zaměstnanc v Praze Tomáš Neugebauer vedoucí Útvaru BOZP a PO Listopad 2009

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "zaměstnanc v Praze Tomáš Neugebauer vedoucí Útvaru BOZP a PO Listopad 2009"

Transkript

1 Využit ití e-learningu při školeních BOZP a PO zaměstnanc stnanců a žáků Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Tomáš Neugebauer vedoucí Útvaru BOZP a PO ZDRAVÉ PRACOVIŠTĚ DOBRÉ PRO VÁS. DOBRÉ PRO PODNIKÁNÍ. EVROPSKÁ KAMPAŇ O HODNOCENÍ RIZIK Listopad 2009 ZDRAVÉ PRACOVIŠTĚ DOBRÉ PRO VÁS. DOBRÉ PRO PODNIKÁNÍ. EVROPSKÁ KAMPAŇ O HODNOCENÍ RIZIK

2 Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jedna z největší ších nemocnic v České republice cca zaměstnanc stnanců 56 organizačních jednotek 24 areálů s 83 objekty na odbornou praxi dochází žáci z 5 středn edních a vyšší šších zdravotnických škol a studenti ze 2 vysokých škol k řízení plně využívá možnosti ICT (intranet, portál řízené dokumentace VFN a portály řízené dokumentace jednotlivých OJ, hláš ášení nežádouc doucích ch událost lostí, žádanky na údržbu, objednávání prostředk edků, pomůcek, prádla a obědů,, síťs WiFi atd.)

3 Všeobecná fakultní nemocnice v Praze k řízení BOZP a PO nevyužívá žádnou externí firmu (činnost( odborně způsobil sobilé osoby k pre- venci rizik a činnost technika PO si VFN zajišťuje zcela sama) má ustanoven Útvar BOZP a PO, který čítá pět zaměstnanc stnanců dále ve VFN působp sobí více než 170 preventistů BOZP a preventistů PO (léka kaři, sestry, hospodářky, sekretářky ky atd., kteří plní úkoly BOZP a PO na jednotlivých pracovištích) ch)

4 Školení BOZP není výuka BOZP V roce 2005 se VFN rozhodla využít t ke školení BOZP a PO zaměstnanc stnanců e-learning. Projekty, které byly na trhu, neměly VFN požadovan adované parametry. VFN od nich požadovala: možnost úprav na vlastní podmínky, větší rozsah zpracované problematiky, přijatelnou cenu, respektování, že e se nejedná o výuku BOZP, ale o instruktáž o právn vních a ostatních předpisech p k zajištění BOZP, rozší šíření i na jiné skupiny, než jsou zaměstnanci.

5 Požadavky na školení e-learningem Komplexní školení BOZP a PO nelze provádět pouze formou e-learningu! e Školení BOZP a PO nejsou výukové projekty. Je nutné integrovat požadavky: legislativy, včetnv etně požadavku úspěšného absolvování při i nástupu n do zaměstn stnání a požadavku seznámen mení s konkrétn tními podmínkami na pracovišti, na e-learningový e projekt nesmí se jednat o pouhý tzv. obraceč stránek.

6 Požadavky na školení e-learningem výukový text části školení prováděné e-learningem nesmí být přílip liš rozvláčný, avšak ak ani ne heslovitý výukový text musí být doplněn n obrázky, grafy, hypertextovými odkazy, případnp padně animacemi musí umožň žňovat snadnou aktualizaci Při vyhledávání rizik nesmí žádné uniknout může e obsahovat pouze obecné informace, a to z pohledu firmy (rozsah je závislý z na úrovni řízení firmy)

7 Využit ití e-learningu ve VFN VFN si vytvořila vlastní projekt, který: zajišťuje komplexní a systémový přístup p (systémový prostředek využívaj vající e-learning), se snaží e-learning využít t v maximáln lně možné míře, školení provádí kombinovanou formou výuky (e-learning a přednp ednáška), není využíván n pouze ke školení,, ale jako zdroj informací o BOZP a PO, je možné využít t i pro jiné oblasti (v současnosti 7 projektů), mohou využít t i žáci docházej zející na odbornou praxi přímo ve svých školách (nejedná se o odtržený systém).

8 Využit ití e-learningu ve VFN Pilotním m projektem se stala školení zaměstnanc stnanců PO, která obsahovala školení pro vedoucí zaměstnance, ostatní zaměstnance a preventisty PO. Navázat měla m školení zaměstnanc stnanců BOZP, jež měla obsahovat školení vedoucích ch zaměstnanc stnanců v jedno- tlivých kategoriích (zdravotničtí,, administrativní), ostatních zaměstnanc stnanců (zdravotničtí,, administrativní, dělničtí) ) a preventistů BOZP. AžA po těchto t školeních měla následovat n školení pro žáky středn edních škol, kteří do VFN docházej zejí na odbornou praxi.

9 Správn vná praxe 2006 V důsledku vyhláš ášení téma projektu Správn vné praxe pro rok 2006, BOZ(P) na start, bylo zpracování e-learningových projektů Školení BOZP a Školení PO žáků,, kteří do VFN přichp icházejí na odbornou praxi urychleno cca o 2 aža 3 měsíce. VFN tyto projekty přihlp ihlásila do Správn vné praxe. V krajském m a národnn rodním m kole zvítězila. zila. Na evropské úrovni získala z pro projekty označen ení Doporučený příkladp klad.

10 Ocenění 1. místo m v národnn rodním m kole

11 Ocenění od Evropské agentury pro BOZP

12

13 Využit ití e-learningu v BOZP a PO ve VFN Systém m mám dvě základníčásti organizačněřídící a jednotlivé vzdělávac vací projekty. Organizačněřídícíčást umožň žňuje aktualizace osnov, textů a testů,, nastavení obtížnosti testů,, obsahuje evidenci úspěšných a neúsp spěšných absolvování testů,, umožň žňuje vytvářen ení seznamů podle různých r kritéri rií atd. Jednotlivá školení BOZP a PO, která jsou součást stí připojených vzdělávac vacích ch projektů,, jsou prováděna podle tematických plánů,, které dělí obsah jednotlivých školení do dvou základnz kladních částí. Část A prováděnou e-learningem a část B prováděnou přednp ednáškou.

14 Informační CD Pro prováděníčásti B školení jsou poskytová- ny pomocné informace na CD. Tato CD obsahují i další potřebn ebné informace pro práci preventistů BOZP nebo PO. Na konci a začátkem příštího roku mají navíc c vzniknout videozáznamy znamy provedených částí B školení vedoucích ch zaměstnanc stnanců a preventistů,, které budou přístupnp stupné na intranetu.

15 Využit ití e-learningu v BOZP a PO ve VFN Jednotlivé části A školení BOZP zaměstnanc stnanců jsou vytvořen eny pro určitou skupinu zaměstnanc stnanců: zdravotnický personál, techniky ky, zaměstnance IT a administrativu, dělníky. V každé skupině je školení rozděleno na výukový text a zkušebn ební test. Texty obsahují vlastní text, obrázky a hypertextové odkazy na právn vní a interní předpisy, na text jiného e-learningového projektu VFN (např.. o chemic- kých látkách) a na jiné zdroje informací (interní webové stránky útvaru BOZP a PO, animace, složka DetailnD etailnější informace atd.).

16 Využit ití e-learningu v BOZP a PO ve VFN U testů je možné nastavit: počet otázek, které tvoří jeden test, povolený počet chybných odpovědí. Projekty Školení BOZP a Školení PO neslouží jen ke školení,, ale i k získz skávání informací mimo tyto termíny, a to v rozsahu většív ším, než je pro školení požadov adováno. Obsahují složku Detailnější informace,, která obsahuje informace nad rámec r požadovaný pro školení.. V budoucnu bude téžt obsahovat interaktivní výuku BOZP a PO (stanovení OOPP,, použit ití hasicího ho přístrojep stroje).

17 Využit ití e-learningu ve VFN Nyní je zajišťov ováno školení BOZP: zaměstnanc stnanců, vedoucích ch zaměstnanc stnanců, preventistů BOZP, žáků zdravotnických škol a školení PO: zaměstnanc stnanců, vedoucích ch zaměstnanc stnanců, školení vrátných a strážných, preventistů PO, členů preventivních požárn rních hlídek, žáků zdravotnických škol.

18

19

20

21

22

23

24

25 Vyhledání a vyhodnocení rizik ve VFN

26 Vyhledání a vyhodnocení rizik ve VFN Ve VFN je vyhledání a vyhodnocení rizik prováděno komisionelně po jednotlivých organizačních jednotkách. Vyhledání se provádí pomocí: prohlídky pracovišť, včetně rozhovorů s vedoucími, dotazníku, který vyplní zaměstnanci pracoviště, záznamů o úrazech, nemocech z povolání a skoronehodách. Hodnocení rizik se provádí metodou JBM. O celém procesu vyhledání a vyhodnocení rizik na příslušné organizační jednotce je zpracován protokol, jehož součástí je i přehled rizik a opatření.

27

28

29

30

31 Využit ití e-learningu v BOZP a PO ve VFN Provedená školení BOZP a PO jsou v důsledku d využit ití e-learningu efektivnější ší.. Je umožněn asynchronní a individuáln lní přístup. Kvalita výuky je vyrovnaná a díky d tomu vyšší šší. Provádění školení formou e-learningu e bylo zaměst st- nanci v drtivé většině přijato kladně. V současn asné době je ve VFN e-learninge využíván nejen pro školení BOZP a PO, ale téžt i pro školení manipulace s technickými a medicináln lními plyny, poskytování první pomoci, nakládání s nebezpeč- nými chemickými látkami, l bezpečnosti informací a testování znalostí práce s PC.

32 Využit ití projektů mimo VFN I když projekty byly vytvořeny pro VFN a žáky dochá- zejí do VFN na odbornou praxi, byly díky d označen ení Doporučení příklad,, propagovány: v publikací European Week for Safety and Health at Work 2006, v 7 článcích ch Tomáš áše e Neugebauera v přednp edních odbor- ných časopisech a na internetu (Sestra, Česká škola), na 2. mezinárodn rodní konferenci pořádan dané Komorou BOZP a PO. To vedlo k zájmu z o ně n (více než 20 subjektů). VFN umožnila jejich využit ití 6 nemocnicím, m, 2 zdravotnickým školám m a 1 vysoké škole. Další vysoké škole poskytla texty a testy pro zapracování do jejich projektu.

33 E-learning je náron ročný, ale Školení prováděné za pomoci e-learningu e je pro zpracovatele náron ročné nejen při p i zavádění, ale neustále. Je nutné počítat s trvalými aktualizacemi výukového textu.. Také s rozšiřováním m informací v další ších oblastech interak- tivní výuka, Detailnější informace. Přesto je to velmi vhodný prostředek pro zajišťov ování školení BOZP a PO nejen zaměst st- nanců,, ale téžt i žáků na středn edních školách.

Provádění tzv. školení BOZP a školení PO pomocí e-learningu. Tomáš Neugebauer

Provádění tzv. školení BOZP a školení PO pomocí e-learningu. Tomáš Neugebauer Provádění tzv. školení BOZP a školení PO pomocí e-learningu Tomáš Neugebauer Při dodržení určitých podmínek je možné tzv. školení BOZP provádět formou e-learningu. Právní předpisy jeho použití pro školení

Více

Plzeňský kraj. finance

Plzeňský kraj. finance Plzeňský kraj Koncepční dokumenty vize cíle finance Role kraje kraje zde jsou devátý rok z hlediska veřejn ejné správy jde o mladou instituci první a zásadnz sadní ambicí kraje (a každého úřadu) je zajištění

Více

CZ.1.07/1.3.00/08.0181

CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Další vzdělávání pedagogických pracovníků středn edních škol v oblasti kariérov rového poradenství Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

OP RLZ a JPD 3. Prezentace vybraných výsledků evaluace. RNDr. Martina Hartlová HOPE-E.S.,v.o.s., E.S.,v.o.s., divize EUservis.cz 8.12.

OP RLZ a JPD 3. Prezentace vybraných výsledků evaluace. RNDr. Martina Hartlová HOPE-E.S.,v.o.s., E.S.,v.o.s., divize EUservis.cz 8.12. Závěrečná evaluace OP RLZ a JPD 3 Prezentace vybraných výsledků evaluace RNDr. Martina Hartlová HOPE-E.S.,v.o.s., E.S.,v.o.s., divize EUservis.cz 8.12. 2008 Zaměř ěření projektu Téma 1 - Zhodnocení relevance

Více

EVVO v Pardubickém m kraji

EVVO v Pardubickém m kraji EVVO v Pardubickém m kraji Koncepce environmentáln lního vzdělávání,, výchovy a osvěty EVVO Krajská koncepce EVVO v souladu se Státn tním m programem environmentáln lního vzdělávání,, výchovy a osvěty

Více

stostarostů Moravskoslezského kraje Rostislav Babarík

stostarostů Moravskoslezského kraje Rostislav Babarík Informační město II. Odborné setkání starostů a místostarostm stostarostů Moravskoslezského kraje 19. 6.. 2007 Rostislav Babarík Program presentace Představení egovernment a jeho cíle, c legislativa Projekty

Více

Úkoly ve školním m roce 2008/2009

Úkoly ve školním m roce 2008/2009 Úkoly České školní inspekce ve školním m roce 2008/2009 Mgr. Karel BártaB ředitel Libereckého inspektorátu tu ČŠI Masarykova 28, 460 00 Liberec karel.barta@csicr.cz,, tel.: 485 234 400 Úloha ČŠI I vyplývá

Více

Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum

Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum Ing. Ivo Žolnerčík náměstek ředitele pro techniku a provoz Ing. Jindra Strakošová vedoucí odboru technicko-provozního Základní podpůrné procesy

Více

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž PŘÍPRAVA PRAVA ODBORNÍKŮ PRO SLÉVÁRENSKOU VÝROBU V současn asné době roste na trhu práce potřeba kvalifikovaných pracovníků v metalurgických profesích. MěníM se požadavky na obsah odborných vědomostí a

Více

Implementační struktura

Implementační struktura 1 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální cíl Rozvoj vzdělanostní společnosti za účelem posílení konkurenceschopnosti ČR prostřednictvím modernizace systémů počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání

Více

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd Systém m včasnv asné intervence v praxi sociáln lně-právní ochrany dětíd Jak souvisí SVI a sociáln lně-právní ochrana dětí? d Praktická aplikace zákona z a metodiky sociáln lně-právní ochrany Odstraňov

Více

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Richard Turek Ředitel obecně prospěšné společnosti Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. (K.P.I.) IČO: 274 94 799 Bří. Čapků 246, 541 01 TRUTNOV Oblasti

Více

Ekonomika mýtných. Expertní skupina MD ČR

Ekonomika mýtných. Expertní skupina MD ČR Ekonomika mýtných systémů Ladislav Bína, B František Lehovec, Václav V Skurovec České vysoké učení technické v Praze Expertní skupina MD ČR 1 Silniční síťčr (podle publikace ŘSD Silnice a dálnice d v ČR

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU je nový čtyřletý studijní obor. Jeho absolventi získajz skají středn ední vzdělání s maturitní zkouškou. kou. Je zařazen azen mezi kmenové obory 144L Slévárensk renská výroba a podle KKOV mám označen ení

Více

poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky

poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Elektronická identifikace pojištěnce a poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Mezirezortní koordinační výbor pro podporu zavedení ehealth

Více

Věc: Nabídka služeb v oblasti BOZP a PO

Věc: Nabídka služeb v oblasti BOZP a PO Věc: Nabídka služeb v oblasti BOZP a PO Vážení zákazníci, dovoluji si vám předložit nabídku naší společnosti na zajištění komplexních služeb v oblasti požární ochrany a bezpečnosti práce (PO a BOZP). Naše

Více

LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE

LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE PERITONEÁLN LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE A.Reškov ková,, M. Indráčkov ková, M. Zapletalová,, H. Prchalová Dialyzační a nefrologické oddělení Interní hepatogastroenterologické kliniky FNB a Lékařské

Více

lní fond a jeho ití pro Českou republiku

lní fond a jeho ití pro Českou republiku Evropský sociáln lní fond a jeho využit ití pro Českou republiku Karlovy Vary 7. října 2004 JUDr. Čestmír Sajda,, MBA náměstek ministra Ministerstvo práce a sociáln lních věcív www.esfcr esfcr.cz Evropský

Více

Zdravotnická dokumentace a audit ve FNO. Podstatová R., Mlýnská M.

Zdravotnická dokumentace a audit ve FNO. Podstatová R., Mlýnská M. Zdravotnická dokumentace a audit ve FNO Řehořová J., Sovová E., Fischerová F., Podstatová R., Mlýnská M. Zdravotnická dokumentace základ kvalitní péče podle platných zákonných z norem součást st akreditačních

Více

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž REALIZACE PROJEKTU ADAPTABILNÍ ŠKOLY POČÁTE TEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Nejvýznamnější aktivitou projektu je výuka společného základu odborných vědomostv domostí v 1. ročníku. Naše škola začala ala tento záměr z

Více

Akvizice knihoven ČVUT

Akvizice knihoven ČVUT Akvizice knihoven ČVUT Informační zabezpečen ení studia, vědy v a výzkumu Systém m knihoven ČVUT Ústřední knihovna Fakulty stavební a Fakulty architektury Ústřední knihovna Fakulty strojní Ústřední knihovna

Více

Výběrové šetření o zdravotně postižených osobách VŠPO 07

Výběrové šetření o zdravotně postižených osobách VŠPO 07 Výběrov rové šetření o zdravotně postižených osobách VŠPO 07 Mgr. Jiří Holub, Mgr. Šárka Kovačkov ková ÚZIS ČR Potřeba informací o občanech se ZP Je pociťov ován n nedostatek informací o občanech se zdravotním

Více

ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE, POŽÁRNÍ OCHRANY A MOTIVAČNÍ ŠKOLENÍ K PREVENCI RIZIK

ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE, POŽÁRNÍ OCHRANY A MOTIVAČNÍ ŠKOLENÍ K PREVENCI RIZIK 6 OSNOVA ŠKOLENÍ Stanovit obsah školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP je zákonnou povinností zaměstnavatele, která mu vyplývá ze zákoníku práce ( 103). Platí to i v případě, objedná-li

Více

ství prostřednictv úsporami energie

ství prostřednictv úsporami energie Příběh h o realizaci komplexní modernizace energetického hospodářstv ství Národního divadla s využit itím m alternativních zdrojů a realizovaného prostřednictv ednictvím m energetických služeb se zaručenými

Více

Petrovice. Jana Dynybilová,, DiS. Praha-Petrovice. Petrovice

Petrovice. Jana Dynybilová,, DiS. Praha-Petrovice. Petrovice Spisová služba v podmínk nkách Úřadu městskm stské části Praha-Petrovice Petrovice Jana Dynybilová,, DiS. tajemník Úřadu MČM Praha-Petrovice Petrovice Struktura úřadu MČM starostka MČ 1. místostarosta

Více

OP Výzkum a vývoj pro inovace

OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Výzkum a vývoj pro inovace Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Univerzita Karlova 23.10. 2007 MF certifikační orgán MMR koordinátor Evropská komise Konvergence (Cíl 1) OP ŽP (MŽP)

Více

Při zajišťování BOZP a PO není možné se vyhnout nakládání s osobní údaji. Proto je nutné dodržovat pravidla stanovená správcem pro nakládání s nimi,

Při zajišťování BOZP a PO není možné se vyhnout nakládání s osobní údaji. Proto je nutné dodržovat pravidla stanovená správcem pro nakládání s nimi, Při zajišťování BOZP a PO není možné se vyhnout nakládání s osobní údaji. Proto je nutné dodržovat pravidla stanovená správcem pro nakládání s nimi, a to jak v případě, že OZO je jeho zaměstnancem, tak

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_341 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Kulatý stůl. tní podporu VaVaI. 20. února 2008 Liblice

Kulatý stůl. tní podporu VaVaI. 20. února 2008 Liblice Kulatý stůl k Rámci R společenstv enství pro státn tní podporu VaVaI 20. února 2008 Liblice RÁMEC SPOLEČENSTVÍ PRO STÁTNÍ PODPORU VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ (2006/C 323/01) Obecně mírou podpory se rozumí

Více

Kdo jsem? Odkud jsem?

Kdo jsem? Odkud jsem? Kdo jsem? Odkud jsem? Ing. Ivan Miller, Ph.D. Česká zemědělsk lská univerzita v Praze Institut vzdělávání a poradenství Katedra celoživotn ivotního vzdělávání a podpory studia Pracuji jako oborový didaktik

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_09 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

intenzivní medicína - lní stav KARIM FN Brno a LF MU Brno, medicíny IPVZ

intenzivní medicína - lní stav KARIM FN Brno a LF MU Brno, medicíny IPVZ Vzdělávání v oboru intenzivní medicína - aktuáln lní stav Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LF MU Brno, Výukové pracoviště intenzivní medicíny IPVZ Zákon 95/2004 Zákon o podmínk nkách získz skávání a uznávání

Více

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012 Právn vní opatřen ení požadovan adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ením Přednášející: : Roman Lupoměský ský,, 2012 Úvod úmluvy Proč neslyší šící občan ané potřebuj ebují Úmluvu? lidská

Více

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP), zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

Viz např. asp?cd=30&typ=c

Viz např.  asp?cd=30&typ=c Změny v podmínk nkách zprostředkov edkování zaměstn stnání úřady práce Viz např. http://www.sagit sagit.cz/pages/prehlrub.asp asp?cd=30&typ=c osoba žádající úřad práce o služby je povinna informovat jej

Více

SPOLUPRÁCE UNIVERZIT V ELEARNINGU

SPOLUPRÁCE UNIVERZIT V ELEARNINGU Univerzita Tomáš áše e Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky SPOLUPRÁCE UNIVERZIT V ELEARNINGU INTERUNIVERZITNÍ STUDIUM A VIRTUÁLNÍ MOBILITA STUDENTŮ Bedřich Zimola, Jan Hán, H Petra Poulová Žilina,

Více

Tomáš Kuras. Otazníky biologického hodnocení

Tomáš Kuras. Otazníky biologického hodnocení Tomáš Kuras Otazníky biologického hodnocení Biologické hodnocení vzácný dokument Biologické hodnocení zadání Upravuje 67, zák. 114/1992 Sb. a 18, Vyhl. 395/1992 Sb., metodika MŽP ČR č. 9, 2009 Zadává OOP

Více

stostarostů Pardubického kraje Rostislav Babarík

stostarostů Pardubického kraje Rostislav Babarík Informační město Setkání starostů a místostarostm stostarostů Pardubického kraje 4.. 12. 1. 2007 Rostislav Babarík Program presentace Představení egovernment a jeho cíle, c legislativa Projekty pro veřejnou

Více

Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv. lové. Ing. Jaroslav Kovárn. rník, Ph.D. Ing. Tomáš. Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov

Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv. lové. Ing. Jaroslav Kovárn. rník, Ph.D. Ing. Tomáš. Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov Potenciál l pro vznik klastrů v odvětv tví cestovního ruchu v Králov lovéhradeckém m kraji Ing. Jaroslav Kovárn rník, Ph.D. Ing. Tomáš Kala, DrSc., DBA. Univerzita Hradec Králov lové Fakulta informatiky

Více

energetická gramotnost

energetická gramotnost Odborné vzdělávání a energetická gramotnost Berta Rychlíkov ková Ostravská univerzita v Ostravě Energetická gramotnost Energetickou gramotnost je nutné formulovat z hlediska potřeb společnosti, současn

Více

Regionáln. lní informace idaná hodnota katalogu krajské knihovny. v Kladně

Regionáln. lní informace idaná hodnota katalogu krajské knihovny. v Kladně Regionáln lní informace jako přidanp idaná hodnota katalogu krajské knihovny Jiří Mika Středo edočeská vědecká knihovna v Kladně Obsah prezentace Poznámky k terminologii Ohlédnut dnutí do historie Regionáln

Více

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový Obsah: Teorie úvodem Základní terminologie Asynchronní e-learning Stavební bloky e-learningu Jednotlivé součásti sti systému Uživatelé Přehledné interaktivní prostředí Testy Jak testy fungují Hodnocení

Více

METODIKA K PROJEKTU NG V PRAZE Modernizace bezpečnostních systémů v prostředí muzea/galerie

METODIKA K PROJEKTU NG V PRAZE Modernizace bezpečnostních systémů v prostředí muzea/galerie DYNAMICKÉ POJETÍ BEZPEČNOSTI METODIKA K PROJEKTU NG V PRAZE Modernizace bezpečnostních systémů v prostředí muzea/galerie DAGMAR JELÍNKOVÁ Metodické centrum pro muzea výtvarného umění BEZPEČNOST MUZEJNÍCH

Více

na elektrických zařízen 10/2007

na elektrických zařízen 10/2007 Bezpečnéčinnosti na elektrických zařízen zeních doc.ing.václav clav Vrána, CSc. 10/2007 Obsah Úvod definice základnz kladních pojmů Osoby provádějící činnosti na EZ Stručný přehledp navazujících ch předpisp

Více

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi Co znamená EMAS? Jde o systém řízení chodu úřadu z hlediska ochrany životního prostřed edí a udržiteln itelného rozvoje, který je uplatňov ován v rámci Evropské

Více

Systém m pedagogicko- psychologického poradenství. Specializovaná poradenská zení

Systém m pedagogicko- psychologického poradenství. Specializovaná poradenská zení Systém m pedagogicko- psychologického poradenství Školní poradenská pracoviště Specializovaná poradenská zařízen zení Školní poradenská pracoviště Výchovní poradci Školní psychologové Školní speciáln lní

Více

C3 Vyhledávání na Internetu

C3 Vyhledávání na Internetu C3 T1 Vybrané kapitoly počíta tačových s sítí Vyhledávání na Internetu 1. Vyhledáva vače 2. Katalogy 3. Vyhledávac vací centrály 4. Metavyhledáva vače 2 Cíle cvičen ení C3 Vyhledávání na Internetu 1. Vysvětlit

Více

Plány vlády v oblasti egovernmentu. Postup Postup projektu Czech Point

Plány vlády v oblasti egovernmentu. Postup Postup projektu Czech Point II. NárodnN rodní setkání starostů, primátor torů a hejtmanů ČR Komplexní pohled na veřejnou ejnou správu Plány vlády v oblasti egovernmentu Postup Postup projektu Czech Point Zdeněk k Zajíček HEXAGON

Více

CZ.1.07/1.2.00/08.0113

CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné příležitosti dětíd a žáků,,

Více

Drogové služby ve vězení a následná péče Projekt Začni jinak Olga Škvařilová Sdružení Podané ruce, o.s. Měřín 2008

Drogové služby ve vězení a následná péče Projekt Začni jinak Olga Škvařilová Sdružení Podané ruce, o.s. Měřín 2008 Drogové služby ve vězenv zení a následná péče Projekt Začni jinak Olga Škvařilová Sdružen ení Podané ruce, o.s. Měřín 2008 Projekt Začni jinak - osnova Základní informace o projektu Podrobné informace

Více

obor ERGOTERAPIE na 1. LF UK a využit

obor ERGOTERAPIE na 1. LF UK a využit Paramedicínský obor ERGOTERAPIE na 1. LF UK a využit ití multimediáln lních učebních pomůcek Bc.. Olga Novákov ková Klinika rehabilitačního ho lékal kařství, LF1.UK Praha BAKALÁŘSKÝ OBOR ERGOTERAPIE 1.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Hotelová škola Bohemia s. r. o. Chrudim Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č.materiálu:vy_32_inovace_46 Jméno

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Č. j. ČŠIE-823/10 E o státní a kontrole podle ustanovení 174 odst. 2 písm. d) a e) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Klinická biochemie. Lukeš J., Schneiderka P., Adam T. lení klinické biochemie FN Olomouc

Klinická biochemie. Lukeš J., Schneiderka P., Adam T. lení klinické biochemie FN Olomouc Možnosti e-learningue Klinická biochemie Lukeš J., Schneiderka P., Adam T. Oddělen lení klinické biochemie FN Olomouc schéma sdělen lení Co nášn čeká? Co je a co tvoří e-learning = Learning management

Více

Dětské zastupitelstvo města Litoměř. ěřice. Prezentace 10/02/05

Dětské zastupitelstvo města Litoměř. ěřice. Prezentace 10/02/05 Dětské zastupitelstvo města Prezentace 10/02/05 Důvody realizace projektu Dětské zastupitelstvo (DZ) města m Hlavním m cílem c tohoto projektu je, dáníd možnosti aktivního se podílen lení dětí a mláde

Více

ZÁRUKY PRO MLADÉ VE ZLÍNSKÉM KRAJI CZ /0.0/0.0/15_004/ PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

ZÁRUKY PRO MLADÉ VE ZLÍNSKÉM KRAJI CZ /0.0/0.0/15_004/ PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE ZÁRUKY PRO MLADÉ VE ZLÍNSKÉM KRAJI CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000011 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní

Více

Přírodní minerální vody zpráva SZÚ o výsledcích okružních vzorků Seminář Balená voda Praha

Přírodní minerální vody zpráva SZÚ o výsledcích okružních vzorků Seminář Balená voda Praha Přírodní mineráln lní vody zpráva SZÚ o výsledcích ch okružních vzorků 24. 5. 2011 Seminář Balená voda Praha Proč? Proč Svaz mineráln lních vod inicioval u SZÚ úkol, který nakonec vyústil do zprávy o výsledcích

Více

REGENERACE PANELOVÝCH DOMŮ

REGENERACE PANELOVÝCH DOMŮ REGENERACE PANELOVÝCH DOMŮ DYNAMIKA PROMĚN N BYDLENÍ 28.2.2008 28.2.2008 1 REGENERACE A NÁSTAVBY N STARŠÍ ŠÍCH BYTOVÝCH DOMŮ JAKO NÁSTROJ N REVITALIZACE OBYTNÝCH SKUPIN A ZVÝŠEN ENÍ TRŽNÍ HODNOTY NEMOVITOSTÍ

Více

Realizovaný projekt v rámci programu INTERREG IIIB: MAGIC

Realizovaný projekt v rámci programu INTERREG IIIB: MAGIC Realizovaný projekt v rámci programu INTERREG IIIB: MAGIC Ing. Tomáš Ocelka Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Dr. Petr Kohout Forsapi, s.r.o. 21. srpna, Ostrava Seminář je spolufinancován z EU Obsah

Více

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP

Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance. Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Rukověť bezpečnosti práce vedoucího zaměstnance Část 2.: Základní znalosti vedoucího zaměstnance o zajištění BOZP Tomáš Neugebauer 2014 Z čeho vyplývají požadavky na zajištění BOZP PRÁVNÍ PŘEDPISY Vyhledání

Více

Velkoprostorové kancelářeergonomické. v praxi

Velkoprostorové kancelářeergonomické. v praxi Velkoprostorové kancelářeergonomické hodnocení v praxi PhDr. David Michalík, Ph.D. Konzultační den v SZÚ, listopad 2009 Uvedení stále aktuáln lní problematika nejen v českých podmínk nkách nedostatek odborných

Více

HODNOCENÍ PRACOVNÍKŮ, OSOBNÍ ROZVOJ

HODNOCENÍ PRACOVNÍKŮ, OSOBNÍ ROZVOJ HODNOCENÍ PRACOVNÍKŮ, OSOBNÍ ROZVOJ CÍLE HODNOCENÍ PRACOVNÍKA: posoudit chování,, osobnostní charakteristiky pracovníka, porovnat je s požadavky, podat obraz o vývoji a perspektivách pracovníka, získat

Více

Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP

Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP Velká novela vodního zákona Úkol vyplývá z usnesení vlády č. 1325 ze dne 22. listopadu 2006 a České republiky č. 562 ze dne 23. května 2007 Termín předložení do vlády: 30.

Více

ISKŘ MS Project případová studie, řešení prostředky IZS PLUSKAL Dalibor

ISKŘ MS Project případová studie, řešení prostředky IZS PLUSKAL Dalibor 1 ISKŘ MS Project případová studie, řešení prostředky IZS PLUSKAL Dalibor Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Zám r a cíle projektu

Zám r a cíle projektu Tento projekt je spolufinancován z prost edk Evropské unie prost ednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj. Zám r a cíle projektu ÍLOHA. 3 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve ejné zakázky vedené pod názvem

Více

Zkvalitňov prostřednictv. ednictvím m Evropského lního fondu v letech 2007-13. Mgr. Barbora Hoškov. ková

Zkvalitňov prostřednictv. ednictvím m Evropského lního fondu v letech 2007-13. Mgr. Barbora Hoškov. ková Zkvalitňov ování vzdělávání prostřednictv ednictvím m Evropského sociáln lního fondu v letech 2007-13 Mgr. Barbora Hoškov ková Ministerstvo školství,, mláde deže e a tělovýchovy t ČR Obsah prezentace Programové

Více

Efektivní metody v řízení vzdělávacího procesu při uplatňování BOZP

Efektivní metody v řízení vzdělávacího procesu při uplatňování BOZP Efektivní metody v řízení vzdělávacího procesu při uplatňování BOZP 21. 11. 2012 Facilitátor: Ing. Roman Jireš Cíle modulu Orientovat se v problematice BOZP Účinně provádět úkony k zajištění: Prevence

Více

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI OPATŘEN ENÍ OBECNÉ POVAHY - OOP Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení připravil Václav Šenkyřík, ČMI Novelou zákona z o metrologii zákonem z č.. 481/2008 Sb. byl ČMI zmocněn k vydávání

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

Cyklus seminářů. Obrazové dokumenty. vyhrazena.

Cyklus seminářů. Obrazové dokumenty. vyhrazena. Cyklus seminářů na téma: t Obrazové dokumenty Změna názvu n i pořad adí seminářů vyhrazena. Obrazové dokumenty/archiválie I. Fotografie 3. listopadu 2011 II. Bezpečnostn nostní snímkov mkování a dokumentace

Více

Rozvoj informační společnosti v centrální i územní veřejné správě IOP

Rozvoj informační společnosti v centrální i územní veřejné správě IOP Konference Městský rok Informatiky Pardubice 7. 6. 2007 Rozvoj informační společnosti v centrální i územní veřejné správě IOP Bc.. Jiří Paulů Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám. 6 110 15 Praha

Více

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku:

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku: TASE 8. přednp ednáška Podnik a jeho funkce, sdružov ování podniků v tržním segmentech Základní pojmy - opakování Podnikání je vymezeno obchodním m zákonz koníkemkem Živnostenské podnikání je vymezeno

Více

ěžné výstupy projektu

ěžné výstupy projektu Průběž ěžné výstupy projektu Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné

Více

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík Znalostní ekonomika klíč k posílen lení konkurenceschopnosti, využit ití inovačního potenciálu Josef Budík Znalostní ekonomika a inovace Základní úvaha o znalostní ekonomice: Jedinou evropskou šancí,,

Více

ď Ť ú ň Ň Á Š ú Ř Ě Ý Ý Š Ž ř ú ň ŠÍ ý ř ř Š ř ú Š Ž ř ý Ů ř ř ň ň ň ň ň ď ů Ý ň Ř Ř Ý ň ú Ř ď Ť Ý ň ď ů Ň Ť ň ů Ř ň Š ň Ř ŽÁ ď Š Š Š ň Ř ň Ý ň ů Ř ň Š Ř Š Ř ů ň Í ď Ň ď ň ď Ň Ý Á ň Š ŠŠÍ ň ď Ď ň Š Ú

Více

Letem světem Internetem

Letem světem Internetem Letem světem Internetem Tadeáš Trusina a Martin Saska 9.C Obsah prezentace O Internetu Historie Internetu Služby na internetu Internet Internet je celosvětov tová počíta tačová supersíť,, která spojuje

Více

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Zpracovala: Petra Hajšmanová 1

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Zpracovala: Petra Hajšmanová 1 POČÍTA TAČOVÉ SÍTĚ Zpracovala: Petra Hajšmanov manová 1 Obsah Základní pojmy Co je to počíta tačová síť K čemu slouží počíta tačová síť Historie vzniku počíta tačových sítís Architektura počíta tačových

Více

Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009

Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009 Elektronizace zdravotnictví z pohledu WHO Poslanecká sněmovna, 27.dubna 2009 MUDr. Alena Šteflová,Ph.D. Kancelář WHO v ČR S využitím materiálů ehealth Programme WHO Regional Office for Europe ezdraví je

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič VYUŽIT ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY Pavel Noskievič Zelená kniha Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii COM (2006) 105, 8.března 2006 Tři i

Více

Smlouva. o poskytování služeb v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany

Smlouva. o poskytování služeb v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany Smlouva o poskytování služeb v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany (uzavřená podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění) Střední škola, základní škola

Více

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 Příloha č.2. OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ Činnosti / Profese: VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Seznam obecně závazných právních předpisů, norem a vlastních vydaných dokumentů

Více

Distanční forma studia. dle studijního plánu, v rozsahu. dle určení školitele. po dohodě s doktorandem. alespoň jednou za studium

Distanční forma studia. dle studijního plánu, v rozsahu. dle určení školitele. po dohodě s doktorandem. alespoň jednou za studium Strana 1/ 7 Opatření děkana 7/09 ze dne 30. dubna 2009: o dalších povinnostech doktorandů Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze S ohledem na závěry přijaté při jednání Senátu Fakulty podnikohospodářské

Více

Osobní portfolio. Připravuji se na svoje budoucí

Osobní portfolio. Připravuji se na svoje budoucí Osobní portfolio (Osobní potenciál) Připravuji se na svoje budoucí povolání Téma Rozhodování a výběr r povolání ISTP ISTP Integrovaný systém m typových pozic EuropassEuropass Rozhodování a výběr r povolání

Více

Karvinská hornická nemocnice a.s. zení VNÍ SOUVISLOSTI POSUDKOVÉ ČINNOSTI. Cibulka František, MUDr.

Karvinská hornická nemocnice a.s. zení VNÍ SOUVISLOSTI POSUDKOVÉ ČINNOSTI. Cibulka František, MUDr. Karvinská hornická nemocnice a.s. akreditované zdravotnické zařízen zení Rožnov pod Radhoštěm, květen 2006 PRÁVN VNÍ SOUVISLOSTI POSUDKOVÉ ČINNOSTI Janko Přemysl, P Ing. Cibulka František, MUDr. Zákonné

Více

Smlouva o zajištění odborné praxe studentů

Smlouva o zajištění odborné praxe studentů Smlouva o zajištění odborné praxe studentů Fakultní nemocnice Olomouc se sídlem: I. P. Pavlova 185/6, 779 00 Olomouc zastoupena: Mgr. Jaroslavem Lhoťanem, personálním náměstkem na základě plné moci IČ:

Více

Projekt byl pilotně ověřen v červnu a červenci 2011 a poté uveden na trh.

Projekt byl pilotně ověřen v červnu a červenci 2011 a poté uveden na trh. 14. Projekty EU http://www.guard7.cz/projekty-eu V rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byl v letech 2010 až 2011 realizován projekt KOORDINÁTOR BOZP A PO: TVORBA A PILOTNÍ OVĚŘENÍ

Více

technologie v podpoře e národnn registrů vybraných onemocnění

technologie v podpoře e národnn registrů vybraných onemocnění Informační a komunikační technologie v podpoře e národnn rodních registrů vybraných onemocnění P. Hanzlíček, V. Faltus, J. Zvárov rová EuroMISE centrum, Oddělen lení medicínsk nské informatiky, Ústav informatiky

Více

1. a 2. přednp. ednáška

1. a 2. přednp. ednáška Účetní systémy 1 1. a 2. přednp ednáška . Účetní systémy 1 1. přednp ednáška Význam pojmu účetn etní systémy my = soustava pravidel a postupů systému získávání a předklp edkládání ekonomických dat a jejich

Více

EHK v oblasti systémů pro POCT. J.Kratochvíla, M. Budina, M.Engliš SEKK Pardubice a IPVZ Praha kratochvila@sekk.cz www.sekk.cz

EHK v oblasti systémů pro POCT. J.Kratochvíla, M. Budina, M.Engliš SEKK Pardubice a IPVZ Praha kratochvila@sekk.cz www.sekk.cz EHK v oblasti systémů pro stanovení CRP-POCT POCT J.Kratochvíla, M. Budina, M.Engliš SEKK Pardubice a IPVZ Praha kratochvila@sekk.cz www.sekk.cz FONS Pardubice 2010 Počty kontrolních cyklů SEKK (bez cyklů

Více

lní informace Kanceláře Tomáš Grantová agentura ČR

lní informace Kanceláře Tomáš Grantová agentura ČR Aktuáln lní informace Kanceláře Grantové agentury ČR Tomáš Kopřiva Grantová agentura ČR Praha 24. března 2011 Agenda Změny zadávac vací dokumentace na rok 2012 Projekty excelence Nejčast astější problémy

Více

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 2013 1 Novinky pro 2007-2013 2013 (terminologie) Priorita Opatřen ení 2004 2006 Grantové schéma Projekt (národn rodní, systémový) Konečný ný

Více

Dopadová studie č. 31

Dopadová studie č. 31 Dopadová studie č. 31 BOZP, stres na pracovišti a jeho specifika v odvětví zdravotnictví Vytvořeno pro Projekt reg.č.: CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Název projektu: Posilování bipartitního dialogu v odvětvích

Více

Elektronická evidence tržeb

Elektronická evidence tržeb Elektronická evidence tržeb Miroslav Hejna náměstek ministra financí pro informační a komunikační technologie Konference EET: Zkušenosti a očekávání Praha, 16. června 2015 EET shodné principy českého a

Více

Výzkum a vývoj v rezortu dopravy

Výzkum a vývoj v rezortu dopravy Ministerstvo dopravy České republiky Výzkum a vývoj v rezortu dopravy Olga Krištof tofíková Odbor dopravní politiky a životního prostřed edí Obsah Výzkum a vývoj MD ČR Probíhaj hající programy Bezpečná

Více

a s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Telefon: 494 530 079 E-mail: os.orion@seznam.cz www stránky: www.os-orion.cz orion.cz

a s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Telefon: 494 530 079 E-mail: os.orion@seznam.cz www stránky: www.os-orion.cz orion.cz Občansk anské sdružen ení rodičů a přátel dětíd s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněž ěžnou Telefon: 494 530 079 E-mail: os.orion@seznam.cz www stránky: www.os-orion.cz

Více

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců...

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců... Studijní opora Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky Garant předmětu: prof. Ing. Aleš Komár CSc. Obsah: 1. Školení zaměstnanců... 2 2. Školení vedoucích zaměstnanců... 3 3. Školení

Více

Aplikace osvědčených postupů v prevenci dopravních nehod v České republiky

Aplikace osvědčených postupů v prevenci dopravních nehod v České republiky Aplikace osvědčených postupů v prevenci dopravních nehod v podmínk nkách České republiky Mgr. Zuzana Ambrožov ová Vedoucí samostatného oddělen lení BESIP Ministerstva dopravy Vývoj dopravních nehod v roce

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9. přednáška Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 Doc.

Více

NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ

NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Oldřich Šubrt CSc., MBA Academy of Health Care Management NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ Nová doba Vysoká míra proměnlivosti prostřed edí Vysoká míra propojenosti v rámci r celého světa Vysoká míra konkurence

Více