veterinárních zaízení v Náchod a v Hradci Králové. V naší výrob masných výrobk pracují odborn vyškolení zamstnanci pod vedením technologa a mistra masné výroby. Nakoupené maso se vykostí, upraví pro prodejnu, do výroby, a je stále v chlazených prostorech nebo mrazírenských. Pro výrobu se co nejrychleji zpracovává erstvé a solené, tepeln se opracovává na jednotlivé druhy výrobk. V naší firemní prodejn najdete vždy erstvé a kvalitn opracované maso. Z hovzího masa pro Vás nakupujeme maso z mladých býk, dále si na prodejn mžete zakoupit vepové a telecí maso, nkdy máme pro Vás pipravenou i zvinu. Na prodejn najdete naše výrobky, do kterých se nepidává mouka - neobsahují lepek (krom vinných klobás a jaternic a peené sekané). Mleté maso meleme pímo ped zákazníky, tak ho mají vždy erstvé. Kostní odpad dvakrát týdn odváží Asanace Žichlínek. Naše produkce je pod stálým dohledem veterinární služby Trutnov, jak vlastních výrobk tak dodržování hygienickosanitaních pedpis. Specializujeme se na trvanlivé fermentované tepeln neopracované masné výrobky a další speciality, které jsou nejnáronjší práv na kvalitu vstupní suroviny. Naše výrobky si získaly oblibu, mimo naši prodejnu je dodáváme i do obchod PENNY MARKET a TESCO, aby potšily svojí kvalitou a chutí nároné zákazníky. My, ezníci bereme svoji práci jako poslání, a proto je pro nás nejdležitjší zdraví a spokojenost Vás, zákazník. Preferujeme osobní pístup a snažíme se vyhovt Vašim páním. Nakonec, pij te se k nám podívat, ochutnejte a nakupte si, urit budete spokojeni. Na www masokazda.cz umístno z popudu vedení firmy Maso Kazda Úpice dne 3.íjna 2005, jako reakce na reportáž TV NOVA, ohledn nekalých praktik s masem ve firmách Ahold R a Julius Mainl. Firma Maso Kazda Úpice se jednoznan od takovýchto praktik distancuje a jako producent nemalého množství masných výrobk vi takovýmto praktikám

6 projevuje nesouhlas. Maso Kazda Úpice Narozené dti Adam Špringer Nela Špringerová Jana Srnová, matrikáka Tlocvina ZŠ Bratí apk školní rok 2005/2006 sál PO velký SK SPARTA malý TJ SOKOL ÚPICE TJ SOKOL ÚPICE AEROBIC Bartoníková ÚT velký NOHEJBAL Šnajdr TJ Sparta tenis SK SPARTA malý SK SPARTA TJ SOKOL ÚPICE Stach kopaná ST velký SK SPARTA TJ Sparta sport SK SPARTA TJ Sparta basketbal malý TJ Sparta sport Powerjóga Ondrášková T velký SK SPARTA TJ SOKOL ÚPICE TJ Sparta - tenis

7 malý HASII TJ SOKOL ÚPICE PÁ velký SK SPARTA TJ SOKOL ÚPICE SK SPARTA malý florbal zájm. kr. Svaz dia SK SPARTA HRPA - kopaná "apci" a Zátopek Poátkem íjna probhly v rámci úpického okrsku 2 tradiní závody Zátopkova štafeta (pro žáky II. stupn) a Zátopkova " 5 " (pro žáky I. stupn). Zátopkova štafeta (tradin poádaná ZŠ Úpice Lány) má od loského roku nový "pláš", kdy se pešlo z maratónské délky na 10 km. Tím se závod zrychlil a výrazn zatraktivnil. Letošním vítzem se trochu pekvapiv stala ZŠ Bí apk Úpice ped loským vítzem ZŠ a ZUŠ Rtyn v Podkrkonoší. Naopak v závod Zátopkova " 5 " je ZŠ Bratí apk Úpice pravidelným a vlastn jediným vítzem v celé historii tohoto závodu. Ani v letošním roce nedošlo k njakému pekvapení a "Blahovka" si odvezla z Malých Svatoovic, kde se závod pravideln koná, již 9. vítzství v ad. Martin Zakouil editel ZŠ Bí apk Úpice

8 V Ý S L E D K Y II. RONÍKU POHÁRU EMILA ZÁTOPKA (bžecká štafeta 40 x 250 m) okrsek Úpice 1. ZŠ BRATÍ APK ÚPICE 2. ZŠ A ZUŠ RTYN V PODKRKONOŠÍ 3. GYMNÁZIUM A SOŠ ÚPICE 4. ZŠ ÚPICE-LÁNY 27:59,2 28:27,9 29:27,4 29:31,9 5. ZŠ MALÉ SVATOOVICE 29:47,2 Mgr. Petr Kalousek DEN ZDRAVÍ na Lánech pro žáky i jejich rodie

9 RODINA A ZDRAVÍ dv podstatná jména, která se skloovala v úterý na naší škole ve všech pádech. Celé dopoledne byla škola plna odborník, kteí s dtmi na toto téma diskutovali. Žáci z prvního stupn navštvovali rzná stanovišt, kde se nauili napíklad cviit s overbaly, provili si svou kondiku, nebo ošetovali spolužákovi zranní. Pro druhý stupe byly pipraveny odborné pednášky na téma zdravý životní styl, prevence návykových látek, lovk HIV pozitivní a AIDS. Nezapomnlo se ani na dosplé zamstnance. Zde, hlavn pro ženy, fungoval koutek prevence nádorových onemocnní. Krátkou, ale výstižnou pednášku s touto tématikou absolvovala i dvata z 8. a 9. tídy. Nesmíme zapomenout na soutž o nejlépe vyzdobenou tídu. Porotci se stali naši hosté. Protože se dti i uitelé velmi snažili, nebyl to snadný úkol. Pi prohlídce tíd narazili na zeleninové saláty, upeenou bábovku a další pekvapení. Vítz mohl být však jen jeden. Na prvním stupni zvítzila tída 3. A, na druhém 9. A. Chceme tímto velice podkovat pracovnicím Zdravotního ústavu v Trutnov paní Dvoákové a Tatarové a dalším zúastnným, a už z Trutnova, Hradce Králové, Jarome i Rychnova nad Knžnou. Nakonec, i my se mžeme pochlubit tím, že se všem v naší škole líbilo. Astronomické informace listopad 2005 Mgr. Iveta Jiíková Slunce vstupuje 22. listopadu v 6 hod. 14 min. do znamení Stelce. Msíc je v novu, v první tvrti, v úplku, v poslední tvrti. 5. listopadu veer prochází na obloze kolem planety Venuše, v noci ze 14. na poblíž Marsu ráno se promítá nedaleko planety Saturn a hvzdokupy M 44 Jesliky v souhvzdí Raka, poblíž Jupiteru. Pízemí (tedy okamžik, kdy je Msíc v nejmenší vzdálenosti od Zem) nastává 10. listopadu, odzemí (Msíc je nejdál od Zem) 23. listopadu. Planety viditelné okem: Merkur se objevuje koncem listopadu ráno za svítání nízko nad jihovýchodním obzorem, promítá se do souhvzdí Vah. Veernice -Venuše záí veer nízko nad jihojihozápadem ve Stelci, Mars je nad obzorem celou noc, prochází souhvzdím Berana. Nízko na ranní obloze záí nejvtší planeta slunení soustavy, Jupiter (Panna). Saturn vychází pozd veer a je pozorovatelný po vtšinu noci. Najdeme ho v souhvzdí Raka nedaleko hvzdokupy Jesliky. Zajímavé úkazy: 17. listopadu veer nastává maximum známého meteorického roje Leonid. Hvzdárna v Úpici je v listopadu pro veejnost otevena ve stedu a v pátek od 18 do 20 hodin, program spojený s výkladem a pozorováním noní oblohy zaíná v 18 hodin. Víkendová pozorování Slunce a prohlídky hvzdárny vetn meteorologické stanice probíhají v sobotu (10 12 h) a v nedli (13 15 h), hromadné návštvy mohou hvzdárnu navštívit kdykoliv po pedchozím objednání. Pozorování objekt na obloze je možné uskutenit jen za jasného poasí, v pípad zatažené oblohy je pro návštvníky pipraven náhradní program spojený s velkoplošnou videoprojekcí a besedou o vesmíru. Informace o dalších akcích hvzdárny jsou k dispozici na nástnce hvzdárny a také na

10 plakátech. Jií Kordulák, Hvzdárna v Úpici Úpití hvzdái na mezinárodní konferenci Ve dnech 11. až 16. záí tohoto roku se konala v univerzitním msteku Leuven, nacházejícím se nedaleko belgického Bruselu, konference Dynamické Slunce: výzva teorii i pozorováním, kterou poádaly pední svtové organizace zabývající se výzkumem Slunce. Sešlo se zde asi 200 sluneních fyzik z celého svta, a nechybli zde ani hvzdái z úpické hvzdárny. Ti zde prezentovali výsledky svých posledních výzkum magnetického pole Slunce a jeho zmn bhem cyklu slunení aktivity. Tyto výzkumy, ešené ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV R v Ondejov, nemají pouze teoretický význam, ale pomáhají objasovat mechanismy slunení aktivity a získat další údaje pro pesnjší prognózu jejího vývoje a vlivu na lovka. Ve své práci úpití sluníkái využívají nejen svých vlastních kvalitních pozorování úplných zatmní Slunce a pravidelné patroly slunení aktivity bhem roku, ale i dat poízených kosmickými družicemi urenými práv k pozorování Slunce. Velmi úspšná je spolupráce s vdci z týmu družice SOHO, která je spoleným projektem NASA a ESA. Bhem konference se rozproudila debata nad prezentovaným referátem, vedoucí k další spolupráci s tímto týmem. Souástí konference byla i návštva Belgické královské observatoe, kde práv sídlí nkteí lenové týmu družice SOHO a která hraje dležitou roli ve výzkumu Slunce. Marcel Blík Pelety ínské kosmické lodi Šen-ou 6 je možné pozorovat i z naší republiky. Za svítání mezi 6 h 11 m a 6 h 17 m SEL byla z úpické hvzdárny pozorovatelná nízko nad jižním

11 obzorem, jak se pohybuje ze souhvzdí Eridanu pes Velkého psa do Hydry a Poháru nejvýš asi 16 stup nad horizontem. Lo obíhá po dráze se sklonem 42.4 stupn a proto nevystoupí nad náš horizont výš. Na snímku je zachycena ve chvíli, kdy se promítala jen asi pl stupn severn od kulové hvzdokupy M 79 v souhvzdí Zajíce. Snímek je mozaikou ze tí 60 s expozic poízených CCD kamerou a 0.3-m dalekohledem. Text a foto: Libor Vyskoil

12

13 HOVORY S Rozhovor s LADISLAVEM LYSICKÝM, duchovním otcem folkového festivalu Úpická žebraka, šesta tiletým frontmanem kapely Silmaril, hudebním skladatelem i autorem úžasných text Ladislav Lysický: Pedesílám - pokud se vbec mžu nazvat duchovním otcem Žebraky, pak se také nesmí zapomenout na duchovní matku, kterou je bezesporu Jindra Bureš, s nímž jsme tuto aktivitu rozjeli, a duchovní nejbližší píbuzenstvo, kterým je Jitka Jiránková, bez níž by to celé asi vbec nefungovalo. Kolem Žebraky se pohybuje mnoho dalších lidí, jimž dkujeme za pomoc a podporu. Úpické noviny: Básník Jií Žáek napsal, že nkdo žije kopretinou, nkdo je zas na rže U nás ve mst nkdo žije sportem a nkdo je zas na folk Kdo pivedl Vás k folku, pane Lysický? LL: Každý máme svj píbh. Mj se odehrává ve svt hudby už od dtství. Myslím, že by to vydalo na stedn tlustou knihu. Ale nejvíce za to asi mže táta, jeho cancák a jeho zpvník. Pivedl m na tramping a k tomu patí ohe, kytara a už to jede. ÚN: Pibližte nám, co je podle Vás folk? LL: To je fakt tžké. Setkal jsem se s názory hodn vyhrannými, které rozdlovaly žánry do škatulek i s názory, že na tom nezáleží, že se všechny žánry tak jako tak ovlivují. To je i mj názor. Za sebe bych jednoduše ekl, že folk je lidová hudba a provedení i obsah je tím pádem závislé na oblasti, kde se provádí. Hudební styl folk, takový, jak je v souasnosti prezentován, vznikl v Americe, kde tradice nemá tak hluboké koeny jako napíklad v Evrop. Jim k lidové tvoivosti staila kytara, foukaka a syrové texty písniek o obyejném život. Folk je anglicky národ, lidový, lidé... Je to styl hudebního i taneního projevu založeného na národní lidové tradici. My eši máme folklor, lidové tance, lidové písn, kroje, zvyky, svátky. Folk je prost jednoduchá píse, kde se zpívá o lidech, jejich životech, trápení, radostech. U nás je tento styl hodn spjat také s trampingem. I když to není ten ryzí folk. Bob Hurikán, Wabi Ryvola, Duo ervánek, Gusta Špaek, Kapitán Kid, V souasnosti je u nás moc a moc kapel a protagonist folku. Za všechny jmenuju Karla Plíhala, Jaroslava Hutku, Vlastu Redla, Pavla Žalmana Lohonku, Hop Trop, Kamelot, Pavlínu Jíšovou, Jana Buriana, Slávka Janouška, Pavla Dobeše, Jarka Nohavicu, Wabi Daka, Jana Nedvda atd. atd. Zlidovlé písniky jako Stánky, Rosa na kolejích, Zachrate kon, Až zítra ráno v pt, Jarmila, Ti kíže jsou vtšinou od stále žijících a hudbu provozujících autor.

14 O folku by se dalo hovoit stejn dlouho jako o jiných žánrech a možná ješt déle. Každopádn je tato hudba, a už pochází odkudkoli a vyvinula se z ehokoli, jedním z pilí naší lidové kultury a aniž si to uvdomujeme souást našich život. A tak jako m ovlivnila i mnoho jiných. ÚN: Je tedy folk uren pro všechny? LL: Z názvu by se to tak mohlo chápat folk=lidový. Ale každý si vybírá sám, co se mu líbí. ÚN: Ve he na kytaru jste samouk, nebo žák úpické Základní umlecké školy? LL: Obojí. Ti a pl roku jsem chodil na koncertní kytaru k panu Kolbertovi. Te lituju, že jsem nevydržel déle. Sám na kytaru hraju asi od osmi let. Nejvíc mi daly zkušenosti z kapely Obzor a Silmaril. ÚN: Naped byl ale trutnovský Obzor, jak jsem se doetl na Vašich webových stránkách. Pibližte nám toto období. LL: Do Obzoru jsem pišel na inzerát. Ped jedenácti lety. Jezdili jsme po trampských festivalech a soutžích. Byli jsme známí mezi trampy. Obzvláš na festivalu v Horním Jelení. Bylo to moc krásné období. Poznal jsem v kapele i mimo ní moc zajímavých lidí. Hodn jsem se nauil. Jednou jsme hráli v OVS (Osada vycházejícího slunce) u Hradce Králové. To je chatová (neti etová) osada, kde mají chalupy Wabi Dank, Pavel Dobeš a chlapi z Lokálky. Bylo to moje asi tvrté vystoupení. Dohráli jsme a když jsme se sbírali z pódia, pišel jako by se nechumelilo Jarek Nohavica a zahrál mimo program. To by se dnes asi stát už nemohlo. Hráli jsme na stejných akcích jako Rangers, Žalman a spol., Poutníci, Pavel Dobeš. To byla fakt jízda )). ÚN: V roce 2000 jste založil již zmiované vlastní seskupení Silmaril. Jak k tomu došlo? Jak jste se potkali s Davidem Zahradníkem?

15 LL: Za tu dobu, co jsem hrál s Obzorem, jsem si nasbíral dost vlastních text i hotových skladeb do šuplíku a chtl jsem je zkusit hrát s kapelou. Ale do Obzoru se nehodily. Chtl jsem hrát nco trochu jiného. Oslovil jsem tedy Davida, kterého jsem znal z country klubu Bonanza, kam jsme si obas chodili zabékat. Nacviili jsme pár vcí a postupn jsme pidávali. Za tch šest let se s námi staili vystídat ti muzikanti.te jsme zstali dva. ÚN: Pišly první úspchy Kterých si ceníte nejvíce? LL: Úast na Zahrad v Námšti, což je u nás nejvtší festival. Na pardubickém Slunovratu, na který jsme jezdili v patnácti vandrem, když byl ješt ve Svojšicích. Tenkrát m ani nenapadlo, že si tam jednou zahrajeme. Ale i další festiválky: Nota ve Rtyni, Hradecká Hudlovaka nebo Trutnovská Westa to jsou pojmy. A my tam hráli ÚN: ím se necháváte inspirovat pi psaní svých písní? LL: Citové hnutí, legrace nebo nco, o co se chci s ostatníma podlit. Nco, o em si myslím, že by nad tím mli lidi pemýšlet aspo chvilku. Nkolik písniek je inspirováno i knížkou Pán prsten. Moje texty jsou vtšinou k zadumání, což je pro dnešního posluchae dost nevdné. Lidi se chtjí spíš bavit. ÚN: Ve svém repertoáru máte i dva cizojazyné texty. Slovenský a anglický. Co Vás vedlo k tomu napsat píse v jiném než mateském jazyce? LL: Na tu slovenskou m myslím pivedlo to, že jsem byl v Tatrách a hory mi uarovaly. Pedstavil jsem si starýho bau na samot u salaše. Tak jsem se tam v pedstavách vydal a navštívil jsem bau písnikou. Když jsem docházel na jazykovku Labyrint, používali jsme rzné anglické lánky a jeden byl o kyselém dešti. Dal jsem tomu melodii a rytmus, a tak vznikla ta anglická. Písn vznikají rzn

16 ÚN: Máte nevídaný hlasový fond. Jste vynikajícím hráem na kytaru (viz revival Simon&Gurfunkel). Napadlo Vás nkdy živit se hudbou? LL: Dovolte mi jen takovou glosu. U hlasu by se spíš mlo íkat neslýchaný fond. Postupem asu se priority trochu mní, takže piznávám, že tréninku moc nedám. Osobn si myslím, že to není nic extra. Živit se hudbou m sice napadlo, ale u nápadu zstalo. Nechci se podceovat, ale upímn myslím, že na to nemám. Asi bych byl o chlebu a o vod. Mimochodem jsme se s kamarády na vandrech hudbou živili. Staila kytara a klobouk a návštvníci Kokoína, Karlštejna, Karlova mostu nebo Staromstského námstí nám vždycky na njaké to pivko pispli. ÚN: Dostáváte nabídky z jiných kapel? LL: Ne. ÚN: Tším se na Vaše CD. Uvažujete o jeho natoení? Jde jen o peníze, nebo musíte mít jméno? V lét jsem sledoval Vaše vystoupení na soutžní pehlídce v Borovnice, kde hlavní cenou bylo práv natoení CD. Bohužel jste nezískali potebný poet hlas, protože jste vystupovali v dob, kdy tam ješt nebylo tolik divák. Není Vám to líto? LL: O natoení CD uvažujeme už hodn dlouho, aby tady po nás nco zbylo. Když to šlo, byli jsme hrozn nerozhodní. Te se naše aktivity hodn ztenily. V Borovnice jsme sice hráli jako první, ale byli tam i lepší. Líto mi to není. ÚN: Chystáte se v dohledné dob na njakou podobnou soutžní pehlídku? LL: Upímn eeno ani nic nesháníme. Poslední dobou nám staí jednou týdn si zahrát na zkoušce a do nieho vtšího se pouštt nechceme. ekáme na njaký vnitní impuls, který nám dá motivaci a sílu naplno se do toho pustit. Potebujeme muzikanty. Basu, housle nebo elo a perkuse. A taky se snažím skládat nové vci.

17 ÚN: Úpiáci Vás mohli vidt pi Festivalu cyklistiky, pi oslavách výroí úpického gymnázia, pi Dnu Zem, kdy výtžek Vašeho koncertu byl vnován na projekt Jestebí les, no a samozejm pi Úpické žebrace, ke které se ješt dostaneme. Kdy Vás uvidí zase? LL: Nevím v nejbližší dob o niem. ÚN: A ješt nco k Silmarilu. Urit se nejeden tená trápí otázkou, co to slovo vbec znamená. Mžete jim to prozradit? LL: Na vojn jsem se zamiloval do trilogie Pán prsten od J. R. R. Tolkiena. Když jsem ped cirka sedmi lety vymýšlel jméno kapely, použil jsem název vci z knihy Silmarillion. Byly ti drahokamy, v nichž bylo ukryto svtlo a život, Silmarily. ÚN: V roce 2003 jste se rozhodl spolu s kamarády využít píhodného prostedí pírodního areálu na Dlouhých záhonech a uskutenili jste tam první roník pehlídky uznávaných folkových skupin s názvem Úpická žebraka. Vynikající nápad LL: Jak jsem íkal, od patnácti jsme jezdili na folkový festivaly, poznal jsem je jako divák. Ta atmosféra nám uarovala. Pak jsem festivaly poznal jako úinkující.a te už zbývalo jen poznat to jako poadatel. Zkrátka jsme chtli nco podniknout, abychom jenom nekonzumovali, ale i vytváeli. ÚN: Na Úpickou žebraku zavítá vždy nkolik kapel ze vzdálenjších kout eska. Jak se Vám daí je sehnat? LL: Nkteré kapely znám osobn, nkteré se ozvou samy. A nkteré oslovím pes . Dneska se dá komunikovat s kýmkoliv, rychle a bez potíží a interpreti v tomto žánru jsou vesms vstícní. ÚN: Plakát s úpickou žebrakou Klárou Mílovou m velice oslovil. Jak jste pišel na to nazvat zdejší folkový festival práv Úpická žebraka? LL: To je prost náhoda. Když jsme pemýšleli nad názvem, tak jsme si s Jindrou Burešem nezávisle na sob vzpomnli na tvá, kterou jsme znali ze školních návštv v muzeu. Asi se

18 nám obma líbila. Je úpická a je zajímavá. A souvisí s Karlem apkem. Klára je pro m ryzí Úpice, vzpomínka na dtství a pkná baba. ÚN: Letošní tetí roník se po hudební stránce opt povedl. Asi Vás ale mrzí, že na Dlouhé záhony nepijde více poslucha. ím si to vysvtlujete? LL: Folk je okrajový žánr a poslouchá ho vyhrazená skupina lidí. A z této skupiny jich asi v Úpici a okolí moc není.byl jsem se podívat na Not ve Rtyni a ta návštvnost byla pomrn podobná. Je to taky asi tím, že v médiích není folk tolik vidt. Na druhou stranu pro to nepoádat pro sedmdesát lidí? I proto to dláme. ÚN: Pi porovnávání probhnuvších roník Úpické žebraky mn pipadá, že organizátor ubývá. Že jste zbyl takka sám. Pro? LL: Sám jsem nezbyl, jak jsem ekl na zaátku. Ale stane se, že se tomu nemžeme všichni vnovat naplno. Kdo mže, pomže a zatím to vždycky vyšlo. ÚN: Dovedete si pedstavit, jak je pi desáté Žebrace areál Lelkových na Dlouhých záhonech nabitý k prasknutí? Já ano! LL: Asi nemám pedstavivost. Ne, vážn. Když se z toho stane tradice a místo setkání známých a kamarád, tak pro ne. ÚN: Mžete tenáe pozvat na tvrtý díl folkového seriálu? Znáte už pesný termín Úpické žebraky 2006? LL: Pesný termín ješt neznáme a o hudebnících, které pozveme, se dohadujeme. Každopádn všechny srden zvu. Budeme se snažit, aby naše nabídka byla pro vás zajímavá a slibuju, že pokud zájem bude rst, bude nabídka lepší a lepší. Tak m napadá, že na výbru hlavního muzikanta (kapely) by se mohla podílet i veejnost formou hlasování na netu. My nabídneme, vy vyberete. Te m to napadlo. Uvidím, co se s tím dá dlat.. Až bude as, dáme

19 vdt, kdy se sejdeme u poslechu píjemných folkových melodií a u veerního taneku. Chtl bych jen dodat, že pestože návštvnost není vysoká, vždycky se tam sejdou lidé, kteí na konci dlají dobrou partu a vytvoí kapelám píjemnou atmosféru. Všem muzikantm se na Žebrace líbilo a byli rádi, že si u nás mohli zahrát. Všichni se shodli na tom, že pro takovou akci, jakou je Úpická žebraka, je amfiteátr Dlouhé záhony jako stvoený. Konen chci podkovat za pomoc a spolupráci Mstu Úpice a Lelkovým i za všechny ohlasy a zájem píznivc. Je povzbuzující a motivující. ÚN: Dkuji Vám za rozhovor, pane Lysický. Už se tším na Vaše další hudební aktivity. LL: Já taky. Dkuji. Folk je ušlechtilý žánr hudby. Dlají ho obvykle chytí lidé s jemným smyslem pro humor a srdcem pro hudbu. Je uren všem. Posluchai mohou být jakéhokoliv vku. Jde o to, aby se nechali infikovat interprety, ale i návštvníky folkových pehlídek. I já Vám doporuuju nechat se nakazit tímto žánrem. Teba hned pi píští Úpické žebrace. Nebudete litovat, uvidíte! S Ladislavem Lysickým rozmlouval Petr Kalousek

20 Týden knihoven v Úpici Také Mstská knihovna v Úpici se pipojila ke každoroní celorepublikové akci zvané Týden knihoven, v níž se knihovnice snaží pilákat pozornost veejnosti. K obvyklým amnestiím dlužník a pihlašování nových tená zdarma jsme letos pipojily exkurze prvák do knihovny spojené s výtvarnou soutží. Dti vyslechly moderní pohádku a jejich úkolem bylo nakreslit motiv z jejího obsahu. Vyhodnotit nejlepšího malíe z každé tídy se nepodailo, nebo obrázky byly opravdu zdailé. Proto si odmnu ve form dortu odnášela vždy celá tída. Dtské ilustrace budou souástí výzdoby dtského oddlení, takže si je všichni zájemci mohou prohlédnout. Starší dti hojn využily možnost bezplatného pipojení k internetu. Druhou zajímavostí byl kurz drátování, uspoádaný pro dosplé. Pod vedením lektorky Aleny Herzigové jsme strávily píjemný podveer a pod našima rukama vznikaly zajímavé výtvory zlaté i modré ryby, odrátované hrnce, hrníky, kvtináe, vázy i lahve. Úastnice byly tak nadšené, že si hned domluvily další setkání. Doufáme, že jsme poádanými akcemi pisply k piblížení knihovny veejnosti. text a foto: Jana Šimková a Na a Rumlerová

21 Nové knihy v Mstské knihovn v Úpici Knihy pro dosplé Flandera, F.: Klasické masáže Píruka pro absolventy kvalifikaních masérských kurz obsahuje také základy první pomoci a základy anatomie lovka. Teplíková, J.: Zázvor v kuchyni Pstování, léivé úinky a recepty, 277 recept na využití zázvoru, galgánu, kardamomu a kurkumy. Jung-Hütlová, A. Edmaier, B.: Ledovce Diplomovaná geoložka poutav provází tenáe fascinujícími píbhy z íše ledu a diplomovaný geolog a fotografující noviná, který se odvážn vydával do nejzapadlejších kout svta, aby mohl nafotografovat krásy ledu a stopy jeho vývojových fází. Z této práce vznikla tato fotografická publikace. Mackerle, I.: Cesty za píšerami a dobrodružstvím Kniha eského záhadologa o pátrání po neznámých tvorech, tajemných místech a nevysvtlitelných jevech, jako je smrtící erv olgoj chorchoj, sloní pták, vanatý predátor, podzemní íše Agharti, lidožravý strom, divoký lovk almas, píšera z bažin, neviditelné vesnice

22 Pacner, K.: Vyzvdaky pod rudou hvzdou Autor vypráví o osudech žen z rzných zemí, které propadly zrdné ideologii komunistického režimu a sloužily mu jako špiónky. Bílek, J.. První kníže aneb Pedtucha moci V šeru dávných vk se tyí mýtická postava prvního historického eského knížete z rodu Pemyslovc, jemuž legendisté a kronikái dali jméno Boivoj. Dardenne, S. Cuni, M. T.: Bylo mi dvanáct, sedla jsem na kolo a jela do školy Ob belgického pedofila vypovídá jak 28. kvtna 1996 cestou do školy byla stržena z kola a neznámí muži ji odvezli neznámo kam. Když ji policie po osmdesáti dnech vysvobodila z podzemního sklepa, mla za sebou zážitky, o nichž dlouhá léta odmítala mluvit i se svými nejbližšími Rollins, J.: Pohbeno v hlubinách Román, v nmž archeologové pátrají v jihoamerických Andách podzemních nekropolích a objevují dávné svty halící tajemství, jež nemlo být nikdy odkryto Šubrt, V.: Tunel 22, 15 Romaneto s detektivní zápletkou od bývalého trutnovského pednosty okresního úadu. Riebe, B.: Brány noci Na fascinujícím pozadí stedovkého Nmecka a Flander, v dob pogrom na Židy, vypjatého náboženství a morové epidemie v prostedí chudiny i bohatého kléru, vypráví autorka dramatický píbh o milostném trojúhelníku, žárlivosti, bohatství a chudob. Knihy pro dti Stránský, J.: Povídaky pro Kláru Modern a svže napsané píbhy pro dti, které ve tenái vyvolávají pocit, že je vypráví vymýšlivý táta a touží prožít totéž. Jaroš, J.: Tajemství kišálové jeskyn Píbhy tveice sourozenc, kteí se pesthovali z paneláku do nového domku a prozkoumávají okolí. Zejména místo kamenného hradu, kde našli jeskyni. Walz, I.: Velká kniha scoubidou Všechny uzly, tipy a triky. Více než 100 skvlých nápad na pívsky, ozdoby, zvíátka, užitené pedmty do školy a pro volný as. Pehledn s mnoha fotografiemi a skicami, vysvtlené krok za krokem. Veselý, M.: Pípady inspektora Kopivy 30 detektivních píbh s oteveným koncem pro dti od 9 let. Rozluštní je založeno na znalosti fyzikálních zákon a zákonitostí. Mstská knihovna Najdete ve videopjovn

23 Domácí kino se stává masovou zábavou. Koncem roku bude mít DVD pehráva více než tvrtina eských domácností a letošní prodej se mže vyšplhat až ke tem milionm disk. Pipravili jsme pro Vás nabídku novinek (na listopad) z videopjovny v Úpici. Popelka - nejslavnjší klasická Disneyho pohádka, která okouzlila svým píbhem již celé generace divák... Poprvé na DVD, film je zcela digitáln zremasterován. Myšák Stuart Little 3 Sbalte si svá zavazadla a naložte svou tábornickou výbavu. Je as vyslyšet myšákovo volání. Batman zaíná mže jediný muž zmnit svt? Režisér Christopher Nolan natoil dosud nejlepší batmanovský film, ve kterém objevuje poátky legendárního Temného rytíe. Slena Drsák 2 okouzlující, legraní a ješt zábavnjší Sandra Bullock se vrací jako zvláštní agentka Gracie Hartová. XXX Nová dimenze nejlepší akní film roku 2005 je pokraováním kasovního trháku XXX s novým hlavním hrdinou. Hrají Ice Cube, Samuel L. Jackson nebo William Dafoe. Po krk v extázi hodn divoká a drsná gangsterka. Pan X (Daniel Craig, nový pedstavitel Jamese Bonda) hraje o všechno. Podaí se mu špinavých kšeft nechat a žít spoádaný život? Království nebeské Orlando Bloom (Pán prsten), hrdina hodný následování, království hodné ochrany. Režisér Ridley Scott (mimo jiné film Gladiátor) mistrn spojil filmovou epiku s hlubokým prožitkem. Oživuje mystiku rytíského rebelanta a zobrazuje dávný boj mezi muslimy a kesany o Svatou zemi, který se sice odehrál ped tisíci lety, ale svými dsledky sahá až do pítomnosti. Sahara natoeno podle knižního bestselleru Clivea Cusslera. Úžasná jízda, jakoby se Indiana Jones a James Bond sešli v úžasn zábavném filmu. Sametoví vrazi filmový píbh vychází z nejznámjšího pípadu násilné trestné innosti poslední doby tzv. Orlických vražd. Pípad se stal v letech 1991 až Udlení milosti se zamítá píbh mladého neškodného zlodjíka z Vansdorfu, který byl v polovin sedmdesátých let nesmysln odsouzen k trestu smrti. Nukleární cíl osud dvou národ je v rukou ozbrojeného a extrémn nebezpeného stelce. Wesley Snipes ve výbušném akním thrilleru, ve kterém není nic, jak se na první pohled zdá. V listopadu se tšte na adu dalších titul: Star Wars III Pomsta Síth, Fantastická 4 nebo animované Valliant a Madagaskar. Josef Rumler POZVÁNKA Mstské kulturní stedisko ve spolupráci s úpickou hvzdárnou Vás zvou ve stedu 23. listopadu 2005 do Divadla A. Jiráska na PROMÍTÁNÍ FILM A VYPRÁVNÍ OLDY ŠLEGRA O VZDÁLENÝCH MÍSTECH SVTA - KAŠMÍR, POLYNÉSIE Zaátek v hodin, vstupné 30,- K OZNÁMENÍ Mstské muzeum je od 10. íjna 2005 do konce letošního roku uzavené. Provádí se rekonstrukce v pízemí, vyjmuty budou zazdné vizmburské gotické fragmenty, odstranna nedýchající dlažba a omítky budou sananí. Vymnny budou také tvery dvee a vím, že návštvníci budou v píštím roce mile pekvapeni zmnami, které barokní radnici nyní ekají. Upozornní: turistické známky je možné zakoupit stále, nebude-li práv nikdo pítomen, zavolejte na telefon nebo a dohodneme si termín. M. Strachotová

24 Mstské kulturní stedisko uvádí dne 9. listopadu 2005 pro školní dti Pirátskou pohádku Zaátek pedstavení je v 8.30 a hod. Ve znamení mlátku a želízka 2 Mnozí z nás si urit rádi vzpomenou na setkání s dlouholetým zamstnancem Východoeských uhelných dol Václavem Jiráskem v beznu roku 2004 nad prvním dílem jeho knihy Ve znamení mlátku a želízka s podtitulem O horách a hornících. Líbilo se nám jeho poutavé vyprávní podložené dlouholetým studiem i mnohaletou praxí ve zmínném uhelném revíru. Rok se sešel s rokem a my se mžeme právem tšit na nové setkání, tentokrát nad druhým dílem autorovy knihy s podtitulem Pipomenutí dávných as. Zatímco jsme se v prvním díle doítali o vlastním dolování u Suchovršic, ve Verneovicích, na Rtysku a Svatoovicku, pod Bohdašínem, v Maternici, na Hronovsku a ve Ž árkách, druhý díl je pedevším o práci a údlu haví. Zatímco se v prvním díle dovídáme o ddiných štolách, jámách s parními stroji, o uhlí, minerálech a zkamenlinách, o kahanech a sicherkách, dlních mapách, mírách starých markšajdr, haldách, dlních kotelnách, vtrných pecích a komínech na kopcích Jestebích hor, v 2. dílu pulzuje pedevším život haví a jejich rodin. V obsáhlé kapitole Hornická symbolika se nap. doteme o hornických slavnostech, uniformách a muzikantech, o hornických praporech, o patronech jestebohorských šachet a štol, ale i o majiteli dol, náchodském princi Schaumburg-Lippe, a jeho erbech. V kapitole Hornické pamtihodnosti Jestebích hor nás urit zaujme primitivní doprava uhlí na smrkových vtvích a saních, pouíme se o bremstech, koských drahách, o svatoovických koksových pecích, o zaniklé továrn na brikety i o tom, pro nebyla postavena železnice od eské Skalice údolím eky Úpy k Úpici. Urit nás zaujme kapitola O hornickém léitelství a zachraovaní: vyprávní o ranhojii Antonínu Pichovi z Hoiek, o radách hornických babiek, o doktoru Antonínu apkovi a jeho prsním thé, o stíbrném záslužném kíži a poátcích dlního záchranáství. Nemén zajímavá je i kapitola Jak se vailo na horách a pod horami, a to nejen v kuchyních hornické vrchnosti, u štajgr. obrštajgr a šichtmistr, ale i v hornických chalupách. Dávné asy hornictví na Svatoovicku oživují vzpomínky pamtník, pedevším vzpomínky havíe Josefa Mdílka. V kapitole K horniin patila také mluva havíská, jsou pipomenuty snahy P. Josefa Regnera vytvoit eské hornické názvosloví i prolínání eských a nmeckých hornických výraz. K této kapitole je piazen také obsáhlý regionální hornický slovník s vysvtlivkami, mnoho zajímavého najde tená v komentovaném chronologickém pehledu dat a událostí. Dležitá data jsou uvedena také v tém závrené kapitole Aby se nezapomnlo na jestebohorské dolování. V poslední kapitole autor uvádí nejdležitjší literaturu k danému tématu. Když jsem pemýšlel, co napsat na závr recenze, neodolal jsem, abych neuvedl aspo nkolik ádek z post scripta knihy a prvního tenáe Ing. Theodora Lokvence, CSc.: "Bylo by ponkud nešastné, aby s ukonením hornické innosti a zazdním vstupu do podzemí byl zazdn do zapomnní uplynulý život mnoha generací haví, dlních technik a inženýr a s nimi i podíl jejich práce na souasném stavu spolenosti, kulturu nevyjímaje... Autor - zapálený amatérský badatel - ml možnost dvrn poznat Jestebí hory nejenom na jejich povrchu, ale jako dlouholetý dlní technik a profesionální dlní záchraná i v jejich nitru, asto v místech, kam se málokdo dostane a kam se dnes už nedostane nikdo. Významn posunul poznání minulosti dolování v oblasti Jestebích hor, protože doposud žádný z autor se tak systematicky, komplexn a s nadšením nevnoval bádání v terénu, zpovídání pamtník ani studiu archivních pramen jako on... Bylo by snad záslužné, aby se knížka vedle zdroje cenných informací stala také inspirací pro další bádání a poznávání. Hlavn by mla motivovat renomované historiky, pírodovdce a kompetentní pracovníky, aby dále prohlubovali poznávání hornické minulosti. A také, aby se co nejdíve zaali zabývat i obdobím od znárodnní dol v roce 1946 až po jejich uzavení."

25 Náš spolený dík patí také starostce Malých Svatoovic paní Ev Hylmarové, která jménem obce pevzala všechny tžkosti s vydáním publikace vetn její distribuce. Protože se chceme jako Klub pátel bratí apk a Msta Úpice podlit se tenái o radost z knihy, která významn obohatí náš region, dovolujeme si Vás pozvat na besedu s autorem v úterý 22. listopadu v 17 hodin, která se s laskavým souhlasem Sdružení vzájemné pomoci zdravotn postižených koná v jejich klubovn v ulici Dr. Tyrše p. 588 Na Veselce. Pi této píležitosti bude autor knihu podepisovat. Ludvík Mühlstein KLUB LOUTKÁ ÚPICE uvádí v listopadu ást Pehlídky loutkových her R O L N I K A Nedle 6. listopadu 2005 v 15 hod. JAK KAŠPÁREK ZACHRAOVAL PRINCEZNU Hraje: Klub loutká Úpice Nedle 13. listopadu 2005 v 15 hod. host pehlídky Malé divadlo Praha O STATENÉ PRINCEZN MÁN Co peklo jednou schvátí, to nerado vrátí Výpravná pohádka živých herc a loutek. Hraje: R. Novák a A. Nováková. Pedstavení se hrají v Divadle A. Jiráska v Úpici. Vstupné jednotné 15 K. PEHLÍDKA SE KONÁ S FINANNÍ PODPOROU MSTA ÚPICE Z kroniky Sychrova (Dokonení - 3. ást) Po zrušení roboty nastal obrat i ve vztahu ke kultue, lidé byli volnjší, samostatnjší a spolovali se. Vznikaly spolky zemdlské, tenáské besedy, divadelní, zpvácké i jinak zábavné. Nkteré zde uvádím, nap. tenáská beseda vznikla r. 1882, založil ji uitel Tomáš Veselý a byl jejím prvním pedsedou. Divadlo ochotnické divadlo v Úpici založil v r Jan Záruba jako dvacetiletý mladík, tehdy studující. Když mu zemel otec, pevzal po nm pekaskou živnost. Pozdji se stal majitelem mlýna na Závodi. Také sám hrával. Krajský úad nmecký však inil pi provozování divadelních her potíže, hraní pozdji zakázal. Spolek divadelních ochotník: Komenský na Sychrov byl založen r Jeho pedsedou byl Josef ech, úedník nemocenské pojišovny. Tehdy ml spolek 108 len. Jeho innost byla veliká, vedle ady pedstavení poádal i jiné zábavy a výlety. Další spolky se vnovaly hudb, velaství, zajímavý byl kroužek humorist Kudla. Své sídlo ml v hostinci U Maršík, prvním pedsedou byl Antonín Hejna st., spolek ml 97 len. V místnosti, kde se scházeli, ležela na stole kudla. Píchozí do místnosti byl povinován na kudlu sáhnout, kdo ze len tak neuinil, propadl pokut a opan, pišel-li cizí host a sáhl na kudlu, platil také pokutu.

26 Dalším podobným spolkem byla Obanská záložna v Úpici, která vznikla v roce 1864, pedsedou byl MUDr. Antonín Teuchman a zapisovatelem byl Jan Smetana, uitel, bratranec skladatele Bedicha Smetany. Pozdji vznikla také kampelika jako spoitelní a záložní spolek pro Úpici a okolí. Tento spolek vznikl 1. kvtna Další spolky byly azeny do kategorie ochranných. Nap. sbor dobrovolných hasi továrny sychrovské byl založen v r. 1902, ml 33 inných len, velitelem byl Rudolf Kulma. K dispozici mli starou runí stíkaku, pozdji motorovou stíkaku, 1300 m hadic a šestnáctimetrový posunovací žebík. Výzbroj platila firma. Další byla Národní garda. Takovou gardu zídila vrchnost náchodská k potírání a zamezení zlodjství, loupeží a vražd.. Obyvatelé byli vyzbrojováni a gardistou mohl být jen voják schopný, který absolvoval vojenskou službu. Náelníkem zdejší gardy byl Jan Kašpar ze Sychrova,. p V té dob nejobávanjší bandou byla spolenost, kterou vedli a ídili Špetlové ze Slatiny n. Úpou, kteí v okolí dlouho ádili, než byli pochytáni a popraveni. Poslední Špetla byl odsouzen v r za vraždu k trestu smrti. Policejní ochranu zajišoval oddíl policejní a bezpenostní stráže, ubytovaný od r v. p. 28. Další byl spolek veterán nebo vojenských vysloužilc, který ml 40 len a existoval již za doby starého Rakouska-Uherska. V r v dom. 53 založila dlnická strana eskoslovenských národních socialist spolek zvaný Konsum, kde mohli lenové kupovat potraviny a jiné vci za ceny znan nižší než v jiných obchodech. Tento spolek se jmenoval Svornost, ml v té dob 267 len a pedsedou byl Alois Siegl. Druhý konsum byl založen v r. 1904, jmenoval se Svépomoc, ml 166 len a pedsedou byl František Jursík. 20. záí 1919 byl založen nepolitický spolek Sparta, jehož prvním pedsedou byl František Morawetz a ml 300 len. Ve Spart se pstoval fotbal, volejbal, stolní tenis, tenis, plavectví a lehká atletika. V r byl založen spolek Dlnicko-tlovýchovný. Byl to spolek strany komunistické a prvním pedsedou byl Josef apek. Odbory ml dramatický, hudební, cyklistický, fotbalový a skautský. Dalším spolkem byl Svaz textilního dlnictva, založený v r. 1904, pedsedou byl František Trka a spolek ml 1752 len. Další spolky již byly politické: sl. strana národn sociální, založená v r. 1903, pedsedou byl Antonín Papš. Strana mla 300 len. Dalším spolkem byl politický odbor strany komunistické založené v r. 1921, své sídlo ml v hostinci Josefa Vacka, pedsedou byl Jindich Šrajer a ml 100 len. Politická strana sociáln demokratická byla založena r. 1894, sídlo mla u Jindr, mla 52 len a pedsedou byl Bohumil Kuera. Josef Cabadaj

27 Medaile z Mistrovství svta do Úpice Z Mistrovství svta v bhu do vrchu na Novém Zéland se vrátili naši reprezentanti, mezi kterými byli i úpití závodníci. Naše výprava byla velmi úspšná a piváží dom 3 bronzové medaile. Velkým pekvapením jsou umístní v družstvech junior a žen. Umístní na tetích místech byla velmi tsná a rozhodovala bojovnost celého tylenného kolektivu. Oekával se souboj domácí mistryn svta Moonové s Annou Pichrtovou. Pekvapiv zvítzila další novozélan ánka Mcilroy a Anika si piváží další medaili z nejvyšších vrchaských soutží. Velmi nás potšil zisk medaile za družstvo pro úpickou Pavlu Matyášovou, která skonila na 19. míst. Petr Pechek skonil po velmi vyrovnaném výkonu na 60. míst z poetného závodního pole. Karel Šklíba, MARATONSTAV a.s

28 Bh Dlouhými Záhony V sobotu se sejdou opt desítky závodník všech kategorií na tradiním Bhu Dlouhými Záhony. První závod pedškolák odstartuje v hodin host Jarmila Kratochvílová. Hlavní závod muž a žen má start v pravé poledne. Startovat bude i eurokomisa Vladimír Špidla. Ve bude v Mstském sále v Úpici slavnostn zakonen jubilejní 20. roník eského poháru v bhu do vrchu. Mezi hosty bude Vladimír Špidla, zástupci AS a mnoha dalších, kteí se sejdou v pedveer vyhlášení na píprav dalšího roníku vrchaské soutže a ME 2006 v bhu do vrchu. Bude následovat kulturní program s tanení zábavou do pozdních hodin. Po celý den bude oteven stánek sponzora SAUCONY. Úastníci si mohou zakoupit zboží v reklamních balících za snížené ceny. Karel Šklíba Odpoledne ve skate parku. V sobotu se na asfaltovém hišti na Veselce uskutenila první akce obanského sdružení SKATE BMX PARK ÚPICE. Program byl zamen na pedstavení budoucího zámru innosti o.s. široké veejnosti. Více jak dv stovky návštvník zhlédly odvážné triky jezdc na kolech z Úpice i okolních obcí a se zájmem sledovaly i doprovodný program. Zkušení jezdci vysvtlovali, jaké kolo je na jednotlivé freestylové disciplíny vhodné a jaké chránie a helmy jsou poteba, aby se pedcházelo zbyteným zranním. Pracovnice eského erveného kíže Vra Hájková a Miroslava Dubská pedvedly první pomoc pi pípadných úrazech, které bohužel k tomuto druhu sportu obas patí. Ped hlavní ástí programu probhla protidrogová pednáška. Libor Truneek od Policie R hovoil se zvdavými dtmi o nebezpenosti drog a ukazoval fotografie narkoman. Ve stanu RIAPSu odpovídal na otázky Jaroslav Halama a Radek Hanykovics, bývalý thajský vze, který byl odsouzen za pašování drog. Velké podkování patí všem sponzorm, kteí materiální a finanní pomocí úpickým dtem a mládeži umožnili již bhem letních prázdnin naplno využívat nov vybudovaný skate park. Dále všem, kteí podali pomocnou ruku pi organizování tohoto povedeného odpoledne. A v neposlední ad i úpickým zastupitelm, kteí podpoili aktivity o.s. Skate Bmx Park Úpice. Pípadní zájemci o lenství ve sdružení, které bude podporovat rozvoj tohoto sportu v Úpici si mohou vyzvednou pihlášku v autoservisu Eurozino Úpice u p. Romana Nováka. David Suk a Roman Novák

29 Odpoledne ve skate parku. V sobotu se na asfaltovém hišti na Veselce uskutenila první akce obanského sdružení SKATE BMX PARK ÚPICE. Program byl zamen na pedstavení budoucího zámru innosti o.s. široké veejnosti. Více jak dv stovky návštvník zhlédly odvážné triky jezdc na kolech z Úpice i okolních obcí a se zájmem sledovaly i doprovodný program. Zkušení jezdci vysvtlovali, jaké kolo je na jednotlivé freestylové disciplíny vhodné a jaké chránie a helmy jsou poteba, aby se pedcházelo zbyteným zranním. Pracovnice eského erveného kíže Vra Hájková a Miroslava Dubská pedvedly první pomoc pi pípadných úrazech, které bohužel k tomuto druhu sportu obas patí. Ped hlavní ástí programu probhla protidrogová pednáška. Libor Truneek od Policie R hovoil se zvdavými dtmi o nebezpenosti drog a ukazoval fotografie narkoman. Ve stanu RIAPSu odpovídal na otázky Jaroslav Halama a Radek Hanykovics, bývalý thajský vze, který byl odsouzen za pašování drog. Velké podkování patí všem sponzorm, kteí materiální a finanní pomocí úpickým dtem a mládeži umožnili již bhem letních prázdnin naplno využívat nov vybudovaný skate park. Dále všem, kteí podali pomocnou ruku pi organizování tohoto povedeného odpoledne. A v neposlední ad i úpickým zastupitelm, kteí podpoili aktivity o.s. Skate Bmx Park Úpice. Pípadní zájemci o lenství ve sdružení, které bude podporovat rozvoj tohoto sportu v Úpici si mohou vyzvednou pihlášku v autoservisu Eurozino Úpice u p. Romana Nováka. David Suk a Roman Novák Rychlý velky ve složení Petr Kalousek ml., Jakub Melichar a David Smékal byly nejmladším týmem v ptiletých djinách havlovických turnaj. Foto: Petr Kalousek

O putovní pohár starostky m stského obvodu Pustkovec v požárním útoku

O putovní pohár starostky m stského obvodu Pustkovec v požárním útoku Sbor dobrovolných hasi Pustkovec, 708 00 Ostrava-Pustkovec Soutž O putovní pohár starostky mstského obvodu Pustkovec v požárním útoku zaazena do Extraligy R v požárním útoku Moravskoslezského poháru v

Více

VI. Škola v letech

VI. Škola v letech VI. Škola v letech 7 - Ve školním roce 7/7 zstávaly v náhradních prostorách pouze dv. tídy. Zbývajících tíd bylo umístno v hlavní budov školy, i když stále ješt probíhaly drobné úpravy ped konenou kolaudací

Více

Pehled usnesení z 82. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starostky

Pehled usnesení z 82. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starostky Mstský obvod Statutární msto Pardubice Mstský obvod Pardubice I U Divadla 828, 530 02 PARDUBICE Pehled usnesení z 82. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne 17. 5. 2010 v kancelái

Více

Stedisko Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem. Výroní zpráva za rok 2009

Stedisko Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem. Výroní zpráva za rok 2009 Junák svaz skaut a skautek R Stedisko 52101 Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem Základní informace o stedisku Adresa stediska: Junák svaz skaut a skautek R Stedisko Fr. Barvíe Tebechovice p.o. Na Stav

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 02.04.2007

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 02.04.2007 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 02.04.2007 Usnesení. 332 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 26. 3. 2007. Usnesení. 333 Rada msta rozhodla zveejnit zámr pronájmu vleky Brloh sestávající

Více

Základní škola v Jeseníku nad Odrou, píspvková organizace, Jeseník nad Odrou 58, Školní družina pi Základní škole v Jeseníku nad Odrou

Základní škola v Jeseníku nad Odrou, píspvková organizace, Jeseník nad Odrou 58, Školní družina pi Základní škole v Jeseníku nad Odrou Školní družina pi Základní škole v Jeseníku nad Odrou Strana 1 (celkem 7) 29.1.2007 Obsah: Základní údaje platné pro školní rok 2006/2007...3 Charakteristika školní družiny...3 Kde nás najdete...3 Vybavení

Více

eský svaz orientaního bhu

eský svaz orientaního bhu eský svaz orientaního bhu GIGASPORT MISTROVSTVÍ ESKÉ REPUBLIKY V ORIENTANÍM BHU NA DLOUHÉ TRATI, VETERANIÁDY ESKÉ REPUBLIKY V ORIENTANÍM BHU NA DLOUHÉ TRATI, SOUTŽÍ ESKÉHO POHÁRU VETERÁN, ZÁVODU OBLASTI

Více

Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH

Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH Mnozí z Vás jste nedávno dle svých pedstav oslavili nástup nového tisíciletí a páli jste si navzájem vše nejlepší do nového roku i let píštích. To samé Vám peji i já

Více

.. strana 2 !"#$%&'(&)*+'%&,#'(&),-'%. /!0 1! &" 213#(,2$. 2

.. strana 2 !#$%&'(&)*+'%&,#'(&),-'%. /!0 1! & 213#(,2$. 2 Vážená paní editelko, pane editeli, dovolujeme si Vám pedstavit ucelenou nabídku školních výlet na zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Pro dti jsme pipravili nkolik zábavných program:.. strana

Více

XIII. MEZINÁRODNÍ LETNÍ TURISTICKÝ SRAZ

XIII. MEZINÁRODNÍ LETNÍ TURISTICKÝ SRAZ KLUB ESKÝCH TURIST Odbory KT UNIOV A ŠUMPERK Oblast KT Olomouckého kraje poádají pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ing. Martina Tesaíka a starostky Starého Msta pod Snžníkem Ing. Vlasty Pichové ve

Více

Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH

Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH Opt uplynul rok a my se zde scházíme na Valné hromad, abychom zhodnotili innost našeho sboru za rok 2001. Díve mi však dovolte, abych Vám do nového roku popál vše nejlepší,

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 29.05.2006

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 29.05.2006 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 29.05.2006 Usnesení. 522 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 22.05.2006. Usnesení. 523 Rada msta Vimperk rozhodla uzavít Dodatek.1 ke smlouv o dílo.05/06

Více

Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty

Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty Pítomni: Mstský obvod Statutární msto Pardubice Mstský obvod Pardubice I U Divadla 828, 530 02 PARDUBICE Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne 14. 5. 2014 v

Více

Stedisko Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem. Výroní zpráva za rok 2008

Stedisko Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem. Výroní zpráva za rok 2008 Junák svaz skaut a skautek R Stedisko 52101 Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem Základní informace o stedisku Vedení stediska Výroní zpráva za rok 2008 Vdce stediska: Miloslav Rücker Pod Zahrady 154,

Více

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie?

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie? íloha. 1: Evropský modul výzkumu ICCS 2009 (evropský vdomostní test a evropský dotazník) vybrané položky Evropská unie (EU) a její instituce fakta 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? a) eská

Více

Pehled usnesení ze 75. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starostky

Pehled usnesení ze 75. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starostky Mstský obvod Statutární msto Pardubice Mstský obvod Pardubice I U Divadla 828, 530 02 PARDUBICE Pehled usnesení ze 75. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne 1. 3. 2010 v kancelái

Více

Stedisko Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem. Výroní zpráva za rok 2010

Stedisko Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem. Výroní zpráva za rok 2010 Junák - svaz skaut a skautek R Stedisko 52101 Františka Barvíe Tebechovice pod Orebem Základní informace o stedisku Adresa stediska: Junák - svaz skaut a skautek R Stedisko Fr. Barvíe Tebechovice p.o.

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 21.05.2007

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 21.05.2007 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 21.05.2007 Usnesení. 533 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 14.05.2007. Usnesení. 534 Rada msta rozhodla uzavít smlouvu o dílo, jejíž pedmtem je veejná

Více

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání A. Text projektu 1. Cíl projektu Cílem projektu je zlepšení životních šancí dtí z DD Žichovec a zlepšení jejich schopnosti integrace do

Více

ZÁPIS z 2. veejného zasedání Zastupitelstva obce Zlatá Olešnice konaného dne 13.11.2006 na OÚ v zasedací místnosti od 18,00 hodin.

ZÁPIS z 2. veejného zasedání Zastupitelstva obce Zlatá Olešnice konaného dne 13.11.2006 na OÚ v zasedací místnosti od 18,00 hodin. ZÁPIS z 2. veejného zasedání Zastupitelstva obce Zlatá Olešnice konaného dne 13.11.2006 na OÚ v zasedací místnosti od 18,00 hodin. Program: 1. Zahájení. 2. Schváí programu. 3. Seznámení se základní zákonnou

Více

Javornický obasník tiskovina Obecního úadu Javorník. Povoleno pod.j. 144/91, registrovaná znaka RK OkÚ 4/R 14 z 13.6.1991.Zodp. redaktor Mgr.

Javornický obasník tiskovina Obecního úadu Javorník. Povoleno pod.j. 144/91, registrovaná znaka RK OkÚ 4/R 14 z 13.6.1991.Zodp. redaktor Mgr. z 13.6.1991.Zodp. redaktor Mgr. Zdenk Bouška. íslo vydání 1/2008. Toto íslo vyšlo v únoru 2008. Cena 24 K na rok. Z jednání Zastupitelstva obce Javorník Zasedání dne 17.12.2007 1. Plnní rozpotu obce v

Více

ZÁKLADNÍ SLOVNÍ ZÁSOBA

ZÁKLADNÍ SLOVNÍ ZÁSOBA ZÁKLADNÍ SLOVNÍ ZÁSOBA Pozdravy Dobrý den Ahoj Dobré ráno Dobrý veer Jak se mate Jak se vám daí Jak se vede Dobe, a vám Docela dobe Louení Musím jít Nashledanou Dobrou noc Zatím Doufám, že se ješt# uvidíme,,

Více

ZPRÁVA O INNOSTI ZA ROK 2007

ZPRÁVA O INNOSTI ZA ROK 2007 ASTRONAUTICKÁ SEKCE AS ZPRÁVA O INNOSTI ZA ROK 2007 lenská základna AS AS V roce 2007 pracovala Astronautická sekce AS již v konsolidovaném stavu. Ke konci roku 2007 mla AS AS celkem 23 len (nárst oproti

Více

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 6 konaného dne 21. 9. 2011

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 6 konaného dne 21. 9. 2011 Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 6 konaného dne 21. 9. 2011 Projednání pedkládaných zpráv: 1. Prodej pozemk pro stavbu rodinného domu v lokalit Malina III 2. Nabídka Ing. Eysselta na

Více

Propozice soutže Florbal Cup 2014 2015. Krajské finále ve florbale Kategorie III. chlapci

Propozice soutže Florbal Cup 2014 2015. Krajské finále ve florbale Kategorie III. chlapci Propozice soutže Florbal Cup 2014 2015 AŠSK R, ZŠ Benešov, Jiráskova 888, St edo eský kraj, Sport hobby Benešov, ZŠ Benešov, Dukelská 1818 SK Florbal Benešov, OR AŠSK Benešov po ádají Krajské finále ve

Více

Milí tenái, as náš vezdejší bží podle všech vdeckých výzkum neustále stejn. Pesto se nám nkdy zdá, že ubíhá jako splašený a my se v jeho proudu

Milí tenái, as náš vezdejší bží podle všech vdeckých výzkum neustále stejn. Pesto se nám nkdy zdá, že ubíhá jako splašený a my se v jeho proudu Milí tenái, as náš vezdejší bží podle všech vdeckých výzkum neustále stejn. Pesto se nám nkdy zdá, že ubíhá jako splašený a my se v jeho proudu nestaíme ani na chvíli pozastavit. Ješt jsme se nestaili

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 10.04.2006

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 10.04.2006 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 10.04.2006 Usnesení. 334 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 03.04.2006. Usnesení. 335 Rada msta rozhodla uzavít smlouvu o dílo s ak. mal. Jiím echem,

Více

Roní plán pro 2.roník

Roní plán pro 2.roník Roní plán pro 2.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

Zápis. z 8. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 5. ervna 2006 od hodin.

Zápis. z 8. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 5. ervna 2006 od hodin. Zápis z 8. jednání rady msta, které se konalo v pondlí 5. ervna 2006 od 18.00 hodin. Program jednání: 1) Uspoádání užívacího vztahu k.ú. Trhové Sviny Úad pro zastupování státu ve vcech 2) Ohlášení píslušnosti

Více

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta.

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta. Z á p i s. 119 z jednání rady msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav konaného na mstském úad dne 5. 8. 2009 Pítomni: dle prezenní listiny Ovovateli zápisu byli ureni : paní Mgr. Eva Hodáková pan Bc. Miroslav

Více

29. kongres C.I.P.S., Káhira, Egypt ( Confederation internationale de la Peche Sportive)

29. kongres C.I.P.S., Káhira, Egypt ( Confederation internationale de la Peche Sportive) 29. kongres C.I.P.S., Káhira, Egypt ( Confederation internationale de la Peche Sportive) Ve dnech 24.-27. dubna 2008 byl v Káhie poádán již 29. Kongres CIPS. Na posledním zasedání v Praze byla schválena

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 15.05.2006

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 15.05.2006 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 15.05.2006 Usnesení. 456 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 09.05.2006. Usnesení. 457 Rada msta rozhodla uzavít Dohodu o spolupráci pi zajištní zptného

Více

Ing. Josef Kuši ka Pater Walter Marek Ing. Josef Kuši ka

Ing. Josef Kuši ka Pater Walter Marek Ing. Josef Kuši ka Dovolte mi, abych vám pedstavil nabídku eského hudebního tábora mládeže, který se poprvé otevel v roce 1997 se dvma hudebními obory pro 46 student. Od té doby se na našich setkáních vystídalo více než

Více

Zápis ze tetího zasedání Zastupitelstva msta Vimperk, konaného dne 29.01.2007 od 15.00 hod. v sále MKS Vimperk

Zápis ze tetího zasedání Zastupitelstva msta Vimperk, konaného dne 29.01.2007 od 15.00 hod. v sále MKS Vimperk Zápis ze tetího zasedání Zastupitelstva msta Vimperk, konaného dne 29.01.2007 od 15.00 hod. v sále MKS Vimperk Usnesení. 35 Zastupitelstvo msta bere na vdomí pehled plnní usnesení ze dne 11.12.2006 a bere

Více

Den pro d?tskou knihu 2017 v M?stské knihovn? P?eštice [1]

Den pro d?tskou knihu 2017 v M?stské knihovn? P?eštice [1] Den pro d?tskou knihu 2017 v M?stské knihovn? P?eštice [1] Autor:?íslo: Rubrika:?ERVENÁ, Jind?iška [2] 2017, ro?ník 26,?íslo 4 [3] Celostátní akce [4] Klí?ová slova: Region: Den pro d?tskou knihu [5],

Více

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta.

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta. Z á p i s. 39 z jednání rady msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav konaného na mstském úad dne 19. 10. Pítomni: dle prezenní listiny Ovovateli zápisu byli ureni : p. ing. Jií Nekvasil. p. Josef Dašek Program

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 08.01.2007 Usnesení. 1 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 28. 12. 2006. Usnesení. 2 Rada msta schvaluje Program prevence kriminality Partnerství 2007

Více

Zápis. ze III. zasedání Zastupitelstva M Brno-Bohunice, které se konalo dne v sále bohunické radnice Dlouhá 3

Zápis. ze III. zasedání Zastupitelstva M Brno-Bohunice, které se konalo dne v sále bohunické radnice Dlouhá 3 Zápis ze III. zasedání Zastupitelstva M Brno-Bohunice, které se konalo dne 09.03.2011 v sále bohunické radnice Dlouhá 3 Pítomni: dle prezenní listiny Zasedání ídil starosta M Brno-Bohunice Ing. Miloš Vrážel,

Více

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Ing. Jaroslav Heinich, HBH Projekt spol. s r.o. pednáška na konferenci Bezpenos dopravy na pozemných komunikáciách 2008 ve Vyhne (SK) ÚVOD Bezpenostní

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 14.05.2007

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 14.05.2007 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 14.05.2007 Usnesení. 508 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 7. 5. 2007. Usnesení. 509 Rada msta rozhodla zveejnit zámr pronájmu ásti pozemku zapsaného

Více

Zápis z 2. veejného zasedání Zastupitelstva obce Zlatá Olešnice ze dne od 18,00 hodin na OÚ, p. 196 pošta.

Zápis z 2. veejného zasedání Zastupitelstva obce Zlatá Olešnice ze dne od 18,00 hodin na OÚ, p. 196 pošta. Zápis z 2. veejného zasedání Zastupitelstva obce Zlatá Olešnice ze dne 7.3.2005 od 18,00 hodin na OÚ, p. 196 pošta. Program: 1. Program. 2. Schválení programu. 3. Rozbor hospodaení za rok 2004. 4. Rozpoet

Více

e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e KVALIFIKA NÍ ÁD

e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e KVALIFIKA NÍ ÁD e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e 160 17 Praha 6, Atletická 100/2, P.O. BOX 40 tel./fax 257 210 811 e-mail: cgf@cstv.cz tel. 233 017 434 http://gymnastika.cstv.cz KVALIFIKANÍ ÁD Praha, prosinec

Více

MAESTRO CLUB Kolovraty Obanské sdružení sportovní klub

MAESTRO CLUB Kolovraty Obanské sdružení sportovní klub Zpráva o innosti klubu za období leden duben 2007 sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty lenská základna Ke 15.4.2007 má náš klub 59 len (24 žen a 35 muž). V tomto období se novým lenem stal (v závorce

Více

?tená?ský klub v Knihovn? Karla Dvo?á?ka ve Vyškov? [1]

?tená?ský klub v Knihovn? Karla Dvo?á?ka ve Vyškov? [1] ?tená?ský klub v Knihovn? Karla Dvo?á?ka ve Vyškov? [1] Autor:?íslo: Rubrika: ŠRÁMKOVÁ, Ivana [2] 2018, ro?ník 27,?íslo 1 [3] Trendy v knihovnách [4] Klí?ová slova: Region:?tení [5], Knihovna Karla Dvo?á?ka

Více

Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1]

Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1] Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1] Autor:?íslo: Rubrika: JAN?, Veronika [2] 2018, ro?ník 27,?íslo 1 [3] Atlas knihoven [4] Klí?ová slova: Region: budovy knihoven [5],

Více

DLEŽITÉ. NEPEHLÉDNTE! Šedovlasý muž v montérkách a triku s brýlemi na špice nosu sedí na zemi, špikou jazyka samým soustedním kmitaje ze strany na

DLEŽITÉ. NEPEHLÉDNTE! Šedovlasý muž v montérkách a triku s brýlemi na špice nosu sedí na zemi, špikou jazyka samým soustedním kmitaje ze strany na DLEŽITÉ. NEPEHLÉDNTE! Šedovlasý muž v montérkách a triku s brýlemi na špice nosu sedí na zemi, špikou jazyka samým soustedním kmitaje ze strany na stranu, vrtá do deva. Takhle úaduje josefovský starosta

Více

Dtské centrum pedagogika volného "asu v p#edškolním vku

Dtské centrum pedagogika volného asu v p#edškolním vku Univerzita Tomáše Bati ve Zlín Fakulta humanitních studií Institut mezioborových studií Brno Dtské centrum pedagogika volného "asu v p#edškolním vku (bakalá#ská práce) Vedoucí bakalá#ské práce: PaedDr.

Více

Minimální plán primární prevence pro školní rok 2009/2010

Minimální plán primární prevence pro školní rok 2009/2010 Základní škola Ddina Žukovského 580 Praha 6 Liboc 161 00, www.zsdedina.cz tel.: 2 35 35 92 29 fax.: 2 35 35 51 85, dundera@zsdedina.cz Minimální plán primární prevence pro školní rok 2009/2010 Primární

Více

Uzávrka pihlášek na zájezdy již 8. ervence!

Uzávrka pihlášek na zájezdy již 8. ervence! (p.. 53) Redakce: J.Punochá Náklad: 80 ks íslo 2/2008 erven Vydává Klub filatelist Alfonse Muchy v Brn, Orlí 30, 602 00 Brno, Tel.: 542 151 913 E-mail: jpuncochar@fides.cz; internet: http://www.filabrno.net/kfam.htm

Více

MAESTRO CLUB Kolovraty Obanské sdružení sportovní klub

MAESTRO CLUB Kolovraty Obanské sdružení sportovní klub Zpráva o innosti klubu za období duben listopad 2007 sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty lenská základna Ke 15.11.2007 má náš klub 60 len (24 žen a 36 muž). V tomto období se novými leny stali (v

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 26.02.2007

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 26.02.2007 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 26.02.2007 Usnesení. 180 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 19.02.2007. Usnesení. 181 Rada msta souhlasí s vyhrazením 5 parkovacích míst v ulici Pivovarská,

Více

VE EJNÁ NABÍDKA POZEMK UR ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA.

VE EJNÁ NABÍDKA POZEMK UR ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA. VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PEVODU ZEMDLSKÝCH A LESNÍCH POZEMK Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNNÍ POZDJŠÍCH PEDPIS (DÁLE JEN ZÁKON O PRODEJI

Více

komunitní,integraní a spoleensko-kulturní vzdlávání a výchovy sociální a terapeutické

komunitní,integraní a spoleensko-kulturní vzdlávání a výchovy sociální a terapeutické Doba, kdy rodie trvale peují o malé dti jim asto pináší sociální izolaci, ztrátu jistoty a dvry ve vlastní schopnosti. Chceme nabídnout rodinám komunitní prostedí s možností setkávání, spolupráce, vzdlávání,

Více

Zápis. 6 z veejného zasedání zastupitelstva obce Bystré konaného dne 14. kvtna 2003 ve 20 hodin v kancelái OÚ.

Zápis. 6 z veejného zasedání zastupitelstva obce Bystré konaného dne 14. kvtna 2003 ve 20 hodin v kancelái OÚ. Milí tenái. Dostává se Vám do rukou kvtnové íslo našeho zpravodaje, které je opt trochu tení než ísla minulá. To však neznamená, že by v nm nco chybí (alespo v to doufáme). Msíc erven je tradin msícem

Více

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství DOPADOVÁ STUDIE.18 Studie. 18 Zpracoval: Institut vzdlávání v zemdlství o.p.s. SI, BOZP Ing. Hotový Jaroslav 1 Studie. 18 1. Úvod do problematiky BOZP, 2. souasný stav a specifika odvtví zemdlství v návaznosti

Více

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010,

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, o místním poplatku za užívání veejného prostranství Schváleno ZM dne 1. 12. 2010 usnesením. 2/19/2010 Nabývá úinnosti dne 1. 1. 2011 Msto Napajedla Obecn

Více

Msto Lomnice nad Popelkou U S N E S E N Í. z 34. schze Rady msta Lomnice nad Popelkou konané dne 13. února 2008

Msto Lomnice nad Popelkou U S N E S E N Í. z 34. schze Rady msta Lomnice nad Popelkou konané dne 13. února 2008 Msto Lomnice nad Popelkou U S N E S E N Í z 34. schze Rady msta Lomnice nad Popelkou konané dne 13. února 2008 133 / 08 / R - odpisové plány všech píspvkových organizací Msta Lomnice nad Popelkou na rok

Více

eská spoitelna zvýhoduje aktivní klienty a snižuje sazbu hypoték

eská spoitelna zvýhoduje aktivní klienty a snižuje sazbu hypoték eská spoitelna zvýhoduje aktivní klienty a snižuje sazbu hypoték Martin Techman, editel úseku rozvoje obchodu eské spoitelny David Navrátil, hlavní ekonom eské spoitelny Praha 16. srpna 2010 Program 1.

Více

!! "!!!!! #$!!!%"""!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! # " +!' $!!!,,-.,, /

!! !!!!! #$!!!%!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! #  +!' $!!!,,-.,, / !! "!!!!! #$!!!%"""!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! # " +!' $!!!,,-.,, /!!$$" 0!1 0 &! 2 &!! Štafeta Radka Hartová Zemanová Ptají se Sylva Oliveriusová a Denisa Svatoová 1.Odkud jste k nám pišla a jak dlouho

Více

Zápis. 1/2009 ze zasedání obecního zastupitelstva Obce Nýrov ze dne

Zápis. 1/2009 ze zasedání obecního zastupitelstva Obce Nýrov ze dne Zápis. 1/2009 ze zasedání obecního zastupitelstva Obce Nýrov ze dne 22. 2. 2009 Pítomni: Stanislav Michal, Ing. František Hladil Pavel Toman Kamil ech Radek Dvoáek Vladimír Konopá Program: 1) Zpráva finanního

Více

VII. ro ník FLORBALOVÉHO TURNAJE ST EDO ESKÝCH ZÁKLADNÍCH #KOL

VII. ro ník FLORBALOVÉHO TURNAJE ST EDO ESKÝCH ZÁKLADNÍCH #KOL VII. ročník FLORBALOVÉHO TURNAJE STŘEDOČESKÝCH ZÁKLADNÍCH ŠKOL Základní!kola Bene!ov " Jiráskova 888, S-trio SP# Bene!ov, Sport " hobby Bene!ov, Kony Video, Squash Trio, SK Florbal Bene!ov a St edo eský

Více

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk Vimperk, 11. ledna 2011 Za hlavní problém považují obané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo msto Vimperk Obecn prospšná spolenost Jihoeská rozvojová, ve spolupráci s partnery mstem Vimperk a Centrem

Více

!"#$%&#' () ""*'*"#$% +!!", #$% &'%%% -. /0*1*"#$%$120# () ()! *( 56 789 :) 4* ; / ; ) $*

!#$%&#' () *'*#$% +!!, #$% &'%%% -. /0*1*#$%$120# () ()! *( 56 789 :) 4* ; / ; ) $* !"#$%&#' () ""*'*"#$% +!!", #$% &'%%% -. /0*1*"#$%$120# () ()! *( " +,) - *(. - *( 3 " (/ 0(1 1 4 -) 2.3 4( 789 :) -< 47 V souvislosti s ustanoveními nového obanského zákoníku zaíná výbor pipravovat nové

Více

ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel

ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel ! Za šikanování se považuje, když jeden nebo více spolužák úmysln, vtšinou

Více

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta.

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta. Z á p i s. 159 z jednání rady msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav konaného na mstském úad dne 16.7. 2014 Pítomni: dle prezenní listiny Ovovateli zápisu byli ureni : pan Ing. Daniel Procházka paní MUDr.

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI Základní škola Fryovice, okres Frýdek Místek, píspvková organizace VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI za školní rok 2009/2010 podle zákona 561/2004 Sb., vyhlášky 15/2005 Sb. a zákona 106/1999 Sb. 1 Obsah : 1. Základní

Více

Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH

Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH Zpracoval: Josef Ševc, jednatel SDH Tak jsme se opt po roce sešli na Výroní valné hromad, pežili jsme svátky vánoní i oslavy Silvestra bez vtší úhony na zdraví a tak mi dovolte, abych vám popál do tohoto

Více

Hrátky s pam?tí aneb Sekce knihovník? trenér? pam?ti SKIP v roce 2017 [1]

Hrátky s pam?tí aneb Sekce knihovník? trenér? pam?ti SKIP v roce 2017 [1] Hrátky s pam?tí aneb Sekce knihovník? trenér? pam?ti SKIP v roce 2017 [1] Autor:?íslo: Rubrika: ADLEROVÁ, Zde?ka [2] 2017, ro?ník 26,?íslo 3 [3] Z odborných orgán? [4] Klí?ová slova: trénování pam?ti [5],

Více

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Pokyny pro obsahové a grafické zpracování píspvk Strana 1 z 5 Obsah dokumentu: 1. ÚVODNÍ INFORMACE... 3 2. POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ REFERÁTU... 3 2.1. OBSAHOVÉ

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 30.04.2007 Usnesení. 451 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 23.04.2007. Usnesení. 452 Rada msta souhlasí se zveejnním zámru pronájmu a budoucího prodeje

Více

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K Dti se nauí veselou formou znát a tanit základy nejznámjších eských i svtových tanc: polka, mazurka, twist, charleston, letkis, rock and roll, macarena, country, blues a další. Poad je urený pro zábavu

Více

Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1]

Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1] Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1] Autor:?íslo: Rubrika: ŠVÍKOVÁ, Lidmila [2] 2017, ro?ník 26,?íslo 4 [3] Z region? [4] Klí?ová slova: Region: exkurze [5]

Více

Výroní zpráva Skanska CZ region Brno s.r.o.

Výroní zpráva Skanska CZ region Brno s.r.o. Výroní zpráva 2004 Skanska CZ region Brno s.r.o. Výkonný výbor : IO : 69749892 DI : CZ69749892 Ing. ubomír Sedlák pedseda.ú.: 1561436319/0800 Heidi Kadiová Adresa : Jana Kopecká Víta Nejedlého 440/20 682

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA. za rok 2002. ZO SOP Tuláci

VÝRONÍ ZPRÁVA. za rok 2002. ZO SOP Tuláci VÝRONÍ ZPRÁVA za rok 2002 ZO SOP Tuláci eský svaz ochránc! p#írody SO P eský svaz ochránc p írody se snaží p sobit na ob any v duchu odpov dnosti za p írodu a životní prost edí. Vede své leny k úct a lásce

Více

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk Obecn závazná vyhláška obce Pernink, o místním poplatku ze ps, místním poplatku za lázeský nebo rekreaní pobyt, místním poplatku za užívání veejného prostranství, místním poplatku ze vstupného a místním

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 05.06.2006

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 05.06.2006 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 05.06.2006 Usnesení. 544 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 29.05.2006. Usnesení. 545 Rada msta souhlasí s umístním pedzahrádky ped provozovnou Desperado

Více

Poslání Domova sv. Alžbty

Poslání Domova sv. Alžbty Výroní zpráva o prbhu poskytování sociálních služeb v Domov sv. Alžbty v Jablunkov v roce 2007 Poslání Domova sv. Alžbty Domov sv. Alžbty v Jablunkov je uren zejména seniorm, kteí pro svoji nepíznivou

Více

Roní plán pro 1.roník

Roní plán pro 1.roník Roní plán pro 1.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R VOLEBNÍ ÁD pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R razítko Spolenosti radiologických asistent R podpis pedsedy výboru a dozorí rady SRLA R (1) Voliem je každý ádný len SRLA

Více

VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI

VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PEVODU ZEMDLSKÝCH A LESNÍCH POZEMK Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNNÍ POZDJŠÍCH PEDPIS (DÁLE JEN ZÁKON O PRODEJI

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006 Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006 pod

Více

ZPRAVODAJ.5/07 Obce Kojetice ze dne 25.6.2007

ZPRAVODAJ.5/07 Obce Kojetice ze dne 25.6.2007 ZPRAVODAJ.5/07 Obce Kojetice ze dne 25.6.2007 Ohlédnutí: Vítání obánk Sportovní dtský den Svatovítská pou Sportovní aktuality!!"# - OZ schválilo zprávu auditora o výsledku pezkoumání hospodaení obce a

Více

RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ U DTÍ A MLADISTVÝCH. Seminá k tématu primární prevence úraz dtí

RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ U DTÍ A MLADISTVÝCH. Seminá k tématu primární prevence úraz dtí RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ U DTÍ A MLADISTVÝCH Seminá k tématu primární prevence úraz dtí PROGRAM SEMINÁE 1. ÚVOD 2. CO JE TO ÚRAZ 3. NÁSLEDKY ÚRAZ 4. RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ 5. PREVENCE ÚRAZ 2 ÚVOD Co už znáte z pedchozích

Více

$$% *+, $$$%5/* $% */0!!" $%70 $$%)* %1%234 6%-%780 6%1%/( 6%6%9 6%:%*

$$% *+, $$$%5/* $% */0!! $%70 $$%)* %1%234 6%-%780 6%1%/( 6%6%9 6%:%* !!" # $% &'() $$% *+, %-%* % %./00 %1%234 $$$%5/* $% */0!!" 6%-%780 6% %',0 6%1%/( 6%6%9 6%:%* %,0;*< $%70 $$%)* $% &'() Vážené lenky spolku, náš milý spolek již existuje více jak jeden rok a pede mnou

Více

Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád

Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád Schváleno RM dne 06.06.2012 usnesením. 35/730/2012 Nabývá úinnosti dne 01.07.2012 NAÍZENÍ MSTA NAPAJEDLA. 2/2012, KTERÝM SE VYDÁVÁ TRŽNÍ ÁD Rada

Více

Šastné dít prostednictvím šastných rodi. H St Czech Republic

Šastné dít prostednictvím šastných rodi. H St Czech Republic Šastné dít prostednictvím šastných rodi H St HoSt Home-Start Czech Republic 1 Co je to HoSt? HoSt je nestátní nezisková organizace zamená na podporu rodi a jejich péi o dít, které je mladší 6-ti let. Podpora

Více

Organizace akce Zpívání koled pod vánoním stromem

Organizace akce Zpívání koled pod vánoním stromem Organizace akce Zpívání koled pod vánoním stromem Monika Malinská Rok 2009/10 Fakulta textilní Technická univerzita v Liberci Stránka 1 Obsah Obsah...2 Úvod...3 Cíle akce...4 Dležité innosti nutné k zajištní

Více

Zpráva o innosti Rady mládeže VV KT oblasti Slezsko v roce 1998 a plán práce na rok 1999

Zpráva o innosti Rady mládeže VV KT oblasti Slezsko v roce 1998 a plán práce na rok 1999 Zpráva o innosti Rady mládeže VV KT oblasti Slezsko v roce 1998 a plán práce na rok 1999 1. Složení Rady mládeže Rada mládeže pracovala po celý rok 1998 v promnlivém složení podle náronosti jednotlivých

Více

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY MATEMATIKA MATEMATIKA Struktura vyuovací hodiny Metodický Struktura vyuovací list aplikace hodiny Ukázková Metodický hodina list aplikace materiál Záznamový Ukázková

Více

Váno?ní jarmark v Klementinu 2016 [1]

Váno?ní jarmark v Klementinu 2016 [1] Váno?ní jarmark v Klementinu 2016 [1] Autor:?íslo: Rubrika: VOLKOVÁ BALVÍNOVÁ, Alena [2] 2017, ro?ník 26,?íslo 1 [3] Z odborných orgán? [4] Klí?ová slova: Region: Národní knihovna?r [5], prodej výrobk?

Více

Zápis z prbžného oponentního ízení

Zápis z prbžného oponentního ízení Zápis z prbžného oponentního ízení Identifikaní kód projektu: 1PO5ME816 1. Název projektu: Píprava odborník pro oblast inovaního podnikání 2. Píjemce úelové podpory: Vysoká škola manažerské informatiky

Více

Závrená zpráva o erpání grantu na projekt OS Studánka, Ke Kamýku 686, Praha 4. Les je mj i tvj.

Závrená zpráva o erpání grantu na projekt OS Studánka, Ke Kamýku 686, Praha 4. Les je mj i tvj. Magistrát hl. m. Prahy Ing. Václav Saifrt odbor ochrany prostedí odd. mstských organizací Jungmannova P r a h a 1 Závrená zpráva o erpání grantu na projekt OS Studánka, Ke Kamýku 686, Praha 4 Les je mj

Více

Zpracovala: Mgr. Dagmar Kuerová, editelka školy

Zpracovala: Mgr. Dagmar Kuerová, editelka školy . j.: ZŠMŠDM 84/16 Vydáno: 1. 10. 2016 Schváleno školskou radou: 6. 10. 2016 Zpracovala: Mgr. Dagmar Kuerová, editelka školy Obsah 1. Základní údaje o škole 2. Pehled obor vzdlávání a poty žák 3. Údaje

Více

(p.. 62) íslo 2/2011 srpen

(p.. 62) íslo 2/2011 srpen (p.. 62) Redakce: J.Punochá íslo 2/2011 srpen Vydává Klub filatelist Alfonse Muchy v Brn, Orlí 30, 602 00 Brno, Tel.: 542 151 913 E-mail: jpuncochar@fides.cz; internet: http://www.filabrno.net/kfam.htm

Více

Zápis. 2. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 4. ervna 2008

Zápis. 2. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 4. ervna 2008 Zápis. 2 ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 4. ervna 2008 Pítomni: 17 len AS PF, dkan: prof. J. Ševík, prodkani: prof. T. Opatrný, prof. I. Frébort, tajemník: dr. P. Velecký omluveni: doc. L. Luhová,

Více

úelem majetkoprávního vypoádání pozemku pod domem p v ul. ervenohrádecká za smluvní kupní cenu ,- K,

úelem majetkoprávního vypoádání pozemku pod domem p v ul. ervenohrádecká za smluvní kupní cenu ,- K, U S N E S E N Í z 5. zasedání Zastupitelstva msta Jirkova, konaného dne 30. 4. 2007 v KD ZG N. Ervnice ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

KAM JÍT leden - únor Pozn.: Chcete jít na nkterou z našich akcí a nemáte doprovod? Zavolejte do kanceláe a spolu to vyešíme.

KAM JÍT leden - únor Pozn.: Chcete jít na nkterou z našich akcí a nemáte doprovod? Zavolejte do kanceláe a spolu to vyešíme. KAM JÍT leden - únor Pozn.: Chcete jít na nkterou z našich akcí a nemáte doprovod? Zavolejte do kanceláe a spolu to vyešíme. za. komentá poznámky Po 7.1. 17.00 Výtvarný kroužek Út 8.1. 17.00 Dm U Jonáše

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 18.12.2006

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 18.12.2006 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 18.12.2006 Usnesení. 1357 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 11. 12. 2006. Usnesení. 1358 Rada msta souhlasí se zveejnním zámru prodeje nemovitostí

Více