Ošetření nevyužitých vstupů. Připojování vstupů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ošetření nevyužitých vstupů. Připojování vstupů"

Transkript

1 Připojování vsupů Je nuné dodrže požadované napěťové úrovně vsupních signálů. Při věších vsupních proudech někerých logických obvodů (až i IL = m u SL) respekova aké omezení velikosi vniřního odporu zdroje signálu. Je řeba respekova minimální přípusnou srmos hran vsupního logického signálu (např. limi V/µs pro běžné obvody L a až V/s pro obvody s hyserezní převodní charakerisikou). Ošeření nevyužiých vsupů Plaí zásada neponecháva nevyužié vsupy logických obvodů L nepřipojené připojíme nevyužiý vsup na zdroj napěí definované úrovně L nebo H ak, aby nebyla narušena logická funkce ošeřovaného obvodu. U sandardních obvodů L se vsup vyhodnocuje jako by byl nasaven na úroveň H, ale má v omo případě velmi nízkou odolnos proi rušení. U požadavků na rychlos odezvy ěcho obvodů se může projevi zpoždění způsobené nabíjecím procesem, vázaným na paraziní kapaciu nepřipojeného vsupu (u obvodů L ns na každý nepřipojený vsup). V případě vsupů digiálních obvodů jde především o následující aplikační zásady: ošeření nevyužiých vsupů, připojování vsupů nevyužiých logických obvodů, přizpůsobování napěťových úrovní, zpracování signálů mechanických konaků logickými obvody. (< 5,5 V) + D ÍEJ NSV (< 5,5 V) { SN 79 D D L D D L O 7 D D D U Y = Obvody MOS - vysoká vsupní impedance (ypicky Ω) do nepřipojených vsupů se snadno indukuje rušivý signál. Nevyužié vsupy se připojují na U, na společný vodič nebo na použiý vsup, jinak výsup může mí nedefinovanou úroveň nebo se několikanásobně zvýší proudový odběr z napájecího zdroje. Volba kam připoji nevyužiý vsup není zcela libovolná - dá se jí ovlivni i zaížielnos výsupu obvodu. Připojením nevyužiých vsupů k použiým se pařičně zvěšuje proudová zaížielnos výsupu (zvěšuje i OH u členů NND a i OL u členů NO) z výsupu vícevsupových hradel lze budi i věší záěže. Připojování vsupů nevyužiých logických obvodů Pokud na desce s plošnými spoji zůsane nevyuži jeden nebo dokonce více logických členů je vhodné připoji vsupy ěcho nevyužiých obvodů na akovou úroveň, aby spořeba ěcho obvodů byla minimální. Např. hradlo L NND má proudovou spořebu asi m při výsupní úrovni H a spořebu asi 3 m při výsupní úrovni L je vhodné vsupy nevyužiých obvodů NND připoji na zem (ušeříme m na každý logický člen). U nevyužiých logických obvodů MOS jsou akové úvahy zbyečné. Vždy je alespoň jeden z řeězce spínacích ranzisorů zahrazen - obvodem eče jen neparný klidový proud a logické členy (pokud pracují) ve saickém režimu mají zanedbaelně malý příkon.

2 Přizpůsobování napěťových úrovní Vzájemné propojení obvodů L a MOS Signály přiváděné na vsupy logických obvodů jsou dodávány z obvodů, jejichž výsupní signál může mí jiné úrovně H a L, než jaké jsou pořeba k buzení vsupů daných logických obvodů. Signály s věším rozkmiem obvykle sačí okroji (a) Signály, keré nemají dosaečnou velikos předběžně zesíli (b) Signály ležící v jiné napěťové oblasi nuno přesunou do požadované oblasi a popř. ješě dále upravi (c). (7) () K = U = 5 V (77, 77) () U = 5 V K U > U V H D L D U > U U ZD < 5 V H U < -,7 V L U 3 U > U V U < D H L - 5 V -,7 V 8 V 3 K H L L MOS () ( 77) (7) U = 5 V DD L MOS (3) (K 58) (7) > 5 V U = 5 V = 7K K - 5 V a b c < (u IL - U )/i IL MOS L MOS L Logické obvody MOS u IL <,3 (j. pro = 5 V je požadováno u IL <,5 V) u IH >,7 až,8 (pro = 5 V edy u IH > 3,5 až V) Zpracování signálů mechanických konaků logickými obvody Logické obvody L výsupní napěí u OL <, až,5 V a u OH >, až,7 V Z hlediska návrhu nejčisší řešení ohoo problému poskyují obvody MOS ve verzích H a jejichž vsupní napěí u IL, u IH jsou v olerancích planých pro obvody L. Vazba MOS na L Obvody MOS řady /5 mají malou proudovou vydanos, proo je nuné použí: buď výkonové MOS 9, 5, nebo MOS řady H, H, a, keré se vyznačují velkou proudovou vydanosí výsupů a na druhé sraně aplikací obvodů L v řadách LS, LS a S, jejichž vsupní proudy jsou značně redukovány ve srovnání se saršími řadami. Paří sem různé spínače, přepínače, lačíka, relé, klávesnice apod. Výsupní signál logického členu s mechanickým konakem může bý v okamžiku zapnuí nebo vypnuí konaku doprovázen po dobu až několika milisekund zákmiy (mechanického původu), keré se dosávají na vsup připojených logických obvodů a pronikají do nich, což může mí nežádoucí důsledky v kriických případech je nezbyné signál z mechanických konaků ošeři speciálními obvody. V nejjednodušším případě použijeme za spínačem inegrační článek k časovému překlenuí přechodného děje při zapnuí nebo vypnuí konaku (τ ms). Výsupní napěí členu se zpracovává inverorem s hyserezí.

3 Zpracování signálů mechanických konaků logickými obvody MOS +5 V K K7 H L +5 V K7 7S zásady ošeřování signálů dodávaných z konakových logických členů jsou pro obvody MOS obdobné jako u jiných echnologií: H L a 7 +5 V H L K b LS5 S S S 7H ( V) K n M V ( ) 7 MOS c K d NUL K K? překlápění klopného obvodu,? vliv opakovaného slačení éhož lačíka,? zákmiy při spínání lačíka, přechodné děje? dimenzování dvojbranu Výsupy digiálních obvodů je řeba dodrže mezní hodnoy výsupních napěí a proudů, při buzení dalších logických obvodů ze sledovaného výsupu nesmíme překroči povolené zaížení výsupu, keré se udává logickou zaížielnosí N, logická zaížielnos určuje nejvěší poče logických vsupů, keré můžeme z daného výsupu budi (např. z hradla 7 (N =) můžeme dodáva výsupní logický signál do desei vsupů logických obvodů L), přepočem N.i VS snadno můžeme zjisi povolené hodnoy výsupních proudů. 7 i Z >, m proud i H = (U - u VÝSH )/ se přičíá k výsupnímu proudu -i VÝSH logického obvodu. při změně výsupní úrovně na L poeče výsupem IO proud Z i VÝSL = i L = (U - u VÝSL )/ i L i VÝSLmax (U - u VÝSL )/ i VÝSL max Pro L s logickou zaížielnosí N = je 3 Ω a pro výkonové obvody s N = 3 je Ω. Přídavný proud i H je pak až 8,6 m popř. až 6 m 7 KF58 budicí proud i i /h e je dodáván do báze U P z výsupu logického obvodu i Z (u VÝSH - u E )/i (,7 V)/i P L (N < ) i uvažujeme-li u VÝSH, V a u E,7 V, pak p (U - u VÝSH )/i (,6 V)/i Proud i l ze kompenzova pomocí proudu rezisorem p ak, že výsup logického obvodu k vorbě proudu i prakicky nepřispívá.

4 Spínání velkých proudů Ovládání výkonových záěží obvody MOS při akivní úrovni H 73 U P > KU 66 (3 V) + U U D U D U i (K8) Z i <= 8 7HU K Z KUN 5 7H8 (8) LOGIKÝ SIGNÁL I D 7H8 (8) K D KY 3 I e,5 KF 58 proože u VÝSH u Es + u E3s,7 V +, V = 3, V, není při provozu nikdy překročeno dovolené výsupní napěí logického členu, i když je rezisor napájen ze sběrnice +3 V, ranzisory a musejí bý vybrány s ohledem na dosaečnou proudovou vydanos a na předpokládané provozní napěí, (U p u Es u Es ).h es.h es /i!! proudová zaížielnos hradla MOS, napěí logické úrovně,!! k dosažení proudové slučielnosi je použia pro zapínání budicí cívky relé e Darlingonova dvojice ranzisorů a,!! proč dioda?? uzení výkonové záěže při akivní úrovni L D a K e U = i Z 7H 7LS5 K 8 7 b Ž 3 V/5 m U~ ZÁ EŽ Spoje a přenos signálů Při přenosu signálu používáme v zásadě dva ypy přenosových vedení:. nesymerická (jeden vodič je uzemněn),. symerická (rozdílová). Volba vhodné konsrukce vedení závisí i na požadovaném druhu přenosu:. jednosměrný přenos,. podmíněně obousměrný přenos, 3. přenos muliplexní sběrnicí. i Z i G Indukcí rušivého signálu vzniká z vnějších zdrojů šum u Š a ve společném vodiči exisuje mezi oběma konci vedení poenciální rozdíl u ZEM. c U N < V d Vsupní napěí přijímače je dáno superpozicí u K = u V + u ZEM u Š.

5 Model nesymerického vedení Model symerického vedení nesymerické vedení - konsrukčně jednoduché, neboť každá signálová cesa je vořena jedním vodičem, přičemž signál je vzažen ke společnému vodiči (zemi) symerické vedení využívá k přenosu signálu rozdílový signál dvou vodičů, keré jsou buzeny symericky vůči společnému vodiči, jenž se na přenosu signálu nepodílí, vedení je buzeno z vysílače se dvěma komplemenárními výsupy, přijímač pracuje jako rozdílový zesilovač (komparáor), rušivé napěí u Š se indukuje do obou signálových vodičů a působí jako souhlasné napěí, jímž je podložen přenášený signál, rušivé napěí u ZEM rozdílu zemních poenciálů společného vodiče působí rovněž jako souhlasné napěí na vsupech přijímače Dosažení velkého odsupu signálu od šumu. použí síněné vodiče k polačení přeslechů,. zvěši úroveň výsupního signálu vysílače, 3. zmenši odpor společného vodiče a ím minimalizova napěí u ZEM,. dosaečně oddáli signálové vodiče od napájecího rozvodu a od sousedních signálových vodičů, 5. upravi sklon hran výsupních impulsů vysílače ak, aby se zmenšily přeslechy vzniklé kapaciní vazbou, 6. použí přijímač s hyserezní charakerisikou, 7. zkrái spoje ak, aby se zmenšila možnos působení rušivých zdrojů na vedení, použí vhodnou kombinaci předchozích způsobů. každý z uvedených způsobů má však i své nedosaky, např. první ři způsoby jsou ekonomicky náročné, páý a šesý způsob znamenají zpomalení zpracování signálu a zkracování spojů nebývá vždy možné Spoje plošné spoje, jednoduché dráové vodiče, dvojié a vícenásobné vodiče, zkroucené vodiče nebo koaxiální kabely Elekricky kráké vedení - signál jím projde za kraší dobu než je rvání nejsrmější hrany signálu. Může bý impedančně nepřizpůsobeno a přeso nedojde k rušení signálu odraženým impulsem. Elekricky dlouhé vedení - podél něho signál prochází déle než je doba rvání hrany jeho impulsu. ušivý signál vzniklý odrazem na nepřizpůsobeném konci vedení doznívá až po skončení hrany signálu a způsobuje rušení. yp hr [ns] l m [m] 7 5,5 7S,5,3 7S,5,3 7L 5,5 7LS 6,55 7LS 3,35 7H 7,65

6 dynamické odpory vsupů a výsupů nejsou sejné a navíc se liší i podle druhu hrany impulsu, edy při změně H L a L H v abulce jsou hodnoy dynamického výsupního odporu r VÝS a dynamického vsupního odporu r VS pro obě hrany procházejícího impulsu. obvod hrana H L hrana L H r VÝS [Ω] r VS [Ω] r VÝS [Ω] r VS [Ω] 7 7S H 6 Jednoduchý vodič z hlediska přenosu signálu se jeví jako nesymerické vedení, nemůže mí jednoznačně definovanou charakerisickou impedanci - záleží na jeho geomerickém varu a poloze vzhledem ke společné zemnicí ploše (Z sovky až isíce Ω) Z = L/ Dvojiý vodič a paralelní vícenásobné vodiče impedance silně závisí na jejich geomerickém uspořádání a na blízkosi osaních vodičů v přísroji Vedení se zkroucenými vodiči vořeno dvěma souběžnými izolovanými vodiči s průměrem dráu,5 mm nebo,3 mm, navzájem kolem sebe zkroucenými ak, že na m délky připadá 5 až zkruů, ím je zaručena konsanní hodnoa charakerisické impedance, a by měla bý co nejmenší, jinak vzrůsají přeslechy Vlasnosi vedení se zkroucenými vodiči snadné impedanční přizpůsobení, může bý použio i pro přenos na elekricky dlouhé vzdálenosi, je odolné proi rušení, charakerisický odpor vedení bývá až 3 Ω (někdy 5 až Ω) při průměru dráu,5 mm, loušťce izolace,5 až, mm a při až zkruech na mer délky, průměrná kapacia je 3 až 8 pf na mer délky vedení, Přenos signálu nepřizpůsobeným vedením díky konsanní hodnoě charakerisické impedance jsou zkroucené vodiče vhodné pro přenosy na velké vzdálenosi (až m) s poměrně vysokými kmiočy (až nad 5 MHz), maximální úlum na kmioču 5 MHz je přibližně,8 d pro vedení dlouhé 3 m.

7 Vlasnosi vedení s koaxiálním kabelem Koaxiální kabely - věšinou jen pro nejnáročnější případy harakerisický odpor bývá 5 až 8 Ω. Kapacia = 3 až pf/m. Malý úlum (asi až 5 d/ m na kmioču MHz). Jsou používány jako nesymerická vedení. Koaxiální kabely mají však i nevýhody Zabírají více mísa. Obížně se napojují. Mají věší hmonos. Jsou dražší. Přizpůsobení konce nesymerického vedení () 7 l = 5 m () 7 D l = 5 m 7 73 U nepřizpůsobeného vedení se nejhůře přenáší hrana H L impulsů. Na přizpůsobovacím rezisoru na začáku vedení se zmenší skok H L ak, že na konci vedení bude souče předchozí úrovně H, přímého a odraženého impulsu nulový. = ρ Z - r VÝS ρ = (r VS -Z)/(r VS + Z) ρ Z r VÝS r VS činiel odrazu na konci vedení charakerisický odpor vedení výsupní odpor vysílače vsupní odpor přijímače při přenášené hraně H L. L NND: r VÝS Ω a r VS, kω - zkroucený dvojvodič s Z 3 Ω, ρ,8 9 Ω. Volíme =, nebo lépe při sledování průběhu () na osciloskopu opimalizujeme hodnou experimenálně nasavením rimru. plikační zásady pro návrh zařízení s digiálními obvody zabezpečení dosaečného chlazení součásek vhodným umísěním výkonově namáhaných součásek a chladičů, vyloučení přeslechů vhodným prosorovým umísěním vodičů nebo jejich síněním, kvaliní rozvod zemí a napájecích napěí, spojování zemí různých zdrojů a čásí obvodu, spojení zemí s kosrou a propojení zemí se spolupracujícím zařízením, ochrana zdrojů proi zkrau a ochrana inegrovaných obvodů proi přepěí, dosaečná filrace napájecích napěí elekrolyickými kapaciory a ve skupinách inegrovaných obvodů keramickými kapaciory, ochrana konekorů proi chybnému připojení označením nebo mechanickými klíči, snadná výměna součásek s kraší dobou živoa (pojisky, žárovky), ošeření signálů z mechanických konaků proi vlivu odskakování konaků, zpracování pomalu se měnících signálů logickými obvody s hyserezní charakerisikou Schmiova klopného obvodu, ošeření nepoužiých vsupů logických obvodů a vsupů nepoužiých obvodů, k výsupům číslicových obvodů nepřipojova přímo kapaciory s kapaciou věší než,5 až nf, ochrana logických obvodů a ranzisorů s indukční záěží (relé) aniparalelně zapojenou ochrannou diodou, ochrana vsupů a výsupů obvodů proi přepěí, zaruči, aby nemohlo bý na vsupy obvodů MOS přivedeno napěí, pokud obvody nemají připojeno napájecí napěí UDD, správný návrh delších přenosových vedení a jejich správné impedanční zakončení (zkroucený dvojvodič a koaxiální kabely), zajisi snadnou diagnosiku zařízení, zabránění výskyu hazardních impulsů a savů, nasavení definovaného savu po zapnuí přísroje,

8 dodržení bezpečnosních předpisů; obsluha zařízení musí bý za všech okolnosí bezpečná, kvaliní, úplná a jednoznačná dokumenace pro případné opravy nebo zhoovení dalšího kusu, ochrana proi vnějšímu rušení, zabráni generování rušivých signálů, nepřekroči povolené mezní paramery použiých součásek. 6. VOVÁNÍ, GENEOVÁNÍ ZPOŽĎOVÁNÍ IMPULSŮ Jednou z nejčasějších úloh navrhování číslicových obvodů a sysémů je řešení obvodů pro časové manipulace s logickými signály. Pod pojmem časová manipulace budeme rozumě: generování sandardizovaných impulsů na vyžádání hranou logického signálu, prodlužování, zkracování a časové posouvání (zpožďování, zdržování ) impulsů nebo kombinace ěcho operací, včeně k omu pořebného ošeření hran signálu. Úprava hran logických signálů Základní zapojení monosabilních klopných obvodů L - srmos hran musí bý věší než V/µs, jinak vsupní signál při průchodu rozhodovací oblasí (,3 až,5 V) na vsupu logického obvodu L vyvolá na jeho výsupu jeden nebo několik zákmiů než přejde výsupní napěí na odpovídající usálenou úroveň mezní přípusné hodnoy srmosi vsupního signálu u sandardních obvodů L :,5 V/µs pro vzesupnou hranu -3,3 V/µs pro sesupnou hranu. 7 u u = u VÝS VS =, V u V V 6 µs 6 µs 6 µs 7H + k 6k +5V + ' 7H 7H ', 7 až,

9 Prodlužování impulsů MKO ve funkci časového spínače u N8 u u 33n S (...33)k +(...)µ S 3k3 3 k VÝSUP ln, 7 U P,7V i ln + U DD díky malým vsupním proudům obvodů MOS lze dosáhnou doby kyvu až desíek sekund např. pro = 5 V bude i,8 a při = V bude i,76 MKO s obvody 7 a H538 klidový sav spoušení z spoušení z nulování znovuspoušení S _ +5V NUL 3 S 3 _ 5 +5V vsup vsup vsup nulování vývod pro pripojení a rr,7 pro doporučené hodnoy: = pf až µf = až kω,8 + 7 Ω další MKO: 73, 7LS, 7H3, 7H538, 7 a časovače 555 a 556 výsup τ τ τ bude-li šířka výsupního impulsu > µs, plaí: k (činiel k lze naléz v kaalogovém lisu) zoavovací doba rr UDD 35

10 Časovač 555 Časovač 555 jako MKO 8 Napájení U Nulování +U Vsup I 6 5 EF F Vsup I 5k K + - 5k 5k K + - U KO S NE 555 > 3 > 7 výsup Oevrený kolekor 6 5 I NE 555 S > F I 3 7 IN NUL (5 až 5 V) NE I S > 3 OU 5 F I 7 F, Spolecný vodic Neauonomní generáory impulsů Zkracování impulsů s obvody s pasivním derivačním článkem +5V Řízení doby kyvu MKO I (U ) 7LS u u 7 u +U IN NUL F NE I S > 3 OU 5 F I 7 3 U D pro ranzisorový zdroj proudu plaí: I I E = I ku pro dosažení rozhodovací úrovně při nabíjení plaí ( U U ) Ř Ř ( ( )) kde k = + / 3 ( + ) 3 V u V - U V u 6V U ( U ) i / U / 3 = I U + Ř i = (U / 3 U ) / ( I ku ) Ř V - V

11 Zkracování impulsů s obvody s pasivním inegračním článkem 7H 7H 7H u u 7H Zkracování impulsů s obvody s pasivním inegračním článkem u 7H 7H86 = odpor musí pro mezní případ splňova podmínku: ( uvsl u ) ivsl / VÝSL u u V V u V Pro L (,8,).,6 = 5 Ω H MOS M Ω V V U U V U V V V Srovnání časových charakerisik log. obvodů L Srovnání časových charakerisik log. obvodů MOS vše v nanosekundách L LS LS FS hradla NO, NND SN7LS SN7LS 7F plh, phl yp. 5 3,7 max. 5 5 klopné obvody SN7LS7 SN7LS7 7F7 plh, phl yp. 5 6, (hodiny na ) max. 8 8 číače SN7LS63 SN7LS63 7F63 plh, phl yp. 8 7 (hodiny na ) max. 7 7 vše v nanosekundách MOS HMOS F hradla NO, NND M M7H M7 plh, phl yp max ,5 klopné obvody M3 M7H7 M77 plh, phl yp (hodiny na ) max. 35,5 číače M63 M7H63 M763 plh, phl yp (hodiny na ) max. 7 5

12 varování pravoúhlých kmiů varování pravoúhlých kmiů u u a u d u.5.5 b u e u.5 u u c f varování pravoúhlých kmiů Zpožďovací úlohy v synchronních sysémech u 733 g u IO P S S S IO IO IO 3 IN DS LK P IO IO 5, I/O h u.5 IO 6 IO 7 I/O I/O.5 7 I/O 3

Analogový komparátor

Analogový komparátor Analogový komparáor 1. Zadání: A. Na předloženém inverujícím komparáoru s hyserezí změře: a) převodní saickou charakerisiku = f ( ) s diodovým omezovačem při zvyšování i snižování vsupního napěí b) zaěžovací

Více

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N PLL Fázový deekor Filr smyčky (analogový) Napěím řízený osciláor F g Dělič kmioču 1:N Číače s velkým modulem V současné době k návrhu samoného číače přisupujeme jen ve výjimečných případech. Daleko časěni

Více

Bipolární tranzistor jako

Bipolární tranzistor jako Elekronické součásky - laboraorní cvičení 1 Bipolární ranzisor jako Úkol: 1. Bipolární ranzisor jako řízený odpor (spínač) ověření činnosi. 2. Unipolární ranzisor jako řízený odpor (spínač) ověření činnosi.

Více

MULTIFUNKČNÍ ČASOVÁ RELÉ

MULTIFUNKČNÍ ČASOVÁ RELÉ N Elekrická relé a spínací hodiny MULIFUNKČNÍ ČASOVÁ RELÉ U Re 1 2 0 = 1+2 Ke spínání elekrických obvodů do 8 A podle nasaveného času, funkce a zapojení Především pro účely auomaizace Mohou bý využia jako

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

I> / t AT31 DX. = 50 Hz READY L1 L2 L3 K K K 0,05 0,05 0,05 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,4 0,4 0,4 0,8 0,8 0,8 1,6 1,6 1,6 3,2 3,2 3,2 6,4 6,4 6,4

I> / t AT31 DX. = 50 Hz READY L1 L2 L3 K K K 0,05 0,05 0,05 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,4 0,4 0,4 0,8 0,8 0,8 1,6 1,6 1,6 3,2 3,2 3,2 6,4 6,4 6,4 > / AT31 DX n = 1 A E = 18-60 VDC/AC n = 5 A E = 40-265VDC/AC fn = 50 Hz READY L1 L2 L3 K K K 0,05 0,05 0,05 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,4 0,4 0,4 0,8 0,8 0,8 1,6 1,6 1,6 3,2 3,2 3,2 6,4 6,4 6,4 el.: +420

Více

7. Měření kmitočtu a fázového rozdílu; 8. Analogové osciloskopy

7. Měření kmitočtu a fázového rozdílu; 8. Analogové osciloskopy 7. Měření kmioču a fázového rozdílu; Měření kmioču osciloskopem Měření kmioču číačem Měření fázového rozdílu osciloskopem Měření fázového rozdílu elekronickým fázoměrem 8. Analogové osciloskopy Blokové

Více

JAN JUREK. Jméno: Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENERÁTORU FUNKCÍ Číslo měření: 6. Třída: E4B Skupina: 2

JAN JUREK. Jméno: Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENERÁTORU FUNKCÍ Číslo měření: 6. Třída: E4B Skupina: 2 STŘEDNÍ ŠKOLA ELEKTOTECNICKÁ FENŠTÁT p.. Jméno: JAN JEK Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENEÁTO FNKCÍ Číslo měření: 6 Zkoušené předměy: ) Komparáor ) Inegráor ) Generáor unkcí Funkce při měření:

Více

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

Kontrolní technika. Nyní s rozsahy do 100 A! Nadproudové a podproudové relé IL 9277, IP 9277, SL 9277, SP 9277

Kontrolní technika. Nyní s rozsahy do 100 A! Nadproudové a podproudové relé IL 9277, IP 9277, SL 9277, SP 9277 Krolní echnika Nadproudové a podproudové relé IL 9277, IP 9277, SL 9277, SP 9277 varimeer Nyní s rozsahy do 100 A! 02226 IL 9277 IP 9277 SL 9277 SP 9277 splňuje požadavky norem IEC 255, EN 60 255, VDE

Více

Klíčová slova: Astabilní obvod, operační zesilovač, rychlost přeběhu, korekce dynamické chyby komparátoru

Klíčová slova: Astabilní obvod, operační zesilovač, rychlost přeběhu, korekce dynamické chyby komparátoru Asabilní obvod s reálnými operačními zesilovači Josef PUNČOCHÁŘ Kaedra eoreické elekroechniky Fakula elekroechnicky a informaiky Vysoká škola báňská - Technická universia Osrava ř. 17 lisopadu 15, 708

Více

2. MĚŘICÍ ZESILOVAČE A PŘEVODNÍKY

2. MĚŘICÍ ZESILOVAČE A PŘEVODNÍKY . MĚŘCÍ ZESLOVAČE A PŘEVODNÍKY Senzor předsavuje vsupní blok měřicího řeězce. Snímá sledovanou veličinu a převádí ji na veličinu měronosnou, nejčasěji analogový elekrický signál. Výsupem akivního senzoru

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

Výpočty teplotní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích

Výpočty teplotní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích Výpočy eploní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích Úvod Při provozu polovodičového měniče vzniká na výkonových řídicích prvcích zráový výkon. volňuje se ve ormě epla, keré se musí odvés z

Více

Elektromagnetické stínění. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně

Elektromagnetické stínění. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Teoreické řešení neomezeně rozlehlá sínicí přepážka z dobře vodivého kovu kolmý dopad rovinné elekromagneické vlny (nejhorší případ) Koeficien sínění K S E E i nebo

Více

REGULACE ČINNOSTI ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

REGULACE ČINNOSTI ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ REGULACE ČINNOSTI ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Úvod Záporná zpěná vazba Úloha reguláoru Druhy reguláorů Seřízení reguláoru Snímaní informací o echnologickém procesu ELES11-1 Úvod Ovládání je řízení, při kerém

Více

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Novodvorská 994, 142 21 Praha 4 Tel. 239 043 478, Fax: 241 492 691, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Oba dva obvody

Více

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV Popis reguláoru pro řízení směšovacích venilů a TUV Reguláor je určen pro ekviermní řízení opení jak v rodinných domcích, ak i pro věší koelny. Umožňuje regulaci jednoho směšovacího okruhu, přípravu TUV

Více

Popis obvodů U2402B, U2405B

Popis obvodů U2402B, U2405B ASICenrum s.r.o. Novodvorská 99, Praha Tel. (0) 0 78, Fax: (0) 7 6, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = Popis obvodů U0B, U0B Funkce inegrovaných

Více

3B Přechodné děje v obvodech RC a RLC

3B Přechodné děje v obvodech RC a RLC 3B Přechodné děje v obvodech a íl úlohy Prohloubi eoreické znalosi o přechodných dějích na a obvodu. Ukáza možnos měření paramerů přechodných dějů v ěcho obvodech. U obvodu 2. řádu () demonsrova vliv lumicího

Více

SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉM SOMFY IB. Technická specifikace

SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉM SOMFY IB. Technická specifikace SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉ SOFY IB Technická specifikace 1. Úvod Řídicí sysém SOFY IB je určen pro ovládání nejrůznějších zařízení sínicí echniky s moorickým pohonem roley, markýzy, žaluzie, screeny,... Rozsah

Více

JAN JUREK MĚŘENÍ NA IMPULSNÍCH OBVODECH. AKO v tranzistorovém zapojení AKO s časovačem NE 555. Jméno: Podpis: Název měření: Třída: E4B Skupina: 2

JAN JUREK MĚŘENÍ NA IMPULSNÍCH OBVODECH. AKO v tranzistorovém zapojení AKO s časovačem NE 555. Jméno: Podpis: Název měření: Třída: E4B Skupina: 2 STŘEDÍ ŠKOLA ELEKTROTECHICKÁ FREŠTÁT p. R. Jméno: JA JUREK Podpis: ázev měření: MĚŘEÍ A IMPULSÍCH OBVODECH Zkoušené předměy: AKO v ranzisorovém zapojení AKO s časovačem E 555 Třída: E4B Skupina: Číslo

Více

+ b) = R R R R 3. vystup. vstup. 1. Hodnota proudu protékajícího odporem R2 činí: 2. Aby oba obvody byly ekvivalentní musí nastávat m.j.

+ b) = R R R R 3. vystup. vstup. 1. Hodnota proudu protékajícího odporem R2 činí: 2. Aby oba obvody byly ekvivalentní musí nastávat m.j. . odnoa proudu proékajícího odporem činí: I I [ ] I I I I. b oba obvod bl ekvivalenní musí nasáva m.j. vzah: ( ). Obvod se svorkami nahrazujeme Noronovým bipólem (skuečný zdroj proudu). odnoa proudu bude

Více

1. Vzorkování, A/D převodníky, číslicový osciloskop.

1. Vzorkování, A/D převodníky, číslicový osciloskop. . Vzorkování, A/D převodníky, číslicový osciloskop. přednášky A3B38SME Senzory a měření zdroje převzaých obrázků: pokud není uvedeno jinak, zdrojem je monografie Haasz, Sedláček: Elekrická měření a skripa

Více

Systémy třmenových příchytek BBS

Systémy třmenových příchytek BBS Sysémy fimenov ch pfiíchyek S kompleují pfiedchozí kapiolu o sysémech li. S pakami varovan mi vhodn m zpûsobem k nejrûznûj ím ífikám v fiezû je lze snadno zaklesnou na profilové li y a zde je upevni. Provedení

Více

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu Sýskala, 22 L e k c e z e l e k r o e c h n i k y Víězslav Sýskala TÉA 6 Oddíl 1-2 Sylabus k émau 1. Definice elekrického pohonu 2. Terminologie 3. Výkonové dohody 4. Vyjádření pohybové rovnice 5. Pracovní

Více

4. MĚŘENÍ PROUDU, MĚŘENÍ KMITOČTU A FÁZE

4. MĚŘENÍ PROUDU, MĚŘENÍ KMITOČTU A FÁZE 4. MĚŘENÍ PROUDU, MĚŘENÍ KMIOČU A FÁZE Základní jednokou SI elekrický proud realizace: proudové váhy (primární ealonáž), dnes pomocí Josephsonova konaku (kvanový ealon napěí) a kvanového Hallova jevu (kvanový

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

Dodavatel. Hlavní sídlo v Mnichově, Spolková republika Německo Společnost založena v roce 1981 www.pulspower.com. www.oem-automatic.

Dodavatel. Hlavní sídlo v Mnichově, Spolková republika Německo Společnost založena v roce 1981 www.pulspower.com. www.oem-automatic. Dodavael Hlavní sídlo v Mnichově, Spolková republika Německo Společnos založena v roce 1981 www.pulspower.com www.oem-auomaic.cz Pulzní zdroje MiniLine, 1-fázové, 5 / 12 / 24 V ss Pulzní zdroje MiniLine,

Více

Uživatelský manuál. Řídicí jednotky Micrologic 2.0 a 5.0 Jističe nízkého napětí

Uživatelský manuál. Řídicí jednotky Micrologic 2.0 a 5.0 Jističe nízkého napětí Uživaelský manuál Řídicí jednoky Micrologic.0 a 5.0 Jisiče nízkého napěí Řídicí jednoky Micrologic.0 a 5.0 Popis řídicí jednoky Idenifikace řídicí jednoky Přehled funkcí 4 Nasavení řídicí jednoky 6 Nasavení

Více

5. VÝKONOVÉ ZESILOVAČE A SERVOZESILOVAČE S PWM MODULACÍ

5. VÝKONOVÉ ZESILOVAČE A SERVOZESILOVAČE S PWM MODULACÍ 5. VÝKONOVÉ ZESILOVAČE A SERVOZESILOVAČE S MODULACÍ 5. Úvod Převážná čás aplikací řídící echniky vyžaduje konsrukci výkonových akčních členů ve velmi širokém rozsahu požadovaných výkonů. Zaímco řízení

Více

Elektronická měření pro aplikovanou fyziku

Elektronická měření pro aplikovanou fyziku Milan Vůjek Elekronická měření pro aplikovanou fyziku Předkládaný kompilá je určen k výuce sudenů oboru Aplikovaná fyzika. Podává přehled o základních principech elekronických měření a problemaice měření,

Více

Schöck Isokorb typ KST

Schöck Isokorb typ KST Schöck Isokorb yp Obsah Srana Základní uspořádání a ypy přípojů 194-195 Pohledy/rozměry 196-199 Dimenzační abulky 200 Ohybová uhos přípoje/pokyny pro návrh 201 Dilaování/únavová odolnos 202-203 Konsrukční

Více

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů:

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů: . Komplexní čísla Inegrovaná sřední škola, Kumburská 846, Nová Paka Auomaizace maemaika v auomaizaci Maemaika v auomaizaci - pro řešení regulačních obvodů: Komplexní číslo je bod v rovině komplexních čísel.

Více

Fyzikální praktikum II - úloha č. 4

Fyzikální praktikum II - úloha č. 4 Fyzikální prakikum II - úloha č. 4 1 4. Přechodové jevy v obvodech s kapaciory Úkoly 1) 2) 3) 4) Sesave obvod pro demonsraci jevu nabíjení a vybíjení kondenzáoru. Naměře průběhy napěí a proudů na vybraných

Více

PRONTO. PRFA.../A Regulátor fancoilů pro jednotlivé místnosti Příklady aplikací 1/98

PRONTO. PRFA.../A Regulátor fancoilů pro jednotlivé místnosti Příklady aplikací 1/98 PRTO PRFA.../A Reguláor fancoilů pro jednolivé mísnosi Příklady aplikací 1/98 Obsah Sysém s elekroohřevem... Sysém s elekroohřevem a auomaickým řízením veniláoru... 9 Sysém s elekroohřevem a přímým chladičem...

Více

Výkonová nabíječka olověných akumulátorů

Výkonová nabíječka olověných akumulátorů Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 211 13 2 Výkonová nabíječka olověných akumuláorů Power charger of lead-acid accumulaors Josef Kadlec, Miroslav Paočka, Dalibor Červinka, Pavel Vorel xkadle22@feec.vubr.cz,

Více

Projekční podklady Vybrané technické parametry

Projekční podklady Vybrané technické parametry Projekční podklady Vybrané echnické paramery Projekční podklady Vydání 07/2005 Horkovodní kole Logano S825M a S825M LN a plynové kondenzační kole Logano plus SB825M a SB825M LN Teplo je náš živel Obsah

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

Modulární přístroje Modulární přístroje Změny vyhrazeny Minia MI CZ

Modulární přístroje Modulární přístroje Změny vyhrazeny Minia MI CZ Modulární přísroje www.oez.cz www.oez.sk PŘEHLED POVEDENÍ Insalační sykače a relé, impulzní relé spínají v závislosi na přivedeném napěí nebo impulzu srana F4 srana F17 srana F19 srana F27 Typ SI PI MIG

Více

3. Měřicí převodníky, číslicově-analogové převodníky. 4. Analogově-číslicové převodníky

3. Měřicí převodníky, číslicově-analogové převodníky. 4. Analogově-číslicové převodníky 3. Měřicí převodníky, číslicově-analogové převodníky převodníky sřední hodnoy převodníky efekivní hodnoy, analogové násobičky, číslicově-analogové převodníky 4. Analogově-číslicové převodníky pincip kvanování

Více

Zásady návrhu a aplikace A/Č obvodů

Zásady návrhu a aplikace A/Č obvodů ásady návrhu a aplikace A/Č obvodů působy buzení A/Č převodníků Rušivé signály Napájení A/Č systémů Impedanční přizpůsobení Stínění elektronických obvodů ásady návrhu tištěných spojů Přenos signálů z hlediska

Více

12. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY

12. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY 2. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY měření magneické indukce a inenziy magneického pole (sejnosměrné pole - Hallova a feromagneická sonda, anizoropní magneorezisor; sřídavé pole - měřicí cívka) analogový

Více

5. MĚŘENÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘENÍ PROUDU A NAPĚTÍ

5. MĚŘENÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘENÍ PROUDU A NAPĚTÍ 5. MĚŘEÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘEÍ PROUDU A APĚÍ měření fázového rozdílu osciloskopem a číačem, další možnosi měření ϕ (přehled) měření proudu a napěí: ealony, referenční a kalibrační zdroje (včeně principu

Více

ZAMEL Sp. z o.o. ul. Zielona 27, 43-200 Pszczyna, Poland tel. +48 (32) 210 46 65, fax +48 (32) 210 80 04 www.zamelcet.com, e-mail: marketing@zamel.

ZAMEL Sp. z o.o. ul. Zielona 27, 43-200 Pszczyna, Poland tel. +48 (32) 210 46 65, fax +48 (32) 210 80 04 www.zamelcet.com, e-mail: marketing@zamel. ČAOVÉ RELÉ PCM-07/ NÁVOD K OBLZE ZAMEL p. z o.o. ul. Zielona 27, 43-200 Pszczyna, Poland el. +48 (32) 210 46 65, fax +48 (32) 210 80 04 www.zamelce.com, e-mail: markeing@zamel.pl POPI Vícefunkční časové

Více

pro napojení ocelových nosníků velkého průřezu na ocelovou konstrukci (s více než dvěma moduly)

pro napojení ocelových nosníků velkého průřezu na ocelovou konstrukci (s více než dvěma moduly) Schöck Isokorb Moduly pro napojení ocelových nosníků velkého průřezu na ocelovou konsrukci (s více než dvěma moduly) 190 Schöck Isokorb yp (= 1 ZST Modul + 1 QST Modul) pro napojení volně vyložených ocelových

Více

5. MĚŘENÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘENÍ PROUDU A NAPĚTÍ

5. MĚŘENÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘENÍ PROUDU A NAPĚTÍ 5. MĚŘEÍ FÁZOVÉHO ROZDÍL, MĚŘEÍ PROD PĚÍ měření fázového rozdílu osciloskopem a číačem, další možnosi měření ϕ (přehled) měření proudu a napěí: ealony, referenční a kalibrační zdroje (včeně principu pulsně-šířkové

Více

Signálky V. Signálky V umožňují světelnou signalizaci jevu.

Signálky V. Signálky V umožňují světelnou signalizaci jevu. Signalizace a měření Signálky V funkce echnické údaje Signálky V umožňují svěelnou signalizaci jevu. v souladu s normou: ČS E 60 947-5-1, ČS E 60 073 a IEC 100-4 (18327); jmenovié napěí n: 230 až 400 V

Více

Modulární přístroje Modulární přístroje Změny vyhrazeny Minia MI CZ

Modulární přístroje Modulární přístroje Změny vyhrazeny Minia MI CZ Modulární přísroje www.oez.cz www.oez.sk Spínací přísroje Minia PŘEHLED PROVEDENÍ Spínací hodiny spínají na základě vniřního programu v reálném čase srana F35 srana F35 srana F35 srana F35 srana F36 Typ

Více

7. GENERÁTORY PRAVOÚHLÝCH KMITŮ A PULSŮ

7. GENERÁTORY PRAVOÚHLÝCH KMITŮ A PULSŮ 7. GENEÁOY PVOÚÝ KMIŮ PŮ Generáory pravoúhlých kmiů s logickými členy G 7 = k = nf G 7 = 7 Ω = nf - 8 µs 8 µs 8 µs = ln (u / r ) = ln (,/,) = ln, 8 µs, =,.( ) 7 u =,7 kω = nf 8 µs 7 7 G 7 7 G 7 V < K

Více

Midi-Maestro Maxi-Maestro

Midi-Maestro Maxi-Maestro Uživaelská příručka pro ss servoměniče Midi-Maesro Maxi-Maesro určené k regulaci oáček ss servomoorů s permanenními magney o výkonu do 5 kw Bezpečnos při práci Veškeré práce na zařízení s měničem a exerní

Více

STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ

STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ Saické a dnamické vlasnosi paří k základním vlasnosem regulovaných sousav, měřicích přísrojů, měřicích řeězců či jejich čásí. Zaímco saické vlasnosi se projevují

Více

Téma 5 Kroucení Základní principy a vztahy Smykové napětí a přetvoření Úlohy staticky určité a staticky neurčité

Téma 5 Kroucení Základní principy a vztahy Smykové napětí a přetvoření Úlohy staticky určité a staticky neurčité Pružnos a plasicia, 2.ročník bakalářského sudia Téma 5 Kroucení Základní principy a vzahy Smykové napěí a převoření Úlohy saicky určié a saicky neurčié Kaedra savební mechaniky Fakula savební, VŠB - Technická

Více

10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY

10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY - 54-10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Základní princip analogově - číslicového převodu Analogové (spojié) y se v nich ransformují (převádí) do číslicové formy. Vsupní spojiý (analogový) doby

Více

Ploché výrobky válcované za tepla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro tváření za studena

Ploché výrobky válcované za tepla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro tváření za studena Ploché výrobky válcované za epla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro váření za sudena ČSN EN 10149-1 Obecné echnické dodací podmínky Dodací podmínky pro ermomechanicky válcované Podle ČSN EN 10149-12-2013 ČSN

Více

5. MĚŘENÍ KMITOČTU a FÁZOVÉHO ROZDÍLU

5. MĚŘENÍ KMITOČTU a FÁZOVÉHO ROZDÍLU 5. MĚŘENÍ KMIOČU a FÁZOVÉHO ROZDÍLU Měření kmioč: zdroje ealonového kmioč, přímé měření osciloskopem, elekronické analogové kmioměry a vibrační kmioměr, číače (měření f přímo, měření, průměrování, možnos

Více

Analogový a číslicový signál, A/D a D/A převod, vzorkování Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Analogový a číslicový signál, A/D a D/A převod, vzorkování Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SY-3 Analogový a číslicový signál, A/ a /A převod, vzorkování Evropský sociální fond Praha & E: Invesujeme do vaší budoucnosi Obsah Analogový a číslicový signál, A/ a /A převod, vzorkování Inegrační, sledovací,

Více

Principy konstrukce rozvodů V/V sběrnic

Principy konstrukce rozvodů V/V sběrnic Principy konstrukce rozvodů V/V sběrnic Historie a současnost Rozvody tzv. sálových počítačů - výrazně delší kabely než v dnešních sestavách počítačů, rozvody realizovány paralelně, bylo nutné řešit problémy

Více

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace XXVI. ASR '2 Seminar, Insrumens and Conrol, Osrava, April 26-27, 2 Paper 2 Vliv funkce příslušnosi na průběh fuzzy regulace DAVIDOVÁ, Olga Ing., Vysoké učení Technické v Brně, Fakula srojního inženýrsví,

Více

G2265cz REV23RF REV-R.02/1. Montážní návod C F. CE1G2265cz /8

G2265cz REV23RF REV-R.02/1. Montážní návod C F. CE1G2265cz /8 G2265cz REV23RF REV-R.02/1 cz Monážní návod A D E B C F CE1G2265cz 26.08.2002 1/8 G K H L I M 2/8 26.08.2002 CE1G2265cz CZ Monáž a uvedení do provozu přijímače REV-R.02/1 1. Monáž Posupuje podle obrázků

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Unverza Tomáše Ba ve Zlíně ABOATONÍ VIČENÍ EEKTOTEHNIKY A PŮMYSOVÉ EEKTONIKY Název úlohy: Zpracoval: Měření čnného výkonu sřídavého proudu v jednofázové sí wamerem Per uzar, Josef Skupna: IT II/ Moravčík,

Více

Principy konstrukce rozvodů V/V sběrnic

Principy konstrukce rozvodů V/V sběrnic Principy konstrukce rozvodů V/V sběrnic Historie a současnost Rozvody tzv. sálových počítačů - výrazně delší kabely než v dnešních sestavách např. personálních počítačů, rozvody realizovány paralelně,

Více

4. MĚŘICÍ PŘEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIČIN 1, MĚŘENÍ KMITOČTU A FÁZOVÉHO ROZDÍLU

4. MĚŘICÍ PŘEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIČIN 1, MĚŘENÍ KMITOČTU A FÁZOVÉHO ROZDÍLU 4. MĚŘICÍ PŘEVODÍKY ELEKICKÝCH VELIČI, MĚŘEÍ KMIOČ A FÁZOVÉHO OZDÍL Převodníky pro měření soč a rozdíl (s operačním zesilovačem, s ransformáory) Inegrační zesilovač: základní princip a odvození přenos

Více

4. Střední radiační teplota; poměr osálání,

4. Střední radiační teplota; poměr osálání, Sálavé a průmyslové vyápění (60). Sřední radiační eploa; poměr osálání, operaivní a výsledná eploa.. 08 a.. 08 Ing. Jindřich Boháč TEPLOTY Sřední radiační eploa - r Sálavé vyápění = PŘEVÁŽNĚ sálavé vyápění

Více

9 Viskoelastické modely

9 Viskoelastické modely 9 Viskoelasické modely Polymerní maeriály se chovají viskoelasicky, j. pod vlivem mechanického namáhání reagují současně jako pevné hookovské láky i jako viskózní newonské kapaliny. Viskoelasické maeriály

Více

Elektronika I ISBN 978-80-7314-114-1. Vydavatel, nositel autorských práv, vyrobil: (C) Evropský polytechnický institut, 2007. Ing. Oldřich Kratochvíl

Elektronika I ISBN 978-80-7314-114-1. Vydavatel, nositel autorských práv, vyrobil: (C) Evropský polytechnický institut, 2007. Ing. Oldřich Kratochvíl Soukromá sředníí odborná školla, s.r.o. Osvobození 699, 686 04 Kunovice ell..:: 57 548 98,, emaiill::ssssoss@edukompllex..cczz Elekronika I Ing.. Olldřiich KATOHVÍL 007 3 Ing. Oldřich Kraochvíl Elekronika

Více

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2.

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2. 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR.2.0 10HPIN IVAR.2.0 12HPIN IVAR.2.0 12HPIN ELEC 3) Charakerisika použií: předsavuje převrané a designové řešení klimaizací provedení

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

ecosyn -plast Šroub pro termoplasty

ecosyn -plast Šroub pro termoplasty ecosyn -plas Šroub pro ermoplasy Bossard ecosyn -plas Šroub pro ermoplasy Velká únosnos Velká procesní únosnos Vysoká bezpečnos při spojování I v rámci každodenního živoa: Všude je zapořebí závi vhodný

Více

4.1 Zptnovazební oscilátory sinusového prbhu naptí

4.1 Zptnovazební oscilátory sinusového prbhu naptí 4 Osciláory Nezpracovávají žádný vsupní signál, ale jsou sami zdrojem sídavých signál. Ze sejnosmrného napájecího napí vyváejí napí sídavá. Druh osciláor je mnoho. Podle principu innosi se rozdlují na

Více

DRUHY DIGITÁLNÍCH INTEGROVANÝCH OBVODŮ

DRUHY DIGITÁLNÍCH INTEGROVANÝCH OBVODŮ DRUHY DIGITÁLNÍCH INTEGROVANÝCH OBVODŮ Základním stavebním blokem digitálních systému je logický člen (hradlo). U daného typu logického členu je jeho logická funkce jednoznačně dána, ale jeho jednotlivé

Více

Tabulky únosnosti tvarovaných / trapézových plechů z hliníku a jeho slitin.

Tabulky únosnosti tvarovaných / trapézových plechů z hliníku a jeho slitin. Tabulky únosnosi varovaných / rapézových plechů z hliníku a jeho sliin. Obsah: Úvod Základní pojmy Příklad použií abulek Vysvělivky 4 5 6 Tvarovaný plech KOB 00 7 Trapézové plechy z Al a jeho sliin KOB

Více

Seznam parametrů Vydání 04/03. sinamics SINAMICS G110

Seznam parametrů Vydání 04/03. sinamics SINAMICS G110 Seznam paramerů Vydání 04/0 sinamics SINAMICS G110 Dokumenace k výrobku SINAMICS G110 Příručka pro začínající uživaele Příručka pro začínající uživaele si klade za cíl umožni uživaelům rychlý přísup

Více

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2.

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2. 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR.2.0 10HPIN IVAR.2.0 12HPIN IVAR.2.0 12HPIN ELEC 3) Charakerisika použií: předsavuje převrané a designové řešení klimaizací provedení

Více

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3?

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3? TÉMA 1 a 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje odpor uveďte název

Více

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované.

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované. finní ransformace je posunuí plus lineární ransformace má svou maici vzhledem k homogenním souřadnicím využií například v počíačové grafice [] Idea afinního prosoru BI-LIN, afinia, 3, P. Olšák [2] Lineární

Více

Optoelektronické součástky. Elektronika a Mikroelektronika A4B34EM. Absorpce a emise fotonu. Spektrální citlivost. Elektroluminiscenční dioda - LED

Optoelektronické součástky. Elektronika a Mikroelektronika A4B34EM. Absorpce a emise fotonu. Spektrální citlivost. Elektroluminiscenční dioda - LED GaN ZnSe GaP:N Opoelekronické součásky Elekronika a Mikroelekronika A4B34EM Elekroluminiscenční dioda či LED Laserová polovodičová dioda Foodioda Fooodpor. přednáška Opoelekronické součásky Operační zesilovač

Více

Časová relé KAP.-STRANA. Instalační provedení

Časová relé KAP.-STRANA. Instalační provedení nsalační provedení pro monáž do rozvodnic na DN lišu, případně pro zadní monáž na desku Provedení do paice nebo pro vesavnou monáž Provedení programovaelné pomocí NF Rozsáhlá řada nasavielných funkcí a

Více

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP)

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP) aplaceova ransformace Modelování sysémů a procesů (MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček 5. přednáška MSP čvrek 2. března 24 verze: 24-3-2 5:4 Obsah Fourierova ransformace Komplexní exponenciála

Více

1/77 Navrhování tepelných čerpadel

1/77 Navrhování tepelných čerpadel 1/77 Navrhování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování akumulace epla bilancování inervalová meoda sezónní opný fakor 2/77 Paramery epelného čerpadla opný výkon Q k [kw]

Více

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH OHONŮ (E) Určeno pro posluchače bakalářských sudijních programů FS Obsah 1. Úvod (definice, rozdělení, provozní pojmy,). racovní savy pohonu 3. Základy mechaniky a kinemaiky pohonu

Více

Kontrolní technika. Nyní pro proudy až do 100 A! IK 9270, IL 9270, IP 9270, SK 9270, SL 9270, SP 9270

Kontrolní technika. Nyní pro proudy až do 100 A! IK 9270, IL 9270, IP 9270, SK 9270, SL 9270, SP 9270 Krolní echna Nadproudové relé varmer IK 9270, IL 9270, IP 9270, SK 9270, SL 9270, SP 9270 Nyní pro proudy až do 100 A! A 0 IK 9270 IL 9270 splňuje požadavy norem IEC/EN 60 255, DIN VDE 0435-303 IP 9270,

Více

LindabCoverline. Tabulky únosností. Pokyny k montáži trapézových plechů Lindab

LindabCoverline. Tabulky únosností. Pokyny k montáži trapézových plechů Lindab LindabCoverline Tabulky únosnosí Pokyny k monáži rapézových plechů Lindab abulky únosnosi rapézových plechů Úvod Přípusné plošné zaížení je určeno v souladu s normou ČSN P ENV 1993-1-3 Navrhování ocelových

Více

min 4 body Podobně pro závislost rychlosti na uražené dráze dostáváme tabulku

min 4 body Podobně pro závislost rychlosti na uražené dráze dostáváme tabulku Řešení úloh školního kola 6 ročníku Fyzikální olympiády Kaegorie E a F Auoři úloh: J Jírů (1, 1), V Koudelková (11), L Richerek (3, 7) a J Thomas (1, 4 6, 8 9) FO6EF1 1: Grafy pohybu a) Pro závislos dráhy

Více

X 3U U U. Skutečné hodnoty zkratových parametrů v pojmenovaných veličinách pak jsou: Průběh zkratového proudu: SKS =

X 3U U U. Skutečné hodnoty zkratových parametrů v pojmenovaných veličinách pak jsou: Průběh zkratového proudu: SKS = 11. Výpoče poměrů při zkraeh ve vlasní spořebě elekrárny Zkra má v obvodeh shémau smysl pouze v čáseh provozovanýh s účinně uzemněným sředem zdroje, čili mimo alernáor, vyvedení výkonu a přilehlá vinuí

Více

MCS 3500 Modulární stropní reproduktorový systém

MCS 3500 Modulární stropní reproduktorový systém Konferenční sysémy MCS 3 Modlární sropní reprodkorový sysém MCS 3 Modlární sropní reprodkorový sysém www.boschsecriy.cz Inovační řícívkový reprodkor Vynikající reprodkce řeči a hdby Žádné kompromisy mezi

Více

Elektronika pro informační technologie (IEL)

Elektronika pro informační technologie (IEL) Elektronika pro informační technologie (IEL) Páté laboratorní cvičení Brno University of Technology, Faculty of Information Technology Božetěchova 1/2, 612 66 Brno - Královo Pole Petr Veigend, iveigend@fit.vutbr.cz

Více

Fakulta biomedic ınsk eho inˇzen yrstv ı Teoretick a elektrotechnika Prof. Ing. Jan Uhl ıˇr, CSc. L eto 2017

Fakulta biomedic ınsk eho inˇzen yrstv ı Teoretick a elektrotechnika Prof. Ing. Jan Uhl ıˇr, CSc. L eto 2017 Fakulta biomedicínského inženýrství Teoretická elektrotechnika Prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc. Léto 2017 6. Vedení 1 Homogenní vedení vedení se ztrátami R/2 L/2 L/2 R/2 C G bezeztrátové vedení L/2 L/2 C 2 Model

Více

Schválení ATEX pro nebezpečné prostory Digitální korektory ventilů Fisher FIELDVUE řady DVC6200

Schválení ATEX pro nebezpečné prostory Digitální korektory ventilů Fisher FIELDVUE řady DVC6200 Dodatek návodu k použití Digitální korektory ventilu DVC6200 Schválení AEX pro nebezpečné prostory Digitální korektory ventilů Fisher FIELDVUE řady DVC6200 SIS Schválení pro nebezpečné prostory a zvláštní

Více

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-422 se používá pro:

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-422 se používá pro: Mistrovství České republiky soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2011 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-422

Více

Elektronická a řídicí relé Bezpečnostní moduly

Elektronická a řídicí relé Bezpečnostní moduly www.moeller.cz www.easy-mfd.cz Elekronická a řídicí relé Bezpečnosní moduly Řídicí sysémy pro řízení srojů a echnologických procesů. HMI-PLC a PLC založená na PC Kombinovaná HMI-PLC Modulární PLC Kompakní

Více

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07 Měřicí a řídicí echnika přednášky LS 26/7 SIMULACE numerické řešení diferenciálních rovnic simulační program idenifikace modelu Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic krokové meody pro řešení

Více

2.2.2 Měrná tepelná kapacita

2.2.2 Měrná tepelná kapacita .. Měrná epelná kapacia Předpoklady: 0 Pedagogická poznámka: Pokud necháe sudeny počía příklady samosaně, nesihnee hodinu za 45 minu. Můžee využí oho, že následující hodina je aké objemnější a použí pro

Více

Energetický audit. Energetický audit

Energetický audit. Energetický audit ČVUT v Praze Fakula savební Kaedra echnických zařízení budov Energeický audi VYHLÁŠ ÁŠKA č.. 213/2001 Sb. Minisersva průmyslu a obchodu ze dne 14. června 2001, kerou se vydávaj vají podrobnosi náležiosí

Více

Přechodné děje 1. řádu aplikační příklady

Přechodné děje 1. řádu aplikační příklady Přechodné děje 1. řádu aplikační příklady 1. Obvod pro vybavení airbagu je uspořádán tak, že v normálním stavu se udržuje kondenzátor 0.47μF nabitý na 20V. Při havárii může být baterie odpojena, ale kontakt

Více

4.5.8 Elektromagnetická indukce

4.5.8 Elektromagnetická indukce 4.5.8 Elekromagneická indukce Předpoklady: 4502, 4504 důležiý jev sojící v samých základech moderní civilizace všude kolem je spousa elekrických spořebičů, ale zaím jsme neprobrali žádný ekonomicky možný

Více

Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně

Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů Galvanická vazba (vazba společnou impedancí) Kapacitní vazba Induktivní vazba

Více

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu.

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu. v v 1. V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky. 2. V jakých jednotkách se vyjadřuje indukčnost uveďte název a značku jednotky. 3. V jakých jednotkách se vyjadřuje kmitočet

Více

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro: Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Více

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál 1.0 Úvod...3 1.1 Použití převodníku...3 2.0 Principy činnosti...3 3.0 Instalace...3 3.1 Připojení rozhraní

Více