SYLABY VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SYLABY VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ"

Transkript

1 Náze Transgenoze rostlin a její využití Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. Mgr. Daniela Pavingerová, CSc. Počet hodin přednášek 6 Počet hodin cvičení 32 Počet studentů max. 6 letní Seznámit studenty jednak s principy vnášení genů do rostlinného genomu a jeho využitím při šlechtění odrůd zemědělských plodin nebo k produkci farmaceuticky či jinak zajímavých látek v rostlinách, jednak s možnostmi detekce transgenů v rostlinách. 1) Základní principy transgenoze rostlin a její využití pro produkci nových odrůd. 2) Transformace plastidů a mitochondrií. 3) Selekční a reportérové geny. 1) Přímá metoda transformace protoplastů pomocí PEG (3 části). 2) Nepřímá metoda transformace rostlinných segmentů bakteriemi Agrobacterium tumefaciens (2 části). 3) Histochemické a fluorometrické stanovení exprese genu gus v transgenním pletivu. 4) Důkaz transgenu v regenerovaných prýtech pomocí tissue-pcr, příprava materiálu na biolistickou transformaci. 5) Biolistická transformace chloroplastů tabáku a buněčné suspenze smrku pomocí mikropartikulí Au. 6) Detekce transgenu v plastidových transformantech tabáku. 7) Stanovení transientní exprese genu gus po biolistické transformaci. 1) Ondřej, M., Drobník, J.: Transgenoze rostlin, Academia Praha ) Stewart, C.N. (ed.): Transgenic Plants: Current Innovations and Future Trends, Horizon Scientific Press Wymondham, ) Wang, K. (ed.): Agrobacterium Protocols (2nd ed.), vol. 1, Methods in Molecular Biology 343, Humana Press Totowa, ) Maliga, P.: Plastid transformation in higher plants. Annu. Rev. Plant Biol. 55: , ) Sundar, I.K., Sakthivel, N.: Advances in selectable marker genes for plant transformation. J. Plant Physiol. 165: , Základní znalosti z genetiky a molekulární biologie včetně praktických zkušeností z výzkumné laboratoře.

2 Náze Počet hodin přednášek Počet hodin cvičení Počet studentů Základní metody molekulární biologie Mgr. Radmila Čapková Frydrychová, Ph.D. Mgr. Radmila Čapková Frydrychová, PhD., Mgr. Václav Brož, Mgr. Jindra Šíchová, Mgr. Miroslava Sýkorová zimní/letní Cílem kurzu je zaškolit studenty do základních přístupů molekulární biologie, tj. do všeho, co potřebují pro úspěšný vstup do molekulárnické laboratoře. Úspěšným dosažením tohoto cíle by mělo být to, že pokud školitel zjistí, že student již absolvoval tento kurz, tak bude vědět, že ušetří spoustu času při zaškolování studenta do jím používaných molekulárních metod student již od počátku bude vykazovat určitou úroveň samostatnosti. 1. Základní orientace v molekulárnické laboratoři, přístrojové vybavení, chemikálie a příprava reagencií. 2. Práce se sekvencemi základní pravidla, orientace v databázích, zpracování sekvencí v počítači 3. Izolace různých typů nukleových kyselin, základní analýza DNA, elektroforéza. 4. Klonování DNA různé přístupy, vektory, restrikční enzymy, úpravy sekvencí v počítači, návrh klonovacího postupu. 5. PCR a její nejrůznější aplikace. 6. Speciální přednáška - Problematika genetických modifikací, školení o geneticky modifikovaných organismech (GMO). 7. Značení a detekce nukleových kyselin, hybridizace, blotování. 8. Sekvenování DNA 1. Příprava základních roztoků 2. Izolace nukleových kyselin 3. PCR reakce, gelová elektroforéza, TA klonování do vektoru, transformace bakterií, izolace plazmidu, ověření na gelu a kvantifikace 4. Restrikční mapování plazmidu 5. Sekvenace zaklonovaného fragmentu a jeho určení pomocí BLAST 6. Western blot SDS PAGE, blotování, chemiluminiscenční detekce 7. Southern blot ŠMARDA Jan, DOŠKAŘ Jiří, PANTŮČEK Roman, RŮŽIČKOVÁ Vladislava, KOPTÍKOVÁ Jana. Metody molekulární biologie. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2005.

3 BARKER Kathy. At the Bench A Laboratory Navigator. Updated Edition. Cold Spring Harbor Laboratory Press, New York, Materiály k přednáškám, laboratorní protokoly ke cvičením. Kurz je vhodný pro studenty po té, co absolvují Základy buněčné biologie, Fyzikální chemii, Genetiku a Biochemii. Výhodou je také absolvování Molekulární biologie, ale není podmínkou. Kurz je vhodný i pro studenty, kteří již nějakou dobu pracují v molekulárnické laboratoři a chtějí si doplnit vzdělání.

4 Náze Počet hodin přednášek Počet hodin cvičení Počet studentů Pokročilé metody molekulární biologie Mgr. Radmila Čapková Frydrychová, PhD. Mgr. Radmila Čapková Frydrychová, PhD.; Mgr. David Doležel, PhD.; Mgr. Peter Koník, Mgr. Miroslava Sýkorová, Mgr. Jindra Šíchová dle příslušného lektora dle příslušného lektora zimní/letní Cílem kurzu je umožnit studentům zvládnutí vybraných pokročilých technik molekulární biologie. Průběh a forma jednotlivých metod je plně v kompetenci lektora a student by měl obsáhnout nejen teorii, ale u většiny metod i zvládnout obsluhu přístroje a interpretovat výsledky. Každá z následujících metod obsahuje jak teorii, tak praktické cvičení. a cvičení 1. Real-time PCR 2. Fluorescence in situ hybridizace (FISH) 3. Hmotnostní spektroskopie 4. Analýza exprese pomocí modelu drozofily - imunodetekce, reportérové systémy 5. Exprese rekombinantního proteinu 6. Metody studia chromatinu Materiály a protokoly poskytnuté lektorem G. Hannon, ed. (2003) RNAi: A Guide to Gene Silencing; Cold Spring Harbor Laboratory Press, 436 pp. Julie Logan, Kirstin Edwards and Nick Saunders (2009) Real-Time PCR: Current Technology and Applications. Higgins SJ, Hames BD. (2004) Protein Expression: A Practical Approach. Oxford, UK: Oxford University Press. pp E. Hoffman and V. Stroobant (2007) Mass Spectrometry: Principles and Applications 3rd ed., 502 pp. Philippe Collas (2009) Chromatin Immunoprecipitation Assays: Methods and Protocols, Vol Kurz je určen pro studenty, kteří již mají základy v molekulární biologii (tzn. že absolvovali např. kurz Základní metody molekulární biologie, nebo Metody molekulární biologie na PřF) a chtějí si rozšířit své zkušenosti.

5 Fyzikální metody v ekologii: Systémová analýza toků energie a látek v Náze ekosystému Dalibor Janouš Doc. Ing. Dalibor Janouš, CSc., Mgr. Otmar Urban, PhD, Ing. Radek Pokorný, PhD. Počet hodin přednášek 16 Počet hodin cvičení 12 Počet studentů Letní Obeznámit studenta se základními metodami výzkumu v oboru ekologické fyziologie rostlin a osvojení si systémového přístupu. Kurzy se zaměřují na různé úrovně ekosystémů a na vazby v nich působící: od úrovně listu, přes porost až po úroveň regionů a od mikroklimatu až po globální klimatické změny. Fyzikální faktory prostředí: měření mikroklimatu Ekofyziologie rostlin: historie výzkumu, metody měření fotosyntézy a respirace, fixace CO 2, biochemie respirace, ekologie fotosyntézy a respirace, vliv zvýšeného CO 2 na fotosyntézu rostlin. Toky uhlíku v ekosystémech: metody eddy-kovariance, les jako úložiště/zdroj uhlíku, krátkodobé a dlouhodobé faktory ovlivňující schopnost lesů poutat uhlík. Transpirace rostlin: Hospodaření rostlin s vodou a faktory ovlivňující efektivitu využívání vody. Metody fluorescence a spektroskopie: zobrazovací a nezobrazovací metody fluorescence a spektroskopie, aplikace metod ve fyziologii rostlin, úvod do dálkového průzkumu Země. Obeznámení se s praktickým měřením rychlosti fotosyntézy, respirace, transpirace, fluorescence chlorofylu a optických vlastností (reflektance a transmitance) a eddy-kovarianční technikou. S. Procházka, I. Macháčková, J. Krekule, J. Šebánek a kol.: Fyziologie rostlin, Academia, Praha W. Larcher: Ekologická fyziologie rostlin, Academia, Praha L. Nátr: Proč se bát CO2? Země jako skleník, Academia, Praha G. C. Papageorgiou and Govindjee: Chlorophyll a fluorescence: A signature of photosynthesis, Springer, Dodrecht T. M. Lillesand, R. W. Kiefer, J. W. Chipman: Remote sensing and image interpretation, Jon Wiley and Sons, USA Žádné

6 Náze Počet hodin přednášek cca 22 Počet hodin cvičení cca 22 Počet studentů Max. 6 Spektroskopie: Fluorescenční a radioizotopové metody v mikrobiální ekologii RNDr. Jan Jezbera, PhD. prof. RNDr. Karel Šimek, CSc., doc. RNDr. Jaroslav Vrba, CSc., RNDr. Jiří Nedoma, CSc., RNDr. Karel Horňák, PhD., RNDr. Petr Znachor, PhD., RNDr. Jan Jezbera, PhD. Zimní/Letní Seznámení s moderními metodami používanými v současné mikrobiální ekologii, založenými na (často kombinovaném) využití fluorescence, počítačové analýzy obrazu, průtokové cytometrie a radioaktivně značených látek. Tyto metody jsou výhodné pro svou specifičnost, citlivost a relativní jednoduchost, či rychlost při zpracování velkého množství parametrů buněk (např. průtoková cytometrie). Důraz bude kladen na praktické provedení metod a interpretaci výsledků. Blok A K. Šimek, J. Jezbera: Blok A - Fluorescenční mikroskopie a její využití v mikrobiální ekologii (2 hodiny) Vysvětlení pojmů primární a sekundární fluorescence, specifická vazba fluorochromů; nejčastější aplikace metod a jejich kombinací; řešení vybraných otázek interakcí mikroorganismů s použitím různých fluorochromů či jejich kombinováním při různých vlnových délkách; kombinace fluorescenční mikroskopie s metodami studujícími taxonomickou příslušnost mikroorganismů a jejich fyziologických vlastností. V přednášce je prezentována široká škála aplikací fluorescenčních metod při studiu interakci viry-bakterie, bakterie-řasy, kolonizace řas bakteriemi, interakce bakterie-viryprvoci a jejich dopad na formování společenstev bakterioplanktonu. Dále jsou prezentovány ukázky odhadu rychlosti příjmu bakterií různými skupinami prvoků, role přisedlých a volně plovoucích prvoků a mixotrofních prvoků v planktonních ekosystémech. Praktické cvičení (4 6 hodin): využití základních fluorochromů, autofluorecsence mikroorganismů, rozlišení autotrofní heterotrofní, prokaryota eukaryota; využití vícenásobného diferenciálního barvení fluorochromy v mikrobiální ekologii, modelový systém predátor kořist. Blok B J. Jezbera, K Horňák: Blok B - Moderní metody studia bakterií z prostředí izolace, identifikace, aktivita (4 hodiny) Přehled současných metod izolace bakterií, jejich přednosti a nevýhody; vzorkování, fixace a identifikace sladkovodních heterotrofních bakterií za pomoci Fluorescenční In Situ Hybridizace (FISH) na sklíčkách a filtrech; Catalyzed Reporter Deposition FISH (CARD-FISH) jako moderní alternativa, její výhody a nevýhody; princip mikroautoradiografie (MAR) použití značených substrátů ( 3 H, 14 C, 32 P, 33 P) pro planktonní objekty různých velikostí; kombinace MAR-FISH k detekci specifické aktivity.

7 Praktické cvičení (8 10 hodin): filtrace a fixace sladkovodních bakterií, klasická FISH, CARD-FISH, MAR-FISH s 3 H-substráty, interpretace výsledků. Blok C K. Horňák: Blok C - Využití průtokové cytometrie v mikrobiální ekologii vody (2 hodiny) Průtoková cytometrie se využívá především pro snadnou a rychlou kvantifikaci planktonních mikrobů, zejména bakterií a pikosinic, ale také prvoků, fytoplanktonu a virů, rozlišených na základě vzájemné kombinace parametrů rozptylu světla a (auto)fluorescence. Pomocí vhodných fluorescenčních barviv lze stanovit obsah nukleových kyselin, stav cytoplasmatické membrány nebo respirační aktivitu. Ke stanovení autotrofních buněk se s výhodou využívají jejich fotosyntetické pigmenty, podle jejichž složení lze rozlišit jednotlivé skupiny autotrofů. Průtoková cytometrie umožňuje účinně a rychle analyzovat velké množství buněk (~1 000 buněk/s) při zachování velmi malého objemu vzorků (~1 ml) a postihnout tak velkou variabilitu v rámci celého společenstva. Pomocí vnitřního standardu o známé koncentraci a velikosti částic je stanovena početnost a případně odhadnuta velikost buněk ve vzorku. Navíc je možné oddělit (vytřídit) cílovou populaci buněk ze směsného vzorku. Praktické cvičení (4 hodiny): seznámeni s průtokovým cytometrem, příprava a barvení vzorků, stanovení celkových počtů a podíl živých bakterií v přírodním vzorku, rozlišení vybraných kultur řas ve směsném vzorku na základě obsahu fotosyntetických pigmentů. Blok D J. Nedoma: Blok D - Použití radioaktivně značených látek v mikrobiální ekologii (4 hodiny) Navzdory explozivnímu nástupu fluorescenčních metod ve všech odvětvích biologie zůstávají izotopové metody nezastupitelným nástrojem pro standardní stanovení souhrnných produkčních parametrů jako je primární produkce, bakteriální produkce, a pro kvantifikaci některých důležitých látkových toků, které mají zásadní význam pro funkci vodních ekosystémů: využívání extracelulárních produktů řas bakteriemi, obrat a toky živin, zejména rozpuštěných fosforečnanů, apod. Praktické cvičení (6 hodin): Primární produkce fytoplanktonu 14 C metodou, velikostní frakcionace a extracelulární produkce, reasimilace extracelulárních produktů fytoplanktonu. Stanovení bakteriální produkce pomocí inkorporace 3 H-thymidinu a 14 C- nebo 3 H-leucinu. Blok E J. Vrba, P. Znachor: Blok E - Fluorescenční detekce a kvantifikace aktivity na úrovni buněk a populací (4 hodiny) Umělé fluorigenní substráty umožňují citlivou detekci enzymatických aktivit ve vodním prostředí nebo v půdě. Ve vzorcích vody a planktonu lze odlišit různé zdroje (původce) enzymové aktivity pomocí velikostní frakcionace (filtrace) a substrátové kinetiky; stanovení parametrů Km a Vmax ve směsi více enzymů pomocí speciálního software. Blok A - K. Šimek, J. Jezbera: Praktické cvičení (4 6 hodin): využití základních fluorochromů, autofluorecsence mikroorganismů, rozlišení autotrofní heterotrofní, prokaryota eukaryota; využití vícenásobného diferenciálního barvení fluorochromy v mikrobiální ekologii, modelový systém predátor kořist.

8 Blok B - J. Jezbera, K Horňák: Praktické cvičení (6 hodin): filtrace a fixace sladkovodních bakterií, klasická FISH, CARD-FISH, MAR-FISH s 3 H-substráty, interpretace výsledků. Blok C - K Horňák: Praktické cvičení (4 hodiny): seznámení s průtokovým cytometrem, příprava a barvení vzorků, stanovení celkových počtů a podíl živých bakterií v přírodním vzorku, rozlišení vybraných kultur řas ve směsném vzorku na základě obsahu fotosyntetických pigmentů. Blok D J. Nedoma: Praktické cvičení (6 hodin): Primární produkce fytoplanktonu 14 C metodou, velikostní frakcionace a extracelulární produkce, reasimilace extracelulárních produktů fytoplanktonu. Stanovení bakteriální produkce pomocí inkorporace 3 H-thymidinu a 14 C- nebo 3 H-leucinu. Blok E J. Vrba, P. Znachor: Praktické cvičení (4 hodiny): S pomocí speciálních fluorochromů označené substráty umožňují zviditelnit enzymy na povrchu mikrobiálních buněk či v tělech bezobratlých, resp. rozlišit rostoucí, dělící se či neaktivní mikrobiální buňky; metoda FLEA (Fluorescently Labelled Enzyme Activity) kombinuje epifluorescenční detekci a lokalizaci vybraných enzymů a kvantifikaci jejich (specifické) aktivity. Gasol, J. M., del Giorgio, P. A. (2000) Using flow cytometry for counting natural planktonic bacteria and understanding the structure of planktonic bacterial communities. Sci. Mar. 64(2): Hobbie, J.E., Daley,R.J. and Jasper,S., 1979: Use of Nuclepore filters for counting bacteria by epifluorescence microscopy. Appl. Environ. Microbiol. 33: Hoppe H.G Use of fluorogenic model substrates for extracellular enzyme activity (EEA) measurement of bacteria. In: Kemp P.F., Sherr B.F., Sherr E.B., Cole J.J. (eds) Handbook of methods in aquatic microbial ecology, pp Lewis, Boca Raton. Nedoma J., Štrojsová A., Vrba J., Komárková J., Šimek K Extracellular phosphatase activity of natural plankton studied with ELF97 phosphate: fluorescence quantification and labelling kinetics. Environ. Microbiol. 5: Porter K. G. and Feig Y.S., The use of DAPI for identifying and counting aquatic microflora. Limnol. Oceanogr., 25, Rieman,B., Sondergaard,M. (Eds): Carbon dynamics in eutrophic, temperate lakes. Elsevier, Amsterdam, Sherr B. F., Sherr E.B. and Fallon R. D., Use of monodispersed, fluorescently labelled bacteria to estimate in situ protozoan bacterivory. Appl. Environ. Microbiol., 53, Sherr EB, Sherr BF (1993) Protistan grazing rates via uptake of fluorescently labeled prey. In: Kemp PF, Sherr BF, Sherr EB, Cole JJ (eds) Handbook of methods in aquatic microbial ecology. Lewis Publishers, Boca Raton, p Šimek, K., Jürgens K., Nedoma, J., Comerma, M., Armengol, J. 2000: Ecological role and bacterial grazing of Halteria spp.: Small oligotrichs as dominant pelagic ciliate bacterivores. Aquat. Microb. Ecol. 22: Štrojsová A., Vrba J Phytoplankton extracellular phosphatases: Investigation using the ELF (Enzyme Labelled Fluorescence) technique. Pol. J. Ecol. 54:

9 Štrojsová M., Vrba J Rotifer digestive enzymes: Direct detection using the ELF technique. Hydrobiologia 593: Znachor P., Nedoma J Application of the PDMPO technique in studying silica deposition in natural populations of Fragilaria crotonensis (Bacillariophyceae) at different depths in a eutrophic reservoir. J. Phycol. 44: Student(ka) doktorandského studia.

10 Náze Počet hodin přednášek 8 Počet hodin cvičení 16 Počet studentů Max. 6 Fluorescence chlorofylu in vivo RNDr. Karel Roháček, CSc. RNDr. Karel Roháček, CSc. LS Seznámit posluchače s teoretickými i experimentálními základy metody PAMfluorimetrie, jež se stala nepostradatelnou při studiu fotosyntézy u rostlin ve stavu in vivo, v normálních i stresových podmínkách. Tylakoidní membrána, elektronový transport, fluorescence chlorofylu a. Fotochemické a nefotochemické procesy, princip PAM-fluorimetrie. Fluorescenční indukční křivka (rychlá i pomalá), fluorescenční parametry. Příklady aplikace PAM-fluorimetrie při studiu primární fotosyntézy in vivo. Záznam, zpracování a rozbor rychlé fluorescenční indukční křivky měřené na zdravém a stresovaném listu vyšší rostliny (např. fazolu). Záznam, zpracování a rozbor pomalé fluorescenční indukční křivky měřené na zdravém a stresovaném listu vyšší rostliny (např. fazolu). Maxwell K., Johnson G.N.: Chlorophyll fluorescence - a practical guide. J. Exp. Bot. 51: , Procházka S., Macháčková I., Krekule J., Šebánek J. a kol.: Fyziologie rostlin. ACADEMIA, Praha, 484 stran, ISBN Roháček K., Soukupová J., Barták M.: Chlorophyll fluorescence: A won-derful tool to study plant physiology and plant stress. In: Schoefs B. (ed.) Plant Cell Compartments - Selected Topics. Research Signpost, Kerala, India, pp , ISBN Whitmarsh J., Govindjee: The photosynthetic process. Publikace zveřejněná na Minim. úplné středoškolské vzdělání, základní znalost fotosyntézy a fyziologie rostlin, základy práce s PC (MS Office).

11 Náze SYLABY VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ Počet hodin přednášek 12 Počet hodin cvičení cca 20 Počet studentů max. 6 Spektroskopie: Stabilní izotopy v biologii a ekologii prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc. doc. Ing. Jiří Šantrůček, CSc., prof. Ing. Hana Šantrůčková, CSc., Mgr. Jan Okrouhlík, Mgr. Daniel Vrábl, Mgr. Martina Vašková, RNDr. Jiří Květoň, CSc. Letní Cílem je podat studentům základní teoretické i praktické informace o přirozeném zastoupení a frakcionaci stabilních izotopů v životním prostředí a o tom jak analýzy stabilních izotopů mohou přispět k poznání dějů probíhajících v organizmech, v ekosystému i v globálních biogeochemických procesech. Zmíněny budou i medicínské a hospodářsko-právní aplikace. 1. Izotopové desatero - Definice, terminologie a měření (Jiří Šantrůček) 2. Izotopové desatero - Modely (frakcionace a míchání) (Hana Šantrůčková) 3. Fotosyntéza a 13 C (Jiří Šantrůček) 4. Izotopy vody v biosféře (Jiří Šantrůček) C v ekosystému (Hana Šantrůčková) N v ekosystému (Hana Šantrůčková) 7. Trofické potravní řetězce (Hana Šantrůčková) 8. Stabilní izotopy ve fyziologii živočichů (Jan Okrouhlík) Cvičení je vedeno formou samostatných projektů, vždy pro 2 studenty. Projekty jsou ukončeny odbornou presentací a sepsáním vědecké publikace: 1. Identifikace vína pomocí stabilních izotopů deuteria a kyslíku. (Jiří Květoň a Ladislav Marek) 2. Kdy se u řeřichy rozbíhá fotosyntéza aneb izotopový signál uhlíku v průběhu ontogeneze. (Martina Vašková). 3. Listy trav jako registrační luxmetr. (Jiří Šantrůček) 4. Vliv vodního stresu na účinnost využití vody a diskriminaci 13C u tří odrůd ječmene (Daniel Vrábl) 5. Je tulení energeticky výhodné? (Jan Okrouhlík) Ehleringer J.R., Hall A.E., Farquhar G.D. (Eds) Stable isotopes and Plant Carbon-Water Relations. Academic Press, London. Griffiths H. (Ed) Stable isotopes. Integration of biological, ecological and geochemical processes. Bios, Oxford, UK. Griffiths H. et al.1999: Stable isotopes reveal exchanges between soil, plants and the atmosphere. In: Press M.C., Scholes J., Barker M.G. (eds.) Physiological Plant Ecology. Blackwell Sci. CD s přednáškami a projekty

12 Náze Počet hodin přednášek 10 Počet hodin cvičení 18 Počet studentů max. 10 Letní Moderní metody cirkadiání biologie doc. RNDr. Ivo Šauman, PhD. Mgr. David Doležel, PhD., PaedDr. Radka Závodská, PhD., Mgr. Hanka Sehadová, PhD. Cílem tohoto kurzu je seznámit studenty s problematikou současné chronobiologie a s nejmodernějšími molekulárními a zobrazovacími metodami studia cirkadiánních biologických rytmů. Jedná se tudíž o kombinovaný kurz teoretických přednášek společně s praktickými laboratorními a mikroskopickými technikami. Úvod do problematiky současné cirkadiánní biologie. Biologické rytmy, fotoperiodismus, funkční genetika. Úvod do laserové konfokální mikroskopie; využití při studiu genů cirkadiánních biologických hodin. Imunohistochemické metody v cirkadiánní biologii: pitvání a fixace mozků hmyzu, zalévání do paraplastu, aplikace protilátek, detekce pomocí enzymatické reakce nebo fluorescence, pozorování a dokumentace výsledků pomocí mikroskopu s DIC a epifluorescencí vybaveného moderními citlivými CCD kamerami. Konfokální mikroskopie praktická část: praktické seznámení s laserovým skenovacím konfokálním mikroskopem, pozorování vlastních preparátů, digitální analýza obrazu, trojrozměrné rekonstrukce skenovaných tkání. Jay C. Dunlap, Jennifer J. Loros and Patricia J. DeCoursey Chronobiology-Biological Timekeeping. Sinauer Associates, Inc. Publishers, Sunderland, Massachusetts, USA. D.S. Saunders Insect Clocks. Third Edition. Elsevier, Amsterdam, The Netherlands. Minimálně ukončené Bc. v experimentálním biologickém oboru

13 Náze Počet hodin přednášek 30 Počet hodin cvičení 46 Počet studentů 4 6 jen v ZS Metody detekce rostlinných patogenů prof. Ing. Josef Špak, DrSc. prof. Ing. Josef Špak, DrSc., Ing. Darina Kubelková, Ing. Jana Fránová, Ph.D., Ing. Jaroslava Přibylová, Ph.D., Mgr. Ondřej Lenz, Ph.D., Ing. Ivan Mráz, CSc. Seznámení se současným stavem poznání rostlinných virů, viroidů, cytoplazem a fytopatogenních bakterií, metodách jejich studia, diagnostiky, epidemiologie a ekologie. Důraz je kladen na využití těchto poznatků pro navození rezistence rostlin k fytovirům a viroidům metodami genového inženýrství, eliminaci patogenů a v ochraně rostlin. Historie, struktura virionů, systém rostlinných virů. Symptomatologie. Reprodukce virů v rostlinné buňce. Nestrukturní proteiny a jejich funkce. Šíření viru v rostlině. Viroidy, Mykoplazmám podobné organismy (MLO). Fytopatogenní bakterie. Diagnostika fytovirů. Identifikace, indikátorové rostliny, symptomatologie, izolace, elektronová mikroskopie. Purifikace fytovirů Příprava protilátek, sérologie, izolace protilátek, imunoenzymatické stanovení (ELISA), ISEM. Molekulárně biologické metody, detekce nukleových kyselin, cdna, hybridizační sondy. Polymerázová řetězová reakce. Epidemiologie fytovirů. Mechanický přenos, přenos vektory, hmyzem, háďátky, roztoči, přenos semenem, pylem, kokoticí, vodou, rezervoáry fytovirů. Nejvýznamnější fytoviry, viroidy a MLO kulturních rostlin - mírný pás, subtropy, tropy. Metody eliminace fytovirů. Meristémové kultury, termo a chemoterapie, eliminace vektorů, karanténí opatření. Rezistence k fytovirům. Typy rezistence. Šlechtění na rezistenci k fytovirům. Křížová ochrana. Genové inženýrství fytovirů. Rizika genových manipulací s fytoviry. Viry 1) inokulace indikátorových rostlin, vyhodnocení příznaků, 2) detekce viru DAS ELISA, konjugace protilátek, komerční kity, 3) příprava dip preparátů, barvení, ultratenké řezy, 4) izolace RNA, DNA z rostlin, specifické a univerzální primery, detekce RNA viru, 5) detekce DNA viru, 6) příprava, použití, demonstrace vyhodnocení mikročipu, Bakterie 7) odběr rostlinných pletiv pro izolaci bakterií, příprava živných médií, očkování bakterií,

14 8) příprava živného média pro lyofilizaci, lyofilizační přístroj, zatavování ampulí, kontrola růstu, 9) izolace bakteriální DNA z bakterií a rostlinného pletiva, kontrola výsledků na agarosovém gelu, 10) amplifikace vyizolované DNA specifickými primery, použití primerů BOX, ERIC, REP, 11) příprava neradioaktivně značené sondy digoxigeninem, vlastní hybridizace, Fytoplazmy 12) demostrace přenosu kokoticí, roubováním, demonstrace symptomů, 13) elektronová mikroskopie, ultratenké řezy, 14) izolace, DNA z rostlin, specifické a univerzální primery, nested PCR, RFLP. Hull, R. Comparative Plant Virology 2nd edition Academic Press. 2009, 376 s. Bos L.: Plant viruses, unique and intriguing pathogens a textbook of plant virology. Backhuys Publishers Leiden

15 Náze Počet hodin přednášek 10 Počet hodin cvičení 46 Počet studentů 12 Spektroskopie: Analytické metody a hmotnostní spektrometrie Doc. Ing. Jan Tříska, CSc. Doc. Ing. Jan Tříska, CSc., RNDr. Petr Šimek, PhD, Ing. Helena Zahradníčková, PhD, Mgr. Petr Kotas, Mgr. Peter Koník zimní Seznámit studenty s moderními analytickými metodami a postupy chromatografie, hmotnostní spektrometrie, s vyhodnocováním analýz a validací metod. Důraz bude kladen na správné zásady odběru a přípravy vzorků, na extrakční a koncentrační metody čištění vzorků, úpravu vzorků derivatizací a na vysvětlení principů základních metod chromatografie a hmotnostní spektrometrie. 1. Odběr vzorků - odběr plynných, kapalných a tuhých vzorků, uchovávání - odběr vzorků rostlinného a živočišného materiálu, uchovávání - aktivní a pasivní vzorkování - metody vzorkování "in vivo" 2. Čištění vzorků - extrakční a koncentrační metody - přehled extrakčních a koncentračních postupů a teoretické principy - zakoncentrování látek z plynné fáze (head space, purge and trap, close loop ). - zakoncentrování látek z kapalné fáze (LLE, SPE) - mikroextrakce na tuhou fázi, spojení SPME-GC, spojení SPME-LC - extrakce tuhé fáze (Soxhlet, Supercritical fluid extraction, Accelerated solvent extraction - speciální techniky, např. speciální fáze pro SPE (např. boronátové kolonky), "stir bar", atd. - SPE extrakce využívající techniku MIP (molecularly imprinted polymers) - speciální extrakční kapaliny, např. iontové kapaliny - kontinuální extrakce 3. Stručný teoretický základ chromatografie - přehled chromatografických metod - plynová chromatografie - kapalinová chromatografie (NP, RP, Hilic, metal affinity chromatography) - tenkovrstvá chromatografie - preparativní chromatografie - countercurrent liquid chromatography - detektory v GC a LC - speciální detektory

16 4. Hmotnostní spektrometrie stručné teoretické základy hmotnostní spektrometrie - GC-MS, LC-MS - typy hmotnostních detektorů (mag. sektor, kvadrupól, iontová past, TOF) - principy ionizace v GC-MS, LC-MS, chemická ionizace, nové ionizační techniky zejména v LC-MS, např. API - interpretace spekter, základní pravidla, např. dusíkové pravidlo atd. Stanovení vybraných peptidů, jejich fragmentace, stanovení výskytu vybraných polutantů v půdě, ve vodě a v atmosféře. 1. Příprava vzorků aminokyselin a biologického materiálu k analýze, extrakce vzorku sorbentem. 2. Štěpení proteinu proteolytickým enzymem, analýza štěpů pomocí LC-MS- TOF. 3. Derivatizace funkčních skupin aminokyselin, extrakce kapalina-kapalina vybrané aminokyseliny ze vzorku. 4. Separace připraveného derivátu aminokyseliny metodou plynové chromatografie, vyhodnocení chromatografického záznamu. 4. Separace připraveného derivátu aminokyseliny metodou kapalinové chromatografie, vyhodnocení chromatografického záznamu. 5. EI hmotnostní spektra derivátů aminokyselin naměřených metodou GC-MS. 6. ESI hmotnostní spektra derivátů aminokyselin naměřených metodou LC- MS. 7. Studium hmotnostního spektra metodou tandemové hmotnostní spektrometrie. Exkurse do provozních laboratoří. Aneclab, spol. s r.o. Policie ČR Správa Jč kraje Odbor kriminalistické techniky a expertiz Budvar n.p. Nemocnice Č. Budějovice, Odbor klinické chemie Technický a zkušební ústav stavební, pobočka České Budějovice F.W. McLafferty, F. Tureček: Interpretation of mass spectra, University Science Books, 1993 F.G. Kitson, B.S. Larsen, Ch.N. McEwen: Gas chromatography and mass spectrometry, Academic Press, 1996

17 Náze Molekulární analýza populací PaedDr. Martina Žurovcová, PhD. PaedDr. Martina Žurovcová, PhD., Mgr. Lucie Kučerová Počet hodin přednášek 20 Počet hodin cvičení PC 9, laboratoř 48 Počet studentů maximum 6 studentů zimní Poskytnout studujícímu podrobné informace o obecných zákonitostech genetické struktury přírodních populací a jejím dopadu na polymorfismus a fenotypovou diverzitu v populacích, o metodách studia genetické struktury populací, o rovnováze v populacích a procesech vedoucích k jejím změnám a o genetických příčinách evoluce populací. - Hardyho-Weinbergova rovnováha a procesy, které jí narušují (mutace, migrace, selekce, genetický drift a nenáhodné oplozování), - metody analýzy genetické struktury populací a molekulární populační genetika (detailní přehled používaných markerů, jejich výhody a nevýhody) a jejich aplikace v lidské genetice i genetice ochranářské. PC základní software pro zpracování populačně genetických dat, analýzu populační struktury, fylogenetickou analýzu (BLAST, MEGA, GDA, PopGene a další). Laboratoř - alozymová analýza vybraných organismů, analýza Alu markerů v lidské DNA, DNA barcoding vybraných organismů nebo analýza haplotypů lidské mtdna. Hartl D. and Clark A. (2007) Principles of Population Genetics, 4th edition. Sinauer. Beebee T. and Rowe G. (2008) Introduction to Molecular Ecology. 2nd edition. Oxford University Press. Allendorf F.W. and Luikart G. (2007) Conservation and the Genetics of Populations. Blackwell Publishing. Bez specifických požadavků, v případě většího počtu studentů budou upřednostněni zájemci se zaměřením na výzkum v související oblasti.

SYLABY VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ A JEJICH PŘEDMĚTŮ

SYLABY VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ A JEJICH PŘEDMĚTŮ SYLABY VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ A JEJICH PŘEDMĚTŮ EKOTECH Multidisciplinární výchova odborníků pro využití biotechnologií v ekologických oblastech 1) Název modulu: Transgenoze rostlin a její využití Garant:

Více

I. Blok - fluorescenční metody

I. Blok - fluorescenční metody Fluorescenční a radioizotopové metody v mikrobiální ekologii I. Blok - fluorescenční metody 1. P: Fluorescenční mikroskopie, její použití v limnologii, pojem primární a sekundární fluorescence, specifická

Více

METODY STUDIA PROTEINŮ

METODY STUDIA PROTEINŮ METODY STUDIA PROTEINŮ Mgr. Vlasta Němcová vlasta.furstova@tiscali.cz OBSAH PŘEDNÁŠKY 1) Stanovení koncentrace proteinu 2) Stanovení AMK sekvence proteinu Hmotnostní spektrometrie Edmanovo odbourávání

Více

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU MASARYKOVA UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU Jiří Doškař Ústav experimentální biologie, Oddělení genetiky a molekulární biologie 1 V akademickém roce 1964/1965

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku)

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) B I O L O G I E 1. Definice a obory biologie. Obecné vlastnosti organismů. Základní klasifikace organismů.

Více

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Studium biologie na PřF UK v Praze Bakalářské studijní programy / obory Biologie Biologie ( duhový bakalář ) Ekologická a evoluční biologie ( zelený

Více

Tematické okruhy k SZZ v bakalářském studijním oboru Zdravotní laborant bakalářského studijního programu B5345 Specializace ve zdravotnictví

Tematické okruhy k SZZ v bakalářském studijním oboru Zdravotní laborant bakalářského studijního programu B5345 Specializace ve zdravotnictví Tematické okruhy k SZZ v bakalářském studijním oboru Zdravotní laborant bakalářského studijního programu B5345 Specializace ve zdravotnictví Dle čl. 7 odst. 2 Směrnice děkana pro realizaci bakalářských

Více

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování Dědičnost pohlaví Vznik pohlaví (pohlavnost), tj. komplexu znaků, vlastností a funkcí, které vymezují exteriérové i funkční diference mezi příslušníky téhož druhu, je výsledkem velmi komplikované série

Více

Zaměření bakalářské práce (témata BP)

Zaměření bakalářské práce (témata BP) Zaměření bakalářské práce (témata BP) Obor: Buněčná a molekulární diagnostika - zadává katedra - studenti si témata losují Obor: molekulární biologie a genetika - témata BP vychází z vybraného tématu DP

Více

Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie

Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie V kriminalistických laboratořích se provádí technická expertíza písemností, která se mimo jiné zabývá zkoumáním použitých psacích prostředků: tiskových

Více

Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii

Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 1/1 Proč biofyzikální metody? Biofyzikální metody využívají fyzikální principy ke studiu biologických systémů Poskytují kvantitativní

Více

1 Biochemické animace na internetu

1 Biochemické animace na internetu 1 Biochemické animace na internetu V dnešní době patří internet mezi nejužívanější zdroje informací. Velmi často lze pomocí internetu legálně stáhnout řadu již vytvořených výukových materiálů sloužících

Více

Hmotnostní detekce v separačních metodách

Hmotnostní detekce v separačních metodách Hmotnostní detekce v separačních metodách MC230P83 2/1 Z+Zk 4 kredity doc. RNDr. Josef Cvačka, Ph.D. Mgr. Martin Hubálek, Ph.D. Ústav organické chemie a biochemie AVČR, v.v.i. Flemingovo nám. 2, 166 10

Více

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ CENTRUM REGIONU HANÁ PROJEKT EXCELENTNÍ VÝZKUM (OP VVV)

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ CENTRUM REGIONU HANÁ PROJEKT EXCELENTNÍ VÝZKUM (OP VVV) VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ CENTRUM REGIONU HANÁ PROJEKT EXCELENTNÍ VÝZKUM (OP VVV) Oddělení biofyziky - absolvování magisterského studia v oboru biofyzika, biochemie nebo v biologickém oboru - prezenční Ph.D. studium

Více

Centrum aplikované genomiky, Ústav dědičných metabolických poruch, 1.LFUK

Centrum aplikované genomiky, Ústav dědičných metabolických poruch, 1.LFUK ové technologie v analýze D A, R A a proteinů Stanislav Kmoch Centrum aplikované genomiky, Ústav dědičných metabolických poruch, 1.LFUK Motto : "The optimal health results from ensuring that the right

Více

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin Metody používané v MB analýza proteinů, nukleových kyselin Nukleové kyseliny analýza a manipulace Elektroforéza (délka fragmentů, čistota, kvantifikace) Restrikční štěpení (manipulace s DNA, identifikace

Více

Hmotnostní spektrometrie ve spojení se separačními metodami

Hmotnostní spektrometrie ve spojení se separačními metodami Pražské analytické centrum inovací Projekt CZ.04.3.07/4.2.01.1/0002 spolufinancovaný ESF a Státním rozpočtem ČR Hmotnostní spektrometrie ve spojení se separačními metodami Ivan Jelínek PřF UK Praha Definice:

Více

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin Metody používané v MB analýza proteinů, nukleových kyselin Nukleové kyseliny analýza a manipulace Elektroforéza (délka fragmentů, čistota, kvantifikace) Restrikční štěpení (manipulace s DNA, identifikace

Více

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny.

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Molekulární biotechnologie č.12 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Transgenní organismy Transgenní organismus: Organismus, jehož genom byl geneticky modifikován cizorodou

Více

ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN

ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN Možnosti stanovení Listeria monocytogenes popis metod a jejich princip Mária Strážiková Aleš Holfeld Obsah Charakteristika Listeria monocytogenes Listerióza Metody detekce

Více

MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII. Martina Nováková, VŠCHT Praha

MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII. Martina Nováková, VŠCHT Praha MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII Martina Nováková, VŠCHT Praha MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE V BIOREMEDIACÍCH enumerace FISH průtoková cytometrie klonování produktů PCR sekvenování

Více

Havarijní plán PřF UP

Havarijní plán PřF UP Havarijní plán PřF UP v němž se nakládá s geneticky modifikovanými organismy (GMO), zpracovaný podle 20, odst. 4 zákona č. 78/2004 Sb. pro pracoviště kateder Buněčné biologie a genetiky a Oddělení molekulární

Více

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie ÚSTAV TECHNOLOGIE VODY A PROSTŘEDÍ N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie Název úlohy: Hydrobiologie: Stanovení koncentrace chlorofylu-a Vypracováno v rámci projektu: Inovace a restrukturalizace

Více

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru:

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru: Biotechnologie interakce, polarita molekul. Hydrofilní, hydrofobní a amfifilní molekuly. Stavba a struktura prokaryotní a eukaryotní buňky. Viry a reprodukce virů. Biologické membrány. Mikrobiologie -

Více

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH Michaela Nesvadbová Význam identifikace živočišných druhů v krmivu a potravinách povinností každého výrobce je řádně a pravdivě označit

Více

Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008

Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008 Příloha 2. Přehled řešených projektů v roce 2008 Výzkumné záměry Kód Rok řešení MZE0002700601 MZE0002700602 MZE0002700603 Principy vytváření, kalibrace a validace trvale udržitelných a produktivních systémů

Více

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky

Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Tématické okruhy pro státní závěrečné zkoušky Obor Povinný okruh Volitelný okruh (jeden ze dvou) Forenzní biologická Biochemie, pathobiochemie a Toxikologie a bioterorismus analýza genové inženýrství Kriminalistické

Více

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin Metody používané v MB analýza proteinů, nukleových kyselin Proteiny analýza a manipulace Izolace, purifikace (rozdělovací metody) Centrifugace Chromatografie Elektroforéza Blotting (identifikace, western

Více

Molekulární diagnostika

Molekulární diagnostika Molekulární diagnostika Odry 11. 11. 2010 Michal Pohludka, Ph.D. Buňka základní jednotka živé hmoty Všechny v současnosti známé buňky se vyvinuly ze společného předka, tedy buňky, která žila asi před 3,5-3,8

Více

PROJEKTOVÁ ŽÁDOST. Vážený pane děkane!

PROJEKTOVÁ ŽÁDOST. Vážený pane děkane! Vážený pane děkane! V souvislosti s Vaší žádostí ze dne 2. 12. 2014 o vyjádření k souladu projektu Rozvoj DSP Farmacie s jeho realizací ze strany Farmaceutické fakulty VFU Brno bych chtěl zejména zdůraznit,

Více

Mendeleum ústav genetiky

Mendeleum ústav genetiky Mendeleum ústav genetiky Informace o studijním oboru Řízení zahradnických technologií Modul : Biotechnologie v zahradnictví Laboratoř MOLEKULÁRNÍ GENETIKY Termocyklery Horizontální elektroforéza Mikropipety

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Laboratoř růstových regulátorů Miroslav Strnad. ové kultury. Olomouc. Univerzita Palackého & Ústav experimentální botaniky AV CR

Laboratoř růstových regulátorů Miroslav Strnad. ové kultury. Olomouc. Univerzita Palackého & Ústav experimentální botaniky AV CR Laboratoř růstových regulátorů Miroslav Strnad Tkáňov ové kultury Olomouc Univerzita Palackého & Ústav experimentální botaniky AV CR DEFINICE - růst a vývoj rostlinných buněk, pletiv a orgánů lze účinně

Více

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 Tradice šlechtění šlechtění zlepšování pěstitelsky, technologicky a spotřebitelsky významných vlastností

Více

Část. Molekulární biologie a imunologie. Základy dědičnosti. Struktura nukleových kyselin

Část. Molekulární biologie a imunologie. Základy dědičnosti. Struktura nukleových kyselin Část Molekulární biologie a imunologie 6. Základy dědičnosti Mendelovská dědičnost (autozomálně recesivní, autozomálně dominantní a X-vázaný přenos mutací). Nemendelovská dědičnost (uniparentální disomie,

Více

RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA

RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA 1. Genotyp a jeho variabilita, mutace a rekombinace Specifická imunitní odpověď Prevence a časná diagnostika vrozených vad 2. Genotyp a prostředí Regulace buněčného

Více

v oboru KLINICKÁ GENETIKA PRO ODBORNÉ PRACOVNÍKY V LABORATORNÍCH METODÁCH

v oboru KLINICKÁ GENETIKA PRO ODBORNÉ PRACOVNÍKY V LABORATORNÍCH METODÁCH RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI v oboru KLINICKÁ GENETIKA PRO ODBORNÉ PRACOVNÍKY V LABORATORNÍCH METODÁCH 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání

Více

Hmotnostní spektrometrie

Hmotnostní spektrometrie Hmotnostní spektrometrie Podstatou hmotnostní spektrometrie je studium iontů v plynném stavu. Tato metoda v sobě zahrnuje tři hlavní části:! generování iontů sledovaných atomů nebo molekul! separace iontů

Více

Název: Vypracovala: Datum: 7. 2. 2014. Zuzana Lacková

Název: Vypracovala: Datum: 7. 2. 2014. Zuzana Lacková Název: Vypracovala: Zuzana Lacková Datum: 7. 2. 2014 Reg.č.projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0023 Název projektu: Partnerská síť centra excelentního bionanotechnologického výzkumu MĚLI BYCHOM ZNÁT: informace,

Více

Interakce viru klíšťové encefalitidy s hostitelským organismem a patogeneze infekce

Interakce viru klíšťové encefalitidy s hostitelským organismem a patogeneze infekce Parazitologický ústav, Akademie věd České republiky Laboratoř interakcí vektor-hostitel České Budějovice Interakce viru klíšťové encefalitidy s hostitelským organismem a patogeneze infekce Daniel Růžek,

Více

Genetický polymorfismus

Genetický polymorfismus Genetický polymorfismus Za geneticky polymorfní je považován znak s nejméně dvěma geneticky podmíněnými variantami v jedné populaci, které se nachází v takových frekvencích, že i zřídkavá má frekvenci

Více

V. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky 16. - 20. 6. 2014. Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU

V. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky 16. - 20. 6. 2014. Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU V. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky 16. - 20. 6. 2014 Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU Zemědělská 1, Budova A, 4. patro (učebny dle programu)

Více

PILOTNÍ ZKUŠENOSTI S ORGANIZACÍ INOVATIVNÍCH KURZŮ IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V PLZNI

PILOTNÍ ZKUŠENOSTI S ORGANIZACÍ INOVATIVNÍCH KURZŮ IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V PLZNI PILOTNÍ ZKUŠENOSTI S ORGANIZACÍ INOVATIVNÍCH KURZŮ IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita

Více

Učební osnovy předmětu Biologie

Učební osnovy předmětu Biologie (kvinta a sexta) Učební osnovy předmětu Biologie Charakteristika předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacích oborů Biologie a Geologie. Integruje část vzdělávacího

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

BAKTERIÁLNÍ GENETIKA. Lekce 12 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc.

BAKTERIÁLNÍ GENETIKA. Lekce 12 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. BAKTERIÁLNÍ GENETIKA Lekce 12 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. -dědičnost u baktérií principiálně stejná jako u komplexnějších organismů -genom haploidní a značně menší Bakteriální genom

Více

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie IZOLACE GENOMOVÉ DNA Deoxyribonukleová kyselina (DNA) představuje základní genetický materiál většiny

Více

L. acidophilus_(psmm _ TIDE): 2010-04-06

L. acidophilus_(psmm _ TIDE): 2010-04-06 _(PSMM _ TIDE): 2010-04-06 Ivo Sedláček a Pavel Švec Česká sbírka mikroorganismů Přírodovědecká fakulta MU Tvrdého 14, 602 00 Brno Projekt FI-IM5/205 problematika taxonomie Polyfázová taxonomie - taxonomie

Více

Úvod do problematiky extrakčních metod

Úvod do problematiky extrakčních metod Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/15.0063) Úvod do problematiky extrakčních metod RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D. Obsah definice, vymezení

Více

Hybridizace nukleových kyselin

Hybridizace nukleových kyselin Hybridizace nukleových kyselin Tvorba dvouřetězcových hybridů za dvou jednořetězcových a komplementárních molekul Založena na schopnosti denaturace a renaturace DNA. Denaturace DNA oddělení komplementárních

Více

GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANISMY. Prof. Jaroslav DROBNÍK Přírodovědecká fakulta Karlovy Univerzity Sdružení BIOTRIN

GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANISMY. Prof. Jaroslav DROBNÍK Přírodovědecká fakulta Karlovy Univerzity Sdružení BIOTRIN GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANISMY Prof. Jaroslav DROBNÍK Přírodovědecká fakulta Karlovy Univerzity Sdružení BIOTRIN VERTIKÁLNÍ PŘENOS VLASTNOSTÍ DĚDIČNOST považoval člověk za samozřejmou zákonitost Evoluce

Více

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů BIOLOGIE Gymnázium Nový PORG Biologii vyučujeme na gymnáziu Nový PORG jako samostatný předmět od primy do tercie a v kvintě a sextě. Biologii vyučujeme v češtině a rozvíjíme v ní a doplňujeme témata probíraná

Více

Tématické okruhy pro státní záv rečné zkoušky

Tématické okruhy pro státní záv rečné zkoušky Tématické okruhy pro státní záv rečné zkoušky Program/Obor Povinný okruh Volitelný okruh (jeden ze t í) Obor: Obecná a aplikovaná Obecná biochemie Biochemie mikroorganism a rostlin biochemie Molekulární

Více

EXTRAKČNÍ METODY. Studijní materiál. 1. Obecná charakteristika extrakce. 2. Extrakce kapalina/kapalina LLE. 3. Alkalická hydrolýza

EXTRAKČNÍ METODY. Studijní materiál. 1. Obecná charakteristika extrakce. 2. Extrakce kapalina/kapalina LLE. 3. Alkalická hydrolýza Studijní materiál EXTRAKČNÍ METODY 1. Obecná charakteristika extrakce 2. Extrakce kapalina/kapalina LLE 3. Alkalická hydrolýza 4. Soxhletova extrakce 5. Extrakce za zvýšené teploty a tlaku PLE, ASE, PSE

Více

Biotechnologický kurz. II. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky 17. - 21. 6. 2013

Biotechnologický kurz. II. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky 17. - 21. 6. 2013 Biotechnologický kurz Biotechnologický kurz II. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky 17. - 21. 6. 2013 Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU v Brně Zemědělská

Více

Gel-based a Gel-free kvantifikace v proteomice

Gel-based a Gel-free kvantifikace v proteomice Gel-based a Gel-free kvantifikace v proteomice Juraj Lenčo Ústav molekulární patologie Fakulta vojenského zdravotnictví U Hradec Králové Funkce proteinů Proteomika Lokalizace proteinů Proteinové interakce

Více

Geneticky modifikované rostliny - proč je potřebujeme a jak je získáváme

Geneticky modifikované rostliny - proč je potřebujeme a jak je získáváme Geneticky modifikované rostliny - proč je potřebujeme a jak je získáváme Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. ÚMBR BC AV ČR,v.v.i. & katedra genetiky PřF JU Branišovská 31, 370 05 České Budějovice GM crops

Více

L. acidophilus_(psmm _ TIDE):

L. acidophilus_(psmm _ TIDE): L. acidophilus_(psmm _ TIDE): 2010-04-06 Ivo Sedláček a Pavel Švec Česká sbírka mikroorganismů Přírodovědecká fakulta MU Tvrdého 14, 602 00 Brno Projekt FI-IM5/205 problematika taxonomie Polyfázová taxonomie

Více

Pracovní skupina pro molekulární mikrobiologii TIDE

Pracovní skupina pro molekulární mikrobiologii TIDE 16.9.2009 Pracovní skupina pro molekulární mikrobiologii TIDE Josef Scharfen NRL pro patogenní aktinomycety Oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie Oblastní nemocnice Trutnov, a.s. SEMINÁŘ SLM PSMM

Více

Biologie I. Buňka II. Campbell, Reece: Biology 6 th edition Pearson Education, Inc, publishing as Benjamin Cummings

Biologie I. Buňka II. Campbell, Reece: Biology 6 th edition Pearson Education, Inc, publishing as Benjamin Cummings Biologie I Buňka II Campbell, Reece: Biology 6 th edition Pearson Education, Inc, publishing as Benjamin Cummings BUŇKA II centrioly, ribosomy, jádro endomembránový systém semiautonomní organely peroxisomy

Více

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky Buněčná podstata reprodukce a dědičnosti Struktura a funkce prokaryot Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Více

ODDĚLENÍ GENETIKY A ŠLECHTĚNÍ

ODDĚLENÍ GENETIKY A ŠLECHTĚNÍ ODDĚLENÍ GENETIKY A ŠLECHTĚNÍ Pracovní tým Ing. Zelený Lubor vedoucí oddělení šlechtění, skladování, zpracování a agrotechnika ovoce vnitřní kvalita plodů a spektroskopické metody NIR komercionalizace

Více

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života Přírodopis ZŠ Heřmánek vnímá ztrátu zájmu o přírodopis na úkor pragmatického rozhodování o budoucí profesi. Náš názor je, že přírodopis je nedílnou součástí všeobecného vzdělání, především protože vytváří

Více

4. Centrální dogma, rozluštění genetického kódu a zrod molekulární biologie.

4. Centrální dogma, rozluštění genetického kódu a zrod molekulární biologie. 4. Centrální dogma, rozluštění genetického kódu a zrod molekulární biologie. Od genu k proteinu - centrální dogma biologie Geny jsou zakódovány v DNA - Jakým způsobem? - Jak se projevují? Již v roce 1902

Více

Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči

Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE Obsah prezentace ČSIM 2016 Mikrobiologická

Více

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY Obsah prezentace Historie, vývoj a trendy

Více

Schéma průběhu transkripce

Schéma průběhu transkripce Molekulární základy genetiky PROTEOSYNTÉZA A GENETICKÝ KÓD Proteosyntéza je složitý proces tvorby bílkovin, který zahrnuje proces přepisu genetické informace z DNA do kratšího zápisu v informační mrna

Více

Kvantitativní detekce houbových patogenů v rostlinných pletivech s využitím metod molekulární biologie

Kvantitativní detekce houbových patogenů v rostlinných pletivech s využitím metod molekulární biologie Kvantitativní detekce houbových patogenů v rostlinných pletivech s využitím metod molekulární biologie Leona Leišová Přírodovědecká fakulta UK, Praha 2009 Metody kvantifikace: Nepřímé metody odhad míry

Více

Interakce proteinu p53 s genomovou DNA v kontextu chromatinu glioblastoma buněk

Interakce proteinu p53 s genomovou DNA v kontextu chromatinu glioblastoma buněk MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Přírodovědecká fakulta Ústav experimentální biologie Oddělení genetiky a molekulární biologie Interakce proteinu p53 s genomovou DNA v kontextu chromatinu glioblastoma buněk

Více

Vizualizace DNA ETHIDIUM BROMID. fluorescenční barva interkalační činidlo. do gelu do pufru barvení po elfu SYBR GREEN

Vizualizace DNA ETHIDIUM BROMID. fluorescenční barva interkalační činidlo. do gelu do pufru barvení po elfu SYBR GREEN ETHIDIUM BROMID fluorescenční barva interkalační činidlo do gelu do pufru barvení po elfu Vizualizace DNA SYBR GREEN Barvení proteinů Coommassie Brilliant Blue Coomassie Blue x barvení stříbrem Porovnání

Více

Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin

Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin Laboratoř Metalomiky a Nanotechnologií Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin Ing. Kateřina Tmejová, Ph. D.,

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA RVP ZV Obsah 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.3 PŘÍRODOPIS Přírodopis 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo P9101 rozliší základní projevy

Více

Cvičení z cytogene/ky

Cvičení z cytogene/ky Cvičení z cytogene/ky Mgr. Markéta Wayhelová Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Brno Workshop Univerzitní vzdělávání genegky Brno, 26. května 2016 Kurz Bi6270c

Více

Rekombinantní protilátky, bakteriofágy, aptamery a peptidové scaffoldy pro analytické a terapeutické účely Luděk Eyer

Rekombinantní protilátky, bakteriofágy, aptamery a peptidové scaffoldy pro analytické a terapeutické účely Luděk Eyer Rekombinantní protilátky, bakteriofágy, aptamery a peptidové scaffoldy pro analytické a terapeutické účely Luděk Eyer Virologie a diagnostika Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno Alternativní

Více

Diagnostika moru včelího plodu a epizootologická situace v ČR

Diagnostika moru včelího plodu a epizootologická situace v ČR Diagnostika moru včelího plodu a epizootologická situace v ČR Zpracoval: MVDr. Jaroslav Bzdil, Ph.D., SVÚ Olomouc, Jakoubka ze Stříbra 1, 779 00 Olomouc Tel.: 585557223, e.mail: vetmed@seznam.cz Původce

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2109/2013. Název projektu: Vliv fyziologicky aktivních látek na rostliny

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2109/2013. Název projektu: Vliv fyziologicky aktivních látek na rostliny Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2109/2013 Název projektu: Vliv fyziologicky aktivních látek na rostliny Specifikace řešitelského týmu Odpovědný řešitel: doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.,

Více

Pražské analytické centrum inovací Projekt CZ / /0002 spolufinancovaný ESF a Státním rozpočtem ČR

Pražské analytické centrum inovací Projekt CZ / /0002 spolufinancovaný ESF a Státním rozpočtem ČR Pražské analytické centrum inovací Projekt CZ.04.3.07/4.2.01.1/0002 spolufinancovaný ESF a Státním rozpočtem ČR SEPARACE PROTEINŮ Preparativní x analytická /měřítko, účel/ Zvláštnosti dané povahou materiálu

Více

Biotechnologický kurz. III. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky

Biotechnologický kurz. III. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky Biotechnologický kurz Biotechnologický kurz III. letní škola metod molekulární biologie nukleových kyselin a genomiky 18. - 22. 6. 2012 Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU v Brně

Více

Doprovodný materiál k práci s přípravným textem Biologické olympiády 2014/2015 pro soutěžící a organizátory kategorie B

Doprovodný materiál k práci s přípravným textem Biologické olympiády 2014/2015 pro soutěžící a organizátory kategorie B Doprovodný materiál k práci s přípravným textem Biologické olympiády 2014/2015 pro soutěžící a organizátory kategorie B Níže uvedené komentáře by měly pomoci soutěžícím z kategorie B ke snazší orientaci

Více

Kultivační metody stanovení mikroorganismů

Kultivační metody stanovení mikroorganismů Kultivační metody stanovení mikroorganismů Základní rozdělení půd Syntetická, definovaná media, jednoduché sloučeniny, známé sloţení Komplexní media, vycházejí z ţivočišných nebo rostlinných tkání a pletiv,

Více

VÝZNAM NĚKTERÝCH FAKTORŮ PREANALYTICKÉ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII

VÝZNAM NĚKTERÝCH FAKTORŮ PREANALYTICKÉ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII VÝZNAM NĚKTERÝCH FAKTORŮ PREANALYTICKÉ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII Plíšková L., Hrochová K., Kutová R. Ústav klinické biochemie a diagnostiky FN Hradec Králové PREANALYTICKÁ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII

Více

Hydrobiologie. Entomologie

Hydrobiologie. Entomologie Oborové rady doktorských studijních oborů na Přírodovědecké fakultě JU jmenované od 15.10. 2009 Hydrobiologie Obor Hydrobiologie se standardní dobou studia 4 roky Obor Hydrobiology se standardní dobou

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG)

Více

Přehled finančně podpořených témat prací SOČ pro rok 2011/2012. vedoucí

Přehled finančně podpořených témat prací SOČ pro rok 2011/2012. vedoucí Přehled finančně podpořených témat prací SOČ pro rok 2011/2012 název instituce vedoucí jméno řešitel škola 1 2 3 Souboj osteoblastů a osteoklastů při remodelaci kostí Návrh polohovacího zařízení řízené

Více

Fakulta životního prostředí v Ústí nad Labem. Pokročilé metody studia speciace polutantů. (prozatímní učební text, srpen 2012)

Fakulta životního prostředí v Ústí nad Labem. Pokročilé metody studia speciace polutantů. (prozatímní učební text, srpen 2012) Fakulta životního prostředí v Ústí nad Labem Pokročilé metody studia speciace polutantů (prozatímní učební text, srpen 2012) Obsah kurzu: 1. Obecné strategie speciační analýzy. a. Úvod do problematiky

Více

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí Předmět: PŘÍRODOPIS Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A PŘÍRODA Charakteristika předmětu Časové a organizační vymezení předmětu Průřezová témata Metody a formy práce Předmět vede žáky k seznámení s živou i neživou

Více

PCR IN DETECTION OF FUNGAL CONTAMINATIONS IN POWDERED PEPPER

PCR IN DETECTION OF FUNGAL CONTAMINATIONS IN POWDERED PEPPER PCR IN DETECTION OF FUNGAL CONTAMINATIONS IN POWDERED PEPPER Trojan V., Hanáček P., Havel L. Department of Plant Biology, Faculty of Agronomy, Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno, Zemedelska

Více

Diagnostika infekce Chlamydia trachomatis pomocí molekulárně genetické metody real time PCR nejen u pacientek z gynekologických zařízení

Diagnostika infekce Chlamydia trachomatis pomocí molekulárně genetické metody real time PCR nejen u pacientek z gynekologických zařízení Diagnostika infekce Chlamydia trachomatis pomocí molekulárně genetické metody real time PCR nejen u pacientek z gynekologických zařízení Mgr. Klára Vilimovská Dědečková, Ph.D. Synlab genetics s.r.o. Molekulární

Více

Genetický screening predispozice k celiakii

Genetický screening predispozice k celiakii VETERINÁRN RNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO Farmaceutická fakulta Ústav humánn nní farmakologie a toxikologie Genetický screening predispozice k celiakii RNDr. Ladislava Bartošov ová,ph.d. 1, PharmDr.

Více

Fisher M. & al. (2000): RAPD variation among and within small and large populations of the rare clonal plant Ranunculus reptans (Ranunculaceae).

Fisher M. & al. (2000): RAPD variation among and within small and large populations of the rare clonal plant Ranunculus reptans (Ranunculaceae). Populační studie Fisher M. & al. (2000): RAPD variation among and within small and large populations of the rare clonal plant Ranunculus reptans (Ranunculaceae). American Journal of Botany 87(8): 1128

Více

Bioscience Imaging Centre

Bioscience Imaging Centre Bioscience Imaging Centre (Středisko mikroskopie) zajišťujeme moderní mikroskopické zařízení a softwary pro analýzu obrazu poradíme s plánováním experimentů (histologie, detekce proteinů a mrna) pomůžeme

Více

PROGRAM. 10. ročníku odborné konference RUTINNÍ ANALÝZA NUKLEOVÝCH KYSELIN MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÝMI TECHNIKAMI RANK 2014

PROGRAM. 10. ročníku odborné konference RUTINNÍ ANALÝZA NUKLEOVÝCH KYSELIN MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÝMI TECHNIKAMI RANK 2014 PROGRAM 10. ročníku odborné konference RUTINNÍ ANALÝZA NUKLEOVÝCH KYSELIN MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÝMI TECHNIKAMI RANK 2014 29. a 30. ledna 2014, hotel Zlatá Štika, Pardubice www.rank.cz Záštitu nad konferencí

Více

Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse

Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse Aplikace molekulárně biologických postupů v časné detekci sepse Mgr. Jana Ždychová, Ph.D. IKEM PLM - LLG Sepse je častou příčinou úmrtí během hospitalizace. Včasné nasazení odpovídající ATB terapie je

Více

6. Mikroelementy a benefiční prvky. 7. Toxické prvky Al a těžké kovy, mechanismy účinku, obranné mechanismy rostlin

6. Mikroelementy a benefiční prvky. 7. Toxické prvky Al a těžké kovy, mechanismy účinku, obranné mechanismy rostlin 1. Základní úvod do problematiky Historie studia minerální výživy rostlin, obecné mechanismy příjmu minerálních živin, transportní procesy na membránách. 2. Příjem minerálních živin kořeny rostlin a jejich

Více

Kdo jsme. Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i.

Kdo jsme. Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. Kdo jsme Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. Partner Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum v Olomouci (projekt OP VaVpI) Centrum

Více

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně Obsah Předmluvy 1. Definice a historie oboru molekulární medicína 1.1. Historie molekulární medicíny 2. Základní principy molekulární biologie 2.1. Historie molekulární biologie 2.2. DNA a chromozomy 2.3.

Více

ON-LINE KVANTIFIKACE SINIC V SUROVÉ VODĚ

ON-LINE KVANTIFIKACE SINIC V SUROVÉ VODĚ ON-LINE KVANTIFIKACE SINIC V SUROVÉ VODĚ Mgr. ZLATICA NOVOTNÁ Doc. Ing. BLAHOSLAV MARŠÁLEK, CSc. Ing. MARTIN TRTÍLEK Ing. TOMÁŠ RATAJ CENTRUM PRO CYANOBAKTERIE A JEJICH TOXINY, BÚ AVČR Photon System Instrument,

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Geneticky modifikované rostliny v zemědělské praxi - přínosy a rizika Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Tomáš

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty Hana Gajdušková 1 Viry

Více

Sylabus pro předmět Obecná produkce rostlinná

Sylabus pro předmět Obecná produkce rostlinná Sylabus pro předmět Kód předmětu: OPR Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: General Plant Production Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: Přednášky a semináře, terénní cvičení,

Více