ZÁKONY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKONY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI"

Transkript

1 ZÁKOY ROZDĚLEÍ PRAVDĚPODOBOSTI Různá rozdělení pravděpodobnosti náhodných veličin jsou popsána pomocí distribuční funkce, funkce hustoty pravděpodobnosti nebo pravděpodobnostní funkce. Za nejdůležitější typy pravděpodobnostních rozdělení náhodných veličin jsou považována rozdělení binomické, hypergeometrické a eponenciální (Poissonovo). ormální rozdělení je pak zřejmě vůbec nejdůležitějším rozdělením náhodných veličin. BIOMICKÉ ROZDĚLEÍ PRAVDĚPODOBOSTI PŘÍKLAD: Získání zakázky V příštím roce může firma potenciálně získat až šest zakázek. Pravděpodobnost získání zakázky je u všech zakázek padesátiprocentní. áhodná veličina X představuje počet získaných zakázek. Obor hodnot, kterých tato X 0;;;3;4;5; Tato náhodná veličina náhodná veličina může nabývat je přitom { } potom podléhá binomickému rozdělení pravděpodobnosti Bi ( ;0,5) a předpis její f P X 0,5 0,5 a) Jaká je pravděpodobnost toho, že podnik získá zakázky? 4 P ( X ) f ( ) 0,5 0,5 0,5 0, 34 Pravděpodobnost toho, že firma získá právě dvě zakázky je 3,4 % pravděpodobnostní funkce je ve tvaru ( ) ( ) b) Jaká je pravděpodobnost toho, že podnik získá alespoň jednu zakázku? alespoň jednu zakázku znamená jednu nebo více, v tomto případě jednu, nebo dvě, nebo tři, nebo čtyři, nebo pět, nebo šest zakázek tady pak máme dvě možnosti, jak pravděpodobnost vypočítat, a to: i. cestou sčítání pravděpodobností (spojka nebo ) P X P X + P X + P X 3 + P X 4 + P X 5 + P X ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) f () + f ( ) + f ( 3) + f ( 4) + f ( 5) + f ( ) 0,5 + 0,5 + 0, , , ,5 0,9884 ii. pomocí jevu opačného jevem opačným k alespoň jednu zakázku je žádnou zakázku P ( X ) P( X 0) f ( 0) 0,5 0, Pravděpodobnost toho, že firma získá alespoň jednu zakázku je přibližně 99 %. c) Jaká je pravděpodobnost toho, že podnik získá maimálně jednu zakázku? maimálně jednu zakázku znamená jednu, nebo žádnou zakázku, takže P ( X ) P( X 0) + P( X ) f ( 0) + f ( ) 0,5 + 0,5 0, 09 0 Pravděpodobnost toho, že podnik získá nanejvýš jednu zakázku je přibližně %.

2 d) Určete, jaký počet zakázek firma získá s největší pravděpodobností. ejvětší pravděpodobnost, tj. hodnotu náhodné veličiny, která se při náhodném pokusu vyskytne nejčastěji, prezentuje číselná charakteristika modus ˆ. Pro náhodné veličiny, podléhající binomickému zákonu rozdělení pravděpodobnosti má modu tvar ( n + ) p ˆ ( n + ) p když teď máme určit, jaký počet zakázek získá podnik s největší pravděpodobností, použijeme právě tuto charakteristiku, takže + 0,5 ˆ + 0,5 ( ) ( ) 7 0,5 ˆ 7 0,5,5 ˆ 3,5 Počet zakázek je diskrétní náhodná veličina, to znamená, že ˆ 3. Společnost tedy s největší pravděpodobností získá tři zakázky. PŘÍKLAD: Vstávej, semínko, holala Pravděpodobnost vypěstování zdravé rostliny ze semena je 40 %. Když zasadíme semen, jaký je nepravděpodobnější počet vzrostlých zdravých rostlin a jaká je pravděpodobnost tohoto počtu? áhodná veličina X je definována jako počet vzrostlých zdravých rostlin z dvanácti zasazených semen, to znamená, že tato náhodná veličina může nabývat hodnot X { 0;; K}, přičemž pravděpodobnost výskytu těchto hodnot náhodné veličiny je rozdělena podle binomického zákona Bi ( ;0,4). Předpis pravděpodobností funkce této náhodné veličiny má tvar f ( ) P( X ) 0,4 0, ejpravděpodobnější počet vypěstovaných zdravých rostlin z těchto semen určíme podle číselné charakteristiky modus, v tomto případě n + p ˆ n + p ( ) ( ) ( + ) 0,4 ˆ ( + ) 4, ˆ 5, 0,4 ˆ 5 Ze zasazených dvanácti semen s největší pravděpodobností vzejde pět zdravých rostlin. Pravděpodobnost tohoto počtu zdravých rostlin z dvanácti semen je pak 5 7 P ( X 5) f ( 5) 0,4 0, 0, 7 5 ejvyšší pravděpodobnost, tj. pravděpodobnost, že se podaří vypěstovat pět rostlin je,7 %. Kromě toho můžeme určit další číselné charakteristiky, tj. střední hodnotu, rozptyl a směrodatnou odchylku, které mají u binomického rozdělení pravděpodobnosti tvar E X n p E X 0,4 4,8 D δ ( ) ( X ) n p q ( X ) D( X ) v tomto případě: D δ ( ) ( X ) 0,4 0, ( X ),88, 97,88 Úkol: Interpretujte vypočítané hodnoty číselných charakteristik.

3 PŘÍKLAD: Daňová přiznání Z celkového počtu odevzdaných daňových přiznání je podle zkušeností správců daně 5 % formulářů vyplněných nesprávně. Při prvotní namátkové kontrole byla vybrána daňová přiznání tří plátců. Jak je zde definována náhodná veličina? apište předpis její pravděpodobnostní funkce a určete rozdělení její pravděpodobnosti. áhodná veličina X tady představuje počet nesprávně vyplněných přiznání mezi třemi vybranými. Může tudíž nabývat hodnot X { 0;;;3 } Tato náhodná veličina podlého binomickému zákonu rozdělení Bi ( 3;0, 05) a její 3 3 pravděpodobnostní funkce má tvar f ( ) P( X ) 0,05 0,0,95 určit rozdělení pravděpodobnosti náhodné veličiny potom znamená vypočítat, s jakou pravděpodobností náhodná veličina nabude určité hodnoty ze svého oboru hodnot P( X 0) f ( 0) 0,05 0,95 0, P( X ) f ( ) 0,05 0,95 0,354 3 P( X ) f ( ) 0,05 0,95 0, P( X 3) f ( 3) 0,05 0,95 0, nejpřehlednější je potom uspořádání do tabulky 0 3 Σ f() 0,8573 0,354 0,0075 0,0005 F() 0,8573 0,997 0,99985 Úkol: Interpretujte vypočítané hodnoty distribuční funkce. HYPERGEOMETRICKÉ ROZDĚLEÍ PRAVDĚPODOBOSTI PŘÍKLAD: Když zmetek projde kontrolou Součástky jsou dodávány v sériích po 00 kusech. Kontrola prohlíží vždy 5 součástek z každé série a tuto sérií přijímá pouze v případě, že žádná z vybraných součástek není zmetková. Jeli mezi vybranými součástkami zmetek, pak se série kontroluje celá. Jaká je pravděpodobnost toho, že série nebude kontrolována celá, jestliže zkušenosti ukazují, že zmetkovost je 5 %? Pětiprocentní zmetkovost znamená, že ve stokusové sérii je 5 zmetků. áhodná veličina je tady definována jako počet zmetků ve výběru pěti součástek a H 00;5;5 odpovídá hypergeometrickému zákonu rozdělení ( ) Série nebude stoprocentně kontrolována pouze tehdy, když mezi pěti vybranými součástkami nebude zmetek. Máme tedy zjistit pravděpodobnost toho, že náhodná veličina nabude hodnoty 0.

4 P ( X 0 ) f ( 0) 0, Pravděpodobnost toho, že série nebude kontrolována celá, přesto, že obsahuje 5 zmetků, je 77 %. Jestliže by nás dále zajímalo, jaký je například průměrný počet zmetků, odhalených výběrovými kontrolami, a do jaké míry se pak zjištěné hodnoty nejčastěji odchylují od průměru, použijeme číselné charakteristiky, které jsou pro popis náhodných veličin, podléhajících hypergeometrickému rozdělení pravděpodobnosti, v následujícím tvaru E X n M tedy ( X ) D ( ) n ( X ) n M ( M ) E 5 5 0, ( ) 5 5 ( 5 D X ) 0, Úkol: Interpretujte vypočítané číselné charakteristiky. PŘÍKLAD: Třeba to vyjde (a nebo spíš ne) Ve Sportce vybíráme čísel ze 49. Abychom získali výhru v prvním pořadí, je třeba uhodnout všech šest čísel. S jakou pravděpodobností se nám to povede? áhodná veličina počet správně typovaných čísel odpovídá hypergeometrickému zákonu rozdělení H ( 49;; ) Z množiny všech čísel ( 49) má čísel tu vlastnost, že jsou výherní ( M ). Z množiny všech čísel je vylosováno čísel ( n ). Otázkou tady je, jaká je pravděpodobnost, že všech vylosovaných výherních čísel P X. P budou čísla, která sázející tipoval na tiketu ( ) ( X ) f ( ) , !!43!!43!!43! 49! 43! Vzhledem k tomu, že za hranici jevu prakticky nemožného se považuje pravděpodobnost 5%, tak z výsledku je více než patrná naprosto mizivá šance na výhru v prvním pořadí Sportky.

5 Hypergeometrické rozdělení pravděpodobnosti lze za určitých podmínek nahradil rozdělením binomickým, a to v případě: je-li velké a n a M se nemění. Prakticky se postupuje tak, že se vypočítá poměr n a je-li tento poměr větší než 0,05 lze hypergeometrické rozdělení pravděpodobnosti nahradit rozdělením binomický s parametry n a M. Zároveň by ale poměr M, tj. parametr p (pravděpodobnost jevu příznivého) měl být menší než 0,. H ( n; M ; ) Bi( n; M ) Sportka: pokračování H ( 49;; ) Bi( n; p) p M 0, 449 nesplňuje podmínku M < 0, 49 0 Bi ( ;0,449) P( X ) 0,449 0, , Úkol: Pokuste se vysvětlit rozdíl ve vypočítaných pravděpodobnostech výhry ve Sportce v prvním pořadí. POISSOOVO/EXPOECIÁLÍ ROZDĚLEÍ PRAVDĚPODOBOSTI Eponenciální a Poissonovo rozdělení jsou založená víceméně na velmi podobném základě. Obě rozdělení používají parametr λ. Rozdíl mezi těmito dvěma rozděleními spočívá především v tom, že Poissonovo rozdělení je rozdělením diskrétní náhodné veličiny, pokud potom mluvíme o eponenciálním rozdělení, zabýváme se náhodnou veličinou spojitou. Poissonovo a eponenciální rozdělení spolu úzce souvisí. Parametr λ eponenciálního rozdělení je totiž průměrný počet výskytů sledovaného jevu během jednotkového časového intervalu. Počet výskytů sledovaného jevu v tomto intervalu má Poissonovo rozdělení Po (parametr), do jehož parametru λ vstupuje. EXPOECIÁLÍ ROZDĚLEÍ závisí na parametru λ, který je převrácenou hodnotou střední hodnoty doby čekání na nastoupení sledovaného jevu; funkční charakteristiky λ hustota pravděpodobnosti: f ( ) P( X ) λ e pro 0 0 pro < 0 P X λ distribuční funkce: ( ) ( ) číselné charakteristiky střední hodnota: ( ) λ F E X D X rozptyl: ( ) λ e pro 0 0 pro < 0

6 POISSOOVO ROZDĚLEÍ závisí na parametru λ, který vyjadřuje průměrný počet výskytů sledovaného jevu v daném intervalu nebo oblasti pravděpodobnostní funkce: ( ) ( λ t) λ p e! kde λ intenzita proudu, tj. počet událostí připadajících na jednotku (času, plochy, prostoru atd.) t velikost úseku (čas, plocha, prostor atd.) λ t parametr Eponenciálním rozdělením se řídí náhodná veličina, která je charakteristická jako pauza. V podstatě to znamená, že eponenciální rozdělení popisuje mezeru (pauzu) mezi dvěma událostmi. Eponenciální rozdělení má tedy spojitá náhodná veličina představující dobu čekání do nastoupení (poissonovského) náhodného jevu, nebo délku intervalu (časového i délkového) mezi takovými dvěma jevy (např. doba čekání na obsluhu, doba bezporuchového chodu zařízení, vzdálenost mezi dvěma body apod.) Poissonovo rozdělení je charakteristické pro náhodnou veličinu, která vyjadřuje intenzitu proudu. Toto rozdělení má diskrétní náhodná veličina, která vyjadřuje počet výskytů sledovaného jevu v určitém časovém intervalu, nebo v určité oblasti (např. počet zákazníků za den, počet chyb na formuláři atd.) PŘÍKLAD: Myčka aut Určete rozdělení počtu zákazníků, kteří si v pondělí ráno, v době od 8 do 9 hodin přijedou k myčce umýt auto. Z dlouhodobých pozorování se ví, že ve středu dopoledne jezdí průměrně zákazníků za hodinu. áhodnou veličinou X je počet zákazníků, kteří přijedou ve středu ráno, v době 8-9 hod. k myčce umýt auto. Tento počet není nijak omezen. Počet zákazníků je ale diskrétní náhodnou veličinou, proto může být hodnota náhodné veličiny pouze celé číslo a kladné číslo. Obor hodnot náhodné veličiny je tedy D { 0;;;3K } intenzitu proudu λ charakterizuje frekvence zákazníků na myčce, tj. λ aut/hod. sledovaným časovým úsekem je jedna hodina, tzn. t náhodná veličina X tady má Poissonovo rozdělení s parametrem λ t Po ( ) pravděpodobností funkce této náhodné veličina má pak tvar p ( ) P( X ) e! nejpřehlednější uspořádání rozdělení náhodné veličiny představuje tabulka Σ p() e 0! e! e! e 3! e 4! 0,005 0,049 0,044 0,089 0,3385 F() 0,005 0,074 0,0 0,5 0,8505 Majitele myčky by zajímalo, jaká je pravděpodobnost toho, že: a) v době od 8 do 9 hod. přijedou pouze 3 auta; b) v době od 8 do 9.30 hod. přijedou jen 3 auta

7 Pravděpodobnost toho, že v době 8-9 hod přijedou právě 3 auta, je rovna 3 P ( X 3) p( 3) e 0, 089 (viz také tabulka rozdělení náhodné veličiny) 3! V době od 8 do 9 hodin přijedou k myčce 3 auta s pravděpodobností přibližně 8,9 %. Jestliže nás ale dál zajímá pravděpodobnost toho, že k myčce přijedou 3 auta v době hod., pak před sebou sice máme pořád náhodnou veličinu, která je podřízena Poissonovu rozdělení, ale toto rozdělení už bude mít jiný parametr, protože sledovaný interval už není jedna hodina, ale hodina a třicet minut, tzn. t,5 a parametr Poissonovo rozdělení λ t,5 9. Počet aut, které přijedou k myčce v pondělí ráno v době hod. se tedy řídí Poissonovým rozdělením Po ( 9), jejíž pravděpodobností funkce je ve tvaru Takže p 9 9 ( ) P( X ) e P ( X 3) p( 3) e 0, ! To znamená, že tři auta přijedou k myčce v době od 8 do 9.30 hod. s pravděpodobností asi,5 %. PŘÍKLAD: Myčka aut podruhé áhodná veličina X je doba mezi příjezdy vozidel k myčce aut v pondělí dopoledne. Z dlouhodobých pozorování se ví, že v pondělí dopoledne bývá průměrná doby mezi příjezdy jednotlivých vozidel k myčce minut. Jaká je pravděpodobnost toho, že pracovník myčky bude ve středu ráno čekat na dalšího zákazníka nejvýše 3 minuty? áhodná veličina X je doba mezi příjezdy vozidel k myčce aut, tzn. že se jedná o spojitou náhodnou veličinu, pauzu mezi dvě výskyty jevu, kterým je příjezd zákazníka k myčce. Tato náhodná veličina se řídí eponenciálním zákonem rozdělení E ( λ) Průměrná doby čekání na zákazníka je minut a parametr λ je převrácenou hodnotou průměrné doby prodlevy (pauzy, čekání), tj. λ Tuto náhodnou veličinu tedy popisuje funkce hustoty pravděpodobnosti ve tvaru a distribuční funkce, která má tvar f ( ) e ( ) e F Potom pravděpodobnost toho, že doba mezi příjezdy dvou zákazníků bude nejvýše 3 minuty je rovna ( 3) ( 3) 3 P X F e e 0,053 0, e Pravděpodobnost toho, že obsluha myčky na dalšího zákazníka bude v pondělí ráno čekat maimálně 3 minuty je přibližně 39 %-ní.!

8 PŘÍKLAD: Daňová přiznání Správce daně za hodinu zkontroluje průměrně 5 plátců daně. Jaká je pravděpodobnost toho, že za 4 minuty zkontroluje alespoň a nejvýše 5 daňových přiznání. Počet zkontrolovaných daňových přiznání je diskrétní náhodná veličina, která vyjadřuje intenzitu, s jakou správce daně kontroluje daňová přiznání, tj. 5 přiznání/hod., tzn. že 5 λ 0 4 Převést hodinu na 0 minut je tady více než žádoucí, protože řešíme počet zkontrolovaných daňových přiznání za 4 minuty. Zkoumaný interval je tudíž t 4 Tato náhodná veličina se potom řídí Poissonovým zákonem rozdělení s parametrem λ t 4, tedy Po() s pravděpodobnostní funkcí ve tvaru 4 ( ) P( X ) e f! Pravděpodobnost toho, že správce daně za 4 minuty zkontroluje minimálně a maimálně 5 daňových přiznání je tedy rovna P X 5 f + f 3 + f 4 + f 5 P X + P X 3 + P X 4 + P X 5 ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) e! 3 + e 3! 4 + e 4! 5 + e 5! e! + 3! + 4! + 0,347 5! Správce daně za 4 minuty zkontroluje minimálně a maimálně 5 daňových přiznání s pravděpodobností přibližně,4%. PŘÍKLAD: Bez práce není hrozinka v koláči a zadělávání tisíce koláčů se dává 5000 hrozinek. Popište tuto náhodnou veličinu příslušnou funkcí. Určete rozdělení počtu hrozinek v náhodně vybraném koláči a vypočítejte pravděpodobnost toho, že v tomto koláči bude 5 až 0 hrozinek. áhodnou veličinu, kterou je počet hrozinek v koláči, také můžeme považovat za jistou formu intenzity, a to za intenzitu výskytu hrozinek v koláči. Tato intenzita je dána pěti tisíci hrozinek na jeden tisíc koláčů, tj. λ , 000 přičemž zkoumaným úsekem (intervalem) je tady jeden koláč, to znamená t Rozdělení počtu hrozinek v koláči se tedy řídí Poissonovým rozdělením s parametrem λ t 5 5, tj. Po 5, a je popsáno pravděpodobností funkcí ve tvaru () f 5 5 ( ) P( X ) e Úkol: Určete rozdělení počtu hrozinek v náhodně vybraném koláči a vypočítejte pravděpodobnost toho, že v tomto koláči bude 5 až 0 hrozinek.!

9 ORMÁLÍ ROZDĚLEÍ PRAVDĚPODOBOSTI PŘÍKLAD: ápojový automat ápojový automat je seřízen tak, že plní kelímky po 00 ml požadovaného nápoje s odchylkou 5 ml. áhodná veličina X je zde definována jako množství nápoje v kelímku. Tato náhodná 00;5, tedy veličina má pak normální rozdělení pravděpodobnosti ( ) F µ δ 00 5 ( ) Φ Φ a) Kolik procent kelímků bude obsahovat více než 4 ml nápoje? tj. máme určit pravděpodobnost toho, že 4, tedy 4 00 P 5 0,0548 íce než 4 ml nápoje bude obsahovat přibližně 5,5% kelímků. ( 4) P( < 4) F( 4) Φ Φ(, ) b) Kolik procent kelímků bude obsahovat 9-09 ml nápoje? tady se ptáme na pravděpodobnost toho, že 9 < < 09, tzn P 9 < < 09 F 09 F 9 Φ Φ Φ 0, 5 5 Φ 0, Φ 0, Φ 0, 0,7575 0, 0,945 V ( ) ( ) ( ) ( ) Φ( 0,) ( ) [ ( )] ( ) 455 Množstvím nápoje v rozmezí 9-09 ml nápoje bude naplněno asi 45,% kelímků. c) Kolik z tisíce kelímků přeteče, budou-li používány kelímky o objemu 30 ml? kelímek přeteče, jestliže > 30, takže se ptáme na pravděpodobnost P( > 30) P( 30) F( 30) Φ Φ( ) 0, ,075 Pravděpodobnost toho, že kelímek o objemu 30 ml přeteče, je asi,3%. Z tisíce kelímků jich potom přeteče 0, d) Jaké maimální množství nápoje obsahuje 0 % méně naplněných kelímků, tj. kelímků ve kterých je méně něž udávané průměrné množství nápoje? jinak můžeme tuto otázku zformulovat také: Jaké maimální množství nápoje bude kelímek obsahovat s 0 %-ní pravděpodobností? to znamená, máme určit tak, aby platilo P X 0, ( ) ,0 F ( ) Φ 5 Vzhledem k tomu, že ve většině tabulek hodnot distribuční funkce normovaného normálního rozdělení jsou uvedeny pouze pravděpodobnosti kladných hodnot parametru u a tyto odpovídají pravděpodobnosti minimálně 50 %, potom platí Z toho vyplývá, že pro Φ u ( ) < 0, 50 ( u) Φ( u) Φ platí u p < 0,50 u( p ( ) )

10 Potom 00 u( 0,0) u( 0,90), ,8 5 80,8 Deset procent méně naplněných (ošizených) kelímků bude obsahovat maimálně asi 8 ml nápoje. PŘÍKLAD: Životnost přístroje Střední hodnota životnosti přístroje je 0 let s dvouletou odchylkou. áhodná veličina X je tady definována jako doba života přístrojů, která má normální 0 rozdělení ( 0; ), takže F ( ) Φ a) Kolik procent přístrojů se porouchá do osmi let? máme určit pravděpodobnost, že < P ( < 8 ) F( 8) Φ Φ( ) Φ( ) 0,8435 0, 585 Do osmi let se pokazí přibližně 5,9 % přístrojů. b) Do jaké doby se porouchá 75 % přístrojů? tato otázka znamená, že se ptáme, pro jakou hodnotu potom 0 Φ 0,75 7,44 Deset procent přístrojů se porouchá asi do 7 a půl let. c) U kolika procent přístrojů bude doba životnosti 7-3 let? úkolem je určit pravděpodobnost toho, že P 7 3 F 3 F 7 Φ Φ Φ,5 Φ(,5) [ Φ(,5) ] Φ(,5) 0, 8 Délku života v rozmezí 7 až 3 let bude mít asi 87 % přístrojů. platí P ( X ) 0, 75 takže ( ) ( ) ( ) ( ) Φ(,5 ) d) Určete délku záruční doby tak, aby reklamaci podléhala maimálně 3% porouchaných přístrojů. otázkou tedy je, do jaké doby se porouchají maimálně 3 % přístrojů to znamená, že máme určit hodnotu takovou, aby platilo P X 0,, tedy ( ) F ( ) 0,03 Φ 0, 03 potom u( 0,97) u, 88 0,88,4 Záruční doba by v tomto případě měla být maimálně let a přibližně 8 dnů.

E(X) = np D(X) = np(1 p) 1 2p np(1 p) (n + 1)p 1 ˆx (n + 1)p. A 3 (X) =

E(X) = np D(X) = np(1 p) 1 2p np(1 p) (n + 1)p 1 ˆx (n + 1)p. A 3 (X) = Základní rozdělení pravděpodobnosti Diskrétní rozdělení pravděpodobnosti. Pojem Náhodná veličina s Binomickým rozdělením Bi(n, p), kde n je přirozené číslo, p je reálné číslo, < p < má pravděpodobnostní

Více

Náhodná veličina a rozdělení pravděpodobnosti

Náhodná veličina a rozdělení pravděpodobnosti 3.2 Náhodná veličina a rozdělení pravděpodobnosti Bůh hraje se světem hru v kostky. Jsou to ale falešné kostky. Naším hlavním úkolem je zjistit, podle jakých pravidel byly označeny, a pak toho využít pro

Více

Diskrétní náhodná veličina

Diskrétní náhodná veličina Lekce Diskrétní náhodná veličina Výsledek náhodného pokusu může být vyjádřen slovně to vede k zavedení pojmu náhodného jevu Výsledek náhodného pokusu můžeme někdy vyjádřit i číselně, což vede k pojmu náhodné

Více

KMA/P506 Pravděpodobnost a statistika KMA/P507 Statistika na PC

KMA/P506 Pravděpodobnost a statistika KMA/P507 Statistika na PC Přednáška 03 Přírodovědecká fakulta Katedra matematiky KMA/P506 Pravděpodobnost a statistika KMA/P507 Statistika na PC jiri.cihlar@ujep.cz Diskrétní rozdělení Důležitá diskrétní rozdělení pravděpodobnosti

Více

Vybraná rozdělení náhodné veličiny

Vybraná rozdělení náhodné veličiny 3.3 Vybraná rozdělení náhodné veličiny 0,16 0,14 0,12 0,1 0,08 0,06 0,04 0,02 0 Rozdělení Z 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Život je umění vytvářet uspokojivé závěry na základě nedostatečných předpokladů.

Více

Základní typy pravděpodobnostních rozdělení

Základní typy pravděpodobnostních rozdělení Základní typy pravděpodobnostních rozdělení Petra Schreiberová, Jiří Krček Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Vysoká škola báňská Technická Univerzita Ostrava Ostrava 208 OBSAH Diskrétní rozdělení

Více

Téma 22. Ondřej Nývlt

Téma 22. Ondřej Nývlt Téma 22 Ondřej Nývlt nyvlto1@fel.cvut.cz Náhodná veličina a náhodný vektor. Distribuční funkce, hustota a pravděpodobnostní funkce náhodné veličiny. Střední hodnota a rozptyl náhodné veličiny. Sdružené

Více

Pravděpodobnost a statistika I KMA/K413

Pravděpodobnost a statistika I KMA/K413 Pravděpodobnost a statistika I KMA/K413 Konzultace 3 Přírodovědecká fakulta Katedra matematiky jiri.cihlar@ujep.cz Kovariance, momenty Definice kovariance: Kovariance náhodných veličin Dále můžeme dokázat:,

Více

Přednáška. Diskrétní náhodná proměnná. Charakteristiky DNP. Základní rozdělení DNP

Přednáška. Diskrétní náhodná proměnná. Charakteristiky DNP. Základní rozdělení DNP IV Přednáška Diskrétní náhodná proměnná Charakteristiky DNP Základní rozdělení DNP Diskrétní náhodná veličina Funkce definovaná na Ω, přiřazující každému elementárnímu jevu E prvky X(E) D R kde D je posloupnost

Více

Náhodná veličina. Michal Fusek. 10. přednáška z ESMAT. Ústav matematiky FEKT VUT, Michal Fusek

Náhodná veličina. Michal Fusek. 10. přednáška z ESMAT. Ústav matematiky FEKT VUT, Michal Fusek Náhodná veličina Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 10. přednáška z ESMAT Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 71 Obsah 1 Náhodná veličina 2 Diskrétní náhodná veličina 3

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 4. Teoretická rozdělení Mgr. David Fiedor 9. března 2015 Osnova Úvod 1 Úvod 2 3 4 5 Vybraná rozdělení náhodných proměnných normální rozdělení normované normální rozdělení

Více

SPOJITÉ ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI. 7. cvičení

SPOJITÉ ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI. 7. cvičení SPOJITÉ ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI 7. cvičení Intenzita poruch Funkce modelující dobu do výskytu události životnost, dobu do poruchy, dobu do relapsu (návratu onemocnění), apod. používáme spolu s distribuční

Více

Náhodná veličina Číselné charakteristiky diskrétních náhodných veličin Spojitá náhodná veličina. Pravděpodobnost

Náhodná veličina Číselné charakteristiky diskrétních náhodných veličin Spojitá náhodná veličina. Pravděpodobnost Pravděpodobnost Náhodné veličiny a jejich číselné charakteristiky Petr Liška Masarykova univerzita 19.9.2014 Představme si, že provádíme pokus, jehož výsledek dokážeme ohodnotit číslem. Před provedením

Více

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH Cvičení 7 Rozdělení pravděpodobnosti spojité náhodné veličiny Mgr. Petr Otipka Ostrava 2013 Mgr. Petr Otipka

Více

ROZDĚLENÍ NÁHODNÝCH VELIČIN

ROZDĚLENÍ NÁHODNÝCH VELIČIN ROZDĚLENÍ NÁHODNÝCH VELIČIN 1 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny společného základu (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0021)

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení z předmětu 4ST201. Na případné faktické chyby v této presentaci mě prosím upozorněte. Děkuji. Tyto slidy berte pouze jako doplňkový materiál není

Více

Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel

Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Výsledky některých náhodných pokusů jsou přímo vyjádřeny číselně (např. při hodu kostkou padne 6). Náhodnou veličinou

Více

Náhodná veličina X má Poissonovo rozdělení se střední hodnotou lambda. Poissonovo rozdělení je definováno jako. P(X=k) = 0,036

Náhodná veličina X má Poissonovo rozdělení se střední hodnotou lambda. Poissonovo rozdělení je definováno jako. P(X=k) = 0,036 Příklad : Statistika A, doc. Kropáč, str. 6, příklad 2 K benzínovému čerpadlu přijíždí průměrně 4 aut za hodinu. Určete pravděpodobnost, že během pěti minut přijede nejvýše jedno auto. Pokus: Zjištění,

Více

ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN

ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) f( x) distribuční funkce 0 x a F( x) a x b b a 1 x b b 1 a x a a x b

Více

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH Cvičení 6 Rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny Mgr. Petr Otipka Ostrava 013 Mgr. Petr Otipka

Více

4. ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY

4. ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY 4. ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY Průvodce studiem V této kapitole se seznámíte se základními typy rozložení diskrétní náhodné veličiny. Vašim úkolem by neměla být

Více

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ. DISKRÉTNÍ NÁH. VELIČINY Martina Litschmannová

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ. DISKRÉTNÍ NÁH. VELIČINY Martina Litschmannová VYBRANÁ ROZDĚLENÍ DISKRÉTNÍ NÁH. VELIČINY Martina Litschmannová Opakování Základní pojmy z teorie pravděpodobnosti Co je to náhodná veličina (dále NV)? Číselné vyjádření výsledku náhodného pokusu. Jaké

Více

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka Náhodná veličina Náhodnou veličinou nazýváme veličinu, terá s určitými p-stmi nabývá reálných hodnot jednoznačně přiřazených výsledům příslušných náhodných pousů Náhodné veličiny obvyle dělíme na dva záladní

Více

Výběrové charakteristiky a jejich rozdělení

Výběrové charakteristiky a jejich rozdělení Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Statistické šetření úplné (vyčerpávající) neúplné (výběrové) U výběrového šetření se snažíme o to, aby výběrový

Více

8. Normální rozdělení

8. Normální rozdělení 8. Normální rozdělení 8.. Definice: Normální (Gaussovo) rozdělení N(µ, 2 ) s parametry µ a > 0 je rozdělení určené hustotou ( ) f(x) = (x µ) 2 e 2 2, x (, ). Rozdělení N(0; ) s parametry µ = 0 a = se nazývá

Více

Řešení. Označme po řadě F (z) Odtud plyne, že

Řešení. Označme po řadě F (z) Odtud plyne, že Úloha Nechť ~ R(, ) a Y = Jinak řečeno, Y je odmocnina čísla vybraného zcela náhodně z intervalu (, ) Popište rozdělení veličiny Y a určete jeho modus, medián, střední hodnotu a rozptyl Řešení Označme

Více

Někdy lze výsledek pokusu popsat jediným číslem, které označíme X (nebo jiným velkým písmenem). Hodíme dvěma kostkami jaký padl součet?

Někdy lze výsledek pokusu popsat jediným číslem, které označíme X (nebo jiným velkým písmenem). Hodíme dvěma kostkami jaký padl součet? Náhodné veličiny Náhodné veličiny Někdy lze výsledek pokusu popsat jediným číslem, které označíme X (nebo jiným velkým písmenem). Příklad Vytáhneme tři karty z balíčku zajímá nás, kolik je mezi nimi es.

Více

Určete zákon rozložení náhodné veličiny, která značí součet ok při hodu a) jednou kostkou, b) dvěma kostkami, c) třemi kostkami.

Určete zákon rozložení náhodné veličiny, která značí součet ok při hodu a) jednou kostkou, b) dvěma kostkami, c) třemi kostkami. 3.1. 3.2. Třikrát vystřelíme na cíl. Pravděpodobnost zásahu při každém výstřelu je p = 0,7. Určete: a) pravděpodobnostní funkci počtu zásahů při třech nezávislých výsledcích, b) distribuční funkci a její

Více

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ. SPOJITÉ NÁH. VELIČINY Martina Litschmannová

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ. SPOJITÉ NÁH. VELIČINY Martina Litschmannová VYBRANÁ ROZDĚLENÍ SPOJITÉ NÁH. VELIČINY Martina Litschmannová Opakování hustota pravděpodobnosti f(x) Funkce f(x) je hustotou pravděpodobností (na intervalu a x b), jestliže splňuje následující podmínky:

Více

Charakterizace rozdělení

Charakterizace rozdělení Charakterizace rozdělení Momenty f(x) f(x) f(x) μ >μ 1 σ 1 σ >σ 1 g 1 g σ μ 1 μ x μ x x N K MK = x f( x) dx 1 M K = x N CK = ( x M ) f( x) dx ( xi M 1 C = 1 K 1) N i= 1 K i K N i= 1 K μ = E ( X ) = xf

Více

NÁHODNÉ VELIČINY JAK SE NÁHODNÁ ČÍSLA PŘEVEDOU NA HODNOTY NÁHODNÝCH VELIČIN?

NÁHODNÉ VELIČINY JAK SE NÁHODNÁ ČÍSLA PŘEVEDOU NA HODNOTY NÁHODNÝCH VELIČIN? NÁHODNÉ VELIČINY GENEROVÁNÍ SPOJITÝCH A DISKRÉTNÍCH NÁHODNÝCH VELIČIN, VYUŽITÍ NÁHODNÝCH VELIČIN V SIMULACI, METODY TRANSFORMACE NÁHODNÝCH ČÍSEL NA HODNOTY NÁHODNÝCH VELIČIN. JAK SE NÁHODNÁ ČÍSLA PŘEVEDOU

Více

Matematika III. 4. října Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III

Matematika III. 4. října Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 4. října 2018 Podmíněná pravděpodobnost Při počítání pravděpodobnosti můžeme k náhodnému pokusu přidat i nějakou dodatečnou podmínku. Podmíněná pravděpodobnost

Více

X = x, y = h(x) Y = y. hodnotám x a jedné hodnotě y. Dostaneme tabulku hodnot pravděpodobnostní

X = x, y = h(x) Y = y. hodnotám x a jedné hodnotě y. Dostaneme tabulku hodnot pravděpodobnostní ..08 8cv7.tex 7. cvičení - transformace náhodné veličiny Definice pojmů a základní vzorce Je-li X náhodná veličina a h : R R je měřitelná funkce, pak náhodnou veličinu Y, která je definovaná vztahem X

Více

8.1. Definice: Normální (Gaussovo) rozdělení N(µ, σ 2 ) s parametry µ a. ( ) ϕ(x) = 1. označovat písmenem U. Její hustota je pak.

8.1. Definice: Normální (Gaussovo) rozdělení N(µ, σ 2 ) s parametry µ a. ( ) ϕ(x) = 1. označovat písmenem U. Její hustota je pak. 8. Normální rozdělení 8.. Definice: Normální (Gaussovo) rozdělení N(µ, ) s parametry µ a > 0 je rozdělení určené hustotou ( ) f(x) = (x µ) e, x (, ). Rozdělení N(0; ) s parametry µ = 0 a = se nazývá normované

Více

Definice spojité náhodné veličiny zjednodušená verze

Definice spojité náhodné veličiny zjednodušená verze Definice spojité náhodné veličiny zjednodušená verze Náhodná veličina X se nazývá spojitá, jestliže existuje nezáporná funkce f : R R taková, že pro každé a, b R { }, a < b, platí P(a < X < b) = b a f

Více

5. Náhodná veličina. 2. Házíme hrací kostkou dokud nepadne šestka. Náhodná veličina nabývá hodnot z posloupnosti {1, 2, 3,...}.

5. Náhodná veličina. 2. Házíme hrací kostkou dokud nepadne šestka. Náhodná veličina nabývá hodnot z posloupnosti {1, 2, 3,...}. 5. Náhodná veličina Poznámka: Pro popis náhodného pokusu jsme zavedli pojem jevového pole S jako množiny všech možných výsledků a pravděpodobnost náhodných jevů P jako míru výskytů jednotlivých výsledků.

Více

Příklad 1. Řešení 1a. Řešení 1b. Řešení 1c ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 7

Příklad 1. Řešení 1a. Řešení 1b. Řešení 1c ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 7 Příklad 1 a) Autobusy městské hromadné dopravy odjíždějí ze zastávky v pravidelných intervalech 5 minut. Cestující může přijít na zastávku v libovolném okamžiku. Určete střední hodnotu a směrodatnou odchylku

Více

MATEMATICKÁ STATISTIKA

MATEMATICKÁ STATISTIKA MATEMATICKÁ STATISTIKA 1. Úvod. Matematická statistika se zabývá vyšetřováním zákonitostí, které v sobě obsahují prvek náhody. Zpracováním hodnot, které jsou výstupem sledovaného procesu, se snažíme popsat

Více

I. D i s k r é t n í r o z d ě l e n í

I. D i s k r é t n í r o z d ě l e n í 6. T y p y r o z d ě l e n í Poznámka: V odst. 5.5-5.10 jsme uvedli příklady náhodných veličin a jejich distribučních funkcí. Poznali jsme, že se od sebe liší svým typem. V příkladech 5.5, 5.6 a 5.8 jsme

Více

Náhodné (statistické) chyby přímých měření

Náhodné (statistické) chyby přímých měření Náhodné (statistické) chyby přímých měření Hodnoty náhodných chyb se nedají stanovit předem, ale na základě počtu pravděpodobnosti lze zjistit, která z možných naměřených hodnot je více a která je méně

Více

p(x) = P (X = x), x R,

p(x) = P (X = x), x R, 6. T y p y r o z d ě l e n í Poznámka: V odst. 5.5-5.10 jsme uvedli příklady náhodných veličin a jejich distribučních funkcí. Poznali jsme, že se od sebe liší svým typem. V příkladech 5.5, 5.6 a 5.8 jsme

Více

Základy teorie pravděpodobnosti

Základy teorie pravděpodobnosti Základy teorie pravděpodobnosti Náhodná veličina Roman Biskup (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at)email.cz 12. února 2012 Statistika by Birom Základy teorie

Více

LIMITNÍ VĚTY DALŠÍ SPOJITÁ ROZDĚLENÍ PR. 8. cvičení

LIMITNÍ VĚTY DALŠÍ SPOJITÁ ROZDĚLENÍ PR. 8. cvičení LIMITNÍ VĚTY DALŠÍ SPOJITÁ ROZDĚLENÍ PR. 8. cvičení Způsoby statistického šetření Vyčerpávající šetření prošetření všech jednotek statistického souboru (populace) Výběrové šetření ze základního souboru

Více

ÚVOD. Rozdělení slouží: K přesnému popisu pravděpodobnostního chování NV Střední hodnota, rozptyl, korelace atd.

ÚVOD. Rozdělení slouží: K přesnému popisu pravděpodobnostního chování NV Střední hodnota, rozptyl, korelace atd. ROZDĚLENÍ NV ÚVOD Velké skupiny náhodných pokusů vykazují stejné pravděpodobnostní chování Mince panna/orel Výška mužů/žen NV mohou být spojeny s určitým pravděpodobnostním rozdělení (již známe jeho hustotu

Více

NÁHODNÁ VELIČINA. 3. cvičení

NÁHODNÁ VELIČINA. 3. cvičení NÁHODNÁ VELIČINA 3. cvičení Náhodná veličina Náhodná veličina funkce, která každému výsledku náhodného pokusu přiřadí reálné číslo. Je to matematický model popisující více či méně dobře realitu, který

Více

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 4

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 4 Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 4 J. Hrabáková, I. Petr, F. Štampach, D. Vašata Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze ZS 2014/2015

Více

S1P Příklady 02. Náhodná proměnná (veličina) Mějme krabičku o rozměrech 1 x 2 x 3 cm. Na stranách jsou obrázky: :

S1P Příklady 02. Náhodná proměnná (veličina) Mějme krabičku o rozměrech 1 x 2 x 3 cm. Na stranách jsou obrázky: : S1P Příklady 02 Náhodná proměnná (veličina) Mějme krabičku o rozměrech 1 2 3 cm Na stranách jsou obrázky: : Ω ={strom, houba, kytka, slunce, dům, ryba} Pravděpodobnost jednotlivých elementárních jevů odpovídá

Více

Výpočet pravděpodobností

Výpočet pravděpodobností Výpočet pravděpodobností Pravděpodobnostní kalkulátor v programu STATISTICA Cvičení 5 Statistické metody a zpracování dat 1 (podzim 2016) Brno, říjen 2016 Ambrožová Klára Trocha teorie Náhodné jevy mají

Více

Pravděpodobnost a aplikovaná statistika

Pravděpodobnost a aplikovaná statistika Pravděpodobnost a aplikovaná statistika MGR. JANA SEKNIČKOVÁ, PH.D. 2. KAPITOLA PODMÍNĚNÁ PRAVDĚPODOBNOST 3. KAPITOLA NÁHODNÁ VELIČINA 9.11.2017 Opakování Uveďte příklad aplikace geometrické definice pravděpodobnosti

Více

Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I

Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I Příklad Tahová síla papíru používaného pro výrobu potravinových sáčků je důležitá charakteristika kvality. Je známo, že síla

Více

Náhodné chyby přímých měření

Náhodné chyby přímých měření Náhodné chyby přímých měření Hodnoty náhodných chyb se nedají stanovit předem, ale na základě počtu pravděpodobnosti lze zjistit, která z možných naměřených hodnot je více a která je méně pravděpodobná.

Více

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY Test z teorie 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový

Více

Určete polohu a variabilitu mediánem a kvartilovou odchylkou Q(X). g) Určete modus: a. Nespojité náhodné veličiny X s pravděpodobnostní funkcí

Určete polohu a variabilitu mediánem a kvartilovou odchylkou Q(X). g) Určete modus: a. Nespojité náhodné veličiny X s pravděpodobnostní funkcí Příklad a) V sérii výrobků je 8 % s povrchovou vadou neomezující funkčnost. Pravděpodobnost reklamace takových výrobků je,8. Pro prodej výrobků s touto povrchovou vadou byly určeny dvě strategie. První

Více

5. cvičení 4ST201. Obsah: Informace o 1. průběžném testu Pravděpodobnostní rozdělení 1.část Binomické Hypergeometrické Poissonovo. 1.

5. cvičení 4ST201. Obsah: Informace o 1. průběžném testu Pravděpodobnostní rozdělení 1.část Binomické Hypergeometrické Poissonovo. 1. cvičící 5. cvičení 4ST201 Obsah: Informace o 1. průběžném testu Pravděpodobnostní rozdělení 1.část Binomické Hypergeometrické Poissonovo Vysoká škola ekonomická 1 1. Průběžný test Termín: pátek 26.3. v

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Bayesovské odhady

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Bayesovské odhady PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Bayesovské odhady Bayesovské odhady - úvod Klasický bayesovský přístup: Klasický přístup je založen na opakování pokusech sledujeme rekvenci nastoupení zvolených jevů Bayesovský

Více

1. Přednáška. Ing. Miroslav Šulai, MBA

1. Přednáška. Ing. Miroslav Šulai, MBA N_OFI_2 1. Přednáška Počet pravděpodobnosti Statistický aparát používaný ve financích Ing. Miroslav Šulai, MBA 1 Počet pravděpodobnosti -náhodné veličiny 2 Počet pravděpodobnosti -náhodné veličiny 3 Jevy

Více

Semestrální písemka BMA3 - termín varianta A13 vzorové řešení

Semestrální písemka BMA3 - termín varianta A13 vzorové řešení Semestrální písemka BMA3 - termín 6.1.9 - varianta A13 vzorové řešení Každý příklad je hodnocen maximálně 18 body, z toho část a) 1 body a část b) body. Mezivýsledky při výpočtech zaokrouhlujte alespoň

Více

tazatel 1 2 3 4 5 6 7 8 Průměr ve 15 250 18 745 21 645 25 754 28 455 32 254 21 675 35 500 Počet 110 125 100 175 200 215 200 55 respondentů Rozptyl ve

tazatel 1 2 3 4 5 6 7 8 Průměr ve 15 250 18 745 21 645 25 754 28 455 32 254 21 675 35 500 Počet 110 125 100 175 200 215 200 55 respondentů Rozptyl ve Příklady k procvičení k průběžnému testu: 1) Při zpracování studie o průměrné výši měsíčních příjmů v České republice jsme získali data celkem od 8 tazatelů. Každý z těchto pěti souborů dat obsahoval odlišný

Více

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 5.téma

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 5.téma Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 5.téma 5. Některá významná rozdělení A. Diskrétní rozdělení (i) Diskrétní rovnoměrné rozdělení na množině {,..., n} Náhodná veličina X, která má diskrétní rovnoměrné

Více

1. Náhodný vektor (X, Y ) má diskrétní rozdělení s pravděpodobnostní funkcí p, kde. p(x, y) = a(x + y + 1), x, y {0, 1, 2}.

1. Náhodný vektor (X, Y ) má diskrétní rozdělení s pravděpodobnostní funkcí p, kde. p(x, y) = a(x + y + 1), x, y {0, 1, 2}. VIII. Náhodný vektor. Náhodný vektor (X, Y má diskrétní rozdělení s pravděpodobnostní funkcí p, kde p(x, y a(x + y +, x, y {,, }. a Určete číslo a a napište tabulku pravděpodobnostní funkce p. Řešení:

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost a statistika Teorie pravděpodobnosti popisuje vznik náhodných dat, zatímco matematická statistika usuzuje z dat na charakter procesů, jimiž data vznikla. NÁHODNOST - forma existence látky,

Více

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK Úloha I.S... náhodná 10 bodů; průměr 7,04; řešilo 45 studentů a) Zkuste vlastními slovy popsat, co je to náhodná veličina a jaké má vlastnosti (postačí vlastními slovy objasnit následující pojmy: náhodná

Více

Mgr. Rudolf Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký Dr.Sc.

Mgr. Rudolf Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký Dr.Sc. Náhodné veličiny III Mgr. Rudolf Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký Dr.Sc. Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Rudolf Blažek, Roman

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení z předmětu 4ST201. Na případné faktické chyby v této presentaci mě prosím upozorněte. Děkuji. Tyto slidy berte pouze jako doplňkový materiál není

Více

Základy popisné statistiky

Základy popisné statistiky Základy popisné statistiky Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 8. přednáška z ESMAT Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 26 Obsah 1 Základy statistického zpracování dat 2

Více

Diskrétní náhodná veličina. November 12, 2008

Diskrétní náhodná veličina. November 12, 2008 Diskrétní náhodná veličina November 12, 2008 (Náhodná veličina (náhodná proměnná)) Náhodná veličina (nebo též náhodná proměnná) je veličina X, jejíž hodnota je jednoznačně určena výsledkem náhodného pokusu.

Více

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY VYBRANÁ ROZDĚLENÍ DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY Název NV X Popis Pravděpodobnostní funkce E(X) D(X) Binomická - Bi(n, ) počet úspěchů v n Bernoulliho pokusech P(X = k) = ( n k ) k (1 ) k n n(1 ) Hypergeometrická

Více

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod.

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. Matematický přístup k výsledkům únavových zkoušek Náhodnost výsledků únavových zkoušek. Únavové

Více

4. cvičení 4ST201. Pravděpodobnost. Obsah: Pravděpodobnost Náhodná veličina. Co je třeba znát z přednášek

4. cvičení 4ST201. Pravděpodobnost. Obsah: Pravděpodobnost Náhodná veličina. Co je třeba znát z přednášek cvičící 4. cvičení 4ST201 Obsah: Pravděpodobnost Náhodná veličina Vysoká škola ekonomická 1 Pravděpodobnost Co je třeba znát z přednášek 1. Náhodný jev, náhodný pokus 2. Jev nemožný, jev jistý 3. Klasická

Více

2. Friesl, M.: Posbírané příklady z pravděpodobnosti a statistiky. Internetový zdroj (viz odkaz).

2. Friesl, M.: Posbírané příklady z pravděpodobnosti a statistiky. Internetový zdroj (viz odkaz). 1 Cvičení z předmětu KMA/PST1 Pro získání zápočtu je nutno mimo docházky (max. 3 absence) uspět minimálně ve dvou ze tří písemek, které budou v průběhu semestru napsány. Součástí třetí písemky bude též

Více

Střední hodnota a rozptyl náhodné. kvantilu. Ing. Michael Rost, Ph.D.

Střední hodnota a rozptyl náhodné. kvantilu. Ing. Michael Rost, Ph.D. Střední hodnota a rozptyl náhodné veličiny, vybraná rozdělení diskrétních a spojitých náhodných veličin, pojem kvantilu Ing. Michael Rost, Ph.D. Príklad Předpokládejme že máme náhodnou veličinu X která

Více

2. Základní typy dat Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky Frekvenční tabulky Grafický popis dat

2. Základní typy dat Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky Frekvenční tabulky Grafický popis dat 2. Základní typy dat Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky Frekvenční tabulky Grafický popis dat Anotace Realitu můžeme popisovat různými typy dat, každý z nich se specifickými vlastnostmi,

Více

Chyby měření 210DPSM

Chyby měření 210DPSM Chyby měření 210DPSM Jan Zatloukal Stručný přehled Zdroje a druhy chyb Systematické chyby měření Náhodné chyby měření Spojité a diskrétní náhodné veličiny Normální rozdělení a jeho vlastnosti Odhad parametrů

Více

6.1 Normální (Gaussovo) rozdělení

6.1 Normální (Gaussovo) rozdělení 6 Spojitá rozdělení 6.1 Normální (Gaussovo) rozdělení Ze spojitých rozdělení se v praxi setkáme nejčastěji s normálním rozdělením. Toto rozdělení je typické pro mnoho náhodných veličin z rozmanitých oborů

Více

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ Michal Kořenář 1 Abstrakt Rozvoj výpočetní techniky v poslední době umožnil také rozvoj výpočetních metod, které nejsou založeny na bázi

Více

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY

Test z teorie VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY VÝBĚROVÉ CHARAKTERISTIKY A INTERVALOVÉ ODHADY Test z teorie 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový

Více

Přednáška. Další rozdělení SNP. Limitní věty. Speciální typy rozdělení. Další rozdělení SNP Limitní věty Speciální typy rozdělení

Přednáška. Další rozdělení SNP. Limitní věty. Speciální typy rozdělení. Další rozdělení SNP Limitní věty Speciální typy rozdělení VI Přednáška Další rozdělení SNP Limitní věty Speciální typy rozdělení Rovnoměrné rozdělení R(a,b) Příklad Obejít celý areál trvá strážnému 30 minut. Jaká je pravděpodobnost, že u vrátnice budete čekat

Více

NMAI059 Pravděpodobnost a statistika

NMAI059 Pravděpodobnost a statistika NMAI059 Pravděpodobnost a statistika podle přednášky Daniela Hlubinky (hlubinka@karlin.mff.cuni.cz) zapsal Pavel Obdržálek (pobdr@matfyz.cz) 205/20 poslední změna: 4. prosince 205 . přednáška. 0. 205 )

Více

Modely diskrétní náhodné veličiny. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.

Modely diskrétní náhodné veličiny. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Po(λ) je možné použít jako model náhodné veličiny, která nabývá hodnot 0, 1, 2,... a udává buď počet událostí,

Více

Testování statistických hypotéz

Testování statistických hypotéz Testování statistických hypotéz 1 Testování statistických hypotéz 1 Statistická hypotéza a její test V praxi jsme nuceni rozhodnout, zda nějaké tvrzeni o parametrech náhodných veličin nebo o veličině samotné

Více

Aproximace binomického rozdělení normálním

Aproximace binomického rozdělení normálním Aproximace binomického rozdělení normálním Aproximace binomického rozdělení normálním Příklad Sybilla a Kassandra tvrdí, že mají telepatické schopnosti, a chtějí to dokázat následujícím pokusem: V jedné

Více

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457. 0 cvičení z PST 5 prosince 208 0 (intervalový odhad pro rozptyl) Soubor (70, 84, 89, 70, 74, 70) je náhodným výběrem z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) Určete oboustranný symetrický 95% interval spolehlivosti

Více

Pravděpodobnost a její vlastnosti

Pravděpodobnost a její vlastnosti Pravděpodobnost a její vlastnosti 1 Pravděpodobnost a její vlastnosti Náhodné jevy Náhodný jev je výsledek pokusu (tj. realizace určitého systému podmínek) a jeho charakteristickým rysem je, že může, ale

Více

pravděpodobnosti Pravděpodobnost je teorií statistiky a statistika je praxí teorie pravděpodobnosti.

pravděpodobnosti Pravděpodobnost je teorií statistiky a statistika je praxí teorie pravděpodobnosti. 3.1 Základy teorie pravděpodobnosti Pravděpodobnost je teorií statistiky a statistika je praxí teorie pravděpodobnosti. Co se dozvíte Náhodný pokus a náhodný jev. Pravděpodobnost, počítání s pravděpodobnostmi.

Více

Náhodná veličina a její charakteristiky. Před provedením pokusu jeho výsledek a tedy ani sledovanou hodnotu neznáte. Proto je proměnná, která

Náhodná veličina a její charakteristiky. Před provedením pokusu jeho výsledek a tedy ani sledovanou hodnotu neznáte. Proto je proměnná, která Náhodná veličina a její charakteristiky Náhodná veličina a její charakteristiky Představte si, že provádíte náhodný pokus, jehož výsledek jste schopni ohodnotit nějakým číslem. Před provedením pokusu jeho

Více

Pravděpodobnost a statistika, Biostatistika pro kombinované studium. Jan Kracík

Pravděpodobnost a statistika, Biostatistika pro kombinované studium. Jan Kracík Pravděpodobnost a statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2017/2018 Tutoriál č. 2:, náhodný vektor Jan Kracík jan.kracik@vsb.cz náhodná veličina rozdělení pravděpodobnosti náhodné

Více

5 ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI SPOJITÉ NÁHODNÉ VELIČINY

5 ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI SPOJITÉ NÁHODNÉ VELIČINY 5 ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI SPOJITÉ NÁHODNÉ VELIČINY 5. Rovnoměrné rozdělení R(a,) - má náhodná veličina X, která má stejnou možnost naýt kterékoliv hodnoty z intervalu < a, >; a, R Definice

Více

Statistické metody - nástroj poznání a rozhodování anebo zdroj omylů a lží

Statistické metody - nástroj poznání a rozhodování anebo zdroj omylů a lží Statistické metody - nástroj poznání a rozhodování anebo zdroj omylů a lží Zdeněk Karpíšek Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky. Statistika je logická a přesná metoda, jak nepřesně

Více

Statistika v příkladech

Statistika v příkladech Verlag Dashöfer Statistika v příkladech Praktické aplikace řešené v MS Ecel Ukázkové tety z připravované učebnice Doc. Ing. Jan Kožíšek, CSc. Ing. Barbora Stieberová, Ph.D. Praha 0 Obsah Obsah. Předmluva

Více

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E Pojistná matematika 2 KMA/POM2E RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna 5.052 tel. 585 63 4027 e-mail: ondrej.pavlacka@upol.cz web: http://aix-slx.upol.cz/~pavlacka (informace + podkladové materiály) Konzultační

Více

Všechno, co jste chtěli vědět z teorie pravděpodobnosti, z teorie informace a

Všechno, co jste chtěli vědět z teorie pravděpodobnosti, z teorie informace a Všechno, co jste chtěli vědět z teorie pravděpodobnosti, z teorie informace a báli jste se zeptat Jedinečnou funkcí statistiky je, že umožňuje vědci číselně vyjádřit nejistotu v jeho závěrech. (G. W. Snedecor)

Více

Biostatistika Cvičení 7

Biostatistika Cvičení 7 TEST Z TEORIE 1. Střední hodnota pevně zvolené náhodné veličiny je a) náhodná veličina, b) konstanta, c) náhodný jev, d) výběrová charakteristika. 2. Výběrový průměr je a) náhodná veličina, b) konstanta,

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření Jan Krystek 9. května 2019 CHYBY A NEJISTOTY MĚŘENÍ Každé měření je zatíženo určitou nepřesností způsobenou nejrůznějšími negativními vlivy,

Více

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice 7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejte na mysli, ona nám to vyčíslí Jednou z úloh statistiky je odhad (výpočet) hodnot statistického znaku x i,

Více

Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc.

Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@nipax.cz Pravděpodobnost a matematická statistika 2010 1.týden (20.09.-24.09. ) Data, typy dat, variabilita, frekvenční analýza

Více

Vzorová písemka č. 1 (rok 2015/2016) - řešení

Vzorová písemka č. 1 (rok 2015/2016) - řešení Vzorová písemka č. rok /6 - řešení Pavla Pecherková. května 6 VARIANTA A. Náhodná veličina X je určena hustotou pravděpodobností: máme hustotu { pravděpodobnosti C x pro x ; na intervalu f x jinde jedná

Více

MATEMATICKÁ STATISTIKA - XP01MST

MATEMATICKÁ STATISTIKA - XP01MST MATEMATICKÁ STATISTIKA - XP01MST 1. Úvod. Matematická statistika (statistics) se zabývá vyšetřováním zákonitostí, které v sobě obsahují prvek náhody. Zpracováním hodnot, které jsou výstupem sledovaného

Více

Neživotní pojištění. Brno 2012

Neživotní pojištění. Brno 2012 Neživotní pojištění Brno 2012 Osnova 1 Kalkulace pojistného 2 Tarifní skupiny Tarifní skupiny jsou homogenní skupiny pojistných smluv, pro něž je pojistné riziko přibližně stejné. V rámci každé tarifní

Více

Renáta Bednárová STATISTIKA PRO EKONOMY

Renáta Bednárová STATISTIKA PRO EKONOMY Renáta Bednárová STATISTIKA PRO EKONOMY ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Statistika Statistický soubor Statistická jednotky Statistický znak STATISTIKA Vědní obor, který se zabývá hromadnými jevy Hromadné jevy

Více