Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností"

Transkript

1 Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností I. Informace o respondentovi A. firma, název společnosti/organizace Glatzová & Co., v.o.s. B. právní forma/popis činnosti veřejná obchodní společnost advokátní kancelář; poskytování právních služeb C. označit, zda se zabýváte přeshraničními aktivitami a v jaké podobě (pobočka, dceřiná společnost, služby, export/přímý prodej zboží) a/nebo plánujete rozšířit své aktivity do dalších členských států v blízké budoucnosti (v tomto případě udejte, do kterých členských států směřují vaše zájmy). V současnosti poskytujeme právní služby pouze v rámci České republiky. Do budoucna uvažujeme o rozšíření teritoriálního působení též do Slovenské republiky. II. Potřebují malé a střední podniky statut evropské soukromé společnosti? Otázka Musíte čelit překážkám souvisejícím s vaší právní formou, pokud podnikáte přeshraniční aktivity? Vzhledem k tomu, že v současnosti nemáme přeshraniční aktivity, nemůžeme odpovědět Pokud ano, prosím, označte, které překážky jsou pro vás nejtíživější: - problémy související s množstvím a různorodostí právních systémů upravujících právo společností, - nedostatek důvěry v cizí právní formy v obchodních vztazích s partnery z jiných členských států, - různá národní pravidla pro operace společností, která mají za následek nárůst nákladů pro každodenní řízení podniku, - další překážky týkající se právní formy vaší společnosti (jaké)? Vzhledem k tomu, že v současnosti nemáme přeshraniční aktivity, nemůžeme odpovědět. Otázka 2 Považujete současný právní rámec za dostačující pro vaši společnost a její současné či budoucí přeshraniční aktivity? - ano, obzvláště z těchto důvodů: společnosti mohou působit pod cizí právní formou sledujíce judikaturu týkající se mobility společností, společnosti mají možnost fúzovat se společnostmi z jiných členských států, další důvody. - ne (odůvodněte). Ačkoli v současnosti naše společnost přeshraniční aktivity nemá, nepovažujeme současný právní rámec za dostatečný, a to především z důvodu, že rozdílnost úprav právní formy podnikání SME v jednotlivých členských zemích působí v praxi řadu problémů, především v oblasti daní, ale také s ohledem na skutečnost, že některé právní instituty existující podle některých národních úprav nemají plně odpovídající ekvivalenty v jiných právních řádech členských států. Otázka Domníváte se, že zde existuje potřeba evropské soukromé společnosti (EPC)?

2 3.2. Myslíte si, že sama forma EPC ( evropská značka ) by dodala vaší společnosti přidanou hodnotu do dalšího podnikání? Pomohla by při přeshraničních aktivitách? Ne, s ohledem na specifičnost oboru, v němž podnikáme (právní řády jednotlivých států jsou různé a právní forma společnosti poskytující právní služby sama o sobě nevypovídá nic o schopnosti poskytovat právní služby podle práva různých členských států); nevylučujeme ale, že společnostem podnikajícím v jiných oblastech by evropská značka přidanou hodnotu přinést mohla Myslíte, že by statut EPC vyřešil problémy, které jste identifikovali v otázce 1? Byl by to ten nejvhodnější prostředek k řešení těchto problémů? Vysvětlete proč? Vzhledem k tomu, že v současnosti nemáme přeshraniční aktivity, nemůžeme odpovědět. Otázka Pokud vaše společnost vykonává nebo zamýšlí vykonávat přeshraniční aktivity, preferujete/preferovali byste: - založení provozovny v dalším členském státě EU? Ne - poskytovat přeshraniční služby s tím, že hlavní provozovna by byla ponechána ve vašem členském státě? 4.2. Pokud máte/chtěli byste mít provozovnu v jiném členském státě EU, založili jste ji/založili byste ji: - jako společnost (dceřinou společnost) - jako pobočku - bez formální organizace (pobočka de facto). Vzhledem k tomu, že provozovnu v zahraničí nemáme a dáváme přednost ponechání provozovny v našem členském státě, ponecháváme tuto otázku bez odpovědi Pokud byste preferovali formu společnosti (dceřiné společnosti), preferovali byste zápis v jiném členském státě: - v právní formě tohoto státu. - v právní formě podle práva vašeho státu, pokud by to bylo možné a daný jiný členský stát by ji uznal automaticky nebo pokud by bylo potřeba splnit určité minimální požadavky. - v právní formě EPC s vícenásobnými akcionáři/podílníky. - v právní formě EPC s jedním akcionářem/podílníkem. Odůvodněte. Vyberete-li více variant, označte pořadí preference. Vzhledem k tomu, že provozovnu v zahraničí nemáme a dáváme přednost ponechání provozovny v našem členském státě, ponecháváme tuto otázku bez odpovědi Domníváte se, že by bylo pro skupiny společností užitečné založit dceřinou společnost ve formě EPC? Otázka Znáte nějakou existující právní formu společnosti s ručením omezeným, kromě té dle vašeho právního řádu, kterou byste považovali za vhodnou pro přeshraniční aktivity? Pokud ano, označte kterou a vysvětlete proč. Ne 5.2. Pokud jste identifikovali preferovanou cizí právní formu a pokud byste měli možnost volby, vybrali byste si tuto právní formu nebo formu EPC pro vaše podnikání? Odůvodněte. Vzhledem k odpovědi na předchozí otázku neodpovídáme.

3 Otázka 6 Měl by statut EPC dovolovat mít sídlo a ústředí v různých členských státech? Odůvodněte.. Jedná se o zásadní výhodu EPC (vedle případných daňových výhod) přeshraničních aktivit s využitím EPC. Otázka Domníváte se, že EPC by měla být přístupná: - každé fyzické či právnické osobě - přístupnost by měla být omezena (identifikujte omezení). EPC by měla být přístupná každé fyzické i právnické osobě Mělo by být umožněno založit EPC o jednom akcionáři/podílníkovi? 7.3. Podpořili byste statut EPC, pokud by byl omezen na jednoho akcionáře/podílníka? Otázka Považovali byste statut EPC za užitečný, i kdyby neřešil otázku daní na úrovni EU? 8.2. Pokud ano, jaká by byla přidaná hodnota této formy společnosti? Za předpokladu, že by sídlo EPC mohlo být ve kterémkoli členském státě, by jednak byla zvýšena důvěra spotřebitelů v členském státě, kde má EPC sídlo, jednak by mohla být také usnadněna administrativa spojená s chodem společnosti, její registrací, pojištěním, komunikací s místními úřady apod. Otázka 9 Který model EPC považujete za nejsnáze proveditelný: - EPC s vícenásobnými akcionáři/podílníky - EPC s jedním akcionářem/podílníkem - jiný model (popište). Vysvětlete, proč preferujete právě takový model. Za nejsnáze proveditelný považujeme model s jedním akcionářem/podílníkem, a to zejména s ohledem na otázku odlišení EPC od SE. Otázka 10 Který z možných způsobů regulace považujete za nejlepší pro statut EPC: - komplexní a úplný statut - flexibilní statut s odkazy na základní principy práva EU - flexibilní statut s odkazy na národní právo - další způsob (popište jej). Vysvětlete, proč preferujete právě takový model. Preferujeme flexibilní statut s odkazy na základní principy práva EU, jelikož komplexní a úplný statut by mohl být problematický z hlediska existence různých právních úprav společenstevního práva členských států (komplexní, rigidní statut by patrně musel vycházet z kompromisu mezi všemi těmito úpravami, který by nebylo snadné nalézt; kdyby naopak některé specifické národní úpravy nereflektoval, mohly by osoby z takto opomenutých členských států mít problémy při aplikaci EPC ve vazbě na své národní právní řády). Odkazy na národní právo by mohly vést ke snížení až eliminaci jedné z výhod EPC totiž sjednocení postupu při zakládání EPC a povinností spojených s jejím provozem.

4 Otázka 11 Označte v níže uvedené tabulce, zaškrtnutím příslušného políčka, zda by určité elementy práva společností měly být upraveny: - v možném statutu EPC (EU) nebo - ve stanovách společnosti na základě rozhodnutí akcionářů/podílníků (S) nebo - odkazem na existující národní právo v členském státě, kde je EPC zapsána (NP). Hlavní elementy práva společností Úplná EPC vícenásobní Jednoduchá EPC jeden akcionáři akcionář EU 1 S 2 NP 3 EU S NP ZALOŽENÍ Založení Zápis Název společnosti Zpřístupnění veřejnosti AKCIONÁŘI Záznamy * Právo na * informace Svolání valné hromady Usnesení, hlasování Menšinová práva * Fúze KAPITÁL Minimální kapitál Druhy akcií, práva Nabídky, emise Předkupní právo Zvýšení kapitálu Snížení kapitálu Distribuční limity Náhrada Zpřístupnění veřejnosti Ochrana věřitelů MANAGEMENT Ustavení ředitelů Působnost ředitelů Povinnosti ředitelů Kvalifikace ředitelů Odpovědnost Zpřístupnění veřejnosti Poznámky 1 Upraveno ve statutu EPC. 2 Upraveno ve stanovách společnosti. 3 Upraveno národním právem.

5 Struktura představenstva Střet zájmů Otázka Souhlasíte, že elementy ve výše uvedené tabulce jsou kompletní pro EPC Pokud nesouhlasíte, domníváte se, že: - do tabulky by měly být přidány také další položky? Které? - některé položky by měly být odstraněny? Které a proč? Uvedené elementy považujeme za dostačující. Otázka 13 Jaké by bylo podle vašeho názoru nejlepší řešení pro EPC: - měl by existovat jednotný nebo minimální standard EU co se týče zapojení zaměstnanců EPC, - statut EPC by měl sledovat řešení obsažené ve statutu evropské společnosti (SE), pokud jde o zapojení zaměstnanců, - pravidla, co se účasti zaměstnanců týče, by měla být určena právem státu, ve kterém má EPC sídlo, - měla by být existující práva zaměstnanců zachována v situaci, kdy se národní společnost přemění na EPC nebo EPC na národní společnost (pokud je úroveň těchto práv vyšší než dle národního práva rozhodného pro přeměnu)? Odůvodněte. Podle našeho názoru působí pravidla týkající se zaměstnanců ve statutu evropské společnosti jako brzda širšího využití této formy podnikání, a to zejména v souvislosti se zapojením zaměstnanců do rozhodování o řízení společnosti. Domníváme se, že normy upravující práva zaměstnanců není vhodné do statutu EPC vtělovat. Doplňující otázky k možnému statutu EPC: Otázka A1 Pokud máte zkušenost s podnikáním formou pobočky a/nebo dceřiné společnosti v jiném členském státě, vyčíslete náklady týkající se: - založení samostatného podniku/pobočky v jiném členském státě (včetně časových nákladů, nákladů na notářské poplatky, překlady atp.) - samotného podnikání tohoto podniku či pobočky v jiném členském státě. Pokud můžete, uveďte na příkladech. Ne Otázka A2 A2.1. Domníváte-li se, že je zde potřeba statutu EPC, vysvětlete výhody této formy společnosti ve srovnání se stávající situací. Zvláště, vyčíslete přibližné úspory pro vaši společnost (v eurech): - do více než Vyčíslení úspor záleží podle našeho názoru na tom, zda EPC bude skýtat daňové výhody a pokud ano, na rozsahu těchto výhod. V současné době nemůžeme úspory seriózně odhadnout.

6 A2.2. Označte, kterých nákladů se úspory týkají, a zda se jedná o jednorázové náklady nebo roční náklady. Viz odpověď k A2.1. výše. Otázka A3 A3.1. Je-li vaše společnost součástí skupiny společností, uvažovali byste o založení dceřiné společnosti ve formě EPC? Odůvodněte. Zvláště, vyčíslete přibližné úspory pro vaši společnost (v eurech): - do více než Viz odpověď k A2.1. výše. A3.2. Označte, kterých nákladů se úspory týkají, a zda se jedná o jednorázové náklady nebo roční náklady. Viz odpověď k A2.1. výše.

Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností

Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností I. Informace o respondentovi A. firma, název společnosti/organizace HARICOM, spol. s r.o. B. právní forma/popis činnosti společnost s

Více

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2016

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2016 PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU 1 PREZENTACE 2016 VÝVOJ SPOLEČENSKÉHO PRÁVA EU Základ právní úpravy EU v této oblasti rozvoj svobody usazování v rámci volného pohybu osob První fází byla harmonizace vybraných částí

Více

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2015

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2015 PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU 1 PREZENTACE 2015 VÝVOJ SPOLEČENSKÉHO PRÁVA EU Základ pravomoci EU v této oblasti rozvoj právní úpravy svobody usazování v rámci volného pohybu osob První fází byla harmonizace vybraných

Více

KONZULTACE TÝKAJÍCÍ SE PŘESHRANIČNÍHO PŘEMÍSTĚNÍ ZAPSANÉHO SÍDLA SPOLEČNOSTI Konzultace GŘ MARKT

KONZULTACE TÝKAJÍCÍ SE PŘESHRANIČNÍHO PŘEMÍSTĚNÍ ZAPSANÉHO SÍDLA SPOLEČNOSTI Konzultace GŘ MARKT KONZULTACE TÝKAJÍCÍ SE PŘESHRANIČNÍHO PŘEMÍSTĚNÍ ZAPSANÉHO SÍDLA SPOLEČNOSTI Konzultace GŘ MARKT Úvod Úvodní poznámka: Následující dokument byl vypracován útvary gerálního ředitelství pro vnitřní trh.

Více

Přeshraniční fúze a rozdělení

Přeshraniční fúze a rozdělení Přeshraniční fúze a rozdělení Přeshraniční fúze a rozdělení Konzultace Evropské komise, GŘ pro vnitřní trh a služby ÚVOD Předběžná poznámka Účelem této konzultace je pomoci Generálnímu ředitelství pro

Více

Společnosti s ručením omezeným / akciové společnosti s jediným společníkem

Společnosti s ručením omezeným / akciové společnosti s jediným společníkem Společnosti s ručením omezeným / akciové společnosti s jediným společníkem Konzultace Evropské komise, GŘ pro vnitřní trh a služby Předběžná poznámka: Tento dotazník vypracovalo Generální ředitelství pro

Více

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ Podnikání Podnikání je činnost: ( 2 odst. 1 ObZ) 1. soustavná, 2. prováděná samostatně, 3. vlastním jménem podnikatele, 4. na vlastní odpovědnost, 5. za účelem dosažení zisku. Rozdělení

Více

- klady a zápory FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví

- klady a zápory FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM - klady a zápory Samostatná práce pro předmět Management podniku Gabriela

Více

Usnesení Evropského parlamentu obsahující doporučení Komisi o statutu evropské soukromé společnosti (2006/2013(INI))

Usnesení Evropského parlamentu obsahující doporučení Komisi o statutu evropské soukromé společnosti (2006/2013(INI)) P6_TA(2007)0023 Satut evropské soukromé společnosti Usnesení Evropského parlamentu obsahující doporučení Komisi o statutu evropské soukromé společnosti (2006/2013(INI)) Evropský parlament, - s ohledem

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ E-učebnice Ekonomika snadno a rychle PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti jsou právnické osoby založené za účelem podnikání. Zakladateli mohou být právnické i fyzické osoby. Známe tyto formy: Obchodní

Více

Systémy občanskoprávní justice v Evropě: Důsledky pro volbu fóra a volbu smluvního práva. Průzkum mezi podniky. Konečné výsledky

Systémy občanskoprávní justice v Evropě: Důsledky pro volbu fóra a volbu smluvního práva. Průzkum mezi podniky. Konečné výsledky Systémy občanskoprávní justice v Evropě: Důsledky pro volbu fóra a volbu smluvního práva Průzkum mezi podniky Konečné výsledky Předkládaný dokument představuje výsledek průzkumu uskutečněného mezi 100

Více

Politika výkonu hlasovacích práv

Politika výkonu hlasovacích práv Politika výkonu hlasovacích práv Účinnost ke dni: 22.07.2014 ZFP Investments, investiční společnost, a.s., se sídlem Antala Staška 2027/79, Krč, 140 00 Praha 4, IČO 242 52 654, zapsaná v obchodním rejstříku,

Více

INVESTIKA, investič ní společ nost, a.s. Politika vý konu hlasovačí čh pra v

INVESTIKA, investič ní společ nost, a.s. Politika vý konu hlasovačí čh pra v INVESTIKA, investič ní společ nost, a.s. Politika vý konu hlasovačí čh pra v Účinnost ke dni: 30. listopadu 2015 Stránka 1 z 6 1. Úvodní ustanovení I. Zásady pro výkon hlasovacích práv A. Tato Politika

Více

Osnova: Založení Evropské společnosti Založení společnosti cizincem v ČR Založení společnosti v EU

Osnova: Založení Evropské společnosti Založení společnosti cizincem v ČR Založení společnosti v EU Založení podniku Osnova: Výběr právní formy podnikání Zahájení podnikání živnostenské podnikání Založení společnosti Vznik společnosti Založení a vznik s.r.o. detailní postup rozklíčování zřizovacích výdajů

Více

Fakulta elektrotechniky a informatiky Ekonomika podniku. Ekonomika podniku

Fakulta elektrotechniky a informatiky Ekonomika podniku. Ekonomika podniku 1. hodina 5.10. 2009 Vliv právní normy na založení podniku Zakončeno písemkou zápočtem vše jen ze cvik Základní právní normy: Obchodní zákoník Živnostenský zákon Obchodní zákoník nabízí různé právní formy

Více

Rada Evropské unie Brusel 8. května 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 8. května 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 8. května 2018 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2018/0114 (COD) 8561/18 ADD 2 DRS 22 CODEC 720 IA 120 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 25. dubna 2018 Příjemce:

Více

PŘIPOMÍNKY. k materiálu Ministerstva spravedlnosti ČR Návrh nového obchodního zákona

PŘIPOMÍNKY. k materiálu Ministerstva spravedlnosti ČR Návrh nového obchodního zákona PŘIPOMÍNKY k materiálu Ministerstva spravedlnosti ČR Návrh nového obchodního zákona V Praze dne 30. října 2008 Č.j.: 152/091000/2008 A. Obecná připomínka k předkládanému materiálu Hospodářská komora České

Více

Veřejná konzultace týkající se politik v oblasti migrace pracovních sil a tzv. modré karty EU

Veřejná konzultace týkající se politik v oblasti migrace pracovních sil a tzv. modré karty EU Case Id: 2c446ee1-26e7-437d-b845-a5df0ded67b5 Date: 24/08/2015 09:32:30 Veřejná konzultace týkající se politik v oblasti migrace pracovních sil a tzv. modré karty EU Vyplnění polí označených * je povinné.

Více

OBCHODNÍ PRÁVO. Metodický list 1. Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod

OBCHODNÍ PRÁVO. Metodický list 1. Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod Metodický list 1 Název tématického celku: Obchodní právo obecný úvod Cíl: Tematický celek je věnován základním obecným institutům obchodního práva a uvádí k o problematiky právního oboru. Tematický celek

Více

RSJ Private Equity investic nı fond s prome nny m za kladnı m kapita lem, a.s. Politika vy konu hlasovacı ch pra v

RSJ Private Equity investic nı fond s prome nny m za kladnı m kapita lem, a.s. Politika vy konu hlasovacı ch pra v RSJ Private Equity investic nı fond s prome nny m za kladnı m kapita lem, a.s. Politika vy konu hlasovacı ch pra v Účinnost ke dni: 27.4.2016 Stránka 1 z 6 1. Úvodní ustanovení I. Zásady pro výkon hlasovacích

Více

Konzultace budoucích priorit Akčního plánu k modernizaci práva obchodních společností a zlepšení řízení společností v Evropské unii otázky

Konzultace budoucích priorit Akčního plánu k modernizaci práva obchodních společností a zlepšení řízení společností v Evropské unii otázky Konzultace budoucích priorit Akčního plánu k modernizaci práva obchodních společností a zlepšení řízení společností v Evropské unii otázky 1. Celkový cíl a kontext budoucích priorit Otázka č. 1 Zaměřuje

Více

Nařízení de minimis DOTAZNÍK

Nařízení de minimis DOTAZNÍK Nařízení de minimis DOTAZNÍK O VÁS Zvláštní prohlášení o ochraně osobních údajů: Obdržené příspěvky budou zveřejněny na internetu společně s údaji o totožnosti autora, neodmítne-li autor zveřejnění svých

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H : 392. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 250/2005 Sb., o závazných formulářích na podávání návrhů

Více

Historie, současnost a strategie zdravotnického Holdingu Královéhradeckého kraje MUDr. Jiří Skřivánek, MBA a kol. Pardubice INMED 19.

Historie, současnost a strategie zdravotnického Holdingu Královéhradeckého kraje MUDr. Jiří Skřivánek, MBA a kol. Pardubice INMED 19. Historie, současnost a strategie zdravotnického Holdingu Královéhradeckého kraje MUDr. Jiří Skřivánek, MBA a kol. Pardubice INMED 19. Listopadu 2014 Historie krajského zdravotnictví - I. období (2003 2008)

Více

PŘEMĚNY ZMĚNA PRÁVNÍ FORMY FÚZE SLOUČENÍ, SPLYNUTÍ

PŘEMĚNY ZMĚNA PRÁVNÍ FORMY FÚZE SLOUČENÍ, SPLYNUTÍ 33 ZoPS lhůta 1 měsíc VEŘEJNÉ zveřejnění v Obchodním věstníku (Nařízení vlády č. 503/2000 Sb.) (1) Je-li osoba zúčastněná na přeměně zapsána do obchodního rejstříku, a) uloží do sbírky listin obchodního

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U

M A N A G E M E N T P O D N I K U M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 1 Podnikání Právo podnikat je ústavně zaručeným subjektivním právem a omezení podnikatelské činnosti může být stanoveno jedině zákonem. Základní vymezení právní úpravy

Více

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Podnikový management Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Právní úprava Zakládání, provozování i zánik podnikatelských aktivit v ČR upravuje především živnostenský zákon (zákon

Více

Sdělení Komise o zjednodušeném podnikatelském prostředí pro společnosti v oblasti práva obchodních společností, účetnictví a auditu

Sdělení Komise o zjednodušeném podnikatelském prostředí pro společnosti v oblasti práva obchodních společností, účetnictví a auditu Sdělení Komise o zjednodušeném podnikatelském prostředí pro společnosti v oblasti práva obchodních společností, účetnictví a auditu Srovnávací analýza + pozice České republiky: Obecně Česká republika podporuje

Více

ZÁKON O PŘEMĚNÁCH OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ A DRUŽSTEV

ZÁKON O PŘEMĚNÁCH OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ A DRUŽSTEV Seznam zkratek... XIII Předmluva... XV ZÁKON O PŘEMĚNÁCH OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ A DRUŽSTEV Část první Obecná ustanovení ( 1 až 59zb)... 1 Hlava I Základní ustanovení ( 1 až 9)... 1 Hlava II Některá ustanovení

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Podnikání PO Aktualizace od 1. ledna 2014 Právní úprava nový

Více

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Zpracovalo Regionální centrum podpory sociálního podnikání Centrum investic,

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo.

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Bankovní právo. Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Kurs,, je určen pro posluchače bakalářského studia na oboru Finance a finanční služby a jeho cílem je poskytnout studentům ucelený soubor poznatků o právní

Více

FORMY PODNIKÁNÍ V BĚLORUSKU

FORMY PODNIKÁNÍ V BĚLORUSKU FORMY PODNIKÁNÍ V BĚLORUSKU Dmitrij Archipenko řídící partner www.revera.by Formy podnikání v Bělorusku Otevření zastoupení Založení společnosti-rezidenta není právnická osoba právnická osoba funguje jménem

Více

Otázky: Regulační a institucionální rámec pro trh EU s doručováním balíků

Otázky: Regulační a institucionální rámec pro trh EU s doručováním balíků Otázky: Regulační a institucionální rámec pro trh EU s doručováním balíků 1) Pro účely této zelené knihy je pojem balík vymezen v nejširším smyslu a rozumí se jím veškeré zásilky s hmotností do 30 kg včetně.

Více

SSOS_EK 2.20 Podnikání - kvíz

SSOS_EK 2.20 Podnikání - kvíz Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název SSOS_EK 2.20 Podnikání - kvíz CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky

Více

POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU ZPŮSOBENOU ČLENY STATUTÁRNÍCH A DOZORČÍCH ORGÁNŮ D&O

POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU ZPŮSOBENOU ČLENY STATUTÁRNÍCH A DOZORČÍCH ORGÁNŮ D&O V případě nedostatku místa k zodpovězení některé z otázek, pokračujte prosím na samostatném listu s uvedením čísla otázky. Jméno společnosti: Adresa: IČO: Osoba oprávněná k zastupování: Datum zahájení

Více

2011-12-14 12. Přednáška Bc. Tomáš Chalupa

2011-12-14 12. Přednáška Bc. Tomáš Chalupa Ochrana spotřebitele v EU, právo obchodních společností, hospodářská soutěž na společném trhu Ochrana zdraví a bezpečnosti spotřebitele - Všeobecná politika EU, kterou provádí Komise, směřuje k podpoře

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_08_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou poplatníkem daně z příjmů právnických osob je: právnická osoba

Více

Vážení klienti, tým advokátní kanceláře HAVLÍČEK & JANEBA

Vážení klienti, tým advokátní kanceláře HAVLÍČEK & JANEBA Vážení klienti, před prázdninami si Vás opětovně dovolujeme informovat, co je nového v rámci legislativy, praxe a budoucích změn v rámci občanského a obchodního práva. V tomto čísle si Vás dovolujeme upozornit

Více

Právní rámcové podmínky pro zákládání poboček českých společností v SRN

Právní rámcové podmínky pro zákládání poboček českých společností v SRN Právní rámcové podmínky pro zákládání poboček českých společností v SRN Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát v ČR a SRN Sdružení českých podniků v Německu Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace

Více

o obchodních korporacích s komentářem obsahuje úpravu obchodních společností a družstev úvodní komentář upozorňuje na nejvýznamnější

o obchodních korporacích s komentářem obsahuje úpravu obchodních společností a družstev úvodní komentář upozorňuje na nejvýznamnější Lucie Josková, Pavel Pravda Zákon o obchodních korporacích s komentářem s účinností od 1. 1. 2014 nahrazuje obchodní zákoník NOVĚ! obsahuje úpravu obchodních společností a družstev úvodní komentář upozorňuje

Více

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ Podnikání Podnikání je činnost: ( 2 odst. 1 ObZ) 1. soustavná, 2. prováděná samostatně, 3. vlastním jménem podnikatele, 4. na vlastní odpovědnost, 5. za účelem dosažení zisku. Rozdělení

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

P O Z V Á N K A. na řádnou valnou hromadu obchodní společnosti. SWISSGREEN, a.s.

P O Z V Á N K A. na řádnou valnou hromadu obchodní společnosti. SWISSGREEN, a.s. P O Z V Á N K A na řádnou valnou hromadu obchodní společnosti IČ: 292 71 797, se sídlem: Brno, Hlaváčkova 2976/2, Královo Pole, PSČ 612 00, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně,

Více

Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S

Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S P R O F I L K A N C E L Á Ř E Advokátní kancelář

Více

Konzultace o dalším směřování evropského práva obchodních společností

Konzultace o dalším směřování evropského práva obchodních společností Konzultace o dalším směřování evropského práva obchodních společností Evropské právo obchodních společností je nosným pilířem vnitřního trhu. Právní předpisy EU týkající se obchodních společností se za

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1442 Sbírka zákonů č. 134 / 2013 134 ZÁKON ze dne 7. května 2013 o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

Evropská akciová společnost (SE)

Evropská akciová společnost (SE) Nařízení o statutu a směrnice o účasti zaměstnanců (ze dne 08.10.2001 / implementace 3 roky) O co jde v této evropské právní formě? Formy zakládání Základní konstrukce orgánů Účast zaměstnanců Dr. Roland

Více

Právní forma organizace. Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace

Právní forma organizace. Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace Právní forma podniku Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná podnikatelem samostatně, pod vlastním jménem a na vlastní odpovědnost,

Více

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů

9. funkční období. Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů 52 9. funkční období 52 Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů (Navazuje na sněmovní tisk č. 715 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta

Více

PROJEKT FÚZE SLOUČENÍM společnosti PÁVEK, s.r.o. s jejím jediným společníkem - společností UNIVERZÁLNÍ ČISTÁ VODA, a.s.

PROJEKT FÚZE SLOUČENÍM společnosti PÁVEK, s.r.o. s jejím jediným společníkem - společností UNIVERZÁLNÍ ČISTÁ VODA, a.s. PROJEKT FÚZE SLOUČENÍM společnosti PÁVEK, s.r.o. s jejím jediným společníkem - společností UNIVERZÁLNÍ ČISTÁ VODA, a.s. Zpracovali společně: Ing. Jaroslav Hanzal, předseda představenstva spol. UNIVERZÁLNÍ

Více

Turecko Vstup na trh vybrané právní otázky

Turecko Vstup na trh vybrané právní otázky FINANCIAL INSTITUTIONS ENERGY INFRASTRUCTURE AND COMMODITIES TRANSPORT TECHNOLOGY Turecko Vstup na trh vybrané právní otázky Marek Belšan Partner Norton Rose v.o.s., advokátní kancelář ve spolupráci s

Více

Obecná úprava obchodních společností a družstev. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.

Obecná úprava obchodních společností a družstev. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Obecná úprava obchodních společností a družstev JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Obecná charakteristika 1. Právní subjektivita, jsou právnické osoby 2. Založení na účelem podnikání (a.s. a s.r.o. mohou být

Více

Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce

Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce 1. Oprávněná osoba: Fyzická osoba Fyzická osoba prokazuje svoji totožnost platným průkazem totožnosti: a) osoba se státní příslušností

Více

S T A T U T. Okresní hospodářské komory Karviná

S T A T U T. Okresní hospodářské komory Karviná S T A T U T Okresní hospodářské komory Karviná Část první Čl. 1 Základní ustanovení (1) Okresní komora (dále jen komora ) je ustavena na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární

Více

POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE

POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE 1. Oprávněná osoba: fyzická osoba Fyzická osoba prokazuje svoji totožnost platným průkazem totožnosti: a)

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období 446 Senátní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky,

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U 1

M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 Management podniku - VŽ 1 Znalosti vztahující se k podnikání patří k základním právním a ekonomickým znalostem občana České republiky. Téměř každý občan je buď podnikatelem

Více

Věc: Stanovisko AFIZ ke konzultačnímu materiálu MF ČR Působnost a definice

Věc: Stanovisko AFIZ ke konzultačnímu materiálu MF ČR Působnost a definice Ministerstvo financí ČR Letenská 15 P.O. Box 77 118 10 Praha 1 V Praze dne 7. prosince 2006 Věc: Stanovisko AFIZ ke konzultačnímu materiálu MF ČR Působnost a definice Vážení, připomínkám ke konzultačnímu

Více

Evropský hospodářský a sociální výbor specializovaná sekce Zaměstnanost, sociální věci, občanství Středisko pro sledování trhu práce

Evropský hospodářský a sociální výbor specializovaná sekce Zaměstnanost, sociální věci, občanství Středisko pro sledování trhu práce Evropský hospodářský a sociální výbor specializovaná sekce Zaměstnanost, sociální věci, občanství Středisko pro sledování trhu práce Pilotní studie k provádění politik EU pro zaměstnanost mladých lidí

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU POZVÁNKA NA ŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo společnosti AGRO Brno - Tuřany, a.s. IČ: 293 65 619, se sídlem Brno, Dvorecká 521/27, PSČ 620 00, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem

Více

Plán evropské hospodářské obnovy v regionech a městech po roce Tištěná verze on-line dotazníku

Plán evropské hospodářské obnovy v regionech a městech po roce Tištěná verze on-line dotazníku Ředitelství pro poradní práce EVROPSKÁ UNIE Oddělení 3 Sítě a subsidiarita Výbor regionů Dotazník Lhůta: 30. listopadu Poznámka: Tento překlad má pouze informativní charakter. Odpovědi na dotazy mohou

Více

Právnické osoby podle NOZ. 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku

Právnické osoby podle NOZ. 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku Právnické osoby podle NOZ 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku od 1. 1. 2014 NOZ, ZOK, zákon č. 304/2013 Sb. o rejstřících právnických a fyzických osob regulace právnických

Více

zákoník, zákon o obchodních korporacíh č.90/2012 sb., veřejných rejstřících právnických a fyzických osob.

zákoník, zákon o obchodních korporacíh č.90/2012 sb., veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. OD 1/1/2014 nabyl účinnost zákon č. 89/2012 sb., občanský zákoník, zákon o obchodních korporacíh č.90/2012 sb., z ákon o nabytí nemovitých věcí a zákon č. 304/2013 sb. o veřejných rejstřících právnických

Více

Obsah. Úvod 1. Obchodní společnosti 3 III. Právní předpisy a zkratky KAPITOLA 1. 1.1 Formy podnikání 2 KAPITOLA 2

Obsah. Úvod 1. Obchodní společnosti 3 III. Právní předpisy a zkratky KAPITOLA 1. 1.1 Formy podnikání 2 KAPITOLA 2 Obsah Právní předpisy a zkratky IX KAPITOLA 1 Úvod 1 1.1 Formy podnikání 2 KAPITOLA 2 Obchodní společnosti 3 2.1 Obchodní společnost jako právnická osoba 3 2.2 Osoby ve společnosti 4 2.2.1 Společníci 4

Více

ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI

ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI Obchodný zákonník do 31.12.2013 upravoval tzv. německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu dozorčí rada řídí představenstvo, které je

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.7.2018 C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/1011, pokud

Více

ZA4455 Flash Eurobarometer 190 Internal Market: Opinions and experiences of Businesses in the 10 New Member States

ZA4455 Flash Eurobarometer 190 Internal Market: Opinions and experiences of Businesses in the 10 New Member States ZA4455 Flash Eurobarometer 190 Internal Market: Opinions and experiences of Businesses in the 10 New Member States Country Specific Questionnaire Czech Republic DG MARKT QUESTIONNAIRE June 2006 INTRO:

Více

Poznámky k formuláři pro odvolání

Poznámky k formuláři pro odvolání OFFICE FOR HARMONIZATION IN THE INTERNAL MARKET (OHIM) Trade Marks and Designs Poznámky k formuláři pro odvolání 1. Obecné poznámky 1.1 Použití formuláře Formulář obdržíte bezplatně od úřadu OHIM nebo

Více

PRÁVO OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ

PRÁVO OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ PRÁVO OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ Ačkoli kodifikované evropské právo obchodních společností jako takové neexistuje, na společnosti v celé EU se vztahují minimální normy prosazované právními předpisy EU. Dva

Více

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ K USNESENÍM ŘÁDNÉ VALNÉ HROMADY SPOLEČNOSTI KONANÉ DNE

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ K USNESENÍM ŘÁDNÉ VALNÉ HROMADY SPOLEČNOSTI KONANÉ DNE Kofola ČeskoSlovensko a.s. IČ: 242 61 980 sídlo: Nad Porubkou 2278/31a, Poruba, 708 00 Ostrava zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ostravě, oddíl B., vložka 10735 («Společnost») VÝSLEDKY

Více

Žádost o dotaci z programu na činnost v oblasti prevence kriminality v roce 2015 Název žadatele :

Žádost o dotaci z programu na činnost v oblasti prevence kriminality v roce 2015 Název žadatele : Město Česká Lípa Žádost o dotaci z programu na činnost v oblasti prevence kriminality v roce 2015 Název žadatele : Sídlo: IČ, DIČ, ev.č. registrace, uvedení zřizovatele apod.: Je-li žadatelem právnická

Více

EVROPSKÁ SPOLEČNOST A USTANOVENÍ, KTERÝMI SE PROVÁDÍ NAŘÍZENÍ RADY EVROPSKÉ UNIE O STATUTU EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI

EVROPSKÁ SPOLEČNOST A USTANOVENÍ, KTERÝMI SE PROVÁDÍ NAŘÍZENÍ RADY EVROPSKÉ UNIE O STATUTU EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI Plné znění: 627 ZÁKON ze dne 11. listopadu 2004 o evropské společnosti Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Zákon č. 627/2004 Sb., o evropské společnosti ČÁST PRVNÍ EVROPSKÁ SPOLEČNOST

Více

Čí hájím zájmy? Aneb vysílání zaměstnanců úřadů do vedení obchodních společností. Miroslav Mocek 09/2015

Čí hájím zájmy? Aneb vysílání zaměstnanců úřadů do vedení obchodních společností. Miroslav Mocek 09/2015 Čí hájím zájmy? Aneb vysílání zaměstnanců úřadů do vedení obchodních společností Miroslav Mocek 09/2015 Ke vztahu zaměstnance k zaměstnavateli Výkon závislé práce v zájmu zaměstnavatele - podřízenost zaměstnance

Více

Pozvánka na valnou hromadu společnosti KV-Svítidla a. s.

Pozvánka na valnou hromadu společnosti KV-Svítidla a. s. Pozvánka na valnou hromadu společnosti KV-Svítidla a. s. Valná hromada společnosti se bude konat dne 16. 12. 2014 v 13 00 hod. v kanceláři JUDr. Machové na adrese Moskevská 946/10 360 01 Karlovy Vary Program:

Více

Příloha č. 1 Vážení respondenti, jako studentka oboru Penitenciární péče na Technické univerzitě v Liberci se na Vás obracím s žádostí o vyplnění krátkého dotazníku, který bude sloužit pro účely bakalářské

Více

Založení společnosti s ručením omezeným:

Založení společnosti s ručením omezeným: Založení společnosti s ručením omezeným: Obchodní firma: (nesmí se krýt s již zapsanou firmou v obch. Rejstříku - lze ověřit na serveru www.justice.cz) Sídlo: (ve společenské smlouvě lze uvést jak přesnou

Více

Pojem přeměna obchodní společnosti

Pojem přeměna obchodní společnosti Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna je jeden ze způsobů zrušení a zániku obchodní společnosti. Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované

Více

Převzetí jmění společníkem

Převzetí jmění společníkem KAPITOLA 21 Převzetí jmění společníkem 21.1 Vymezení převzetí jmění Zákon o přeměnách upravuje jako jednu z přeměn převzetí jmění společnosti přejímajícím společníkem. V důsledku této přeměny zaniká zanikající

Více

Veřejná konzultace týkající se Evropského orgánu pro pracovní záležitosti a evropského čísla sociálního zabezpečení

Veřejná konzultace týkající se Evropského orgánu pro pracovní záležitosti a evropského čísla sociálního zabezpečení Veřejná konzultace týkající se Evropského orgánu pro pracovní záležitosti a evropského čísla sociálního zabezpečení 1. Informace o vás Dotazník vyplňujete: jako jednotlivec v rámci své profesní činnosti

Více

CFO=Centrum Funkční Odpovědnosti? Aneb co pro vás znamená zákon o obchodních korporacích. André Vojtek Ondřej Ambrož

CFO=Centrum Funkční Odpovědnosti? Aneb co pro vás znamená zákon o obchodních korporacích. André Vojtek Ondřej Ambrož CFO=Centrum Funkční Odpovědnosti? Aneb co pro vás znamená zákon o obchodních korporacích André Vojtek Ondřej Ambrož Proč je toto téma relevantní? Rekodifikace a její důvody První rok aplikace Praktické

Více

Místní akční skupina. Organizační složka MAS Vizovicko a Slušovicko, o.p.s. STATUT. Článek 1 Základní ustanovení

Místní akční skupina. Organizační složka MAS Vizovicko a Slušovicko, o.p.s. STATUT. Článek 1 Základní ustanovení Místní akční skupina Organizační složka MAS Vizovicko a Slušovicko, o.p.s. STATUT Článek 1 Základní ustanovení 1. Dne 3. 9. 2013 byla Zakládací smlouvou založena obecně prospěšná společnost MAS Vizovicko

Více

STEJNOPIS NZ 554/2017 N 366/2017 N o t á ř s k ý z á p i s

STEJNOPIS NZ 554/2017 N 366/2017 N o t á ř s k ý z á p i s Strana jedna STEJNOPIS NZ 554/2017 N 366/2017 N o t á ř s k ý z á p i s sepsaný dne 16.10.2017 (šestnáctého října roku dvoutisícího sedmnáctého) v sídle společnosti KPMG Legal s.r.o., advokátní kancelář,

Více

Summary/ Porovnání filosofie fungování DR a srovnání s návrhem

Summary/ Porovnání filosofie fungování DR a srovnání s návrhem Ministerstvo financí Tiskové oddělení Letenská 15, Praha 1 - Malá Strana, 118 10 Tel.: 257 042 660 Summary/ Porovnání filosofie fungování DR a srovnání s návrhem První hodnocení fungování dozorčích rad

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Podnikání fyzických a právnických osob Ekonomika lesního hospodářství 1. cvičení Podnikání

Více

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO Dopady změn daňové legislativy na FKI Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO PROGRAM WORKSHOPU / Charakteristika fondů / Typy fondů / Sazba daně / Výplata dividendy z investičního fondu / Prodej

Více

Pololetní zpráva 1-6. Český holding, a.s.

Pololetní zpráva 1-6. Český holding, a.s. Pololetní zpráva 1-6 Český holding, a.s. Obsah Obsah Popisná část 3 Základní údaje Základní kapitál Podnikatelská činnost Další významné skutečnosti Čestné prohlášení 6 Finanční část 7 Nekonsolidovaný

Více

Přehled druhů přeměn

Přehled druhů přeměn Přehled druhů přeměn fúze vnitrostátní přeshraniční sloučení splynutí Převod jmění na společníka Změna právní formy rozdělení se vznikem nových společností sloučením kombinací odštěpením se vznikem nových

Více

KAPITOLA 5 Vady a následky vad právních úkonů v obchodněprávních vztazích

KAPITOLA 5 Vady a následky vad právních úkonů v obchodněprávních vztazích KAPITOLA 5 Vady a následky vad právních úkonů v obchodněprávních vztazích Literatura: BÁRTA, J. K některým otázkám subjektivity a sukcese právnických osob v platném právu. Právník 2/1995. Praha : Academia,

Více

V Praze dne 1. 2. 2012. Informace pro občany o možnosti bezplatného řešení sporů s finančními institucemi před státem zřízeným finančním arbitrem

V Praze dne 1. 2. 2012. Informace pro občany o možnosti bezplatného řešení sporů s finančními institucemi před státem zřízeným finančním arbitrem adresováno všem starostkám a starostům měst a obcí České republiky prostřednictvím datových schránek nebo e-mailových adres úřadů Evidenční číslo: 247/2012 Vyřizuje: Dana Klofáčová tel. 257 042 094 V Praze

Více

EURES. Evropské služby zaměstnanosti EURopean Employment Services. Informační den o práci a podnikání Pardubice, 24.9.2009

EURES. Evropské služby zaměstnanosti EURopean Employment Services. Informační den o práci a podnikání Pardubice, 24.9.2009 EURES Evropské služby zaměstnanosti EURopean Employment Services Informační den o práci a podnikání Pardubice, 24.9.2009 www.eures.cz http://eures.europa.eu Uvažujete o práci v některé evropské zemi? Jste

Více

Stejnopis Notářský zápis

Stejnopis Notářský zápis strana první Stejnopis Notářský zápis N 467/2016 NZ 411/2016 sepsaný dne 14.12.2016 (čtrnáctého prosince roku dva tisíce šestnáct) mnou, JUDr. Františkem Boučkem, notářem se sídlem v Praze, v notářské

Více

Členění OZ: Obecná ustanovení 5 hlav: (I. V.) Obchodní společnosti a družstva Obchodní a závazkové vztahy

Členění OZ: Obecná ustanovení 5 hlav: (I. V.) Obchodní společnosti a družstva Obchodní a závazkové vztahy Členění OZ: Obecná ustanovení 5 hlav: (I. V.) Obchodní společnosti a družstva Obchodní a závazkové vztahy Obecná ustanovení Hlava I. 5 částí (I. V.) působnost OZ, definice podnikání a podnikatele, zápis

Více

Stanovy společnosti RMV trans, a.s.

Stanovy společnosti RMV trans, a.s. Stanovy společnosti RMV trans, a.s. 1. Základní ustanovení ------------------------------------------------------------------------- 1.1. Firma společnosti zní: RMV trans, a.s. --------------------------------------------------

Více

INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru

INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru Kdo jsme (poskytovatel úvěru)? Česká spořitelna, a.s., se sídlem Praha 4, Olbrachtova 1929/62, PSČ 140 00,

Více

METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis OBSAH

METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis OBSAH METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis OBSAH 1. Účel příručky... 2 2. Definice jednoho podniku... 2 3. Je subjekt propojeným podnikem?... 3 3.1. Podniky

Více

Příručka pro podnikání v roce 2010

Příručka pro podnikání v roce 2010 Příručka pro podnikání v roce 2010 Vydavatel: Hospodářská komora České republiky Aktuální elektronická forma publikace je k dispozici na http://www.komora.cz Copyright Hospodářská komora České republiky,

Více

Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU

Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU 1. Úvod... 1 2. Postavení SME v EU... 2 3. Politika EU vůči SME a její podpora... 2 4. Podpora SME prostřednictvím daně z přidané hodnoty...

Více

Erste Group Bank AG FN 33209 m

Erste Group Bank AG FN 33209 m Erste Group Bank AG FN 33209 m Představenstvo společnosti Erste Group Bank AG zve akcionáře (ISIN AT0000652011) a majitele účastnických cenných papírů (ISIN AT0000A0D4T3) společnosti na 18. řádnou valnou

Více