Pulsní měnič pracující v prvním kvadrantu, step-down

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pulsní měnič pracující v prvním kvadrantu, step-down"

Transkript

1 FAKLA ELEKROECHNIKY A KOMNIKAČNÍCH ECHNOLOGIÍ VYSOKÉ ČENÍ ECHNICKÉ V BRNĚ Pulsní měnič pracující v prvním kvarantu, step-own BVEL Autoři textu: oc. Dr. Ing. Miroslav Patočka Ing. Petr Procházka, Ph.D červen 213 epower Inovace výuky elektroenergetiky a silnoproué elektrotechniky formou e-learningu a rozšíření prakticky orientované výuky OP VK CZ.1.7/2.2./15.158

2 Laboratorní úloha č. 2 Pulsní měnič pracující v prvním kvarantu, step-own Jenokvarantový ss. pulsní měnič pracující v I. kvarantu je znázorněn na obr.1. Je ze proveen jako horní spínač. Jeho funkce a vlastnosti jsou naprosto ientické jako v přípaě realizace pomocí olního spínače. Na výstupních svorkách měniče je impulsní napětí (t) se stření honotou z. Z výstupních svorek vytéká pilovitě zvlněný prou (t) o stření honotě I z. o, jak je prou zvlněný, závisí na splnění nerovnosti L/R >, = 1/f, ke je opakující se pracovní perioa a f je kmitočet měniče. Obecně lze říci, že čím bueme mít větší inukčnost L a čím vyšší bue pracovní frekvence měniče, tím menšího zvlnění prouu osáhneme. Poku je inukčnost ostatečně velká a frekvence spínání vysoká, blíží se průběhy iealizovanému stavu na obr.1. e). Ve stejnosměrných pohonech pracují měniče na kmitočtech zhruba o 2 khz o 2 khz. V tomto rozsahu bývá zvlnění tak malé, že nemusíme uvažovat exponenciální průběhy a můžeme měnič velice přesně analyzovat i při nahrazení exponenciál šikmými přímkami.

3 Obr.1: Měnič pracující v prvním kvarantu. a) Na výstupu s motorem. b) Na výstupu s LC-filtrem. c) Skutečné průběhy prouů (exponenciální). ) Zjenoušené průběhy prouů (platné pro R=). e) Iealizované průběhy prouů (platné pro L ). Fyzikálně to znamená, že uvažujeme pomínku R =. Poku pulsní měnič zatížíme LC-filtrem, jak je znázorněno na obr.1 b), je pomínka R = velmi obře splněna, protože jsme schopni tlumivky na rozíl o motoru konstruovat s velice malým oporem vinutí. o znamená, že v přípaě pulsně regulovaných ss. zrojů, které navíc pracují na vysokých kmitočtech, je tato přímková aproximace velice přesná.

4 rčení zatěžovací charakteristiky soustavy měnič motor nebo soustavy měnič LC olní propust jako zátěž je rozílné. V přípaě pohonu se jená o funkční závislost i = f(i z ) = (M) a u LC-filtru se jená o závislost c = f(i z ). yto soustavy se chovají jinak v přípaě režimu spojitých prouů jak v přípaě režimu prouů přerušovaných. Je nutno tey tyto režimy analyzovat samostatně. Měnič pracující v režimu spojitých prouů Výpočet zatěžovací charakteristiky Pro prouy a napětí v obr.1.a, b lze psát rovnici u z t t iz Ri z t ic (1) t Napětí i nebo přípaně c je v obou přípaech konstantní. Napětí na konenzátoru je konstantní za přepoklau, že je správně navržen LC-filtr. Integrujeme-li obě strany rovnice (1) pole času a vyělíme perioou, přejeme ke střením honotám. z = RI z + Lstř + i (c) (2) Vzhleem k tomu, že stření honota napětí na cívce je nulová, tey Lstř =, určíme snano rovnici zatěžovací charakteristiky ve vztahu i ( c )= z RI z (3) Zaveeme stříu s, což je poměrná oba zapnutí tranzistoru s=t z / s ; 1 (4) Vysvětlení obou časů je zcela zřejmé z obr.1 c). Z téhož obrázku je patrné, že velikost stření honoty výstupního napětí měniče má velikost z = s (5) Rovnice zatěžovací charakteristiky v režimu spojitých prouů je tey zřejmá z rovnice (3) a (5) a má tvar i ( c ) = s RI z (6)

5 Výpočet zvlnění prouu Zaveeme zjenoušující pomínku R =, tímto úkonem oje k linearizaci průběhu pilovitě zvlněného prouu pole obr.1 ). Z rovnic (5, 6) a tohoto zjenoušení lze psát i ( c ) = z = s (8) ato rovnice je rovnicí křivky A na obr. 2 c) V obě zapnutí tranzistoru je pole obr.1 a) inukčnost připojena k napěťovým zrojům, i, jejichž napětí se oečítají. V soulau s obr.2 a) lze sestavit rovnici i c t t 2I 1 s L i (9) V obě vypnutí tranzistoru potom vee prou nulová ioa, na níž je jenom nepatrný napěťový úbytek a na inukčnosti L se tey objeví napětí i ( c ): lze psát i Z t t 2I i 1 s L (1) Nyní můžeme z rovnic (1) a (8) nebo (9) a (8) určit velikost zvlnění prouu. I 1 2 fl ss (11) f pracovní kmitočet, který se rovná převrácené honotě élky perioy Velikost zvlnění je tey kvaraticky závislá na stříě. V přípaě nulové stříy nebo stříy rovné jené je zvlnění nulové. Bueme-li hleat velikost stříy, ky je zvlnění největší, erivujeme rovnici (11) pole parametru s a erivaci položíme rovnu nule (hleání extrémů funkce). I 1 2s (12) s 2 fl Z rovnice vyplývá, že maximum (hleaný extrém) nastává při s = ½ (13) Dosaíme-li tuto velikost stříy o rovnice (11), zjistíme velikost maximálního zvlnění prouu. I max 8 fl (14)

6 Režim přerušovaných prouů, výpočet zatěžovací charakteristiky Rovnice (11) nám ukazuje, že velikost zvlnění výstupního prouu ΔI závisí pouze na stříě za přepoklau, že jsou ostatní veličiny konstantní. Zvlnění je naprosto nezávislé na velikosti stření honoty zatěžovacího prouu I z. V přípaě, že bueme zmenšovat zatížení motoru nebo LC-filtru na výstupu měniče, bue na obr.2 a) prou klesat a poklesne až na kritickou honotu I z = ΔI. V tom okamžiku se otknou olní špičky zvlněného prouu nuly a zatěžovací prou I z měniče začne být přerušovaný, jak je znároněno na obr.6.8 b). Soustava měnič motor (LC filtr zátěž) začíná pracovat v režimu přerušovaných prouů. ento režim sám o sobě nijak školivý není, ale ochází při něm k samovolnémvyšování inukovaného napětí i nebo v přípaě LC filtru ke zvyšování napětí na konenzátoru. V přípaě úplného olehčení (poklesu prouu k nule) naroste až na honotu. Na obr.2 c) viíme, že měnič při malých prouech I z nekopíruje zatěžovací křivku B, ale začíná pracovat na zatěžovací křivce C. Bez ohleu na velikost stříy se všechny křivky sbíhají v levém horním rohu a osahují velikosti. Křivkou D je určena hranice mezi spojitými a přerušovanými prouy. Máme-li pracovní bo uvnitř oblasti ohraničené křivkami D, přestává soustava proporcionálně reagovat na změnu stříy, stává se nelineární a je nutné použit aaptivní regulátor, chceme-li osáhnout kvalitní regulace. oto platí jak pro ss. pohony, tak pro pulsně regulované stabilizátory ss. napětí. Je tey nutné učinit taková opatření, aby oblast ohraničená křivkou D byla ve voorovném směru co nejužší. oho osáhneme na záklaě znalosti rovnic křivek C a D. V přípaě, že zajistíme velikost minimálního zatěžovacího prouu vžy větší jak je šířka oblasti D, nemusí k režimu přerušovaných prouů vůbec ojít a my se tak vyhneme zmíněným problémům.

7 Obr.2 : Průběhy napětí a prouů v jenokvarantovém měniči. a) Režim spojitých prouů. b) Režim přerušovaných prouů. c) Zatěžovací charakteristika měniče Porovnáme-li průběh na obr.2 a, b, viíme, že v intervalu, ky neteče zátěží prou, je velikost výstupního napětí rovna i a my můžeme na osciloskopu viět inukované napětí stroje. Neteče-li totiž prou, jsou tranzistory i nulové ioy opojeny a my můžeme přímo snímat na vnějších svorkách motoru jeho inukované napětí přes inukčnost. Protože inukčností v tuto chvíli neteče žáný prou, chová se zcela neutrálně a nevytváří žáné magnetické pole. Stření honota z nám pak vzroste o plochu přianého schoku oproti rovnici (8). Stření honota se ustálí na takové výši, aby nastala rovnováha při energetické výměně mezi měničem, inukčností a zrojem i ( c ). Z obr.2 b) určíme snano stření honotu výstupního napětí (geometricky z ploch jenotlivých obélníků).

8 z i 1 1 uz ( t) t t z t i (17) Osu vyplývá t (17) tz i Stření honotu prouátěže určíme geometricky z plochy trojúhelníku pole obr.2 b) I z 1 1 I max t iz t t 2 (18) V obě zapnutí tranzistoru je inukčnost L připojena svými konci k oběma napěťovým zrojům. Musí pak platit i z i t (19) L Z rovnice (19) můžeme vypočítat maximální honotu prouu v čase t = t z I L t i max z (2) Hranice přerušovaných prouů měnič osáhne právě tehy, kyž se na obr.2 a) sponí špičky otknou nulové osy. Je tey zřejmé, že kritická mezní honota I z mez střeního zatěžovacího prouu musí mít velikost I zmez = ΔI. o znamená, že pole rovnice (11) musí platit I zmez I (1 s) s 2 fl (21) Kyž vyjáříme ze vztahu (8) stříu s a osaíme ji o vztahu (21), ostaneme rovnici, kterou je analyticky popsána křivka D v rovině i I z. I 1 2 fl 2 i zmez i (22) 2 Z rovnice je zřejmé, že se jená o parabolu. Je vyjářena ve tvaru I Zmez = f( i ), což je inverzní tvar, ve kterém je jenoznačná. Zatěžovací charakteristiku uvnitř oblastí přerušovaných prouů určíme tak, že rovnice (17) a (2) osaíme o rovnice (18) a po úpravě obržíme rovnici křivky C ve tvaru i = f (I z )

9 2 2 s (23) 2 fli s i c 2 z je pracovní kmitočet měniče a je roven f = 1/ a s je střía, která je rovna s = t z /. Je zřejmé, že se jená o hyperbolu. Prou I z musíme o rovnice osazovat v rozmezí I z, I z max. omuto bue opovíat spočítaná velikost napětí i ležící v intervalu ; s. Parametr s volíme i postupně o o 1, získáme tey postupně síť charakteristik. Zaání 1. Pole schématapojení v návou u měřené úlohy a pokynů veoucího v laboratořapojte obvo jako jenokvarantový snižující měnič s LC-filtrem. Nastavujte stříu tranzistoru o o 1 a měřte opovíající velikost výstupního napětí. Pomocí velikosti napěťového pulzu změřeného pře LC-filtrem a rovnice (5) ověřte naměřené honoty výpočtem. 2. Nastavte stříu s tak, abyste se pohybovali na hranici mezi spojitými a přerušovanými prouy, spínací frekvenci tranzistoru nastavte na cca 8 khz a změřte velikost zvlnění prouu. Z naměřených honot a rovnice (14) vypočítejte velikost tlumivky v LC-filtru. 3. Při stříě s =,8 nastavujte spínací frekvenci tranzistoru o minima o cca 3 khz a pozorujte průběh výstupního prouu. Nakreslete a okótujte průběhy výstupního prouu a napětí pro vě různé velikosti spínací frekvence. 4. Nastavte spínací frekvenci tranzistoru na cca 3 khz a měňte velikost stříy s o o 1 a pozorujte velikost zvlnění výstupního prouu. Pře započetím měření nastavte velikost prouu při plném otevření měniče na honotu cca 1,5 A.

10 Obr.3: Zapojení laboratorní úlohy.

11 Laboratorní úloha č. 3 Jenofázový měnič stříavého napětí Stříavé měniče napětí se chovají olišně, jsou-latíženy různými typy zátěží. Výstupní napětí i prou mají totiž zcela jiné průběhy v přípaě R-zátěže, L-zátěže, RL-zátěže a asynchronního motoru. omu opovíají i různé říicí charakteristiky. Říicí charakteristika pro oporovoátěž V této kapitole bueme určovat říicí charakteristiku pro přípa ryze oporové zátěže. Označení veličin je efinováno na Obr.1. R t Obr.1: Stříavý měnič napětí s oporovoátěží. Označení napětí a prouů. Činný výkon na lineárním oporu je určen vztahem 2 ef Pč. (1) R o je ůvo, proč nás zajímá efektivní honota ef výstupního napětí (t) měniče. Říicí charakteristikou tey rozumíme závislost efektivní honoty výstupního napětí na říicím úhlu. Z Obr.2 plyne, že říicí úhel je měřen o průchou vstupního harmonického napětí nulou o okamžikapálení triaku. Úhel stejného významu byl u řízených usměrňovačů značen rovněž symbolem. Říicí charakteristikou je tey funkční závislost ef = f( ). a Obr.2: Stříavý měnič napětí. Průběhy napětí a prouu na oporové zátěži. Efektivní honotu výstupního napětí lze určit pomocí Obr.2. Druhá mocnina v efiniční rovnici (2) efektivní honoty maže znaménko integrované funkce. Proto je možno určovat efektivní honotu pouze na půlperioě:

12 / ef u ( t)t u ( t)t sin a, pro 18. (2) S využitím známé ientity 1 sin 2 1 cos 2 (3) 2 lze rovnici (2) snano integrovat. Výslekem je říicí charakteristika stříavého měniče napětí ve tvaru a 1 1 ef 1 sin 2 ef,max 1 sin 2, pro 18. (4) Zůrazněme, že tato říicí charakteristika platí pouze pro oporovoátěž. V grafické poobě je charakteristika zachycena na Obr Měnič je plně otevřen při nulovém říicím úhlu. ef ef,max 18 Obr. 3: Říicí charakteristika stříavého měniče napětí v přípaě oporové zátěže. Říicí charakteristika pro inuktivní zátěž V této kapitole bueme určovat říicí charakteristiku pro přípa ryze inuktivní zátěže. Poobně jako u oporové zátěže, i v tomto přípaě nás bue zajímat efektivní honota ef výstupního napětí (t) měniče. Z Obr. 1 plyne, že říicí úhel je opět měřen o průchou vstupního harmonického napětí nulou o okamžikapálení triaku. Na obrázku a) je zachycena situace při říicím úhlu = 17, na obrázku b) při úhlu = 93, který je úmyslně nepatrně větší než 9. Viíme, že v limitním přípaě, blížíme-li se shora k honotě = 9, zúží se mezera v napětí právě na nulu, tj. mezera zanikne. V tomto stavu je měnič plně otevřen, na zátěži je největší možné napětí (harmonické). o je velký rozíl oproti oporové zátěži, u které ochází k plnému otevření měniče až při poklesu říicího úhlu na honotu =. Efektivní honotu výstupního napětí lze určit pomocí Obr.4. Díky ruhé mocnině v efiniční rovnici efektivní honoty, která maže znaménko integrované funkce a íky kvarantové symetrii napětí, lze efektivní honotu určovat pouze v samotném ruhém kvarantu: / ( ) ( ) sin 2 ef u t t u t t a, pro (5) / 4

13 a =17 18 a) a =93 18 Obr.4: Stříavý měnič napětí. Průběhy napětí a prouu na inuktivní zátěži. b) S využitím známé ientity 1 sin 2 1 cos 2 (6) 2 lze rovnici (5) snano integrovat. Výslekem je říicí charakteristika stříavého měniče napětí ve tvaru a 1 1 ef 21 sin 2,max 21 sin 2, pro ef (7) Zůrazněme, že tato říicí charakteristika platí pouze pro inuktivní zátěž. V grafické poobě je charakteristika zachycena na Obr.5. Měnič je plně otevřen při říicích úhlech ležících v intervalu 9. Oproti oporové zátěži je tey oblast regulovatelnostúžena na interval 9 18 (což není z funkčního hleiska na závau).

14 ef plné otevření ef,max R L Obr.5: Říicí charakteristika stříavého měniče 9 napětí 18 v přípaě inuktivní a oporové zátěže. Říicí charakteristika pro RL-zátěž Z Obr.6 plyne, že říicí úhel je opět měřen o průchou vstupního harmonického napětí nulou o okamžikapálení triaku. Na obrázku a) je zachycena situace při říicím úhlu 13, na obrázku b) při úhlu, který je úmyslně nepatrně větší než, ke by byl přirozený fázový posuv RL-zátěže, poku by byla napájena harmonickým napětím. 18 a) 18 b) Obr.6: Stříavý měnič napětí. Průběhy napětí a prouu na RL-zátěži.

15 Přirozený fázový úhel RL-zátěže má velikost L arctg arctg R nebo R 1 arctg arctg, (8a, b) L jsou-li prvky R, L zapojeny v zátěži sériově nebo paralelně. Z obrázku b) je viět, že v limitním přípaě, blíží-li se říicí úhel shora k honotě =, zúží se mezera v napětí právě na nulu, tj. mezera zanikne. V tomto stavu je měnič plně otevřen, na zátěži je největší možné napětí (čistě harmonické). Měnič zůstává plně otevřen při říicích úhlech ležících v intervalu. Oproti oporové zátěži je tey oblast regulovatelnostúžena na interval 18. var říicí charakteristiky se mění v závislosti na časové konstantě = L/R konkrétní zátěže, proto by byl výpočet charakteristiky značně složitý. Charakteristika však vžy leží v oblasti mezi charakteristikami pro čistě oporovou a čistě inuktivní zátěž. V grafické poobě je říicí charakteristika zachycena na Obr.7. ef plné otevření ef,max R RL L 9 18 Obr.7: Říicí charakteristika stříavého měniče napětí v přípaě RL-zátěže. Průběhy napětí a prouů pro různé typy zátěže Na Obr.8 jsonázorněny průběhy napětí a prouů pro R-zátěž, L-zátěž, RL-zátěž, pro asynchronní motor, který je reprezentován sériově zapojenou RLu i -zátěží. Inukované napětí u i (t) v moelu stroje má harmonický průběh (který však není ve fázi ani se svorkovým fázovým napětím ani s fázovým prouem motoru). Průběhy na všech čtyřech zátěžích jsou úmyslně kresleny při stejném říicím úhlu 13, aby je bylo možno vzájemně porovnat. Průběhy na RL-zátěži a na asynchronním motoru se liší přeevším v časovém intervalu, ky neteče zátěží prou: V přípaě RL-zátěže je napětí nulové, v přípaě motoru se na svorkách stroje objeví jeho vlastní vnitřní harmonické inukované napětí u i (t). Neteče-li prou, vyšrafovanou část tohoto harmonického napětí lze pozorovat osciloskopem. Pro motor je užitečná pouze samotná 1. harmonická z celkového výsleného kostrbatého napětí (t). Pouze tato 1. harmonická vytváří užitečný moment na hříeli stroje. Všechny vyšší harmonické jsou neužitečné, protože generují pulsační parazitní momenty a zvyšují hysterezní i vířivé ztráty v železe stroje. V přípaě motoru je tey nutno považovat za říicí charakteristikávislost 1. harmonické napětí (t) na říicím úhlu, tj. ef,1h = f( ). uto charakteristiku však nelze ovoit teoreticky, protože je složitě závislá na vlastnostech konkrétního stroje.

16 R-zátěž L-zátěž RL-zátěž RLu i -zátěž u i Obr.8: Stříavý měnič napětí. Průběhy napětí a prouu na různých typech zátěže. Zaání 1. Pro zátěž R změřte říicí charakteristiky měniče z = f(), I z = f(). Pomocí osciloskopu sleujte a nakreslete průběhy okamžitých honot prouátěží a napětí na zátěži. 2. Pro zátěž RL změřte říicí charakteristiky měniče z =f (). Pomocí osciloskopu sleujte a nakreslete průběhy okamžitých honot prouátěží a napětí na zátěži.

17 Obr.9: Zapojení laboratorní úlohy.

Jednofázový měnič střídavého napětí

Jednofázový měnič střídavého napětí FAKLA ELEKOECHNIKY A KOMNIKAČNÍCH ECHNOLOGIÍ VYSOKÉ ČENÍ ECHNICKÉ V BNĚ Jednofázový měnič střídavého napětí BVEL Autoři textu: doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka Ing. Petr Procházka, Ph.D červen 213 epower

Více

Neřízené diodové usměrňovače

Neřízené diodové usměrňovače FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Neřízené diodové usměrňovače BVEL Autoři textu: doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka Ing. Petr Procházka, Ph.D červen 2013 epower

Více

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS rčeno pro poslchače bakalářských stijních programů FS 7. VÝKONOVÁ ELEKTRONIKA Příkla 7. Elektromagnet s oporem R a inkčností L je napájen z voplsního jenofázového ioového směrňovače. Úbytky napětí zanebejte.

Více

F (x, h(x)) T (g)(x) = g(x)

F (x, h(x)) T (g)(x) = g(x) 11 Implicitní funkce Definice 111 (implicitní funkce) Nechť F : R 2 R je funkce a [x 0, y 0 ] R 2 je takový bo, že F (x 0, y 0 ) = 0 Řekneme, že funkce y = f(x) je v okolí bou [x 0, y 0 ] zaána implicitně

Více

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1 Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. Zadání. Naučte se pracovat s generátorem signálů Agilent 3320A, osciloskopem Keysight a střídavým voltmetrem Agilent 34405A. 2. Zobrazte

Více

5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE

5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE 5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE Měniče mění parametry elektrické energie (vstupní na výstupní). Myslí se tím zejména napětí (střední hodnota) a u střídavých i kmitočet. Obr. 5.1. Základní dělení měničů 1 Obr. 5.2.

Více

Střídavé měniče. Přednášky výkonová elektronika

Střídavé měniče. Přednášky výkonová elektronika Přednášky výkonová elektronika Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Vstupní a výstupní proud střídavý Rozdělení střídavých měničů f vst

Více

FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. Autoři textu: doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. Ing.

FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. Autoři textu: doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. Ing. FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Paralelní spolupráce dvou transformátorů (Předmět - MEV) Autoři textu: doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. Ing. Jan Novotný

Více

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony.

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony. Nelineární obvody Dosud jsme se zabývali analýzou lineárních elektrických obvodů, pasivní lineární prvky měly zpravidla konstantní parametr, v těchto obvodech platil princip superpozice a pro analýzu harmonického

Více

Úloha č. 1 pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu základní vztahy

Úloha č. 1 pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu základní vztahy Úloha č. pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu záklaní vztahy Veení Fourriérův zákon veení tepla, D: Hustota tepelného toku je úměrná změně teploty ve směru šíření tepla, konstantou úměrnosti je součinitel

Více

MS - polovodičové měniče POLOVODIČOVÉ MĚNIČE

MS - polovodičové měniče POLOVODIČOVÉ MĚNIČE POLOVODIČOVÉ MĚNIČE Měniče mění parametry elektrické energie (vstupní na výstupní). Myslí se tím zejména napětí (u stejnosměrných střední hodnota) a u střídavých efektivní hodnota napětí a kmitočet. Obr.

Více

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS 3. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad 3.: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru, reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované

Více

Vypracoval Datum Hodnocení. V celé úloze jsme používali He-Ne laser s vlnovou délkou λ = 632, 8 nm. Paprsek jsme nasměrovali

Vypracoval Datum Hodnocení. V celé úloze jsme používali He-Ne laser s vlnovou délkou λ = 632, 8 nm. Paprsek jsme nasměrovali Název a číslo úlohy - Difrakce světelného záření Datum měření 3.. 011 Měření proveli Tomáš Zikmun, Jakub Kákona Vypracoval Tomáš Zikmun Datum. 3. 011 Honocení 1 Difrakční obrazce V celé úloze jsme používali

Více

4.5.5 Magnetické působení rovnoběžných vodičů s proudem

4.5.5 Magnetické působení rovnoběžných vodičů s proudem 4.5.5 Magnetické působení rovnoběžných voičů s prouem Přepoklay: 4502, 4503, 4504 Př. 1: Dvěma velmi louhými svislými voiči prochází elektrický prou. Rozhoni pomocí rozboru magnetických inukčních čar polí

Více

Vedení vvn a vyšší parametry vedení

Vedení vvn a vyšší parametry vedení Veení vvn a vyšší parametry veení Při řešení těchto veení je třeba vzhleem k jejich élce uvažovat nejenom opor veení R a inukčnost veení L, ale také kapacitu veení C. Svo veení G se obvykle zanebává. Tyto

Více

PM generátory s různým počtem pólů a typem vinutí pro použití v manipulační technice

PM generátory s různým počtem pólů a typem vinutí pro použití v manipulační technice Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 014 16 PM generátory s různým počtem pólů a typem vinutí pro použití v manipulační technice PM Generators with Different Number of Poles an Wining Types for

Více

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA Transformátor Měření zatěžovací a převodní charakteristiky. Zadání. Změřte zatěžovací charakteristiku transformátoru a graficky znázorněte závislost

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Varianta A. Příklad 1 (25 bodů) Funkce f je dána předpisem

Varianta A. Příklad 1 (25 bodů) Funkce f je dána předpisem Příkla 1 (5 boů) Funkce f je ána přepise Přijíací zkouška na navazující agisterské stuiu 14 Stuijní progra Fyzika obor Učitelství fyziky ateatiky pro stření školy Stuijní progra Učitelství pro záklaní

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Chromatografie Zroj: http://www.scifun.org/homeexpts/homeexpts.html [34] Diaktický záměr: Vysvětlení pojmu chromatografie. Popis: Žáci si vyzkouší velmi jenouché ělení látek pomocí papírové chromatografie.

Více

POLOVODIČOVÉ USMĚRŇOVAČE

POLOVODIČOVÉ USMĚRŇOVAČE POLOVODČOVÉ SMĚŇOVAČE rčeno pro poslchače bakalářských stijních prograů FS Obsah: Úvo Neřízené polovoičové sěrňovače v jenocestné (zlové) zapojení Jenofázové jenoplsní jenocestné (zlové) sěrňovače sěrňovač

Více

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU &1. Které elektrické stroje jsou spotřebiči jalového výkonu a na co ho potřebují? &2. Nakreslete fázorový diagram RL zátěže připojené na zdroj střídavého napětí. &2.1 Z fázorového

Více

5 Poměr rychlostí autobusu a chodce je stejný jako poměr drah uražených za 1 hodinu: v 1 = s 1

5 Poměr rychlostí autobusu a chodce je stejný jako poměr drah uražených za 1 hodinu: v 1 = s 1 Řešení úloh 1 kola 7 ročníku fyzikální olympiáy Kategorie C Autoři úloh: J Thomas (1,, 3), J Jírů (4, ), J Šlégr (6) a T Táborský (7) 1a) Označme stranu čtverce na mapě Autobus za 1 hoinu urazí ráhu s

Více

Elektrická trakce 3 - Plynulá regulace cize buzeného motoru Obsah

Elektrická trakce 3 - Plynulá regulace cize buzeného motoru Obsah 4..8 ETR3c.oc Elektrická trakce 3 - Plynulá regulace cize buzeného motoru Obsah Doc. ng. Jiří Danzer CSc. ELEKTRCKÁ TRAKCE 3. PLYNLÁ REGLACE CZE BZENÉHO MOTOR. vyání Obsah Cize buzený motor... 3. Záklaní

Více

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs 1 Zadání 1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda integrační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 1 = 62µs derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs Možnosti

Více

je dána vzdáleností od pólu pohybu πb

je dána vzdáleností od pólu pohybu πb 7_kpta Tyč tvaru le obrázku se pohybuje v rohu svislé stěny tak, že bo A se o rohu (poloha A 0 ) vzaluje s konstantním zrychlením a A 1. m s. Počáteční rychlost bou A byla nulová. Bo B klesá svisle olů.

Více

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz . STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad.: V elektrickém obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované veličiny určete také charakter obvodu a nakreslete

Více

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka Tel-10 Suma proudů v uzlu (1. Kirchhofův zákon) Posuvným ovladačem ohmické hodnoty rezistoru se mění proud v uzlu, suma platí pro každou hodnotu rezistoru. Tel-20 Suma napětí podél smyčky (2. Kirchhofův

Více

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem 1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem Topologicky můžeme pohonný systém s asynchronním motorem, který je napájen z napěťového střídače, rozdělit podle funkce a účelu do následujících částí:

Více

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013 Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Úloha č. 5 Název: Měření osciloskopem Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013 Odevzdal dne: 24.10.2013 Pracovní úkol 1. Pomocí

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

i β i α ERP struktury s asynchronními motory

i β i α ERP struktury s asynchronními motory 1. Regulace otáček asynchronního motoru - vektorové řízení Oproti skalárnímu řízení zabezpečuje vektorové řízení vysokou přesnost a dynamiku veličin v ustálených i přechodných stavech. Jeho princip vychází

Více

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Ampérův zákon

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Ampérův zákon ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Ampérův zákon Peter Dourmashkin MIT 26, překla: Jan Pacák (27) Obsah 5 AMPÉRŮV ZÁKON 3 51 ÚKOLY 3 52 ALGORITMUS PRO ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ 3 ÚLOHA 1: VÁLCOVÝ PLÁŠŤ

Více

Průřezové charakteristiky základních profilů.

Průřezové charakteristiky základních profilů. Stření průmyslová škola a Vyšší oborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřenictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Mechanika, pružnost pevnost Průřezové

Více

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer Laboratorní úloha č. Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon Max Šauer 14. prosince 003 Obsah 1 Popis úlohy Úkol měření 3 Postup měření 4 Teoretický rozbor

Více

4. FRAUNHOFERŮV OHYB NA ŠTĚRBINĚ

4. FRAUNHOFERŮV OHYB NA ŠTĚRBINĚ 4. FRAUNHOFERŮV OHYB NA ŠTĚRBINĚ Měřicí potřeby 1 helium-neonový laser měrná obélníková štěrbina 3 stínítko s měřítkem 4 stínítko s fotočlánkem 5 zapisovač Obecná část Při opau rovinné monochromatické

Více

FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU

FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU F. Dušek, D. Honc Katera řízení procesů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Parubice Abstrakt Článek se zabývá sestavením nelineárního ynamického moelu

Více

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor.

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor. FREKVENČNĚ ZÁVISLÉ OBVODY Základní pojmy: IMPEDANCE Z (Ω)- charakterizuje vlastnosti prvku pro střídavý proud. Impedance je základní vlastností, kterou potřebujeme znát pro analýzu střídavých elektrických

Více

2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY

2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY 2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY Příklad 2.1: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované veličiny určete také charakter obvodu a nakreslete fázorový

Více

PRAKTIKUM II. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. úlohač.5 Název: Měření osciloskopem. Pracoval: Lukáš Ledvina

PRAKTIKUM II. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. úlohač.5 Název: Měření osciloskopem. Pracoval: Lukáš Ledvina Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM II. úlohač.5 Název: Měření osciloskopem Pracoval: Lukáš Ledvina stud.skup.14 dne:23.10.2009 Odevzdaldne: Možný počet bodů

Více

Postup při měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE (Metodický postup)

Postup při měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE (Metodický postup) Praha 15. srpna 2013 Postup při měření rchlosti přenosu at v mobilních sítích le stanaru LTE (Metoický postup Zveřejněno v souvislosti s vhlášením výběrového řízení za účelem uělení práv k vužívání ráiových

Více

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2015

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2015 Přijímací zkouška na navazující magisterské stuium 05 Stuijní program: Stuijní obor: Řešení příklaů pečlivě oůvoněte. Příkla (5 boů) Spočtěte ke M {(y, x) R ; x 0, x + y a}. Příkla (5 boů) Nalezněte supremum

Více

Měření výkonu jednofázového proudu

Měření výkonu jednofázového proudu Měření výkonu jednofázového proudu Návod k laboratornímu cvičení Úkol: a) eznámit se s měřením činného výkonu zátěže elektrodynamickým wattmetrem se dvěma možnými způsoby zapojení napěťové cívky wattmetru.

Více

Měření vlastností lineárních stabilizátorů. Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EOS.

Měření vlastností lineárních stabilizátorů. Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EOS. Měření vlastností lineárních stabilizátorů Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EOS. Cílem měření je seznámit se s funkcí a základními vlastnostmi jednoduchých lineárních stabilizátorů

Více

POHYB SPLAVENIN. 8 Přednáška

POHYB SPLAVENIN. 8 Přednáška POHYB SPLAVENIN 8 Přenáška Obsah: 1. Úvo 2. Vlastnosti splavenin 2.1. Hustota splavenin a relativní hustota 2.2. Zrnitost 2.3. Efektivní zrno 3. Tangenciální napětí a třecí rychlost 4. Počátek eroze 5.

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.7/1.5./34.521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Základní pojmy z oboru výkonová elektronika

Základní pojmy z oboru výkonová elektronika Základní pojmy z oboru výkonová elektronika prezentace k přednášce 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. výkonová elektronika obor,

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

Mezní stavy základové půdy

Mezní stavy základové půdy Mezní stavy záklaové půy Eurokó a norma ČSN 73 1001 přeepisuje pro posuzování záklaové půy pro návrh záklaů metou mezních stavů. Mezním stavem nazýváme stav, při kterém ochází k takovým kvalitativním změnám

Více

AD1M14VE2. Přednášející: Ing. Jan Bauer Ph.D. bauerja2(at)fel.cvut.cz. Speciální aplikace výkonové elektroniky + řízení pohonů

AD1M14VE2. Přednášející: Ing. Jan Bauer Ph.D. bauerja2(at)fel.cvut.cz. Speciální aplikace výkonové elektroniky + řízení pohonů AD1M14VE2 Přednášející: Ing. Jan Bauer Ph.D. bauerja2(at)fel.cvut.cz Obsah: Speciální aplikace výkonové elektroniky + řízení pohonů Harmonogram: 7+ soustředění Literatura: Skripta Výkonová elektronika

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. (Návod do měření)

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. (Návod do měření) Katedra oecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostra STEJNOSMĚRNÝ CIZE BZENÝM MOTOR NAPÁJENÝ Z -PLSNÍHO TYRISTOROVÉHO SMĚRŇOVAČE (Návod do měření rčeno pro posluchače všech

Více

9. Harmonické proudy pulzních usměrňovačů

9. Harmonické proudy pulzních usměrňovačů Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF K Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. V Název: Měření osciloskopem Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.: 13 dne: 1.1.28 Odevzdal dne:...

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_03_Filtrace a stabilizace Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

Úloha D - Signál a šum v RFID

Úloha D - Signál a šum v RFID 1. Zadání: Úloha D - Signál a šum v RFID Změřte úrovně užitečného signálu a šumu v přenosovém řetězci systému RFID v závislosti na čtecí vzdálenosti. Zjistěte maximální čtecí vzdálenost daného RFID transpondéru.

Více

Mechatronické systémy struktury s asynchronními motory

Mechatronické systémy struktury s asynchronními motory 1. Regulace otáček asynchronního motoru skalární řízení Skalární řízení postačuje pro dynamicky nenáročné pohony, které často pracují v ustáleném stavu. Je založeno na dvou předpokladech: a) motor je popsán

Více

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení)

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23 Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Studentská verze Zpracoval: Ing. Jiří Dlapal B R N O 2011 Úvod Výuka předmětu Elektrická měření

Více

Flyback converter (Blokující měnič)

Flyback converter (Blokující měnič) Flyback converter (Blokující měnič) 1 Blokující měnič patří do rodiny měničů se spínaným primárním vinutím, což znamená, že výstup je od vstupu galvanicky oddělen. Blokující měniče se používají pro napájení

Více

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr. Zadání: A. Na předloženém kompenzovaném vstupní děliči k nf milivoltmetru se vstupní impedancí Z vst = MΩ 25 pf, pro dělící poměry :2,

Více

Fyzikální praktikum...

Fyzikální praktikum... Kabinet výuky obecné fyziky, UK MFF Fyzikální praktikum... Úloha č.... Název úlohy:... Jméno:...Datum měření:... Datum odevzdání:... Připomínky opravujícího: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při

Více

Typové příklady zapojení frekvenčních měničů TECO INVERTER 7300 CV. Verze: duben 2006

Typové příklady zapojení frekvenčních měničů TECO INVERTER 7300 CV. Verze: duben 2006 RELL, s.r.o., Centrum 7/, Tel./Fax/Zázn.: + SK-08 Dubnica nad áhom, Mobil: + 90 6 866 prevádzka: Strážovská 97/8, SK-08 ová Dubnica E-mail: prell@prell.sk www.prell.sk Typové příklady zapojení frekvenčních

Více

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití:

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Truhlář Michal 6.. 5 Laboratorní práce č.4 Úloha č. VII Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Úkol: Zapojte operační zesilovač a nastavte jeho zesílení na hodnotu přibližně. Potvrďte platnost

Více

Diferenciální (dynamický) odpor diody v pracovním bodě P. U lim. du = di. Diferenciální (dynamická) vodivost diody v pracovním bodě.

Diferenciální (dynamický) odpor diody v pracovním bodě P. U lim. du = di. Diferenciální (dynamická) vodivost diody v pracovním bodě. Difeenciální (ynamický) opo ioy v pacovním boě P lim P Difeenciální (ynamická) voivost ioy v pacovním boě g ( P) lim P P P Výpočet užitím Shockleyho ovnice: ( e T ) P ( g e T T T g T ) V popustném směu:

Více

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze Z předchozích přednášek víme, že kapacitor a induktor jsou setrvačné obvodové prvky, které ukládají energii Dosud jsme se zabývali ustáleným stavem předpokládali jsme, že v minulosti byly všechny kapacitory

Více

9 V1 SINE( ) Rser=1.tran 1

9 V1 SINE( ) Rser=1.tran 1 - 1 - Experimenty se sériovou rezonancí LC (c) Ing. Ladislav Kopecký Pokud jste přečetli nebo alespoň prohlédli články zabývající se simulacemi LC obvodů, které mají představovat rezonanční řízení střídavých

Více

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % )

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta elektrotechnická Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) Školní rok: 2007/2008 Ročník: 2. Datum: 12.12. 2007 Vypracoval: Bc. Tomáš Kavalír Zapojení

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Příklay: 1. Přímý voič o élce 0,40 m, kterým prochází prou 21 A, leží v homogenním magnetickém poli kolmo k inukčním čarám. Velikost vektoru magnetické inukce je 1,2 T. Vypočtěte práci, kterou musíme vykonat

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV VÝKONOVÉ ELEKTROTECHNIKY A ELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION

Více

Gibbsova a Helmholtzova energie. Def. Gibbsovy energie G. Def. Helmholtzovy energie A

Gibbsova a Helmholtzova energie. Def. Gibbsovy energie G. Def. Helmholtzovy energie A ibbsova a Helmholtzova energie Def. ibbsovy energie H Def. Helmholtzovy energie U, jsou efinovány omocí stavových funkcí jená se o stavové funkce. ibbsova energie charakterizuje rovnovážný stav (erzibilní

Více

Zakřivený nosník. Rovinně zakřivený nosník v rovinné úloze geometrie, reakce, vnitřní síly. Stavební statika, 1.ročník bakalářského studia

Zakřivený nosník. Rovinně zakřivený nosník v rovinné úloze geometrie, reakce, vnitřní síly. Stavební statika, 1.ročník bakalářského studia Stavební statika, 1.ročník bakalářského stuia Zakřivený nosník Rovinně zakřivený nosník v rovinné úloze geometrie, reakce, vnitřní síly Katera stavební mechaniky Fakulta stavební, VŠB - Technická univerzita

Více

Unipolární tranzistor aplikace

Unipolární tranzistor aplikace Unipolární tranzistor aplikace Návod k praktickému cvičení z předmětu A4B34EM 1 Cíl měření Účelem tohoto měření je seznámení se s funkcí a aplikacemi unipolárních tranzistorů. Během tohoto měření si prakticky

Více

Obvod střídavého proudu s indukčností

Obvod střídavého proudu s indukčností Obvod střídavého proudu s indukčností Na obrázku můžete vidět zapojení obvodu střídavého proudu s indukčností. Pomocí programů Nové přístroje 2012 a Dvoukanálový osciloskop pro SB Audigy 2012 proveďte

Více

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc RIEDL 4.EB 10 1/6 1. ZADÁNÍ a) Změřte frekvenční charakteristiku operačního zesilovače v invertujícím zapojení pro růžné hodnoty zpětné vazby (1, 10, 100, 1000kΩ). Vstupní napětí volte tak, aby nedošlo

Více

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení:

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení: Číslo úlohy: Název úlohy: Jméno a příjmení: Třída/Skupina: / Měřeno dne: Měření na nízkofrekvenčním zesilovači Spolupracovali ve skupině Zadání úlohy: Na zadaném Nf zesilovači proveďte následující měření

Více

Zvyšující DC-DC měnič

Zvyšující DC-DC měnič - 1 - Zvyšující DC-DC měnič (c) Ing. Ladislav Kopecký, 2007 Na obr. 1 je nakresleno principielní schéma zapojení zvyšujícího měniče, kterému se také říká boost nebo step-up converter. Princip je založen,

Více

Pedagogická fakulta v Ústí nad Labem Fyzikální praktikum k elektronice 2 Číslo úlohy : 1

Pedagogická fakulta v Ústí nad Labem Fyzikální praktikum k elektronice 2 Číslo úlohy : 1 Pedagogická fakulta v Ústí nad Labem Fyzikální praktikum k elektronice Číslo úlohy : 1 Název úlohy : Vypracoval : ročník : 3 skupina : F-Zt Vnější podmínky měření : měřeno dne : 3.. 004 teplota : C tlak

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

1. POLOVODIČOVÉ TEPLOMĚRY

1. POLOVODIČOVÉ TEPLOMĚRY Úkol měření 1. POLOVODČOVÉ EPLOMĚY 1. entfkujte neznámý perlčkový termstor. Navrhněte zapojení pro jeho lnearzac.. rčete teplotní závslost napětí na oě protékané konstantním prouem a charakterstku teplotního

Více

STATICKY NEURČITÉ RÁMOVÉ KONSTRUKCE S PODDAJNOU PODPOROU SILOVÁ METODA

STATICKY NEURČITÉ RÁMOVÉ KONSTRUKCE S PODDAJNOU PODPOROU SILOVÁ METODA Zaání STATICKY NEURČITÉ RÁOVÉ KONSTRUKCE S PODDAJNOU PODPOROU SILOVÁ ETODA Příkla č. Vykreslete průěhy vnitřníh sil na konstruki zorazené na Or.. Voorovná část konstruke (příčle) je složena z průřezu a

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

1. Regulace otáček asynchronního motoru - skalární řízení

1. Regulace otáček asynchronního motoru - skalární řízení 1. Regulace otáček asynchronního motoru skalární řízení Skalární řízení postačuje pro dynamicky nenáročné pohony, které často pracují v ustáleném stavu. Je založeno na dvou předpokladech: a) motor je popsán

Více

Statické měniče v elektrických pohonech Pulsní měniče Jsou to stejnosměrné měniče, mění stejnosměrné napětí. Účel: změna velikosti střední hodnoty

Statické měniče v elektrických pohonech Pulsní měniče Jsou to stejnosměrné měniče, mění stejnosměrné napětí. Účel: změna velikosti střední hodnoty Statické měniče v elektrických pohonech Pulsní měniče Jsou to stejnosměrné měniče, mění stejnosměrné napětí. Účel: změna velikosti střední hodnoty stejnosměrného napětí U dav Užití v pohonech: řízení stejnosměrných

Více

optika0 Světlo jako vlna

optika0 Světlo jako vlna optika0 Světlo jako vlna Spor o postatě světla se přenesl z oblasti filozofických úvah o reality koncem 17. století. Vlnovou teorii světla uveřejnil v knize Pojenání o světle (190) holanský fyziky Christiaan

Více

Přenos pasivního dvojbranu RC

Přenos pasivního dvojbranu RC Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice VIČENÍ Z ELEKTRONIKY Přenos pasivního dvojbranu R Příjmení : Česák Číslo úlohy : 1 Jméno : Petr Datum zadání : 7.1.97 Školní rok : 1997/98 Datum odevzdání

Více

Měření času, periody, šíře impulsu a frekvence osciloskopem

Měření času, periody, šíře impulsu a frekvence osciloskopem http://www.coptkm.cz/ Měření času, periody, šíře impulsu a frekvence osciloskopem Měření času S měřením času, neboli se stanovením doby, která uběhne při zobrazení určité části průběhu, při kontrole časové

Více

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í R O Č N Í K MĚŘENÍ ZÁKLDNÍCH ELEKTRICKÝCH ELIČIN Ing. Bouchala Petr Jméno a příjmení Třída Školní

Více

6 Měření transformátoru naprázdno

6 Měření transformátoru naprázdno 6 6.1 Zadání úlohy a) změřte charakteristiku naprázdno pro napětí uvedená v tabulce b) změřte převod transformátoru c) vypočtěte poměrný proud naprázdno pro jmenovité napětí transformátoru d) vypočtěte

Více

Laboratorní úloha č.8 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH CHARAKTERISTIK

Laboratorní úloha č.8 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH CHARAKTERISTIK Laboratorní úloha č.8 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH CHARAKTERISTIK a/ PNEUMATICKÉHO PROPORCIONÁLNÍHO VYSÍLAČE b/ PNEUMATICKÉHO P a PI REGULÁTORU c/ PNEUMATICKÉHO a SOLENOIDOVÉHO VENTILU ad a/ Cejchování

Více

Děliče napětí a zapojení tranzistoru

Děliče napětí a zapojení tranzistoru Středoškolská technika 010 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Děliče napětí a zapojení tranzistoru David Klobáska Vyšší odborná škola a Střední škola slaboproudé elektrotechniky

Více

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Cvičení 11 B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Obsah cvičení 1) Výpočet proudů v obvodu Metodou postupného zjednodušování Pomocí Kirchhoffových zákonů Metodou smyčkových proudů 2) Nezatížený

Více

VF vedení. λ /10. U min. Obr.1.Stojaté vlnění na vedení

VF vedení. λ /10. U min. Obr.1.Stojaté vlnění na vedení VF veení Rozělení Nejříve si položíme otázku, ky se stává z běžného voiče veení. Opověď rozělme na vě části. V analogových obvoech, poku je élka voiče srovnatelná s vlnovou élkou nebo větší, můžeme v prvním

Více

Měření závislosti indukčnosti cívky (Distribuce elektrické energie - BDEE)

Měření závislosti indukčnosti cívky (Distribuce elektrické energie - BDEE) FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Měření závislosti indukčnosti cívky (Distribuce elektrické energie - BDEE) Autoři textu: Ing. Jan Varmuža Květen 2013 epower

Více

STŘÍDAVÝ ELEKTRICKÝ PROUD Trojfázová soustava TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STŘÍDAVÝ ELEKTRICKÝ PROUD Trojfázová soustava TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STŘÍDAVÝ ELEKTRICKÝ PROUD Trojfázová soustava TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Vznik trojfázového napětí Průběh naznačený na obrázku je jednofázový,

Více

3. Kmitočtové charakteristiky

3. Kmitočtové charakteristiky 3. Kmitočtové charakteristiky Po základním seznámení s programem ATP a jeho preprocesorem ATPDraw následuje využití jednotlivých prvků v jednoduchých obvodech. Jednotlivé příklady obvodů jsou uzpůsobeny

Více

Stejnosměrné měniče. přednášky výkonová elektronika

Stejnosměrné měniče. přednášky výkonová elektronika přednášky výkonová elektronika Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a ovace výuky technických předmětů. Stejnosměrné měniče - charakteristika vstupní proud stejnosměrný, výstupní

Více

Předpokládáme ideální chování, neuvažujeme autoprotolýzu vody ve smyslu nutnosti číselného řešení simultánních rovnováh. CH3COO

Předpokládáme ideální chování, neuvažujeme autoprotolýzu vody ve smyslu nutnosti číselného řešení simultánních rovnováh. CH3COO Pufr ze slabé kyseliny a její soli se silnou zásaou např CHCOOH + CHCOONa Násleujíí rozbor bue vyházet z počátečního stavu, ky konentrae obou látek jsou srovnatelné (největší pufrační kapaita je pro ekvimolární

Více

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DRÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ. Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DRÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ. Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2 PAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2 Abstract The paper reviews briefly one of the propose probabilistic assessment concepts. The potential of the propose

Více

Rezonanční obvod jako zdroj volné energie

Rezonanční obvod jako zdroj volné energie 1 Rezonanční obvod jako zdroj volné energie Ing. Ladislav Kopecký, 2002 Úvod Dlouho mi vrtalo hlavou, proč Tesla pro svůj vynález přístroje pro bezdrátový přenos energie použil název zesilující vysílač

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY 8. Princip činnosti 8. Provozní stavy skutečného transformátoru 8.. Transformátor naprázdno 8.. Transformátor

Více

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_356

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_356 Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_356 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Výuková prezentace.na jednotlivých snímcích jsou postupně odkrývány informace, které žák zapisuje či zakresluje do sešitu.

Více