2. Akustika, základní pojmy a veličiny v akustice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Akustika, základní pojmy a veličiny v akustice"

Transkript

1 . Akustika, základní pojmy a veličiny v akustie. Předmět akustiky Akustika je definována jako věda zabývajíí se fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho dalším šířením a vnímáním zvuku sluhovým orgánem. Vlnění hmotného prostředí, o jehož existeni se můžeme přesvědčit sluhem, se v běžné řeči i ve fyzie nazývá zvuk. Akustika se zabývá fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluhem.. Rozdělení akustiky Obor akustika lze rozdělit na několik částí:. Fyzikální akustika zabývá se způsobem vzniku a šíření zvuku. Dále se zabývá odrazivostí a pohltivostí zvuku v různýh materiáleh.. Hudební akustika studuje zvuky včetně jejih kombinaí s ohledem na potřeby hudby. 3. Fyziologiká akustika zabývá se vznikem zvuku v hlasovém orgánu člověka a jeho vnímáním v sluhovém orgánu. 4. Stavební akustika zkoumá kvalitní podmínky poslehu hudby a řeči v obytnýh místnosteh a sáleh. 5. Elektroakustika zabývá se záznamem, reprodukí a šířením zvuku s využitím elektrikého proudu..3 Hluk jako environmentální faktor Hlukem bývá označován každý nepříjemný a nežádouí zvuk. Tato definie je ale subjektivní, protože pro někoho tentýž zvuk může být obtěžujíí a pro jiného přijatelný nebo dokone i příjemný. Hluk je definován jako zvuk, který člověka poškozuje (na zdraví, majetku nebo na životním prostředí), ruší nebo obtěžuje. Základním parametrem určujíím účinek zvuku je jeho intenzita. Člověk se neítí dobře v prostředí s velmi nízkou hladinou akustikého tlaku L pa frekvenčně váženého filtrem typu A. Hodnoty hladin okolo 0 db považuje spousta lidí za hluboké tiho. Hladina 30 db je považována za příjemné tiho. Při hladináh nad 65 db se již začínají projevovat účinky hluku především změnami vegetativníh reakí. Od 85 db výše již dohází k trvalým poruhám sluhu a ve větší míře se projevují účinky na vegetativní systém a elou nervovou soustavu. Od 30 db se obvykle účinky hluku mění na bolesti sluhového orgánu. Při hladináh a 60 db již dohází k protržení bubínku sluhového orgánu. Nadměrný hluk má rovněž negativní vliv na kvalitu a produktivitu práe a významně ohrožuje bezpečnost práe. Z těhto důvodů patří hluk k důležitým environmentálním faktorům..4 Metody eliminae hluku Existuje pět základníh metod boje proti hluku:

2 . Metoda reduke hluku ve zdroji spočívá v úplném odstranění zdroje hluku nebo se snížení jeho hlučnosti. Např. tlumením vibraí strojníh zařízení lze dosáhnout částečného snížení vyzařovaného hluku strojníh zařízení.. Metoda dispozie spočívá ve vhodném umístění hlučnýh strojů a zařízení (resp. elýh hlučnýh prostorů) od hráněnýh a méně hlučnýh prostorů. Této metody se využívá např. při územním plánování, projektování průmyslovýh zón, dopravníh komunikaí apod. tak, aby hlučné stroje a provozy neměly negativní vliv na akustikou pohodu v hráněnýh prostoreh (např. školy, školky, sídliště, nemonie, rekreační zóny apod.). 3. Metoda izolae spočívá ve zvukovém odizolování hlučného stroje, zařízení nebo elého hlučného prostoru od hráněného prostoru prostřednitvím zvukoizolačníh příček, stropů, krytů, zákrytů apod. 4. Metoda využívajíí zvukové pohltivosti materiálů spočívá ve shopnosti některýh materiálů a konstrukí pohlovat akustikou energii a transformovat ji na tepelnou energii. Aplikuje se především při snižování hlučnosti uvnitř místností. 5. Metoda využívajíí osobní ohranné pomůky tj. sluhátka, přilby nebo zvukově tlumií zátky vkládané do uha. Tato metoda se aplikuje, pokud z určitýh důvodů nelze použít žádnou z předhozíh metod nebo jestliže u těhto metod nedojde k dostatečnému snížení hlukové expozie člověka. Nejlepšíh výsledků v boji proti hluku lze dosáhnout využitím vhodnýh kombinaí výše uvedenýh metod..5 Zvuk Mehanikým vlněním pružného prostředí ve frekvenčním rozsahu 6 až kmitů za sekundu se nazývá zvuk, který se v daném pružném prostředí (tj. v kapalináh, plyneh nebo pevnýh látkáh) šíří konečnou ryhlostí. Jinak akustika se obeně zabývá mehanikými kmity ve větším frekvenčním rozsahu. Potom existují tři frekvenční pásma:. infrazvuk - mehaniké vlnění pružného prostředí s frekvení f < 6 Hz.. slyšitelný zvuk - mehaniké vlnění pružného prostředí ve frekvenčním pásmu od 6 Hz do 0 khz. 3. ultrazvuk - mehaniké vlnění pružného prostředí s frekvení f > Hz. Podstatou zvuku je mehaniké kmitání pružného prostředí ve frekvenčním rozsahu 6 až kmitů za sekundu. zdroj λ vlnoplohy Obr..: Šíření zvuku od zdroje

3 .6 Akustiké vlnění Zvuk se může šířit v kapalináh, plyneh nebo i pevnýh látkáh formou akustikého vlnění, jehož šíření je spojeno s přenosem energie. Částie daného prostředí se přitom nepohybují jednosměrně se šíříím se vlněním, ale kmitají pouze kolem svýh rovnovážnýh stavů. U plynů a kapalin se vyskytuje pouze podélné akustiké vlnění, protože tyto látky jsou pružné pouze ve smyslu objemové stlačitelnosti. V pevnýh elastikýh látkáh se může vyskytovat vlnění podélné i příčné. Tyto látky vykazují pevnost nejen v tahu a tlaku, ale i ve smyku. Kombinaí těhto namáhání vzniká i ohybové kmitání. Akustiké vlnění se šíří od zdroje zvuku ryhlostí šíření zvuku skrz dané prostředí ve vlnoploháh (viz obr..). Vlnoploha je harakteristiká tím, že ve všeh jejih bodeh je v daném čase stejný akustiký stav. Vzdálenost mezi vlnoplohami je vlnová délka λ. Kolmie na vlnoplohu je tzv. akustiký paprsek. Mezi pevnými látkami a plyny (resp. kapalinami) může doházet k přenosu kmitů. Každý hmotný element může být tzv. osilátorem, který je považován za akustiký osilátor. K nejjednodušším osilátorům patří pružina, struna, ladička apod..6. Lineární osilátor Nejjednodušším typem osilátoru je lineární osilátor (viz obr..). Jedná se o periodiký pohyb hmotného bodu, který probíhá po příme a je popsán difereniální rovnií: d y m + k y = 0, (.) d τ kde m je hmotnost kmitajíího hmotného bodu, y je výhylka, τ je čas a k je tuhost pružiny. Řešením rovnie (.) je rovnie volnýh netlumenýh kmitů hmotného bodu: y = y 0 sin( ω τ + ϕ ), (.) kde y 0 je amplituda výhylky kmitání, ω je vlastní kruhová frekvene a ϕ je fázový úhel. Vlastní kruhová frekvene je dána rovnií: k ω =. (.3) m k m y 0 y 0 Obr..: Lineární osilátor Časový průběh harmonikého netlumeného kmitání je znázorněn na obr..3. Z tohoto obrázku je zřejmé, že hmotný bod kmitá s amplitudou kmitání y 0 s periodou kmitání T.

4 Perioda kmitání je přitom taková doba, za kterou se hmotný bod dostane z rovnovážné polohy přes obě krajní polohy do původního stavu. Obr..3: Časový průběh harmonikého netlumeného kmitání.6. Kmitočet Kmitočet (resp. frekvene kmitání) f určuje počet kmitů za sekundu, které vykoná kmitajíí hmotný bod. Mezi frekvení kmitání a dobou kmitu T (resp. úhlovým kmitočtem ω) platí vztah: f ω = = T π. (.4) Kmitočet je roven převráené hodnotě periody kmitání..6.3 Celková energie kmitajíího bodu Při netlumeném harmonikém kmitání hmotného bodu platí zákon zahování energie, kdy elková energie E, která je dána součtem kinetiké energie E k a poteniální energie E p, je v průběhu kmitání neustále konstantní: E = E p + Ek = konst. (.5) Kinetiká energie kmitajíího hmotného bodu závisí na ryhlosti kmitání v hmotného bodu, která se stanoví derivaí výhylky kmitání dle rovnie (.): dy v = = y 0 ω os( ω τ + ϕ ) = v0 os( ω τ + ϕ ). (.6) dτ kde v 0 je amplituda ryhlosti kmitání. Kinetikou energii E k a poteniální energii E p (s využitím rovni (.) a (.3)) hmotného bodu lze vyjádřit z jejih základníh defini pomoí následujííh vztahů: E k = m v = m y0 ω os ( ω τ + ϕ ). (.7) E p = k y = m y0 ω sin ( ω τ + ϕ ). (.8) Po dosazení rovni (.7) a (.8) do rovnie (.5) a následnýh úpraváh se získá elková energie kmitajíího bodu:

5 Z výše uvedené rovnie je zřejmé, že elková energie při netlumeném harmonikém kmitání hmotného bodu zůstává stále konstantní. E = m y0 ω. (.9).6.4 Podélné vlnění v bodové řadě Prostorové vlnění je takový druh vlnění, které se šíří v trojrozměrném prostoru. Nejjednodušším typem vlnění je vlnění ve směru jedné souřadné osy. V tomto případě se jedná o podélné vlnění v bodové řadě. Na obr..4 je shématiky znázorněna bodová řada, ve které má nastat šíření podélného vlnění. Jednotlivé hmotné body daného prostředí se vzájemně ovlivňují mezimolekulárními silami, které jsou na obr..4 znázorněny ve formě pružinek. V této počáteční fázi před šířením rozruhu jsou tyto pružinky stejně stlačeny. Obr..4: Bodová řada před šířením akustikého vlnění Dojde-li k vyhýlení např. prvního bodu dané bodové řady, dojde k šíření akustiké vlny (viz obr..5.). Od prvního bodu se dále přenáší rozruh k dalším bodům konečnou ryhlostí šíření zvuku v daném prostředí. Na obr..5 je zřejmá poloha jednotlivýh bodů v konkrétním čase τ. Dále je zřejmé, že při šíření akustiké vlny dohází ke změnám vzdáleností mezi jednotlivými body. Může doházet ke zmenšení vzdálenosti dvou sousedníh bodů (tzn. pružiny jsou stlačeny) nebo naopak ke zvětšení vzdálenosti mezi dvěma sousedními body (tzn. pružiny jsou zředěny). Podobným způsobem lze zakreslit i kmitání molekul při příčném vlnění, při kterém je rovina pohybu molekul kolmá ke směru šíření akustikého signálu. τ = 0 T/ τ τ = T/4 τ = T/ x τ = 3T/4 Obr..5: Vývoj akustikého vlnění v bodové řadě V tehniké akustie se výhylka hmotného bodu, kterým je přenášen akustiký signál, je značena písmenem u. Její časová závislost je dána rovnií: u = u 0 sin( ω τ + ϕ ), (.0)

6 kde u 0 je amplituda akustiké výhylky. Budeme-li se zajímat o velikost akustiké výhylky ve vzdálenosti x od počátku při šíření rozruhu konstantní ryhlostí v homogenním prostředí, pak tento děj v daném místě x je opožděn o čas τ potřebný k uražení této dráhy: x τ =. (.) Potom akustiká výhylka kmitajíího bodu je dána vztahem: x u = u0 sin ω τ. (.) Záporné znaménko v rovnii. platí pro šíření vlny v kladném smyslu osy x. Podobně kladné znaménko ve výše uvedené rovnii platí pro šíření zvuku v záporném smyslu osy x..6.5 Vlnová délka Vlnová délka λ je určena vzdáleností mezi dvěma nejbližšími body bodové řady se stejným akustikým stavem v daném okamžiku. Resp. je to vzdálenost, kterou urazí akustiká vlna v průběhu jednoho kmitu T. Potom pro vlnovou délku platí vztah: λ = = T. (.3) f.6.6 Akustiká ryhlost Akustiká ryhlost v je taková ryhlost, se kterou kmitají jednotlivé částie prostředí, kterým se šíří zvuková vlna. První derivaí akustiké výhylky podle rovnie (.) je definována akustiká ryhlost: x x v = ω u0 os ω τ = v0 os ω τ, (.4) kde v 0 je amplituda akustiké ryhlosti. Pozor! Je třeba si uvědomit, že akustiká ryhlost v a ryhlost šíření zvuku jsou dvě zela odlišné veličiny. p s p b p Obr..6: Časový průběh elkového statikého tlaku p ve vzduhu τ

7 .6.7 Akustiký tlak Při šíření zvuku v bodové řadě (viz obr..5) jsou zřejmá místa se zředěním nebo zhuštěním části. Tomu odpovídají místa podtlaku a přetlaku. S tím souvisí změny elkového statikého tlaku vzduhu p s, který je dán součtem středního barometrikého tlaku p b a akustikého tlaku p (viz obr..6). Akustiký tlak p, který lidské uho vnímá již od hodnoty 0-5 Pa, je přitom zanedbatelný ve srovnání s barometrikým tlakem (p b 0 5 Pa). Průběh akustikého tlaku je analogiký s průběhem akustiké výhylky nebo akustiké ryhlosti. Pro harmoniký signál lze akustiký tlak vyjádřit rovnií: x p = p0 os ω τ, (.5) kde p 0 je amplituda akustikého tlaku. Z rovnie (.5) je zřejmé, že akustiký tlak závisí na kruhové frekveni ω, resp. kmitočtu f. Reálné zvuky v našem životním prostředí ale nejsou akustiké signály o jednom kmitočtu, ale skládají se z řady dílčíh signálů. Z tohoto důvodu je třeba u akustikýh veličin (jako je např. akustiký tlak, akustiká ryhlost nebo akustiký výkon) praovat s jejih frekvenčními spektry, která mohou být čárová (tzv. diskrétní) nebo spojitá..7 Ryhlost šíření zvuku V kapalináh a plyneh se může šířit pouze podélné vlnění, v pevnýh látkáh se může šířit též příčné vlnění. Všeobeně se zvuk nejryhleji šíří v pevnýh látkáh, nejpomaleji v plyneh. Pro srovnání jsou v tab.. uvedeny ryhlosti šíření podélného vlnění v některýh látkáh..7. Ryhlost šíření zvuku v kapalináh Ryhlost šíření podélného vlnění v kapalináh je dána vztahem: K =, (.6) ρ kde K je modul objemové pružnosti, ρ je hustota prostředí..7. Ryhlost šíření zvuku v plyneh Stanovení ryhlosti šíření zvuku v plyneh je složitější ve srovnání s šířením zvuku v kapalináh z důvodu dané stavové změny, která v plynu probíhá. Pro vlnění o kmitočteh f > 0 Hz jsou změny okamžitého akustikého tlaku velmi ryhlé a stavovou změnu lze považovat za adiabatikou. Potom pro ryhlost šíření zvuku v plyneh platí vztah: pb = κ, (.7) ρ kde κ je Poissonova konstanta. Speiálně pro vzduh v závislosti na teplotě t lze ryhlost šíření zvuku stanovit podle rovnie: t = 33,6 +, (.8) 73, kde t je teplota vzduhu ve C.

8 Látka L [m s - ] Vzduh 0 C 33 Vzduh 0 C 344 Dusík 0 C 334 Helium 0 C 97 Vodík 0 C 86 Voda 3 C 440 Petrolej 5 C 35 Aeton 0 C 90 Rtuť 0 C 45 Glyerin 0 C 93 Olovo 40 Bukové dřevo 3900 Hliník 4800 Oel 5750 Beton 300 Cihly 800 Sklo 570 Plexisklo 580 Tvrdá pryž 400 Měkká pryž 70 Tab..: Ryhlost šíření podélného vlnění v některýh látkáh.7.3 Ryhlost šíření zvuku v pevnýh látkáh Ryhlost šíření podélného vlnění v tenké tyči je dána vztahem: E L =, (.9) ρ kde E je Youngův modul pružnosti v tahu. Ryhlost šíření podélného vlnění v dese je určena rovnií: E L =, (.0) ρ µ ( ) kde µ je Poissonův poměr příčné kontrake, který se stanoví ze vztahu: E G µ =, (.) G kde G je modul pružnosti ve smyku. Ryhlost šíření příčného vlnění v pevnýh látkáh je dána vztahem: G T =. (.) ρ

9 V těleseh, u kterýh převládá jeden nebo dva rozměry oproti ostatním (např. v tyčíh nebo deskáh), vzniká kombinae podélného a příčného vlnění, tzv. ohybové vlnění. Toto vlnění je příčinou vyzařování zvuku. Pro ryhlost šíření ohybovýh vln v tyči platí vztah: B = π f 4E J, m (.3) kde J [kg m ] je moment setrvačnosti průřezu tyče, m [kg m - ] je hmotnost jednotkové délky tyče. Pro tyče obdélníkového průřezu lze rovnii (.3) upravit do tvaru: B =, 8 L h f, (.4) kde h je menší rozměr obdélníkového průřezu..8 Akustiký výkon Předpokládejme ve směru osy x šíření rovinné vlny, která dopadá na měřií plohu S (viz obr..7). Zvukové paprsky přitom s měřií plohou svírají úhel υ. Akustiký výkon je definován rovnií: de P =, (.5) dτ kde E je akustiká energie. Akustiký výkon je určen množstvím přenesené akustiké energie za jednotku času. Je-li akustiký výkon vztažen na jednotku plohy, zavádí se tzv. měrný akustiký výkon N [W/m ]: dp N =. (.6) ds osυ Pokud je ve všeh bodeh uvažované rovinné vlny stejný akustiký stav, lze rovnii (.6) zjednodušit do tvaru: P N =. (.7) S osυ υ S Obr..7: Šíření rovinné vlny na měřií plohu S Výkon je dán všeobeně součinem akustiké ryhlosti v a působíí síly F, která je úměrná součinu akustikého tlaku p a plohy S. Potom lze psát: P = F v = p S v. (.8) Pokud měřií ploha S je kolmá vzhledem ke zvukovým paprskům (osυ = ), pak lze na základě rovni (.7) a (.8) vyjádřit měrný akustiký výkon jako:

10 N = p v. (.9).9 Intenzita zvuku Intenzita zvuku závisí na měrném akustikém výkonu N a je dána rovnií: T I = Ndτ, (.30) T kde T je doba integrae, která je u harmonikýh signálů rovna době jedné periody. Řešení rovnie (.30) pro rovinnou vlnu je vztah pro intenzitu zvuku: p0 I = ρ ω u0 = = p ef v ef, (.3) ρ kde p ef a v ef jsou efektivní hodnoty tlaku a akustiké ryhlosti, pro které platí rovnie: 0 p 0 p ef =, (.3) v v 0 ef =. (.33) V tehniké akustie lze běžnými přístroji spolehlivě měřit akustiký tlak, ale ne akustikou ryhlost. U rovinné vlny se využívá té fyzikální skutečnosti, že poměr mezi akustikým tlakem a akustikou ryhlostí je konstantní a je roven poměru: p Z = = ρ = konst., (.34) v kde Z [N s/m 3 ]je tzv. měrný vlnový odpor prostředí, v němž se šíří akustiká vlna. Dosazením rovnie (.34) do rovnie (.3) se získá vztah pro intenzitu zvuku u rovinné vlny: pef I =. (.35) ρ Při šíření kulové vlny není akustiky tlak ve fázi s akustikou ryhlostí. Potom pro intenzitu zvuku kulové vlny platí rovnie: I = p ef vef os ϕ, (.36) kde ϕ je fázový úhel mezi akustikým tlakem a akustikou ryhlostí..0 Interferene akustikýh vln Šíří-li se bodovou řadou dvě nebo víe vlnění, výsledné vlnění se skládá metodou superpozie. Při šíření vlnění ve víe směreh je nutno tato vlnění skládat vektorově..0. Interferene vlnění o stejnýh frekveníh Předpokládejme dvě akustiká vlnění šíříí se v bodové řadě v kladném smyslu osy x o stejnýh kruhovýh frekveníh ω s příslušnými amplitudami akustiké výhylky (tzn. u 0 a u 0 ) a fázovými úhly (tzn. ϕ a ϕ ). Potom pro akustiké výhylky obou vlnění platí rovnie: x u = u0 sin ω τ + ϕ, (.37) x u = u0 sin ω τ + ϕ. (.38) Součtem předhozíh dvou rovni se získá amplituda výsledného vlnění:

11 x u = u0 sin ω τ + ϕ, (.39) kde u 0 je amplituda výsledného vlnění a ϕ je fázový úhel výsledného vlnění, pro které platí rovnie: u 0 = u0 + u0 u0 u0 os( ϕ ϕ ), (.40) u0 sin ϕ + u0 sin ϕ tg ϕ =. u0 os ϕ + u0 os ϕ (.4) Z rovnie (.39) je zřejmé, že výsledné vlnění je opět harmoniké vlnění šíříí se v kladném smyslu osy x se stejnou kruhovou frekvení ω jako obě dílčí akustiká vlnění. Má ale obeně jinou amplitudu u 0 a jiný fázový posun ϕ. Dále je zřejmé, že velikost amplitudy tohoto vlnění závisí na rozdílu fázovýh úhlů obou vlnění v rovnii (.40). Maximální amplituda výsledného vlnění nastane v případě, když: ϕ ϕ = n π, (.4) kde n je libovolné elé číslo (n = 0,,, 3.). Podobně minimální amplituda výsledného vlnění je dosažena za podmínky: ϕ ϕ = ( n + ) π. (.43) Zvláštním případem tohoto vlnění může být takové vlnění, kdy dohází k vzájemnému rušení obou vlnění při jejih skládání. Takový děj nastane tehdy, jestliže amplitudy obou vlnění jsou stejné a fázový posun mezi těmito vlněními je roven π (viz rovnie (.40))..0. Úplné stojaté vlnění Úplné stojaté vlnění je takový druh vlnění, při kterém se šíří proti sobě dvě vlnění se stejnými kruhovými frekvenemi a se stejnými amplitudami. Při úplném stojatém vlnění se šíří proti sobě dvě vlnění o stejnýh kruhovýh frekveníh a amplitudáh. Úplné stojaté vlnění je potom popsáno rovniemi: x u = u0 sin ω τ, (.44) x u = u0 sin ω τ +. (.45)

12 u kmitna u 0 u 0 x λ uzel Obr..8: Úplné stojaté vlnění Sečtením rovni (.44) a (.45) se získá rovnie pro akustikou výhylku úplného stojatého vlnění: x u = u + u = u 0 os ω sin( ω τ ) = U sin( ω τ ), (.46) kde U je amplituda úplného stojatého vlnění (v daném místě x) určená rovnií: x U = u 0 os ω. (.47) Z rovnie (.46) je patrné, že vlnění je opět harmoniké s kruhovou frekvení ω a jednotlivé částie kmitají se stejnou fází, ale obeně s jinou amplitudou U, protože U = f(x). Potom amplituda U bude maximální v takovýh místeh x, ve kterýh bude platit: ω x ω x os = ±, resp. = n π, (.48) kde n je libovolné elé číslo (n = 0,,, 3.). Maximální amplitudy se nazývají kmitny (viz obr..8). Tato místa jsou od sebe vzdáleny ve vzdálenosteh: λ x = n = n. (.49) f Podobně místa minimálníh (v tomto případě nulovýh) amplitud výsledného vlnění, které se nazývají tzv. uzly, jsou dosaženy za podmínky: ω x ω x π os = 0, resp. = ( n + ). (.50) Pro vzdálenost mezi uzly platí: λ x = ( n + ). (.5) 4 Úplné stojaté vlnění se v praxi vyskytuje při odrazu akustikého vlnění od překážky, jejíž odrazová ploha je akustiky tvrdá. V tomto případě se od této plohy odrazí veškerá dopadajíí akustiká energie. Běžně ale dohází k určitému pohlení akustiké energie danou překážkou. V těhto případeh vzniká při odrazu od dané překážky částečné stojaté vlnění.

13 .0.3 Částečné stojaté vlnění Úplné stojaté vlnění je takový druh vlnění, při kterém se šíří proti sobě dvě vlnění se stejnými kruhovými frekvenemi a s různými amplitudami. Při částečném stojatém vlnění se šíří proti sobě dvě vlnění o stejnýh kruhovýh frekveníh a různýh amplitudáh. částečné stojaté vlnění u úplné stojaté vlnění u 0 u 0 u 0 - u 0 u 0 + u 0 x postupné vlnění Obr..9: Částečné stojaté vlnění Částečné stojaté vlnění je potom popsáno rovniemi: x u = u0 sin ω τ, (.5) x u = u0 sin ω τ +. (.53) Sečtením rovni (.5) a (.53) se získá rovnie pro akustikou výhylku úplného stojatého vlnění: u = u + u x x = u0 os ω sin( ω τ ) + ( u0 u0 ) sin ω τ. (.54) Z rovnie (.54) je zřejmé, že částečné stojaté vlnění se skládá ze dvou složek. První složka harakterizuje úplné stojaté vlnění s amplitudou u 0 os(ω x/), druhý člen harakterizuje postupné vlnění s amplitudou (u 0 - u 0 ).. Výsledná intenzita zvuku při interfereni dvou vlnění Předpokládejme dva zdroje zvuku (viz obr..0), ze kterýh se šíří akustiké vlnění směrem k posluhači, v jehož místě je třeba stanovit výslednou intenzitu akustikého vlnění. V místě posluhače se v důsledku zdrojů zvuku vyskytují dva časově proměnlivé akustiké tlaky p (τ) a p (τ), jejihž součtem je určen výsledný akustiký tlak: p = p0 sin( ω τ + ϕ ) + p0 sin( ω τ + ϕ ). (.55)

14 Potom lze intenzitu zvuku vyjádřit vztahem: T p I = dτ = T ρ = 0 p0 + p ρ 0 p0 + ρ p 0 T T 0 sin. (.56) ( ω τ + ϕ ) dτ sin( ω τ + ϕ ) dτ p ( τ ) p ( τ ) Obr..0: Šíření vlnění ze dvou zdrojů zvuku Rovnie (.56) má dvě různá řešení v závislosti na velikosti kruhovýh frekvení jednotlivýh zdrojů zvuku. V případě rozdílnýh velikostí kruhovýh frekvení obou zvukovýh zdrojů (tzn. ω ω ), integrál v rovnii (.56) je roven nule a intenzita výsledného vlnění je dána vztahem: p0 + p0 I = = I + I. (.57) ρ Výsledná intenzita zvuku v případě rozdílnýh kruhovýh frekvení zdrojů zvuku je tedy rovna součtu součtu intenzit od jednotlivýh zdrojů zvuku. Pokud jsou kruhové frekvene obou zvukovýh zdrojů stejné (tzn. ω = ω ), integrál v rovnii (.56) je nenulový a intenzita výsledného vlnění je dána vztahem: p ef pef I = I + I + os( ϕ ϕ ). (.58) ρ. Hustota akustiké energie Hustota akustiké energie w [J/m 3 ] je energie obsažená v objemové jednote o elementárníh rozměreh dx, dy a dz. Je definována rovnií: de w =. (.59) dv Hustota akustiké energie je definována akustikou energií obsaženou v objemové jednote prostředí. Po dosazení rovnie (.9) do rovnie (.59) lze hustotu akustiké energie vyjádřit rovnií:

15 w = ρ ω u0. (.60) Porovná-li se výše uvedená rovnie s rovnií (.3) pro výpočet intenzity zvuku, lze potom psát: I = w. (.6).3 Testové otázky ke kapitole. Definujte, o je to zvuk. Jaké jsou druhy zvuku a jejih příslušná frekvenční pásma?. Definujte pojem hluk. Vyjmenujte (včetně příkladů) metody eliminae hluku. 3. Nakreslete prinip šíření zvuku ze zdroje. Definujte pojmy vlnová délka, vlnoploha, kmitočet. Napište základní vztah pro vlnovou délku včetně významu a jednotek jednotlivýh veličin. 4. Definujte pojmy akustiký tlak a akustiká ryhlost. Napište rovnie pro jejih výpočet včetně významu a jednotek jednotlivýh veličin. Vysvětlete pojmy ryhlost šíření zvuku a akustiká ryhlost jsou to tytéž veličiny? Pokud ne, rozlište tyto veličiny. 5. Ryhlost šíření zvuku v pevnýh látkáh, kapalináh a v plyneh. Jaké vlnění se vyskytuje v těhto médiíh. V kterýh látkáh se obeně šíří zvuk nejryhleji, resp. nejpomaleji. Uveďte základní vztahy včetně významu jednotlivýh veličin pro ryhlost šíření zvuku pro výše uvedená média. 6. Definujte pojmy akustiký výkon, měrný akustiký výkon a intenzita zvuku. Uveďte jejih definiční rovnie včetně významu jednotlivýh veličin. 7. Definujte pojmy úplné stojaté vlnění a částečné stojaté vlnění. Stanovte akustikou výhylku pro obě tyto vlnění. Zakreslete průběhy těhto vlnění. Co jsou to kmitny a uzly? Ze kterýh dvou složek se skládá částečné stojaté vlnění? 8. Definujte pojem hustota akustiké energie. Napište její základní vztah včetně významu a jednotek příslušnýh veličin. Jaký je vztah mezi intenzitou zvuku a hustotou akustiké energie? Uveďte ho.

Mechanické kmitání. Def: Hertz je frekvence periodického jevu, jehož 1 perioda trvá 1 sekundu. Y m

Mechanické kmitání. Def: Hertz je frekvence periodického jevu, jehož 1 perioda trvá 1 sekundu. Y m Mehaniké kmitání Periodiký pohyb - harakterizován pravidelným opakováním pohybového stavu tělesa ( kyvadlo, těleso na pružině, píst motoru, struna na kytaře, nohy běžíího člověka ) - nejkratší doba, za

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Vlnění Vhodíme-li na klidnou vodní hladinu kámen, hladina se jeho dopadem rozkmitá a z místa rozruchu se začnou

Více

Mechanické kmitání a vlnění

Mechanické kmitání a vlnění Mechanické kmitání a vlnění Pohyb tělesa, který se v určitém časovém intervalu pravidelně opakuje periodický pohyb S kmitavým pohybem se setkáváme např.: Zařízení, které volně kmitá, nazýváme mechanický

Více

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí)

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) Vlnění vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím přenos energie bez přenosu látky Vázané oscilátory druhy vlnění: Druhy vlnění podélné a příčné 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) b. elektromagnetické

Více

Izolaní materiály. Šastník Stanislav. 2. týden

Izolaní materiály. Šastník Stanislav. 2. týden Izolaní materiály 2. týden Šastník Stanislav Vysoké uení technické v Brn, Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílc, Veveí 95, 602 00 Brno, Tel: +420 5 4114 7507, Fax +420 5 4114 7502,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. Ing. Bohumil Koktavý,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA 2 OBSAH 1 Úvod...5

Více

Jednotlivé body pouze kmitají kolem rovnovážných poloh. Tato poloha zůstává stálá.

Jednotlivé body pouze kmitají kolem rovnovážných poloh. Tato poloha zůstává stálá. MECHANICKÉ VLNĚNÍ Dosud jsme při studiu uvažovali pouze harmonický pohyb izolované částice (hmotného bodu nebo tělesa), která konala kmitavý pohyb kolem rovnovážné polohy Jestliže takový objekt bude součástí

Více

Interference vlnění

Interference vlnění 8 Interference vlnění Umět vysvětlit princip interference Umět vysvětlit pojmy interferenčního maxima a minima 3 Umět vysvětlit vznik stojatého vlnění 4 Znát podobnosti a rozdíly mezi postupnýma stojatým

Více

1.8. Mechanické vlnění

1.8. Mechanické vlnění 1.8. Mechanické vlnění 1. Umět vysvětlit princip vlnivého pohybu.. Umět srovnat a zároveň vysvětlit rozdíl mezi periodickým kmitavým pohybem jednoho bodu s periodickým vlnivým pohybem bodové řady. 3. Znát

Více

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku Zvuk 1. základní kmitání - vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin - podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění elastického

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

2. Vlnění. π T. t T. x λ. Machův vlnostroj

2. Vlnění. π T. t T. x λ. Machův vlnostroj 2. Vlnění 2.1 Vlnění zvláštní případ pohybu prostředí Vlnění je pohyb v soustavě velkého počtu částic navzájem vázaných, kdy částice kmitají kolem svých rovnovážných poloh. Druhy vlnění: vlnění příčné

Více

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0 Kmity základní popis kmitání je periodický pohyb, při kterém těleso pravidelně prochází rovnovážnou polohou mechanický oscilátor zařízení vykonávající kmity Základní veličiny Perioda T [s], frekvence f=1/t

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

Přednáší Kontakt: Ing. Michal WEISZ,Ph. Ph.D. Experimentáln. michal.weisz. weisz@vsb.cz. E-mail:

Přednáší Kontakt: Ing. Michal WEISZ,Ph. Ph.D. Experimentáln. michal.weisz. weisz@vsb.cz. E-mail: AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Přednáší a cvičí: Kontakt: Ing. Michal WEISZ,Ph Ph.D. CPiT pracoviště 9332 Experimentáln lní hluková a klimatizační laboratoř. Druhé poschodí na nové menze kl.: 597 324 303 E-mail: michal.weisz

Více

DUM č. 14 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia

DUM č. 14 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia projekt GML Brno Docens DUM č. 14 v sadě 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia Autor: Vojtěch Beneš Datum: 04.05.2014 Ročník: 1. ročník Anotace DUMu: Mechanické vlnění, zvuk Materiály

Více

Fyzikální podstata zvuku

Fyzikální podstata zvuku Fyzikální podstata zvuku 1. základní kmitání vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění

Více

4. Akustika. 4.1 Úvod. 4.2 Rychlost zvuku

4. Akustika. 4.1 Úvod. 4.2 Rychlost zvuku 4. Akustika 4.1 Úvod Fyzikálními ději, které probíhají při vzniku, šíření či vnímání zvuku, se zabývá akustika. Lidské ucho je schopné vnímat zvuky o frekvenčním rozsahu 16 Hz až 16 khz. Mechanické vlnění

Více

Kmitání mechanického oscilátoru Mechanické vlnění Zvukové vlnění

Kmitání mechanického oscilátoru Mechanické vlnění Zvukové vlnění Mechanické kmitání a vlnění Kmitání mechanického oscilátoru Mechanické vlnění Zvukové vlnění Kmitání mechanického oscilátoru Kmitavý pohyb Mechanický oscilátor = zařízení, které kmitá bez vnějšího působení

Více

Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky )

Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky ) Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.6.18 Autor Stanislav Mokrý Vytvořeno 8.12.2013 Předmět, ročník Fyzika, 2. ročník Tematický celek Fyzika 2. - Mechanické kmitání a vlnění Téma Zvuk a

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. x m. Ne čas!

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. x m. Ne čas! MECHANICKÉ VLNĚNÍ I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í uveďte rozdíly mezi mechanickým a elektromagnetickým vlněním zdroj mechanického vlnění musí. a to musí být přenášeno vhodným prostředím,

Více

Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední

Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední a ta jej zase předá svému sousedovi. Částice si tedy

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí,

Více

Akustické vlnění

Akustické vlnění 1.8.3. Akustické vlnění 1. Umět vysvětlit princip vzniku akustického vlnění.. Znát základní rozdělení akustického vlnění podle frekvencí. 3. Znát charakteristické veličiny akustického vlnění a jejich jednotky:

Více

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie ZVUKOVÉ JEVY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Odraz zvuku Vznik ozvěny Dozvuk Několikanásobný odraz Ohyb zvuku Zvuk se dostává za překážky Překážka srovnatelná s vlnovou délkou Pružnost Působení

Více

B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ

B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ I. MECHANICKÉ KMITÁNÍ 8.1 Kmitavý pohyb a) mechanické kmitání (kmitavý pohyb) pohyb, při kterém kmitající těleso zůstává stále v okolí určitého bodu tzv. rovnovážné polohy

Více

Rovinná harmonická elektromagnetická vlna

Rovinná harmonická elektromagnetická vlna Rovinná harmonická elektromagnetická vlna ---- 1. příklad -------------------------------- 2 GHz prochází prostředím s parametry: r 5, r 1, 0.005 S / m. Amplituda intenzity magnetického pole je H m 0.25

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice HLUK A VIBRACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Akustická měření - měření rychlosti zvuku

Akustická měření - měření rychlosti zvuku Akustická měření - měření rychlosti zvuku Úkol : 1. Pomocí přizpůsobené Kundtovy trubice určete platnost vztahu λ = v / f. 2. Určete rychlost zvuku ve vzduchu pomocí Kundtovy a Quinckeho trubice. Pomůcky

Více

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 Obsah 1 Kmitavý pohyb 1 Kinematika kmitavého pohybu 3 Skládání kmitů 6 4 Dynamika kmitavého pohybu 7 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 6 Nucené kmity. Rezonance 10 1 Kmitavý pohyb Typy pohybů

Více

Hlavní body. Úvod do vlnění. Harmonické vlny. Energie a intenzita vlnění. Popis, periodicita v čase a prostoru Huygensův princip, odraz a lom vlnění

Hlavní body. Úvod do vlnění. Harmonické vlny. Energie a intenzita vlnění. Popis, periodicita v čase a prostoru Huygensův princip, odraz a lom vlnění Vlnění Úvod do vlnění Hlavní bod Harmoniké vln Popis, periodiia v čase a prosoru Hugensův prinip, odraz a lom vlnění Energie a inenzia vlnění Inerferene vln, Dopplerův jev Vln přenos kmiů prosorem Prosředím

Více

6. Viskoelasticita materiálů

6. Viskoelasticita materiálů 6. Viskoelasticita materiálů Viskoelasticita materiálů souvisí se schopností materiálů tlumit mechanické vibrace. Uvažujme harmonické dynamické namáhání (tzn. střídavě v tahu a tlaku) materiálu v oblasti

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO A PRÁCE

VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO A PRÁCE VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO A PRÁCE 1. Vnitřní energie (U) Vnitřní energie je energie uložená v těleseh. Je těžké určit absolutní hodnotu. Pro většinu dějů to není nezbytné, protože ji nejsme shopni uvolnit

Více

7 Lineární elasticita

7 Lineární elasticita 7 Lineární elasticita Elasticita je schopnost materiálu pružně se deformovat. Deformace ideálně elastických látek je okamžitá (časově nezávislá) a dokonale vratná. Působí-li na infinitezimální objemový

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

(test version, not revised) 9. prosince 2009

(test version, not revised) 9. prosince 2009 Mechanické kmitání (test version, not revised) Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 9. prosince 2009 Obsah Kmitavý pohyb Kinematika kmitavého pohybu Skládání kmitů Dynamika kmitavého pohybu Přeměny energie

Více

Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením.

Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením. Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením. Na čem závisí účinnost vedení? účinnost vedení závisí na činiteli útlumu β a na činiteli odrazu

Více

Fyzika II, FMMI. 1. Elektrostatické pole

Fyzika II, FMMI. 1. Elektrostatické pole Fyzika II, FMMI 1. Elektrostatické pole 1.1 Jaká je velikost celkového náboje (kladného i záporného), který je obsažen v 5 kg železa? Předpokládejme, že by se tento náboj rovnoměrně rozmístil do dvou malých

Více

Charakteristiky optického záření

Charakteristiky optického záření Fyzika III - Optika Charakteristiky optického záření / 1 Charakteristiky optického záření 1. Spektrální charakteristika vychází se z rovinné harmonické vlny jako elementu elektromagnetického pole : primární

Více

Mechanické kmitání (oscilace)

Mechanické kmitání (oscilace) Mechanické kmitání (oscilace) pohyb, při kterém se těleso střídavě vychyluje v různých směrech od rovnovážné polohy př. kyvadlo Příklady kmitavých pohybů kyvadlo v pendlovkách struna hudebního nástroje

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

Příklady kmitavých pohybů. Mechanické kmitání (oscilace)

Příklady kmitavých pohybů. Mechanické kmitání (oscilace) Mechanické kmitání (oscilace) pohyb, při kterém se těleso střídavě vychyluje v různých směrech od rovnovážné polohy př. kyvadlo Příklady kmitavých pohybů kyvadlo v pendlovkách struna hudebního nástroje

Více

1. Úvod do pružnosti a pevnosti

1. Úvod do pružnosti a pevnosti 1. Úvod do pružnosti a pevnosti Mechanika je nejstarší vědní obor a její nedílnou součástí je nauka o pružnosti a pevnosti. Pružností nazýváme schopnost pevných těles získat po odstranění vnějších účinků

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

PŘÍLOHA. Příloha 6. NAŘÍZENÍ V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /..,

PŘÍLOHA. Příloha 6. NAŘÍZENÍ V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 3.5.2013 C(2013) 2458 final PŘÍLOHA Příloha 6 k NAŘÍZENÍ V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.., kterým se doplňuje směrnie Evropského parlamentu a Rady 2010/30/EU, pokud jde o

Více

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie PŘEDMĚT: FYZIKA ROČNÍK: SEXTA VÝSTUP UČIVO MEZIPŘEDM. VZTAHY, PRŮŘEZOVÁ TÉMATA, PROJEKTY, KURZY POZNÁMKY Zná 3 základní poznatky kinetické teorie látek a vysvětlí jejich praktický význam Vysvětlí pojmy

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření akustických projevů (hluk, akustický tlak, šíření v prostředí

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření akustických projevů (hluk, akustický tlak, šíření v prostředí Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření akustických projevů (hluk, akustický tlak, šíření v prostředí Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k principu

Více

SNIŽOVÁNÍ HLUKU A VIBRACÍ

SNIŽOVÁNÍ HLUKU A VIBRACÍ SNIŽOVÁNÍ HLUKU A VIBRACÍ Doc. Ing. Richard Nový, CSc. a Ing. Miroslav Kučera Praha 009 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OBSAH 1. Úvod 4 1.1 Hluk jako faktor životního

Více

Skládání různoběžných kmitů. Skládání kolmých kmitů. 1) harmonické kmity stejné frekvence :

Skládání různoběžných kmitů. Skládání kolmých kmitů. 1) harmonické kmity stejné frekvence : Skládání různoběžných kmitů Uvědomme si principiální bod tohoto problému : na jediný hmotný bod působí dvě nezávislé pružné síl ve dvou různých směrech. Jednotlivé mechanické pohb, které se budou skládat,

Více

Elektrický signál - základní elektrické veličiny

Elektrický signál - základní elektrické veličiny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Elektrický signál - základní elektrické veličiny PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Více

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ VLASTNÍ KMITÁNÍ MECHANICKÉHO OSCILÁTORU

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ VLASTNÍ KMITÁNÍ MECHANICKÉHO OSCILÁTORU Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 9. 6. 2013 Název zpracovaného celku: MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ VLASTNÍ KMITÁNÍ MECHANICKÉHO OSCILÁTORU Kmitavý pohyb Je periodický pohyb

Více

, p = c + jω nejsou zde uvedeny všechny vlastnosti viz lit.

, p = c + jω nejsou zde uvedeny všechny vlastnosti viz lit. Statiké a dynamiké harakteristiky Úvod : Základy Laplaeovy transformae dále LT: viz lit. hlavní užití: - převádí difereniální rovnie na algebraiké (nehomogenní s konstantními koefiienty - usnadňuje řešení

Více

VLNOVÁ OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Optika - 3. ročník

VLNOVÁ OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Optika - 3. ročník VLNOVÁ OPTIKA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Optika - 3. ročník Vlnová optika Světlo lze chápat také jako elektromagnetické vlnění. Průkopníkem této teorie byl Christian Huyghens. Některé jevy se dají

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

1 Rozdělení mechaniky a její náplň

1 Rozdělení mechaniky a její náplň 1 Rozdělení mechaniky a její náplň Mechanika je nauka o rovnováze a pohybu hmotných útvarů pohybujících se rychlostí podstatně menší, než je rychlost světla (v c). Vlastnosti skutečných hmotných útvarů

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Vlnění a optika 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 mechanické kmitání a vlnění - základní druhy mechanického vlnění a jejich

Více

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2.

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2. Kapitola 2 Přímková a rovinná soustava sil 2.1 Přímková soustava sil Soustava sil ležící ve společném paprsku se nazývá přímková soustava sil [2]. Působiště všech sil m i lze posunout do společného bodu

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

kde a, b jsou konstanty závislé na střední frekvenci (viz tab. 5.1).

kde a, b jsou konstanty závislé na střední frekvenci (viz tab. 5.1). 5. Hluková kritéria Při hodnocení účinků hluku na člověka je třeba přihlížet na objektivní fyziologické reakce, produktivitu práce a subjektivní slovní reakce na podněty. Při měření účinků hluku na lidi

Více

Zvuk a hluk MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D.

Zvuk a hluk MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D. Zvuk a hluk MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D. Fyziologie slyšení Fyzikální podstata hluku Zvuk mechanické kmitání pružného prostředí Hz (Hertz): počet kmitů za sekundu Frekvenční rozsah slyšení u člověka: 16 Hz

Více

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Molekulová fyzika, termika 2. ročník, sexta 2 hodiny týdně Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Více

ÚLOHA 1 Ladi = 100 Hz = 340 m/s Úkoly: lnovou d él é ku k periodu T frekvenci f =? vlnovou délku =?

ÚLOHA 1 Ladi = 100 Hz = 340 m/s Úkoly: lnovou d él é ku k periodu T frekvenci f =? vlnovou délku =? ÚLOHA 1 Ladička má rekvenci 100 Hz. Kmitá ve vzduchu, kde je rychlost zvuku přibližně c 340 m/s. Úkoly: a) Jak lze u zvuku charakterizovat vlnovou délku λ? b) Jak lze u zvuku charakterizovat periodu T?

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z.

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Mechanické vlnění představte si závaží na pružině, které

Více

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Fyziologie slyšení Fyzikální podstata hluku Zvuk mechanické kmitání pružného prostředí Hz (Hertz): počet kmitů za sekundu Frekvenční rozsah slyšení u člověka: 16 Hz - 16 khz Infrazvuk:

Více

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku Zvukové jevy Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku 2. musí existovat látkové prostředí, kterým se zvuk šíří - ve vakuu se zvuk nešíří! 3.

Více

Taje lidského sluchu

Taje lidského sluchu Taje lidského sluchu Markéta Kubánková, ČVUT v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Sluch je jedním z pěti základních lidských smyslů. Zvuk je signál zprostředkovávající informace o okolním světě,

Více

Určení počátku šikmého pole řetězovky

Určení počátku šikmého pole řetězovky 2. Šikmé pole Určení počátku šikmého pole řetězovky d h A ϕ y A y x A x a Obr. 2.1. Souřadnie počátku šikmého pole Jestliže heme určit řetězovku, která je zavěšená v bodeh A a a je daná parametrem, je

Více

Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký. Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený

Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký. Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený Jan Olbrecht Jaký obraz vytvoří rovinné zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, stejně velký Jaký obraz vytvoří vypuklé zrcadlo? Zdánlivý, vzpřímený, zmenšený Jaký typ lomu nastane při průchodu světla z opticky

Více

I. část - úvod. Iva Petríková

I. část - úvod. Iva Petríková Kmitání mechanických soustav I. část - úvod Iva Petríková Katedra mechaniky, pružnosti a pevnosti Osah Úvod, základní pojmy Počet stupňů volnosti Příklady kmitavého pohyu Periodický pohy Harmonický pohy,

Více

Kmity a mechanické vlnění. neperiodický periodický

Kmity a mechanické vlnění. neperiodický periodický rozdělení časově proměnných pohybů (dějů): Mechanické kmitání neperiodický periodický ne(an)harmonický harmonický vlastní kmity nucené kmity - je pohyb HB (tělesa), při němž HB nepřekročí konečnou vzdálenost

Více

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin a plynů Kinematika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Kontinuum Pro vyšetřování

Více

MĚŘENÍ RYCHLOSTI SVĚTLA

MĚŘENÍ RYCHLOSTI SVĚTLA MĚŘENÍ RYCHLOSTI SVĚTL Měřií potřeby 1) Základní jednotka se zdrojem a detektorem světla 2) Měřií dráha s délkovou stupnií 3) Měřič frekvene (čítač) 4) Dvojité zradlo, dvě spojné čočky 5) Osiloskop, spojovaí

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ELEKTROMAGNETICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D18_Z_OPAK_E_Elektromagneticke_kmitani_a_ vlneni_t Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické

Více

Optika pro mikroskopii materiálů I

Optika pro mikroskopii materiálů I Optika pro mikroskopii materiálů I Jan.Machacek@vscht.cz Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha +42-0- 22044-4151 Osnova přednášky Základní pojmy optiky Odraz a lom světla Interference, ohyb a rozlišení optických

Více

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty Fyzikální praktikum IV. Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty - verze Úloha č. 9 Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty 1) Pomůky: Kundtova trubie, mikrofon se sondou, milivoltmetr, měřítko,

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Nauka o materiálu Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze kluzu R e, odpovídající

Více

PRŮŘEZOVÉ CHARAKTERISTIKY

PRŮŘEZOVÉ CHARAKTERISTIKY . cvičení PRŮŘEZOVÉ CHRKTERISTIKY Poznámka Pojem průřezu zavádíme u prutových konstrukčních prvků. Průřez je rovinný obrazec, který vznikne myšleným řezem vedeným kolmo k podélné ose nedeformovaného prutu,

Více

Testovací příklady MEC2

Testovací příklady MEC2 Testovací příklady MEC2 1. Určete, jak velká práce se vykoná při stlačení pružiny nárazníku železničního vagónu o w = 5 mm, když na její stlačení o w =15 mm 1 je zapotřebí síla F = 3 kn. 2. Jaké musí být

Více

MĚŘENÍ RYCHLOSTI ŠÍŘENÍ ZVUKU V PLYNECH

MĚŘENÍ RYCHLOSTI ŠÍŘENÍ ZVUKU V PLYNECH Úloha č. 6 MĚŘENÍ RYCHLOSTI ŠÍŘENÍ ZVUKU V PLYNECH ÚKOL MĚŘENÍ: 1. V zapojení dvou RC generátorů nalezněte na obrazovce osciloskopu Lissajousovy obrazce pro frekvence 1:1, 2:1, 3:1, 2:3 a 1:4 a zakreslete

Více

Jan Kaňka

Jan Kaňka Jan Kaňka 21. 3. 2017 CO NÁS ČEKÁ Představení společnosti Akustika v interiérech Šíření zvuku Prostorová akustika Stavební akustika Psychoakustika Projekty v praxi Akustická řešení kancelářských prostor

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory Karla Majera 370, 252 31 Všenory. Datum (období) vytvoření:

Více

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm.

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. 1. Podstata světla Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. Vznik elektromagnetických vln (záření): 1. při pohybu elektricky nabitých částic s nenulovým zrychlením

Více

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály FP 1 Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí Úkoly : 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály 2. Určete moduly pružnosti vzorků nepřímo pomocí měření rychlosti

Více

mechanická práce W Studentovo minimum GNB Mechanická práce a energie skalární veličina a) síla rovnoběžná s vektorem posunutí F s

mechanická práce W Studentovo minimum GNB Mechanická práce a energie skalární veličina a) síla rovnoběžná s vektorem posunutí F s 1 Mechanická práce mechanická práce W jednotka: [W] = J (joule) skalární veličina a) síla rovnoběžná s vektorem posunutí F s s dráha, kterou těleso urazilo 1 J = N m = kg m s -2 m = kg m 2 s -2 vyjádření

Více

Skalární a vektorový popis silového pole

Skalární a vektorový popis silového pole Skalární a vektorový popis silového pole Elektrické pole Elektrický náboj Q [Q] = C Vlastnost materiálových objektů Interakce (vzájemné silové působení) Interakci (vzájemné silové působení) mezi dvěma

Více

, kde J [mol.m -2.s -1 ] je difuzní tok, D [m 2.s -1 ] je celkový

, kde J [mol.m -2.s -1 ] je difuzní tok, D [m 2.s -1 ] je celkový FM / DIFUZE I. I. a II. FICKŮV ZÁKON Jméno: St. sk.: Datum: Autor vičení: Ing. Eva Novotná, Ph.D., 4enov@seznam.z Potřebné moudro : Cílem vičení je vytvořit reálný pohled na důležitost, mnohotvárnost a

Více

Ing. Jan Mareš, G r e i f a k u s t i k a s.r.o. Měření hluku tepelných čerpadel vzduch - voda

Ing. Jan Mareš, G r e i f a k u s t i k a s.r.o. Měření hluku tepelných čerpadel vzduch - voda Ing. Jan Mareš, G r e i f a k u s t i k a s.r.o. Měření hluku tepelných čerpadel vzduch - voda 1. Legislativa 2. Co je hladina akustického tlaku a výkonu 3. Hodnoty uváděné výrobci a jak s nimi pracovat

Více

Úvod Vibrace Hluk Zvuk

Úvod Vibrace Hluk Zvuk Úvod Vibrace a hluk jsou součástí životního a pracovního prostředí všech živých organismů. Z tohoto důvodu je nutné se systematicky a cílevědomě starat o ochranu a tvorbu životního prostředí. Vibrace Vibrací

Více

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru 3 Vlny 3.1 Úvod Vlnění můžeme pozorovat například na vodní hladině, hodíme-li do vody kámen. Mechanické vlnění je děj, při kterém se kmitání šíří látkovým prostředím. To znamená, že například zvuk, který

Více

Obsah. 1 Vznik a druhy vlnění. 2 Interference 3. 5 Akustika 9. 6 Dopplerův jev 12. přenosu energie

Obsah. 1 Vznik a druhy vlnění. 2 Interference 3. 5 Akustika 9. 6 Dopplerův jev 12. přenosu energie Obsah 1 Vznik a druhy vlnění 1 2 Interference 3 3 Odraz vlnění. Stojaté vlnění 5 4 Vlnění v izotropním prostředí 7 5 Akustika 9 6 Dopplerův jev 12 1 Vznik a druhy vlnění Mechanické vlnění vzniká v látkách

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 1 Mechanika 1.1 Pohyby přímočaré, pohyb rovnoměrný po kružnici 1.2 Newtonovy pohybové zákony, síly v přírodě, gravitace 1.3 Mechanická

Více

Základní úlohy a zkušební otázky předmětu Akustika oboru Aplikovaná fyzika

Základní úlohy a zkušební otázky předmětu Akustika oboru Aplikovaná fyzika Základní úlohy a zkušební otázky předmětu Akustika oboru Aplikovaná fyzika Úlohy pro 1. zápočtovou práci 1. Nakreslete časové rozvinutí elongace, rychlosti a zrychlení harmonického kmitavého pohybu během

Více

Signál v čase a jeho spektrum

Signál v čase a jeho spektrum Signál v čase a jeho spektrum Signály v časovém průběhu (tak jak je vidíme na osciloskopu) můžeme dělit na periodické a neperiodické. V obou případech je lze popsat spektrálně určit jaké kmitočty v sobě

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření akustických projevů (hluk, akustický tlak, šíření v prostředí Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Měření hlasitosti zvuku. Tematický celek: Zvuk. Úkol:

Měření hlasitosti zvuku. Tematický celek: Zvuk. Úkol: Název: Měření hlasitosti zvuku. Tematický celek: Zvuk. Úkol: 1. Zopakuj si, co je to zvuk a ultrazvuk, jaké jsou jednotky hlasitosti zvuku. 2. Jak funguje zvukový senzor. 3. Navrhni robota pro měření hlasitosti

Více

5.6. Člověk a jeho svět

5.6. Člověk a jeho svět 5.6. Člověk a jeho svět 5.6.1. Fyzika ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 Charakteristika vyučujícího předmětu FYZIKA I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Fyzika vychází z obsahu vzdělávacího

Více