Teorie a praxe PR. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Teorie a praxe PR. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 30. 3. 2015"

Transkript

1 Teorie a praxe PR Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D

2 Public relations jako komunikační disciplína Marketingová komunikace je systém, který zahrnuje základní složky marketingového mixu. Mix v tomto znění pochází od Philippa Kottlera (nar. 1931) a vyjadřuje souhru faktorů: PRODUCT (zboží, výrobek) PLACE (místo: trh) PRICE (cena, obvykle produktu) PROMOTION (propagace, nebo marketingová komunikace) Svou koncepci rozpracoval i Neil H. Borden (1964, The Concept of the Marketing Mix).

3 Marketingovému mixu má předcházet STP (segmentation, targeting, positioning) segmentace, zacílení a umístění a někdy se do 4P přidává ještě páté: lidský faktor (PERSON). Výraz promotion se překládá jako marketingová komunikace nebo propagace (co je obecnější termín, není zcela specifický jen pro marketing). Zahrnuje ještě čtyři aktivity: PROMOTION MIX: ADVERTISING (reklama) PERSONAL SELING (osobní prodej) SALES PROMOTION (podpora prodeje) PUBLIC RELATIONS (vztahy s veřejností)

4 Marketingová komunikace zahrnuje i tzv. nadlinkové ATL aktivity (přímá komunikace přes média; tisk, rozhlas, televize, billboardy) a podlinkové BTL aktivity (ovlivňování: public relations, sales promotion, personal selling, sponzoring, direct marketing...). Reklama a PR spolu souvisí, jako by byli v sourozeneckém vztahu. Dobré PR často nahrazují reklamu, na druhé straně i dobrá reklamní kampaň může jako krátkodobá aktivita posílit vztahy s veřejností nebo vyřešit, co PR zanedbalo.

5 Mezi reklamou a PR jsou podstatné rozdíly: REKLAMA PUBLIC RELATIONS cíl prodej pozitivní vztahy předmět výrobky a služby informace cílová skupina zákazníci veřejnost orientace trh dovnitř i ven náklady na prostor kupuje si prostor v médiích důvěryhodnost nižší vyšší využívá a získává prostor časový horizont krátkodobý středně- až dlouhodobý

6 HORŇÁK, P.: Etické atribúty reklamy, propagácie a public relations v marketingovej komunikácii. In Otázky žurnalistiky, 2001, XLIV, č. 1 2, s. 36. Etika marketingu a PR Reklama i komunikace se spotřebitelem má být čestná a pravdivá (poskytnutí pravdivých a úplných informací, opakem je neúplnost, nepravda, polopravda, nebo lež), má být legální (dodržovat platné zákony), musí zvažovat důsledky a nesmí znevažovat konkurenci. Regulace etických principů probíhá převážně na principu samoregulace. To znamená, že aktéři reklamního/pr procesu sami dbají o dodržování etických principů, formují sdružení a asociace a vydávají různé kodexy.

7 Etika marketingu a PR Pravdivost je základním etickým požadavkem na PR vztahy s veřejností. Je součástí Evropského kodexu profesionálního chování v oblasti Public relations i Mezinárodního kodexu etiky Public relations. K dalším zásadám patří odpovědnost (nezneužívání strachu, předsudků, volný tok informací), čestnost (nezneužívání důvěry, nedostatku zkušeností, atd.), úcta k lidský právům, diskrétnost i hledání zájmu veřejnosti, vysoká úroveň profesních standardů, atd. HORŇÁK, P.: Etické atribúty reklamy, propagácie a public relations v marketingovej komunikácii. In Otázky žurnalistiky, 2001, XLIV, č. 1 2, s. 36.

8 Vztahy s veřejností jako komunikační disciplína V rámci propagace jako řízené komunikace zajímají klíčové místo vztahy s veřejností. Obecně se jako její základné složky uvádějí human relations (vztahy uvnitř instituce, jako i nábor nových zaměstnanců), press relations media relations (vztahy s médii), corporate identity (identita firmy, image, nástrojem je i tzv. corporate dizajn manuál, corporate culture firemní kultura, atd.) a sponzoring, lobing, spin-doctoring (využívání profesionálních publicistů na šíření pozitivního obrazu firmy ve veřejnosti).

9 Pokud zprávou reagujete na nějakou událost, ve firmě, na pracovišti nebo v jazykové komunikaci vlastního myšlení, vystihuje komunikační cyklus i tato komunikační spirála: - červený bod je událost, na kterou reagujeme (např. krize) - oranžový až fialový směr je vnitřní komunikační okruh (na pracovišti, v rodině, v mysli), modrý okruh je vnější komunikace ve veřejnosti, v médiích, psaná nebo jiná jazyková komunikace... Tento model se používá také v řízení krizové komunikace ve třech stupních: Krizová odpověď (anotace, hlavička) Zotavení Prevence Kvalitní PR jsou vždy cyklickou činností!

10 Vztahy s veřejností jako komunikační disciplína Někdy se PR realizuje v praxi jako interní a externí komunikace. Mezi prostředky interní komunikace patří teambuilding, porada, mítink, shromáždění, leták, nástěnka, podnikový časopis, propagační předměty, soutěže, kurzy a školení, zaměstnanecké výhody a další. Externí komunikace, a speciálně komunikace (práci) s médii se rozděluje na aktivní a pasivní (reaktivní) přístup.

11 Vztahy s veřejností jako komunikační disciplína Aktivní přístup znamená inciativu a stimulování médií, formulování myšlenek, koncepcí, obsahů a starostlivost o vztahy s novináři. Tam patří i organizování různých akcí, eventů pro ně a také novinářský kit (balíček), který obsahuje: kontakty na představitele společnosti, nebo na mluvčího, informace o společnosti (historii, životopisy ředitelů, manažerů, popis produktů a služeb), fotografie, tiskové zprávy nebo PR článek (i v různých jazycích), případně i propagační předměty.

12 Vztahy s veřejností jako komunikační disciplína Pasivní (reaktivní) přístup je odpovědí na požadavek médií a jednak vyžaduje perfektní připravenost, jednak hotové PR materiály, nebo obsahy určené pro média (třeba vytipovaných i vhodných a nevhodných mluvčích, atd.).

13 Hlavní nástroje Public relations můžeme obecně rozdělit na: publikace: výroční zprávy, brožury, články, audiovizuální materiály a firemní magazín, web, blog, atd. akce eventy: propagace firmy mezi zaměstnanci i novináři, akce pro veřejnost (např. charitativní, sportovní) zprávy: vyhledávat, tvořit a publikovat zprávy o firmě, sledovat zpětnou vazbu projevy: trénink psaní nebo řečnictví od profesionálů služby veřejnosti: třeba věnování peněz nebo darů na dobročinné a charitativní účely identifikační média: zabezpečují jednotný image společnosti (corporate identity)

14 Informační cesty (média) jsou pro PR pracovníka kontrolovatelné (obsah vznikající v společnosti) nebo nekontrolovatelné (obsah šířený masmédii). Mluvené slovo (oficiální i neoficiální informace šeptanda), projevy, veřejná vystoupení to vše může být efektivní ukázkou schopnosti firmy prezentovat se, ale vystoupení, nebo řečník se dá také objednat v tzv. řečnických kancelářích (speaker s bureaus).

15 Ovládnout psané slovo a publikování v tisku je tradiční komunikační dovednost a vyžaduje si pochopení a znalost teorie komunikace i teorie mediální komunikace, ale především znalost publika. Jedna brazilská studie identifikovala pět typů čtenáře:

16 instrumentální čtenáři (instrumental readers): získávají z tisku informace, aby rozuměli tomu co a proč se děje, je to pro ně užitečné tvůrci názorů (opinion makers): tisk jim pomáhá se rozhodovat a pochopit myšlení jiných čtenáři pro potěšení (pleasure readers): je to pro ně příjemný zvyk, potěšení, rituál posilovači ega (ego boosters): informovanost považují za výhodu, náskok, výhru, vytváření tak dojem na jiné listovači (scanners): žádný motiv není dostatečně silný na to, aby patřili do některé kategorie

17 News relases, press relases, tiskové zprávy je možné doručit i přes tiskovou agenturu mnohé mají speciální PR servis. Jedna z nejstarších a největších je PR Newswire, funguje od roku 1954, podobně fungují i rozhlasové news relases, automatické telefonické bulletiny, oznámení ve veřejném zájmu (PSA: public service announcement v USA), nebo video news relases a satelitní mediální túry (v USA hlavně v prezidentských volbách).

18 V PR by měli cyklicky probíhat činnosti: plánování a stanovení cílů, průzkum, stanovení strategie a programu, pak i metod realizace a uskutečnění programu a nakonec hodnocení výsledků a monitoring. Působení médií na publikum, vysílání, se označuje pojmem broadcasting (široké působení), PR můžeme označit jako narrowcasting (úzké působení) a znamená to, že tento marketingový nastroj poskytuje o mnoho přesnější komunikaci s veřejnosti, jemnější a citlivější nástroj působení na lidské chování.

19 Každá komunikace však musí překonat tři základní úskalí: selektivní pozornost: příjemce nevěnuje pozornost jedinému médiu, řešením je atraktivita poselství selektivní zkreslení: příjemce si obsahy interpretuje různě, řešením je jednoduchost a jednoznačnost poselství selektivní zapamatování: příjemce si nezapamatuje celý obsah, řešení je opakování poselství

20 Pomůcka 7C efektivní komunikace: 1. Credibility: důvěryhodnost poselství, kompetentnost zdrojů 2. Context: reálnost poselství, konkrétní situace 3. Content: obsah odpovídá poselství hodnotám příjemce? 4. Clarity: jasnost a srozumitelnost 5. Continuity & Consistency: kontinuita a konzistence poselství 6. Channels: kanály, které příjemce respektuje; ke kterým má vztah 7. Capability: schopnosti příjemce

21 Obrácená pyramida a zpravodajské otázky (5W 1H) 5 W a 1 H v angličtině znamená kdo, co, kdy, kde, proč a jak (who, what, when, where, why and how) a tvoří základní informace ve zprávě (sdělení), které chceme zprostředkovat nebo dostáváme. Zamyslete se nad tím, co přesně chcete zprávou sdělit a konkrétní informace uveďte jasně tvoří nejen hlavičku zprávy o vaší komunikaci, ale zůstává v komunikačním oběhu i tehdy, pokud se celé sdělení zkracuje, protože se postupuje od konce od nejmíň důležitých informací. zdroj:

22 Teorie obrácené pyramidy a zpravodajských otázek (5W 1H) Napište zprávu (sdělení) v rozsahu dvě až tři věty a použijte princip obrácené pyramidy (seshora dolu) tak, že nejdůležitější informace budou na začátku. Zpráva v tomto stylu se někdy nazývá i sumář novinové hlavičky nebo anotace tento princip psaní se v angličtině označuje jako BLUF: "Bottom Line Up Front Zpráva se může končit výkopem (kicker) závěrem, který má být následován konáním, akcí, popsanými v článku po přečtení pyramidové anotace.

23 Účinky masové a mediální komunikace Především lze účinky médií rozdělit na procesy krátkodobé a dlouhodobé změny. Z těch krátkodobých uvádí Dennis McQuail následující: účinky kognitivní (týkající se poznávání a tvorby názorů), afektivní (vztahují se k postojům a pocitům), a dopady na jednání.

24 McQuail rozděluje účinky na krátkodobé a dlouhodobé a na záměrné či neplánované. Mezi krátkodobé plánované účinky podle něj patří individuální odezva, mediální kampaň, dozvídání se zpráv. Mezi dlouhodobé plánované účinky patří šíření pokroku, šíření zpráv, šíření inovací, distribuce vědomostí. Mezi krátkodobé neplánované účinky McQuail zařazuje individuální reakce, kolektivní reakce a mezi dlouhodobé neplánované účinky zařazuje sociální kontrolu, socializaci, vyznění události, definování reality, institucionální změnu, kulturní změnu.

25 Krátkodobé plánované účinky: individuální odezva, mediální kampaň, dozvídání se zpráv Krátkodobé neplánované účinky: individuální reakce, kolektivní reakce Dlouhodobé plánované účinky: šíření pokroku, šíření zpráv, šíření inovací, distribuce vědomostí Dlouhodobé neplánované účinky: sociální kontrola, socializace, vyznění události, definování reality, institucionální změna, kulturní změna Které a jak ovlivňuje PR?

26 Publikum masové a mediální komunikace Původ publika v lidech Lidé se sdružují z různých důvodů a s různým cílem. Tak se třeba sejdou občané malého města a vytvoří veřejnou sféru, nebo věřící v kostele za účelem slavení rituálu, nebo etnická menšina s podobným záměrem. Podobně se sejdou příznivci nebo odpůrci politické strany nebo jiné instituce a jsou schopni a připraveni jednat. Mezi jednotlivými členy publika existují vztahy a vazby, stejně tak mezi publikem a médiem.

27 Tento typ publika se vyznačuje nějakým druhem členství a má sklon aktivně reagovat na mediální komunikaci (čím se spíš přibližuje charakteristikám skupiny viz H. Blumer). Jiným typem publika je seskupení lidí se stejným vkusem (rybáři, zahrádkáři, atd.). Není to již publikum jako sociální skupina, ale soustava jednotlivců se společnou preferencí, spotřebitelským chováním.

28 Původ publika v médiích Kultura vkusu seskupení lidí se stejnou preferencí, kterou ale vytváří médium, mediální komunikace (fanklub seriálu, hudebního stylu, mediální celebrity, atd.). Toto publikum má charakteristiky mediálního masového publika: rozptýlenost, (relativní) anonymitu, nestálost (proměňuje se v čase podle aktuálních preferencí: Esmeralda versus Manuela). Podle Fiskeho to ukazuje plodnou sílu publika, publikum si zvýznamňuje mediální materiály, lidé je nechávají prožívat i mimo média v realitě (třeba módním napodobováním). Publikum kanálu, média, značky je cílem marketingových aktivit (budování důvěry, loajality, předvídatelnosti).

29 Charakteristika masové komunikace a masového publika: asymetrie, ztráta zpětné vazby neosobnost, selektivita rozsah, dosah, permanentnost jednosměrný tok (názorový vůdce) standardizovaný obsah, symboly (produkty) profesionalita komunikátorů (instituce) technická závislost, komplexnost (kódování, dekódování) společenské důsledky (agenda setting, sociální konstrukce reality...) nízké nároky (nejnižší společný jmenovatel)

30 Aktivní a pasivní publikum Podle J. Ftorka se rozlišuje aktivní a pasivní publikum: aktivní filtruje mediální obsah a kriticky si vybírá (diskomunikace, opoziční čtení, mediální kompetence), používá vlastní interpretaci, dekóduje, řídí se vlastní zkušeností (epistemické kompetence), má vzdělání (gramotnost), je interaktivní. pasivní bezbranné Ftorek Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění. Třetí, rozšířené vydání. Praha: Grada, s. ISBN s Publikum jako trh je předmětem inzerce a marketingové komunikace (reklama, PR). Je spíše objektem a pasivní složkou plánů, strategií.

31 Publikum jako trh: množina individuálních spotřebitelů, je vymezené ekonomickými kritérii, mezi členy trhu nejsou žádné vnitřní vazby, neexistují žádné sociální anebo normativní vztahy ke komunikačnímu zdroji, neexistuje vědomí identity publika, výzkum se zaujímá o velikost trhu a individuální chování jeho členů. Luha, Marián. Masová komunikácia na zjedenie. [online] Dostupné elektronicky na:

32 Mediální publikum J. Ftorek uvádí vztah mezi médii, jejich publikem a inzerenty: vysoká čtenost, poslechovost, sledovanost = vyšší příjem z inzerce = vyšší zisk Sleduje se: prodaný počet výtisků vs. nezávisle ověřený náklad (remitenda-neprodané, rozpoznání značky/image, atd.) čtenost (stupeň identifikace), poslechovost, sledovanost hodnocení (rating), jenž udává procentuální počet diváků, kteří poslouchali nebo sledovali v daný čas konkrétní pořad (ze všech, kdo mají funkční přijímač) celkový podíl na trhu (share) podíl ze všech, kteří měli v daném čase zapnutý přijímač a sledovali nebo poslouchali konkrétní pořad Ftorek Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění. Třetí, rozšířené vydání. Praha: Grada,

33 Mediální publikum příklad na rating _ html

34 Mediální publikum příklad na share (podíl)

35 Účinky masových médií Individuální prvky: emocionální charakteristika vzdělání socio-ekonomické postavení posouzení důvěryhodnosti zdroje (dvoustupňový tok) dostupnost alternativních informací kvalita informace zkušenosti a psychický stav příjemce (podnět-reakce percepce recepce) Ftorek Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění. Třetí, rozšířené vydání. Praha: Grada, s. ISBN s

36 Účinky masových médií Trojúhelník důvěryhodnosti podle J. Ftorka Ftorek Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění. Třetí, rozšířené vydání. Praha: Grada, s. ISBN s. 161.

37 Účinky masových médií Kvalita důvěryhodnost informace (zdroje) aktuálnost forma podání (styl projevu) kulturní status média (rámcování, soukromé vs. veřejnoprávní médium) technické možnosti vysílače (šum, digitální přenos, atd.) slučitelnost vysílaných estetických, ideologických a jazykových kódů s kódem příjemce Ftorek Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění. Třetí, rozšířené vydání. Praha: Grada, s. ISBN s

38 Účinky masových médií Prostředí příjmu zkušenost příjemce: věk, vzdělání, sociální postavení, praxe, pohlaví momentální fyzická a psychická kondice (selektivita) přístupem ke kódu podavatele (gramotnost a existence přijímače; anténa a přenosová soustava) slučitelnost kódů (politický, mravní, jazykový, atd.) Ftorek Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění. Třetí, rozšířené vydání. Praha: Grada, s. ISBN s. 163.

39 Účinky masových médií Dostupnost alternativních informací zdrojem jiné než mainstreamové média, názoroví vůdci, blízké osoby, svědek události rychlost informování (i profitu) probírání informací, propaganda, PSYOP, atd. sdělení může vyvolat množství účinků, protože prostředí, kam sdělení proniká, je silně proměnlivé a neurčité Čím je důvěryhodnější zdroj sdělení a čím méně existuje protichůdných alternativních zdrojů informací (včetně vlastní zkušenosti recipienta), tím je větší pravděpodobnost, že sdělení vyvolá stejný, rovnoměrný účinek a požadované, podavatelem preferované chování na straně. Ftorek Jozef. Public relations jako ovlivňování mínění. Třetí, rozšířené vydání. Praha: Grada, s. ISBN s. 163.

40 Přesvědčování: Analýza chybných argumentací Neformální logika ukazuje zejména možnosti nekorektní argumentace. Za chybnou, tzn. nekorektní argumentaci se považuje ten způsob vyvozování, který se odchyluje od pravidel formální logiky. Přehled chybných argumentací: Kvazi-argumentace Argumentace s jazykovými vadami Logicky chybné argumentace Argumentace s chybějícími argumenty Argumentace s presumptivní nebo komplexní otázkou Slabě induktivní argumentace Argumentace se zmanipulovatelnou tezí Argumentace s chybnými argumenty podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

41 Analýza chybných argumentací Kvazi-argumentace Kvazi-argumentace neboli využití psychologických prvků je způsobem nekorektní argumentace. Mezi kvazi-argumentaci patří: Vyhrožování, neboli argumentace holí Vydírání působením na city Společenský apel Individuální apel neboli argumentace k člověku Argumentace dovoláním se autority podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

42 Analýza chybných argumentací Kvazi-argumentace Vyhrožování, neboli argumentace holí Může být fyzické i psychické, oba druhy nesou souhrnně název argumentace holí (agrumentum ad baculum). Fyzické vyhrožování, slovní nebo skutečné, je nejprimitivnější formou kvazi-argumentace. Prvkem ovlivnění je strach z fyzické/tělesné újmy. Psychické vyhrožování je mírnější formou, pořád jde však o vyhrožování. Prvkem ovlivnění je strach z odepření něčeho, co považuje daný systém za důležité. Běžné formulace vyhrožování: Když mi nepůjčíš..., tak Když mi nedovolíš... Když nebudeš souhlasit s... Jestliže mi dáte pětku, budu doma potrestán Forma: Jestliže negace (tvrzení A, tj. to co chce argumentující dosáhnout), pak (tvrzení B, tj. vymodelování strachu). podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

43 Analýza chybných argumentací Kvazi-argumentace Vydírání působením na city Odlišné od psychického vyhrožování. Citové vydírání patří k častým prostředkům vynucovaných důkazů pozornosti, náklonnosti či lásky. Používá formu medu ne biče. Běžné formulace citového vydírání: Jestli mě máš opravdu rád(a), tak... Na důkaz své náklonnosti uděláš... Jestliže mě opravdu vnímáš, pak... Když je pro tebe důležitý ten zápas, tak Forma: Jestliže (tvrzení A, tj. formulace hodnoty), pak (tvrzení B, tj. čeho chce argumentující dosáhnout). podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

44 Analýza chybných argumentací Kvazi-argumentace Společenský apel Využívá při argumentaci zejména vlastnosti těch, kterým je argumentace určena, s cílem dosáhnout přístupnosti k přijímání argumentů či protiargumentů. Společenský apel lze vést přímou výzvou My/Vy jako Češi, křesťané, zemědělci,... Společenský apel lze vést působením na vlastnosti společné skupině Kdo je mladý a kdo se rád moderně obléká, ten... (módnost, mladost) Forma: Každý prvek množiny má danou vlastnost. Každý (mladý člověk se rád obléká). Já jsem (mladý člověk). Já se (rád oblékám). podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

45 Analýza chybných argumentací Kvazi-argumentace Individuální apel (argumentace k člověku) Útok na ty, se kterými nebo proti kterým se argumentuje, způsobem hledání v nějakém tvrzení třeba jen zdánlivého rozporu s něčím, co dotyčný pronesl nebo tvrdil, či jen připustil dříve, nebo s čím se ztotožňuje. Nejčastějšími prostředky takového argumentování jsou urážka, podezírání a obviňování. Argumentace dovoláním se autority Běžné formulace dovolání se autority: tatínek/maminka říká, že... pan učitel povídal, že... podle našeho ředitele/ministra... každé dítě ví... jak jistě víte, jsem... jak jste se mohl přesvědčit,... při vašem vzdělání... (jako autorita může být použita třetí osoba, řečník sám i oponent) podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

46 Analýza chybných argumentací Argumentace s jazykovými vadami Mezi argumentaci s jazykovými vadami patří: používání víceznačných slov používání víceznačných vět používání záměn částí a celku záměna významu tvrzení zdůrazněním slov, chybnou interpretací slovních tvarů podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

47 Analýza chybných argumentací Argumentace s jazykovými vadami Mezi argumentaci s jazykovými vadami patří: používání víceznačných slov Aristoteles: Protože dobro je to, co musí být, ale protože zlo musí být také, tak zlo je vlastně dobro Musí být (je použito ve dvou významech) 1. to, co má být. 2. to, co je nevyhnutelné. Rok co rok se počet propadlých žáků na naší škole zmenšuje. 50% propadlých žáků v roce 1990 nemusí být více než 33% propadlých žáků v roce podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

48 Analýza chybných argumentací Argumentace s jazykovými vadami Mezi argumentaci s jazykovými vadami patří: používání víceznačných vět Žák přesvědčil učitele, že nezná logiku a že není proto dostatečně inteligentní. Kdo nezná logiku není z tohoto tvrzení zřejmé. Věštba kněžky Pýthie pro krále Kroisa: Překročíš-li Halys, zničíš velkou říši (neřekla jakou říši) podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

49 Analýza chybných argumentací Argumentace s jazykovými vadami Mezi argumentaci s jazykovými vadami patří: používání záměn částí a celku Vadná záměna částí a celku chybné složení, chybné rozložení. Víme, že sodík a chlór jsou atomovými částicemi kamenné soli. Protože víme, že sodík a chlór jsou smrtelně jedovaté, tím také víme, že i kamenná sůl je smrtelně jedovatá. (chybné složení) Kamenná sůl je nejedovatá sloučenina, proto i její elementární prvky sodík a chlór jsou nejedovaté. (chybné rozložení) podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

50 Analýza chybných argumentací Argumentace s jazykovými vadami Mezi argumentaci s jazykovými vadami patří: záměna významu tvrzení zdůrazněním slov, chybnou interpretací slovních tvarů Protože máš moje peníze... Může znamenat můžeš jít nakupovat (důraz na máš peníze) nebo nemáš co chodit nakupovat (důraz na moje peníze) XY je právní stát, protože v něm platí zákon. (chybná interpretace slovního tvaru, zákon ve smyslu právo, tj. soubor právních norem.) podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

51 Analýza chybných argumentací Logicky chybná argumentace Argumentace, ve které teze nevyplývá z předpokladů. Nesprávně postavený argument. Dá se dokazovat protipříkladem. Každý, kdo zná logiku, je inteligentní. Někteří žáci naší třídy jsou inteligentní. Někteří žáci z naší třídy logiku znají. podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

52 Analýza chybných argumentací Argumentace s chybějícími argumenty Jsou vynechány předpoklady, které jsou nepravdivé a po jejichž doplnění by byla chybnost celých argumentací patrnější. Protože je studentem filozofické fakulty, má stipendium. (zamlčený předpoklad Každý student filozofické fakulty má stipendium, který je nepravdivý.) Protože bere dětské přídavky, je ženatý /je vdaná. (ne každý, kdo je ženatý/vdaná bere dětské přídavky) podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

53 Analýza chybných argumentací Argumentace s komplexní otázkou Kouříte a pijete kávu? Když odpovíte NE, je jasné co z možností vlastně platí? Komplexní otázka na pravdivost složeného výroku, konkrétně konjunkce. Komplexní otázka na pravdivost složeného výroku, disjunkce podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

54 Analýza chybných argumentací Slabě induktivní argumentace Unáhlené zobecňování Po přistižení českého turisty při krádeži ve Vídni se začaly objevovat česky psaná upozornění, že krást se nemá. Tezi, že všichni Češi kradou nelze obhajovat tvrzením, že někteří Češi byli přistiženi při krádeži. Vynechávání informací Neurčitý subjekt (kdo, co přesně) Neurčitý predikát (jak) Srovnání (ve srovnání s čím) Úsudky (kdo tak usuzuje, na jakém základě tak usuzuje) Nominalizace (dotaz na chybějící informaci návratem ke slovesu) podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

55 Analýza chybných argumentací Slabě induktivní argumentace Zobecňování informací Podmíněnost mohu/nemohu (co Vám brání, co by se stalo, kdybyste to udělali). Podmíněnost musím/nesmím (co by se stalo, kdybyste to udělali/neudělali). Obecné výroky - všeobecné kvantifikátory (dotaz na výjimku, stalo se vůbec někdy, že ) Zkreslování informací Neurčité předpoklady (proč si myslíš, že ) Příčina a následek (jak přesně toto způsobuje toto) Pomyslné čtení myšlenek (jak víš, že ) podle NYTROVÁ, Olga - PIKÁLKOVÁ, Marcela. Etika a logika v komunikaci. Praha: UJAK, E-výuka pro logiku. [online] Dostupné elektronicky:

56 Děkuji za pozornost! PhDr. Peter Jan Kosmály, PhD. V případě nejasností mě kontaktujte na: kosmaly@vip-vs.cz

Logika. Akademie managementu a komunikace, Praha PhDr. Peter Jan Kosmály, PhD.

Logika. Akademie managementu a komunikace, Praha PhDr. Peter Jan Kosmály, PhD. Akademie managementu a komunikace, Praha PhDr. Peter Jan Kosmály, PhD. Tematické okruhy: 1. Stručné dějiny logiky a její postavění ve vědě 2. Analýza složených výroků pomocí pravdivostní tabulky 3. Subjekt-predikátová

Více

Teorie a praxe PR. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D

Teorie a praxe PR. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D Teorie a praxe PR Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 13. 4. 2015 zdroj obrázku: http://fscomps.fotosearch.com/compc/csp/csp934/k9342039.jpg Základní prvky přenosu

Více

Mediální komunikace. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 18. 3. 2015

Mediální komunikace. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 18. 3. 2015 Mediální komunikace Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 18. 3. 2015 Mediální komunikace okruhy přednášek: 1. Jazyk, znak, komunikace. Teorie komunikace, teorie

Více

PUBLIC RELATIONS JAKO SOUČÁST MK. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

PUBLIC RELATIONS JAKO SOUČÁST MK. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz PUBLIC RELATIONS JAKO SOUČÁST MK doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. HLAVNÍ AUTOŘI: SAM BLACK, PETR NĚMEC, PHILIP LESLY, JAROSLAV KOHOUT, MIROSLAV FORET, VÁCLAV SVOBODA 2. SYSTÉM MARKETINGOVÝCH

Více

Muzeum média veřejnost

Muzeum média veřejnost Muzeum média veřejnost Ivana Havlíková, Centrum pro prezentaci kulturního dědictví www.nm.cz Public relations? PR/Vztahy s veřejností/reputation management udržování vztahů s veřejností udržování vztahů

Více

Public Relations (PR) Přemysl Průša

Public Relations (PR) Přemysl Průša Public Relations (PR) Přemysl Průša PR - definice PR = záměrné, plánované a dlouhodobé úsilí vytvářet a podporovat vzájemné pochopení a soulad mezi organizacemi a jejich veřejností (IPR, UK) PR = řada

Více

Politická reklama. pol 510 7/4/16. Miloš Gregor.

Politická reklama. pol 510 7/4/16. Miloš Gregor. Politická reklama pol 510 7/4/16 Miloš Gregor obsah hodiny definice (velmi) stručná historie cíle politické reklamy druhy a typy reklamy tvorba a analýza politické reklamy předvolební spoty českých stran

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Komunikace

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Komunikace Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Komunikace Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová slova: komunikace,

Více

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy Reklamní strategie, reklamní kampaň Plánování reklamy Jak postupovat při přípravě reklamní kampaně 1. Stanovení cílů kampaně CO se očekává? 2. Potvrzení rozpočtu budget - KOLIK se utratí? 3. Stanovení

Více

Marketing ve službách

Marketing ve službách Marketing ve službách 1. ročník Učební obor: Kuchař - číšník Propagace = komunikace, jejímž cílem je získat zákazníka a udržet dlouhodobě jeho zájem a pozornost informuje o výrobku nebo službě vytváří

Více

ČVUT FEL K 316. Marketing KOMUNIKAČNÍ POLITIKA. Tomek - Vávrová

ČVUT FEL K 316. Marketing KOMUNIKAČNÍ POLITIKA. Tomek - Vávrová KOMUNIKAČNÍ POLITIKA @ Prvky komunikačního procesu Odesílatel Kódování ZPRÁVA Dekódování Příjemce Médium ŠUM Zpětná vazba Odpověď 2 Prvky komunikačního procesu KDO? (podnik, komunikátor) CO? (poselství)

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1 Public Relations 1 B_PR_1 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing. Vilém Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Mgr. M. Kykalová (PH) Ing. T. Dvořáková (PH) Ing. P. Klička (KL) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ studijního

Více

Public Relations 2 (B_PR_2) LS 08

Public Relations 2 (B_PR_2) LS 08 Public Relations 2 (B_PR_2) LS 08 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: povinný

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1276_Marketingová komunikace. Vztahy s veřejností_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1276_Marketingová komunikace. Vztahy s veřejností_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1276_Marketingová komunikace. Vztahy s veřejností_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy:

Více

SOCIOLOGIE Média a společnost

SOCIOLOGIE Média a společnost SOCIOLOGIE Média a společnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326

Více

TVORBA A REALIZACE VEŘEJNÉ POLITIKY KOMUNIKACE A KOMUNIKAČNÍ PROCESY

TVORBA A REALIZACE VEŘEJNÉ POLITIKY KOMUNIKACE A KOMUNIKAČNÍ PROCESY TVORBA A REALIZACE VEŘEJNÉ POLITIKY KOMUNIKACE A KOMUNIKAČNÍ PROCESY KOMUNIKACE proces při němž jsou sdělovány informace sdělení, sdílení, spojování společná účast: základ veškerých vztahů mezi lidmi,

Více

Public Relations (N_PR) LS 08

Public Relations (N_PR) LS 08 Public Relations (N_PR) LS 08 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: volitelný

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09

Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09 Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: povinný

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Reklama

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Reklama v rozhodování firmy. Reklamní výdaje a jejich účinnost. Praktické rozhodování o reklamních výdajích. Volba optimální reklamní technologie. Reklama v různých tržních strukturách. Efekty reklamy

Více

Postupy pro účinnou komunikaci se spotřebitelem. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Postupy pro účinnou komunikaci se spotřebitelem. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Postupy pro účinnou komunikaci se spotřebitelem Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Proces komunikace Odesilatel strana sdělující zprávu druhé straně Kódování proces převedení myšlenky do symbolické formy Zpráva soubor

Více

Public Relations B1 (B_PR_B1) ZS 2011

Public Relations B1 (B_PR_B1) ZS 2011 Public Relations B1 (B_PR_B1) ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing. Vilém Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Mgr. M. Kykalová (PH) Ing. T. Dvořáková (PH) Ing. P. Klička (KL) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ

Více

VY_32_INOVACE_D 12 07

VY_32_INOVACE_D 12 07 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Mezi... aspekty řadíme obecné pojmy, tvrzení či soudy a tvrzení následně vyvozená.

Mezi... aspekty řadíme obecné pojmy, tvrzení či soudy a tvrzení následně vyvozená. Logika 6 Zadání: Doplň vhodný termín z nabízených nebo vyber správnou odpověď: Otázka číslo: 1 Mezi... aspekty řadíme obecné pojmy, tvrzení či soudy a tvrzení následně vyvozená. formální neformální obsahové

Více

Mediálně komunikační vzdělávání

Mediálně komunikační vzdělávání Mediálně komunikační vzdělávání Základní osnova kurzu Mediálně komunikačního vzdělávání bude pokrývat zejména níže uvedená témata, způsoby vzdělávání a okruhy. Ze zpětné vazby účastníků manažerského a

Více

OBSAH PŘEDMLUVA KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ A KONKURENCE...48 KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ...48

OBSAH PŘEDMLUVA KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ A KONKURENCE...48 KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ...48 OBSAH PŘEDMLUVA...8 1 MARKETING, JEHO PODSTATA A VÝZNAM...9 MARKETING... 12 Historie a důvod vzniku. Definice marketingu... 12 Úloha marketingu ve společnosti a firmě... 14 Podstata marketingu... 15 ZÁKLADNÍ

Více

Tiskový mluvčí. Shrnutí základních tématických okruhů. 1. PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

Tiskový mluvčí. Shrnutí základních tématických okruhů. 1. PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: Tiskový mluvčí Shrnutí základních tématických okruhů 1. 2. Historické kořeny profese a úlohy tiskových mluvčích ve světě a u nás, zejména pak vývoj této profese v ČR po roce 1989 v kontextu změn české

Více

Střední odborná škola Luhačovice

Střední odborná škola Luhačovice Střední odborná škola Luhačovice Obor: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání, ŠVP Management umění a reklamy Školní rok: 2014/2015 Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů 1. Základní funkce

Více

Marketingový výzkum 11. Výzkum pro potřeby marketingové komunikace

Marketingový výzkum 11. Výzkum pro potřeby marketingové komunikace Marketingový výzkum 11 Výzkum pro potřeby marketingové komunikace Struktura přednášky Proč realizovat výzkum marketingové komunikace? Příprava výzkumu Přehled typů a metod výzkumu Podstata některých metod

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ

MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ PROČ SE ZABÝVAT MARKETINGEM? Firmy musí hledat nové trhy a nového zákazníka Hledat nové přístupy k zákazníkovi tj. marketingové nové přístupy Neustále zdokonalovat marketingové

Více

Psychologie v marketingové komunikaci (B_PsyMK)

Psychologie v marketingové komunikaci (B_PsyMK) Psychologie v marketingové komunikaci (B_PsyMK) ZS 09 - Bakalářské studium Garant předmětu:. PhDr. M. Kafka, CSc. Vyučující:.. PhDr. M. Kafka, CSc. Mgr. Michal Tomčík Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:..

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

SLOVO AUTORA SEZNAM KAPITOL VYSVĚTLIVKY K PRVKŮM POUŽITÝM V UČEBNICI

SLOVO AUTORA SEZNAM KAPITOL VYSVĚTLIVKY K PRVKŮM POUŽITÝM V UČEBNICI SLOVO AUTORA SEZNAM KAPITOL VYSVĚTLIVKY K PRVKŮM POUŽITÝM V UČEBNICI 1. PODSTATA MARKETINGU 1.1 DEFINOVÁNÍ MARKETINGU 1.2 MARKETINGOVÝ MIX - 4 P MARKETINGU 1.3 PODNIKATELSKÉ KONCEPCE - HISTORIE MARKETINGU

Více

Marketingová komunikace. Ing. Lucie Vokáčov

Marketingová komunikace. Ing. Lucie Vokáčov Marketingová komunikace Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef pef.czu.cz Mix marketingové komunikace Reklama (inzerce) Podpora prodeje Public relations Osobní prodej Přímý marketing Komunikační proces -

Více

Nástroje propagace. Ing. Dagmar Novotná. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

Nástroje propagace. Ing. Dagmar Novotná. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_MAR_99 Nástroje propagace Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: 03/2013

Více

Roční komunikační plán OPTP pro rok 2010

Roční komunikační plán OPTP pro rok 2010 Roční komunikační plán OPTP pro rok 2010 Leden 2010 Praha OBSAH SEZNAM ZKRATEK...3 1. ÚVOD, CÍLE...4 2. CÍLOVÉ SKUPINY...5 3. NÁSTROJE INFORMOVANOSTI A PUBLICITY...5 4. DRUHY KOMUNIKACE...6 5. ROZDĚLENÍ

Více

Hlavním nástrojem je tisková zpráva. Cílem (strategii) je ovlivňování veřejnosti prostřednictvím médií.

Hlavním nástrojem je tisková zpráva. Cílem (strategii) je ovlivňování veřejnosti prostřednictvím médií. média press relations Hlavním nástrojem je tisková zpráva. Cílem (strategii) je ovlivňování veřejnosti prostřednictvím médií. corporate publishing (identity) Využívá všechny dostupné nástroje především

Více

B104MKO Marketingová komunikace. AR14/15/Blok A/Úvod. Václav Kupec

B104MKO Marketingová komunikace. AR14/15/Blok A/Úvod. Václav Kupec B104MKO Marketingová komunikace AR14/15/Blok A/Úvod Václav Kupec Předmět 2/25 - představení předmětu Marketingovou komunikací se rozumí řízené informování a přesvědčování cílových skupin, pomocí kterého

Více

Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty

Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty Mgr. Bohdana Rambousková Agenda Jednotná firemní identita Její základní prvky logo, vizitky, email, web Jasné sdělení Media plán Jednotná

Více

Komunikace v průmyslové organizaci

Komunikace v průmyslové organizaci Komunikace v průmyslové organizaci doc. Ing. František Steiner, Ph.D. Obsah 1. Funkce komunikace v organizaci. Model základního komunikačního procesu. Komunikační toky v organizaci. Komunikační bariéry

Více

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium 1. Základní rozdíly mezi klasickou a integrovanou marketingovou komunikací. Úrovně a bariéry integrované marketingové komunikace.

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PODNIKOVÁ EKONOMIKA NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Využití internetu a dalších nových medií jako nástroje PR ve vybraném sportovním subjektu TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK)

Více

PC, POWER POINT, dataprojektor

PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Speciální vzdělávací

Více

KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ

KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ CO JE PUBLIC RELATIONS? Existuje několik stovek různých definic Public Relations: "PR činnost je záměrné, plánované a dlouhodobé úsilí vytvářet a podporovat vzájemné pochopení a

Více

Obsah. Část I Komunikace 16. Část II Podniková komunikace 54 NOVÉ VYDÁNÍ PRO NOVÉ DESETILETÍ 11. Kapitola 1 17. Kapitola 2 25.

Obsah. Část I Komunikace 16. Část II Podniková komunikace 54 NOVÉ VYDÁNÍ PRO NOVÉ DESETILETÍ 11. Kapitola 1 17. Kapitola 2 25. ÚVOD 11 NOVÉ VYDÁNÍ PRO NOVÉ DESETILETÍ 11 Část I Komunikace 16 Kapitola 1 17 PODOBY KOMUNIKACE 17 Jak úspěšně komunikovat? 20 Kapitola 2 25 NÁSTROJE KOMUNIKACE 25 Kapitola 3 31 SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY 31

Více

Základy interní komunikace. 31.ledna 2011

Základy interní komunikace. 31.ledna 2011 Základy interní komunikace 31.ledna 2011 CO TO JE INTERNÍ KOMUNIKACE Interní komunikace se zabývá formálním i neformálním předáváním informací uvnitř organizace. Jejím cílem není pouhé zprostředkování

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk jako občan Cílová skupina 2. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je možnou doplňkovou aktivitou hodin občanské nauky. Má podobu pracovního

Více

doc. Ing. Marcela Kožená, Ph.D. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice

doc. Ing. Marcela Kožená, Ph.D. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice doc. Ing. Marcela Kožená, Ph.D. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice Prodej je aktem směny, ke které dochází na trhu (místo, kde se setkává nabídka a poptávka). Směna je proces, ve kterém předmět

Více

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia ------------------------------------------------------------------------------------- Název tematického celku: MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. KLIENT. Cíl:

Více

Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace.

Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace. TematickyBLOK0_eLear_UVODsoustredení610 Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace. 1.Úvod Integrovaná marketingová komunikace (dále též IMK), jak ji chápe American Association of

Více

MANAGEMET I T-7 ETIKA MANAŽERSKÉ PRÁCE T-8 MORÁLNÍ HODNOTY MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ

MANAGEMET I T-7 ETIKA MANAŽERSKÉ PRÁCE T-8 MORÁLNÍ HODNOTY MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ MANAGEMET I T-7 ETIKA MANAŽERSKÉ PRÁCE T-8 MORÁLNÍ HODNOTY MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Využití sociálních sítí pro komunikaci s absolventy a profesní uplatnění absolventů Petr Macek Workshop KA05, Olomouc, 12. 5. 2015

Využití sociálních sítí pro komunikaci s absolventy a profesní uplatnění absolventů Petr Macek Workshop KA05, Olomouc, 12. 5. 2015 Využití sociálních sítí pro komunikaci s absolventy a profesní uplatnění absolventů Petr Macek Workshop KA05, Olomouc, 12. 5. 2015 www.kredo.reformy-msmt.cz Agenda Účel sociálních sítí pro marketing Sociální

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace.

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace. Reklama - ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. Vyučující:.. prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. PhDr. Ladislav Lašek Ing. Petr Indra Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:..

Více

Dotazník, který se chystáte vyplnit, je součástí širšího evropského výzkumného projektu

Dotazník, který se chystáte vyplnit, je součástí širšího evropského výzkumného projektu Vážená paní, vážený pane Dotazník, který se chystáte vyplnit, je součástí širšího evropského výzkumného projektu European Monitor of Government Communication realizovaného každoročně společností Westminster.

Více

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 2. MUDr. Jan Šrogl 21.5.2013

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 2. MUDr. Jan Šrogl 21.5.2013 Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 2 MUDr. Jan Šrogl 21.5.2013 Doporučená struktura I. Titulní strana II. Shrnutí plánu (executive summary) III. Popis Vaší společnosti IV. Popis vašeho

Více

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny. Zakázka. Předmět zakázky. Co víme o pěstounech.

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny. Zakázka. Předmět zakázky. Co víme o pěstounech. IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Osvětová a náborová kampaň pro náhradní rodinnou péči IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti

Více

Praha z pohledu reklamy 21. století. doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS

Praha z pohledu reklamy 21. století. doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS Praha z pohledu reklamy 21. století doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS Reklama 21. století Reklama působí na současného člověka nejen v roli zákazníka Český zákazník je na počátku 21. století

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

Marketing Komunikace a stimulování prodeje

Marketing Komunikace a stimulování prodeje Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Komunikace

Více

Má vytvářet postoj žáků k ekonomické problematice tak, aby byli schopni aplikace teoretických poznatků v praxi. 1. Všeobecně vzdělávací

Má vytvářet postoj žáků k ekonomické problematice tak, aby byli schopni aplikace teoretických poznatků v praxi. 1. Všeobecně vzdělávací 1) stanovení cílových znalostí, dovedností, návyků, postojů a hodnotové orientace 2) zásady tvorby učiva 3) témata vytvářející obsah učiva předmětu 4) uspořádání a obsah učiva na OA a ostatních středních

Více

PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU. Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015

PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU. Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015 PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015 PŘÍLOHA 2 INZERCE PRACOVNÍCH POZIC V OBLASTI PR Inzerce pracovních pozic v oblasti PR v českých knihovnách

Více

Marketing. Struktura učiva

Marketing. Struktura učiva Marketing Didaktické zpracování učiva Struktura učiva 1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se marketingových koncepcí 5. Metodické zpracování učiva

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

Mediální výchova CVIČEBNICE ŘEŠENÍ. Jan Pospíšil Lucie Sára Závodná. www.computermedia.cz. Nakladatelství a vydavatelství R

Mediální výchova CVIČEBNICE ŘEŠENÍ. Jan Pospíšil Lucie Sára Závodná. www.computermedia.cz. Nakladatelství a vydavatelství R Mediální výchova CVIČEBNICE ŘEŠENÍ Jan Pospíšil Lucie Sára Závodná Nakladatelství a vydavatelství R www.computermedia.cz Obsah Obsah CVIČEBNICE Komunikace... 7 Komunikace a komunikační proces... 7 Historie

Více

Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. I. Redakční příprava

Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. I. Redakční příprava Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. I. Redakční příprava Branding 2 Autor: Markéta

Více

(angl. marketing communication)

(angl. marketing communication) (angl. marketing communication) = plánovitý kontinuální proces komunikace mezi firmou a potenciálním zákazníkem. [1] využívá různá komunikační média, různý obsah sdělení, jsou plánovány její frekvence

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/MARK Přednáška č 1 a 2 a 3 Historický výklad Výrobní koncepce

Více

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 5. 6. ročník 1 hodina týdně počítačová

Více

METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ. B_Smak

METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ. B_Smak Ročník/semestr METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ B_Smak Zápočet doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. Cílem prvního tématického celku je definovat základní historické vývojové

Více

Komerční komunikace Komunikační projekt. Přemysl Průša

Komerční komunikace Komunikační projekt. Přemysl Průša Komerční komunikace Komunikační projekt Přemysl Průša Marketingové a komerční komunikace Marketingové komunikace = komerční komunikace + obaly, WoM. Komerční komunikace: - Reklama - Podpora prodeje - PR

Více

Úloha marketingu v řízení podniku. Metody, nástroje a prostředky řízených vztahů s veřejností (PR)

Úloha marketingu v řízení podniku. Metody, nástroje a prostředky řízených vztahů s veřejností (PR) Úloha marketingu v řízení podniku Metody, nástroje a prostředky řízených vztahů s veřejností (PR) Nástroje a prostředky uskutečňování vztahů s veřejností Přímá marketingová komunikace snadnější získávání

Více

Sociologie. Kulturní způsob řešení problémů. Symbolická komunikace

Sociologie. Kulturní způsob řešení problémů. Symbolická komunikace Sociologie Kulturní způsob řešení problémů Symbolická komunikace 1 Symbolická komunikace pro přežití člověka i spol. je důlež. schopnost přijímat info v symbolické podobě umožňuje kolektivní aktivity (práce,

Více

EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE V ORGANIZACI

EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE V ORGANIZACI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI V ORGANIZACI JAK SE EFEKTIVNĚ DOMLUVIT A ZÍSKAT INFORMACE 1. KOMUNIKAČNÍ PROCES 2 2. ORGANIZAČNÍ STRUKTURA KOMUNIKACE 4 3. FORMÁLNÍ A

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

MANAGEMENT I. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

MANAGEMENT I. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu MANAGEMENT I T 28 EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE V MANAŽERSKÉ PRÁCI ŘÍZENÍ KOMUNIKAČNÍCH TOKŮ IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Více

VY_32_INOVACE_D 12 06

VY_32_INOVACE_D 12 06 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek. Měkké faktory v regionálním rozvoji, Ostrava, 25.6.2010

Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek. Měkké faktory v regionálním rozvoji, Ostrava, 25.6.2010 Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek Výzkumné problémy I. opatření a aktivity, které bychom přiřadili k městskému marketingu jsou realizovány, aniž by si jejich aktéři

Více

PR v kostce zásady komunikace prezentace. Marcela Bergerová, 16. 4. 2009

PR v kostce zásady komunikace prezentace. Marcela Bergerová, 16. 4. 2009 PR v kostce zásady komunikace prezentace Marcela Bergerová, 16. 4. 2009 1 PR lesní pedagogiky zásady, předpoklady PR lesní pedagogiky = snaha vytvářet dobré vztahy s vaší veřejností veřejnost: 1. vedení

Více

IMAGE FIRMY. Image je vyjádřením osoby nebo věci = je personifikací něčeho v symbolické podobě, koncept věci nebo osoby.

IMAGE FIRMY. Image je vyjádřením osoby nebo věci = je personifikací něčeho v symbolické podobě, koncept věci nebo osoby. IMAGE FIRMY Image je vyjádřením osoby nebo věci = je personifikací něčeho v symbolické podobě, koncept věci nebo osoby. Image plní podobnou roli jako obal na zboží, který nám má napovědět, co je uvnitř.

Více

Centrum podpory projektů, Vysoké učení technické v Brně, Kounicova 67a, 69001 Brno

Centrum podpory projektů, Vysoké učení technické v Brně, Kounicova 67a, 69001 Brno Poskytovatel kurzu: Český institut reklamní a marketingové komunikace (ČIRMK) ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně ČIRMK je sdružením právnických osob Asociace českých reklamních agentur a

Více

Sedm Barcelonských principů

Sedm Barcelonských principů Sedm Barcelonských principů 1. Význam stanovení cílů a měření 2. Vhodnější než měřit výstupy, je měřit vliv na výsledky 3. Vliv na obchodní výsledky lze měřit a měl by být měřen, kdykoli je to možné 4.

Více

KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU. Formulace marketingového plánu

KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU. Formulace marketingového plánu Business model KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Formulace marketingového plánu Marketing Marketingové řízení se stává průřezovou podnikovou aktivitou, která bezprostředně ovlivňuje všechny ostatní podnikové aktivity

Více

Postoje. Měření postojů

Postoje. Měření postojů Postoje Měření postojů Postoje Relativně stálé tendence k jednání Naučené Týkají se příznivých nebo nepříznivých reakcí Souvisí s jednáním a činností Dimenze postojů Kognitivní -názory a myšlenky Afektivní

Více

proces utváření a sdělování významů mezi dvěma a více lidmi základ sociální interakce

proces utváření a sdělování významů mezi dvěma a více lidmi základ sociální interakce Otázka: Sociální komunikace Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Tomáš Novák proces utváření a sdělování významů mezi dvěma a více lidmi základ sociální interakce interpersonální komunikace -

Více

Řízení neziskových organizací

Řízení neziskových organizací PBSNPB2: Řízení neziskových organizací Marketing neziskových organizací Jakub Pejcal jakubpejcal@mail.muni.cz ESF MU, Katedra veřejné ekonomie (kancelář č. 416) Centrum pro výzkum neziskového sektoru http://cvns.econ.muni.cz/

Více

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. CLOW, K.E., BAACK, D.: REKLAMA, PROPAGACE A MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE BRNO: COMPUTER

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) 1. Obsahové vymezení Hlavním cílem předmětu je umožnit všem žákům dosažení pokročilé úrovně informační gramotnosti získat dovednosti v ovládání výpočetní

Více

1. Zařazení učiva. Marketing. 2. Kompetence - pracovní

1. Zařazení učiva. Marketing. 2. Kompetence - pracovní 1. Zařazení učiva Marketing Didaktické zpracování učiva 1. Na všech středních školách většinou jako první téma v oblasti podnikových činností 2. Na obchodních akademiích v I. a II. koncentrickém okruhu

Více

Prezentační dovednosti

Prezentační dovednosti Prezentační dovednosti Vzdělávací program v rámci projektu Rekonstrukce učitelů - posílení profesní a kompetenční připravenosti učitelů (CZ.1.07/1.3.10/02.0052) 1 Program dne Prezentační dovednosti úvod

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

Marketingová komunikace v kultuře. Ing. Lukáš Gottwald lukas@gottwald.cz

Marketingová komunikace v kultuře. Ing. Lukáš Gottwald lukas@gottwald.cz Marketingová komunikace v kultuře Ing. Lukáš Gottwald lukas@gottwald.cz Osnova Co je to marketingová komunikace Reklama Reklamní kampaň kulturní akce PR Public Relations pro kulturní akce Direct Marketing

Více

Public Relations ( N_PR)

Public Relations ( N_PR) Public Relations ( N_PR) Magisterské studium-kombinovaná forma Vyučující: Ing. Tereza Dvořáková Typ studijního předmětu: volitelný (1 semestr) Rozsah studijního předmětu: 6 hodin za semestr Způsob ukončování

Více

Jak uspět na místním trhu. Třebíč 21. 2. 2014

Jak uspět na místním trhu. Třebíč 21. 2. 2014 Jak uspět na místním trhu Třebíč 21. 2. 2014 Region{lní produkty Marketing Marketing je sociální proces, kde se jednotlivci a skupiny pokoušejí získat, co chtějí nebo potřebují tím, že vytvářejí a směňují

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

Logika. Akademie managementu a komunikace, Praha PhDr. Peter Jan Kosmály, PhD.

Logika. Akademie managementu a komunikace, Praha PhDr. Peter Jan Kosmály, PhD. Akademie managementu a komunikace, Praha PhDr. Peter Jan Kosmály, PhD. Tematické okruhy: 1. Stručné dějiny logiky a její postavění ve vědě 2. Analýza složených výroků pomocí pravdivostní tabulky 3. Subjekt-predikátová

Více

Jednička na trhu zpravodajských deníků

Jednička na trhu zpravodajských deníků Jednička na trhu zpravodajských deníků PŘEDSTAVENÍ POZICE NA TRHU PROFIL ČTENÁŘE 71 regionálních deníků pod jednou střechou 23 vkládaných týdeníků Regionální zaměření i celostátní možnosti V září roku

Více