6 Mezní stavy únosnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "6 Mezní stavy únosnosti"

Transkript

1 6 ezní stav únosnosti 6.1 šeobecně (1) Dílčí součinitele spolehlivosti materiálu, definované v.4.3, se mají uvažovat pro různé charakteristické hodnot únosnosti v této kapitole následovně: únosnost průřezů kterékoliv tříd: únosnost průřezů při posuzování stabilit prutů: 1 únosnost průřezů při porušení oslabeného průřezu v tahu: únosnost spojů: viz E POZÁKA 1 Pro další doporučené číselné hodnot, viz E až E árodní příloha může definovat dílčí součinitele i jiných konstrukcí, které nejsou zahrnut v E až E ; tto dílčí součinitele i se doporučuje určovat podle E P13) POZÁKA B Dílčí součinitele i pro pozemní stavb je možné stanovit v národní příloze. Doporučují se následující číselné hodnot: P14) = 1,00 1 = 1,00 = 1,5 6. Únosnost průřezů 6..1 šeobecně (1)P ávrhová hodnota účinku zatížení ve všech částech průřezu nesmí překročit odpovídající návrhovou únosnost. Jestliže několik účinků zatížení působí současně, nesmí jejich kombinovaný účinek překročit únosnost při této kombinaci. () Účink smkového ochabnutí a účink lokálního boulení se mají vjádřit pomocí účinné šířk podle E Účink smkového boulení se rovněž mají uvažovat podle E (3) ávrhové hodnot únosnosti se mají určovat v závislosti na klasifikaci průřezu. (4) Pružnostní ověření může být pro všechn tříd průřezu provedeno stanovením pružné únosnosti za předpokladu, že při ověření průřezu tříd 4 se počítá s vlastnostmi účinného průřezu. (5) Při pružnostním ověření může být v rozhodujícím bodu průřezu splněna následující podmínka plasticit, pokud se nepoužije jiný interakční vztah, viz 6..8 až 6..10: σ x, / σ z, / σ x, / σ z, / 3 τ / kde σ x, je návrhová hodnota podélného normálového napětí v uvažovaném bodu; σ z, τ 1 návrhová hodnota příčného normálového napětí v uvažovaném bodu; návrhová hodnota smkového napětí v uvažovaném bodu. POZÁKA Ověření podle (5) může být konzervativní, protože nepočítá s částečným plastickým rozdělením napětí, dovoleným v pružnostním návrhu. Proto se má použít pouze tehd, kdž nemůže být použita interakce založená na únosnostech Rd, Rd a Rd. (6) Plastická únosnost průřezů se má ověřit pomocí rozdělení napětí, která nepřekračují mez kluzu a jsou v rovnováze s vnitřními silami. Toto rozdělení napětí má být v souladu s vvolanými plastickými deformacemi. (6.1) P13) P14) ÁRODÍ POZÁKA iz národní příloha, A..13. ÁRODÍ POZÁKA iz národní příloha, A..14.

2 (7) Pro všechn tříd průřezu je možné použít konzervativní lineární sumaci složek vužití průřezu pro všechn složk výslednice napětí. Pro průřez tříd 1, nebo 3, namáhané kombinací,, a z, je možné v tomto případě použít následující vztah: Rd,,Rd z, z,rd 1 (6.) kde Rd,,Rd a z,rd jsou návrhové hodnot únosnosti, určené v závislosti na klasifikaci průřezu, včetně jejich redukce v důsledku účinků smku, viz POZÁKA Pro průřez tříd 4, viz (). (8) Jestliže všechn tlačené části průřezu jsou alespoň tříd, lze uvažovat, že průřez je schopný rozvinout plnou plastickou únosnost za ohbu. (9) Jestliže všechn tlačené části průřezu jsou tříd 3, má se jeho únosnost stanovit pro pružnostní rozdělení napětí po průřezu. Tlaková napětí v nejvíce namáhaných vláknech mají být omezena hodnotou meze kluzu. POZÁKA Při posuzování mezních stavů únosnosti je možné za nejvíce namáhaná vlákna považovat vlákna ve střední rovině pásnic. Pro výpočet na únavu, viz E (10) Jestliže první plastifikace nastane na tažené straně průřezu, je možné při určení únosnosti průřezů tříd 3 vužít částečnou plastickou rezervu tažené oblasti. 6.. lastnosti průřezu eoslabený průřez (1) lastnosti neoslabeného průřezu se mají stanovit s použitím jmenovitých rozměrů. Dír pro spojovací prostředk není potřebné odečítat, má se však brát zřetel na větší otvor. Příložk ve spojích se nemají do průřezu uvažovat Oslabená plocha (1) Oslabená plocha průřezu se má uvažovat jako plocha neoslabeného průřezu, zmenšená vhodným způsobem o všechn dír a jiné otvor. () Při výpočtu průřezových charakteristik oslabeného průřezu se má od ploch neoslabeného průřezu odečíst plocha jednotlivých děr pro spojovací prostředk v rovině jejich os. U děr pro zapuštěné spojovací prostředk se má přiměřeně uvážit tvar zapuštění. (3) Jestliže dír pro spojovací prostředk nejsou vstřídané, má se celková plocha oslabení určit jako největší součet průřezových ploch děr v libovolném řezu, kolmém k ose prutu (viz čáru porušení I na obrázku 6.1). POZÁKA ejvětší součet určuje polohu rozhodující lomové čár. (4) Jestliže jsou dír pro spojovací prostředk vstřídané, má se celková plocha oslabení určit jako větší z hodnot: oslabení pro nevstřídané dír podle (3); s t nd 0 (6.3) 4 p kde s je rozteč vstřídaných děr, která se rovná vzdálenosti středů dvou děr v sousedních řadách, měřená rovnoběžně s osou prutu; 6.1; p t n d 0 rozteč středů dvou děr v sousedních řadách, měřená kolmo k ose prutu; tloušťka; počet děr v libovolné šikmé nebo lomené čáře po šířce prutu nebo části prutu, viz obrázek průměr dír.

3 (5) U úhelníků nebo jiných profilů s dírami ve více než jedné rovině, se má rozteč p měřit uprostřed tloušťk materiálu, viz obrázek 6.. Obrázek 6.1 střídané dír a rozhodující lomové čár 1 a Obrázek 6. Úhelník s dírami v obou ramenech Účink smkového ochabnutí (1) ýpočet účinných šířek je uveden v E () U průřezů tříd 4 se má interakce smkového ochabnutí a lokálního boulení uvažovat podle E POZÁKA Pro tenkostěnné za studena tvarované prut, viz E Účinné vlastnosti průřezů se stojinou tříd 3 a pásnicemi tříd 1 nebo (1) Jestliže se průřez se stojinou tříd 3 a pásnicemi tříd 1 nebo klasifikují jako účinné průřez tříd, viz 5.5.(11), potom se má účinný průřez vtvořit v souladu s obrázkem 6.3 tak, že tlačená část stojin se nahradí částí o výšce 0 εt w přiléhající k tlačené pásnici a další částí o výšce 0 εt w, umístěné u plastické neutrální os Účinné vlastnosti průřezů tříd 4 (1) Účinné vlastnosti průřezu tříd 4 se mají stanovit podle účinných šířek jeho tlačených částí. () Pro tenkostěnné za studena tvarované průřez, viz 1.1.(1) a E (3) Účinné šířk rovinných tlačených částí se mají stanovit podle E (4) Jestliže průřez tříd 4 je namáhán osovou silou, má se posun e těžiště účinné ploch A eff od těžiště plného průřezu má stanovit postupem podle E Tomu odpovídá přídavný moment: = (6.4) POZÁKA Znaménko přídavného momentu závisí na účinku kombinace vnitřních sil, viz (). (5) Pro kruhové duté průřez tříd 4, viz E

4 Legenda: 1 tlak 3 plastická neutrální osa tah 4 zanedbaná část stojin Obrázek 6.3 Stojina účinného průřezu tříd 6..3 Tah (1)P ávrhová hodnota tahové síl musí v každém průřezu splňovat podmínku: t,rd 10, (6.5) () Pro průřez s dírami se návrhová únosnost v tahu t,rd má stanovit jako menší z hodnot: a) návrhová plastická únosnost neoslabeného průřezu: A pl,rd = (6.6) b) návrhová únosnost průřezu oslabeného dírami pro spojovací prostředk: 0,9Anet fu u,rd = (6.7) (3) Při požadavku na návrh na únosnost podle E 1998 má být návrhová plastická únosnost pl,rd podle ()a) menší než návrhová únosnost průřezu oslabeného dírami pro spojovací prostředk u,rd podle ()b). (4) U spojů kategorie C, viz E , 3.4.(1), se má návrhová únosnost v tahu t,rd v (1) pro průřez oslabené dírami pro spojovací prostředk uvažovat jako hodnota net,rd, která se stanoví z výrazu: Anet net,rd = (6.8) (5) Pro úhelník připojené jedním ramenem, viz také E , Obdobně se má postupovat u jiných tpů průřezů s nepřipojenými odstávajícími částmi Tlak (1)P ávrhová hodnota tlakové síl musí v každém průřezu splňovat podmínku:, c,rd 10 (6.9) () ávrhová únosnost průřezu v prostém tlaku c,rd se má stanovit z výrazu: A c,rd = pro průřez tříd 1, nebo 3 (6.10)

5 Aeff c,rd = pro průřez tříd 4 (6.11) (3) plněné dír pro spojovací prostředk se v tlačených prutech nemusí uvažovat, kromě nadměrných a oválných děr, definovaných v E (4) U nesmetrických průřezů tříd 4 se má postupovat podle a uvažovat přídavný moment Δ, plnoucí z posunu těžišťové os účinného průřezu, viz 6...5(4) Ohbový moment (1)P ávrhová hodnota ohbového momentu musí v každém průřezu splňovat podmínku: c,rd 10, (6.1) kde c,rd se určí s uvážením děr pro spojovací prostředk, viz (4) až (6). () ávrhová únosnost v ohbu k některé hlavní ose průřezu se stanoví z výrazů: Wpl c,rd = pl,rd = pro průřez tříd 1 nebo (6.13) Wel,min c,rd = el,rd = pro průřez tříd 3 (6.14) Weff,min c,rd = pro průřez tříd 4 (6.15) kde W el,min a W eff,min odpovídají vláknům s největším pružným napětím. (3) Při ohbu okolo obou os průřezu se má použít postup podle (4) Dír pro spojovací prostředk v tažené pásnici je možné zanedbat, jestliže je pro taženou pásnici splněna podmínka: kde A f, net 0, 9 f u Af (6.16) A f je plocha tažené pásnice. POZÁKA Podmínka v (4) zajišťuje návrh na únosnost v oblasti plastických kloubů, viz (5) Dír pro spojovací prostředk v tažené části stojin je možné zanedbat, jestliže podmínka v (4) je splněna v celé tažené oblasti, zahrnující taženou pásnici i taženou část stojin. (6) plněné dír pro spojovací prostředk je možné v tlačené oblasti průřezu zanedbat, kromě nadměrných a oválných děr Smk (1)P ávrhová hodnota smkové síl musí v každé části průřezu splňovat podmínku: c,rd 10, (6.17) kde c,rd je návrhová únosnost ve smku. plasticitním návrhu se c,rd uvažuje jako návrhová plastická únosnost ve smku pl,rd podle (), v pružnostním návrhu se c,rd uvažuje jako návrhová pružná únosnost ve smku, která se vpočte podle (4) a (5). () Jestliže nepůsobí kroucení, určí se návrhová plastická únosnost ve smku z výrazu: ( f / 3 ) Av pl,rd = (6.18) kde A v je smková plocha.

6 (3) Smková plocha A v se může uvažovat následovně: a) válcované I a H průřez, zatížené rovnoběžně se stojinou: A bt f (t w r)t f ale ne méně než ηh w t w; b) válcované U průřez, zatížené rovnoběžně se stojinou: A bt f (t w r)t f ; c) válcované T průřez, zatížené rovnoběžně se stojinou: 0,9(A bt f ); d) svařované I, H a pravoúhlé duté průřez, zatížené rovnoběžně se stojinami: η ( h w t ) e) svařované I, H, U a pravoúhlé duté průřez, zatížené rovnoběžně s pásnicemi: A - ( h ) f) válcované pravoúhlé duté průřez s konstantní tloušťkou stěn: zatížené rovnoběžně s výškou: Ah/(bh) zatížené rovnoběžně se šířkou: Ab/(bh) g) kruhové duté průřez s konstantní tloušťkou stěn: A/π kde A je průřezová plocha; b celková šířka; h celková výška; h w výška stojin; r poloměr zaoblení; t f tloušťka pásnice; t w tloušťka stojin (jestliže není konstantní, má se uvažovat nejmenší tloušťka); η viz E POZÁKA Konzervativně je možné uvažovat η = 1,0. (4) Jestliže se neposuzuje boulení podle E , kapitola 5, může se návrhová pružná smková únosnost c,rd v rozhodujícím bodu průřezu ověřit podle vztahu: f τ ( ) 3 10, kde τ lze určit ze vztahu: kde w w t w (6.19) τ S = I t (6.0) je návrhová hodnota smkové síl; S statický moment v místě posuzovaného bodu k těžišťové ose průřezu; I t moment setrvačnosti celého průřezu; tloušťka v posuzovaném bodu. POZÁKA Ověření podle (4) je konzervativní, protože nepočítá s částečným plastickým smkovým rozdělením napětí, dovoleným v pružnostním návrhu, viz (5). Proto se má použít pouze tehd, kdž není možné uplatnit posouzení s c,rd ve vztahu (6.17). (5) Pro I a H průřez se smkové napětí ve stojině může stanovit z výrazu: τ = Aw jestliže A f /A w 0,6 (6.1) kde A f je plocha jedné pásnice; A w plocha stojin: A w = h w t w. (6) Dále se má podle E , kapitola 5, posoudit smková únosnost stojin bez mezilehlých výztuh při boulení, jestliže je:

7 h t w > w ε 7 η (6.) Pro stanovení η, viz E , kapitola 5. POZÁKA η je možné konzervativně uvažovat rovno 1,00. (7) Dír pro spojovací prostředk není nutné při posuzování smku uvažovat, kromě ověřování návrhové smkové únosnosti oblastí spoje podle E (8) Jestliže smková síla působí v kombinaci s krouticím momentem, má se plastická smková únosnost pl,rd redukovat podle 6..7(9) Kroucení (1) Pro prut namáhané kroucením, u kterých je možné zanedbat jejich distorzní deformace, má návrhová hodnota krouticího momentu T ve všech průřezech splňovat podmínku: T T Rd 10, (6.3) kde T Rd je návrhová únosnost průřezu v kroucení. () Celkový krouticí moment T se ve všech průřezech má uvažovat jako součet dvou vnitřních účinků: T = T t, T w, (6.4) kde T t, je moment prostého kroucení (St. enant); T w, moment vázaného kroucení. (3) Hodnot T t, a T w, se ve všech průřezech mohou stanovit z T pomocí pružnostní analýz s uvážením průřezových vlastností prutu, podmínek podepření prutu na jeho koncích a rozdělení zatížení po délce prutu. (4) ají se uvažovat následující napětí, vvolaná kroucením: smkové napětí τ t, od momentu prostého kroucení T t,; normálové napětí σ w, od bimomentu B a smkové napětí τ w, od momentu vázaného kroucení T w,. (5) Pro pružnostní ověření se může použít podmínka plasticit 6..1(5). (6) Pro stanovení plastického momentu únosnosti průřezu při působení ohbu a kroucení se pouze bimoment B má určit z pružnostní analýz, viz (3). (7) Pro zjednodušení je možné u prutů s uzavřeným dutým průřezem (jako jsou konstrukční duté profil) předpokládat, že účink vázaného kroucení je možné zanedbat. Také je možné pro zjednodušení předpokládat, že u prutů s otevřeným průřezem (jako jsou I a H profil) je možné zanedbat účink prostého kroucení. P) (8) Pro výpočet únosnosti T Rd uzavřených dutých průřezů se má uvažovat návrhová pevnost jednotlivých částí průřezu ve smku podle E (9) Při kombinaci smkové síl a krouticího momentu se má plastická únosnost ve smku redukovat vzhledem k účinkům kroucení z hodnot pl,rd na pl,t,rd. ávrhová smková síla má splňovat podmínku: pl,t,rd 1 kde pl,t,rd je možné odvodit následovně: pro I nebo H průřez: (6.5) P) ÁRODÍ POZÁKA iz národní příloha, B.

8 pl,t,rd τ = 1 (6.6) 15, t, pl, Rd ( f / 3 )/ pro U průřez: τ t, τ w, pl,t,rd = 1 15, / 3 / / 3 / pro konstrukční duté průřez: pl, Rd ( ) ( ) (6.7) pl,t,rd τ = 1 t, pl, Rd ( f / 3 )/ kde pl,rd se určí podle Ohb a smk (1) Při stanovení únosnosti průřezu v ohbu se má uvažovat účinek smkové síl. () Jestliže smková síla je menší než polovina plastické smkové únosnosti, je možné její účinek na únosnost v ohbu zanedbat, kromě případů, kd smkové boulení snižuje únosnost průřezu, viz E (3) Jinak se redukovaná únosnost v ohbu má stanovit jako návrhová únosnost průřezu, vpočtená s použitím redukované meze kluzu: (6.8) (1 ρ)f (6.9) pro smkovou plochu, kde ρ = 1 a pl,rd se určí podle 6..6(). pl,rd POZÁKA iz také 6..10(3). (4) Jestliže působí kroucení, ρ se má stanovit z výrazu rovno 0 pro 0,5 pl,t,rd. ρ = pl,t,rd 1, viz 6..7, ale má se brát (5) Pro I průřez se stejnými pásnicemi, ohýbané okolo os větší tuhosti, je možné únosnost průřezu v ohbu, redukovanou v důsledku smkové síl, alternativně stanovit z výrazu:,,rd ρ A w W pl, 4 t w = ale,,rd,c,rd (6.30) kde,c,rd se určí podle 6..5() a A w = h w t w. (6) Pro interakci ohbu, smku a příčného zatížení, viz E , kapitola Ohb a osová síla Průřez tříd 1 a (1) Při stanovení plastické únosnosti průřezu v ohbu se má uvažovat účinek osové síl. ()P Pro průřez tříd 1 a musí být splněna podmínka:,rd (6.31) kde,rd je návrhový plastický moment únosnosti, redukovaný v důsledku působení osové síl. (3) Pro pravoúhlou plnou tč bez děr pro šroub se má,rd stanovit z výrazu:

9 [ ( ) ] / pl,rd = (6.3), Rd pl,rd 1 (4) Pro dvojose smetrické I a H průřez nebo jiné průřez s pásnicemi není nutné uvažovat účinek osové síl na plastický moment únosnosti při ohbu okolo os -, jestliže jsou splněn obě následující podmínk: 0,5 pl,rd (6.33) 0,5 hw t w (6.34) Pro dvojose smetrické I a H průřez není nutné uvažovat účinek osové síl na plastický moment únosnosti při ohbu okolo os z-z, pokud je splněna podmínka: hw t w (6.35) (5) Pro válcované I nebo H průřez a pro svařované I nebo H průřez se stejnými pásnicemi bez děr pro šroub, je možné použít následující přibližné vztah:,,rd = pl,,rd (1-n)/(1-0,5a) ale,,rd pl,,rd (6.36) pro n a:,z,rd = pl,z,rd (6.37) n a pro n > a:,z,rd = pl,z,rd 1 (6.38) 1 a kde n = / pl.rd a = (A-bt f )/A ale a 0,5 Pro pravoúhlé duté konstrukční průřez stejné tloušťk a pro svařované pravoúhlé duté průřez se stejnými pásnicemi a stejnými stojinami bez děr pro šroub je možné použít následující přibližné vztah:,,rd = pl,,rd (1 - n)/(1-0,5a w ) ale,,rd pl,.rd (6.39),z,Rd = pl,z,rd (1 - n)/(1-0,5a f ) ale,z,rd pl,z,rd (6.40) kde a w = (A - bt)/a ale a w 0,5 pro duté průřez; a w = (A -bt f )/A ale a w 0,5 pro svařované duté průřez; a f = (A - ht)/a ale a f 0,5 pro duté průřez; a f = (A -ht w )/A ale a f 0,5 pro svařované duté průřez. (6) Pro šikmý ohb lze použít vztah:,,,rd α z,,z,rd β 1 kde α a β jsou konstant, které je možné konzervativně uvažovat hodnotou 1,0. Jinak je možné počítat: pro I a H průřez: α = ; β = 5n ale β 1 pro kruhové duté průřez: α = ; β = pro pravoúhlé duté průřez: 1,66 α = β = 1 1,13 n ale α = β 6 kde n = / pl,rd. (6.41)

10 6..9. Průřez tříd 3 (1)P Kdž nepůsobí smková síla, pak největší podélné normálové napětí v průřezu tříd 3 musí vhovovat podmínce: σ x, (6.4) kde σ x, je návrhová hodnota místního podélného napětí od momentu a osové síl, určená podle potřeb s uvážením děr pro šroub, viz 6..3, 6..4 a Průřez tříd 4 (1)P Kdž nepůsobí smková síla, pak největší podélné normálové napětí v průřezu tříd 4, stanovené pro účinný průřez, viz 5.5.(), musí vhovovat podmínce: σ x, (6.43) kde σ x, je návrhová hodnota místního podélného normálové napětí od momentu a osové síl, určená podle potřeb s uvážením děr pro šroub, viz 6..3, 6..4 a () á se použít následující podmínka: A eff, e z, e f / W f / W f / eff,,min eff,z,min kde A eff je účinná plocha rovnoměrně tlačeného průřezu; W eff,min účinný modul průřezu (odpovídající vláknu s největším pružným napětím), který je namáhán pouze momentem okolo příslušné os; e posun příslušné těžišťové os rovnoměrně tlačeného průřezu, viz 6...5(4). POZÁKA napětí. z 1 Znaménka,,, z, a Δ i = e i se stanoví podle kombinace příslušných normálových Ohb, smk a osová síla (1) Při stanovení únosnosti průřezu v ohbu se má uvažovat účinek smku a osové síl. () Jestliže návrhová hodnota smkové síl není větší než 50 % návrhové plastické smkové únosnosti pl.rd, je možné zanedbat její účinek na únosnost průřezu při působení ohbu a osové síl podle 6..9, kromě případů, kd smkové boulení snižuje únosnost průřezu, viz E (3) Jestliže je větší než 50 % pl.rd, má se návrhová únosnost průřezu při kombinaci momentu a osové síl vpočítat s použitím redukované meze kluzu: (6.44) (1-ρ)f pro smkovou plochu, (6.45) kde ρ = ( / pl,rd -1) a pl,rd se určí podle 6..6(). POZÁKA ísto redukce meze kluzu je také možné redukovat tloušťk příslušných částí průřezu.

2 Navrhování ocelových mostů podle ČSN EN 1993-2

2 Navrhování ocelových mostů podle ČSN EN 1993-2 2 Navrhování ocelových mostů podle ČSN EN 1993-2 Tato kapitola podává výklad jednotlivých ustanovení ČSN EN 1993-2 Navrhování ocelových konstrukcí Část 2: Ocelové mosty [13]. Pro usnadnění práce s normou

Více

Řešený příklad: Prostý nosník s příčným podepřením v působišti zatížení

Řešený příklad: Prostý nosník s příčným podepřením v působišti zatížení Dokument SX007a-CZ-EU Strana 0 Eurokód Vpracovali Valérie LEMAIRE Datum duben 005 Kontroloval Alain BUREAU Datum duben 005 Řešený příklad: Prostý nosník s příčným podepřením v V tomto příkladu je řešen

Více

IDEA StatiCa novinky

IDEA StatiCa novinky strana 1/8 verze 5.1 strana 2/8 IDEA StatiCa Steel... 3 IDEA StatiCa Connection... 3 Spoje pomocí šroubovaných příložných plechů (příložky)... 3 Přípoje uzavřených profilů kruhové i obdélníkové... 3 Tenkostěnné

Více

SN EN 1993-1-1 OPRAVA 1

SN EN 1993-1-1 OPRAVA 1 ESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.010.30, 91.080.10 erven 2010 Eurokód 3: Navrhování ocelových konstrukcí ást 1-1: Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby SN EN 1993-1-1 OPRAVA 1 73 1401 idt EN 1993-1-1:2005/AC:2009-04

Více

Posouzení únosnosti svaru se provádí podle zásad pružnosti a pevnosti v nebezpečném průřezu.

Posouzení únosnosti svaru se provádí podle zásad pružnosti a pevnosti v nebezpečném průřezu. Svarové spoje Posouzení únosnosti svaru se provádí podle zásad pružnosti a pevnosti v nebezpečném průřezu. Vybrané druhy svarů a jejich posouzení dle EN ČSN 1993-1-8. Koutový svar -T-spoj - přeplátovaný

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

VZPĚRNÁ PEVNOST. λ = [ 1 ], kde

VZPĚRNÁ PEVNOST. λ = [ 1 ], kde VZPĚRNÁ PEVNOST Namáhání na vzpěr patří mezi zvláštní způsoby namáhání. Pokud je délka součásti srovnatelná s přůřezovými rozměry, součást je namáhána na tlak. Je-li délka mnohonásobně větší než jsou rozměry

Více

χ je součinitel vzpěrnosti pro příslušný způsob vybočení.

χ je součinitel vzpěrnosti pro příslušný způsob vybočení. 6.3 Vpěrná únosnost prutů 6.3. Tlačené prut stálého průřeu 6.3.. Vpěrná únosnost () Tlačený prut se má posuovat na vpěr podle podmínk: Ed 0, (6.46),Rd Ed je návrhová hodnota tlakové síl;,rd návrhová vpěrná

Více

6 Mezní stavy únosnosti

6 Mezní stavy únosnosti 6 Mezní stavy únosnosti 6.1 Nosníky 6.1.1 Nosníky pozemních staveb Typické průřezy spřažených nosníků jsou na obr. 4. Betonová deska může být kompaktní nebo žebrová, případně může mít náběhy. Ocelový nosník

Více

NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH

NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MECHANIKA DRUHÝ ŠČERBOVÁ M. PAVELKA V. 10. BŘEZNA 2013 Název zpracovaného celku: NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH Přímá tyč je namáhána na tah, je-li zatíţena dvěma silami

Více

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD Šroubové spoje patří mezi rozebíratelné spoje s tvarovým stykem (lícovaný šroub), popřípadě silovým stykem (šroub prochází součástí volně, je zatížený pouze silou působící kolmo k

Více

1 Statické zkoušky. 1.1 Zkouška tahem L L. R = e [MPa] S S

1 Statické zkoušky. 1.1 Zkouška tahem L L. R = e [MPa] S S 1 Statické zkoušky 1.1 Zkouška tahem Zkouška tahem je základní a nejrozšířenější mechanická zkouška. Princip: Přetržení zkušební tyče a následné stanovení tzv. napěťových a deformačních charakteristik

Více

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL 4.1.1 PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL POUŽITÍ Předpjaté stropní panely SPIROLL slouží k vytvoření stropních a střešních konstrukcí pozemních staveb. Pro svou vysokou únosnost, odlehčení dutinami a dokonalému

Více

9 Spřažené desky s profilovaným plechem v pozemních stavbách

9 Spřažené desky s profilovaným plechem v pozemních stavbách 9 Spřažené desky s profilovaným plechem v pozemních stavbách 9.1 Všeobecně 9.1.1 Rozsah platnosti Tato kapitola normy se zabývá spřaženými stropními deskami vybetonovanými do profilovaných plechů, které

Více

Boulení stěn při normálovém, smykovém a lokálním zatížení (podle ČSN EN 1993-1-5). Posouzení průřezů 4. třídy. Boulení ve smyku, výztuhy stěn.

Boulení stěn při normálovém, smykovém a lokálním zatížení (podle ČSN EN 1993-1-5). Posouzení průřezů 4. třídy. Boulení ve smyku, výztuhy stěn. 3. Stabilita stěn. Boulení stěn při normálovém, smykovém a lokálním zatížení (podle ČSN EN 1993-1-5). Posouzení průřezů 4. třídy. Boulení ve smyku, výztuhy stěn. Boulení stěn Štíhlé tlačené stěny boulí.

Více

10 K NAVRHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ Z HLINÍKOVÝCH SLITIN PODLE ENV 1999

10 K NAVRHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ Z HLINÍKOVÝCH SLITIN PODLE ENV 1999 K AVRHOVÁÍ KOSTRUKCÍ Z HLIÍKOVÝCH SLITI PODLE EV 999 Doc. Ing. František Wald, CSc., Ing. artin Beneš Shrnutí Příspěvek uvádí zásady předběžné evropské normy EV 999 - avrhování hliníkových konstrukcí [].

Více

4. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

4. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 4. přednáška OCELOVÉ KOSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger VZPĚRÁ ÚOSOST TLAČEÝCH PRUTŮ 1) Centrický tlak - Vzpěrná únosnost

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami.

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami. cvičení Dřevěné konstrukce Hřebíkové spoje Základní pojmy. Návrh spojovacího prostředku Na hřebíkové spoje se nejčastěji používají ocelové stavební hřebíky s hladkým dříkem kruhového průřezu se zápustnou

Více

7 Prostý beton. 7.1 Úvod. 7.2 Mezní stavy únosnosti. Prostý beton

7 Prostý beton. 7.1 Úvod. 7.2 Mezní stavy únosnosti. Prostý beton 7 Prostý beton 7.1 Úvod Konstrukce ze slabě vyztuženého betonu mají výztuž, která nesplňuje podmínky minimálního vyztužení, požadované pro železobetonové konstrukce. Způsob porušení konstrukcí odpovídá

Více

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 41, 4605 Minulá hodina: odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO0 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ... KONVENCE ZNAČENÍ OS PRUTŮ... 3 KONSTRUKČNÍ OCEL... 3 DÍLČÍ SOUČINITEL SPOLEHLIVOSTI MATERIÁLU... 3 KATEGORIE

Více

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování 2 Materiály charakteristiky potřebné pro navrhování 2.1 Úvod Zdivo je vzhledem k velkému množství druhů a tvarů zdicích prvků (cihel, tvárnic) velmi různorodý stavební materiál s rozdílnými užitnými vlastnostmi,

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Šroubované spoje namáhané smykem Šroubované spoje namáhané tahem Třecí spoje (spoje s VP šrouby) Vůle a rozteče. Vliv páčení

Šroubované spoje namáhané smykem Šroubované spoje namáhané tahem Třecí spoje (spoje s VP šrouby) Vůle a rozteče. Vliv páčení Šroubové spoje Šroubované spoje namáhané smykem Šroubované spoje namáhané tahem Třecí spoje (spoje s VP šrouby) Vůle a rozteče Vliv páčení 1 Kategorie šroubových spojů Spoje namáhané smykem A: spoje namáhané

Více

VGS Vrut spojovací celozávitový se zapuštěnou hlavou Uhlíková ocel s bílým galvanickým pozinkováním

VGS Vrut spojovací celozávitový se zapuštěnou hlavou Uhlíková ocel s bílým galvanickým pozinkováním VGS Vrut spojovací celozávitový se zapuštěnou hlavou Uhlíková ocel s bílým galvanickým pozinkováním ET /0030 BENÍ Krabice + doklad CE + nástavec SPECIÁNÍ OCE Hluboký závit a vysokopevnostní ocel (f y,k

Více

výpočtem František Wald České vysoké učení technické v Praze

výpočtem František Wald České vysoké učení technické v Praze Prokazování požární odolnosti staveb výpočtem František Wald České vysoké učení technické v Praze Motivace Prezentovat metodiku pro prokázání požární spolehlivosti konstrukce k usnadnění spolupráci při

Více

Nosníky s kruhovými otvory

Nosníky s kruhovými otvory tručný návod pro diplomanty osníky s kruovými otvory Instalace lze výodně uložit uvnitř obrysu. osníky jsou estetické. Jsou vodné zejména pro rovnoměrné zatížení (stropnice, vaznice), neboť mají menší

Více

Advance Design 2013 / SP1

Advance Design 2013 / SP1 Advance Design 2013 / SP1 Tento dokument popisuje vylepšení v Advance Design 2013 Service Pack 1. První Service Pack pro Advance design 2013 obsahuje více než 110 vylepšení a oprav. Měl by být nainstalován

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

BO002 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO002 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani tpem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ

Více

10 Navrhování na účinky požáru

10 Navrhování na účinky požáru 10 Navrhování na účinky požáru 10.1 Úvod Zásady navrhování konstrukcí jsou uvedeny v normě ČSN EN 1990[1]; zatížení konstrukcí je uvedeno v souboru norem ČSN 1991. Na tyto základní normy navazují pak jednotlivé

Více

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Dokument č. SX003a-CZ-EU Strana 1 z 8 Eurokód :200 Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Tento příklad podrobně popisuje posouzení prostého nosníku s rovnoměrným zatížením.

Více

NK 1 Konstrukce. Základní prvky konstrukce

NK 1 Konstrukce. Základní prvky konstrukce NK 1 Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

Balkónové nosníky a rošty

Balkónové nosníky a rošty Stavební mechanika 3 132SM3 Přednášk Balkónové nosník a rošt řešení silovou metodou Desk ákladní předpoklad, proměnné a rovnice Vnitřní síl obecně atížených prutů - opakování Obecně atížený prut (vi SM02)

Více

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík 10 10.1 Úvod Obecná představa o chování dřeva při požáru bývá často zkreslená. Dřevo lze zapálit, může vyživovat oheň a dále ho šířit pomocí prchavých plynů, vznikajících při vysoké teplotě. Proces zuhelnatění

Více

PLÁŠŤOVÉ PŮSOBENÍ TENKOSTĚNNÝCH KAZET

PLÁŠŤOVÉ PŮSOBENÍ TENKOSTĚNNÝCH KAZET ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Doktorský studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ Studijní obor: POZEMNÍ STAVBY Ing. Jan RYBÍN THE STRESSED SKIN ACTION OF THIN-WALLED LINEAR TRAYS

Více

Řešené příklady INFASO + Obsah. Kotvení patní a kotevní deskou. Kloubový připoj. Šárka Bečková

Řešené příklady INFASO + Obsah. Kotvení patní a kotevní deskou. Kloubový připoj. Šárka Bečková Připraveno v rámci projektu Fondu uhlí a oceli Evropské unie Řešené příklady Šárka Bečková Připojení ocelových konstrukcí na betonové pomocí kotevní desky s trny Obsah Šárka Bečková František Wald Kloubový

Více

Napínání řetězů a řemenů / Pružné elementy Napínáky řetězů a řemenů

Napínání řetězů a řemenů / Pružné elementy Napínáky řetězů a řemenů typ TE Technické vlastnosti + 32 + 32 Velký úhel nastavení 32 Progresivní pružnost Tlumení vibrací a hluku ezpečnost ve všech provozních situacích 42 C + 85 C Vysoká odolnost vůči teplotám ez nároku na

Více

STATICKÝ VÝPOČET OCELOVÁ KONSTRUKCE ZASTŘEŠENÍ RAMPY

STATICKÝ VÝPOČET OCELOVÁ KONSTRUKCE ZASTŘEŠENÍ RAMPY PROJEKTOVÝ ATELIÉR, KOPÍROVACÍ SLUŽBY HAVLÍČKŮV BROD TEL. 569 430 548, 569 430 552 FAX 569 430 555 STATICKÝ VÝPOČET OCELOVÁ KONSTRUKCE ZASTŘEŠENÍ RAMPY Zakázka č. : 12 032 Název akce : Ocelová konstrukce

Více

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO0 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani tpem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

4. Tenkostěnné za studena tvarované prvky. Návrh na únavu OK.

4. Tenkostěnné za studena tvarované prvky. Návrh na únavu OK. 4. Tenkostěnné za studena tvarované prvky. Návrh na únavu OK. Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, navrhování z hlediska MSÚ a MSP. Návrh na únavu: zatížení, Wöhlerův přístup a

Více

N únosnost nýtů (při 2 střižných krčních nýtech zpravidla únosnost plynoucí z podmínky otlačení) Pak platí při rozteči (nýtové vzdálenosti) e

N únosnost nýtů (při 2 střižných krčních nýtech zpravidla únosnost plynoucí z podmínky otlačení) Pak platí při rozteči (nýtové vzdálenosti) e Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk, působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

3. Způsoby namáhání stavebních konstrukcí

3. Způsoby namáhání stavebních konstrukcí 3. Způsoby namáhání stavebních konstrukcí Každému přetvoření stavební konstrukce odpovídá určitý druh namáhání, který poznáme podle výslednice vnitřních sil ve vyšetřovaném průřezu. Lze ji obecně nahradit

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. VII Název: Měření indukčnosti a kapacity metodou přímou Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.:

Více

WVB. Standardní úhelníky pro domy Trojrozměrné spojovací desky z uhlíkové oceli s galvanickým zinkováním WVB - 01 CELKOVÁ ŠKÁLA CERTIFIKOVANÁ ODOLNOST

WVB. Standardní úhelníky pro domy Trojrozměrné spojovací desky z uhlíkové oceli s galvanickým zinkováním WVB - 01 CELKOVÁ ŠKÁLA CERTIFIKOVANÁ ODOLNOST WV Standardní úhelníky pro domy Trojrozměrné spojovací desky z uhlíkové oceli s galvanickým zinkováním CELKOVÁ ŠKÁLA Jednoduchý a účinný systém, který je k dispozici v různých rozměrech, aby uspokojil

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES NOSNÁ KONSTRUKCE

Více

Jaké jsou důsledky použití kulového ventilu jako regulačního ventilu?

Jaké jsou důsledky použití kulového ventilu jako regulačního ventilu? regulačního ventilu? Kulový ventil zavřen Objemový průtok kulového ventilu je regulován axiální rotací koule s otvorem. Kulové ventily jsou konstrukčně on/off uzavírací ventily. Při plně otevřeném ventilu

Více

Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu [in] 1.3 Provozní teplota T 200,0 1.4 Provozní prostředí

Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu [in] 1.3 Provozní teplota T 200,0 1.4 Provozní prostředí Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu i ii Výpočet bez chyb. Informace o o projektu? 1.0 1.1 Kapitola vstupních parametrů Volba režimu zatížení, provozních a výrobních parametrů

Více

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3 ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT - Název úlohy: Měření vlastností regulačních prvků Listů: List: Zadání: Pro daný regulační prvek zapojený jako dělič napětí změřte a stanovte: a, Minimálně regulační

Více

M - Rovnice - lineární a s absolutní hodnotou

M - Rovnice - lineární a s absolutní hodnotou Rovnice a jejich ekvivalentní úpravy Co je rovnice Rovnice je matematický zápis rovnosti dvou výrazů. př.: x + 5 = 7x - M - Rovnice - lineární a s absolutní hodnotou Písmeno zapsané v rovnici nazýváme

Více

1. Kruh, kružnice. Mezi poloměrem a průměrem kružnice platí vztah : d = 2. r. Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r.

1. Kruh, kružnice. Mezi poloměrem a průměrem kružnice platí vztah : d = 2. r. Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r. Kruh, kružnice, válec 1. Kruh, kružnice 1.1. Základní pojmy Kružnice je množina bodů mající od daného bodu stejnou vzdálenost. Daný bod označujeme jako střed kružnice. Stejnou vzdálenost nazýváme poloměr

Více

Systém vozidlo kolej Část 2

Systém vozidlo kolej Část 2 Systém vozidlo kolej Část 2 Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského studia oboru Konstrukce a dopravní stavby na Fakultě stavební VUT v Brně a nesmí

Více

DUM téma: KALK Výrobek sestavy

DUM téma: KALK Výrobek sestavy DUM téma: KALK Výrobek sestavy ze sady: 2 tematický okruh sady: Příprava výroby a ruční programování CNC ze šablony: 6 Příprava a zadání projektu Určeno pro : 3 a 4 ročník vzdělávací obor: 23-41-M/01 Strojírenství

Více

Postup řešení: Spřažené desky ve vícepodlažních budovách pro komerční a obytné účely

Postup řešení: Spřažené desky ve vícepodlažních budovách pro komerční a obytné účely Postup řešení: Spřažené desky ve vícepodlažních budovách pro komerční Dokument seznamuje s přehledem různých druhů spřažených desek, které se používají ve vícepodlažních budovách, shrnuje jejich výhody,

Více

Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů

Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů Úkol měření: 1. Změřte průběh resistivity podél monokrystalu polovodiče. 2. Vypočtěte koncentraci příměsí N A, D z naměřených hodnot resistivity.

Více

4.1 Shrnutí základních poznatků

4.1 Shrnutí základních poznatků 4.1 Shrnutí základních poznatků V celé řadě konstrukcí se setkáváme s případy, kdy o nosnosti nerozhoduje pevnost materiálu, ale stabilitní stav rovnováhy. Tuto problematiku souhrnně nazýváme stabilita

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ ČVUT - Fakulta strojní Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie Měrové a školicí středisko Carl Zeiss PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ Ing. Libor Beránek Aktivity

Více

Beton. Be - ton je složkový (kompozitový) materiál

Beton. Be - ton je složkový (kompozitový) materiál Fakulta stavební VŠB TUO Be - ton je složkový (kompozitový) materiál Prvky betonových konstrukcí vlastnosti materiálů, pracovní diagramy, spolupůsobení betonu a výztuže Nejznámějším míchaným nápojem je

Více

NCCI: Návrh střešních příhradových vazníků. Obsah

NCCI: Návrh střešních příhradových vazníků. Obsah CCI: ávrh střešních příhradových vazníků Tento CCI dokument se zabývá některými speciálními případy, které se mohou vyskytnout při návrhu střešních příhradových vazníků. Jedná se například o způsob zavedení

Více

ČSN EN 1993 Navrhování ocelových konstrukcí Část 1-1 Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby

ČSN EN 1993 Navrhování ocelových konstrukcí Část 1-1 Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby ČSN EN 1993 Navrhování ocelových konstrukcí Část 1-1 Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby Zdeněk Sokol České vysoké učení technické v Praze Obsah lekce Úvodem Kapitola 1: Všeobecně Kapitola 2:

Více

Zateplovací systémy Baumit. Požární bezpečnost staveb PKO - 14-001 PKO - 14-002 PKO - 13-011

Zateplovací systémy Baumit. Požární bezpečnost staveb PKO - 14-001 PKO - 14-002 PKO - 13-011 Zateplovací systémy Baumit Požární bezpečnost staveb PKO - 14-001 PKO - 14-002 PKO - 13-011 www.baumit.cz duben 2014 Při provádění zateplovacích systémů je nutno dodržovat požadavky požárních norem, mimo

Více

Ing. Miloš Zich, Ph.D., tel. 541147860, mail: pracovna E208 společné i individuální konzultace, zápočty, zkoušky

Ing. Miloš Zich, Ph.D., tel. 541147860, mail: pracovna E208 společné i individuální konzultace, zápočty, zkoušky Kurz: Vyučující: BL04 Vodohospodářské betonové konstrukce Ing. Miloš Zich, Ph.D., tel. 541147860, mail: zich.m@fce.vutbr.cz, pracovna E208 společné i individuální konzultace, zápočty, zkoušky Poznámka:

Více

3. Souřadnicové výpočty

3. Souřadnicové výpočty 3. Souřadncové výpočty 3.1 Délka. 3.2 Směrník. 3.3 Polární metoda. 3.4 Protínání vpřed z úhlů. 3.5 Protínání vpřed z délek. 3.6 Polygonové pořady. 3.7 Protínání zpět. 3.8 Transformace souřadnc. 3.9 Volné

Více

Pomůcka pro demonstraci momentu setrvačnosti

Pomůcka pro demonstraci momentu setrvačnosti Pomůcka pro demonstraci momentu setrvačnosti Cílem pomůcky je pochopit význam geometrických charakteristik pro pohybové chování těles na něž působí vnější síly. Princip pomůcky je velmi jednoduchý, jde

Více

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil.

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil. Směrnice Obsah Tato část se zabývá polyesterovými a vinylesterovými konstrukčními profily vyztuženými skleněnými vlákny. Profily splňují požadavky na kvalitu dle ČSN EN 13706. GDP KORAL s.r.o. může dodávat

Více

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8 Tyto technické podmínky stanovují řadu vyráběných velikostí připojovacích skříní v ekonomickém provedení, které lze použít k čelním deskám VVM, VVPM, ALCM a ALKM. Platí pro výrobu, navrhování, objednávání,

Více

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti.

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. 9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. Spřažené ocelobetonové konstrukce (ČSN EN 994-) Spřažené nosníky beton (zejména lehký)

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_06

Více

Bezpečnostní úschovné objekty

Bezpečnostní úschovné objekty Příloha č. 1: Mechanické zábranné prostředky - písm. a) 30 zákona Příloha č.. 1.1: Bezpečnostní úschovné objekty a jejich zámky Bezpečnostní úschovné objekty Výstup Certifikát shody podle certifikačního

Více

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f.

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f. I. Funkce dvou a více reálných proměnných 5. Lokální extrémy. Budeme uvažovat funkci f = f(x 1, x 2,..., x n ), která je definovaná v otevřené množině G R n. Řekneme, že funkce f = f(x 1, x 2,..., x n

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Úlohy 22. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády - Havana, Cuba

Úlohy 22. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády - Havana, Cuba Úlohy 22. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády - Havana, Cuba Petr Pošta Text pro soutěžící FO a ostatní zájemce o fyziku 2 1. úloha Obrázek 1.1 ukazuje pevný, homogenní míč poloměru R. Před pádem na

Více

5. Ohýbané nosníky Únosnost ve smyku, momentová únosnost, klopení, MSP, hospodárný nosník.

5. Ohýbané nosníky Únosnost ve smyku, momentová únosnost, klopení, MSP, hospodárný nosník. 5. Ohýbané nosník Únosnost ve smku, momentová únosnost, klopení, P, hospodárný nosník. Únosnost ve smku stojina pásnice poue pro válcované V d h t w Posouení na smk: V pružně: τ = ( τ pl, Rd) I V V t w

Více

KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH

KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH 3.4.1 Všeobecná ustanovení 3.4.1.1 Obaly použité v souladu s 3.4.3 až 3.4.6 musí odpovídat pouze všeobecným ustanovením pododdílů 4.1.1.1, 4.1.1.2

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 1. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 1. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 1. přednáška Program přednášek, literatura. Podstata betonu, charakteristika prvků. Zásady a metody navrhování konstrukcí. Zatížení, jeho dělení a kombinace. Idealizace

Více

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208 .. Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I Předpoklady: 01, 08 Opakování: Pokud jsme při řešení nerovnic potřebovali vynásobit nerovnici výrazem, nemohli jsme postupovat pro všechna čísla

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

Řešený příklad: Prostě podepřená vaznice průřezu IPE

Řešený příklad: Prostě podepřená vaznice průřezu IPE Dokument: SX01a-CZ-EU Strana 1 z Eurokód Vpracoval Mladen Lukic Datum Leden 006 Kontroloval Alain Bureau Datum Leden 006 Řešený příklad: Prostě podepřená vaznice průřezu IPE Tento příklad se zabývá podrobným

Více

STATICKÝ VÝPOČET: PŘESTUPNÍ UZEL HULVÁKY 1.ETAPA: obj. SO 01 Sociální zařízení MHD obj. SO 02 Veřejné WC

STATICKÝ VÝPOČET: PŘESTUPNÍ UZEL HULVÁKY 1.ETAPA: obj. SO 01 Sociální zařízení MHD obj. SO 02 Veřejné WC -1- STATICKÝ VÝPOČET: PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO REALIZACI PŘESTUPNÍ UZEL HULVÁKY 1.ETAPA: obj. SO 01 Sociální zařízení MHD obj. SO 0 Veřejné WC A) SVISLÉ ZATÍŽENÍ STŘECHY: SKLON: 9 o ; sin 0,156; cos

Více

Stabilita tenkostěnných za studena tvarovaných Z vaznic v oblasti nadpodporových momentů. Stability of Cold-formed Z purlins in Support Region.

Stabilita tenkostěnných za studena tvarovaných Z vaznic v oblasti nadpodporových momentů. Stability of Cold-formed Z purlins in Support Region. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Doktorský studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ Studijní obor: Konstrukce a dopravní stavby Stabilita tenkostěnných za studena tvarovaných Z vaznic

Více

9. Vlastnosti uvedené v prohlášení: Harmonizovaná technická specifikace. Základní charakteristiky

9. Vlastnosti uvedené v prohlášení: Harmonizovaná technická specifikace. Základní charakteristiky CS PROHLÁŠENÍ O VLASTNOSTECH Č. Hilti HUS 0672-CPD-0203 1. Jedinečný identifikační kód typu výrobku: Upevňovací šroub Hilti HUS 2. Typ, série nebo sériové číslo nebo jakýkoli jiný prvek umožňující identifikaci

Více

Postup řešení: Prefabrikované betonové desky ve vícepodlažních budovách pro komerční a obytné účely

Postup řešení: Prefabrikované betonové desky ve vícepodlažních budovách pro komerční a obytné účely Postup řešení: Prefabrikované betonové desky ve vícepodlažních budovách pro Dokument seznamuje s přehledem různých druhů spřažených desek používaných ve vícepodlažních budovách, shrnuje jejich výhody,

Více

Analýza životnosti pružícího orgánu zemědělského stroje

Analýza životnosti pružícího orgánu zemědělského stroje Analýza životnosti pružícího orgánu zemědělského stroje 1. Úvod Pavel Syrovátka Cílem tohoto projektu je porovnání dvou variant pružných součástí pracovních orgánů zemědělského stroje. Starší varanta prošla

Více

Úloha 6 - Návrh stropu obytné budovy

Úloha 6 - Návrh stropu obytné budovy 0 V 06 7:4: - 06_Tramovy_strop.sm Úloha 6 - Návrh stropu obytné budovy Zatížení a součinitele: Třída_provozu Délka_trvání_zatížení Stálé zatížení (odhad vlastní tíhy stropu): g k Užitné zatížení: Užitné

Více

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ

PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ ČVUT - Fakulta strojní Ústav technologie obrábění, projektování a metrologie Ing. Libor Beránek Průmyslová metrologie PŘEJÍMACÍ A PERIODICKÉ ZKOUŠKY SOUŘADNICOVÝCH MĚŘICÍCH STROJŮ Aktivity mezinárodní

Více

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku hospodaření 4. Dividendová politika 1. Tvorba hospodářského

Více

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Informativní příklady stupňů vlivu prostředí ČSN EN 206-1 2 www.fast.vsb.cz 3 www.fast.vsb.cz 4 www.fast.vsb.cz 5 www.fast.vsb.cz 6 www.fast.vsb.cz

Více

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 1. Ověření stability tranzistoru Při návrhu úzkopásmového zesilovače s tranzistorem je potřeba

Více

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava 12. DIMENZOVÁNÍ A JIŠTĚNÍ EL. VEDENÍ Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava Stýskala, 2002 Osnova přednp ednášky Úvod Dimenzování vedení podle jednotlivých kritérií Jištění elektrických

Více

PROFILY S VLNITOU STOJINOU POMŮCKA PRO PROJEKTANTY A ODBĚRATELE WT PROFILŮ

PROFILY S VLNITOU STOJINOU POMŮCKA PRO PROJEKTANTY A ODBĚRATELE WT PROFILŮ Průběžná 74 100 00 Praha 10 tel: 02/67 31 42 37-8, 02/67 90 02 11 fax: 02/67 31 42 39, 02/67 31 53 67 e-mail:kovprof@ini.cz PROFILY S VLNITOU STOJINOU POMŮCKA PRO PROJEKTANTY A ODBĚRATELE WT PROFILŮ verze

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I.

Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I. Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I.b Co je množinou středů všech kružnic v rovině, které prochází

Více

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil OHYB NOSNÍKU - SVAŘOVANÝ PROFIL TVARU Ι SE ŠTÍHLOU STĚNOU (Posouzení podle ČSN 0-8) Poznámka: Dále psaný text je lze rozlišit podle tpu písma. Tpem písma Times Ne Roman normální nebo tučné jsou psané poznámk,

Více

12/40 Zdroj kmitů budí počátek bodové řady podle vztahu u(o, t) = 2.10 3 m. 14/40 Harmonické vlnění o frekvenci 500 Hz a amplitudě výchylky 0,25 mm

12/40 Zdroj kmitů budí počátek bodové řady podle vztahu u(o, t) = 2.10 3 m. 14/40 Harmonické vlnění o frekvenci 500 Hz a amplitudě výchylky 0,25 mm Vlnění a akustika 1/40 Zdroj kmitů budí počátek bodové řady podle vztahu u(o, t) =.10 3 m, 5π s 1 t. Napište rovnici vlnění, které se šíří bodovou řadou v kladném smyslu osy x rychlostí 300 m.s 1. c =

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.6 Únava materiálu

Nauka o materiálu. Přednáška č.6 Únava materiálu Nauka o materiálu Přednáška č.6 Únava materiálu Cyklické namáhání a životnost součástí Většina lomů v technické praxi je způsobena proměnlivým zatížením, přičemž největší napětí v součásti často nepřesáhne

Více

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Spoje ocelových konstrukcí Ověřování spolehlivé únosnosti spojů náleží do skupiny mezních stavů únosnosti. Posouzení je tedy nutno provádět na rozhodující kombinace

Více