BARVY BORDER COLLIÍ. Na konci tohoto dokumentu naleznete schéma hlavních barev podle lokusů.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BARVY BORDER COLLIÍ. Na konci tohoto dokumentu naleznete schéma hlavních barev podle lokusů."

Transkript

1 BARVY BORDER COLLIÍ Barva psí srsti je dána geneticky. Pro všechny border collie (snad až na vzácné výjimky) platí, že ve své genetické výbavě nesou alelu Si, která determinuje irské zbarvení (bílé znaky) a v tomto textu se mu nevěnuji. Dle Anadune rozeznáváme u border collií šest hlavních genů určujících barvu [E ee-red (zlatá), B hnědá, D ředění, K pálení, A sable, M merle]. Pro pochopení genetiky barev je toto rozdělení poněkud nepřesné, neboť některé barvy jsou určené stejnými lokusy (tudíž takové dva geny nelze kombinovat například není možné získat pálené sable štěně, protože sable a pálení určuje stejný gen). Nezahrnuje také barevné variety jako brindle nebo seal. Na konci tohoto dokumentu naleznete schéma hlavních barev podle lokusů. Malý slovníček pojmů: lokus konkrétní pozice, kterou na chormozomu zaujímá jeden či více genů gen v širším pojetí konkrétní úsek DNA, přesněji sledovaný znak (vloha) alela konkrétní forma genu (například gen k - alely ky, kbr nebo k) dominantní v lokusu stačí pouze jedna kopie genu, aby došlo k jeho expresi (např. merle) recesivní pro expresi genu jsou nutné obě kopie genu (např. pálení) homozygot v daném znaku má obě alely stejné (například kyky) heterozygot v daném znaku má obě alely rozdílné (například Kky) Barevné pigmenty Existují dva typy pigmentů. Černý eumelanin, který je základním barvivem v celé živočišné říši, a červený feomelanin (phaeomelanin), který může srst zbarvovat do všech odstínů od játrové až po krémovou. Obě tato barviva mají svůj výchozí typ, který může být různě modifikován dalšími geny. Například černý eumelanin se vlivem ředění na lokusu D změní na modrý, lokus B ho zas může zbarvit na hnědý, případně zapůsobí oba geny dohromady a tvoří se lila. Pořád je to však eumelanin a může se na jednom psovi vyskytovat spolu s feomelaninem (např. pálení). ZÁKLADNÍ BARVY V zásadě rozlišujeme dvě hlavní barvy, černou a hnědou. U border collií se vyskytují (v součastnosti) nejčastěji. Obě tyto barvy jsou tvořené jedním pigmentem (eumelaninem). Za jeho expresi je zodpovědný lokus K. Alespoň jedna dominantní alela K zajišťuje, že základním pigmentem srsti bude eumelanin (s výjimkou ee-red psů viz níže) a takovou barvu lze dále ředit. Pokud je přítomen genotyp bb, černá barva eumelaninu se změní na hnědou.

2 Lokus B Na tomto lokusu se nachází vloha pro hnědou barvu srsti. Je recesivní, proto hnědí jsou pouze homozygoti bb (heterozygot Bb vlohu pro hnědou nese, BB nikoliv). Gen ovlivňuje pouze eumelanin a mění ho na hnědou (játrovou). Pokud má pes pálení, je dobře patrné, protože pálení je tvořeno feomelaninem (viz lokus B). Protože tento gen ovlivňuje veškerý eumelanin, pes s genotypem bb nemůže mít žádné černé chlupy. Proto by bylo velmi obtížné rozlišit například jednotlivé variety sable u psa s genotypem bb. Lokus E Gen určující zlaté zbarvení (golden, ee-red) je samo o sobě recesivní, proto ke své expresi potřebuje obě kopie genu, ee. Odtud název ee-red. V takovém případě ale už nepustí ke slovu jiný gen, proto zlatí (ee-red) psi mohou nést celou řadu dalších barev, aniž by se to projevovalo na jejich fenotypu. Jinak řečeno recesivní genotyp ee mění veškerý eumelanin na feomelanin, proto jakékoliv změny na eumelaninu (které by v jiném případě zapříčinily jiné geny, například sable nebo pálení) nejsou vidět. Pokud se v lokusu nachází jedna kopie genu E, pes zlatý není, nicméně vlohu pro tuto barvu nese a může ji předávat svým potomkům. O možných barevných varietách ee-red psů viz lokus I. Lokus K Hned druhé místo v hierarchii barev zaujímá lokus K. Stejně jako lokus E, i lokus K je recesivní (pro expresi potřebuje obě rec. alely, čili kk), na rozdíl od něj však může být ovlivněný dalšími geny (hnědou, ředěním atp.) a navíc je přímo ovlivněn lokusem A (viz níže). Ve své recesivní formě (kk) může zaujímat dvě varianty.

3 Přítomnost alely K (tzn. varianty KK nebo Kk) znemožňuje projev recesivních alel lokusu A. Pes vlohu pro danou barvu pouze nese. V rámci tohoto lokusu jsou identifikovány dvě recesivní alely ky (žlutá) a kbr (brindle). Alela kbr podmiňuje brindle zbarvení a je dominantní nad ky. Znamená to, že pokud je přítomná alespoň jedna alela kbr, bude pes ve zbarvení brindle (žíhaná). Brindle (žíhané) zbarvení (Eventualy Eowyn), genotyp kbrkbr nebo kbrky Lokus A aguti série Popsány jsou hned čtyři alely, rozdělené do dvou základních skupin agouti (alela a) a non-agouti (alela A). Jak vyplývá z předchozího textu, tento lokus se neprojeví, pokud je přítomný genotyp ee nebo alela K. Obecně se dá říct, že aguti série (alely ay, aw, at, a) určuje, které buňky budou produkovat eumelanin a v případě samotné aguti také kdy. Sable ay Nejvýše v hierarchii alel tohoto lokusu je alela ay (= A, Ay). Nese žluté zbarvení (fawn, sable) a je vůči ostatním dominantní (ať je druhá alela jakákoliv, projeví se ay). Tato alela vede ke vzniku hned tří typů sable srsti, ale není jisté, co vede k této změně. Je nasnadě, že za to může ještě další, zatím neobjevený gen (anebo nedávno objevený lokus I ovlivňující zbarvení feomelaninu viz níže). Čistá sable srst je čistě, sytě oranžová (může být přítomna černá maska, pro kterou existuje samostatný gen, velmi sytá bývá např. u belgického ovčáka). Čistá sable může být docela obtížně rozeznatelná od ee-red. Pokud je k nalezení alespoň jeden černý chlup, pak se jedná o sable, protože ee-red nemůže produkovat žádný eumelanin a tudíž žádné černé chlupy. Klasická sable ( tipped sable ) srst je oranžová/hnědá s černými chlupy, obvykle na hlavě, zádech, uších a ocasu. Maska bývá přítomna (ale nemusí být). Stínová sable ( shaded sable, dark sable) překrývá se s klasickou sable, rozšíření černých chlupů je výraznější a rozložením barev se může podobat seal nebo stínovému pálení (viz níže). Charakteristickým rysem, který celkem spolehlivě rozliší sable od saddle, je fakt, že sable se v této barvě rodí, zatímco stínové pálení a saddle jsou výsledkem pozvolného šíření pálených znaků do tmavého základu. čistá sable klasická sable

4 nahoře: další příklady klasické sable Stínová sable. Odlišení od seal může být docela obtížné, zvlášť u novorozených štěňat. Rozhodujícím faktorem je vývoj barvy srsti během vývoje psa. Pro seal je charakteristické prosvětlení srsti během růstu a následné opětovné ztmavnutí, zatímco sable se v podstatě nemění. V dospělosti má sable větší podíl hnědých chlupů Aguti aw Tento nejstarší a nejrozšířenější gen v živočišné říši se u border collií zřejmě nevyskytuje. Ve své klasické podobě se dá popsat jako vlčí šedá. Prameny srsti jsou typicky páskované. Jak chlup roste, mění se produkce eumelaninu ve prospěch feomelaninu a srst tak získává charakteristickou barvu. Pokud je alela aw zkombinována s dalšími geny, které vedou ke zředění feomelaninu (alely C, I), aguti je dobře rozpoznatelná pes má zbarvení podobné vlčímu (např. československý vlčák, elkhound atp.). Pokud ke zředění nedojde, bývá poměrně těžké odlišit vlčí aguti od stínové sable. Pálení at Klasické pálení je recesivní, to znamená, že pro jeho expresi jsou potřeba obě alely tohoto genu (genotyp musí být atat). Rozložení znaků je omezeno na oblast nad očima, líce, krk těsně pod hlavou, dva trojúhelníky na hrudi, na spodní části nohou a pod ocasem. K zajímavému jevu dojde, pokud se pálení objeví společně s brindle. Protože alela kbr ovlivňuje pouze tvorbu feomelaninu, bude pálení pruhované, zatímco základová barva zůstane černá (nebo jiná z barev na bázi eumelaninu). Vpravo: Pálení je tvořeno pigmentem feomelaninem, proto je dobře rozeznatelné od základové barvy u hnědých psů ta je tvořena eumelaninem ( obarveným díky genotypu bb)

5 černobílá s pálením (trikolor) modrobílá s pálením Saddle a plíživé pálení V minulosti se věřilo, že saddle znaky a plíživé pálení způsobuje samostatná alela na lokusu A. Nicméně nyní je prokázáno, že se jedná pouze o modifikaci at genu. Pokud se hnědá barva z pálení rozlije do černé směrem k zádům, do stehen a do masky, pak se jedná o plíživé pálení. Saddle je dalším stupněm, kdy z černé zbývá jen sedlo na zádech a zbytek zrezaví. V obou případech se štěňata rodí jako trikolorní a postupem věku víc a víc černé barvy rezne, jak pálení postupuje výš. U border collií se termín plíživé pálení nepoužívá a každá výraznější modifikace klasického pálení se označuje jako saddle pattern. Nahoře: Tento pes se narodil jako trikolor. Již v pěti měsících (obr. uprostřed) bylo patrné rozlévání pálení do dalších částí těla. Na snímku vpravo (3 roky) již má svou finální barvu saddle. Proměna: Saddle merle (saddle blue merle). Fenka se narodila jako blue merle s lehkým pálením. Vpravo 4,5 měsíce.

6 Zcela nesprávné je označení saddle jako dark sable. Skutečná sable (ay) se projevuje již při narození a mění se pouze intenzita či odstín rezavé barvy. Saddle (a plíživé pálení, atat) se u novorozených psů v podstatě nepozná, štěňata se rodí trikolorní a postupně se znaky rozšiřují. Ač u dospělých psů mohou být rozdíly mezi sable a velmi prosvětlaným saddle takřka nerozeznatelné, spolehlivě určujícím vodítkem je podoba štěněte po narození. Nicméně i u dospělých psů je celkem jednoduché vodítko, jak rozeznat saddle od sable černé chlupy na zádech jsou u saddle černé po celé délce, zatímco u sable bývá podsada světlá. Recesivní černá Alela a, nedávno objevená, patří na spodní příčku v hierarchii aguti série. Je velmi vzácná, u border collií se pravděpodobně vůbec nevyskytuje a v tomto textu se jí tedy dále věnovat nebudu. LOKUSY ŘEDÍCÍ ZÁKLADNÍ BARVY Lokus D Tento recesivní gen má na svědomí pravidelné ředění barvy. Ovlivňuje eumelanin, který kompletně ředí z černé se stává modrá, z hnědé lila. Pokud se v genotypu psa objeví gen pro merle, pak se všechny plotny stávají modrými (barva se označuje jako slate merle), respektive lila (s výsledkem lila merle). Je geneticky nemožné, aby pes s genotypem dd měl byť jen jediný černý chlup. Ředění ovlivňuje také pigment oka (z hnědého se stává jantarové) a nosu (z černého je břidlicové). modrá lila Lokus M Známá a oblíbená barva merle je způsobena přítomností dominantní alely M (genotyp Mm). Ta vede k náhodnému nepravidelnému zředění eumelaninu a výsledkem je světle šedá srst pokrytá většími či menšími plotnami a skvrnami černé (či jiné základní eumelaninové) barvy. Feomelanin není ovliněný, a proto pálení na merlovaném psu nikdy nenese tyto znaky. Blue merle je termín vžitý, ale v podstatě nesprávný. Jedinec s genotypem DDMm nebo DdMm je fakticky černý s merlováním, a proto by se lépe hodilo označení black merle. Blue merle by pak označovalo modrého merlovaného psa s genotypem ddmm, zatímco nyní je takový jedinec označován jako slate merle. Podobně nesprávně je označována hnědá merle jako red merle.

7 Jako red se totiž označuje srst barvená pigmentem feomelaninem (např. ee-red), název red merle by pak označoval hypotetického merlovaného ee-red jedince k tomu ovšem nemůže nikdy dojít, protože alela M ředí pouze eumelanin. blue merle red merle Homozygotní merle, označovaný jako double merle (MM), který může vzniknout při zkřížení dvou merle jedinců (pravděpodobnost narození MM štěněte je 25%), může trpět závažnými zdravotními obtížemi (slepota, hluchota). Ty jsou způsobeny (mj.) nedostatkem pigmentu v klíčových oblastech oka a vnitřního ucha, které se pak nevyvíjejí správně. Obdobný problém může nastat u psů s bílou hlavou, riziko hrozí zvláště modrookým jedincům (hluchotou trpí například i bílé modrooké kočky). U heterozygotních merle psů (tj. s genotypem Mm) potřebný pigment zajišťuje recesivní alela m, díky které popsaná zdravotní rizika těmto psům nehrozí. V ČR je křížení dvou merle zakázáno. Kombinacím ředících genů s ostatními barvami nic nebrání. Je teoreticky možné získat blue sable, lila saddle nebo slate brindle, pravděpodobnost těchto kombinací je však u border collií malá. U některých plemen se však tyto kombinace vyskytují běžně (například welsh corgi cardigan, brindle a merle se na jednom psovi setkávají často). Nahoře: Sable merle. Zatímco u novorozence je merlování dobře rozpoznatelné, u dospělého psa (nahoře) není merlování takřka vidět. Vpravo: Saddle merle

8 Protože lokusy D a M ovlivňují pouze eumelanin, není možné získat jakkoliv ředěné ee-red štěně (ačkoliv i feomelanin může být ředěním na lokusu D slabě ovlivněn). Lokus I Za rozdílné odstíny ee-red psů může pravděpodobněji lokus I. Ten ovlivňuje intenzitu sytosti feomelaninu. Dobře patrné je jeho působení na pálení. Někteří psi mají pálení tmavě béžové, jiní sytě oranžové, další zas světle krémové. Přesný mechanismus fungování této alely zatím není znám, její existence ale je potvrzena. Dá se předpokládat, že ovlivňuje sytost a zbarvení feomelaninu napříč barevným spektrem, tedy i u ee-red psů. Tmavá versus světlá ee-red (australská červená, zlatá). Vlevo: Černobílá s pálením. Přestože znaky jsou takřka totožné, oba psi mají zcela rozdílný odstín

9 Seal Tato barva je zatím z genetického hlediska velkou neznámou. Jako pravděpodobná se jeví její příbuznost se sable, s kterou bývají novorozená štěňata občas zaměňována (a označována např. jako dark sable), v pozdějším věku (cca 4-6 měsíců) zvířata často zesvětlají do vlčí šedé, z které poté vylínají zpět na tmavou a zůstává jen světlá podsada, případně hnědý podtón srsti. Seal vykazuje znaky aguti (dvojbarevnost chlupu) a sable (rozložení barvy), dobře patrné je to u mladých zvířat. U seal merle jedinců je patrné rozložení tmavé barvy nápadně podobné sable (a bývá s ní zaměňována), což také indikuje souvislost s lokusem A (resp. K). Je možné, že lokus A (nebo K) bude ovlivněn ještě dalším, zatím neobjeveným genem, který modifikuje alely ay a/nebo aw a dává jim světlejší / tmavší odstín, případně modifikuje rozložení a expresi jednotlivých pigmentů (obdobně jako lokus I). Pro potřeby genetiky a počítání barev si lze dosadit hypotetickou alelu as, která bude substituovat alelu aw a chovat se podle jejích vlastností alespoň do doby, než bude známa pravá genetická podstata této zajímavé barvy. Podle některých zdrojů je barva seal výsledkem působení zatím neobjeveného genu, který umožňuje expresi sable při genotypu Kk. Výskyty sable, seal a trikolorních štěňat v rámci jednoho vrhu by tomu nasvědčovaly. Alela as popsaná výše by tak označovala přítomnost jak sable alely ay, tak i onoho tajemného modifikátoru. Je známo, že seal nemůže nést pálené znaky. Je to tak proto, že recesivní pálení potřebuje ke své expresi obě alely atat a tímpádem u páleného psa nevyzbyde místo pro alelu (nebo alely) ay (as). A obráceně je-li přítomno seal (nebo sable), nemůže se projevit pálení. Světlé chlupy u trikolorních psů tedy nejsou známkou přítomnosti seal. dospělý pes barvy seal seal štěně, věk 4 měsíce Blue seal. Tento pes se narodil jako modrý, během růstu ale vykazoval jasné znaky seal. Krom světlé podsady je přítomno i falešné pálení pod tlamou, které kopíruje rozložení divoké barvy agouti, ze které seal patrně vychází.

10 Seal merle (vlevo). Merlování obvykle dává vyniknout hnědému podtónu, kterým je barva seal charakteristická. Více hnědé se dá nalézt mj. opět pod/za tlamou a nad očima, zatímco zbytek hlavy je šedivější. Vpravo nahoře: Stejná fenka (seal merle) se svým štěnětem. Seal nebo sable merle? První varianta je navzdory intenzitě hnědé barvy pravděpodobnější. Nahoře: U této fenky je projev seal velmi výrazný. Zda za něj může agouti alela, by ukázal genetický test. Závěr Popsané barvy jistě nevyčerpaly veškeré varianty, jaké u border collií jsou možné. Bez důkladné znalosti genetické podstaty všech barev je to nemožné. Dají se najít i případy výskytu zcela netypických barev jako roan (barevné tečkování, štěňata se rodí bílá), pepř a sůl a dalších. Také jsem nezmínila vedlejší lokusy způsobující např. tečkování ( mottled ) nebo masku to proto, že tyto geny neovlivňují ostatní barvy. Zjednodušeně řečeno buď jsou anebo nejsou. Tečkování se projevuje jen na bílých částech psa. Modrá s tečkováním

11 Příloha: Schéma genetické podstaty základních barev. Zdroje: fotografie použity s laskavým svolením jejich majitelů genetické schéma vyrobeno pro účely tohoto dokumentu autor: Veronika Rákosová

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h ZBARVENÍ A DĚDIČNOST BARVY U KINSKÉHO KONĚ Prof. Ing. Václav Jakubec, DrSc., Česká zemědělská univerzita, Praha, Česká republika Dr. Monika Reissmann, Humboldt-Universität zu Berlin, Německo Ing. Josef

Více

Dědičnost zbarvení srsti u psů se zaměřením na plemeno Cane Corso

Dědičnost zbarvení srsti u psů se zaměřením na plemeno Cane Corso Dědičnost zbarvení srsti u psů se zaměřením na plemeno Cane Corso V průběhu domestikace vlka, která začala před 40 000 lety, bylo postupně vyšlechtěno přibližně tisíc dnes známých plemen psů, přičemž většina

Více

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011 STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT verze k 1. 1. 2011 ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ Ústřední odborná komise chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců Česká republika Standard plemen a barevných rázů morčat

Více

BLUE COFFEE AGUTI ŠEDÁ /AGUTI ČERNÁ - BUFF AGUTI CITRONOVÁ /AGUTI ČERNÁ - KRÉMOVÁ AGUTI BLUE - AMBER AGUTI BLUE - BUFF AGUTI BLUE - KRÉMOVÁ

BLUE COFFEE AGUTI ŠEDÁ /AGUTI ČERNÁ - BUFF AGUTI CITRONOVÁ /AGUTI ČERNÁ - KRÉMOVÁ AGUTI BLUE - AMBER AGUTI BLUE - BUFF AGUTI BLUE - KRÉMOVÁ BLUE COFFEE Tmavě béžová AGUTI ŠEDÁ /AGUTI ČERNÁ - BUFF černá břišního pruhu AGUTI CITRONOVÁ /AGUTI ČERNÁ - KRÉMOVÁ černá Krémová břišního pruhu Krémová tmavá AGUTI BLUE - AMBER břišního pruhu : AGUTI

Více

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jarní klubová výstava (viz článek.) nás přiměla k zamyšlení nad tím, jak vlastně dál v chovu leopardů pokračovat a co doporučit

Více

Onemocnění kostry související s výživou

Onemocnění kostry související s výživou Onemocnění kostry související s výživou Každý majitel či chovatel se jednoho dne stane opatrovníkem malého štěněte. Bude záviset z velké části jen a jen na něm, jak bude nový člen jeho domáctnosti prospívat

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

GENETICS OF CAT S COLORS GENETIKA ZBARVENÍ KOČEK. Chaloupková L., Dvořák J. ABSTRACT ABSTRAKT ÚVOD

GENETICS OF CAT S COLORS GENETIKA ZBARVENÍ KOČEK. Chaloupková L., Dvořák J. ABSTRACT ABSTRAKT ÚVOD GENETCS OF CAT S COLORS GENETKA ZBARVENÍ KOČEK Chaloupková L., Dvořák J. Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat, Agronomická fakulta, MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, ČR E-mail: xchalou0@node.mendelu.cz,

Více

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého I. Všeobecné Podkladem těchto hodnocení exteriéru jsou rasové znaky, uvedené ve standardu pro alpskou braku jezevčíkovitou. Hodnocení smí být prováděno

Více

Schválený ZÁPIS ZE SETKÁNÍ MAJITELŮ KELPIÍ

Schválený ZÁPIS ZE SETKÁNÍ MAJITELŮ KELPIÍ Schválený ZÁPIS ZE SETKÁNÍ MAJITELŮ KELPIÍ PÁVOV 10. 1. 2009 Na srazu kelpinek jsem nebyla, tak zde alespoň uveřejňuji zápis ze setkání tak, jak mi ho poslala Jana Š. Přítomní: cca 20 majitelů kelpií (prezenční

Více

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Následující článek patří do série článků, týkajících se problematiky chovu, zejména leopardího psa z Louisiany, které jsme se rozhodli

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.91 / D Aktualizováno: 9. 2. 2011 CELKOVÝ ZJEV: Německý ovčák je pes

Více

OLYMPIÁDA MLADÝCH CHOVATELŮ 2015

OLYMPIÁDA MLADÝCH CHOVATELŮ 2015 OLYMPIÁDA MLADÝCH CHOVATELŮ 2015 Genetika a plemenné znaky u králíků Chov králíků, II. Kategorie Johana Vinšová *13. 8. 1997 Žabonosy 113, Kolín 2, 280 02 ZO ČSCH Kolín 1 Práce započata dne: 25. 11. 2014

Více

Genetika pohlaví genetická determinace pohlaví

Genetika pohlaví genetická determinace pohlaví Genetika pohlaví Genetická determinace pohlaví Způsoby rozmnožování U nižších organizmů může docházet i k ovlivnění pohlaví jedince podmínkami prostředí (např. teplotní závislost pohlavní determinace u

Více

KYNOLOGICKÉ VÝSTAVY rozdělení výstav, třídy psů, známky z hodnocení, zadávané tituly...

KYNOLOGICKÉ VÝSTAVY rozdělení výstav, třídy psů, známky z hodnocení, zadávané tituly... KYNOLOGICKÉ VÝSTAVY rozdělení výstav, třídy psů, známky z hodnocení, zadávané tituly... Rozdělení výstav Oblastní a krajské Speciální Klubové se zadáváním titulu Klubový vítěz Klubové bez zadávání titulu

Více

Národní program uchování a využívání genetických zdrojů zvířat

Národní program uchování a využívání genetických zdrojů zvířat METODIKA CHOVU GENETICKÝCH ZDROJŮ KRÁLÍKŮ První zmínky o chovu králíků na území Čech pocházejí ze 13. století, chovatelství jako takové se však začíná rozvíjet na počátku 19. století. V polovině 19. století

Více

Genetický polymorfismus

Genetický polymorfismus Genetický polymorfismus Za geneticky polymorfní je považován znak s nejméně dvěma geneticky podmíněnými variantami v jedné populaci, které se nachází v takových frekvencích, že i zřídkavá má frekvenci

Více

1. generace 2. generace 3. generace I J K F I L

1. generace 2. generace 3. generace I J K F I L GENETIKA A CHOV Základem chovatelské činnosti je volba chovného páru, při kterém vybíráme především podle plemenných znaků obou jedinců. Obecná chovatelská praxe či zásada je spojovat podobné s podobným,

Více

Genetika kvantitativních znaků

Genetika kvantitativních znaků Genetika kvantitativních znaků Kvantitavní znaky Plynulá variabilita Metrické znaky Hmotnost, výška Dojivost Srstnatost Počet vajíček Velikost vrhu Biochemické parametry (aktivita enzymů) Imunologie Prahové

Více

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Tyto příklady se váží k předchozímu článku o obecných zákonitostech genetiky. K napsaní těchto detailů mne inspiroval jeden dotaz, který určuje

Více

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier)

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) 10.01.2011/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 327 RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) PŘEKLAD FCI:

Více

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988 F E D E R AT I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N AT I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 113 / 01.12.1989 / D BRIARD (Berger de Brie) ZEMĚ PŮVODU:

Více

BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM

BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM...patologie povýšená na plemenný znak MVDr. Jana Langerová Animal Clinic Praha FAKTA: v současnosti je oblíbenost brachycefalických plemen na vzestupu současný šlechtitelský trend

Více

Studie landseera zuby a skus. Studie landseera. Zuby, zoubky, zoubečky...skus

Studie landseera zuby a skus. Studie landseera. Zuby, zoubky, zoubečky...skus Studie landseera Zuby, zoubky, zoubečky...skus Základem kvalitního života psa je dobré zdraví a dobré zdraví začíná přijímáním potravy, jejím trávením a následným rozvodem živin do organismu. K příjmu

Více

Vady: Při seznamování se mohou trochu držet stranou, tato vlastnost by však nikdy neměla vyústit do krčení se, plazení, nebo ukrývání.

Vady: Při seznamování se mohou trochu držet stranou, tato vlastnost by však nikdy neměla vyústit do krčení se, plazení, nebo ukrývání. HISTORIE Okouzlující malý bruselský grifonek s nejistým původem pochází z uliček města Bruselu v Belgii. Většina zdrojů se shoduje na tom, že byl bruselský grifonek vyšlechtěn v Belgii z malých hrubosrstých

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog)

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL Překlad: Kateřina Samková KONTINENTÁLNÍ BULDOK

Více

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii?

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii? Nemoci srdce jsou, stejně jako u člověka, vrozené nebo získané v průběhu života. Ze získaných chorob srdce tvoří velkou část kardiomyopatie, což je onemocnění srdečního svalu spojené s jeho dysfunkcí,

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Mendelovská genetika - Základy přenosové genetiky Základy genetiky Gregor (Johann)

Více

Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů

Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů Název: Českomoravský klub chovatelů barvářů, z.s. Působnost: Česká republika Místo, adresa: Jungmannova č.25, 115 25 Praha 1 IČ: 60150581

Více

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S.

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S. ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S. PREAMBULE 1. Cílem spolku s názvem Klub přátel psů pražských krysaříků (dále jen KPPPK) je chov čistokrevného plemene psů PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK s průkazem

Více

Bochov Dědičnost bílých znaků

Bochov Dědičnost bílých znaků 4.11.2011 Bochov Dědičnost bílých znaků Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních a nejedná se o má díla. Prezentace nejsou určeny ke komerčnímu

Více

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012 Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012 Přítomni: MUDr. V. Novotný, Ing. M. Přibáňová, R. Soukup, MVDr. O. Meloun, M. Fialová 1) Materiál zaslaný k zápisu z předchozího jednání ad 8) z 06.06.2011

Více

Chromosomy a karyotyp člověka

Chromosomy a karyotyp člověka Chromosomy a karyotyp člověka Chromosom - 1 a více - u eukaryotických buněk uložen v jádře karyotyp - soubor všech chromosomů v jádře jedné buňky - tvořen z vláknem chromatinem = DNA + histony - malé bazické

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Základy genetiky, základní pojmy "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy 1/75 Genetika = věda o dědičnosti Studuje biologickou informaci. Organizmy uchovávají,

Více

GENETIKA A JEJÍ ZÁKLADY

GENETIKA A JEJÍ ZÁKLADY GENETIKA A JEJÍ ZÁKLADY Genetické poznatky byly v historii dlouho výsledkem jen pouhého pozorování. Zkušenosti a poznatky se přenášely z generace na generaci a byly tajeny. Nikdo nevyvíjel snahu poznatky

Více

Zápisní řád Klubu přátel psů pražských krysaříků (KPPPK)z.s.

Zápisní řád Klubu přátel psů pražských krysaříků (KPPPK)z.s. Zápisní řád Klubu přátel psů pražských krysaříků (KPPPK)z.s. PREAMBULE 1. Cílem klubu přátel psů pražských krysaříků (dále jen KPPPK či klub) je chov čistokrevného plemene psů s průkazem původu při zachování

Více

GENETIKA V MYSLIVOSTI

GENETIKA V MYSLIVOSTI GENETIKA V MYSLIVOSTI Historie genetiky V r. 1865 publikoval Johann Gregor Mendel výsledky svých pokusů s hrachem v časopisu Brněnského přírodovědeckého spolku, kde formuloval principy přenosu vlastností

Více

Americký mini rex (AMRex)

Americký mini rex (AMRex) Americký mini rex (AMRex) Název pochází ze země původu plemene, které bylo vyšlechtěno v Americe v roce 1986 z klasických velkých Amerických rexů. Barevné rázy vycházejí z barev středních plemen králíků

Více

Budu horká nebo ledová, nikdy vlažná. Máte jen dvě možnosti - souhlas nebo nesouhlas. PÁR ZAPEKLITÝCH OTÁZEK

Budu horká nebo ledová, nikdy vlažná. Máte jen dvě možnosti - souhlas nebo nesouhlas. PÁR ZAPEKLITÝCH OTÁZEK PÁR ZAPEKLITÝCH OTÁZEK Paní Chlíbcová, poradkyně pro chov landseera, trvá na kondičních přehlídkách chovných jedinců, kteří nemají jednou za dva roky nějakou tu výstavu klubovou. Je zároveň i webmaster

Více

Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií

Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií Preambule Tento řád vydává Klub chovatelů Collií a Sheltií podle článku 12, odst. 1 Stanov Klubu a ve smyslu Řádu ochrany zvířat při chovu psů Českomoravské

Více

Konzervační genetika INBREEDING. Dana Šafářová Katedra buněčné biologie a genetiky Univerzita Palackého, Olomouc OPVK (CZ.1.07/2.2.00/28.

Konzervační genetika INBREEDING. Dana Šafářová Katedra buněčné biologie a genetiky Univerzita Palackého, Olomouc OPVK (CZ.1.07/2.2.00/28. Konzervační genetika INBREEDING Dana Šafářová Katedra buněčné biologie a genetiky Univerzita Palackého, Olomouc OPVK (CZ.1.07/2.2.00/28.0032) Hardy-Weinbergova rovnováha Hardy-Weinbergův zákon praví, že

Více

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR ZEMĚ PŮVODU: Německo. DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO STANDARDU: 25. 10. 2000. POUŽITÍ: V souladu s jeho určením všestranně

Více

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Pokud bychom chtěli skutečně ryze český chov landseera, pak bychom museli mít v PP uvedeny 4 generace landseerů otců a matek pocházejících z českého chovu.

Více

1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním

1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním 1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním školám Genetika - shrnutí TL2 1. Doplň: heterozygot,

Více

Genetická determinace zbarvení vlasů u člověka. Genetická determinace zbarvení očí u člověka

Genetická determinace zbarvení vlasů u člověka. Genetická determinace zbarvení očí u člověka Genetická determinace zbarvení vlasů u člověka Genetická determinace zbarvení očí u člověka znaky polygenní, které však při studiu dědičnosti v rodinách vykazují zdánlivě jednoduchou dědičnost výzkumem

Více

Studie landseera. Studie landseera - zbarvení srsti

Studie landseera. Studie landseera - zbarvení srsti Studie landseera Při studiu landseera jsem se musela aspoň zlehýnka dotknout i genetického minima, jinak bych si nedovolila tvrdit, že jsem něco studovala. Tato studie se týká zbarvení srsti landseera.

Více

Genetika na úrovni mnohobuněčného organizmu

Genetika na úrovni mnohobuněčného organizmu Genetika na úrovni mnohobuněčného organizmu Přenos genetické informace při rozmnožování Nepohlavní rozmnožování: - nový jedinec vzniká ze somatické buňky nebo ze souboru somatických buněk jednoho rodičovského

Více

V F 2. generaci vznikají rozdílné fenotypy. Stejné zabarvení značí stejný fenotyp.

V F 2. generaci vznikají rozdílné fenotypy. Stejné zabarvení značí stejný fenotyp. Cvičení č. 6: Mendelovy zákony KI/GENE Mgr. Zyněk Houdek Mendelovy zákony Při pohlavním rozmnožování se může z každého rodiče přenést na jeho potomka vždy pouze jediná alela z páru. Vyslovil v roce 1865

Více

Standard FCI č. 114/ 25.09.1998/ F EPAGNEUL DE PONT-AUDEMER OHAŘ Z PONT-AUDEMER

Standard FCI č. 114/ 25.09.1998/ F EPAGNEUL DE PONT-AUDEMER OHAŘ Z PONT-AUDEMER Standard FCI č. 114/ 25.09.1998/ F EPAGNEUL DE PONT-AUDEMER OHAŘ Z PONT-AUDEMER 2 PŮVOD : Francie. DATUM ZVEŘEJNĚNÍ PLATNÉHO STANDARDU : 06.05.1964. POUŽITÍ : stavěcí pes (ohař). KLASIFIKACE F.C.I. : Skupina

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ;

Více

Základní genetické pojmy

Základní genetické pojmy Základní genetické pojmy Genetika Věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů Používá především pokusné metody (např. křížení). K vyhodnocování používá statistické metody. Variabilita v rámci druhu Francouzský

Více

Genetika pro začínající chovatele

Genetika pro začínající chovatele 21.4.2012 Praha - Smíchov Genetika pro začínající chovatele včetně několika odboček k obecným základům chovu Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních

Více

QTL u psů. Genetika zbarvení u psů

QTL u psů. Genetika zbarvení u psů QTL u psů Tomarktus pochází z doby před 20 mil. lety a je nejstarším známým prapředkem dnešních psovitých šelem. Nejstarší nálezy prapředků psů se známkami domestikace pocházejí z dnešního území Iráku

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Za vše mohou geny

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Za vše mohou geny Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice Za vše mohou geny Jméno a příjmení: Sandra Diblíčková Třída: 9.A Školní rok: 2009/2010 Garant / konzultant: Mgr. Kamila Sklenářová Datum 31.05.2010

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ;

Více

Genetická kontrola prenatáln. lního vývoje

Genetická kontrola prenatáln. lního vývoje Genetická kontrola prenatáln lního vývoje Stádia prenatáln lního vývoje Preembryonální stádium do 6. dne po oplození zygota až blastocysta polární organizace cytoplasmatických struktur zygoty Embryonální

Více

Mendelistická genetika

Mendelistická genetika Mendelistická genetika Základní pracovní metodou je křížení křížení = vzájemné oplozování organizmů s různými genotypy Základní pojmy Gen úsek DNA se specifickou funkcí. Strukturní gen úsek DNA nesoucí

Více

Ragdoll. D obr vztah k lidem je rozhodnû jedním

Ragdoll. D obr vztah k lidem je rozhodnû jedním Kalifornská koãka s maskou Ragdollové dokáïou nadchnout srdce kaïdého milovníka polodlouhosrst ch koãek. Nejen proto, Ïe jejich hustá srst se jedineãnû vlní, kdyï se tato elegantní koãka pohybuje... Navíc

Více

Vyřazujícím vadným skusem se rozumí předkus nebo podkus. náhled na bonitační kartu

Vyřazujícím vadným skusem se rozumí předkus nebo podkus. náhled na bonitační kartu Po absolvování bonitace obdrží každý pes svou bonitační kartu. Bonitační karta slouží jako doklad o tom, že pes splnil (nebo nesplnil) podmínky pro zařazení do chovu. Karta musí obsahovat údaje o psu (jméno,

Více

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06.

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. 1999/D EURASIER ZEMĚ PŮVODU: Německo DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO

Více

11.12.2011 Brno - Lužánky Základy genetiky pro chovatele potkanů

11.12.2011 Brno - Lužánky Základy genetiky pro chovatele potkanů 11.12.2011 Brno - Lužánky Základy genetiky pro chovatele potkanů Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních a nejedná se o má díla. Prezentace nejsou

Více

VYBRANÉ GENETICKÉ ÚLOHY II.

VYBRANÉ GENETICKÉ ÚLOHY II. VYRNÉ GENETICKÉ ÚLOHY II. (Nemendelistická dědičnost, kodominance, genové interakce, vazba genů) ÚLOHY 1. Krevní skupiny systému 0 -,,, 0 - jsou určeny řadou alel (mnohotná alelie, alelická série), které

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Odborná biologie, část biologie Společná pro

Více

Cvičení č. 8. KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek

Cvičení č. 8. KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek Cvičení č. 8 KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek Genové interakce Vzájemný vztah mezi geny nebo formami existence genů alelami. Jeden znak je ovládán alelami působícími na více lokusech. Nebo je to uplatnění 2

Více

Působení genů. Gen. Znak

Působení genů. Gen. Znak Genové interakce Působení genů Gen Znak Dědičnost Potomek získává predispozice k vlastnostem z rodičovské buňky nebo organismu. Vlastnosti přenášené do další generace nemusí být zcela totožné s vlastnostmi

Více

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 24.05.2010

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 24.05.2010 Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 24.05.2010 Přítomni: MUDr. V. Novotný, Ing. M. Přibáňová, R. Soukup, MUDr. F. Nahodil, MVDr. O. Meloun, M. Fialová 1. Materiály zaslané k zápisům z minulých jednání

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Molekulární základy genetiky

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Molekulární základy genetiky "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Molekulární základy genetiky 1/76 GENY Označení GEN se používá ve dvou základních významech: 1. Jako synonymum pro vlohu

Více

9.12.2012 Brno - Lužánky Základy chovatelství a genetiky potkanů

9.12.2012 Brno - Lužánky Základy chovatelství a genetiky potkanů 9.12.2012 Brno - Lužánky Základy chovatelství a genetiky potkanů Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních a nejedná se o má díla. Prezentace nejsou

Více

CHOVATELSKÝ ŘÁD CHOVATELSKÝ ŘÁD DKČR

CHOVATELSKÝ ŘÁD CHOVATELSKÝ ŘÁD DKČR CHOVATELSKÝ ŘÁD Článek l.0 - Úvodní ustanovení 1.1 Chovatelský řád slouží k řízení a usměrňování chovu plemene dobrman v ČR. 1.2 Chovatelský řád vytváří předpoklady pro rozvoj chovu dobrmanů v souladu

Více

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya)

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya) F E D E R A T I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N A T I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 193 / 22.11.2006 / D, GB BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya

Více

Těsně před infarktem. Jak předpovědět infarkt pomocí informatických metod. Jan Kalina, Marie Tomečková

Těsně před infarktem. Jak předpovědět infarkt pomocí informatických metod. Jan Kalina, Marie Tomečková Těsně před infarktem Jak předpovědět infarkt pomocí informatických metod Jan Kalina, Marie Tomečková Program, osnova sdělení 13,30 Úvod 13,35 Stručně o ateroskleróze 14,15 Měření genových expresí 14,00

Více

Geny ovlivňující zbarvení u domestikovaných psů 1 základní barvy

Geny ovlivňující zbarvení u domestikovaných psů 1 základní barvy Geny ovlivňující zbarvení u domestikovaných psů 1 základní barvy doc. Ing. Tomáš Urban, Ph.D. Ústav morfologie, fyziologie a gentiky zvířat AF MZLU v Brně, urban@mendelu.cz Psi byli selektováni do více

Více

Základní barvy holuba domácího

Základní barvy holuba domácího Základní barvy holuba domácího Ing. Juraj Kafka Národní komise pro standardy holubů ČSCH 5 Popis původního zbarvení Columba livia, (L.) modré černopruhé 4 3 1 2 1. Krk část opeření s rozprostřenými pigmentovými

Více

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně)

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) I. Úvodní ustanovení 1. Chovatelský a zápisní řád klubu je základní normou pro chov plemen psů začleněných do klubu. 2. Základní chovatelskou

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ ÚVOD Plemena teriérů a jezevčíků tvoří v české myslivecké kynologii složku, která se těší velkému zájmu myslivecké veřejnosti. Psi těchto plemen jsou inteligentní,

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE BRNO 2011 TEREZA MELOUNKOVÁ Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Genetická analýza

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/..00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG) Tento

Více

Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ. (Suomenajokoira)

Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ. (Suomenajokoira) Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ (Suomenajokoira) 2 PŘEKLAD DO FRANCOUZŠTINY : Dr.J.-M. Paschoud a Prof. R. Triquet. PŘEKLAD DO ČEŠTINY : Helena Dvořáková PŮVOD : Finsko. DATUM ZVEŘEJNĚNÍ

Více

Řád pro registraci a tetování králíků v ČR

Řád pro registraci a tetování králíků v ČR Řád pro registraci a tetování králíků v ČR Čistokrevní králíci chovatelů organizovaných v Českém svazu chovatelů jsou registrováni a označováni tetováním podle zásad tohoto řádu. Cílem je zabezpečení evidence

Více

12. Mendelistická genetika

12. Mendelistická genetika 12. Mendelistická genetika Genetika se zabývá studiem dědičnosti a proměnlivosti organismů proměnlivost (variabilita) odraz vlivu prostředí na organismus potomků klasická dědičnost schopnost rodičů předat

Více

AMERICKÁ AKITA (American Akita)

AMERICKÁ AKITA (American Akita) F É D É R AT I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N AT I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I. - Standard č. 344 / 05.01.2006 / GB AMERICKÁ AKITA (American Akita)

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/..00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG) Tento

Více

Pes dobrý spoluobčan

Pes dobrý spoluobčan Pes dobrý spoluobčan BR Wallace and Gromit and TM Aardman/W&G Ltd All rights reserved The Kennel Club Good Citizen Dog Scheme and TM The Kennel Club/GCDS All rights reserved Pes dobrý spoluobčan Cavalier

Více

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování Dědičnost pohlaví Vznik pohlaví (pohlavnost), tj. komplexu znaků, vlastností a funkcí, které vymezují exteriérové i funkční diference mezi příslušníky téhož druhu, je výsledkem velmi komplikované série

Více

Genetika kvantitativních znaků. - principy, vlastnosti a aplikace statistiky

Genetika kvantitativních znaků. - principy, vlastnosti a aplikace statistiky Genetika kvantitativních znaků Genetika kvantitativních znaků - principy, vlastnosti a aplikace statistiky doc. Ing. Tomáš Urban, Ph.D. urban@mendelu.cz Genetika kvantitativních vlastností Mendelistická

Více

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého 1 Práce na stopě A. Vodič Práce na stopě by měla být zkoušena na uměle založené pobarvené stopě. Stopa je alespoň 1.000 m dlouhá. Je založena

Více

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Název projektu: DOMÁCÍ ZVÍŘATA Téma: Kočka a pes 1. den: 24. září 2010 2.den Kde: Louny kino Škola Panenský Týnec - následný projekt Věková kategorie:

Více

Bochov Genetika variet

Bochov Genetika variet 4.11.2011 Bochov Genetika variet Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních a nejedná se o má díla. Prezentace nejsou určeny ke komerčnímu využití.

Více

MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST

MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST Gen Část molekuly DNA nesoucí genetickou informaci pro syntézu specifického proteinu (strukturní gen) nebo pro syntézu RNA Různě dlouhá sekvence nukleotidů Jednotka funkce Genotyp

Více

Bonitační karta. Míry psa. A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy

Bonitační karta. Míry psa. A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy Bonitační karta Míry psa A délka hlavy B délka čenichové partie C výška v kohoutku D hloubka hrudníku E obvod hrudníku F délka těla A šířka hlavy B délka čenichové partie C délka hlavy Celkový vzhled 1

Více

Dědičnost a pohlaví. KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek

Dědičnost a pohlaví. KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek Dědičnost a pohlaví KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek Dědičnost pohlavně vázaná Gonozomy se v evoluci vytvořily z autozomů, proto obsahují nejen geny řídící vznik pohlavních rozdílů i další jiné geny. V těchto

Více

HISTORIE BELGICKÉHO OVČÁKA přehledný úvod

HISTORIE BELGICKÉHO OVČÁKA přehledný úvod HISTORIE BELGICKÉHO OVČÁKA přehledný úvod Přestože BO už mají za sebou více než zhruba stoletou historii, jejich majitelé často slýchají otázky typu: "Belgičan? To je ten s těmi dlouhými chlupy přes oči,

Více

Základy genetiky 2a. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra

Základy genetiky 2a. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Základy genetiky 2a Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Základní genetické pojmy: GEN - úsek DNA molekuly, který svojí primární strukturou určuje primární strukturu jiné makromolekuly

Více

AUG STOP AAAA S S. eukaryontní gen v genomové DNA. promotor exon 1 exon 2 exon 3 exon 4. kódující oblast. introny

AUG STOP AAAA S S. eukaryontní gen v genomové DNA. promotor exon 1 exon 2 exon 3 exon 4. kódující oblast. introny eukaryontní gen v genomové DNA promotor exon 1 exon 2 exon 3 exon 4 kódující oblast introny primární transkript (hnrna, pre-mrna) postranskripční úpravy (vznik maturované mrna) syntéza čepičky AUG vyštěpení

Více

Rukověť genetiky pro chovatele potkanů

Rukověť genetiky pro chovatele potkanů Rukověť genetiky pro chovatele potkanů Příručka pro chovatele, kteří by se rádi dozvěděli, jak celá ta věc funguje Bc. Markéta Čacká Praha, 2013 Verze určená pro čtečky (optimalizováno na Kindle 3) OBSAH

Více

Deoxyribonukleová kyselina (DNA)

Deoxyribonukleová kyselina (DNA) Genetika Dědičností rozumíme schopnost rodičů předávat své vlastnosti potomkům a zachovat tak rozličnost druhů v přírodě. Dědičností a proměnlivostí jedinců se zabývá vědní obor genetika. Základní jednotkou

Více

Slouží jako pomůcka při vyplňování přihlášky vrhu barzojů.

Slouží jako pomůcka při vyplňování přihlášky vrhu barzojů. Slouží jako pomůcka při vyplňování přihlášky vrhu barzojů. béžová béžová se znaky béžová, maska bílá bílá, černý plášť bílá, černé znaky bílá, černé plotny bílá, červený plášť bílá, červené znaky bílá,

Více