(4 HODINY) Konstrukní úloha se skládá z následujících ástí: Nárt a rozbor úlohy:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "(4 HODINY) Konstrukní úloha se skládá z následujících ástí: Nárt a rozbor úlohy:"

Transkript

1 K O N T R U K E R O V N O Ž N Í K U (4 HOINY) Knstruní úlha se sládá z následujících ástí: Nárt a rzbr úlhy: V rzbru vždy edládáme, že nstruní úlha lze sestrjit. Prt si naílad výsledný rvnbžní nartneme a vyznaíme v nm barevn všechny údaje, teré známe. Velmi výhdné je v nártu vyhledat trjúhelní, jehž vrchly jsu suasn vrchly hledanéh rvnbžníu. Zbývající tvrtý vrchl rvnbžníu a zísáš užitím nteré vlastnsti rvnbžníu (na. rvnbžnst rtjších stran). nártu rvnž zaznaíme všechny bdy, úhly, ružnice, ímy, teré vyešení úlhy užijeme. Nárt je velmi dležitu suástí nstruní úlhy, rtže již v tmt ru se úlha eší. Prt jej dláš velý a ehledný. rzbru d nárt a naílad naíšeš, jaým trjúhelníem nstruci zaneš a ja zísáš tvrtý neznámý bd rvnbžníu (usíš se zasat mcí matematicé symbliy) Pstu nstruce: Zde si lánuješ sled r i rýsvání rvnbžníu. Každý bd je zasán mcí matematicé symbliy. Ml by si již umt zasat nstruci ružnice, úsey, ímy lmé a rvnbžné jiné ímce, úhlu, brazu bdu ve stedvé a své sumrnsti. Zde Ti nabízím záisy nterých gemetricých útvar. Zravidla se aždý záisvý r dlí na dv ásti, mezi nimiž je stední. Ped stedníem íši, jaý gemetricý útvar budu rýsvat, za stedníem a íši, c r daný gemetricý útvar latí: 5cm je sted úsey jiný záis stedu úsey (zna znamená " a suasn" ) ( r 3cm) // rýsuji ímu, r teru latí, že je rvnbžná s úseu X rýsuji ímu lmu na úseu a íma rchází bdem X (bdem X vedu lmici na úseu ) 45 X X bd X ds tanu ja rseí ružnice a ímy rýsuji úseu, r teru latí, že její déla je 5 cm rýsuji ružnici, terá má sted v bd a lmr 3 cm rýsuji úhel, jehž velist je 45 : ve stedvé sumrnsti se stedem je brazem bdu bd O( ) : v své sumrnsti dle sy je brazem bdu bd Knstruce: Pi nstruci se usíš sestrjit všechny rvnbžníy vyhvující zadání úlhy. Knstruce rvádj v jedné lrvin.

2 Závr: ládá se ze dvu ástí, a t vení srávnsti ešení a tu ešení v dané lrvin. Zravidla bývá nstruní úlha unena následujícím zsbem: Rvnbžní vyhvuje zadání, dv ešení v lrvin. Pílad 1: estrj rvnbžní, je-li dán: 6cm 4cm 80 Nárt a rzbr: Z nártu je atrné, že jsme schni sestrjit trjúhelní, rtže známe dély stran a a úhlu i vrchlu, terá b strany svírají. Trjúhelní tedy sestrjíme dle nstruce sus. hybjící bd rvnbžníu sestrjíme užitím stedvé sumrnsti. d je brazem bdu ve stedvé sumrnsti se stedem. Víš ttiž, že rvnbžní je stedv sumrný útvar. truný záis rzbru (užitím matematicé symbliy): Pstu nstruce: 1. 6cm r 4cm 3. X X 4. X 5. : 7. rvnbžní je sted ( sus) 2. :

3 Pznáma 1: Pstu nstruce si lze urychlit tím, že nebudeme isvat nstruci trjúhelníu, uze naíšeme, dle jaéh tyu nstruce jej sestrjíme. 1. ( sus) je sted : 4. rvnbžní Knstruce: Závr: Rvnbžní vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pznáma 2: Pi hledání neznáméh bdu mžeme stuvat i jina. Využijeme sutensti, že rtjší strany rvnbžníu jsu rvnbžné. Pstu nstruce: 1. 6cm 2. r 4cm 3. X X 4. X 5. // 6. // rvnbžní Knstruce: 80

4 Pznáma 3: Neznámý bd lze taé zísat rni ružnic (využijeme znatu, že rtjší strany rvnbžníu mají stejnu velist). Pstu nstruce: 1. 6cm 2. r 4cm 3. X X 4. X 5. l l( r 6. m m( r 7. l m 8. rvnbžní Knstruce: 80 6cm) 4cm

5 Pílad 2: estrj tverec, je-li dán: = 6 cm Nárt a rzbr: Ot se snažíme nejrve najít trjúhelní, terý je suástí tverce a jehž vrchly jsu rvnž vrchly hledanéh tverce. Pdívej se na bráze: Hledaný trjúhelní je na brázu vyznaen mdru barvu. d lze zísat naílad užitím stedvé sumrnsti se stedem ja braz bdu truný záis rzbru: 1. ( sus) 2. ( ) :

6 Pstu nstruce: užijeme zrácenjší frmu 1. ( sus) 2. je sted 3. ( ) : 4. tverec Knstruce: Závr: tverec vyhvuje, jedn ešení v lrvin Pznáma 4: Nezrácená verze stuu nstruce by mhla vyadat naílad tat: 1. 6cm 2. X X 3. r 6cm 4. X 5. je sted 6. ( ) : 7. tverec 90 Pílad 3: estrj tverec, je-li déla jeh úhlíy rvna 8 cm Nárt a rzbr: užijeme vlastnsti úhlíe tverce jsu stejn dluhé, navzájem lmé a lí se, jejich rseí leží ve stedu tverce. Zbývající bdy, leží na druhé úhlíce (sa úhlíy ). Prtže mají všechny vrchly tverce stejnu vzdálenst d stedu, leží zbývající bdy taé na ružnici se stedem a lmrem. truný rzbr je d brázem:

7 r ) ( ) ( Pstu nstruce: tverec r je sted cm 6.,, 5. ) ( Knstruce:

8 Závr: tverec vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pznáma: ružnice edstavuje ružnici sanu tverci Pílad 4: estrj tverec, jsu-li dány dva rzné bdy K, L, teré jsu stedy dvu rtjších stran tverce. Nárt a rzbr: Na brázu jsem znázrnil rm bd K, L taé bdy M, N teré leží na lmici úsece KL. Úsea a íma se rtínají ve stedu tverce.

9 ? Jaý úhel svírají strany a tverce se sjnicí bd KL? Pravý úhel? mžeš íci délách úsee KL, a? Jsu shdné (stejn je t taé s úseami MN )? Kde tedy budu ležet vrchly tverce? Na rniu rvnbžných íme,,, jejichž vzdálenst d sjnic sted stran KL, MN je rvna naílad K? Ja se nazývá ružnice mající sted v bd a lmr naílad L? Je t ružnice vesaná tverci Pstu nstruce: 1. KL 2. je sted KL 3. m m KL m 4. ( r K ) 5. M, N M, N m 6.,, // MN K, L 7.,, // KL M, N 8.,,, 9. tverec Knstruce:

10 Závr: tverec vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pílad 5: estrjte bdélní, je-li dán: = 6 cm = 10 cm Nárt a rzbr: Ot se usím najít vhdný trjúhelní, terý a užitím stedvé sumrnsti dlním na hledaný rvnbžní. Mhl bych naílad zvlit ravúhlý trjúhelní, terý umím sestrjit dle nstruce sus. Já si vša tentrát zvlil trjúhelní. l si dély jeh stran? Pr zjištní dély strany užiji té vlastnsti bdélníu, terá íá, že úhlíy bdélníu 1 1 se navzájem lí a jsu shdné. Prt.10 5 cm. 2 2 truný záis rzbru:

11 1. ( sss) 2. ( ) : 3. ( ) : Pstu nstruce: 1. 6cm 1 2. ( r 5cm) l l( r 5cm) 2 4. l 5. ( ) : 6. ( ) : 7. Obdé ln í Knstruce: Závr: Obdélní vyhvuje, jedn zadání v lrvin Pílad 6: estrjte bdélní, je-li dán: 30 6cm Nárt a rzbr: Hledáme vhdný trjúhelní. Pdívej se na nárt:

12 ? ti si chybjící úhel i vrchlu v trjúhelníu? Úhel i vrchlu je rven 180 (30 90) ? Pdle jaéh tyu nstruce sestrjíš žlutý trjúhelní? Pdle nstruce tyu usu truný záis rzbru: 1. ( usu) 2. ( ) : Pstu nstruce: t íšeme drbn celu nstruci trjúhelníu (je mžn ji nahradit zráceným záisem (usu) ): 1. 6cm 2. X X Y Y X Y 5. je sted 6. ( ) : 7. Obdé ln í Knstruce:

13 Závr: Obdélní vyhvuje, jedn ešení v lrvin Pílad 7: estrjte bdélní, je-li dán: úhlíy bdélníu mají délu 6 cm a svírají úhel velisti 120º Nárt a rzbr: t využijeme vlastnstí úhlíe bdélní jsu stejn dluhé a navzájem se lí. stáváš ta rvnramenný trjúhelní s rameny a. 1. ( sus) 2. ( ) : 3. ( ) : Pstu nstruce:

14 1. 3cm 2. X X ( r 3cm) 4. X 5. ( ) : 6. ( ) : 7. Obdé ln í Knstruce: Závr: Obdélní vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pílad 8: estrjte bdélní, je-li dán: KL 4cm 75 de K, L jsu ad stedy stran,. Nárt a rzbr:

15 ? mžeš íci sjnici KL sted stran, a úhlíce z brázu? Jsu rvnbžné? latí r délu sjnice KL vzhledem velisti úhlíy? Je rvna lviní velisti úhlíy. Zjistíš t na. ta, že bd K suneš d bdu a stejn ta bd L suneš stejnu vzdálenst rvnbžným smrem d bdu? mžeš íci trjúhelníu? Je rvnramenný déla ramen je rvna sjnici KL? Vyti vnitní úhel u vrchlu? Jeh velist je rvna 180 (75 75) 30 (úhly i záladn rvnramennéh trjúhelníu jsu shdné) Nárt s rzbrem ješt jednu: nyní už stuujeme stejn ja v íladu ( sus) 2. ( ) : 3. ( ) : Pstu nstruce: užijeme tentrát zrácenu verzi (bez isu nstruce trjúhelníu ): 1. ( sus) : KL 4cm ( ) : 3. ( ) : 4. Obdé ln í Knstruce:

16 Závr: Obdélní vyhvuje, jedn ešení v lrvin Pznáma: V edchzích dvu úlhách je mžné hvit dvu ešeních. ruhé ešení bychm dstali ta, že bychm bd tili lem bdu d bdu 30º aným smrem ( smru hdinvých ruie) než jsme táeli v íladech 7, 8 (rti smru hdinvých ruie) Pílad 9: estrjte stverec, je-li dán: 4cm 7cm Nárt a rzbr: velmi jednduchý ílad, nejrve si najdu mcný trjúhelní, terý sestrjím dle nstruce sss, bd zísám tentrát ja rni dvu rvnbžných íme,. Ty vša mžeš bd zísat stejn ja v edchzích íladech užitím stedvé sumrnsti. 1. ( sss) 2.

17 Pstu nstruce: 1. ( sss) 2. // 3. // Kstverec Knstruce: Závr: stverec dvídá zadání, jedn ešení v lrvin Pznáma: Nabízím Ti ješt jednu mžnst nstruce, terá je asv nejrychlejší a nejhdlnjší (udlám uze stu nstruce a nstruci): Pstu nstruce: 1. 7cm 2. ( r 4cm) 3. l l( r 4cm) 4.,, l 5. Kstverec Knstruce:

18 Pílad 10: estrjte stverec, je-li dán: a 6cm 135 Nárt a rzbr: 1. ( sus) 2. Pstu nstruce: 1. ( sus) 2. // 3. // Kstverec

19 Knstruce: Závr: Kstverec vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pílad 11: estrjte stverec, je-li dán: e 6cm f 10cm Nárt a rzbr: v tét úlze využijeme vlastnsti úhlíe stverce navzájem se lí a svírají slu ravý úhel: 1. ( sus) 2. ( ) : 3. ( ) :

20 Pstu nstruce: 1. YX YX 1 2. ( r 3cm l l( r 5cm 2 4. X 5. Y l 6. ( ) : 7. ( ) : Kstverec Knstruce: Závr: Kstverec vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pznáma: Nabízím Ti jinu mžnst nstruce, terá je asv nejrychlejší a nejhdlnjší (udlám uze stu nstruce a nstruci): Pstu nstruce: 1., ( r 3cm) 4. l l( r 5cm) 5.,, 6.,, l 7. Kstverec

21 Knstruce: Pílad 12: estrjte stverec, je-li dán: 6cm va 4cm Nárt a rzbr: Známe-li stranu stverce a výšu na ni, není r nás rblém narýsvat ímu, na teré budu ležet zbývající bdy, stverce. aná íma bude s úseu rvnbžná a bude d ní mít vzdálenst rvnu 4 cm (velist výšy). d a zísám ja rni rvnbžy a ružnice se stedem a lmrem 6 cm (velist strany stverce). d a zísám na. mcí rvnbžných íme. ( r 6cm)

22 Pstu nstruce: 1. 6cm 2. // 3. ( r 6cm) // Kstverec v, v a 4cm Knstruce: Závr: Kstverec vyhvuje zadání, dv ešení v lrvin (stverce, ) Pílad 13: estrjte stverec, je-li dán: 8cm va 6cm Nárt a rzbr: V úlze t využijeme vlastnsti úhlíe stverce. Pus se dvdt na následující tázy:? latí r úhlíy stverce? vírají slu ravý úhel a navzájem se lí? Jaý rvinný útvar edstavuje jedna úhlía vi druhé úhlíce (je vi tét úhlíce lmá a rchází jejím stedem)? Je t sa úhlíy (úsey) ráv dvdi na slední tázu využijeme i naší nstruci. Pdívej se na mj nárt:

23 (sa úhlíy) ) ve vzdálensti v a // (, Pstu nstruce: Kstverec je sted cm r cm v v a ) 8 ( ), ( //, 1. Knstruce:

24 Závr: Kstverec vyhvuje zadání, dv ešení v lrvin (stverce ) Pílad 14: estrjte stverec, je-li dán: 8cm 80 Nárt a rzbr: Nejdíve si nartneme uze t, c je dán v zadání : ále jsem d nártu znail nli?. Pus se sám, íad mcí mých dtaz, si velisti chybjících úhl dlnit. Pud se Ti t daí, snadn najdeš mcný trjúhelní, terý Ti bude služit e nstruci stverce.? latí r vnitní úhly ležící rti sb v rvnbžníu (úhly i vrchlech, a,)? Jsu shdné? Ti udlá úhlía s vnitními úhly i vrchlech,? Úhlía je su úhlu a, rzdlí rt vnitní úhly i vrchlech, na lviny.? jaá je velist vnitníh úhlu? ? Jaá je velist vnitníh úhlu i vrchlu? Výsledný nárt a struný rzbr vyadá následvn:

25 usu : ) ( 2. ) ( 1. Pstu nstruce: Kstverec je sted Y X Y Y X X cm 7. : ) ( Knstruce:

26 Závr: Kstverec vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pílad 15: estrjte sdélní, je-li dán: 9cm 5cm 75 Nárt a rzbr: užijeme té vlastnsti rvnbžníu, terá íá, že rtilehlé vnitní úhly rvnbžníu jsu shdné úhel i vrchlu má tedy taé velist 75º. 1. ( sus) 2. ( ) : Pstu nstruce: 1. 9cm 2. ( r 5cm) 3. X X X 5. je sted 6. ( ) : 7. Ksdé ln í Knstruce:

27 Závr: Ksdélní vyhvuje zadání, jedn ešení v lrvin Pznáma: Ja by jsi stuval v edchzím ílad, ud by byl míst úhlu zadán úhel velisti 75º? Nárt a rzbr: Nejdíve si vyti úhel i vrchlu využij itm té vlastnsti sdélníu, terá íá, že rtilehlé vnitní úhly mají stejnu velist a suet všech vnitních úhl v rvnbžníu je 360 º ále již stuuješ stejn ja v íladu 15! alší mžné ešení sívá v tm, že si nejrve sestrjíš mcný trjúhelní (sus) ( 9cm 5cm 75) a bd sestrjíš na. užitím stedvé sumrnsti.

28 Pílad 16: estrjte sdélní, je-li dán: 9cm 6cm 8cm Nárt a rzbr: ud si uvdmíš, že se v bd úhlíy navzájem lí, nebude r Tebe rblém najít mcný trjúhelní a naílad užitím stedvé sumrnsti sdélní sestrjit: 1. ( sss) 2. ( ) : 3. ( ) : Pstu nstruce (uvedu uze zrácenu frmu bez isu nstruce trjúhelníu ): 1. ( sss) 2. ( ) : 3. ( ) : 4. Ksdé ln í Knstruce:

29 Závr: Knstruní úlha nemá ešení, trjúhelní nelze sestrjit (není slnna trjúhelnívá nervnst - < - aby byla slnna, musel by latit > ). Pznáma: Ov, zda lze sestrjit mcný trjúhelní a tedy i sdélní, je-li dán: 9cm 10cm 12cm. Pud an, sestrj zadaný sdélní: 1 1 Ovení: Pr strany trjúhelníu ( 9cm 5cm 6cm ) 2 2 musí být slnny trjúhelnívé nervnsti: > > 6 Knstruce: > > 5 > > 9 Závr: Ksdélní dvídá zadání, jedn ešení v lrvin Pílad 17: estrjte sdélní, je-li dán: de je rseí úhlíe 10cm 6cm 60, Nárt a rzbr: nartni si bráze a dvídej na tázy:? Ja nazýváme dvjice úhl a? Jsu t úhly vedlejší? r vedlejší úhly latí? uet jejich velistí je 180º? Jaá je velist úhlu? ? Jaým mcným trjúhelníem zaneš a dle jaéh tyu nstruce jej sestrjíš?zanu mcným trjúhelníem, terý sestrjím mcí nstruce sus

30 sus : ) ( 3. : ) ( 2. ) ( 1. Pstu nstruce: í Ksdé Y l X cm r l l cm r XY XY ln 8. : ) ( 7. : ) ( ) 3 ( 3. ) 5 ( Knstruce: Závr: Ksdélní dvídá zadání, jedn ešení v lrvin

31 Pílad 18: estrjte sdélní, je-li dán: 6cm 8cm va 5cm Nárt a rzbr: 1. sss 2. Pstu nstruce: 1. 6cm 2. ( r 8cm) 3. // v( ) v // Ksdé ln í a 5cm Knstruce:

32 Závr: Ksdélní vyhvuje zadání, dv ešení v lrvin (sdélníy 1 1, 2 2 ) Pílad 19 (btížný): estrjte sdélní, je-li dán: 8cm va 3cm vb 6cm Nárt a rzbr: V tét úlze si nejrve narýsujeme rvnbžy, vzdálené d sebe 8 cm (velist výšy na stranu b). Na ímce si zvlíme bd a mcí ružnice ( r 7cm) zísáme bd. dy, a zísáme ja rseíy íme ( ) s ímu, terá je rvnbžná s úseu ve vzdálensti v a 3cm 1. ( r 2. Pstu nstruce: 1., // 5. //, ( r 8cm) 4. v(, ) v Ksdé ln í Knstruce: v v b 6cm a 3cm

33 Závr: Ksdélní dvídá zadání, dv ešení v lrvin (sdélníy, 1 1 ) V I E N Í Nejrve si zus sám jedntlivé úlhy nartnut, nasat stu nstruce, narýsvat a udlat závr. Pud si nebudeš vdt s nteru úlhu rady, dívej se na ešení, teré následuje za zadáním úlh. Jina ešení užij až ja závrenu ntrlu! V ešení je vždy nasán stu nstruce, v íad tžších úlh je i nárt s vyznaeným mcným trjúhelníem. Hdn štstí a zdaru! Úlha 1: estrj tverec, je-li dán: 4cm Úlha 2: estrj tverec, je-li dán: 10cm Úlha 3: estrj tverec, jsu-li dány dva rzné bdy K, L, teré jsu stedy dvu susedních stran tverce a jejich vzdálenst je rvna 4 cm. Úlha 4: estrj tverec, je-li dán bvd tverce 24cm Úlha 5: estrj tverec, je-li dán suet jeh úhlíe u u 20cm 1 2 Úlha 6: estrj bdélní, je-li dán: bdélníu Úlha 7: estrj bdélní, je-li dán: 4cm 6cm. Vyti bvd a bsah 3cm 8cm

34 Úlha 8: estrj bdélní, je-li dán: úhlíe 8cm 60, de je rseí Úlha 9: estrj bdélní, je-li dán: 6cm 30 Úlha 10: estrj bdélní, je-li dán: úhlíe bdélníu 5cm 100, de je rseí Úlha 11: estrj stverec, je-li dán: 5cm 105 Úlha 12: estrj stverec, je-li dán: stverce 28cm v 4cm, de znaí bvd Úlha 13: estrj stverec, je-li dán: Úlha 14: estrj stverec, je-li dán: e 8cm f 12cm 6cm v 8cm Úlha 15: estrj stverec, je-li dán: 7cm 70 Úlha 16: estrj sdélní, je-li dán: 5,3cm 40mm 120 Úlha 17: estrj rvnbžní, je-li dán: Úlha 18: estrj rvnbžní, je-li dán: 7cm 7cm 9cm 5cm 8cm vb 6cm Úlha 19: estrj rvnbžní, je-li dán: 5cm 7cm 80 Úlha 20: estrj rvnbžní, je-li dán: e 12cm f 10cm va 6cm EŠENÍ VIENÍ, NÁPOV KE VIENÍM Úlha 1: Pílad dbný uázvému íladu 2 1. ( sus) : 4cm je sted 3. ( ) : 4. tverec Jedn ešení v lrvin Úlha 2: Pílad dbný uázvému íladu 3

35 1. 10cm 2. je sted ( r ) 5.,, 6. tverec Jedn ešení v lrvin Úlha 3: jnice sted dvu susedních stran edstavuje stední íu trjúhelníu, je tedy rvnbžná s úhlíu tverce, terá má dvjnásbnu velist ( 8cm ). Zbyte úlhy je ttžný s úlhu cm ( r je sted ) 5.,, 6. tverec Jedn ešení v lrvin Úlha 4: Nejrve si steš délu strany tverce, zbyte ttžný s úlhu 1: 4. a Jedn ešení v lrvin a a cm

36 Úlha 5: Víš, že se úhlíy navzájem lí a mají stejnu velist. Prt si nejrve steš velist jedné úhlíy, zbyte úlhy je ttžný s úlhu 2, 3: u u 2. u 20 u Jedn ešení v lrvin Úlha 6: cm 1. ( sus) : 4cm 6cm je sted 3. ( ) : 4. bdé ln í Jedn ešení v lrvin a b a b 2( a b) 2(4 6) 2.10cm 20cm a. b 4.6cm 24cm 2 2 Úlha 7: Úlha dbná vzrvému íladu cm 1 2. ( r 4cm) l l( r 4cm) 2 4. l 5. ( ) : 6. ( ) : 7. Obdé ln í Jedn ešení v lrvin Úlha 8: Úlha dbná vzrvému íladu 7

37 1 1. 4cm 2 2. X X ( r 4cm) 4. X 5. ( ) : 6. ( ) : 7. Obdé ln í Jedn ešení v lrvin Úlha 9: ešení i s vyznaeným mcným trjúhelníem vidíš na brázu: 1. 6cm 2. X X 3. Y Y 4. X 5. je sted 6. ( ) : 7. Obdé ln í Y Úlha 10: Je teba si uvdmit, že trjúhelní je rvnramenný s rameny, a záladnu t tedy znamená, že vnitní úhly i vrchlech, jsu shdné. Jejich velist je:

38 1. 5cm 2. X X Y Y X Y 5. ( ) : 6. ( ) : 7. Obdé ln í Jedn ešení v lrvin Úlha 11: úlha dbná vzrvému íladu ( sus) : 2. // 3. // Kstverec Jedn ešení v lrvin 5cm 105 Úlha 12: Nejrve si steme délu strany stverce: 4. a 1. 7cm 2. // 3. ( r 7cm) // Kstverec v(, ) v 4cm a a cm v ešení v lrvin (stverce a 1 1 ) Úlha 13: Úlha dbná vzrvé úlze 11 1., úhlíy v stverci jsu vzájemn lmé a lí se ( r 4cm) 4. l l( r 6cm) 5.,, 6.,, l 7. Kstverec

39 Jedn ešení v lrvin Úlha 14: Úlha dbná vzrvé úlze 11 1., // ( r je sted cm) 8. Kstverec v(, ) v 8cm Knstruní úlha nemá ešení, rtže rni ružnice a rvnbžy neexistuje? Jaá by musela být výša v, aby se bd a tedy i stverec dal sestrjit? Výša v by musela být bu 6 cm (dstali bychm jeden stverec ) neb by musela být menší než 6 cm (dstali bychm dva stverce stejn ja ve vzrvém íladu 13) Úl: estrj stverec z edchzí úlhy r íad, dy je výša rvna 4 cm Úlha 15: Úlha dbná vzrvé úlze 14 Nejrve si vyteme velist chybjících úhl: Na brázu máš již vyznaený mcný trjúhelní (usu):

40 1. 7cm 2. Y Y X X Y X 5. je sted 6. ( ) : 7. Kstverec Jedn ešení v lrvin Úlha 16: Úlha dbná vzrvému íladu ,3cm 2. ( r 40mm 4cm) 3. X X X 5. je sted 6. ( ) : 7. Ksdé ln í Jedn ešení v lrvin Úlha 17: Úlha dbná vzrvému íladu ( sss) 7cm 3,5cm 2 2. ( ) : 3. ( ) : 4. Ksdélí Jedn ešení v lrvin 1 2 4,5cm

41 Úlha 18: Úlha dbná vzrvému íladu cm 2. // v(, ) v 3. ( r 8cm) // Rvnbžní b 6cm v ešení v lrvin (rvnbžníy a ) Úlha 19: 5cm 7cm ( sus) 5cm 7cm 80 úhly stídavé 2. je sted 3. ( ) : 4. Rvnbžní Jedn ešení v lrvin Úlha 20: Uvdm si, že se v bd (rseí úhlíe) lí taé výšy na strany a, b. Na brázu máš znázrnn mcný trjúhelní:

42 1., // ( r 6cm l l(, r 5cm) l 7. ( ) : 8. ( ) : 1 v(, ) 2 9. Rvnbžní v a 3cm tyi ešení ve zvlené lrvin - 1, 2 l 1, 2 - vzninu tyi rzné mcné trjúhelníy

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD K O N S T R U K E L I H O B Ž N Í K U 2 HOINY Než istouíš samotným onstrucím, zoauj si nejdíve vše, co víš o lichobžnících co to vlastn lichobžní je, záladní druhy lichobžní a jejich vlastnosti. ále si

Více

1.6.3 Osová souměrnost

1.6.3 Osová souměrnost 1.6.3 Osvá suměrnst Předklady: 162 Pedaggická známka: Je třeba stuvat tak, aby se v hdině stihnul vyracvat a zkntrlvat bd 5. Pedaggická známka: Hned u střídání vázy je třeba dát zr. Narstá většina dětí

Více

TYÚHELNÍKY 1 HODINA. Lomená ára: je to skupina úseek, kde koncový bod jedné úseky je poátením bodem druhé úseky

TYÚHELNÍKY 1 HODINA. Lomená ára: je to skupina úseek, kde koncový bod jedné úseky je poátením bodem druhé úseky TYÚHELNÍKY HODINA Díve, než se dstneme k vysvtlení pjmu tyúhelník, zpkujeme si nkteré zákldní pjmy, jk je npíkld lmená ár mnhúhelník. Lmená ár: je t skupin úseek, kde kncvý bd jedné úseky je pátením bdem

Více

. Označ průsečíky obou kružnic jako C, D. Co platí pro vzdálenosti CA, CB, DA, DB? Proč? Narýsuj kružnice m( A ;3cm) vzdálenosti EA, EB, FA, FB?

. Označ průsečíky obou kružnic jako C, D. Co platí pro vzdálenosti CA, CB, DA, DB? Proč? Narýsuj kružnice m( A ;3cm) vzdálenosti EA, EB, FA, FB? 1.3.6 Osa úsečy Předady: 010305 Pedaggicá znáa: Hdinu je třeba ridvat ta, aby se stiha ntra záis v říadu 4. Př. 1: Narýsuj úseču, 5c =. Narýsuj ružnice ( ;4c), ( ;4c). Označ růsečíy bu ružnic ja,. atí

Více

DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI 1 HODINA

DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI 1 HODINA DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI HODINA Podívej se na následující obrázek: Na obrázku je rovnobžník s vyznaeným pravým úhlem. Odpovídej na otázky:? Jaká je velikost vnitního úhlu pi vrcholu C? Je rovna

Více

O B V O D A O B S A H L I C H O B Ž N Í K U 2 HODINY

O B V O D A O B S A H L I C H O B Ž N Í K U 2 HODINY O B V O D A O B A H L I C H O B Ž N Í K U HODINY 1 Obd lichbžníku:? Zpkuj si nejpre, jk uríš bd trjúhelníku tyúhelníku?? Dkážeš spítt bd liblnéh mnhúhelníku? Pkud Ti pedchzí tázky nedlly prblémy, nebude

Více

OPAKOVÁNÍ Z 5. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ Z 5. ROČNÍKU OPKOÁNÍ Z 5. ROČNÍKU ❺ Letecká dvlená na Gran Canaria stjí v dbě jarních rázdnin 18 990 Kč r dsělu sbu a 8 999 Kč r dítě. Je mžn si řikuit výlet strvě v ceně 799 Kč r dsělu sbu a 599 Kč r dítě. Klik celkem

Více

Deskriptivní geometrie I Zá kládní á pomocne konstrukce

Deskriptivní geometrie I Zá kládní á pomocne konstrukce Desriptivní gemetrie I Zá ládní á pmcne nstruce Knstruce (hyper)sulčních ružnic uželseče Elips 1. sy; vrchly,, C, D; střed 2. 1 (C; ) 3. 2 (; b) 4. {1; 2} = 1 2 5. O 1 = 12 6. O 2 = 12 CD 7. s 1 (O 1 ;

Více

R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY)

R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY) R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY)? Co to vlastn rovnobžník je? Na obrázku je dopravní znaka, která íká, že vzdálenost k železninímu pejezdu je 1 m (dva pruhy, jeden pruh pedstavuje vzdálenost 80 m): Pozorn

Více

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky:

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY)? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: Na obrázcích je vyobrazena hospodáská budova a židlika, kterou urit mají tvoji rodie na chodb nebo

Více

ZOBRAZENÍ ELIPSY POMOCÍ AFINITY

ZOBRAZENÍ ELIPSY POMOCÍ AFINITY echnická univerzia v Liberci Fakula řírdvědně-humaniní a edaggická Kaedra maemaiky a didakiky maemaiky ZORZENÍ ELIPY POMOÍ FINIY Pmcný učební ex Pera Pirklvá Liberec, září 03 Nejdříve si řekneme, c jsu

Více

2 HODINY. - jedná se o další velmi dležitou množinu bod urité vlastnosti. P: Narýsuj si kružnici k se stedem S a polomrem 6 cm.

2 HODINY. - jedná se o další velmi dležitou množinu bod urité vlastnosti. P: Narýsuj si kružnici k se stedem S a polomrem 6 cm. T H A L E T O V A K R U Ž N I E 2 HODINY - jedná se o další velmi dležitou množinu bod urité vlastnosti P: Narýsuj si ružnici se stedem S a polomrem 6 cm. 1. Sestroj libovolný prmr ružnice Krajní body

Více

KONSTRUKCE LICHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD 3 HODINY

KONSTRUKCE LICHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD 3 HODINY KONSTRUKE LIHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BO 3 HOINY Než istouíš samotným onstucím, zoauj si nejdíe še, co íš o lichobžnících co to lastn lichobžní je, záladní duhy lichobžní a jejich lastnosti. K disozici Ti

Více

5. Mechanika tuhého tlesa

5. Mechanika tuhého tlesa 5. Mechanika tuhéh tlesa Rzmry a tvar tlesa jsu ast pi ešení mechanických prblém rzhdující a pdstatn vlivují phybvé úinky sil, které na n psbí. akvá tlesa samzejm nelze nahradit hmtným bdem. Úinky sil

Více

α + β < 180 trojúhelník lze sestrojit 3. ROZBOR 5. KONSTRUKCE

α + β < 180 trojúhelník lze sestrojit 3. ROZBOR 5. KONSTRUKCE GEOMETRIE KONSTRUKCE TROJÚHELNÍKŮ Knstrukce trjúhelníku zadanéh pdle věty sss SSS strana, strana, strana Př. Sestrjte trjúhelník ABC, je-li dán a = 6 cm, b = 8 cm a c = 7 cm 1. NÁČRT VĚTA sss Dva trjúhelníky

Více

1.5.6 Osa úhlu. Předpoklady:

1.5.6 Osa úhlu. Předpoklady: 1.5.6 Osa úhlu Předpklady: 010505 Pedaggická pznámka: Následující příklad je pakvání, které pužívám jak cvičení dhadu. Nechám žáky dhadnut veliksti a při kntrle si pčítají bdy (chyba d 5-3 bdy, d 10-2

Více

Konoidy přímkové plochy

Konoidy přímkové plochy Knidy přímkvé plchy Knidy jsu speciální zbrcené přímkvé plchy. Opět jsu určeny třemi křivkami, v případě knidů jsu t: -křivka rvinná (kružnice, elipsa, parabla, ) či prstrvá (šrubvice, ) -vlastní přímka

Více

Obecnou rovnici musíme upravit na středovou. 2 2 2 2 2 2 2 2. leží na kružnici musí vyhovovat její rovnici dosadíme ho do ní.

Obecnou rovnici musíme upravit na středovou. 2 2 2 2 2 2 2 2. leží na kružnici musí vyhovovat její rovnici dosadíme ho do ní. 75 Hledání kružnic I Předpklady: 750, kružnice z gemetrie Př : Kružnice je dána becnu rvnicí x y x y plměr Rzhdni, zda na kružnici leží bd A[ ; ] + + + 6 + = 0 Najdi její střed a Obecnu rvnici musíme upravit

Více

Konstrukce paraboly dané dvěma tečnami s body dotyku. Příklad: Sestrojte parabolu p, jsou-li dány její tečny t 1, t 2 s body T 1, T 2 dotyku.

Konstrukce paraboly dané dvěma tečnami s body dotyku. Příklad: Sestrojte parabolu p, jsou-li dány její tečny t 1, t 2 s body T 1, T 2 dotyku. Gemetrie Další užitečné knstrukce parably Řešené úlhy Knstrukce parably dané děma tečnami s bdy dtyku Příklad: Sestrjte parablu p, jsu-li dány její tečny, s bdy, dtyku. zlme dě různběžné přímky, a na každé

Více

Opakování (skoro bez zlomků)

Opakování (skoro bez zlomků) 2.2.27 Oakvání (skr bez zlmků) Předklady: 010217 Pedaggická známka: v Tét hdině užívám systém takzvanéh výstuu. Žáci čítají samstatně s tím, že zájemcům máhám, nikd však nemůže čekávat, že budu stát řád

Více

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR ÚHEL

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR ÚHEL ÚHEL = část rviny hraničená dvěma plpřímkami (VA, VB) se splečným pčátkem (V) úhel AVB: V vrchl úhlu VA, VB ramena úhlu Pznámka: Dvě plpřímky se splečným pčátkem rzdělí rvinu na dva úhly úhel knvexní,

Více

3.5.1 Shodná zobrazení

3.5.1 Shodná zobrazení 3.5.1 hdná zbrazení Předpklady: O zbrazení jsme mluvili, než jsme zavedli funkce. Jde takvu relaci z první mnžiny d druhé, při které každému prvku z první mnžiny přiřazujeme maximálně jeden prvek z mnžiny

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. února 2011

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. února 2011 *uhsx0039d6p* UOHSX0039D6P ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. únra 2011 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna

Více

KONSTRUKCE TYÚHELNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD. (3 hodiny) tyúhelníky:

KONSTRUKCE TYÚHELNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD. (3 hodiny) tyúhelníky: KONSTRUKE TYÚHENÍKU UŽITÍM MNOŽINY BO (3 hodiny) V této itole udeme zoumt onstruce všech druh tyúhelní (rovnožníy, onvexní tyúhelníy) rom lichožníu, terým ude vnován smosttná itol. Než istouíš smotným

Více

Použití : Tvoří součást pohybového ústrojí strojů a zařízení nebo mechanických převodů.

Použití : Tvoří součást pohybového ústrojí strojů a zařízení nebo mechanických převodů. 1 HŘÍDELE Strjní sučást válcvitéh tvaru, určené přensu táčivéh phybu a mechanicé práce (rutícíh mmentu) z hnací části (mtru) na část hnanu (strj). Pužití : Tvří sučást phybvéh ústrjí strjů a zařízení neb

Více

Pracovní listy KŘIVKY

Pracovní listy KŘIVKY Technická univerzita v Liberci Fakulta přírdvědně-humanitní a pedaggická Katedra matematiky a didaktiky matematiky KŘIVKY Petra Pirklvá Liberec, květen 07 . Určete, který z phybů je levtčivý a který pravtčivý..

Více

DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Charakteristika vyučovacího předmětu

DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Charakteristika vyučovacího předmětu DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Charakteristika vyučvacíh předmětu Deskriptivní gemetrie se vyučuje jak pvinně vlitelný předmět ve třetím a čtvrtém rčníku s hdinu dtací 2-2, event. puze ve čtvrtém s hdinvu dtací

Více

Konstrukce kružnic

Konstrukce kružnic 3.4.10 Konstruce ružnic Předolady: 3404 Př. 1: Jsou dány body K, L a M. Narýsuj všechny ružnice, teré rochází těmito třemi body. Kružnice - množina bodů, teré mají stejnou vzdálenost od středu ružnice

Více

Teplota a její měření

Teplota a její měření 1 Teplta 1.1 Celsiva teplta 1.2 Fahrenheitva teplta 1.3 Termdynamická teplta Kelvin 2 Tepltní stupnice 2.1 Mezinárdní tepltní stupnice z rku 1990 3 Tepltní rzdíl 4 Teplměr Blmetr Termgraf 5 Tepltní rztažnst

Více

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU Konstruční úlohy metodicá řada ro onstruci trojúhelníu Irena udínová Pedagogicá faulta MU irena.budinova@seznam.cz Konstruční úlohy tvoří jednu z důležitých součástí geometrie, neboť obsahují mnoho rozvíjejících

Více

Konstrukce trojúhelníků II

Konstrukce trojúhelníků II .7.0 Konstruce trojúhelníů II Předpolady: 00709 Minulá hodina: Tři věty o shodnosti (odpovídají jednoznačným postupům pro onstruci trojúhelníu): Věta sss: Shodují-li se dva trojúhelníy ve všech třech stranách,

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Dynamická gemetrie v rvině a v prstru Pachner - 4 prgramy Dynamická gemetrie v rvině Dynamická gemetrie v rvině Parametrické systémy funkcí Řešení becnéh trjúhelníku Dynamická gemetrie v rvině Panel nástrjů

Více

1.7.4 Rovnováha na páce I

1.7.4 Rovnováha na páce I 7 Rvnváha na áce I Překlay: 70 Př : Urči mmenty i výslený mment sil na brázku, ku latí = 60 N = 0 N, r = 0,m, r = 0,9m M = r = 60 0, N m = 8 N m M = r = 0 0,9 N m = 8 N m Síly na brázku se snaží táčet

Více

PLOCHY A PLOCHY ROTAČNÍ

PLOCHY A PLOCHY ROTAČNÍ Technicá univezita v Libeci Faulta přídvědně-humanitní a pedaggicá Kateda matematiy a didatiy matematiy PLOCHY A PLOCHY ROTAČNÍ Pmcný učební text Peta Pilvá Libeec, leden 4 V tmt textu budeme řešit tázu

Více

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu ; Vizualizace TIN (trjúhelníkvá nepravidelná síť) v Marushka Designu 0 TIN v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...5-1

Více

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv INFORMAČNÍ MEMORANDUM č. 4/3/2009/11 k elektrnickému výběrvému řízení na úplatné pstupení phledávek z titulu předčasně uknčených leasingvých smluv Praha, 30.11.2010 Infrmační memrandum č. 4/3/2009/11 1/9

Více

JAK SE HRAJE RED hráči 5 30 minut

JAK SE HRAJE RED hráči 5 30 minut Pravidla hry JAK SE HRAJE RED Recept na vítězství je snadný: nejlepší kar či nejlepší kmbinace karet! Bude však v dalším hu pkračvat hra dle stejných pravidel? POKUD NA KONCI SVÉHO TAHU NEJSTE VE VEDENÍ

Více

JAK SE HRAJE RED hráči 5 30 minut

JAK SE HRAJE RED hráči 5 30 minut Pravidla hry JAK SE HRAJE RED Recept na vítězství je snadný: nejlepší kar či nejlepší kmbinace karet! Bude však v dalším hu pkračvat hra dle stejných pravidel? POKUD NA KONCI SVÉHO TAHU NEJSTE VE VEDENÍ

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX005YN8I* UOHSX005YN8I ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S166/2014/VZ-10181/2014/521/HKu Brn 15. května 2014 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

ROVNOBŽNÍK A TROJÚHELNÍK - PRAKTICKÉ ÚLOHY 2 HODINY

ROVNOBŽNÍK A TROJÚHELNÍK - PRAKTICKÉ ÚLOHY 2 HODINY ROVNOBŽNÍK A TROJÚHELNÍK - PRAKTICKÉ ÚLOHY HODINY Píklad : Vyptte bsah a bvd pdlžky, jejichž rzry jsu uvedeny v ilietrech na brázku. Výsledek pak vyjádete v centietrech. Pdlžku si rzdlíe na rvnbžníky (bdélníky)

Více

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL Testvání uživatelských rzhraní 2011 DeepBurner Free 1.9 Testvání uživatelskéh rzhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011 Daniel Mikeš Tmáš Pastýřík Ondřej Pánek Jiří Šebek Testvání uživatelských rzhraní

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0037IM8* UOHSX0037IM8 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č.j.:ÚOHS-S308/2010/VZ-14964/2010/510/OK V Brně dne: 26.11.2010 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah 1. ÚVOD DO HRY 3 1.1. Histrie hry 3 1.2. Pravidla hry 3 1.3. Pčítačvá verze hry 3 2. INSTALACE HRY 4 2.1. Instalace z disku CD-ROM 4 2.2. Instalace hry stažené z internetu

Více

Součásti jsou v praxi často namáhány dvěma i více druhy namáhání (napětí)

Součásti jsou v praxi často namáhány dvěma i více druhy namáhání (napětí) Slžené namáhání Sučásti jsu v praxi čast namáhány dvěma i více druhy namáhání (napětí) Kmbinace surdých napětí (napřílad tah a hyb) (rut a smy) Napětí jdu v tmt případě slučvat a výsledné napětí je dán

Více

Soutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2015/2016

Soutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2015/2016 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2015/2016 Pdmínky sutěže Odbr SMT 2.10.2015 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2015/2016 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2015/2016

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy N Náávvrrh hn naa zzvveeřřeejjn něěn níí žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa ssm maazzáán níí zzvveeřřeejjn něěn néé žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa eed

Více

Záznam zkušební komise Jméno a příjmení Podpis Vyhodnocení provedl INSTRUKCE

Záznam zkušební komise Jméno a příjmení Podpis Vyhodnocení provedl INSTRUKCE VYSOKÉ UČNÍ THNIKÉ V RNĚ FKULT PONIKTLSKÁ Přijímací řízení 2008 akalářské studium Obry: aňvé pradenství knmika a prcesní management Míst pr nalepení kódu Kód nalepí uchazeč Záznam zkušební kmise Jmén a

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S340/2010/VZ-13419/2010/510/OKo V Brně dne: 4.11.2010

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S340/2010/VZ-13419/2010/510/OKo V Brně dne: 4.11.2010 *uhsx002xtbp* UOHSX002XTBP ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S340/2010/VZ-13419/2010/510/OK V Brně dne: 4.11.2010 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

STUDENTSKÉ MIKROSKOPY

STUDENTSKÉ MIKROSKOPY STUDENTSKÉ MIKROSKOPY SM 1 SM 2 SM 1V SM 2V MIKROSKOPY SM 1, SM 2 SM 1: Širce vybavený studentský mikrskp. Ot ná mnkulární hlavice, revlvervý m ni pr 3 bjektivy DIN, kndenzr s irisvu clnu a držákem filtr

Více

PŘÍPRAVA, ORGANIZACE A REALIZACE PROJEKTU

PŘÍPRAVA, ORGANIZACE A REALIZACE PROJEKTU PŘÍPRAVA, ORGANIZACE A REALIZACE PROJEKTU Příprava a realizace barevných dnů je rzdělena d všech tříd v MŠ. Každá třída připravuje jeden barevný den. Děti se střídají v jedntlivých třídách a každý den

Více

II Pravoúhlé promítání na jednu prumetnu

II Pravoúhlé promítání na jednu prumetnu a) prchází bdem C, b) patrí danému smeru s, c) je rvnbežná s dvema danými rvinami, d) je klmá na danu rvinu, e)je k bema mimbežkám ~lmá (sa mimbežek). 6 Danu prímku prlžte rvinu klmu na danu rvinu. 7 Urcete

Více

1 ROVNOVÁHA BODU Sestavte rovnice rovnice rovnováhy bodu (neznámé A,B,C) Určete A pro konstrukci z příkladu

1 ROVNOVÁHA BODU Sestavte rovnice rovnice rovnováhy bodu (neznámé A,B,C) Určete A pro konstrukci z příkladu Sbírka bude dplňvána. Příští dplněk budu příklady na vnitřní síly v diskrétních průřeech. Připmínky, pravy, návrhy další příklay jsu vítány na rer@cml.fsv.cvut.c. mbicí sbírky je hlavně jedntně definvat

Více

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY V této kapitole se budeme zabývat množinami (skupinami) bod, které spojuje njaká spolená vlastnost. Tato vlastnost je pro všechny body

Více

O P A K O V Á N Í A P R O H L O U B E N Í U I V A O J E D N O D U C H Ý C H K O N S T R U K C Í C H 1,5 HODINY

O P A K O V Á N Í A P R O H L O U B E N Í U I V A O J E D N O D U C H Ý C H K O N S T R U K C Í C H 1,5 HODINY O P A K O V Á N Í A P R O H L O U B E N Í U I V A O J E D N O D U C H Ý C H K O N S T R U K C Í C H 1,5 HODINY Díve, než spolen pikroíme k uivu o množinách bod, pokusíme se zopakovat nkteré jednoduché

Více

2. ROVNOVÁŽNÉ ELEKTRODOVÉ DĚJE

2. ROVNOVÁŽNÉ ELEKTRODOVÉ DĚJE . RVNVÁŽNÉ LKTRDVÉ DĚJ (lektchemcké články - temdynamcké aspekty) lektchemcký článek = sustava dvu plčlánků neb-l elektd. lektda = elektchemcký systém alespň dvu fází, z nchž jedna je vdč I. třídy - tedy

Více

1.7.9 Shodnost trojúhelníků

1.7.9 Shodnost trojúhelníků 1.7.9 Shodnost trojúhelníků Předpoklady: 010708 Pedagogická poznámka: V této a několika následujících hodinách využíváme brčkovou stavebnici. Základem jsou barevná nastřihaná brčka (jedna barva znamená

Více

3.3.4 Thaletova věta. Předpoklady:

3.3.4 Thaletova věta. Předpoklady: 3.3.4 Thaletova věta Předpolady: 030303 Př. : Narýsuj ružnici ( ;5cm) a její průměr. Na ružnici narýsuj libovolný bod různý od bodů, (bod zvol jina než soused v lavici). Narýsuj trojúhelní. Má nějaou speciální

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

( ) Příklady na otočení. Předpoklady: Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;5cm)

( ) Příklady na otočení. Předpoklady: Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;5cm) 3.5.9 Přílady na otočení Předpolady: 3508 Př. 1: Je dána ružnice ( ;5cm), na teré leží body, '. Vně ružnice leží bod L, uvnitř ružnice bod M. Naresli obrazy bodů L, M v zobrazení řeš bez úhloměru. R (

Více

Pracovní listy PLOCHY

Pracovní listy PLOCHY Technická univerzita v Liberci Fakulta přírdvědně-humanitní a pedaggická Katedra matematiky a didaktiky matematiky PLOCHY Petra Pirklvá Liberec, únr 06 . Rtační plcha je dána tvřící křivku k. Dplňte zbývající

Více

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy Metdická příručka Omezvání tranzitní nákladní dpravy K právnímu stavu ke dni 1. ledna 2016 Obsah 1 Na úvd... 2 2 Základní pjmy... 3 3 Obecně k mezvání tranzitní nákladní dpravy... 4 4 Prvedení příslušnéh

Více

Veřejná zakázka SUSEN generální dodávka staveb v areálu Řež. Dodatečná informace č. 1 k zadávacím podmínkám

Veřejná zakázka SUSEN generální dodávka staveb v areálu Řež. Dodatečná informace č. 1 k zadávacím podmínkám SUSEN generální ddávka staveb v areálu Řež Ddatečná infrmace č. 1 k zadávacím pdmínkám Č.j.:SUSEN/216937/DI/001 Zadavatel bdržel dne 18. 7. 2012 následující pžadavek na ddatečné infrmace k zadávacím pdmínkám:

Více

Přídavky na děti v mezinárodních případech (Evropská unie, Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko) Použití nadstátního práva

Přídavky na děti v mezinárodních případech (Evropská unie, Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko) Použití nadstátního práva Přídavky na děti v mezinárdních případech (Evrpská unie, Evrpský hspdářský prstr a Švýcarsk) Pužití nadstátníh práva Tent prspekt Vám má pskytnut přehled zvláštnstech v mezinárdních případech. Všebecné

Více

Ruční řetězové kladkostroje CB005 až CB500

Ruční řetězové kladkostroje CB005 až CB500 Ruční řetězvé kladkstrje CB005 až CB500 Řada CB - základní infrmace řada CB - 14 mdelů s nsnstí 0,5 t - 50 t pr prfesinální pužití mdely CBSP, CBSG s pjezdy TSP resp. TSG nvinka řady CB: mdel SHB s řetězvým

Více

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2009-2010

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2009-2010 Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2009-2010 Msíc: Záí Uivo: Shrnutí a opakování uiva z 5.roníku Pirozená ísla íselná osa, porovnávání, zaokrouhlování, operace s nimi, pevody,

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Speedmat pr Windws Šášek Úvdní menu Speedmat 1, Speedmat 2, Speedmat 3, Speedmat 4, Speedmat 5, Inf, Výsledky, Knec Speedmat 1 základní pčetní perace pr 1. stupeň ZŠ Rzsah Pčítání d 20 Pčítání d 50 Pčítání

Více

Konstrukční úlohy. Růžena Blažková, Irena Budínová. Milé studentky, milí studenti,

Konstrukční úlohy. Růžena Blažková, Irena Budínová. Milé studentky, milí studenti, Konstrukční úlohy Růžena Blažková, Irena Budínová Milé studentky, milí studenti, zadání konstrukčních úloh si vylosujete v semináři nebo na přednášce, u každé konstrukční úlohy proveďte: - rozbor obsahuje

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VÝZVĚ K PODÁNÍ NABÍDEK

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VÝZVĚ K PODÁNÍ NABÍDEK ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VÝZVĚ K PODÁNÍ NABÍDEK 1. Název zakázky Analýza, tvrba evaluačních nástrjů, návazná pdpra a supervize 2. Ppis zakázky Prjekt s názvem Zvyšvání kvality ve vzdělávání a zavádění evaluačních

Více

Vykreslení obrázku z databázového sloupce na referenční bod geometrie

Vykreslení obrázku z databázového sloupce na referenční bod geometrie 0 Vykreslení brázku z databázvéh slupce na referenční bd gemetrie OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl

Více

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách)

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) platná d 1.1.2016 Vnitřní předpis města Náchda pr zadávání veřejných zakázek maléh rzsahu (mim režim zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách) Zadavatel je pvinen ddržvat zásady transparentnsti, rvnéh

Více

Mistrovství České republiky v logických úlohách

Mistrovství České republiky v logických úlohách Mistrvství České republiky v lgických úlhách Blk - Kktejl :5-5: Řešitel Stezky První větší Sendvič Dminvé dlaždice 5 Rzlžené čtverce 6 Dlaždice 7 Klik plí prjdu vedle? 8 Milenci 9 Kulečník Dmin 7x8 Cruxkrs

Více

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz.

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz. 7. Shodná zobrazení 6. ročník 7. Shodná zobrazení 7.1. Shodnost geometrických obrazců Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor,

Více

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k

ok s k s k s k s k s k s k s k a o j ks k s k s jk s k s k s k s k k s 0.Je ce - st tr - ním p - se - tá, ež li - li - e - mi pr- vé - tá. 1.Kd Kris- tu v - lá "u - ři - žu", 1.ten v hře- by mě - ní - zy svů, 2.N ru - tých sud-ců p - y - ny, svů l - tář vzl Pán ne - vin

Více

Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/

Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/ Stření průmyslvá šla a Vyšší brná šla technicá Brn, Slsá Šablna: Invace a zvalitnění výuy prstřenictvím ICT Název: Téma: Autr: Čísl: Antace: echania, pružnst pevnst Slžená namáhání, uvané namáhání Ing

Více

SMART Notebook Math Tools 11

SMART Notebook Math Tools 11 SMART Ntebk Math Tls 11 Operační systémy Windws Uživatelská příručka Upzrnění chranných známkách SMART Bard, SMART Ntebk, smarttech, l SMART a všechna značení SMART jsu chranné známky neb reistrvané chranné

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Matematika 4+5 - Chytré dítě Multimedia Art (Pachner) Úvdní brazvka = Obsah Část 1. Úvd 6 stran Jak se učit? 3 strany Úhel 11 stran Úhel c t je? Pravý úhel Měření úhlů Velikst úhlů Přímka 25 stran C se

Více

P. Rozhodni, zda bod P leží uvnitř, vně nebo na kružnici k. Pokud existují, najdi tečny kružnice procházející bodem P.

P. Rozhodni, zda bod P leží uvnitř, vně nebo na kružnici k. Pokud existují, najdi tečny kružnice procházející bodem P. 756 Tečny ružnic II Předpolady: 45, 454 Pedagogicá poznáma: Tato hodina patří na gymnázium mezi početně nejnáročnější Ačoliv jsou přílady optimalizované na co nejmenší početní obtížnost, všichni studenti

Více

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2011-2012

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2011-2012 Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2011-2012 Msíc: Záí Uivo: Shrnutí a opakování uiva z 5.roníku Pirozená ísla íselná osa, porovnávání, zaokrouhlování, operace s nimi, pevody,

Více

Sledování provedených změn v programu SAS

Sledování provedených změn v programu SAS Sledvání prvedených změn v prgramu SAS Při práci se systémem SAS se v něklika funkcích sleduje, jaké změny byly prvedeny a kd je prvedl. Patří mezi ně evidence změn v mdulu Evidence žáků neb práce s průběžnu

Více

1.3.7 Trojúhelník. Předpoklady:

1.3.7 Trojúhelník. Předpoklady: 1.3.7 Trojúhení Předpoady: 010306 Př. 1: Narýsuj tři body,,, teré neeží na přímce. Narýsuj všechny úsečy určené těmito třemi body. Jaý útvar vznine? Zísai jsme trojúhení. Ja přiše trojúhení e svému jménu?

Více

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická. Resslova 5, Ústí nad Labem. Fázory a komplexní čísla v elektrotechnice. - Im

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická. Resslova 5, Ústí nad Labem. Fázory a komplexní čísla v elektrotechnice. - Im Střední průmyslvá škla strjní a elektrtechnická Resslva 5, Ústí nad Labem Fázry a kmplexní čísla v elektrtechnice A Re + m 2 2 j 1 + m - m A A ϕ ϕ A A* Re ng. Jarmír Tyrbach Leden 1999 (2/06) Fázry a kmplexní

Více

DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY:

DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY: Výzva k účasti v elektrnickém výběrvém řízení pr kmditu Prdej vyřazených sluţebních sbních vzidel SMO (dále též jen Výzva ) 1. Datum knání: DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY: Sutěţní kl: 14. 6. 2011 d 10:00 hdin.

Více

Krajský úřad Ústeckého kraje

Krajský úřad Ústeckého kraje Krajský úřad Ústeckéh kraje Způsb rganizace a zajištění lékařské phtvstní služby v Ústeckém kraji d 1. 1. 2016 1. Ústecký kraj je pdle ustanvení 110 zákna č. 372/2011 Sb., zdravtních službách a pdmínkách

Více

OBSAH 1 Důležité pokyny a upozornění týkající 5 Používání varné desky se bezpečnosti a životního prostředí 6 Obsluha trouby 2 Obecné informace

OBSAH 1 Důležité pokyny a upozornění týkající 5 Používání varné desky se bezpečnosti a životního prostředí 6 Obsluha trouby 2 Obecné informace T r o u b a C S M 6 9 3 0 0 G P r o s í m, 2 t U t e n e j p r v e t e n t o n á v o d C h e r c l i e n t, D U k u j e m e z a v ý b U r p r o d u k t u B e k o D o u f á m e, ž e s t í m t o p r o d

Více

AKS. Asociace komunitních služeb sekce bydlení Setkání v Praze v Eset Helpu v kavárně Dendrit dne 5.3.2015

AKS. Asociace komunitních služeb sekce bydlení Setkání v Praze v Eset Helpu v kavárně Dendrit dne 5.3.2015 AKS Asciace kmunitních služeb sekce bydlení Setkání v Praze v Eset Helpu v kavárně Dendrit dne 5.3.2015 Účastníci setkání: Bna - Jiřka Chalupská Fkus Vysčina Pelhřimv Jana Baginvá Fkus Vysčina Havl. Brd

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

Tematický plán uiva z matematiky pro 7. roník na školní rok 2011 2012

Tematický plán uiva z matematiky pro 7. roník na školní rok 2011 2012 Tematický plán uiva z matematiky pro 7. roník na školní rok 2011 2012 Msíc: Záí Uivo: Shrnutí a opakování uiva z 6.roníku Aritmetika desetinná ísla, dlitelnost pirozených ísel Geometrie úhel a jeho velikost,

Více

Parabola. Definice a ohniskovјі vlastnosti. (nebo jinak: odchylka roviny 0 0ezu od osy je rovna odchylce povrchov 0 5ch p 0 0ЈЊmek)

Parabola. Definice a ohniskovјі vlastnosti. (nebo jinak: odchylka roviny 0 0ezu od osy je rovna odchylce povrchov 0 5ch p 0 0ЈЊmek) Parabla 0 5kla efinice a hniskјі lastnsti 6І1 prstrјђ efinice (iz brјђzek nah 0 0e): parabla je pr 0 1se 0 0nu k 0 0iku rinnјіh 0 0ezu na rta 0 0nЈЊ ku 0 6elЈІ pl 0 8e, jestli 0 6e 0 0eznЈЂ rina mјђ taku

Více

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu 0 Mžnsti připjení WMS služby d Klienta v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX003WQC1* UOHSX003WQC1 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S523/2011/VZ-19003/2011/520/ABr V Brně dne: 30. března 2012 Rzhdnutí nabyl právní mci dne 28.4.2012 Úřad pr chranu

Více

PLANIMETRIE úvodní pojmy

PLANIMETRIE úvodní pojmy PLANIMETRIE úvodní pojmy Je část geometrie zabývající se studiem geometrických útvarů v rovině. Základními stavebními kameny v rovině budou bod a přímka. 1) Přímka a její části Dvěma různými body lze vést

Více

Rekuperace rodinného domu v Přestavlkách

Rekuperace rodinného domu v Přestavlkách Rekuperace rdinnéh dmu v Přestavlkách Pjem: Rekuperace, nebli zpětné získávání tepla je děj, při němž se přiváděný vzduch d budvy předehřívá teplým dpadním vzduchem. Teplý vzduch není tedy bez užitku dveden

Více

Tile systém v Marushka Designu

Tile systém v Marushka Designu 0 Tile systém v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

Shodná zobrazení Zobrazení Z v rovin shodné zobrazení nep ímou shodnost shodnost p ímou

Shodná zobrazení Zobrazení Z v rovin shodné zobrazení nep ímou shodnost shodnost p ímou Shodná zobrazení Zobrazení Z v rovině je předpis, který každému bodu X roviny přiřazuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X jeho obraz; zapisujeme Z: X X. Zobrazení v rovině je shodné

Více

01-02.4 05.11.CZ. Regulační ventily LDM COMAR line -1-

01-02.4 05.11.CZ. Regulační ventily LDM COMAR line -1- 01-02.4 05.11.CZ Regulační ventily LDM COMAR line A.P.O. - ELMOS v..s., Pražská 90, 509 01 Nvá Paka, Tel.: +420 493 504 261, Fax: +420 493 504 257, E-mail: ap@apelms.cz, Internet: www.apelms.cz -1- Výpčet

Více

GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE

GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE Relace Cheb, 006 Radek HÁJEK Prohlášení Prohlašuji, že jsem seminární práci na téma: Relace vypracoval zcela sám za použití pramen uvedených v piložené bibliograii na poítai

Více

Projektový manuál: SME Instrument Brno

Projektový manuál: SME Instrument Brno Prjektvý manuál: SME Instrument Brn 1 Obsah 1. C je SME Instrument?... 3 1.1 Pslání prgramu... 3 1.2 Stručný ppis prgramu... 3 2. C je SME Instrument Brn?... 3 2.1 Prč vznikl SME Instrument Brn... 3 2.2

Více

Laboratorní práce č. 4: Zobrazování spojkou

Laboratorní práce č. 4: Zobrazování spojkou Přírdní vědy mderně a interaktivně FYZIKA 2. rčník šestiletéh studia Labratrní práce č. 4: Zbrazvání spjku ymnázium Přírdní vědy mderně a interaktivně FYZIKA 2. rčník šestiletéh studia ymnázium Test k

Více

ROVINNÁ GEOMETRIE. Klasická úloha na obvodové a středové úhly v kružnici. ŘEŠENÍ:

ROVINNÁ GEOMETRIE. Klasická úloha na obvodové a středové úhly v kružnici. ŘEŠENÍ: ROVIÁ GEOETRIE.. Vypočítej veliosti všech vnitřních úhlů tětivového čtyřúhelníu a veliosti úhlů sevřených jeho úhlopříčami. Vrcholy čtyřúhelníu leží v bodech, teré na obvodu ciferníu hodin znázorňují údaje,,,.

Více

Lymfodrenážní terapeutický systém Q-1000

Lymfodrenážní terapeutický systém Q-1000 Lymfdrenážní terapeutický systém Q-1000 Lymfdrenážní terapeutický systém Q-1000 Návd k pužití Důležité bezpečnstní instrukce Dále uvedené instrukce jsu určené pr zajištění bezpečnsti uživatelů a přístrjů.

Více