ad 1) Kolik různých uspořádaných k-tic (rozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ad 1) Kolik různých uspořádaných k-tic (rozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat?"

Transkript

1 Modely výběru Matematika vytváří modely reálných situací, u kterých vypracuje postupy různých úkolů aţ do formy receptu a často aţ do nějakého vzorce (vzorce kvadratických rovnic, apod.). Nejinak je tomu v kombinatorice. I v tomto oboru máme několik modelů, a kdyţ se nám podaří reálnou situaci s modelem ztotoţnit, získáme z modelu i. Tím ale není řečeno, ţe neexistují úlohy, které našim modelům nevyhovují a kde musíme hledat jiným způsobem. Modely pro kombinatoriku, to jsou předepsané postupy výběru prvků z různě obsazených základních mnoţin prvků. 1. model (výběry bez vracení): Je dána mnoţina M obsahující n různých prvků (všechny jsou od sebe plně rozlišitelné). Z mnoţiny M vybereme jeden prvek a odloţíme ho stranou, za ním vybereme další a odloţíme vedle prvního, atd., aţ jich vybereme celkem k; 0 k n. Z vybraných prvků stranou se stala k-tice. Zdůrazněme: vybrané prvky nevracíme. Zajímá nás: 1) Kolik různých uspořádaných k-tic (rozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? 2) Kolik různých neuspořádaných k-tic (nerozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? v 1. modelu ad 1) Kolik různých uspořádaných k-tic (rozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? Na 1. místo k-tice (1. vytaţený prvek) máme n moţností, na 2. místo uţ jen (n-1) moţností, na k-té místo jen (n-k+1) moţností. Podle pravidla součinu získáváme vzorec V(k,n) = n.(n-1).(n-2)...(n-k+1) Tyto uspořádané k-tice se nazývají variace k-té třídy z n prvků (bez opakování) a vzorec udává počet variací bez opakování (bez vracení). Speciální případ nastává, kdyţ k = n, neboli, kdyţ postupně vytaháme z mnoţiny M všechny prvky. V tomto případě můţeme na uspořádané n-tice pohlíţet i jinak, jak ukazuje další model. 2. model (uspořádání): Je dána mnoţina M obsahující n různých prvků. Kolika způsoby je můţeme uspořádat do řady (do uspořádané n-tice)? Říkáme, ţe mnoţinu M permutujeme, vytváříme různé permutace (uspořádání). P(n) = V(n,n) = n! Tyto uspořádané n-tice se nazývají permutace z n prvků (bez opakování) a vzorec udává jejich počet. v 1. modelu - pokračování ad 2) Kolik různých neuspořádaných k-tic (nerozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? I v tomto případě existuje ekvivalentní model.

2 3. model (množinový): Je dána mnoţina M obsahující n různých prvků. Z mnoţiny M vybereme najednou k prvků 0 k n; vyjmeme k prvkovou podmnoţinu. Kolik různých podmnoţin o k prvcích můţeme takto dostat? Vybíráme-li prvky z mnoţiny M podle 1. modelu, vytváříme uspořádanou k-tici. Kaţdá permutace této variace k-té třídy bez opakování vytváří další různou uspořádanou k-tici, ale stejnou skupinu prvků (neuspořádanou k-tici), takţe vlastně počet různých skupin dostaneme, kdyţ počet všech variací V(k,n) vydělíme počtem permutací P(k). K( k, n) V ( k, n) P( n) n.( n 1)...( n k! k 1) n! k!( n Tyto skupiny prvků, neuspořádané k-tice, se nazývají kombinace k-té třídy z n prvků (bez opakování). Vzorec uvádí jejich počet. Poznámka: Permutace jsem vzali jako zvláštní případ variace, kdyţ jsme vycházeli z 1. modelu. Podle 2. modelu můţeme permutace chápat takto. Máme neuspořádanou k-tici (kombinaci k-té třídy) a ptáme se: Kolika způsoby se dá uspořádat? No přece P(k) = k! způsoby (počet permutací z k prvků). konec 1. modelu Potud to bylo opakování. Nyní si vysvětlíme další uţitečné modely. k)! n k 4. model (výběry s vracením): Je dána mnoţina M obsahující n různých prvků (všechny jsou od sebe plně rozlišitelné). Z mnoţiny M vybereme jeden prvek, poznamenáme si, který to byl a vrátíme ho ; pak vybereme další atd., aţ jich vybereme celkem k; 0 k, k nyní můţe být i větší neţ n. Vybrané prvky vracíme. Zajímá nás: a) Kolik různých uspořádaných k-tic (rozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? b) Kolik různých neuspořádaných k-tic (nerozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? Ekvivalentní formulace: V mnoţině M máme n různých druhů prvků (od sebe rozlišitelné), a kaţdý druh je zastoupen nekonečně mnoha nerozlišitelnými exempláři. Z mnoţiny M provádíme výběr k-tice bez vracení dle 1. modelu. v 4. modelu ad a) Kolik různých uspořádaných k-tic (rozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? Na 1. místo k-tice (1. vytaţený prvek) máme n moţností, na 2.místo také n moţností, na k- té téţ n moţností. Podle pravidla součinu získáváme vzorec: V (k,n) = n k Tyto uspořádané k-tice se nazývají variace k-té třídy z n prvků s opakováním a vzorec udává počet variací s opakováním (s vracením). Je historickým zvykem rozlišovat vzorec pro variace s opakováním V (k,n) od variací bez opakování V(k,n) pouhým apostrofem (čárkou). Speciální případ pro k=n v tomto modelu nemá smysl.

3 ad b) Kolik různých neuspořádaných k-tic (nerozeznáváme pořadí prvků) můţeme takto dostat? Přímo z formulace 4. modelu se nám budou neuspořádané k-tice určovat špatně. Potřebujeme si výchozí situaci přeformulovat. Kdyţ zapneme fantazii (ne sci-fi) a představíme si výsledek takové neuspořádané k-tice ze 4. modelu, tak máme několik skupin prvků z mnoţiny M, a kaţdá skupina obsahuje blíţe neurčený počet klonů těchto prvků. příklad: M = {a, b, c, d, e} příklady neuspořádaných trojic {a, a, a}, {a, b, c}, {b, b, e}, M = {1, 3, 5} příklady neuspořádaných pětic {1, 3, 3, 5, 5}, {1, 1, 1, 1, 1}, {3, 3, 3, 3, 5}, To je ekvivalentní 5. model (a přihrádková metoda): Máme n prvků a máme z nich vytvořit k-tici (celkem o k prvcích), přičemţ se mohou prvky opakovat. Jde o to, které prvky a kolikrát je máme do výsledné k-tice vzít? Užitečná přihrádková metoda Vytvořme si n přihrádek podle počtu (druhů) prvků, které máme k dispozici. Vezměme si celkem k kuliček (tak velká má být výsledná k-tice). Rozhoďme kuličky do přihrádek, ţádná nám nezbude, kaţdá kulička je v některé přihrádce. Do výsledné k-tice vezmeme tolik prvků jednotlivého druhu, kolik kuliček je v odpovídající přihrádce. příklad: M = {a, b, c, d, e} - 5 přihrádek! _ I _ I _ I _ I _! 3 kuličky o o o příklady neuspořádaných trojic!oooiiii! dává {a, a, a}!oioioii! {a, b, c}!iooiiio! {b, b, e} M = {1, 3, 5} - 3 přihrádky! _ I _ I _! 5 kuliček o o o o o příklady neuspořádaných pětic!oiooioo! dává {1, 3, 3, 5, 5}!IIooooo! {5, 5, 5, 5, 5}!oIooooI! {1, 3, 3, 3, 3} n přihrádek dostaneme pomocí (n-1) přepáţek (to jsou ty označené I vnější stěny značené! jsou jen pro dekoraci, nejsou pro vyznačení n přihrádek potřebné). Máme tedy k kuliček a n-1 přihrádek, které tvoří uspořádanou pracovní řadu. Kolik kuliček bude zleva k 1. přepáţce, tolik vezmeme prvků 1. druhu, kolik kuliček bude mezi 1. a 2.

4 přepáţkou, tolik vezmeme prvků 2. druhu, atd. aţ kolik bude kuliček za poslední (n-1) přepáţkou, tolik vezmeme prvků n-tého druhu. Takţe nakonec jde jen o to kolika způsoby můţeme rozmístit (n-1) přepáţek na (k+n-1) míst naší pracovní řady. Neboli kolik neuspořádaných K=(n-1) tic můţeme vytvořit z N=(k+n-1) rozlišitelných prvků? To známe: K(K,N) = K(n-1,n+k-1) = ( n+k-1 n-1) Stejně se můţeme ptát, kolika způsoby můţeme rozmístit k kuliček na (k+n-1) míst? K(k,n+k-1) =( n+k-1 k) = ( n+k-1 n-1) Poslední rovnost plyne ze symetrie kombinačních čísel. K (k,n) = K(k,n+k-1) = K(n-1,n+k-1) Tyto skupiny prvků, neuspořádané k-tice, se nazývají kombinace k-té třídy z n prvků s opakováním. Vzorec udává počet kombinací s opakováním (s vracením). Je historickým zvykem rozlišovat vzorec pro kombinace s opakováním K (k,n) od kombinací bez opakování K(k,n) pouhým apostrofem (čárkou). konec 4. a 5. model Pro variace a kombinace s opakováním se stala základem 4. modelu nekonečná mnoţina M. To z principu nelze pouţít u permutace. Pro pojem permutace s opakováním se opřeme o poznámku k 1. modelu, která za permutaci bere uspořádání vzniklé kombinace. 6. model: Máme mnoţinu M obsahující n 1 prvků 1.druhu, n 2 prvků 2.druhu, n k prvků k-tého druhu. Prvky stejného druhu jsou nerozlišitelné, druhy rozlišitelné jsou. Označme součet n = n 1 + n n k. Kolik je moţných různých uspořádání prvků mnoţiny M? 6. modelu: Kdyby byly všechny prvky plně rozlišitelné, bylo by celkem n! moţností. Ale jsou tu skupiny nerozlišitelných prvků vţdy stejného druhu. Například druh 1 je zastoupen celkem n 1 prvky, a které představují n 1! nerozlišitelných permutací a v hledaném vzorci dělitele. To platí pro kaţdý druh prvků. P ( n, n 1 2,... n k ) n! n! n!... n Kaţdá uspořádaná n-tice prvků z mnoţiny M se nazývá permutace s opakováním. Počet takových permutací je roven uvedenému vzorci. Pouţívat zde apostrof je zbytečné; rozlišení permutací s a bez opakování je dáno počtem čísel v závorkách P(.). konec 6. modelu 1 2 k! Příklad 1: Kolik dvojciferných čísel vytvoříte z číslic 1, 2, 3, 4, 5 v případě, ţe číslice se v dvojciferném čísle mohou opakovat?

5 Příklad 2: Kolik různých permutací je moţné sestavit ze slova kolotoč a kolik ze slova Mississippi? Příklad 3: Kolika způsoby lze rozdělit 40 jablek mezi 3 děti? Příklad 4: Aranţér má do výlohy umístit tři stejné svetry bílé, dva stejné svetry modré a čtyři stejné svetry červené. Pro svetry si vybral potřebných 9 míst. Kolika způsoby můţe na tato místa svetry umístit? Příklad 5: V cukrárně se prodávají čtyři druhy zákusků: špičky, větrníky, věnečky a laskonky. Kolika způsoby je moţno nakoupit sedm zákusků? Příklad 6: Kolika způsoby si mohou čtyři děti rozdělit mezi sebou 10 hřibů, 15 kozáků, 8 klouzků a) bez omezení, b) kdyţ musí dostat kaţdé dítě aspoň jednu houbu z kaţdého druhu. Další příklady všeho druhu. Příklad 7: Město čtvercového půdorysu je vymezeno 5 ulicemi od jihu k severu a 6 ulicemi od západu na východ. Kolik cest existuje mezi jihozápadním rohem A a severovýchodním rohem B, smí-li se chodit jen na východ a na sever?

6 Příklad 8: Město obdélníkového půdorysu je vymezeno n=5 ulicemi od jihu k severu a k=6 ulicemi od západu na východ. Kolik cest existuje mezi jihozápadním rohem A a severovýchodním rohem B, smí-li se chodit jen na východ a na sever s tím, ţe se musí projít body C a D? Příklad 9: Kolika způsoby můţeme vybrat z 28 kostek domina dvě kostky tak, abychom je mohli přiloţit k sobě (tj. aby se nějaký počet bodů vyskytoval zároveň na obou kostkách)? Příklad 10: Plánuje se stavba schodiště, které má vést z bodu A do bodu B. Vzdálenost AC je rovna 4,5 m a vzdálenost CB (výška) 1,5 m. Výška kaţdého schodu má být 30 cm a šířka celistvým násobkem 50 cm. Kolika způsoby lze schodiště postavit? Příklad 11: Na poličce stojí 12 knih. Kolika způsoby můţeme vybrat 5 knih takových, ţe ţádné dvě nestojí vedle sebe? Příklad 12: Krotitel šelem chce přivést do manéţe cirkusu 5 lvů a 4 tygry. Z bezpečnostních důvodů nesmějí jít ţádní dva tygři bezprostředně za sebou. Kolika způsoby můţe šelmy seřadit?

7 princip inkluze a exkluze vzpomeňme na mnoţinové vztahy průniku, sjednocení a doplňku do univerzální mnoţiny A B = Ω \ (A B) označme α patří do A, α nepatří do A, N(α) počet prvků v A N(α ) počet prvků v A (doplňku), N počet prvků v Ω pak pro 2 mnoţiny platí N(α ) = N N(α) N( ) + N(α ) a pro 3 mnoţiny platí N(α ) = N N(α) N( ) N( ) + N(α ) + N(α ) + N( ) - N(α ) Pro n mnoţin α 1, α 2, α n N(α 1 α 2 α n ) = N - N(α i ) + N(α i α j ) - N(α 1 α 2 α 3 ) +.. (-1) n-1 N(α 1 α 2 α n ) kde značí součty přes všechny moţnosti Příklad 13: Předseda třídy podal zprávu: ve třídě je 45 ţáků, z toho je 25 chlapců, 30 ţáků má dobrý prospěch, z nich je 16 chlapců. Sportu se věnuje 28 ţáků, z toho 18 chlapců a 17 sportovců má dobrý prospěch. 15 chlapců má dobrý prospěch a současně sportuje. Třídní učitel však prohlásil, ţe ve zprávě je chyba; stačí určit počet dívek, které nemají dobrý prospěch a nesportují. Příklad 14: Sekretářka napsala 5 dopisů 5ti klientům, nadepsala 5 obálek a pak, protoţe spěchala na rande, popletla dopisy a obálky tak, ţe ţádný dopis nepřišel do správné obálky. Kolika způsoby se to dá provést? Příklad 15: Předchozí případ z tím rozdílem, ţe právě jeden klient dostane svůj dopis. Kolika způsoby to můţe nastat?

8 Příklad 16: Kolik nezáporných celých čísel menších neţ milion neobsahuje ţádnou z cifer 1, 2, 3, 4? Kolik čísel se skládá pouze z těchto cifer? Příklad 17: Alenka, dcera vedoucího kvarteta, si hrála u otcova stolu a přitom shodila připravené desky s notama pro nedělní koncert. Rychle noty a desky posbírala, ale protoţe ještě neumí rozeznat noty pro jednotlivé nástroje stalo se, ţe se ţádný nástroj nedostal do správných desek. Kolika způsoby se to dá provést? ŘEŠENÍ příkladu 1: 5 prvků, záleţí na uspořádání, dvojice => variace V (2,5) = 5 2 = 25 selský rozum na to nepotřebuje aparát příkladu 2: kolotoč: 5 druhů prvků {k,o,l,t,č}, k,l,t,č po jednom exempláři, o ve 3 exemplářích. P(1,3,1,1,1) = 5!/(1!3!1!1!1!) = 20 mississippi: 4 druhy prvků, písmeno m 1krát, i 4krát, s 4krát, p 2krát P(4,4,2,1) = 11!/(4!4!2!1!) = příklad 3: 3 děti jsou přihrádky, 40 jablek jsou kuličky => kombinace 3. třídy ze 40 prvků s opakováním K (3,40) = ( 42 2) = ( 42 40) = 861 příklad 4: ve výloze je uspořádaná 9-tice, 3 bílé, 2 modré, 4 červené svetry => permutace s opakováním P(3,2,4) = 9!/(3!.2!.4!) = 1260 příkladu 5: n=4 druhy, kaţdého druhu nekonečně mnoho, vybíráme neuspořádané k=7-ce kombinace 7. třídy ze 4 prvků s opakováním K (k,n) = K(k,n+k-1) = K(n-1,n+k-1) zopakujme si přihrádkovou metodu: K (7,4) = K(7,10) = K(3,10) = ( 10 3) = ( 10 7) = 120

9 kaţdý nákup si zapíšeme pomocí 1 = koupený zákusek, 0 = oddělovač špičky, 1 větrník, 2 věnečky, 1 laskonka špičky, 0 větrníků, 5 věnečků, 0 laskonek špiček, 3 větrníky, 4 věnečky, 0 laskonek Počet různých nákupů je roven počtu permutací s opakováním, které je moţné sestavit ze 7 jedniček a 3 nul. Tj. P(7,3) = 10!/7!.3! = ( 10 7) = K(7,10) Nebo jinak. Máme vlastně 10 míst a musíme z nich vybrat skupinu tří, kam umístíme nuly. Do zbývajících míst se pak vloţí jedničky. Takových trojčlenných skupin z 10 (kombinací 3. třídy z 10) můţeme vybrat K(3,10) = ( 10 3) = ( 10 7) příklad 6: Kaţdý druh rozdělujeme zvlášť a jednotlivé počty se mezi sebou násobí podle pravidla součinu máme n přihrádek (děti), k předmětů (houby) vzorec pro kombinace s opakováním K (k,n) = ( n+k-1 k) = ( n+k-1 n-1) a) hříbky, kozáci, klouzci: ( 13 3) ( 18 3) ( 11 3) = b) 4 houby z kaţdého druhu dostanou děti rovnou, o zbytku platí a) ( 9 3) ( 14 3) ( 7 3) = příklad 7: jednu cestu prezentuje uspořádaná 9-tice sloţená 5krát V (východ nebo nul) a 4krát S (sever nebo jedniček) jde tedy o to, kolik je moţností vybrat 4 místa z 9 pro umístní S (do zbytku se nasadí 5 V). K(4,9) = ( 9 4) = ( 9 5) = 126 příklad 8: celou cestu si rozdělíme na části mezi body AC, CD, DB a jednotlivé části řešíme podle předchozího příkladu; celkový výsledek se dostane podle pravidla součinu AC K(3,5) = 10 CD K(1,3) = 3 DB K(2,3) = 3 celkem je 16 moţných cest příkladu 9:

10 dominová kostka x y, sada obsahuje všechny kombinace, kde x, y nabývá čísel 0,1,2,3,4,5,6 (obvykle jsou dřevěné a čísla jsou znázorněna počtem důlků) kaţdá kombinace je v sadě pouze jednou tj. 3 4, 4 3, je jedna a táţ kostka a budeme ji značit 34; kostka, kdy x=y se nazývá dublet; sada má 7 dubletů a 21 ostatních kostek 1. kostku lze vybrat 28 způsoby je-li to dublet (např. 11), je pro 2. kostku 6 moţností (01,12,13,14,15,16) je-li to ostatní (např. 35), je pro 2. kostku 12 moţností (03,13,23,33,34,36,05,15,25,45,55,56) celkem je takto uspořádaně moţností = 294 ze zadání je jasné, ţe na pořadí nezáleţí proto konečný výsledek je 294/2! = 147 příkladu 10: schodiště bude mít k = 150/30 = 5 schodů na zadanou délku se vejde n = 45/5 = 9 schodů na zadané délce je moţné schody umístit na n +1 = 10 míst určit celkový počet schodišť je tedy problém počtu umístění 5 schodů na 10 míst = ( 10 5) obecně tedy ( n+1 k). Důležitá interpretace: Návrh schodiště si můţeme představit jako posloupnost 0 a 1, kde 0 znamená, ţe lomená čára znázorňující schodiště, vede vodorovně a 1 představuje místo, kde čára míří vzhůru (je schod). Protoţe nemohou být dva schody na sobě (schod dvoj či více násobné výšky), nesmí být v posloupnosti 0 a 1 dvě jedničky vedle sebe. Například schodiště na obrázku se zakóduje do posloupnosti Počet posloupností obsahujících n nul a k jedniček, v nichţ ţádné dvě jedničky nestojí bezprostředně za sebou, je roven počtu moţných schodišť, tj K(k,n+1) příkladu 11: Kaţdý výběr zakódujeme posloupností 0 a 1 tak, ţe 0 znamená nevybraná kniha a 1 vybraná. Kaţdý výběr tedy představuje posloupnost délky 12, kde je mezi nulami (7 ks) umístěno 5

11 jedniček tak, aby ţádné dvě jedničky nebyly bezprostředně za sebou. Podle výsledku příkladu 10 to tedy je celkem K(5,8)=( 8 5)=56 moţností. příkladu 12: 1. způsob: Můţeme slony označit 0 a tygry 1 a vytvořit posloupnost 0 a 1, kde se nesmí objevit dvě 1 za sebou. Takových posloupností podle předchozího příkladu 10 je K(k,n+1) = ( 6 4) = 15. Na rozdíl od 0 a 1, které byly nerozlišitelné (jejich výměna nepřinesla ţádné nové uspořádání) jsou lvi i tygři mezi sebou rozlišitelné. Proto musíme mezivýsledek násobit počtem permutací (přeuspořádání). Krotitel má celkem 5!.4!.15 = = moţných seřazení 2. způsob: Seřadíme do zástupu nejprve lvi, coţ můţeme celkem 5! = 120 způsoby. Mezi nimi kaţdými dvěma vytvoříme mezeru pro tygra a ještě můţe být tygr na 1. pozici (v čele průvodu) a na poslední pozici. Tedy celkem 6 pozic pro tygry a ty si očíslujeme 1,2,3,4,5,6. Kaţdému tygrovi přiřadíme jedno z čísel, přičemţ záleţí na pořadí, tedy V(4,6) = = 360. Celkový počet moţných uspořádání šelem je podle pravidla součinu roven = příklad 13: označme α 1 chlapci, α 2 dobrý prospěch, α 3 sportovci tedy α 1 dívky, α 2 nedobrý prospěch, α 3 nesportují pak z textu vyplývá N = 45 N(α 1 ) = 25, N(α 2 ) = 30, N(α 3 ) = 28 N(α 1 α 2 ) = 16, N(α 1 α 3 ) = 18, N(α 2 α 3 ) = 17, N(α 1 α 2 α 3 ) = 15 dosadíme do vzorce N(α 1 α 2 α 3 ) = N N(α 1 ) N(α 2 ) N(α 3 ) + N(α 1 α 2 ) + N(α 1 α 3 ) + N(α 2 α 3 ) - N(α 1 α 2 α 3 ) = = = -2 ALE počet dívek nemůţe být záporný => zpráva je nepravdivá. příklad 14: Označíme-li klienty čísly 1 aţ 5 a poloţíme-li jejich obálky vedle sebe, utvoříme uspořádanou 5-tici. Ţe se dopisy nedostanou do správné obálky odpovídá permutacím čísel 1 aţ 5 takovým, ţe ţádné číslo nestojí na svém pořadí. příklad hledaná permutace, číslo 3 stojí na svém místě, nevhodná permutace označme N (0) ţádné číslo nestojí na svém místě N (1) na svém místě zůstává právě jedno číslo

12 N (2) na svém místě zůstávají právě dvě čísla atd. N 1 na svém místě zůstává 1, N 2 na svém místě zůstává 2, N 12 na svém místě zůstává 1 a 2, N 35 na svém místě zůstává 3 a 5, N na své místě zůstávají všechna čísla podle principu inkluze a exkluze N (0) = N N 1 N 2 N 3 N 4 N 5 + N 12 + N N 123 N N N N počet případů, kdy zůstává na místě 1, je stejný jako případů, kdy zůstává na místě 2, atd. tedy platí N 1 = N 2 = N 3 = N 4 = N 5, N 12 = N 13 = N 14 = = N 45, počet jednotic z 5 ( 5 1). počet dvojic z 5 je ( 5 2), atd N (k) znamená počet permutací, kdy k čísel zůstává na místě, tj. 5-k jich permutuje takţe můţeme psát N (0) = N ( 5 1)N (1) + ( 5 2)N (2) ( 5 3)N (3) + ( 5 4)N (4) ( 5 5)N (5) = = P(5) - ( 5 1)P(4) + ( 5 2)P(3) ( 5 3)P(2) + ( 5 4)P(1) ( 5 5)P(0) = = = 44 příklad 15: Šťastlivce je moţné vybrat 5 způsoby. Pro zbývající 4 platí úvaha předchozího příkladu, ţádný nesmí dostat svůj dopis a to je celkem P(4) - ( 4 1)P(3) + ( 4 2)P(2) ( 4 3)P(1) + ( 4 4)P(0) = 9 Všech moţností je tedy 5.9 = 45 příklad 16: a) pouţije se princip inkluze exkluze Všech čísel je N = 10 6 těch, co neobsahují jednu z cifer = N (1) = 9 6 ~ vytváříme 6-ticiferná čísla jen z 9 číslic těch, co neobsahují dvě z cifer = N (2) = 8 6 ~ vytváříme 6-ticiferná čísla jen z 8 číslic atd. celkem tedy jde o = případů b) máme jen 4 cifry a z nich vytváříme jedno-, dvoj-, troj -, šesti-ciferná čísla, variace s opakováním = (4 7-4)/3= 5460

13 příklad 17: noty jsou dopisy a desky obálky; kvarteto = 4 postup stejný jako v příkladu 14 a 15 P(4) - ( 4 1)P(3) + ( 4 2)P(2) ( 4 3)P(1) + ( 4 4)P(0) = 9 KONEC

Kombinatorika. November 12, 2008

Kombinatorika. November 12, 2008 Kombinatorika November 12, 2008 Příklad Do školní jídelny přišla skupina 35 žáků. Určete kolika způsoby se mohli seřadit do fronty u výdeje obědů. Řešení: Počet možností je 1 2... 35 = 35! (Permutace bez

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška osmá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Kombinatorika: pravidla součtu a součinu 2 Kombinatorika:

Více

Teorie. Kombinatorika

Teorie. Kombinatorika Teorie Kombinatorika Kombinatorika Jak obecně vybrat k prvkové množiny z n prvkové množiny? Dvě možnosti: prvky se v množině neopakují bez opakování. prvky se v množině opakují s opakováním. prvky jsou

Více

KOMBINATORIKA (4.ročník I.pololetí DE, 2.ročník I.pololetí NS)

KOMBINATORIKA (4.ročník I.pololetí DE, 2.ročník I.pololetí NS) KOMBINATORIKA (4.ročník I.pololetí DE,.ročník I.pololetí NS) Kombinatorika je část matematiky, zabývající se uspořádáváním daných prvků podle jistých pravidel do určitých skupin a výpočtem množství těchto

Více

IB112 Základy matematiky

IB112 Základy matematiky IB112 Základy matematiky Základy kombinatoriky a kombinatorická pravděpodobnost Jan Strejček Obsah IB112 Základy matematiky: Základy kombinatoriky a kombinatorická pravděpodobnost 2/57 Výběry prvků bez

Více

( n) ( ) ( ) 9.1.11 Kombinatorické úlohy bez opakování. Předpoklady: 9109

( n) ( ) ( ) 9.1.11 Kombinatorické úlohy bez opakování. Předpoklady: 9109 9.1.11 Kombinatorické úlohy bez opakování Předpoklady: 9109 Pedagogická poznámka: Tato hodina slouží jednak ke zopakování probraného, ale zejména k praktickému nácviku kombinatoriky v situaci, ve které

Více

kombinatorika září, 2015 Kombinatorika Opakovací kurz 2015 Radka Hájková

kombinatorika září, 2015 Kombinatorika Opakovací kurz 2015 Radka Hájková Kombinatorika Opakovací kurz 2015 Radka Hájková 1) Děti z hudební školy Písnička, mezi nimiž byla i dvojčata Dita a Zita, psaly v rámci hudební nauky písemnou práci z not. Kolik možností oznámkování mohla

Více

Kolika způsoby může při hodu dvěma kostkami padnout součet ok: a) roven 7 b) nejvýše 5 řešení

Kolika způsoby může při hodu dvěma kostkami padnout součet ok: a) roven 7 b) nejvýše 5 řešení 2. intermezzo - Tucet dalších příkladů. Příklad 1: Čtyři studenti jisté vysoké školy skládají zkoušku z matematiky. Kolik existuje případů, že každý z nich bude mít jinou známku? Počítejte s čtyřstupňovou

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika 1. KOMBINATORIKA Průvodce studiem Na střední škole se někteří z vás seznámili se základními pojmy z kombinatoriky. V této kapitole tyto pojmy zopakujeme a prohloubíme vaše znalosti. Předpokládané znalosti

Více

2. Elementární kombinatorika

2. Elementární kombinatorika 2.1. Kombinace, variace, permutace bez opakování 2. Elementární kombinatorika Definice 2.1. Kombinace je neuspořádaná k-tice prvků z dané n-prvkové množiny. Variace je uspořádaná k-tice prvků z dané n-prvkové

Více

Jevy A a B jsou nezávislé, jestliže uskutečnění jednoho jevu nemá vliv na uskutečnění nebo neuskutečnění jevu druhého

Jevy A a B jsou nezávislé, jestliže uskutečnění jednoho jevu nemá vliv na uskutečnění nebo neuskutečnění jevu druhého 8. Základy teorie pravděpodobnosti 8. ročník 8. Základy teorie pravděpodobnosti Pravděpodobnost se zabývá matematickými zákonitostmi, které se projevují v náhodných pokusech. Tyto zákonitosti mají opodstatnění

Více

CVIČNÝ TEST 15. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

CVIČNÝ TEST 15. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 CVIČNÝ TEST 15 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 I. CVIČNÝ TEST VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 1 Je dána čtvercová mřížka, v níž každý čtverec má délku

Více

CVIČNÝ TEST 37. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 5 III. Klíč 13 IV. Záznamový list 15

CVIČNÝ TEST 37. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 5 III. Klíč 13 IV. Záznamový list 15 CVIČNÝ TEST 37 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 5 III. Klíč 13 IV. Záznamový list 15 I. CVIČNÝ TEST VÝCHOZÍ TEXT A OBRÁZEK K ÚLOZE 1 Na staré hliněné desce je namalován čtverec

Více

VZOROVÝ TEST PRO 1. ROČNÍK (1. A, 3. C)

VZOROVÝ TEST PRO 1. ROČNÍK (1. A, 3. C) VZOROVÝ TEST PRO. ROČNÍK (. A, 3. C) Zjednodušte daný příklad. (a 2 3 b 3 4) 2 (a 2 b 3 8) 3 max. 3 body 2 Ve které z následujících možností je uveden správný postup usměrnění daného zlomku a správný výsledek?

Více

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání Jaroslav Švrček a kolektiv Rámcový vzdělávací program pro gymnázia Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Tematický okruh: Práce s

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Přednáška třetí (a pravděpodobně i čtvrtá) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je

Více

Kombinatorika. Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz.

Kombinatorika. Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. Variace 1 Kombinatorika Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Kombinatorika, faktoriály, kombinační

Více

KOMBINATORIKA. 1. cvičení

KOMBINATORIKA. 1. cvičení KOMBINATORIKA 1. cvičení TYPY VÝBĚRŮ Uspořádanost výběru uspořádaný výběr = VARIACE, záleží na pořadí vybraných prvků neuspořádaný výběr = KOMBINACE, nezáleží na pořadí vybraných prvků Opakované zařazení

Více

M - Příprava na 1. zápočtový test - třída 3SA

M - Příprava na 1. zápočtový test - třída 3SA M - Příprava na 1. zápočtový test - třída 3SA Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento

Více

KOMBINATORIKA. 1. cvičení

KOMBINATORIKA. 1. cvičení KOMBINATORIKA 1. cvičení Co to je kombinatorika Kombinatorika je vstupní branou do teorie pravděpodobnosti. Zabývá se různými způsoby výběru prvků z daného souboru. 2011 Ing. Janurová Kateřina, FEI VŠB-TU

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Lineární rovnice o 2 neznámých Definice 011 Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je rovnice, která může být vyjádřena ve tvaru ax + by = c, kde

Více

M - Příprava na pololetní písemku č. 1

M - Příprava na pololetní písemku č. 1 M - Příprava na pololetní písemku č. 1 Určeno pro třídy 3SA, 3SB. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete

Více

Matematická olympiáda ročník (1998/1999) Komentáře k úlohám druhého kola pro kategorie Z5 až Z7. Zadání úloh Z5 II 1

Matematická olympiáda ročník (1998/1999) Komentáře k úlohám druhého kola pro kategorie Z5 až Z7. Zadání úloh Z5 II 1 1 of 9 20. 1. 2014 12:05 Matematická olympiáda - 48. ročník (1998/1999) Komentáře k úlohám druhého kola pro kategorie Z5 až Z7 Zadání úloh Z5 II 1 Do prostředního kroužku je možné zapsat pouze čísla 8

Více

1. KOMBINATORIKA. Příklad 1.1: Mějme množinu A a. f) uspořádaných pětic množiny B a. Řešení: a)

1. KOMBINATORIKA. Příklad 1.1: Mějme množinu A a. f) uspořádaných pětic množiny B a. Řešení: a) 1. KOMBINATORIKA Kombinatoria je obor matematiy, terý zoumá supiny prvů vybíraných z jisté záladní množiny. Tyto supiny dělíme jedna podle toho, zda u nich záleží nebo nezáleží na pořadí zastoupených prvů

Více

Motivační úloha: Určete počet přirozených dvojciferných čísel, v jejichž dekadickém zápisu se každá, vyskytuje nejvýše jednou.

Motivační úloha: Určete počet přirozených dvojciferných čísel, v jejichž dekadickém zápisu se každá, vyskytuje nejvýše jednou. KOMBINATORIKA Cíle: 1. Ovládat pojmy faktoriál, kombinační číslo, umět aktivně využít vlastností kombinačních čísel, Pascalův trojúhelník včetně příslušné terminologie a symboliky. 2. Chápat správně pojmy

Více

Funkce. Definiční obor a obor hodnot

Funkce. Definiční obor a obor hodnot Funkce Definiční obor a obor hodnot Opakování definice funkce Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny všech reálných čísel R, přiřazuje právě jedno reálné

Více

a) 7! 5! b) 12! b) 6! 2! d) 3! Kombinatorika

a) 7! 5! b) 12! b) 6! 2! d) 3! Kombinatorika Kombinatorika Kombinatorika se zabývá vytvářením navzájem různých skupin z daných prvků a určováním počtu takových skupin. Kombinatorika se zabývá pouze konečnými množinami. Při určování počtu výběrů skupin

Více

ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH A ZLOMKOVÝCH NEROVNIC V ŠESTI BODECH

ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH A ZLOMKOVÝCH NEROVNIC V ŠESTI BODECH (Tento text je součástí výkladu k definičním oborům, tam najdete další příklady a pokud chcete část tohoto textu někde použít, můžete čerpat ze stažené kompletní verze definičních oborů ve formátu.doc.)

Více

Kombinatorický předpis

Kombinatorický předpis Gravitace : Kombinatorický předpis Petr Neudek 1 Kombinatorický předpis Kombinatorický předpis je rozšířením Teorie pravděpodobnosti kapitola Kombinatorický strom. Její praktický význam je zřejmý právě

Více

Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA MATEMATIKY, FYZIKY A TECHNICKÉ VÝCHOVY

Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA MATEMATIKY, FYZIKY A TECHNICKÉ VÝCHOVY Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA MATEMATIKY, FYZIKY A TECHNICKÉ VÝCHOVY ODDĚLENÍ MATEMATIKY ROZVÍJENÍ KOMBINATORICKÉHO MYŠLENÍ PŘI VÝUCE MATEMATIKY NA ZŠ DIPLOMOVÁ PRÁCE Jana

Více

M - Příprava na 3. čtvrtletní písemnou práci

M - Příprava na 3. čtvrtletní písemnou práci M - Příprava na 3. čtvrtletní písemnou práci Určeno pro třídu ODK VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete

Více

(Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice)

(Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice) KMA/MAT1 Přednáška a cvičení, Lineární algebra 2 Řešení soustav lineárních rovnic se čtvercovou maticí soustavy (Cramerovo pravidlo, determinanty, inverzní matice) 16 a 21 října 2014 V dnešní přednášce

Více

10. Soustavy lineárních rovnic, determinanty, Cramerovo pravidlo

10. Soustavy lineárních rovnic, determinanty, Cramerovo pravidlo 0. Soustavy lineárních rovnic, determinanty, Cramerovo pravidlo (PEF PaA) Petr Gurka aktualizováno 9. prosince 202 Obsah Základní pojmy. Motivace.................................2 Aritmetický vektorový

Více

28.ročník. Milý řešiteli!

28.ročník. Milý řešiteli! 28.ročník 3.leták Milý řešiteli! Máme tady nový rok a s ním i další sérii KOperníkova Korespondenčního Semináře. Chtěli bychom Ti v tomto roce popřát jen to nejlepší, hodně vyřešených matematických úloh

Více

Co Fibonacci ani Ludolf netušili. aneb

Co Fibonacci ani Ludolf netušili. aneb Co Fibonacci ani Ludolf netušili aneb Jak souvisí čísla Fibonacciho s číslem π Doc. RNDr. Emil Calda, CSc. Kurz vznikl v rámci projektu Rozvoj systému vzdělávacích příležitostí pro nadané žáky a studenty

Více

DRUHÁ MOCNINA A ODMOCNINA. Irena Sytařová

DRUHÁ MOCNINA A ODMOCNINA. Irena Sytařová DRUHÁ MOCNINA A ODMOCNINA Irena Sytařová Vzdělávací oblast Rámcového vzdělávacího programu Matematika a její aplikace je rozdělena na čtyři tématické okruhy. V tématickém kruhu Číslo a proměnná si ţák

Více

Kombinatorika. Michael Krbek. 1. Základní pojmy. Kombinatorika pracuje se spočitatelnými (tedy obvykle

Kombinatorika. Michael Krbek. 1. Základní pojmy. Kombinatorika pracuje se spočitatelnými (tedy obvykle Kombinatorika Michael Krbek. Základní pojmy. Kombinatorika pracuje se spočitatelnými (tedy obvykle konečnými) strukturami a patří kvůli tomu mezi nejstarší oblasti matematiky. Je těžké podat přesný výčet

Více

Při určování počtu výběrů skupin daných vlastností velmi často používáme vztahy, ve kterých figuruje číslo zvané faktoriál.

Při určování počtu výběrů skupin daných vlastností velmi často používáme vztahy, ve kterých figuruje číslo zvané faktoriál. Kombinatorika Kombinatorika se zabývá vytvářením navzájem různých skupin z daných prvků a určováním počtu takových skupin. Kombinatorika se zabývá pouze konečnými množinami. Při určování počtu výběrů skupin

Více

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/ Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/ Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny Univerzita Palackého v Olomouci Tematický okruh: Práce s daty, kombinatorika a pravděpodobnost Gradovaný řetězec úloh Téma: Pravděpodobnost

Více

3. podzimní série. ... {z }

3. podzimní série. ... {z } 3. podzimní série Téma: Kombinatorika Datumodeslání: º ÔÖÓ Ò ¾¼¼ ½º ÐÓ Ó Ýµ Monča potřebuje zatelefonovat Pepovi, avšak nemá u sebe svůj telefonní seznam PraSátek. Zná však předvolbu 723 a vzpomněla si,

Více

Základním pojmem v kombinatorice je pojem (k-prvková) skupina, nebo také k-tice prvků, kde k je přirozené číslo.

Základním pojmem v kombinatorice je pojem (k-prvková) skupina, nebo také k-tice prvků, kde k je přirozené číslo. přednáša KOMBINATORIKA Kombinatoria je obor matematiy, terý se zabývá uspořádáním daných prvů podle určitých pravidel do určitých supin Záladním pojmem v ombinatorice je pojem (-prvová) supina, nebo taé

Více

Úlohy domácí části I. kola kategorie C

Úlohy domácí části I. kola kategorie C 6. ročník Matematické olympiády Úlohy domácí části I. kola kategorie C 1. Určete všechny dvojice (x, y) reálných čísel, která vyhovují soustavě rovnic (x + )2 = y, (y )2 = x + 8. Řešení. Vzhledem k tomu,

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

Pravděpodobnost a statistika, Biostatistika pro kombinované studium. Jan Kracík

Pravděpodobnost a statistika, Biostatistika pro kombinované studium. Jan Kracík Pravděpodobnost a statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2016/2017 Tutoriál č. 1: Kombinatorika, úvod do teorie pravděpodobnosti Jan Kracík jan.kracik@vsb.cz Kombinatorika Kombinatorika

Více

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2016/2017

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2016/2017 Diskrétní matematika Petr Kovář petr.kovar@vsb.cz Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava DiM 470-2301/01, zimní semestr 2016/2017 O tomto souboru Tento soubor je zamýšlen především jako pomůcka

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Vektory Definice 011 Vektorem aritmetického prostorur n budeme rozumět uspořádanou n-tici reálných čísel x 1, x 2,, x n Definice 012 Definice sčítání

Více

7. Slovní úlohy na lineární rovnice

7. Slovní úlohy na lineární rovnice @070 7. Slovní úlohy na lineární rovnice Slovní úlohy jsou často postrachem studentů. Jenţe Všechno to, co se učí mimo slovní úlohy, jsou postupy, jak se dopracovat k řešení nějaké sestavené (ne)rovnice.

Více

2. Množiny, funkce. Poznámka: Prvky množiny mohou být opět množiny. Takovou množinu, pak nazýváme systém množin, značí se

2. Množiny, funkce. Poznámka: Prvky množiny mohou být opět množiny. Takovou množinu, pak nazýváme systém množin, značí se MNOŽIN, ZÁKLDNÍ POJMY Pojem množiny patří v matematice ke stěžejním. Nelze jej zavést ve formě definice pomocí primitivních pojmů; považuje se totiž rovněž za pojem primitivní. Představa o pojmu množina

Více

11. Soustava lineárních rovnic - adiční metoda

11. Soustava lineárních rovnic - adiční metoda @127 11. Soustava lineárních rovnic - adiční metoda Adiční neboli sčítací metoda spočívá ve dvou vlastnostech řešení soustavy rovnic: vynásobením libovolné rovnice nenulovým číslem se řešení nezmění, součtem

Více

Algebraické výrazy - řešené úlohy

Algebraické výrazy - řešené úlohy Algebraické výrazy - řešené úlohy Úloha č. 1 Určete jeho hodnotu pro =. Určete, pro kterou hodnotu proměnné je výraz roven nule. Za proměnnou dosadíme: = a vypočteme hodnotu výrazu. Nejprve zapíšeme rovnost,

Více

VARIACE BEZ OPAKOVÁNÍ

VARIACE BEZ OPAKOVÁNÍ VARIACE BEZ OPAKOVÁNÍ (1) Trezor má 6 otočných zámků s číslicemi 0 9. O kódu víme pouze to, že v něm žádná z číslic není dvakrát. O kolik možných nastavení se může jednat? Analogicky odvoďte obecné řešení.

Více

Variace, permutace, kombinace, faktoriál, kombinační čísla 1. Vypočítejte:

Variace, permutace, kombinace, faktoriál, kombinační čísla 1. Vypočítejte: Variace, permutace, kombinace, faktoriál, kombinační čísla 1. Vypočítejte: 8 4 8 4 + 4 8 4 4. Zjednodušte: [ 1680 ] 5 6 7 4 3 [ 840 ] [ 70 ] 5 1 8 + 9 1 30 9 3. Upravte na společného jmenovatele: 1 7 0

Více

Lineární algebra Operace s vektory a maticemi

Lineární algebra Operace s vektory a maticemi Lineární algebra Operace s vektory a maticemi Robert Mařík 26. září 2008 Obsah Operace s řádkovými vektory..................... 3 Operace se sloupcovými vektory................... 12 Matice..................................

Více

M - Kvadratické rovnice a kvadratické nerovnice

M - Kvadratické rovnice a kvadratické nerovnice M - Kvadratické rovnice a kvadratické nerovnice Určeno jako učební tet pro studenty dálkového studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase.

Více

Determinanty. Obsah. Aplikovaná matematika I. Pierre Simon de Laplace. Definice determinantu. Laplaceův rozvoj Vlastnosti determinantu.

Determinanty. Obsah. Aplikovaná matematika I. Pierre Simon de Laplace. Definice determinantu. Laplaceův rozvoj Vlastnosti determinantu. Determinanty Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Determinanty Definice determinantu Sarrusovo a křížové pravidlo Laplaceův rozvoj Vlastnosti determinantu Výpočet determinantů 2 Inverzní

Více

pro každé i. Proto je takových čísel m právě N ai 1 +. k k p

pro každé i. Proto je takových čísel m právě N ai 1 +. k k p KOMENTÁŘE ÚLOH 43. ROČNÍKU MO, KATEGORIE A 1. Přirozené číslo m > 1 nazveme k násobným dělitelem přirozeného čísla n, pokud platí rovnost n = m k q, kde q je celé číslo, které není násobkem čísla m. Určete,

Více

Intuitivní pojem pravděpodobnosti

Intuitivní pojem pravděpodobnosti Pravděpodobnost Intuitivní pojem pravděpodobnosti Intuitivní pojem pravděpodobnosti Pravděpodobnost zkoumaného jevu vyjadřuje míru naděje, že tento jev nastane. Řekneme-li, že má nějaký jev pravděpodobnost

Více

( ) ( 1) Permutace II. Předpoklady: c) ( n ) Př. 1: Rozepiš faktoriály. a) 6! b)! ( n + ) a) 6! = = 720

( ) ( 1) Permutace II. Předpoklady: c) ( n ) Př. 1: Rozepiš faktoriály. a) 6! b)! ( n + ) a) 6! = = 720 9..7 Permutace II Předpoklady: 906 Př. : Rozepiš faktoriály. a) 6! b)! n c) ( n + )! d) ( n ) a) 6! = 6 5 4 3 = 70 b) n n ( n )( n ) c) ( n + )! = ( n + ) n ( n )( n )... d) ( n ) ( n )( n )! =...! = 3...

Více

Dělitelnost čísel, nejmenší společný násobek, největší společný dělitel

Dělitelnost čísel, nejmenší společný násobek, největší společný dělitel Variace 1 Dělitelnost čísel, nejmenší společný násobek, největší společný dělitel Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu

Více

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin.

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. 1.2. Cíle Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. Průvodce studiem Množina je jedním ze základních pojmů moderní matematiky. Teorii množin je možno budovat

Více

1 Řešení soustav lineárních rovnic

1 Řešení soustav lineárních rovnic 1 Řešení soustav lineárních rovnic 1.1 Lineární rovnice Lineární rovnicí o n neznámých x 1,x 2,..., x n s reálnými koeficienty rozumíme rovnici ve tvaru a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, (1) kde koeficienty

Více

Množiny. množinové operace jsou mírně odlišné od

Množiny. množinové operace jsou mírně odlišné od Množiny Množina se dá chápat jako soubor prvků. ( Např. lidé na planetě zemi tvoří jednu velkou množinu.) Každá množina tedy obsahuje určitý počet prvků, který může být konečný (lze spočítat) nebo nekonečný

Více

Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují

Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují 1. u + v = v + u, u, v V 2. (u + v) + w = u + (v + w),

Více

Nerovnice a nerovnice v součinovém nebo v podílovém tvaru

Nerovnice a nerovnice v součinovém nebo v podílovém tvaru Variace 1 Nerovnice a nerovnice v součinovém nebo v podílovém tvaru Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz

Více

CVIČNÝ TEST 1. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 21 IV. Záznamový list 23

CVIČNÝ TEST 1. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 21 IV. Záznamový list 23 CVIČNÝ TEST 1 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 21 IV. Záznamový list 23 I. CVIČNÝ TEST 1 Určete výraz V, který je největším společným dělitelem výrazů V 1 V 3 :

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_42_INOVACE_M.2.01 Integrovaná střední škola

Více

Soustavy lineárních rovnic a determinanty

Soustavy lineárních rovnic a determinanty Soustavy lineárních rovnic a determinanty Petr Hasil Přednáška z matematiky Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

Množiny, základní číselné množiny, množinové operace

Množiny, základní číselné množiny, množinové operace 2 Množiny, základní číselné množiny, množinové operace Pokud kliknete na některý odkaz uvnitř textu kromě prezentace, zobrazí se odpovídající příklad nebo tabulka. Levý Alt+šipka doleva nebo ikona Vás

Více

Příklad 1. Řešení 1a ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 3

Příklad 1. Řešení 1a ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 3 Příklad 1 a) Určete počet všech přirozených trojciferných čísel, v jejichž desítkovém zápisu se vyskytuje každá číslice nejvýše jednou s tím, že na prvním místě nesmí stát nula, jak je obvyklé při chápání

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Hor004 Vypracoval(a),

Více

Lineární funkce, rovnice a nerovnice 4 lineární nerovnice

Lineární funkce, rovnice a nerovnice 4 lineární nerovnice Lineární funkce, rovnice a nerovnice 4 lineární nerovnice 4.1 ekvivalentní úpravy Při řešení lineárních nerovnic používáme ekvivalentní úpravy (tyto úpravy nijak neovlivní výsledek řešení). Jsou to především

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2018/2019

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2018/2019 Diskrétní matematika Petr Kovář petr.kovar@vsb.cz Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava DiM 470-2301/01, zimní semestr 2018/2019 O tomto souboru Tento soubor je zamýšlen především jako pomůcka

Více

Zavedení a vlastnosti reálných čísel

Zavedení a vlastnosti reálných čísel Zavedení a vlastnosti reálných čísel jsou základním kamenem matematické analýzy. Konstrukce reálných čísel sice není náplní matematické analýzy, ale množina reálných čísel R je pro matematickou analýzu

Více

10. Soustava lineárních rovnic - substituční metoda

10. Soustava lineárních rovnic - substituční metoda @112 10. Soustava lineárních rovnic - substituční metoda Jedna z metod, která se používá při řešení soustavy lineárních rovnic, se nazývá substituční. Nejlépe si metodu ukážeme na příkladech. Příklad:

Více

IB112 Základy matematiky

IB112 Základy matematiky IB112 Základy matematiky Řešení soustavy lineárních rovnic, matice, vektory Jan Strejček IB112 Základy matematiky: Řešení soustavy lineárních rovnic, matice, vektory 2/53 Obsah Soustava lineárních rovnic

Více

Definice 7.1 Nechť je dán pravděpodobnostní prostor (Ω, A, P). Zobrazení. nebo ekvivalentně

Definice 7.1 Nechť je dán pravděpodobnostní prostor (Ω, A, P). Zobrazení. nebo ekvivalentně 7 Náhodný vektor Nezávislost náhodných veličin Definice 7 Nechť je dán pravděpodobnostní prostor (Ω, A, P) Zobrazení X : Ω R n, které je A-měřitelné, se nazývá (n-rozměrný) náhodný vektor Měřitelností

Více

0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UČIVA ZE SŠ. Čas ke studiu kapitoly: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umět použít

0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UČIVA ZE SŠ. Čas ke studiu kapitoly: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umět použít 0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UČIVA ZE SŠ Čas ke studiu kapitoly: 30 minut Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umět použít základní pojmy kombinatoriky vztahy pro výpočet kombinatorických úloh - 6 -

Více

Komplexní čísla, Kombinatorika, pravděpodobnost a statistika, Posloupnosti a řady

Komplexní čísla, Kombinatorika, pravděpodobnost a statistika, Posloupnosti a řady Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Matematika Komplexní čísla, Kombinatorika, pravděpodobnost a statistika, Posloupnosti a řady 4. ročník a oktáva 3 hodiny týdně PC a dataprojektor, učebnice

Více

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze Přijímací zkouška na MFF UK v Praze Studijní program Matematika, bakalářské studium Studijní program Informatika, bakalářské studium 2014, varianta A U každé z deseti úloh je nabízeno pět odpovědí: a,

Více

Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948

Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol VARIACE

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018 2. Množiny, funkce MNOŽIN, ZÁKLDNÍ POJMY Pojem množiny patří v matematice ke stěžejním. Nelze jej zavést ve formě definice pomocí

Více

Cykly a pole 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116.

Cykly a pole 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. Cykly a pole Tato část sbírky je tvořena dalšími úlohami na práci s cykly. Na rozdíl od předchozího oddílu se zde již v řešeních úloh objevuje více cyklů, ať už prováděných po sobě nebo vnořených do sebe.

Více

Základní kombinatorické principy

Základní kombinatorické principy Základní kombinatorické principy 1.1 Princip bijekce je vzájemně jednoznačné přiřazení prvků dvou množin: jedna množina pro nás může být nepřehledná a vztahy v ní dokážeme těžko postihnout, zatímco druhá

Více

Poznámka. V některých literaturách se pro označení vektoru také používá symbolu u.

Poznámka. V některých literaturách se pro označení vektoru také používá symbolu u. Vektory, operace s vektory Ž3 Orientovaná úsečka Mějme dvojici bodů, (na přímce, v rovině nebo prostoru), které spojíme a vznikne tak úsečka. Pokud budeme rozlišovat, zda je spojíme od k nebo od k, říkáme,

Více

( ) ( ) 9.2.7 Nezávislé jevy I. Předpoklady: 9204

( ) ( ) 9.2.7 Nezávislé jevy I. Předpoklady: 9204 9.2.7 Nezávislé jevy I Předpoklady: 9204 Př. : Předpokládej, že pravděpodobnost narození chlapce je stejná jako pravděpodobnost narození dívky (a tedy v obou případech rovna 0,5) a není ovlivněna genetickými

Více

5.1. Klasická pravděpodobnst

5.1. Klasická pravděpodobnst 5. Pravděpodobnost Uvažujme množinu Ω všech možných výsledků náhodného pokusu, například hodu mincí, hodu kostkou, výběru karty z balíčku a podobně. Tato množina se nazývá základní prostor a její prvky

Více

Funkce a lineární funkce pro studijní obory

Funkce a lineární funkce pro studijní obory Variace 1 Funkce a lineární funkce pro studijní obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Funkce

Více

1 Extrémy funkcí - slovní úlohy

1 Extrémy funkcí - slovní úlohy 1 Extrémy funkcí - slovní úlohy Příklad 1.1. Součet dvou kladných reálných čísel je a. Určete 1. Minimální hodnotu součtu jejich n-tých mocnin.. Maximální hodnotu součinu jejich n-tých mocnin. Řešení.

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík. Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008.

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík. Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Úvod do informatiky přednáška čtvrtá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Pojem relace 2 Vztahy a operace s (binárními) relacemi

Více

VZOROVÝ TEST PRO 3. ROČNÍK (3. A, 5. C)

VZOROVÝ TEST PRO 3. ROČNÍK (3. A, 5. C) VZOROVÝ TEST PRO 3. ROČNÍK (3. A, 5. C) max. 3 body 1 Zjistěte, zda vektor u je lineární kombinací vektorů a, b, je-li u = ( 8; 4; 3), a = ( 1; 2; 3), b = (2; 0; 1). Pokud ano, zapište tuto lineární kombinaci.

Více

ROVNICE, NEROVNICE A JEJICH SOUSTAVY

ROVNICE, NEROVNICE A JEJICH SOUSTAVY Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE Z METOD ŘEŠENÍ ÚLOH ROVNICE, NEROVNICE A JEJICH SOUSTAVY CIFRIK C. Úloha 1 [kvadratická rovnice s kořeny y_1=x_1^2+x_2^2, y_2=x_1^3+x_2^3]

Více

CVIČNÝ TEST 5. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19

CVIČNÝ TEST 5. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 CVIČNÝ TEST 5 Mgr. Václav Zemek OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 I. CVIČNÝ TEST 1 Zjednodušte výraz (2x 5) 2 (2x 5) (2x + 5) + 20x. 2 Určete nejmenší trojciferné

Více

Řešené příklady z pravděpodobnosti:

Řešené příklady z pravděpodobnosti: Řešené příklady z pravděpodobnosti: 1. Honza se ze šedesáti maturitních otázek 10 nenaučil. Při zkoušce si losuje dvě otázky. a. Určete pravděpodobnost jevu A, že si vylosuje pouze otázky, které se naučil.

Více

M - Kvadratické rovnice

M - Kvadratické rovnice M - Kvadratické rovnice Určeno jako učební tet pro studenty denního i dálkového studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací

Více

5 Pravděpodobnost. Sestavíme pravděpodobnostní prostor, který modeluje vytažení dvou ponožek ze šuplíku. Elementární jevy

5 Pravděpodobnost. Sestavíme pravděpodobnostní prostor, který modeluje vytažení dvou ponožek ze šuplíku. Elementární jevy Typické příklady pro zápočtové písemky DiM 70-30 (Kovář, Kovářová, Kubesa) (verze: November 5, 08) 5 Pravděpodobnost 5.. Jiří má v šuplíku rozházených osm párů ponožek, dva páry jsou černé, dva páry modré,

Více

goniometrickém tvaru z 1 = z 1 (cosα 1 +isinα 1 ), z 2 = z 2 (cosα 2 +isinα 2 ) Jejich součin = z 1 ( z 2 z 2 Jejich podíl: n-tá mocnina:

goniometrickém tvaru z 1 = z 1 (cosα 1 +isinα 1 ), z 2 = z 2 (cosα 2 +isinα 2 ) Jejich součin = z 1 ( z 2 z 2 Jejich podíl: n-tá mocnina: KMA/MAT1 Matematika 1 Přednáška č. 2 Jiří Fišer 26. září 2016 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MAT1 26. září 2016 1 / 24 Součin, podíl a mocniny komplexních čísel v goniometrickém tvaru Dvě nenulová

Více