FINANČNÍ VÝKAZY A PODÍLOVÁ ANALÝZA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FINANČNÍ VÝKAZY A PODÍLOVÁ ANALÝZA"

Transkript

1 FINANČNÍ VÝKAZY A PODÍLOVÁ ANALÝZA Cílem této kapitoly je ukázat použití podílových ukazatelů k určení finančního zdraví firmy. Ukazatele dovolují manžerům vyhodnotit firemní finanční výkazy za účelem zdůraznění silných a slabých stránek firmy a oblasti, které potřebují zlepšení. Analýza finančních výkazů zahrnuje porovnání výkonu jedné firmy s ostatními v daném odvětví podnikání a vyhodnotit trendy, ve kterých se firmy nachází v průběhu času. Máme několik cílů: Cíl 1 Vysvětlit proč manažeři, investoři a potencionální věřitelé potřebují podílové ukazatele, aby jim pomohly interpretovat finanční výkazy. Finační výkazy pomáhají předpovídat budoucí firemní příjmy a dividendy. Takže manažeři, investoři a potencionální věřitelé používají podílové ukazetele, aby mohli investovat nebo učinit finační rozhodnutí. Cíl 2 Rozlišení mezi analýzou časových řad a analýzou daného odvětví. Analýza časových řad je používána pro srovnání současného firemního výkonu s výkony v předchozích časových obdobích. Odvětvová analýza se používá pro porovnání ukazatelů jedné firmy s podobnými firmami. Cíl 3 Výpočet nejčastěji používaných finančních ukazatelů. Výpočet většiny ukazatelů pro analýzu firem vychází ze stavu zásob, účetních pohledávek, plateb, vázaných aktiv a závazků. Ziskovost, likvidita, aktivita, financování a tržní ukazatele jsou nejobvikleji používané kategorie finančních ukazatelů. Cíl 4 Analýza výkonu použitím finančních firemních ukazatelů. Po té, co jsou všechny podílové ukazatele vypočteny, analytik provede přehled každého z nich ve všech kategoriích. To analytik dělá proto, aby zjistil, jak podnik funguje v jednotlivých oblastech. Cíl 5 Nakonec je možné použití některých speciálních analytických metod. 1. BILANČNÍ PRINCIP Majetek podnikatele je možno vyjádřit ( a vyjadřuje se ) s hlediska jeho konkrétní formy a pak hovoříme o aktivech (podnikatel vlastní např. budovu, míchačku a peněžní hotovost) - a současně z hlediska původu tohoto majetku ( z jakých finančních zdrojů byl pořízen ), hovoříme o pasívech v širším smyslu. Tato souběžná dvojí klasifikace majetku je charakteristická pro účetnictví jako systém a výchozím metodickým znakem je bilanční princip. Je vyjádřena v hlavním účetním výkazu v ROZVAZE neboli BILANCI BALANCE SHEET ( viz zjednodušený příklad) :

2 Rozvaha kromě vyjádřeni stavu majetku vyjadřuje i hospodářský výsledek, zisk nebo ztrátu a to právě svojí formou bilance, jak uvádí následující rovnice AKTIVA = PASÍVA ( bez zisku ) + ZISK, nebo AKTIVA + ZTRÁTA = PASÍVA. Rozvaha je sestavena při založení podniku ( zahajovací rozvaha ), k počátku účetního období ( počátečná rozvaha ) a ke konci účetního období ( konečná rozvaha ). Rozvaha je statickým pohledem na stav a strukturu podnikových aktiv a pasiv a k získání dynamického pohledu na podnikovou činnost je třeba porovnávat rozvahy za více po sobě jdoucích období.během účetního období se uskutečňuje řada hospodářských operaci ( účetních případů ). Pro potřeby řízení je nezbytné znát stavy a pohyby aktiv a pasív na podrobnější úrovni, než jsou položky rozvahy. Rozvaha se proto rozkládá do soustavy tabulek - účtů, účet je pak základním třídícím znakem účetnictví. Z pedagogických důvodů je vyjadřován účet ve formě T, levá strana "T" představuje stranu účtu " Má dáti " ( MD, Debet, Na vrub ), pravá strana "Dal" ( D, Kredit, Ve prospěch). Třídění účtů je dáno vyhláškou MF(ČR) Slabá stránka rozvahy.rozvaha nereflektuje přesné současnou hodnotu podniku. Účetní standardy Často používají jako základ pro ohodnoceni aktiv a pasiv historickou hodnotu - nékdejší pořizovací cenu, která - přestože je pravidelně upravována odpisy - nereflektuje zcela přesné současnou hodnotu aktiva pasiva K určení realistické hodnoty některých rozvahových položek musí být použit odhad. Příkladem jsou pohledávky, odhadnuté a očištěné z hlediska na vratnosti, 2 ' zásoby Jejichž hodnota by mela být založena na jejich prodejnosti, a stálá aktiva, jejichž reálná hodnota by se měla zakládat na době použitelnosti, životnosti. Všeobecně používanou praxí při ohodnocování dlouhodobých - stálých - aktív je postupné snižováni jejich hodnoty - Jejich odepisováni. Zhodnocováni"

3 aktiv se na druhou stranu téměř nikdy nebere v úvahu. Tento prvek bývá důležitý zejména v případech firem, které mají hodně majetku ve zhodnocujících se aktivech, jako je orná půda, lesy, doly apod. Skutečná životnost aktiva je však Jen zřídkakdy vázána na jeho odepsanost." V účetních výkazech nejsou vůbec zahrnuty mnohé položky, které máji určitou vnitrní" finanční hodnotu. Důvodem jsou objektivní potíže s jejich oceněním. Nejzjevnější žních jsou lidské zdroje firmy, zkušenosti a kvalifikace zaměsmanclů anebo podpora společnosti významným hospodářským nebo politickým subjektem. V podnikovém hospodářském životě se samostatně sledují náklady a výnosy a na konci účetní období se o nich sestavuje závěrečný přehled - VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT, jinak VÝSLEDOVKA INCOME STATEMENT. Hospodářský výsledek se vypočte jako rozdíl mezi náklady a výnosy, viz ilustrativní příklad. ( Předepsané zveřejňované údaje Rozvahy a Výkazu zisků a ztrát v podrobnějším členění jsou v tabulce VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT ( výsledovka ) Náklady Výnosy Odpisy 20 : Tržby za výrobky 135 Materiál 60 : Tržby z prodeje cenných papírů 10 Mzdy aj. 40 : Výnosové úroky 5 Zisk 30 : CELKEM 150 : CELKEM Pro finanční analýzu podniku se používá jak rozvaha, tak výsledovka. Dalším důležitým informačním zdrojem o ekonomice podniku je VÝKAZ PENĚŽNÍCH TOKŮ, CASH FLOW STATEMENT. V praxi je používán v několika významech a to : v provozní činnosti ( statické ) je to číslo - " volná zásoba " peněz, které má podnik v daném časovém okamžiku k dispozici:- v investiční činnosti je to očekávaný budoucí ( diskontovaný ) příjem z nějaké investice: - ve finanční činnosti podnikového managementu a to v dynamické dimenzi je to plán budoucí o pohybu peněžních fondů v čase, anebo rekapitulace minulého pohybu peněz. Základní vztahy pro výpočet cash flow jsou následující:

4 Provozní činnost Cash flow = + čistý zisk + odpisy + úbytek zásob a pohledávek nárůst zásob a pohledávek -- úbytek závazků + nárůst závazků. Slabé stránky výsledovky Zatímco hodnota cenných papírů firmy (akcií, obligací) Je založena na budoucích očekávaných hotovostních tocích z nich a na příjmech, které plynou z jejich držení nebo prodeje, účet zisků a ztrát se zaměřuje na vyčísleni účetního zisku. Čistý zisk - výsledná položka tohoto účetního výkazu - není roven čisté hotovosti vytvořené firmou za dané účetní období" a nevyčísluje skutečný hotovostní" příjem. Učet zisků a ztrát představuje pokus změřit Čistý zisk jakožto výsledek hospodařeni společnosti během určitého období. Tento výkaz Je. sestaven na aktuální - kumulativní bázi 21, a ne na bázi hotovostní. Jde o zachyceni souvislosti mezi výnosy podniku dosaženými v určitém období a náklady spojenými s jejich vytvářením. Tyto náklady však nejsou téměř nikdy vynaloženy ve stejném období. Nákladové a výnosové položky se neopiraji o skutečné hotovostní toky - příjmy a výdaje, a proto ani výsledný čistý zisk nereflektuje skutečnou dodatečnou hotovost získanou hospodařením firmy v daném období. Výnosy a náklady se objevuji v účetních výkazech i presto, že vdaném období nemuselo dojít k žádnému pohybu hotovosti. Výnosy z prodeje - tržby - např. zahrnuji tržby okamžité uhrazené v hotovosti i prodej odběratelům na úvěr. Do tržeb - výnosů běžného období není zahrnuto inkaso plateb z prodeje, který byl realizován na úvěr v předchozím období. 2. PODÍLOVÁ A FINANČNÍ ANALÝZA Manažerský přístup k ekonomickému řízení začíná od analýzy ekonomických údajů obsažených zejména v podnikové rozvaze a výsledovce. Analýza spočívá v " podílové analýze " ( " ratio analysis "), to jest vytváření různých podílů z veličin rozvahy a výsledovky. Takto získané hodnoty srovnáváme s minulými výsledky, s výsledky konkurenčních podniků a hodnotami, pokud existuji, obvyklými v celém odvětví. Podílových ukazatelů je celá řada a pro manažera je důležité zvolit určitý systém, ten dodržovat a soustavné sledovat. Systémy vyhodnocováni jsou již velmi dokonalé, založené na expertním systému ( např. systém EVALEX ). 2.1 Procentuální složení aktiv a pasiv Tato část je zaměřena na zjištění složení majetku firmy. Pro každého akcionáře i potenciálního je velmi důležité kam firma investuje své prostředky a jak hospodaří s penězi.

5 Rentabilita Tento blok je reprezentován první řadou ukazatelů, které vycházejí hlavně z Výkazu zisku a ztrát. Různý pohled a různé cíle orientované na profit, mohou vést k velkým rozporům mezi jednotlivými skupinami v podniku i mimo něj. Například ekonomové se zajímají především predikcí a vycházejí z profitu jako základu pro další vývoj společnosti. Účetní analytici se spíš zajímají to co profitu předcházelo. Tím ale zdaleka nejsme u konce, po ekonomech a účetních přicházejí na řadu různé zájmové skupiny ve společnosti a jejich pohled na profit může mít různou perspektivu. Akcionáři se budou velmi zajímat o schopnost společnosti udržet nebo zlepšit hodnotu jejich investicí. Jejich pohled je zaměřen jestli společnost vytváří dostatečný profit pro výplatu dividend a zvýšení tržní hodnoty firmy. Věřitelé se budou velmi zajímat o to, jestli firma bude schopná nadále dostát svým závazkům, zejména platbám úroků. Obchodní partneři se budou zajímat o to, jak velký zisk k aktivům je vytvořen. Konkurenti srovnávají svoje vlastní výsledky s výsledky společností operujících ve stejném obchodním sektoru. Management a zaměstnanci jsou obvykle zahleděni do profitu pouze v jejich sektoru podnikání a ocenění jejich zaměstnaneckého výhledu. Jejich zájem může být pouze zaměřen spíše na potenciální budoucnost, než na historické výsledky společnosti. Business a investiční analytici se zajímají hlavně o cenu podniku na burze cenných papírů. Oni musí reportovat svým klientům jestli mají akcie držet, kupovat pro budoucí zisk nebo okamžitě prodat. Oni sledují zisk dosažený v posledním roce a porovnávají ho se ziskem dosaženým v letech minulých a se společnostmi operující ve stejném odvětví podnikání. Dále to co naměřily, využívají k měření trendu jakým se profit bude ubírat. Rentabilita je reprezentována těmito ukazateli ROA ROE ROCE Ziskovost (Profit Margin) Ziskovost před zdaněním Ziskovost před zdaněním, úroky a odpisy ROA Return On Assets (Rentabilita vložených prostředků) Tento ukazatel měří, jak efektivně společnost používá celková aktiva k dosažení profitu. ROA reflektuje celkový příjem, celkové náklady a celková aktiva, ukazatel

6 sám o sobě reflektuje schopnost managementu vytvářet zisk během celého účetního roku. Obecně, čím vyšší rentabilita tím lepší výsledek pro společnost. Dá se říci, čím větší nárůst tohoto ukazatele, tím vyšší nárůst ceny akcií na burze cenných papírů. Tento vývoj totiž říká investorům, že management umí vytvořit zisk ze zdrojů, vlastní které podnik vlastní. ROA je efektivní pro měření rentability výrobního sektoru, ale může být velmi zavádějící pro měření firem nabízející služby nebo společnosti, jejichž primární aktivum jsou lidi. EBIT Celková Aktiva ROE Return On Equity (Rentabilita vlastního kapitálu) Měří rentabilitu vlastního kapitálu. ROE je základní indikátor schopnosti společnosti měřit její zisk na akcii, protože nám odhaluje jak dobře společnost používá svoje peníze k vytvoření dostatečného zisku. ROE dovoluje investorům porovnávat společnost s tím, jak používá svůj vlastní kapitál s ostatními investicemi a srovnávat to s výsledky ostatních společností ve stejném průmyslovém odvětví. ROE také pomáhá vyhodnotit trendy v podnikání. Společnosti dosahující vysokou rentabilitu vlastního kapitálu jsou společnosti, které štědře vyplácejí dividendy akcionářům nebo vytváří značná aktiva z každé koruny, která je investována. Obecně úroveň tohoto ukazatele by měla být vyšší než úroková míra na dlouhodobém úvěru, protože společnost si chce udržet a uspokojit svoje akcionáře. Investoři často hledají úroveň 15% a vyšší. Pr ofit po zdanění Vlastní kapitál ROCE Return On Capital Employed (Rentabilita dlouhodobého kap.) Tento ukazatel ukazuje profit získaný ve vztahu k celkovému kapitálu společnosti. Z důvodu, že zdrojem kapitálu jsou úvěry a úroky jsou formou návratu tohoto kapitálu, musíme zde použít profit před úroky a daní.

7 Je velmi zajímavé si všimnou, že většina firem používá svůj koncept na výpočet ROCE. Uvedeme pouze příklady dvou stavebních firem, a to společnosti Hochtief a Vinci. Stavební firma Hochtief počítá ROCE (EBIT ku Net operating Assets), stejný model je použit i zde. Teorie navrhuje ještě model EBIT ku Vlastnímu kapitálu plus dlouhodobé a krátkodobé úvěry. Výsledek těchto dvou postupu je podobný. Ale francouzská společnost Vinci počítá tento ukazatel ze vzorečku Provozní zisk po zdanění ku Capital employed (Celková aktiva (krátkodobé pasiva + dlouhodobé úvěry)). Tento model jde proti podmínce zmíněné v předešlém odstavci, tím jeho vypovídající hodnota je velmi diskutabilní. EBIT Kapitál Kapitál = Stála Aktiva + (Oběžná aktiva krátkodobá pasiva) Ziskovost (Profit margin), Ziskovost před zdaněním a Ziskovost před zdaněním a odpisy. Profit Margin nám nabízí hodnocení ziskovosti společnosti po odečtení všech položek včetně daně. Oba další ukazatele nám ukazují ziskovost, která není oproštěna od daní či od daní a odpisů. Ukazuje nám jaká část obratu přispívá k zisku společnosti. Nízký profit margin nás upozorňuje na špatnou cenovou politiku. Jestliže ziskovost bude 17%, tak to znamená, že z každé koruny z tržeb společnost vytváří 17 haléřů čistého zisku. Takováto společnost má zdravou cenovou politiku, která je evidentní z tohoto výsledku. Pr ofit po zdaneni Obrat EBT Obrat EBITAD Obrat Ziskovost Ziskovost před zdaněním Ziskovost před zdaněním,úroky a opisy 2.2 Likvidita Likvidita se koncentruje na ohodnocení krátkodobé finanční pozice a zdraví společnosti. Likvidita je přímo spojená s cash flow a s krátkodobými aktivy, to znamená jestli je přiměřené množství peněz v hotovosti k dispozici. Můžeme mít 1 mil. Kč investovaný

8 na burze cenných papírů, ale ne dost na koupi lístku na autobus. Výsledkem je, že jsme solventní, ale zdaleka ne likvidní. Jednoduše můžeme zkontrolovat finanční životaschopnost společnosti tím, že se ujistíme zda firma dosáhla profit na konci roku. A dále zjistíme z rozvahy, jestli společnost dosáhla velkého positivního hotovostního zůstatku na konci roku. Hotovost na běžném účtu a pohledávky z obchodního styku, tak můžeme definovat likvidní nebo quick aktiva společnosti. Likvidní aktiva jsou jak hotovost nebo prostředky, které mohou být přeměněny v hotovost ve velmi krátké době. Dívat se pouze na celková krátkodobá aktiva v rozvaze není zrovna vhodný průvodce likviditou společnosti. ($) A B C Zásoby Pohledávky z obchodního styku Cash Ačkoliv tyto tři společnosti, které můžeme vidět v přikladu nahoře, mají stejné běžné aktiva o hodnotě $100, jejich likvidita je docela rozdílná. Společnost C je nejvíc likvidní z této trojice. Na konci roku má $50 v hotovosti a může očekávat, že v blízké budoucnosti obdrží dalších $25 od obchodních partnerů. Společnost B má stejnou hodnotu likvidních aktiv jako společnost C ($75), ale není tak likvidní jako společnost C, protože má menší zásobu v hotovosti. Společnost A je nejméně likvidní, protože 50% jejich krátkodobých aktiv je držena v zásobách, což bude trvat pravděpodobně mnohem déle je proměnit v hotovost. Tuto kapitolu reprezentují zejména tyto ukazatele: Okamžitá likvidita (Cash Position Ratio) - likvidita 1.stupně Pohotová likvidita (Acid or Quick Ratio) - likvidita 2.stupně Běžná likvidita (Current Ratio) - likvidita 3.stupně Okamžitá likvidita (Cash Position Ratio) Udává nám platební schopnost firmy. Cash Krátkodobé závazky < 0,9 1,1> Pohotová likvidita (Acid or Quick Ratio) Jednoduše řečeno, je to ukazatel toho, jak rychle je společnost schopná otočit aktiva v hotovost. Bez ohledu na to jak je tento ukazatel zařazován, můžeme uvažovat tento poměrový ukazatel za velmi vhodný indikátor finanční síly společnosti a schopnosti dostát

9 krátkodobým závazkům. Zásoby můžou být velmi těžko likvidní a zvláště u stavebních firem tomu tak bývá. A právě tento ukazatel je zproštěn zásob od oběžných aktiv před tím, něž je porovnáváme s krátkodobými pasivy. Což je hlavní rozdíl od běžné likvidity - Current Ratio. Potenciální věřitelé rádi používají Acid Ratio, protože odhaluje, jak by se společnosti mohlo dařit, jestliže by musela platit účty za nejhorších podmínek. Předpoklad co nám vlastně Acid Ratio říká, je to, že v případě jestli věřitelé budou stát u dveří naší společnosti a požadovat okamžitě plnění našich závazků a náš styl podnikání nám bude dávat nulový čas na prodej zásob. Obecně tento ukazatel by měl dosahovat hodnoty 1:1 nebo lepší. Vysoké quick ratio obvykle reflektuje zvuk dobře řízené společnosti, které nehrozí žádný momentální kolaps, i kdyby nastala extremní a nepravděpodobná událost v okamžitém poklesu tržeb. Na druhou stranu, společnosti, které dosahují hodnoty menší než 1 nejsou schopni platit své krátkodobé pasiva. Zatímco Acid Test 1:1 je všeobecně respektován většinou věřitelů. Akceptovatelná hodnota tohoto ukazatele se může měnit podle průmyslového odvětví, stejně jako většina finančních ukazatelů. De facto žádné ratio nemá velkou vypovídající hodnotu bez znalosti dané oblasti podnikání. Například společnost, jehož quick ratio má klesající tendenci, ale běžná likvidita - current ratio si zachovává svoji hodnotu může značit, že společnost zvyšuje svoje zásoby; ale také, že společnost vysoce zlepšila její výběr pohledávek. ( Krátkodobá aktiva Zásoby) Krátkodobé pasiva <1,0 1,5> Běžná likvidita (Current Ratio) Schopnost firmy dostát krátkodobým závazkům. Krátkodobá aktiva Krátkodobá pasiva <1,5 2,5> Oběžná aktiva jsou ta, která je společnost schopná proměnit během jednoho roku za hotovost. Pod krátkodobá aktiva patří cash balance, krátkodobé deposity a investice, pohledávky z obchodního styku, předplacené náklady a zásoby. Krátkodobá pasiva jsou účty se splatností do 12 měsíců. Krátkodobá pasiva jsou závazky z obchodního styku, krátkodobé bankovní půjčky, dividendy a odložená daň. Čím vyšší ukazatel, tím více je společnost likvidní. Případný věřitelé očekávají positivní current ratio, často nejméně na hranici 1,5. V každém případě, příliš vysoká hodnota může značit také jisté varovaní, protože to může vypovídat o klesajících pohledávkách nebo zásob příznak klesající likvidity. Jestliže běžná likvidita klesne pod hodnotu menší než 1, značí to značné problémy s likviditou, specielně společnost nevytváří dostatečný cash na pokrytí přicházejících pohledávek.

10 Aktivita Ukazatele aktivity se používají k měření schopnosti převedení aktiv na prodej nebo hotovost. Příjem a tudíž i zisk na konci roku obsahuje příjem z prodejů na úvěr a náklady pohledávek, stejně tak jako pokladní transakce. Společnost může ukazovat zisk na konci roku, ale také může mít značné množství věřitelů, třeba zrovna její hlavní dodavatel surovin bude požadovat platbu v hotovosti během několika málo týdnů. Ale také je možné pro společnost manipulovat na konci roku s množstvím hotovostních prostředků. Jestliže ke konci finančního roku společnost vytvoří větší důraz a úsilí na výběr pohledávek od obchodních partnerů a zpomalí platby věřitelům, tak to může vést k zvýšení cash balance. Věřitelé poskytují finanční podporu společnosti a zákazníci zadržují finanční zdroje společnosti. Firma může zvýšit svoji ziskovost, jestli zvýší dobu splatnosti svých závazků dodavatelům (věřitelům) více než obvykle a naopak zkrátí dobu splatnosti pohledávek odběratelů, ale také to může vést ke ztenčení zdroje hotovostních prostředků. Tomu se říká overtrading a jde o běžný problém mezi malými a velmi rychle rostoucími společnostmi. Zásadní pro jakýkoliv podnikání je udržet adekvátní míru hotovostních prostředků mezi dobou dávanou odběratelům a dobou splatnosti branou od dodavatelů. V této kapitole se zaměříme na tyto ukazatele: Asset Turnover (Relativní vázanost aktiv) Fixed Asset Turnover (Relativní vázanost stálých aktiv) Current Asset Turnover (Relativní vázanost oběžných aktiv) Obratovost zásob Obratovost pohledávek Obratovost závazků Asset Turnover (Relativní vázanost aktiv), Fixed Asset Turnover (Relativní vázanost stálých aktiv) a Current Asset Turnover (Relativní vázanost oběžných aktiv) Asset turnover měří, jak velký obrat je tvořen pro každou korunu aktiv daného období. Dá se říct, že společnosti si zachovávají míru aktiv, aby mohly podporovat svoje podnikání v dalším vývoji a vytvářet budoucí zisk. Čím vyšší obrat je generován z užitých aktiv v podnikání, tím vyšší je úroveň efektivního využití těchto aktiv. Jak velkou finanční páku má stavební společnost na tvořeném obratu, je to, co tento ukazatel měří. Jako příklad můžeme použít stavební firmu, která má výrobní program. Firma je tak úspěšná, jak dokáže zaměstnat maximální počet svého vybavení, klade důraz na co největší minimalizace časových prodlev. Jednoduše, firmy s nízkou ziskovostí mají velkou obratovost aktiv a naopak.

11 Tento ukazatel je zajímavé sledovat také z hlediska jak moc silný je kapitál. Softwarové společnosti budou vykazovat velký obrat na korunu aktiv, protože jejich aktiva jsou skromná. Na druhé straně společnosti, které působí v těžkém průmyslu potřebují velké množství aktiv jako základ k tvorbě obratu. Společnost je over-trading jestliže je obratovost aktiv příliš vysoká, což znamená moc velký obrat na velmi malé investice. Tento ukazatel nám, ale může ukazovat také, společnost je under-trading, kde musíme být na pozoru před špatným managementem zdrojů. Mimo jiné, klesající obratovost aktiv může upozorňovat firmu, že její investice do vybavení nebo do ostatních stálých aktiv jsou nadměrné nebo nejsou zpravovány efektivně. Obrat Celková aktiva Obrat Stálá aktiva Obrat Obezna aktiva Relativní vázanost aktiv Relativní vázanost stálých aktiv Relativní vázanost oběžných aktiv Obratovost Zásob (Inventory Turnover) Nejméně likvidní z oběžných aktiv jsou zásoby. Když zásoby jsou prodané odběratelům, změní se likvidita o stupeň nahoru, protože se položka stává součástí pohledávek z obchodního styku a konečně se stávají kompletně likvidní, jako část hotovostních prostředků, v okamžiků když odběratelé zaplatí jejich faktury. Pro mnoho společností je položka zásob v rozvaze dále rozčleněna na položky materiálů (surovin), nedokončená výroba a dokončená výroba. K zjištění jak velké množství firemních peněz je drženo v zásobách, získáme podílem položky zásob (rozvaha) k průměrným denním nákladům (jmenovatelem je 365). Výsledek, který dostaneme, je roven počtům dnů, po které společnost v průměru drží své zásoby. Obecně platí, čím déle zásoby jsou drženy, tím déle jsou finanční zdroje blokovány v neziskových oblastech; a naopak čím rychlejší je obratovost zásob, tím je menší počet dnů zásob držených společností. Pokaždé, když dochází k obratu zásob, tak společnost tvoří profit a hotovostní prostředky. Zásoby Pr ůměrné denní náklady

12 Doba Obratu Pohledávek (Debtors Collection Time) Tento ukazatel měří průměrný počet dnů, za který společnost obdrží platbu za to, co prodala. Jak bylo zmíněno výše pohledávky z obchodního styku jsou likvidnější část oběžných aktiv než zásoby. Můžeme je také rozdělit na pohledávky splatné do jednoho roku, kterými se budeme zde zabývat a pohledávky se splatností delší než jeden rok. Předpokládejme, že pohledávky za obchodními partnery se mohou jevit jako dobré půjčky. Odběratelé vlastní peníze společnosti, které vrátí jakmile vyprší maturita dluhu. Ovšem v této kapitole musíme počítat s položkou, která je známa jako bad debts (nedobytné pohledávky). Ty mohou v jednom případě zkrátit obrat za účelem redukovat příjem za rok nebo být účtovány jako náklady související s profitem daného roku. Doba obratu pohledávek je indicie schopnost společnosti vybrat její vlastní peníze. Jak je zřejmé v tomto případě čím menší, tím lepší. Zvláště vysoké číslo je signálem neschopnosti firmy získat od odběratelů své peníze. Jestliže se zvyšuje doba obratu pohledávek, můžeme dojít ke dvěma závěrům. Za prvé společnost je štědrá v poskytování doby splatnosti odběratelům nebo problémy s kvalitou produktů. Pohledávky z obchodního styku Průměrné denní tržby Optimum do 30 dnů, nežádoucí nad 90 dnů Doba Obratu Závazků (Creditors Payment Period) Tento ukazatel měří průměrný počet dnů, ve kterých je společnost nucená dostát svým závazkům. Doba obratu závazků je indikátor firemní schopnosti platit své závazky (hlavně z obchodního styku) v očích dodavatelů a věřitelů, jednodušeji řečeno jak dlouho jsou nám ochotni čekat na zaplacení našich závazků vůči jim. Není vždycky pravda, že vyšší číslo je lepší. Například společnost, která pomalu splácí své dluhy z obchodního styku (100 nebo i více dní), může mít potíže s vytváření hotovosti nebo financovat operace pomocí prostředků, které dluží dodavatelům. V zásadě vzato, společnosti, jejichž doba obratu závazků je vysoká, mají problémy získat dodavatele. Závazky z obchodního styku Průměrné denní náklady Optimum do 50 dnů

13 Zadluženost Finanční stabilita Velmi důležitým aspektem celkového testování finanční postavení společnosti na trhu je její kapitálová struktura a jakýma očima jí vidí poskytovatelé financí. Tato kapitola analyzuje zdroje financí. V rozvaze můžeme najít tři hlavní skupiny pasiv: Vlastní kapitál, dlouhodobé závazky a krátkodobé závazky. To nám reflektuje tři potenciální zdroje financí. Finance můžou do podniku přijít od akcionářů, přes dlouhodobé či krátkodobé bankovní půjčky nebo přes management pracovního kapitálu. Vlastní kapitál nabízí společnosti dlouhodobý zdroj prostředků, které nejsou normálně umořitelné, negarantují příjem skrze dividendy. Úvěr je normálně poskytnut za předem stanovených podmínek, na fixní dobu a fixní úrok. Zvyšování financování podniku z externích zdrojů zvyšuje riziko. V případě bankovních půjček zde jsou náklady související se splácením úvěrů. V případě zvyšování vlastního kapitálu (emise akcií), zpravidla redukuje úroveň kontroly nad podnikem doposud stávajících akcionářů. Vztah mezi vlastním kapitálem a půjčkami je označován jako finanční páka podniku. ( gearing or leverage ) Management společnosti byl měl stanovit v jakém poměru bude podnik financován, jak z cizích zdrojů tak pomocí vlastního kapitálu. Firma je high-geared jestli její zdroj financování je dominantní z bankovních úvěrů a naopak firma je low-geared jestli je financovaná hlavně akcionářem. Vyšší úroveň půjček k vlastnímu kapitálu může být riskantní z pohledu akcionářů, protože nemusí být vyplaceny dividendy nebo nedostanou takový kapitál jaký investovaly. Vysvětlení je prosté, úroky z úvěrů musí být placeny před vyplacením dividend. Tato kapitola je reprezentovaná těmito ukazateli: Total Debt Ratio - Celková zadluženost Current Debt - Běžná zadluženost Debt to Equity - Stupeň zadlužení Interest Cover Ratio - Úrokové krytí Financial Stability - Finanční nezávislost Total Debt Ratio (Celková zadluženost) Celková zadluženost je první a pravděpodobně nejjednodušeji interpretovatelné ratio, které vyjadřuje jakými zdroji je společnost financovaná. Jinak řečeno jak velká část aktiv společnosti je financovaná bankovními úvěry. Obecně řečeno, věřitelé jsou v pozoru jestli hodnota tohoto ukazatele překročí hodnotu 50%, z toho plyne čím vyšší ratio tím je společnost více financovaná cizími zdroji. Výše zmíněný limit pro tento ukazatel o hodnotě 50% je obecně interpretován jako, že každá 1 Kč aktiv je financovaná 50 haléři z dlouhodobých a krátkodobých úvěrů.

14 Celkové dluhy Celková aktiva Current Debt (Běžná zadluženost) Tento ukazatel je velmi podobný ukazateli výše (Total Debt Ratio), jediný rozdíl je, že do čitatele počítáme pouze krátkodobé dluhy. Interpretace tudíž bude, že při hodnotě 50% bude každá 1 Kč aktiv financovaná 50 haléři z krátkodobých úvěrů. Tento ukazatel je zajímavé sledovat pouze v krátkodobém horizontu, protože jeho vypovídající hodnota je limitována pouze dluhy do jednoho roku. Takže nám mapuje momentální situaci. Krátkodobé dluhy Celková aktiva Debt to Equity (Stupeň zadlužení) Tomuto ukazateli se klade velký důraz, protože vyjadřuje vztah mezi tím kolik společnost peněz vlastní a kolik je investováno prostřednictvím hlavních vlastníků a akcionářů. Debt to Equity ratio nám odhaluje jaká míra závazků a vlastního kapitálu je používaná k financování podnikání. Čím vyšší hodnota, tím je větší míra dluhů, ale taky vyšší riziko. Jestli hodnota tohoto ukazatele je například 300%, tak to znamená, že pro každou 1Kč investovanou akcionáři ve společnosti, připadenou 3Kč cizích prostředků (outside borrowing). Jednoduší interpretace může znít takto; jestliže je hodnota vyšší než jedna tak to znamená, že aktiva jsou financovaná cizím kapitálem. Jestli je hodnota po úrovní 1, tak to znamená, že vlastní kapitál většinově financuje podnikání. Celkové závazky Vlastní kapitál Interest Cover Ratio (Úrokové krytí) Vyjadřuje množství zisku, které je dostupné pro placení úroků po odečtení všech provozních příjmů a výdajů, kromě nákladových úroků a daní z příjmu. Pro banky a finanční analytiky je to jeden z ukazatelů, na který se spoléhají, z důvodu odhalování jak moc velký zisk pokryje platby úroků nezaplacených úvěrů. Čím vyšší je úrokové krytí, tím je menší riziko, že nebude dostatečný zisk pro výplatu dividend akcionářům. Například jestli Interest Cover dosahuje hodnoty 8, tak je to

15 znamení, že profit může osmkrát klesnout, předtím než nebudu schopen pokrýt úroky dlužené u nesplacených úvěrů. Jestliže ukazatel nám ukazuje hodnotu menší než 1, tak nám to indikuje, že společnost nevytváří dostatečný cash-flow pro placení nákladových úroků. Při takovéto situaci stačí, aby došlo pouze k mírnému poklesu provozního zisku nebo náhlého vzestupu nákladů na úvěr a dojde zcela k ochromení ziskovosti. EBIT Nákladové úroky Financial Stability (Finanční nezávislost) Charakterizuje dlouhodobou finanční situaci. Ukazuje schopnost firmy pokrýt potřeby vlastními zdroji. Hodnota by neměla klesnout pod 0,5. Pod 0,5 podkapitalizování, nad 0,5 jde o překapitalizování. Koeficient samofinancování + ukazatel celkové zadluženosti se musí = 1. Vlastní kapitál Celková aktiva 2.5 Management Pracovního Kapitálu Pracovní kapitál (Oběžná aktiva krátkodobá pasiva) se nemění pouze ze dne na den, ale minutu od minuty. Hotovost je určená pro platbu faktur dodavatelů za provedenou službu nebo za dodaní zboží, které je následně prodáno odběratelům. Klíč ke krátkodobé finanční životaschopnosti firmy je k nalezení ve studiu pracovního kapitálu. Tato kapitola se bude zabývat hlavně otázkou pracovního kapitálu, který reprezentují tyto ukazatelé: Pracovní kapitál Cash Cycle Pracovní kapitál k Obratu Net Cash Balance Pracovní kapitál (Working capital) Jak bylo zmíněno výše, je rozdílový ukazatel, kde od sede odečítáme Oběžná aktiva a krátkodobá pasiva. Tento ukazatel podrobuje společnost studiu hlavně v krátkodobém horizontu, jestli je schopná přežít nebo ne. Negativní světlo na tento ukazatel vrhá fakt, že společnost má na konci finančního roku víc závazků z obchodního styku než zásob a pohledávek za odběratelem. To je

16 v pořádku jestli dodavatelé mají k naší firmě důvěru, že i následující dekádě bude schopná dostát závazkům při jejich maturitě. ( Oběžná aktiva - krátkodobé závazky ) Cash Cycle Tento ukazatel vychází ze třech ukazatelů, kterými jsme se zabývali v kapitole aktivita, a to: Doba obratu zásob, Doba obratu pohledávek a Doba obratu závazků. Obratovost zásob - Obratovost závazků + Obratovost pohledávek Používat dodavatele jako zdroj financí pro tento provozní cyklus je normální. Úroveň na jaké jsou používány peníze dodavatelů závisí částečně co je normálně akceptovatelné v daném oboru, co akceptují dodavatelé a částečně také na finanční politice dané firmy. Negativní výsledek cash cycle dává najevo agresivní a positivní používání peněz dodavatelů k financování provozu společnosti. Cash cycle o hodnotě -10 dnů může být interpretován jako tento simultánní případ. Dodavatel mi dodá zboží a ví, že faktura bude proplacena do 30 dnů, já však vím, že peníze od odběratelů polotovaru,

17 který moje firma vyrábí, dostanu za 10 dnů. Moje firma tedy má materiál 10 dnů ve formě zásob; dohromady tedy 20 dnů. Teď mě zůstane hotovost, kterou jsem dostal od dodavatelů plus profit margin a mám dalších 10 dnů před maturitou závazku. Během těchto 10 dnů můžu peníze zhodnotit jiným způsobem. Obecně výrobní podniky předpokládají, že budou držet mnohem více zásob něž maloobchodní prodejci a zvláště po delší dobu Pracovní kapitál k Obratu Obecné pravidlo pro tento ukazatel platí,že čím dosažené nižší procento tím lepší. $m Firma A Firma B Pracovní kapitál Obrat % 12,0 28,5 Jestliže stavební firma A zvýší svůj obrat o $1m, tak tento ukazatel signalizuje dalších $ pracovního kapitálu, které budou potřeba. Zatímco stavební firma B bude potřebovat $ , aby mohla dosáhnout stejného růstu obratu o $1m. Pracovní kapitál Obrat Net Cash Balance Příliš malá hotovost může značit problémy s placením krátkodobých závazků. Příliš velká hotovost zase špatné finanční řízení, jež charakterizují nevyužitelné zdroje. Všechny volné peněžní prostředky by měli být reinvestovány v oblastech, které jsou více ziskové. Jako například společnost A shledá společnost B, která nevytváří velký zisk, ale má velké prostředky na hotovosti (cash-rich company), jako zajímavý cíl pro akvizici. Čistý peněžní majetek je další z rozdílových ukazatelů. (Oběžná aktiva - zásoby - krátkodobé závazky) 2.6 Produktivita Produktivita společnosti může být definována jako vztah mezi výstupem - outputem produktů nebo služeb a vstupem - inputem zdrojů nutných pro jejich dodání. Jedním z hlavních úkolů managementu je produktivně používat lidské, fyzické a finanční zdroje, které má společnost k dispozici. Tato kapitola se zaměří na produktivitu lidské síly.

18 Produktivita práce závisí na mnoha faktorech. Hlavními faktory, kteří ovlivňují produktivitu práce jsou: technologický stupeň a rozvoj míra využívání kapacit množství pracovních sil ( jež jsou k dispozici ) - jejich kvalifikace - kvalita řízení - organizace výroby využití zdrojů jako jsou energie a suroviny Zde se zaměříme na tyto ukazatele: Produktivita z Obratu Produktivita z Přidané hodnoty Průměrná měsíční mzda Čistý Zisk na zaměstnance Produktivita z Obratu Tento ukazatel měří schopnost společnosti vytvářet obrat na základě jeho zaměstnanců. Produktivita z obratu je v našem případě velmi závislá na nedokončené výrobě. Tento ukazatel je ideální sledovat v trendu několika let a porovnávat ho s firmami operující ve stejném sektoru. V našem případě si musíme dát pozor na stavební firmy, které pro většinu svých výkonů najímají subdodavatele. Ty budou mít produktivitu daleko vyšší než stavební firmy, které většinu svých výkonů provádějí sami. Nesmíme zapomenout, že trendem posledních let u velkých stavebních společností je zeštíhlování firmy (lean firm). Obrat Průměrný evidenční počet zaměstnanců Produktivita z Přidané hodnoty Přidanou hodnotu zjistíme: (Obchodní marže + Výkony - Výkonová spotřeba) Ze všech ukazatelů produktivity je možno dát největší význam ukazateli produktivita z přidané hodnoty na pracovníka. Přidaná hodnota je zdrojem všech možných potřeb všech ekonomických subjektů. Hradí se z ní: mzdy, zdravotní a sociální dávky podnikové investice, což zajišťuje obnovu a rozvoj podnikového majetku úroky z úvěrů

19 daně dividendy a jiné výnosy vlastníků, které jsou hlavním efektem a důvodem jejich podnikání v příslušném podniku. Přidaná hodnota musí mít proto rozumnou strukturu. Nemohou ji celou pohltit pracovní náklady (mzdy a sociální dávky). V takovém případě se podnik stane nekonkurenceschopným a dříve či později zkrachuje. Podíl pracovních nákladů na přidané hodnotě se celkem logicky považuje za jedno z hlavních měřítek podnikové konkurenceschopnosti a neměl by příliš překračovat 50 %. Přidaná Hodnota Pruměrný evidenční počet zaměstnanců Průměrná měsíční mzda na zaměstnance Tento ukazatel není třeba dále rozebírat, z názvu je snadno pochopitelné co je jím měřeno. Jestli zjistíme velké rozdíly v průměrné měsíční mzdě mezi firmami operující ve stejném sektoru a na stejné území, musíme se podívat hned na několik hledisek, které toto můžou ovlivnit. Rozdíl v definici počtu zaměstnanců Každá firma může figurovat na jiném trhu, který má jako základ vyšší nebo nižší náklady na zaměstnance (rozdíl dle regionů). Cena pracovní síly je často rozhodujícím argumentem, kde založit firmu. Celkové mzdové náklady 12 Průměrný evidenční počet zaměstnanců Čistý Zisk na zaměstnance U většiny podnikání můžeme očekávat usilování o co největší úroveň příjmů na zaměstnance, ale právě ukazatel čistý zisk na zaměstnance než příjem na zaměstnance může být jediným pravdivým měřítkem produktivity. Jen stěží můžeme poukazovat na tvorbu příjmu, jestli ovšem nevytváříme zisk. Tento ukazatel spolu by měl být srovnáván s průměrem celého sektoru a zhodnocovat výsledky z roku na rok.

20 Je zajímavé sledovat Čistý zisk na zaměstnance spolu s ukazatelem Obrat na zaměstnance v trendu a zaměřit se na událost, jestli se profit na zaměstnance zvýší při stejné úrovni ukazatele obratu na zaměstnance či naopak. Net Profit Průměrný evidenční počet zaměstnanců 2.7 Modely předpovídající insolventnost Tato kapitola je více kreativní než ostatní, protože zde podrobujeme společnosti testováním jejich zdraví. Modely jsou založeny na váze jednotlivých ukazatelů a obecně platí čím je výsledek vyšší tím je společnost méně ohrožena bankrotem. Další otřepané pravidlo zní, že je nebezpečné půjčovat peníze společnosti, které hrozí krach. Schopnost předpovědět insolventnost před tím než se tak stane je svatý dar finanční analýzy po dobu více než 50 let. Normálně společnost nás pár let upozorňuje, varuje před tím než zkrachuje, náhlý a neočekávaný kolaps je velmi vzácný. Existují různé modely, které předpovídají úpadek. Altmanův test (Z score) Quick test Indikátor Bonity Altmanův test (Z score) Tento model předpovědi úpadku vyvinul Dr. Edward I. Altman na New Yorské Universitě v polovině šedesátých let. Model prokázal schopnost, pro vzorek průmyslových společností, předpovědět 95% pravděpodobnost bankrotu během jednoho roku a vyšší než 70%, že úpadek nastane během dvou let.

21 Vzorec pro firmy veřejně obchodovatelné na burze 1.2*X *X *X *X *X 5 Vzorec pro firmy, které nejsou obchodovatelné na burze 0.717*X *X *X *X *X 5 X 1 = X 2 = X 3 = Pracovní kapitál Celková aktiva Profit po zdanění Celková aktiva EBIT Celková aktiva X 4 = X 5 = Vlastní kapitál Cizí kapitál Obrat Celková aktiva První ratio tohoto testu nám říká, že čím větší proporce pracovního kapitálu k celkovým aktivům tím je společnost zdravější v krátkodobém horizontu. Čistý zisk použitý v druhým ukazateli reprezentuje množství kapitálu investovaného z příjmů pro podporu tvorby aktiv. Čím vyšší číslo tím společnost rozšiřuje samofinancování. EBIT ve třetím ukazateli indikuje příspěvek k ziskovosti společnosti, protože co je jasné, že vyhlášení bankrotu je méně pravděpodobné u ziskové společnosti než u neziskové. Čtvrté ratio pohled investora na budoucí potenciál společnosti, o kolik můžou poklesnout aktiva společnosti než hodnota cizího kapitálu převýší aktiva. Polední ukazatel ukazuje schopnost společnosti používat jejich aktiva k tvorbě obratu. Čím vyšší ratio tím produktivnější jsou aktiva a vyšší je množství peněz, které projdou skrz business. Hranice, které jsou stanoveny Altmanovým testem pro firmu veřejně obchodovatelnou na burze: 1 Firma je s dobrou finančně-ekonomickou situací > 2,9 2 Firma s neurčitou finanční situací 1,81-2,9 3 Firma s velmi silnými finančními problémy < 1,81 Hranice, které jsou stanoveny Altmanovým testem pro firmu, která není veřejně obchodovatelná na burze: 1 Firma je s dobrou finančně-ekonomickou situací > 2,9 2 Firma s neurčitou finanční situací 1,2-2,9 3 Firma s velmi silnými finančními problémy < 1,2

22 Quick test Jedná se tady o pouze čtyři poměrové ukazatele, z nichž je každý odměněn známkou jako ve škole <1;5>, kde 1 je nejlepší a 5 nejhorší. Dále se z dosažených známek vypočítá aritmetický průměr a vyjde nám výsledná známka firmy. A = Vlastní kapitál Celková aktiva Kvóta vlastního kapitálu B = Pr ovozní Cash Flow Podnikový výkon Cash Flow z podnik.výkonu C = EBIT Celková aktiva Rentabilita celkového kap.(roa) D = (Cizí zdroje - Finanční majetek) Celkový roční Cash Flow Doba splatnosti dluhu v letech Ukazatele jsou dále hodnoceni podle následujících kriterií: Hodnoceni ukazatelů známkou: A) >30 >20 >10 <10 <0 % B) >10 >8 >5 <5 <0 % C) >15 >12 >8 <8 <0 % D) <3 <5 <12 >12 >30 r. Závěrem je třeba říci k poměrové analýze, že je dobrým nástrojem managementu, avšak nesmí se ani přeceňovat, ani nedoceňovat. Ukazatele je nutno sledovat v dynamickém vývoji, nevyzvedávat příliš jednotlivý ukazatel, a porovnávat výsledky s oborovým průměrem. Podezřelé však bude, pokud společnost bude vybočovat ve většině případů z obvyklých hodnot. Tam je pak třeba uvážit individuelní analýzu ekonomickou í technickou.

23 Indikátor Bonity Tento ukazatel je obdobou Altmanova skóre, až na výjimku, že v tomto případě je proměnných 6. 1,5*X 1 + 0,08*X *X 3 + 5*X 4 + 0,3*X 5 + 0,1*X 6 X 1 = Cizí zdroje Celkové roční Cash Flow X 4 = EBT Podnikový výkon X 2 = Celková aktiva Cizí zdroje X 5 = Zásoby Podnikový výkon X 3 = EBT Celková aktiva X 6 = Podnikový výkon Celková Aktiva Hodnocení tohoto indikátoru solventnosti je následující: Indikátor Bonity > 2 Indikátor Bonity > 1 Indikátor Bonity = 0 Indikátor Bonity < 0 Velmi dobrý Středně dobrý Neohrožen insolventností Ohrožen insolventností Du Pont Pyramida K pochopení úrovně ziskovosti testované společnosti nestačí pouze zobrazit jeden ukazatel, ale také ukázat jak je profit tvořen. K tomu nám slouží Du Pont schéma, pojmenované po US společnosti. Užití Du Pont Pyramidy k presentování rentability. Čtyři hlavní komponenty Čistý zisk k EBIT, Produktivita z obratu, Relativní vázanost aktiv a Celková Aktiva k Vlastnímu kapitálu (Finanční páka) jsou dále větveny a nabízení pohled na způsob jak je rentabilita tvořena a efektivita společnosti na jednotlivých úrovních jejich výrobních aktivit. Pyramida ukazatelů je nápomocná k identifikování, které aspekty podnikání nejvíce ovlivňují celkovou ziskovost.

24 Hodnotová analýza Hodnotovou analýzou, konkrétně bodovací metodou budu zkoumat úspěšnost testovaných firem. Výsledek by mě měl říct, která z testovaných společností je nejlepší. Testováno bude 12 ukazatelů a ke každému bude přiřazena určitá váha. Do hodnotové analýzy jsou zahrnuty např. tyto ukazatele: ROA ROE ROCE Profit Margin Acid Test Current Ratio Assets Turnover Cash Cycle Debt to Equity Add Value per Employee Profit per Employee Working Capital to Sales D&B ukazatele (Dun& Bradstreet) Společnost D&B ( logo: Decide with Confidence), která se zabývá monitorováním platební morálky společností vyvinula index, který se jmenuje PAYDEX. Paydex je číslo od 0 do 100, které ukazuje průměrnou pomalost plateb. PDX Dny mimo termín dní před 80 0 dní (On time) Nízké riziko dní po splatnosti dní po splatnosti Střední riziko dní po splatnosti Zvýšené riziko dní po splatnosti dní po splatnosti Vysoké riziko dní po splatnosti D&B Rating D&B rating : jedinečné vyhodnocení finanční síly firmy a míry rizika.

25 D&B rating je kombinací matematického modelování, expertíz zkušených analytiků a mnohaleté zkušenosti s vývojem nesolventnosti firem. Bedlivě analyzujeme bankroty firem a porovnáváme je s ostatními firmami v daném odvětví, abychom odhalili a předpověděli ty nejdůležitější příznaky, které k nim vedou. D&B rating, který vám podá tyto informace: včasné varování: umožňuje předpovědět s dostatečným předstihem - 12 měsíců, možnost bankrotu. vysoká přesnost: velmi spolehlivý a neustále aktualizovaný rating hodnotí okamžitý stav firmy. D&B rating v sobě zahrnuje rovnováhu mezi nejnovější technologií a 150-ti letou zkušeností při analýze a určení míry rizika u dané firmy. Vypovídací hodnota D&B rating D&B rating je spolehlivý předpovědní ukazatel bankrotu firmy. Dvanáct měsíců před skutečným bankrotem, má 74% firem faktor míry rizika 4. Tato pravděpodobnost stoupá až na 90% tři měsíce před bankrotem. Znamená to, že rating včas varuje před vznikem možných problémů, umožňuje vám modifikovat platební podmínky a tím vás ochrání před značnými finančními ztrátami. Podle našich zkušeností firmy s mírou rizika 4 mají 150 krát větší šanci zbankrotovat než společnosti s mírou rizika 1. Jak často je aktualizován D&B rating? Denně, jakmile jsou obdržena veřejně dostupná data včetně informací od obchodních soudů, účetních rozvah, platebního chování firmy. Tato data jsou nahrávána ke každé jednotlivé firmě a pak se z nich okamžitě vytvoří nový D&B rating. Tím máte k dispozici okamžitou informaci o stavu firmy. Tvar D&B ratingu D&B rating je rozdělen do dvou částí. První vyjadřuje finanční sílu firmy (počítáno na základě splaceného kapitálu nebo čistého jmění firmy) a druhá míru rizika pro obchodování. D&B rating : 5A 4

26 Maximální doporučený obchodní úvěr Míra rizika v D&B ratingu, která je jeho klíčovou částí, se sestavuje na základě znalosti finanční situace firmy. Neodráží tedy pouze finanční podmínky firmy, ale také trend celého odvětví. Díky D&B ratingu jsme schopni také určit maximální doporučený obchodní úvěr pro danou firmu. Je dynamickou a neustále aktualizovanou hodnotou, na kterou se můžete spolehnout při určování nejvyšších obchodních úvěrů. Hodnota Míra rizika Popis 1 minimální riziko Obchod bez problémů, je možné prodloužit splatnost faktury. 2 nízké riziko Obchod bez problémů. 3 riziko vyšší než průměrné Je možné obchodovat, ale je třeba sledovat danou firmu. 4 vysoký stupeň rizika vhodným Pojistěte se. platebním nástrojem. - nedostatečná data pro sestavení ratingu Není k dispozici dostatek veřejně dostupných informací, aby bylo možné určit míru rizika. 2.8 Analýza Trendu Jako jedna z možných analýz (rozkladů) trendu, která zkoumá v čase vývoj tří ukazatelů, a to ROE, ROA a ROS. Analýza trendu vychází také z Du Pont Pyramidy. ROS = čistý zisk tržby čistý zisk tržby čistý zisk ROA = * = tržby aktiva aktiva čistý zisk tržby aktiva čistý zisk ROE = * * = tržby aktiva vlastní jmění vlastní jmění Doporučená a použitá literatura: - Ekonomika a management 10 - část 1 - V.Hájek, V.Jelen, J.Frková (ČVUT, 1997) - Ekonomika a management 12 - J.Novák, J.Nováková, D.Čápová (ČVUT, 2003) - Finanční řízení ve stavebním podniku A.Tomek (ČVUT 2000) - Finanční analýza ve stavební firmě I.Skavroň, A.Tomek (ČVUT 2004) - Modern construction management F.Harris, R.McCaffer (Granada Publication, London, 1993) - Principles of construction management R.Pilcher (McGraw-Hill, London, 1992) - Firemní materiály Dun&Bradstreet Information Services

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy)

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) FINANČNÍ ANALÝZA Cíle a možnosti finanční analýzy finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) podklady

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

Benchmarking. Rentabilita

Benchmarking. Rentabilita Benchmarking - 1 - Benchmarking Testované společnosti prošly testem, již každá z nich byla okomentovaná v kapitole věnované právě jí, mohli jsme tam najít i malé srovnaní s ostatníma společnostmi. Podrobnější

Více

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY 1. Ukazatele rentability, výnosnosti, ziskovosti (profitability ratios) poměřují zisk dosažený podnikáním s výší zdrojů podniku, jichž bylo užito k jeho dosažení. Ukazatele

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Finanční

Více

obchodních společností

obchodních společností Finanční výkazy obchodních společností Ladislav Šiška Obchodní společnosti založení vznik zápisem do obchodního rejstříku veřejný seznam podnikatelů + sbírka listin ochrana třetích osob členění českých:

Více

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní)

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní) 4. přednáška Finanční analýza podniku - FucAn Návaznost na minulou přednášku Elementární metody a) analýza absolutních ukazatelů b) analýza rozdílových a tokových ukazatelů c) analýza poměrových ukazatelů

Více

položky rozvahy a výsledovky obsahují stejné číselné údaje jako účty 702 a 710

položky rozvahy a výsledovky obsahují stejné číselné údaje jako účty 702 a 710 22. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A FINANČNÍ ANALÝZA na základě účetní uzávěrky se sestavuje účetní závěrka, která podle zákona o účetnictví zahrnuje: rozvahu (bilanci) výkaz zisku a ztráty (výsledovka) příloha, jejíž

Více

28.1.2012. Finanční analýza. 1. Podstata, význam a cíle finanční analýzy. Struktura kapitoly

28.1.2012. Finanční analýza. 1. Podstata, význam a cíle finanční analýzy. Struktura kapitoly Finanční analýza Struktura kapitoly 1. Podstata význam a cíle finanční analýzy. 2. Uživatelé finanční analýzy. 3. Zdroje pro finanční analýzu. 4. Analýza rozvahy. 5. Analýza výsledovky. 6. Analýza CASH

Více

Majetková a kapitálová struktura firmy

Majetková a kapitálová struktura firmy ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Majetková a kapitálová struktura firmy Podnikový management - X16PMA Doc. Ing. Jiří Vašíček, CSc. Podnikový management

Více

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením:

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: Alokace zisků Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: a) krytí ztráty minulých let b) tvorba zákonem předepsaných i dobrovolných rezerv (pro částečné krytí rizik z podnikání)

Více

Finanční analýza. 1. Předmět a účel finanční analýzy. 2. Zdroje informací pro finanční analýzu. 3. Finanční účetní výkazy

Finanční analýza. 1. Předmět a účel finanční analýzy. 2. Zdroje informací pro finanční analýzu. 3. Finanční účetní výkazy Finanční analýza 1. Předmět a účel finanční analýzy Finanční analýza souží především pro ekonomické rozhodování a posouzení úrovně hospodaření podniku bonity a úvěruschopnosti dlužníka posouzení finanční

Více

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch 65-41-L/01 Gastronomie Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Účetnictví Ročník:

Více

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele 1 Finanční analýza Hlavním úkolem finanční analýzy, jako nástroj řízení společnosti, je komplexní posouzení současné finanční a ekonomické situace společnosti za pomoci specifických postupů a metod. Finanční

Více

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků 1 Cash Flow Rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou postaveny na aktuálním principu, tj. zakládají se na vztahu nákladů a výnosů k časovému období a poskytují informace o finanční situaci a ziskovosti podniku.

Více

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů 15.2 Základní ukazatele 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů

Více

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ 2007-2011 Obsah Finanční analýza společnosti Agro Podlužan... 3 Ukazatele rentability... 4 Ukazatele aktivity... 5 Ukazatele likvidity... 7 Ukazatele zadluženosti...

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Finanční management I Finanční řízení Finanční řízení efektivní financování splnění cílů podniku Manažerské

Více

- obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability)

- obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability) 2. Vstupní data procesu FA, rentabilita a její rozklady - obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability) Rozvaha (a a pasiva podniku) - upravené (redukované) nové schema

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Struktura

Více

Ukazatele rentability

Ukazatele rentability Poměrové ukazatele Členění ukazatelů ukazatele rentability ukazatele aktivity (efektivnosti) ukazatele finanční závislosti (zadluženosti) ukazatele likvidity (platební schopnosti) ukazatele tržní hodnoty

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

soubor činností, jejichž cílem je zjistit a vyhodnotit komplexně finanční situaci podniku Systematický rozbor dat, získaných především z účetních

soubor činností, jejichž cílem je zjistit a vyhodnotit komplexně finanční situaci podniku Systematický rozbor dat, získaných především z účetních Soňa Bartáková soubor činností, jejichž cílem je zjistit a vyhodnotit komplexně finanční situaci podniku Systematický rozbor dat, získaných především z účetních výkazů posouzení základních vývojových tendencí

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Způsob zakončení předmětu: Zápočet formou zápočtového testu

Více

Peněžní toky v podniku

Peněžní toky v podniku Financování podniku Financování podniku a úkoly FM Druhy financování podniku Běžné (krátkodobé) financování Řízení cash flow Hodnocení finanční výkonnosti podniku finanční analýza Finanční plánování Peněžní

Více

- 2. ukazatele dluhové schopnosti podniku měřící schopnost podniku přijmout dluh a závazky z něj vyplývající.

- 2. ukazatele dluhové schopnosti podniku měřící schopnost podniku přijmout dluh a závazky z něj vyplývající. Finanční analýza 3. přednáška 21. 3. 07 3. Ukazatelé finanční struktury (zadluženosti) 2 skupiny ukazatelů: - 1. ukazatele zadluženosti poměry různých složek pasiv mezi sebou nebo ve vztahu k pasivům celkem

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV OBSAH Seznam zkratek.... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV 1 Účetnictví... 1 1.1 Účetnictví jako informační systém.... 2 1.2 Vývoj účetnictví... 2 1.3 Přístupy

Více

Implementace finanční gramotnosti. ve školní praxi. Matematické principy řízení cash flow. Digitální podoba e-learningové aplikace. Ing.

Implementace finanční gramotnosti. ve školní praxi. Matematické principy řízení cash flow. Digitální podoba e-learningové aplikace. Ing. Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e-learningové aplikace (vyuka.iss cheb.cz) Matematické principy řízení cash flow Ing. Jan Homolka 0 Obsah CASH FLOW... 2 VÝKAZ CASH FLOW...

Více

Mýty ekonomických analýz. Jak je to v praxi?

Mýty ekonomických analýz. Jak je to v praxi? Mýty ekonomických analýz Jak je to v praxi? Co analyzujeme Podnik a jeho vnější vazby přímá konkurence nepřímá (substituční) konkurence Životní prostředí Trh pracovní silou PODNIK Odbytový trh Nákupní

Více

VÝKAZ CASH FLOW. Řízení finančních toků. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

VÝKAZ CASH FLOW. Řízení finančních toků. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. VÝKAZ CASH FLOW Řízení finančních toků Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Peněžní a materiálové toky v podniku Hotové výrobky Nedokončená výroba

Více

CASH FLOW. CF = příjmy výdaje = tok hotovosti

CASH FLOW. CF = příjmy výdaje = tok hotovosti CASH FLOW Cash Flow Výsledovka výsledek hospodaření (zisk/ztráta) Výkaz cash flow přehled pěněžních toků. Podává přehled o skutečných příjmech a výdajích peněžních prostředků účetní jednotky za určité

Více

Ekonomika Finanční analýza podniku. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Finanční analýza podniku. Ing. Ježková Eva Ekonomika Finanční analýza podniku Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Finanční analýza 2. přednáška. b) Přidaná hodnota a její modifikace

Finanční analýza 2. přednáška. b) Přidaná hodnota a její modifikace Finanční analýza 2. přednáška b) Přidaná hodnota a její modifikace Přidaná hodnota - je chápána jako hodnota přidaná zpracováním v daném podniku, popř. odvětví. - lze ji zjistit jako rozdíl mezi hodnotou

Více

ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura

ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 1. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Majetek podniku (obchodní majetek) Souhrn věcí, peněz, pohledávek a

Více

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Investice je charakterizována jako odložená spotřeba. Podnikové investice jsou ty statky, které nejsou

Více

Význam cash flow. nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Význam generátoru peněz

Význam cash flow. nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Význam generátoru peněz 5. přednáška Analýza peněžních toků cash flow Význam cash flow Proč se liší zisk a cash flow (zisk a peníze nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Jak využít výkaz cash flow Význam

Více

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů.

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. je součástí kontrolního systému v bankách a podstatná část bank. řízení je kontrola průběhu bankovních činností z ekonomického

Více

1. Ukazatelé likvidity

1. Ukazatelé likvidity Finanční analýza Z údajů rozvahy lze vypočítat ukazatele likvidity, zadluženosti a finanční stability. 1. Ukazatelé likvidity Měří schopnost podniku spokojit (vyrovnat) své běžné (krátkodobé) finanční

Více

Finanční analýza. Finanční analýza. Prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc.

Finanční analýza. Finanční analýza. Prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc. Finanční analýza Finanční analýza Prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc. Eva Kislingerová Vysoká škola ekonomická v Praze 2004 1-2 Účel finanční analýzy Odpověď na otázku jak podnik naplňuje smysl své existence

Více

INFORMACE. ÚČETNICTVÍ ORGANIZAČNÍCH KANCELÁŘÍ KOMPLEXNÍ SYSTÉM PRO VEDENÍ ÚČETNICTVÍ www.okuok.cz

INFORMACE. ÚČETNICTVÍ ORGANIZAČNÍCH KANCELÁŘÍ KOMPLEXNÍ SYSTÉM PRO VEDENÍ ÚČETNICTVÍ www.okuok.cz ÚČETNICTVÍ ORGANIZAČNÍCH KANCELÁŘÍ KOMPLEXNÍ SYSTÉM PRO VEDENÍ ÚČETNICTVÍ www.okuok.cz INFORMACE Základní vzorce finanční analýzy v návaznosti na účetní výkazy a na aplikaci UOK Zpracoval: Ing. Pavel Říha

Více

DETAILY OBJEDNÁVKY REŠERŠOVANÁ SPOLEČNOST. DETAILY OBJEDNÁVKY: Zákazník: Coface Czech Credit Management Services, spol. s r.o.

DETAILY OBJEDNÁVKY REŠERŠOVANÁ SPOLEČNOST. DETAILY OBJEDNÁVKY: Zákazník: Coface Czech Credit Management Services, spol. s r.o. Kreditní informace Coface Czech Credit Management Services, spol. s r.o. email: info-cz@coface.com 30.03.2015 12:15 document id: 1741187-3-P01-1.12.6-16244 DETAILY OBJEDNÁVKY DETAILY OBJEDNÁVKY: Zákazník:

Více

Obor účetnictví a finanční řízení podniku

Obor účetnictví a finanční řízení podniku Obor účetnictví a finanční řízení podniku TEST Z FINANČNÍHO ÚČETNICTVÍ celkem 40 bodů Zvolte nejvhodnější odpověď na následující otázky (otázky se nevztahují k žádnému z početních příkladů a nijak na sebe

Více

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ Rozumíme účetní závěrce podnikatelů HANA BŘEZINOVÁ Vzor citace: BŘEZINOVÁ, H. Rozumíme účetní závěrce podnikatelů. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 224 s. KATALOGIZACE

Více

SOUKROMÁ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PODNIKATELSKÁ, S. R. O.

SOUKROMÁ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PODNIKATELSKÁ, S. R. O. SOUKROMÁ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PODNIKATELSKÁ, S. R. O. STUDIJNÍ OPORA K MODULU SPRÁVCE dílčí část Finanční management Ryšková Ivana OSTRAVA 2013 OBSAH Úvod 3 1 Finanční management, jeho postavení a úkoly

Více

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla.

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Finanční řízení podniku cvičení 1 I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Některé vztahy mezi majetkem a kapitálem 1) Majetek je ve stejné výši jako kapitál, proto

Více

KAPITÁLOVÁ STRUKTURA PODNIKU

KAPITÁLOVÁ STRUKTURA PODNIKU Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. KAPITÁLOVÁ STRUKTURA PODNIKU Eva Štichhauerová Technická univerzita v Liberci Nauka

Více

Zde vycházíme z připomenutí již známých základních poznatků o ukazatelových systémech, které jsou dále rozvíjeny.

Zde vycházíme z připomenutí již známých základních poznatků o ukazatelových systémech, které jsou dále rozvíjeny. 7. Ukazatelé rentability a jejich použití Zde vycházíme z připomenutí již známých základních poznatků o ukazatelových systémech, které jsou dále rozvíjeny. 7.1 Poměrové ukazatele FA (poměrová analýza)

Více

Poznámky k současné situaci podniku

Poznámky k současné situaci podniku Poznámky k současné situaci podniku Název podniku: Plzeňský Prazdroj, a.s. OKEČ: Rozvaha v plném rozsahu (k 31.12. v tis. Kč ) AKTIVA 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 AKTIVA CELKEM 0 0 0 15,170,444

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Cvičení 1: Studie a příklady Cvičící: David Procházka Email: prochazd@vse.cz Web: https://webhosting.vse.cz/prochazd

Více

PLASTIC FICTIVE COMPANY

PLASTIC FICTIVE COMPANY Strana 1 z 7 Identifikace firmy PLASTIC FICTIVE COMPANY a.s. Telefon 00420/ 246810246 Janáčkova 78 Telefax 00420/ 369113691 508 08 Nové Město e-mail info@pfc-plastic.cz Česká republika Web www.pfc-plastic.cz

Více

ZAU 2. přednáška ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ

ZAU 2. přednáška ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ ZAU 2. přednáška ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ Rozvaha jako hlavní účetní výkaz o Bilanční princip o Rozpis rozvahy do rozvahových účtů o Vliv hospodářských operací na rozvahu a jejich projev na rozvahových účtech

Více

Majetková a kapitálová struktura podniku

Majetková a kapitálová struktura podniku Podniková ekonomika Majetková a kapitálová struktura podniku Co je majetek? Jak je financován? Proč jsou tyto údaje důležité? 2 Rozvaha přehled majetkové a kapitálové struktury podniku stavový výkaz, kde

Více

5 INVESTIČNÍ RIZIKO, ČISTÝ PRACOVNÍ KAPITÁL A STRATEGIE FINANCOVÁNÍ, FINANČNĚ-ANALYTICKÁ KRITÉRIA VÝKONNOSTI PODNIKU

5 INVESTIČNÍ RIZIKO, ČISTÝ PRACOVNÍ KAPITÁL A STRATEGIE FINANCOVÁNÍ, FINANČNĚ-ANALYTICKÁ KRITÉRIA VÝKONNOSTI PODNIKU 5 INVESTIČNÍ RIZIKO, ČISTÝ PRACOVNÍ KAPITÁL A STRATEGIE FINANCOVÁNÍ, FINANČNĚ-ANALYTICKÁ KRITÉRIA VÝKONNOSTI PODNIKU 5.1 Investiční riziko (měření a ochrana) 5.1.1 Měření investičního rizika Definovat

Více

5 CASH FLOW (tok hotovosti)

5 CASH FLOW (tok hotovosti) 5 CASH FLOW (tok hotovosti) 5.1 Peněžní toky firmy - poslední z triády kategorií: majetková struktura finanční struktura CF (peněžní toky) - rozvaha & výsledovka (výkaz CF) - CF byl vynucen praxí finančního

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ)

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá devět ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ)

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá devět ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA I. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ VLASTNÍ KAPITÁL II. STÁLÁ AKTIVA 1) Dlouhodobý nehmotný majetek 2) Dlouhodobý hmotný majetek 3) Dlouhodobý finanční

Více

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 PODNIKATELSKÝ PLÁN Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 PODNIKATELSKÝ PLÁN Osnova prezentace: důvody podnikatelského plán osnova podnikatelského plánu finanční plán PODNIKATELSKÝ

Více

Financování podniku Fin i an an ování ován í p od od i n k i u

Financování podniku Fin i an an ování ován í p od od i n k i u Financování podniku Financování podniku Vztah mezi věcnými a peněžními toky v podniku práce suroviny stroje výroba výrobky a služby peněžní příjmy prodej peněžní výdaje peníze (cash flow) Úkoly finančního

Více

PYRAMIDOVÝ ROZKLAD. Pravá strana diagramu pracuje s rozvahovými položkami a vyčísluje různé druhy aktiv, sčítá je a ukazuje obrat celkových aktiv.

PYRAMIDOVÝ ROZKLAD. Pravá strana diagramu pracuje s rozvahovými položkami a vyčísluje různé druhy aktiv, sčítá je a ukazuje obrat celkových aktiv. PYRAMIDOVÝ ROKLAD Soustava hierarchicky uspořádaných ukazatelů pyramidová soustava, rozklad slouží k identifikaci logických a ekonomických vazeb mezi ukazateli jejich rozkladem. K analyzování a hodnocení

Více

Výkaz o peněžních tocích

Výkaz o peněžních tocích Výkaz o peněžních tocích Výkaz CF používaný ve vyspělých zemích Evropské unie od poloviny 60. let minulého století se opíral o zkušenosti z amerického vývoje výkaznictví. V ČR je Opatřením MF ČR čj. 281/50

Více

ROZVAHA STRUKTURA, OBSAH, VÝZNAM PRO UŽIVATELE. ANALÝZA MAJETKOVÉ STRUKTURY. OPTIMÁLNÍ KAPITÁLOVÁ STRUKTURA 4.1 Podstata podvojného účetnictví. 4.2 Rozvaha, její funkce a druhy. 4.3 Obsah a uspořádání

Více

PŘEDMLUVA 1 PŘEDMĚT A CÍL FINANČNÍ ANALÝZY 3 METODY FINANČNÍ ANALÝZY 7

PŘEDMLUVA 1 PŘEDMĚT A CÍL FINANČNÍ ANALÝZY 3 METODY FINANČNÍ ANALÝZY 7 OBSAH III PŘEDMLUVA 1 PŘEDMĚT A CÍL FINANČNÍ ANALÝZY 3 METODY FINANČNÍ ANALÝZY 7 2.1 Fundamentální analýza podniku 7 2.2 Technická analýza podniku 9 Kritéria srovnatelnosti podniků 10 HORIZONTÁLNÍ ANALÝZA

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví pro OP Zemědělství

Metodika výpočtu finančního zdraví pro OP Zemědělství Příloha 19 pro OP Zemědělství Vyhodnocení finančního zdraví žadatele je: a) kriterium přijatelnosti b) bodovací kriterium u opatření 1.1., 1.2. a 2.1.5. (viz Příloha 3 Bodovací kritéria) Požadované dokumenty

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. HODNOCENÍ INVESTIC Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Metody hodnocení efektivnosti investic Při posuzování investice se vychází ze strategických

Více

Úloha účetnictví. Účetní výkazy

Úloha účetnictví. Účetní výkazy Úloha účetnictví - informace o stavu majetku a závazků (registrační funkce) - informace o výsledcích hospodaření firmy - informace pro řízení firmy (náklady na výrobky) - podklady pro kontrolu a ochranu

Více

2. přednáška. Ing. Josef Krause, Ph.D.

2. přednáška. Ing. Josef Krause, Ph.D. EKONOMIKA PODNIKU I 2. přednáška Ing. Josef Krause, Ph.D. Majetková a kapitálová struktura Rozvaha ROZVAHA účetní přehled majetku podniku, zachycující bilanční formou stav podnikových prostředků (aktiv)

Více

Žadatel splňuje podmínky FZ. Žadatel nesplňuje podmínky FZ

Žadatel splňuje podmínky FZ. Žadatel nesplňuje podmínky FZ Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční analýza pojišťoven Hlavní úkoly finanční analýzy neustále vyhodnocovat, na základě finančních ukazatelů, ekonomickou situaci pojišťovny, současně, pomocí poměrových ukazatelů finanční analýzy,

Více

KAPITÁLOVÁ STRUKTURA PODNIKU

KAPITÁLOVÁ STRUKTURA PODNIKU Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. KAPITÁLOVÁ STRUKTURA PODNIKU Eva Štichhauerová Technická univerzita v Liberci Nauka

Více

Materiál ke cvičení 2 Výpočet rozdílových ukazatelů, rentabilita

Materiál ke cvičení 2 Výpočet rozdílových ukazatelů, rentabilita Materiál ke cvičení 2 Výpočet ových ukazatelů, rentabilita Posuďte vývoj rentability v Severočeských dolech, a.s. Zjistěte úrovně zisku v jednotlivých letech Pomocné výpočty zisk v různých úrovních r.

Více

Finanční řízení podniku. cv. 8

Finanční řízení podniku. cv. 8 Finanční řízení podniku cv. 8 Podstata finančního řízení podniku Věcná stránka tok statků (strojů, surovin, materiálu) lze rozdělit na 3 hlavní aktivity zásobování, výrobu a prodej. Finanční zdroje každá

Více

EKONOMIKY NEMOCNIC. Ing.Lubomír Vrána,MBA

EKONOMIKY NEMOCNIC. Ing.Lubomír Vrána,MBA NÁSTROJE PRO ŘÍZENÍ EKONOMIKY NEMOCNIC Ing.Lubomír Vrána,MBA Úvod Nemocnice v ČR měly v minulosti většinou charakter příspěvkové organizace, dnes je část obchodními společnostmi, případně mohou mít jinou

Více

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku Výkaz zisku a ztráty - vertikální analýza TEXT řádku v tis. Kč Celkový obrat = Tržby za prodej zboží + Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb A. Náklady vynaložené na prodané zboží 2 B. + Obchodní

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) pro období 2014 2020

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) pro období 2014 2020 Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) pro období 2014 2020 Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle

Více

EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.6

EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.6 EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.6 Ing. Jan TICHÝ, Ph.D. FINANČNÍ VÝKAZY Ing. Jan Tichý, Ph.D. PODNIK Podnik je ve své podstatě systém s cílovým chováním. 1. Stanovení cílů podniku 2. Organizace činností

Více

Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát. Vertikální a horizontální analýza

Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát. Vertikální a horizontální analýza Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát Vertikální a horizontální analýza Členění rozvahy Položky na straně aktiv jsou členěny podle likvidnosti - od položek nejméně likvidních (stálá aktiva) k položkám

Více

PREDIKCE FINANČNÍ TÍSNĚ

PREDIKCE FINANČNÍ TÍSNĚ PREDIKCE FINANČNÍ TÍSNĚ Účelový výběr ukazatelů cílem je sestavit takové výběry ukazatelů, které by dokázaly kvalitně diagnostikovat finanční situaci firmy (finanční zdraví), resp. predikovat její krizový

Více

3. POMĚROVÉ UKAZATELE (financial ratios)

3. POMĚROVÉ UKAZATELE (financial ratios) 3. POMĚROVÉ UKAZATELE (financial ratios) Jsou základem finanční analýzy a pomocí nich můžeme podniky mezi sebou navzájem porovnávat. Analýza pomocí poměrových ukazatelů je nejběžněji používanou technikou

Více

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY 8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY Právní úprava... 1 Význam účetní závěrky a její druhy... 1 Přípravné práce před účetní závěrkou... 2 Uzávěrka účtů v hlavní knize... 4 Obsah a struktura účetních výkazů

Více

Investiční činnost v podniku. cv. 10

Investiční činnost v podniku. cv. 10 Investiční činnost v podniku cv. 10 Investice Rozhodování o investicích jsou jedněmi z nejdůležitějších a nejobtížnějších rozhodování podnikového managementu. Dobré rozhodnutí vede podnik k rozkvětu, špatné

Více

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMICKÁ DATA ING. JANA VODÁKOVÁ, PH.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Dopady transakcí a jiných událostí jsou vykazovány v době, kdy k nim dojde (nikoli v době, kdy jsou přijaty nebo placeny peníze nebo peněžní ekvivalenty) a jsou zaúčtovány

Více

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Investiční činnost Pojem investování vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Druhy investic 1. Hmotné investice vytvářejí

Více

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk:

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: 4.11.218 Vstupní data pro finanční analýzu Atlantis PC s.r.o. Gerská 4, 323 Plzeň +42 63 425 485 atlantispc@email.cz Plnou verzi aplikace si můžete zakoupit na www.finanalysis.cz

Více

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 30. květen 2007 PEGAS NONWOVENS SA s potěšením oznamuje své konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2007

Více

IAS 1 Presentace účetní závěrky

IAS 1 Presentace účetní závěrky IAS 1 Presentace účetní závěrky Úplná sada účetní závěrky obsahuje tyto součásti: (a) výkaz o finanční situaci ke konci období (b) výkaz o úplném výsledku za období (c) výkaz změn vlastního kapitálu za

Více

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Obsah Druhy hodnocení firem Hodnotící kritéria pro hodnocení firmy Možnosti úspěchu firmy Úspěšný podnik Úspěšné firma Metrostav

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ)

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 Předmluva 1 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 KAPITOLA 1 Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 KAPITOLA 2 Účetní záznamy 5 Význam a podstata

Více

Soustavy poměrových ukazatelů

Soustavy poměrových ukazatelů 4.přednáška Soustavy poměrových ukazatelů Jednotlivé pom. ukazatele jeden rys, jedna oblast - hodnocení mohou vycházet různá snahy sloučit všechna hodnocení do soustav ukazatelů - mnoha druhů a popisujících

Více

Obecná charakteristika cash flow. - pojem peněžní tok (CASH FLOW) vyjadřuje přírůstek či úbytek

Obecná charakteristika cash flow. - pojem peněžní tok (CASH FLOW) vyjadřuje přírůstek či úbytek Obecná charakteristika cash flow - pojem peněžní tok (CASH FLOW) vyjadřuje přírůstek či úbytek peněžních prostředků při hospodářské činnosti firmy za určité období - CF je součástí finanční analýzy podniku,

Více

3. Účtová tř. 1 Zásoby a 2 Finanční účty

3. Účtová tř. 1 Zásoby a 2 Finanční účty 3. Účtová tř. 1 Zásoby a 2 Finanční účty Oběžný majetek - nemusí ho být v podniku mnoho - je v podniku v různých formách (ve věcné podobě jako suroviny, materiál apod., v peněžní podobě jako peníze, pohledávky,

Více

Náklady, výnosy a zisk

Náklady, výnosy a zisk Náklady, výnosy a zisk Základní prvky účetních výkazů Účetní výkazy shrnují výsledky hospodářské činnosti podniku. Jedná se o: Rozvahu (bilance aktiv a pasiv) zachycení majetku a závazků firmy; informuje

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách u zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

ROZVAHA A ZMĚNY ROZVAHOVÝCH POLOŽEK. ROZVAHOVÉ A VÝSLEDKOVÉ ÚČTY. PODVOJNÝ ÚČETNÍ ZÁPIS. SYNTETICKÉ A ANALYTICKÉ ÚČTY.

ROZVAHA A ZMĚNY ROZVAHOVÝCH POLOŽEK. ROZVAHOVÉ A VÝSLEDKOVÉ ÚČTY. PODVOJNÝ ÚČETNÍ ZÁPIS. SYNTETICKÉ A ANALYTICKÉ ÚČTY. 5 ROZVAHA A ZMĚNY ROZVAHOVÝCH POLOŽEK. ROZVAHOVÉ A VÝSLEDKOVÉ ÚČTY. PODVOJNÝ ÚČETNÍ ZÁPIS. SYNTETICKÉ A ANALYTICKÉ ÚČTY. 5.1 5.1.1 Aktiva a pasiva Pro účetnictví je charakteristické, že se na majetek dívá

Více

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma 2018/2019 Marek Trabalka Hodnocení firem Subjektivní Objektivní číselné vyjádření (CF, roční obrat) Kombinace Úspěch a hodnocení firmy Dosažení určitého

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA - AKTIVA A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ ZÁKLADNÍ KAPITÁL B. STÁLÁ AKTIVA B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek (DNM): - nehmotné výsledky výzkumu a vývoje

Více