Úvodem. Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvodem. Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko"

Transkript

1 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko Úvodem V rámci semináře Fyziky jsme se jakožto studenti pátého ročníku Gymnasia Jižní Město potkali s obtížným zadáním. Tím bylo zvolit si vzorec, a ten následně ověřit, nicméně pouze svým měřením, bez žádných zadaných hodnot. Úkol byl následně rozšířen o přípravu libovolné pomůcky, která by byla použita v rámci výuky Fyziky v nižších ročnících. Práce na pokusu nás tak učila nacházet různé alternativní cesty, hledat si vlastní způsoby, ale také přesně změřit a objektivně zvážit výsledky, nemluvě o jejich správné formulaci a zapsání. Bezpochyby byla i potřeba jistá zručnost k sestrojení jak příprav k pokusům, tak pomůcek. V této publikaci najdete vše, co jsme za tento půlroční projekt stihli uskutečnit, připravit, změřit, zapsat atd. Přejeme Vám tedy příjemné čtení a snad se i něco nového dozvíte.

2 Obsah Úvodem 1 Ověřování vzorců pokusem 3 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko Kapitola první - Lom světla 3 Kapitola druhá Vliv frekvence zvuku na tok vody 14 Kapitola třetí Volný pád 18 Kapitola čtvrtá Vodorovný vrh 22 Kapitola pátá Archimédův zákon 29 Kapitola šestá Svislý vrh vzhůru 35 Kapitola sedmá Hookův zákon a teplotní délková roztažnost 41

3 Ověřování vzorců pokusem Kapitola první - Lom světla Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko Hůl do vody ponořená, zdá se býti nalomená. Teoretická část Světlo můžeme definovat jako elektromagnetické vlnění. K tomuto závěru dospěl anglický fyzik James Clerk Marxwell, autor teorie, podle níž elektromagnetické vlnění vzniká při kmitání elektronů. A proto chování světla při dopadu na překážku můžeme popsat pomocí Huygensova principu (představa, kdy se vlnění způsobené pohybem elektronů šíří dál a každý bod na vlně lze pokládat za začátek vlny nové. Vzniká jakási řetězová reakce, která rozkmitává elektrony. Tímto vzniká proudění světla) Vlnění může procházet různými prostředími a na rozhraní těchto prostředí může dojít k lomu vlnění (v našem případě právě světla). Je způsobeno změnou optické hustoty prostředí. Tento jen nejlépe popisuje Snellův zákon, který patří k základním zákonům popisující šíření vlnění které přechází z jedno prostředí do druhého (pomocí lomu). Tento zákon byl popsán nizozemským matematikem Willebrordem Snelliusem začátkem 17. století a zní následovně: Uvažujeme dvě různá prostředí, jejichž rozhraní je rovinné. Jsou-li indexy lomu těchto dvou prostředí n1 resp. n2, a označíme-li úhly lomeného svazku α resp. β (měřeno ke kolmici rozhraní) a počítáme s tím,

4 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko že jsou paprsky přímočaré, pak podle Snellova zákona platí rovnice: K lomu světla dochází při průchodu světla z jednoho prostředí do druhého. Aby k lomu světla vůbec došlo, je nutné, aby obě prostředí byla průhledná nebo průsvitná (nemá smysl počítat lom světla při průchodu např. ze vzduchu do cihlové zdi a obráceně). Existuje velké množství různých dvojic prostředí a bylo by prakticky nemožné je všechny vypočítat. Proto byl zaveden výpočet indexu lomu, což je konstantní veličina, která je podílem rychlosti světla v obou prostředích. Jeho vzorec vypadá následovně:..kde C je rychlost světla ve vakuu a V rychlost světla v daném prostředí. Můžou nastat dva případy lomu světla. A to v případě, že: Světlo dopadá z opticky řidšího prostředí do opticky hustšího (např. ze vzduchu do vody). V tomto případě nastává lom světla ke kolmici (viz. Obrázek 1)

5 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko Světlo dopadá z opticky hustšího prostředí do opticky řidšího prostředí (např. ze skla do vody). Říkáme, že dochází k lomu světla od kolmice. Pak podle zákona lomu světla musí být úhel lomu b větší než úhel dopadu a (viz. Obrázek2)

6 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko Kromě lomu světla ale můžu dojít i k úplnému odrazu světla. Může nastat, pokud budeme při průchodu světla z opticky hustšího prostředí do opticky řidšího prostředí zvětšovat úhel dopadu. Samozřejmě se bude zvětšovat i úhel lomu. Příslušný úhel dopadu nazýváme mezní úhel (4). Pokud budeme nadále zvětšovat úhel dopadu, světlo neprojde do opticky řidšího prostředí a nastane úplný odraz světla (5). Praktická část Jako pomůcky jsme použili akvárium, laserový měřič vzdálenosti, pravítko a předměty, kterými jsme podkládali měřič, abychom zajistili neměnný úhel. Na zadní stranu pravítka jsme nalepili papír, aby laserový paprsek neprocházel skrz a měřič mohl změřit vzdálenost.

7 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko Nejdříve jsme do akvária bez vody vložili laserový měřič a podívali se, kam jeho paprsek dopadá. Potom jsme nalili určité množství vody a znovu zkontrolovali dopad laserového paprsku, jak lze vidět v našich výpočtech, hodnoty se změnili. Dělali jsme tři měření, ale výsledky nám vyšly pouze tři, při čtvrtém měření jsme zvolili příliš velký úhel a lom světla nebyl měřitelný.

8 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko

9 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko

10 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko

11 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko

12 Výsledky Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko 1) 1,126 2) 1,146 3) 1,053 Průměr = 1,108 V tabulkách je index lomu vody 1,329. Výpočty mohlo ovlivnit několik faktorů jako například kvalita nebo druh vody. Pracovali jsme s normální vodou z kohoutku, je možné, že s destilovanou vodou by byly výsledky odlišné. Dále kvalita zvolených pomůcek s normálním školním pravítkem je těžké získat přesné údaje. Poslední faktor, který mohl ovlivnit výpočet je laserový měřič. Ten funguje s přesností na desetinu centimetru na neprůhledných tělesech. Je možné, že pravítko laser odráží a proto laser měří vzdálenost nepřesně.

13 Bradáč, Bobuski, Fajkusová, Usenko Obrázek pro efekt, na kterém je hezky vidět lom světla. V 7 litrech vody je 0,4 litrů odtučněného mléka.

14 Hrbáček, Novák Kapitola druhá Vliv frekvence zvuku na tok vody V našem pokusu jsme se pokusili ověřit jev, při kterém je na proud tekoucí vody puštěn zvuk o určité frekvenci. Předpokládali jsme, že voda změní svojí trajektorii a ta se bude podobat nejspíše sinusoidě. Teorie: Po úvaze, jak by tento pokus mohl fungovat, jsme dospěli k teoretické myšlence, že by se zde mohlo jednat o stav, kdy jsou kmity frekvence zachyceny proudem vody a díky vysoké hustotě vody jsou zpomaleny a vytvoří se tak efekt zakřivení proudu. Čím dále je voda od místa šíření zvuku tím více se vrací do své původní podoby. V tomto případě jsme uvažovali se vzorcem, kde je délka vlny, v je rychlost šíření vlnění v prostředí, což je pro náš pokus 1497 m.s-1 a ( ný ) je frekvence. Se kterým jsme schopni vypočítat frekvenci jednoho kmitu a dobu trvání. Dále je pak potřeba kamera, která má stejnou frekvenci snímků za sekundu, jako pouštěný zvuk a tím pádem je schopna zachytit reálný pohyb vody. Pokud však pustíme zvuk o nižší nebo vyšší frekvenci, kamera bude zachycovat vodu pouze v určitých stejných pozicích a díky tomu na videu bude voda působit, že se vrací zpátky směrem do hadice, nebo naopak, že teče zpomaleně. Zjistili jsme, že není nutné, aby zařízení disponovalo záznamem 24fps, ale pokus se dá provést s jakoukoliv kamerou, stačí pouštět stejné frekvence zvuku, kolik zvládne kamera natáčet fps (snímků za sekundu).

15 Postup: Hrbáček, Novák Pro tento pokus jsme si připravili reproduktor, který zvládne přehrát námi požadované frekvence. Přímo přes blánu reproduktoru hodláme umístit zahradní hadici, kterou připevníme lepicí páskou, se stálým proudem tekoucí vody. Po upevnění hadice připojíme reproduktor k mobilnímu zařízení, do kterého stáhneme aplikaci pro generování různých tónů a pustíme z něj zvukovou stopu. Budeme postupně pouštět zvukové frekvence od 25 Hz po 60 Hz. Zaznamenáme si jednak chování vody na papír a celý pokus hodláme zaznamenat kamerou s fullhd rozlišení, ze statického pohledu. Na videu si post-processingovými funkcemi označíme čárami začátek a konec jednoho kmytu, video spustíme ve zpomaleném režimu a poznamenáme si, jak dlouho trvá, než se voda posune o jeden kmit. Označíme si také na hadici vzdálenost 0,5 cm a 1 cm, které se později budou hodit ve videu k určení délky vlny.

16 Hrbáček, Novák Pokusy o zhotovení tohoto pokusu byly zatím marné. Po připojení hadice na stabilní zdroj vody jsme vždy upevnily hadici tak, aby se dotýkala membrány reproduktoru, a následně jsme pustili zvukovou stopu. Změnu trajektorie nebylo možno pozorovat ani pouhým okem, ani přes displej kamery. Zkoušeli jsme použít jak kameru na mobilním telefonu, tak fotoaparát. Prvně jsme pouštěli frekvence 25 Hz, 30 Hz a 50 Hz, ale při žádné této zvukové stopě se nic nestalo. Pokus jsme zkusili znovu s jinými, sice menšími reproduktory, ale použili jsme

17 Hrbáček, Novák lékařskou hadičku, která je mnohem menší než zahradní, jež jsme použili na větších reproduktorech. Zkoušeli jsme variaci různých frekvencí od 25 Hz do 35 Hz, a přestože hadička byla zjevně rozvibrovaná, což jsme si ověřili hmatem, voda tekla stále stejně. Z natočených videí a pořízených snímků jsme v proudu vody v určitý čas pozorovali určitou anomálii. Totiž v proudu vody se stále stejnou šířkou proudu byly dvě od sebe vzdálená místa, kde se proud vody rozšiřoval, viz obrázek.

18 Kapitola třetí Volný pád Milisderfer, Gajič, Havlíková Co je to volný pád? Volný pád je jev, při které je předmět ze vzduchu přitahován k Zemi, přičemž na něj půdobí jen jeho vlastní tíha. Dříve se myslelo, že těžší předmět padá rychleji, než lehký předmět (např. peříčko), ale Galileo Galilei tuto myšlenku vyvrátil. Na Zemi tomu tak skutečně je, ale ve VAKUU PADAJÍ OBA PŘEDMĚTY STEJNĚ RYCHLE. To, proč na Zemi padají lehké věci pomaleji je způsobeno odporem vzduchu a je to příklad pohybu ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÉHO. Zrychlení na Zemi je ustálená konstanta g, její hodnota se však mění podle místa zemského povrchu na stejném místě. Průměrná hodnota je g = 9,81 m/s 2. VZORCE: Při volném pádu roste dráha s druhou mocninou času, po který pád probíhá a platí tu tedy dva zákony (vzorce): Grafickým znázorněním je parabola při sledování závislost s na t:

19 CO JSME ZKOUMALI MY? Rozhodli jsme se ověřit v praxi vzorec Milisderfer, Gajič, Havlíková. Vybrali jsme dva předměty, které jsme rozhodli pouštět dolů a měřili jejich čas. Pomocí naměřené hodnoty času a gravitační konstanty g jsme dopočítali velikost s. Velikost s jsme však změřili metrem, abychom viděli, jak moc se bude vypočítaný výsledek lišit od reality. TABULKY NAMĚŘENÝCH VÝSLEDKŮ: Tabulka hodu míčkem: Hod Naměřený čas Výpočet s 1. 0,91 s 4,061 m 2. 0,97 s 4,615 m 3. 1,05 s 5,407 m 4. 0,98 s 4,711 m 5. 1,05 s 5,408 m 6. 0,83 s 3,379 m 7. 1,10 s 5,935 m 8. 1,07 s 5,616 m 9. 0,91 s 4,062 m 10. 0,93 s 4,242 m Průměr 4,7436 m Odchylka 0,303 = 30,3%

20 Tabulka hodu nožem: Hod Naměřený čas Výpočet s 1. 0,82 s 3,298 m 2. 0,97 s 4,615 m 3. 0,90 s 3,973 m 4. 0,91 s 4,062 m 5. 0,91 s 4,062 m Průměr 4,002 m Odchylka 0,255 = 25,5% Naměřená výška: 6, 38 m VÝPOČTY VZORCEM: Hody míčkem: S 1 = ½.9, ,91 = 4, m S 2 = ½.9, ,97 = 4, m S 3 = ½.9, ,05 = 5, m S 4 = ½.9, ,98 = 4, m S 5 = ½.9, ,05 = 5, m S 6 = ½.9, ,83 = 3, m S 7 = ½.9, ,10 = 5,93505 m S 8 = ½.9, ,07 = 5, m S 9 = ½.9, ,91 = 4, m S 10 = ½.9, ,93 = 4, m Milisderfer, Gajič, Havlíková

21 Hody nožem: S 1 = ½.9, ,82 = 3, m S 2 = ½.9, ,97 = 4, m S 3 = ½.9, ,90 = 3,97305 m S 4 = ½.9, ,91 = 4, m S 5 = ½.9, ,91 = 4, m Milisderfer, Gajič, Havlíková POSTUP: Naše práce se skládala z několika částí. Připravili jsme si tabulku, kam jsme potom zaznamenávali naměřené údaje. Měření jsme se zúčastnili všichni a každý měl svou funkci, kterou zastával. Museli jsme pořídit videa některých hodů, měřit čas hodů a pouštět dané předměty. Předtím jsme změřili velikost s. PROČ MÁME JINÉ VÝSLEDKY VÝPOČTU ZE VZORCE A MĚŘENÉ REALITĚ? Je tu několik aspektů, proč tento vzorec nevypočítal hodnotu s, kterou jsme naměřili. Jde o chybu ve přenosti měření, kdy v našich podmínkách jsme nemohli zaručit to, že do puštěného předmětu nedáme žádnou energii, která by pohyb zrychlila. Druhým problémem se stal vítr, který sice nebyl přehnaně silný, ale kladl odpor vzduchu, stejně jako vzduch samotný, čímž jsme nemohli přesně změřit, jak dlouho pád trvá. Z našeho pokusu tudíž vyvozujeme závěr, že vzorec, který jsme ověřovali, neodpovídá přesně dané realitě. Vzorec tedy platí jen v ideálním prostředí, které nejsme schopni zajistit.

22 Kapitola čtvrtá Vodorovný vrh Chvojková, Studna, Severin Pokud těleso vrhneme nějakou rychlostí a nějakým směrem, nazýváme tento pohyb vrhem. Jedná se o pohyb rovnoměrně zrychlený, kdy má hmotný bod určitou počáteční rychlost a zrychlení je konstantní. O vrh vodorovný se jedná, když je hmotný bod vržen vodorovně určitou počáteční rychlostí. Galileo Galilei Galileo Galilei byl významný toskánský astronom, filosof a fyzik, který již před čtyřmi staletími studoval pád různých těles. Tento slavný fyzik se zejména proslavil zákonem volného pádu, kdy experimentálně vyvrátil jeden z Aristotelových předsudků, který zněl, že tělesa padají různou rychlostí v závislosti na své váze. Galilei prosazoval teorii, že tělesa padají stejně rychle a doba pádu tělesa není na jeho hmotnosti nebo fyzikálních vlastnostech závislá. Společně s volným pádem zjistil, že všechna tělesa vrhnutá nějakým směrem a rychlostí, vykonávají rovnoměrný zrychlený pohyb. Pokusy, pomocí kterých si Galileo ověřoval svou teorii, byly podle odborníků dvacátého století velmi nepřesné, protože pokusy vyžadovali přesné měření času, což bylo pro rok 1600 technologicky nemožné. Podle vědců byl zákon určen pouze deduktivně.

23 Existují tří typy vrhů: Chvojková, Studna, Severin Vrh svislý Je pohyb tělesa v gravitačním poli, při kterém počáteční rychlost tělesa je proti směru gravitační síly. Kromě gravitační síly nepůsobí na těleso žádná další síla (případně jsou další síly zanedbatelné). Vrh svislý je z počátku rovnoměrné zpomalený přímočarý pohyb do té doby než se v nějaké výšce zastaví a jeho rychlost je nulová. Poté, co se těleso zastaví, započne druhá fáze, kdy dochází k volnému pádu.

24 Vrh šikmý Chvojková, Studna, Severin Těleso se pohybuje nějakou počáteční rychlostí v určitém úhlu, který těleso svírá s rovinou. Dělostřelci tomuto úhlu říkají také náměr. Pokud je úhel roven 90, jedná se o vrh svislý. Je-li úhel roven 0 jedná se o vrh vodorovný. U tohoto vrhu dochází ke skládání rovnoměrného přímočarého pohybu ve směru počáteční rychlosti a volného pádu. Trajektorií tohoto pohybu je parabola, jejíž vrchol leží v nejvyšším bodě trajektorie. Vrh vodorovný Jedná se o pohyb, při kterém těleso s počáteční rychlostí má směr kolmý ke směru gravitačního zrychlení. Výsledný pohyb vzniká složením volného pádu a rovnoměrného přímočarého pohybu ve směru vodorovném. Trajektorie hmotného bodu je část paraboly s vrcholem v místě vrhu. Vzdálenost od místa vrhu měřená ve vodorovné rovině se nazývá délka vrhu.

25 Experimentální část Chvojková, Studna, Severin Nejdřív jsme se rozhodli pro vzorec, díky kterému můžeme zjistit, jakou rychlosti vytéká kapalina otvorem, ale rozhodli jsme ověřit vzorec pro vodorovný vrh, protože experiment je jednodušeji realizovatelný. Pokus jde udělat několika způsoby, my jsme si vybrali pokus pomocí láhve naplněné vodou, protože lze tento typ pokusu jednoduše změřit. Použili jsme k tomu tyto pomůcky: láhev, miska, voda, jehla, kalkulačka, metr, stopky. Pro daný pokus potřebujeme znát výšku a tíhové zrychlení (9,81m/s 2 ). Díky veličinám jsme vypočítali čas, za který dopadla voda na určité místo. Vzorce: Vodorovný vrh

26 Chvojková, Studna, Severin Náš pokus se skládá ze dvou částí. Po konzultaci naší práce jsme museli provést nové měření. První měření se skládá z šesti měření (viz tabulka 1.), ale čas byl stopován pouze jednou. Bohužel nelze prokázat platnost vzorce, jen díky jednomu měření. Proto jsme provedli druhé měření (viz. tabulka 2.), které se skládalo ze tří měření a každé bylo pětkrát stopováno. Všechna měření byla provedena z jiné výšky. V první fázi jsme láhev naplnili vodou. Po té co jsme ji naplnili, jsme uzavřeli uzávěr a propíchli jsme stěnu láhve jehlou. Dírka ve štěně je tak malá, že voda jím proteče pouze v případě, kdy uvolníme víčko a vzduch zatlačí na kapalinu, která začne vytékat dírkou. Díky této skutečnosti jsme provedli náš pokus. Nadále jsme láhev umístili na vyvýšené místo. Pomocí pásma jsme změřili výšku dírky v láhvi od země, kterou jsme si zapsali do tabulek. Když jsme splnili všechny tyto první kroky, přešli jsme k fázi druhé, kdy jsme prováděli náš pokus, tedy za jakou dobu dopadnou kapky vody do misky z různých výšek. Nejdříve jsme vše čas stopovali pomocí stopek a poté jsme čas ověřili pomocí vzorce. Láhev jsme umístili na vyvýšené místo. Jeden z nás odšrouboval uzávěr a další stopoval čas pomocí stopek. Čas byl měřen od protečení vody dírkou a byl zastaven při dopadu vody do misky, takto jsme postupovali i nadále u obou měření.

27 Měření: Chvojková, Studna, Severin 1. měření Výška (h) Vzorec: Čas (t) Pozorování : Čas (t) 1. 0,9 m 0,42 s 0,36 s 2. 3,95 m 0,89 s 0,96 s 3. 1,41 m 0,54 s 0,57 s 5. 1,9 m 0,62 s 0,63 s 6. 0,56 m 0,34 s 0,23 s tabulka 1. (naměřené hodnoty) 2. měření Výška Pozorovaní Vzorec (metr) měření měření měření měření měření čas (sek) : čas (sek) 1. 1,19 0,39 0,40 0,39 0,60 0,56 0,47 0, ,71 0,44 0,61 0,58 0,25 0,47 0,47 0, ,5 0,36 0,64 0,34 0,79 0,99 1 0,55 tabulka 2. (naměřené hodnoty)

28 Závěr: Chvojková, Studna, Severin Cílem našeho experimentu bylo ověřit vzorec pro vodorovný vrh. Měření, které jsme provedli, se velice blízce shodují s výpočty provedenými pomocí vzorce. Platí to pro obě měření, protože ani v druhém měření se hodnoty tolik neodlišují. V prvním měření se nám hodnoty liší o1-6 setin sekundy. V druhém měření se nám časy liší o 2 a 5 setin sekundy. Můžeme tedy říct, že jsme potvrdili pravdivost a funkci vzorce pro vodorovný vrh.

29 Dusil, Kortus Kapitola pátá Archimédův zákon Počáteční shrnutí Archimédův zákon říká: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené. Tento zákon charakterizuje vzorec:

30 Postup Dusil, Kortus Nádobu se stupnicí k odměření určitého objemu naplníme do 3/4. Poté na siloměr zahákneme předmět a zjistíme kolik váží. Když takhle zaháknutý předmět vložíme celý pod povrch vody, tak zjistíme dvě věci. Hladina se zvedne o objem vloženého předmětu do vody. Druhá část pokusu bude, když naplníme nádobu vrchovatě, a do nádoby pod ní zachytíme vyteklou tekutinu po ponoření tělesa. U této zachycené kapaliny změříme váhu a objem, abysme si zkontrolovali předchozí měření. Druhým zjištěním bude, že voda působí na těleso vztlakovou silou a nadlehčuje těleso vložené do vody. To zjistíme tak, že váha tělesa ponořeném ve vodě se na siloměru zmenší, ale když ho zpět vytáhneme, tak se opět změní na pravou hmotnost tělesa. Tuto vztlakovou sílu, která nadlehčuje těleso ponořené ve vodě je možné spočítat podle vzorce, kde V je objem ponořeného tělesa, p je hustota kapaliny, do které je těleso ponořené a g je gravitační konstanta, která činí 10N/kg.

31 Pokus č.1 Dusil, Kortus Nejdříve dokážeme, že voda v nádobě se po vložení předmětu zvedne přesně o jeho objem. Objem vody před vložením činil přesných 70ml. Po vložení hliníkového předmětu se zvedl objem přesně o 20ml. Objem hliníku bez vložení do odměrné nádoby jsme spočítali pomocí vzorce:. Přičemž hmotnost jsme spočítali přesně na váze a činila 54,8 gramu. V tabulkách jsme nalezli hustotu hliníku, která je 2700 kg/m3. Pokud převedeme hustotu na g/cm3 dostáváme 54,8 : 2,7 = 20,29 ml. To s menši odchylkou odpovídá tomuto pokusu.

32 Pokus č.2 Dusil, Kortus Druhý pokus dokáže, že voda působí silou na ponořený předmět a nadnáší jej. Před vložením do kapaliny působí těleso silou 1,52 N směrem k zemi. Po vložení do vody působí těleso menší silou směrem k zemi, protože na něj působí opačná síla vztlaková o velikosti 1,52 1,32 = 0,2 N. To zároveň dokazuje znění archimédova zákona, jelikož těleso má objem 20 ml (0,2l), tím pádem na něj působí vztlaková síla objemu vody, kterou těleso vytlačilo. Tedy 0,2 N.

33 Pokus č.3 Dusil, Kortus V třetím pokusu jsme zkusili změřit rozdíl mezi vztlakovou silou, jež působí po vložení do oleje a mezi vztlakovou silou působící po vložení do vody. Použili jsme na to malé ocelové závažíčko o objemu 5 ml. Síla, jež působí malé závažíčko směrem k zemi je 0,53 N. Po ponoření tělesa do vody se působící síla změnila na 0,48 N. Vztlaková síla ve vodě tedy činí 0,53 0,48 = 0,05 N. Po ponoření tělesa do oleje se síla změnila na 0,5 N. Vztlaková síla v oleji zde působí 0,53 0,5 = 0,03 N. Zde je vztlaková síla menší, protože má olej nižší hustotu, než voda. K tomu, že bude vztlaková síla v oleji nižší jsme také došli pomocí vzorce:. Spočítali jsme nejdříve, jakou vztlakovou silou bude působit hliníkové závažičko ve vodě: Fvz (ve vodě) = 20. 0,1. 10 = 20 N a poté v oleji Fvz (v oleji) = 20. 0, = 18,2 N.

34 Dusil, Kortus Použité materiály Kádinka s měrnou stupnicí Siloměr Váha s přesností na desetiny gramu 2x Odměrný válec Závaží hliníkové (objem 20ml) Závaží ocelové (objem 20ml) Malé závaží ocelové (objem 5ml) Závěr Archimédův zákon se nám podařit dokázalo, až na malé odchylky vše sedělo přesně podle vzorce. K měření jsme použili jedno hliníkové a jedno ocelové závažíčko. V prvním pokusu jsme dokázali, že těleso vytlačí stejný objem, jako má ono samo, po vložení do tekutiny. Druhý pokus dokazuje, že po vnoření tělesa do kapaliny na něj bude působit vztlaková síla, která jej bude nadnášet. A to takovou silou, jakou nám říký vzorec. V třetím pokusu jsme zkoušeli rozdíl vztlakové síly, jenž na těleso působí olej a voda. Všechny tři pokusy se nám povedly a měření probíhalo bez komplikací.

35 Šlemín, Urban, Vejdělek, Mack Kapitola šestá Svislý vrh vzhůru Pro náš pokus jsme si vybrali ověření vzorce pro svislý vrh vzhůru popsaný vzorcem Ověřovali jsme funkčnost vzorce za reálných, neideálních podmínek. Cílem pokusu bylo dosadit za všechny neznámé ve vzorci a sledovat zda se rovnají výsledky teoretické a praktické (reálně změřené). Svislý vrh vzhůru se skládá ze dvou částí. První je rovnoměrný přímočarý pohyb vzhůru s počáteční rychlostí V 0 a druhým je volný pád směrem dolů. Rovnoměrný přímočarý pohyb vzhůru -> Abychom získali vztahy pro volný pád, dosadíme do vztahů pro rovnoměrně zrychlený pohyb g za a.

36 Postup pokusu Šlemín, Urban, Vejdělek, Mack K pokusu jsme použili následující pomůcky: tenisový nahrávací stroj tenisové míčky tenisový kurty (přesně dané geometrické rozměry) kamera (120 fps) program Sony Vegas na editaci a úpravu videí Pro ověření vzorce jsme vybrali následující pokus, který jsme uskutečnili v tenisovém klubu TK Slavia Radonice. Začali jsme tím, že jsme umístili nahrávací stroj na rovný podklad. Stroj je ale konstruován tak, aby míčky střílel horizontálně a ne vertikálně. Proto bylo nutné ho otočit kolmo nahoru, abychom získali svislý vrh vzhůru míčku. Úhel stroje bylo nutné manuálně upravit tak, aby míčky vystřeloval ideálně pod úhlem 90. Stroj jsme nastavili na nejnižší rychlost z deseti možných úrovní. Míčky tak byly vystřelovány do úrovně okolo 7 m. Tento proces jsme zaznamenali na kameru a několikrát opakovali, dokud jsme nezískali výsledek s přijatelnou odchylkou (kolmosti výstřelu). To činní dopad ve vzdálenosti 21 cm od místa výstřelu. Z tohoto měření (a videozáznamu) jsme nadále vycházeli v našem měření a výpočtech. Dále bylo nutné zjistit počáteční rychlost výstřelu. V popisu tenisového nahrávacího stroje na webových stránkách ( udává výrobce nejnižší rychlost 10 mph -> 16,094 km/h. My jsme ji však chtěli ověřit. Proto jsme vymysleli pokus, při kterém jsme horizontálně vystřelovali míček do zábrany umístěné 1,37 m od

37 Šlemín, Urban, Vejdělek, Mack stroje. Celý proces jsme opět nahrávali na vysokorychlostní kameru. Při tomto měření jsme využili rozměrů určitých částí kurtu (viz obr. 1) a 2). Obr. 1 1,37 m Obr. 2

38 Získání informací + výpočty Šlemín, Urban, Vejdělek, Mack Měření počáteční rychlosti míčku Pro zjištění rychlosti jsme využili vzorce. Dráhu jsme měli určenou rozměry kurtu - 1,37m. Čas jsme zjistili pomocí záznamu z kamery. Pro přesnější měření jsme využili programu Sony Vegas s časovou osou. Pomocí osy jsme určili přesný čas letu, než míček narazil do zábrany. V programu byl čas 0,46 při zpomalení na 20%. Po vynásobení pěti tedy získáváme reálný čas letu 0,092 s. Po dosazení do vzorce vychází rovnice. Výsledná počáteční rychlost je 14,891 m/s. Naší spočítanou rychlost jsme zprůměrovali s rychlostí udávanou výrobcem (16,094). Tím získáváme počáteční rychlost 15,4925. Tu dále využijeme v dosazení do hlavního vzorce. T = 0,092 s S = 1,37 m 20% zpomalení = 0,46 -> = 0,092 ( bez zpomalení [reálná hodnota] ) V = -> -> V= 14,891 s V = 15,4925 m/s Měření času stoupaní při svislém vrhu vzhůru

39 Šlemín, Urban, Vejdělek, Mack Pro zjištění doby výstupu jsme vycházeli ze vzorce. Vo jsme si již zjistili za pomoci vyjádření ze vzorce a pokusem, který jsme uskutečnili. Proto jsi můžeme dosadit hodnotu za Vo = 14,891 m/s. Dále ve vzorci máme konstantu g, která činní g = 9,81 m/s -2. Nyní máme ve vzorci pouze jednu neznámou, kterou si vyjádříme a dostaneme tak dobu výstupu, kterou budeme dále poměřovat s výsledkem, který nám vyšel díky vysokorychlostní kameře a programu Sony Vegas, který obsahuje časovou osu. Podle vzorce nám vyšel výsledek Th = 1,517 s, který porovnáme s výsledkem z programu Sony Vegas, který činní Th = 1,06. Rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami je 0,457 s, což považujeme za velký rozptyl. Th = Problémy Th =1,517 s Vrh nebyl zcela kolmý (90 ) Vyšší rychlost vhození míčku do přístroje Tření ve stroji / odpor vzduchu (hodnoty vzorce vycházejí z vakua) Povětrnostní podmínky

40 Šlemín, Urban, Vejdělek, Mack Nejvyšší bod výstupu

41 Navrátil, Kodat, Mareš Kapitola sedmá Hookův zákon a teplotní délková roztažnost Rozhodli jsme se ověřit tyto dva vzorce, jelikož představují děje, které se neustále odehrávají kolem nás. Ať už je to námaha materiálů na strojích, napínání lana, drátů elektrického napětí tak vliv tepla na všechny předměty okolo nás. Každému se ve spojení s tepelnou roztažností vybaví scénka z filmu GYMPL, kde se profesoru fyziky alias Milanu Šteindlerovi nelíbí výsledek studenta, který tvrdí, že se most v létě roztáhl o sedmnáct metrů a že se teda asi spletl v desetinné čárce. Pokus č. 1 Teplotní délková roztažnost Ověřovaný vzorec: tep. délk. roztažnosti: a z něj výjádřený a porovnávaný součinitel Tento vztah má hlavní využití v průmyslu, kdy je třeba tepelně namáhané součástky zvolit tak veliké a z takových materiálů, aby nedocházelo například k jejich zaseknutí či zadření. Další oblastí, ve které je využití tohoto vztahu velmi známé je stavebnictví. Každý jistě někdy viděl mosty, které nejsou na koncích pevně uchyceny, ale naopak jsou na pohyblivém podloží s dilatační spárou, aby se v létě měly kam roztáhnout a nebortily se padajíce nám tak na hlavu.

42 Navrátil, Kodat, Mareš Cílem pokusu bylo měřit o kolik milimetrů se roztáhne 100m dlouhá část hliníkové jehlice vlivem působení teplot a následně naměřené hodnoty porovnat s příkladem vypočítaným pouze teoreticky. Dále jsme z naměřených hodnot vypočítat součinitel teplotní délkové roztažnosti a tím zjistit odchylku reálného měření od teoretického výsledku. Postup měření: Na hliníkové jehlici jsme při pokojové teplotě 24 C co nejpřesněji vyznačili s použitím posuvného měřidla 100mm. Jehlici jsme umístili do mrazáku, kde teplota dosahovala -22 C na dobu potřebnou pro srovnání její teploty s teplotou okolí. Jehlici jsme vyjmuli z mrazáku a co nejrychleji změřili délku původně vyznačeného 100mm dlouhého úseku. Stejný postup jsme zopakovali při vkládání jehlice do trouby kde byla teplota 180 C. Opět jsme po vyjmutí co nejrychleji změřili 100mm úsek, abychom zabránili vychladnutí jehlice. Pomůcky: Mrazák, horkovzdušná trouba, IR teploměr, posuvné měřidlo, hliníkové pletací jehlice, fixa, ochranné pomůcky.

43 Naměřené hodnoty a výpočty:teoretický příklad: Navrátil, Kodat, Mareš Součinitel teplotní délkové roztažnosti pro hliník: Δt z 24 C na -22 C l = 0,1m Δt = 46 C Δt z 24 C na 180 C l = 0,1m Δt = 156 C Δl = 0,00011m = 0,11mm Δl = 0,00037m = 0,37mm Podle výsledků by se tedy měla jehlice v mrazáku zmenšit o 0,11mm a v troubě roztáhnout o 0,37mm. To se příliš nelišilo od našich měření, což nás překvapilo. Bohužel jsme nemohli u takto malých hodnot zaručit velkou přesnost měření a tak nemůžeme přesně určit co je chyba měření a co je odchylka od teoretického výpočtu.

44 Navrátil, Kodat, Mareš Pokus s jehlicí č. 1 Naměřené hodnoty: 24 C 100mm -22 C 99,86mm 180 C 100,45mm Výpočet součinitele teplotní délkové roztažnosti: Δt z 24 C na -22 C l = 0,1 Δl =0,00014m Δt = 46 C Δt z 24 C na 180 C l = 0,1m Δl =0,00045m Δt = 156 C

45 Navrátil, Kodat, Mareš Pokus s jehlicí č. 2 stejné velikosti Naměřené hodnoty: Při 24 C Při -22 C Při 180 C 100mm 99,82mm 100,43mm Výpočet součinitele teplotní délkové roztažnosti: Δt z 24 C na -22 C l = 0,1m Δl =0,00018m Δt = 46 C Δt z 24 C na 180 C l = 0,1m Δl =0,00043m Δt = 156 C

46 Navrátil, Kodat, Mareš Odchylka: Průměrná hodnota α: 0,030+0,028+0,039+0,027=0,124 Odchylka od průměru hodnot je tedy

47 Navrátil, Kodat, Mareš Pokus č. 2 Hookův zákon Ověřovaný vzorec: modul pružnosti: a z něj vyjádřený a porovnávaný Youngův Pomůcky: Držák na natahované materiály, posuvné měřidlo, fixa, guma, cínový drátek, kleště, závaží 0,5kg a 1,5kg. Cíl měření: Změřit o kolik milimetrů se roztáhne 100m dlouhá část gumy a cínového drátku vlivem působení zavěšeného závaží. Dále porovnáme naměřené hodnoty s obdobným, ale pouze teoretickým příkladem a ověříme míru použitelnosti vzorců na reálné situace.

48 Navrátil, Kodat, Mareš Postup měření: Na gumě a cínovém drátku jsme bez zatížení co nejpřesněji vyznačili s použitím posuvného měřidla 100mm. Tyto dva materiály jsme umístili do držáku. Zavěsili jsme na ně nejprve 0,5kg a následně 1,5kg závaží a změřili délku původně vyznačeného 100mm dlouhého úseku. Hodnoty jsme zapsali. Teoretický výpočet protažení gumy: Youngův modul pružnosti pro gumu: E= 0,01 až 0,1*10 9 Pa Pro zátěž 0,5kg: Pro zátěž 1,5kg:

49 Teoretický výpočet protažení směsi cínu: Youngův modul pružnosti pro cín: E= 54*10 9 Pa Navrátil, Kodat, Mareš Pro zátěž 0,5kg: Pro zátěž 1,5kg:

50 Navrátil, Kodat, Mareš Naměřené hodnoty: Pokus gumou Bez zátěže 0,5kg zátěž 1,5kg zátěž 100mm 530mm 720mm Rozměr gumy: Plocha gumy: průřezu průřezu 1,15mm x 1,6mm 0, m 2

51 Navrátil, Kodat, Mareš Výpočet Youngova modulu pružnosti: Reálný Youngův modul pružnosti pro gumu: E= 0,01 až 0,1*10 9 Pa Pro zátěž 0,5kg: Pro zátěž 1,5kg:

52 Navrátil, Kodat, Mareš Pokus s cínovým drátkem Bez zátěže 0,5kg zátěž 1,5kg zátěž 100m 107,35mm přetrhl se Průměr drátku: Plocha průřezu cínového drátku: 0,95mm 0, m 2 Reálný Youngův modul pružnosti pro cín: E = 54*10 9 Pa

53 Navrátil, Kodat, Mareš Pro zátěž 0,5kg: Pro zátěž 1,5kg: Závěr: Měření v případě teplotní roztažnosti vyšlo k našemu překvapení celkem přesně, nicméně v případě Hookeova zákona vyšly hodnoty absolutně mimo rámec očekávaného výsledku. 53

54 Navrátil, Kodat, Mareš Fotodokumentace 54

55 55 Dusil, Kortus

Laboratorní práce č. 1: Určení výtokové rychlosti kapaliny

Laboratorní práce č. 1: Určení výtokové rychlosti kapaliny Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY Laboratorní práce č. 1: Určení výtokové rychlosti kapaliny Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY FYZIKÁLNA 2. ročník šestiletého studia

Více

Fyzikální veličiny. Převádění jednotek

Fyzikální veličiny. Převádění jednotek Fyzikální veličiny Vlastnosti těles, které můžeme měřit nebo porovnávat nazýváme fyzikální veličiny. Značka fyzikální veličiny je písmeno, kterým se název fyzikální veličiny nahradí pro zjednodušení zápisu.

Více

Přírodní zdroje. K přírodním zdrojům patří například:

Přírodní zdroje. K přírodním zdrojům patří například: 1. SVĚTELNÉ ZDROJE. ŠÍŘENÍ SVĚTLA Přes den vidíme předměty ve svém okolí, v noci je nevidíme, je tma. V za temněné učebně předměty nevidíme. Když rozsvítíme svíčku nebo žárovku, vidíme nejen svítící těleso,

Více

Fyzikální praktikum 1

Fyzikální praktikum 1 Fyzikální praktikum 1 FJFI ČVUT v Praze Úloha: #9 Základní experimenty akustiky Jméno: Ondřej Finke Datum měření: 3.11.014 Kruh: FE Skupina: 4 Klasifikace: 1. Pracovní úkoly (a) V domácí přípravě spočítejte,

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Měření Poissonovy konstanty vzduchu. Abstrakt

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Měření Poissonovy konstanty vzduchu. Abstrakt FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Úloha 4: Měření dutých objemů vážením a kompresí plynu Datum měření: 23. 10. 2009 Měření Poissonovy konstanty vzduchu Jméno: Jiří Slabý Pracovní skupina: 1 Ročník

Více

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE OPTIKA OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE - jeden z nejstarších oborů yziky - studium světla, zákonitostí jeho šíření a analýza dějů při vzájemném působení světla a látky SVĚTLO elektromagnetické vlnění λ = 380 790

Více

Fyzikální praktikum 2. 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr

Fyzikální praktikum 2. 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr Ústav fyziky kondenzovaných látek Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr Úkoly k měření Povinná část Měření

Více

Sada pracovních listů fyzika. Fyzika 7. ročník CZ.1.07/1.1.16/02.0079

Sada pracovních listů fyzika. Fyzika 7. ročník CZ.1.07/1.1.16/02.0079 Sada pracovních listů fyzika Fyzika 7. ročník CZ.1.07/1.1.16/02.0079 Sada pracovních listů je zaměřena na opakování, upevnění a procvičování učiva 7. ročníku. Světelné jevy, mechanické vlastnosti látek.

Více

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru 3 Vlny 3.1 Úvod Vlnění můžeme pozorovat například na vodní hladině, hodíme-li do vody kámen. Mechanické vlnění je děj, při kterém se kmitání šíří látkovým prostředím. To znamená, že například zvuk, který

Více

17. března 2000. Optická lavice s jezdci a držáky čoček, světelný zdroj pro optickou lavici, mikroskopický

17. března 2000. Optická lavice s jezdci a držáky čoček, světelný zdroj pro optickou lavici, mikroskopický Úloha č. 6 Ohniskové vzdálenosti a vady čoček, zvětšení optických přístrojů Václav Štěpán, sk. 5 17. března 2000 Pomůcky: Optická lavice s jezdci a držáky čoček, světelný zdroj pro optickou lavici, mikroskopický

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny Elektromagnetické vlny Optika, část fyziky zabývající se světlem, patří spolu s mechanikou k nejstarším fyzikálním oborům. Podle jedné ze starověkých teorií je světlo vyzařováno z oka a oko si jím ohmatává

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007 TEST Z FYZIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO FAST-F-2006-01 1. Převeďte 37 mm 3 na m 3. a) 37 10-9 m 3 b) 37 10-6 m 3 c) 37 10 9 m 3 d) 37 10 3 m 3 e) 37 10-3 m 3 2. Voda v řece proudí rychlostí 4 m/s. Kolmo

Více

Pokud uvažujeme v dynamice tekutin nestlačitelné proudění, lze si vystačit pouze s rovnicí kontinuity a hybnostními rovnicemi. Pokud je ale uvažováno

Pokud uvažujeme v dynamice tekutin nestlačitelné proudění, lze si vystačit pouze s rovnicí kontinuity a hybnostními rovnicemi. Pokud je ale uvažováno Stlačitelnost je schopnost látek zmenšovat svůj objem při zvyšování tlaku, přičemž hmotnost sledované látky se nezmění. To znamená, že se mění hustota dané látky. Stlačitelnost lze také charakterizovat

Více

Zajímavé pokusy s keramickými magnety

Zajímavé pokusy s keramickými magnety Veletrh nápadů učitelů fyziky Vl Zajímavé pokusy s keramickými magnety HANS-JOACHIM WILKE Technická UIŮverzita, Drážďany, SRN Překlad - R. Holubová V úvodu konference byla přednesena velice zajímavá přednáška

Více

Název: Archimedův zákon. Úvod. Cíle. Teoretická příprava (teoretický úvod)

Název: Archimedův zákon. Úvod. Cíle. Teoretická příprava (teoretický úvod) Název: Archimedův zákon Úvod Jeden z nejvýznamnějších učenců starověku byl řecký fyzik a matematik Archimédes ze Syrakus. (žil 287 212 př. n. l.) Zkoumal podmínky rovnováhy sil, definoval těžiště, zavedl

Více

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z.

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Mechanické vlnění představte si závaží na pružině, které

Více

Světlo v multimódových optických vláknech

Světlo v multimódových optických vláknech Světlo v multimódových optických vláknech Tomáš Tyc Ústav teoretické fyziky a astrofyziky, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, 61137 Brno Úvod Optické vlákno je pozoruhodný fyzikální systém: téměř dokonalý

Více

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Vlny kolem nás Vlnění Jiří Kvapil renata.holubova@upol.cz Žáci rozeznají typy vlnění a podstatu vlnění v každodenním životě

Více

I Mechanika a molekulová fyzika

I Mechanika a molekulová fyzika Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I Mechanika a molekulová fyzika Úloha č.: XVII Název: Studium otáčení tuhého tělesa Pracoval: Pavel Brožek stud. skup. 12

Více

2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou... 4. 2.4 Tlak ve vzduchu vyvolaný tíhovou silou... 5

2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou... 4. 2.4 Tlak ve vzduchu vyvolaný tíhovou silou... 5 Obsah 1 Tekutiny 1 2 Tlak 2 2.1 Tlak v kapalině vyvolaný vnější silou.............. 3 2.2 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou............. 4 2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou............. 4

Více

Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině

Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině Kmitavý pohyb patří k relativně jednoduchým pohybům, které lze analyzovat s použitím jednoduchých fyzikálních zákonů a matematických vztahů. Zároveň je tento

Více

Kapka kapaliny na hladině kapaliny

Kapka kapaliny na hladině kapaliny JEVY NA ROZHRANÍ TŘÍ PROSTŘEDÍ Kapka kapaliny na hladině kapaliny Na hladinu (viz obr. 11) kapaliny (1), nad níž je plynné prostředí (3), kápneme kapku jiné kapaliny (2). Vzniklé tři povrchové vrstvy (kapalina

Více

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Obnovitelné zdroje energie Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

Variace. Mechanika kapalin

Variace. Mechanika kapalin Variace 1 Mechanika kapalin Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Pascalův zákon, mechanické vlastnosti

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 05_2_Kinematika hmotného bodu Ing. Jakub Ulmann 2 Kinematika hmotného bodu Nejstarším odvětvím fyziky,

Více

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah 9 FYZIKA 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu je vytvořen na základě rozpracování oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání

Více

Abstrakt. Obr. 1: Experimentální sestava pro měření rychlosti světla Foucaultovou metodou.

Abstrakt. Obr. 1: Experimentální sestava pro měření rychlosti světla Foucaultovou metodou. Měření rychlosti světla Abstrakt Rychlost světla je jednou z nejdůležitějších a zároveň nejzajímavějších přírodních konstant. Nezáleží na tom, jestli světlo přichází ze vzdálené hvězdy nebo z laseru v

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

5.6. Člověk a jeho svět

5.6. Člověk a jeho svět 5.6. Člověk a jeho svět 5.6.1. Fyzika ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 Charakteristika vyučujícího předmětu FYZIKA I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Fyzika vychází z obsahu vzdělávacího

Více

GEODEZIE. Pomůcky k vytyčení pravého úhlu

GEODEZIE. Pomůcky k vytyčení pravého úhlu GEODEZIE Pomůcky k vytyčení pravého úhlu Vytyčení kolmice Spouštění kolmice Pomůcky: 1. Záměrné kříže 2. Úhloměrná hlavice 3. Úhlové zrcátko 4. Křížové zrcátko 5. Trojboký hranol 6. Pětiboký hranol (pentagon)

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 0520 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek: Pa 9:30 Spolupracovníci: Jana Navrátilová Hodnocení: Geometrická optika - Ohniskové vzdálenosti

Více

Úloha č.: XVII Název: Zeemanův jev Vypracoval: Michal Bareš dne 18.10.2007. Posuzoval:... dne... výsledek klasifikace...

Úloha č.: XVII Název: Zeemanův jev Vypracoval: Michal Bareš dne 18.10.2007. Posuzoval:... dne... výsledek klasifikace... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM IV Úloha č.: XVII Název: Zeemanův jev Vypracoval: Michal Bareš dne 18.10.2007 Odevzdal dne:... vráceno:... Odevzdal dne:...

Více

Měření povrchového napětí kapaliny metodou maximální kapky

Měření povrchového napětí kapaliny metodou maximální kapky Měření povrchového napětí kapaliny metodou maximální kapky Online: http://www.sclpx.eu/lab2r.php?exp=3 Tento experiment byl publikován autorem práce v [33] a jedná se o zcela původní metodu pro experimentální

Více

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Povrchové vody wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Stav povrchových

Více

Fyzika v přírodě. výukový modul pro 9. ročník základní školy

Fyzika v přírodě. výukový modul pro 9. ročník základní školy Fyzika v přírodě výukový modul pro 9. ročník základní školy Základní údaje o výukovém modulu Autor (autoři) výukového modulu: Mgr. Pavel Rafaj Téma (témata) výukového modulu: vyhledávání a zpracování informací

Více

POHYBY TĚLESA V ODPORUJÍCÍM PROSTŘEDÍ

POHYBY TĚLESA V ODPORUJÍCÍM PROSTŘEDÍ POHYBY TĚLESA V ODPORUJÍCÍM PROSTŘEDÍ Studijní text pro řešitele FO, kat. B Ivo Volf, Přemysl Šedivý Úvod Základní zákon klasické mechaniky, zákon síly, který obvykle zapisujeme vetvaru F= m a, (1) umožňuje

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_368 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Alena Krejčíková

Více

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO 2.1 Vnitřní energie tělesa a) celková energie (termodynamické) soustavy E tvořena kinetickou energií E k jejího makroskopického pohybu jako celku potenciální energií

Více

OPTICKÝ KUFŘÍK OA1 410.9973 Návody k pokusům

OPTICKÝ KUFŘÍK OA1 410.9973 Návody k pokusům OPTICKÝ KUFŘÍK OA 40.9973 Návody k pokusům Učitelská verze NÁVODY K POKUSŮM OPTIKA 2 NÁVODY K POKUSŮM OPTIKA SEZNAM POKUSŮ ŠÍŘENÍ SVĚTLA Přímočaré šíření světla (..) Stín a polostín (.2.) ODRAZ SVĚTLA

Více

3 - Hmotnostní bilance filtrace a výpočet konstant filtrační rovnice

3 - Hmotnostní bilance filtrace a výpočet konstant filtrační rovnice 3 - Hmotnostní bilance filtrace a výpočet konstant filtrační rovnice I Základní vztahy a definice iltrace je jedna z metod dělení heterogenních směsí pevná fáze tekutina. Směs prochází pórovitým materiálem

Více

Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost

Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost Změna objemu těles při zahřívání teplotní roztažnost 6. třída - Teplota Změna objemu pevných těles při zahřívání Vezmeme plastové pravítko, prkénko a dva hřebíky. Hřebíky zatlučeme do prkénka tak, aby

Více

Témata semestrálních prací:

Témata semestrálních prací: Témata semestrálních prací: 1. Balistická raketa v gravitačním poli Země zadal Jiří Novák Popište pohyb balistické rakety vystřelené ze zemského povrchu v gravitačním poli Země. Sestavte model této situace

Více

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Fyzika se vyučuje jako samostatný předmět v 6. ročníku 1 hodinu týdně a v 7. až 9. ročníku 2 hodiny

Více

Příklad 1. Jak velká vztlakovásíla bude zhruba působit na ocelové těleso o objemu 1 dm 3 ponořené do vody? /10 N/ p 1 = p 2 F 1 = F 2 S 1 S 2.

Příklad 1. Jak velká vztlakovásíla bude zhruba působit na ocelové těleso o objemu 1 dm 3 ponořené do vody? /10 N/ p 1 = p 2 F 1 = F 2 S 1 S 2. VII Mechanika kapalin a plynů Příklady označené symbolem( ) jsou obtížnější Příklad 1 Jak velká vztlakovásíla bude zhruba působit na ocelové těleso o objemu 1 dm 3 ponořené do vody? /10 N/ Stručné řešení:

Více

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 5 Z GEODÉZIE 1

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 5 Z GEODÉZIE 1 SYLABUS PŘEDNÁŠKY 5 Z GEODÉZIE 1 (Měření délek) 1. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G doc. Ing. Jaromír Procházka, CSc. říjen 2015 1 Geodézie 1 přednáška č.5 MĚŘENÍ DÉLEK Podle

Více

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubova@upol.cz

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubova@upol.cz Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Proudění viskózní tekutiny Mechanika kapalin Renata Holubova renata.holubova@upol.cz Popis základních zákonitostí v mechanice

Více

Fyzikální praktikum 1

Fyzikální praktikum 1 Fyzikální praktikum 1 FJFI ČVUT v Praze Úloha: #2 Měření modulu pružnosti v tahu a ve smyku Jméno: Ondřej Finke Datum měření: 15.12.2014 Kruh: FE Skupina: 4 Klasifikace: 1. Pracovní úkoly (a) DÚ: V domácí

Více

plynu, Měření Poissonovy konstanty vzduchu

plynu, Měření Poissonovy konstanty vzduchu Úloha 4: Měření dutých objemů vážením a kompresí plynu, Měření Poissonovy konstanty vzduchu FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 2.11.2009 Jméno: František Batysta Pracovní skupina: 11 Ročník

Více

Hračky ve výuce fyziky

Hračky ve výuce fyziky Veletrh ndpadů učitelii: fyziky Hračky ve výuce fyziky Zdeněk Drozd, Jitka Brockmeyerová, Jitka Houfková, MFF UK Praha Fyzika patří na našich školách stále k jednomu z nejméně obh'bených předmětů. Jedním

Více

1.8.3 Hydrostatický tlak

1.8.3 Hydrostatický tlak .8.3 Hydrostatický tlak Předpoklady: 00802 Z normální nádoby s dírou v boku voda vyteče, i když na ni netlačí vnější síla. Pokus: Prázdná tetrapacková krabice, několik stejných děr v boční stěně postupně

Více

Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země

Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země (Učebnice strana 140 141) Na pouti koupíme balonek. Pustíme-li ho v místnosti, stoupá ke stropu.po určité době (balonek mírně uchází) se balonek od stropu

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Vlny v trubici VUT FSI v Brně

Vlny v trubici VUT FSI v Brně Vlny v trubici VUT FSI v Brně Měření provedeno: Vedoucí práce: Měření provedli: Zpracoval: Úkol: Měřením rezonančních frekvencí podélného vlnění v trubici určit rychlost šíření zvuku ve vzduchu. Teoretická

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles.

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. 5. GRAVITAČNÍ POLE 5.1. NEWTONŮV GRAVITAČNÍ ZÁKON Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. Newtonův gravitační zákon Znění: Dva hmotné body se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner Vyučovací předmět fyzika je zařazen samostatně v 6. 9. ročníku v těchto hodinových dotacích: 6.

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D07_Z_OPAK_M_Mechanika_kapalin_a_plynu_T Člověk a příroda Fyzika Mechanika kapalin

Více

215.1.9 - REKTIFIKACE DVOUSLOŽKOVÉ SMĚSI, VÝPOČET ÚČINNOSTI

215.1.9 - REKTIFIKACE DVOUSLOŽKOVÉ SMĚSI, VÝPOČET ÚČINNOSTI 215.1.9 - REKTIFIKACE DVOUSLOŽKOVÉ SMĚSI, VÝPOČET ÚČINNOSTI ÚVOD Rektifikace je nejčastěji používaným procesem pro separaci organických látek. Je široce využívána jak v chemické laboratoři, tak i v průmyslu.

Více

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději.

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. Termika Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. 1. Vnitřní energie Brownův pohyb a difúze látek prokazují, že částice látek jsou v neustálém neuspořádaném pohybu. Proto mají kinetickou

Více

Integrace přírodních věd

Integrace přírodních věd 1 Vzduch 28. základní škola Plzeň TORRICELLIHO POKUS Ročník: 8. Předměty: fyzika, matematika Tématické okruhy: atmosférický tlak, hustota kapaliny, objem válce Doba trvání: 2 hodiny Velikost skupiny: 4

Více

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku V tomto článku uvádíme shrnutí poznatků učiva II. ročníku

Více

(1) Řešení. z toho F 2 = F1S2. 3, 09 m/s =. 3, 1 m/s. (Proč se zde nemusí převádět jednotky?)

(1) Řešení. z toho F 2 = F1S2. 3, 09 m/s =. 3, 1 m/s. (Proč se zde nemusí převádět jednotky?) () Která kapalina se více odlišuje od ideální kapaliny, voda nebo olej? Zdůvodněte Popište princip hydraulického lisu 3 Do nádob A, B, C (viz tabule), které mají stejný obsah S dna, je nalita voda do stejné

Více

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace 12. SUŠENÍ Při sušení odstraňujeme z tuhého u zadrženou kapalinu, většinou vodu. Odstranění kapaliny z tuhé fáze může být realizováno mechanicky (filtrací, lisováním, odstředěním), fyzikálně-chemicky (adsorpcí

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 05_4_Mechanická práce a energie Ing. Jakub Ulmann 4 Mechanická práce a energie 4.1 Mechanická práce 4.2

Více

Příklady - rovnice kontinuity a Bernouliho rovnice

Příklady - rovnice kontinuity a Bernouliho rovnice DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: Mechanika tekutin a rovnice kontinuity Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Příklady Příklady - rovnice kontinuity a Bernouliho

Více

Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.5.15 Autor Mgr. Jiří Neuman Vytvořeno 8.2.2013

Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.5.15 Autor Mgr. Jiří Neuman Vytvořeno 8.2.2013 Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.5.15 Autor Mgr. Jiří Neuman Vytvořeno 8.2.2013 Předmět, ročník Fyzika, 1. ročník Tematický celek Fyzika 1. Téma Archimédův zákon Druh učebního materiálu

Více

ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK ČÁST 01

ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK ČÁST 01 ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK ČÁST 01 A) Výklad: Změny skupenství látky Látka se může vyskytovat ve třech různých skupenstvích PEVNÉM, KAPALNÉM nebo PLYNNÉM. Např. voda (H 2 O)- může se vyskytovat jako krystalický

Více

Laboratorní práce č. 4: Určení hustoty látek

Laboratorní práce č. 4: Určení hustoty látek Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 3. ročník šestiletého a 1. ročník čtyřletého studia Laboratorní práce č. 4: Určení hustoty látek ymnázium Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 3. ročník

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 19.3.2011 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: Viktor Polák Hodnocení: Ohniskové vzdálenosti a vady čoček a zvětšení

Více

Měření indexu lomu kapaliny pomocí CD disku

Měření indexu lomu kapaliny pomocí CD disku Měření indexu lomu kapaliny pomocí CD disku Online: http://www.sclpx.eu/lab4r.php?exp=1 Tento experiment vychází svým principem z klasického experimentu měření vlnové délky světla pomocí CD disku, který

Více

POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ

POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Předmět: Ročník: Vytořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 9. 9. 01 Náze zpracoaného celku: POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Jde o pohyby těles blízkosti porchu

Více

Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky

Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky Úloha 6 02PRA2 Fyzikální praktikum II Ohniskové vzdálenosti čoček a zvětšení optických přístrojů Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky a principy optických přístrojů.

Více

ZVUKY KMITAJÍCÍCH TYČÍ

ZVUKY KMITAJÍCÍCH TYČÍ ZVUKY KMITAJÍCÍCH TYČÍ BŘETISLAV PATČ, ZŠ BRANDÝS N. L., LEOŠ DVOŘÁK, KDF MFF UK PRAHA *) ÚVOD Za tyče považujeme v akustice pevná pružná tělesa, u kterých převažuje jeden rozměr nad ostatními dvěma. Tyče

Více

Název: Odraz a lom světla

Název: Odraz a lom světla Název: Odraz a lom světla Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika, Informatika) Tematický celek: Optika Ročník:

Více

W = Tření a teplo zvýšení teploty konáním práce. Výukové materiály

W = Tření a teplo zvýšení teploty konáním práce. Výukové materiály Název: Tření a teplo zvýšení teploty konáním práce Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník:

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník: 4.

Více

11. Geometrická optika

11. Geometrická optika Trivium z optiky 83 Geometrická optika V této a v následující kapitole se budeme zabývat studiem světla v situacích, kdy je možno zanedbat jeho vlnový charakter V tomto ohledu se obě kapitoly podstatně

Více

Odpor vzduchu. Jakub Benda a Milan Rojko, Gymnázium Jana Nerudy, Praha

Odpor vzduchu. Jakub Benda a Milan Rojko, Gymnázium Jana Nerudy, Praha Odpor vzduchu Jakub Benda a Milan Rojko, Gymnázium Jana Nerudy, Praha V kroužku experimentální fyziky jsme ověřovali vztah: F = ½ SCρv (1) V tomto vztahu je F odporová aerodynamická síla působící na těleso

Více

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I. úlohač.8 Název: Kalibrace odporového teploměru a termočlánku- fázové přechody Pracoval: Lukáš Ledvina stud.skup.17 24.3.2009

Více

Pokusy na Malé Hraštici tentokrát s teplem

Pokusy na Malé Hraštici tentokrát s teplem Pokusy na Malé Hraštici tentokrát s teplem LEOŠ DVOŘÁK Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Příspěvek popisuje: 1) Jednoduchou demonstraci adiabatického děje, resp. rozdílu

Více

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

I:!l<I""''''''"im II tereslrkkó

I:!l<I''''''im II tereslrkkó Jan Gymnázium Mikulášské nám. 23, Plzeň V současné době je velmi malý zájem o studium fyziky a dalších přírodních věd. S rozvojem poznáni se do učebnic dostává stále více a více nové látky, zatímco hodinová

Více

ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI

ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI 1. cvičení ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI Podmínky pro uznání části Konstrukce aktivní účast ve cvičeních, předložení výpočtu zadaných příkladů. Pomůcky pro práci ve cvičeních psací potřeby a kalkulačka.

Více

Ztráty tlaku v mikrofluidních zařízeních

Ztráty tlaku v mikrofluidních zařízeních Ztráty tlaku v mikrofluidních zařízeních 1 Teoretický základ Mikrofluidní čipy jsou zařízení obsahující jeden nebo více kanálků sloužících k manipulaci a zpracování tutin nebo k detci chemických slož v

Více

Laboratorní práce ve výuce fyziky

Laboratorní práce ve výuce fyziky Laboratorní práce ve výuce fyziky Jaroslav Reichl Střední průmyslová škola sdělovací techniky, Panská 3, Praha; reichl@panska.cz Sousloví laboratorní práce vyvolává u žáků nechuť pracovat, neboť tuší nutnost

Více

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Úloha č.: IX Název: Charakteristiky termistoru Pracoval: Pavel Brožek stud. skup. 12 dne 31.10.2008

Více

FYZIKA na LF MU cvičná. 1. Který z následujících souborů jednotek neobsahuje jen základní nebo odvozené jednotky soustavy SI?

FYZIKA na LF MU cvičná. 1. Který z následujících souborů jednotek neobsahuje jen základní nebo odvozené jednotky soustavy SI? FYZIKA na LF MU cvičná 1. Který z následujících souborů jednotek neobsahuje jen základní nebo odvozené jednotky soustavy SI? A. kandela, sekunda, kilogram, joule B. metr, joule, kalorie, newton C. sekunda,

Více

PSK1-10. Komunikace pomocí optických vláken I. Úvodem... SiO 2. Název školy:

PSK1-10. Komunikace pomocí optických vláken I. Úvodem... SiO 2. Název školy: Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: Tematická oblast: PSK1-10 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Ukázka fyzikálních principů, na kterých

Více

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, chemie Ročník:

Více

Ele 1 elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu

Ele 1 elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL Název zpracovaného celku: 30. 9. 203 Ele elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Měření indexu lomu Jaminovým interferometrem

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Měření indexu lomu Jaminovým interferometrem Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III. Úloha č. 19 Název: Měření indexu lomu Jaminovým interferometrem Pracoval: Lukáš Vejmelka obor (kruh) FMUZV (73) dne 17.3.2014

Více

Jan Perný 05.09.2006. využíváme při orientaci pomocí kompasu. Drobná odchylka mezi severním

Jan Perný 05.09.2006. využíváme při orientaci pomocí kompasu. Drobná odchylka mezi severním Měření magnetického pole Země Jan Perný 05.09.2006 www.pernik.borec.cz 1 Úvod Že planeta Země má magnetické pole, je známá věc. Běžně této skutečnosti využíváme při orientaci pomocí kompasu. Drobná odchylka

Více

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika Fyzika pro střední školy II 84 R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A R10.1 Fotovoltaika Sluneční záření je spojeno s přenosem značné energie na povrch Země. Její velikost je dána sluneční neboli solární

Více

Ilustrační animace slon a pírko

Ilustrační animace slon a pírko Disipativní síly Kopírování a šíření tohoto materiálu lze pouze se souhlasem autorky PhDr. Evy Tlapákové, CSc. Určeno pro základní kurz biomechaniky studentů FTVS UK, školní rok 2008/2009 Disipativní síly

Více

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. úloha č. 11 Název: Dynamická zkouška deformace látek v tlaku

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. úloha č. 11 Název: Dynamická zkouška deformace látek v tlaku Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I. úloha č. 11 Název: Dynamická zkouška deformace látek v tlaku Pracoval: Jakub Michálek stud. skup. 15 dne:. dubna 009 Odevzdal

Více

2. Mechanika - kinematika

2. Mechanika - kinematika . Mechanika - kinematika. Co je pohyb a klid Klid nebo pohyb těles zjišťujeme pouze vzhledem k jiným tělesům, proto mluvíme o relativním klidu nebo relativním pohybu. Jak poznáme, že je těleso v pohybu

Více