Zkušební ád pro sportovní výcvik. ps v eské republice. eskomoravská kynologická unie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zkušební ád pro sportovní výcvik. ps v eské republice. eskomoravská kynologická unie"

Transkript

1 Zkušební ád pro sportovní výcvik ps v eské republice eskomoravská kynologická unie

2 strana 2 O B S A H: ást první -VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Oddíl I. Zkoušky ps, jejich organizování a zpsob provádní 3 Oddíl II. Práva a povinnosti 14 ást druhá -METODIKA PROVÁDNÍ CVIKU Oddíl I. Pachové práce 20 Oddíl II. Cviky poslušnosti 22 Oddíl III. Cviky obrany 27 Oddíl IV. Jednotlivé povely 31 ást tetí -ROZSAH ZKOUŠEK Oddíl I. Zkoušky všestranného výcviku 34 Oddíl II. Zkoušky speciálního výcviku 40 Obrazová píloha 55 Schváleno pedsednictvem eského kynologického svazu a Moravskoslezského kynologického svazu v roce Zpracovala komise složená ze zástupc eského kynologického svazu a Moravskoslezského kynologického svazu ve složení : Hodek Jaroslav, Brym Josef, Jánský Luboš, Ing. Karlas Stanislav, Klepá Robert, Nedvd Vladimír, Ritter Ferdinand, MVDr. Vodika Stanislav. Korekturu provedli : Hodek Jaroslav, Ing. Karlas Stanislav. Tetí vydání zpracovala výcviková komise KS a MSKS. Do tisku pipravil Ing. Karlas Stanislav. Praha, prosinec 2002.

3 strana 3 ást první - VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ ODDÍL I. ZKOUŠKY PS, JEJICH ORGANIZOVÁNÍ A ZPSOB PROVÁDNÍ lánek 1. Definice nkterých názv a jejich psobnost 1. Zkoušky ps jsou samostatné výcvikové akce s cílem provení a stanovení zpsobilosti psovod a ps. 2. Soutže se zápisem výcvikové znaky jsou samostatné výcvikové akce s cílem provení a stanovení zpsobilosti psovod a ps vetn urení poadí podle dosažených bod. Na jejich organizování se mimo tento zkušební ád vztahuje i ustanovení soutžního ádu. 3. Druhem zkoušky se rozumí zkoušky provádné podle uritého oddílu zkušebního ádu (nap. zkoušky všestranného výcviku - ZVV ). 4. Stupn zkoušek téhož druhu oznaují arabská ísla (nap. ZVV 1). 5. ástí zkoušky oznaujeme celek, který shrnuje jednotlivé cviky, zpravidla stejného zamení. Tyto oznaujeme: A - stopa B - poslušnost C - obrana D - speciální cviky. 6. Cvikem oznaujeme jednoduchou nebo složitou innost psa, kterou provádí na povely psovoda a který je hodnocen ve smyslu tohoto zkušebního ádu píslušným potem bod jako celek (nap. ovladatelnost, aport skokem ). 7. Každý cvik je zpravidla složen z dílích výkon, jejichž zpsob splnní ovlivuje hodnocení cviku jako celku. (Nap.aport a odevzdání aportu, pisednutí k noze, rychlost provedení cviku jako celku.) 8. Psovod je osoba, která pi zkoušce nebo soutži (dále jen akci) psa vede a usmruje jeho innost. 9. Akcí se mohou zúastnit psovodi : a) obané R - lenové organizací a svaz zalenných do MKU b) obané jiných stát - lenové zahraniních organizací, zalenných do FCI. lenství nutno prokázat ped zahájením akce platným lenským prkazem. 10. Výsledková listina akce je tiskopis, obsahující data psovod a ps pihlášených k akci. Spolu s delegací rozhodího (rozhodích) jej zasílá delegující orgán poadateli, který vyplní všechny pedepsané údaje a pedloží ve dvou vyhotoveních ped zahájením akce rozhodímu nebo hlavnímu rozhodímu. Ten po akci tiskopis doplní o údaje hodnocení, originál zašle do 14 dn po akci delegujícímu orgánu a kopie zstává pro poadatele.

4 strana Poadatelem akce mže být pouze právní subjekt zalenný v KS nebo MSKS (ZKO, chovatelský klub), který akci organizuje a zajišuje. 12. Startovné je poplatek, který psovod poukazuje poadateli na úhradu náklad spojených s provádním akce a to i v pípad, že se akce z jakýchkoli dvod nezúastní nebo je z ní odvolán i vylouen, rovnž není-li akce z dvodu klimatických a jiných vážných pekážek na poadateli nezávislých, dokonena. Výši startovného uruje poadatel, pro neleny KS a MSKS mže být zvýšeno. 13. Vedoucí akce je lenem poadatelské organizace, který ji zastupuje v píprav, prbhu a pi likvidaci akce. Pi akci nesmí provádt žádné jiné funkce (nap. pomocníka), ani vystupovat jako psovod. V prbhu akce se nesmí nechat zastupovat. 14. Pomocník pi akci provádí dílí a pomocné úkony. Je to zejména: a) figurant b) klade cizích stop c) stelec, závodí apod. Klade cizích stop nesmí na akcích vystupovat jako psovod a nesmí provádt funkce pro své psy a psy len rodiny (viz. bod 15.). Figurant naproti tomu smí psy na zkouškách pedvádt a mže také plnit další funkce. 15. Rozhodí pro výkon ps (dále jen rozhodí) pezkušuje a vyhodnocuje práci psovod a innost ps pi výcvikové akci. Je oprávnn zadávat výcvikové znaky psm. Je delegován pro výkon posuzování delegujícím orgánem. Rozhodí mže psobit jako klade cizích stop, nikoliv však jako figurant. Nesmí na akci posuzovat svého psa, rovnž i psy v držení len rodiny. Za rodinu se pro tyto úely považují manžel nebo druh, dti, rodie, pípadn další osoby žijící s rozhodím ve spolené domácnosti (neplatí pro výbrové soutže a mistrovství). 16.Hlavního rozhodího povuje delegující orgán ízením a zastupováním sboru rozhodích pi akci, na kterou delegoval více než jednoho rozhodího. V delegaci je uvádn na prvním míst. 17. Sportovní komisa kontroluje zajištní a provádní akce a innost delegovaného rozhodího (rozhodích). Za výkon své funkce je odpovdný výcvikové komisi píslušného svazu a o své innosti jí nejdéle do 14 dn po akci pedkládá zprávu. 18. Delegující orgán je zpravidla sekretariát KS nebo MSKS, který vede evidenci a vyhodnocuje výsledky tchto akcí. 19. Výcviková znaka (nap. ZVV 1) je zkratkou druhu a stupn zkoušky. 20. Výcviková známka vyjaduje dosažený stupe pipravenosti psa (nap.dobe). 21. Výkonnostní a výstavní prkaz psa je vydáván správou plemenné knihy spolu s prkazem pvodu psa. Do výkonnostního a výstavního prkazu psa se zapisují úasti a výsledky psa na: - akcích konaných dle tohoto a dalších zkušebních ád

5 strana 5 - akcích konaných dle zkušebních ád schválených MKU a FCI - výbrových soutžích - mistrovstvích R, mistrovstvích svaz, mistrovstvích a svtových pohárech FCI, mistrovstvích jednotlivých plemen, soutžích CACT a CACIT - jiných výcvikových akcích konaných mimo území R organizacemi FCI. 22. Do výkonnostního a výstavního prkazu psa se zapisují i neúspšné výsledky, perušení, ukonení a vylouení. Dosažený výsledek potvrzuje poadatel a rozhodí. Pedání výkonnostního a výstavního prkazu poadateli ped zahájením akce je podmínkou pipuštní psa na akci. Povinností psovoda je nechat si provést zápis bez ohledu na výsledek. Úast na akcích bez zadávání výcvikové znaky se nezapisuje. 23. Pi ztrát výkonnostního a výstavního prkazu psa nebo jsou-li již všechny ádky vypsány, vydá mu rozhodí nový, který oznaí jako "duplikát" nebo "pokraování" a jeho vydání poznamená v prkazu pvodu psa. Pi ztrát výkonnostního a výstavního prkazu musí psovod prokázat složení nižší zkoušky pedložením "Potvrzení o vykonané zkoušce". 24. Potvrzení o vykonaných zkouškách vystavuje rozhodí pro psovody se psy bez prokázaného pvodu.psm bez PP nahrazuje výkonnostní a výstavní prkaz. Zde se zapisují pouze úspšn vykonané zkoušky. 25. Potvrzení o vykonané zkoušce je tiskopis se záznamy o datech akce, poadateli, psovodu, psu, dílích výsledcích cvik, ástech zkoušky, celkovém výsledku a dosažené známce. Vypisuje se jen pi úspšn vykonané zkoušce ve dvou vyhotoveních - originál pro psovoda, druhopis pro delegující orgán. Údaje potvrzuje rozhodí a poadatel akce. 26. Pihláška psovoda se psem na akci je tiskopis, který musí obsahovat: - druh a stupe zkoušky, na kterou je pes hlášen, datum a místo konání - jméno a chovnou stanici psa, íslo zápisu, íslo tetovací - plemeno, pohlaví, datum narození psa - jméno, bydlišt a rodné íslo psovoda - název organizace, kde je lenem a íslo lenského prkazu - prohlášení psovoda, že odpovídá za škody zpsobené svým psem na akci a že uhradí startovné i v pípad, že se na akci nedostaví. Pihlášku možno podat i jinou vhodnou formou. Poadatel má právo pihlášku odmítnout. lánek 2. Druhy a stupn zkoušek a jejich konání 1. Obsahem tohoto zkušebního ádu jsou zkoušky: a) všestranného výcviku - zkouška základního minima (ZM) - zkouška všestranného výcviku 1.stupn ( ZVV 1) - zkouška všestranného výcviku 2.stupn ( ZVV 2)

6 strana 6 - zkouška všestranného výcviku 3.stupn ( ZVV 3) b) speciálního výcviku - zkouška základního minima malých plemen ( ZMMP) - zkouška psa malých plemen 1.stupn ( ZMP 1) - zkouška psa malých plemen 2.stupn ( ZMP 2) - zkouška psa stopae 1. stupn (ZPS 1) - zkouška psa stopae 2. stupn ( ZPS 2) - zkouška psa obranáe 1. stupn ( ZPO 1) - zkouška psa obranáe 2. stupn ( ZPO 2) - zkouška základní ovladatelnosti ( ZZO). 2. Zkoušky základního minima a zkoušky základní ovladatelnosti (ZM, ZMMP, ZZO) slouží jako nejnižší ovení výcvikových schopností psa. Jejich splnní není vstupní podmínkou ke splnní zkoušek jiných. 3. Zkoušky všestranného výcviku (ZVV 1, ZVV 2, ZVV 3), zkoušky speciálního výcviku (ZPS 1, ZPS 2, ZPO 1, ZPO 2) a zkoušky ps malých plemen (ZMP 1, ZMP 2) se absolvují postupn od nižší k vyšší. 4. Zkoušky psa stopae (ZPS 1, ZPS 2) a zkoušky psa obranáe (ZPO 1, ZPO 2) jsou zameny na speciální využití schopností psa, k plnní není teba žádných pedcházejicích zkoušek. 5. Zkoušek ZM, ZVV 1, ZVV 2, ZMMP, ZMP 1, ZMP 2, ZZO, ZPS 1, ZPO 1 se mohou zúastnit i psi bez prkazu pvodu. U zkoušek ZM, ZVV 1, ZVV 2, ZPO 1 je požadována kohoutková výška vtší než 45 cm. U zkoušek ZMMP, ZMP 1, ZMP 2 je požadována kohoutková výška do 45 cm vetn. U zkoušek ZPS 1, ZZO bez omezení. 6. Zkoušek ZVV 3, ZPS 2, ZPO 2 se mohou zúastnit výhradn jen psi s prkazem pvodu, uznávaným FCI. Kohoutková výška psa u zkoušek ZVV 3, ZPO 2 je vyžadována vtší než 45 cm, u zkoušky ZPS 2 bez omezení. 7. Konání akce s náplní zkoušek podle tohoto zkušebního ádu nelze sluovat se zkouškami dle jiných zkušebních ád. 8. Žádost o konání akce a tím i delegaci rozhodího (rozhodích) podává poadatel na tiskopise "pihláška akce" delegujícímu orgánu v termínech, které delegující orgán každoron vyhlásí. 9. Termíny jednotlivých akcí, jejich druh, místo konání, jméno a adresa vedoucího a jméno delegovaného rozhodího (rozhodích) jsou zveejovány pedem péí delegujícího orgánu. 10. Akce se mohou poádat jen ve dnech pracovního klidu nebo pracovního volna. Tato zásada se nevztahuje na akce poádané vrámci kynologických tábor nebo soustední za pedpokladu, že delegující orgán má možnost pro tuto akci zajistit rozhodího.

7 strana Za mimoádných okolností, ze strany poadatele nebo rozhodího, mže být po vzájemné dohod akce peložena o týden ped nebo po stanoveném termínu, pop. ze soboty na nedli a naopak. Tuto skutenost, s uvedením dvodu, rozhodí prokazateln oznámí 14 dní ped nov stanoveným termínem delegujícímu orgánu. Podrobnou informaci o konané akci podává poadatel písemn (doporueným dopisem) delegovanému rozhodímu nejpozdji do 21 dn ped akcí. 12. Rozhodí mže posoudit v jeden den pouze jednu akci. Minimální poet nastoupených je 5, maximáln 10 ps. Na akcích složených výlun ze zkoušek ZZO, je maximální poet nastoupených ps Výjimkou je možná úast jednoho rozhodího z výkonu I. tídy nebo rozhodího exteriéru s jedním psem nad stanovený maximální limit. Pi vyšším potu úastník lze akci organizovat jako vícedenní nebo požádat o delegaci více rozhodích. 14. Zkoušky lze organizovat po celý rok mimo msíc prosinec, leden a únor. 15. Nemže-li rozhodí z odvodnných píin delegaci na akci pijmout, musí to neodkladn sdlit poadateli a delegujícímu orgánu, který deleguje náhradníka. 16. V pípad, že pro krátkost doby nemohl delegující orgán zajistit rozhodího, pípadn, když se rozhodí na akci nedostavil, poskytuje se poadateli náhradní termín k provedení akce. 17. Pokud nebyl delegovaný rozhodí poadatelem o akci vyrozumn nebo mu bylo oznámeno, že akce nebude konána, je povinen ihned po zjištní této skutenosti delegaci s píslušným vysvtlením vrátit delegujícímu orgánu. lánek 3. Podmínky úasti psovod a ps na zkouškách 1. Pi akci mže vést psa nebo fenu (dále pes) pouze psovod, který zná ustanovení zkušebního ádu a který je schopen psa zvládnout. 2. V jeden den smí psovod nastoupit pouze na 1 akci a to nejvíce se 2 psy. 3. Akcí se mohou zúastnit psovodi se psy plemen, která svou stavbou tla splují požadavky pro daný typ zkoušky. 4. Nemocní nebo zranní psi, feny od druhé poloviny bezosti a kojící feny do msíce po porodu se k akcím nepipouštjí. 5. Háravé feny mohou k akcím nastoupit jen za podmínky, že jejich pezkušování se provede oddlen. 6. Nejnižší stáí ps pro jednotlivé druhy a stupn zkoušek urují kritéria píslušných druh a stup zkoušek. 7. U zkoušek dvoustupových (ZMP, ZPS, ZPO) a tístupových (ZVV) mže pes provádt vyšší stupe jen za pedpokladu úspšného splnní stupn nižšího. asový odstup není stanoven.

8 strana 8 8. Splní-li pes podmínky zkoušky, nemže již nižší stupe daného druhu zkoušky opakovat. Toto ustanovení neplatí pro soutže. Stejný druh a stupne zkoušky opakovat však mže. 9. Neuspje-li pes pi zkoušce, mže ji opakovat (asový odstup není stanoven). 10.Z úasti na zkouškách jsou vyloueni psi s kupírovanýma ušima, ve smyslu zákona. 246/1992 Sb. v platném znní, narození po na území R. lánek 4. Výstroj ps, cviební prostory, náadí a pomcky 1. Pro všechny druhy a stupn zkoušek se stanoví základní výstroj psa: a) hladký etízkový obojek, který není nastaven na stahování (nošení kožených a jiných obojk je zakázáno) b) vodítko, které musí mít psovod neustále u sebe i když na nm nevede svého psa (v kapse nebo zavšené z levého ramene na pravý bok), mimo práce na stop, pokud nejde voln c) náhubek - u zkoušek ZMP 1, ZMP 2 a ZZO. 2. Speciální výstrojí psa na stopách se rozumí: a) stopovací postroj (není podmínkou) b) stopovací šnra (vodítko) 10 m dlouhá, která na jednom míst je pipnuta bu na obojek psa nebo na stopovací postroj, mže vést pes zá psa (horem), podél psa (bokem) nebo pod psem mezi pedními nebo i zadními konetinami (dolem). Pes mže jít na stop také voln s obojkem nebo bez nho, resp. se stopovacím postrojem. 3. Po celou dobu prbhu akce pracuje pes bez náhubku. Výjimku tvoí jen urené cviky zkoušek ps malých plemen a zkouška ZZO. 4. Není pípustné, aby v prbhu posuzování psa ml psovod u sebe hraky psa, potravu, i jiné pedmty ovlivující innost psa. Nedodržení tohoto ustanovení vede k anulování ásti zkoušky pi níž bylo toto ustanovení porušeno. 5. Cviební prostory musí svou velikostí odpovídat požadavkm pedepsaných cvik. 6. Cviební náadí a pomcky popisuje ást druhá - metodika a provádní cvik a dále obrazová píloha. 7. Cviební prostory, náadí, pomcky a pomocníky zajištuje poadatel. Pi jejich nezajištní ukoní rozhodí akci nebo posuzování daného druhu i stupn zkoušky, pípadn je nezahájí.

9 strana 9 lánek 5. Poad akce a posuzování cvik l. Každá akce se zahajuje nástupem všech úastník (psovod, pípadn i pomocník). Rozhodí (hlavní rozhodí) vyhlašuje harmonogram akce, pro který se rozhodl na základ pedem mu pedložené výsledkové listiny vyplnné ve všech ástech (krom poadí a výsledk). Po ukonení nástupu nejsou další psovodi k akci pipuštni a to i v pípad, že jsou zapsáni ve výsledkové listin, ale nástupu se osobn nezúastnili. Pi soutžích možno volit jinou vhodnou formu zahájení. 2.Na zaátku akce se provádí kontrola identity psa u ps s prkazem pvodu tj. kontrola tetovacího ísla apod. Psi jsou rozhodímu pedvádni jednotliv upoutaní na vodítku (provšeném). Rozhodí se zdržuje jakýchkoliv dráždivých pohyb a psa se nedotýká. 3.Rovnž i ukonení každé akce se provádí nástupem všech úastník, pi kterém se provádí její vyhodnocení. 4. Psovod se psem podává rozhodímu hlášení pi nástupu a pi ukonení každé ásti zkoušky. Výjimkou mže být pouze ást C, kdy je uren výchozí bod pro psovoda a psa poadatelem. Pi nástupu hlásí psovod své píjmení, jméno psa a pipravenost k zahájení zkoušené ásti, u stop zpsob innosti psa pi nalezení pedmtu. Pi ukonení hlásí psovod své píjmení, jméno psa a ukonenost zkoušené ásti, u stop odevzdá psem nalezené pedmty. Rozhodí poté strun vyhodnotí práci psa v jednotlivých cvicích a sdlí psovodovi celkový výsledek zkoušené ásti. 5. Hlášení, zahájení a ukonení každého cviku provádí psovod v základním postoji - stojí vzpímen, nohy u sebe, ruce podél tla, pes sedí u levé nohy psovoda rovnobžn. Psovod drží vodítko v levé ruce. 6. Chválení psa je krom ásti A možné po cca 3vt. prodlev po skonení celého cviku 1x krátce ze základního postoje, pes nesmí mnit polohu. 7. Zahájení každého cviku a jeho provádní se dje výhradn na pokyn rozhodího, nutno dodržovat cca 3vt. prodlevy mezi jednotlivými fázemi cviku. 8. Psovod na akcích je povinen pedvést svého psa ve všech cvicích, které pedepisuje píslušná zkouška. Nelze, aby se z pedvedení nkterého cviku pedem omluvil i s vdomím, že za cvik obdrží nulové hodnocení. 9. Pokud se pes v prbhu zkoušky zraní nebo je ve svých možnostech omezen, má rozhodí právo, i proti mínní psovoda, zkoušku u tohoto psa ukonit. 10. Jakákoliv fyzická pomoc psovoda psu v prbhu akce není dovolena a vede k anulování výkonu. 11. Pokud se pes v prbhu akce samovoln vzdálí, zstává psovod na míst a mže psa 3x pivolat v pimených asových intervalech, urených rozhodím. Nepichází-li pes k psovodu ani po tetím pivolání je posuzování psa ukoneno.

10 strana Harmonogram posuzování akce uruje vždy rozhodí (poadí posuzování jednotlivých ástí zkoušek) po domluv s vedoucím akce. Je-li na akci delegováno více rozhodích, uruje hlavní rozhodí, kterou ást zkoušek a kterého druhu budou jednotliví rozhodí posuzovat. 13. Rozhodí má právo dále neposuzovat další ást zkoušky u psa, který v pedešlé ásti nedosáhl potebný poet bod k zadání výcvikové znaky (neplatí pi soutžích). 14. Poadí nástupu psovod a ps k jednotlivým ástem akce se uruje dohodou psovod nebo losem a to pi zahájení akce. V jejím prbhu je nelze bez vážných dvod mnit. Háravé feny nastupují k ástem B a C vždy poslední. Poadí pro ást A u cizích stop se uruje výhradn losem. 15. Jednotlivé druhy a formy povel uruje další ást tohoto zkušebního ádu. 16. Trestat psa bhem akce je nepípustné a je dvodem k vylouení psovoda a psa z akce. 17. Ve vyjímených a zdvodnných pípadech lze provést zmnu v osob psovoda ped zahájením akce. Bhem akce nelze již osobu psovoda mnit. 18. Pro krajn nepiznivé klimatické podmínky (nap. silný déšt, snžení, vichice, tma, extrémní teplota) mže rozhodí zkoušky perušit, ukonit nebo nezahájit. 19. Pro nepimenou a nežádoucí útonost (na osoby i psy), nezvladatelnost nebo silnou bázlivost psa, kdykoliv v prbhu akce, má rozhodí povinnost vylouit psa z úasti. 20. Poadí jednotlivých ástí zkoušky není stanoveno, ale dodržuje se zásada nezaínat ástí C obrana. Poadí cvik v jednotlivých ástech zkoušky je nutné dodržet s výjimkou cviku "vysílání psa vped" a "pivolání" u zkoušky ZVV 3, ZPS 2, ZPO Rozhodí má právo požádat na zkouškách o opakování cviku, pokud to považuje za nutné pro objektivní hodnocení. lánek 6. Stanovení výcvikové znaky a známky 1. Na základ získaného bodového hodnocení jednotlivých cvik, ástí zkoušky a dosaženého potu bod se stanoví hodnocení práce psovoda a innosti psa, které se vyjaduje výcvikovou znakou a výcvikovou známkou. 2. Výcvikovou znaku lze zadat jen tehdy, dosáhne-li pes v každé samostatné ásti zkoušek nejmén 70% z dosažitelných bod. Tam, kde je to zvlášt vyznaeno, je požadavek dosažení 70% bod nebo známky "prospl" i u jednotlivých cvik. 3. Pokud pes v nkteré ásti zkoušky neuspje (nesplní 70% limitu), výsledek se dále nepropoítává a pes obdrží známku "nedostaten". 4. Výcvikové známky mají následující zkratky a rozsah docíleného bodového hodnocení všech ástí zkoušky: a) u zkoušek ZM a ZMMP - výborn (V) bod

11 strana 11 - velmi dobe (VD) bod - dobe (D) bod - uspokojiv (U) bod - nedostaten (N) bod b) u zkoušek ZPS 1, ZPO 1 - výborn (V) bod - velmi dobe (VD) bod - dobe (D) bod - uspokojiv (U) bod - nedostaten (N) bod c) u zkoušek ZVV 1,2,3, ZMP 1,2, ZPS 2 a ZPO 2 - výborn (V) bod - velmi dobe (VD) bod - dobe (D) bod - uspokojiv (U) bod - nedostaten (N) bod d) u zkoušek ZZO - prospl výborn (PV) - poslušnost bod - spec. cviky 2x prospl výb. minimáln 1x prospl - prospl (P) - poslušnost bod - spec. cviky 2x prospl minimáln 1x neprospl - nedostaten (N) - poslušnost 0-41 bod - spec. cviky 2x neprospl. Výsledná výcviková známka se stanovuje podle horšího výsledku (poslušnost nebo spec. cviky). 5. Výcvikovou znaku spolu s výcvikovou známkou zapisuje rozhodí: a) pi splnní do - výsledkové listiny - potvrzení o vykonané zkoušce - výkonnostního a výstavního prkazu psa - potvrzení o vykonaných zkouškách ( pro psy bez prokázaného pvodu) - jiných výkonnostních prkaz, služebních (kmenových) knížek i prkaz o pvodu ps (je-li tam rubrika) na žádost psovoda b) pi nesplnní do - výsledkové listiny - výkonnostního a výstavního prkazu psa. lánek 7. Protesty a stížnosti 1. Hodnocení a výrok rozhodího jsou konené a proti výsledku zkoušky a jeho rozhodnutí nelze podat protest, ani jiné opravné prostedky.

12 strana Protest na postup rozhodího mže být podán v odvodnných pípadech pouze když rozhodí nedodržel ustanovení zkušebního ádu nebo když se chování a vystupování rozhodího nesluuje s výkonem a posláním funkce. 3. Protest na rozhodího mže být podán pouze prostednictvím poadatele, kterého na akci zastupuje vedoucí akce. 4. Protest na rozhodího mže podat pouze úastník akce ( vedoucí akce, psovod, pomocník - nikoliv divák). 5. Protest na rozhodího prostednictvím vedoucího akce mže být podán v prbhu akce a to nejpozdji pi závreném hodnocení pi ukonení akce. 6. Protest na rozhodího je ešen v prbhu akce nebo po jejím ukonení pímo na míst za úasti rozhodího, vedoucího akce, stžovatele, pop. hlavního rozhodího a sportovního komisae (jsou-li pítomni). K ešení mže být pizván pomocník (pomocníci) a svdci. 7. Nedojde-li pi ešení na míst ke shod, je po ukonení akce sepsán písemný protest za úasti rozhodího, vedoucího akce, stžovatele, pípadn dalších osob dle bodu 6., kteí jej podepisují a vyjadují se k nmu. 8. Písemný protest vyhotovuje vedoucí akce ve tech vyhotoveních s urením: a) prvopis - který musí být do 8 dn odeslán poadatelem delegujícímu orgánu b) první kopie - pro poadatele c) druhá kopie - pro rozhodího. V pípad pítomnosti hlavního rozhodího nebo sportovního komisae na akci, je nutno vyhotovit kopie i pro tyto funkcionáe. 9. Písemný protest eší výcviková nebo disciplinární komise píslušného svazu. 10. Jakákoliv jiná kritika proti rozhodímu je dvodem k vypovzení dané osoby ze cviebního prostoru a mže vést k disciplinárním opatením. 11. Podání protestu uvádí rozhodí ve zpráv o provedené akci delegujícímu orgánu. 12. Zvláštní kategorii tvoí pipomínky a stížnosti na innost rozhodího (hlav. rozhodího), sportovního komisae, vedoucího akce, pomocník, psovod a divák. Tyto uvádí rozhodí (hlavní rozhodí), pokud jsou mu známy, ve své zpráv o provedené akci delegujícímu orgánu. lánek 8. Zvláštní, doplková a pechodná ustanovení 1. Diváci mají povolen pístup na akce se svolením poadatele jen do míst pedem urených. 2. Poadatel je zodpovdný za zajištní poádku a bezpenosti celé akce, tj. všech prostor, které jsou využívány i všech úastník akce. Dojde-li k narušení, rozhodí akci perušuje, pípadn i ukonuje.

13 strana Provinní psovoda proti ustanovení tohoto zkušebního ádu, porušení zákona na ochranu zvíat nebo porušování zásad slušného chování mohou vést k jeho vylouení vedoucím akce nebo rozhodím z úasti na akci. 4. Do výsledkové listiny, výkonnostního a výstavního prkazu psa zaznamenává rozhodí pokud v prbhu akce: a) posuzování psovoda a psa ukonil pro - nedosažení potebného potu bod v pedešlé ásti (je-li ureno i cviku) píslušné zkoušky - zranní psa pop. psovoda b) vylouil z posuzování psovoda se psem pro - nezvladatelnost, silnou bázlivost i útonost psa - hrubé zacházení psovoda se psem (trestání) - porušení zásad slušného chování, nedodržení ustanovení zkušebního ádu a jiná vážná provinní psovoda. Do zprávy o provedené akci rozepíše konkrétní podrobnosti pípadu. 5. Do výsledkové listiny zaznamenává rozhodí: a) ukonení posuzování v prbhu akce pro - náhlou zmnu klimatických podmínek - narušení poádku a bezpenosti akce b) nezahájení posuzování pro - nedostavení se psovoda se psem k zahájení akce - neprokázání identity psa - neprokázání se psovoda platným lenským prkazem, neodevzdání výkonnostního a výstavního prkazu psa, neprokázání splnní psem nižší postupové zkoušky potebné k vyššímu stupni - nezabezpeení pedepsaných technických podmínek nebo potebných schopných pomocník akce poadatelem. Do zprávy o provedené akci rozepíše konkrétní podrobnosti pípadu. 6. Poadí psovod se psy podle docílených výsledk se stanovuje pouze pi soutžích. Pi rovnosti bod rozhoduje: a) pi zkouškách ZM, ZVV - obrana - poslušnost - los b) pi zkouškách ZZO, ZMMP, ZMP, ZPS, ZPO - spec. discipliny - poslušnost - los. 7. Zkoušky úspšn splnné do doby platnosti tohoto zkušebního ádu, podle pedcházejících zkušebních ád, se pln uznávají. Pi plnní postupových zkoušek (ZVV, ZMP, ZPS, ZPO) musí se navazovat zkouškou vyšší (nebo stejnou).

14 strana 14 ODDÍL II. PRÁVA A POVINNOSTI lánek 9. Práva psovoda 1. Pihlásit se ke zkouškám a zúastnit se jich. 2. Obdržet potebné pokyny a informace, týkající se organizace zkoušek a provádní cvik. 3. Osobn se obracet na rozhodího s neodkladnými dotazy týkajícími se provádní cvik. V ostatních pípadech se obracet na rozhodího, poadatele nebo pomocníky jen prostednictvím vedoucího akce. 4. Obdržet v závru každé ásti ústní zdvodnní bodových ztrát a celkové hodnocení výkon psa. 5. Pi úspšn vykonané zkoušce má psovod právo požádat o zapsání výsledku do prkazu pvodu, pokud je pedtištna píslušná kolonka. 6. Psovod s háravou fenou má ped posuzováním ásti B a C nárok na krátký trénink. Podmínky uruje rozhodí. lánek 10. Povinnosti psovoda 1. Znát zkušební ád a ídit se jeho ustanoveními. 2. Pi prezentaci na akci prokázat své lenství platným lenským prkazem, odevzdat výkonnostní a výstavní prkaz psa, u psa bez prkazu pvodu potvrzení o vykonaných zkouškách (pokud jej již obdržel, v opaném pípad vydá rozhodí). 3. Zaplatit startovné, a to i v pípad, že se k akci nedostaví. 4. Dostavit se vas na akci, být pítomen jejímu prbhu až do závru a vyhodnocení. 5. Plnit po celou dobu akce pokyny rozhodího, vedoucího akce nebo poadatel. 6. Odpovídat za škody zpsobené psem, kterého vede v prbhu celé akce. 7. Dodržovat obecn platné veterinární pedpisy a pedpisy na ochranu zvíat. 8. Být ukáznný pi jednáních s rozhodími, vedoucím akce, pomocníky a ostatními úastníky akce. 9. Ped zahájením akce oznámit poadateli hárání feny a nevstupovat s ní ped akcí do prostor urených k pedvádní cvik. lánek 11. Práva poadatele 1. Plánovat výcvikové akce a žádat o delegování rozhodích. 2. Stanovit výši startovného. 3. Žádat od psovoda úhradu startovného i v pípad, že se na akci nedostavil. 4. V odvodnných pípadech odvolat konání akce. 5. Žádat delegující orgán o náhradní termín v pípad, kdy se rozhodí k akci nedostavil.

15 strana 15 lánek 12. Povinnosti poadatele 1. Zajistit vasné plánování akce a delegaci rozhodích zasláním pihlášky akce delegujícímu orgánu. 2. Urit vedoucího akce a pomocníky. 3. Oznámit nejmén 21 dní pedem delegovaným rozhodím bližší podrobnosti o akci. O tchto skutenostech informovat vas i psovody. 4. Uhradit delegovaným rozhodím, pípadn i ureným pomocníkm, náležitosti podle platných smrnic (posuzovné, stravné, cestovné) a to i v pípad, kdy došlo k odvolání akce z dvodu klimatických, terénních, nedostateného zajištní pomcek, nekázn psovod, veterinárních opatení, z vyšší moci apod. 5. V pípad odvolání akce ped jejím konáním, oznámit bezodkladn toto delegujícímu orgánu, rozhodím, pomocníkm, psovodm apod. lánek 13. Práva vedoucího akce 1. Zastupovat v dob ped akcí, v jejím prbhu a pi likvidaci akce poadatele. 2. Zprostedkovat styk rozhodího s pomocníky a psovody. 3. Zkontrolovat pihlášky psovod a v odvodnných pípadech pihlášky na akci odmítnout. lánek 14. Povinnosti vedoucího akce 1. Znát zkušební ád a ídit se jeho ustanoveními. 2. Dbát na to, aby všichni úastníci akce dodržovali ustanovení zkušebního ádu. 3. Dostavit se na místo akce vas a zdržovat se zde po celou dobu prbhu (nedat se zastupovat). 4. Zprostedkovat styk mezi rozhodími, pomocníky a psovody ped akcí, po dobu jejího trvání a její likvidace. 5. Zajistit vyhovující prostory a terény pro konání akce, pipravit a zajistit výcvikové pomcky a materiál odpovídající podmínkám akce. 6. Zajistit zdravotní a veterinární službu. 7. Vymezit psovodm a divákm místo pro sledování akce a shromaždišt psovod. 8. Dbát na ukáznné chování a sportovní vystupování úastník akce, vetn divák. 9. V odvodnných pípadech vylouit nebo odvolat psovoda, pomocníka, pípadn diváka z akce. 10. Zajistit bezpenost prbhu akce tak, aby nedošlo ke škodám na zdraví nebo majetku úastník akce nebo tetích osob.

16 strana Zajistit prezenci psovod na akci. Vyžadovat odevzdání výkonnostních a výstavních prkaz psa, potvrzení o vykonaných zkouškách u ps bez prkazu pvodu a pedložení platných lenských prkaz ke kontrole. 12. Vyplnit a pedat rozhodímu ped zaátkem akce, v urených odstavcích doplnnou výsledkovou listinu a další pedepsané doklady. 13. Nezasahovat do odborné innosti rozhodího. 14. ídit innost pomocník podle pokyn rozhodího. 15. Neprozrazovat úastníkm údaje, které vzhledem k regulérnosti akce nemají znát. 16. Oznámit rozhodímu, že proti jeho poínání pi akci byl vznesen protest a ve smyslu lánku 7. jej ešit. 17. Zabezpeit pro rozhodího (pípadn pomocníka) vhodný prostor k provádní administrativních úkon v prbhu akce. 18. Podepsat výsledkovou listinu, výkonnostní a výstavní prkazy a potvrzení o vykonané zkoušce. lánek 15. Práva pomocníka 1. Obdržet vas a úplné instrukce k provádní urených úkol. 2. Žádat úhradu náležitostí dle smrnice. lánek 16. Povinnosti pomocníka 1. Znát zkušební ád a ídit se jeho ustanoveními. 2. Dostavit se vas na akci a být k dispozici vedoucímu akce po dobu jejího trvání. 3. Plnit pesn úkoly, které dostane od vedoucího akce nebo od rozhodího. 4. Neprozrazovat úastníkm akce údaje, které vzhledem k regulérnosti akce nemají znát. 5. Být ukáznný pi jednání s rozhodími, vedoucím akce, psovody, ostatními pomocníky a s úastníky akce. lánek 17. Práva rozhodího 1. V odvodnných pípadech odmítnout delegaci a u delegujícího orgánu si vyhradit termíny, kdy nechce být delegován. 2. Odmítnout provádní nebo dokonení akce pokud prostory, terény, cviební náadí, pomcky a pomocníci neodpovídají požadavkm akce a když po upozornní rozhodího nedošlo k náprav. 3. Perušit nebo nezahájit akci v závažných pípadech klimatických zmn, nekázn úastník zkoušek nebo divák i narušení bezpenosti akce. 4. Odmítnout zapsat zkoušku v pípad, kdy došlo k hrubému narušení kázn. Odmítnutí zdvodnit ve zpráv.

17 strana Žádat o opakování cviku, považuje-li to žádoucí pro posudek (neplatí u soutží). 6. Neposuzovat dále psovoda a psa, který v nkterém oddílu zkoušek nedosáhl potebného potu bod pro udlení výcvikové znaky (neplatí u soutží). 7. Stanovit po dohod s vedoucím akce harmonogram akce, tj. poadí posuzování jednotlivých ástí zkoušky. 8. Podepisovat estné diplomy a uznání. 9. Tlesn postiženým psovodm povolit v ásti B - cviku ovladatelnosti vedení psa vpravo. 10. Žádat od poadatele úhradu náležitostí podle platných smrnic a to i v pípad, že akce nebyla zahájena i dokonena z dvodu nekázn, klimatických podmínek, narušení bezpenosti, nedostateného prostorového, materiálního zajištní a nezajištní vhodných pomocník nebo, když rozhodí nedostal vas vyrozumní o odvolání akce a na akci se dostavil apod. lánek 18. Povinnosti rozhodího 1. Ve vztahu k provádní delegací uvdomit delegující orgán vas o zmnách bydlišt a zdravotního stavu. 2. Dodržovat ustanovení zkušebního ádu a metodiku posuzování práce psovod a innosti ps. 3. Dostavit se vas na místo akce. 4. Uvdomit bezodkladn delegující orgán a poadatele akce o dvodech, které mu zabraují v pijetí delegace. 5. V pípad domluvy s poadatelem o peložení akce o týden ped nebo po stanoveném termínu, resp. ze soboty na nedli a naopak, hlásit toto prokazateln nejmén 14 dní ped nov stanoveným termínem delegujícímu orgánu. 6. Pevzít od vedoucího akce výsledkovou listinu a ostatní dokladové materiály (výkonnostní a výstavní prkazy ps apod.) ped zahájením akce. 7. Zkontrolovat dokumentaci, její správnost a úplnost. Pesvdit se o totožnosti psa (u ps s prkazem pvodu kontrolou tetovacího ísla apod.) a o splnní podmínek úasti psovod a ps na akci. 8. Ovit ped zahájením akce cviební prostory, pomcky, náadí a zpsobilost pomocník, zejména figurant a instruovat je. 9. Pi nástupu úastník k zahájení akce provést prezenci nastoupených a informovat je o harmonogramu akce. 10. Po provedeném nástupu úastník k zahájení akce nepipustit - dodatené zmny v osob psovoda - úast na akci psovoda se psem, který se nezúastnil osobn nástupu úastník k zahájení akce

18 strana 18 - nacviování cvik se psy ve cviebních prostorech akce (nap. pekážky, aport, vyštkání). 11. Zabezpeit losování pi vypracování cizích stop a to po jejich položení. 12. Pi nástupu úastník k ukonení akce vyhodnotit veejn její prbh, vzít na vdomí pípadný protest a tento po ukonení ešit, nebyl-li již ešen v prbhu akce. 13.Nepipustit nebo vylouit z akce psovody, kteí porušili ustanovení zkušebního ádu. 14. ídit se pokyny hlavního rozhodího, pokud jej delegující orgán uril nebo sportovního komisae, je-li pi akci pítomen. 15. Zapsat výsledky a hodnocení : a) bez ohledu na výsledek zkoušky do - výsledkové listiny - výkonnostního a výstavního prkazu psa b) jen s úspšným výsledkem zkoušky do - potvrzení o vykonané zkoušce ve dvojím vyhotovení - originál pro psovoda, druhopis pro delegující orgán - potvrzení o vykonaných zkouškách pro psa bez prkazu pvodu - prkazu pvodu uznávaného FCI nebo do jiných výkonnostních resp. kmenových knížek psa na pání psovoda. 16. Zaslat výsledkovou listinu doplnnou o všechny údaje, vetn zprávy o provedené akci a kopie potvrzení o vykonané zkoušce, vše stvrzené svým podpisem, do 14ti dn po akci delegujícímu orgánu. lánek 19. Práva hlavního rozhodího 1. Pro hlavního rozhodího platí všechna práva uvedená v lánku Zrušit rozhodnutí rozhodího, pesvdí-li se osobn o nesprávnosti jeho rozhodnutí nebo posudku. 3. Odvolat rozhodího, porušuje-li zkušební ád, metodiku pro posuzování nebo káze. 4. Urovat pracovní nápl pro innost jednotlivých rozhodích. 5. Podepisovat za sbor rozhodích. lánek 20. Povinnosti hlavního rozhodího 1. Pro hlavního rozhodího platí všechny povinnosti uvedené v lánku ídí a usmruje práce rozhodích posuzujících akci. 3. Je prostedníkem mezi vedoucím akce a rozhodími. 4. Zasílá celkovou zprávu o vykonané akci delegujícímu orgánu.

19 strana 19 lánek 21. Práva sportovního komisae 1. Žádat od vedoucího akce nebo od rozhodího pedložení zkouškové dokumentace, programu, dílího resp. celkového hodnocení práce psovod a ps. 2. Ve vyjímených situacích pevzít a vykonávat funkci hlavního rozhodího nebo rozhodího. V tchto pípadech se na sportovního komisae vztahují všechna práva hlavního rozhodího nebo rozhodího. 3. Žádat na delegujícím orgánu úhradu náležitostí. lánek 22. Povinnosti sportovního komisae 1. Dostavit se na místo akce vas podle pokyn delegujícího orgánu. Oznámit vedoucímu akce a rozhodím svou pítomnost. 2. Kontrolovat práci rozhodích, pomocník, vedoucího akce, zpsob organizování a dodržování zkušebního ádu a píslušných smrnic. 3. V odvodnných pípadech odvolat rozhodího nebo hlavního rozhodího, pevzít jejich funkci, pípadn akci ukonit. 4. Podat nejpozdji do týdne zprávu delegujícímu orgánu o prbhu akce. V pípad pevzetí funkce hlavního rozhodího nebo rozhodího pebírá sportovní komisa jejich povinnosti.

20 strana 20 ást druhá - METODIKA A PROVÁDNÍ CVIK ODDÍL I. PACHOVÉ PRÁCE lánek 23. Pokládání stop a pedmt. 1. Tvar stopy, délku, umístní v terénu, poet pedmt a jejich umístní uruje rozhodí ve shod s podmínkami zkoušky. 2. Pi pokládání stop mohou být pítomni jen nezbytní pomocníci, vedoucí akce a rozhodí. Pítomnost rozhodího není nezbytn nutná. 3. Stopy se nepokládají v kulturách nebo terénech, které vizuáln prozrazují jejich smr. 4. Pedmty, které se pokládají na stopu: a) musí být z textilu nebo jiného materiálu, který dobe pijímá a drží pachy (nesmí být z kovu a skla) b) nesmí se svou barvou nápadn odlišovat od terénu a být vtší než 100 x 50 x 10 mm c) pi zkouškách nelze použít pedmt, které mohou sloužit jako hraka psa d) každý pedmt musí mít pach kladee, který jej má u sebe nejmén 30 minut ped kladením stopy e) použité pedmty již nelze použít v pokraování cviku nebo pro cviky jiných ps g) pedmty musí rozhodí zkontrolovat. 5. O položení stopy a uložení pedmt poizuje klade plánek, který obsahuje základní údaje. 6. Nášlap stopy se provádí tak, že klade na ureném míst, cca 30 vtein klidn stojí nebo mírn našlapuje, aby pachov zdraznil zaátek stopy. Kolík nebo tabulku oznaující zaátek stopy zabodne do zem vlevo. 7. Ukonení stopy se provádí tak, že po položení posledního pedmtu, který stopu ukonuje, pokrauje klade v pímém smru ješt pibližn deset krok, aniž by sled stopy perušoval. lánek 24. Práce psovoda a innost psa 1. Rozhodí, vedoucí zkoušek, pomocník ani poadatel neodpovídají za neúmyslné porušení stopy zví, osobami, povtrnostními pípadn jinými vlivy. Ve výjimených pípadech (narušení stopy v delším úseku) lze provést stopu náhradní. 2. Psovod se hlásí rozhodímu se psem již pipraveným k zahájení práce. Pokud je pes veden na stopovacím vodítku, je již pipnuté na kovový obojek psa nebo na postroj. Jeho délka je bezpodmínen 10 metr. Psovod oznamuje zpsob jakým pes pedmty oznauje. Pes musí pedmty oznaovat shodným zpsobem, který psovod sdlil rozhodímu. Jsou uznávány dva zpsoby oznaování pedmt:

21 strana 21 - zvedání, kdy pes mže stát, sedt nebo aportovat kombinace poloh je možná - oznaení, kdy pes mže stát, sedt nebo ležet kombinace poloh je možná. Kombinace tchto zpsob je chybou. 3. Pes mže stopu vypracovávat: a) na volno - pes na sob nemá nic - pes má etízkový obojek - pes má postroj b) na stopovacím vodítku - vodítko pipnuté na kovový obojek - vodítko pipnuté na postroj. 4. Stopa mže od nášlapu vést rovn nebo vpravo resp. vlevo, nejvíce ve 45 odklonu. 5. Jakmile pes zachytí poátek stopy, psovod jej vypouští na celou délku stopovacího vodítka a sám psa následuje. Tento odstup je nutno dodržovat v prbhu celé stopy a to i v pípad, kdy pes pracuje na volno. 6. Je-li pes na stopovacím vodítku, mže jej psovod použít k mírnému pitažení psa a jeho postup zpomalit, jinak jej nelze k usmrování psa používat. 7. Píležitostné chválení psa resp. opakování povelu hledej nebo stopa není chybou, avšak používání tchto povel na lomech a v blízkosti pedmt, není dovoleno. 8. Jakmile pes oznaí nebo zvedne pedmt, jde psovod ke psu a zvedne pedmt nad hlavu. 9. Po ukonení stopy hlásí psovod rozhodímu ukonení cviku a odevzdá nalezené pedmty. 10. Odvolá-li rozhodí psa ze stopy, podává psovod hlášení rovnž. Dokonování stopy po odvolání se nepovoluje. lánek 25. Hodnocení práce psovoda a innosti psa v pachových pracích 1. Pi posuzování innosti psa v pachových pracích se hodnotí zájem, snaha, spolehlivost a pesnost. 2. U psovod se sleduje zpsob práce pi uvádní a vedení psa. 3. Rozhodí ukoní práci psovoda a innost psa, když: a) pes sejde ze stopy na vzdálenost více než 10 m nebo se pes po stop vrací více než 10 m za psovoda b) pes sleduje stopu znan nepesn, bez zájmu i bázliv c) byl pekroen asový limit urený pro provedení stopy d) psovod se snaží sám podle rzných ukazatel sledovat stopu a ovlivováním udržuje psa v trase stopy, pípadn nedodržuje pedepsaný odstup od psa, v tchto pípadech mže rozhodí psovoda jednou napomenout.

22 strana Chybami znamenajícími bodové ztráty jsou vyboování, nestejnomrná nebo nadmrná rychlost sledování stopy, pomalé i nepesné oznaování pedmt. Stejn tak postup s vysokým nosem, reakce na zv i myši, kálení aj. Ovlivnní psa psovodem k oznaení pedmtu znamená ztrátu bod za pedmt. ODDÍL II. CVIKY POSLUŠNOSTI lánek 26. Pedvedení psa pi zkoušce 1. Pokud je pes v pímé blízkosti psovoda, a již na vodítku nebo voln, má podle požadavku sedt, ležet nebo stát u levé nohy psovoda tak, aby podélná osa jeho tla byla ve smru, kterým stojí psovod. Ve všech polohách musí být rameno psa na úrovni nohou psovoda. Pes zaujímá polohu vi psovodovi tsn. Vodítko drží psovod v pravé ruce a má být mírn provšené. Každý cvik zaíná a koní základním postojem se psem u levé nohy. 2. Pi umístní psa ped psovodem má pes sedt, ležet nebo stát ve vzdálenosti jednoho kroku tak, aby byli psovod se psem elem proti sob. 3. Za pohybu psovoda se pes pohybuje pozorn a radostn souasn s psovodem vedle jeho levé nohy tak, aby byl neustále svým pravým ramenem na úrovni myšlené osy mezi koleny psovoda (nesmí zstávat pozadu ani pedbíhat). Pes nesmí psovodovi pekážet v pohybu a má jej sledovat tsn. Pi vedení psa na vodítku, nesmí být napnuté. Pokud pes pracuje voln, má psovod vodítko ukryté nebo povšené z levého ramene k pravému boku. 4. Pes zstává u levé nohy psovoda i pi obratech a usedání k noze psovoda. Pi obratech elem vzad a pisedání k noze z pedsednutí mže pes psovoda obíhat, toto však musí být provádno ve stejných situacích vždy shodn. 5. Rozhodí postupuje tak, aby mohl cviky sledovat v co možná nejmenší vzdálenosti tak, aby nerušil výkon psa, ale mohl posoudit veškeré tiché povely apod. lánek 27. Základní ovladatelnost 1. Pivolání psa. Cílem cviku je, aby pes na povel psovoda okamžit, rychle a pímo pibhl k psovodovi. 2. Pivolání psa lze vyžadovat za pohybu nebo klidu psovoda, pes musí být od psovoda vzdálen minimáln 10 krok. Psovod hlásí rozhodímu pedem, pro který zpsob se rozhodl (ZZO, ZM, ZMMP). U cvik, kde se provádí pivolání z vysílání, nedobhne-li pes do poloviny pedepsané vzdálenosti, nelze pivolání hodnotit. 3. Podle zpsobu použití a okamžité poteby rozlišujeme použití povelové techniky, která souvisí s provedením závru cviku, kdy: a) pi pokraujícím pohybu psovoda je pes pivolán k noze a dále pokraují spolen v ureném pohybovém rytmu b) pi klidu psovoda pes po pibhnutí usedá ihned tsn ped psovoda.

23 strana Ovladatelnost psa na vodítku nebo bez vodítka. Cílem cviku je, aby pes sledoval pesn a ukáznn psovoda pi chzi, poklusu, zmnách smru pochodu nebo pi obratech na míst. 5. Psovod dává psu povel pi vykroení, zmn smru nebo pohybového rytmu, zastavení a obratech na míst. lánek 28. Polohy psa pi klidu psovoda 1. Cvik ve svém souhrnu sleduje možnost stojícího psovoda, aby povelem usmrnil psa k zaujetí polohy sedni, lehni nebo vsta. 2. Podle požadavku zkoušky se cvik provádí se psem u nohy na vodítku, voln se psem na jeden krok ped psovodem nebo ve vzdálenosti 20 krok ped psovodem. 3. Cvik se mže provit i nkolikerým provedením každé polohy. 4. Pi zaujímání polohy nesmí docházet ke zmn stanovišt psa. lánek 29. Polohy psa pi pohybu psovoda a psa 1. Cvik sleduje usmrnní psa povelem do urité polohy za pochodu a setrvání v ní až do ukonení cviku, to je do píchodu psovoda ke psu. 2. Podle druhu nebo stupn zkoušky se odložení psa (krátkodobé) provádí do polohy sedni, lehni a stj. 3. Psovod pi provádní cviku se nesmí zastavovat nebo se ohlížet na psa, zda tento úkol splnil i nikoli, musí pokraovat v ureném smru a pohybovém rytmu. 4. Pes musí polohy zaujímat okamžit, rychle a pesn. 5. Povel k zaujetí polohy dává psovod na pokyn rozhodího pibližn po 10 krocích chze, psovod se zastavuje na pokyn rozhodího ve vzdálenosti pibližn 30 krok. lánek 30. Pinášení pedmt (aportování) 1. Pedmty urené k provádní tchto cvik musí být pedem umístny na cviební ploše. 2. Pinášení pedmt se u vyšších zkoušek ztžuje aportováním pes pekážku skokem nebo šplhem. 3. Stupn zkoušek také urují, zda lze pi aportování použít libovolný pedmt nebo zda se musí použít devné inky, s pedepsanou hmotností. 4. Jako pedmtu psovoda pi aportování nelze použít hraky nebo ást výstroje psa (míek a krátký pešek bez poutka je povolen). 5. Pi volném aportování nutno pedmt odhodit do vzdálenosti nejmén 10 krok. 6. Pi aportování pes pekážku nebo šplhem se neuruje vzdálenost psovoda od pekážky, ponechá se na jeho úvaze.

24 strana Provedení cviku se dlí do ty ástí, k jejich pedvedení dává pokyn rozhodí: a) odhození pedmtu b) vyslání psa k pinesení pedmtu c) odebrání pedmtu d) usednutí psa k noze psovoda. 8. Pi odhazování pedmtu je pes volný a sedí u levé nohy psovoda. 9. Na povel psovoda vybíhá pes k provedení cviku. Pi provádní aportu pes pekážku se povel dopluje ješt povelem pro pekonání pekážky. Povel pro aport musí být dán nejpozdji v okamžiku doskoku psa za pekážku. 10. Na povel bží pes co nejrychleji a nejkratším smrem pro pedmt, pevn ho uchopí a stejnou cestou se vrací s pedmtem k psovodovi. 11. Obdobn je tomu pi aportu pes pekážku. Pes pekoná pekážku, uchopí pedmt a stejnou cestou se vrací k psovodovi. 12. Pes usedne tsn ped psovoda a zstává sedt, aniž by pedmt pustil nebo jej pekusoval. Nemá pijít do fyzického kontaktu se psovodem. 13. Na povel psovoda mu pes odevzdá pedmt a zstává sedt. Na další povel usedá k jeho levé noze. 14. Podání aportu psovi do tlamy ped provedením cviku vede k anulování celé bodové hodnoty. lánek 31. Pekonání pekážek 1. Úelem této skupiny cvik je, aby pes na povel dovedl zdolávat rozliné druhy a typy pekážek rznou pohybovou mechanikou. 2. Skok vysoký. Výška pekážky 100 cm, u malých plemen 50 cm. Pes pekonává pekážku skokem. Pi peskoku se nesmí pekážky dotýkat. Pekážku tvoí plná, pevná stna i pevný živý plot (povolená pekážka IPO). 3. Skok šplhem. Pekážku pro šplh tvoí dv stny dlouhé 1,9 m a široké 1,5 m, nahoe spojené a na zemi rozevené tak, že kolmá výška je 1,8 m (malá plemena u zkoušky ZMP 1 a ZPS cm). Na stnách jsou v horní polovin umístny ti stoupací lat ve vzdálenosti 20, 45, 45 cm od sebe. 4. Pi provádní skoku nebo šplhu se vzdálenost psovoda a psa od pekážky nestanovuje, ponechává se na úvaze psovoda. Zpsob, jakým má pes pekážku pekonat, uruje již sám odstup psovoda od pekážky pi skoku nebo šplhu. 5. Na pokyn rozhodího dá psovod povel k pekonání pekážky. Jakmile pes pekážku pekoná, dává psovod psu povel ke zptnému pekonání pekážky, pípadn souasn obejde pekážku a za pochodu pivolá psa k noze. 6. Povel ke zptnému pekonání pekážky nelze dát tam, kde pekonání pekážky navazuje na cvik aportování.

25 strana Pi všech skocích stojí psovod na míst a nepomáhá psu rozbhem ani jinak. 8. Chze psa po žebíku a po kladin. V požadavcích zkoušek jsou tyto dva metodicky rozdílné cviky, které se nacviují oddlen, spojeny v jeden cvik. 9. Podle druhu zkoušek nebo jejich stup rozlišujeme: a) kladinu nízkou, širokou 30 cm, 500 cm dlouhou, ve výši 1 m nad zemí, kladina má na obou koncích nábhová prkna, 350 cm dlouhá b) kladinu vysokou, 30 cm širokou, 500 cm dlouhou, ve výši 2 m nad zemí, pro výstup a sestup jsou žebíky se sklonem asi 45, žebíky mají standartní typ, jsou široké asi 40 cm, vzdálenost píek od sebe asi cm, píky žebík nesmjí být širší než 5 cm a nesmjí se upravit jako schdky. 10. Podle požadavku zkoušky se pekonává pekážka jedním nebo obma smry. 11. Tento požadavek ovlivuje i poínání psovoda, který jde bu podél kladiny s postupujícím psem nebo zstává stát na míst odkud vyšel pes na pekážku. 12. Ped zaátkem cviku stojí psovod s volným psem u nohy v libovolné vzdálenosti ped patou žebíku nebo nábhového prkna. Na pokyn rozhodího dává psu povel k pekonání pekážky. 13. Pes pi pekonávání pekážky musí postupovat klidn a pesn. Nemá propadat mezi píkami, chodit po postranicích žebík nebo z kladiny, nábhového prkna i žebíku seskakovat. 14. Pokud má pes pekonat pekážku jedním smrem, jde psovod po vyslání psa podél pekážky a po ukonení cviku, pivolá psa za pochodu, k noze. 15. Pi pekonání pekážky obma smry, zstává psovod stát ped pekážkou. Jakmile pes dokoní pekonání pekážky v jednom smru, mže jej psovod povelem usmrnit ke zptnému pekonání pekážky. Po sestupu sedá pes ped psovoda ve vzdálenosti do jednoho kroku. lánek 32. Pomocné cviky 1. Štkání na povel se podle stupn zkoušky liší polohou a umíštním psa. 2. Podntem pro štkání psa pi cvicích poslušnosti musí být pouze povel psovoda. Na daný povel musí pes nejmén 3x výrazn zaštkat. Pi štkání nesmí pes mnit svoji základní polohu. 3. Plížení psa. Podle požadavku zkoušky se provedení cviku rozlišuje na plížení psa se soubžn jdoucím psovodem a na samostatné plížení psa smrem k psovodovi, vždy na vzdálenost 10 krok. 4. Pi plížení u nohy psovod položí psa, dá psu povel k plížení a zárove vyjde. Bhem plížení psa ureným smrem se povoluje opakování povelu a slovní pochvala psa. 5. Po dosažení urené vzdálenosti se psovod zastaví a pes na povel psovoda usedne k jeho levé noze. Bhem cviku není pes na vodítku.

26 strana Pi samostatném plížení odloží psovod psa a odejde do vzdálenosti 10 krok. Provede obrat elem vzad a dá psu povel k plížení. Povel lze opakovat po celou dobu cviku. 7. Pes se doplazí do pímé blízkosti psovoda a zstává ležet. Na povel sedá pes ped a následn k noze psovoda. 8. Pi plížení se pes nesmí zvedat, válet se, štkat nebo obtžovat psovoda. Je lhostejné, zda pes podsunuje zadní nohy tsn pod bichem nebo je táhne za sebou. 9. Vysílání psa vped. Úelem cviku je usmrnit povelem pohyb psa do ureného místa. 10. Cvik vysílání psa se zkouší jednou nebo dvakrát, smr druhého pokusu nutno posunout o 90. Délka dráhy je 30 nebo 50 krok. Smr a výchozí postavení uruje rozhodí. 11. Psovod se psem, který sedí u jeho levé nohy, stojí na ureném míst. Na pokyn rozhodího vyšle psovod psa do ureného smru. Po dosažení stanovené vzdálenosti psovod psa zastaví povelem v poloze vleže. Tím cvik koní. Po pivolání psa se provádí pípadný druhý pokus. Stanovišt psovoda se pi obou pokusech nemní. 12. Pes má na povel bžet rychle v ureném smru až do doby, kdy jej psovod povelem zastaví. lánek 33. Základní požadavky 1. Ponechání psa na míst. Úelem cviku je, aby psovod mohl ponechat psa na ureném míst po uritou dobu, aniž by pes místo opustil. 2. Pes po dobu odložení nemá vstávat, sedat si, válet se, štkat, popolézat nebo popocházet. Pes nesmí urené místo opustit (se ztrátou se tolerují ti kroky). Pitom není chybou poloha vleže na levém i pravém stehn. 3. Umístní psovoda je 15, 25 a 50 krok od psa, psovod stojí elem ke psu nebo je v úkrytu vzdáleném rovnž 50 krok od ležícího psa. 4. Rušivými vlivy mže být pítomnost jiných osob i jiných ps, kteí provádjí cviky ve vzdálenosti ne kratší než 20 krok. 5. Psovod nesmí na psa psobit a ovlivovat jej k setrvání na míst. U psa nelze ponechat pedmt nebo pedmty, které by jej mly na míst zdržet. 6. Cvik odložení psa se provádí v závru ásti poslušnosti. Odložení trvá po dobu, kdy další pes plní cviky poslušnosti téhož typu zkoušky nebo po dobu, odpovídající témuž typu zkoušky. U zkoušky ZZO, ZM, ZVV 1 stojí psovod se psem na znace, kde bude provádt odložení do doby než další pes provede pivolání, potom na pokyn rozhodího psa odkládá a odchází na urenou vzdálenost. 7. Pro odložení dlouhodobé jsou na cviišti vytyena dv místa, zvláš pro feny a pro psy, vzdálenost mezi nimi je 5 krok.

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice rozšířený o závěry ze školení rozhodčích, doplňky a upřesnění 2016

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice rozšířený o závěry ze školení rozhodčích, doplňky a upřesnění 2016 Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice rozšířený o závěry ze školení rozhodčích, doplňky a upřesnění 2016 Českomoravská kynologická unie strana 3 O B S A H: Část první -VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Propozice. Kvalifikaní závod na Mistrovství MSKS a Mistrovství svta WUSV 2007. Poádá : kynologický klub Beclav. dne 14.4.2007

Propozice. Kvalifikaní závod na Mistrovství MSKS a Mistrovství svta WUSV 2007. Poádá : kynologický klub Beclav. dne 14.4.2007 Propozice Kvalifikaní závod na Mistrovství MSKS a Mistrovství svta WUSV 2007 Poádá : kynologický klub Beclav dne 14.4.2007 na fotbalovém hišti TJ Sokol Hlohovec Kvalifikaní závod na Mistrovství MSKS a

Více

PROPOZICE ZÁVODU VE SPORTOVNÍ KYNOLOGII O POHÁR STAROSTY OBCE OHROBCE

PROPOZICE ZÁVODU VE SPORTOVNÍ KYNOLOGII O POHÁR STAROSTY OBCE OHROBCE PROPOZICE ZÁVODU VE SPORTOVNÍ KYNOLOGII Termín závodu: 18.4.2015 Uzávěrka přihlášek: 30.3.2015 O POHÁR STAROSTY OBCE OHROBCE Startovné: 300Kč při platbě předem, 350Kč při platbě hotově na místě Místo konání:

Více

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ)

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) 1 Úvodní ustanovení 1) Disciplinární ád upravuje postup orgán Asociace finanních zprostedkovatel a finanních

Více

REKLAMANÍ ÁD. ATLANTIK finanní trhy, a.s _Reklamaní ád

REKLAMANÍ ÁD. ATLANTIK finanní trhy, a.s _Reklamaní ád REKLAMANÍ ÁD ATLANTIK finanní trhy, a.s. 1 Obsah I. II. III. IV. V. ÚVODNÍ USTANOVENÍ PODÁNÍ REKLAMACE A STÍŽNOSTI! " PIJETÍ A VYÍZENÍ REKLAMACE A STÍŽNOSTI # $ % EVIDENCE SPOJENÁ S REKLAMACEMI A STÍŽNOSTMI

Více

ESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. Stránka 1. Technické p edpisy Zkoušky DAN

ESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. Stránka 1. Technické p edpisy Zkoušky DAN ESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. Stránka 1 Technické pedpisy Zkoušky DAN Stránka 2 Historie zmn Datum revize, verze. Zmny, doplnní (popis) Vypracoval 11.7.2016, V1.0 Nové pojetí. Ruší všechny pedchozí pedpisy

Více

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice. Českomoravská kynologická unie

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice. Českomoravská kynologická unie Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Českomoravská kynologická unie O B S A H: strana 2 Část první -VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Oddíl I. Zkoušky psů, jejich organizování a způsob provádění

Více

Kynologický klub JÍLOVÉ U PRAHY Region TART Jílové u Prahy. Pořádá dne XI. ročník závodu O JÍLOVSKÝ DUKÁT

Kynologický klub JÍLOVÉ U PRAHY Region TART Jílové u Prahy. Pořádá dne XI. ročník závodu O JÍLOVSKÝ DUKÁT Kynologický klub JÍLOVÉ U PRAHY Region TART Jílové u Prahy Pořádá dne 4. 5. 2019 XI. ročník závodu O JÍLOVSKÝ DUKÁT Místo konání: Kynologické cvičiště Jílové u Prahy Na Rotlevu Kategorie soutěže 1) ZMT

Více

Zkušební ád Svazu záchranných brigád kynolog

Zkušební ád Svazu záchranných brigád kynolog Zkušební ád Svazu záchranných brigád kynolog ZZZ - zkouška záchranáské zpsobilosti Celkem bod 200 (140) 1) Stopa 50 2) Cviky poslušnosti 10+10+10+10+10 50 3) Pekonávání pekážek 10+10+10+10+10 50 4) Speciální

Více

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ PŘIVOLÁNÍ, Libovolné ze dvou způsobů psovod nahlásí, jaké bude provádět přivolání Volno- pes se uvolňuje v základním postoji, povel volno hned při vykročení. Nevzdálí-li

Více

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006 Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006 pod

Více

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Českomoravská kynologická unie

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Českomoravská kynologická unie Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Českomoravská kynologická unie O B S A H: Část první -VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Oddíl I. Zkoušky psů, jejich organizování a způsob provádění Oddíl II.

Více

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Českomoravská kynologická unie 2012 strana 2 O B S A H: Část první -VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Oddíl I. Zkoušky psů, jejich organizování a způsob provádění

Více

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice

Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Českomoravská kynologická unie O B S A H: Část první -VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Oddíl I. Zkoušky psů, jejich organizování a způsob provádění 3 Oddíl II.

Více

Zkouška základní ovladatelnosti Účel: Kritéria pro zkoušku ZZO: Obsah zkoušky ZZO: Hodnocení zkoušky ZZO: Známky:

Zkouška základní ovladatelnosti Účel: Kritéria pro zkoušku ZZO: Obsah zkoušky ZZO: Hodnocení zkoušky ZZO: Známky: Zkouška základní ovladatelnosti Účel: Zkouška základní ovladatelnosti ze Zkušebního řádu pro sportovní výcvik psŧ v České republice, vydaného Českomoravskou kynologickou unií. Slouží jako nejnižší zkouška

Více

III. ročník přeboru Krajské kynologické rady Zlínského kraje

III. ročník přeboru Krajské kynologické rady Zlínského kraje MSKS - Krajská kynologická rada Zlínského kraje ZO MSKS 11009 Březolupy, ZO MSKS 10703 Loukov pořádají 20.10.2018 III. ročník přeboru Krajské kynologické rady Zlínského kraje Propozice závodu: Místo konání:

Více

Povelová technika pro činnost psa NZŘ

Povelová technika pro činnost psa NZŘ Povelová technika pro činnost psa NZŘ 1. Povely pro jednotlivé cviky nebo jejich části určuje zkušební řád a psovod je povinen je používat. 2. Povely dává psovod psu na pokyn rozhodčího, pokud ZŘ neurčuje

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

Základní kynologická organizace 048 Štěpánov MEMORIÁL JOSEFA VÁCLAVSKÉHO I. ROČNÍK. 28. října 2013. fotbalový stadion TJ Štěpánov

Základní kynologická organizace 048 Štěpánov MEMORIÁL JOSEFA VÁCLAVSKÉHO I. ROČNÍK. 28. října 2013. fotbalový stadion TJ Štěpánov Základní kynologická organizace 048 Štěpánov MEMORIÁL JOSEFA VÁCLAVSKÉHO I. ROČNÍK 28. října 2013 fotbalový stadion TJ Štěpánov Vážení příznivci a přátelé sportovní kynologie, co nejsrdečněji vás zveme

Více

p o ř á d á 2 3. ú n o r a X X. R O Č N Í K Z Z O Z Z O 1 Z V V 1

p o ř á d á 2 3. ú n o r a X X. R O Č N Í K Z Z O Z Z O 1 Z V V 1 p o ř á d á 2 3. ú n o r a 2 0 1 9 X X. R O Č N Í K d v o u č l e n n á d r u ž s t v a v k a t e g o r i í c h Z Z O, Z Z O 1, Z V V 1 b e z e s t o p a s p e c i á l n í c h c v i k ů Rozhodčí Iveta

Více

Vnitní pedpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyn v Ústí nad Labem

Vnitní pedpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyn v Ústí nad Labem Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006 pod

Více

Základní kynologická organizace č. 471. Písek

Základní kynologická organizace č. 471. Písek Základní kynologická organizace č. 471 Písek pořádá dne 13. dubna 2013 1. ročník závodu Soutěžní kategorie : - A NZŘ - ZVV1 poslušnost a obrana (rukáv) - účast bez omezení - B TART - T1 - poslušnost a

Více

ZVV 1 speciál / beze stop, střelby a obrany ZVV 1 / beze stop IPO 3 / beze stop SPECIÁLNÍ DISCIPLÍNY:

ZVV 1 speciál / beze stop, střelby a obrany ZVV 1 / beze stop IPO 3 / beze stop SPECIÁLNÍ DISCIPLÍNY: Vážení přátelé, Základní kynologická organizace v Hranicích Vás srdečně zve na 14. ročník závodu O POHÁR STAROSTY MĚSTA HRANICE dne 25. července 2015 ZVV 1 speciál / beze stop, střelby a obrany ZVV 1 /

Více

Název ve ejné zakázky: M sto Šternberk - stavební úpravy chodník sídlišt Nádražní, Šternberk

Název ve ejné zakázky: M sto Šternberk - stavební úpravy chodník sídlišt Nádražní, Šternberk Zadávací dokumentace je vypracována jako podklad pro podání nabídek uchaze v rámci zakázky malého rozsahu dle 6 a 12 zákona.137/2006 Sb. o veejných zakázkách (dále jen zákon). Textová ást zadávací dokumentace

Více

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R VOLEBNÍ ÁD pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R razítko Spolenosti radiologických asistent R podpis pedsedy výboru a dozorí rady SRLA R (1) Voliem je každý ádný len SRLA

Více

ZKO Písek ve spolupráci se SKS TART region Lišov pořádají X. ročník stopařského závodu

ZKO Písek ve spolupráci se SKS TART region Lišov pořádají X. ročník stopařského závodu ZKO Písek ve spolupráci se SKS TART region Lišov pořádají X. ročník stopařského závodu Závod se koná ve dnech 4. - 5. října 2014 v areálu chatového tábora Počta u Lučkovic poblíž obce Mirotice, okr. Písek.

Více

Vnitní ád školní družiny

Vnitní ád školní družiny Školní družina pi Základní škole ve Fryovicích Fryovice 628, 73945 Vnitní ád školní družiny Vnitní ád je zpracován v souladu se zákonem. 561/2005 Sb.( školský zákon) a vyhláškou. 74/2005 Sb.( o zájmovém

Více

Mezinárodní zkušební ád pro záchranné psy (IRO)

Mezinárodní zkušební ád pro záchranné psy (IRO) Mezinárodní zkušební ád pro záchranné psy (IRO) RH-E - zkouška zpsobilosti záchranného psa 1) Pachové práce: 0 (70) Sledování stopy 70 Pedmty 3x bod 30 Doba vypracování: 1 minut, vlastní stopa cca 600

Více

Jednací ád Zastupitelstva obce Jindichovice

Jednací ád Zastupitelstva obce Jindichovice Jednací ád Zastupitelstva obce Jindichovice Zastupitelstvo obce (dále jen zastupitelstvo ) se usneslo podle 96 zákona íslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zízení), ve znní pozdjších pedpis, (dále jen zákon

Více

e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e KVALIFIKA NÍ ÁD

e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e KVALIFIKA NÍ ÁD e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e 160 17 Praha 6, Atletická 100/2, P.O. BOX 40 tel./fax 257 210 811 e-mail: cgf@cstv.cz tel. 233 017 434 http://gymnastika.cstv.cz KVALIFIKANÍ ÁD Praha, prosinec

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNNÍ: Titul pvodního pedpisu: Vyhláška o základním umleckém vzdlávání Citace pv. pedpisu: 71/2005 Sb. ástka: 20/2005 Sb. Datum pijetí: 9.

Více

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 8. dubna 2013 Všem pracovištím j.: 6684/2013-980 SMRNICE. 4/2013 Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz lánek 1 Obecná ustanovení

Více

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí Rada msta Vimperk v souladu s 102 odst. (2) písm. n) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znní a zákonem. 85/1990 Sb., o právu petiním,

Více

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Mstská nemocnice Hoice, Riegrova 655, 508 01 Hoice, I 00190217, Vyzývá k podání nabídky na veejnou zakázku s názvem: Plynový sporák s

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI O2 CZECH REPUBLIC A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Mendelova univerzita v Brn. SMRNICE. 3/2013 Vydávání prkaz studenta Mendelovy univerzity v Brn

Mendelova univerzita v Brn. SMRNICE. 3/2013 Vydávání prkaz studenta Mendelovy univerzity v Brn Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 8. dubna 2013 Všem pracovištím j.: 6643/2013-980 SMRNICE. 3/2013 Vydávání prkaz studenta Mendelovy univerzity v Brn lánek 1 Obecná ustanovení 1. Ve smyslu 57 zákona.

Více

Smrnice upravující pravidla pro hrazení finanních závazk len sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty SMRNICE

Smrnice upravující pravidla pro hrazení finanních závazk len sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty SMRNICE SMRNICE sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty upravující pravidla pro hrazení finanních závazk len Strana 1 (celkem 6) S M R N I C E upravující pravidla pro hrazení finanních závazk len sportovního

Více

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 30. ervna 2008 pod j.

Více

Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor

Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor V Táboe dne 24.2. 2010 Výzva k pedložení nabídek v rámci výbrového ízení Vážení, dovolujeme si Vás vyzvat k podání nabídky na zakázku: Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor v rámci

Více

Právní pedpis hl. m. Prahy.18/2004. Obecn závazná vyhláška, kterou se mní obecn závazná vyhláška. 23/2003 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze ps

Právní pedpis hl. m. Prahy.18/2004. Obecn závazná vyhláška, kterou se mní obecn závazná vyhláška. 23/2003 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze ps Právní pedpis hl. m. Prahy.18/2004 Obecn závazná vyhláška, kterou se mní obecn závazná vyhláška. 23/2003 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze ps Datum vydání: 21.10.2004 Datum úinnosti: 1.1.2005 Zastupitelstvo

Více

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY Obecná ustanovení Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY ást: 2. ŠKOLNÍ ÁD Na základ ustanovení 30, odst. 1) zákona. 561/2004 Sb. o pedškolním, základním stedním, vyšším

Více

Š K O L N Í Á D. l. 1

Š K O L N Í Á D. l. 1 ŠKOLNÍÁD l.1 1) Úelemtohotoškolníhoádujevytvoitpíznivépodmínkyprovzdlávánístudent 1,abysi vprbhustudiaosvojiliznalosti,dovednostiaetickézásadyformulovanévprofiluabsolventa školy. 2) StudentsedobrovolnýmrozhodnutímkestudiunaCARITASVOŠsociálníOlomouczavazuje

Více

1. Všeobecná ustanovení

1. Všeobecná ustanovení Datum konání: 9. května 2015 1. Všeobecná ustanovení Rozhodčí: Ředitel závodu: Figurant: Kategorie: Milan Mnich Josef Surovec Kamila Bojanovská v jednání ZZO dle NZŘ bez speciálních cviků ZVV1 speciál

Více

Kynologické cvičiště ve Veřovicích

Kynologické cvičiště ve Veřovicích Základní kynologická organizace č. 663 Veřovice pořádá XXIV. ROČNÍK ZÁVODU O CENU VEŘOVIC A XVI. ROČNÍK MEMORIÁLU KARLA ŠKARPY Kynologické cvičiště ve Veřovicích 10. října 2015 Organizační výbor Ředitel

Více

23. ročník Stopařského přeboru

23. ročník Stopařského přeboru ZKO Nový Malín a Policie České republiky KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE OLOMOUCKÉHO KRAJE ODBOR SLUŢBY POŘÁDKOVÉ POLICIE ODDĚLENÍ SLUŢEBNÍ KYNOLOGIE SKUPINA ZÁKLADNÍCH KYNOLOGICKÝCH ČINNOSTÍ ŠUMPERK pořádá

Více

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Moovice se usneslo dne 15. íjna 2003 dle ustanovení 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znní pozdjších

Více

Smluvní podmínky pro detoxikaní pobyty verze 2011.f

Smluvní podmínky pro detoxikaní pobyty verze 2011.f Advana s.r.o. Smluvní podmínky pro detoxikaní pobyty verze 2011.f 1. Statut a popis 1.1. Základní popis projektu Detoxikaní pobyty jsou jednou z forem detoxikace a regenerace organismu, která je provádna

Více

ZVV 1 speciál / beze stop, střelby a obrany ZVV 1 / beze stop IPO 3 / beze stop SPECIÁLNÍ DISCIPLÍNY:

ZVV 1 speciál / beze stop, střelby a obrany ZVV 1 / beze stop IPO 3 / beze stop SPECIÁLNÍ DISCIPLÍNY: Vážení přátelé, Základní kynologická organizace v Hranicích Vás srdečně zve na 13. ročník závodu O POHÁR STAROSTY MĚSTA HRANICE dne 26.července 2014 letos v novém ZVV 1 speciál / beze stop, střelby a obrany

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ÁD PRO STUDIUM V DOKTORSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20.

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ÁD PRO STUDIUM V DOKTORSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. Vnitní pedpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyn v Ústí nad Labem Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších

Více

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk. Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk. Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Datum konání: 11.10.2014 Uzávěrka přihlášek: 3.10.2014 Místo konání: fotbalové hřiště v obci Ženklava Kategorie:

Více

RADA M STA. ZÁSADY. 02/2007 pro postup p i pronájmu obecních byt sta Žaclé

RADA M STA. ZÁSADY. 02/2007 pro postup p i pronájmu obecních byt sta Žaclé STO ŽACLÉ RADA MSTA ZÁSADY. 02/2007 pro postup pi pronájmu obecních byt sta Žaclé Vydává: Rada msta Žaclée Projednáno: RM usnesením. 337/13/2007 Zpracoval: Zodpovdný útvar: Eva Marksová, Svtlana ímanová,

Více

Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004

Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004 Obec Chlístov Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004 O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH Zastupitelstvo obce Chlístov se na svém zasedání dne 13.5.2004 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

PODMÍNKY OBCHODNÍ VEEJNÉ SOUTŽE. o nejvhodnjší návrh na uzavení smlouvy o úplatném pevodu akcií. (dále jen Podmínky )

PODMÍNKY OBCHODNÍ VEEJNÉ SOUTŽE. o nejvhodnjší návrh na uzavení smlouvy o úplatném pevodu akcií. (dále jen Podmínky ) PODMÍNKY OBCHODNÍ VEEJNÉ SOUTŽE o nejvhodnjší návrh na uzavení smlouvy o úplatném pevodu akcií. (dále jen Podmínky ) FRUTA Podivín,a.s. se sídlem Podivín, Rybáe 156/157, PS: 69145, I: 49968556, zapsaná

Více

... název a sídlo provozovatele tomboly.... žádá o povolení tomboly pi akci. konané dne:... na míst:... Vydáno bude... los v cen... K za jeden los.

... název a sídlo provozovatele tomboly.... žádá o povolení tomboly pi akci. konané dne:... na míst:... Vydáno bude... los v cen... K za jeden los. Mstský úad Sobslav námstí Republiky 55/I 392 01 Sobslav V... dne... Vc: Žádost o povolení tomboly název a sídlo provozovatele tomboly žádá o povolení tomboly pi akci konané dne:... na míst:... Vydáno bude...

Více

Propozice soutže Florbal Cup 2014 2015. Krajské finále ve florbale Kategorie III. chlapci

Propozice soutže Florbal Cup 2014 2015. Krajské finále ve florbale Kategorie III. chlapci Propozice soutže Florbal Cup 2014 2015 AŠSK R, ZŠ Benešov, Jiráskova 888, St edo eský kraj, Sport hobby Benešov, ZŠ Benešov, Dukelská 1818 SK Florbal Benešov, OR AŠSK Benešov po ádají Krajské finále ve

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

Jednací ád Zastupitelstva msta Napajedla

Jednací ád Zastupitelstva msta Napajedla Jednací ád Zastupitelstva msta Napajedla Zastupitelstvo msta Napajedla (dále zastupitelstvo") vydalo ve smyslu 96 zákona. 128/2000 Sb., o obcích, ve znní pozdjších zmn a doplk, (dále zákon") svým usnesením

Více

Obanské sdružení Místní akní skupina eské stedohoí. Spisový a skartaní ád

Obanské sdružení Místní akní skupina eské stedohoí. Spisový a skartaní ád Obanské sdružení Místní akní skupina eské stedohoí Spisový a skartaní ád 1 Obanské sdružení Místní akní skupina eské stedohoí má povinnost vykonávat spisovou službu podle 63 odst.2písmena d zákona 499/2004

Více

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava Legislativní (právní) úprava: Zákon. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znní pozdjších pedpis. Zákon. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK STAVEBNÍ POVOLENÍ

Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK STAVEBNÍ POVOLENÍ Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování íslo jednací: VÚP 330-1368/1765/06 Pr-5 Vyizuje: Ing. Robert Proka Telefon: 388 459 057 Ve Vimperku dne: 26.09.2006

Více

&!!"#$##% Strana 1 (celkem 5)

&!!#$##% Strana 1 (celkem 5) !"#$##% &!!"#$##% '!"( ( Strana 1 (celkem 5) 1 Obecná ustanovení 1. Hospodaení a útování NS se ídí touto smrnicí a jejími pílohami. 2. Smrnice vychází z platných zákonných norem pro organizace, u kterých

Více

2. závod seriálu Ligy Olomouckého kraje

2. závod seriálu Ligy Olomouckého kraje K y n o l o g i c k ý k l u b H v ě z d a Š t e r n b e r k 2. závod seriálu Ligy Olomouckého kraje www.kk-hvezda-sternberk.com 1. Všeobecná ustanovení Datum konání: 8. května 2010 Rozhodčí: Prokopová

Více

Stanovy. eského rybáského svazu. ást I. Základní ustanovení

Stanovy. eského rybáského svazu. ást I. Základní ustanovení Stanovy eského rybáského svazu ást I. 1 Základní ustanovení 1) eský rybáský svaz (dále jen Svaz nebo RS ) je obanské sdružení podle zákona. 83/1990 Sb., o sdružování oban, v platném znní. 2) Svaz má postavení

Více

Katastrální úad pro Královéhradecký kraj Katastrální pracovišt Rychnov nad Knžnou Zborovská 17, Rychnov nad Knžnou

Katastrální úad pro Královéhradecký kraj Katastrální pracovišt Rychnov nad Knžnou Zborovská 17, Rychnov nad Knžnou Katastrální úad pro Královéhradecký kraj Katastrální pracovišt Rychnov nad Knžnou Zborovská 17, 516 01 Rychnov nad Knžnou Obec Pín Pín 207 517 57 Pín u Rychnova nad Knžnou íslo jednací: Vaše.j.: Ze dne:

Více

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice.

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice. Co je to Czech POINT: CZECH Point eský Podací Ovovací Informaní Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by ml zredukovat pílišnou byrokracii ve vztahu oban - veejná správa. Projekt Czech

Více

2. závod seriálu Ligy Olomouckého kraje

2. závod seriálu Ligy Olomouckého kraje K y n o l o g i c k ý k l u b H v ě z d a Š t e r n b e r k 2. závod seriálu Ligy Olomouckého kraje Sponzor závodu: 1. Všeobecná ustanovení Datum konání: 6. května 2012 Rozhodčí: Milan Mnich Miroslav Kašpar

Více

Stanovy sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty verze 2005 S T A N O V Y. sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty

Stanovy sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty verze 2005 S T A N O V Y. sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty S T A N O V Y sportovního klubu podle zákona. 83/1990 Sb., o sdružování oban, ve znní pozdjších pedpis Strana 1 (celkem 13) S T A N O V Y sportovního klubu I. Název, sídlo a právní forma I.1. Název sportovního

Více

18/2004 Sb. ZÁKON ze dne 10. prosince 2003

18/2004 Sb. ZÁKON ze dne 10. prosince 2003 Systém ASPI - stav k 15.12.2005 do ástky 169/2005 Sb. a 58/2005 Sb.m.s. Obsah a text 18/2004 Sb. - poslední stav textu 18/2004 Sb. ZÁKON ze dne 10. prosince 2003 o uznávání odborné kvalifikace a jiné zpsobilosti

Více

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Cikháj se na svém zasedání dne 22.12.2003 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU MSTO VIZOVICE Masarykovo nám. 1007 763 12 VIZOVICE OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU Zastupitelstvo msta Vizovice rozhodlo dne 26. listopadu 2001 usnesením. VIII/149/01 vydat

Více

ád Kmene dosplých 1. Úvodní ustanovení 2. Postavení Kmene dosplých 3. Poslání Kmene dosplých Junák svaz skaut a skautek R

ád Kmene dosplých 1. Úvodní ustanovení 2. Postavení Kmene dosplých 3. Poslání Kmene dosplých Junák svaz skaut a skautek R ád Kmene dosplých 1. Úvodní ustanovení (1) Tento ád upravuje specifika a postavení Kmene dosplých (dále jen KD) v Junáku. (2) Souvisejícími pedpisy jsou zejména: a) Stanovy Junáka b) Organizaní ád a systemizace

Více

Všeobecné obchodní podmínky spolenosti SV metal spol. s r.o.

Všeobecné obchodní podmínky spolenosti SV metal spol. s r.o. 1. Všeobecná ustanovení 1. Tmito obchodními podmínkami se ídí všechny dodávky firmy SV metal spol. s r.o. Smlouva mezi SV metal spol. s r.o. a obchodním partnerem je uzavena dnem podpisu smlouvy nebo dnem

Více

! "# $ %" % &' & & & () * %" % &' & & & () + $ % ' Strana 1 (celkem 5)

! # $ % % &' & & & () * % % &' & & & () + $ % ' Strana 1 (celkem 5) ! "#$%"&'&&() *%"&'&&() +$%' Strana 1 (celkem 5) 1 Obecná ustanovení (lánek 1) 1. Plnní povinnosti dle S bod 3.1.5 f (plnní povinnosti mládeže) se ídí touto smrnicí a jejími pílohami. 2. Organizaní složky

Více

VÁNOČNÍ OBRANÁŘSKÝ ZÁVOD

VÁNOČNÍ OBRANÁŘSKÝ ZÁVOD VÁNOČNÍ OBRANÁŘSKÝ ZÁVOD 10.12.2016 v Žamberku Hlavní sponzor závodu: Vážení přátelé, ZKO Žamberk č.497 pořádá 17. ročník Vánočního obranářského závodu, na který Vás co nejsrdečněji zveme. Termín konání:

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

E. ZKOUŠKY ZÁKLADNÍHO MINIMA MALÝCH PLEMEN - ZMMP. Článek 67. Náplň zkoušky ZMMP dosažitelné body : 1. S t o p a - podle ZM 50 ( 35 )

E. ZKOUŠKY ZÁKLADNÍHO MINIMA MALÝCH PLEMEN - ZMMP. Článek 67. Náplň zkoušky ZMMP dosažitelné body : 1. S t o p a - podle ZM 50 ( 35 ) E. ZKOUŠKY ZÁKLADNÍHO MINIMA MALÝCH PLEMEN - ZMMP Článek 66. Kritéria pro zkoušku ZMMP : 1. Stáří psa nejméně 12 měsíců. 2. Účast na zkoušce nepodmiňuje splnění jiného druhu nebo stupně zkoušky. 3. Povelovou

Více

VII. ro ník FLORBALOVÉHO TURNAJE ST EDO ESKÝCH ZÁKLADNÍCH #KOL

VII. ro ník FLORBALOVÉHO TURNAJE ST EDO ESKÝCH ZÁKLADNÍCH #KOL VII. ročník FLORBALOVÉHO TURNAJE STŘEDOČESKÝCH ZÁKLADNÍCH ŠKOL Základní!kola Bene!ov " Jiráskova 888, S-trio SP# Bene!ov, Sport " hobby Bene!ov, Kony Video, Squash Trio, SK Florbal Bene!ov a St edo eský

Více

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk Obecn závazná vyhláška obce Pernink, o místním poplatku ze ps, místním poplatku za lázeský nebo rekreaní pobyt, místním poplatku za užívání veejného prostranství, místním poplatku ze vstupného a místním

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

Dohoda o bezhotovostní úhrad cen poštovních služeb íslo 982407-1673 / 2010 (SML 0012/10/0033)

Dohoda o bezhotovostní úhrad cen poštovních služeb íslo 982407-1673 / 2010 (SML 0012/10/0033) Dohoda o bezhotovostní úhrad cen poštovních služeb íslo 982407-1673 / 2010 (SML 0012/10/0033) eská pošta, s.p. se sídlem: Politických vz 909/4, 225 99, Praha 1 I: 47114983 DI: CZ47114983 zastoupen/jednající:

Více

O pohár starosty města Strmilov

O pohár starosty města Strmilov Kynologický klub Strmilov ve spolupráci se SZKČ Jindřichův Hradec pořádá 2. ročník obranářského závodu O pohár starosty města Strmilov Termín: sobota 30.3.2013 Místo: cvičák Strmilov Prezentace: 7:30 8:30

Více

Národní program shody se zásadami SLP Principy monitorování shody se zásadami správné laboratorní praxe

Národní program shody se zásadami SLP Principy monitorování shody se zásadami správné laboratorní praxe Národní program shody se zásadami SLP Principy monitorování shody se zásadami správné laboratorní praxe Úvod V souladu se smrnicemi 2004/9/ES a 2004/10/ES, které implementovaly zásady SLP OECD (Smrnice

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA VE EJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA VE EJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA VEEJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY Odborná praxe osob do 30 let vku v eské správ sociálního zabezpeení Zjednodušené podlimitní ízení dle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve

Více

Požární ád obce Lubník

Požární ád obce Lubník Obecn závazná vyhláška obce Lubník.3/2002 Zastupitelstvo obce Lubník vydává podle 84 odst. 2 písm. i) a 10 písm.a) zák..128/2000 Sb. o obcích a podle 29 odst. 1 písm. o) zák.. 133/1985 Sb. o požární ochran,

Více

SKS TART region Lišov ve spolupráci se ZKO Písek a Policií ČR pořádají XIII. ročník stopařského závodu

SKS TART region Lišov ve spolupráci se ZKO Písek a Policií ČR pořádají XIII. ročník stopařského závodu SKS TART region Lišov ve spolupráci se ZKO Písek a Policií ČR pořádají XIII. ročník stopařského závodu Závod se koná ve dnech 14. - 15. října 2017 v areálu RZ Lučkovice, poblíž obce Mirotice, okr. Písek.

Více

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004,

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004, Vyhláška Ministerstva financí ze dne..2004, kterou se provádí zákon. 38/2004 Sb., o pojišovacích zprostedkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí a o zmn živnostenského zákona (zákon

Více

ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení

ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO PODLIMITNÍ VEEJNOU ZAKÁZKU TVORBA TELEVIZNÍHO CYKLU ZAMENÉHO NA PROPAGACI ROVNOSTI ŠANCÍ ŽEN A MUŽ DATUM: 20.PROSINEC 2005 ZADAVATEL Šance

Více

O POHÁR VETERINÁRNÍ KLINIKY MEDIPET

O POHÁR VETERINÁRNÍ KLINIKY MEDIPET KVC Zlín Mladcová pořádá 6.ročník stopařského závodu O POHÁR VETERINÁRNÍ KLINIKY MEDIPET 2.10.2010 ORGANIZAČNÍ VÝBOR Pořadatel akce - KVC Zlín Mladcová (www.kvczlin.wz.cz) Vedoucí závodu - Pavla Ostrčilíková

Více

MEZINÁRODNÍ ZKUŠEBNÍ ŘÁD IPO 2017 KROMĚŘÍŽ PRAHA

MEZINÁRODNÍ ZKUŠEBNÍ ŘÁD IPO 2017 KROMĚŘÍŽ PRAHA MEZINÁRODNÍ ZKUŠEBNÍ ŘÁD IPO 2017 KROMĚŘÍŽ PRAHA BH.tato zkouška je stále vstupní podmínkou pro účast na kterékoliv jiné zkoušky podle MZŘ IPO.zkouška musí začínat vždy poslušností, tj. oddílem B, vodítko

Více

CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM

CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM Píloha.1 k usnesení Rady HMP. 1500 ze dne 5.12.2000 CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM Celomstsky závazná

Více

Zkušební řád pro sportovní výcvik. psů v České republice. Českomoravská kynologická unie

Zkušební řád pro sportovní výcvik. psů v České republice. Českomoravská kynologická unie Zkušební řád pro sportovní výcvik psů v České republice Českomoravská kynologická unie strana 2 O B S A H: Část první -VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Oddíl I. Zkoušky psů, jejich organizování a způsob provádění

Více

Zadávací dokumentace k podlimitní veejné zakázce na stavební práce

Zadávací dokumentace k podlimitní veejné zakázce na stavební práce FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 EDITELSTVÍ editel FN Brno: MUDr. Roman Kraus, MBA tel.: 532 232 000, fax: 543 211 185 e-mail: rkraus@fnbrno.cz IO: 652 697 05, DI: CZ65269705

Více

VOLEBNÍ A JEDNACÍ ÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU MENDELOVY UNIVERZITY V BRN

VOLEBNÍ A JEDNACÍ ÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU MENDELOVY UNIVERZITY V BRN VOLEBNÍ A JEDNACÍ ÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU MENDELOVY UNIVERZITY V BRN ze dne 15. ervence 2013 Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 a 5 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Mstská nemocnice Hoice, Riegrova 655, 508 01 Hoice, I 00190217, Vyzývá k podání nabídky na veejnou zakázku s názvem: Malování nemocnice

Více

NOČNÍ OBRANÁŘSKÝ ZÁVOD

NOČNÍ OBRANÁŘSKÝ ZÁVOD Základní kynologická organizace č. 663 Veřovice pořádá NOČNÍ OBRANÁŘSKÝ ZÁVOD Kynologické cvičiště ve Veřovicích 18. června 2016 Organizační výbor Ředitel závodu: Vendula Sopúchová Hlavní pořadatel: Pavel

Více

Služba Zvýšená servisní podpora

Služba Zvýšená servisní podpora PÍLOHA 1d Služba Zvýšená servisní podpora SMLOUVY o pístupu k infrastruktue sít spolenosti Telefónica O2 Czech Republic využívající technologie Carrier IP Stream mezi spolenostmi Telefónica O2 Czech Republic,a.s.

Více

ad pro zastupování státu ve v cech majetkových Územní pracovišt St ední echy, Rašínovo náb eží 390/42, Praha 2 O Z N Á M E N Í

ad pro zastupování státu ve v cech majetkových Územní pracovišt St ední echy, Rašínovo náb eží 390/42, Praha 2 O Z N Á M E N Í #4571/SKL/2014-SKLM@T 4571/SKL/2014-SKLM.j.: UZSVM/SKL/4468/2014-SKLM ad pro zastupování státu ve vcech majetkových Územní pracovišt Stední echy, Rašínovo nábeží 390/42, 128 00 Praha 2 O Z N Á M E N Í

Více

Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec

Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec Poskytování finanních dotací a píspvk se ídí obecn závaznými pedpisy. Jedná

Více