KVĚTEN 2015 ČÍSLO 9 ROČNÍK 20 BÉDA 5,- ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY BEDŘICHA SMETANY MĚSTA LANŠKROUN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KVĚTEN 2015 ČÍSLO 9 ROČNÍK 20 BÉDA 5,- ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY BEDŘICHA SMETANY MĚSTA LANŠKROUN"

Transkript

1 ČÍSLO 9 ROČNÍK 20 KVĚTEN 2015 BÉDA 5,- ŠKOLNÍ ČASOPIS ZÁKLADNÍ ŠKOLY BEDŘICHA SMETANY MĚSTA LANŠKROUN

2 Orázek, Lmd 3 Den Země 4 Pohádkové kvízy v penzionu pro seniory 4 Tělovičnu jsme vyměnili z zén 4 Stíny mlují 5 No s Andersenem 5 Školní kolo v přírodovědné soutěži 6 Měli jsme ve škole hdy 6 Okresní kolo v minikopné 7 Co mi dli (vzli) spolužái 8 Co mi škol dl (vzl) 8 Comenius - Rumunsko 9 Interview 10 Dějepisná luštěnk 10 Herní kvíz 11 Jrní luštěnk 11 Minikvíz pro žáky 1. stupně 11 Luštěnky 12 Oddehový kvíz pro žáky 2. stupně 13 Osmisměrk 13 Vyplňovčk 13 Angliké luštěnky 14 Zvířeí luštěnk 14 Stňte se kretivním týmem 15 Učitelé: Ev Dourvská Pvel Došíček Ivet Kntorová Miloslv Zuík Žái: IV. A: Mrkét Stejsklová Adél Šemerová IV. B: Zdeněk Hude Kteřin Chládková VI. A: Kristýn Hnzlová Ntálie Müllerová VI. B: Ann Kňová Vendul Koourková VII. A: Vlérie Ann Volosová VIII. B: Jn Kollert Ann Vvřínová ZŠ Al. Jirásk IX. A: Ev Cinková Iv Fiikrová Veronik Skliká IX. B: Terez Kupová Adél Kouová Nikol Piehulská Grfik: Petr Motl TG TISK S. R. O.

3 jméno: Tříd: Autor orázku: Veronik Skliká z IX. A. VyrvI dle liosti, Vhoď do édovy shránky možná vyhrješ. Neheš ýt zkoušen neo psát písemku? Lehká pomo! Zkus Lmdu! Doplň své jméno, příjmení třídu, vystřihni vhoď do Bédovy shránky LAM BA DA ČERVEN 2015 Jméno: Příjmení: Tříd:

4 Den země Ve středu 22. dun 2015 se oě čtvrté třídy ěhem elého vyučování věnovly ekologii životnímu prostředí v rámi mezinárodního Dne Země. S pojmem témtem ekologie seznámily děti n počátku dne pní učitelky pomoí provníh listů z pulike Blím, líš, líme od. s. EKO-KOM. Poté si čtvrťái správné třídění odpdů provičili v počítčové učeně při hře Odpdy útočí. (Hru si můžete tké vyzkoušet n stránkáh Ve třídáh yly děti rozděleny do skupin, ve kterýh dále plnily eko úkoly řešily křížovky, osmisměrky vyplňovly dlší provní listy týkjíí se třídění odpdu, výroy, reykle ppíru pod. Z elodenní projekt yl kždý čtvrťák odměněn oeněním z účst n Dni Země. POHÁDKOVÉ KVÍZY V PENZIONU PRO SENIORY N koni měsíe řezn jsme se opět vyprvili do penzionu pro seniory. Počsí si s námi ovšem ošklivě zlškovlo my tm dorzili n kost promrzlí mokří. Dostli jsme n zhřátí deky, teplé pití, dorou áovku dli se do práe. Tentokrát si pro nás připrviy pohádkový kvíz smy seniorky. Vytvořili jsme smíšené skupinky iček dětí pustili se do soutěžení. N leos si vzpomněly ičky hodně věděly i děti. Bičky děti edlivě pozorovly snd z nih měly i trohu rdost. Vítězi jsme se stli všihni, zzpívli jsme si Svěrákovo Dělání vydli se n zpáteční estu. Aprílové počsí se prostě zse jednou vytáhlo! TĚLOCVIČNU JSME VYMĚNILI ZA BAZÉN Žái I. B mjí z seou čtyři leke plvání, n olympijské hry to ztím nevypdá, le už jsme se nučili dýht do vody, splývt, krulové nohy, skákt šipku. A o se nám líí nejvíe? Když hodíme po vodě. Víte, jk se po vodě hodí? Jko vodník z pohádky Prinezn ze mlejn to neumíme, le pokud se n hldinu položí velké vičení podložky, tk si vykrčujeme lezeme jko ten vodník z pohádky. Mezi nše dlší olíené závy ptří sjíždění po skluzve, lovení vodolepek hry s plovouími hrčkmi. 4Autor: sist. Rent Špinlerová Autor: žái II. A p. uč. D. Kčerovská Autor: p. uč. Romn Prokopová

5 STÍNY MALUJÍ Všimli jste si někdy, o dokáží stíny? Nám se už několikrát stlo, že jsme pozorovli krásné stíny n tuli, n koeri, n stěnáh. Dokone je ve stínu možné vidět i proudění vzduhu. Když zsvítí slune přes pootevřené okno zčne se míht studený teplý vzduh, ývjí ve stíneh nádherné pohyujíí se vodopády. Zhráli jsme si jednou se stíny, které mlovly orzy po nših oličejíh rukáh. Fotili jsme se právě toho dne, kdy ylo ztmění Slune. Celý prostor yl nplněn zvláštním střírným světlem. Někde je n fotogrfiíh i vidět. Podívejte se, nevypdá to nádherně? Autor: žái II. A p. uč. D. Kčerovská Některé z rekí dětí, jk elou ki hodnotily: No s Andersenem Autor: p. uč. Ev Dourvská Ze středy 1. dun n čtvrtek 2. dun 2015 proěhl s 22 žáky VI. A nší školy ke s názvem No s Andersenem. Vše zčlo v h, kdy přiházeli první účstníi se svými spáky krimtkmi. Shromáždili jsme se ve třídě VI. A, kde yli všihni přivítáni seznámeni s připrveným progrmem. Po vyslehnutí důležitýh informí o průěhu Noi s Andersenem se děti rozdělily do pěti skupinek zčly plnit připrvené soutěže. Čekly je kvízy, luštěnky, ěhí soutěže smozřejmě i čtení Andersenovýh pohádek. Děti zkrátk prověřovly své znlosti. Po ukončení soutěží došlo i n promítání pohádky. Před půlnoí si klui i holky zhráli v tělovičně vyíjenou fotl, následovlo vyhlášení vítěznýh družstev pk už se všihni zčli připrvovt n spní, vyčistili si zuy zlezli do svýh spáků. Neznmenlo to všk, že všihni hned usnuli. Mnozí zrli ž někdy k ránu. Jsem velie rád, že se ke uskutečnil že jsem n ní mohl ýt. Nejvíe se mi líilo, když jsme ěhli po hodě hledli názvy knih do křížovky. A v tělovičně to tky ylo doré. Ovšem největší srnd yl, když jsme se hystli spát. Nejvíe se mi líil ěhí hr. Bylo to závné, hezké yly i réusy testy n A, B, C odpovědi. Nejvíe se mi líily hry v tělovičně. No super, korát pní učitelky z nás si yly unvené. Tto školní ke yl závná, poučná, prostě skvělá. Dost jsme se povili rozhodně jsme se nenudili. Woow! Ake yl skvělá! Mo se mi líilo to, jk se nikdo nerozčilovl 5 nd druhým. Byli jsme prostě prt, která ojovl z všehno! Byl to legre!

6 ŠKOLNÍ KOLO V PŘÍRODOVĚDNÉ SOUTĚŽI 3. ž 5. ročníků V jednotlivýh ročnííh se n stupníh vítězů umístili: 3. ročníky: 1. místo - Em Hejlová 66 odů 2. místo - Miroslv Mrtine 63 odů 3. místo - Apolen Bednářová 52 odů 4. ročníky: 1. místo - Stel Vníčková 95 odů 2. místo - Mrkét Stejsklová 93 odů - Luie Knápková 93 odů 3. místo - Andre Olenočinová 91 odů 5. ročníky: 1. místo - Anděl Bednářová 100 odů - Simon Higerová 100 odů 2. místo - Andre Kyselová 99 odů - Adél Mrtinová 99 odů 3. místo - Nel Huálková 94 odů - Melánie Klímová 94 odů Autor: vyučujíí I. A I. B Autor: p. uč. L. Zhřová Kždého člověk od jeho nrození provází elým jeho životem okolní přírod. Již od útlého dětství kldeme svým lízkým podoné otázky: Mmi, o je to z kytičku? Kdo nám po ránu tk krásně zpívá? Co je to z zvířátko? Jk se jmenuje tenhle krásný kámen? Otázky neerou kone. Všímvé děti se při toulkáh přírodou vyptávjí dodnes. Zároveň se hovjí tiše ohleduplně, y nevyplšily zvěř neponičily rostliny. Děti ze třetíh ž pátýh ročníků si vyzkoušely své znlosti v přírodovědné poznáví soutěži. Všihni soutěžíí museli uhodnout rodové i druhové jméno u 20 rostlin, 26 zvířt poznt 4 nerosty. Celkem mohli získt 100 odů. Některé odpovědi žáků yly i úsměvné. Dozvěděli jsme se npříkld, že v nší přírodě žije tygr (správně mělo ýt rys ostrovid), komár uvý (místo komár pisklvý) mlok yl puntíčkovný, kolečktý (mlok skvrnitý). Dále v přírodě potkáme nkondu (měl to ýt užovk oojková). Motýl se podle některýh dětí jmenuje zeleňásek (správně ělásek zelný). Čstou odpovědí yl tké vohomůrk. Ptám se: A kde je Křemílek? Správná odpověď je muhomůrk červená. A nkone perličk. Víte, kdo je ve skutečnosti elektrohd? Přee úhoř říční. MĚLI JSME VE ŠKOLE HADY Jk se sem dostli? Přivezl je pn Peháček z TERACENTRA, které sídlí v Dolní Čermné. Dozvěděli jsme se, že nejdelším hdem svět je KRAJTA MŘÍŽKOVANÁ, která dorůstá ž do délky 10 m. Krjt je škrtič, mohli jsme se jí dotýkt hldit ji. Kromě krjty jsme mohli vidět i ANAKONDU, největšího hd n světě, t už neyl tk mírumilovná, její síl nám trohu nháněl strh. Pro nás velmi neovyklým mzlíčkem, jk všehn zvířt nzývá pn Peháček, yl CHAMELEON, jeho mrštný jzyk vystřelí z potrvou m. Jeho oči mjí zvláštní shopnost, kždé se doslov koulí n jinou strnu. Hldili jsme si i LEGUÁNY Bohoušk Béďu. To už yl pořádný ještěr! Předstvte si, že yl strý jko my prvňái. Drli jsme ho n hlvě mo se mu to líilo. A kdo nám učrovl? Byl to veverk ustrlská neoli VAKOVEVERKA LÉTAVÁ. Mlinktý tvoreček, s krásným, korálkovým očim. Proč létvá? Mezi prsty má totiž lány, které se při letu otevřou. Doplhtí ž 60 m o je zvláštní n této veveruše? Je to včnte, svá mláďt vyhovává ve vku. Kždý prvňáček po ní hned ztoužil. OTÁZKY PRO ZVÍDAVÉ: Který hd je největší n světě? Kde nosí svá mláďt včnte? Kolik entimetrů vystřelí jzyk hmeleon z potrvou? Který hd dorůstá do nejdelší délky? 6 Proč může vkoveverk plhtit?

7 Nás sttečně držel (z tepláky) Zdeněk Vlček. Těsně před konem jsme prohrávli o jednu rnku. Dlouhý výkop, hostujíí rnkář neudržel míč mlý velký muž Dominik Kyselo pohodlně uprvil n konečný stv 3:3. Tento gól yl velmi důležitý pro vývoj turnje. Po relxční vířive jsme rozehráli poslední záps v turnji se ZŠ z Vysokého Mýt. Pouze velký rnkový rozdíl nám uhovávl šni n výhru v turnji. Po prvním poločse se remizovlo 2:2. Rozhodnutí n see musel vzít náš rnkář (Vlček Z.). Nutno podotknout, že mu vyšlo něo, o trénuje už od 6. třídy v tělovičně překopnout hřiště modlit se, y to yl rnk. Teď mu to vyšlo sluneční střel vedení 3:2. Poté se rozjel rnkostroj, kdy se dlší nši hráči trefovli z půlky hřiště. Konečný stv 6:2 pro nás příliš krutý pro soupeře. O nše rnky se postrli: Kyselo Roin, Rotter Filip 2x, Vlček Zdeněk, Toner Rdek, Bureš Tdeáš. V konečném hodnoení: 2 výhry, 1x remíz, 0 proher = POSTUP DO KRAJSKÉHO KOLA. Historiký Po vítězném podzimním okrsku v mlé kopné se okmžik pro nši školu. Děkujeme z reprezenti nši Los Glktikos předstvili v okresním kole v uvidíme, n o udou stčit nši Glktikos v Lihváh. Nvičili si krásné tři sestvy porot krjském soupeření. Kdo vyojovl primát? Kyselo jejih snhu oenil. I kostýmy hráčů se líily Roin, Kyselo Dominik, Vlček Zdeněk, Volf Romn, modro-žluté, to je nše rv (stejně jko zylýh tří Jurs Miroslv, Mrek Ondřej, Bureš Tdeáš, Toner týmů). Rdek, Rotter Filip, Brejš Vojtěh. Všihni zslouží Před prvním zápsem muselo dojít n tktikou uznání z oětvost herní projev. příprvu, kdy se vedouí týmu rozhodl, že hrát jko Brelon neudeme (příliš nudné). Štestí je, že mo hráčů z Brelony u nás není (pouze jediný... kdo to je?...poznáte n koni článku). Tktik zněl: vyčkávt, neht je přičuhnout pk přitvrdit (jko když loupete oříšky). V prvním zápse nás čekl škol z Králík. Brzy jsme prohrávli (nutno podotknout, že se spoust hlpů viděl pořád v kině), le pk se po efektní otoče (dojem rozhodčíh 9.6) trefil Romn Volf. Rán málem protrhl síť. Ke koni zápsu se prosdil Filip Rotter olouček hlvou, 2:1. Pk se už ni n výsledku nezměnilo. Během turnje se nelogiky hrály příprvné zápsy s jednou ze zákldníh škol z Ústí nd Orlií. Hlv mi to nerl, proč s nimi musíme hrát, le ož nějk se trpný poločs zvládl. Klui si zhráli to je důležité. Hlvní roli v tomto utkání hrál Jurs Miroslv tehniké fintičky lá Brelon. Z odměnu si odvezl pár gumiček ze hřiště v uhu. Komu čest, tomu čest. Ve druhém zápse nás čekl nejtěžší soupeř, domáí škol z Lihv. Po úvodním ryhlém vedení 2:0 (Kyselo Roin, Rotter Filip) se nepodřilo uránit ryhlý rejk Lihvy snížily, když si jeden náš oráne šel pro kfe (shodou náhod mu ještě k tomu vypdl ppírový kpesník). Znedlouho ylo srovnáno šne se přelévly ze strny n strnu. Okresní kolo v minikopné Autor: p. uč. Pvel Došíček 7

8 Co mi dli (vzli) spolužái Spolužái jsou výorní, je s nim dost srnd ž n nějké výjimky. Nučili mě jk se hovt, y mě lidé měli rádi. Mít kmrády je velmi důležité pro kždého z nás mými kmrády jsou právě moji spolužái. Chtěl yh se s nimi vídt, i když udeme n střední, přirostli mi k srdi. Mám je rád ž n některé výjimky, se kterým se nevím, protože skoro pořád mlčí. Mnohokrát mi pomohli s prolémy. Dli mi spoustu hodin srndy. Někdy mi vzli moje pomůky. Dli mi názor n lidi, že někteří jsou v pohodě někteří se zytečně předvádí. Vyryndli mi lepidlo, zničili gumu ztupili nůžky, le hlvně mi dli důvěru přátelství. Vždy se njde nějký ten expert, který to tdy rozveselí hned je ve třídě lepší tmosfér. Vždy mi pordí. Teď mám n kždého svůj názor, le ž se rozejdeme n jinou školu, řekneme si: to je můj ývlý spolužák udeme vzpomínt n stré čsy. My se jko kolektiv nehováme. Jsme rozdělení n skupinky. I když jsme rozdělení, stejně si spoň trošku udeme hyět. Když o tom tk přemýšlím, vlstně ty skupinky do see zpdjí jko puzzle. Neyli jsme super tříd, le lidi, se kterými se v životě setkáme, nám tké neudou vždy symptičtí. Po těh leteh už vím, o mohu od kterého spolužák čekt n koho si dát pozor. Dli mi mximálně njevo, že k nim neptřím. Vzli mi přirozenost. Spolužái, to je jeden z důvodů proč hodit do školy. Většinou se n ničem neshodneme nikdy neudeme fungovt jko kolektiv. Máme tu pár výjimek, které se nikdy do ničeho nezpojí neo neřeknou ni svůj názor. Někdy mi dli přes čumák, někdy přátelství. Dli mi mnoho zážitků, n které udu velmi rád vzpomínt, spoustu zkušeností. Hodně smíhu, tím mi prodloužili život. Někdy mi vzli nervy, le vždy jsem přes to nějk přešl. Tké jsem yl šiknovná. V tu dou jsem neměl s kým ýt, le nštěstí je to už pryč. N druhé strně jsou zde lidi, ez kterýh si život kždodenní setkávání neumím ni předstvit. Pohopil jsem, že člověk, který he ýt olíený, musí ýt vůči osttním lidem svině. Jk to myslím? Je to tk, že si s osttníh lidí musíte dělt srndu. Podle toho, o jsem pozorovl, je to nejdůležitější. Vzli mi soustředění ni mi nedli. Někteří se stli mými dorými přáteli s jinými jsem se nučil vyházet. Jsou jednou z věí, která mě táhl kždý den do školy. Dli mi hodně pozntků do život i to, že si musíme vyrt itvu, kterou heme vyhrát. Vzli mi hodně nervů, s některými ylo očs těžké vyházet. Někteří si hrjou n šéfy osttní, o s nimi htějí ýt, se musí přizpůsoit. Spoustu legre, rdosti, le i hádky. Když vidím kolem see své spolužáky, jk dostávjí šptné známky, tk spoň vím, že v ničem nejsem sám. Očs si z někoho vystřelí tomu dotyčnému už to není příjemné osttním tky ne. Co mi škol dl (vzl) Dl mi hodně zkušeností do život, le vzl mi spoustu čsu, který jsem mohl strávit závněji. Spoustu vědomostí, le tké nějké vrásky n čele. Budu n ni vzpomínt v dorém, dl mi kmrády, které mám rád. Nučil mě, jk se hovt n veřejnosti, o smím řít o ne. Nučil mě hodně věí, které ještě udu v životě potřeovt, některé mi le připdjí zytečné nikdy je nevyužiju. Nučil mě zodpovědnosti, yh si plnil své povinnosti myslel si n vše sám. Vzdělání, které k něčemu využiju, le i vzdělání, které nijk nevyužiju. Doré i šptné spolužáky. Vzl mi hodně čsu, který yh využil určitě jink. Dl mi toho stršně mo, nevím, kde zčít. Hodně vědomostí, které mi udou pomáht v udounosti tky hodně nezpomenutelnýh vzpomínek. N ZŠ udu vzpomínt v dorém, le poprvdě se těším, ž mě neudou učit někteří učitelé. Shopnost nd něčí se zmyslet. Vzl mi energii to hlvně kvůli neužitečným předmětům jko je Vv, Hv Pč. Dl mi zákldy různýh věd jzyků. Nučil jsem se sm ostrt vše zkoušet sm. Škol nám poskytne nejen vědomosti, které yhom měli mít, 8 le i komuniki, prái v kolektivu, spolehlivost, smosttnost tolerni.

9 Spíše mi dávl než rl. Měli yhom se zmyslet, zd yhom ten čs využili lépe, elodenní sledování televize není rozhodně lepší vyplnění čsu.nučil mě dávt si pozor n některé věi, ť již n správné odevzdávání domáíh úkolů neo n spolužáky. Nučil jsem zde rozeznávt lidi, kterým můžu či nemůžu věřit, toto je v normálním životě velmi důležité. Kdyyh sem nehodil, neuměl yh číst ni psát, ntož počítt, jsem oprvdu rád, že žiji v doě, kdy je povinná školní doházk. Vzl mi devět let mého život svoodu. Shopnost rozhodovt se, unést nápor řešit různé situe, le hlvně jsem nučil přemýšlet zjistil jsem své možnosti hrnie. Určitě mi získné Od vzpomínání k lízké udounosti Comenius návštěv Rumunsk Tento měsí nvštíví zástupi nší školy rumunskou prtnerskou školu, tk se i n stránkáh Bédy podíváme n některé zákldní údje o Rumunsku. V první tjene zjistíte rozlohu tohoto státu: 1 2m (m) = 2 13,5dm (m) = 3 0,58 dm (mm) = 4 3 km (m) = m (dm) = m (m) = Ve druhé tjene počet oyvtel: 1 1,5. 10 = 2 0, = (-5).(-1) = = 5 3,9. 10 = = = = 7 znlosti usndní život. Nučil mě smosttně uvžovt dorozumívt se s osttními lidmi. Ukázl mi v čem yh mohl vynikt čemu yh se měl rději vyhnout, tím mi pomohl zvolit si oor ke studiu n střední škole. Kvůli škole jsem přišel o respekt vůči utoritám. Nučil mě tké poznávt lidi komu mám nemám věřit. Nučil mě neát se řít svůj názor stále si z ním stát. Nučil jsem se vnímt jiné lidi než rodiče, hovt se, vážit si peněz, pozornosti poznání novýh lidí. Hlvně mi dl ezv kmrády kmrádky. Ve třetí tjene njdete jméno nového rumunského prezident: Rovinný útvr, který je určen středem poloměrem.. 2-1; -12 ; 0 ; 8 ; jsou čísl 3 2. písmenko v řeké eedě 4 Při počítání s úhly určujeme.. minuty 5 0,5 ; 1,25 ; 0,0147 jsou čísl.. 6 Část zlomku 7 Nejdelší strn v prvoúhlém trojúhelníku 8 Pomůk pro rýsování úhlů 9 1. písmenko řeké eedy 10 Kterým číslem nesmíme dělit 11 Část zlomku 9 12 Při počítání s úhly určujeme stupně.. 13 Čtvere má 4. souměrnosti Autor: p. uč. Ivet Kntorová

10 Interview Pní učitelk Jroslv UrnovÁ 1. Vzpomínáte rád n školní lét? Celkem no. Bylo to odoí poznávání stále nové informe, zážitky, dlouhé prázdniny, táory kmrádi, ičky dědové, hodní učitelé (npř. p. uč. Zhřová) 2. Jké ylo Vše vysněné povolání? Učitelk. 3. Co děláte ve volném čse? V součsné doě se ve volném čse věnuji především svým dětem. Ale jink mohu vypíhnout čtení, estování skuting. Co se týká čtení, nejvíe mám rád ngliky píšíí spisovtele, le očs si s hutí přečtu i knížku od českého utor. Co se týká estování, dříve jsem s kmrády vyrážel s tohem n hory české, slovenské, rumunské. Před studiem n univerzitě jsem žil dv roky v Anglii, ož ylo super. Během mteřské dovolené jsem s elou rodinou poývl několik měsíů v Budpešti, ož ylo úžsné. Dnes, když je příležitost, rádi estujeme n hrdy, zámky, rozhledny, kope pod. Olíili jsme si Jičín Český ráj, km jezdíme kždý rok. A o se týká skutů, tk s nimi právě jezdím n ty hory dále se podílím n příprvě relizi vzdělávíh kurzů pro (udouí) vedouí oddílů. 4. Jkou poslouháte hudu? Kterou zrovn hrjí v rádiu. 5. Co Vám vdí n osttníh lideh? Lži, přetvářk, vlstní důležitost. 6. Co yste si vzl n pustý ostrov? Spák, vřič ešus, nůž, sirky, vlstně si elý toh slený n nějkou expedii. 7. Zžil jste někdy nějký trps? Určitě, le snžím se rději trpsy ryhle vytěsnit z hlvy spíše myslet n něo, o se mi podřilo. 8. Jké je Vše životní krédo? I z mrky svítí slune. 9. Co yste vzkázl žákům nší školy? Když oprvdu udete htít něo dokázt, dřete n tom ono se to splní ť už se hete stát lékřem neo estovt kolem svět. Olíené jídlo: knedlo, zelo, vepřo Olíená filmová pohádk: S čerty nejsou žerty Olíený film: Kulový lesk Olíená knih z dětství: Děti z Bullerynu Olíený utor (knih): v poslední doě to jsou detektivky od Roert Glrith Olíený předmět ve škole: češtin, výtvrk Dějepisná luštěnk Děkujeme z rozhovor. 1. Velie jemná látk, vynález z Číny 2. Němeký nistiký vůde (žil ) 3. První římský ísř 4. Luxusní loď, ztroskotl při své první plvě 5. Jderná elektrárn, která vyouhl v r Stvěly se pro egyptské frony 7. Kolék člověk 8. Kolék evropské ivilize Autor kresy: Mrel Ptáček ze VII. B 10

11 1. Jk se jmenuje postv z MINECRAFTU? Steve Old Om 2. Jký je tvr Pou? Trojúhelník Šišk Čtvere 3. Jk se jmenuje jedn postv ze hry STRONGHOLD CRUSADR? Prse-ůh Prse-lnýž Krys-hd 4. Jk se říká postvě, která je ve hře THE SIMS? Simík Prezident Očn 5. O čem je hr GODGAME DISCO? O házení fresee O diskotée Soutěž v jídle Herní kvíz Autor: Zdeněk Hude z IV. B Autor: Veronik Skliká Z IX. A JARNÍ LUŠTĚNKA Autor: Mrkét Stejsklová ze IV. A Květin s ostny 2. Bílá květin s květy jko zvonky 3. Květin s dronými modrými kvítky, voní 4. Květin, o léčí kosti 5. Okrsná jrní květin 6. První jrní květin 7. Léčivá rostlin (vyjmenovné slovo) Minikvíz pro žáky 1. stupně 1. Kdo žere mouhy? Hlemýžď Kor Žá 2. O kom se říká, že je pánem noi? Klokn Muhomůrk Sov 3. Kdo má rád med? Vos Můr Medvěd 4. Rád louská oříšky. Včel Žá Veverk Autor: Kteřin Chládková ze IV. B 11

12 stránky plné 3oddehu internetová LUŠTĚNKA 1. N tuto stránku se dávjí fotky 2. Njdu tm, o neznám 3. Jko ikonu má tto stránk modrého ptáčk 4. Velmi známá stránk zčínjíí n f 5. Mozill. 6. Přenosný počítč 7. Elektroniká pošt 8. Stánk, n kterou se dávjí vide Autor: Kristýn Hnzlová ze VI. A Němeká luštěnk 1. Kmrád 2. Kočk 3. Hud 4. Jedn 5. Škol 6. Poliie 7. Pokldn Autor: Dominik Tesř ze VII. B luštěnk npiš OPAKY Autor: Ann Kňová z VI. B 1. den 2. nelepí 3. světlo 4. holk 12

13 Oddehový kvíz pro žáky 2. stupně Jk se jmenuje prezident ČR? ) Miloš Nmez ) Miloš Zemák ) Miloš Zemn Jk se nzývjí tři historiké země Koruny české? ) Modrv, Slezsko, Česko ) Rkousko - Uhersko, Slezsko, Modrv ) Morv, Slezsko, Čehy d) Skotsko, Wles, Anglie Osmisměrk k o k o s o s á h l j r o m y l A á ý y š i š k A s k o m á m ů s í l m á k u l KOŠ, KOS, ŠIŠKA, KOKOS, MÁK, KUS, SÁHL, SÝR, LAK, OKO, OMYL, KŮL, MY Autor: Krolín Sklová z VI.B Jké jsou národní rvy ČR? ) červená, modrá, zelená ) žlutá, černá, červená ) modrá, ílá, červená Co je npsáno n vlje prezident? ) Prvd prohrává ) Čest vítězí ) Prvd vítězí Jk se píše ngliky hlvní město ČR? ) Prh ) Prgue ) Prg Kdy se ČR oddělil od Slovensk? ) ) ) Vyplňovčk čs Zkusíš to ez klkulčky? Týden má dnů. Jeden den má hodin. Jedn hodin má minut. Jedn minut má sekund. 1/3 hodiny má minut. Jeden den má minut. 20 minut má sekund. 1/6 minuty má sekund. 2/12 hodiny má minut. N koni 2. světové války nás osvoodili Sedm dnů má hodin. od r znovu okupovli 24 hodin má minut. ) Američné Rusové ) Němi Autor: Jn Kollert z VIII. B ) Rusové Autor: Jn Kollert z VIII. B 13

14 Angliké luštěnky 1. kůň 2. pes 3. lev 4. ry 5. khn 6. hd 7. den 1. Kočk 2. Opie 3. Slepie 4. Divoký kůň 5. Zer 6. Lev 7. Hd Autor: Ann Kňová z VI. B Autor: Mrtin Šemer z VI.B Zvířeí luštěnk Autor: Tomáš Málek z VIII. B 1. Hlodve v dománosteh 2. Medvídek žijíí v Číně 3. Létá v dománosti, zučí 4. Líný jko. 5. Pták, který létá nd vodou loví ryy 6. Ry, která se jí n Vánoe 7. Léčí stromy 8. Mzný jko. 9. Přehod pro hode jink 10. Jméno here - Válv 11. Přídvné jméno od slov orel 12. Hlodve hovný v klei 13. Domáí mzlíček - pes. 14. Pták žijíí n jižním pólu 15. Dostáváme od ní mléko. 14

15 Stňte se n moment Kretivním týmem čsopisu Béd Vymyslete jednoduhé logo či logotyp (logo, skládjíí se pouze z písmen) všeho školního čsopisu. Ti nejlepší udou oeněni udou se moi koht svým dílem v příštím čísle čsopisu. Jedn z oeněnýh prí ude vyrán jko ofiiální logo čsopisu Béd neo ude použit jko inspire pro vytvoření log nového. Ay ylo vše tvoření jednodušší, je zde připrven šlon do tvru kruhu neo čtvere, do které můžete svůj nápd nkreslit. Snžte se nepřethovt, le ni nenehávt příliš mnoho volného míst. SVé práe vhoďtě uď do Bédovy shránky neo pokuď jste se rozhodli pro počítčovou kresu, pošlete n emil édy: skol.ed@seznm.z 15

16 SPON ZO ŘI Distriui školního čsopisu žáků ZŠ B. Smetny zjištuje pro veřejnost trfik n utousovém nádrží Výheri z minulého čísl Veškerá řešení soutěží vhzujte do Bédovy shránky nejpozději do 27. května Pozor: Řešení kždého úkolu pište n smosttný ppír, uveďte své jméno příjmení. Str. 3 Orázek 1. místo: Agát Křivohlávková, III. A 2. místo: Kteřin Sommerová, III. A 3. místo: Terez Boháčová, I. B Str. 3 Lmd 1. místo: Šárk Hejlová, IV. B 2. místo: Dominik Tesř, VII. B 3. místo: Ann Kňová, VI. B Str. 7 Angliká luštěnk (Dolphin) 1. místo: Bror Břízová, VI. B 2. místo: Monik Černovská, III. A 3. místo: Sin Oešlová, V. A Str. 10 Skrývčky (dtel, sov, strk, lišk, opie, kol, pes, kpr) 1. místo: Elišk Skliká, I. A 2. místo: Veronik Skliká, IX. A 3. místo: Tomáš Beneš, IV. B Str. 10 Kvíz o nší škole (1, 2, 3, 4d, 5, 6, 7) 1. místo: Petr Skliká, IV. B 2. místo: Lenk Melihrová, VIII. A 3. místo: Jku Knápek, III. A Str. 11 Luštěnk (Pnd) 1. místo: Adm Joák, II. B 2. místo: Dn Ščučk, II. A 3. místo: Apolen Bednářová, III. B Str. 11 Němeká luštěnk (Ih mg Musik) 1. místo: Adél Klimešová, III. A 2. místo: Lind Vondrová, III. B 3. místo: Petr Vlček, IV. A Str. 11 Velikonoční ngliká luštěnk (Ester) 1. místo: Petr Šípek, IV. B 2. místo: Nikol Vondrová, VI. B 3. místo: Niole Pzderková, VI. B skol.ed@seznm.z

Podobnosti trojúhelníků, goniometrické funkce

Podobnosti trojúhelníků, goniometrické funkce 1116 Podonosti trojúhelníků, goniometriké funke Předpokldy: 010104, úhel Pedgogiká poznámk: Zčátek zryhlit α γ β K α' l M γ' m k β' L Trojúhelníky KLM n nšem orázku mjí stejný tvr (vypdjí stejně), le liší

Více

4.3.9 Sinus ostrého úhlu I. α Předpoklady: Správně vyplněné hodnoty funkce a c. z minulé hodiny.

4.3.9 Sinus ostrého úhlu I. α Předpoklady: Správně vyplněné hodnoty funkce a c. z minulé hodiny. 4.3.9 Sinus ostrého úhlu I Předpokldy: 040308 Správně vyplněné hodnoty funke z minulé hodiny. α 10 20 30 40 50 60 70 80 poměr 0,17 0,34 0,50 0,64 0,77 0,87 0,94 0,98 Funke poměr se nzývá sinus x (zkráeně

Více

( ) ( ) Sinová věta II. β je úhel z intervalu ( 0;π ). Jak je vidět z jednotkové kružnice, úhly, pro které platí. Předpoklady:

( ) ( ) Sinová věta II. β je úhel z intervalu ( 0;π ). Jak je vidět z jednotkové kružnice, úhly, pro které platí. Předpoklady: 4.4. Sinová vět II Předpokldy 44 Kde se stl hy? Námi nlezené řešení je správné, le nenšli jsme druhé hy ve hvíli, kdy jsme z hodnoty sin β určovli úhel β. β je úhel z intervlu ( ;π ). Jk je vidět z jednotkové

Více

Konstrukce na základě výpočtu I

Konstrukce na základě výpočtu I .4.11 Konstruke n zákldě výpočtu I Předpokldy: Pedgogiká poznámk: Je důležité si uvědomit, že následujíí sled příkldů neslouží k tomu, y si žái upevnili mehniký postup n dělení úseček. Jediné, o y si měli

Více

Kam jezdí formani AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY

Kam jezdí formani AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY Km jezdí formni S otv jsme vyšli, už potkáváme formn Šknderu. Jede s povozem plně nloženým dlouhými kmeny, který táhnou dv silní koně, o grošái. Zstvil u nás, prý jestli neheme svézt. Dnes jedu jenom do

Více

4.4.1 Sinová věta. Předpoklady: Trigonometrie: řešení úloh o trojúhelnících.

4.4.1 Sinová věta. Předpoklady: Trigonometrie: řešení úloh o trojúhelnících. 4.4. Sinová vět Předpokldy Trigonometrie řešení úloh o trojúhelnííh. Prktiké využití změřování měření vzdáleností, tringulční síť Tringulční síť je prolém měřit vzdálenosti dvou odů v krjině změříme velmi

Více

Konstrukce na základě výpočtu II

Konstrukce na základě výpočtu II 3.3.1 Konstruke n zákldě výpočtu II Předpokldy: 030311 Př. 1: Jsou dány úsečky o délkáh,,. Sestroj úsečku o déle =. Njdi oený postup, jk sestrojit ez měřítk poždovnou úsečku pro liovolné konkrétní délky

Více

{ } ( ) ( ) 2.5.8 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice. Předpoklady: 2301, 2508, 2507

{ } ( ) ( ) 2.5.8 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice. Předpoklady: 2301, 2508, 2507 58 Vzth mezi kořen koefiient kvdrtiké rovnie Předpokld:, 58, 57 Pedgogiká poznámk: Náplň zřejmě přeshuje možnost jedné vučoví hodin, příkld 8 9 zůstvjí n vičení neo polovinu hodin při píseme + + - zákldní

Více

Konstrukce na základě výpočtu I

Konstrukce na základě výpočtu I ..11 Konstrukce n zákldě výpočtu I Předpokldy: Pedgogická poznámk: Původně yl látk rozepsnou do dvou hodin, v první ylo kromě dělení úseček zřzen i čtvrtá geometrická úměrná. Právě její prorání se nestíhlo,

Více

( t) ( t) ( ( )) ( ) ( ) ( ) Vzdálenost bodu od přímky I. Předpoklady: 7308

( t) ( t) ( ( )) ( ) ( ) ( ) Vzdálenost bodu od přímky I. Předpoklady: 7308 731 Vzdálenost odu od římky I Předokldy: 7308 Pedgogiká oznámk: Pokud máte málo čsu, můžete odvodit vzore ez smosttné ráe studentů oužít některý z říkldů z dlší hodiny Tím jednu ze dvou hodin ro vzdálenost

Více

4.4.3 Kosinová věta. Předpoklady:

4.4.3 Kosinová věta. Předpoklady: 443 Kosinová vět Předpokldy 44 Př Rozhodni zd dokážeme spočítt zývjíí strny úhly u všeh trojúhelníků zdnýh pomoí trojie prvků (délek strn velikostí úhlů) V sinové větě vystupují dvě dvojie strn-protější

Více

2.8.5 Lineární nerovnice s parametrem

2.8.5 Lineární nerovnice s parametrem 2.8.5 Lineární nerovnice s prmetrem Předpokldy: 2208, 2802 Pedgogická poznámk: Pokud v tom necháte studenty vykoupt (což je, zdá se, jediné rozumné řešení) zere tto látk tk jednu půl vyučovcí hodiny (první

Více

PRINCIP ZÁPISU AKORDU POMOCÍ AKORDOVÝCH ZNAČEK

PRINCIP ZÁPISU AKORDU POMOCÍ AKORDOVÝCH ZNAČEK Střed 15 Prosinec 2004 04:00 PRINIP ZÁPISU KORU POMOÍ KOROVÝH ZNČK Určitě už se vám stlo že jste nkoukli do zpěvníku chtěli zhrát nějkou olíenou píseň hned ve druhém tktu vás odrdil zápis typu 5 + /mj7/9

Více

ŠKOLNÍ MIX 2012-2013. Školní mix pro vás připravili deváťáci: Verča, Kačka, Žanda, Lenka, Daki, Matúš, Vítek, Tom a Petr ze 6. třídy.

ŠKOLNÍ MIX 2012-2013. Školní mix pro vás připravili deváťáci: Verča, Kačka, Žanda, Lenka, Daki, Matúš, Vítek, Tom a Petr ze 6. třídy. ŠKOLNÍ MIX 2012-2013 Rozhovory Vtipy Křížovky o ceny Bludiště o ceny Omlovánky Recept Nše koníčky Žlutý kvítek Soutěžní kvízy o ceny Letošní devítk Losování cen psování n deváťáky Budoucí školní prlment

Více

4.2.1 Goniometrické funkce ostrého úhlu

4.2.1 Goniometrické funkce ostrého úhlu .. Goniometriké funke ostrého úhlu Předpokldy: 7 Dnešní látku opkujeme už potřetí (poprvé n zčátku mtemtiky, podruhé ve fyzie) je to oprvdu důležité. C C C C C C Všehny prvoúhlé trojúhelníky s úhlem α

Více

Tangens a kotangens

Tangens a kotangens 4.3.12 Tngens kotngens Předpokldy: 040311 Př. 1: Úhel, pod kterým je možné ze pozorovt vrhol věže ze vzdálenosti 19 m od její pty, yl změřen n 53 od vodorovné roviny. Jk je věž vysoká? h 53 19 m Z orázku

Více

1.7.4 Výšky v trojúhelníku II

1.7.4 Výšky v trojúhelníku II 1.7.4 Výšky v trojúhelníku II Předpokldy: 010703 Opkování z minulé hodiny Výšk trojúhelníku: úsečk, která spojuje vrhol trojúhelníku s ptou kolmie n protější strnu. 0 0 v v 0 Př. 1: Nrýsuj trojúhelník

Více

Geometrie. Mgr. Jarmila Zelená. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Geometrie. Mgr. Jarmila Zelená. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Geometrie Mgr. Jrmil Zelená Gymnázium, SOŠ VOŠ Ledeč nd Sázvou Výpočty v prvoúhlém trojúhelníku VY_3_INOVACE_05_3_1_M Gymnázium, SOŠ VOŠ Ledeč nd Sázvou PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK 1 Pojmy oznčení:,.odvěsny

Více

2.5.9 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice

2.5.9 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice 59 Vzth mezi kořen koefiient kvdrtiké rovnie Předpokld:, 57, 58 Pedgogiká poznámk: Náplň zřejmě přeshuje možnost jedné vučoví hodin Příkld 8 9 zůstávjí n vičení nebo polovinu hodin při píseme + b + - zákldní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učení mteriál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.080 Název projektu Zkvlitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo název šlony klíčové ktivity III/ Inovce zkvlitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázi zákldní vzdělávání Jroslv Švrček kolektiv Rámcový vzdělávcí progrm pro zákldní vzdělávání Vzdělávcí oblst: Mtemtik její plikce Temtický okruh: Nestndrdní plikční

Více

2.5.9 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice

2.5.9 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice 59 Vzth mezi kořen koefiient kvdrtiké rovnie Předpokld:, 57, 58 Pedgogiká poznámk: Náplň zřejmě přeshuje možnost jedné vučoví hodin Příkld 8 9 zůstávjí n vičení nebo polovinu hodin při píseme + b + - zákldní

Více

pro čajovou ligu družstev Č l á n e k I. - O r g a n i z a c e soutěže

pro čajovou ligu družstev Č l á n e k I. - O r g a n i z a c e soutěže H r í ř á d pro čjovou ligu družstev Č l á n e k I. - O r g n i z e soutěže I-1. Vymezení soutěže Soutěž je pořádán pro družstv složená z hráčů, kteří hrjí go pro zpestření svého volného čsu htějí změřit

Více

1.3.5 Řešení slovních úloh pomocí Vennových diagramů II

1.3.5 Řešení slovních úloh pomocí Vennových diagramů II 1.3.5 Řešení slovníh úloh pomoí Vennovýh igrmů II Přepokly: 1304 Pegogiká poznámk: Ieální je poku tto hoin vyje n vičení. Postup stuentů je totiž velmi iniviuální ěljí velké množství hy, oěht elou tříu

Více

( t) ( t) ( t) Nerovnice pro polorovinu. Předpoklady: 7306

( t) ( t) ( t) Nerovnice pro polorovinu. Předpoklady: 7306 7.3.8 Nerovnice pro polorovinu Předpokldy: 736 Pedgogická poznámk: Příkld 1 není pro dlší průěh hodiny důležitý, má smysl pouze jko opkování zplnění čsu při zpisování do třídnice. Nemá smysl kvůli němu

Více

1. Zjednodušte a zapište podmínky:

1. Zjednodušte a zapište podmínky: Z A D Á N Í Gymnázium U Libeňského zámku Prh 8 / 9. tříd / 0-03 /. kolo ZADÁNÍ. Zjednodušte zpište podmínky: + : + +. Petr zjistil, že průměrná spotřeb jejich osobního ut n 00 km jízdy v městském provozu

Více

visual identity guidelines Česká verze

visual identity guidelines Česká verze visul identity guidelines Česká verze Osh 01 Filosofie stylu 02 Logo 03 Firemní rvy 04 Firemní písmo 05 Vrice log 06 Komince rev Filosofie stylu Filozofie společnosti Sun Mrketing vychází ze síly Slunce,

Více

5.1.5 Základní vztahy mezi body přímkami a rovinami

5.1.5 Základní vztahy mezi body přímkami a rovinami 5.1.5 Zákldní vzthy mezi body přímkmi rovinmi Předpokldy: 510 Prostor má tři rozměry, skládá se z bodů. Přímk - jednorozměrná podmnožin prostoru (množin bodů) Rovin - dvojrozměrná podmnožin prostoru (množin

Více

Střední škola obchodu, řemesel, služeb a Základní škola, Ústí nad Labem, příspěvková organizace Vzdělávací středisko Trmice

Střední škola obchodu, řemesel, služeb a Základní škola, Ústí nad Labem, příspěvková organizace Vzdělávací středisko Trmice Střední škol ohodu, řemesel, služe Zákldní škol, Ústí nd Lem, příspěvková orgnize Vzděláví středisko Trmie MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Mtemtik Oor vzdělání: Ekonomik podnikání Školní rok: 0/06 Tříd: EKP

Více

5.1.5 Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami

5.1.5 Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami 5.1.5 Zákldní vzthy mezi body, přímkmi rovinmi Předpokldy: 510 Prostor má tři rozměry, skládá se z bodů přímk - jednorozměrná podmnožin prostoru (množin bodů), rovin - dvojrozměrná podmnožin prostoru (množin

Více

Matematický KLOKAN 2005 kategorie Kadet

Matematický KLOKAN 2005 kategorie Kadet Mtemtický KLOKN 2005 ktegorie Kdet Úlohy z 3 body 1. N obrázku vidíš osm kloknů. Kždý klokn může přeskočit n libovolné prázdné pole. Určete nejmenší počet kloknů, kteří musí změnit místo, by v kždém řádku

Více

Integrály definované za těchto předpokladů nazýváme vlastní integrály.

Integrály definované za těchto předpokladů nazýváme vlastní integrály. Mtemtik II.5. Nevlstní integrály.5. Nevlstní integrály Cíle V této kpitole poněkud rozšíříme definii Riemnnov určitého integrálu i n přípdy, kdy je integrční oor neohrničený (tj. (, >,

Více

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k s 0.Je ce - st tr - ním p - se - tá, ež li - li - e - mi pr- vé - tá. 1.Kd Kris- tu v - lá "u - ři - žu", 1.ten v hře- by mě - ní - zy svů, 2.N ru - tých sud-ců p - y - ny, svů l - tář vzl Pán ne - vin

Více

1.3.8 Množiny - shrnutí

1.3.8 Množiny - shrnutí 1.3.8 Množiny - shrnutí Předpokldy: 010307 Pedgogická poznámk: Kpitol o množinách spolu s následujícími dvěm kpitolmi (výroky dělitelnost) slouží k nácviku učení. Součástí učení je tké příprv n písemky

Více

7.5.8 Středová rovnice elipsy

7.5.8 Středová rovnice elipsy 758 Středová rovnice elips Předpokld: 7501, 7507 Př 1: Vrchol elips leží v odech A[ 1;1], [ 3;1], [ 1;5], [ 1; 3] elips souřdnice jejích ohnisek Urči prmetr Zdné souřdnice už n první pohled vpdjí podezřele,

Více

Rozmnožování a kopírování bez souhlasu vydavatele je v rozporu s autorským zákonem.

Rozmnožování a kopírování bez souhlasu vydavatele je v rozporu s autorským zákonem. Rozmnožování kopírování bez souhlsu vydvtele je v rozporu s utorským zákonem. 2. tém: Bublil se bublin (procvičování hlásky B) Pomůcky: Bubliuk pro kždé dítě, tringl, nukovcí míč, prostěrdlo nebo látk

Více

Jaký vliv na tvar elipsy má rozdíl mezi délkou provázku mezi body přichycení a vzdáleností těchto bodů.

Jaký vliv na tvar elipsy má rozdíl mezi délkou provázku mezi body přichycení a vzdáleností těchto bodů. 7.5.7 lips Přdpokldy: 7501 lips = rozšlápnutá kružnic. Jk ji sstrojit? Zhrdnická konstrukc lipsy (tkto s vytyčují záhony): Vzmm provázk n koncích ho přidělám tk, y nyl npnutý. Klcíkm provázk npnm tk, y

Více

3.2.1 Shodnost trojúhelníků I

3.2.1 Shodnost trojúhelníků I 3.2.1 hodnost trojúhelníků I Předpokldy: 3108 v útvry jsou shodné, pokud je možné je přemístěním ztotožnit. v prxi těžko proveditelné hledáme jinou možnost ověření shodnosti v útvry jsou shodné, pokud

Více

Matematický KLOKAN kategorie Kadet

Matematický KLOKAN kategorie Kadet Mtemtický KLOKAN 2010 www.mtemtickyklokn.net ktegorie Kdet Úlohy z 3 body 1. Vypočítejte 12 + 23 + 34 + 45 + 56 + 67 + 78 + 89. (A) 389 () 396 () 404 (D) 405 (E) jiná odpověd 2. Kolik os souměrnosti má

Více

2.2.9 Grafické řešení rovnic a nerovnic

2.2.9 Grafické řešení rovnic a nerovnic ..9 Grfické řešení rovnic nerovnic Předpokldy: 0, 06 Př. : Řeš početně i grficky rovnici x + = x. Početně: Už umíme. x + = x x = x = K = { } Grficky: Kždá ze strn rovnice je výrzem pro lineární funkci

Více

3.2.5 Pythagorova věta, Euklidovy věty I. α = = Předpoklady: 1107, 3204

3.2.5 Pythagorova věta, Euklidovy věty I. α = = Předpoklady: 1107, 3204 3..5 ythgoro ět, Euklidoy ěty I ředpokldy: 1107, 304 roúhlý trojúhelník = trojúhelník s nitřním úhlem 90 (s prým nitřním úhlem) prý úhel je z nitřníh úhlů nejětší (zýjíí d musí dát dohromdy tké 90 ) strn

Více

Obrázková matematika D. Šafránek Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Břehová 7, Praha 1

Obrázková matematika D. Šafránek Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Břehová 7, Praha 1 Orázková mtemtik D. Šfránek Fkult jerná fyzikálně inženýrská řehová 7 115 19 Prh 1.sfrnek@seznm.z strkt Názorná ovození záklníh geometrikýh vět známýh ze stření školy. 1 Úvo N stření škole se mehniky používjí

Více

ROZ(H)LED. O Nadání a dovednosti. O projektu Roz(h)led. Hlavní informace. www.nadaniadovednosti.cz

ROZ(H)LED. O Nadání a dovednosti. O projektu Roz(h)led. Hlavní informace. www.nadaniadovednosti.cz O Ndání dovednosti Pomáháme mldým lidem z dětských domovů pěstounských rodin s rozvojem jejich ndání dovedností se správným výběrem studi s příprvou n profesní život se vstupem n trh práce by po odchodu

Více

7.3.7 Přímková smršť. Předpoklady: 7306

7.3.7 Přímková smršť. Předpoklady: 7306 737 Přímkoá smršť Předpokldy 7306 Pedgogiká poznámk Hodin znikl jko reke n prní průhod učenií Třeoni se třídou 42011 Ukázlo se, že studenti mjí prolémy s přiřzením spráného ektoru k různým druhům roni

Více

Větu o spojitosti a jejich užití

Větu o spojitosti a jejich užití 0..7 Větu o spojitosti jejich užití Předpokldy: 706, 78, 006 Pedgogická poznámk: Při proírání této hodiny je tře mít n pměti, že všechny věty, které studentům sdělujete z jejich pohledu neuvěřitelně složitě

Více

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Tehniká dokumente ng Lukáš Proházk Tém: hlvní část dokumentu, orázky, tulky grfy 1) Osh hlvní části dokumentu ) Orázky, tulky grfy ) Vzore rovnie Hlvní část dokumentu Hlvní část dokumentu je řzen v následujíím

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

TROJÚHELNÍK. JAN MALÝ UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. sin α = b a.

TROJÚHELNÍK. JAN MALÝ UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. sin α = b a. TROJÚHELNÍK JAN MALÝ UK v Prze UJEP v Ústí n. L. 1. Zn ení. Uvºujme trojúhelník ABC, jeho strny i jejih délky jsou,,, úhly α, β, γ. Osh trojúhelník zn íme P. Vý²k spu²t ná z odu C n strnu se zn í v její

Více

II. kolo kategorie Z5

II. kolo kategorie Z5 II. kolo ktegorie Z5 Z5 II 1 Z prvé kpsy klhot jsem přendl 4 pětikoruny do levé kpsy z levé kpsy jsem přendl 16 dvoukorun do prvé kpsy. Teď mám v levé kpse o 13 korun méně než v prvé. Ve které kpse jsem

Více

PT 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník

PT 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník PT 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 1. OSV Osonostní rozvoj ČJ,HV,MA,TV,PRV,VV,AJ, PČ, Soiální rozvoj ČJ, MA, TV, PRV, AJ, PČ, Morální rozvoj MA, TV, PRV, AJ, PČ, 2. VDO Očnská společnost

Více

Odraz na kulové ploše Duté zrcadlo

Odraz na kulové ploše Duté zrcadlo Odz n kulové ploše Duté zcdlo o.. os zcdl V.. vchol zcdl S.. střed zcdl (kul. ploch).. polomě zcdl (kul. ploch) Ppsek vchází z odu A n ose zcdl po odzu n zcdle dopdá do nějkého odu B n ose. Podle oázku

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

1.3.6 Řešení slovních úloh pomocí Vennových diagramů I

1.3.6 Řešení slovních úloh pomocí Vennových diagramů I 1.3.6 Řešení slovníh úloh pomoí Vennovýh igrmů I Přepokly: 010304, řešení rovni Pegogiká poznámk: Řešení slovníh množinovýh úloh pomoí Vennovýh igrmů mně přije zjímvé přínosné z těhto ůvoů: je o první

Více

Středová rovnice hyperboly

Středová rovnice hyperboly 757 Středová rovnice hperol Předpokld: 7508, 75, 756 Př : Nkresli orázek, vpočti souřdnice vrcholů, ecentricitu urči rovnice smptot hperol se středem v počátku soustv souřdnic, pokud je její hlvní os totožná

Více

Definice limit I

Definice limit I 08 Definice limit I Předpokld: 006 Pedgogická poznámk: N úvod je třeb upozornit, že tto hodin je ze strn studentů snd nejvíce sbotovnou látkou z celé studium (podle rekcí 4B009) Jejich ochot brát n vědomí

Více

Petriho sítě PES 2007/2008. ceska@fit.vutbr.cz. Doc. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. vojnar@fit.vutbr.cz

Petriho sítě PES 2007/2008. ceska@fit.vutbr.cz. Doc. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. vojnar@fit.vutbr.cz PES Petriho sítě p. 1/34 Petriho sítě PES 2007/2008 Prof. RNDr. Miln Češk, CS. esk@fit.vutr.z Do. Ing. Tomáš Vojnr, Ph.D. vojnr@fit.vutr.z Sz: Ing. Petr Novosd, Do. Ing. Tomáš Vojnr, Ph.D. (verze 06.04.2010)

Více

Posudek s výkladem. Ella Explorer. 2 prosince 2008 DŮVĚRNÉ

Posudek s výkladem. Ella Explorer. 2 prosince 2008 DŮVĚRNÉ Posudek s výkldem Ell Explorer 2 prosine 2 DŮVĚRNÉ Posudek s výkldem Ell Explorer Úvod 2 prosine 2 Úvod Použití posudku Prosíme, vezměte n vědomí: rozhodnutí, zkládjíí se n informíh odvozenýh z 1PF, y

Více

Řešte daný nosník: a = 2m, b = 2m, c = 1m, F 1 = 10kN, F 2 = 20kN

Řešte daný nosník: a = 2m, b = 2m, c = 1m, F 1 = 10kN, F 2 = 20kN Řešte dný nosník: m, m, m, F kn, F kn yhom nl kompletně slové účnky půsoíí n nosník, nejprve vyšetříme reke v uloženíh. ek určíme npříkld momentové podmínky rovnováhy k odu. F F F ( ) ( ) F( ) 8 ( ) 5

Více

Půjdu do kina Bude pršet Zajímavý film. Jedině poslední řádek tabulky vyhovuje splnění podmínky úvodního tvrzení.

Půjdu do kina Bude pršet Zajímavý film. Jedině poslední řádek tabulky vyhovuje splnění podmínky úvodního tvrzení. 4. Booleov lger Booleov lger yl nvržen v polovině 9. století mtemtikem Georgem Boolem, tehdy nikoliv k návrhu digitálníh ovodů, nýrž jko mtemtikou disiplínu k formuli logikého myšlení. Jko příkld použijeme

Více

JAN VÁLEK, PETR SLÁDEK Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Poříčí 7, Brno

JAN VÁLEK, PETR SLÁDEK Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Poříčí 7, Brno Veletrh nápdů učitelů fyziky 18 Fyzik cyklist JAN VÁLEK, PETR SLÁDEK Ktedr fyziky, chemie odorného vzdělávání, Pedgogická fkult, Msrykov univerzit, Poříčí 7, 603 00 Brno Astrkt Jízdní kolo spojuje mnoho

Více

Studijní informační systém. Elektronický zápis předmětů a rozvrhu. I. Postup zápisu předmětů a rozvrhu

Studijní informační systém. Elektronický zápis předmětů a rozvrhu. I. Postup zápisu předmětů a rozvrhu Studijní informční systém Elektronický zápis předmětů rozvrhu V odoí elektronického zápisu předmětů proíhá tzv. předěžný zápis. Student má předměty zpsné ztím pouze předěžně může je po celé odoí elektronického

Více

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2016/2017

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2016/2017 Zákldní škol Mteřská škol Hrbová, okres Šumperk, příspěvková orgnizce Hrbová 52, 789 01 Zábřeh tel. 583449138 75029405 IČO Progrm environmentálního vzdělávání, výchovy osvěty 2016/2017 Projednáno n pedgogické

Více

56. ročník Matematické olympiády. b 1,2 = 27 ± c 2 25

56. ročník Matematické olympiády. b 1,2 = 27 ± c 2 25 56. ročník Mtemtické olympiády Úlohy domácí části I. kol ktegorie 1. Njděte všechny dvojice (, ) celých čísel, jež vyhovují rovnici + 7 + 6 + 5 + 4 + = 0. Řešení. Rovnici řešíme jko kvdrtickou s neznámou

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍCH SPORTOVCŮ TJ TESLA BRNO ZA SPORTOVNÍ VÝKONY V ROCE 2013 konané dne 12. 3. 2014

VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍCH SPORTOVCŮ TJ TESLA BRNO ZA SPORTOVNÍ VÝKONY V ROCE 2013 konané dne 12. 3. 2014 VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍCH SPORTOVCŮ TJ TESLA BRNO ZA SPORTOVNÍ VÝKONY V ROCE 2013 konné dne 12. 3. 2014 Letos se setkáváme již po 20.té, bychom ohodnotili tké předstvili nejlepší sportovce TJ TESLA BRNO. Z

Více

Riemannův určitý integrál.

Riemannův určitý integrál. Riemnnův určitý integrál. Definice 1. Budiž

Více

celek jsme rozdělili na 8 dílů, ale žádný jsme si nevzali celek na nulka dílů rozdělit nelze!!!

celek jsme rozdělili na 8 dílů, ale žádný jsme si nevzali celek na nulka dílů rozdělit nelze!!! . Dělení celku zlomek 0 zlomek zlomková čár čittel udává z kolik stejných částí se zlomek skládá ( z ) jmenovtel udává n kolik stejných částí je celek rozdělen () Vlstnosti: Je-li v čitteli zlomku nul

Více

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ SMLOUVA O REZERVACI POZEMKU A SMLOUVA O BUDOUCÍ SMLOUVĚ O DÍLO Níže uvedeného dne, měsíce roku uzvřeli: 1. EURO DEVELOPMENT JESENICE, s.r.o., IČ 282 44 451, se sídlem Ječná 550/1, Prh 2, PSČ 120 00, zpsná

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací Školní rok 2016 / 2017 1. a 5. oddělení Téma: Cesta napříč kouzelnou přírodou Vychovatelé: Magdalena Skálová, Jana Balounová Září Vstup do kouzelného světa zvířat a přírody

Více

Sada 1 Matematika. 04. Množiny Vennovy diagramy - slovní úlohy

Sada 1 Matematika. 04. Množiny Vennovy diagramy - slovní úlohy S třední škol stvení Jihlv Sd 1 Mtemtik 04. Množiny Vennovy digrmy - slovní úlohy Digitální učení mteriál projektu: SŠS Jihlv šlony registrční číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šlon: III/2 - inove

Více

Základní příklady. 18) Určete velikost úhlu δ, jestliže velikost úhlu α je 27.

Základní příklady. 18) Určete velikost úhlu δ, jestliže velikost úhlu α je 27. Zákldní příkld 1) Stín věže je dlouhý 55 m stín tče vsoké 1,5 m má v tutéž dou délku 150 cm. Vpočtěte výšku věže. ) Určete měřítko mp, jestliže odélníkové pole o rozměrech 600 m 450 m je n mpě zkresleno

Více

Slovní úlohy na sjednocení dvou množin s neprázdným průnikem. II b III

Slovní úlohy na sjednocení dvou množin s neprázdným průnikem. II b III Slovní úlohy n sjenoení vou množin s neprázným průnikem Vennův igrm ( John Venn 1834 (Hull, Anglie) 1923 (Cmrige, Anglie) ) A V Životopis John Venn: http://www-groups.s.st-n..uk/ history/mthemtiins/venn.html

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Modelový test 1. č e s k ý j a z y k. www.telc.net

Modelový test 1. č e s k ý j a z y k. www.telc.net Modelový test 1 č e s k ý j z y k B1 www.tel.net OBSAH Pokyny pro účstníky kurzu 3 Přehled o zkouše 4 Písemná zkoušk 5 Čtení s porozuměním 6 Jzykové prvky 12 Posleh 15 Písemný projev (dopis) 19 Odpovědní

Více

GRAFY SOUVĚTÍ. AUTOR Mgr. Jana Pikalová. OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování souvětí a jejich grafických znázornění

GRAFY SOUVĚTÍ. AUTOR Mgr. Jana Pikalová. OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování souvětí a jejich grafických znázornění GRAFY SOUVĚTÍ AUTOR Mgr. Jn Piklová OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování souvětí jejich grfických znázornění FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU prcovní list pro žák POMŮCKY ppír kopírk OBSAH 1. Prcovní list s grfy

Více

ročník 9. č. 32 název

ročník 9. č. 32 název č. 32 název Orgnismy prostředí II. notce V prcovních listech se žáci seznámí s příkldy přirozených umělých ekosystémů. Testovou i zábvnou formou si prohlubují znlosti n dné tém. Součástí prcovního listu

Více

( a) Okolí bodu

( a) Okolí bodu 0..5 Okolí bodu Předpokldy: 40 Pedgogická poznámk: Hodin zjevně překrčuje možnosti většiny studentů v 45 minutách. Myslím, že nemá cenu přethovt do dlší hodiny, příkldy s redukovnými okolími nejsou nutné,

Více

Dílčí kvalifikace Strážný Soubor otázek pro písemnou část zkoušky

Dílčí kvalifikace Strážný Soubor otázek pro písemnou část zkoušky Dílčí kvlifike Strážný Souor otázek pro písemnou část zkoušky J.2.1.99 Právní zákldy ezpečnostní činnosti Ústvní právo zákon č. 1/1993 S., Ústv České repuliky, č. 2/1999 S., Listin zákldníh práv svood

Více

( ) 1.5.2 Mechanická práce II. Předpoklady: 1501

( ) 1.5.2 Mechanická práce II. Předpoklady: 1501 1.5. Mechnická práce II Předpokldy: 1501 Př. 1: Těleso o hmotnosti 10 kg bylo vytženo pomocí provzu do výšky m ; poprvé rovnoměrným přímočrým pohybem, podruhé pohybem rovnoměrně zrychleným se zrychlením

Více

Komentáře k domácímu kolu kategorie Z9

Komentáře k domácímu kolu kategorie Z9 5. ročník Mtemtické olympiády Komentáře k domácímu kolu ktegorie Z9. Čtyřúhelník, který nemá žádné dvě strny stejně dlouhé, nzveme nerovnostrnným. Prvidelný dvnáctiúhelník má obsh 8 cm. Nrýsujte všechny

Více

ŘEŠENÍ JEDNODUCHÝCH LOGARITMICKÝCH ROVNIC. Řešme na množině reálných čísel rovnice: log 5. 3 log x. log

ŘEŠENÍ JEDNODUCHÝCH LOGARITMICKÝCH ROVNIC. Řešme na množině reálných čísel rovnice: log 5. 3 log x. log Řešme n množině reálných čísel rovnice: ) 6 b) 8 d) e) c) f) ŘEŠENÍ JEDNODUCHÝCH LOGARITMICKÝCH ROVNIC Co budeme potřebovt? Chápt definici ritmu. Znát průběh ritmické funkce. Znát jednoduché vět o počítání

Více

2.9.11 Logaritmus. Předpoklady: 2909

2.9.11 Logaritmus. Předpoklady: 2909 .9. Logritmus Předpokld: 909 Pedgogická poznámk: Následující příkld vždují tk jeden půl vučovcí hodin. V přípdě potřeb všk stčí dojít k příkldu 6 zbtek jen ukázt, což se dá z jednu hodinu stihnout (nedoporučuji).

Více

Pájený tepelný výměník XB

Pájený tepelný výměník XB Popis Řd tepelných výměníků XB s mědí pájenou deskou je určen k použití v systémech dálkového vytápění (DH) neo chlzení (DC), npříkld pro výrou užitkové teplé vody, jko pomocné topné stnice k oddělení

Více

Výfučtení: Goniometrické funkce

Výfučtení: Goniometrické funkce Výfučtení: Goniometriké funke Tentokrát se seriál ude zývt spíše mtemtikým než fyzikálním témtem. Pokud počítáte nějkou úlohu, ve které vystupují síly, tk je potřeujete dost čsto rozložit n součet dopočítt

Více

Mgr. Dana Walterová. Pracovní list. interaktivita. 9-11 let (3. - 5.ročník)

Mgr. Dana Walterová. Pracovní list. interaktivita. 9-11 let (3. - 5.ročník) VY_ 32_INOVACE_10 Anotace Materiál obsahuje pracovní list, na kterém žáci doplňují i, í, y, ý, postupně ve vyjmenovaných a příbuzných slovech po B, L, M a pak v souhrnném cviření Autor Mgr. Dana Walterová

Více

jsou všechna reálná čísla x, pro která platí: + x 6

jsou všechna reálná čísla x, pro která platí: + x 6 Příkld 1. Kolik lichých přirozených čísel lze vytvořit z číslic 0, 1, 2,, 8, jestliže se žádná číslice neopkuje? A: 2 B: 6 C: 9 D: 52 E: 55 Příkld 2. Definičním oborem funkce y = A: x ( 5; ) B: x ( 5;

Více

Spojitost funkce v bodě, spojitost funkce v intervalu

Spojitost funkce v bodě, spojitost funkce v intervalu 10.1.6 Spojitost funkce v bodě, spojitost funkce v intervlu Předpokldy: 10104, 10105 Př. 1: Nkresli, jk funkce f ( x ) dná grfem zobrzí vyznčené okolí bodu n ose x n osu y. Poté nkresli n osu x vzor okolí

Více

VĚČNÉ EVANGELIUM (Legenda 1240)

VĚČNÉ EVANGELIUM (Legenda 1240) 0 Jroslv Vrchcký I. (sbor tcet) Con moto tt.ii. dgo 0 VĚČNÉ EVNGELIUM (Legend 0) JOCHIM Kdo v dí n dě l, jk tí mrč Leoš Jnáček ny? Půl hvě zd m je skryt host nd o blč ný. Moderto Zs n děl nd be ze tí str

Více

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015 Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová Měsíčník jedné třídy březen 2015 MINI REPORTÉR Mini úvod Pokud již čtete úvod, znamená to, že držíte

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Logaritmické rovnice I

Logaritmické rovnice I .9.9 Logritmické rovnice I Předpokldy: 95 Pedgogická poznámk: Stejně jko u eponenciálních rovnic rozkldů n součin bereme ritmické rovnice jko nácvik výběru metody. Sestvujeme si rzenál metod n konci máme

Více

MATA Př 2. Složené výroky: Jsou dány výroky: a: Číslo 5 je prvočíslo. b: Číslo 5 je sudé. c: Číslo 5 je liché. d: Číslo 5 je záporné.

MATA Př 2. Složené výroky: Jsou dány výroky: a: Číslo 5 je prvočíslo. b: Číslo 5 je sudé. c: Číslo 5 je liché. d: Číslo 5 je záporné. MATA Př 2 Složené výroky: Jsou dány výroky: : Číslo 5 je prvočíslo. : Číslo 5 je sudé. c: Číslo 5 je liché. d: Číslo 5 je záporné. Konjunkce disjunkce Konjunkce liovolných výroků, je výrok, který vznikne

Více

Kytlický chrámový sbor (070 a) Pozdravení Krista Ježíše ukřižovaného (Velikonoční pásmo č. 1) ských. chův. hří la. pro. lid. slun. nad. zář. smr.

Kytlický chrámový sbor (070 a) Pozdravení Krista Ježíše ukřižovaného (Velikonoční pásmo č. 1) ských. chův. hří la. pro. lid. slun. nad. zář. smr. Kytc chmvý sbr (00 ) Pzdr t žv (Veknč pásm č. 1) (Svrč mzyk č. ) Adm V. Mich hyzd shlď hz z shlď hz z hyzd m dy dy n, shlď hz z shlď hz z js s js s m hyzd dy m hyzd dy m js s js s z B z B z B z B, n,,

Více

Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/34.0420. Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín

Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/34.0420. Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/34.0420 Šblony Mendelov střední škol, Nový Jičín NÁZEV MATERIÁLU: Trojúhelník zákldní pozntky Autor: Mgr. Břetislv Mcek Rok vydání: 2014 Tento projekt je spolufinncován

Více

Hyperbola a přímka

Hyperbola a přímka 7.5.8 Hperol přímk Předpokld: 75, 75, 755, 756 N orázku je nkreslen hperol = se středem v počátku soustv souřdnic. Jká je vzájemná poloh této hperol přímk, která prochází počátkem soustv souřdnic? E B

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více

Lineární nerovnice a jejich soustavy

Lineární nerovnice a jejich soustavy teorie řešené úlohy cvičení tipy k mturitě výsledky Lineární nerovnice jejich soustvy Víš, že pojem nerovnice není opkem pojmu rovnice? lineární rovnice má většinou jediné řešení, kdežto lineární nerovnice

Více

2.7.7 Obsah rovnoběžníku

2.7.7 Obsah rovnoběžníku 77 Osh rovnoěžníku Předpokldy: 00707 Osh (znčk S): kolik míst útvr zujímá, počet čtverečků 1 x 1, které se do něj vejdou, kolik koerce udeme muset koupit, ychom pokryli podlhu, Př 1: Urči osh čtverce o

Více

ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015/2016 ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015/2016 Roční téma: POJĎTĚ S NÁMI DO POHÁDKY Žáky bude celý rok provázet toto téma, jednotlivé měsíce budou mít názvy pohádkových království a hry, činnosti i akce budou inspirované

Více