χ je součinitel vzpěrnosti pro příslušný způsob vybočení.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "χ je součinitel vzpěrnosti pro příslušný způsob vybočení."

Transkript

1 6.3 Vpěrná únosnost prutů 6.3. Tlačené prut stálého průřeu Vpěrná únosnost () Tlačený prut se má posuovat na vpěr podle podmínk: Ed 0, (6.46),Rd Ed je návrhová hodnota tlakové síl;,rd návrhová vpěrná únosnost tlačeného prutu. () U prutů s nesmetrikým průřeem tříd 4 se má uvažovat přídavný moment Δ Ed v důsledku exentriit těžišťové os účinného průřeu, vi také 6...5(4). Interake tlaku a ohu se má posoudit podle neo (3) ávrhová vpěrná únosnost tlačeného prutu se má určit výrau: χ A,Rd = pro průře tříd, a 3 (6.47) χ Ae,Rd = pro průře tříd 4 (6.48) χ je součinitel vpěrnosti pro příslušný půso vočení. POZÁKA Pro určení vpěrné únosnosti prutů po déle proměnného průřeu neo při nerovnoměrném rodělení tlakové síl se může provést analýa druhého řádu podle 5.3.4(). Pro vpěr rovin, vi také (4) Při stanovení A a A e není nutné uvažovat dír pro spojovaí prostředk na koníh sloupů Křivk vpěrné pevnosti () Pro osový tlak v prutu se má hodnota χ pro odpovídajíí poměrnou štíhlost λ určit příslušné křivk vpěrné pevnosti výrau: χ = ale χ,0 (6.49) φ + φ λ φ = 0,5 + α( λ 0,) + λ A λ = pro průře tříd, a 3 r Ae λ = pro průře tříd 4 α r r je součinitel impereke; pružná kritiká síla pro příslušný půso vočení, určená pro vlastnosti plného průřeu. () Součinitel impereke α pro jednotlivé křivk vpěrné pevnosti se má stanovit podle taulek 6. a 6.. Taulka 6. Součinitele impereke pro křivk vpěrné pevnosti Křivka vpěrné pevnosti a 0 a d Součinitel impereke α 0,3 0, 0,34 0,49 0,76 (3) Hodnot součinitele vpěrnosti χ pro příslušnou poměrnou štíhlost λ je možné stanovit oráku 6.4.

2 (4) Při poměrné štíhlosti λ 0, neo pro Ed 0, 04 r posuovat poue průře na prostý tlak. je možné účink vpěru anedat a,,0 Součinitel vpěrnosti χ χ 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 a 0 a d 0, 0, 0,0 0,0 0, 0,4 0,6 0,8,0,,4,6,8,0,,4,6,8 3,0 Oráek 6.4 Křivk vpěrné pevnosti Poměrná štíhlost λ

3 Taulka 6. Přiřaení křivek vpěrné pevnosti k průřeům Průře ee Vočení kolmo k ose Křivka vpěrné pevnosti S35 S75 S355 S40 S460 Válované průře t h h/ >, h/, t 40 mm 40 mm < t 00 mm t 00 mm t > 00 mm a d d a 0 a 0 a a a a Svařované průře t t t 40 mm t > 40 mm d d Duté průře válované a tepla všehn a a 0 tvarované a studena všehn Svařované duté průře h t t w všehn průře kromě níže uvedenýh výjimek tlusté svar: a > 0,5 t /t < 30 h/t w < 30 všehn všehn U, T a plné průře všehn Úhelník všehn

4 Štíhlosti pro rovinný vpěr () Poměrná štíhlost λ se stanoví výrau: A Lr λ = = pro průře tříd, a 3 (6.50) i λ r r Ae Ae Lr λ = = A pro průře tříd 4 (6.5) i λ L r je vpěrná délka v uvažované rovině vočení; i poloměr setrvačnosti plného průřeu k příslušné ose. POZÁKA E λ = π = 93, 9ε 35 ε = ( v /mm ) Pro vpěr prutů konstrukí poemníh stave vi přílohu BB. () Pro rovinný vpěr se příslušná křivka vpěrné pevnosti stanoví taulk Štíhlosti pro vpěr krouením a prostorový vpěr () U prutů s otevřeným průřeem se má uvážit možnost, že jejih únosnost v důsledku krouení neo prostorového vpěru může ýt nižší než při rovinném vpěru. () Poměrná štíhlost λ T pro vpěr krouením neo prostorový vpěr se má stanovit výrau: A λ T = pro průře tříd, a 3 (6.5) r Ae λ T = pro průře tříd 4 (6.53) r r = r, TF ale r < r,t r,tf je pružná kritiká síla pro vočení při prostorovém vpěru; r,t pružná kritiká vpěrná síla při vočení krouením. (3) Pro vpěr krouením neo prostorový vpěr le příslušnou křivku vpěrné pevnosti stanovit taulk 6. pro osu Oh prutů stálého průřeu Únosnost na klopení () Příčně nepodepřený nosník, namáhaný na oh k hlavní ose větší tuhosti, se má na klopení posoudit následovně: Ed 0, (6.54),Rd Ed je návrhová hodnota ohového momentu; návrhový moment únosnosti nosníku při klopení.,rd () osník s dostatečným podepřením tlačené pásnie nejsou itlivé na klopení. Rovněž nosník s určitými tp průřeů, jako jsou čtverové neo kruhové duté průře, svařované kruhové truk neo svařované čtverové duté průře, nejsou itlivé na klopení.

5 (3) ávrhový moment únosnosti na klopení příčně nepodepřeného nosníku se stanoví výrau:,rd = χw (6.55) W je příslušný průřeový modul, který se určí následovně: W = W pl, pro průře tříd neo ; W = W el, pro průře tříd 3; W = W e, pro průře tříd 4; χ je součinitel klopení. POZÁKA Pro určení únosnosti na klopení nosníků po déle proměnného průřeu se může provést analýa druhého řádu podle 5.3.4(3). Pro vočení rovin, vi též POZÁKA B Pro klopení částí konstrukí poemníh stave vi také přílohu BB. (4) Při stanovení W není potřené uvažovat dír pro spojovaí prostředk na koni nosníků Křivk klopení oený případ () Pokud není stanoveno jinak, vi , má se součinitel klopení χ ohýanýh prutů stálého průřeu stanovit pro poměrnou štíhlost λ výrau: χ = ale χ 0, (6.56) Φ + Φ λ Φ = 0, 5 + α ( λ 0, ) + λ α λ = je součinitel impereke při klopení; W r r pružný kritiký moment při klopení. P) () r se určí pro plný průře s uvážením atěžovaíh podmínek, skutečného rodělení momentů a příčného podepření. POZÁKA Hodnot součinitele impereke při klopení α pro příslušné křivk klopení se mohou stanovit v národní příloe. Doporučené hodnot α jsou uveden v taule 6.3. P5) Taulka 6.3 Doporučené hodnot součinitelů impereke pro křivk klopení Křivka klopení a d Součinitel impereke při klopení α 0, 0,34 0,49 0,76 Doporučení pro volu křivek klopení je uvedeno v taule 6.4. Taulka 6.4 Doporučené přiřaení křivek klopení k průřeům při použití výrau (6.56) Průře Válované I průře Svařované I průře ee h/ h/ > h/ h/ > Křivka klopení Jiné průře - d a d P) P5) ÁRODÍ POZÁKA Vi národní příloha, B.3 ÁRODÍ POZÁKA V ČR platí doporučené hodnot, vi národní příloha, A..5.

6 (3) Hodnot součinitele klopení χ se pro příslušnou poměrnou štíhlost λ mohou stanovit oráku 6.4. (4) Pro štíhlosti λ λ,0 neo pro Ed λ,0 r (vi ) se mohou účink klopení anedat a posuovat poue únosnost průřeu Křivk klopení válovanýh průřeů neo ekvivalentníh svařovanýh průřeů () Pro ohýané válované průře neo ekvivalentní svařované průře se mohou hodnot χ stanovit pro příslušnou poměrnou štíhlost výrau: χ = Φ + Φ β λ ale χ χ ( λ ) + λ,0 β Φ = 0, 5 + α λ 0, λ POZÁKA Parametr λ, 0 a β a jakákoliv jiná omeení platnosti, která se týkají výšk nosníku neo poměru h/, se mohou stanovit v národní příloe. Pro válované průře neo ekvivalentní svařované průře jsou doporučen následujíí hodnot. P6) λ 0 4 (největší hodnota), β = 0,75 (nejmenší hodnota), 0 =, Doporučení pro volu křivk klopení je uvedeno v taule 6.5. Taulka 6.5 Doporučené přiřaení křivek klopení k průřeům při použití výrau (6.57) Průře Válované I průře Svařované I průře ee h/ h/ > h/ h/ > Křivka klopení () Součinitel klopení je možné redukovat v ávislosti na rodělení momentu v úseku mei příčným podepřením prutu následovně: POZÁKA d (6.57) χ χ, mod = ale χ,mod (6.58) Hodnot se mohou stanovit v národní příloe. Jsou doporučen následujíí nejmenší hodnot. P7) = 0, 5( k ), 0 ( 0, 8) λ ale,0 k je opravný součinitel, který se stanoví podle taulk 6.6. P6) P7) ÁRODÍ POZÁKA ÁRODÍ POZÁKA V ČR platí doporučené hodnot, vi národní příloha, A..6. V ČR platí doporučené hodnot, vi národní příloha, A..7.

7 Taulka 6.6 Opravné součinitele k Rodělení momentů k ψ = - ψ,00,33 0,33ψ 0,94 0,90 0,9 0,86 0,77 0, Zjednodušené metod posuování příčně podepřenýh nosníků poemníh stave ()B Prut s jednotlivými příčnými podporami tlačené pásnie nejsou itlivé na klopení, jestliže vdálenost L mei příčnými podporami neo výsledná štíhlost λ ekvivalentní tlačené pásnie vhovuje podmíne: kl,rd λ = λ0 (6.59) i λ,,ed,ed je největší návrhová hodnota ohového momentu v úseku mei příčnými podporami; = W,Rd W je příslušný modul průřeu, vtažený k tlačené pásnii; k i, opravný součinitel štíhlosti pro rodělení momentů mei příčnými podporami, vi taulku 6.6; poloměr setrvačnosti průřeu ekvivalentní tlačené pásnie, složené tlačené pásnie a /3 tlačené části ploh stojin, k ose nejmenší tuhosti průřeu; λ 0 největší štíhlost ekvivalentní tlačené pásnie, deinované výše; E λ = π = 93, 9ε ε = 35 POZÁKA B Pro průře tříd 4 le i, stanovit výrau:

8 i, = A e, Ie, + A 3 e,w, I e, je účinný moment setrvačnosti tlačené pásnie k ose nejmenší tuhosti průřeu; A e, účinná ploha tlačené pásnie; A e,w, účinná ploha tlačené části stojin. POZÁKA B ejvětší hodnota štíhlosti λ 0 = λ, 0 +, 0, vi P8) ()B Jestliže štíhlost tlačené pásnie únosnosti při klopení stanovit výrau: λ 0 se může stanovit v národní příloe. Doporučuje se hodnota λ je větší než hodnota podle ()B, le návrhový moment,rd = k l χ,rd ale,rd,rd (6.60) χ je součinitel klopení ekvivalentní tlačené pásnie, stanovený pro štíhlost k l opravný součinitel, který se avádí v důsledku konervativnosti metod ekvivalentní tlačené pásnie. POZÁKA B Hodnota součinitele pro úpravu návrhové únosnosti se může stanovit v národní příloe. Doporučuje se hodnota k l =,0. P9) (3)B Ve výpočtu podle ()B se mají uvažovat následujíí křivk klopení: křivka d pro svařované průře, pokud je: h t 44ε křivka pro všehn další průře, : h je elková výška průřeu; t tloušťka tlačené pásnie. POZÁKA B Pro klopení příčně podepřenýh prvků konstrukí poemníh stave, vi také přílohu BB Oh a osový tlak prutů stálého průřeu () Pokud se nepoužije analýa druhého řádu s imperekemi podle 5.3., má se stailita dvojose souměrnýh prutů stálého průřeu, u kterýh se nepředpokládají distorní deormae průřeu, posoudit podle následujííh článků. Přitom se rolišují: prut, které nejsou náhlné na deormae od krouení, například kruhové duté průře neo průře podepřené proti krouení; prut, které jsou náhlné na deormae od krouení, například prut otevřeného průřeu, nepodepřené proti krouení. () aví má únosnost průřeů na oou koníh prutu splňovat požadavk podle 6.. POZÁKA Interakční vtah jsou aložen na modelu prostě podepřeného prutu o jednom poli s vidliovým podepřením na koníh, který je neo není spojitě příčně podepřen a který je atížen tlakovými silami, konovými moment a/neo příčným atížením. POZÁKA Jestliže nejsou aplikační podmínk () a () splněn, vi (3) Únosnost prutů konstrukčníh sstémů je možné posoudit jako únosnost jednotlivýh prutů o jednom poli, uvažovanýh jako výře konstrukčního sstému. Účink druhého řádu naklonění soustav (P-Δ účink) se musí uvážit uď pomoí momentů na koníh prutu neo pomoí příslušnýh vpěrnýh délek, vi 5..(3)) a 5..(8). λ ; P8) P9) ÁRODÍ POZÁKA ÁRODÍ POZÁKA V ČR platí doporučené hodnot, vi národní příloha, A..8. V ČR platí doporučené hodnot, vi národní příloha, A..9.

9 (4) Prut namáhané kominaí ohu a osového tlaku mají splňovat podmínk: Ed χ χ Ed Rk Rk + k + k,ed + Δ χ,rk,ed + Δ χ,rk,ed,ed + k + k,ed,ed + Δ,Rk + Δ,Rk Ed,,Ed a,ed jsou návrhové hodnot tlakové síl a největšíh momentů k ose - a -, půsoíí na prutu;,ed, Δ,Ed,Ed,Ed moment v důsledku posunu těžišťové os podle , pro průře tříd 4, vi taulku 6.7; χ a χ součinitele vpěrnosti při rovinném vpěru podle 6.3.; χ součinitel klopení podle 6.3.; k, k, k, k součinitele interake. (6.6) (6.6) Taulka 6.7 Hodnot pro výpočet Rk = A i, i,rk = W i a Δ i,ed Třída průřeu 3 4 A i A A A A e W W pl, W pl, W el, W e, W W pl, W pl, W el, W e, Δ,Ed e, Ed Δ,Ed e, Ed POZÁKA Pro prut neitlivé na distorní deormae se uvažuje χ =,0. (5) Součinitele interake k, k, k, k ávisí na metodě, která se použije. POZÁKA Součinitele interake k, k, k a k l odvoen e dvou alternativníh postupů. Hodnot těhto součinitelů je možné ískat příloh A (alternativní metoda ) neo příloh B (alternativní metoda ). POZÁKA árodní příloha může vrat mei alternativní metodou neo alternativní metodou. P0) POZÁKA 3 Pro jednoduhost le ověřování provádět poue v pružné olasti Oená metoda pro vpěr rovin a klopení konstrukčníh částí () ásledujíí metoda se může použít, jestliže metod podle 6.3., 6.3. a nejsou vhodné. Umožňuje ověřit únosnost při vpěru rovin a při klopení částí konstruke, jako jsou: samostatné prut, členěné neo elistvé, stálého neo proměnného průřeu, vetknuté neo prostě podepřené, neo rovinné prutové konstruke neo dílčí konstruke, složené takovýh prutů; které jsou namáhán tlakem a/neo ohem v rovině, ale neosahují otočné plastiké klou. POZÁKA V národní příloe je možné stanovit oor a mee platnosti této metod. P) () Celková únosnost liovolnýh konstrukčníh prvků při klopení, jejihž přehled je v (), se může prokáat splněním podmínk: P0) P) ÁRODÍ POZÁKA Vi národní příloha, A..0. ÁRODÍ POZÁKA Další inormae nejsou v A uveden, vi národní příloha, A...

10 χ op α ult,k, 0 α ult,k je nejmenší násoitel návrhového atížení, při kterém se dosáhne hodnota harakteristiké únosnosti v rohodujíím průřeu konstrukční části při jeho namáhání v rovině, ale e uvažování vpěru rovin neo klopení. Přitom se však uvažují všehn příslušné účink gloálníh a místníh deormaí a imperekí v rovině, χ op součinitel vpěrnosti pro poměrnou štíhlost λ op, vi (3), uvažujíí vpěr rovin a klopení. (3) Gloální poměrná štíhlost λop konstrukční části se má stanovit výrau: (6.63) λ = op α α ult,k r,op (6.64) α ult,k je deinováno v (); α r,op POZÁKA nejmenší násoitel návrhovýh atížení půsoííh v rovině, při kterém se dosáhne pružná kritiká únosnost konstrukční části, stanovená s ohledem na vpěr rovin a klopení, ale e uvažování vočení v rovině atížení. Pro stanovení α r,op a α ult,k se může použít analýa metodou konečnýh prvků. (4) Součinitel vpěrnosti χ op se může určit pomoí jedné následujííh metod: a) jako menší hodnot: χ pro vpěr rovin podle 6.3.; χ pro klopení podle 6.3.; vpočtenýh pro gloální poměrnou štíhlost λ op. POZÁKA apříklad, kdž α ult,k se stanoví posouení průřeu k výrau: Ed Rk +,Rk,Ed χ op α ult,k Ed + = Rk,Ed,Rk, vede tato metoda (6.65) ) jako hodnota určená interpolaí mei hodnotami χ a χ, určenými v a), s použitím vtahu pro α ult,k v rohodujíím průřeu. POZÁKA k výrau: apříklad kdž α ult,k se stanoví posouení průřeu α ult,k Ed + = Rk,Ed,Rk, vede tato metoda χ Rk Ed + χ,ed,rk (6.66) Klopení prutů s plastikými klou Všeoeně ()B Konstruke mohou ýt navržen pomoí plastiitní analý a předpokladu, že se klopení prutové konstruke arání následujíími půso: podepřením v místeh rotačníh plastikýh klouů, vi , a ověřením stailit v úseku mei příčnými podporami plastikýh klouů a jinými příčnými podporami, vi ()B Jestliže při všeh kominaíh atížení v meníh staveh únosnosti jsou plastiké klou nerotační, není příčné podepření těhto plastikýh klouů nutné.

11 Podepření rotačníh plastikýh klouů ()B V místeh všeh rotačníh plastikýh klouů má ýt průře účinně podepřen proti příčnému vočení a krouení. Toto podepření má mít potřenou únosnost pro příčné síl a krouení, vvolané místními plastikými deormaemi prutu v posuovaném místě. ()B Účinné podepření má ýt provedeno: u prutů přenášejííh moment neo moment a osovou sílu pomoí příčného podepření oou pásni. ůže ýt také provedeno pomoí příčného podepření jedné pásnie a tuhým podepřením průřeu proti krouení, které aepečuje průře proti příčnému posunutí tlačené pásnie vhledem k tažené pásnii, vi oráek 6.5; u prutů přenášejííh poue moment neo moment a osový tah, jejihž tlačená pásnie je spojena se stropní deskou, pomoí podepření tlačené pásnie proti příčnému posunutí a krouení (například spojením s deskou, vi oráek 6.6). U průřeů štíhlejšíh než válované I a H průře se má aránit jejih distori v místě plastikého klouu (například výtuhou stojin, připojenou k tlačené pásnii, která je tue spojena s deskou). Oráek 6.5 Tpiké tuhé podepření proti krouení Legenda: tlačená pásnie Oráek 6.6 Tpiké podepření tlačené pásnie proti příčnému posunutí a krouení spojením s deskou (3)B V místě každého plastikého klouu má ýt přípoj tlačené pásnie (například šrou) k podporujíímu prvku v tomto místě (například vanie) a všehn navaujíí prvk (například šikmá vpěra) navržen tak, a přenesl místní sílu rovnu neméně,5 %,Ed (deinovano v (5)B), přenášenou pásnií v její rovině, kolmé k rovině stojin, e kominae s jinými atíženími. (4)B Jestliže není praktiké provést takové podepření přímo v místě plastikého klouu, má se provést ve vdálenosti menší než h/ podél délk prutu, h je elková výška průřeu v místě plastikého klouu. (5)B Při navrhování výtužného sstému, vi 5.3.3, se má kromě uvážení vlivu imperekí podle posoudit, že výtužný sstém může odolávat účinkům místníh sil Q m, půsoííh na všehn stailiované prut v místeh plastikýh klouů, :,Ed Qm = 5, αm 00,Ed je osová síla v tlačené pásnii stailiovaného prutu v místě plastikého klouu; α m se stanoví podle 5.3.3(). POZÁKA Pro kominai s vnějším atížením, vi také 5.3.3(5) Ověření stailní délk úseku mei podporami ()B Klopení úseků mei příčnými podporami se může ověřit posouením vdálenosti mei příčnými podporami, která nemá ýt větší než stailní délka. (6.67)

12 Stailní délka úseku nosníku stálého I neo H průřeu s e výnamného osového tlaku, se může stanovit výraů: L stale = 35ε i pro 0,65 ψ h t 40ε, atíženého konovými moment L stale = (60-40ψ)ε i pro - ψ 0,65 (6.68) ε = 35 Ed,min ψ = = poměr konovýh momentů v úseku. pl,rd POZÁKA B Pro určení stailní délk úseku, vi také přílohu BB.3. ()B Jestliže je rotační plastiký klou v těsné líkosti jednoho kone náěhu, není nutné kosený úsek posuovat jako úsek v líkosti plastikého klouu, jestliže jsou splněn následujíí podmínk: podepření v místě plastikého klouu je v menší vdálenosti než h/ podél délk koseného úseku; namáhání tlačené pásnie v elé déle náěhu ůstává v pružné olasti. POZÁKA B Pro víe inormaí, vi přílohu BB Členěné tlačené prut stálého průřeu 6.4. Všeoeně () Členěné tlačené prut stálého průřeu na koníh klouově uložené a příčně podepřené, se mají navrhovat podle následujíího modelu, vi oráek 6.7: L prut se může uvažovat jako tlačený prvek s imperekemi ve tvaru sinusoid, e 0 = ; 500 pružné deormae příhradovýh neo rámovýh spojek, vi oráek 6.7, se mohou uvažovat jako spojitá (romaaná) smková tuhost S V sloupu. POZÁKA Pro jiné okrajové podmínk se mohou provést příslušné úprav. () odel členěného tlačeného prutu stálého průřeu se použije, jestliže: příhradové neo rámové spojk tvoří stejné panel s rovnoěžnými pás; na prutu jsou nejméně tři panel. POZÁKA Takový předpoklad umožňuje považovat konstruki a pravidelnou a romaat členěnou konstruki do kontinuální. (3) ávrhový postup le použít pro členěné prut s příhradovými spojkami ve dvou rovináh, vi oráek 6.8. (4) Pás mohou ýt elistvýh prutů neo mohou ýt rovněž členěné s příhradovými neo rámovými spojkami v kolmé rovině.

13 e 0 = L/500 Oráek 6.7 Členěné prut stálého průřeu s příhradovými a rámovými spojkami (5) Pás se mají posoudit na návrhovou sílu v pásu h,ed, která se stanoví tlakovýh sil Ed a momentů Ed uprostřed výšk členěného prutu. (6) Pro prut se dvěma stejnými pás se návrhová síla h,ed stanoví výrau: h A = 0, 5 + (6.69) h,ed Ed Ed 0 h Ie Ed Ede = 0 Ed r Ed + S Ed v r r Ed Ed EIe π = L je účinná kritiká síla členěného prutu; návrhová hodnota tlakové síl členěného prutu; návrhová hodnota největšího momentu uprostřed členěného prutu s uvážením účinků druhého řádu; Ed návrhová hodnota největšího momentu uprostřed členěného prutu e uvážení účinků druhého řádu; h 0 vdálenost mei těžišti pásů; A h průřeová ploha jednoho pásu; I e účinný moment setrvačnosti členěného prutu, vi 6.4. a 6.4.3; S v smková tuhost panelu s příhradovými neo rámovými spojkami, vi 6.4. a

14 L h =,5a L h =,8a L h = a Oráek 6.8 Příhradové spojk ve čtřeh stěnáh a vpěrná délka L h pásů (7) Posouení spojek členěného prutu s příhradovými spojkami neo rámovýh momentů a smkovýh sil v paneleh členěného prutu s rámovými spojkami, se má provést pro konový panel s uvážením smkové síl členěného prutu: V Ed = π L Ed 6.4. Členěné tlačené prut s příhradovými spojkami Únosnost součástí členěnýh tlačenýh prutů s příhradovými spojkami () Pás a tlačené diagonální spojk se mají posoudit na vpěr. POZÁKA oment druhého řádu je možné anedat. (6.70) () Pás se mají na vpěr posoudit následovně: h,ed,rd 0, h,ed je návrhová tlaková síla v pásu uprostřed délk členěného prutu podle 6.4.(6);,Rd návrhová vpěrná únosnost pásu pro vpěrnou délku L h podle oráku 6.8. (3) Smková tuhost S V příhradovýh spojek se má stanovit podle oráku 6.9. (4) Účinný moment setrvačnosti členěnýh prutů s příhradovými spojkami le stanovit výrau: e, 5 0 I = 0 h A h (6.7) (6.7)

15 Sstém S V nea d ah 0 3 d nead 3 n je počet rovin příhradového tužení. A d a A V jsou průřeové ploh diagonál a svisli. d ah 0 neadah0 3 3 A + dh0 d 3 AVd Oráek 6.9 Smková tuhost příhradovýh spojek členěnýh prutů Konstrukční detail () Jednoduhý příhradový sstém spojek na protilehlýh stranáh členěného prutu se dvěmi rovnoěžnými rovinami příhradovýh spojek má odpovídat uspořádání podle oráku 6.0(a). Spojk v jedné rovině mají ýt uspořádán tak, že jsou vrženým stínem spojek ve druhé rovině. () Jestliže je jednoduhý příhradový sstém spojek na protilehlýh stranáh členěného prutu se dvěmi rovnoěžnými rovinami příhradovýh spojek uspořádán vájemně protisměrně podle oráku 6.0(), má se uvážit toho plnouí účinek krouení prutu. (3) a koníh příhradového sstému spojek v odeh, ve kterýh je tento sstém přerušen a v odeh spojení s jinými prut má ýt provedeno vtužení členěného průřeu Členěné tlačené prut s rámovými spojkami Únosnost součástí členěnýh tlačenýh prutů s rámovými spojkami () Pás a rámové spojk a jejih přípoje k pásům se mají posoudit na skutečné moment a síl v konové seki a uprostřed výšk, vi oráek 6.. POZÁKA Pro jednodušení je možné kominovat největší síl v páseh h,ed s největší smkovou sílou V Ed. () Smková tuhost S V se může stanovit následovně: S v EIh 4EIh π = (6.73) Ih h 0 a a + ni a (3) Účinný moment setrvačnosti členěnýh prutů s rámovými spojkami se může stanovit výrau: e =, 5h0 Ah + I 0 μi h (6.74) I h je moment setrvačnosti jednoho pásu v rovině; I moment setrvačnosti jedné rámové spojk v rovině; μ součinitel účinnosti podle taulk 6.8; n počet rovin s rámovými spojkami.

16 pás pás Příhradovina na povrhu A Příhradovina na povrhu B Příhradovina na povrhu A Příhradovina na povrhu B a) Souěžný sstém příhradovýh spojek (Doporučený sstém) ) Vájemně protisměrný sstém příhradovýh spojek (edoporučuje se) Oráek 6.0 Jednoduhý sstém příhradovýh spojek dvou protilehlýh stran členěného prutu Oráek 6. oment a síl v konovém panelu členěného prutu s rámovými spojkami

17 Taulka 6.8 Součinitel účinnosti μ Podmínka Součinitel účinnosti μ λ < λ < 50 λ μ = 75 λ 75,0 L λ = ; i 0 I i 0 = ; I = 0, 5h0 Ah + Ih A h Konstrukční detail () Rámové spojk se mají provést na oou koníh prutu. () Jestliže jsou rámové spojk proveden v rovnoěžnýh rovináh, mají ýt v oou rovináh uspořádán vájemně proti soě. (3) Rámové spojk se také mají provést v meilehlýh odeh, ve kterýh se přenáší atížení neo je připojeno příčné podepření Složené členěné prut () Tlačené členěné prut, jejihž pás na see doléhají neo jsou umístěn líko see a jsou spojen vložkami, vi oráek 6., neo křížové prut úhelníků spojené dvojiemi spojek ve dvou kolmýh rovináh, vi oráek 6.3, se mají posuovat na vpěr jako jeden elistvý prut se anedáním vlivu smkové tuhosti (S V = ), jestliže jsou splněn podmínk uvedené v taule 6.9. Oráek 6. Složené členěné prut Taulka 6.9 ejvětší roteče spojek ve složenýh členěnýh pruteh neo v křížovýh členěnýh pruteh úhelníků Tp členěného prutu ejvětší roteč mei spojkami ) Prut podle oráku 6., spojené šrou neo svar 5 i min Prut podle oráku 6.3, spojené dvojiemi spojek 70 i min ) vdálenost těžišť spojek. i min je nejmenší poloměr setrvačnosti jednoho pásu neo jednoho úhelníku. () Smkové síl přenášené spojkami se mají stanovit podle (). (3) Při použití nerovnoramennýh úhelníků, vi oráek 6.3, se může vpěr k ose - posuovat s hodnotou: i 0 i =,5 i 0 je nejmenší poloměr setrvačnosti členěného prutu. (6.75)

18 v v v v 7 ení stav použitelnosti 7. Všeoeně Oráek 6.3 Křížové členěné prut úhelníků () Oelová konstruke má ýt navržena a postavena tak, a všehn příslušné podmínk použitelnosti l splněn. () Základní požadavk meníh stavů použitelnosti jsou uveden v E 990, 3.4. (3) V projektu má ýt uvedena speiikae meníh stavů použitelnosti a příslušnýh atěžovaíh a výpočetníh modelů. (4) Kdž se v mením stavu únosnosti použije plastiitní gloální analýa, může v mením stavu použitelnosti nastat plastiká redistriue sil a momentů. Kdž takový případ nastane, mají se tto účink uvažovat. 7. ení stav použitelnosti poemníh stave 7.. Svislé průh ()B Podle E 990, příloha A.4 se mají největší hodnot svislýh průhů podle oráku A. stanovit v projektu a dohodnout s ojednatelem. POZÁKA B ejvětší hodnot svislýh průhů je možné stanovit v národní příloe. P) 7.. Vodorovné průh ()B Podle E 990, příloha A.4 se mají největší hodnot vodorovnýh průhů podle oráku A. stanovit v projektu a dohodnout s ojednatelem. POZÁKA B ejvětší hodnot vodorovnýh průhů je možné stanovit v národní příloe. P3) 7..3 Dnamiké účink ()B Podle E 990, příloha A.4.4 se má omeit kmitání veřejně přístupnýh konstrukí, a se vloučilo podstatné nepohodlí uživatelů. ejvětší hodnot se mají stanovit v projektu a dohodnout s ojednatelem. POZÁKA B ejvětší hodnot kmitání stropů je možné stanovit v národní příloe. P4) P) P3) P4) ÁRODÍ POZÁKA Vi národní příloha, A... ÁRODÍ POZÁKA Vi národní příloha, A..3. ÁRODÍ POZÁKA Vi národní příloha, A..4.

4. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

4. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 4. přednáška OCELOVÉ KOSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger VZPĚRÁ ÚOSOST TLAČEÝCH PRUTŮ 1) Centrický tlak - Vzpěrná únosnost

Více

9 Spřažené desky s profilovaným plechem v pozemních stavbách

9 Spřažené desky s profilovaným plechem v pozemních stavbách 9 Spřažené desky s profilovaným plechem v pozemních stavbách 9.1 Všeobecně 9.1.1 Rozsah platnosti Tato kapitola normy se zabývá spřaženými stropními deskami vybetonovanými do profilovaných plechů, které

Více

studentská kopie 7. Hala návrh sloupu

studentská kopie 7. Hala návrh sloupu 7. Hala návrh sloupu Va s vetnutými sloup a louově připojenými vaní představují stati neurčitou soustavu. Při výpočtu le použít ja jednodušený, ta i podroný model, terý osahuje všehn prut vaníu i sloupu.

Více

6 Mezní stavy únosnosti

6 Mezní stavy únosnosti 6 Mezní stavy únosnosti 6.1 Nosníky 6.1.1 Nosníky pozemních staveb Typické průřezy spřažených nosníků jsou na obr. 4. Betonová deska může být kompaktní nebo žebrová, případně může mít náběhy. Ocelový nosník

Více

SLOUP NAMÁHANÝ TLAKEM A OHYBEM

SLOUP NAMÁHANÝ TLAKEM A OHYBEM SOUP NAMÁHANÝ TAKEM A OHYBEM Posuďte únosnost centrick tlačeného sloupu délk 50 m profil HEA 4 ocel S 55 00 00. Schéma podepření a atížení je vidět na následujícím obráku: M 0 M N N N 5m 5m schéma pro

Více

ČKAIT 12.5.2011 - AGEL

ČKAIT 12.5.2011 - AGEL Euroó v přílaech Dřevěné onstruce Návrh a posouení jenotlivých prvů rovu ČKAIT 1.5.011 - AGEL Ing. Petr Agel, oc. Ing. Antonín Loaj, Ph.D. 1 1. Geometrie rovu. Zatížení rovu.1 Stálé atížení. Proměnné atížení.

Více

PLÁŠŤOVÉ PŮSOBENÍ TENKOSTĚNNÝCH KAZET

PLÁŠŤOVÉ PŮSOBENÍ TENKOSTĚNNÝCH KAZET ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Doktorský studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ Studijní obor: POZEMNÍ STAVBY Ing. Jan RYBÍN THE STRESSED SKIN ACTION OF THIN-WALLED LINEAR TRAYS

Více

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami.

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami. cvičení Dřevěné konstrukce Hřebíkové spoje Základní pojmy. Návrh spojovacího prostředku Na hřebíkové spoje se nejčastěji používají ocelové stavební hřebíky s hladkým dříkem kruhového průřezu se zápustnou

Více

5 Železobetonové sloupy a stěny

5 Železobetonové sloupy a stěny 5 Železobetonové sloupy a stěny 5.1 Úvod Z hlediska navrhování tlačenýh prvků (např. sloup, stěna, pilota, oblouk) rozlišujeme prvky masivní a štíhlé. U štíhlýh tlačenýh prvků a konstrukí je nutno respektovat

Více

4. Tenkostěnné za studena tvarované prvky. Návrh na únavu OK.

4. Tenkostěnné za studena tvarované prvky. Návrh na únavu OK. 4. Tenkostěnné za studena tvarované prvky. Návrh na únavu OK. Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, navrhování z hlediska MSÚ a MSP. Návrh na únavu: zatížení, Wöhlerův přístup a

Více

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD Šroubové spoje patří mezi rozebíratelné spoje s tvarovým stykem (lícovaný šroub), popřípadě silovým stykem (šroub prochází součástí volně, je zatížený pouze silou působící kolmo k

Více

STATICKÝ VÝPOČET. Příloha č. 01 VYBUDOVÁNÍ FOTOLITOGRAFIE 7.NP. SO 01.2 Statika - podpurné konstrukce jednotek VZT. Investor: Zpracovatel části:

STATICKÝ VÝPOČET. Příloha č. 01 VYBUDOVÁNÍ FOTOLITOGRAFIE 7.NP. SO 01.2 Statika - podpurné konstrukce jednotek VZT. Investor: Zpracovatel části: STATICKÝ VÝPOČET K dokumentaci pro výběr dodavatele Příloha č. 01 Stavba: Část: Objednatel: Investor: Zpracovatel části: Zodpovědný projektant : Vypracoval: VYBUDOVÁNÍ FOTOLITOGRAFIE 7.NP SO 01.2 Statika

Více

5. Ohýbané nosníky Únosnost ve smyku, momentová únosnost, klopení, MSP, hospodárný nosník.

5. Ohýbané nosníky Únosnost ve smyku, momentová únosnost, klopení, MSP, hospodárný nosník. 5. Ohýbané nosník Únosnost ve smku, momentová únosnost, klopení, P, hospodárný nosník. Únosnost ve smku stojina pásnice poue pro válcované V d h t w Posouení na smk: V pružně: τ = ( τ pl, Rd) I V V t w

Více

Název Řešený příklad: Pružná analýza jednolodní rámové konstrukce

Název Řešený příklad: Pružná analýza jednolodní rámové konstrukce Dokument: SX09a-Z-EU Strana 8 Řešený příklad: Pružná analýa jednolodní rámové Je navržena jednolodní rámová vrobená válcovaných profilů podle E 993--. Příklad ahrnuje pružnou analýu podle teorie prvního

Více

7 Prostý beton. 7.1 Úvod. 7.2 Mezní stavy únosnosti. Prostý beton

7 Prostý beton. 7.1 Úvod. 7.2 Mezní stavy únosnosti. Prostý beton 7 Prostý beton 7.1 Úvod Konstrukce ze slabě vyztuženého betonu mají výztuž, která nesplňuje podmínky minimálního vyztužení, požadované pro železobetonové konstrukce. Způsob porušení konstrukcí odpovídá

Více

příklad 16 - Draft verze pajcu VUT FAST KDK Pešek 2016

příklad 16 - Draft verze pajcu VUT FAST KDK Pešek 2016 příklad - Drat vere pajcu VUT FAST KDK Pešek 0 VZPĚR SOŽEÉHO PRUTU A KŘÍŽOVÉHO PRUTU ZE DVOU ÚHEÍKŮ Vpočítejte návrhovou vpěrnou únosnost prutu délk 84 milimetrů kloubově uloženého na obou koncí pro všen

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

6 Mezní stavy únosnosti

6 Mezní stavy únosnosti 6 Mezní stavy únosnosti U dřevěných onstrucí musíme ověřit jejich mezní stavy, teré se vztahují e zřícení nebo jiným způsobům pošození onstruce, při nichž může být ohrožena bezpečnost lidí. 6. Navrhování

Více

10 Navrhování na účinky požáru

10 Navrhování na účinky požáru 10 Navrhování na účinky požáru 10.1 Úvod Zásady navrhování konstrukcí jsou uvedeny v normě ČSN EN 1990[1]; zatížení konstrukcí je uvedeno v souboru norem ČSN 1991. Na tyto základní normy navazují pak jednotlivé

Více

PROFILY S VLNITOU STOJINOU POMŮCKA PRO PROJEKTANTY A ODBĚRATELE WT PROFILŮ

PROFILY S VLNITOU STOJINOU POMŮCKA PRO PROJEKTANTY A ODBĚRATELE WT PROFILŮ Průběžná 74 100 00 Praha 10 tel: 02/67 31 42 37-8, 02/67 90 02 11 fax: 02/67 31 42 39, 02/67 31 53 67 e-mail:kovprof@ini.cz PROFILY S VLNITOU STOJINOU POMŮCKA PRO PROJEKTANTY A ODBĚRATELE WT PROFILŮ verze

Více

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil.

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil. Směrnice Obsah Tato část se zabývá polyesterovými a vinylesterovými konstrukčními profily vyztuženými skleněnými vlákny. Profily splňují požadavky na kvalitu dle ČSN EN 13706. GDP KORAL s.r.o. může dodávat

Více

Boulení stěn při normálovém, smykovém a lokálním zatížení (podle ČSN EN 1993-1-5). Posouzení průřezů 4. třídy. Boulení ve smyku, výztuhy stěn.

Boulení stěn při normálovém, smykovém a lokálním zatížení (podle ČSN EN 1993-1-5). Posouzení průřezů 4. třídy. Boulení ve smyku, výztuhy stěn. 3. Stabilita stěn. Boulení stěn při normálovém, smykovém a lokálním zatížení (podle ČSN EN 1993-1-5). Posouzení průřezů 4. třídy. Boulení ve smyku, výztuhy stěn. Boulení stěn Štíhlé tlačené stěny boulí.

Více

3. Způsoby namáhání stavebních konstrukcí

3. Způsoby namáhání stavebních konstrukcí 3. Způsoby namáhání stavebních konstrukcí Každému přetvoření stavební konstrukce odpovídá určitý druh namáhání, který poznáme podle výslednice vnitřních sil ve vyšetřovaném průřezu. Lze ji obecně nahradit

Více

Posuďte oboustranně kloubově uložený sloup délky L = 5 m, který je centricky zatížen silou

Posuďte oboustranně kloubově uložený sloup délky L = 5 m, který je centricky zatížen silou Příkld 1: SPŘAŽEÝ SLOUP (TRUBKA VYPLĚÁ BETOE) ZATÍŽEÝ OSOVOU SILOU Posuďte oboustrnně kloubově uložený sloup délk L 5 m, který je entrik ztížen silou 1400 kn. Sloup tvoří trubk Ø 45x7 z oeli S35 vplněná

Více

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny cvičení Dřevěné konstrukce Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny Úvodní poznámky Styčníkové desky s prolisovanými trny se používají pro spojování dřevěných prvků stejné tloušťky v jedné rovině,

Více

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík 10 10.1 Úvod Obecná představa o chování dřeva při požáru bývá často zkreslená. Dřevo lze zapálit, může vyživovat oheň a dále ho šířit pomocí prchavých plynů, vznikajících při vysoké teplotě. Proces zuhelnatění

Více

6.2.1 Zobrazení komplexních čísel v Gaussově rovině

6.2.1 Zobrazení komplexních čísel v Gaussově rovině 6.. Zobraení komplexních čísel v Gaussově rovině Předpoklad: 605 Pedagogická ponámka: Stihnout obsah hodin je poměrně náročné. Při dostatku času je lepší dojít poue k příkladu 7 a btek hodin spojit s úvodem

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2010, ročník X, řada stavební článek č. 17.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2010, ročník X, řada stavební článek č. 17. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2010, ročník X, řada stavební článek č. 17 Lenka LAUSOVÁ 1 OSOVĚ ZATÍŽEÉ SLOUPY ZA POŽÁRU AXIALLY LOADED COLUMS DURIG

Více

4.1 Shrnutí základních poznatků

4.1 Shrnutí základních poznatků 4.1 Shrnutí základních poznatků V celé řadě konstrukcí se setkáváme s případy, kdy o nosnosti nerozhoduje pevnost materiálu, ale stabilitní stav rovnováhy. Tuto problematiku souhrnně nazýváme stabilita

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 1. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 1. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 1. přednáška Program přednášek, literatura. Podstata betonu, charakteristika prvků. Zásady a metody navrhování konstrukcí. Zatížení, jeho dělení a kombinace. Idealizace

Více

9. Umělé osvětlení. 9.1 Základní veličiny. e. (9.1) I =. (9.6)

9. Umělé osvětlení. 9.1 Základní veličiny. e. (9.1) I =. (9.6) 9. Umělé osvětlení Umělé osvětlení vhodně doplňuje nebo cela nahrauje denní osvětlení v případě jeho nedostatku a tím přispívá ke lepšení rakové pohody člověka. Umělé osvětlení ale potřebuje droj energie,

Více

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv PNE 34 8211 3. vydání Odsouhlasení

Více

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování 2 Materiály charakteristiky potřebné pro navrhování 2.1 Úvod Zdivo je vzhledem k velkému množství druhů a tvarů zdicích prvků (cihel, tvárnic) velmi různorodý stavební materiál s rozdílnými užitnými vlastnostmi,

Více

Řešené příklady INFASO + Obsah. Kotvení patní a kotevní deskou. Kloubový připoj. Šárka Bečková

Řešené příklady INFASO + Obsah. Kotvení patní a kotevní deskou. Kloubový připoj. Šárka Bečková Připraveno v rámci projektu Fondu uhlí a oceli Evropské unie Řešené příklady Šárka Bečková Připojení ocelových konstrukcí na betonové pomocí kotevní desky s trny Obsah Šárka Bečková František Wald Kloubový

Více

edmluva ÍRU KA PRO NAVRHOVÁNÍ prvk stavebních konstrukcí podle SN EN stavební konstrukce Stavebnictví, Technické lyceum

edmluva ÍRU KA PRO NAVRHOVÁNÍ prvk stavebních konstrukcí podle SN EN stavební konstrukce Stavebnictví, Technické lyceum Předmluva Publikace PŘÍRUČKA PRO NAVRHOVÁNÍ prvků stavebních konstrukcí podle ČSN EN je určena pro výuku předmětu stavební konstrukce ve 4. ročníku SPŠ stavební v Havířově. Byla zpracována pro čtyřletý

Více

Řešený příklad: Kloubově uložený sloup s průřezem H nebo z pravoúhlé trubky

Řešený příklad: Kloubově uložený sloup s průřezem H nebo z pravoúhlé trubky VÝPOČET Dokument č. SX004a-CZ-EU Strana 4 áev Eurokód E 993-- Připravil Matthias Oppe Datum červen005 Zkontroloval Christian Müller Datum červen 005 V tomto příkladu se vpočítává vpěrná únosnost kloubově

Více

Funkce pružiny se posuzuje podle průběhu a velikosti její deformace v závislosti na působícím zatížení.

Funkce pružiny se posuzuje podle průběhu a velikosti její deformace v závislosti na působícím zatížení. Teorie - základy. Pružiny jsou konstrukční součásti určené k zachycení a akumulaci mechanické energie, pracující na principu pružné deformace materiálu. Pružiny patří mezi nejvíce zatížené strojní součásti

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

PRVKY BETONOVÝCH KONSTRUKCÍ

PRVKY BETONOVÝCH KONSTRUKCÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ DOC. ING. LADISLAV ČÍRTEK, CSC PRVKY BETONOVÝCH KONSTRUKCÍ MODUL M05 NAVRHOVÁNÍ JEDNODUCHÝCH PRVKŮ STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

Roman.Vavricka@fs.cvut.cz

Roman.Vavricka@fs.cvut.cz TEPLOVODNÍ OTOPNÉ SOUSTAVY Ing. Roman Vavřička, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Složení otopné soustavy Zdroje tepla kotle na pevná, plynná nebo kapalná

Více

PŘÍKLAD VÝPOČTU RÁMU PODLE ČSN EN

PŘÍKLAD VÝPOČTU RÁMU PODLE ČSN EN PŘÍKLAD VÝPOČTU RÁU PODLE ČS E 99-- Jaub Dolejš*), Zdeně Sool**).Zadání avrhněte sloup plnostěnného dvouloubového rámu, jehož roměr jsou patrné obráu. Horní pásnice příčle je po celé délce ajištěna proti

Více

4. Tažené a tlačené pruty, stabilita prutů Tažené pruty, tlačené pruty, stabilita prutů.

4. Tažené a tlačené pruty, stabilita prutů Tažené pruty, tlačené pruty, stabilita prutů. 4. Tažné a tlačné prut, stabilita prutů Tažné prut, tlačné prut, stabilita prutů. Tah Ed 3 -pružnéřšní Posouní pro všchn tříd: Únosnost t,rd : pro noslabnou plochu t,rd pl, Rd A f /γ M0 pro oslabnou plochu

Více

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Spoje ocelových konstrukcí Ověřování spolehlivé únosnosti spojů náleží do skupiny mezních stavů únosnosti. Posouzení je tedy nutno provádět na rozhodující kombinace

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 003 004 TEST Z MATEMATIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO M 0030 Vyjádřete jedním desetinným číslem (4 ½ 4 ¼ ) (4 ½ + 4 ¼ ) Správné řešení: 0,5 Zjednodušte výraz : ( 4)

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více

Úloha 6 - Návrh stropu obytné budovy

Úloha 6 - Návrh stropu obytné budovy 0 V 06 7:4: - 06_Tramovy_strop.sm Úloha 6 - Návrh stropu obytné budovy Zatížení a součinitele: Třída_provozu Délka_trvání_zatížení Stálé zatížení (odhad vlastní tíhy stropu): g k Užitné zatížení: Užitné

Více

Smyková napětí v ohýbaných nosnících

Smyková napětí v ohýbaných nosnících Pružnost a plasticita, 2.ročník kominovaného studia Smková napětí v ohýaných nosnících Základní vtah a předpoklad řešení ýpočet smkového napětí odélníkového průřeu Dimenování nosníků namáhaných na smk

Více

Řešený příklad: Vzpěrná únosnost kloubově uloženého prutu s mezilehlými podporami

Řešený příklad: Vzpěrná únosnost kloubově uloženého prutu s mezilehlými podporami 3,0 VÝPOČET Dokument č. SX00a-CZ-EU Strana 4 áev Řešený příklad: Vpěrná únosnost kloubově uloženého prutu s meilehlými podporami Eurokód Připravil Matthias Oppe Datum červen 00 Zkontroloval Christian Müller

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

STATICKÝ VÝPOČET: PŘESTUPNÍ UZEL HULVÁKY 1.ETAPA: obj. SO 01 Sociální zařízení MHD obj. SO 02 Veřejné WC

STATICKÝ VÝPOČET: PŘESTUPNÍ UZEL HULVÁKY 1.ETAPA: obj. SO 01 Sociální zařízení MHD obj. SO 02 Veřejné WC -1- STATICKÝ VÝPOČET: PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO REALIZACI PŘESTUPNÍ UZEL HULVÁKY 1.ETAPA: obj. SO 01 Sociální zařízení MHD obj. SO 0 Veřejné WC A) SVISLÉ ZATÍŽENÍ STŘECHY: SKLON: 9 o ; sin 0,156; cos

Více

Řešený příklad: Pružný návrh jednolodní rámové konstrukce ze svařovaných profilů

Řešený příklad: Pružný návrh jednolodní rámové konstrukce ze svařovaných profilů Dokument: SX00a-Z-EU Strana 7 áev Eurokód Vpracoval Arnaud Lemaire Datum duben 006 Kontroloval Alain Bureau Datum duben 006 Je navržena jednolodní rámová konstrukce vrobená e svařovaných proilů podle.

Více

Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu [in] 1.3 Provozní teplota T 200,0 1.4 Provozní prostředí

Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu [in] 1.3 Provozní teplota T 200,0 1.4 Provozní prostředí Šroubovitá pružina válcová zkrutná z drátů a tyčí kruhového průřezu i ii Výpočet bez chyb. Informace o o projektu? 1.0 1.1 Kapitola vstupních parametrů Volba režimu zatížení, provozních a výrobních parametrů

Více

Pružnost a pevnost. 2. přednáška, 10. října 2016

Pružnost a pevnost. 2. přednáška, 10. října 2016 Pružnost a pevnost 2. přednáška, 10. října 2016 Prut namáhaný jednoduchým ohybem: rovnoměrně ohýbaný prut nerovnoměrně ohýbaný prut příklad výpočet napětí a ohybu vliv teplotních měn příklad nerovnoměrné

Více

Je-li poměr střední Ø pružiny k Ø drátu roven 5 10% od kroutícího momentu. Šroub zvedáku je při zvedání namáhán kombinací tlak, krut, případně vzpěr

Je-li poměr střední Ø pružiny k Ø drátu roven 5 10% od kroutícího momentu. Šroub zvedáku je při zvedání namáhán kombinací tlak, krut, případně vzpěr PRUŽINY Která pružina může být zatížena silou kolmou k ose vinutí zkrutná Výpočet tuhosti trojúhelníkové lisové pružiny k=f/y K čemu se používá šroubová zkrutná pružina kolíček na prádlo Lisová pružina

Více

5 SLOUPY. Obr. 5.1 Průřezy ocelových sloupů. PŘÍKLAD V.1 Ocelový sloup

5 SLOUPY. Obr. 5.1 Průřezy ocelových sloupů. PŘÍKLAD V.1 Ocelový sloup SLOUPY. Obecné ponámk Sloup jsou hlavními svislými nosnými element a přenášejí atížení vodorovných konstrukčních prvků do ákladové konstrukce. Modulové uspořádání načně ávisí na unkci objektu a jeho dispoičním

Více

EXPERIMENTÁLNÍ URČENÍ TUHOSTI ZDVIHOVÉHO LANA A JEJI OVĚŘENÍ TAHOVOU ZKOUŠKOU DLE ČSN 420305

EXPERIMENTÁLNÍ URČENÍ TUHOSTI ZDVIHOVÉHO LANA A JEJI OVĚŘENÍ TAHOVOU ZKOUŠKOU DLE ČSN 420305 EXPERIMENTÁLNÍ URČENÍ TUHOSTI ZDVIHOVÉHO LANA A JEJI OVĚŘENÍ TAHOVOU ZKOUŠKOU DLE ČSN 420305 EXPERIMENTAL DETERMINATION OF STIFFNESS WINCH RUNNER AND HER ATTESTATION OF THE TENSION EXAMINATION ACCORDING

Více

Tloušťka stojiny t [mm] I-OSB 08 45/200 10804520 200. I-OSB 08 58/240 10805824 58 x 38

Tloušťka stojiny t [mm] I-OSB 08 45/200 10804520 200. I-OSB 08 58/240 10805824 58 x 38 STANDARDNÍ VÝROBNÍ PROGRAM: I-OSB nosníky z programu standardní výroby Vám můžeme nabídnout k okamžité expedici v závislosti dle počtu objednaných kusů a skladových zásob. V tomto programu naleznete sortiment

Více

Ocelové konstrukce 3 Upraveno pro ročník 2011/2012

Ocelové konstrukce 3 Upraveno pro ročník 2011/2012 Ocelové konstrukce 3 Upraveno pro ročník 011/01 Prof. Josef acháček B63 PP pro řádné posluchače je na webu 1. týden: tabilita nosníku a ohbu.. týden: tabilita stěn. 3. týden: Tenkostěnné a studena tvarované

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební Ústav betonových a zděných konstrukcí. Ing. Ladislav Čírtek, CSc.

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební Ústav betonových a zděných konstrukcí. Ing. Ladislav Čírtek, CSc. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební Ústav betonových a zděných konstrukcí Ing. Ladislav Čírtek, CSc. ŽELEZOBETONOVÉ SLOUPY S PŘEDPJATOU OCELOVOU BANDÁŽÍ RC COLUMNS WITH PRESTRESSED STEEL BANDAGE

Více

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Vady hrázděných konstrukcí. chybné uložení prvku na sokl zapříčiňující

Více

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu 1 Technická zpráva ke statickému výpočtu... 2 1.1 Identifikační údaje... 2 1.1.1 Stavba... 2 1.1.2 Investor... 2 1.1.3 Projektant... 2 1.1.4 Ostatní... 2 1.2 Základní údaje o zdi... 3 1.3 Technický popis

Více

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Riegrova 44, 612 00 Brno Sdružení tel. 541 245 286, 605 323 416 email: zak.apk@arch.cz Investor : Stavba : Objekt : Jihomoravský kraj Brno, Žerotínovo nám. 3/5, PSČ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ INFRAM a.s., Česká republika VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU Řešitel Objednatel Ing. Petr Frantík, Ph.D. Ústav stavební

Více

Řešený příklad: Návrh ocelového za studena tvarovaného sloupku stěny v tlaku a ohybu

Řešený příklad: Návrh ocelového za studena tvarovaného sloupku stěny v tlaku a ohybu VÝPOČEÍ LS Dokuent: SX07a-Z-EU Strana 9 áev Řešený příklad: ávrh ocelového a studena tvarovaného sloupku stěn v tlaku a ohbu Eurokód E 99--, E 99-- Vpracovali V. Ungureanu,. Ru Datu leden 00 Kontroloval

Více

R w I ź G w ==> E. Přij.

R w I ź G w ==> E. Přij. 1. Na baterii se napojily 2 stejné ohřívače s odporem =10 Ω každý. Jaký je vnitřní odpor w baterie, jestliže výkon vznikající na obou ohřívačích nezávisí na způsobu jejich napojení (sériově nebo paralelně)?

Více

excentrický klikový mechanismus, vyvažování klikového mechanismu, torzní kmitání, vznětový čtyřválcový motor

excentrický klikový mechanismus, vyvažování klikového mechanismu, torzní kmitání, vznětový čtyřválcový motor ABSTRAKT, KLÍČOVÁ SLOVA ABSTRAKT Cílem diplomové práce je vyhodnocení vlivu excentricity klikového mechanismu na síly působící mezi pístem a vložkou válce pro zadaný klikový mechanismu. Následně je vyšetřen

Více

MAGNETICKÉ POLE CÍVEK V HELMHOLTZOVĚ USPOŘÁDÁNÍ

MAGNETICKÉ POLE CÍVEK V HELMHOLTZOVĚ USPOŘÁDÁNÍ Úloha č. 6 a MAGNETICKÉ POLE CÍVEK V HELMHOLTZOVĚ USPOŘÁDÁNÍ ÚKOL MĚŘENÍ:. Změřte magnetickou indukci podél osy ovinných cívek po případy, kdy vdálenost mei nimi je ovna poloměu cívky R a dále R a R/..

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

DOMOV PRO SENIORY IRIS - PŘÍSTAVBA A.2. STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ČÁST A.2.3. PODROBNÝ STATICKÝ POSUDEK

DOMOV PRO SENIORY IRIS - PŘÍSTAVBA A.2. STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ČÁST A.2.3. PODROBNÝ STATICKÝ POSUDEK DOMOV PRO SENIORY IRIS - PŘÍSTAVBA PD pro provedení stavby 7-3/13 A.2. STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ČÁST A.2.3. PODROBNÝ STATICKÝ POSUDEK objekt: SO01 Přístavby vypracoval: ing. Robin Kulhánek kontroloval: ing.

Více

Normálová napětí v prutech namáhaných na ohyb

Normálová napětí v prutech namáhaných na ohyb Pružnost a plasticita, 2.ročník kombinovaného studia Normálová napětí v prutech namáhaných na ohb Základní vtah a předpoklad řešení Výpočet normálového napětí Dimenování nosníků namáhaných na ohb Složené

Více

Matematika pro chemické inženýry. Drahoslava Janovská

Matematika pro chemické inženýry. Drahoslava Janovská Matematika pro chemické inženýry Drahoslava Janovská Přednášky ZS 2011-2012 Fázové portréty soustav nelineárních diferenciálních rovnic Obsah 1 Fázové portréty nelineárních soustav v rovině Klasifikace

Více

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu.

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. 3. Tenkostěnné za studena tvarované O Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. Tloušťka plechu 0,45-15 mm (ČSN EN 1993-1-3, 2007) Profily: otevřené uzavřené

Více

Hliníkové konstrukce požární návrh

Hliníkové konstrukce požární návrh Hliníkové konstrukce požární návrh František Wald Zdeněk Sokol, 17.2.25 1 2 Obsah prezentace Úvod Teplotní vlastnosti Mechanické vlastnosti Přestup tepla do konstrukce Analýza prvků Kritická teplota Tlačené

Více

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO0 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ... KONVENCE ZNAČENÍ OS PRUTŮ... 3 KONSTRUKČNÍ OCEL... 3 DÍLČÍ SOUČINITEL SPOLEHLIVOSTI MATERIÁLU... 3 KATEGORIE

Více

Vytápění zavěšenými sálavými panely

Vytápění zavěšenými sálavými panely Vytápění zavěšenými sálavými panely 1. Všeobecně Vytápění pomocí sálavých panelů zaručuje bezhlučný provoz, při kterém nedochází k proudění vzduchu, dále stálou teplotu v celé místnosti a žádné nebezpečí

Více

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. POHYBLIVÉ ČÁSTI PÍSTOVÉHO STROJE a) schéma pohyblivých částí klikového mechanismu

Více

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze Strana 1 HALOVÉ KONSTRUKCE Halové konstrukce slouží nejčastěji jako objekty pro různé typy průmyslových činností nebo jako prostory pro skladování. Jsou také velice často stavěny pro provozování rozmanitých

Více

3. Výroba a montáž, navrhování OK Výrobky, výroba a montáž, projektová dokumentace, navrhování podle MS, klasifikace průřezů.

3. Výroba a montáž, navrhování OK Výrobky, výroba a montáž, projektová dokumentace, navrhování podle MS, klasifikace průřezů. 3. Výroba a montáž, navrhování OK Výrobky, výroba a montáž, projektová dokumentace, navrhování podle MS, klasifikace průřezů. Konstrukční prvky Výrobky válcované za tepla: Předvalky Tyče (délka 15-18 m)

Více

5 Navrhování vyztužených zděných prvků

5 Navrhování vyztužených zděných prvků 5 Navrhování vyztužených zděných prvků 5.1 Úvod Při navrhování konstrukcí z nevyztuženého zdiva se často dostáváme do situace, kdy zděný konstrukční prvek (stěna, pilíř) je namáhán zatížením, vyvolávajícím

Více

b=1.8m, c=2.1m. rychlostí dopadne?

b=1.8m, c=2.1m. rychlostí dopadne? MECHANIKA - PŘÍKLADY 1 Příklad 1 Vypočítejte síly v prutech prutové soustavy, je-li zatěžující síla F. Rozměry prutů jsou h = 1.2m, b=1.8m, c=2.1m. Příklad 2 Vypočítejte zrychlení tělesa o hmotnosti m

Více

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

Povrchové odvodnění stavební jámy. Cvičení č. 8

Povrchové odvodnění stavební jámy. Cvičení č. 8 Povrchové odvodnění stavební jámy Cvičení č. 8 Příklad zadání Vypočtěte přítok vody do stavební jámy odvodněné povrchově. Jáma je hloubená v písčitém štěrku o mocnosti 8 m. Pod kterým je rozvětralá jílovitá

Více

+ ω y = 0 pohybová rovnice tlumených kmitů. r dr dt. B m. k m. Tlumené kmity

+ ω y = 0 pohybová rovnice tlumených kmitů. r dr dt. B m. k m. Tlumené kmity Tlumené kmit V praxi téměř vžd brání pohbu nějaká brzdicí síla, jejíž původ je v třecích silách mezi reálnými těles. Matematický popis těchto sil bývá dosti komplikovaný. Velmi často se vsktuje tzv. viskózní

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

Fyzikální praktikum 2. 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr

Fyzikální praktikum 2. 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr Ústav fyziky kondenzovaných látek Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr Úkoly k měření Povinná část Měření

Více

Řešený příklad: Prostě uložený a příčně nedržený nosník

Řešený příklad: Prostě uložený a příčně nedržený nosník Dokument č. SX001a-CZ-EU Strana 1 8 Eurokód Připravil Alain Bureau Datum prosinec 004 Zkontroloval Yvan Galéa Datum prosinec 004 Řešený příklad: Prostě uložený a příčně nedržený Tento příklad se týká detailního

Více

R-05 MOST V UL. PRVOMÁJOVÁ PŘEPOČET ZATÍŽITELNOSTI MOSTU PO OPRAVĚ

R-05 MOST V UL. PRVOMÁJOVÁ PŘEPOČET ZATÍŽITELNOSTI MOSTU PO OPRAVĚ R-05 MOST V UL. PRVOMÁJOVÁ PŘEPOČET ZATÍŽITELNOSTI MOSTU PO OPRAVĚ únor 2014 Ing. P. Milek Obsah : 1. Průvodní zpráva ke statickému výpočtu... 3 1.1. Úvod... 3 1.2. Identifikační údaje stavby... 3 1.3.

Více

Dřevo a mnohopodlažní budovy

Dřevo a mnohopodlažní budovy Dřevo a mnohopodlažní budovy V č. 11/09 tohoto časopisu informovali autoři o výsledcích práce v rámci grantového projektu Dřevěné vícepodlažní budovy. Šlo o úspěšný vývoj sloupového systému ze dřeva na

Více

2 Materiály, krytí výztuže betonem

2 Materiály, krytí výztuže betonem 2 Materiály, krytí výztuže betonem 2.1 Beton V ČSN EN 1992-1-1 jsou běžné třídy betonu (C12/15, C16/20, C20/25, C25/30, C30/37, C35/45, C40/50, C45/55, C50/60) rozšířeny o tzv. vysokopevnostní třídy (C55/67,

Více

Téma Přetvoření nosníků namáhaných ohybem

Téma Přetvoření nosníků namáhaných ohybem Pružnost plsticit,.ročník bklářského studi Tém Přetvoření nosníků nmáhných ohbem Zákldní vth předpokld řešení Přetvoření nosníků od nerovnoměrného oteplení etod přímé integrce diferenciální rovnice ohbové

Více

Prostup tepla světlovodu Sunizer s izolační vložkou Termizer EXPERTNÍ POSUDEK

Prostup tepla světlovodu Sunizer s izolační vložkou Termizer EXPERTNÍ POSUDEK EXPERTNÍ POSUDEK Stanovení prostupu tepla pro tubusový světlovod Sunizer 530 s tepelně izolační vložkou Termizer vyráběný firmou ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o. ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION

Více

Uložení nosných konstrukcí

Uložení nosných konstrukcí Ministerstvo dopravy České Republiky Obor pozemních komunikací TP 75 Uložení nosných konstrukcí mostů pozemních komunikací TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD OPK č.j. 58/06-120-RS/1 ze dne 24.1.2006 s účinností

Více

Frézování ozubených kol

Frézování ozubených kol Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Frézování ozubených kol Zuby čelních OK, které patří k nejčastěji používaným můžeme zhotovit těmito způsoby

Více

8 Předpjatý beton. 8.1 Úvod. 8.2 Zatížení. Předpjatý beton

8 Předpjatý beton. 8.1 Úvod. 8.2 Zatížení. Předpjatý beton 8 Předpjatý beton 8.1 Úvod Předpjatý beton se dříve považoval za zvláštní materiál, resp. předpjaté konstrukce byly považovány do jisté míry za speciální, a měly své zvláštní normové předpisy. Dnes je

Více

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

Téma 6 Rovinné nosníkové soustavy

Téma 6 Rovinné nosníkové soustavy Stavební statika, 1.ročník bakalářského studia Téma 6 Rovinné nosníkové soustavy Spojitý nosník s vloženými klouby Trojkloubový rám a oblouk Trojkloubový rám a oblouk s táhlem Katedra stavební mechaniky

Více

Hřídelové spojky a klouby

Hřídelové spojky a klouby Hřídelové spojky a klouby Hřídelové spojky a klouby Obsah Hřídelové klouby typ G - s kluzným uložením 153 Hřídelové klouby typ H - s jehličkovým uložením 154 Hřídelové klouby nerezové typ X 155 Ochranné

Více

Normálová napětí při ohybu - opakování

Normálová napětí při ohybu - opakování Normálová napětí při ohbu - opakování x ohýbaný nosník: σ x τ x Průřeová charakteristika pro normálová napětí a ohbu je moment setrvačnosti nebo něj odvoený modul průřeu x - / /= Ed W m + σ x napětí normálové

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PÁSOVÝ DOPRAVNÍK FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PÁSOVÝ DOPRAVNÍK FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Seminář RIB. Úvod do požární odolnosti

Seminář RIB. Úvod do požární odolnosti Seminář RIB Požární odolnost vetknutých sloupů podle Zónové metody Seminář pro pozemní stavitelství, 25/26.6. 2008 Praha/Bratislava Úvod do požární odolnosti Ing. Pavel Marek ČVUT v Praze, Fakulta stavební

Více