POSUDEK POLOTUHÝCH STYČNÍKŮ METODOU SBRA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POSUDEK POLOTUHÝCH STYČNÍKŮ METODOU SBRA"

Transkript

1 IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie až Dům techniky Ostrava ISN POSUDEK POLOTUHÝCH STYČNÍKŮ METODOU SRA Abstract Vít Křivý Considering the application of SRA method, the paper turns attention to the substance of the reliability assessment of safety and serviceability of components and structures containing semi-rigid joints. The procedures and the results obtained according to the SRA method and to the Eurocode EC3 are compared and discussed. 1. Úvod Rozboru vlivu polotuhých styčníků na chování ocelových rámů patrových skeletů je věnována v posledních letech zvýšená pozornost. Je nutné analyzovat především vliv účinku zatížení na chování styčníku. Pro případ přípoje nosníku na sloup to znamená vyšetření závislosti moment-natočení (křivka M-φ). Tato křivka popisuje vztah mezi momentem přenášeným styčníkem a vyvolaným pootočením. Znalost charakteristiky M φ umožňuje provést analýzu rámu včetně zahrnutí vlivu ohybové tuhost styčníků, tímto způsobem lze dostatečně přesně definovat interakci mezi chováním styčníku a celkovým chováním rámu. Nový princip posudku styčníků, který zohledňuje momentově rotační charakteristiku M-φ, je uveden v příloze J předběžné evropské normy pro ocelové konstrukce [6]. Pro stanovení ohybové únosnosti styčníku M j.rd a jeho tuhosti S j je v normě uveden postup, který je odvozený z obecné metody komponentů [3]. Tento postup vychází z předpokladu plastizace jednotlivých komponentů a celého styčníku, nelze jej proto využít při posudku pravděpodobnostní metodou SRA, která vyšetřuje odolnost konstrukce jen v oblasti pružného chování. Příspěvek se tedy zaměřuje na porovnání výpočetních postupů podle Eurokódu 3 [5], [6] a podle metody SRA [1], [2]. První část je věnována vysvětlení základních rozdílů při posudku spolehlivosti polotuhého spoje metodou SRA a postupy platnými v Eurokódech. Následují kapitoly, které poukazují na rozdílný přístup obou metod při posuzování jednotlivých komponentů či celého styčníku. Poslední kapitola je věnována vlivu zapojení polotuhých styčníků na spolehlivost rámové konstrukce posuzované podle teorie II. řádu. 2. Princip posouzení polotuhých spojů Základní rozdíl mezi přístupem obou metod při posudku polotuhých spojů je znázorněn na obr. 1, který zobrazuje odlišné pracovní diagramy M-φ uvažované v Eurokódu 3 či metodě SRA. Z rozboru obrázku 1 vyplývá, že při posudku únosnosti styčníku dle Eurokódu 3 jsou porovnávány výpočtové hodnoty účinku zatížení M Sd s plnou plastickou únosností styčníku M Rd.pl, při posudku použitelnosti se předpokládá elastické chování styčníku M Rd.el a účinek zatížení je počítán pouze z charakteristických hodnot M Sk (v obou případech se únosnost vztahuje k návrhovým hodnotám meze kluzu). Vít Křivý, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, student 5.ročníku, Ludvíka Podéště 1875, Ostrava - Poruba, vit.krivy@ .cz.

2 120 Obr. 1: Diagramy M-φ Posudek dle metody SRA je založen na porovnání účinku zatížení vyjádřeného histogramem M S a momentové únosnosti styčníku M R.el vztažené k překročení meze kluzu v komponentech styčníku. Výsledná pravděpodobnost poruchy P f je porovnána s normovou požadovanou pravděpodobností P d. 3. Princip posudku komponentů Princip posudku jednotlivých součástí (komponentů) tvořících styčník je vysvětlen na komponentu náhradního T profilu, jehož odolnost často rozhoduje o celkové únosnosti celého styčníku. Princip výpočtu odolnosti (referenční hodnoty RV) náhradního T profilu dle Eurokódu 3 a dle metody SRA je znázorněn na obr. 2. Při posudku dle Eurokódu 3 se předpokládá plastická odezva T profilu na účinek zatížení, reprezentovaný silou F = S, vlastnosti materiálu jsou určeny návrhovou pevností meze kluzu oceli f yd. Při posudku metodou SRA je referenční hodnota RV definovaná překročením meze kluzu f y, reprezentováné příslušným histogramem rozdělení pravděpodobnosti. Spolehlivost T profilu lze definovat následujícími kritérii: EC3: F max,d < R d, kde F max,d je max. síla působící na komponent od kombinací zatížení uvažovaných v Eurokódech a R d je odolnost odpovídající plastickému modelu a návrhovým hodnotám meze kluzu oceli. SRA: P f < P d, kde P f je vypočtená pravděpodobnost poruchy, která je závislá na proměnné hodnotě účinku zatížení reprezentovaného silou F a na odolnosti elastického modelu, závislé na histogramu meze kluzu oceli f y a meze pevnosti materiálu šroubů f ub [4]. P d je návrhová pravděpodobnost poruchy určena normou, viz Příloha A [7].

3 121 EC 3 S/2 S/2 SRA S Q S/2+Q Q S/2+Q Q Q S/2+Q S/2+Q A-A M y.pl A-A M y.el M y.pl M y.pl - A M y.el - max M y.el A 4. Princip posouzení styčníku Obr. 2: T průřez zatížený silou S=F Následující kapitola porovnává princip posouzení přípoje nosníku na sloup, znázorněného na obr. 3, dle Eurokódu 3 a metody SRA. EC3: ezpečnost: Pro stanovení max. ohybového momentu M max.d působícího ve styčníku se vychází z návrhových hodnot účinků zatížení. Styčník vyhoví kritériu bezpečnosti, je-li působící ohybový moment M max.d menší než plastická ohybová únosnost styčníku M j.rd. Použitelnost: Elastické natočení (definované pružnou částí pracovního diagramu styčníku, viz obr. 1) od kombinace charakteristických hodnot účinků zatížení nesmí překročit hodnotu dovoleného natočení styčníku odpovídajícího momentu M el,serv. SRA: ezpečnost: Výsledná pravděpodobnost poruchy styčníku P f, získaná analýzou funkce spolehlivosti RF = M R,Safety M S, musí být menší než návrhová pravděpodobnost poruchy P d definovaná normou pro posudek bezpečnosti. Moment M R.Safety je referenční hodnota RV (závislá na elastickém modelu chování styčníku a na proměnné hodnotě meze kluzu oceli f y ). Moment M S je ohybový moment působící ve styčníku, který je závislý na histogramech rozdělení pravděpodobnosti jednotlivých zatížení. Použitelnost: Analýza funkce spolehlivosti RF = M R.Serviceab M S vede k určení pravděpodobnosti poruchy P f, která musí být menší, než je návrhová pravděpodobnost poruchy P d, definovaná normou pro posudek použitelnosti. Moment M R.Serviceab je referenční hodnota RV (limit použitelnosti) závislá na hodnotě dovoleného natočení.

4 122 Moment M S je ohybový moment působící ve styčníku, který je závislý na histogramech rozdělení pravděpodobnosti jednotlivých zatížení. EC 3 SRA Obr. 3: Přípoj nosníku na sloup 5. Analýza chování rámové konstrukce Závěrečná kapitola se zabývá rozborem chování jednoduchého rovinného ocelového rámu s polotuhými styčníky c a d, viz obr. 4. Konstrukce je řešena metodou SRA s respektováním vlivu teorie II. řádu. Pozornost je věnována především posudku bezpečnosti spoje c. Obr. 4: Schéma rovinného rámu Rám je zatížen svislou silou F = DL + SL + SN a vodorovným zatížením větrem ±W. Zatížení DL, SL, SN, W jsou vzájemně nezávislá a jsou reprezentována následujícími hodnotami: zatížení stálé DL = 1500*DLvar [kn], zatížení sněhem SN = 300*SNvar [kn], zatížení nahodilé krátkodobé SL = 300*SLvar [kn], zatížení větrem W = 200*Wvar [kn], kde koeficienty DLvar, SNvar, SLvar, Wvar reprezentují proměnlivost jednotlivých zatížení [1], [2]. Poznámka: Zadané hodnoty (1500, 300, 300 a 200 kn) vyjadřují při posudku metodou SRA extrémní hodnoty jednotlivých zatížení, dle Eurokódu 3 odpovídají návrhovým hodnotám zatížení.

5 123 Příčle a sloupy ocelového rámu jsou uvažovány jako nekonečně tuhé. Styčníky a, b jsou navrženy jako kloubové spoje, styčníky c a d jako polotuhé spoje s následujícími charakteristikami: (a) odolnost (referenční hodnota) polotuhého spoje je vyjádřena momentem M R závislým na pružné únosnosti styčníku (dosažení meze kluzu oceli f y v libovolném komponentu styčníku), (b) rotační kapacita styčníku závisí na počáteční ohybové tuhosti S j.ini a momentu M S. Moment M S je funkcí kombinace účinků zatížení. Pro stanovení účinku zatížení byl sestaven transformační model zohledňující vliv teorie II. řádu a vliv ohybové tuhosti styčníků. Funkce spolehlivosti styčníku RF je vyjádřena rovnicí RF = (M R M S ), kde M R = Const-A x f y [mm 3, N/mm 2 ] (hodnota Const-A = 3.8*10 6 mm 3 reprezentuje elastický průřezový modul styčníku, f y je proměnná hodnota meze kluzu oceli, reprezentovaná příslušným histogramem rozdělení pravděpodobnosti [2]). Velikost ohybového momentu M S může být vyjádřena následující rovnicí W M S = M c = M d = ( DL + SL + SN) w + L1, 2 kde 2 3 w = win , w in ( ) 2 WL1 =, 2S j. ini ( DL + SL + SN) L1 =. S j. ini S využitím programu AntHill byly spočteny pravděpodobnosti poruchy P f styčníku c pro 4 různé hodnoty ohybových tuhostí S j.ini, viz tab. 1. Tab. 1: Ohybové tuhosti a odpovídající pravděpodobnosti poruchy P f Případ S j.ini P f (MNm/rad) * * * *10-3 Pro návrhovou pravděpodobnost poruchy P d = 7*10-5, určenou v normě [7], je splněna podmínka bezpečnosti P f < P d jen v případech 1 a 2, kdy je ohybová tuhost styčníku S j.ini větší než 200 MNm/rad. Jak lze vypozorovat z výsledků studie, je nutno věnovat zvýšenou pozornost účinkům teorie II. řádu při posudku spolehlivosti rámu s polotuhými styčníky. Posudek únosnosti dle Eurokódu 3 využívá plnou plastickou únosnost polotuhého spoje, to je však spojeno z výrazným poklesem ohybové tuhosti styčníku a růstem pravděpodobnosti poruchy P f. Tato skutečnost může mít výrazný vliv na bezpečnost a použitelnost navržené konstrukce. 6. Závěr Podstatné rozdíly v posudku konstrukcí s polotuhými spoji dle Eurokódu 3 a metody SRA lze shrnout do tří podmínek: (a) rozdílný přístup ke stanovení zatížení a účinku kombinace zatížení, (b) rozdílná definice a aplikace referenčních hodnot RV

6 124 odpovídajících posudku bezpečnosti a použitelnosti konstrukce, (c) rozdílný princip posudku spolehlivosti konstrukce. Literatura [1] MAREK, P., GUŠTAR, M., ANAGNOS, T., Simulation-ased Reliability Assessment for Structural Engineers, CRC Press, Inc., oca Raton, Florida, [2] ROZZETTI, J., GUŠTAR, M., IVANYI, M., KOWALCZYK, R., MAREK, P., VAITKEVICIUS, V., et al. ( ). TERECO Teaching Reliability Concepts using Simulation. Leonardo da Vinci Programme, European Commission, Project No. CZ/98/1/82502/PI/I.1.1.a/FPI. [3] WALD, F., SOKOL, F., Navrhování styčníků, Published by ČVUT, Prague 6, Thakurova 7, [4] ROZLÍVKA, L., VRA, K., FAJKUS, M., Návrhové hodnoty pevnosti šroubů pro ocelové konstrukce, Stavební obzor, r. 7, č. 3., Praha, s , ISSN [5] ČSN P ENV Navrhování ocelových konstrukcí, ČNI, Praha, 1994 [6] ČSN P ENV Navrhování ocelových konstrukcí, příloha A2, ČNI, Praha, 1998 [7] ČSN Navrhování ocelových konstrukcí, ČNI, Praha, 1997

METODOU SBRA Miloš Rieger 1, Karel Kubečka 2

METODOU SBRA Miloš Rieger 1, Karel Kubečka 2 OHYBOVÁ ÚNOSNOST ŽELEZOBETONOVÉHO MOSTNÍHO PRŮŘEZU METODOU SBRA Miloš Rieger 1, Karel Kubečka 2 Abstrakt The determination of the characteristic value of the plastic bending moment resistance of the roadway

Více

POSUDEK PRAVDĚPODOBNOSTI PORUCHY OCELOVÉ NOSNÉ SOUSTAVY S PŘIHLÉDNUTÍM K MONTÁŽNÍM TOLERANCÍM

POSUDEK PRAVDĚPODOBNOSTI PORUCHY OCELOVÉ NOSNÉ SOUSTAVY S PŘIHLÉDNUTÍM K MONTÁŽNÍM TOLERANCÍM I. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST ONSTRUCÍ Téma: Rozvoj koncepcí posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí 5..000 Dům techniky Ostrava ISBN 80-0-0- POSUDE PRAVDĚPODOBNOSTI PORUCHY OCELOVÉ

Více

ANALÝZA SPOLEHLIVOSTI STATICKY NEURČITÉHO OCELOVÉHO RÁMU PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODOU SBRA

ANALÝZA SPOLEHLIVOSTI STATICKY NEURČITÉHO OCELOVÉHO RÁMU PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODOU SBRA III. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ 51 Téma: Cesty k uplatnění pravděpodobnostního posudku bezpečnosti, provozuschopnosti a trvanlivosti konstrukcí v normativních předpisech a v projekční

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2007, ročník VII, řada stavební

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2007, ročník VII, řada stavební Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2007, ročník VII, řada stavební Miloš RIEGER 1 POSOUZENÍ SPOLEHLIVOSTI SPŘAŢENÝCH MOSTŮ NAVRŢENÝCH PODLE EC Abstract

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET SPOLEHLIVOSTI OCELOVÉ KONSTRUKCE

NUMERICKÝ VÝPOČET SPOLEHLIVOSTI OCELOVÉ KONSTRUKCE UERICKÝ VÝPOČET SPOLEHLIVOSTI OCELOVÉ KOSTRUKCE Doc. Ing. Petr Janas, CSc. a Ing. artin Krejsa, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, Katedra stavební mechaniky, Ludvíka

Více

VYUŽITÍ NAMĚŘENÝCH HODNOT PŘI ŘEŠENÍ ÚLOH PŘÍMÝM DETERMINOVANÝM PRAVDĚPODOBNOSTNÍM VÝPOČTEM

VYUŽITÍ NAMĚŘENÝCH HODNOT PŘI ŘEŠENÍ ÚLOH PŘÍMÝM DETERMINOVANÝM PRAVDĚPODOBNOSTNÍM VÝPOČTEM Proceedings of the 6 th International Conference on New Trends in Statics and Dynamics of Buildings October 18-19, 2007 Bratislava, Slovakia Faculty of Civil Engineering STU Bratislava Slovak Society of

Více

Téma 8: Optimalizační techniky v metodě POPV

Téma 8: Optimalizační techniky v metodě POPV Téma 8: Optimalizační techniky v metodě POPV Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká škola báňská

Více

Cvičení 4. Posudek únosnosti ohýbaného prutu. Aplikace PDPV programem ProbCalc Prosté zadání Efektivní zadání Informace k semestrálnímu projektu

Cvičení 4. Posudek únosnosti ohýbaného prutu. Aplikace PDPV programem ProbCalc Prosté zadání Efektivní zadání Informace k semestrálnímu projektu Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4. ročník bakalářského studia (všechny obory) Cvičení 4 Posudek únosnosti ohýbaného prutu Aplikace PDPV programem ProbCalc Prosté zadání Efektivní zadání Informace k semestrálnímu

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET PRAVDĚPODOBNOSTI UŽITÍM USEKNUTÝCH HISTOGRAMŮ

NUMERICKÝ VÝPOČET PRAVDĚPODOBNOSTI UŽITÍM USEKNUTÝCH HISTOGRAMŮ III. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KOSTRUKCÍ 33 Téma: Cesty k uatnění pravděpodobnostního posudku bezpečnosti, provozuschopnosti a trvanlivosti konstrukcí v normativních předpisech a v projekční

Více

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ Ing. David KUDLÁČEK, Katedra stavební mechaniky, Fakulta stavební, VŠB TUO, Ludvíka Podéště 1875, 708 33 Ostrava Poruba, tel.: 59

Více

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Připojení konzoly IPE 180 na sloup HEA 220 je realizováno šroubovým spojem přes čelní desku. Sloup má v místě přípoje vyztuženou stojinu plechy tloušťky 10mm. Pro sloup

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.4

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.4 Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.4 Kristýna VAVRUŠOVÁ 1, Antonín LOKAJ 2 POŽÁRNÍ ODOLNOST DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ

Více

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Přednáška z předmětu: Spolehlivost a bezpečnost staveb 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká škola

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

Téma 10: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí

Téma 10: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Téma 10: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební

Více

Cvičení 8. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení

Cvičení 8. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia obor Konstrukce staveb Cvičení 8 Posudek spolehlivosti metodou SBRA Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Katedra stavební mechaniky

Více

POSUDEK SPOLEHLIVOSTI SOUSTAVY SLOUPŮ S UVÁŽENÍM PODDAJNOSTI VETKNUTÍ

POSUDEK SPOLEHLIVOSTI SOUSTAVY SLOUPŮ S UVÁŽENÍM PODDAJNOSTI VETKNUTÍ IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 23 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-055-7 POSUDEK SPOLEHLIVOSTI SOUSTAVY SLOUPŮ S UVÁŽENÍM PODDAJNOSTI

Více

Cvičení 2. Vyjádření náhodně proměnných veličin, Posudek spolehlivosti metodou SBRA, Posudek metodou LHS.

Cvičení 2. Vyjádření náhodně proměnných veličin, Posudek spolehlivosti metodou SBRA, Posudek metodou LHS. Spolehlivost a bezpečnost staveb 4. ročník bakalářského studia Cvičení 2 Vyjádření náhodně proměnných veličin, Posudek spolehlivosti metodou SBRA, Posudek metodou LHS. Zpracování naměřených dat Tvorba

Více

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica)

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Obsah: 1. Úvod 4 2. Statické tabulky 6 2.1. Vlnitý profil 6 2.1.1. Frequence 18/76 6 2.2. Trapézové profily 8 2.2.1. Hacierba 20/137,5

Více

Interakce ocelové konstrukce s podložím

Interakce ocelové konstrukce s podložím Rozvojové projekty MŠMT 1. Úvod Nejrozšířenějšími pozemními konstrukcemi užívanými za účelem průmyslové výroby jsou ocelové haly. Základní nosné prvky těchto hal jsou příčné vazby, ztužidla a základy.

Více

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Marek Šorf Seminář Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí 27. září 2017 ČVUT Praha 1 Obsah 1. část Ing. Marek Šorf Rozdíl oproti navrhování konstrukcí

Více

DEFORMACE PRVKŮ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ

DEFORMACE PRVKŮ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 195 3.až 4.4.003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-0-01551-7 DEFORMACE PRVKŮ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ Abstract Antonín

Více

Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup

Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup P. Schaumann, T. Trautmann University o Hannover J. Žižka České vysoké učení technické v Praze 1 ZADÁNÍ V příkladu je navržen částečně obetonovaný

Více

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010 1 Jaká máme zatížení? 2 Co je charakteristická hodnota zatížení? 3 Jaké jsou reprezentativní hodnoty proměnných zatížení? 4 Jak stanovíme návrhové hodnoty zatížení? 5 Jaké jsou základní kombinace zatížení

Více

Cvičení 3. Posudek únosnosti ohýbaného prutu. Software FREET Simulace metodou Monte Carlo Simulace metodou LHS

Cvičení 3. Posudek únosnosti ohýbaného prutu. Software FREET Simulace metodou Monte Carlo Simulace metodou LHS Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4. ročník bakalářského studia (všechny obory) Cvičení 3 Posudek únosnosti ohýbaného prutu Software FREET Simulace metodou Monte Carlo Simulace metodou LHS Katedra stavební

Více

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Doporučená literatura: ČSN EN 99 Eurokód: zásady navrhování konstrukcí. ČNI, Březen 24. ČSN EN 99-- Eurokód : Zatížení konstrukcí - Část -: Obecná zatížení - Objemové tíhy,

Více

Cvičení 9. Posudek únosnosti ohýbaného prutu metodou LHS v programu FREET. Software FREET Simulace metodou LHS

Cvičení 9. Posudek únosnosti ohýbaného prutu metodou LHS v programu FREET. Software FREET Simulace metodou LHS Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia obor Konstrukce staveb Cvičení 9 Posudek únosnosti ohýbaného prutu metodou LHS v programu FREET Software FREET Simulace metodou LHS

Více

Cvičení 2. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení

Cvičení 2. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4. ročník bakalářského studia (všechny obory) Cvičení 2 Posudek spolehlivosti metodou SBRA Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Katedra stavební mechaniky Fakulta

Více

23.až Dům techniky Ostrava ISBN

23.až Dům techniky Ostrava ISBN IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 5 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-01551-7 REÁLNÉ PEVNOSTNÍ HODNOTY KONSTRUKČNÍCH OCELÍ A ROZMĚROVÉ

Více

NCCI: Modelování rámů - pružná analýza. Obsah

NCCI: Modelování rámů - pružná analýza. Obsah Tento NCCI dokument podává informace o modelování portálových rámů pro pružnou globální analýzu. Modelování zatížení zde není zahrnuto. Obsah. Modelování geometrie rámů 2 2. Modelování spojů 4 Strana .

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET PRAVDĚPODOBNOSTI UŽITÍM USEKNUTÝCH HISTOGRAMŮ PŘI POSUZOVÁNÍ SPOLEHLIVOSTI KONSTRUKCÍ

NUMERICKÝ VÝPOČET PRAVDĚPODOBNOSTI UŽITÍM USEKNUTÝCH HISTOGRAMŮ PŘI POSUZOVÁNÍ SPOLEHLIVOSTI KONSTRUKCÍ Petr Janas, Martin Krejsa 2 NUMERICKÝ VÝPOČET PRAVDĚPODOBNOSTI UŽITÍM USEKNUTÝCH HISTOGRAMŮ PŘI POSUZOVÁNÍ SPOLEHLIVOSTI KONSTRUKCÍ Abstract The paper reviews briefly one of the proposed probabilistic

Více

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy Drahomír Novák Jan Eliáš 2012 Spolehlivost konstrukcí, Drahomír Novák & Jan Eliáš 1 část 8 Normové předpisy 2012 Spolehlivost konstrukcí,

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován Evropským

Více

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ POSUDEK NOSNÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE S PŘESNOU DEFINICÍ REFERENČNÍ ÚROVNĚ

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ POSUDEK NOSNÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE S PŘESNOU DEFINICÍ REFERENČNÍ ÚROVNĚ II. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téa: Cesta k pravděpodobnostníu posudku bezpečnosti, provozuschopnosti a trvanlivosti konstrukcí..00 Dů techniky Ostrava ISBN 80-0-040-5 PRAVDĚPODOBNOSTNÍ

Více

Cvičení 5. Posudek metodou POPV. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Příklady k procvičení

Cvičení 5. Posudek metodou POPV. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Příklady k procvičení Spolehlivost a bezpečnost staveb 4. ročník bakalářského studia Cvičení 5 Posudek metodou POPV Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Příklady k procvičení Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební,

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Pro. Ing. František ald, CSc., místnost B 632

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera Obsah přednášek 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4.. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

VÝPOČET ÚNOSNOSTI ZDĚNÉHO PILÍŘE ZESÍLENÉHO OCELOVOU BANDÁŽÍ POMOCÍ METODY SBRA

VÝPOČET ÚNOSNOSTI ZDĚNÉHO PILÍŘE ZESÍLENÉHO OCELOVOU BANDÁŽÍ POMOCÍ METODY SBRA IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posdek - porchy - havárie 39 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-01551-7 VÝPOČET ÚNOSNOSTI ZDĚNÉHO PILÍŘE ZESÍLENÉHO OCELOVOU

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

PŘÍSPĚVEK K URČOVÁNÍ NÁVRHOVÝCH CHARAKTERISTIK KONSTRUKČNÍCH OCELÍ V EVROPSKÝCH NORMÁCH

PŘÍSPĚVEK K URČOVÁNÍ NÁVRHOVÝCH CHARAKTERISTIK KONSTRUKČNÍCH OCELÍ V EVROPSKÝCH NORMÁCH II. ročník celosttní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Cesta k pravděpodobnostnímu posudku bezpečnosti, provozuschopnosti a trvanlivosti konstrukcí 21.3.2001 Dům technik Ostrava ISBN 80-02-01410-3

Více

Nejprve v rámu Nastavení zrušíme zatrhnutí možnosti nepočítat sedání. Rám Nastavení

Nejprve v rámu Nastavení zrušíme zatrhnutí možnosti nepočítat sedání. Rám Nastavení Inženýrský manuál č. 10 Aktualizace: 05/2018 Výpočet sedání a natočení patky Program: Soubor: Patky Demo_manual_10.gpa V tomto inženýrském manuálu je popsán výpočet sednutí a natočení plošného základu.

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Zatížení sněhem

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Zatížení sněhem 2. přednáška, 25.10.2010 Zatížení a spolehlivost 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Zatížení sněhem Navrhování podle norem Navrhování podle norem Historickéa empirickémetody Dovolenénapětí

Více

HAVÁRIE KONZOL SKLADU EXPEDICE VLIVEM PŘETÍŽENÍ ŘEZIVEM

HAVÁRIE KONZOL SKLADU EXPEDICE VLIVEM PŘETÍŽENÍ ŘEZIVEM IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 81 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-01551-7 HAVÁRIE KONZOL SKLADU EXPEDICE VLIVEM PŘETÍŽENÍ ŘEZIVEM

Více

Statika 2. Vybrané partie z plasticity. Miroslav Vokáč 2. prosince ČVUT v Praze, Fakulta architektury.

Statika 2. Vybrané partie z plasticity. Miroslav Vokáč 2. prosince ČVUT v Praze, Fakulta architektury. ocelových 5. přednáška Vybrané partie z plasticity Miroslav Vokáč miroslav.vokac@klok.cvut.cz ČVUT v Praze, Fakulta architektury 2. prosince 2015 Pracovní diagram ideálně pružného materiálu ocelových σ

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník kombinovaného studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

Manuál. Návrh dřevěných konstrukcí

Manuál. Návrh dřevěných konstrukcí Manuál Návrh dřevěných konstrukcí Návrh dřevěných konstrukcí Obsah Vlastnosti materiálu... 7 Parametry dřeva... 7 Nastavení parametrů pro návrh... 9 Provedení posudku... 11 Podrobný posudek... 11 Úvod

Více

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ Michal Kořenář 1 Abstrakt Rozvoj výpočetní techniky v poslední době umožnil také rozvoj výpočetních metod, které nejsou založeny na bázi

Více

Ing. Petr Kone Strukturovaný životopis k

Ing. Petr Kone Strukturovaný životopis k Ing. Petr Konečný Strukturovaný životopis k 27.7.2005 Strukturovaný životopis... 1 Základní data... 2 Ukončené vzdělání... 2 Probíhající vzdělání... 2 Odborná aktivita... 2 Anglický jazyk... 3 Ostatní

Více

Část 5.3 Spřažená ocelobetonová deska

Část 5.3 Spřažená ocelobetonová deska Část 5.3 Spřažená ocelobetonová deska P. Schaumann, T. Trautmann University of Hannover J. Žižka České vysoké učení technické v Praze ZADÁNÍ Navrhněte průřez trapézového plechu spřažené ocelobetonové desky,

Více

VÝPOČET ZATÍŽENÍ SNĚHEM DLE ČSN EN :2005/Z1:2006

VÝPOČET ZATÍŽENÍ SNĚHEM DLE ČSN EN :2005/Z1:2006 PŘÍSTAVBA SOCIÁLNÍHO ZAŘÍZENÍ HŘIŠTĚ TJ MOŘKOV PŘÍPRAVNÉ VÝPOČTY Výpočet zatížení dle ČSN EN 1991 (730035) ZATÍŽENÍ STÁLÉ Střešní konstrukce Jednoplášťová plochá střecha (bez vl. tíhy nosné konstrukce)

Více

NCCI: Koncepce a typické uspořádání jednoduchých prutových konstrukcí

NCCI: Koncepce a typické uspořádání jednoduchých prutových konstrukcí NCCI: Koncepce a typické uspořádání jednoduchých prutových konstrukcí V NCCI je předložena koncepce jednoduchých konstrukcí pro vícepodlažní budovy. Příčná stabilita je zajištěna buď ztužujícími jádry,

Více

Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1

Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1 Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1 1. Návrhové hodnoty účinků zatížení Účinky zatížení v mezním stavu porušení ((STR) a (GEO) jsou dány návrhovou kombinací

Více

Řešený příklad: Nosník s kopením namáhaný koncovými momenty

Řešený příklad: Nosník s kopením namáhaný koncovými momenty Dokument: SX011a-CZ-EU Strana 1 z 7 Eurokód Vypracoval rnaud Lemaire Datum březen 005 Kontroloval lain Bureau Datum březen 005 Řešený příklad: Nosník s kopením namáhaný koncovými Tento příklad seznamuje

Více

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet Stupeň dokumentace: DPS S-KON s.r.o. statika stavebních konstrukcí Ing.Vladimír ČERNOHORSKÝ Podnádražní 12/910 190 00 Praha 9 - Vysočany tel. 236 160 959 akázkové číslo: 12084-01 Datum revize: prosinec

Více

Výpočet přetvoření a dimenzování pilotové skupiny

Výpočet přetvoření a dimenzování pilotové skupiny Inženýrský manuál č. 18 Aktualizace: 08/2018 Výpočet přetvoření a dimenzování pilotové skupiny Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_18.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu

Více

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5.1 Analýza konstrukce 5.1.1 Modelování konstrukce V článku 5.1 jsou uvedeny zásady a aplikační pravidla potřebná pro stanovení výpočetních modelů, které

Více

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006 7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN 1995-1-2:2006 7.1 Úvod Konverze předběžné evropské normy pro navrhování dřevěných konstrukcí na účinky požáru ENV 1995-1-2, viz [7.1], na evropskou normu stejného označení

Více

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN Stanovení požární odolnosti NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ NA ÚČINKY POŽÁRU ČSN EN 1993-1-2 Ing. Jiří Jirků Ing. Zdeněk Sokol, Ph.D. Prof. Ing. František Wald, CSc. 1 2 Přestup tepla do konstrukce v ČSN

Více

Advance Design 2017 R2 SP1

Advance Design 2017 R2 SP1 Advance Design 2017 R2 SP1 První Service Pack pro Advance Design 2017 R2 přináší řešení pro statické výpočty a posuzování betonových, ocelových a dřevěných konstrukcí v souladu se slovenskými národními

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A12 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Navrhování zděných konstrukcí na účinky

Více

1 ÚVOD - PRAVDĚPODOBNOST PORUCHY JAKO NÁHODNÁ VELIČINA

1 ÚVOD - PRAVDĚPODOBNOST PORUCHY JAKO NÁHODNÁ VELIČINA Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. 33 Petr KONEČNÝ PŘESNOST ODHADU PRAVDĚPODOBNOSTI PORUCHY Abstrakt Článek

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A9. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A9. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A9 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Posuzování betonových sloupů Masivní sloupy

Více

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Spolehlivost nosné konstrukce Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí ezní stav únosnosti,

Více

Část 5.9 Spřažený požárně chráněný ocelobetonový nosník

Část 5.9 Spřažený požárně chráněný ocelobetonový nosník Část 5.9 Spřažený požárně chráněný ocelobetonový nosník P. Schaumann, T. Trautmann University of Hannover J. Žižka České vysoké učení technické v Praze 1 ZADÁNÍ V příkladě je posouzen spřažený ocelobetonový

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. 2 Vít KŘIVÝ 1 VLIV KOROZE NA SPOLEHLIVOST OCELOVÝCH PRUTOVÝCH KONSTRUKCÍ

Více

EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ STYČNÍKŮ DŘEVĚNÉHO SKELETU EXPERIMENTAL VERIFICATION OF JOINTS IN TIMBER SKELETONS

EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ STYČNÍKŮ DŘEVĚNÉHO SKELETU EXPERIMENTAL VERIFICATION OF JOINTS IN TIMBER SKELETONS EXPERIMENTÁLNÍ OVĚŘOVÁNÍ STYČNÍKŮ DŘEVĚNÉHO SKELETU EXPERIMENTAL VERIFICATION OF JOINTS IN TIMBER SKELETONS Ing. Jiří Karas, CSc, Ing. Milan Peukert Stavební fakulta ČVUT Praha Anotace : V rámci grantového

Více

Posouzení mikropilotového základu

Posouzení mikropilotového základu Inženýrský manuál č. 36 Aktualizace 06/2017 Posouzení mikropilotového základu Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_36.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu GEO5 SKUPINA

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera, K134 Obsah přednášek 2 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4. 2. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

29.05.2013. Dřevo EN1995. Dřevo EN1995. Obsah: Ing. Radim Matela, Nemetschek Scia, s.r.o. Konference STATIKA 2013, 16. a 17.

29.05.2013. Dřevo EN1995. Dřevo EN1995. Obsah: Ing. Radim Matela, Nemetschek Scia, s.r.o. Konference STATIKA 2013, 16. a 17. Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

Posouzení za požární situace

Posouzení za požární situace ANALÝZA KONSTRUKCE Zdeněk Sokol 1 Posouzení za požární situace Teplotní analýza požárního úseku Přestup tepla do konstrukce Návrhový model ČSN EN 1991-1-2 ČSN EN 199x-1-2 ČSN EN 199x-1-2 2 1 Princip posouzení

Více

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ Milan Holický, Karel Jung, Jana Marková a Miroslav Sýkora Abstract Eurocodes are focused mainly on the design of new structures and supplementary

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ ROZPTYL GEOMETRICKÝCH PARAMETRŮ OTEVŘENÝCH VÁLCOVANÝCH PROFILŮ SVOČ 2002

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ ROZPTYL GEOMETRICKÝCH PARAMETRŮ OTEVŘENÝCH VÁLCOVANÝCH PROFILŮ SVOČ 2002 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ ROZPTYL GEOMETRICKÝCH PARAMETRŮ OTEVŘENÝCH VÁLCOVANÝCH PROFILŮ SVOČ 22 Vypracoval: Stanislav Vokoun Konzultant: Doc. Ing. Petr Janas CSc.

Více

Téma 2 Simulační metody typu Monte Carlo

Téma 2 Simulační metody typu Monte Carlo Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4.ročník bakalářského studia Téma 2 Simulační metody typu Monte Carlo Princip simulačních metod typu Monte Carlo Metoda Simulation Based Reliability Assessment (SBRA)

Více

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu)

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Obsah 1 Obsah statického výpočtu... 3 2 Popis výpočtu... 3 3 Materiály... 3 4 Podklady... 4 5 Výpočet střešního nosníku... 4 5.1 Schéma nosníku

Více

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Přiklad 1 Dílec: Sloup v ose A/12

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Přiklad 1 Dílec: Sloup v ose A/12 RIB Software SE BEST V18.0 Build-Nr. 24072018 Typ: Ocelový sloup Soubor: Neztužený sloup se změnou profilu.besx Informace o projektu Zakázka Ocelové konstrukce Popis Neztužený sloup se skokem v průřezu,

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

Vliv př ípojů přůtů na křitické zatíz éní

Vliv př ípojů přůtů na křitické zatíz éní Vliv př ípojů přůtů na křitické zatíz éní Lubomír Šabatka, František Wald, Miroslav Bajer, Lukáš Hron, Jaromír Kabeláč, Drahoš Kolaja, Martin Pospíšil, Martin Vild IDEA StatiCa, U Vodárny 2a, Brno, 616

Více

bezpečnosti stavebních konstrukcí

bezpečnosti stavebních konstrukcí Téma 3: Úvod do bezpečnosti stavebních konstrukcí Přednáška z předmětu: Základy stavebního inženýrství 1. ročník bakalářského studia Ing. Petr Konečný, Ph.D. Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební

Více

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu:

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu: Řešený příklad: Výpočet momentové únosnosti ohýbaného tenkostěnného C-profilu dle ČSN EN 1993-1-3. Ohybová únosnost je stanovena na základě efektivního průřezového modulu. Materiálové vlastnosti: Modul

Více

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 1/12 Hello colleagues, IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 2/12 Hello colleagues, Uprostřed listopadu jsem dokončili další verzi IDEA Connection s řadu zajímavých

Více

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Lubomír ROZLÍVKA, Ing., CSc., IOK s.r.o., Frýdek-Místek, tel./fax: 555 557 529, mail: rozlivka@iok.cz Miroslav FAJKUS, Ing., IOK s.r.o.,

Více

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace

2. přednáška, Zatížení a spolehlivost. 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace 2. přednáška, 4.3.2013 Zatížení a spolehlivost 1) Navrhování podle norem 2) Zatížení podle Eurokódu 3) Kombinace Navrhování podle norem Navrhování podle norem Historické a empirické metody Dovolené napětí

Více

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku FAST VUT v Brně PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí Studijní skupina: B2VS7S Akademický rok: 2017 2018 Posluchač:... n =... PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku Je dán

Více

Část 3: Analýza konstrukce. DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43

Část 3: Analýza konstrukce. DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43 DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43 Požární odolnost řetěz událostí Θ zatížení 1: Vznik požáru ocelové čas sloupy 2: Tepelné zatížení 3: Mechanické zatížení R 4:

Více

Náhradní ohybová tuhost nosníku

Náhradní ohybová tuhost nosníku Náhradní ohybová tuhost nosníku Autoři: Doc. Ing. Jiří PODEŠVA, Ph.D., Katedra mechaniky, Fakulta strojní, VŠB - Technická univerzita Ostrava, e-mail: jiri.podesva@vsb.cz Anotace: Výpočty ocelových výztuží

Více

Jednoduchá metoda pro návrh ocelobetonového stropu

Jednoduchá metoda pro návrh ocelobetonového stropu Jednoduchá metoda pro návrh Jan BEDNÁŘ František WALD, Tomáš JÁNA, Olivier VASSART, Bin ZHAO Software pro požární návrh konstrukcí 9. února 011 Obsah prezentace Chování za požáru Jednoduchá metoda pro

Více

PŘÍKLAD Č. 3 NÁVRH A POSOUZENÍ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY. Zadání: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku.

PŘÍKLAD Č. 3 NÁVRH A POSOUZENÍ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY. Zadání: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku. PŘÍKLAD Č. 3 NÁVRH A POSOUZENÍ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY Zadání: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku Skladba stropu: Podlaha, tl.60mm, ρ=400kg/m 3 Vlastní žb deska, tl.dle návrhu,

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU ÚVOD Předmětem tohoto statického výpočtu je návrh opěrných stěn, které budou realizovány v rámci projektu Chodník pro pěší Pňovice. Statický výpočet je zpracován

Více

Statický výpočet požární odolnosti

Statický výpočet požární odolnosti požární Motivace Prezentovat metodiku pro prokázání požární spolehlivosti konstrukce Specifikovat informace nezbytné pro schválení navrženého řešení dotčenými úřady státní správy Uvést do možností požárních

Více

Návrh prutů stabilizovaných sendvičovými panely

Návrh prutů stabilizovaných sendvičovými panely Novinky v ocelových a dřevěných konstrukcích se zaměřením na styčníky Návrh prutů stabilizovaných sendvičovými panely Michal Jandera České vysoké učení technické v Praze Obsah prezentace sendvičovým panelem

Více

Metoda POPV, programový systém

Metoda POPV, programový systém Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4.ročník bakalářského studia Téma 4 Metoda POPV, programový systém ProbCalc Princip metody Přímého optimalizovaného pravděpodobnost- ního výpočtu (POPV) Přehled optimalizačních

Více