TUMORY MEDIASTINA A JEJICH CHIRURGICKÁ LÉČBA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TUMORY MEDIASTINA A JEJICH CHIRURGICKÁ LÉČBA"

Transkript

1 TUMORY MEDIASTINA A JEJICH CHIRURGICKÁ LÉČBA Autor: Martin Likavčan, Kristína Šusterová Školitel: MUDr. Josef Chudáček, Ph.D. Mediastinum je pojem označující hrudní prostor, jenž je po stranách ohraničen pohrudničními dutinami, které obklopují plíce. Zepředu je tento prostor vymezen hrudní kostí, zezadu páteří, zdola bránicí a shora horním hrudním vchodem, kterým mezihrudí komunikuje s oblastí krku. Mediastinum se dá rozdělit několika různými způsoby, v současnosti je užíváno dělení na přední (prevaskulární) mediastinum, které leží před velkými cévami, nachází se v něm thymus, lymfatická tkáň, cévy a tuk, dále střední (viscerální) mediastinum, obsahující důležité orgány - srdce v osrdečníku, velké cévy, průdušnici, hlavní průdušky, jícen, mízovod, nervy, a zadní (paravertebrální) mediastinum, což je prostor po obou stranách páteře, ve kterém vedou cévy a nervy. Obr. 1 Dělení mediastina (P - přední, S - střední, Z - zadní) cit Jedním z méně známých orgánů mediastina je thymus, neboli brzlík. Je to lymfatický orgán, ve kterém dozrávají bílé krvinky (konkrétně T-lymfocyty) před tím, než se mohou zapojit do imunitní odpovědi organizmu. Skládá se ze dvou laloků a je obalen vazivovým pouzdrem. Největší velikosti kolem 40 g dosahuje přibližně v 10. roce života, poté postupně zaniká a nahrazuje jej tuková a vazivová tkáň.

2 Výskyt (incidence, prevalence) Nádory mediastina patří mezi relativně vzácné, zastávají asi 1 % ze všech nádorů. Z nemocí mediastina tvoří naproti tomu většinu, až 90 %. Objevují se všeobecně nejčastěji mezi 30. a 50. rokem života, vrchol jejich výskytu se však liší v závislosti na typu nádoru. Představují nesourodou a rozmanitou skupinu. Nejčastějšími potenciálně zhoubnými tumory jsou thymomy, v poslední době se zvyšuje i výskyt hematoonkologických malignit, tedy lymfomů. Mezi benigní nádory patří hlavně cysty. Nádory thymu se vyskytují v horním předním mediastinu a představují asi pětinu všech mediastinálních novotvarů. Klasifikace podle WHO vychází z histologického charakteru nádorů a zařazuje thymomy do kategorií A, B a C s několika dalšími subkategoriemi. Pro určení prognózy je však výhodnější klasifikace podle Masaoky, která třídí tumory thymu do stadií I-IV, dle stupně pokročilosti nádoru. Lymfomy tvoří stejně jako thymomy přibližně 20 % tumorů mezihrudí. Jejich léčba je však systémová a spadá do kompetencí hematoonkologa. Z pohledu chirurgie jde především o získání validního vzorku tkáně k diagnostice. V poslední době se na tyto účely používá biopsie pod CT navigací, dříve se výkon prováděl operačně, videothorakoskopicky. Nejčastějšími jednotkami skupiny lymfomů jsou tzv. Hodgkinův lymfom a velkobuněčný B-lymfom vycházející z B-buněk thymu. Relativně časté jsou benigní cysty, které tvoří 15 % ložiskových tumorů mediastina (z toho je asi polovina cyst bronchogenních, vycházejících z tkáně průdušek). Přibližně 15 % nádorů mediastina tvoří i tumory nervového původu, nejčastěji vycházející z nervových obalů a podpůrné tkáně nervů, méně často z gangliových buněk. Nejvíce se vyskytujícím zástupcem této skupiny je neurinom, známý také pod starším označením Schwannom. Nádory mediastina původem ze štítné žlázy označujeme pojmem mediastinální struma. Strumy se dělí podle tkáňového základu na dystopické nebo ektopické. Ze zhoubných nádorů jsou nejčastější tumory papilárního a folikulárního typu, méně se vyskytuje anaplastický a medulární typ. Nádory ze zárodečných buněk jsou vzácné, jedná se především o teratomy, typicky se nacházející ve stejné lokalitě jako thymomy.

3 Dále se mohou v mediastinu vyskytnout nádory příštítných tělísek, nádory původem z mezenchymu (druh pojivové tkáně, vyskytující se během vývoje plodu) či metastázy jiných primárních tumorů. Etiologie, patogeneze Nádor je označení skupiny buněk, které se nekontrolovatelně dělí a rostou nezávisle na vlastním organizmu. Příčin nádorového růstu, tzv. kancerogenů, je velké množství, patří mezi ně jak faktory vnějšího prostředí (UV záření, toxiny, některé viry ), tak životní styl jednotlivce (kouření, alkohol, pohyb, strava atd.). Podstatou vzniku nádorového onemocnění na molekulární úrovni je mutace DNA na základě již zmíněných kancerogenů a taky genetická predispozice pacienta. V souvislosti s buněčným stárnutím roste pravděpodobnost vzniku nádoru s věkem. Hlavní příznaky Růst tumorů mezihrudí probíhá často bez jakýchkoliv příznaků. V dospělosti se symptomaticky projeví méně než 50 % nádorů, u dětí se naopak varovné příznaky objeví v polovině až dvou třetinách případů. Nejčastějšími příznaky jsou kašel a dušnost, horečka, ztráta na váze, bolest na hrudi či únava. Kromě těchto nespecifických známek nemoci se mohou vyskytnout také symptomy plynoucí z útlaku hrudních struktur, zejména nervů, cév a dýchacích cest. V takovém případě se objevují bolesti nebo změny citlivosti horních končetin, bolesti zad, chrapot, zvýšená náplň krčních žil, otok obličeje či tzv. Hornerův syndrom, který se projevuje zúžením zornice, poklesem víčka a poklesem oka do očnice. Vyšetření Základní zobrazovací metodou při podezření na nádorovou masu v mediastinu je prostý snímek hrudníku, tedy rentgen. Nejdůležitější a většinou dostačující je pak provedení vyšetření CT (výpočetní tomografie), které ozřejmí velikost, polohu a ohraničení tumoru. Další neinvazivní vyšetření zahrnují zhotovení MR (magnetická rezonance) či PET (pozitronová emisní tomografie). Samostatnou kapitolou jsou endoskopické metody, které lze využít k diagnostice lézí prorůstajících do dýchacího či trávícího traktu. Biopsie nádorové masy je stěžejní součástí diagnostického procesu. V posledních letech se provádí CT-navigovaná biopsie tenkou jehlou, která nezatěžuje pacienta operací. Další metodou je biopsie pomocí miniinvazivních chirurgických výkonů videothorakoskopie a mediastinoskopie. Tyto metody budou přiblíženy v dalším textu.

4 Obr. 2 CT obraz teratomu v mediastinu Obr. 3 Operace teratomu ze sternotomie Radiologická klinika FNOL Léčba z archivu MUDr. Josefa Chudáčka, Ph.D. Terapie nádorů mediastina se odvíjí od histologického typu nádoru, pokročilosti onemocnění, klinického stavu pacienta a dalších faktorů. Obecně se dá říct, že v nižších, prognosticky příznivějších stadiích tumorů převládá a mnohdy i postačuje léčba chirurgická. Ve vyšších, závažnějších stadiích novotvarů se k chirurgickému odstranění nádorové masy přidávají další léčebné postupy, jako je radioterapie či chemoterapie. Radioterapie se může zahájit před samotnou operací (tj. neoadjuvantně) anebo po operaci (tj. adjuvantně). Chemoterapie je užívána i samostatně v závěrečných, terminálních fázích nemoci, kde už by chirurgická intervence nezlepšila prognózu přežití pacienta. Určitou výjimku tvoří hematoonkologická onemocnění, která se léčí systémově chemoterapií, nikoliv chirurgickou resekcí, tedy vyříznutím nádorové masy. Chirurgické přístupy do mediastina se dělí na miniinvazivní a otevřené. Miniinvazivní výkony jsou operace, u kterých se speciální nástroje zavádí do hrudníku pouze přes malé otvory, tzv. porty a operuje se za kontroly kamerového systému. Jsou kladeny vyšší nároky na zručnost chirurga, výhodou těchto výkonů je však nižší zátěž pro organizmus pacienta, lepší hojení operačních ran a rychlejší zapojení pacienta do pracovního procesu. Nejčastějším miniinvazivním přístupem do hrudníku je videothorakoskopie (VTS), kdy jsou porty obvykle tři, zakládají se do mezižebří zboku a po dobu operace musí být kolabována ( vyfouklá ) plíce na operované straně. Otevřené výkony umožňují lepší přehled chirurga a také palpační vjem operované tkáně. Operační rány se ale hojí delší dobu a více zatěžují organizmus pacienta. Nejčastější otevřené

5 přístupy jsou ze sternotomie, tedy rozříznutím hrudní kosti, mediastinotomie, což je přístup z řezu nad chrupavčitou částí 2. žebra, nebo z thorakotomie, tedy řezem přes hrudní stěnu mezi žebry. Všechny tyto operace mají různé variace podle velikosti a lokalizace nádoru a také se mohou různě kombinovat, např. sternothorakotomie. Komplikace Tak jako u každé operace i u chirurgických intervencí v oblasti mediastina musíme vždy počítat s možnými pooperačními komplikacemi. Vyskytnout se může například problematické hojení ran, krvácení, infekce, potíže s dýcháním či srdeční arytmie. Praktické rady pro pacienta Ze strany pacienta je důležité nepodceňovat varovné příznaky, pokud se vyskytnou, a neodkládat návštěvu lékaře. V případě potvrzení diagnózy je potřebná spolupráce pacienta s odborníkem a dodržování nastaveného léčebného režimu. Seznam použité literatury SHIELDS, T. W. General thoracic surgery. 7th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, c2009. ISBN DUDA, M., KLEIN, J; PODEŠVOVÁ, H. Hrudní chirurgie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, ISBN PEARSON, G., et al. Thoracic surgery. New York: Churchill Livingstone, ISBN CHENG, Yu-Jen; KAO, Eing-Long; CHOU, Shah-Hwa. Videothoracoscopic resection of stage II thymoma: prospective comparison of the results between thoracoscopy and open methods. Chest, 2005, 128.4: LESCHBER, G. Video-assisted thoracic surgery: A global development. Der Chirurg; Zeitschrift fur alle Gebiete der operativen Medizen, BENEJ, R.; HARUŠTIAK, S.; et al. Súčasná video-asistovaná chirurgia hrudníka. Turany: Vydavateľstvo P + M, Seznam fotografií, obrázků Obr. 1 Dělení mediastina (P - přední, S - střední, Z - zadní) ( Obr. 2 CT obraz teratomu v mediastinu (Radiologická klinika FNOL) Obr. 3 Operace teratomu ze sternotomie (z archivu MUDr. Josefa Chudáčka, Ph.D.)

Chirurgická léčba MG a thymomů

Chirurgická léčba MG a thymomů Chirurgická léčba MG a thymomů Schützner J, Tvrdoň J Mygra-cz 14. 15. 11. 2009 Roztoky u Prahy Thymus Žlaznatý orgán uložený v předním mediastinu za prsní kostí Významně se podílí na tvorbě imunitního

Více

Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby

Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby Autor: David Diblík, Martina Kopasová, Školitel: MUDr. Richard Pink, Ph.D. Výskyt Zhoubné (maligní) nádory v oblasti hlavy a krku (orofaciální

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY

PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY Autor: Petra Ochmanová Školitel: Aujeský R., doc. MUDr. CSc. Výskyt V oficiálních statistických hodnoceních se obvykle udává celková

Více

Obsah. Autoři. Předmluva. Introduction. Úvod. 1. Patogeneze a biologie metastatického procesu (Aleš Rejthar) 1.1. Typy nádorového růstu

Obsah. Autoři. Předmluva. Introduction. Úvod. 1. Patogeneze a biologie metastatického procesu (Aleš Rejthar) 1.1. Typy nádorového růstu Obsah Autoři Předmluva Introduction Úvod 1. Patogeneze a biologie metastatického procesu (Aleš Rejthar) 1.1. Typy nádorového růstu 1.2. Šíření maligních nádorů 1.3. Souhrn 1.4. Summary 2. Obecné klinické

Více

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa?

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta

Více

Modul obecné onkochirurgie

Modul obecné onkochirurgie Modul obecné onkochirurgie 1. Principy kancerogeneze, genetické a epigenetické faktory 2. Onkogeny, antionkogeny, reparační geny, instabilita nádorového genomu 3. Nádorová proliferace a apoptóza, důsledky

Více

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase.

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase. Karcinomy orofaryngu Autor: Michal Havriľak, Tadeáš Lunga Školitel: MUDr. Martin Brož, PhD. Incidence Incidence karcinomů orofaryngu má stoupající tendenci, která se připisuje častějšímu výskytu HPV pozitivních

Více

15.20 Cysty příštíných tělísek a krčních mízovodů

15.20 Cysty příštíných tělísek a krčních mízovodů I. Hybášek: eotorinolaryngologie ISSN 1803-280X vloženo I.2019 15.20 Cysty příštíných tělísek a krčních mízovodů Bohumil Markalous Cysty příštítných tělísek (žláz) a krčních mízovodů (hygromy) Mají řadu

Více

PLICNÍ METASTÁZY. Autor: Magdaléna Krupárová

PLICNÍ METASTÁZY. Autor: Magdaléna Krupárová PLICNÍ METASTÁZY Autor: Magdaléna Krupárová Plicní metastázy, tedy sekundární ložiska zhoubného nádoru v plicích, se vyskytují u velkého počtu onkologických pacientů a tato diagnóza může být stanovena

Více

MÉNĚ OBVYKLÉ ÚTVARY MĚKKÝCH TKÁNÍ KRKU. MUDr. Jarmila Broulová Ústí nad Labem

MÉNĚ OBVYKLÉ ÚTVARY MĚKKÝCH TKÁNÍ KRKU. MUDr. Jarmila Broulová Ústí nad Labem MÉNĚ OBVYKLÉ ÚTVARY MĚKKÝCH TKÁNÍ KRKU MUDr. Jarmila Broulová Ústí nad Labem Při sonografii štítné žlázy a krku se setkáváme s: metastázami v uzlinách Při sonografii štítné žlázy a krku se setkáváme s:

Více

Neuroendokrinní nádory

Neuroendokrinní nádory Neuroendokrinní nádory Informace pro pacienty MUDr. Milana Šachlová MUDr. Petra Řiháčková Co jsou neuroendokrinní nádory? Abychom pochopili složitou problematiku neuroendokrinních nádorů, musíme si nejprve

Více

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší superspecializovaná péče o pacienty se zhoubnými nádory. Na projekt modernizace

Více

CYTOREDUKTIVNÍ CHIRURGIE A HYPERTERMICKÁ INTRAPERITONEÁLNÍ CHEMOTERAPIE

CYTOREDUKTIVNÍ CHIRURGIE A HYPERTERMICKÁ INTRAPERITONEÁLNÍ CHEMOTERAPIE CYTOREDUKTIVNÍ CHIRURGIE A HYPERTERMICKÁ INTRAPERITONEÁLNÍ CHEMOTERAPIE Autor: Mário Margitan Školitelka: MUDr. Radmila Lemstrová Výskyt, etiologie, patogeneze Všechny orgány v břišní dutině jsou pokryté

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

Diagnostika genetických změn u papilárního karcinomu štítné žlázy

Diagnostika genetických změn u papilárního karcinomu štítné žlázy Diagnostika genetických změn u papilárního karcinomu štítné žlázy Vlasta Sýkorová Oddělení molekulární endokrinologie Endokrinologický ústav, Praha Nádory štítné žlázy folikulární buňka parafolikulární

Více

Hybridní metody v nukleární medicíně

Hybridní metody v nukleární medicíně Hybridní metody v nukleární medicíně Historie první anatometabolické zobrazování záznam pohybového scintigrafu + prostý RTG snímek (70.léta 20.stol.) Angerova scintilační kamera a rozvoj tomografického

Více

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Výstupy analýzy dat zdravotnického zařízení a Národního onkologického registru ČR Prof. MUDr. Jitka

Více

PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu

PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu Visokai V., Lipská L., *Skopalová M., *Bělohlávek O. Chirurgické oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice Praha *Oddělení nukleární medicíny - PET centrum

Více

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku)

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Autor: Hanáčková Veronika Výskyt Kolorektální karcinom (označován jako CRC) je jedním z nejčastějších nádorů a ve všech vyspělých státech jeho

Více

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD. Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím k Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností

Více

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory prostaty v z každé buňky, která vytváří komplexní uspořádání

Více

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic Tumory Místně neregulovatelný růst tkáně, buňky se vymkly kontrole Benigní ohraničené, nemetastazují, obvykle nerecidivují Prekanceroza předrakovinný

Více

Měkkotkáňovýtumor kazuistika. MUDr. Kucharský Jiří RDK FN Brno a LF MUNI Brno

Měkkotkáňovýtumor kazuistika. MUDr. Kucharský Jiří RDK FN Brno a LF MUNI Brno Měkkotkáňovýtumor kazuistika MUDr. Kucharský Jiří RDK FN Brno a LF MUNI Brno 71- letá pacientka Anamnéza Rodinná anamnéza: otec zemřel po ochrnutí, matka CMP infarkt myokardu 2014, hypotyreoza, hypertenze,

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Vybrané prognostické faktory metastáz maligního melanomu

Vybrané prognostické faktory metastáz maligního melanomu Vybrané prognostické faktory metastáz maligního melanomu Bukvová M., Mejzlík J. Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubická krajská nemocnice a.s Maligní melanom neuroektodermální původ

Více

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE 1 ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE C 15% Th 70% L a S 15% 2 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Meta ca tlustého střeva v těle L3 a L4 3 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Exstirpace metastázy

Více

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Zdeněk Adam a Pavel Šlampa Interní hematoonkologická klinika LF MU a FN Brno Radioterapeutická klinika MOU NADAČNÍ FOND Česká

Více

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt GLAUKOM Autor: Kateřina Marešová Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO Výskyt Glaukom, laicky označovaný jako zelený zákal, je skupina očních chorob, které jsou charakterizovány změnami zrakového

Více

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů David Belada FN a LF UK v Hradci Králové Co je to toxicita léčby? Toxicita léčby lymfomů Jaký je rozdíl mezi časnou a pozdní toxicitou? Dá se toxicita předvídat? Existuje

Více

VÝZNAM SNÍMKU LEBKY A KRČNÍ PÁTEŘE U ÚRAZŮ HLAVY. Autor: Diana Mitrovičová. Výskyt

VÝZNAM SNÍMKU LEBKY A KRČNÍ PÁTEŘE U ÚRAZŮ HLAVY. Autor: Diana Mitrovičová. Výskyt VÝZNAM SNÍMKU LEBKY A KRČNÍ PÁTEŘE U ÚRAZŮ HLAVY Autor: Diana Mitrovičová Výskyt Prostý snímek ( rentgen ) má v lékařské praxi velký význam. Při hodnocení kostí nám pomáhá poznat zlomeniny, případně degenerativní

Více

Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu

Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu Macík D. 1, Doležel J. 1, Múdry P. 2, Zerhau P. 3, Staník M. 1, Čapák I. 1 1 ODDĚLENÍ UROLOGICKÉ ONKOLOGIE,

Více

Obr. 1 Histogram rozložení četnosti výskytu sarkoidózy podle věku.

Obr. 1 Histogram rozložení četnosti výskytu sarkoidózy podle věku. NOVÉ BIOMARKERY SARKOIDÓZY A JEJICH VĚKOVÁ DISTRIBUCE Autor: Šárka Kukolová. Výskyt (incidence, prevalence) Sarkoidóza se vyskytuje celosvětově: postihuje obě pohlaví, všechny rasy a věkové skupiny obyvatelstva.

Více

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku F.Vyhnánek,D.Jirava, M.Očadlík Traumatologické centrum, Chirurgická klinika FNKV a 3. LF UK, Praha 20. výročí TC FN Ostrava, 23.11.2011

Více

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří přibližně 25% všech intrakraniálních nádorů 50% menigeomů

Více

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře.

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře. Scintigrafie Vyšetření, při kterém je podáno malé množství radioaktivní látky většinou do žíly, někdy ústy. Tato látka vysílá z vyšetřovaného orgánu záření, které je pomocí scintilační kamery zachyceno

Více

HISTOGRAMOVÁ ANALÝZA V CT DIAGNOSTICE PATOLOGIÍ NADLEDVIN Autor: Petr Kučera

HISTOGRAMOVÁ ANALÝZA V CT DIAGNOSTICE PATOLOGIÍ NADLEDVIN Autor: Petr Kučera HISTOGRAMOVÁ ANALÝZA V CT DIAGNOSTICE PATOLOGIÍ NADLEDVIN Autor: Petr Kučera Výskyt V nadledvinách můžeme najít několik druhů útvarů a to zejména adenomy, feochromocytomy, myelolipomy, metastázy, hyperplázie

Více

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky P. Žáčková Pneumologická klinika 1. LFUK Thomayerova nemocnice Úvod a definice Každá buňka obsahuje informace

Více

Předmluva 11. Seznam použitých zkratek 13. Úvod 17

Předmluva 11. Seznam použitých zkratek 13. Úvod 17 Obsah Předmluva 11 Seznam použitých zkratek 13 Úvod 17 1 Anatomie, fyziologie a estetická hlediska (O. Coufal V. Fait) 19 1.1 Vývoj mléčné žlázy a vývojové vady 19 1.2 Anatomie mléčné žlázy 20 1.3 Svaly

Více

2.5.2009. 1-2 % maligních nádorů u muže 4 % maligních nádorů urogenitálního traktu 5x větší incidence u bělochů než černochů. Česká republika (2000)

2.5.2009. 1-2 % maligních nádorů u muže 4 % maligních nádorů urogenitálního traktu 5x větší incidence u bělochů než černochů. Česká republika (2000) Nádory varlete Urologická klinika, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Epidemiologie 1-2 % maligních nádorů u muže 4 % maligních nádorů urogenitálního

Více

Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech

Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech Minárik M. Centrum aplikované genomiky solidních nádorů (CEGES), Genomac výzkumný ústav, Praha XXIV. JARNÍ SETKÁNÍ

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Ošetřovatelské aspekty péče u pacientů s plicní arteriální hypertenzí léčených Remodulinem

Ošetřovatelské aspekty péče u pacientů s plicní arteriální hypertenzí léčených Remodulinem Ošetřovatelské aspekty péče u pacientů s plicní arteriální hypertenzí léčených Remodulinem Dagmar Hetclová 1. Interní klinika kardiologická, FN Olomouc Plicní arteriální hypertenze (PAH) plicní hypertenze

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH varlat OBSAH Co jsou varlata................................... 2 Co jsou nádory................................... 3 Jaké jsou rizikové faktory vzniku nádoru varlete......

Více

Tvorba pravidel kódování novotvarů pro systém CZ-DRG. Miroslav Zvolský Jiří Šedo

Tvorba pravidel kódování novotvarů pro systém CZ-DRG. Miroslav Zvolský Jiří Šedo Tvorba pravidel kódování novotvarů pro systém CZ-DRG Miroslav Zvolský Jiří Šedo Cíle nových pravidel pro CZ-DRG Upravit platná pravidla v MKN-10 s cílem: Sjednotit jejich výklad. Odstranit zjevné konflikty

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku Tabulka Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Shora připojena k mezimozku Melatonin Ladí cirkadiánní rytmy, Ovlivňuje funkci nervové soustavy i celého organizmu, v dětství brzdí tvorbu pohlavních hormonů,

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Formulář: Vstupní parametry Rok narození Věk Pohlaví Kouření o Kuřák o Bývalý kuřák o Nekuřák Hmotnost pacienta v době diagnózy (kg) Hmotnost pacienta v době

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Použití PET při diagnostice a terapii plicních nádorů

Použití PET při diagnostice a terapii plicních nádorů Použití PET při diagnostice a terapii plicních nádorů Košatová K, Bělohlávek O, Skácel Z, Schützner J. 1. plicní klinika 1. lékařská fakulta UK ONM - PET centrum Nemocnice Na Homolce Oddělení TRN FN Motol

Více

Dynamika změn nutric ních parametrů u dispenzarizovany ch pacientů s orofacia lními malignitami

Dynamika změn nutric ních parametrů u dispenzarizovany ch pacientů s orofacia lními malignitami Dynamika změn nutric ních parametrů u dispenzarizovany ch pacientů s orofacia lními malignitami Autor: Ďuricová Anežka, Habláková Monika Školitel: MUDr. Karin Chytilová, Ph.D. Vy skyt I když dochází k

Více

Praktický návod na používání hodnotících kategorií dle BI-RADS

Praktický návod na používání hodnotících kategorií dle BI-RADS Praktický návod na používání hodnotících kategorií dle BI-RADS KOMD 2008 (určeno screeningovým mamografickým centrům) Úvodní poznámky: a) Hodnotící kategorie se používají ve screeningu i v diagnostickém

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ Markéta Vojtová MAGNETICKÁ REZONANCE MR 1 Nejmodernější a nejsložitější vyšetřovací metoda Umožňuje zobrazit patologické změny Probíhá

Více

F-FDG-PET/CT NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ SRDCE. EVA FERDOVÁ, JIŘÍ FERDA, JAN BAXA Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni

F-FDG-PET/CT NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ SRDCE. EVA FERDOVÁ, JIŘÍ FERDA, JAN BAXA Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni F-FDG-PET/CT 18 NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ SRDCE EVA FERDOVÁ, JIŘÍ FERDA, JAN BAXA Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni SRDCE Vzácná postižení prevalence v populaci 0,001-0,3%* 75% benigních, 25% maligních*

Více

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti prim. MUDr. Jan Mečl Urologické oddělení Krajská nemocnice Liberec Co je to prostata?

Více

Staging adenokarcinomu pankreatu

Staging adenokarcinomu pankreatu Staging adenokarcinomu pankreatu Litavcová, A. Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno Přednosta: prof. MUDr. V. Válek, CSc., MBA Epidemiologie patří k malignitám s nejvyšší letalitou Příčinou je biologická

Více

PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ

PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ? STARÁ CESTA NOVÝ NÁZEV PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE LÉČBY ROLE INTERVENČNÍCH VÝKONŮ ROLE MINIINVAZIVNÍ VAKUEM KONTROLOVANÉ

Více

Metastatický renální karcinom Andrašina Tomáš

Metastatický renální karcinom Andrašina Tomáš Metastatický renální karcinom Andrašina Tomáš Department of Radiology and Nuclear Medicine, University Hospital Brno and Medical Faculty, Masaryk University, Brno, Czech Republic Renální karcinom 25-30

Více

Kazuistika Hodgkinův lymfom

Kazuistika Hodgkinův lymfom Kazuistika Hodgkinův lymfom Pavla Štěpánková IV. Interní hematologická klinika FNHK a LFUK, Hradec Králové Regionální seminář Tereziánský dvůr 11.10.2018 19 letá žena Negativní OA 7/2011 febrilie>38st,

Více

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Pavel Klener ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Galén Autor prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. I. interní klinika klinika hematologie 1. LF UK a VFN, Praha Recenzenti MUDr. Eva Helmichová, CSc. Homolka Premium Care

Více

Hodnocení radikality a kvality v onkologii

Hodnocení radikality a kvality v onkologii Miniinvazivní chirurgie v onkologii Ostrava, 20.-21.10.2005 Hodnocení radikality a kvality v onkologii Duda, M., Gryga,, A., Skalický, P. II.Chirurgická klinika LF UP a FN Olomouc Přednosta: Prof.MUDr.Miloslav

Více

Zhoubný novotvar kolorekta

Zhoubný novotvar kolorekta Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 21.1.2005 1 Zhoubný novotvar kolorekta Zhoubný novotvar kolorekta patří mezi nejčastější zhoubné novotvary (ZN). V

Více

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologie nádorů v ČR Epidemiologická

Více

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů, životní styl po léčbě lymfomu. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů, životní styl po léčbě lymfomu. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů, životní styl po léčbě lymfomu David Belada FN a LF UK v Hradci Králové 1.Toxicita léčby lymfomů Co je to toxicita léčby? Jaký je rozdíl mezi časnou a pozdní toxicitou?

Více

Hrudní chirurgie na Chirurgické klinice 1. LF a FTNsP a chirurgická léčba karcinomu plic

Hrudní chirurgie na Chirurgické klinice 1. LF a FTNsP a chirurgická léčba karcinomu plic Hrudní chirurgie na Chirurgické klinice 1. LF a FTNsP a chirurgická léčba karcinomu plic Chirurgická klinika 1.LF a FTNsP Přednosta: Doc. MUDr. V. Visokai, PhD. Hytych V., Vernerová A., Horažďovský P.,

Více

Biopsie č /2012. Referuje: MUDr. Beáta Ostárková Odčítající: MUDr. Petr Buzrla FN Ostrava Ústav Patologie

Biopsie č /2012. Referuje: MUDr. Beáta Ostárková Odčítající: MUDr. Petr Buzrla FN Ostrava Ústav Patologie Biopsie č. 14580/2012 Referuje: MUDr. Beáta Ostárková Odčítající: MUDr. Petr Buzrla FN Ostrava Ústav Patologie Klinické údaje 5-měsíční holčička 22.10.2012 plánovaně přijata k došetření pro těžkou periferní

Více

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií Klinické sledování Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy u pacientů s nejasnou polyneuropatií Informace pro pacienta Vážená paní, vážený pane, Na základě dosud provedených

Více

BRONCHOGENNÍ KARCINOM

BRONCHOGENNÍ KARCINOM Nádory plic, pleury a mediastina: BRONCHOGENNÍ KARCINOM Jiří Ferda, Eva Ferdová, Hynek Mírka, Boris Kreuzberg Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni Epidemiologie Nejčastější malignita v celosvětovém

Více

Všechno co jste kdy chtěli vědět o onkologii, ale báli jste se zeptat. David Feltl Fakultní nemocnice Ostrava

Všechno co jste kdy chtěli vědět o onkologii, ale báli jste se zeptat. David Feltl Fakultní nemocnice Ostrava Všechno co jste kdy chtěli vědět o onkologii, ale báli jste se zeptat. David Feltl Fakultní nemocnice Ostrava Obsah Proč jsou zhoubné nádory zhoubné? Stručná historie oboru a jednotlivých léčebných metod

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13

Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13 Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13 Obecná část 1. Rentgenové záření charakteristika, princip rentgenky 2. Skiagrafie princip, indikace, postavení v diagnostickém algoritmu, radiační zátěž 3. Skiaskopické

Více

Pozitronová emisní tomografie.

Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie (PET) s využitím 18F-2-D-fluor-2- deoxy-glukózy (FDG), je jedna z metod nukleární medicíny, která umožňuje funkční zobrazení tkání organismu,

Více

Zhoubné nádory ledvinné pánvičky a močovodu

Zhoubné nádory ledvinné pánvičky a močovodu Zhoubné nádory ledvinné pánvičky a močovodu Definice Zhoubné nádory ledvinné pánvičky a močovodu v naprosté většině vycházejí z uroteliální výstelky horních močových cest a mají proto mnoho společných

Více

OPTIMALIZACE ČASU AKVIZICE DIAGNOSTICKÉ SCINTIGRAFIE 131 I U PACIENTŮ S DIFERENCOVANÝM KARCINOMEM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY.

OPTIMALIZACE ČASU AKVIZICE DIAGNOSTICKÉ SCINTIGRAFIE 131 I U PACIENTŮ S DIFERENCOVANÝM KARCINOMEM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY. OPTIMALIZACE ČASU AKVIZICE DIAGNOSTICKÉ SCINTIGRAFIE 131 I U PACIENTŮ S DIFERENCOVANÝM KARCINOMEM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY. Autoři: Anežka Fellerová, Nelly Suchomelová Štítná žláza je endokrinní orgán motýlovitého

Více

Nádory ledvin kazuistiky. T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR

Nádory ledvin kazuistiky. T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR Nádory ledvin kazuistiky T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR KAZUISTIKA Č.1 Muž 63 let OA: 2008 Stav po radikální nefrektomii vpravo pro světlobuněčný renální karcinom

Více

Marek Mechl Jakub Foukal Jaroslav Sedmík. Radiologická klinika LF MU v Brně a FN Brno - Bohunice

Marek Mechl Jakub Foukal Jaroslav Sedmík. Radiologická klinika LF MU v Brně a FN Brno - Bohunice Marek Mechl Jakub Foukal Jaroslav Sedmík Radiologická klinika LF MU v Brně a FN Brno - Bohunice Prrostata anatomie přehled zobrazovacích metod benigní léze hyperplazie, cysty maligní léze - karcinom Anatomie

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

3. Výdaje zdravotních pojišťoven

3. Výdaje zdravotních pojišťoven 3. Výdaje zdravotních pojišťoven Náklady sedmi zdravotních pojišťoven, které působí v současné době v České republice, tvořily v roce 2013 více než tři čtvrtiny všech výdajů na zdravotní péči. Z pohledu

Více

Karcinom žaludku. Výskyt

Karcinom žaludku. Výskyt Karcinom žaludku Výskyt Karcinom žaludku je zhoubné nádorové onemocnění žaludeční sliznice, které s další progresí postihuje žaludeční stěnu, regionální lymfatické uzliny a postupně i celou dutinu břišní,

Více

Chirurgická léčba zánětlivých onemocnění dutiny hrudní Hytych V., Horažďovský P., Konopa Z., Tašková A., Čermák J., Demeš R.

Chirurgická léčba zánětlivých onemocnění dutiny hrudní Hytych V., Horažďovský P., Konopa Z., Tašková A., Čermák J., Demeš R. Chirurgická léčba zánětlivých onemocnění dutiny hrudní Hytych V., Horažďovský P., Konopa Z., Tašková A., Čermák J., Demeš R. Oddělení hrudní chirurgie Thomayerova nemocnice Praha Krč Primář: MUDr. Vladislav

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Karcinomy u dětí a dospívajících v letech na Klinice dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol

Karcinomy u dětí a dospívajících v letech na Klinice dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol Karcinomy u dětí a dospívajících v letech 2007-2012 na Klinice dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol L. Cingrošová 1, V. Šmelhaus 1 D. Sumerauer 1, J. Šnajdauf 2, P. Vlček 3, M. Kynčl 4, R.

Více

Objemný tumor karotického glomu

Objemný tumor karotického glomu Objemný tumor karotického glomu P. Dráč, V. Vaverka, D. Šaňák, P. Utíkal, M. Köcher, M. Černá, P. Bachleda II. chirurgická klinika, Neurologická klinika a Radiologická klinika FN Olomouc 22. Slovenský

Více

Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty

Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty Press kit Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty Pacientů s rakovinou prostaty každý rok přibývá 1 Podle statistických údajů je rakovina prostaty nejčastějším nádorovým onemocněním mužů v rozvinutých

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Nejnovější metody léčby karcinomu prostaty

Nejnovější metody léčby karcinomu prostaty Nejnovější metody léčby karcinomu prostaty FN a LFUK HRADEC KRÁLOVÉ Josef Košna Urologická klinika FN a LFUK Hradec Králové Úvod Nádor prostaty je druhým nejčastějším nádorem u mužů po kožních nádorech

Více

Maligní nádory orofaciální oblasti. Autor: Marie Kostolányová. Výskyt

Maligní nádory orofaciální oblasti. Autor: Marie Kostolányová. Výskyt Maligní nádory orofaciální oblasti Autor: Marie Kostolányová Výskyt Většina lidí už někdy slyšela o rakovině prsu, plic či prostaty. Málokdo ale ví, že tumory mohou postihovat také oblast dutiny ústní

Více

Klasifikace nádorů varlat

Klasifikace nádorů varlat Klasifikace nádorů varlat MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory varlat v různorodá skupina nádorových afekcí, která odpovídá komplikované histogenezi orgánu

Více

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Jindřich Polívka 1, Jan Švancara 2 1 Hospic Dobrého Pastýře Čerčany 2 Institut

Více

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1.

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1. 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 8 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu testikulárních nádorů Schválili:

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) MUDr. Ondřej Volný 1 MUDr. Petra Cimflová 2 prof. MUDr. Martin Bareš PhD 1 1 I. neurologická klinika FN u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity

Více

Definice nádorů plic a pleury Jedná se o nádory, které pocházejí z dýchacích cest níže od úrovně laryngu, z plicního parenchymu a z pohrudnice.

Definice nádorů plic a pleury Jedná se o nádory, které pocházejí z dýchacích cest níže od úrovně laryngu, z plicního parenchymu a z pohrudnice. VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBORU PNEUMOONKOLOGIE Obsah 1. Cíle a definice specializačního vzdělávání.1 2. Minimální požadavky na specializační vzdělávání (praxe, kurzy).1 3. Rozsah požadovaných teoretických

Více

Biomarkery progrese u nádorů prostaty

Biomarkery progrese u nádorů prostaty Biomarkery progrese u nádorů prostaty Autor: Dominik Prachař Školitel: MUDr. Daniela Kurfürstová Ph.D. Výskyt Výskyt karcinomu prostaty jeví stoupající tendenci. V roce 2011 bylo hlášeno 6 964 případů

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Ischemická choroba srdeční a její detekce

Ischemická choroba srdeční a její detekce Ischemická choroba srdeční a její detekce Autor: Petřková Z. Ischemická choroba srdeční (dále ICHS) je nejčastější příčinou smrti nejen v české republice, ale v celém rozvinutém světě. Stres, kouření,

Více