Analgosedace v intenzivní péči

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analgosedace v intenzivní péči"

Transkript

1 Analgosedace v intenzivní péči Ján Štigler ARK Ostrava CEEA 2013, Košice

2

3 Analgosedace úvod prostředí ICU stres Prostředí ICU může být pro pacienta stresující: Dezorientace, nejistota, ztráta důstojnosti a intimity, pocit závislosti, imobilita. Rutinní výkony intenzivní péče, umělá plicní ventilace a dušnost, zavádění katétrů, tub a drénů, iatrogenní poškození, vedlejší účinky léků, výkony ošetřovatelské péče, excesivní hluk a světlo v nefyziologických rytmech, spánková deprivace. Základní a přidružená onemocnění a jejich komplikace Stres Bolest Strach Agitovanost Delirium

4 následky bolesti a stresu Vzestup cirkulujících katecholaminů a následná vazokonstrikce zhoršuje prokrvení tkání a snižuje parciální tlak O2 ve tkáních Katabolický hypermetabolismus s následnou hyperglykémií, lipolýzou a zvýšeným odbouráním svalové hmoty Zhoršené hojení a zvýšená incidence infekcí ran z důvodu katabolizmu a hypoxémie Zhoršená funkce imunitního systému (potlačení aktivity natural killer s buněk, snížení počtu cytotoxických T buněk a redukce neutrofilní fagocytární aktivity Neřešená akutní bolest je významným rizikovým faktorem pro vznik chronické, perzistující a neuropatické bolesti stres na ICU je spojen s rozvojem akutních psychických změn = agitovanost/delírium a pozdních změn = PTSD a CI (Posttraumatic Stress Disorder a Cognitive Impairment) (Juliana Barr et al., Clinical practice guidelines for the management of pain, agitation and delirium in adult patients in the intensive care unit, Critical Care Medicine Volume 41, Number 1, January 2013, pg270 dále již jen Guideline 2013)

5 pozdní následky stresu na ICU (post traumatic stress disorder - PTSD a cognitive impairment C.I.) Predispozice k rozvoji PTSD: pacienti primárně trpící depresí delší doba pobytu na ICU pacienti se sepsí léčeni vysokými dávkami opioidů léčba kortikoidy Bienvenu OJ, Psychol Med Feb 26:1-15. Posttraumatic stress disorder symptoms after acute lung injury: a 2-year prospective longitudinal study. Symptomatologie PTSD se může objevovat či mizet v různých časových závislostech: persistující PTSD (od počátku) s odloženým nástupem ústup symptomatologie v průběhu roku část nemocných je vůči PTSD odolná. Myhren et al. Critical Care :R14 doi: /cc8870 Predispozice k C.I. Delirium (74% pacientů na ICU). Ve 3 měsíci po propuštění má 40% globální kognitivní skóre pod 1,5 SD normy (odpovídá lehkému TBI) a 26% pod 2 SD (dopovídá mírné Alzheimerově nemoci) N Engl J Pandharipande PP, Med Oct 3;369(14): doi: /NEJMoa Longterm cognitive impairment after critical illness.

6 Analgosedace úvod prostředí ICU definice analgosedace Analgosedace v intenzívní péči je soubor farmakologických a nefarmakologických opatření k omezení utrpení pacienta z bolesti, diskomfortu a psychických změn v prostředí ICU. Proč analgosedace (co má analgosedace u pacienta na ICU řešit) Úzkost Bolest Akutní stavy zmatenosti Umělá plicní ventilace Léčebné a diagnostické procedury Psychická odpověď na stres Cíle analgosedace na ICU (jak má pacient na ICU vypadat) Pacient klidný, bez bolesti, v pohodě Amnézie na nepříjemné zážitky Zmírnění vegetativní a hemodynamické odpovědi Snížení konzumpce O2 Usnadnění sesterské péče Umožnění umělé plicní ventilace Zabránění nechtěné extubaci Mazen Kherallah: Sedation, Analgesia and Paralysis in ICU internetový zdroj:

7 Vývoj pojetí analgosedace na ICU : Safar: koncepce pokročilé podpory života = ventilace + sedace. Ibsen: první jednotka ICU v Kodani 1953 (epidemie dětské obrny). Prostředky sedace: barbituráty, opioidy, neuroleptika, kurare : rozvoj distanční monitorace. Nebezpečí postoje sedovaný pacient je jednodušší. Prostředky sedace: barbituráty, morfin, neuroleptanalgézie, litické směsi, diazepam, dlouhodobá relaxancia : Snaha o řiditelnější sedaci. Ramsay skore. Nová farmaka: midazolam/lorazepam, fentanyl, neuroleptanalgézie. Problémy: Lorazepam a midazolam delírium, midazolam aktivní metabolity (prodloužené zotavení, svalová slabost, nebezpečí sy z odnětí). Etomidát útlum endogenních steroidů. Pankuronium a vekuronium reziduální kurarizace. Atrakurium po dlouhodobém podání neurotoxický laudanosin : Nové léky propofol, sufentanyl, remifentanyl = zlepšení řiditelnosti analgosedace. Problém propofolu: zpočátku cena, kontaminace, hrozba PRIS syndromu. Benzodiazepiny problém aktivních metabolitů (midazolam) první guideline s důrazem na hlubokou sedaci ve snaze o komfort a omezení vzpomínek na prostředí ICU (Shapiro BA, Warren J, Egol AB, et al. Practice parameters for intravenous analgesia and sedation for adult patients in the intensive care unit: an executive summary. Society of Critical Care Medicine. Crit Care Med. 1995;23(9): ) Herold : Současná koncepce analgosedace v intenzivní péči; Anest. Intenziv. Med., 24, 2013, č. 4 s )

8 Vývoj pojetí analgosedace na ICU 2000 a násl.: Nové poznatky o denním přerušení sedace (Kress et al.). Denní přerušení sedace se zdálo vést ke zkrácení UPV a délky pobytu na ICU. Po přehodnocení postupu denního přerušení sedace (sporný vliv na zkrácení doby UPV, četnější spontánní extubace) dnes spíše příklon k protokolizované sedaci s individuálním stanovením cílů a jejich klinickou monitorací. (Herold: Současná koncepce analgosedace v intenzivní péči. Anest.intenziv. Med., 2013, č. 4, s ) Daily sedation interruption and targeting light sedation levels are safe and proven to improve outcomes for sedated ICU patients when these approaches result in reduced sedative exposure and facilitate arousal. It remains unclear as to whether one approach is superior. Hughes CG, Girard TD, Pandharipande PP Crit Care Med 2013 Sep;41(9 Suppl 1):S doi: /CCM.0b013e3182a168c5. Daily sedation interruption versus targeted light sedation strategies in ICU patients:

9 Analgosedace na ICU rozdělení Bolest Agitovanost Delirium Svalové postižení v rámci ICU Provázanost problémů pacienta v intenzívní péči více či méně související s analgosedací (v širším slova smyslu.) Zdůraznění vzájemné souvislosti mezi bolestí, agitovaností a deliriem s ohledem na outcome pacienta na ICU. Riker, Evidence- Based ICU sedation guidelines in 2012: Are We There? Nepřiměřená analgosdedace může ovlivňovat outcome pacienta i cestou prohloubení inaktivity. (Volně podle Maňák kongres CSIM 2013, Jak postupujeme v prevenci svalové slabosti? Pozn: CIP=critical illness polyneruopathy, CIM=critical illness myopathy, místo vlivu nepřiměřené analgosedace).

10 Bolest na ICU Definice bolesti: Bolest je nepříjemný sensorický a emocionální prožitek spojený se skutečným, nebo potenciálním poškozením tkáně, nebo je popisována takovými výrazy. Akutní bolest je symptom, chronická syndrom. (Rokyta et al: Bolest II vydaní, Nakl. TIGIS spol. s r.o. 2012). Příčiny akutní bolesti: Pooperační, poúrazová, bolest jako příznak řady onemocnění, porodní. Typy akutní bolesti: somatická, viscerální, neuropatická, smíšená. Incidence bolesti na ICU přes pokroky v posledních 20 letech je stále vysoká (50%). Může být ošetřujícím personálem podhodnocována. Whipple a kol: rozdíl v hodnocení bolesti polytraumatizovaných pacientů na ICU (personál hodnotí analgézii jako adekvátní v 74% x pacienti ex post jako inadekvátní v 84%). Detekce bolesti je zásadní pro adekvátní léčbu: Nemožnost verbálně komunikovat neznamená, že jedinec právě neprožívá bolest a že nepotřebuje adekvátní od bolesti ulevující léčbu IASP 2010 (international association for the study of pain org /AM/Template.cfm? Section=Pain_Deli isplay.cfm&contentd=1728#pain.)

11 Bolest na ICU detekce a hodnocení nemocný schopen komunikace Přímou komunikací, nebo pomocí visuálních analogových škál či číselného hodnotícího systému (zpravidla 1 10). Terapeutická intervence nutná při skóre nad 4. Pásmo VAS Slovní označení popis 1 3 Mírná bolest Nemocný o bolesti informuje věcně, až na dotaz, plně se soustředí na konverzaci, není bolestivá grimasa. 4-7 Střední bolest Nemocný má bolestný výraz, aktivně a emocionálně si na bolest stěžuje, soustředí se pouze s úsilím 8-10 Krutá nesnesitelná bolest Je zřejmý excesivní stres, nemocný vyhledává úlevové polohy, je sebestředný, naříká, kvílí. J. Drábková Bolest a analgézie internetový zdroj

12 Bolest na ICU - detekce a hodnocení nemocný neschopen komunikace Lze využít některé z behaviorálních škál hodnocení bolesti např. BPS (Behavioral pain scale) Položka Popis Skóre Výraz tváře Uvolněný 1 Mírně napjatý (například svraštění čela) 2 Celkově napjatý (například sevřená víčka) 3 Grimasování 4 Horní končetiny Žádný pohyb 1 Částečně ohnuté 2 Ohnuté s flektovanými prsty 3 Stále ohnuté, přitažené 4 Tolerance ventilátoru Tolerující ventilační pohybu 1 Občas kašlající, ale většinu času tolerující 2 Bojující s ventilátorem 3 Nemožno ventilovat 4 Jeane Young: Use of a Behavioral Pain Scale to assess pain in ventilated, unconscious and/or sedated patients Intensive and Critical Care Nursing (2006) 22, 32 39

13 Bolest na ICU - detekce a hodnocení změna fyziologických parametrů Dle EBM hodnocení bolesti pomocí vitálních funkcí nebo fyziologických parametrů nemá nahrazovat výše uvedené způsoby a je doporučováno jen jako doplňkový způsob. Změna vitálních funkcí však může sloužit jako podnět pro pátrání po bolesti Například: ANI analgesia nociception index hodnotí změnu TF při bolesti. Citace: Se sensitivitou a specificitou okolo 50% při rozlišení mezí žádnou a těžkou bolestí, tato metoda monitorace bolesti nemůže být v současnosti doporučena pro použití na dospávacím pokoji po sevofluranové + opioidní anestézii. Zda ji bude možno použít při anestézii by mělo být předmětem dalšího zkoumání. (Ledowski T at al: analgesia nociception index: evaluation as a new parameter for acute postoperative pain, BJA April 23, 2013.) NRS score: 0 = bez bolesti a 10 = maximální bolest ANI score: 0 = maximální bolest a 100 = bez bolesti.

14 Bolest na ICU - léčba: Nefarmakologické postupy Umožňují omezit postupy farmakologické analgézie a sedace. Psychická podpora obecně + vysvětlení doprovázející podávání analgetik Klid, úlevová poloha (tam, kde bolest je provokována pohybem), optimalizace komfortu (poloha, uložení katétrů, drénů a další zdroje dráždění), znehybnění (jen na nezbytně nutnou dobu), trakce nebo extenze (zlomeniny, akutní artralgie apod.). Relaxační postupy jako doplňková léčba k farmakoterapii snižují spotřebu analgetik a vedou nižšímu skóre VAS (např.: Friesner SA, at al: Comparison of two pain management strategies during chest tube removal: Relaxation exercise with opioids and opioids alone. Heart Lung 2006;35: ) Kryoterapie zvyšuje práh bolesti, snižuje otok a svalový spasmus (minimálně 20 min, prevence lokálních komplikací = suchý přebal zdroje chladu) Masáž lokálně zlepšení prokrvení a lymfatické drenáže, příznivý psychický účinek. Ostatní - akupunktura (snížení spotřeby opioidů), elektroterapie (kombinované účinky analgetické, myorelaxační, myostimulační trofotropní a antiedematozní), ultrazvuková terapie (vysokofrekvenční masáž, ohřev tkání), magnetoterapie, atd. Zdroj: Rokyta et al: Bolest II výdání, Nakl. TIGIS spol. s r.o. 2012

15 Bolest na ICU - léčba systémová farmakoterapie rozdělení Farmakoterapie systémová Opioidy výběr není důležitý, pokud je opioid titrován k danému cíli. (Fentanyl, Sufentanyl, morphin, piritramid, remifentanyl). Meperidin (Dolsin) na ICU nevhodný pro metabolizaci na neurotoxický norpethidin (křeče). Ketamin parciální antagonista NMDA receptoru, interakce i s opioidními, adrenergními, serotonergními a muskarinovými receptory. (anestézie, pooperační analgézie, analgézie u polytraumat a popálenin). Užití na ICU pomáhá oddálit toleranci na opioidy. Neopioidní analgetika (NOA) se dělí na: Analgetika antipyretika (Paracetamol, metamizol) Nesteroidní antiflogistika NSAID (Diklofenak, Ibuprofen) Ostatní nestandardně používané látky gabapentin a carbamazepin v kombinaci s opioidy významně působí na neuropatickou bolest (v této indikaci EBM 1A)

16 Bolest na ICU - léčba systémová farmakoterapie opioidy. Látka Dávkování + Kl. úč. Poznámka Morfin mg sc, im, 30 mg po 4 h Kumulace při RI a HI, enterohepatální cirkulace, histaminogenní, vhodný pro PCA, Petidin 1,0 1,5 mg/kg sc, im, iv. 2-4 h Kumulace, toxický metabolit norpetidin, odklon od používání. Piritramid Tramadol mg sc, im u dospělých 1,0-1,5 mg/kg sc, im, iv, po, pr. 4-6 h Možno i pro PCA 4-6 h Jen minimální deprese dechu, časté zvracení, Fentanyl Indiv cca 1 ug/kg iv Poločas 219±10, nebezpečí refentanylizace a odložené deprese dechu po 6 7 h. Sufentanyl Individ cca 0,1 ug/kg iv Poločas 164±22, menší kumulace než u F Alfenentanyl Indiv cca 10 ug/kg iv Především pro anestézii Remifentanil cca 0,5 1 ug/kg, nebo 0,1-0,4 ug/kg/min iv 5-10 Ne u spontánně ventilujících, dávky nad 0,2 ug/kg/min = pravděpodobně zástavu dechu. Nalbufin 0,1-0,3 mg/kg iv, im, sc. 3-6 h Smíšený agonista/antagonista, může vyvolat abstinenční příznaky u opioid dependentních, významně seduje, menší deprese dechu Rokyta et al. Bolest, TIGIS 2012, str. 211

17 Bolest na ICU - léčba systémová farmakoterapie non opioidní analgetika Látka dávkování kl.úč. poznámka Ketamin Bolus ind. do CA: 1-2 mg/kg iv. pokr.d.: 0,1-0,5mg/kg + kont. 0,05-0,4 mg/kg/h Paralen Iv mg co 6 hod max 4 g/den Po indukčním bolusu 10-20, ale odeznění k plné orientaci metamizol Iv 6-16mg/kg Nást. úč , trvání cca 4 h. Opioid šetřící a toleranci oddalující efekt. Vzestup CMRO2, ICP. Aktivace epi. Psychomimetické reakce (menší s benzodiazepiny) Aktivní metabolit norketamin. 1,5 3 h Slabý antiflogistický účinek, antypyretický účinek ( PGE2 v CNS), analgetický účinek (v.s. účast systémů opioidního, serotoninergního, cholinergního a NO). Hepatotoxicita při overdosis. Nebezpečí alergických reakcí, agranulocytózy (20 na 100 mil podání), menší riziko předávkování diclofenak Iv 75 mg 1 až 2x denně Trvání úč. 6-8 hod Mírná preference blokády COX2, méně COX1, a také lipooxygenázovou cestu ( leukotrienů), lépe tolerován GIT než typicčtí COX1 inhibitory. Perioperační neurochirurgická bolest zaveden. Ibuprofen Po 400 mg co 4-6 h max 1200/den Gabapentin 3denní titrace do /den ve 3.d. Carbamazepin Titrace od 2x100mg/d do obvyklé dd ve 3 dd/den Nást. Za 1-2 h, trvání až 8h Klin. účinky až po dnech Dlouhodobá th., hladiny 3-12 mg/l Neselektivní NSA, dobrý analgetický a antipyretický, nižší protizánětlivý efekt, dobrý bezpečnostní profil. Neuropatická bolest (herpes, DM, HIV, neoplazie, CMP, RS, polyneuropatie, idiopatické příčiny) NÚ: somnolence, vertigo, instabilita, nauzea) Neuralgie trojklaného nervu, NÚ: GIT dikomf., únava, poruchy řeči (mizí) Vážné NÚ: TEN, SJS (přítomnost alely HLA-B 1502 Čína, Thajsko, Filipíny), poruchy krvetvorby.

18 Bolest na ICU - léčba regionální postupy Techniky: - EDA, SAB - Paraverterbrální blokáda - Intrapleurální analgézie - Blokákda brachiálního plexu - Blokáda femorální a ischiadiku Vesna Novak-Jankovič: Regional anaesthesia in the ICU, periodicum biologorum Vol.111, No 2, , 2009

19 Bolest na ICU - léčba regionální postupy - EDA Zvykový přístup EDA má pravděpodobně příznivý vliv na kardiální morbiditu. Hrudní EDA = sympatického dráždění (Th1-5) redukce mortality, srdečního selhání, výskytu infekcí, krevních ztrát, tromboembolických komplikací, hyperglykémie, hypertenzních reakcí, má dusík šetřící efekt, prevnce immunospresse, snížení nemocničních a léčebných nákladů Výše EDA dle výkonů: Lumbární EDA náhrady kloubů, cévní (bypass) chirurgie DKK. Nízká hrudní EDA laparotomie Střední a vysoká hrudní EDA torakotomie a sternotomie EBM přístup Přiznivý vliv na outcame (vliv na incidenci pooperačního respiračního selhání a na délku pobytu na ICU) prokázán jen u: Hrudní EDA u výkonů na abdominální aortě. Hrudní EDA u traumatických fraktur žeber Sporné výsledky při hrudní EDA u hrudních a nevaskulárních abdominálních výkonech Zdroje: Barr Guidelines 2012, Vesna Regional anaesthesia in ICU 2012, Barash: Clinical Anaesthesia

20 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU - definice Agitovanost = porucha chování spadá pod širší pojem neklid Neklid může začínat zprvu bez pohybových projevů vnitřní neklid a následně může přecházet v neklid jež je charakterizován zvýšenou pohybovou aktivitou přecházející od mírných a ohraničených forem až po celkový neklid s nadměrnou a nepřiměřenou motorickou aktivitou. Při celkové motorické aktivaci a velkém neklidu mluvíme o agitovanosti. Zdroj: Definice neklidu: Zjednodušená definice agitovanosti pro souvislost s analgosedací: Agitovanost = stav strachu, diskomfortu a neklidu pacienta vyžadující nefarmakologické a/nebo farmakologické zklidňující postupy. Při řešení stavů agitovanosti je vždy třeba v prvé řadě myslet na příčinné souvislosti: Např. - bolest, delirium, hypoxémie, hypoglykémie, sy z odnětí alkoholu, drog a léků.

21 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU hodnocení Ramsay Scale Score (RSS) Reakce pacienta Je úzkostný, neklidný, agitovaný, či vše dohromady 1 Je spolupracující klidný 2 Reaguje jen na slovní výzvy 3 Hbitě reaguje na poklep na glabelu nebo na hlasitý zvukový podnět 4 Zpomaleně reaguje na poklep na glabelu nebo na hlasitý zvukový podnět 5 Nereaguje 6 Ramsay Scale Score je jednoduchý systém rozlišující 3 stavy bdělosti a 3 stavy spánku. Je pravděpodobně klinicky nejrozšířenější, ale kritizován pro nedostatečné odlišení mezi jednotlivými kategoriemi. Herold: Skórovací schémata hodnocení sedace a výskytu deliria, Anesteziologie a IM, 5, 2013 skore Dle EBM je RSS hodnocena jako mající nízkou validitu. Barr. Guidelines 2013

22 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU hodnocení Richmond Agitation Sedation Scale (RASS) Skóre Označení Popis +4 Bojující Otevřeně bojující, bezprostředně ohrožující personál +3 Velmi agitovaný Vytahující si katétry a drény, agresivní +2 agitovaný Frekventní neúčelné pohyby, nesladěn s ventilátorem +1 Neklidný Anxiózní, pohyby nejsou agresivní povahy 0 Bdělý, klidný -1 spavý Ne zcela bdělý, ale při vědomí (otevření očí a oční kontakt na hlas na více jak 10 sec. -2 Lehká sedace Rychle porbuditelný, s očním kontaktem na více než 10 sec -3 Střední sedace Pohyb nebo otevření očí na hlas (ale ne oční kontakt) -4 Hluboká sedace Źádná reakce na hlas, ale pohyb nebo otevření očí na fyzickou stimulaci -5 neprobudný Žádná odpověď na hlasovou či fyzickou stimulaci

23 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU hodnocení RASS Postup pro hodnocení RASS Sleduj pacienta Pacient je vzhůru, neklidný nebo agitovaný (Skóre 0 až +4) Pokud není vzhůru, oslov pacienta jménem a požádej ho, aby otevřel oči a sledoval tě Pacient se budí a udrží otevřené oči a slovní kontakt (Skóre -1) Pacient se budí, otevře oči, oční kontakt udrží jen krátce (Skóre -2) Pacient se pohne na oslovení, ale nenaváže oční kontakt (Skóre -3) Pokud není reakce na slovní stimulaci, fyzicky stimuluj pacienta zatřepáním ramenem a/nebo poklepáním na sternum. Pacient se nějak pohne na fyzickou stimulaci (Skóre -4) Pacient nemá žádnou reakci na jakoukoli stimulaci (Skóre -5) Pozn.: RASS je společně se Sedation and Agitation Scale (SAS) hodnoceno jako nejvalidnější nástroj pro hodnocení agitovanosti a hloubky sedace. (Zdroj: Barr: Guidelines 2013).

24 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU hodnocení objektivní neurologická monitorace Možnosti sluchové evokované potenciály (AEP), bispektrální index (BIS), Narcotrend index (NI), patient state index (PSI), state entropy (SE). Současná doporučení objektivní neurologické metody nenahrazují subjektivní škály hodnocení agitovanosti a sedace u nekomatózních a nerelaxovanách dospělých pacientů. Některé studie vychází s dobrou korelací mezi škálami a objektivními neurologickými metodami (Deogaonkar A at al: Bispectral Index monitoring correlates with sedation scales in brain injured patients. Crit Care Med 2004; 32: ), jiné ne (Roustan JP at al: Can electroncephalgraphic analysis by used to derermine sedation levels in crtitically ill patidents? AnesthAnalg 2005; 101: ). U relaxovaných jsou objektivní metody vhodným doplňkem subjektivních škál. Objektivní neurologická monitorace ve smyslu EEG je doporučována u : 1. Je nebo se očekává epileptogení aktivita (karniotrauma, intracerebrální krvácení, CMP, porucha vědomí nejasné etiologie), 2. Je požadována elektrosupresivní medikace k dosažení burst supression stavu u pacientů se zvýšeným ICP. Zdroj: Barr: Guidelines 2013

25 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU léčba nefarmakologické prostředky léčby odstranitelné příčiny Před podáním sedativních léků usilujeme o zmírnění příznaků agitovanosti jinými prostředky snaha oddálit medikaci, nebo snížit dávky: Eliminace odstranitelných příčin agitovanosti: Život ohrožující příčiny 1. Výměna plynů (hypoxémie, hyperkapnie), 2. Metabolické (hypoglykémie, acidóza), 3. Ventilační (malpozice OTI, tenzní PNO), 4. infekční (infekce CNS, sepse), 5. Léky, drogy alkohol (intoxikace, sy z odnětí), 6 Ischémie (myokard, střevo, mozek) Různé 1. Patient-ventilátor dyssynchronie (inadekvátní flow, excesivní TV), 2. Nepohodlná poloha v lůžku, 3. Strach, 4. Nemožnost komunikovat, 5. desorientace, 6. Spánková deprivace, 7. Plný močový měchýř, 8. Nauzea, 9. Potřeba defekace, 10. Sy z odnětí nikotinu, 11. vedlejší účinky léků (anticholinergika, pardoxní reakce na benzodiazepiny ) Zdroj: Mark D. Siegel: Management of agitation in the intensive care unit, Clin Chest Med 24 (2003)

26 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU léčba farmakologické prostředky léčby ideální preparát Ideální preparát pro sedaci Levný Minimální ovlivnění hemodynamiky Minimální útlum dechu Bez lékových interakcí Bez aktivních metabolitů Ber orgánové toxicity Krátký kontext-senzitivní poločas Eliminace nezávislá na orgánových funkcích Benzodiazepiny? Propofol? Dexmedetomidin? Jiné? Neexistuje?

27 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU léčba farmakologické prostředky léčby benzodiazepiny Lék Bolus iv Kont. iv Nástup Trvání Koment midazolam 1-2 mg 0,5-5mg/h 0,5-2 min 1-3 hod Rychlá tachyfylaxe Benzodiazepiny Mechanismus účinku: Vazba na stereospecifické benzodiazepinové receptory na postsynaptickém GABA neuronu na různých místech v CNS včetně limbického systému a retikulární formace. Zvýšení inhibičního efektu GABA na neuronální excitabilitu vyúsťuje ve zvýšenou permeabilitu neuronální membrány pro chloridové ionty. Tento shift chloridových iontů vede k hyperpolarizaci (méně excitabiliní stav) a stabilizaci. Klinické účinky: nízké dávky anxiolytický a lehce sedativní účinek. Stoupající dávky: hlubší sedace a následně respirační deprese a hypotenze. Problémy: Tachyfylaxe a syndrom z odnětí jsou časté. Paradoxní reakce: stav excitace po podání benzodiazepinových preparátů. Projevy: excesivní mnohomluvnost, hybnost, emocionální odbrždění. Výskyt: méně než 1%. Predisponující faktory: 1. Krajní věkové kategorie (děti, staří). 2.Genetická predispozice 3. Alkoholismus, drogový abusus 4. Psychiatrické či osobnostní poruchy. Léčba: Nepodávat další benzodiazepiny (zhoršení). Antagonista benzodiazepinů (flumazenil). Sedativa jiných skupin. Současné místo v medikaci na ICU: 1. Při analgosedaci mají být preferovány jiné než benzodiazepamové preparáty (propofol nebo dexmedetomidin). Teze je však přemětem diskuzí. 2. Shoda panuje v tom, že benzodiazepiny zůstávají důležité pro léčbu úzkosti, křečí a syndromu z odnětí alkoholu nebo benzodiazepinů. 3. Delirium bez návaznosti na sy z odnětí alkoholu nebo benzodiazepinů má být raději léčeno kontinuálním podáním dexmedetomidinu než benzodiazepiny. Závěr: benzodiazepiny mají stále své místo v intenzívní péči, nově pro specifické podskupiny pacientů

28 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU léčba farmakologické prostředky léčby propofol Lék Bolus Kontin Nástup Trvání koment Propofol 0,2 2mg/kg 0,5-3 mg/kg/h sekundy min Hypotenze, PRIS. Propofol mechanismus účinku: snižuje až přerušuje přenos vzruchu v CNS vazbou na řadu receptorů včetně GABAA, glycinového, nikotinového a M1 muskarinového receptoru. Klinické účinky: amnestické (měně než u benzodiazepinů), anxyolitické, antiemetické, antikonvulzívní, hypnotické a sedativní. Rychlost nástupu velká (vysoká rozpustnost propofolu v tucích a rychlý průnik přes hematoencephalickou bariéru). Po krátkodobém podávání je probuzení rychlé (redistribuce, vysoká hepatální a extrahepatální clearence). Dlouhodobé podávání vede k nasaturování periferních tkání a následného prodlouženého buzení. Problémy: Na dávce závislá deprese dechu a hypotenze (systémová vazodilatace). Hypertriglyceridémie, akutní pankreatitis a myoklonie. Alergické reakce (u pacientů alergických na vejce nebo sójové boby, alergie může být způsobena také sulfitovým konzervačním činidlem). Závažnou i když spíše vzácnou komplikací je PRIS syndrom (propofol related infusion syndrom). Incidence 1%. Rizikové faktory: nedostatečné zásobení kyslíkem, sepse, těžké kraniotrauma, pankreatitis, trauma obecně, vysoká dávka propofolu (nad 70 mcg/kg/min tj nad 4,2 mg/kg/h, zpravidla déle než 48 hod), přítomnost vyvolávajících faktorů (katecholaminy, kortikosteroidy), inadekvátní dodávka cukrů ve výživě. Předpokládaná patofyziologie: mitochondriální dysfunkce, narušena oxidace mastných kyselin, přesměrování metabolismu na tukové substráty (vázne utilizace cukrů), akumulace metabolitů propofolu. Projevy: metabolická acidóza, zvýšená potřeba vazopresorů, arytmie, AKI, hyperkalémie, rhabdomyolýza, jaterní dysfunkce, Laboratoř: zvýšeny CPK, laktát, myoglobin, kalium, triglyceridy. Symptomatická léčba: přerušení infúze s propofolem, podpora vazopresory a inotropiky, event. stimulace srdce, hemodialýza, hemofiltrace (úprava ph, snížení lipidů), ojediněle ECMO. Závěr: Propofol má své místo v sedaci na ICU, kde je nutno často přehodnocovat neurologický stav, umožňuje denní přerušení sedace, méně často než benzodiazepiny se pojí s deliriem.

29 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU léčba farmakologické prostředky léčby dexmedetomidin. Lék Bolus Kont. Nástup Trvání Koment dexdor 1 mcg/kg 0,2-0,7 mcg/kg 15 min 2 hod, déle u jaterní dysfunkce Min. ventilační deprese, předvíd. TK a TF Mechanismus účinku: selektivní alfa 2 agonista se sedativními, analgetickými, opioidy šetřícími a sympatolytickými vlastnostmi. Afinita je 8x vyšší než u clonidinu. Klinické účinky: sedativní (pacient snadno probuditelný, spolupracující, minimální respirační deprese) ne horší jak u midazolamu a propofolu. Problémy: hypotenze a bradykardie. Ojediněle může vést k obstrukci dýchacích cest snižováním tonu oropharyngeálních svalů u neintubovaných. Závěr: Dexmedetomidin má místo v lehké a střední sedaci pacientů na UPV i spontánně ventilujících. Výhody: 1. Zkrácení doby UPV 2. umožňuje komunikovat s pacientem, i subjektivně hodnotit bolest. 3. Nižší prevalence deliria a koma (proti midazolamu, lorazepamu i propofolu). 4. Předpokládá se nižší PTSD a neurokognitivní dysfunkce po propuštění z ICU. Sedace dexmedetomidinem vedla k signifikantně nižší prevalenci deliria (54 vs 76% a zkrátila dobu na ICU 6,9 vs 7,6 dní)

30 Agitovanost a úzkost pacienta na ICU léčba farmakologické prostředky léčby - TEZE Při léčbě agitovanosti na ICU mají nefarmakologické prostředky přednost: léčba bolesti, frekventní reorientace zajištění normálního spánkového vzorce Farmakologická terapie sedativy jen pokud je nefarmakologický přístup neefektivní: Možnosti: Benzodiazepiny, Propofol, Dexmedetomidin výběr dle cíle sedace, ceny a vlastností sedativa (nástup, trvání, eliminace) Klinický outcome je lepší při užití non benzodiazepinové sedace (propofol, dexmedetomidin) oproti benzodiazepinům Benzodiazepiny hrají stále důležitou roli v řešení anxiozity, křečí a syndromu z odnětí (alkohol). Lze je využít k navození hluboké sedace, amnézie a v kombinaci s ostatními sedativy k omezení celkových nároků na sedativa.

31 Delirium definice Delirium: akutní forma orgánové dysfunkce charakterizovaná poruchou vědomí a kognitivních funkcí. Změny se rozvíjejí rychle a kolísají v průběhu času (hodiny, dny). Projevy: narušená krátkodobá paměť, porucha pozornosti, dezorientace. Formy: Hypoaktivní (starší pacienti, infekce, horší prognóza 32% 6 měsíční po ICU) Hyperaktivní (často alkoholové, lepší prgnóza 7,8% 6 měsíční po ICU) Kombinované Patofyziologie obecně: narušení mozkového metabolismu s cerebrální dysfunkcí. Příčiny: základní onemocnění, intoxikace, syndrom z odnětí. Delirantní stavy s určitou mírou specifické patofyziologie: septická encefalopatie, syndrom z odnětí alkoholu hepatická encefalopatie Následky deliria: mortality (A), doby na ICU a v nemocnici (A), četnost post ICU kognitivních změn. (Zdroje: Cavallazzi et al. Annals of Intensive Care 2012, 2:49. Delirium in the ICU: an overview

32 Delirium patofyziologie Faktory vedoucí k deliriu Biomarkry: - Protein S100B - PCT, CRP - Další (brain-derived neurotrophic factor, neuron-specific enolase, interleukiny, cortisol, a další) Cavallazzi et al. Annals of Intensive Care 2012, 2:49 Page 3 of 11

33 Delirium patofyziologie cholinergní aktivity aktivity dopaminergního systému proinflamatorních mediátorů ( tumor necrosis f. recept.1 a protein C.) Delírium Zvýšený počet bb mikroglie, v nabuzeném stavu, jež jsou snadno aktivovány i slabým stresorem (staří, CNS onemocnění) počtu a fce GABA r a NMDA r (chron alkohol) serotonergní aktivity serotoninový sy = hypertermie, sval rigidita, MOF. hladina tryptofanu (prekursor serotoninu) - = nižší serotonin aktivita, =kyneurinin (metabolity neurotyické)

34 Delirium klinická monitorace CAM ICU nejvalidnější (je-li RASS - 3) 1. Zhodnotit úroveň poruchy vědomí v čase. Vědomí se liší od base line mental statu a/nebo kolísá v průběhu 24 h. NE=není delirium. ANO=pokračuj. 2. Zhodnotit obsah vědomí kontrolou pozornosti. Vyslovit 10 hlásek SAVEAHAART a pacient dá znamení při A. Chyb>2 NE=není delirium. Chyb>2 ANO=pokračuj na 3. nebo Aktuální RASS 0. ANO, pak je přítomno Delirium (v případě positivity v bodech 1 a 2). NE, tedy Je-li RASS=0=pokračuj. 4. Prověřit uspořádanost myšlení. 4 otázky: 1. Plave kámen ve vodě? 2. Jsou v moři ryby? 3. Je těžší kilo než dvě kila? 4. Lze zatlouci hřebík kladivem? Povely: 1. Zvedněte tolik prstů (ukázat 2). 2. Udělejte totéž na druhé ruce. Chyb >2 ANO=je přítomno delirium (v případě positivity v bodech 1 a 2). NE = není delirium (i v případě positivity 1 a 2) Vyhodnocení: Delirium je přítomno v případě positivní odpovědi v bodech 1. a 2. a současně 3. nebo 4.

35 Zdroj: PAD guidelines 2013 Zdroj: Delirium klinická monitorace CAM ICU - přehled CAM-ICU má vysokou sensitivitu (81%) i specificitu (96%). Používání tohoto nástroje zvyšuje na trojnásobek pravděpodobnost detekce deliria na ICU. Lze jej používat i u pacientů neschopných slovní komunikace (UPV). Monitorace má být pravidelná, minimáln1x za směnu zvláště u rizikových pacientů (anamnéza alkoholismu, kognitivních poruch a hypertensepse, u pacientů se sepsí, šokem, na UPV, na sedativní či opioidní medikaci)

36 Delirium prevence/terapie Nonfarmakologická terapie/prevence Snaha o časnou mobilizaci pacientů na ICU s původním záměrem zlepšit funkční outcome se ukázala jako významná prevence deliria, vedla ke zkrácení doby na ICU a v nemocnici a ke snížení nákladů. (zdroj: PAD Guidelines 2013) Implementace ABCDE protokolu. Jeho součástí je detekce a prevence deliria nefarmakologickými postupy: ABC (awakening and Breathing Coordination) snižování sedace a denní test spontánní ventilace, či protokolizovaná sedace na nejnižší možnou úroveň. D (Delirium) = identifikace, prevence a léčba Bolest: monitoarace bolesti a léčba Orientace: 1. Informovat o dni, datu, místu a důvodu hospitalizace. 2. Nosit jmenovky. 3. Mít na pokoji hodiny a kalendář. 4. Diskutovat aktuální události Smysly: zajistit pomůcky (brýle, naslouchadla), pokud třeba Spánek: minimalizace hluku, normální střídání světla a tmy, dodržování nočního klidu, odpovídající synchronizace ventilačních režimů pro noc, zajistit komfort a pohodu (péče o záda, dutinu ústní, možnost umýt obličej, ruce, denní koupel, masáže ) E (Early Exercise and Mobility): cvičení na posteli, sed v a na posteli, křeslo, vertikalizace, procházky. Zdroj:

37 Delirium prevence/terapie Farmakologické postupy: Preventivně: farmaka nedoporučovány Léčebně: Haloperidol dříve doporučován, v současnosti není dostatek důkazů pro jeho terapeutickou prospěšnost Atypická antipsychotika mohou zkracovat trvání deliria na ICU (quetiapine DERIN), pozn. ve středoevropském regionu se využívá tiapridal, risperdal. Inhibitory cholinesterázy (rivastigmin) nejsou doporučeny u pacientů na ICU. Dexmedetomidin při nutnosti sedovat pacienta má přednost před jinými sedativy (obzvláště před benzodiazepiny). Zdroj: Guidelines 2013

38 Analgosedace na ICU - závěry Bolest: protože je přítomna a podhodnocována, provádět pravidelně hodnocení bolesti u všech pacientů na ICU Při neklidu pacienta pátrat vždy po příčinách, včetně bolesti, jejíž léčba má přednost před sedací Je-li sedace nutná, pravidelně monitorovat hloubku a udržovat na nejnižší možné hladině (protokolizovaná sedace). Ke kontinuální sedaci volit sedativa umožňující ABCDE přístup dexmedetomidin ABCDE přístup včetně detekce deliria je nejlepší preventivní i léčebnou strategií pro delirium a pozdní kognitivní změny

39 Analgosedace - přínos i nebezpečí pro pacienta Dnes: Je snaha analgosedaci pojímat jako: 1. Prostředek ke zlepšení outcome pacienta. 2. Možný rizikový faktor komplexní intenzivní péče. 3. Jeden z důležitých indikátorů kvality péče na ICU (Černý: Analgosedace v intenzivní péči up to date 2013, kongres CSARIM 2013 Brno)

40 Děkuji za pozornost

Markéta Bodzašová FN Brno KARIM

Markéta Bodzašová FN Brno KARIM Markéta Bodzašová FN Brno KARIM Analgosedace jako nezbytná součást péče o kriticky nemocného Cíle outcome pacienta Změna přístupu v hloubce analgosedace a volbě medikace Spojena s problematikou deliria

Více

Crit Care Med 2013; 41:263-306. Am J Health Syst Pharm 2013; 70:53-8.

Crit Care Med 2013; 41:263-306. Am J Health Syst Pharm 2013; 70:53-8. BOLEST, AGITACE A DELIRIUM NA ICU Tomáš Gabrhelík KARIM FN a LF UP v Olomouci Crit Care Med 2013; 41:263-306. Am J Health Syst Pharm 2013; 70:53-8. BOLEST NA ICU Analgezie by měla být vždy součástí péče

Více

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ Helena Ondrášková Iveta Zimová Petra Minarčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH

Více

Analgosedace v intenzivní péči

Analgosedace v intenzivní péči Jan Štigler I. Definice Analgosedace v intenzívní péči je soubor farmakologických a nefarmakologických opatření k omezení utrpení pacienta z bolesti, diskomfortu a psychických změn v prostředí ICU. Proč

Více

Analgosedace kriticky nemocných

Analgosedace kriticky nemocných Analgosedace kriticky nemocných Jan Neiser, Tomáš Gabrhelík Fakultní nemocnice Olomouc Lékařská fakulta UP Olomouc Klinika anesteziologie a resuscitace Sedace v intenzivní medicíně znamená pečovat o fyzický

Více

Delirantní stavy v intenzivní péči 2011

Delirantní stavy v intenzivní péči 2011 Delirantní stavy v intenzivní péči 2011 Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec

Více

Delirantní stavy v intenzivní péči - prevence a terapie. Jakub Kletečka, KARIM LF a FN Plzeň

Delirantní stavy v intenzivní péči - prevence a terapie. Jakub Kletečka, KARIM LF a FN Plzeň Delirantní stavy v intenzivní péči - prevence a terapie Jakub Kletečka, KARIM LF a FN Plzeň Delirium Porucha pozornosti (snížená schopnost řídit, zacílit, udržet a přenášet pozornost) a uvědomění Narušení

Více

Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak

Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

PERIOPERAČNÍ BLOKÁDA SYMPATIKU

PERIOPERAČNÍ BLOKÁDA SYMPATIKU PERIOPERAČNÍ BLOKÁDA SYMPATIKU Březina A., Říha H., Hess L. IKEM Praha 2011 ÚVOD Zajištění oběhové stability je jedním ze základních předpokladů úspěšné operace a časné pooperační péče, který má vliv na

Více

SEDACE DLE PROTOKOLU. IX. Kongres české společnosti intenzivní medicíny. Bc. Zuzana Tesfaye, DiS. Všeobecná sestra

SEDACE DLE PROTOKOLU. IX. Kongres české společnosti intenzivní medicíny. Bc. Zuzana Tesfaye, DiS. Všeobecná sestra MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME ŘÍZENÉ BUDOUCNOST PODÁVÁNÍ MEDICÍNY SEDACE DLE PROTOKOLU Bc. Zuzana Tesfaye, DiS. Všeobecná sestra IX. Kongres české společnosti intenzivní medicíny 27. 29.

Více

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných

Více

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných zásad pooperační léčby

Více

Analgosedace v intenzivní péči

Analgosedace v intenzivní péči Analgosedace v intenzivní péči OA Dr. Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria no conflict of interest OA Dr. Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria přehled 1. výchozí poznámky

Více

Vigilita (bdělost, "arousal") Lucidita (jasnost, "awareness")

Vigilita (bdělost, arousal) Lucidita (jasnost, awareness) Poruchy vědomí Vědomí stav, kdy je člověk schopen správně vnímat sebe a své okolí a správně reagovat na podněty vnějšího i vnitřního prostředí kontinuální interakce mozkových hemisfér a aktivačního systému

Více

Problematika a prevence posttraumatické stresové poruchy

Problematika a prevence posttraumatické stresové poruchy Problematika a prevence posttraumatické stresové poruchy Posttraumatic Stress Disorder PTSD Bc. Jana Filipová, KARIM FNO PhDr. Jana Haluzíková, Ph.D., Ústav ošetřovatelství, Slezská univerzita v Opavě

Více

Hypnotika Benzodiazepiny

Hypnotika Benzodiazepiny Hypnotika Benzodiazepiny Sedace: mírný stupeň útlumu funkce CNS zklidnění pacienta (motorické i psychické), bez navození spánku Hypnóza: navozený stav více či méně podobný fyziologickému spánku (Hypno)-sedativní

Více

Sedace a analgezie v intenzivní péči mění se úhel pohledu? Pavel Ševčík ARK FN Ostrava a LF Ostravské univerzity O čem půjde řeč Analgosedace obecně Nové strategie analgosedace Farmaka, která je umožní

Více

NEOPIOIDNÍ POOPERAČNÍ ANALGÉZIE jak jí zařídit v praxi. Pavel Michálek KARIM 1.LF UK a VFN Praha Dept of Anaesthetics, Antrim Area Hospital, UK

NEOPIOIDNÍ POOPERAČNÍ ANALGÉZIE jak jí zařídit v praxi. Pavel Michálek KARIM 1.LF UK a VFN Praha Dept of Anaesthetics, Antrim Area Hospital, UK NEOPIOIDNÍ POOPERAČNÍ ANALGÉZIE jak jí zařídit v praxi Pavel Michálek KARIM 1.LF UK a VFN Praha Dept of Anaesthetics, Antrim Area Hospital, UK OPIOIDY V ANESTEZII Morfin (Friedrich Serturner v roce 1804)

Více

Bolest. v paliativní medicíně. prim.mudr.dagmar Palasová

Bolest. v paliativní medicíně. prim.mudr.dagmar Palasová Bolest. v paliativní medicíně Beskydy 20.4.2013 prim.mudr.dagmar Palasová Bílovecká nemocnice, a.s. Paliativní péče je aktivní péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém

Více

Má cenu se zabývat deliriem? Jakub Kletečka, KARIM FN a LF UK Plzeň

Má cenu se zabývat deliriem? Jakub Kletečka, KARIM FN a LF UK Plzeň Má cenu se zabývat deliriem? Jakub Kletečka, KARIM FN a LF UK Plzeň Delirium Porucha pozornosti (snížená schopnost řídit, zacílit, udržet a přenášet pozornost) a uvědomění Narušení kognitivních funkcí

Více

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18 Obsah Úvod 10 1 Historie anesteziologie 11 1.1 Horace Wells a oxid dusný 11 1.2 Mortonův úspěch 12 1.3 Historie místní anestezie 13 1.4 Začátky anestezie v Českých zemích 14 1.5 Vznik samostatného oboru

Více

Začlenění rehabilitace kognitivních funkcí v intenzivní péči

Začlenění rehabilitace kognitivních funkcí v intenzivní péči Začlenění rehabilitace kognitivních funkcí v intenzivní péči Autor : nrtm.lenka Válková, rtm.regina Kouřilová, Dis., kap.mudr.rudolf Beňo KOGNITIVNÍ FUNKCE Myšlenkové procesy, které nám umožňují rozpoznávat,

Více

Bc. Marie Bartoszová FN Brno - KARIM

Bc. Marie Bartoszová FN Brno - KARIM Bc. Marie Bartoszová FN Brno - KARIM Umělá plicní ventilace slouží k podpoře dýchání - korekci respirační insuficience 1. typu porucha transportu plynů na alveokapilárním rozhraní, způsobena postižením

Více

MUDr. Vladimír Mixa Ph.D. 9. Křivánkovy dny Pardubice

MUDr. Vladimír Mixa Ph.D. 9. Křivánkovy dny Pardubice MUDr. Vladimír Mixa Ph.D. 9. Křivánkovy dny Pardubice 5.-6.11.2015 Zásadní součást perioperační péče o dětského pacienta Důvod: prevence (!) peroperační a zejména pooperační bolesti Prostředky: léky a

Více

Úloha pacienta. Úloha lékaře. Komunikace Potřeby. Úloha sestry. Úloha rodiny

Úloha pacienta. Úloha lékaře. Komunikace Potřeby. Úloha sestry. Úloha rodiny Paliativní péče o ventilovaného pacienta Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec

Více

Spánek v prostředí intenzivní péče. Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská

Spánek v prostředí intenzivní péče. Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská Spánek v prostředí intenzivní péče Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská Úvod Existuje mnoho studií poukazujících na rizika spojená s nedostatkem spánku u zdravotníků. Jen málo se

Více

Opioidy v léčbě neuropatické bolesti. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Opioidy v léčbě neuropatické bolesti. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Opioidy v léčbě neuropatické bolesti Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Specifika neuropatické bolesti (NB) NB bývá obecně na léčbu velmi rezistentní. Projevy NB jsou velmi pestré,

Více

Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie. Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s.

Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie. Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s. Neuroaxiální analgezie - základy anatomie a fyziologie Pavel Svoboda Nemocnice sv. Zdislavy, a.s.; Mostiště Domácí hospic sv. Zdislavy, a.s.; Třebíč II. brněnský den klinické farmacie, 11. února 2016 Obsah

Více

POCD. Je prevence možná? MUDr. Jakub Kletečka KARIM LF UK a FN Plzeň

POCD. Je prevence možná? MUDr. Jakub Kletečka KARIM LF UK a FN Plzeň POCD Je prevence možná? MUDr. Jakub Kletečka KARIM LF UK a FN Plzeň Postoperační kognitivní dysfunkce (POCD) Paměť Pozornost Koncentrace Plánování Orientace Zpracování informace Postoperační kognitivní

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY. Protokoly IP v praxi. Petr BAUER Anesteziologicko-resuscitační klinika AKUTNĚ.

MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY. Protokoly IP v praxi. Petr BAUER Anesteziologicko-resuscitační klinika AKUTNĚ. MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU Protokoly IP v praxi Petr BAUER Anesteziologicko-resuscitační klinika AKUTNĚ.CZ 21. 11. 2015 MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU Problematika kompetencí ve slovníku

Více

v PNP a NP Mariana Vujčíkov ková Petra Vymazalová Klinika anesteziologie a resuscitace FN Olomouc

v PNP a NP Mariana Vujčíkov ková Petra Vymazalová Klinika anesteziologie a resuscitace FN Olomouc Vedení anestézie v PNP a NP Mariana Vujčíkov ková Petra Vymazalová Klinika anesteziologie a resuscitace FN Olomouc Vedení anestézie v PNP a NP Anestezie Medikace Přednemocniční péče Nemocniční péče Vedení

Více

Analgosedace v soukromé anesteziologické praxi. MUDr. Petr Kudrna MUDr. Svatopluk Velkoborský

Analgosedace v soukromé anesteziologické praxi. MUDr. Petr Kudrna MUDr. Svatopluk Velkoborský Analgosedace v soukromé anesteziologické praxi MUDr. Petr Kudrna MUDr. Svatopluk Velkoborský Obsah Úvod, vymezení pojmů Výhody a nevýhody oproti celkové anestézii Retrospektivní studie: statistika, výsledky

Více

Benzodiazepiny. Hana Horálková

Benzodiazepiny. Hana Horálková Benzodiazepiny Hana Horálková Historie Syntetizovány začátkem 50 let,výrazné sedativní, hypnotické účinky a velkou terapeutickou šíři Chlordiazepoxid 1960 Diazepam 1963 použit k indukci anestezie Flunitrazepam

Více

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Základní dělení bolesti Akutní bolest Přirozený fyziologický jev Ochranná funkce Vegetativní

Více

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Obecná část 1. Základní koncepty paliativní medicíny (nevyléčitelné onemocnění, terminální onemocnění, pacient v terminálním stavu,

Více

Poruchy spánku ve stáří

Poruchy spánku ve stáří Poruchy spánku ve stáří Obecné charakteristiky charakter spánku se ve stáří mění senioři zapojení do komunity spí lépe spánek zhoršuje zármutek, osamocení, úzkost, potraumatické stavy starší lidé chodí

Více

Fitness for anaesthesia

Fitness for anaesthesia Fitness for anaesthesia Richard Pradl KARIM FN a LF UK Plzeň ČSARIM, Plzeň 2015 04/10/2015 Cílem předoperačního hodnocení stavu pacienta je pokles morbidity spojené s operačním výkonem, zvýšení efektivity

Více

Farmakologická analgosedace na novorozenecké JIP

Farmakologická analgosedace na novorozenecké JIP Farmakologická analgosedace na novorozenecké JIP P.Kopecký Gynekologicko-porodnická klinika VFN a 1.LF UK v Praze, neonatologické oddělení Algoritmus přístupu k bolesti na NJIP diagnostika příznaků bolesti

Více

Doporučené postupy ČSARIM pro léčbu akutní pooperační bolesti. J. Málek

Doporučené postupy ČSARIM pro léčbu akutní pooperační bolesti. J. Málek Doporučené postupy ČSARIM pro léčbu akutní pooperační bolesti J. Málek Význam léčby pooperační bolesti (LPB) Bolest je pátá vitální funkce (vědomí, dýchání, oběh, metabolismus, bolest) - American Pain

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

Poruchy spánku na ICU

Poruchy spánku na ICU Poruchy spánku na ICU Vladimír Černý Centrum pro výzkum a vývoj Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní nemocnice

Více

Léčba akutní bolesti. Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LF MU Brno

Léčba akutní bolesti. Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LF MU Brno Léčba akutní bolesti Pavel Ševčík KARIM FN Brno a LF MU Brno Typy akutních bolestí Pooperační bolesti Bolesti při úrazech Bolesti jako příznak řady onemocnění Porodní bolesti Pooperační analgezie Zmírňuje

Více

CSE metoda porodní analgézie

CSE metoda porodní analgézie CSE metoda porodní analgézie AORA 2011 Krch J., ARO krajská nemocnice Liberec Prim. MUDr. Dušan Morman 1 CSE METODA v porodnictví rozšíření v 90. letech 20. století z Anglie ( B. Morgan ) poskytuje rychlou

Více

Intervenční skupina infuze NaHCO 3 4,2 % s cílem ph > 7,3 v průběhu 28 d

Intervenční skupina infuze NaHCO 3 4,2 % s cílem ph > 7,3 v průběhu 28 d Multicentrická randomizovaná studie, 26 ICU Vstupní kritéria: do 48 h na JIP + těžká acidémie ( ph 7,2; paco 2 45 mmhg; HCO 3 20 mmol/l); SOFA > 4; laktát > 2 mmol/l Vylučující kritéria: respirační acidóza,

Více

32. FARMAKOTERAPIE NÁDOROVÉ BOLESTI

32. FARMAKOTERAPIE NÁDOROVÉ BOLESTI 32. FARMAKOTERAPIE NÁDOROVÉ BOLESTI Úvod Bolest představuje jeden z nejzávažnějších projevů nádorového onemocnění. Léčba bolesti je nedílnou součástí onkologické péče. Úleva od bolesti obvykle neznamená

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

Obsah. Alterace mentálního stavu a vědomí Anémie...57 Ascites...63 Bolesti břicha... 68

Obsah. Alterace mentálního stavu a vědomí Anémie...57 Ascites...63 Bolesti břicha... 68 Obsah Předmluva...17 Jak pracovat s k n ih o u... 21 I II Obecná čá st...23 Charakteristika oddelení urgentního příjm u...24 Přístup k pacientovi na urgentním příjmu...26 Komunikace na urgentním příjm

Více

HYPERALGEZIE Co bychom o ní měli vědět? J Lejčko, ARK, CLB, FN Plzeň

HYPERALGEZIE Co bychom o ní měli vědět? J Lejčko, ARK, CLB, FN Plzeň HYPERALGEZIE Co bychom o ní měli vědět? J Lejčko, ARK, CLB, FN Plzeň Neurofyziologie bolesti Bolest je dynamický fenomén Není jen pouhá nocicepce Komplexní fenomén, pro percepci bolesti jsou klíčová vyšší

Více

Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence. Martina Kosinová (Brno)

Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence. Martina Kosinová (Brno) Anesteziologická péče a poporodní adaptace novorozence Martina Kosinová (Brno) Hodnocení poporodní adaptace novorozence Apgar skóre Parametry ABR z pupečníkové arterie (ph, PCO 2, PO 2, and HCO 3 ) Dýchání

Více

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 1 LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ MUDr. Alice Němcová MUDr. Alena Trunečková Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 2 Klinická

Více

Léčba hypoxicko ischemické encefalopatie řízenou hypotermií. Bc. Lucie Zahradníková

Léčba hypoxicko ischemické encefalopatie řízenou hypotermií. Bc. Lucie Zahradníková Léčba hypoxicko ischemické encefalopatie řízenou hypotermií Bc. Lucie Zahradníková Bc. Věra Tomková FN Plzeň Neonatologie JIRP Hypoxicko ischemická encefalopatie (HIE) Nevratné poškození mozku - následek

Více

SEDATIVA / ANTIPSYCHOTIKA NA ICU. Tomáš Gabrhelík ARIM KNTB zlín

SEDATIVA / ANTIPSYCHOTIKA NA ICU. Tomáš Gabrhelík ARIM KNTB zlín SEDATIVA / ANTIPSYCHOTIKA NA ICU Tomáš Gabrhelík ARIM KNTB zlín Analgosedace na ICU Analgezie vždy součástí analgosedace na ICU (analgesia-first sedation) ICU pacienti mají procedurální i klidovou bolest

Více

Strategie léčby onkologické bolesti

Strategie léčby onkologické bolesti Strategie léčby onkologické bolesti MUDr. Marek Hakl, PhD. Klinika algeziologie a preventivní péče ChK FN Brno a LF MU SACS.GIBUZ.15.10.1204 Příčiny nádorové bolesti bolesti způsobené vlastním nádorem

Více

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH Mgr. Kožešníková Lucie MUDr. Eduard Havel, Ph.D. Rehabilitační klinika FN a LF UK Hradec Králové, přednostka doc. MUDr. E. Vaňásková,

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Akutní intoxikace léky. Jiří Valenta, Daniela Pelclová

Akutní intoxikace léky. Jiří Valenta, Daniela Pelclová Akutní intoxikace léky Jiří Valenta, Daniela Pelclová Opiáty I. Definice: Silná analgetika na bázi morfinu (morfinomimetika, opioidy), zneužívané drogy. Preparáty: Morfin, pethidin (Dolsin), piritramid

Více

Komorbidity a kognitivní porucha

Komorbidity a kognitivní porucha Komorbidity a kognitivní porucha jak postupovat v praxi? Tereza Uhrová Psychiatrická klinika Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Kde může být kognitivní

Více

Léčba akutní pooperační bolesti

Léčba akutní pooperační bolesti Léčba akutní pooperační bolesti dle Doporučených postupů ČSARIM Autoři: prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc. - FN Brno doc. MUDr. Jiří Málek, CSc. - FNKV Přednášející MUDr. Boris Leštianský Centrum pro léčbu

Více

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie?

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? MUDr. David Šipula kardiovaskulární oddělení FNO Fibrilace síní Nejčastější setrvalá porucha srdečního rytmu odpovědná za podstatné zvýšení mortality

Více

Máme nalbufin? MUDr. Lucie Jurečková

Máme nalbufin? MUDr. Lucie Jurečková 1 Máme nalbufin? MUDr. Lucie Jurečková Chemicko-farmakologická charakteristika 2 Syntetický opioid: agonista/antagonista analgetikum z phenanthrenové skupiny Analgetická potence je ekvivalentní dávce morfinu

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

Markery srdeční dysfunkce v sepsi

Markery srdeční dysfunkce v sepsi Markery srdeční dysfunkce v sepsi MUDr. Pavel Malina MUDr. Janka Franeková, Ph. D. Oddělení klinické biochemie Interní oddělení Nemocnice Písek, a.s. Pracoviště laboratorních metod IKEM Praha Colours of

Více

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Psychotické poruchy ve stáří MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Duševní poruchy s psychotickými příznaky Organické Neorganické Psychotické

Více

GABAPENTIN A MOŽNOSTI JEHO VYUŽITÍ

GABAPENTIN A MOŽNOSTI JEHO VYUŽITÍ GABAPENTIN A MOŽNOSTI JEHO VYUŽITÍ Lejčko Jan KARIM, Centrum léčby bolesti, FN Plzeň Farmakologie gabapentinoidů Gabapentin, pregabalin aminokyseliny a strukturální analogy kyseliny γ-aminomáselné (GABA)

Více

Oxygenoterapie, CPAP, high-flow nasal oxygen

Oxygenoterapie, CPAP, high-flow nasal oxygen Oxygenoterapie, CPAP, high-flow nasal oxygen Pavel Dostál Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Universita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO: Synthadon 10 mg/ml injekční roztok pro kočky a psy

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO: Synthadon 10 mg/ml injekční roztok pro kočky a psy PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO: Synthadon 10 mg/ml injekční roztok pro kočky a psy 1. JMÉNO A ADRESA DRŽITELE ROZHODNUTÍ O REGISTRACI A DRŽITELE POVOLENÍ K VÝROBĚ ODPOVĚDNÉHO ZA UVOLNĚNÍ ŠARŽE, POKUD SE NESHODUJE

Více

U pacienta trvá potřeba noradrenalinu (...navzdory jeho klinické stabilizaci)

U pacienta trvá potřeba noradrenalinu (...navzdory jeho klinické stabilizaci) U pacienta trvá potřeba noradrenalinu (...navzdory jeho klinické stabilizaci) Marek Lukeš Anesteziologicko-resuscitační klinika, FN u sv. Anny v Brně a LF MU v Brně Současná doporučení Volba konkrétního

Více

Naše zkušenosti s péčí o dětského pacienta na dospávacím pokoji. Marcela Šamlotová, Růžena Bartasová

Naše zkušenosti s péčí o dětského pacienta na dospávacím pokoji. Marcela Šamlotová, Růžena Bartasová Naše zkušenosti s péčí o dětského pacienta na dospávacím pokoji Marcela Šamlotová, Růžena Bartasová Jednotka pro poanestetické/pooperační sledování Poskytnutí časné pooperační péče, zotavení z anestezie

Více

ideálně podle potřeb konkrétního pacienta

ideálně podle potřeb konkrétního pacienta Perioperační optimalizace Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně IV. česko-slovenský kongres intenzivní medicíny, Brno, 12.-14. května 2010 Rizikový chirurgický pacient perioperační mortalita (~ 1%) a morbidita

Více

Poruchy spánku u pacientů v intenzivní péči...

Poruchy spánku u pacientů v intenzivní péči... Poruchy spánku u pacientů v intenzivní péči... Vladimír Černý Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulta zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně, Masarykova nemocnice Ústí

Více

Chyby, mýty a omyly v léčbě bolesti Tomáš Gabrhelík

Chyby, mýty a omyly v léčbě bolesti Tomáš Gabrhelík Chyby, mýty a omyly v léčbě bolesti Tomáš Gabrhelík ARO KNTB Zlín KARIM FN a LF UP v Olomouci Cíle léčby akutní bolesti Cílem je kvalitní analgezie (VAS 0-3) při minimálních NÚ Respektovat signální ochranný

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

Nitrolební hypertenze kazuistika

Nitrolební hypertenze kazuistika Nitrolební hypertenze kazuistika Radovan Uvízl Klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických

Více

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER?

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? Mgr. Ivana Kupečková, MBA KARIM Fakultní nemocnice Hradec Králové ČAS sekce ARIP PROTOKOLY / DOPORUČENÉ POSTUPY Jsou to sady postupů předepsaných

Více

ANO. MUDr. Roman Škulec, Ph.D.

ANO. MUDr. Roman Škulec, Ph.D. OPIOIDY JSOU INDIKOVÁNY V ANALGETICKÉ PŘEDNEMOCNIČNÍ LÉČBĚ PACIENTŮ S NPB ANO MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,

Více

Tomáš Zaoral KDL FN Ostrava. Odd.dětské intenzivní a resuscitační péče

Tomáš Zaoral KDL FN Ostrava. Odd.dětské intenzivní a resuscitační péče Těžká sepse a akutní postižení ledvin (AKI) u dětí : Nezávislý rizikový faktor mortality a funkčního poškození Acute kidney injury in pediatric severe sepsis: An independent risk factor for death and new

Více

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič Anestézie u dětí v neurochirurgii Michal Klimovič Klinika dětské anesteziologie a resuscitace MU Brno XIX. kongres ČSARIM 2012 Vliv anesteziologických postupů na zvýšení ICP Strach, bolest Kašel Anestetika

Více

Využití adjuvancií k lokálním anestetikům. Milan Jelínek ČSARIM 2016

Využití adjuvancií k lokálním anestetikům. Milan Jelínek ČSARIM 2016 Využití adjuvancií k lokálním anestetikům Milan Jelínek ČSARIM 2016 Důvody přidání adjuvancií Urychlení nástupu blokády Snížení vstřebávání a systémové toxicity Prodloužení trvání blokády analgesie vs.

Více

Hyperaktivní nezvládnutelné delirium - na co vše myslet a jak postupovat? ivana zýková

Hyperaktivní nezvládnutelné delirium - na co vše myslet a jak postupovat? ivana zýková Hyperaktivní nezvládnutelné delirium - na co vše myslet a jak postupovat? ivana zýková definice Kvalitativní porucha vědomí Porucha schopnosti soustředit a udržet pozornost Porucha kognitivních funkcí

Více

Chirocaine 5 mg/ml Chirocaine 7,5 mg/ml injekční roztok (Levobupivacaini hydrochloridum)

Chirocaine 5 mg/ml Chirocaine 7,5 mg/ml injekční roztok (Levobupivacaini hydrochloridum) PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Chirocaine 5 mg/ml Chirocaine 7,5 mg/ml injekční roztok (Levobupivacaini hydrochloridum) V příbalové informaci naleznete: 1. Co je přípravek Chirocaine a k

Více

Intenzivní péče u neklidného pacienta. Michal Taufer, Lucie Vavřinová Chirurgická klinika JIP FN Hradec Králové

Intenzivní péče u neklidného pacienta. Michal Taufer, Lucie Vavřinová Chirurgická klinika JIP FN Hradec Králové Intenzivní péče u neklidného pacienta Michal Taufer, Lucie Vavřinová Chirurgická klinika JIP FN Hradec Králové Delirantní stav Jedná se o kvalitativní poruchu vědomí, která vzniká náhle nebo v krátkém

Více

Jak (vy)budovat Acute Pain Service

Jak (vy)budovat Acute Pain Service Jak (vy)budovat Acute Pain Service Marek Hakl Centrum pro léčbu bolesti ARK LF MU a FN u sv. Anny v Brně Acute Pain Servis (APS) Projekt bezbolestné nemocnice Součást nemocničních standardů pro schválení

Více

Léčba závažných symptomů u dětských pacientů v paliativní péči

Léčba závažných symptomů u dětských pacientů v paliativní péči Léčba závažných symptomů u dětských pacientů v paliativní péči Prim. MUDr. Mahulena Mojžíšová, MUDr. Katalin Štěrbová Pracovní skupina dětské paliativní péče ČSPM ČLS JEP Dětské oddělení nemocnice Hořovice,

Více

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2.

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. Epilepsie a epileptické záchvaty Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Epilepsie Jedno z nejčastějších onemocnění CNS Prevalence:

Více

Bolest jako 5. vitální funkce

Bolest jako 5. vitální funkce Bolest jako 5. vitální funkce J. Fendrychová NCO NZO Brno Bolest jako 5. vitální funkce Fráze byla poprvé použita americkou společností pro bolest (American Pain Society, 1996), aby se mezi zdrav. profesionály

Více

Porodní analgezie není jen epidurál. Pavlína Nosková XIX. Kongres ČSARIM Hradec Králové

Porodní analgezie není jen epidurál. Pavlína Nosková XIX. Kongres ČSARIM Hradec Králové Porodní analgezie není jen epidurál Pavlína Nosková XIX. Kongres ČSARIM Hradec Králové JE PDA JEDINÁ PORODNÍ ANALGEZIE? Epidurál za každou cenu? Zkušený anesteziolog Riziko postpunkční cefaley Aktuální

Více

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie Jolana Marková Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikační systém ( IHS) Primární bolesti hlavy skupina 1-4 Sk Sekundármí bolesti

Více

PACIENT SE SPÁNKOVOU APNOÍ MÁ MÍT VŽDY SPECIÁLNÍ PATHWAY? Ivan Čundrle Anesteziologicko resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv.

PACIENT SE SPÁNKOVOU APNOÍ MÁ MÍT VŽDY SPECIÁLNÍ PATHWAY? Ivan Čundrle Anesteziologicko resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv. PACIENT SE SPÁNKOVOU APNOÍ MÁ MÍT VŽDY SPECIÁLNÍ PATHWAY? Ivan Čundrle Anesteziologicko resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně SPÁNKOVÁ APNOE Obstrukční spánková apnoe prevalence až

Více

SYSTÉMOVÁ ANALGÉZIE OPIOIDY PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU Je třeba se bát? Pavlína Nosková KARIM VFN a 1.LF UK Praha

SYSTÉMOVÁ ANALGÉZIE OPIOIDY PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU Je třeba se bát? Pavlína Nosková KARIM VFN a 1.LF UK Praha SYSTÉMOVÁ ANALGÉZIE OPIOIDY PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU Je třeba se bát? Pavlína Nosková KARIM VFN a 1.LF UK Praha OPIOIDY - NÚ Matka: nauzea, zvracení pruritus močová retence Novorozenec: dechová deprese somnolence,

Více

Karbapenemy v intenzivní péči K. Urbánek

Karbapenemy v intenzivní péči K. Urbánek Karbapenemy v intenzivní péči K. Urbánek Ústav farmakologie Lékařská fakulta Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc Rozdělení Skupina I Skupina II ertapenem, panipenem, tebipenem omezený účinek

Více

Symptomatická terapie ALS Stanislav Voháňka Neurologická klinika FN Brno

Symptomatická terapie ALS Stanislav Voháňka Neurologická klinika FN Brno Symptomatická terapie ALS Stanislav Voháňka Neurologická klinika FN Brno Východiska: ALS je nezvratně progredující, v současné době nevyléčitelné onemocnění vedoucí k ztrátě: Hybnosti Schopnosti přijímat

Více

Specifita analgesie u ptáků MVDr. Viktor Tukač, CSc.

Specifita analgesie u ptáků MVDr. Viktor Tukač, CSc. Specifita analgesie u ptáků MVDr. Viktor Tukač, CSc. Analgezie Reverzibilní uměle navozený stav potlačení vnímání bolestivých podnětů Používány především dvě skupiny přípravků : Nesteroidní antiflogistika

Více

Klostridiová kolitida na chirurgickém pracovišti

Klostridiová kolitida na chirurgickém pracovišti Klostridiová kolitida na chirurgickém pracovišti Urbánek L., Kratochvílová J., Žák J. I. chirurgická klinika Oddělení hygieny a epidemiologie Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Klostridiová kolitida

Více

Skrínink deliria v klinické praxi

Skrínink deliria v klinické praxi Skrínink deliria v klinické praxi The Confusion Assessment Method for the Intensive Care Unit (CAM ICUcz) Košťálová Milena Neurologická klinika LF MU a FN Brno CEITEC MU Brno Syndrom deliria: terminologie,

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Dětská pooperační bolest Tomáš Gabrhelík

Dětská pooperační bolest Tomáš Gabrhelík Dětská pooperační bolest Tomáš Gabrhelík ARO KNTB Zlín KARIM FN a LF UPOL Cíle léčby akutní pooperační bolesti Odstranění příčiny bolesti Kvalitní analgezie (VAS 0-3) při minimálních NÚ Včasná mobilizace

Více

Epistaxe Jaká je role anesteziologa?

Epistaxe Jaká je role anesteziologa? Epistaxe Jaká je role anesteziologa? Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové Jitka Schreiberová

Více

MUDr. Vladimír Mixa Ph.D. KARIM FN Motol, Praha. VI. konference Akutne.cz, 22.11.2014, Brno

MUDr. Vladimír Mixa Ph.D. KARIM FN Motol, Praha. VI. konference Akutne.cz, 22.11.2014, Brno MUDr. Vladimír Mixa Ph.D. KARIM FN Motol, Praha VI. konference Akutne.cz, 22.11.2014, Brno Zásadní úkol anesteziologa Důvod: prevence (!) pooperační bolesti Prostředky: léky a postupy, metodika Hodnocení:

Více

Poresuscitační péče - prognóza Tomáš Gabrhelík

Poresuscitační péče - prognóza Tomáš Gabrhelík Poresuscitační péče - prognóza Tomáš Gabrhelík ARO KNTB Zlín Post-cardiac arrest syndrome kardiovaskulární selhání, dysfunkce myokardu postanoxické poškození mozku (koma, myoklony, křeče, smrt mozku) ischemicko-reperfuzní

Více