Poznámky. V té to ka pi to le:



Podobné dokumenty
742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře. další záznamy pomocí formuláře

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Aplikace Microsoft Office Outlook 2003 se součástí Business Contact Manager

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Archiv elektronických dokumentů Zela

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

Práce se soubory a složkami

OmniTouch 8400 Instant Communications Suite. Aplikace My Instant Communicator Desktop. Aplikace My Instant Communicator pro počítač.

Modul 2. První sada úkolů:

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

FORMÁTOVÁNÍ 1. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete.

Word Lekce III. a IV.

z aplikace Access 2003

Outlook. V té to ka pi to le: Prostředí programu Outlook 2010 Elektronická pošta Kalendáře Kontakty Plánování úkolů Poznámky Deník

Formátování pomocí stylů

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte.

Jak obnovit ztraceny dokumentu

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Grafy. 268 Vložení grafu rychlou analýzou Excel disponuje funkcí Rychlá analýza; již jsme se s ní v této knize seznámili.

FortiaViewer verze 5.0

1 Tabulky Příklad 7 Access 2010

8. , kalendář a kontakty kdekoliv a kdykoliv. Verze dokumentu: 1.0 Autor: Marián Henč, Microsoft Časová náročnost: 25 minut

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

2017 CARAT "New design"

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obsah. Úvod Jak začít Pište a upravujte různé texty bez obav... 21

Použití Office 365 na telefonu s Androidem

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

Tabulkový kalkulátor

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Kontakty (Lidé) OKNO KONTAKTY (LIDÉ) Seznam kontaktů najdeme v sekci Lidé nalevo ve spodní části Outlooku mezi nabídkami Pošta, Kalendář a Úkoly.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Používání u a Internetu

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

Uživatelská dokumentace

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

InsideBusiness Payments CEE

MS OFFICE, POWERPOINT

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Frilo Control Center správa projektů

PRACOVNÍ PLOCHA. Aplikace Outlook 2010 má následující podobu: Panel rychlý přístup. Pás karet. Navigační okno. Okno obsahu složky.

WinFAS. obecné. Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně. Strana 1

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn

MS Excel 2007 Kontingenční tabulky

PŘÍRUČKA ZAČÍNÁME IDENTIFIKOVAT VOZIDLO. Obrazovka Identifi kovat vozidlo je první obrazovka, kterou uvidíte při přihlášení k systému Microcat.

Uživatelská dokumentace

Josef Pecinovský PowerPoint 2007

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

MS Word pro administrátory projektů Pokročilí

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Úvod do filtrace, Quick filtr

STRUČNÝ PŘEHLED MS OFFICE 2007 ANEB CO JE NOVÉHO

Dokumentace. k projektu Czech POINT Provozní řád. Vydání ověřeného výpisu z Obchodního rejstříku

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

Instalace a nastavení PDFCreatoru

Výpisy Výsledek zpracování

2 Dotazy Příklad 3 Access 2010

Pátý modul. Databáze a systémy pro uchování dat. Co vše může v otázkách být?

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Uživatelská dokumentace

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Word podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Začínáme s aplikací IBM TRIRIGA - skript videa Úprava prostředí aplikace TRIRIGA

2.3.3 PRÁCE S JEDNÍM A VÍCE DOKUMENTY

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze Kontakty 08/ Obsah

EXCEL IV. část. 7. Vzorce a funkceuložení, tisk a doplňky 8. Používané zkratky. Zpracoval: Ing. Pavel branšovský. pro potřebu VOŠ a SŠSE

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

PRACUJEME S TSRM. Modul Samoobsluha

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Co je nového v GM EPC

Obsah. Obsah. Úvod Jak začít Pište a upravujte různé texty bez obav... 21

Obsah. Obsah. Úvod Jak začít Pište a upravujte různé texty bez obav... 21

Microsoft Office Outlook 2003 s aplikací Business Contact Manager

Dokumentace. k projektu Czech POINT Provozní řád. Rychlý znalostní kvíz a doplnění informací

(IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

MS Excel Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

VAŠE NOVÁ APLIKACE NISSAN GROUP EPC PŘÍRUČKA ZAČÍNÁME

Transkript:

6 Poznámky V té to ka pi to le: Okno pro práci s poznámkami Vytvoření a úprava poznámky Zobrazení ikon poznámek v okně Orientace v poznámkách Otevření poznámky Odeslání textu poznámky poštou Úpravy poznámek Rozvrstvení poznámek do složek a skupin Nastavení prostředí v souvislosti s Poznámkami Otázky a odpovědi

Kapitola 6 Poznámky Poznámky v Outlooku jsou elektronickým ekvivalentem papírových lístků s poznámkami, které si v průběhu dne píšete, odkládáte někam na stůl a plynule je ztrácíte, abyste za pár dní, kdy se potřeba informace stane aktuální, zběsile přehrabávali stovky různých papírků a lístečků a hledali ten pravý. Jako poznámku si můžete zapsat, cokoliv vás jen napadne, a co obvykle píšete na papír. Výhodou je, že elektronické poznámkové texty můžete využívat opakovaně, používat je všude tam, kde se pracuje s texty třeba v dokumentech. K přenosu textů z poznámek do jiné aplikace s výhodou využijete schránku Windows (Clipboard). Poznámka: Poznámky můžete nechat při práci na obrazovce otevřené. Pokud poznámku změníte, jsou změny uloženy automaticky. Okno pro práci s poznámkami Okno pro práci s poznámkami otevřete klepnutím na tlačítko Poznámky v navigačním podokně. Okno je zpočátku úplně prázdné; obsahuje jen jednu výchozí skupinu složek nazvanou Vlastní poznámky a v ní prázdnou složku Poznámky. Tu postupně zaplníte odkazy na vaše poznámky. Není tu žádný kalendář ani časová osa poznámky jsou prostě jen malé textové informace bez časové souvislosti. Položky jednotlivých poznámek zde lze v okně stejně jako jiné objekty v Outlooku zobrazit různými způsoby, třídit i filtrovat. Vytvoření a úprava poznámky Zápis nové poznámky Obrázek 6.1: Přechod do okna pro záznam poznámek Novou poznámku nejsnáze vytvoříte takto: 1. Otevřete okno pro práci s poznámkami a vyberte vhodnou skupinu složek i složku. 2. Na kartě Domů klepněte ve skupině Nový na tlačítko Nová poznámka. Obrázek 6.2: Tlačítko ke vložení poznámky 260 Microsoft Outlook 2010

Vytvoření a úprava poznámky 3. Otevře se okénko pro zápis poznámky. Nejsou tu žádné ovladače a příkazy plovoucí nabídky se omezují na práci se schránkou. Zapište do okénka text poznámky. 4. Poznámku uložíte a rámeček zavřete klepnutím na tlačítko s křížkem v pravém horním rohu (můžete také klepnout na ikonu v levém horním rohu rámečku a spustit příkaz Uložit a zavřít z následně otevřené nabídky, či prostě jen stisknout klávesu Esc). Tip: Pokud chcete změnit velikost rámečku, můžete ji upravit tahem myší za označený pravý dolní roh. Obrázek 6.3: Zápis textu poznámky Poznámka se uloží a v okně Poznámky prezentuje ve formě ikony. K jejímu pojmenování (tedy k pojmenování celé poznámky) se použije začátek textu prvního odstavce. Celý odstavec se do jména ikony vypíše poté, co nad ikonu posunete kurzor myši. Obrázek 6.4: Ikona vložené poznámky Důležité: Jak vidíte, bude užitečné psát do poznámek první odstavec tak, aby se zobrazil v okně jako vhodný identifi kační text k ikoně poznámky. Jestliže máte otevřeno okno složky, do které chcete poznámku vložit, můžete také na jeho plochu klepnout pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky spustit příkaz Nová poznámka. Otevření poznámkového textu ke čtení i úpravě Uložené poznámky můžete kdykoliv zobrazit tak, aby byl vidět celý jejich text a ten lze při té příležitosti libovolně upravit. Postup je velmi jednoduchý. 1. Vyberte vhodnou skupinu a složku; v ní poklepejte na ikonu poznámky, kterou chcete načíst. 2. Text poznámky se načte do okénka analogickému tomu, ve kterém jste poznámku vytvořili. V něm nyní můžete, je-li to zapotřebí, text libovolně doplnit nebo změnit. 3. Okénko pak zavřete klepnutím na pravý roh nebo prostě stiskem klávesy Esc. Jeho obsah se automaticky uloží. Podrobná uživatelská příručka 261

Kapitola 6 Poznámky Kategorie pro rozlišení poznámek Pro pozdější vyhledávání v poznámkách, zejména jejich filtraci, může být užitečné, pokud si zvyknete poznámkám podle jejich obsahu přidělovat vhodné kategorie. Kategorii poznámce nejrychleji přiřadíte takto: 1. Na ikonu poznámky klepnete pravým tlačítkem myši. 2. V kontextové nabídce spusťte příkaz Zařadit do kategorií. 3. V následující podnabídce pak klepněte na položku kategorie, která danou poznámku co nejlépe vystihuje. 4. Barva kategorie zbarví ikonu a také pozadí okénka pro zobrazení poznámky, takže bude operativně snáze Obrázek 6.5: Zařazení poznámky do kategorie identifikovatelná. Zobrazení ikon poznámek v okně Poznámky lze v okně zobrazit různými způsoby, které můžete volit tlačítky karty Zobrazit v součinnosti s tlačítky na kartě Domů. Na kartě Zobrazit máte tři možnosti volby konkrétního zobrazení názvy tlačítek odpovídají příkazům v kontextové nabídce, kterou můžete otevřít nad plochou okna s ikonami poznámek. Velké ikony jednotlivé poznámky budou v okně zobrazeny ve formě velkých ikon. Malé ikony jednotlivé poznámky budou v okně zobrazeny ve formě malých ikon (vejde se jich tam ale o to víc). Seznam jednotlivé poznámky budou v okně zobrazeny ve formě popisných názvů. Obrázek 6.6: Tlačítka pro volbu způsobu zobrazení Další možnost nabízí karta Domů ve skupině Aktuální zobrazení s následujícími tlačítky: Pokud použijete tlačítko Ikona, budou v okně jednotlivé poznámky zobrazeny pod ikonami se stručným popiskem vycházejícím z prvních slov poznámky. 262 Microsoft Outlook 2010

Orientace v poznámkách V zobrazení, kterého dosáhnete tlačítkem Seznam poznámek, budou jednotlivé poznámky seřazeny v seznamu, který obsahuje text poznámky, datum vytvoření a případné vyznačení kategorie. Tlačítkem Posledních 7 dní dosáhnete zobrazení pouze těch poznámek, které byly vloženy za posledních sedm dní. Tip: Při zobrazení typu Seznam poznámek a Posledních 7 dní najdete rozevírací seznam s výběrem setřídění zobrazených položek (Uspořádat podle) v záhlaví okna. Obrázek 6.7: Volba setřídění seznamu poznámek Způsob zobrazení poznámek si můžete upravit také zcela podle svého uvážení k tomu využijete tlačítka Změnit zobrazení, Nastavení zobrazení a Obnovit zobrazení ze skupiny Aktuální zobrazení na kartě Zobrazení. Pro zobrazení velkého množství poznámek je důležité jejich správné setřídění v okně. Spustíte-li v plovoucí nabídce otevřené klepnutím pravým tlačítkem myši do plochy mezi ikonami příkaz Seřadit, otevře se dialog, ve kterém budete mít možnost nastavit způsob seřazení ikon poznámek, a to postupně podle několika kritérií. Orientace v poznámkách I přes sebelepší seřazení někdy po čase zapomenete, kde je umístěna ta informace, kterou hledáte. Také okno s poznámkami však má nástroje pro usnadnění vyhledávání. Základní vyhledávací nástroj představuje pole s obrázkem lupy v horní části okna Poznámky. Klepněte do něj myší a napište to, co v poznámkách hledáte. Z poznámek, ve kterých je zadaný výraz obsažen, se vytvoří seznam s náhledem do jejich obsahu. Poklepáním na položku můžete libovolnou z poznámek otevřít. Zobrazení nalezených poznámek ukončíte klepnutím na tlačítko s křížkem před symbolem lupy ve vyhledávacím okénku. Okno se tím vrátí k výchozímu zobrazení. Jestliže se při jednoduchém vyhledávání nedoberete výsledků, můžete zkusit vyhledávání rozšířené. Při práci s vyhledávacím polem se zpřístupňuje karta Hledat, na které najdete celou řadu nástrojů pro upřesnění a usnadnění vyhledávání. Podrobná uživatelská příručka 263

Kapitola 6 Poznámky Obrázek 6.8: Nástroj pro vyhledávání Obrázek 6.9: Karta Hledat Další možnost přináší filtrace. Nasazením vhodného filtru omezíte výčet poznámek v seznamu jen na ty, které vyhovují nastaveným kritériím. Filtr nastavíte v dialogu, který otevřete příkazem Filtr z kontextové nabídky otevřené klepnutím do seznamu mezi ikony. Filtr vytvoříte ve standardním dialogu společném pro všechny součásti programu Outlook; ty části, které Poznámkám nevyhovují, jsou zašedlé a nepřístupné. V oblasti poznámek může být dobrým rozlišovacím znakem při filtraci nastavení kategorií. Obrázek 6.10: Filtr poznámek 264 Microsoft Outlook 2010

Úpravy poznámek Otevření poznámky Pokud chcete přečíst celou poznámku nebo i její text doplnit nebo upravit, poklepejte na její položku v okně myší. Poznámka se načte do stejného okénka, v jakém jste ji napsali, a je plně editovatelná. Poznámka: Také při prohlížení obsahu poznámky je možné upravit velikost okénka tahem myší za označený pravý dolní roh. Odeslání textu poznámky poštou Pokud je potřeba, můžete text vaší poznámky odeslat elektronickou poštou, aniž byste jej přepisovali nebo kopírovali přes schránku do dopisu. 1. Pravým tlačítkem myši otevřete nad položkou poznámky plovoucí nabídku. 2. Spusťte příkaz Předat dál. 3. Otevře se okno pro přípravu poštovní zásilky. Poznámka jako celek je připojena ve formě přílohy (poklepáním myší ji uvidíte v obvyklém tvaru). Samozřejmě můžete poznámek připojit i několik, případně přílohu doplnit dalšími soubory. 4. Doplňte adresu a napište pár slov na vysvětlenou pak zásilku odešlete. Příjemce vaší zásilky si může poznámky přečíst přímo v prohlížeči po klepnutí na položku se souborem přílohy. Může ale také při vhodném nastavení oken přetáhnout položku s poznámkou do složky svých vlastních poznámek. Poznámka: Na kartě Domů ve skupině Akce najdete pro stejný účel tlačítko Předat dál. Úpravy poznámek Přejmenování poznámky Přejmenovat poznámku, jako to je běžné třeba u souborů s dokumenty nebo sešity, v pravém slova smyslu nelze. Jako označení položky s poznámkou se totiž bere to, co napíšete do prvního odstavce i zde, stejně jako v dokumentech, se bere za odstavec to, co ukončíte stiskem klávesy Enter. Pokud bude názvem poznámky stručná informace, jako třeba Změny terminologie, budete mít v poznámkách dobrý přehled. Je samozřejmé, že každý takový nadpis můžete kdykoliv změnit. Odstranění poznámky Poslední akcí týkající se každé poznámky je její vymazání. To je to nejjednodušší, co může být klepněte na položku poznámky, kterou chcete vymazat a stiskněte klávesu Delete. Podrobná uživatelská příručka 265

Kapitola 6 Poznámky Tip: Jako obvykle máte několik alternativních možností tlačítko Odstranit na kartě Domů či příkaz Odstranit v kontextové nabídce. Nastavení výchozího písma pro zápis poznámek V textu poznámek nelze měnit parametry písma, jako třeba v editoru dopisů poštovních zásilek. Co však možné je, to je nastavení vlastností písma a pozadí ( papíru ) pro všechny dále vytvářené nové poznámky. V konfiguračním okně Outlooku klepněte v levé části na odkaz Poznámky a Deník. Na zobrazené kartě vyberte v části Možnosti poznámek druh a velikost písma a také barvu podkladu. Po stisku tlačítka Písmo se otevře standardní dialog pro nastavení parametrů písma v něm určíte druh, řez, styl, velikost, barvu a skript písma pro zápis poznámek. Obrázek 6.11: Nastavení výchozího vzhledu poznámek Předvolby pro zobrazení poznámek Pokud na kartě Zobrazení ve skupině Aktuální zobrazení klepnete na tlačítko Nastavení zobrazení, otevře se dialog Upřesnit nastavení zobrazení umožňující komplexní nastavení způsobu zobrazení poznámek v okně Outlooku. V dialogu je sada tlačítek, jejichž stiskem otevřete dialogy pro nastavení konkrétních možností zobrazení. Sloupce pro výběr sloupců, které mají být zobrazeny v seznamu poznámek. Seskupit podle k vytvoření automatického seskupování podle nastaveného kritéria (data a času vytvoření, kategorie apod.). 266 Microsoft Outlook 2010

Úpravy poznámek Obrázek 6.12: Dialog pro nastavení zobrazení poznámek Seřadit výběr způsobu seřazení položek podle určených kritérií. Filtr pro selektivní zobrazení poznámek odfiltrováním těch, které jsou v dané chvíli nepodstatné. Další nastavení upřesnění zobrazení konkrétních částí seznamu poznámek. Podmíněné formátování pravidla pro automatické formátování seznamu s využitím filtrace dat. Formátovat sloupce umožní nastavit způsob rozčlenění sloupců v seznamu poznámek. Obnovit aktuální zobrazení zruší dosud provedená nastavení a vrátí zobrazení do stavu, jaké mělo v okamžiku otevření dialogu. Zobrazení a skrytí času a data uvedeného na poznámce Zobrazení data a času pořízení poznámky v dolní části rámečku je volitelné. Ovladačem je zaškrtávací políčko Zobrazovat datum a čas poslední změny poznámky. To je součástí karty Poznámky a deník konfiguračního okna. Tisk poznámek Text poznámky si můžete samozřejmě také vytisknout. Na kartě Soubor k tomuto účelu klepněte na odkaz Tisk. Obrázek 6.13: Zobrazení data a času v poznámkách je povoleno Tiskové okno je u poznámek velmi jednoduché. K dispozici máte pouze styl pojmenovaný Styl Zápis. Pokud by vám tento styl nestačil, můžete jej v dialogu, který otevřete tlačítkem Podrobná uživatelská příručka 267

Kapitola 6 Poznámky Možnosti tisku a dále pak z dialogu Tisk tlačítkem Definovat styly, upravit, případně vytvořit další styly vlastní. Před vlastním tiskem můžete ještě v dialogu otevřeném tlačítkem Vzhled stránky upřesnit nastavení. Obrázek 6.14: Okno pro tisk poznámek V části Možnosti tisku máte k dispozici políčko S položkami vytisknout i přílohy, které zaškrtněte, pokud si budete přát spolu s položkami vytisknout i případné připojené soubory. Rozvrstvení poznámek do složek a skupin Poznámky lze vkládat do různých složek rozmístěných v pojmenovaných skupinách. Základní skupinou, která je k dispozici po instalaci, je skupina Vlastní poznámky se složkou Poznámky. Do nich tedy budete zapisovat své první poznámky, až se budete seznamovat s prostředím. Nová skupina Nová skupina může obsahovat složky s poznámkami. Novou skupinu vytvoříte takto: 1. V navigačním podokně klepněte pravým tlačítkem myši na název skupiny Vlastní poznámky a v kontextové nabídce spusťte příkaz Nová skupina složek. 2. Vytvoří se položka nové skupiny provizorně pojmenovaná Nová skupina. 3. Přepište provizorní pojmenování názvem podle svého požadavku. Obrázek 6.15: Vytvoření nové skupiny složek 268 Microsoft Outlook 2010

Nastavení prostředí v souvislosti s Poznámkami Nová složka Složky se vkládají do skupin složek a do složek se zapisují poznámky. Chcete-li založit složku k určité skupině: 1. Klepněte pravým tlačítkem myši do struktury existujících složek. V kontextové nabídce spusťte příkaz Nová složka. 2. Otevře se dialog Vytvořit novou složku, ve kterém v poli Název složku pojmenujete. 3. V témže dialogu lze také upřesnit, kam má být složka ve struktuře složek a skupin zařazena. 4. Klepnutím na tlačítko OK se složka založí a její položka se zobrazí v navigačním podokně. Práce se složkami a skupinami Vytvořením skupin a složek si připravíte prostor pro práci s poznámkami různého obsahu. Mezi složkami je pak možné poznámky libovolně kopírovat i přesouvat. Nejsnáze to uděláte tahem myší. 1. Otevřete okno s poznámkami, které chcete přesunout nebo kopírovat. 2. Vyberte položku poznámky nebo skupinu poznámek. 3. Přetáhněte kurzor myši nad název cílové složky v navigačním podokně. 4. Po uvolnění tlačítka myši se poznámka nebo skupina poznámek přesunou do příslušné složky. 5. Pokud při uvolnění tlačítka myši podržíte klávesu Ctrl, poznámky se zkopírují. Úpravy skupin a složek Skupiny a složky lze snadno přejmenovávat pomocí příkazů z plovoucích nabídek otevřených klepnutím pravým tlačítkem myši nad položkou příslušné skupiny nebo složky v navigačním podokně. Pomocí příkazů z plovoucí nabídky je také možné měnit pořadí složek i skupin a také skupiny kopírovat a přesouvat (snáze to všechno však jde tahem myší). Nastavení prostředí v souvislosti s Poznámkami Obrázek 6.16: Vytvoření nové složky Obrázek 6.17: Nabídka příkazů pro práci se složkou U Poznámek lze nastavit to, jak bude text poznámek zobrazován. V konfiguračním okně otevřete kartu Poznámky a deník a v ní v části Možnosti poznámek vyberte pomocí palety Výchozí barva výchozí barvu lístku pro zápis poznámky. Podrobná uživatelská příručka 269

Kapitola 6 Poznámky Z rozevíracího seznamu Výchozí velikost vyberte, jak velký má být lístek pro zápis poznámky malý, střední nebo velký. Konečnou velikost lístku si můžete upravit tahem myší za rohy jeho orámování. Tlačítkem Písmo můžete nastavit vzhled a velikost písma pro zápis textu poznámek. Políčko Zobrazovat datum a čas poslední změny poznámky umožňuje vybrat, zda chcete, aby součástí lístku s poznámkou byl i časový údaj, kdy byla poznámka vytvořena nebo naposledy upravena. Obrázek 6.18: Nastavení Poznámek Otázky a odpovědi Otázky 1. Mají poznámky nějaký hlubší smysl, než je ten, jaký vyplývá z jejich vzhledu? 2. Je možné si v těch lístcích s poznámkami udělat nějaký pořádek? 3. Proč mají poznámky mnohdy podivné názvy? 4. Je možné nějak měnit písmo, jakým se poznámky zapisují? 5. Může být součástí poznámky třeba i obrázek nebo jiný objekt? Odpovědi 1. Poznámky jsou skutečně jen ten nejjednodušší případ, jak si zaznamenat nějakou informaci. Je to vlastně elektronická obdoba papírku, na který si něco načmáráte a obratem lístek ztratíte. Outlook však lísteček neztratí. 2. Lze vytvořit strukturu složek, do kterých si budete poznámky různého druhu rozčleňovat. Ke snazšímu odlišení poznámek v rámci jedné složky lze volit různou barvu papírku. 3. Poznámky se nijak nepojmenovávají, k jejich identifikaci slouží začátek prvního odstavce textu, který je na lísteček zapsán. 4. Písmo pro zobrazení textu poznámek lze nastavit, ale jedině tak, že nastavení bude společné všem poznámkám. 5. Ne, poznámky jsou čistě textového charakteru. 270 Microsoft Outlook 2010