Raciona lnı lomena funkce, rozklad na parcia lnı zlomky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Raciona lnı lomena funkce, rozklad na parcia lnı zlomky"

Transkript

1 U stav matematiky a deskriptivnı geometrie Raciona lnı lomena funkce, rozklad na parcia lnı zlomky Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2012 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc.

2 Obsah 1. Racionální lomená funkce Parcia lnı zlomky Typy rozkladu na parcia lnı zlomky Postup rozkladu raciona lnı lomene funkce na parcia lnı zlomky Reálné jednonásobné kor eny jmenovatele Reálné vícenásobné kor eny jmenovatele Jednonásobné komplexně sdružené kor eny jmenovatele Vıćena sobne komplexne sdruz ene kor eny jmenovatele Pr ıḱlad Ryze lomena raciona lnı funkce Hleda nı kor enu jmenovatele Rozklad jmenovatele na souc in Typy parcia lnıćh zlomku Pr ıḱlad Neryze lomena raciona lnı funkce De lenı mnohoc lenu mnohoc lenem Hornerovo sche ma Rozklad jmenovatele na souc in Typy parcia lnıćh zlomku Vy sledek Za ve rec na pozna mka k rozkladu na parcia lnı zlomky

3 1. Racionální lomená funkce Funkci danou pr edpisem R(x) = P(x) Q(x), kde P, Q jsou mnohoc leny a Q je navıć nenulovy mnohoc len, nazy va me racionální (lomenou) funkcí. R ıḱa me, z e funkce R je ryze lomená jestliz e st P < st Q a neryze lomená jestliz e st P st Q. Napr ıḱlad 1. R y = 3x + 2 x 2 2. R y = 2x 5x + 7x + x 2 je neryze lomena raciona lnı funkce; je ryze lomena raciona lnı funkce. Je-li R neryze lomena raciona lnı funkce, pak lze prove st de lenı mnohoc lenu mnohoc lenem. Pr i de lenı P(x) Q(x) dostaneme podıĺ S(x) a zbytek T(x). Pr itom platı st T < st Q (de lıḿe proste tak dlouho, dokud to jde), tedy R(x) = P(x) Q(x) = S(x) + T(x) Q(x). (1)

4 U mnohoc lenu (v pr edchozı kapitole) hra l du lez itou roli rozklad na souc in (linea rnıćh c i kvadraticky ch c initelu ). Podobne u raciona lnıćh lomeny ch funkcı je v r ade aplikacı du lez ite ne co podobne ho. Na rozdıĺ od mnohoc lenu, kde jde o rozklad na souc in, pu jde zde o rozklad na součet jednodus s ıćh raciona lnıćh lomeny ch funkcı, ktere nazy va me parciální zlomky. Vlastne jde o opac ny postup, ktery m je sc ı ta nı zlomku po pr evodu na spolec ne ho jmenovatele Parciální zlomky jsou specia lnı raciona lnı lomene funkce. Rozlis ujeme dva typy parcia lnıćh zlomku : a A (x α) kde k je pr irozene c ıślo, α, A jsou rea lna c ıśla Mx + N (x + px + q) kde k je pr irozene c ıślo, M, N, p, q jsou rea lna c ıśla a navıć p 4q < 0. U prvnı ho typu je ve jmenovateli ne jaka mocnina (tr eba i prvnı ) linea rnı ho dvojc lenu tvaru x α a v c itateli je konstanta. U druhe ho typu je jmenovateli ne jaka mocnina (tr eba i prvnı ) kvadraticke ho trojc lenu tvaru x + px + q majıćı ho komplexnı kor eny (za porny diskriminant) a v c itateli je linea rnı dvojc len (nebo konstanta, pokud je M rovno nule). Parciální zlomky jsou vždy ryze lomené. A protoz e souc et ryze lomeny ch raciona lnıćh funkcı (parcia lnıćh zlomku ) nemu z e by t neryze lomena raciona lnı funkce, mu z eme na parcia lnı zlomky rozkla dat pouze ryzı raciona lnı funkce. V pr ıṕade neryzı raciona lnı funkce ji nejprve de lenıḿ pr evedeme na tvar (1) a rozkla da me funkci ( ) ( ).

5 1.2. Typy rozkladů na parciální zlomky Nynı si uka z eme, jak lze napsat v konkre tnıćh pr ıṕadech rozklady ryze lomené raciona lnı funkce R(x) = P(x) Q(x). Reálný jednonásobný kořen jmenovatele Q(x), pak: R(x) = A x a kde a je kor en jmenovatele dane raciona lnı lomene funkce, x a (x mínus kořen) je pr ıślus ny kořenový činitel a A je c ıślo (parametr), ktery hleda me. Reálný n násobný kořen jmenovatele Q(x), pak: R(x) = A x a + B (x a) + + C (x a) + D (x a) kde a je na sobny kor en jmenovatele (s na sobnostı n) dane raciona lnı lomene funkce, x a je pr ıślus ny kořenový činitel a A, B, C, D jsou c ıśla (parametry), ktera hleda me. Dvojice jednonásobných komplexně sdružených kořenů jmenovatele Q(x), pak: R(x) = Ax + B a x + b x + c kde a, b, c jsou koefecienty kvadraticke ho dvojc lenu takove, z e a 0 a b 4ac < 0, A, B jsou c ıśla (parametry), ktera hleda me.

6 Dvojice n násobných komplexně sdružených kořenů jmenovatele Q(x), pak: Ax + B R(x) = a x + b x + c + Cx + D (a x + b x + c) + + Ex + F (a x + b x + c) + Gx + H (a x + b x + c) kde a, b, c jsou koefecienty kvadraticke ho dvojc lenu takove, z e a 0 a b 4ac < 0, A, B, C, D jsou c ıśla (parametry), ktera hleda me Postup rozkladu racionální lomené funkce na parciální zlomky 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem. 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny. Pr itom vyuz ı va me na sledujıćı vlastnost:

7 Celoc ıśelny kor en mnohoc lenu s celoc ıśelny mi koe icienty R (x) = a x + a x + + a x + a, x R, kde n je pr irozene c ıślo (1 n N), a, a,, a, a jsou celá c ıśla, (a 0, a 0) musı bezezbytku de lit (by t de litelem) jeho absolutnı c len (koe icient a u prome nne x která tam není!) Pro raciona lnı kor en α = (kde p, q jsou nesoudělná cela c ıśla pokrátit!) mnohoc lenu s celoc ıśelny mi koe icienty platı, z e: p de lı bezezbytku koe icient a a q de lı a. Tedy: α = p a q a 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Pr i urc ova nı parametru vyuz ı va me na sledujıćı dve metody (pr ıṕadne je vhodne kombinujeme) pote, co rovnici vynásobíme společným jmenovatelem (abychom se zbavili zlomku ) a tıḿ dostaneme rovnost dvou mnohoc lenu. Dosazujeme za x vhodná čísla, nejle pe kořeny jmenovatele. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne funkc nı hodnoty pro vs echna x. Porovnáme koeficienty u odpovídajících si mocnin proměnné x. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne pr ıślus ne koe icienty.

8 Reálné jednonásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 2x 1 x x.

9 Reálné jednonásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 2x 1 x x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem..

10 Reálné jednonásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 2x 1 x x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny..

11 Reálné jednonásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 2x 1 x x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1) = x (x + 1) (x 1).

12 Reálné jednonásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 2x 1 x x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1) = x (x + 1) (x 1) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! (x) + 2(x) 1 Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) [(x) + 1] [(x) 1] = A x + B x C x (x +1) (x 1) x 1 Pr i urc ova nı parametru vyuz ı va me na sledujıćı dve metody (pr ıṕadne je vhodne kombinujeme) pote, co rovnici vynásobíme společným jmenovatelem (abychom se zbavili zlomku ) a tıḿ dostaneme rovnost dvou mnohoc lenu. Dosazujeme za x vhodná čísla, nejle pe kořeny jmenovatele. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne funkc nı hodnoty pro vs echna x. Porovnáme koeficienty u odpovídajících si mocnin proměnné x. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne pr ıślus ne koe icienty..

13 Reálné jednonásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 2x 1 x x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1) = x (x + 1) (x 1) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele!. Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + 2(x) 1 (x) [(x) + 1] [(x) 1] = A x + B x C x 1 x (x +1) (x 1) Určení parametrů: (x) + 2(x) 1 = A [(x) + 1] [(x) 1] + B (x) [(x) 1] + C (x) [(x) + 1] x = 0 (0) + 2 (0) 1 = A [(0) + 1] [(0) 1] = A A = 1 x = 1 (1) + 2 (1) 1 = C (1) [(1) + 1] 2 = 2C C = 1 x = 1 ( 1) + 2 ( 1) 1 = 0 + B ( 1) [( 1) 1] = 2B B = 1

14 Reálné jednonásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 2x 1 x x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1) = x (x + 1) (x 1) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele!. Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + 2(x) 1 (x) [(x) + 1] [(x) 1] = A x + B x C x 1 x (x +1) (x 1) Výsledek: R(x) = x + 2x 1 x x = 1 x + 1 x x 1 Spra vnost vy poc tu mu z eme ove r it tak, z e vs echny tr i parcia lnı zlomky sec teme (samozr ejme je pr i sc ı ta nı pr evedeme na spolec ne ho jmenovatele) a musıḿe dostat ope t zadanou funkci R(x).

15 Reálné vícenásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci: R(x) = x + x 1 x x.

16 Reálné vícenásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci: R(x) = x + x 1 x x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem.

17 Reálné vícenásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci: R(x) = x + x 1 x x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny.

18 Reálné vícenásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci: R(x) = x + x 1 x x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1)

19 Reálné vícenásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci: R(x) = x + x 1 x x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + (x) 1 (x) [(x) 1] = A x 1 + B x + C x x (x 1) Pr i urc ova nı parametru vyuz ı va me na sledujıćı dve metody (pr ıṕadne je vhodne kombinujeme) pote, co rovnici vynásobíme společným jmenovatelem (abychom se zbavili zlomku ) a tıḿ dostaneme rovnost dvou mnohoc lenu. Dosazujeme za x vhodná čísla, nejle pe kořeny jmenovatele. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne funkc nı hodnoty pro vs echna x. Porovnáme koeficienty u odpovídajících si mocnin proměnné x. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne pr ıślus ne koe icienty.

20 Reálné vícenásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci: R(x) = x + x 1 x x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + (x) 1 (x) [(x) 1] = A x 1 + B x + C x x (x 1) Určení parametrů: (x) + (x) 1 = A (x) + B (x) [(x) 1] + C [(x) 1] x = 0 (0) + (0) 1 = C [(0) 1] 1 = C C = 1 x = 1 (1) + (1) 1 = A (1) = A A = 1 x 1 = A + B 1 = 1 + B B = 0

21 Reálné vícenásobné kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci: R(x) = x + x 1 x x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x x = x (x 1) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + (x) 1 (x) [(x) 1] = A x 1 + B x + C x x (x 1) Výsledek: R(x) = x + x 1 x x = 1 x x + 1 x = 1 x x Spra vnost vy poc tu mu z eme ove r it tak, z e oba dva parcia lnı zlomky sec teme (samozr ejme je pr i sc ı ta nı pr evedeme na spolec ne ho jmenovatele) a musıḿe dostat ope t zadanou funkci R(x).

22 Jednonásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 1 x + x.

23 Jednonásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 1 x + x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem..

24 Jednonásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 1 x + x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny..

25 Jednonásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 1 x + x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny. Součin kořenových činitelů: x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. Protoz e x 0 (pro kaz de rea lne c ıślo x ), musı platit x Tedy x a proto neexistuje rea lny kor en (kvadraticke ho dvojc lenu) mnohoc lenu v za vorce..

26 Jednonásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 1 x + x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + (x) + 1 (x) [(x) + 1] = A B x + C + x x x (x + 1) + 1 Pr i urc ova nı parametru vyuz ı va me na sledujıćı dve metody (pr ıṕadne je vhodne kombinujeme) pote, co rovnici vynásobíme společným jmenovatelem (abychom se zbavili zlomku ) a tıḿ dostaneme rovnost dvou mnohoc lenu. Dosazujeme za x vhodná čísla, nejle pe kořeny jmenovatele. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne funkc nı hodnoty pro vs echna x. Porovnáme koeficienty u odpovídajících si mocnin proměnné x. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne pr ıślus ne koe icienty..

27 Jednonásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 1 x + x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele!. Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + (x) + 1 (x) [(x) + 1] = A x + B x + C x + 1 x (x + 1) Určení parametrů: (x) + (x) + 1 = A [(x) + 1] + [B (x) + C] (x) x = 0 (0) + (0) + 1 = A [(0) + 1] = A A = 1 x 1 = A + B 1 = 1 + B B = 0 x 1 = C C = 1

28 Jednonásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 1 x + x 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (2) je mens ı nez stupen jmenovatele (3). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů: x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele!. Typy parciálních zlomků: R(x) = (x) + (x) + 1 (x) [(x) + 1] = A x + B x + C x + 1 x (x + 1) Výsledek: R(x) = x + x + 1 x + x = 1 x + 0 x + 1 x + 1 = 1 x + 1 x + 1 Spra vnost vy poc tu mu z eme ove r it tak, z e oba dva vy sledne parcia lnı zlomky sec teme (samozr ejme je pr i sc ı ta nı pr evedeme na spolec ne ho jmenovatele) a musıḿe dostat ope t zadanou funkci R(x).

29 Vícenásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x.

30 Vícenásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem.

31 Vícenásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (4) je mens ı nez stupen jmenovatele (7). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny.

32 Vícenásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (4) je mens ı nez stupen jmenovatele (7). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny. Součin kořenových činitelů x + 2x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. Protoz e x 0 (pro kaz de rea lne c ıślo x ), musı platit x Tedy x a proto neexistuje rea lny kor en (kvadraticke ho dvojc lenu) mnohoc lenu v za vorce.

33 Vícenásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (4) je mens ı nez stupen jmenovatele (7). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů x + 2x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků R(x) = A x + B x + C D x + E F x + G + x x (x + 1) x (x + 1) Pr i urc ova nı parametru vyuz ı va me na sledujıćı dve metody (pr ıṕadne je vhodne kombinujeme) pote, co rovnici vynásobíme společným jmenovatelem (abychom se zbavili zlomku ) a tıḿ dostaneme rovnost dvou mnohoc lenu. Dosazujeme za x vhodná čísla, nejle pe kořeny jmenovatele. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne funkc nı hodnoty pro vs echna x. Porovnáme koeficienty u odpovídajících si mocnin proměnné x. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne pr ıślus ne koe icienty.

34 Vícenásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (4) je mens ı nez stupen jmenovatele (7). Součin kořenových činitelů x + 2x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. Typy parciálních zlomků R(x) = A x + B x + C D x + E + x x + 1 F x + G + (x + 1) x (x + 1) Určení parametrů: x + x + 2x + 1 = = A x (x + 1) + B x (x + 1) + C (x + 1) + (D x + E) x (x + 1) + (F x + G) x x + x + 2x + 1 = = A (x +2x +x )+B (x +2x +x)+c (x +2x +1)+D (x +x )+E (x +x )+F x +G x

35 x = 0 1 = C C = 1 x 0 = B B = 0 x 2 = A + 2C x 0 = B + E x 0 = A + D x 1 = 2A + C + D + F x 1 = 2B + E + G 2 = A + 2 A = 0 0 = 0 + E E = 0 0 = 0 + D D = 0,, 1 = F F = 0, 1 = G G = 1

36 Vícenásobné komplexně sdružené kořeny jmenovatele Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x. 1. Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (4) je mens ı nez stupen jmenovatele (7). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Součin kořenových činitelů x + 2x + x = x (x + 1) Kor eny za vorky jsou komplexnı. 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků R(x) = A x + B x + C D x + E + x x + 1 F x + G + (x + 1) x (x + 1) Výsledek R(x) = x + x + 2x + 1 x + 2x + x = 0 x + 0 x x x x x + 1 (x + 1) = 1 x + 1 (x + 1) Spra vnost vy poc tu mu z eme ove r it tak, z e oba dva vy sledne parcia lnı zlomky sec teme (samozr ejme je pr i sc ı ta nı pr evedeme na spolec ne ho jmenovatele) a musıḿe dostat ope t zadanou funkci R(x).

37 Příklad 1. Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x + 6 First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

38 Příklad 1. Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem.

39 Příklad 1. Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (3) je mens ı nez stupen jmenovatele (4).

40 Příklad 1. Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. ANO, je ryzí. Stupen c itatele (3) je mens ı nez stupen jmenovatele (4). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny. Pr itom vyuz ı va me na sledujıćı vlastnost: Celoc ıśelny kor en mnohoc lenu s celoc ıśelny mi koe icienty R (x) = a x + a x + + a x + a, x R, kde n je pr irozene c ıślo (1 n N), a, a,, a, a jsou celá c ıśla, (a 0, a 0) musı bezezbytku de lit (by t de litelem) jeho absolutnı c len (koe icient a u prome nne x která tam není!) Pro raciona lnı kor en α = (kde p, q jsou nesoudělná cela c ıśla pokrátit!) mnohoc lenu s celoc ıśelny mi koe icienty platı, z e: p de lı bezezbytku koe icient a a q de lı a. Tedy: α = p a q a

41 Hledáme kořeny mnohoc lenu x x 7x + x + 6. First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

42 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en

43 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en

44 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en

45 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en

46 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en

47 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en

48 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en

49 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

50 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

51 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

52 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

53 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

54 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

55 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

56 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

57 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

58 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

59 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

60 Najděte kořeny mnohoc lenu P(x) = x x 7x + x + 6 p 6 q 1 k-n-k = ±1 ; 2 ; 3; 6 1 x x x x x HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ±6 1 (1) + ( 1)1 (0) + ( 7)1 ( 7) + (1)1 ( 6) + (6) P(1) = 0 x = 1 je kor en HS Zkous ıḿe ±1; ±2; ±3; ± (prvnı ) kor en x = 1 je jednonásobný x = 1 je (druhy ) kor en: x x 6 = 0 a b c r es ıḿe rozkladem, diskriminantem, Hornerovy m s. x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 1) ± ( 1) 4 (1) ( 6) 2 (1) = 1 ± = 1 ± 25 2 = 1 ± 5 2 x = = 3 x = = 2 Rozklad: x P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x 7x 6) x ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) [x ( 1)] (x x 6) x ; ; ; P(x) = x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x 3) (x + 2)

61 Příklad 1. Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x + 6 ANO, je ryzí. Stupen c itatele (3) je mens ı nez stupen jmenovatele (4). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x + 2) (x 3) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! x + 14x 3x 24 Typy parciálních zlomků: x x 7x + x + 6 = A x 1 + B x C x D x 3 Pr i urc ova nı parametru vyuz ı va me na sledujıćı dve metody (pr ıṕadne je vhodne kombinujeme) pote, co rovnici vynásobíme společným jmenovatelem (abychom se zbavili zlomku ) a tıḿ dostaneme rovnost dvou mnohoc lenu. Dosazujeme za x vhodná čísla, nejle pe kořeny jmenovatele. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne funkc nı hodnoty pro vs echna x. Porovnáme koeficienty u odpovídajících si mocnin proměnné x. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne pr ıślus ne koe icienty.

62 Příklad 1. Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x + 6 ANO, je ryzí. Stupen c itatele (3) je mens ı nez stupen jmenovatele (4). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x + 2) (x 3) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků: x + 14x 3x 24 x x 7x + x + 6 = A x 1 + B x C x D x 3 Určení parametrů po vyna sobenı spolec ny m jmenovatelem (dosadıḿe postupne kor eny): x + 14x 3x 24 = = A (x+1) (x+2) (x 3)+B (x 1) (x+2) (x 3)+C (x 1) (x+1) (x 3)+D (x 1) (x+1) (x+2) x = 1 ( ) ( ) ( ) [( ) ] [( ) ] [( ) ] = 12 A A = 1 x = 1 ( ) ( ) ( ) 0 [( ) ] [( ) ] [( ) ] = 8 B B = 1 x = 2 ( ) ( ) ( ) 0 0 [( ) ] [( ) ] [( ) ] 0 30 = 15 C C = 2 x = 3 ( ) ( ) ( ) [( ) ] [( ) ] [( ) ] 120 = 40D D = 3

63 Příklad 1. Rozložte na parciální zlomky raciona lnı lomenou funkci R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x + 6 ANO, je ryzí. Stupen c itatele (3) je mens ı nez stupen jmenovatele (4). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. x x 7x + x + 6 = (x 1) (x + 1) (x + 2) (x 3) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! Typy parciálních zlomků: x + 14x 3x 24 x x 7x + x + 6 = A x 1 + B x C x D x 3 do kterých dosadíme vypočtené parametry: A = 1 ; B = 1 ; C = 2 ; D = 3 Výsledek: R(x) = x + 14x 3x 24 x x 7x + x + 6 = 1 x x x x 3 Spra vnost vy poc tu mu z eme ove r it tak, z e vs echny c tyr i vy sledne parcia lnı zlomky sec teme (samozr ejme je pr i sc ı ta nı pr evedeme na spolec ne ho jmenovatele) a musıḿe dostat ope t zadanou funkci R(x)

64 Př. 2. Rozložte na parc. zlomky rac. lomenou funkci R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x + 10 First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

65 Př. 2. Rozložte na parc. zlomky rac. lomenou funkci R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem.

66 Př. 2. Rozložte na parc. zlomky rac. lomenou funkci R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem. NE, není ryzí. Stupen c itatele (5) je ve ts ı nez stupen jmenovatele (3). Zadana funkce se da rozloz it: R(x) = P(x) + Q(x), kde Q(x) = zbytek po de lenı 2 x 7x + x Proto pode lıḿe c itatel jmenovatelem.

67 Př. 2. Rozložte na parc. zlomky rac. lomenou funkci R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. Pokud NENÍ ryzí (v c itateli nahoře zadane raciona lnı lomene funkce je mnohoc len stejne ho c i vys s ı ho r a du jako ma mnohoc len jmenovatele dole ), provedeme zlomkovou c arou naznac ene de lenı. Pr ıṕadny zbytek po tomto de lenı je jiz ryzí raciona lnı lomena funkce. Pokud JE ryzí, pokrac ujeme druhy m bodem. NE, není ryzí. Stupen c itatele (5) je ve ts ı nez stupen jmenovatele (3). Zadana funkce se da rozloz it: R(x) = P(x) + Q(x), kde Q(x) = zbytek po de lenı 2 x 7x + x Proto pode lıḿe c itatel jmenovatelem. (2 x 7 x x + 20 x 23 x+ 28) (2 x 7x + x + 10) = x x 22x x 7x + x + 10 (2 x 7 x + x +10 x ) 2 x + 10 x 23 x+ 28 ( 2 x + 7 x x 10) 3 x 22 x+ 38 Nebo jinak: R(x) = P(x) + Q(x), kde P(x) = x 1 a Q(x) = 3 x 22x x 7x + x Tedy R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x + 10 = x x 22x x 7x + x + 10 Na parcia lnı zlomky budeme rozkla dat raciona lnı lomenou funkci Q(x).

68 Př. 2. Rozložte na parc. zlomky rac. lomenou funkci R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x Ověříme, zda zadaná racionální lomená funkce je ryzí. NE, není ryzí. Stupen c itatele (5) je ve ts ı nez stupen jmenovatele (3). Zadana funkce se da rozloz it: R(x) = P(x) + Q(x), kde P(x) = x 1 a Q(x) = 3 x 22x x 7x + x Tedy R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x = x x 22x x x 7x + x + 10 Na parcia lnı zlomky budeme rozkla dat raciona lnı lomenou funkci Q(x). 2. Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. Kor eny hleda me pouze reálné. Komplexne sdruz ene nevyc ıślujeme, ale nahradıḿe je kvadraticky m dvojc lenem. Urc ıḿe de iniční obor na ktery majı vliv pouze rea lne kor eny. Pr itom vyuz ı va me na sledujıćı vlastnost: Celoc ıśelny kor en mnohoc lenu s celoc ıśelny mi koe icienty R (x) = a x + a x + + a x + a, x R, kde n je pr irozene c ıślo (1 n N), a, a,, a, a jsou celá c ıśla, (a 0, a 0) musı bezezbytku de lit (by t de litelem) jeho absolutnı c len (koe icient a u prome nne x která tam není!)

69 Pro raciona lnı kor en α = (kde p, q jsou nesoudělná cela c ıśla pokrátit!) mnohoc lenu s celoc ıśelny mi koe icienty platı, z e: p de lı bezezbytku koe icient a a q de lı a. Tedy: α = p a q a Hledáme kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x V nas em pr ıṕade a kandida ty na kor eny jsou potom α = p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 k-n-k = ±1 ; ±2 ; ±5 ; ±10 ; ± 1 2 ; ±2 2 = ±1 ± 5 2 ; ±10 2 = ±5 Zlomky, ktere jsou tvor eny soude lny mi c ıśly napr ed zkra tıḿe. Ktery ze vs ech uvedeny ch kandida tu na kor en je skutec ne kor enem, ove r ıḿe Hornerovy m sche matem. Z pr edchozı ho vıḿe (du sledky za kladnı ve ty algebry), z e mu z eme mı t buď jeden rea lny kor en nebo tr i rea lne kor eny, protoz e stupen rozkla dane ho mnohoc lenu je tr i.

70 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c

71 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c

72 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c

73 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c

74 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c

75 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c Další kořeny hleda me jakoukoliv metodou: rozklad, diskriminant, Hornerovo sche ma, x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 9) ± ( 9) 4 (2) (10) 2 (2) = 9 ± = 9 ± 1 4 = 9 ± 1 4 x = = 10 4 = 5 2 x = = 8 4 = 2 Rozklad mnohoc lenu x = 1 2 x 7x + x + 10 = [x ( 1)] (2 x 9x + 10) = (x + 1) [2 (x x + 5)] x ; 2 x 7x + x + 10 = (x + 1) [2 (x ) (x 2)] = (x + 1) (2 x 5) (x 2)

76 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c Další kořeny hleda me jakoukoliv metodou: rozklad, diskriminant, Hornerovo sche ma, x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 9) ± ( 9) 4 (2) (10) 2 (2) = 9 ± = 9 ± 1 4 = 9 ± 1 4 x = = 10 4 = 5 2 x = = 8 4 = 2 Rozklad mnohoc lenu x = 1 2 x 7x + x + 10 = [x ( 1)] (2 x 9x + 10) = (x + 1) [2 (x x + 5)] x ; 2 x 7x + x + 10 = (x + 1) [2 (x ) (x 2)] = (x + 1) (2 x 5) (x 2)

77 Najděte kořeny mnohoc lenu 2 x 7x + x p 10 q 2 = ±1 ; 2 ; 5 ; 10 1 ; 2 x x x x zkous ıḿe: HS (2) + ( 7) 1 ( 5) + (1) 1 ( 4) + (10) ±1, ±2, ±5, ±10, ±, ± P(1) = 6 0 nenı kor en x = 1 je kor en a b c Další kořeny hleda me jakoukoliv metodou: rozklad, diskriminant, Hornerovo sche ma, x ; = b ± b 4a c 2 a = ( 9) ± ( 9) 4 (2) (10) 2 (2) = 9 ± = 9 ± 1 4 = 9 ± 1 4 x = = 10 4 = 5 2 x = = 8 4 = 2 Rozklad mnohoc lenu x = 1 2 x 7x + x + 10 = [x ( 1)] (2 x 9x + 10) = (x + 1) [2 (x x + 5)] x ; 2 x 7x + x + 10 = (x + 1) [2 (x ) (x 2)] = (x + 1) (2 x 5) (x 2)

78 Př. 2. Rozložte na parc. zlomky rac. lomenou funkci R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x + 10 NE, není ryzí. Stupen c itatele (5) je ve ts ı nez stupen jmenovatele (3). Zadana funkce se da rozloz it: R(x) = 2 x 7x x + 20x 23x x 7x + x + 10 = x x 22x x 7x + x Mnohočlen ve jmenovateli rozložíme na součin. Buď vyty ka nıḿ pr ed za vorku, nebo pro součin kořenových činitelů najdeme vs echny (vc etne jejich na sobnosti) kor eny, napr. Hornerovy m sche matem. 2 x 7x + x + 10 = (x + 1) (x 2) (2x 5) 3. Stanovíme typy parciálních zlomků a určíme parametry. Počet parametrů = stupeň jmenovatele! 3 x 22x + 38 Typy parciálních zlomků: 2 x 7x + x + 10 = A x B x 2 + C (x + 1) (x 2) (2 x 5) 2 x 5 Pr i urc ova nı parametru vyuz ı va me na sledujıćı dve metody (pr ıṕadne je vhodne kombinujeme) pote, co rovnici vynásobíme společným jmenovatelem (abychom se zbavili zlomku ) a tıḿ dostaneme rovnost dvou mnohoc lenu. Dosazujeme za x vhodná čísla, nejle pe kořeny jmenovatele. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne funkc nı hodnoty pro vs echna x. Porovnáme koeficienty u odpovídajících si mocnin proměnné x. Protoz e majı -li se dva mnohoc leny rovnat, musejı mı t stejne pr ıślus ne koe icienty.

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen.

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. U stav matematiky a deskriptivnı geometrie Operace s maticemi Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2014 RNDr. Rudolf Schwarz,

Více

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen.

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Jdi na stranu Celá obr./okno Zavřít 1 Operace s maticemi Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2014 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc.

Více

MAT 1 Mnohočleny a racionální lomená funkce

MAT 1 Mnohočleny a racionální lomená funkce MAT 1 Mnohočleny a racionální lomená funkce Studijní materiály Pro listování dokumentem NEpoužívejte kolečko myši nebo zvolte možnost Full Screen. Brno 2012 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc. First Prev Next Last

Více

Hodnost matice. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen.

Hodnost matice. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. U stav matematiky a deskriptivnı geometrie Hodnost matice Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2014 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc.

Více

Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. RNDr. Rudolf Schwarz, CSc.

Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. RNDr. Rudolf Schwarz, CSc. First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Matematika 1 Lagrangeu v tvar interpolac nı ho mnohoc lenu Newtonu v tvar interpolac nı ho mnohoc lenu Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem

Více

Gaussovou eliminac nı metodou

Gaussovou eliminac nı metodou U stav matematiky a deskriptivnı geometrie R es enı soustav linea rnıćh algebraicky ch rovnic Gaussovou eliminac nı metodou Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

3. Polynomy Verze 338.

3. Polynomy Verze 338. 3. Polynomy Verze 338. V této kapitole se věnujeme vlastnostem polynomů. Definujeme základní pojmy, které se k nim váží, definujeme algebraické operace s polynomy. Diskutujeme dělitelnost polynomů, existenci

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Integrální počet VY_32_INOVACE_M0308. Matematika

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Integrální počet VY_32_INOVACE_M0308. Matematika Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 0 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ..07/.5.00/3.0 Zlepšení podmínek pro

Více

MAT 1 Posloupnosti a jejich aplikace v bankovnictvı

MAT 1 Posloupnosti a jejich aplikace v bankovnictvı MAT 1 Posloupnosti a jejich aplikace v bankovnictvı Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2013 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc. Obsah

Více

Kapitola 7: Integrál. 1/17

Kapitola 7: Integrál. 1/17 Kapitola 7: Integrál. 1/17 Neurčitý integrál - Motivační příklad 2/17 Příklad: Necht se bod pohybuje po přímce rychlostí a) v(t) = 3 [m/s] (rovnoměrný přímočarý pohyb), b) v(t) = 2t [m/s] (rovnoměrně zrychlený

Více

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1 Mnohočleny a algebraické rovnice 1.1 Pojem mnohočlenu (polynomu) Připomeňme, že výrazům typu a 2 x 2 + a 1 x + a 0 říkáme kvadratický trojčlen, když a 2 0. Číslům a 0, a 1, a 2 říkáme koeficienty a písmenem

Více

1 Polynomiální interpolace

1 Polynomiální interpolace Polynomiální interpolace. Metoda neurčitých koeficientů Příklad.. Nalezněte polynom p co nejmenšího stupně, pro který platí p() = 0, p(2) =, p( ) = 6. Řešení. Polynom hledáme metodou neurčitých koeficientů,

Více

Kapitola 7: Integrál.

Kapitola 7: Integrál. Kapitola 7: Integrál. Neurčitý integrál. Definice: Necht f je funkce definovaná na intervalu I. Funkci F definovanou na intervalu I, pro kterou platí F (x) = f(x) x I nazýváme primitivní funkcí k funkci

Více

4C. Polynomy a racionální lomené funkce. Patří mezi tzv. algebraické funkce, ke kterým patří také funkce s odmocninami. Polynomy

4C. Polynomy a racionální lomené funkce. Patří mezi tzv. algebraické funkce, ke kterým patří také funkce s odmocninami. Polynomy 4C. Polynomy a racionální lomené funkce Polynomy a racionální funkce mají zvláštní význam zejména v numerické a aplikované matematice. Patří mezi tzv. algebraické funkce, ke kterým patří také funkce s

Více

Kapitola 7: Neurčitý integrál. 1/14

Kapitola 7: Neurčitý integrál. 1/14 Kapitola 7: Neurčitý integrál. 1/14 Neurčitý integrál 2/14 Definice: Necht f je funkce definovaná na intervalu I. Funkci F definovanou na intervalu I, pro kterou platí F (x) = f (x) x I nazýváme primitivní

Více

2. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy:

2. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy: Sbírka příkladů z polynomů pro předmět Cvičení z algebry I Dělení v okruzích polynomů 1. V Q[x] dělte se zbytkem polynomy a) (x 5 + x 3 2x + 1) : ( x 3 + x + 1), b) (3x 3 + 10x 2 + 2x 3) : (5x 2 + 25x

Více

13. Kvadratické rovnice 2 body

13. Kvadratické rovnice 2 body 13. Kvadratické rovnice 2 body 13.1. Rovnice x 2 + 2x + 2 m = 0 (s neznámou x) má dva různé reálné kořeny, které jsou oba menší než tři, právě a) m (1, 17), b) m = 2, c) m = 2 m = 5, d) m 2, 5, e) m >

Více

Matematika 1A. PetrSalačaJiříHozman Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technická univerzita v Liberci

Matematika 1A. PetrSalačaJiříHozman Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technická univerzita v Liberci Matematika 1A. PetrSalačaJiříHozman Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technická univerzita v Liberci petr.salac@tul.cz jiri.hozman@tul.cz 5.12.2016 Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická

Více

Jan Kotůlek. verze 3 ze dne 25. února 2011

Jan Kotůlek. verze 3 ze dne 25. února 2011 Integrace racionálních lomených funkcí Jan Kotůlek (kombinované studium, první soustředění) verze 3 ze dne 5. února 0 Abstrakt Tento článek je koncipován jako rozšířený zápis průběhu prvního soustředění

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Integrální počet VY_32_INOVACE_M0307. Matematika

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Integrální počet VY_32_INOVACE_M0307. Matematika Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 0 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ..07/.5.00/34.0 Zlepšení podmínek pro

Více

[1] Definice 1: Polynom je komplexní funkce p : C C, pro kterou. pro všechna x C. Čísla a 0, a 1,..., a n nazýváme koeficienty polynomu.

[1] Definice 1: Polynom je komplexní funkce p : C C, pro kterou. pro všechna x C. Čísla a 0, a 1,..., a n nazýváme koeficienty polynomu. Polynomy Polynom je možno definovat dvěma způsoby: jako reálnou nebo komplexní funkci, jejichž hodnoty jsou dány jistým vzorcem, jako ten vzorec samotný. [1] První způsob zavedení polynomu BI-LIN, polynomy,

Více

Matematika 1 sbírka příkladů

Matematika 1 sbírka příkladů Matematika 1 sbírka příkladů RNDr. Rudolf SCHWARZ, CSc. Brno 2012 1. Poznámka Výsledky jednotlivých příkladů mají tuto barvu. 2. Poznámka Pokud je v hranatých závorkách uvedeno písmeno, označuje, ze které

Více

Polynomy. Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1.1 Teorie Zavedení polynomů Operace s polynomy...

Polynomy. Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1.1 Teorie Zavedení polynomů Operace s polynomy... Polynomy Obsah Mgr. Veronika Švandová a Mgr. Zdeněk Kříž, Ph. D. 1 Základní vlastnosti polynomů 2 1.1 Teorie........................................... 2 1.1.1 Zavedení polynomů................................

Více

Matematika 1 základy linea rnı algebry a funkcí

Matematika 1 základy linea rnı algebry a funkcí Matematika 1 základy linea rnı algebry a funkcí Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2013 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc. Determinanty

Více

Algebraické výrazy - řešené úlohy

Algebraické výrazy - řešené úlohy Algebraické výrazy - řešené úlohy Úloha č. 1 Určete jeho hodnotu pro =. Určete, pro kterou hodnotu proměnné je výraz roven nule. Za proměnnou dosadíme: = a vypočteme hodnotu výrazu. Nejprve zapíšeme rovnost,

Více

Numerické řešení nelineární rovnice

Numerické řešení nelineární rovnice Matematika 1 Numerické řešení nelineární rovnice f(x) = e x 2 x 2 Metody: gra ická, bisekce, regula falsi, tečen (Newtonova), sečen Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko

Více

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali NEURČITÝ INTEGRÁL Úvod Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali Umět pracovat s integrálním počtem Je důležité pro

Více

a a

a a 1.. Cíle V této kapitole se naučíme určovat zejména celočíselné kořeny některých polynomů. Výklad Při výpočtu hodnoty polynomu n k p( x) = ak x n-tého stupně n 1 v bodě x 0 C k = 0 musíme provést ( n 1)

Více

Transformace Aplikace Trojný integrál. Objem, hmotnost, moment

Transformace Aplikace Trojný integrál. Objem, hmotnost, moment Trojný integrál Dvojný a trojný integrál Objem, hmotnost, moment obecne ji I Nez zavedeme transformaci dvojne ho integra lu obecne, potr ebujeme ne kolik pojmu. Definice Necht je da no zobrazenı F : R2

Více

Co je to diferenciální rovnice Rovnice se separovanými proměnnými Aplikace. Diferenciální rovnice I

Co je to diferenciální rovnice Rovnice se separovanými proměnnými Aplikace. Diferenciální rovnice I Co je to diferenciální rovnice Rovnice se separovanými proměnnými Diferenciální rovnice I Modelování aneb předpovídání budoucnosti ? Diferencia lnı rovnice je rovnice, v ktere roli nezna me hraje funkce

Více

Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus. 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): f) M = { a

Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus. 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): f) M = { a Sbírka příkladů z okruhů a polynomů Algebra I Okruhy, podokruhy, obor integrity, těleso, homomorfismus 1. Rozhodněte, zda daná množina M je podokruhem okruhu (C, +, ): a) M = {a + i a R}, b) M = {a + i

Více

Rovnice a nerovnice. Posloupnosti.

Rovnice a nerovnice. Posloupnosti. .. Veronika Sobotíková katedra matematiky, FEL ƒvut v Praze, http://math.feld.cvut.cz/ 30. srpna 2018.. 1/75 (v reálném oboru) Rovnicí resp. nerovnicí v reálném oboru rozumíme zápis L(x) P(x), kde zna

Více

Věta o dělení polynomů se zbytkem

Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta. Nechť R je okruh, f, g R[x], přičemž vedoucí koeficient polynomu g 0 je jednotka okruhu R. Pak existuje jediná dvojice polynomů q, r R[x] taková, že st(r) < st(g)

Více

2.7.6 Rovnice vyšších řádů

2.7.6 Rovnice vyšších řádů 6 Rovnice vyšších řádů Předpoklady: 50, 05 Pedagogická poznámka: Pokud mám jenom trochu čas probírám látku této hodiny ve dvou vyučovacích hodinách V první probíráme separaci kořenů, v druhé pak snížení

Více

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci Určeno pro třídu 1ODK. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete

Více

Česká republika - ŽENY

Česká republika - ŽENY 2012 Česká republika - ŽENY věk qx px lx dx Lx Tx ex Dx Cx Nx Mx Sx Rx 0 0.002338 0.997662 100000 234 99804 8088058 80.88 100 000.00 229.43 4 164 194.04 22 355.11 130 483 842.84 1 731 180.86 1 0.000144

Více

2016 Česká republika ŽENY (aktuální k )

2016 Česká republika ŽENY (aktuální k ) 2016 Česká republika ŽENY (aktuální k 27. 11. 2017) věk qx px lx dx Lx Tx ex Dx Cx Nx Mx Sx Rx 0 0.002462 0.997538 100 000.00 246.23 99787 8205207 82.05 100 000.00 243.07 5 066 877.57 34 975.90 176 922

Více

Polynomy a racionální lomené funkce

Polynomy a racionální lomené funkce Polnom a racionální lomené funkce Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Polnom Definice a základní pojm Násobnost kořene Počet kořenů Kvadratický polnom Rozklad na součin kořenových

Více

Úvod, základní pojmy, funkce

Úvod, základní pojmy, funkce Úvod, základní pojmy, funkce Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 1. přednáška z ESMAT Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 69 Obsah 1 Matematická logika 2 Množiny 3 Funkce,

Více

Algebraické výrazy-ii

Algebraické výrazy-ii Algebraické výrazy-ii Jednou ze základních úprav mnohočlenů je jejich rozklad na součin mnohočlenů nižšího stupně. Ne všechny mnohočleny lze na součin rozložit. Pro provedení rozkladu můžeme použít: 1.

Více

Matematická analýza 1b. 9. Primitivní funkce

Matematická analýza 1b. 9. Primitivní funkce Matematická analýza 1b 9. Primitivní funkce 9.1 Základní vlastnosti Definice Necht funkce f je definována na neprázdném otevřeném intervalu I. Řekneme, že funkce F je primitivní funkce k f na I, jestliže

Více

Matematická analýza ve Vesmíru. Jiří Bouchala

Matematická analýza ve Vesmíru. Jiří Bouchala Matematická analýza ve Vesmíru Jiří Bouchala Katedra aplikované matematiky jiri.bouchala@vsb.cz www.am.vsb.cz/bouchala - p. 1/19 typu: m x (sin x, cos x) R(x, ax +...)dx. Matematická analýza ve Vesmíru.

Více

Elementární funkce. Polynomy

Elementární funkce. Polynomy Elementární funkce 1 Elementární funkce Elementární funkce jsou níže uvedené funkce a jejich složenin : 1. Polnom.. Racionální funkce. 3. Mocninné funkce. 4. Eponenciální funkce. 5. Logaritmické funkce.

Více

Inverzní Laplaceova transformace

Inverzní Laplaceova transformace Inverzní Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček Ústav aplikované matematiky ČVUT v Praze, Fakulta dopravní 6. přednáška MSP čtvrtek 30. března

Více

Kapitola 1. Hlavním cílem této kapitoly je naučit se rychle a bezchybně upravovat složité algebraické výrazy. To ovšem

Kapitola 1. Hlavním cílem této kapitoly je naučit se rychle a bezchybně upravovat složité algebraické výrazy. To ovšem Kapitola Algebraické výrazy Hlavním cílem této kapitoly je naučit se rychle a bezchybně upravovat složité algebraické výrazy. To ovšem předpokládá bezproblémové zvládnutí základních úprav jednoduchých

Více

Vzorce na integrování. 1. x s dx = xs+1. dx = ln x +C 3. e x dx = e x +C. 4. a x dx = ax. 14. sinhxdx = coshx+c. 15. coshxdx = sinhx+c.

Vzorce na integrování. 1. x s dx = xs+1. dx = ln x +C 3. e x dx = e x +C. 4. a x dx = ax. 14. sinhxdx = coshx+c. 15. coshxdx = sinhx+c. Vzorce na inegrování. s d s+ s+. d ln. e d e. a d a lna, s 5. sind cos 6. cosd sin 7. cos d g 8. d cog sin 9. d arcsin arccos+k 0. + d arcg arccog+k. a + d a arcg a. + d ln(+ +. d ln +. sinhd cosh 5. coshd

Více

Cvičné texty ke státní maturitě z matematiky

Cvičné texty ke státní maturitě z matematiky Cvičné texty ke státní maturitě z matematiky Pracovní listy s postupy řešení Brno 2010 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc. Státní maturita z matematiky Úloha 1 1. a = s : 45 = 9.10180 45 = 9.101+179 45 = 9.10.10179

Více

ROZKLAD MNOHOČLENU NA SOUČIN

ROZKLAD MNOHOČLENU NA SOUČIN ROZKLAD MNOHOČLENU NA SOUČIN Rozkladedem mnohočlenu na součin rozumíme rozklad mnohočlenu na součin jednodušších mnohočlenů, které z pravidla již nejsou dále rozložitelné. Pro rozklad mnohočlenu na součin

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.7/1.5./34.93 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší odborná

Více

z = a bi. z + v = (a + bi) + (c + di) = (a + c) + (b + d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (a c) + (b d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (ac bd) + (bc + ad)i.

z = a bi. z + v = (a + bi) + (c + di) = (a + c) + (b + d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (a c) + (b d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (ac bd) + (bc + ad)i. KOMLEXNÍ ČÍSLA C = {a + bi; a, b R}, kde i 2 = 1 Číslo komplexně sdružené k z = a + bi je číslo z = a bi. Operace s komplexními čísly: z = a + bi, kde a, b R v = c + di, kde c, d R Sčítání Odčítání Násobení

Více

2. Ur íme sudost/lichost funkce a pr se íky s osami. 6. Na záv r na rtneme graf vy²et ované funkce. 8x. x 2 +4

2. Ur íme sudost/lichost funkce a pr se íky s osami. 6. Na záv r na rtneme graf vy²et ované funkce. 8x. x 2 +4 Pr b h funkce V této jednotce si ukáºeme jak postupovat p i vy²et ování pr b hu funkce. P edpokládáme znalost po ítání derivací a limit, které jsou dob e popsány v p edchozích letácích tohoto bloku. P

Více

Matematika IV 9. týden Vytvořující funkce

Matematika IV 9. týden Vytvořující funkce Matematika IV 9. týden Vytvořující funkce Jan Slovák Masarykova univerzita Fakulta informatiky jaro 2015 Obsah přednášky 1 Vytvořující funkce a Fibonacciho čísla 2 Vytvořující funkce - připomenutí 3 Řešení

Více

Praha & EU: investujeme do vaší budoucnosti. Daniel Turzík, Miroslava Dubcová,

Praha & EU: investujeme do vaší budoucnosti. Daniel Turzík, Miroslava Dubcová, E-sbírka příkladů Seminář z matematiky Evropský sociální fond Praha & EU: investujeme do vaší budoucnosti Daniel Turzík, Miroslava Dubcová, Pavla Pavlíková Obsah 1 Úpravy výrazů................................................................

Více

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOL BÁŇSKÁ TECHICKÁ UIVERZIT OSTRV FKULT STROJÍ MTEMTIK II V PŘÍKLDECH CVIČEÍ Č 0 Ing Petra Schreiberová, PhD Ostrava 0 Ing Petra Schreiberová, PhD Vysoá šola báňsá Technicá univerzita Ostrava

Více

SPECIÁLNÍCH PRIMITIVNÍCH FUNKCÍ

SPECIÁLNÍCH PRIMITIVNÍCH FUNKCÍ VÝPOČET PECIÁLNÍCH PRIMITIVNÍCH FUNKCÍ Obecně nelze zadat algoritmus, který by vždy vedl k výpočtu primitivní funkce. Pro různé situace se hodí různé metody (výpočtu!). Jak již bylo několikrát zdůrazněno,

Více

)(x 2 + 3x + 4),

)(x 2 + 3x + 4), 3 IREDUCIBILNÍ ROZKLADY POLYNOMŮ V T [X] 3 Ireducibilní rozklady polynomů v T [x] - rozklady polynomů na ireducibilní (dále nerozložitelné) prvky v oboru integrity polynomů jedné neurčité x nad tělesem

Více

Klauzurní část školního kola kategorie A se koná

Klauzurní část školního kola kategorie A se koná 56. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie 1. rčete všechna reálná čísla s, pro něž má rovnice 4x 4 20x 3 + sx 2 + 22x 2 = 0 čtyři různé reálné kořeny, přičemž součin

Více

kuncova/, 2x + 3 (x 2)(x + 5) = A x 2 + B Přenásobením této rovnice (x 2)(x + 5) dostaneme rovnost

kuncova/, 2x + 3 (x 2)(x + 5) = A x 2 + B Přenásobením této rovnice (x 2)(x + 5) dostaneme rovnost . cvičení http://www.karlin.mff.cuni.cz/ kuncova/, kytaristka@gmail.com Příklady Najděte primitivní funkce k následujícím funkcím na maimální možné podmnožině reálných čísel a tuto množinu určete.. f()

Více

Řešení: 20. ročník, 2. série

Řešení: 20. ročník, 2. série Řešení: 20. ročník, 2. série.úloha Předpokládejme, že hledaná cesta existuje. Pak je možné vyrazit z bodu A do bodu D po žluté cestě (obvodu obdélníka). Abychom splnili všechny podmínky zadání, musíme

Více

Darujme.cz. Podrobné statistiky 2015

Darujme.cz. Podrobné statistiky 2015 Darujme.cz Podrobné statistiky Zahrnutá data a jejich úprava Z hlediska fundraisingu je významnější, kdy dárce dar zadal, než kdy byla obdrž ena platba na u č et. Ve statistika čh proto prima rne pračujeme

Více

Rozklad na součin vytýkáním

Rozklad na součin vytýkáním Rozklad na součin vytýkáním 1. Rozložte na součin prvočísel číslo: 165 = 210 = 546 = 2. Rozložte na součin mocnin prvočísel číslo: 96 = 432 = B. Rozklad na součin vytýkáním 1. Rozložte na součin vytýkáním:

Více

Pomocný text. Polynomy

Pomocný text. Polynomy Pomocný text Polynomy Tato série bude o polynomech a to zejména o polynomech jedné proměnné (pokud nebude uvedeno explicitně, že jde o polynom více proměnných). Formálně je někdy polynom jedné proměnné

Více

7. V Ї 4 odstavce 2 a 3 zneяjѕт:

7. V Ї 4 odstavce 2 a 3 zneяjѕт: 5 VYHLAТ SЯ KA ze dne 21. prosince 2006, kterou se meяnѕт vyhlaтsяka cя. 482/2005 Sb., o stanovenѕт druhuъ, zpuъ sobuъ vyuzя itѕт a parametruъ biomasy prяi podporяe vyтroby elektrяiny z biomasy Ministerstvo

Více

Jak pracovat s absolutními hodnotami

Jak pracovat s absolutními hodnotami Jak pracovat s absolutními hodnotami Petr Matyáš 1 Co to je absolutní hodnota Absolutní hodnota čísla a, dále ji budeme označovat výrazem a, je jeho vzdálenost od nuly na ose x, tedy je to vždy číslo kladné.

Více

Nalezněte obecné řešení diferenciální rovnice (pomocí separace proměnných) a řešení Cauchyho úlohy: =, 0 = 1 = 1. ln = +,

Nalezněte obecné řešení diferenciální rovnice (pomocí separace proměnných) a řešení Cauchyho úlohy: =, 0 = 1 = 1. ln = +, Příklad Nalezněte obecné řešení diferenciální rovnice (pomocí separace proměnných) a řešení Cauchyho úlohy: a) =, 0= b) =, = c) =2, = d) =2, 0= e) =, 0= f) 2 =0, = g) + =0, h) =, = 2 = i) =, 0= j) sin+cos=0,

Více

Kvadratická rovnice. - koeficienty a, b, c jsou libovolná reálná čísla, a se nesmí rovnat 0

Kvadratická rovnice. - koeficienty a, b, c jsou libovolná reálná čísla, a se nesmí rovnat 0 Kvadratické rovnice Kvadratická rovnice a + b + c = 0 a, b, c R a 0 - koeficienty a, b, c jsou libovolná reálná čísla, a se nesmí rovnat 0 - pokud by koeficient a byl roven nule, jednalo by se o rovnici

Více

Aritmetika s didaktikou II.

Aritmetika s didaktikou II. Katedra matematiky PF UJEP Aritmetika s didaktikou II. KM / 0026 Přednáška 0 Desetinnáčísla O čem budeme hovořit: Budeme definovat desetinnáčísla jako speciální racionálníčísla. Naučíme se poznávat různé

Více

4a) Racionální čísla a početní operace s nimi

4a) Racionální čísla a početní operace s nimi Racionální čísla a početní operace s nimi Množinu racionálních čísel získáme z množiny čísel celých, jejím rozšířením o čísla desetinná s ukončeným des. rozvojem nebo periodická a zlomky, které lze na

Více

HL Academy - Chata Lopata Emu (Brkos 2012) Řetězové zlomky / 27

HL Academy - Chata Lopata Emu (Brkos 2012) Řetězové zlomky / 27 Řetězové zlomky HL Academy - Chata Lopata 2012 13.2. 18.2.2012 Emu (Brkos 2012) Řetězové zlomky 13.2. 18.2.2012 1 / 27 Obsah 1 Úvod 2 Základní pojmy 3 Konečné řetězové zlomky Sblížené zlomky Euklidův algoritmus

Více

2.7.6 Rovnice vyšších řádů

2.7.6 Rovnice vyšších řádů 6 Rovnice vyšších řádů Předpoklady: 50, 05 Pedagogická poznámka: Pokud mám jenom trochu čas probírám látku této hodiny ve dvou vyučovacích hodinách V první probíráme separaci kořenů, v druhé pak snížení

Více

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Variace 1 Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Číselné

Více

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y].

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y]. Konzultace č. 6: Rovnice kružnice, poloha přímky a kružnice Literatura: Matematika pro gymnázia: Analytická geometrie, kap. 5.1 a 5. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a studijní obory SOU. část, kap. 6.1

Více

Funkce a lineární funkce pro studijní obory

Funkce a lineární funkce pro studijní obory Variace 1 Funkce a lineární funkce pro studijní obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Funkce

Více

POLYNOMY 1 Jan Malý UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. 1. Přehled teorie

POLYNOMY 1 Jan Malý UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. 1. Přehled teorie POLYNOMY 1 Jan Malý UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. 1. Přehled teorie Komplexní čísla. Komplexní čísla jsou objekty tvaru α+iβ, kde α, β R. Množina všech komplexních čísel se značí C. Rovnost komplexních

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky KOMPLEXNÍ ČÍSLA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu INVESTICE

Více

Test M1-ZS12-2 M1-ZS12-2/1. Příklad 1 Najděte tečnu grafu funkce f x 2 x 6 3 x 2, která je kolmá na přímku p :2x y 3 0.

Test M1-ZS12-2 M1-ZS12-2/1. Příklad 1 Najděte tečnu grafu funkce f x 2 x 6 3 x 2, která je kolmá na přímku p :2x y 3 0. Test M-ZS- M-ZS-/ Příklad Najděte tečnu grafu funkce f x x 6 3 x, která je kolmá na přímku p :x y 3 0. Zřejmě D f R. Přímka p má směrnici, tečna na ní kolmá má proto směrnici. Protože směrnice tečny ke

Více

Rovnice v oboru komplexních čísel

Rovnice v oboru komplexních čísel Rovnice v oboru komplexních čísel Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Čerm_01a

Více

Příklad 1. Řešení 1a Máme vyšetřit lichost či sudost funkce ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z M1A ČÁST 3

Příklad 1. Řešení 1a Máme vyšetřit lichost či sudost funkce ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z M1A ČÁST 3 Příklad 1 Zjistěte, zda jsou dané funkce sudé nebo liché, případně ani sudé ani liché: a) =ln b) = c) = d) =4 +1 e) =sin cos f) =sin3+ cos+ Poznámka Všechny tyto úlohy řešíme tak, že argument funkce nahradíme

Více

Nepřímá úměrnost I

Nepřímá úměrnost I .. Nepřímá úměrnost I Předpoklady: 000 Př. : Která z následujících slovních úloh popisuje nepřímou úměrnost? Zapiš nepřímou úměrnost jako funkci. a) 7 rohlíků stojí Kč. Kolik bude stát rohlíků? b) Pokud

Více

Cvičné texty ke státní maturitě z matematiky

Cvičné texty ke státní maturitě z matematiky Cvičné texty ke státní maturitě z matematiky Pracovní listy s postupy řešení Brno 2010 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc. Státní maturita z matematiky Obsah Obsah NIŽŠÍ úroveň obtížnosti 4 MAGZD10C0K01 říjen 2010..........................

Více

Algebraické výrazy Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková

Algebraické výrazy Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková Algebraické výrazy Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková Název školy Název a číslo projektu Název modulu Obchodní akademie a Střední odborné učiliště, Veselí nad Moravou Motivace žáků ke studiu technických

Více

Obsah. Aplikovaná matematika I. Gottfried Wilhelm Leibniz. Základní vlastnosti a vzorce

Obsah. Aplikovaná matematika I. Gottfried Wilhelm Leibniz. Základní vlastnosti a vzorce Neurčitý integrál Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah Primitivní funkce, neurčitý integrál Základní vlastnosti a vzorce Základní integrační metody Úpravy integrandu Integrace racionálních

Více

OBSAH 1 Podstata mezinárodní smlouvy... 13 2 Kategorie mezinárodních smluv podle jednotlivých kritérií... 21

OBSAH 1 Podstata mezinárodní smlouvy... 13 2 Kategorie mezinárodních smluv podle jednotlivých kritérií... 21 OBSAH 1 Podstata mezinárodní smlouvy... 13 1.1 Historicka pozna mka... 13 1.2 Pojem mezina rodnı smlouvy... 13 1.3 Funkce mezina rodnı smlouvy: smlouva kontraktua lnı a pravotvorna... 16 1.4 Pra vnı rez

Více

Úvod, základní pojmy, funkce

Úvod, základní pojmy, funkce Úvod, základní pojmy, funkce Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 1. přednáška z AMA1 Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 80 Obsah 1 Matematická logika 2 Množiny 3 Funkce,

Více

Funkce jedné reálné proměnné. lineární kvadratická racionální exponenciální logaritmická s absolutní hodnotou

Funkce jedné reálné proměnné. lineární kvadratická racionální exponenciální logaritmická s absolutní hodnotou Funkce jedné reálné proměnné lineární kvadratická racionální exponenciální logaritmická s absolutní hodnotou lineární y = ax + b Průsečíky s osami: Px [-b/a; 0] Py [0; b] grafem je přímka (získá se pomocí

Více

4. OBYČEJNÉ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE

4. OBYČEJNÉ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE FBI VŠB-TUO 28. března 2014 4.1. Základní pojmy Definice 4.1. Rovnice tvaru F (x, y, y, y,..., y (n) ) = 0 se nazývá obyčejná diferenciální rovnice n-tého řádu a vyjadřuje vztah mezi neznámou funkcí y

Více

Kapitola 11: Lineární diferenciální rovnice 1/15

Kapitola 11: Lineární diferenciální rovnice 1/15 Kapitola 11: Lineární diferenciální rovnice 1/15 Lineární diferenciální rovnice 2. řádu Definice: Lineární diferenciální rovnice 2-tého řádu je rovnice tvaru kde: y C 2 (I) je hledaná funkce a 0 (x)y +

Více

Pracovní úkoly dynamické geometrie

Pracovní úkoly dynamické geometrie Pracovní úkoly dynamické geometrie ÚKOL ČÍSLO 1: NAKRESLI ČTVEREC ÚKOL ČÍSLO 2: NAKRESLI ROVNOSTRANNÝ TROJÚHELNÍK ÚKOL ČÍSLO 3: NAKRESLI PRAVIDELNÝ ŠESTIÚHELNÍK ÚKOL ČÍSLO 4: NAKRESLI PRAVIDELNÝ OSMIÚHELNÍK

Více

Integrální počet funkcí jedné proměnné

Integrální počet funkcí jedné proměnné Integrální počet funkcí jedné proměnné V diferenciálním počtu jsme určovali derivaci funkce jedné proměnné a pomocí ní vyšetřovali řadu vlastností této funkce. Pro připomenutí: derivace má uplatnění tam,

Více

15. KubickÈ rovnice a rovnice vyööìho stupnï

15. KubickÈ rovnice a rovnice vyööìho stupnï 15. KubickÈ rovnice a rovnice vyööìho stupnï Čas od času je možné slyšet v pořadech o počasí jména jako Andrew, Mitch, El Ňiňo. otom následuje zpráva o katastrofálních vichřicích, uragánech a jiných mimořádných

Více

3. Celistvé výrazy a jejich úprava 3.1. Číselné výrazy

3. Celistvé výrazy a jejich úprava 3.1. Číselné výrazy . Celistvé výrazy a jejich úprava.1. Číselné výrazy 8. ročník. Celistvé výrazy a jejich úprava Proměnná je znak, zpravidla ve tvaru písmene, který zastupuje čísla z dané množiny čísel. Většinou se setkáváme

Více

M - Kvadratické rovnice

M - Kvadratické rovnice M - Kvadratické rovnice Určeno jako učební tet pro studenty denního i dálkového studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací

Více

uбdajuй rоaбdneб cоi mimorоaбdneб uбcоetnуб zaбveоrky a oddeоleneб evidence naбkladuй a vyбnosuй podle zvlaбsоtnубho praбvnубho prоedpisu.

uбdajuй rоaбdneб cоi mimorоaбdneб uбcоetnуб zaбveоrky a oddeоleneб evidence naбkladuй a vyбnosuй podle zvlaбsоtnубho praбvnубho prоedpisu. Cо aбstka 143 SbУбrka zaбkonuй cо. 377 /2001 Strana 7965 377 VYHLAб Sо KA Energetickeбho regulacоnубho uбrоadu ze dne 17. rоубjna 2001 o Energetickeбm regulacоnубm fondu, kterou se stanovуб zpuй sob vyбbeоru

Více

0. Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04

0. Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04 0 Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04 V tomto krátkém textu se budeme zabývat lineárními rekurencemi, tj posloupnostmi definovanými rekurentní rovnicí typu A n+k = c 0 A n + c 1 A n+1 + + c k 1

Více

Lineární rovnice. Rovnice o jedné neznámé. Rovnice o jedné neznámé x je zápis ve tvaru L(x) = P(x), kde obě strany tvoří výrazy s jednou neznámou x.

Lineární rovnice. Rovnice o jedné neznámé. Rovnice o jedné neznámé x je zápis ve tvaru L(x) = P(x), kde obě strany tvoří výrazy s jednou neznámou x. Lineární rovnice Rovnice je zápis rovnosti mezi dvěma algebraickými výrazy, které obsahují alespoň jednu proměnnou, kterou nazýváme neznámá. Rovnice má levou stranu L a pravou stranu P. Rovnost pak zapisujeme

Více

ŘEŠENÍ NELINEÁRNÍCH ROVNIC

ŘEŠENÍ NELINEÁRNÍCH ROVNIC MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA ŘEŠENÍ NELINEÁRNÍCH ROVNIC Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny

Více

Analytická geometrie. c ÚM FSI VUT v Brně

Analytická geometrie. c ÚM FSI VUT v Brně 19. září 2007 Příklad 1. Příklad 2. Příklad 3. Příklad 1. Určete obecnou rovnici roviny, která prochází body A = [0, 1, 2], B = [ 1, 0, 3], C = [3, 1, 0]. Příklad 1. A = [0, 1, 2], B = [ 1, 0, 3], C =

Více

Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06

Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06 Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06 1. Některé základní pojmy: číselné množiny, intervaly, operace s intervaly (sjednocení, průnik), kvantifikátory, absolutní hodnota čísla, vzorce: 2. Algebraické

Více

ŘEŠENÍ NELINEÁRNÍCH ROVNIC

ŘEŠENÍ NELINEÁRNÍCH ROVNIC MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA ŘEŠENÍ NELINEÁRNÍCH ROVNIC Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny

Více