Oblast parametrů syntetizovaných proudů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Oblast parametrů syntetizovaných proudů"

Transkript

1 Oblast parametrů syntetizovaných proudů Bc. Zuzana Broučková Vedoucí práce: prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc., Ing. Zdeněk Trávníček, CSc. Abstrakt Práce uvádí přehled parametrů, které jsou potřebné pro popis syntetizovaných proudů. Jsou diskutovány případy vybrané z dostupné literatury. Rovněž je ověřena spolehlivost několika známých kritérií existence těchto proudů. Většina kritérií má obdobný charakter a dává spolehlivé výsledky všechny vybrané případy je splňují. Jedno z posuzovaných kriterií bylo vyhodnoceno jako málo důvěryhodné. Dále bylo provedeno měření rychlosti proudění osově symetrického syntetizovaného proudu Pitotovou sondou a anemometrem se žhaveným drátkem. Výsledky měření velmi dobře vyhovují poznatkům z literatury. Navíc se ukázalo, jak snižování Reynoldsova čísla a přibližování pracovního bodu ke kritické hodnotě na hranici oblasti existence vede k postupnému zkracování dosahu proudu. Klíčová slova Syntetizovaný proud, kritérium existence. 1. Úvod Zařízení, které vytváří syntetizované proudy, se nazývá generátor syntetizovaných proudů a jeho jednoduché schéma je na Obr. 1. Syntetizovaný proud je proud, který vzniká periodickým pohybem membrány (nebo pístu apod.) v dutině, která je s okolím propojena vhodným otvorem [1]. Periodickým pohybem membrány dojde k střídavému nasávání a vytlačování tekutiny otvorem. Ačkoli přímo v otvoru je časově střední rychlost proudění nulová, ve větší vzdálenosti od otvoru se již vytváří proud s nenulovou složkou rychlosti. A takto vzniklý proud je nazýván syntetizovaný proud. Aby došlo k samotnému vytvoření vírů a k jejich následnému odtržení od výstupního otvoru a tvorbě proudu, je potřeba, aby proces generace a jím vytvořený proud splňoval určité podmínky. Tato práce se zabývá parametry, které jsou zapotřebí k popisu syntetizovaných proudů, a podmínkami existence těchto proudů (formation criterion).. Parametry úlohy.1 Délková měřítka Pro popis syntetizovaného proudu jsou zapotřebí dvě délková měřítka: rozměr výstupního otvoru a délka zdvihu (stroke lenght [1]). Pro osově symetrický proud je rozměr výstupního otvoru určen jednoduše pomocí jeho průměru D (viz Obr. 1). V ostatních případech nejčastěji pomocí hydraulického průměru otvoru D. ydraulický průměr dlouhé štěrbiny o šířce b je D = b. Délka zdvihu L označuje délku sloupce tekutiny, který je vytlačen z dutiny během vyfukovací periody: L = U T, (1)

2 x výstupní otvor dutina Obr. 1. Schéma generátoru syntetizovaného proudu. membrána kde T je doba jedné periody a U je časově střední rychlost syntetizovaného proudu určená z vyfukovací části jeho periody T E v ústí generátoru [1].. Rychlost proudění Okamžitou výchylku membrány při jejím periodickém pohybu lze popsat sinusovou funkcí: x = x sin( ωt), () kde x je amplituda pohybu (tj. imální výchylka membrány na její ose), ω = πf je úhlová rychlost, f = 1/T je frekvence a t je čas. Rychlost membrány je lze jednoduše získat derivací výchylky podle času, tedy: dx dt = u = x ω cos( ωt). (3) Použitím rovnice kontinuity a za předpokladu nestlačitelnosti tekutiny lze rychlost ve výstupním otvoru generátoru vyjádřit jako DD u = xω cos( ωt) = U cos( ωt), (4) D kde D D je průměr membrány. Posunutím času o jednu čtvrtinu periody získáme sinusový průběh rychlosti (t* = t+t/4): ( ω *) u = U sin t. (5)

3 Výše zmíněnou časově střední rychlost syntetizovaného proudu U lze tedy v případě ideálního sinusového průběhu vyjádřit pomocí rovnice (5): U T E T * = 1 1 U = u ( t) dt U sin( ωt *) dt T = T. (6) π Rychlost U je tedy určena na základě průběhu rychlosti u na ose proudu. Existují i jiné způsoby vyjádření. Např. rychlost může být získána integrací přes celou plochu průřezu výstupního otvoru generátoru A: U 1 = T T E 1 A ( t r) A u, A da dt. (7) Obdobný způsob používají např. Cater a Soria [], kteří při vyjádření U A vycházejí z určení hybnosti proudu: 1 T U 1 E 1 ( (, )) A = u t r da dt T A A (8) nebo olman a kol. [3], kteří používají rychlost U U A = (dle rovnice (7))..3 Objemový a hmotnostní tok, průtočná hybnost proudu Za předpokladu, že syntetizovaný proud má obdélníkový rychlostní profil, lze objemový tok osově symetrického proudu vyjádřit jako u stacionárního proudu: Q = πd 4 U. (9) Obdobně je vyjádřen hmotnostní tok πd Q 4 U m = ρ. (1) Průtočná hybnost osově symetrického stacionárního proudu je obecně dána + M = πρ u rdr. (11) Při určení hybnosti syntetizovaného proudu na výstupu z generátoru budeme předpokládat, že se na výsledné hybnosti podílí pouze tekutina během vyfukovací části periody T E (tento předpoklad je obdobný výpočtu rychlosti U v rovnici (6)): TE 1 M = ρ r u t r dr dt T D / π ( ( *, )) *. (1)

4 Dosazením rovnice (5) sinusového průběhu rychlosti (výše byl uveden předpoklad obdélníkového rychlostní profilu), tj. u ( t*, r) = U sin ( ωt *), můžeme získat vztah pro průtočnou hybnost osově symetrického syntetizovaného proudu: 1 1 M = ρ π r u t dr dt = ρ U ωt dt T TE / T D E π D ( ( *)) * sin ( *) * T 4. (13) Předpokládáme opět T E =T/. Integrace dává výsledek M U D π D π π = ρ = ρ U (14) 3. Bezrozměrná kritéria 3.1 Reynoldsovo číslo Existuje několik způsobů vyjádření Reynoldsova čísla. Nejobvyklejší (použito např. v [1]) je U D Re =. (15) ν Další možností je využití rychlosti U U A =, např. olman a kol. [3], Timchenko a kol. [4] UD Re = = Re ν (16) nebo Reynoldsovo číslo stanovené na základě imální rychlosti [5]: U D Re = ν, (17) které lze za předpokladu ideálního sinusového průběhu rychlosti vyjádřit jako Re = πre. Lze využít i délky zdvihu L, jako např. [6]: U L Re L =. (18) ν Převody mezi jednotlivými vztahy jsou následující: Re = Re = Re π = Re L L D. (19)

5 3. Strouhalovo číslo Jednou z možností, jak vyjádřit Strouhalovo číslo je (viz např. Glezer a Amitay [7], Trávníček a kol. [8], Tesař a Zhong [5]): fd St =. () U Za použití rovnice (1) lze vztah () dále upravit na: D D St = =. (1) πtu π L Strouhalovo číslo je tedy pouze kombinací dvou délkových měřítek uvedených v kapitole.1. Další autoři uvádějí i jiné definice, např. Cater a Soria [] používají fd D St CS = =. () U L olman a kol. [3] nebo Zhou [6] užívají vyjádření s úhlovou frekvencí: St ωd πfd πd = = =. (3) U U L Platí tedy: St CS St St = =. (4) π π L /D Obr.. Vizualizace proudu: a) krátký sloupec, b) dlouhý sloupec ( převzato z [8]).

6 Vliv Strouhalova čísla na vlastnosti syntetizovaného proudu lze ukázat na Obr. - převzato z [8]. Na něm jsou uvedeny dva příklady proudů: a) proud s velkým Strouhalovým číslem St =,1 dle rovnice () (L /D = 3,) (označeno jako krátký sloupec ), b) proud s malým Strouhalovým číslem St =, dle rovnice () (L /D =14,3) ( dlouhý sloupec ). Strouhalovo číslo je nepřímo úměrné délce zdvihu L, což lze na Obr. vidět. Proud označený jako krátký sloupec má velké Strouhalovo číslo, a proto má malou délku zdvihu. Na Obr. a) jsou zachyceny tři po sobě jdoucí víry - první dva jsou jasně vidět, nejasné kontury třetího již ukazují na rozpad struktury. Vzdálenost mezi nimi je právě rovna délce zdvihu L. Oproti tomuto případu má proud na Obr. b) menší Strouhalovo číslo, tudíž velkou délku zdvihu označeno proto jako tzv. dlouhý sloupec. Na Obr. b) je proto vidět pouze jeden vyfouknutý vír tekutiny, protože další se nachází až ve vzdálenosti L /D = 14,3, tj. mimo zviditelněnou oblast (anebo již došlo k jeho rozpadu - opět mimo oblast). 3.3 Stokesovo číslo Stokesovo číslo je obvykle definováno: S = StRe, (5) ovšem vzhledem k tomu, že existuje mnoho variant vyjádření Reynoldsova a Strouhalova čísla (viz kapitoly 3.1 a 3.), existuje i více možností, jak definovat Stokesovo číslo. Dvě nejobvyklejší jsou: fd U D S = StRe = = D πu ν f πν (6) nebo definice dle olmana a kol. [3], kterou používá např. Kordík a kol. [9], S πfd U D πf = St Re = = D. (7) U ν ν Vztah mezi oběma vyjádřeními je S S =. (8) π Z rovnic (19), (4) a (8) je vidět, že je velmi důležité sledovat, jaké vyjádření jednotliví autoři používají, protože volba definice může ovlivnit výsledek i řádově: St = St /9, Kriteria existence syntetizovaného proudu Kritérium existence syntetizovaného proudu zkoumalo několik autorů. Jejich výsledky jsou vyneseny do grafu na Obr. 3 v souřadnicích Re S. V grafu jsou rovněž vyznačeny čáry konstantních hodnot L /D ve zvolených logaritmických souřadnicích se zobrazují přehledně jako přímky. Jedno z prvních kritérií bylo navržené Smithem a Swiftem [1] pro dvourozměrný proud:

7 L b =, (9) π což v souřadnicích Re -S je Re = S ( = přibližně,36 S ). (3) 3 π olman a kol. [3] na základě numerických a experimentálních dat publikovali kritérium ve tvaru: Re =. (31),16 S Tuto stejnou závislost lze také vyjádřit ve formě: L = K, (3) D kde K =,5. Dle Milanovice a Zamana [11] je konstanta K =,5. Zhou, Tang a Zhong [6] provedli numerické simulace programem FLUENT a navrhli kritérium ve tvaru:,79 L S = 5,4, pro L /D < 4. (33) D Pro L /D > 4 je S = 8,5. Po přepočtení do souřadnic Re -S rovnice (33) vypadá následovně:,79 5, Re = S ( = přibližně 19,1 S,73 ). (34) π Toto kritérium představuje dolní hranici oblasti, kde je zaručena existence proudu. Následující rovnice představuje horní hranici oblasti dle [6], kde naopak syntetizovaný proud existovat nemůže:,6 7, Re = S ( = přibližně,54 S,39 ), pro L /D < 6. (35) π Pro L /D > 6 je S =,5. Timchenko a kol. [4] se zabývali oblastí nízkých hodnot Re a S. Na základě numerických simulací vyhodnotili kritérium Re 7,5, pro, S < 1, 8, (36),4 = S,35 5,4S Re =, pro 1,8 S 7,. (37)

8 1 Re L /D ,5.5,1 1 syntetizovaný proud 1 1 přechodová oblast (dle [6]) 1 1 bez syntetizovaného proudu,1 1, S 1, 1, 1, vzduch, D = 5 mm vzduch, D = 1 mm voda, D = 5 mm voda, D = 1 mm, ,5,5 5 5,64,64 64 f 64 [z],16, Dvourozměrný proud Osově symetrický proud a ostatní tvary průřezu Kritéria existence Gordon, Cater a Soria [1] olman et al. [3], min- * Milanovic a Zaman [11] Zhou, Tang a Zhong [6] Crittenden a Glezer [13] ** Trávníček et al. [8] Trávníček, Vít a Tesař [14] Kordík, Trávníček a Šafařík [9] Trávníček et al. [15] Cicca a Iuso [16] Trávníček, Tesař, Wang [17] Ingard a Labate [] Smith a Glezer [1] Timchenko et al. [18] Timchenko et al. [19] Smith a Sw ift [1] Lee, Goldstein [] Broučková, Kordík, Trávníček [1] Smith a Sw ift [1], rov. (3) olman et al. [3], rov. (31) Milanovic a Zaman [11] Zhou et al. [6], rov. (34) Zhou et al. [6], rov. (35) Timchenko et al. [4], rov. (36) Timchenko et al. [4], rov. (37) Obr. 3. Kritéria existence syntetizovaného proudu a vybrané případy z literatury.

9 5. Oblast zkoumaných parametrů Následující tabulky ukazují několik případů syntetizovaných proudů vybraných z literatury s přehledem jejich parametrů. Pracovní tekutinou byl buď vzduch (označeno vz ), nebo voda (označeno vo ). V tabulkách je rovněž uvedena metoda, kterou daní autoři použili, tj. exp. je přístup experimentální, num. představuje numerickou simulaci. Tabulka 1. Osově symetrický proud tekutina metoda D f U L /D Re St S Re St S mm z m/s [1] vo exp. 5,3 3, 6,11,5 1195,15 11, vo exp. 5,6 6, 14,5,5 47,51 11, vo exp. 1 1,5 74, 96,4 3,6 5896,4 15,8 vo exp. 5 7,1 71, 141,4 7,9 887,44 35,4 [3]* vz exp.,,5 3,587 1,4 6 5,791 6,4 vz exp. 54,1,7 141,48 8, 8 4,754 36,6 [11] vz exp. 19,1 1,5,,7 188,498 9,7 44 4,918 44,6 vz exp. 19,1 5,5 1, 64,31 13, ,61 6,9 vz exp. 19,1 5,7,7 844,444 19,4 18 4,38 88,8 [6] num ,16 3,3 6 1,47 14,7 [13]** min vz exp. 1, , vz exp. 4, , [8] vz exp. 8 3,9 3, 4,1 6,3 8,987 8,1 vz exp ,7 14,3 44, 9,8 88,17 43,7 [14] vz exp ,3 14,1 41,3 9,7 8568,7 44,1 [9] vz exp ,8 14,7 47, 9,7 94,199 43,3 [15] vz exp.,1 35 3,8 5,1 5,6 5,5 116,616 5, vz exp., ,4 1,5 46,6 5,3 919,9 43,8 vz exp.,1 95,1 1,1 8,6 4,1 57,97 41, vz exp.,1 9 1,5,8,6 3,5 41 4,1 4,1 vo exp. 3 15,1 1,3 177,4 6,5 353,396 9,1 [16] vo exp. 7 1,13, 3,3 19,14 4, 58,134 18,6 vo exp. 8 1,76,3 3,3,14 5, 4,176 6,6 vo exp. 9 3,4 3,3 34,14 6,8 68,4 39, [17] vz exp., num. 1,6 9 6,7 7, 458,45 14,4 9164,447 64, Tabulka. Dvourozměrný proud tekutina metoda b f U L /b Re St S Re St S mm z m/s [1] vz exp., ,9 1,4 766,,31 4,8 153,3 1,5 [18] vo num.,5 56,8 5, 8,,6 1,3 56,63 5,9 [19] vz num.,5 3 8,7 9,6 184,8,33,5 37,39 11, [1] vz exp ,7 8,7 5613,37 14,3 116,361 63,7 vz exp. 5 8, 41, 59,8 6,4 1581,77 8,5 []*** vz num. 53,4,4 4,6 161,395,5

10 Tabulka 3. Ostatní tvary průřezu tekutina metoda b f U L /b Re St S Re St S mm z m/s [1] vz exp.,54 6 5,8 9,7 36,36 3,6 88,351 16,8 Všechny uvedené případy jsou rovněž vyneseny v grafu na Obr. 3. Poznámka * V tabulce jsou uvedeny body s imálním a minimálním Stokesovým číslem, dvojice bodů v grafu ukazuje minimální Reynoldsovo číslo, kde při daném Stokesově čísle vznikl syntetizovaný proud, resp. imální Reynoldsovo číslo, kde při stejném Stokesově čísle proud ještě nevznikl. ** V tabulce jsou uvedeny pouze imální a minimální varianta, v grafu je potom ukázána oblast, ve které se autoři pohybovali. *** odnoty jsou pouze přibližné, z článku nelze zjistit potřebné údaje k přesnému přepočtu všech uváděných parametrů. Z grafu je vidět, že převážná většina ukázaných případů vyhovuje všem kritériím uvedeným v kapitole 4. Je ale také vidět, že existují i body ležící v oblasti, kde by podle kritéria (3) proud již neměl existovat. V tomto případě může být odlišnost způsobena tím, že dané kritérium bylo navrženo pouze pro dvourozměrný případ (všechny body, které leží pod ním, jsou případy osově symetrické, všechny uvedené dvourozměrné případy toto kritérium splňují). Také je zřejmé, že kritérium dle rovnic (34) a (35) (Zhou, Tang a Zhong [6]) je pravděpodobně příliš přísně nastavené. Na jeho malou důvěryhodnost ukazuje též skutečnost, že není potvrzeno žádným experimentem. Naopak v oblasti, kde by proud podle [6] již vůbec neměl existovat, provedené experimenty existenci proudu dokazují olman a kol. [3], Ingard a Labate []. Tomuto předpokladu nasvědčuje i numerickou simulací sestavené kritérium podle Timchenko a kol. [4], neboť leží podstatně níž než uvádí [6]. 6. Provedené experimenty 6. 1 Experimentální zařízení V rámci této práce byly provedeny experimenty s jednoduchým případem osově symetrického syntetizovaného proudu. Generátor proudu byl tvořen reproduktorem s membránou o průměru D D = 53 mm a válcovou dutinou o průměru 6 mm a výšce 3 mm, která byla uzavřena stěnou o tloušťce h = 1, mm. V desce byl kruhový výstupní otvor proudu o průměru D = 9 mm. Reproduktor byl napájen sinusovým signálem o zvolené frekvenci. Během měření byl udržován konstantní příkon reproduktoru (tj. konstantní zdánlivý příkon, tedy součin proudu a napětí). K měření byla použita Pitotova sonda o vnitřním průměru,8 mm napojená na elektronický manometr a anemometr se žhaveným drátkem s jednodrátkovou sondou. Anemometr pracoval v režimu konstantní teploty drátku (Constant temperature Anemometry, CTA). 6. Výsledky a diskuse Obrázek 4a) ukazuje průběhy časově střední rychlosti podél osy syntetizovaného proudu o frekvenci f = 3 z. Průběhy byly změřeny Pitotovou sondou pro tři příkony reproduktoru: P =,1 W,, W a, W. Jsou vyneseny v logaritmických souřadnicích. Na Obr. 4a) je vidět, že rychlost pro příkon P =, W nejprve roste, v oblasti x = (3 ) mm je přibližně konstantní a poté postupně klesá k nule. V klesající části lze průběh

11 1, 1, u (m/s) n = -1 W, W,1 W 1,, x (mm) 1 a) 1, u/u W, W,1 W,1 1 1 x/d 1 b) Obr. 4. Průběh rychlosti osově symetrického proudu podél jeho osy. aproximovat závislostí pro vyvinutý turbulentní proud u~u (x/d) n, kde koeficient n = -1 (viz např. Schlichting a Gersten [3]). Pro tento syntetizovaný proud byl vyhodnocen koeficient n = -,96. Průběhy rychlostí pro příkony P =,1 a, W mají poněkud odlišné chování. U obou průběhů rychlost za výstupem z generátoru nepatrně vzroste, udržuje se konstantní a poté začne pozvolna klesat. Ovšem v určité vzdálenosti od ústí generátoru se tento pozvolný pokles skokově změní na nulu. Daný jev je lépe vidět, jsou-li průběhy vyneseny v bezrozměrných souřadnicích, jak je ukázáno na Obr. 4b). Z obrázku je zřejmé, že proud s příkonem P =, W od x/d = 3 pozvolna klesá a jeho dosah je přibližně x/d = 3. Oproti tomu průběhy dalších dvou proudů jsou v klesající části strmější a oba vzhledem ke skokové změně rychlosti na nulu mají zřetelně menší dosah: proud s P =, W přibližně x/d = 1 a proud s P =,1 dokonce pouze x/d = 7. Pro všechny tři výše zmíněné případy byl změřen průběh rychlosti u (t) v ústí generátoru. Průběh byl změřen pomocí anemometru se žhaveným drátkem. Ze zjištěného průběhu u (t) byla vyhodnocena časově střední rychlost U (dle rovnice (6)). Na základě rychlosti U bylo vyhodnoceno Reynoldsovo, Strouhalovo a Stokesovo číslo (dle rovnic (15), (16), (1), (3), (6) a (7)):

12 Tabulka 4. Parametry experimentu P [W] U [m/s] L /D Re St S Re St S,1 1,1,49 584,7,65 19, ,4 6,45 86,83, 1,,59 78,7,54 19, ,5 5,3 86,83, 3,97 1,9 98,99,17 19, ,98 1,6 86,83 Tyto tři případy jsou vyneseny v grafech na Obr. 5a) v souřadnicích Re -St a na Obr. 5b) v souřadnicích Re -S a Re -L /D. Pro srovnání je v obou grafech vyneseno kritérium existence syntetizovaného proudu dle olmana a kol. (viz rovnice (31)). 1 Re 1 1,1 W, W W olman et al. [3], rov. (31) 1 St 1 a) 1 Re L /D ,1 W, W W olman et al. [3], rov. (31) 1,5,1 1 1 S 1 b) Obr. 5. Pracovní body provedeného experimentu v různých souřadnicích. Na Obr. 5a) je vidět, že snižováním příkonu reproduktoru, tedy snižováním rychlosti U dochází k tomu, že klesá Reynoldsovo číslo a současně se zvyšuje Strouhalovo číslo a pracovní body se přibližují ke hranici existence syntetizovaných proudů. Stejně tak je to zřetelné i z Obr. 5b), kde je také ukázáno, jak se snižováním Reynoldsova čísla (resp. rychlosti U ) klesá i bezrozměrná délka zdvihu proudu L /D (viz rovnice (1)). Zatímco bod s P =, W leží v dostatečné vzdálenosti od hranice oblasti existence, bod s P =, W leží v blízkosti hranice a bod s P =,1 W dokonce těsně za ní. Při srovnání

13 údajů zjištěných z Obr. 4 a 5 lze říci, že s přiblížením pracovního bodu směrem ke hranici existence klesá dosah proudu. Bod s P = W ležící v dostatečné vzdálenosti od hranice má největší dosah a jeho rychlost podél osy klesá postupně, oproti tomu bod s P =,1 W ležící těsně za hranicí má několikanásobně kratší dosah a navíc jeho rychlost přechází na nulovou hodnotu skokově. Tyto poznatky by mohly posloužit jako vodítko pro zpřesnění kritéria existence syntetizovaných proudů, tedy kritéria založeného na hledání takových kritických parametrů (např. Re), při kterých se dosah proudu blíží k nule. 7. Závěr Tato práce má dvě hlavní části. První část uvádí přehled rozměrových i bezrozměrových parametrů, které jsou rozhodující pro popis syntetizovaného proudu. Věnuje pozornost rozdílnosti v definicích různých autorů, které často komplikují porovnávání jednotlivých výsledků. Dále jsou zde ukázána různá známá kritéria existence syntetizovaných proudů a jejich vzájemné porovnání.. Zaměření je především na experimentální práce a osově symetrický případ. Přehled je doplněn též příklady dvourozměrných proudů a numerických simulací. Jak se ukázalo, většina známých kritérií má obdobný charakter. Naprostou výjimkou je ovšem kritérium které navrhuje Zhou a kol. [6] jelikož dává výrazně odlišné výsledky a není přitom potvrzeno žádným experimentem, je považováno za málo důvěryhodné.druhá část práce uvádí vlastní měření osově symetrického syntetizovaného proudu, které bylo provedeno Pitovou sondou a anemometrem se žhaveným drátkem, se zaměřením na chování syntetizovaného proudu v blízkosti hranice oblasti jeho existence. Výsledky měření velmi dobře vyhovují poznatkům z literatury. Navíc se ukázalo, jak snižování Reynoldsova čísla a přibližování pracovního bodu ke kritické hodnotě hranice oblasti existence syntetizovaných proudů vede k postupnému zkracování dosahu proudu. Tato práce vznikla při řešení projektů GA AV ČR (IAA7681) a GA ČR (11/9/1959). Seznam symbolů A plocha [m ] b šířka štěrbiny [m] CTA anemometr pracující v režimu konstantní teploty (Constant Temperature Anemometry) D průměr [m] D D průměr membrány [m] D hydraulický průměr [m] f frekvence [z] h tloušťka stěny [m] L délka zdvihu [m] M průtočná hybnost [kg m s - ] P příkon [W] Q objemový tok [m 3 s -1 ] Q m hmotnostní tok [kg s -1 ] r radiální souřadnice [m] t čas [s] T doba periody [s] u rychlost [m s -1 ] U rychlost [m s -1 ]

14 U časově střední rychlost syntetizovaného proudu určená z vyfukovací části jeho periody T E, dle rovnice (6) [m s -1 ] x výchylka membrány [m] x axiální souřadnice [m] ν kinematická viskozita [m s -1 ] ρ hustota [kg m -3 ] ω úhlová rychlost [s -1 ] Re Reynoldsovo číslo dle rovnice (15) [1] Re Reynoldsovo číslo dle rovnice (16) [1] St Strouhalovo číslo dle rovnice (1) [1] St Strouhalovo číslo dle rovnice (3) [1] S Stokesovo číslo dle rovnice (6) [1] S Stokesovo číslo dle rovnice (7) [1] Seznam použité literatury [1] B.L. Smith, A. Glezer, The Formation and Evolution of Synthetic jets. Physics of Fluids. 1998, vol. 1, no. 9, s [] J.E. Cater, J. Soria, The Evolution of Round Zero-Net-Mass-Flux Jets. J. Fluid Mech., vol. 47, s [3] R. olman, Y. Utturkar, R. Mittal, B.L. Smith, L. Cattafesta, Formation Criterion for Synthetic Jets. AIAA Journal. 5, vol. 43, no. 1, s [4] V. Timchenko, J. Reizes, E.L. de Vahl Davis, G. de Vahl Davis, A Criterion for the Formation of Micro Synthetic Jets. In: ASME International Mechanical Engineering Congress and Exposition, Anaheim, Nov , 4, s [5] V. Tesař, S. Zhong, Efficiency of Synthetic Jets Generation. Transactions of the Aeronautical and Astronautical Society of the Republic of China. 3, vol. 35, no. 1, s [6] J. Zhou,. Tang, S. Zhong, Vortex Roll-Up Criterion for Synthetic Jets. AIAA Journal. 9, vol. 47, issue: 5, s [7] A. Glezer, M. Amitay, Synthetic Jets, Annu. Rev. Fluid Mech., vol. 34, s [8] Z. Trávníček, T.Vít, P. de Boer, F. Maršík, Synthetic Jets - Design and Verification of an Actuator, In: Aktuální problémy mechaniky tekutin 4, Eds. Kozel K., Příhoda J., Ústav termomechaniky AV ČR, v. v. i., Praha, 5. února 4, s [9] J. Kordík, Z. Trávníček, P. Šafařík, Rychlostní profily syntetizovaných a kontinuálních proudů (Velocity Profiles of Synthetic and Continuous Jets). Proc. of Students Work in the Year 6/7. July 7, Eds.: Ježek J., Nožička J., Adamec J., Šafařík P., ČVUT v Praze, Praha, s [1] B.L. Smith, G. W. Swift, Synthetic Jets at Large Reynolds Number and Comparison to Continuous Jets. AIAA [11] I. M. Milanovic, K.B.M.Q. Zaman, Synthetic Jets in Crossflow, AIAA Journal. 5, vol. 43, s [1] M. Gordon, J. E. Cater, and J. Soria, Investigation of the Mean Passive Scalar Field in Zero-net-mass-flux Jets in Cross-flow Using Planar-Laser-Induced Fluorescence. Phys. Fluid. 4, vol. 16, no. 3, s [13] T. M. Crittenden, A. Glezer, A igh-speed, Compressible Synthetic Jet. Phys. Fluid. 4, vol. 18, no. 1, s [14] Z. Trávníček, T. Vít, V. Tesař, ybrid Synthetic Jet as the Non-Zero-Net-Mass-Flux Jet, Phys. Fluid. 6, vol. 18, no. 8, s

15 [15] Z. Trávníček, P. Dančová, J. Kordík, T. Vít, M. Pavelka, eat and Mass Transfer Caused by a Laminar Channel Flow Equipped with a Synthetic Jet Array. Trans. ASME, Journal of Thermal Science and Engineering Applications. 1, vol.,no. 4 (v tisku). [16] G. M. Di Cicca, G. Iuso, On the Near Field of an Axisymmetric Synthetic Jet, Fluid Dynamics Research. 7, vol. 39, s [17] Z. Trávníček, V. Tesař, A.-B. Wang, Enhancement of Synthetic Jets by Means of an Integrated Valve-less Pump, Part II. Numerical and Experimental Studies, Sensors and Actuators. 5, A 15, s [18] V.Timchenko, J.A.Reizes, E.Leonardi, F.Stella, Synthetic Jet Forced Convection eat Transfer Enhancement in Micro-channels, Proc. 13th International eat Transfer Conference ITC-13, Sydney, NSW Australia, Srpen 6, s [19] V. Timchenko, J.A. Reizes, E. Leonardi, An Evaluation of Synthetic Jets for eat Transfer Enhancement in Air Cooled Micro-Channels, Int. J. Numer. Methods eat Fluid Flow, 7, vol. 17, no. 3, s [] C.Y. Lee, D.B. Goldstein, Two-Dimensional Synthetic Jet Simulation. AIAA -46. [1] Z. Broučková, J. Kordík, Z. Trávníček, V. Tesař, P. Šafařík, K. Peszyński. Aktivní řízení anulárního proudu radiálním syntetizovaným proudem. In: Aktuální problémy mechaniky tekutin 1, Ústav termomechaniky AV ČR, v. v. i., , str [] U. Ingard, S. Labate, Acoustic Circulation Effects and the Nonlinear Impedance of Orifices, J. Acoust. Soc. Am., 195, vol., s [3]. Schlichting, K. Gersten, Boundary-Layer Theory. Berlin, Springer-Verlag,.

Měření rychlosti a frekvence vzduchu v syntetizovaném proudu

Měření rychlosti a frekvence vzduchu v syntetizovaném proudu Měření rychlosti a frekvence vzduchu v syntetizovaném proudu Erik Flídr Vedoucí práce: Prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc., Ing. Zdeněk Trávníček, CSc., Ing. Zuzana Broučková. Abstrakt Práce se zabývá vyhodnocením

Více

Aktivní řízení anulárního proudu radiálním syntetizovaným proudem

Aktivní řízení anulárního proudu radiálním syntetizovaným proudem Aktivní řízení anulárního proudu radiálním syntetizovaným proudem Zuzana Broučková Vedoucí práce: prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc., Ing. Zdeněk Trávníček, CSc. Abstrakt Tato práce se zabývá experimentálním

Více

Spektrální analýza kontinuálního a syntetizovaného proudu

Spektrální analýza kontinuálního a syntetizovaného proudu Spektrální analýza kontinuálního a syntetizovaného proudu Ing. Zuzana Broučková Vedoucí práce: Ing. Zdeněk rávníček, CSc., prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc. Abstrakt ato experimentální práce se zabývá charakterizací

Více

Hydromechanické procesy Obtékání těles

Hydromechanické procesy Obtékání těles Hydromechanické procesy Obtékání těles M. Jahoda Klasifikace těles 2 Typy externích toků dvourozměrné osově symetrické třírozměrné (s/bez osy symetrie) nebo: aerodynamické vs. neaerodynamické Odpor a vztlak

Více

Aktivní řízení proudového pole syntetizovaným proudem v případě příčně obtékaného kruhového válce

Aktivní řízení proudového pole syntetizovaným proudem v případě příčně obtékaného kruhového válce Aktivní řízení proudového pole syntetizovaným proudem v případě příčně obtékaného kruhového válce Erik Flídr 1,*, Zuzana Broučková,Pavel Šafařík, Zdeněk Trávníček 3 1, ČVT v Praze, Fakulta strojní, Ústav

Více

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami (Numerical Modelling of Flow of Two Immiscible Fluids Past a NACA 0012 profile) Ing. Tomáš

Více

2. Syntetizovaný paprsek

2. Syntetizovaný paprsek Colloquium FLUID DYNAMICS 007 Institute of hermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 4-6, 007 p.1 Vliv syntetizovaného paprsku na hodnotu celkového ztrátového součinitele v kompresorové lopatkové

Více

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky Konference ANSYS 011 CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky D. Lávička Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení,

Více

EXPERIMENTÁLNÍ VYŠETŘENÍ VLASTNOSTÍ SYNTETIZOVANÉHO PAPRSKU SVOČ FST 2013

EXPERIMENTÁLNÍ VYŠETŘENÍ VLASTNOSTÍ SYNTETIZOVANÉHO PAPRSKU SVOČ FST 2013 EXPERIMENTÁLNÍ VYŠETŘENÍ VLASTNOSTÍ SYNTETIZOVANÉHO PAPRSKU SVOČ FST 213 Robert Kalista, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 36 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tato práce se zabývá experimentálním

Více

Vizualizace obtékání rotujícího válce

Vizualizace obtékání rotujícího válce Vizualizace obtékání rotujícího válce Bc. Zuzana Broučková Vedoucí práce: Ing. Zdeněk Trávníček, CSc., prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc. Abstrakt Byla provedena vizualizace obtékání stojícího i rotujícího

Více

Time-Resolved PIV and LDA Measurements of Pulsating Flow

Time-Resolved PIV and LDA Measurements of Pulsating Flow Colloquium FLUID DYNAMICS 2007 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 2007 p.1 MĚŘENÍ PERIODICKÉHO PROUDĚNÍ METODOU TIME-RESOLVED PIV A LDA Time-Resolved PIV and LDA Measurements

Více

PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity flow at high Reynolds numbers

PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity flow at high Reynolds numbers Colloquium FLUID DYNAMICS 27 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 27 p.1 PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity

Více

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Manoch Lukáš Abstrakt: Práce je zaměřena na stanovení vlivu úhlu napojení distální anastomózy femoropoplitálního

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Experimentální výzkum proudu vzduchu aktivně řízeného soustavou syntetizovaných proudů

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Experimentální výzkum proudu vzduchu aktivně řízeného soustavou syntetizovaných proudů TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Studijní program: P6 Elektrotechnika a informatika Studijní obor: 39V5 Přírodovědné inženýrství Experimentální výzkum

Více

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Konference ANSYS 2009 Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Petr Kovařík Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, kovarikp@ntc.zcu.cz Abstract: The paper

Více

Modelování proudění ve vysokém rozlišení

Modelování proudění ve vysokém rozlišení Modelování proudění ve vysokém rozlišení Vladimír Fuka vedoucí práce: doc. RNDr. Josef Brechler, CSc. Cíle práce Vytvořit základ počítačového modelu proudění. Vyzkoušet některé nové postupy. Ověřit funkčnost

Více

Proudění stlačitelné tekutiny v úzkém kanále 2016 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Proudění stlačitelné tekutiny v úzkém kanále 2016 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE KRALOVICE 2016 Martina HLADÍKOVÁ 1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta strojní Ústav mechaniky tekutin a termodynamiky Proudění

Více

Malý aerodynamický tunel

Malý aerodynamický tunel Malý aerodynamický tunel Bc. Erik Flídr Vedoucí práce: prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc., doc. Ing. Zdeněk Trávníček, CSc., Ing. Zuzana Broučková Abstrakt: Tato experimentální práce popisuje malý aerodynamický

Více

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika VÝPOČET PROUDĚNÍ V NADBANDÁŽOVÉ UCPÁVCE PRVNÍHO STUPNĚ OBĚŽNÉHO KOLA BUBNOVÉHO ROTORU TURBÍNY SVOČ FST 2011 Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, 386 01 Strakonice Česká republika Bc Jan Čulík, Politických vězňů

Více

MODELOVÁNÍ OBTÉKÁNÍ DVOU PRAHŮ V KANÁLU S VOLNOU HLADINOU Modelling of flow over two transversal ribs in a channel with free surface

MODELOVÁNÍ OBTÉKÁNÍ DVOU PRAHŮ V KANÁLU S VOLNOU HLADINOU Modelling of flow over two transversal ribs in a channel with free surface Colloquium FLUID DYNAMICS 007 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 4-6, 007 p.1 MODELOVÁNÍ OBTÉKÁNÍ DVOU PRAHŮ V KANÁLU S VOLNOU HLADINOU Modelling of flow over two transversal

Více

Studentská tvůrčí činnost 2009

Studentská tvůrčí činnost 2009 Studentská tvůrčí činnost 2009 Numerické řešení proudového pole v kompresorové lopatkové mříži Balcarová Lucie Vedoucí práce: Prof. Ing. P. Šafařík, CSc. a Ing. T. Hyhlík, PhD. Numerické řešení proudového

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

CVIČENÍ č. 7 BERNOULLIHO ROVNICE

CVIČENÍ č. 7 BERNOULLIHO ROVNICE CVIČENÍ č. 7 BERNOULLIHO ROVNICE Výtok z nádoby, Průtok potrubím beze ztrát Příklad č. 1: Určete hmotnostní průtok vody (pokud otvor budeme považovat za malý), která vytéká z válcové nádoby s průměrem

Více

Proudové pole ve vstupní části aerodynamického tunelu

Proudové pole ve vstupní části aerodynamického tunelu Proudové pole ve vstupní části aerodynamického tunelu T. Hofer, P. Šafařík, M. Luxa 1 1. Úvod Pro měření úloh v aerodynamickém tunelu potřebujeme zajistit na vstupu do měřicího prostoru takový proud vzduchu,

Více

1 Rozdělení mechaniky a její náplň

1 Rozdělení mechaniky a její náplň 1 Rozdělení mechaniky a její náplň Mechanika je nauka o rovnováze a pohybu hmotných útvarů pohybujících se rychlostí podstatně menší, než je rychlost světla (v c). Vlastnosti skutečných hmotných útvarů

Více

Potenciální proudění

Potenciální proudění Hydromechanické procesy Potenciální proudění + plíživé obtékání koule M. Jahoda Proudění tekutiny Pohyby elementu tekutiny 2 čas t čas t + dt obecný pohyb posunutí lineární deformace rotace úhlová deformace

Více

Mechanika II.A Třetí domácí úkol

Mechanika II.A Třetí domácí úkol Mechanika II.A Třetí domácí úkol (Zadání je částečně ze sbírky: Lederer P., Stejskal S., Březina J., Prokýšek R.: Sbírka příkladů z kinematiky. Skripta, vydavatelství ČVUT, 2003.) Vážené studentky a vážení

Více

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad)

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) 9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) Vypočtěte tepelný tok dopadající na strop a nejvyšší teplotu průvlaku z profilu I 3 při lokálním požáru. Výška požárního úseku je 2,8 m, plocha

Více

Studentská tvůrčí činnost 2009. 3D modelování vírových struktur v rozváděcí turbínové lopatkové mříži. David Jícha

Studentská tvůrčí činnost 2009. 3D modelování vírových struktur v rozváděcí turbínové lopatkové mříži. David Jícha Studentská tvůrčí činnost 2009 3D modelování vírových struktur v rozváděcí turbínové lopatkové mříži David Jícha Vedoucí práce : Prof.Ing.P.Šafařík,CSc. a Ing.D.Šimurda 3D modelování vírových struktur

Více

Termomechanika 11. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček

Termomechanika 11. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček Termomechanika 11. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček Upozornění: Tato prezentace slouží výhradně pro výukové účely Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. Byla sestavena autorem s využitím

Více

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ VĚTREM V REÁLNÉ ATMOSFÉŘE NUMERICAL MODELING WIND ACTION ON STRUCTURES IN REAL ATMOSPHERE Vladimíra Michalcová 1, Zdeněk Michalec 2, Lenka Lausová 3, Abstract

Více

Příloha č. 1. amplitudová charakteristika filtru fázová charakteristika filtru / frekvence / Hz. 1. Určení proudové hustoty

Příloha č. 1. amplitudová charakteristika filtru fázová charakteristika filtru / frekvence / Hz. 1. Určení proudové hustoty Příloha č. 1 Při hodnocení expozice nízkofrekvenčnímu elektromagnetickému poli (0 Hz 10 MHz) je určující veličinou modifikovaná proudová hustota J mod indukovaná v tělesné tkáni. Jak je uvedeno v nařízení

Více

6. Mechanika kapalin a plynů

6. Mechanika kapalin a plynů 6. Mechanika kapalin a plynů 1. Definice tekutin 2. Tlak 3. Pascalův zákon 4. Archimedův zákon 5. Rovnice spojitosti (kontinuity) 6. Bernoulliho rovnice 7. Fyzika letu Tekutiny: jejich rozdělení, jejich

Více

Zpráva ze stáže v IMP PAN Gdaňsk (Polsko) 14.10. 2014-13.12.2015. Martin Kožíšek

Zpráva ze stáže v IMP PAN Gdaňsk (Polsko) 14.10. 2014-13.12.2015. Martin Kožíšek Zpráva ze stáže v IMP PAN Gdaňsk (Polsko) 14.10. 2014-13.12.2015 Martin Kožíšek 1 Informace o projektu Stáž v IMP PAN Gdaňsk v Polsku probíhající od 14.10. 2014 do 13.12.2015 byla financována v rámci projektu

Více

Termomechanika 10. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček

Termomechanika 10. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček Termomechanika 10. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček Upozornění: Tato prezentace slouží výhradně pro výukové účely Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. Byla sestavena autorem s využitím

Více

Anemometrie - žhavené senzory

Anemometrie - žhavené senzory Anemometrie - žhavené senzory Fyzikální princip metody Metoda je založena na ochlazování žhaveného senzoru proudícím médiem. Teplota senzoru: 50 300 C Ochlazování závisí na: Vlastnostech senzoru Fyzikálních

Více

Úpravy generátorů syntetizovaných proudů pro přestup tepla

Úpravy generátorů syntetizovaných proudů pro přestup tepla Úpravy generátorů syntetizovaných proudů pro přestup tepla Ing Jozef Kordík Prof Ing Pavel Šafařík CSc Ing Zdeněk Trávníček CSc 1 Abstrakt Využití syntetizovaných proudů pro přenos tepla je známo z literatury

Více

Základy vakuové techniky

Základy vakuové techniky Základy vakuové techniky Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova konstanta), k = 1,38. 10-23 J/K.. Boltzmannova konstanta, T.. absolutní

Více

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny U8 Ústav rocesní a zracovatelské techniky F ČVUT v Praze Aroximativní analytické řešení jednorozměrného roudění newtonské kaaliny Některé říady jednorozměrného roudění newtonské kaaliny lze řešit řibližně

Více

PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ. Jaroslav Štěch

PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ. Jaroslav Štěch SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA STUDENTSKÝCH A DOKTORSKÝCH PRACÍ FST 2007 PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ Jaroslav Štěch ABSTRAKT Úkolem bylo zjistit numerickou CFD

Více

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy Experimentální realizace Buquoyovy úlohy ČENĚK KODEJŠKA, JAN ŘÍHA Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc Abstrakt Tato práce se zabývá experimentální realizací Buquoyovy úlohy. Jedná se o

Více

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubov@upol.cz. Viskózní tok, turbulentní proudění, Poiseuillův zákon, Reynoldsovo číslo.

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubov@upol.cz. Viskózní tok, turbulentní proudění, Poiseuillův zákon, Reynoldsovo číslo. PROMOTE MSc POPIS TÉMATU FYZKA 1 Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Proudění viskózní tekutiny Mechanika kapalin Renata Holubova renata.holubov@upol.cz Popis

Více

1141 HYA (Hydraulika)

1141 HYA (Hydraulika) ČVUT v Praze, fakulta stavební katedra hydrauliky a hydrologie (K4) Přednáškové slidy předmětu 4 HYA (Hydraulika) verze: 09/008 K4 Fv ČVUT Tato webová stránka nabízí k nahlédnutí/stažení řadu pdf souborů

Více

Systém větrání využívající Coanda efekt

Systém větrání využívající Coanda efekt Systém větrání využívající Coanda efekt Apollo ID: 24072 Datum: 23. 11. 2009 Typ projektu: G funkční vzorek Autoři: Jedelský Jan, Ing., Ph.D., Jícha Miroslav, prof. Ing., CSc., Vach Tomáš, Ing. Technický

Více

Řešení průtoku vazké stlačitelné tekutiny minikanálem

Řešení průtoku vazké stlačitelné tekutiny minikanálem Řešení průtoku vazké stlačitelné tekutiny minikanálem Bc. Jindřich Hála Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D., Ing. Martin Luxa, Ph.D. Abstrakt Příspěvek se zabývá prouděním vazké stlačitelné tekutiny

Více

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt SIMULAČNÍ MODEL KLIKOVÉ HŘÍDELE KOGENERAČNÍ JEDNOTKY E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze Abstrakt Crankshaft is a part of commonly produced heat engines. It is used for converting

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Turbulence

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Turbulence Počítačová dynamika tekutin (CFD) Turbulence M. Jahoda Turbulence 2 Turbulentní proudění vzniká při vysokých Reynoldsových číslech (Re>>1); je způsobováno komplikovanou interakcí mezi viskózními a setrvačnými

Více

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D.

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra hydrauliky a hydrologie MAGNUSŮV EFEKT. Semestrální práce

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra hydrauliky a hydrologie MAGNUSŮV EFEKT. Semestrální práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra hydrauliky a hydrologie MAGNUSŮV EFEKT Semestrální práce Zpracoval: Petr Šplíchal Datum: 1. května 2017 Obor: Vodní hospodářství a vodní stavby

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE Autoři: Ing. Petr ŠVARC, Technická univerzita v Liberci, petr.svarc@tul.cz Ing. Václav DVOŘÁK, Ph.D., Technická univerzita v Liberci, vaclav.dvorak@tul.cz

Více

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2.

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2. PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -. Řešené příklady z hydrodynamiky 1) Příklad užití rovnice kontinuity Zadání: Vodorovným

Více

Funkce komplexní proměnné a integrální transformace

Funkce komplexní proměnné a integrální transformace Funkce komplexní proměnné a integrální transformace Fourierovy řady I. Marek Lampart Text byl vytvořen v rámci realizace projektu Matematika pro inženýry 21. století (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0332), na

Více

HEMODYNAMIKA A KUBICKÝ ZÁKON

HEMODYNAMIKA A KUBICKÝ ZÁKON HEMODYNAMIKA A KUBICKÝ ZÁKON Jan Ježek Hana Netřebská Ústav mechaniky tekutin a energetiky, Fakulta strojní, ČVUT v Praze jan.jezek@fs.cvut.cz, hana.netrebska@fs.cvut.cz Abstract: The paper deals with

Více

9 Charakter proudění v zařízeních

9 Charakter proudění v zařízeních 9 Charakter proudění v zařízeních Egon Eckert, Miloš Marek, Lubomír Neužil, Jiří Vlček A Výpočtové vztahy Jedním ze způsobů, který nám v praxi umožňuje získat alespoň omezené informace o charakteru proudění

Více

Mechanika tekutin. Hydrostatika Hydrodynamika

Mechanika tekutin. Hydrostatika Hydrodynamika Mechanika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Hydrostatika Kapalinu považujeme za kontinuum, můžeme využít předchozí úvahy Studujeme kapalinu, která je v klidu hydrostatika Objem kapaliny bude v klidu,

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY TEMATICKÉ OKRUHY Signály se spojitým časem Základní signály se spojitým časem (základní spojité signály) Jednotkový skok σ (t), jednotkový impuls (Diracův impuls)

Více

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU Autoři: Ing. Petr KOVAŘÍK, Ph.D., Katedra energetických strojů a zařízení, FST, ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, e-mail: kovarikp@ntc.zcu.cz

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření průtoku 17.SPEC-t.4 ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Další pokračování o principech měření Průtok je určen střední

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 2. Zpracování měření

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 2. Zpracování měření FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechanik a technik prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA. KAPITOLY. Zpracování měření Zpracování výsledků měření (nezávislých

Více

Krevní oběh. Helena Uhrová

Krevní oběh. Helena Uhrová Krevní oběh Helena Uhrová Z hydrodynamického hlediska uzavřený systém, složený ze: srdce motorický orgán, zdroj mechanické energie cév rozvodný systém, tvořený elastickými roztažitelnými a kontraktilními

Více

Vliv koncentrace částic na suspendační účinky míchadla s rovnými lomenými lopatkami

Vliv koncentrace částic na suspendační účinky míchadla s rovnými lomenými lopatkami Vliv koncentrace částic na suspendační účinky míchadla s rovnými lomenými lopatkami T. Jirout, F. Rieger České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní Ústav procesní a zpracovatelské techniky,

Více

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE Autoři: Ing. Michal KŮS, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni - Výzkumné centrum Nové technologie, e-mail: mks@ntc.zcu.cz Anotace: V článku je uvedeno porovnání

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Vybrané technologie povrchových úprav Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova

Více

Elektromagnetické pole je generováno elektrickými náboji a jejich pohybem. Je-li zdroj charakterizován nábojovou hustotou ( r r

Elektromagnetické pole je generováno elektrickými náboji a jejich pohybem. Je-li zdroj charakterizován nábojovou hustotou ( r r Záření Hertzova dipólu, kulové vlny, Rovnice elektromagnetického pole jsou vektorové diferenciální rovnice a podle symetrie bývá vhodné je řešit v křivočarých souřadnicích. Základní diferenciální operátory

Více

Přehled veličin elektrických obvodů

Přehled veličin elektrických obvodů Přehled veličin elektrických obvodů Ing. Martin Černík, Ph.D Projekt ESF CZ.1.7/2.2./28.5 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický náboj - základní vlastnost některých elementárních částic

Více

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne:

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne: Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I. Úloha č. VII Název: Studium kmitů vázaných oscilátorů Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne: 27. 2. 2012 Odevzdal

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Modelování termohydraulických jevů 3.hodina Hydraulika Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Letní semestr 008/009 Pracovní materiály pro výuku předmětu.

Více

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE Autoři: Ing. David LÁVIČKA, Ph.D., Katedra eneegetických strojů a zařízení, Západočeská univerzita v Plzni, e-mail:

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY OF TURBINE WITH SIDE CHANNEL RUNNER

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY OF TURBINE WITH SIDE CHANNEL RUNNER VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY

Více

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow Šťastný Miroslav 1, Střasák Pavel 2 1 Západočeská univerzita v Plzni,

Více

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ Rok vzniku: 29 Umístěno na: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního ženýrství, Technická 2, 616 69 Brno, Hala C3/Energetický ústav

Více

Fourierova transformace

Fourierova transformace Fourierova transformace EO Přednáška Pavel Máša ÚVODEM Známe Fourierovy řady v komplexním tvaru f(t) = 1X k= 1 A k e jk! t Spektrum této řady je diskrétní A k = 1 T Obvody tedy musíme řešit v HUS člen

Více

Numerické řešení 2D stlačitelného proudění s kondenzací. Michal Seifert

Numerické řešení 2D stlačitelného proudění s kondenzací. Michal Seifert Numerické řešení 2D stlačitelného proudění s kondenzací Michal Seifert Úkoly diplomové práce Popsat matematické modely proudící tekutiny Popis numerických metod založených na metodě konečných objemů Porovnání

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky M. Jahoda Okrajové podmínky 2 Řídí pohyb tekutiny. Jsou požadovány matematickým modelem. Specifikují toky do výpočetní oblasti, např. hmota, hybnost

Více

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelná technika Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelné konstanty technických látek Základní vztahy Pro proces sdílení tepla platí základní

Více

FLUENT přednášky. Turbulentní proudění

FLUENT přednášky. Turbulentní proudění FLUENT přednášky Turbulentní proudění Pavel Zácha zdroj: [Kozubková, 2008], [Fluent, 2011] Proudění skutečných kapalin - klasifikujeme 2 základní druhy proudění: - laminární - turbulentní - turbulentní

Více

Výsledný tvar obecné B rce je ve žlutém rámečku

Výsledný tvar obecné B rce je ve žlutém rámečku Vychází N-S rovnice, kterou ovšem zjednodušuje zavedením určitých předpokladů omezujících předpokladů. Bernoulliova rovnice v základním tvaru je jednorozměrný model stacionárního proudění nevazké a nestlačitelné

Více

Výkon střídavého proudu, účiník

Výkon střídavého proudu, účiník ng. Jaromír Tyrbach Výkon střídavého proudu, účiník odle toho, kterého prvku obvodu se výkon týká, rozlišujeme u střídavých obvodů výkon činný, jalový a zdánlivý. Ve střídavých obvodech se neustále mění

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax 2 + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených funkcí je množina reálných čísel.

Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax 2 + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených funkcí je množina reálných čísel. 5. Funkce 9. ročník 5. Funkce ZOPAKUJTE SI : 8. ROČNÍK KAPITOLA. Funkce. 5.. Kvadratická funkce Obecná rovnice kvadratické funkce : y = ax + bx + c Pokud není uvedeno jinak, tak definičním oborem řešených

Více

Signál v čase a jeho spektrum

Signál v čase a jeho spektrum Signál v čase a jeho spektrum Signály v časovém průběhu (tak jak je vidíme na osciloskopu) můžeme dělit na periodické a neperiodické. V obou případech je lze popsat spektrálně určit jaké kmitočty v sobě

Více

Diferenciální rovnice

Diferenciální rovnice Diferenciální rovnice Průvodce studiem Touto kapitolou se náplň základního kurzu bakalářské matematiky uzavírá. Je tomu tak mimo jiné proto, že jsou zde souhrnně využívány poznatky získané studiem předchozích

Více

1 Úvod. Objemové porovnávání metod pro identifikaci vírů v proudových polích. Václav Pokorný

1 Úvod. Objemové porovnávání metod pro identifikaci vírů v proudových polích. Václav Pokorný Objemové porovnávání metod pro identifikaci vírů v proudových polích Václav Pokorný Vedoucí práce: Ing. Jakub Šístek, Ph.D., Ing. Václav Kolář, CSc. Abstrakt Víry v proudových polích jsou identifikovány

Více

Vstupní signál protne zvolenou úroveň. Na základě získaných údajů se dá spočítat perioda signálu a kmitočet. Obrázek č.2

Vstupní signál protne zvolenou úroveň. Na základě získaných údajů se dá spočítat perioda signálu a kmitočet. Obrázek č.2 2. Vzorkovací metoda Určení kmitočtu z vzorkovaného průběhu. Tato metoda založena na pozorování vstupního signálu pomocí osciloskopu a nastavení určité úrovně, pro zjednodušování považujeme úroveň nastavenou

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer Laboratorní úloha č. Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon Max Šauer 14. prosince 003 Obsah 1 Popis úlohy Úkol měření 3 Postup měření 4 Teoretický rozbor

Více

Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě

Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě 12. 14. května 2015 Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě Karel Vokurka Technická univerzita v Liberci, katedra fyziky, Studentská 2, 461 17 Liberec karel.vokurka@tul.cz

Více

B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ

B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ I. MECHANICKÉ KMITÁNÍ 8.1 Kmitavý pohyb a) mechanické kmitání (kmitavý pohyb) pohyb, při kterém kmitající těleso zůstává stále v okolí určitého bodu tzv. rovnovážné polohy

Více

CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM

CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM Místní ztráty, Tlakové ztráty Příklad č. 1: Jistá část potrubí rozvodného systému vody se skládá ze dvou paralelně uspořádaných větví. Obě potrubí mají průřez

Více

FLOW PARAMETERS MEASUREMENT IN THE CURVED DIFFUSER OF THE RECTANGULAR CROSS-SECTION

FLOW PARAMETERS MEASUREMENT IN THE CURVED DIFFUSER OF THE RECTANGULAR CROSS-SECTION FLOW PARAMETERS MEASUREMENT IN THE CURVED DIFFUSER OF THE RECTANGULAR CROSS-SECTION Zubík. P., Šulc J. Summary: The article deals with measurement of flow parameters in the bend diffuser of the rectangular

Více

Václav Uruba home.zcu.cz/~uruba ZČU FSt, KKE Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF

Václav Uruba home.zcu.cz/~uruba ZČU FSt, KKE Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF Václav Uruba uruba@fst.zcu.cz home.zcu.cz/~uruba ZČU FSt, KKE Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF 14.12.14 Mechanika tekuln 12/13 1 Mechanika teku,n - přednášky 1. Úvod, pojmy,

Více

INTERAKCE RADIÁLNÍHO PROUDU SE SOUBĚŽNOU STĚNOU VLIV MODELU TURBULENCE Radial jet interaction with parallel wall -- effects of turbulence model

INTERAKCE RADIÁLNÍHO PROUDU SE SOUBĚŽNOU STĚNOU VLIV MODELU TURBULENCE Radial jet interaction with parallel wall -- effects of turbulence model p.1 INTERAKCE RADIÁLNÍHO PROUDU SE SOUBĚŽNOU STĚNOU VLIV MODELU TURBULENCE Radial jet interaction with parallel wall -- effects of turbulence model Vladimír Krejčí, Jan Košner Odbor termomechaniky a techniky

Více

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2015

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2015 Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 205 Studijní program: Studijní obory: Fyzika FFUM Varianta A Řešení příkladů pečlivě odůvodněte. Příklad (25 bodů) Pro funkci f(x) := e x 2. Určete definiční

Více

1. Zadání Pracovní úkol Pomůcky

1. Zadání Pracovní úkol Pomůcky 1. 1. Pracovní úkol 1. Zadání 1. Ověřte měřením, že směry výletu anihilačních fotonů vznikajících po β + rozpadu jader 22 Na svírají úhel 180. 2. Určete pološířku úhlového rozdělení. 3. Vysvětlete tvar

Více

Výpočet stlačitelného proudění metodou konečných objemů

Výpočet stlačitelného proudění metodou konečných objemů Výpočet stlačitelného proudění metodou konečných objemů Petra Punčochářová Ústav technické matematiky, Fakulta strojní, Vysoké učení technické v Praze Vedoucí práce: Prof. RNDr. K. Kozel DrSc. Úvod V 80.

Více

MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS

MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS Michal HAJŽMAN Tento materiál je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vyšetřování pohybu vybraných mechanismů v systému ADAMS

Více

Modelování ustáleného a neustáleného proudění v okolí plynových sond. Mgr. Hana Baarová

Modelování ustáleného a neustáleného proudění v okolí plynových sond. Mgr. Hana Baarová Modelování ustáleného a neustáleného proudění v okolí plynových sond Mgr. Hana Baarová Prezentace výsledků Říjen 2010, mezinárodní konference Permon 2010, SR Nové poznatky v oblasti vŕtania, ťažby, dopravy

Více

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m Řešení úloh 1. kola 59. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autoři úloh: J. Thomas (1,, 3, 4, 7), J. Jírů (5), P. Šedivý (6) 1.a) Je-li pohyb kuličky rovnoměrně zrychlený, bude pro uraženou dráhu

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 6. Měření rychlostí proudění

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 6. Měření rychlostí proudění FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 6. Měření rychlostí proudění OSNOVA 6. KAPITOLY Úvod do měření rychlosti

Více