Klinická historie a anamnéza

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klinická historie a anamnéza"

Transkript

1 Případ č. 7

2 Klinická historie a anamnéza NO: 38-letý pacient přichází pro 14 dnů trvající subfebrilie se vzestupem teploty ve večerních hodinách až na 39 C se současnou zimnicí. Počáteční serózní sekrece z nosu se po několika dnech změnila v hnisavou. Udává bolest obou maxilárních dutin, cítí se velmi slabý, malátný, kašel nemá. OA: V dětství prodělal běžná onemocnění. Před čtyřmi a dvěma roky byl léčen pro bronchopneumonii. 2 roky se léčí na cukrovku perorálními preparáty. Před dvěma roky bylo vysloveno podezření na hematologické onemocnění. PA: byl zaměstnán jako instalatér, nyní je v důchodu. RA: otec se léčil na TBC, hypertenzi a cukrovku, matka suicidium.

3 Klinická historie a anamnéza Výsledky vyšetření Při přijetí: Obézní, orientovaný. Hlava: na poklep nebolestivá, zornice izokorické reagují na osvit, výstupy nervů nebolestivé, v dutině ústní soor a afty. Krk: bpn. Plíce: oslabené dýchání vlevo, poklep je zde zkrácený. Srdce: akce srdeční pravidelná, ozvy ohraničené, P 100/min., TK 140/70. Laboratorní nálezy: KO: Hb 139, Ery 4,15, Le 6,2, Tr 207, segmenty neutrof. 0,22 (0,55-0,70), tyče neutrof. 0,18 (do 0,05), Eo 0,01 (do 0,05), Mo 0,03 ( do 0,07), Ly 0,56 (0,25-0,40).

4 Klinická historie a anamnéza Nemocný byl opakovaně hospitalizován. Před rokem byla provedena splenektomie výrazně zvětšené sleziny. Splenektomie ani léčba interferonem alfa 2 neměly žádoucí efekt a za půl roku došlo k relapsu choroby. Současně byla zjištěna akcesorní slezina.

5 Klinická historie a anamnéza Výsledky vyšetření Trepanobiopsie: Kostní spongióza s dřeňovými prostory masivně vyplněnými elementy tricholeukémie. Z původní hematopoézy zbývají jen roztroušené buňky granulopoézy při okraji dřeňových prostorů. Dg.: tricholeukémie Biopsie sleziny: Rozšířená červená pulpa sleziny je masivně infiltrovaná populací středně velkých lymfoidních buněk s oválnými a ledvinovitými jádry, které často tapetují stěny sinusů a vytvářejí obraz tzv. angiomatoidní transformace. Bílá pulpa je atrofická. Histologický obraz je kompatibilní s dg. tricholeukémie.

6 Klinická historie a anamnéza Nová hospitalizace pro přetrvávání potíží. Výsledky vyšetření Při přijetí: břicho: volně prohmatné, játra 1 cm pod oblouk žeberní, stav po splenektomii. Dolní končetiny bpn. Na kůži četné petechie. Laboratorní nálezy: FW 125, KO: Hb 91, Ery 3,08, Ht 0,28, Le 1,2, PLT 16,0, Ly 0,44, H-cell 0,56, RET 0,006.

7 Klinická historie a anamnéza Sternální punkce: Erytropoéza přiměřená, místy plazmojaderná synchronie. Granulopoéza početně těžce redukovaná, nečetné zralé granulocyty, ojedinělé tyčky. Lymfocyty zmnoženy, většinou s polyploidním jádrem, mnohdy ledvinovitým s jemným chromatinem a bohatou cytoplazmou. Jádro většinou excentricky uloženo, cytoplazma místy cárovitě vytažena buňky charakteru hairy cells. Malé lymfocyty redukovány. Megakaryocyty redukovány. Plazmocyty redukovány. Závěr: nález v kostní dřeni podporuje diagnózu hairy cell hemoblastózy s redukcí především granulopoézy.

8 Klinická historie a anamnéza EKG: bpn. Zobrazovací metody: RTG paranasálních dutin zastínění v obou maxilárních dutinách. Na kontrolním snímku již dutiny transparentní. RTG plic zastínění v levém středním a bazálním plícním poli. Dále nehomogenní nepřesně ohraničené zastínění, které navazuje na proximální polovinu pravého hilu. Srdeční stín přiměřené velikosti a tvaru. Závěr: v. s. zánětlivá infiltrace ve středním a bazálním plicním poli vlevo a parahilózně vpravo. Podezření na infiltraci při základním onemocnění.

9 Klinická historie a anamnéza Aplikovány krevní transfuze, Prednison, Inzulin, kombinace nejrůznějších antibiotik. Přes nasazenou léčbu se stav pacienta zhoršuje, zvýrazňuje se dušnost, celková slabost, bolesti na hrudníku vlevo, vykašlává krev. Plicní proces neregreduje a pacient umírá v noci ve spánku.

10 Případ č. 7 Diskuze studentů

11 Klinická diagnóza k pitvě Základní onemocnění: trichocelulární leukémie se sekundární anemií a trombocytopenií Příčina smrti: bronchopneumonie lat. sin. Komplikace: diabetes mellitus komp., soor, aftózní stomatitida

12 Pitevní nález Obě plíce zvětšené, překrvené a prosáklé. V bazálních částech horního laloku vpravo hepatizované ložisko světle červené a okrskovitě nažloutlé barvy velikosti 3 cm v průměru. Obdobné ložisko velikosti 10 cm v průměru je v dolním laloku vlevo. Oboustranně je na sliznicí bronchů malé množství sražené krve. Játra zvětšena, hladkého povrchu, na řezu přiměřené kresby. Akcesorní slezina lokalizovaná v levé kupule brániční je okrouhlého tvaru, velikosti 7 cm v průměru, měkké konzistence. Na řezu hnědočervené barvy s nezřetelnými lymfatickými folikuly. V portě jaterní a retroperitoneu jsou zvětšené mízní uzliny růžové barvy, velikosti 1,5 cm v průměru. Dřeň obratlů i diafýzy femuru je červené barvy. Pankreas bez makroskopických změn.

13 Histologický nález Plíce: v oblastech hepatizace je v alveolech fibrinózní exsudát s disperzní příměsí makrofágů a četnými silnostěnnými septovanými mykotickými vlákny, která se větví ve tvaru písmene Y. Místy jejich zřetelná angioinvazivita. Jde zřejmě o aspergilózu. Ložiskovitě v septech, peribronchiálně a perivazálně infiltrace lymfoidními elementy. Játra: Ve výrazně rozšířených portobiliárních prostorech je přítomen infiltrát elementů tricholeukémie. Akcesorní slezina: červená pulpa infiltrovaná elementy tricholeukémie ložiskovitě s angiomatoidní transformací. Portální uzlina: setřelá struktura difuzním infiltrátem elementy tricholeukémie. Femorální dřeň: difuzní infiltrace elementy tricholeukémie. Pankreas: některé Langerhansovy ostrůvky s objemnou depozitou amyloidu. Kultivační mykologické vyšetření plíce neprokázalo plísně ani kvasinky.

14 Patologicko-anatomická diagnóza I. Tricholeukémie léčená kortikoidy, cytostatiky a rok před smrtí provedenou splenektomií. II. Leukemická infiltrace kostní dřeně, sleziny, lymfatických uzlin, jater a plic. Pancytopenie sdělení kliniků. Hemoragická diatéza: hemoragie ve sliznici hypofaryngu a okolních měkkých tkání. Aspirace malého množství krve do bronchů. Fibrinózní mykotická pneumonie v levém dolním laloku a pravém horním laloku. Otok mozku. III. Pneumonie. IV. Diabetes mellitus. Amyloidóza Langerhansových ostrůvků.

15 Shrnutí Tricholeukémie ( hairy cell leukémie, vlasatobuněčná leukémie) je onemocnění z B-lymfoidních buněk s charakteristickou morfologií (ledvinovitě konfigurované jádro, objemná cytoplasma s jemnými vláskovitými výběžky patrnými v nátěrových preparátech a elektronovém mikroskopu) a příznačným imunofenotypem (CD20, CD103, CD11c, CD25 DBA44, Annexin A1 atd.) Postižení jsou převážně muži středního a staršího věku (medián 50 r.). Většina pacientů má pancytopenii, výraznou splenomegalii a masivně infiltrovanou kostní dřeň.

16 Léčba a prognóza Průběh je chronický s mnohaletými remisemi po léčbě interferonem alfa, respektive pentostatinem a cladribinem často ale komplikovaný opakujícími se oportunními infekcemi. Méně časté remise jsou popisované i po splenektomii. Probíraný případ je v mnohém atypický. Zejména jde o mladšího pacienta s nezvykle rychlým průběhem onemocnění, které nezareagovalo na obvyklou terapii s očekávanou remisí.

17 Otázky Leukémie v dnešním pojetí hematologických malignit (charakteristika, dělení, zařazení do klasifikačních schémat). Oportunní infekce jako možné příčiny úmrtí u hematologických onemocnění.

Klinická historie a anamnéza

Klinická historie a anamnéza Případ č. 7 Klinická historie a anamnéza NO: 38-letý pacient přichází pro 14 dnů trvající subfebrilie se vzestupem teploty ve večerních hodinách až na 39 C se současnou zimnicí. Počáteční serózní sekrece

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Případ č. 15. Klinická historie a anamnéza

Případ č. 15. Klinická historie a anamnéza PŘÍPAD Č. 15 Klinická historie a anamnéza NO: 40 letá žena se necítí dobře. Poslední tři dny je jí nevolno a má návaly na zvracení. Potíže nastaly den po rodinné oslavě. Ostatní členové rodiny obdobné

Více

PŘÍPAD Č. 26. Klinická historie a anamnéza

PŘÍPAD Č. 26. Klinická historie a anamnéza Klinická historie a anamnéza NO: 60letá důchodkyně přichází k lékaři s obavami z nádorového onemocnění. Poslední týden pozoruje občas narůžovělou moč. OA: 20 let se léčí pro revmatoidní artritidu II. stupně

Více

Využití flowcytometrie v diagnostice lymfoproliferativních onemocnění kazuistiky

Využití flowcytometrie v diagnostice lymfoproliferativních onemocnění kazuistiky Využití flowcytometrie v diagnostice lymfoproliferativních onemocnění kazuistiky PAVLA BRADÁČOVÁ, ODDĚLENÍ KLINICKÉ HEMATOLOGIE MASARYKOVA NEMOCNICE ÚSTÍ NAD LABEM SETKÁNÍ UŽIVATELŮ PRŮTOKOVÉ CYTOMETRIE

Více

(základní morfologické abnormality) L. Bourková, OKH FN Brno

(základní morfologické abnormality) L. Bourková, OKH FN Brno Lymfoproliferativní onemocnění (základní morfologické abnormality) L. Bourková, OKH FN Brno fyziologické LY reaktivní lymfocyty Základní rozdělení neoplazie ze zralých B buněk malignity ze zralých T a

Více

Terapie hairy-cell leukémie

Terapie hairy-cell leukémie Terapie hairy-cell leukémie David Belada, II.interní klinika, OKH FN a LF v Hradci Králové Lymfomové fórum 2010 Grand Hotel Bellevue, Vysoké Tatry 12.-14.3.2010 Úvod Poprvé popsána v roce 1958 (Bouroncle

Více

Anémie při chronickém onemocnění (kazuistika)

Anémie při chronickém onemocnění (kazuistika) Anémie při chronickém onemocnění (kazuistika) MUDr. Ľubica Cibičková, Ph.D. Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.:

Více

Měkkotkáňovýtumor kazuistika. MUDr. Kucharský Jiří RDK FN Brno a LF MUNI Brno

Měkkotkáňovýtumor kazuistika. MUDr. Kucharský Jiří RDK FN Brno a LF MUNI Brno Měkkotkáňovýtumor kazuistika MUDr. Kucharský Jiří RDK FN Brno a LF MUNI Brno 71- letá pacientka Anamnéza Rodinná anamnéza: otec zemřel po ochrnutí, matka CMP infarkt myokardu 2014, hypotyreoza, hypertenze,

Více

Pneumomediastinum u novorozence. MUDr. Martina Pokrývková MUDr. Renáta Kolářová Odd. neonatologie, FN Ostrava

Pneumomediastinum u novorozence. MUDr. Martina Pokrývková MUDr. Renáta Kolářová Odd. neonatologie, FN Ostrava Pneumomediastinum u novorozence MUDr. Martina Pokrývková MUDr. Renáta Kolářová Odd. neonatologie, FN Ostrava Definice: Přítomnost vzduchu v mediastinu, proniká zde perivaskulárně z poškozených alveolů

Více

MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno

MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno Krvetvorba představuje proces tvorby krvinek v krvetvorných orgánech Krvetvorba je nesmírně komplikovaný, komplexně řízený a dodnes ne

Více

Trombocytopenie v těhotenství

Trombocytopenie v těhotenství Trombocytopenie v těhotenství doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze Definice normální počet trombocytů u netěhotných žen 150-400 x 10 9 /l v těhotenství

Více

Nové možnosti v terapii PCNSL kazuistika

Nové možnosti v terapii PCNSL kazuistika Nové možnosti v terapii PCNSL kazuistika Vladimíra Vosáhlová Novinky v léčbě lymfomů a CLL Hotel Tereziánský Dvůr, 11. 10. 2018 Anamnéza J.A., muž, 60 let OA: st.p. appendektomii, hypercholesterolemie

Více

Anamnéza. muž, 59 let. AA: Citron, kyselé, na léky ne. RA: Otec 5x infarkt myokardu, první v 50 letech; matka demence

Anamnéza. muž, 59 let. AA: Citron, kyselé, na léky ne. RA: Otec 5x infarkt myokardu, první v 50 letech; matka demence Anamnéza muž, 59 let NO: Od včerejšího rána bodavé bolesti za hrudní kostí vystřelující mezi lopatky. Bolesti jej budily i ze spaní, trvají stále, nyní mírnější, ale stále jsou. Bez vazby na pohyb či na

Více

Diagnostika leukocytózy

Diagnostika leukocytózy Strana 1 ze 5 Info 3/2018 Diagnostika leukocytózy Leukocytóza je definována zvýšením počtu bílých krvinek (leukocytů) v periferní krvi. Leukocytóza je relativně nespecifický pojem, a proto by měl být vždy

Více

Zpracování vyšetření dítěte v 8 letech věku

Zpracování vyšetření dítěte v 8 letech věku Zpracování vyšetření dítěte v 8 letech věku Označení : A - anamnéza V - vyšetření celkové R - antropometrické měření S - vyšetření sluchu Z - vyšetření zraku C - vyšetření chrupu K - kožní vyšetření T

Více

LEUKÉMIE. Markéta Vojtová

LEUKÉMIE. Markéta Vojtová LEUKÉMIE Markéta Vojtová Trocha patofyziologie 1 Leukémie je zhoubné onemocnění krve Kmenová buňka v kostní dřeni se chromozomálně odchýlí (změní) změněná buňka plodí další již změněné (patologické) buňky

Více

Závěrečná zpráva k vyhodnocení cyklu EHK určená pro účastníky cyklu. SEKK Divize EHK Cyklus: NKDF2/15 - Nátěr kostní dřeně - fotografie

Závěrečná zpráva k vyhodnocení cyklu EHK určená pro účastníky cyklu. SEKK Divize EHK Cyklus: NKDF2/15 - Nátěr kostní dřeně - fotografie Tento cyklus byl realizován v souladu s dokumentem Plán EHK 2015, který je k dispozici na adrese www.sekk.cz v oddíle EHK. V tomto dokumentu naleznete informace, které se týkají jak tohoto konkrétního

Více

Neobvyklý případ plicní mykobakteriózy

Neobvyklý případ plicní mykobakteriózy Neobvyklý případ plicní mykobakteriózy Lacina L. 1, Bartošová H. 1, Benková K. 2, Dryák P. 3 1) Klinika pneumologie a hrudní chirurgie FN Bulovka, Praha 2) Oddělení patologie, FN Bulovka, Praha 3) Oddělení

Více

Vávrová J., Palička V.

Vávrová J., Palička V. Monoklonální gamapatie provázející í aktivaci hepatitidy B u nemocné s chronickou lymfocytární leukémií Tichý M., Smolej L., Maisnar V., Plíšková L., Kašparová P., Vávrová J., Palička V. Lékařská fakulta

Více

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory prostaty v z každé buňky, která vytváří komplexní uspořádání

Více

INTERNÍ PROPEDEUTIKA - VYŠETŘENÍ DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ Martina Doubková

INTERNÍ PROPEDEUTIKA - VYŠETŘENÍ DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ Martina Doubková INTERNÍ PROPEDEUTIKA - VYŠETŘENÍ DÝCHACÍHO ÚSTROJÍ Martina Doubková Vyšetřovací metody v pneumologii Anamnéza a fyzikální vyšetření Funkční vyšetření plic (včetně krevních plynů) Vyšetřovací metody (laboratorní,

Více

Odbornost 001. Komplexní vyšetření

Odbornost 001. Komplexní vyšetření Odbornost 001 Komplexní vyšetření s RA: OA: Operace: úraz: abuzus: SA: Cílené vyšetření s Anamnézy: Cílené vyšetření 2 + kontrolní Terapie: Kontrolní vyšetření Subj Specialiovaná amb. péče Komplexní vyšetření

Více

Eozinofilní kolitida. Matouš J. 1, Zádorová Z. 1, Mandys V. 2, Jirka A. 1, Hnaníček J. 1. 2.interní klinika a 2 Ústav patologie FNKV a 3.

Eozinofilní kolitida. Matouš J. 1, Zádorová Z. 1, Mandys V. 2, Jirka A. 1, Hnaníček J. 1. 2.interní klinika a 2 Ústav patologie FNKV a 3. Eozinofilní kolitida Matouš J. 1, Zádorová Z. 1, Mandys V. 2, Jirka A. 1, Hnaníček J. 1 1 2.interní klinika a 2 Ústav patologie FNKV a 3.LFUK, Praha Úvod 29 -letý pacient byl přeložen z jiného pracoviště

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

Patologie krevního ústrojí. II. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie krevního ústrojí. II. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie krevního ústrojí II. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru H&E Polycythaemia vera Giemsa Erythroidní proliferace Glycophorin C Polycythaemia vera ABNORMAL MEGAKARYOCYTIC PROLIFERATION

Více

Muž 15 let Klinická dg.: Lymphadenopathia colli l. sin, Rezistence pozorována od 3/2013 Bez progrese růstu Krevní a serologické nálezy negativní

Muž 15 let Klinická dg.: Lymphadenopathia colli l. sin, Rezistence pozorována od 3/2013 Bez progrese růstu Krevní a serologické nálezy negativní Muž 15 let Klinická dg.: Lymphadenopathia colli l. sin, Rezistence pozorována od 3/2013 Bez progrese růstu Krevní a serologické nálezy negativní Suspektní tuhá nerovná uzlina, velikosti 3,5 x 2,5 x 2 cm

Více

Tuberkulóza vzniklá z nejlepších úmyslů

Tuberkulóza vzniklá z nejlepších úmyslů Tuberkulóza vzniklá z nejlepších úmyslů Lacina L. 1, Kozmová K. 1, Dryák P. 2, Pauk N. 1 1) Klinika pneumologie a hrudní chirurgie, Nemocnice Na Bulovce 2) Oddělení mikrobiologie, Nemocnice Na Bulovce

Více

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s.

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. věčný forenzní problém František Vorel1, Pavel Kopačka2 1 Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. muž 63 let přivezen k ošetření po pádu asi ze

Více

Chronická myeloproliferativní onemocnění. L. Bourková, OKH FN Brno

Chronická myeloproliferativní onemocnění. L. Bourková, OKH FN Brno Chronická myeloproliferativní onemocnění L. Bourková, OKH FN Brno Chronická myeloproliferativní onemocnění Chronická myeloidní leukémie (CML) s t(9;22), gen BCR/ABL pozitivní (Chronická granulocytární

Více

Diferenciální diagnostika lymfadenomegalie a splenomegalie. Vít Procházka

Diferenciální diagnostika lymfadenomegalie a splenomegalie. Vít Procházka Diferenciální diagnostika lymfadenomegalie a splenomegalie Vít Procházka Motto Sebelepší hematoonkolog se neobejde bez spolupráce s lékařem prvního kontaktu. Mezioborová spolupráce je základem správné

Více

Známé vlivy které přispívají k rozvoji leukémie můžeme rozdělit do tří skupin. Jsou to vlivy genetické, imunologické a vliv prostředí.

Známé vlivy které přispívají k rozvoji leukémie můžeme rozdělit do tří skupin. Jsou to vlivy genetické, imunologické a vliv prostředí. Akutní lymfoblastická leukémie u dětí Autor: Marie Kročová Výskyt Akutní lymfoblastická leukémie je nejčastějším onkologickým onemocněním dětského věku. Je zastoupena v 80% všech leukémií u dětí. V České

Více

Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni. H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3.

Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni. H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3. Infekční endokarditida pravého srdce - endokarditida na trikuspidální chlopni H. Línková III.interní kardiologická klinika FNKV a 3. LF UK Praha Infekční endokarditida pravého srdce vrozené vady, stimulační

Více

Případ č. 45. Výsledky vyšetření Při přijetí: Orientován, bez dušnosti a cyanózy (déle viz scan)

Případ č. 45. Výsledky vyšetření Při přijetí: Orientován, bez dušnosti a cyanózy (déle viz scan) Případ 45 Klinická historie a anamnéza NO: 19-letý muž s opakovanými infekty respiračního traktu. Po několik dní vykašlává nazelenalé sputum s příměsí krve. Opakovaně horečky okolo 39 o C, udává dušnost

Více

Lymfoproliferace s extenzivní granulomatózní reakcí skryté nebezpečí diagnostických omylů. MUDr. Mojmír Moulis MDgK-plus spol. s r.o.

Lymfoproliferace s extenzivní granulomatózní reakcí skryté nebezpečí diagnostických omylů. MUDr. Mojmír Moulis MDgK-plus spol. s r.o. Lymfoproliferace s extenzivní granulomatózní reakcí skryté nebezpečí diagnostických omylů MUDr. Mojmír Moulis MDgK-plus spol. s r.o. Nádory a granulomatózní reakce : Lymfomy: Hodgkinův lymfom (CHL, NLPHL)

Více

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů, životní styl po léčbě lymfomu. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů, životní styl po léčbě lymfomu. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů, životní styl po léčbě lymfomu David Belada FN a LF UK v Hradci Králové 1.Toxicita léčby lymfomů Co je to toxicita léčby? Jaký je rozdíl mezi časnou a pozdní toxicitou?

Více

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky P. Žáčková Pneumologická klinika 1. LFUK Thomayerova nemocnice Úvod a definice Každá buňka obsahuje informace

Více

Případ č. 30. Klinická historie a anamnéza

Případ č. 30. Klinická historie a anamnéza Klinická historie a anamnéza NO: 59letý muž před 6 měsíci pozoroval poprvé dysurické obtíže, které spontánně ustaly. Lékaře nevyhledal. Potíže obdobného charakteru s polakisurií (časté nucení na močení)

Více

Feochromocytom u Recklingausenovy neurofibromatosy. Anetta Jedlovská Nemocnice Jablonec nad Nisou, endokrinologie 21.9.

Feochromocytom u Recklingausenovy neurofibromatosy. Anetta Jedlovská Nemocnice Jablonec nad Nisou, endokrinologie 21.9. Anetta Jedlovská Nemocnice Jablonec nad Nisou, endokrinologie 21.9.2018 Řevnice 36 letá pacientka RA: matka + v 50 letech CMP, sestra na zástavu srdce ve 37 letech, dvě děti m. Recklingausen, dcera 2009

Více

Tuberkulóza. Bartizalová Š. 15.12. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň

Tuberkulóza. Bartizalová Š. 15.12. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň Tuberkulóza Bartizalová Š. Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu CZ.01.07/3.2.02/01.0026 15.12. 2012 Šafránkův

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č.28a, systolický šelest, aortální stenóza D.Z., žena, 49 let Popis případu a základní anamnéza: Pacientka odeslána do poradny pro srdeční vady k echokardiografickému vyšetření pro poslechový

Více

Akutní leukémie a myelodysplastický syndrom. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc

Akutní leukémie a myelodysplastický syndrom. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Akutní leukémie a myelodysplastický syndrom Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Akutní leukémie (AL) Představují heterogenní skupinu chorob charakterizovaných kumulací klonu nevyzrálých, nádorově

Více

VIII. PŘÍLOHA Mastocytom

VIII. PŘÍLOHA Mastocytom 38 VIII. PŘÍLOHA 8.1. Mastocytom Obr. 1: FNAB z útvaru v oblasti popliteální MU (pes; samec; 9,5 let; šarpej). Na snímku jsou vidět 3 mitózy a množství kulatojaderných buněk degranulované mastocyty, některé

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o.

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Interpretace serologických výsledků MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Serologická diagnostika EBV Chlamydia pneumoniae Mycoplasma pneumoniae EBV - charakteristika DNA virus ze skupiny

Více

OBROVSKOBUNĚČNÝ KOSTNÍ TUMOR ŽEBRA - NEOBVYKLÁ KASUISTIKA

OBROVSKOBUNĚČNÝ KOSTNÍ TUMOR ŽEBRA - NEOBVYKLÁ KASUISTIKA OBROVSKOBUNĚČNÝ KOSTNÍ TUMOR ŽEBRA - NEOBVYKLÁ KASUISTIKA MUDr.Jana Dvořáčková Ph.D.1,2, MUDr. Tomáš Waloschek1, MUDr. Markéta Pernicová3 1Ústav patologie FNO Ostrava 2CGB laboratoř a.s. 3 Ústav radiodiagnostiky

Více

Chronické komplikace DM a manifestace aterosklerózy - kazuistika

Chronické komplikace DM a manifestace aterosklerózy - kazuistika Chronické komplikace DM a manifestace aterosklerózy - kazuistika MUDr. Ľubica Cibičková, Ph.D., Ústav patologické fyziologie LF UP Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018 X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov 6.- 7. září 2018 61 letý muž, nalezen mrtvý před vraty stodoly Zevně: pod pupkem vpravo prosvítající čerstvý krevní výron naznačeně

Více

LÉČBA RELAPSU MNOHOČETNÉHO MYELOMU. MUDr. Miroslava Schützová. 5. vzdělávací seminář pro nemocné s mnohočetným myelomem, jejich rodinu a přátele

LÉČBA RELAPSU MNOHOČETNÉHO MYELOMU. MUDr. Miroslava Schützová. 5. vzdělávací seminář pro nemocné s mnohočetným myelomem, jejich rodinu a přátele LÉČBA RELAPSU MNOHOČETNÉHO MYELOMU MUDr. Miroslava Schützová 5. vzdělávací seminář pro nemocné s mnohočetným myelomem, jejich rodinu a přátele 20. - 21. listopadu 2009 Karlova Studánka ČESKÁ MYELOMOVÁ

Více

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Helena Švábová, Andrea Žmijáková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno Separační středisko je součástí Interní hematologické

Více

Racionální antibiotická terapie

Racionální antibiotická terapie Racionální antibiotická terapie zkušenosti s vyšetřováním CRP v ordinaci PLDD MUDr. Renáta Růžková Praktická lékařka pro děti a dorost Praha 6 VII. Český pediatrický kongres s mezinárodní účastí Praha

Více

Patologie krevního ústrojí, lymfatických uzlin a sleziny.

Patologie krevního ústrojí, lymfatických uzlin a sleziny. Patologie kardiovaskulárního systému. Patologie krevního ústrojí, lymfatických uzlin a sleziny. II. histologické praktikum 3. ročník zubního lékařství Hnědá atrofie myokardu Makroskopie: váha, síla stěny

Více

Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno

Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno Krvetvorba představuje proces tvorby krvinek v krvetvorných orgánech Krvetvorba je nesmírně komplikovaný, komplexně řízený a dodnes ne zcela dobře

Více

Příběh jedné pneumonie. MUDr. Tereza Lischková, MUDr. Magda Tlolková, Dětské oddělení, NsP Havířov

Příběh jedné pneumonie. MUDr. Tereza Lischková, MUDr. Magda Tlolková, Dětské oddělení, NsP Havířov Příběh jedné pneumonie MUDr. Tereza Lischková, MUDr. Magda Tlolková, Dětské oddělení, NsP Havířov Jak to začalo Markétka, 4 roky Týden před přijetím: febrilie, bronchitida Augmentin 4 dny před přijetím:

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

REAKCE ŠTĚPU PROTI HOSTITELI

REAKCE ŠTĚPU PROTI HOSTITELI REAKCE ŠTĚPU PROTI HOSTITELI Autor: Daniela Hamaňová, Veronika Hanáčková Výskyt Výskyt akutní reakce štěpu proti hostiteli se pohybuje globálně v rozmezí 26% - 34% u transplantací od příbuzných dárců a

Více

Mezenchymální nádory. Angiomyolipom Medulární fibrom Reninom (nádor z juxtaglomerulárních buněk)

Mezenchymální nádory. Angiomyolipom Medulární fibrom Reninom (nádor z juxtaglomerulárních buněk) Nádory ledvin Mezenchymální nádory Angiomyolipom Medulární fibrom Reninom (nádor z juxtaglomerulárních buněk) Angiomyolipom Nejčastější mezenchymální nádor ledviny Vznik z perivaskulárních vřetenitých

Více

Druh přednášky: kazuistika L. Borysová, D. Judlová, M.Vágnerová Hemodialyzační středisko Hradec Králové

Druh přednášky: kazuistika L. Borysová, D. Judlová, M.Vágnerová Hemodialyzační středisko Hradec Králové Druh přednášky: kazuistika L. Borysová, D. Judlová, M.Vágnerová Hemodialyzační středisko Hradec Králové Ošetřovatelský proces u pacienta s návratnou funkcí ledvin Pacient, ročník 1971 Přijat k plánovanému

Více

Roman Hájek Tomáš Jelínek. Plazmocelulární leukémie (PCL)

Roman Hájek Tomáš Jelínek. Plazmocelulární leukémie (PCL) Roman Hájek Tomáš Jelínek Plazmocelulární leukémie (PCL) Definice (1) vzácná forma plazmocelulární dyskrázie nejagresivnější z lidských monoklonálních gamapatií incidence: 0,04/100 000 obyvatel evropské

Více

Abdominální compartment syndrom, jako komplikace neuroblastomu pravé nadledviny

Abdominální compartment syndrom, jako komplikace neuroblastomu pravé nadledviny Abdominální compartment syndrom, jako komplikace neuroblastomu pravé nadledviny Zuzana Foralová Věra Nečasová Měření nitrobřišního tlaku je důležitým vyšetřením v časné diagnostice břišního compartment

Více

Patologie nervového systému. XI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie nervového systému. XI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie nervového systému XI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Malacie mozková Malacie mozková Hemoragie mozková Hemoragie mozková Subarachnoideální krvácení Hnisavá leptomeningitis

Více

MYELOFIBROSA - DIAGNOSTIKA A LÉČEBNÉ MOŽNOSTI

MYELOFIBROSA - DIAGNOSTIKA A LÉČEBNÉ MOŽNOSTI MYELOFIBROSA - DIAGNOSTIKA A LÉČEBNÉ MOŽNOSTI DEFINICE: chronické myeloproliferativní (klonální) onemocnění charakteristické zmnožením vaziva v kostní dřeni a extramedulární krvetvorbou (první popis -

Více

Klinický případ. Maligní lymfom u psa. Nacionále. Klinické vyšetření. Anamnéza. Pes Maďarský ohař. 7 let Fíbí 23 kg

Klinický případ. Maligní lymfom u psa. Nacionále. Klinické vyšetření. Anamnéza. Pes Maďarský ohař. 7 let Fíbí 23 kg Maligní lymfom u psa Multimediální databáze případových studií a jejich prezentace ve výuce veterinárního lékařství Autorský kolektiv: MVDr. Petra Borská, Ph.D. MVDr. Martin Faldyna, Ph.D. MVDr. Petr Fictum,

Více

Multiorgánové selhání po návratu z termálních lázní

Multiorgánové selhání po návratu z termálních lázní Multiorgánové selhání po návratu z termálních lázní Josef Polák Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

Nádorová. onemocnění plic ONKOLOGIE IVANA PÁLKOVÁ JANA SKŘIČKOVÁ

Nádorová. onemocnění plic ONKOLOGIE IVANA PÁLKOVÁ JANA SKŘIČKOVÁ ONKOLOGIE Nádorová onemocnění plic Každá epocha lidských dějin má své dominující nemoci. V minulém století to byla, vedle civilizačních chorob, především nádorová onemocnění. Změnu nelze očekávat ani ve

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš OKRUH SLEZINY MUDr. Josef Jonáš 1 Z pohledu detoxikační medicíny je funkce sleziny, tak jak ji chápe moderní medicína, jen málo významná. 2 Například při výčtu základních orgánů pentagramu je nezbytnou

Více

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Neuroinfekce 1 Dle toho, co postihují: Meningitidy Encefalitidy Myelitidy Kombinovaná postižení Meningoencefalitidy Encefalomyelitidy

Více

Záněty srdce. Mgr. Martina Dohnalová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Záněty srdce. Mgr. Martina Dohnalová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Záněty srdce Mgr. Martina Dohnalová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Dělení Endokarditis Myokarditis Perikarditis Dostupné z https://cs.wikipedia.org/wiki/srdce Endokarditis Neinfekční Revmatický zánět autoimunní

Více

Kazuistika Hodgkinův lymfom

Kazuistika Hodgkinův lymfom Kazuistika Hodgkinův lymfom Pavla Štěpánková IV. Interní hematologická klinika FNHK a LFUK, Hradec Králové Regionální seminář Tereziánský dvůr 11.10.2018 19 letá žena Negativní OA 7/2011 febrilie>38st,

Více

Anémie bez tachykardie (kazuistika)

Anémie bez tachykardie (kazuistika) Anémie bez tachykardie (kazuistika) MUDr. Ľubica Cibičková, Ph.D. Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0313

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

Onemocnění krve. Krvetvorba, základní charakteristiky krve

Onemocnění krve. Krvetvorba, základní charakteristiky krve Onemocnění krve Krvetvorba, základní charakteristiky krve Krev Vysoce specializovaná tělesná tekutina Je důležitým spojovacím a transportním systémem Zajišťuje nepřetržitou výměnu látek mezi buňkami Napomáhá

Více

Ječmínková R, Ječmínek V., Jelen S., Bílek J., Foldyna J. Pacient s polytraumatem děláme vždy všechno správně?

Ječmínková R, Ječmínek V., Jelen S., Bílek J., Foldyna J. Pacient s polytraumatem děláme vždy všechno správně? Ječmínková R, Ječmínek V., Jelen S., Bílek J., Foldyna J. Pacient s polytraumatem děláme vždy všechno správně? Polytrauma Multioborová spolupráce Zastoupení i mladších kolegů Zkušenost lékaře Kritéria

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Případ č. 33. RA: Matka zemřela ve středním věku na mezoteliom pleury, otec zemřel v 74 letech na infarkt myokardu. Má dvě děti, obě jsou zdravé.

Případ č. 33. RA: Matka zemřela ve středním věku na mezoteliom pleury, otec zemřel v 74 letech na infarkt myokardu. Má dvě děti, obě jsou zdravé. Klinická historie a anamnéza NO: 45letá pacientka přijatá na chirurgickou kliniku. Před 5 měsíci nahmatala rezistenci v pravém prsu, odkládala lékařské vyšetření a k lékaři se dostavila až pozorovala progresivní

Více

Myeloproliferativní neoplazie. L. Bourková, OKH FN Brno

Myeloproliferativní neoplazie. L. Bourková, OKH FN Brno Myeloproliferativní neoplazie L. Bourková, OKH FN Brno Chronická myeloidní leukémie - CML chronická fáze Periferní krev (PK): leukocytóza, neutrofilie - myelocyty, bazofílie, eozinofílie, blasty < 2% bývá

Více

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště

Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Patient s hemato-onkologickým onemocněním: péče v závěru života - umírání v ČR, hospicová péče - zkušenosti jednoho pracoviště Jindřich Polívka 1, Jan Švancara 2 1 Hospic Dobrého Pastýře Čerčany 2 Institut

Více

Týká se i mě srdeční selhání?

Týká se i mě srdeční selhání? Týká se i mě srdeční selhání? Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Co je to srdeční selhání? Srdeční selhání sice může znít hrozivě, ale vlastně to znamená,

Více

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií Klinické sledování Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy u pacientů s nejasnou polyneuropatií Informace pro pacienta Vážená paní, vážený pane, Na základě dosud provedených

Více

CMG LÉČBA RELAPSU, NOVÉ LÉKY, KLINICKÉ STUDIE. MUDr. Miroslava Schützová. Poděbrady 11. září 2010. Hemato-onkologické odd. FN Plzeň NADAČNÍ FOND

CMG LÉČBA RELAPSU, NOVÉ LÉKY, KLINICKÉ STUDIE. MUDr. Miroslava Schützová. Poděbrady 11. září 2010. Hemato-onkologické odd. FN Plzeň NADAČNÍ FOND LÉČBA RELAPSU, NOVÉ LÉKY, KLINICKÉ STUDIE MUDr. Miroslava Schützová Hemato-onkologické odd. FN Plzeň Poděbrady 11. září 2010 ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA CZECH CMG M Y E L O M A NADAČNÍ FOND GROUP Česká myelomová

Více

Základní informace pro pacienty s chronickou lymfocytární leukémií (CLL)

Základní informace pro pacienty s chronickou lymfocytární leukémií (CLL) Základní informace pro pacienty s chronickou lymfocytární leukémií (CLL) 2 Základní informace o CLL Chronická lymfocytární leukemie patří mezi nejčastější typy leukemie v Evropě, roční incidence v ČR je

Více

Registr Herceptin Karcinom prsu

Registr Herceptin Karcinom prsu I. Primární diagnostika Registr Herceptin Karcinom prsu Vstupní parametry Rok narození Věk Kód zdravotní pojišťovny (výběr) o 111 o 201 o 205 o 207 o 209 o 211 o 213 o 217 o 222 Datum stanovení diagnózy

Více

Vztah pacienta k diagnostice a léčbě idiopatických střevních zánětů možnosti a problémy

Vztah pacienta k diagnostice a léčbě idiopatických střevních zánětů možnosti a problémy Vztah pacienta k diagnostice a léčbě idiopatických střevních zánětů možnosti a problémy Vladimír Zbořil Interní - hepatogastroenterologická klinika Fakultní nemocnice Bohunice Masarykova Univerzita BRNO

Více

PLICNÍ ALVEOLÁRNÍ PROTEINÓZA kazuistika. Jan Brujevič KARIM FN Hradec Králové

PLICNÍ ALVEOLÁRNÍ PROTEINÓZA kazuistika. Jan Brujevič KARIM FN Hradec Králové PLICNÍ ALVEOLÁRNÍ PROTEINÓZA kazuistika Jan Brujevič KARIM FN Hradec Králové Plicní alveolární proteinóza ( PAP) Intersticiální plicní onemocnění Velmi vzácné, roční incidence 0,2-0,5/1 milion Hromadění

Více

TUBERKULÓZA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

TUBERKULÓZA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové TUBERKULÓZA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Etiologie 1 Infekční zánět (dříve souchotiny) Postihuje plíce + jiné orgány Mycobacterium tuberculosis hominis Robert Koch BK Kochův bacil Nejraději

Více

www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Majeedův Verze č 2016 1. CO JE MAJEEDŮV SYNDROM? 1.1 Co je to? Majeedův syndrom je vzácné, geneticky podmíněné onemocnění. Pacienti mají projevy chronické

Více

Průběh pandemické chřipky A(H1N1) ve FN Hradec Králové. Plíšek S., Kosina P., Prášil P., Kračmarová R., Gebouský P. KIN LF UK a FN Hradec Králové

Průběh pandemické chřipky A(H1N1) ve FN Hradec Králové. Plíšek S., Kosina P., Prášil P., Kračmarová R., Gebouský P. KIN LF UK a FN Hradec Králové Průběh pandemické chřipky A(H1N1) ve FN Hradec Králové Plíšek S., Kosina P., Prášil P., Kračmarová R., Gebouský P. KIN LF UK a FN Hradec Králové Výskyt nového typu chřipky A (H1N1) březen, duben 2009 Mexiko

Více

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA OBECNĚ 1/ Cíl potlačení aktivity choroby zmírnění až odstranění příznaků choroby navození dlouhodobého, bezpříznakového období - remise

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

Jak analyzovat monoklonální gamapatie

Jak analyzovat monoklonální gamapatie Jak analyzovat monoklonální gamapatie -od stanovení diagnózy až po detekci léčebné odpovědi Říhová Lucie a kol. OKH, FN Brno BMG při ÚPF, LF MU Monoklonální gamapatie(mg) heterogenní skupina onemocnění

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Případ č. 37. Klinická historie a anamnéza

Případ č. 37. Klinická historie a anamnéza Klinická historie a anamnéza NO: 57letá žena vyšetřena na dermatovenerologické klinice pro od mládí trvající drobnou, světle hnědou pigmentaci, pod pravým prsem laterálně lokalizovanou, která se v posledních

Více

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Oběhová soustava Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Zabezpečuje: Přepravu (transport): - přepravcem je krev (soustava oběhová) - zabezpečuje přísun základních kamenů živin do buněk,

Více

Zlomeniny a přímá antikoagulancia

Zlomeniny a přímá antikoagulancia Mikulov 2015 Zlomeniny a přímá antikoagulancia Trombotické Centrum Kudrna K., Kudrnová Z. 1. chirurgická klinika a Trombotické centrum, VFN a 1. LF UK NOAC Pan M *1913 102 let Přijat na I. CHK VFN k operačnímu

Více

Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin. Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s.

Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin. Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s. Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s. Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin? Protože nás o to požádali patologové Limitace

Více