Registr Avastin Karcinom prsu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Registr Avastin Karcinom prsu"

Transkript

1 Registr Avastin Karcinom prsu I. Primární diagnostika Vstupní parametry Rok narození Věk Kód zdravotní pojišťovny (výběr) o 111 o 201 o 205 o 207 o 209 o 211 o 213 o 217 o 222 Datum stanovení diagnózy karcinomu prsu (datum) Pacientka zachycena o Ve Vašem KOC o Odjinud Specifikujte Okres bydliště v době diagnózy (výběr) Menopauza: V době diagnózy byla pacientka (výběr) o premenopauzální o postmenopauzální Postižená strana: o Vpravo o Vlevo o Bilatelárně T o X o 0 o 1 o 2 o 3 o 4 N o X o 0 o 1 o 2 o 3 M o X o 0 o 1

2 Klinické stádium v době primární léčby (výběr) (lze generovat z TNM) lze zjistit o 0 o I o IIA o IIB o IIIA o IIIB o IV Systolický krevní tlak v době zahájení léčby Avastinem (mmhg) Diastolický krevní tlak v době zahájení léčby Avastinem (mmhg) Ejekční frakce v době zahájení léčby Avastinem (%) Vyšetření primárního nádoru Histologický typ karcinomu (výběr) o duktální o lobulární o smíšený o jiný Pokud jiný, tak specifikujte (text) Grade o 1 o 2 o 3 ER (estrogenové receptory) (výběr) gativní o pozitivní PR (progesteronové receptory) (výběr) gativní o pozitivní HER-2/neu - imunohistochemicky (výběr) o 1+ o 2+ o 3+ HER-2/neu - FISH (výběr) gativní o pozitivní Anamnéza Podstatné anamnestické údaje (text)

3 II. Léčba pokročilého onemocnění Avastinem Rozsah onemocnění v době zahájení léčby Avastinem Stupeň pokročilosti onemocnění (výběr) o Lokální recidiva o Metastatiscké onemocnění Datum zjištění první vzdálené metastázy (datum) Plicní metastázy (ano/ne) Jaterní metastázy (ano/ne) Kostní metastázy (ano/ne) Mozkové metastázy (ano/ne) Metastázy v jiné lokalizaci (ano/ne) Slovy uveďte postižený orgán (orgány) (text) Bylo některé metastatické ložisko biopticky ověřeno? (ano/ne) Specifikujte lokalizaci (text) Histologický typ karcinomu (výběr) o duktální o lobulární o smíšený o jiný Pokud jiný, tak specifikujte (text) ER (estrogenové receptory) (výběr) gativní o pozitivní PR (progesteronové receptory) (výběr) gativní o pozitivní HER-2/neu - imunohistochemicky (výběr) o 1+ o 2+ o 3+ HER-2/neu - FISH (výběr) gativní o pozitivní Předchozí léčba Operace: Datum operace Rozsah operace o Ablace o Konzervativní výkon Radioterapie: Hrudní stěna / Prs +- Uzliny (ano/ne) o Datum zahájení radioterapie o Lateralita (Vpravo/Vlevo) CNS (ano/ne) o Datum zahájení radioterapie Absolvovala již pacientka nějakou systémovou léčbu ca prsu (CHT, HT)? (ano/ne) Antiestrogeny (výběr)

4 o 2 - v léčbě pokročilého onemocnění o 1 i 2 Ovariální ablace (výběr) o 2 - v léčbě pokročilého onemocnění Inhibitory aromatázy (výběr) o 2 - v léčbě pokročilého onemocnění o 1 i 2 Specifické antiestrogeny (výběr) o 2 - v léčbě pokročilého onemocnění o 1 i 2 Antracykliny (výběr) o 2 - v léčbě pokročilého onemocnění o 1 i 2 Přibližný odhad procenta maximální kumulativní dávky antracyklinů (%) Taxany (výběr) o 2 - v léčbě pokročilého onemocnění o 1 i 2 Fluoropyrimidiny o 2 - v léčbě pokročilého onemocnění o 1 i 2 Jiná cytostatika (ano/ne) Slovně specifikujte jiná podaná cytostatika (text) Datum ukončení poslední systémové léčby (CHT, HT) před podáním Avastinu (datum) Stav pacienta před zahájením léčby o hmotnost pacienta při diagnóze relapsu [kg] o celkový tělesný stav KI [%] (výběr) Léčba Avastinem (tabulka) Linie léčby pokročilého onemocnění ve které je Avastin podáván (výběr) o I. linie o II. linie o III. linie o další linie Datum zahájení této linie léčby Avastinem (datum) Režim (výběr) o 10 mg/kg à 2 t o 15 mg/kg à 3 t o jiný Specifikace jiného režimu (text) Kombinace s další systémovou léčbou (výběr) Datum ukončení léčby Avastinem (datum) Pokud je odlišné, uveďte datum ukončení souběžné systémové léčby (CHT/HT) Důvod ukončení léčby (výběr)

5 o CR o PD žád. účinky o odmítnutí pac. o jiné Specifikujte slovně jiný důvod ukončení (text) Nejlepší dosažená odpověď Specifikujte nejlepší léčebnou odpověď, které bylo dosaženo při léčbě Avastinem: (výběr) známo o CR o PR o SD (trvající alespoň 6 týdnů nebo 8 týdnů) o PD Datum dosažení této odpovědi: (datum) Progrese onemocnění Byla kdykoli v období od zahájení léčby Avastinem zaznamenána progrese? (ano/ne) Pokud ano, uveďte datum první evidence progrese: (datum) Pokud byla léčba Avastinem ukončena před progresí, byla použita ještě další léčba? (ano/ne) Pokud ano, specifikujte jaká léčba byla použita (číselník) o jen stávající souběžně podávaná linie systémové léčby o jen jiná systémová léčba o obě možnosti Byly kdykoli v období od zahájení léčby Avastinem zaznamenány mozkové metastázy? (ano/ne) Pokud ano, uveďte datum první evidence mozkových metastáz: (datum) Pokud ano byly kdykoli zaznamenány projevy krvácení v mozkových metastázách? (ano/ne)

6 III. Současný stav Hodnocení Datum hodnocení k tomuto datu pacientka (výběr) známo o žije o zemřela Stav o bez relapsu o s relapsem onemocnění/primárně pokročilým onemocněním Léčba Avastinem (výběr) o ukončena o probíhá Dosavadní léčebná odpověď (výběr) známo o CR o PR o SD (trvající alespoň 6 týdnů nebo 8 týdnů) o PD Datum úmrtí (datum) Příčina úmrtí (výběr) o nádor a jeho komplikace o komplikace protinádorové léčby Avastinem o komplikace jiné protinádorové léčby o bez souvislosti s ca prsu pacientka bez známek nádoru o bez souvislosti s ca prsu pacientka s relapsem/primárně pokročilým onemocněním Pokud jiná, specifikujte slovně (text) Datum poslední informace o pacientce (datum) Důvod lost follow-up (text) Při poslední kontrole o Bez relapsu o S relapsem onemocnění/primárně pokročilým onemocněním K datu hodnocení jsou aktuálně a kompletně vyplněny všechny formuláře a pacientku je možné zařadit do analýzy? (ano/ne) Poznámka (vyplňte jen pokud to považujete za nezbytné) (text)

7 IV. NP - krvácení Datum a kauzalita nežádoucí příhody Datum nástupu nežádoucí příhody (datum) Datum odeznění nežádoucí příhody (datum) Souvislost příhody s podáváním Avastinu (výběr) zjistitelná o žádná pravděpodobná o možná o pravděpodobná Charakter a tíže nežádoucí příhody Charakter krvácení (výběr) o Hematom o Krvácení spojené s chir. výkonem o Krvácení do CNS o Krvácení do GIT o Krvácení do genito-urinárního traktu o Krvácení do dýchací soustavy o Petechie/purpura (krvácení do kůže nebo sliznice) o Jiné krvácení Hematom - grading (výběr) o G1 - minimální příznaky, bez invazivní léčby o G2 - mininvazivní evakuace nebo aspirace o G3 - transfůze, intervenčně-radiologický nebo chir. zákrok o G4 - život ohrožující krvácení Krvácení spojené s chir. výkonem - grading (výběr) o G3 - transfúze 2 jednotek, nebo poop. intervenčně-radiologický, endoskopický nebo chir. zákrok o G4 - život ohrožující krvácení Krvácení do CNS - grading (výběr) o G1 - asymptomatické, pouze RDG nález o G2 - indikován intervenční zákrok o G3 - ventrikulostomie, monitorace IK tlaku, intraventrikulární trombolýza nebo chir. intervence o G4 - život ohrožující, neurologický deficit nebo invalidita Krvácení do GIT - lokalizace (výběr) o ústní dutina o jícen o jícnové varixy o žaludek o duodenum o játra o žlučové cesty o pankreas o horní GIT (nespecifikováno) o jejunum o ileum o cékum/apendix o kolon o stomie o rektum o anus o rektální varixy (hemoroidy) o dolní GIT (nespecifikováno) o peritoneální dutina o nitrobřišní (nespecifikováno)

8 Krvácení do GIT - grading (výběr) o G1 - mírné krvácení bez nutnosti zákroku (s výjimkou suplementace Fe) o G2 - symptomatická léčba nebo menší koagulační zákrok o G3 - transfúze, intervenčně-radiologický, endoskopický nebo chir. zákrok, event. hemostáza zářením o G4 - život ohrožující, indikován rozsáhlý urgentní intervenční zákrok Krvácení do genito-urinárního traktu - lokalizace (výběr) o ledvina o ureter o retroperitoneum o močový měchýř o stomie o uretra o varlata o prostata o chámovod o funiculus spermaticus o vaječník o vejcovod o děloha o pochva o močový systém (nespecifikováno) Krvácení do genito-urinárního traktu - grading (výběr) o G1 - minimální nebo mikroskopické krvácení, bez indikace zákroku o G2 - makroskopicky patrné krvácení, indikován lék. zákrok nebo výplach o G3 - transfúze, intervenčně-radiologický, endoskopický nebo chir. zákrok, event. hemostáza zářením o G4 - život ohrožující, indikován rozsáhlý urgentní intervenční zákrok Krvácení do dýchací soustavy - lokalizace (výběr) o nos o hltan o hrtan o trachea o stoma o bronchus o plíce o pleura o mediastinum o bronchopulmonální (nespecifikováno) o dýchací systém (nespecifikováno) Krvácení do dýchací soustavy - grading (výběr) o G1 - mírné krvácení bez nutnosti zákroku o G2 - indikován lékařský zásah o G3 - transfúze, intervenčně-radiologický, endoskopický nebo chir. zákrok, event. hemostáza zářením o G4 - život ohrožující, indikován rozsáhlý urgentní intervenční zákrok Petechie/purpura - grading (výběr) o G1 - drobné petechie o G2 - středně silné petechie, purpura o G3 - generalizované petechie nebo purpura Jiné krvácení - grading (výběr) o G1 - mírné, bez nutnosti transfúze o G3 - indikována transfúze o G4 - závažné krvácení vyžadující rozsáhlý neplánovaný zákrok

9 Závažnost nežádoucí příhody Pacient zemřel (ano/ne) Došlo k ohrožení života (ano/ne) Přijat dmocnice nebo hospitalizace prodloužena (ano/ne) Došlo k trvalé invaliditě nebo významnému omezení aktivity (ano/ne) Lékařsky významná událost (ano/ne) Průběh nežádoucí příhody (tabulka) Datum (datum) Stav pacienta (výběr) o Úplné uzdravení o Částečné zlepšení stavu o Stav přetrvává beze změny o Zhoršení stavu o Fatální průběh V. NP - hypertenze Datum a kauzalita nežádoucí příhody Datum nástupu nežádoucí příhody (datum) Datum odeznění nežádoucí příhody (datum) Souvislost příhody s podáváním Avastinu (výběr) zjistitelná o žádná pravděpodobná o možná o pravděpodobná Tíže nežádoucí příhody Hypertenze - grading (výběr) o G1 - asymptomatický, přechodný (<24 hod) nárůst diast. tlaku o >20mmHg nebo >150/100, pokud byl před tím tlak v norm. rozmezí; bez nutnosti zákroku o G2 - rekurentní nebo perzistující (>=24 hod) nebo symptomatický nárůst diast. tlaku o >20 mmhg nebo >150/100, pokud byl před tím tlak norm.; může být indikována monoterapie o G3 - vyžadující více než jeden lék nebo nasazení intenzivnější léčby než dosud o G4 - život ohrožující (tj. hypertenzní krize) Závažnost nežádoucí příhody Pacient zemřel (ano/ne) Došlo k ohrožení života (ano/ne) Přijat dmocnice nebo hospitalizace prodloužena (ano/ne) Došlo k trvalé invaliditě nebo významnému omezení aktivity (ano/ne) Lékařsky významná událost (ano/ne) Průběh nežádoucí příhody (tabulka) Datum (datum) Stav pacienta (výběr) o Úplné uzdravení o Částečné zlepšení stavu o Stav přetrvává beze změny o Zhoršení stavu o Fatální průběh VI. NP - proteinurie Datum a kauzalita nežádoucí příhody Datum nástupu nežádoucí příhody (datum)

10 Datum odeznění nežádoucí příhody (datum) Souvislost příhody s podáváním Avastinu (výběr) zjistitelná o žádná pravděpodobná o možná o pravděpodobná Tíže nežádoucí příhody Proteinurie - grading (výběr) o G1-1+ nebo 0,15-1,0 g/24 hod o G2-2+ až 3+ nebo >1,0-3,5 g/24 hod o G3-4+ nebo >3,5 g/24 hod o G4 - nefrotický syndrom Závažnost nežádoucí příhody Pacient zemřel (ano/ne) Došlo k ohrožení života (ano/ne) Přijat dmocnice nebo hospitalizace prodloužena (ano/ne) Došlo k trvalé invaliditě nebo významnému omezení aktivity (ano/ne) Lékařsky významná událost (ano/ne) Průběh nežádoucí příhody (tabulka) Datum (datum) Stav pacienta (výběr) o Úplné uzdravení o Částečné zlepšení stavu o Stav přetrvává beze změny o Zhoršení stavu o Fatální průběh VII. NP - trombembolická příhoda Datum a kauzalita nežádoucí příhody Datum nástupu nežádoucí příhody (datum) Datum odeznění nežádoucí příhody (datum) Souvislost příhody s podáváním Avastinu (výběr) zjistitelná o žádná pravděpodobná o možná o pravděpodobná Charakter a tíže nežádoucí příhody Charakter trombembolické příhody (výběr) lze určit o žilní o arteriální Trombembolická příhoda - grading (výběr) o G2 - hluboká žilní trombóza; srdeční trombus; intervenční zásah (př. antikoagulace, trombolýza, kavafiltr) - invazivní výkon neindikován o G3 - hluboká žilní trombóza; srdeční trombus; intervenční zásah (př. antikoagulace, trombolýza, filtr) - indikován invazivní výkon o G4 - embolická příhoda včetně srdeční embolie nebo život ohrožujícího trombu Závažnost nežádoucí příhody Pacient zemřel (ano/ne) Došlo k ohrožení života (ano/ne)

11 Přijat dmocnice nebo hospitalizace prodloužena (ano/ne) Došlo k trvalé invaliditě nebo významnému omezení aktivity (ano/ne) Lékařsky významná událost (ano/ne) Průběh nežádoucí příhody (tabulka) Datum (datum) Stav pacienta (výběr) o Úplné uzdravení o Částečné zlepšení stavu o Stav přetrvává beze změny o Zhoršení stavu o Fatální průběh VIII. NP - perforace GIT Datum a kauzalita nežádoucí příhody Datum nástupu nežádoucí příhody (datum) Datum odeznění nežádoucí příhody (datum) Souvislost příhody s podáváním Avastinu (výběr) zjistitelná o žádná pravděpodobná o možná o pravděpodobná Charakter a tíže nežádoucí příhody Perforace GIT - lokalizace (výběr) o jícen o žaludek o duodenum o žlučové cesty o žlučník o jejunum o ileum o tenké střevo (nespecifikováno) o apendix o cékum o kolon o rektum Perforace GIT - grading (výběr) o G1 - asymptomatická, pouze RDG nález o G2 - nutný lékařský zásah; infúzní roztoky <24 hod o G3 - infúzní roztoky; výživa sondou či úplná parenterální výživa 24 hod a více; indikován operační zákrok o G4 - život ohrožující následky Závažnost nežádoucí příhody Pacient zemřel (ano/ne) Došlo k ohrožení života (ano/ne) Přijat dmocnice nebo hospitalizace prodloužena (ano/ne) Došlo k trvalé invaliditě nebo významnému omezení aktivity (ano/ne) Lékařsky významná událost (ano/ne) Průběh nežádoucí příhody (tabulka) Datum (datum) Stav pacienta (výběr) o Úplné uzdravení o Částečné zlepšení stavu o Stav přetrvává beze změny

12 o o Zhoršení stavu Fatální průběh IX. NP - jiná Datum a kauzalita nežádoucí příhody Datum nástupu nežádoucí příhody (datum) Datum odeznění nežádoucí příhody (datum) Souvislost příhody s podáváním Avastinu (výběr) zjistitelná o žádná pravděpodobná o možná o pravděpodobná Charakter a tíže nežádoucí příhody Typ nežádoucí příhody (krátký heslovitý popis) (text) Grading nežádoucí příhody (podle CTCAE v 3.0) (výběr) o G1 o G2 o G3 o G4 o G5 Závažnost nežádoucí příhody Pacient zemřel (ano/ne) Došlo k ohrožení života (ano/ne) Přijat dmocnice nebo hospitalizace prodloužena (ano/ne) Došlo k trvalé invaliditě nebo významnému omezení aktivity (ano/ne) Lékařsky významná událost (ano/ne) Průběh nežádoucí příhody (tabulka) Datum (datum) Stav pacienta (výběr) o Úplné uzdravení o Částečné zlepšení stavu o Stav přetrvává beze změny o Zhoršení stavu o Fatální průběh

Registr Herceptin Karcinom prsu

Registr Herceptin Karcinom prsu I. Primární diagnostika Registr Herceptin Karcinom prsu Vstupní parametry Rok narození Věk Kód zdravotní pojišťovny (výběr) o 111 o 201 o 205 o 207 o 209 o 211 o 213 o 217 o 222 Datum stanovení diagnózy

Více

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Formulář: Vstupní parametry Rok narození Věk Pohlaví Kouření o Kuřák o Bývalý kuřák o Nekuřák Hmotnost pacienta v době diagnózy (kg) Hmotnost pacienta v době

Více

Registr Avastin Kolorektální karcinom

Registr Avastin Kolorektální karcinom I. Diagnostika a předchozí léčba Registr Avastin Kolorektální karcinom Vstupní parametry Rok narození Věk Pohlaví Kód zdravotní pojišťovny (výběr) o 111 o 201 o 205 o 207 o 209 o 211 o 213 o 217 o 222

Více

STRUKTURA REGISTRU BREAST

STRUKTURA REGISTRU BREAST Vstupní parametry a diagnostika STRUKTURA REGISTRU BREAST 1. Vstupní parametry 1. Kód zdravotní pojišťovny (výběr) 1. 111 2. 201 3. 205 4. 207 5. 209 6. 211 7. 213 8. 217 - do 1.10.2012 9. 222 - do 1.10.2009

Více

STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU

STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU Vstupní parametry STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU 1. Vstupní parametry 1. Výška [cm] (reálné číslo) 2. Hmotnost pacienta v době diagnózy [kg] (reálné číslo) 3. BMI v době diagnózy (reálné číslo) 4. Hmotnost

Více

STRUKTURA REGISTRU MPM

STRUKTURA REGISTRU MPM STRUKTURA REGISTRU MPM 1. Vstupní parametry 1. Kouření (výběr) 1. Kuřák 2. Bývalý kuřák (rok před stanovením DG - dle WHO) 3. Nekuřák 4. Neuvedeno 2. Výška [cm] (reálné číslo) 3. Hmotnost pacienta v době

Více

Projekt IKARUS. u nádorů prsu

Projekt IKARUS. u nádorů prsu Incidence Kostních příhod u nádorů prsu Projekt IKARUS Projekt I K A R U S zjištění Incidence Kostních příhod u nádorů prsu u nádorů prsu Zjištění Incidence Kostních příhod Statistické zhodnocení prospektivní

Více

Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76. Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek)

Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76. Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76 Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek) 77 Příloha č. 3. Dráha vedení viscerální bolesti (obrázky) 78 Příloha č. 4. Viscerosomatická

Více

Co by měl každý vědět o epilepsii. Jana Zárubová

Co by měl každý vědět o epilepsii. Jana Zárubová Co by měl každý vědět o epilepsii Jana Zárubová Epilepsie jsou poruchy nervových sítí Epilepsie - definice Epilepsie jsou onemocnění mozku charakterizované trvalou predispozicí generovat epileptické záchvaty,

Více

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Plzeňský kraj

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Plzeňský kraj Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologie nádorů v ČR Epidemiologická

Více

STRUKTURA REGISTRU OVARIA

STRUKTURA REGISTRU OVARIA STRUKTURA REGISTRU OVARIA Vstupní údaje 1. Základní data 1. Datum stanovení diagnózy karcinomu ovarií [dd.mm.rrrr] (datum) 2. Výška v době stanovení diagnózy [cm] (číslo) 3. Váha v době stanovení diagnózy

Více

STRUKTURA REGISTRU CORECT

STRUKTURA REGISTRU CORECT Vstupní parametry a diagnostika STRUKTURA REGISTRU CORECT 1. Vstupní parametry 1. Kód zdravotní pojišťovny (výběr) 1. 111 2. 201 3. 205 4. 207 5. 209 6. 211 7. 213 8. 217 - do 1.10.2012 9. 222 - do 1.10.2009

Více

Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech 2006-2009

Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech 2006-2009 Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech -2009 V roce bylo hlášeno 6 případů (v roce 2005 18), tj. 1,4 na 100 000 obyvatel 3 v okrese Liberec, a po 1 z okresů Česká Lípa, Semily, resp. Jablonec

Více

DIAGNOSTIKA A LÉČBA STREPTOKOKŮ SKUPINY B V TĚHOTENSTVÍ A ZA PORODU REVIZE DOPORUČENÉHO POSTUPU 2013

DIAGNOSTIKA A LÉČBA STREPTOKOKŮ SKUPINY B V TĚHOTENSTVÍ A ZA PORODU REVIZE DOPORUČENÉHO POSTUPU 2013 DIAGNOSTIKA A LÉČBA STREPTOKOKŮ SKUPINY B V TĚHOTENSTVÍ A ZA PORODU REVIZE DOPORUČENÉHO POSTUPU 2013 A. Měchurová, J. Mašata, V. Unzeitig, P. Švihovec Screening: kultivační vyšetření ve 35. 37. týdnu grav.

Více

Cystectomy-CZ (Q) CyRUS: REGISTR NÁDORŮ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE LÉČENÝCH CYSTEKTOMIÍ A DALŠÍ NÁSLEDNOU LÉČBOU

Cystectomy-CZ (Q) CyRUS: REGISTR NÁDORŮ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE LÉČENÝCH CYSTEKTOMIÍ A DALŠÍ NÁSLEDNOU LÉČBOU Cystectomy-CZ (Q) CyRUS: REGISTR NÁDORŮ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE LÉČENÝCH CYSTEKTOMIÍ A DALŠÍ NÁSLEDNOU LÉČBOU Návrh struktury a obsahu multicentrického registru Určeno pro pacienty, u kterých je provedena radikální

Více

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1 CHIRURGIE KRKU (Petr Bavor) 17 1.1 Krční cysty, uzliny 17 1.2 Záněty, nádory 18 1.3 Štítná žláza 18 1.4 Příštítná tělíska 29 1.5 Útlakové krční syndromy 31 2 HRUDNÍ CHIRURGIE (Ronald

Více

KOMBINAČNÍ LÉČBA DIABETU, ANEB TERAPIE ŠITÁ NA MÍRU. MUDr. Jitka Kuchařová Skymed s.r.o. 1.6.2016

KOMBINAČNÍ LÉČBA DIABETU, ANEB TERAPIE ŠITÁ NA MÍRU. MUDr. Jitka Kuchařová Skymed s.r.o. 1.6.2016 KOMBINAČNÍ LÉČBA DIABETU, ANEB TERAPIE ŠITÁ NA MÍRU MUDr. Jitka Kuchařová Skymed s.r.o. 1.6.2016 PATOGENEZE DIABETU 2.TYPU mnoho let - inzulinová rezistence a poruchy inzulinové sekrece dnes - až osm poruch

Více

KRVÁCIVÉ CHOROBY. Markéta Vojtová

KRVÁCIVÉ CHOROBY. Markéta Vojtová KRVÁCIVÉ CHOROBY Markéta Vojtová Krvácivé choroby 1 Situace, kdy nemocný krvácí bez zjevné příčiny má projevy krvácení (petechie...), hematomy je krvácení neúměrně dlouhé Mohou být: vrozené (často dědičné)

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR) rivastigminu, dospěl

Více

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo?

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Kdo může poskytovat zdravotní služby Zákon č. 48/1997

Více

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE CÉVY VELKÝ A MALÝ KREVNÍ OBĚH

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE CÉVY VELKÝ A MALÝ KREVNÍ OBĚH OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE CÉVY VELKÝ A MALÝ KREVNÍ OBĚH obr. č. 1 SRDCE = KARDIA uloženo v dutině hrudní pod hrudní kostí zaoblená část obrácena vpravo a dozadu hrot směřuje doleva a dopředu obr. č. 2 SRDCE

Více

CORECT - ERBITUX. Klinický registr pacientů s kolorektálním karcinomem. Stav registru k datu 26. 3. 2012

CORECT - ERBITUX. Klinický registr pacientů s kolorektálním karcinomem. Stav registru k datu 26. 3. 2012 CORECT - ERBITUX Klinický registr pacientů s kolorektálním karcinomem Stav registru k datu 26. 3. 2012 Management projektu: Analýza dat: Technické zajištění: Mgr. Karel Hejduk, Ing. Petr Brabec Mgr. Zbyněk

Více

Registr Tarceva návrh CRF Nemalobuněčný karcinom plic

Registr Tarceva návrh CRF Nemalobuněčný karcinom plic Registr Tarceva návrh CRF Nemalbuněčný karcinm plic Frmulář: Vstupní parametry Rk narzení (z rdnéh čísla) Věk (z rdnéh čísla) Phlaví (z rdnéh čísla) Kuření Kuřák Bývalý kuřák Nekuřák Hmtnst pacienta v

Více

STRUKTURA REGISTRU RENIS

STRUKTURA REGISTRU RENIS STRUKTURA REGISTRU RENIS Vstupní data 1. Identifikace při vstupu do registru 1. Datum vstupu do registru (datum) 2. Váhový úbytek za posledních 6 měsíců (kg) (reálné číslo) 3. PS (skóre performance status)

Více

Protokol pro léčbu karcinomu tlustého střeva

Protokol pro léčbu karcinomu tlustého střeva 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 6 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu karcinomu tlustého střeva Schválili:

Více

Popáleniny. Chirurgická propedeutika III. ročník

Popáleniny. Chirurgická propedeutika III. ročník Popáleniny Chirurgická propedeutika III. ročník Popálenina - definice Porušení zdraví vzniklé působením teplot nebo světla na povrch lidského těla. Popáleniny vznikají při teplotách blížících se 50 C.

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ LÉČBY HERCEPTINEM

ANALÝZA VÝSLEDKŮ LÉČBY HERCEPTINEM ANALÝZA VÝSLEDKŮ LÉČBY HERCEPTINEM Statistická analýza dat k 30. 4. 2006 AUTOŘI: R. Vyzula, D. Némethová, O. Coufal I. ZÁKLADNÍ POPIS SOUBORU I.1. Počet pacientek v jednotlivých centrech Celkový počet

Více

Úloha NT u pacienta na sondové výživě. Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha

Úloha NT u pacienta na sondové výživě. Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha Úloha NT u pacienta na sondové výživě Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha nutriční tým lékař nutricionista nutriční terapeut zdravotní sestra farmaceut = Efektivní poskytování umělé výživy

Více

Obsah. Předmluva k třetímu vydání. Předmluva ke druhému vydání. 1. Obecné základy stavby lidského těla. 1.1. Obecná stavba tkání. 1.2.

Obsah. Předmluva k třetímu vydání. Předmluva ke druhému vydání. 1. Obecné základy stavby lidského těla. 1.1. Obecná stavba tkání. 1.2. Obsah Předmluva k třetímu vydání Předmluva ke druhému vydání 1. Obecné základy stavby lidského těla 1.1. Obecná stavba tkání 1.2. Epitely 1.3. Pojiva 1.4. Svalová tkáň 1.5. Nervová tkáň 1.6. Anatomické

Více

Parametrická struktura databáze Erbitux

Parametrická struktura databáze Erbitux Parametrická struktura databáze Erbitux Diagnostika a předchozí léčba... 2 Vstupní parametry... 2 Diagnostika... 4 Pokročilé onemocnění... 5 Předchozí léčba... 6 Předchozí operace v souvislosti s dg. kolorektálního

Více

Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií. Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno

Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií. Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno 1 Brachyradioterapie - brachyterapie (BRT), někdy nazývaná

Více

1015 2014 Příloha: Lékařský Fact Sheet

1015 2014 Příloha: Lékařský Fact Sheet Hemostáze Informace o produktu č. 1015 Září 2014 pro EU a pro celý svět Informace o produktu č. 1015 Září 2014 pro EU a pro celý svět Informace o produktu 1015 2014 Příloha: Lékařský Fact Sheet HemosIL

Více

3.4 Primární nádory jater

3.4 Primární nádory jater 3.4 Primární nádory jater Epidemiologie: Hepatocelulární karcinom (HCC) ve světě k nejčastějším malignitám, a jejich výskyt je častější u mužů nežli u žen. V České republice, stejně jako v ostatních zemích

Více

Infekční nemoci v intenzivní péči. Michal Holub III. klinika infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a FN Na Bulovce

Infekční nemoci v intenzivní péči. Michal Holub III. klinika infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a FN Na Bulovce Infekční nemoci v intenzivní péči Michal Holub III. klinika infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a FN Na Bulovce Důležité infekční nemoci v intenzivní péči Bakteriální meningitida Sepse Invazivní meningokoková

Více

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie Ministerstvo vnitra v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví podle 4c

Více

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Výstupy analýzy dat zdravotnického zařízení a Národního onkologického registru ČR Prof. MUDr. Jitka

Více

Dostupnost kvalitní léčby, informovanost pacienta. Jana Prausová Komplexní onkologické centrum FN v Motole Seminář Standardy léčby rakoviny prsu

Dostupnost kvalitní léčby, informovanost pacienta. Jana Prausová Komplexní onkologické centrum FN v Motole Seminář Standardy léčby rakoviny prsu Dostupnost kvalitní léčby, informovanost pacienta Jana Prausová Komplexní onkologické centrum FN v Motole Seminář Standardy léčby rakoviny prsu Epidemiologie Epidemiologie Epidemiologie Epidemiologie Epidemiologie

Více

RESCUE INDIKACE VENO-VENOZNÍHO ECMO U TĚŽKÉ VIROVÉ PNEUMONIE H1N1. Kotulák T, Říha H, KAR IKEM Praha, Zazula R, Tyl T. KARIM FTN 1.

RESCUE INDIKACE VENO-VENOZNÍHO ECMO U TĚŽKÉ VIROVÉ PNEUMONIE H1N1. Kotulák T, Říha H, KAR IKEM Praha, Zazula R, Tyl T. KARIM FTN 1. RESCUE INDIKACE VENO-VENOZNÍHO ECMO U TĚŽKÉ VIROVÉ PNEUMONIE H1N1 Kotulák T, Říha H, KAR IKEM Praha, Zazula R, Tyl T. KARIM FTN 1.LF UK v Praze Chřipka 2009 H1N1 ve světě lekce na úvod Duben 2009 Mexiko

Více

Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium ve Střední škole stavební Jihlava.

Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium ve Střední škole stavební Jihlava. Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium ve Střední škole stavební Jihlava. Dne 31. 8. 2010 nabylo účinnosti nové nařízení vlády č. 211/2010 Sb. o soustavě oborů vzdělání v základním, středním

Více

SEZNAM ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB U KTERÝCH SVITAVSKÁ NEMOCNICE, a.s., POŽADUJE INFORMOVANÝ SOUHLAS PÍSEMNOU FORMOU

SEZNAM ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB U KTERÝCH SVITAVSKÁ NEMOCNICE, a.s., POŽADUJE INFORMOVANÝ SOUHLAS PÍSEMNOU FORMOU SEZNAM ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB U KTERÝCH SVITAVSKÁ NEMOCNICE, a.s., POŽADUJE INFORMOVANÝ SOUHLAS PÍSEMNOU FORMOU Vážené dámy, vážení pánové, s ohledem na platné právní předpisy v oblasti poskytování zdravotních

Více

Registr TULUNG. Klinický manuál pro uživatele. Vytvořil: Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity

Registr TULUNG. Klinický manuál pro uživatele. Vytvořil: Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Registr TULUNG Klinický manuál pro uživatele Vytvořil: Institut biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Cílem registru je sledování nákladné farmakologické léčby

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

PITVY. Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

PITVY. Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) PITVY Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze 1 Základní rozdělení pitev 88 Pitvy

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Avastin 25 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku. 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Bevacizumabum 25mg v 1 ml. Jedna injekční lahvička

Více

Bevacizumab je rekombinantní humanizovaná monoklonální protilátka připravená technologií DNA v ovariálních buňkách čínských křečků.

Bevacizumab je rekombinantní humanizovaná monoklonální protilátka připravená technologií DNA v ovariálních buňkách čínských křečků. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Avastin 25 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku. 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje 25 mg bevacizumabum. Jedna injekční lahvička obsahuje bevacizumabum

Více

ULTRAZVUK BĚHEM SRDEČNÍ ZÁSTAVY

ULTRAZVUK BĚHEM SRDEČNÍ ZÁSTAVY ULTRAZVUK BĚHEM SRDEČNÍ ZÁSTAVY Roman Škulec Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Beroun Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta

Více

Nemoci jater, žlucových cest a pankreatu. pro studenty bakalárských oboru

Nemoci jater, žlucových cest a pankreatu. pro studenty bakalárských oboru Nemoci jater, žlucových cest a pankreatu pro studenty bakalárských oboru Topografie orgánu dutiny brišní Játra anatomie a fyziologie Krevní zásobení jater venózní recište kapilární sít žaludku, streva,

Více

Karcinom vaječníků a vejcovodů. Epidemiologie

Karcinom vaječníků a vejcovodů. Epidemiologie Karcinom vaječníků a vejcovodů Epidemiologie Ovariální karcinom se vyskytuje ve všech věkových skupinách v závislosti na histologickém typu. Průměrný věk pacientek s epiteliálním typem nádoru je 57 let,

Více

Incidence a mortalita v České republice (2000) ZN těla děložního ŽENY abs. na 100 000 C54 incidence 1613 30,6 mortalita 384 7,3

Incidence a mortalita v České republice (2000) ZN těla děložního ŽENY abs. na 100 000 C54 incidence 1613 30,6 mortalita 384 7,3 5.4 Nádory těla děložního Epidemiologie Zhoubné nádory těla děložního jsou nejčastější gynekologickou malignitou. Incidence má v České republice stoupající tendenci (asi 30 onemocnění na 100 tisíc žen,

Více

Registr pacientů s FAP - výsledky centra

Registr pacientů s FAP - výsledky centra Familiární adenomová polypóza Registr pacientů s FAP - výsledky centra Jiří CYRANY 2. interní gastroenterologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Universita Karlova v Praze Lékařská fakulta v

Více

Epidemiologie zhoubného melanomu v ČR a v Královéhradeckém kraji

Epidemiologie zhoubného melanomu v ČR a v Královéhradeckém kraji Epidemiologie zhoubného melanomu v ČR a v Královéhradeckém kraji - reálný obraz péče v datech Dušek L., Mužík J., Petera J. Lékařská fakulta Masarykova Univerzita, Brno Přírodovědecká fakulta Masarykova

Více

Biologická léčba karcinomu prsu. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN)

Biologická léčba karcinomu prsu. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN) Biologická léčba karcinomu prsu Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN) Cílená léčba Ca prsu Trastuzumab (HercepNn) AnN HER2 neu pronlátka LapaNnib (Tyverb)

Více

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc indikace zvracení bolesti břicha průjmy neprospívání krev ve stolici nejčastější příčiny těchto klinických

Více

1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi)..

1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi).. 1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi).. 1.1 Buněčný cyklus 1.1.1 Mitogenní signalizace a zahájení buněčného cyklu 1.1.2 G1 fáze buněčného cyklu a její reštrikční bod 1.1.3 S fáze: replikace DNA 1.1.4

Více

Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby

Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby Autor: David Diblík, Martina Kopasová, Školitel: MUDr. Richard Pink, Ph.D. Výskyt Zhoubné (maligní) nádory v oblasti hlavy a krku (orofaciální

Více

Sarkoidóza (sarcoidosis)

Sarkoidóza (sarcoidosis) Sarkoidóza (sarcoidosis) Autor: Alžběta Herodesová, Školitel: prof. MUDr. Martin Petřek, CSc. Výskyt Sarkoidóza je onemocnění neznámé příčiny, jež může postihnout téměř kterýkoli orgán v lidském těle,

Více

Kdy je a kdy není nutná biopsie k diagnóze celiakie u dětí JIŘÍ NEVORAL PEDIATRICKÁ KLINIKA UK 2.LF A FN MOTOL

Kdy je a kdy není nutná biopsie k diagnóze celiakie u dětí JIŘÍ NEVORAL PEDIATRICKÁ KLINIKA UK 2.LF A FN MOTOL Kdy je a kdy není nutná biopsie k diagnóze celiakie u dětí JIŘÍ NEVORAL PEDIATRICKÁ KLINIKA UK 2.LF A FN MOTOL Diagnostická kritéria celiakie ESPGHAN (1990) 1. Anamnéza, klinický obraz, vyšetření protilátek

Více

Novotvary v České republice - rok 2002 1)

Novotvary v České republice - rok 2002 1) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 24.11.24 Novotvary v České republice - rok 22 1) V roce 22 bylo hlášeno u mužů 32 551 zhoubných novotvarů a novotvarů

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 205 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 7 Vydáno: 8. ČERVNA 205 Cena: 672 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru Cévní chirurgie....3 2. Vzdělávací program oboru Infekční lékařství...26

Více

TARCEVA klinický registr

TARCEVA klinický registr TARCEVA klinický registr Karcinom pankreatu Stav k datu 10. 4. 2011 Registr Tarceva je podporován výzkumným ý grantem firmy Roche. Česká onkologická společnost Institut biostatistiky a analýz Stav registru

Více

Operace Ïluãníku a Ïluãov ch cest

Operace Ïluãníku a Ïluãov ch cest TRITON Operace Ïluãníku a Ïluãov ch cest Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton Jan Šváb Operace žlučníku a žlučových cest Vyloučení odpovědnosti vydavatele Autor i vydavatel věnovali maximální možnou pozornost

Více

Komplikace úrazů a jejich bezpečné řešení

Komplikace úrazů a jejich bezpečné řešení Komplikace úrazů a jejich bezpečné řešení R. S V I T Á K Z Z S P L Z E Ň S K É H O K R A J E Co je komplikací úrazu v UM, IM Časové ohraničení Komplikace časné Naléhavost komplikací Komplikace ohrožující

Více

Tab. 1 Podrobný seznam příčin smrti spojovaných s kouřením

Tab. 1 Podrobný seznam příčin smrti spojovaných s kouřením Tab. 1 Podrobný seznam příčin smrti spojovaných s kouřením MKN 10 Příčiny smrti C00 C14 Zhoubný novotvar rtu, dutiny ústní a hltanu C00 Zhoubný novotvar rtu C01 Zhoubný novotvar kořene jazyka C02 Zhoubný

Více

- Hrudník - D.Czerný. RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU

- Hrudník - D.Czerný. RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU - Hrudník - D.Czerný RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU XX. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzívní péče Požadavky na zobrazování v urgentní medicíně

Více

Nádorová. onemocnění plic ONKOLOGIE IVANA PÁLKOVÁ JANA SKŘIČKOVÁ

Nádorová. onemocnění plic ONKOLOGIE IVANA PÁLKOVÁ JANA SKŘIČKOVÁ ONKOLOGIE Nádorová onemocnění plic Každá epocha lidských dějin má své dominující nemoci. V minulém století to byla, vedle civilizačních chorob, především nádorová onemocnění. Změnu nelze očekávat ani ve

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č. č. 18 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. Význam a rozmnožování organismů - opakování V pracovních listech si žáci zopakují význam

Více

MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV 2005 CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH VAJEČNÍKŮ

MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV 2005 CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH VAJEČNÍKŮ MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV 2005 CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH VAJEČNÍKŮ Masarykův onkologický ústav Žlutý kopec 7 656 53 Brno www.mou.cz www.prevencenadoru.cz e-mail: educentrum.cz reedice: MUDr. Pavel

Více

1. ÚVOD 2. PŘÍČINY 3. PROJEVY VE TKÁNÍCH 4. PŘÍZNAKY

1. ÚVOD 2. PŘÍČINY 3. PROJEVY VE TKÁNÍCH 4. PŘÍZNAKY 1 2 OBSAH 1. Úvod / 4 2. Příčiny / 4 3. Projevy ve tkáních / 4 4. Příznaky / 4 5. Typy postižení / 5 6. Léčba / 5 7. Lokální ošetřování / 5 8. Léčba bolesti / 6 9. Výživa a psychoterapie / 6 10. Prevence

Více

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ)

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) REGRESIVNÍ ZMĚNY 1. Obecné mechanismy buněčného poškození 2. Zánik buňky: nekróza, apoptóza 3. Adaptace tkání a orgánů - definice, příklady 4.

Více

1. Akutní forma ischemické choroby srdeční. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

1. Akutní forma ischemické choroby srdeční. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s kardiovaskulárním

Více

A PREMEDIKACE. MUDr. Peter KOŠUT KDAR

A PREMEDIKACE. MUDr. Peter KOŠUT KDAR PŘEDOPERAČNÍ PŘÍPRAVA PRAVA DÍTĚTE D TE A PREMEDIKACE MUDr. Peter KOŠUT KDAR VYŠET ETŘENÍ PŘED VÝKONY V CELKOVÉ ANESTÉZII U DĚTÍD Cílem je odkrýt choroby, které mají pro anesteziologický postup nejdůle

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

Klinická data bevacizumabu v úvodní léčbě karcinomu vaječníků: GOG-0218

Klinická data bevacizumabu v úvodní léčbě karcinomu vaječníků: GOG-0218 Klinická data bevacizumabu v úvodní léčbě karcinomu vaječníků: GOG-0218 Professor Bradley J. Monk Division of Gynecologic Oncology Department of Obstetrics and Gynecology Creighton University School of

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ GRAFT EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ GRAFT EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ GRAFT EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ GRAFT Arteriovenózní graft (AVG) je spojení mezi tepnou a žilou pomocí

Více

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2015/2016

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2015/2016 Pracoviště: Ústav radiologických metod Studijní obor: Radiologický asistent Diagnostické zobrazovací postupy 1. Vznik a vlastnosti rentgenového záření, vznik a tvorba rentgenového obrazu, radiační ochrana

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ ONKOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Vrozené vývojové vady mléčné žlázy nadpočetná mamma (polymastie) nebo bradavka (polythelie) - v průběhu mléčné lišty (z axily na perineum) - zpravidla rudimentární

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 29, systolický šelest na hrotě, mitrální regurgitace: V.S., muž, 68 let Popis případu a základní anamnéza: Pacient s anamnézou rizikových faktorů ischemické choroby srdeční ( hypertenze,

Více

1 Rozbor vývoje smrtelných následků dopravních nehod v ČR

1 Rozbor vývoje smrtelných následků dopravních nehod v ČR 1 Rozbor vývoje smrtelných následků dopravních nehod v ČR 1.1 Úvod Následující analýza je zaměřena na problematiku vývoje smrtelných následků nehodovosti v ČR především v období 2006-2012 (období, kdy

Více

STRUKTURA REGISTRU TULUNG

STRUKTURA REGISTRU TULUNG STRUKTURA REGISTRU TULUNG Vstupní parametry a diagnostika primárního onemocnění 1. Vstupní parametry 1. Kouření (výběr) 1. Kuřák 2. Bývalý kuřák (rok před stanovením DG dle WHO) 3. Nekuřák 2. Výška [cm]

Více

227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009,

227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, 227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech ČÁST STO SEDMDESÁTÁ Změna zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní

Více

ZHOUBNÉ NÁDORY TĚLA DĚLOŽNÍHO

ZHOUBNÉ NÁDORY TĚLA DĚLOŽNÍHO ZHOUBNÉ NÁDORY TĚLA DĚLOŽNÍHO Miroslav VERNER Ústav pro péči o matku a dítě ředitel: Doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. ONKOGYNEKOLOGICKÝ SEMINÁŘ, ENTOG, 8.10.2005, PRAHA HLAŠENÁ NOVÁ ONEMOCNĚNÍ ZHOUBNÝMI NOVOTVARY

Více

Proč screeningová centra nestíhají?... J. Daneš

Proč screeningová centra nestíhají?... J. Daneš Proč screeningová centra nestíhají?... J. Daneš Hlavní problém: Aplikace postupů charakteristických pro diagnostická vyšetření ve screeningu Diagnostická a screeningová mamografie - rozdíly Screeningové

Více

Studie HAPIEE regionální rozdíly v úrovni zdravotního stavu v rámci ČR

Studie HAPIEE regionální rozdíly v úrovni zdravotního stavu v rámci ČR Studie HAPIEE regionální rozdíly v úrovni zdravotního stavu v rámci ČR Mgr. Michala Lustigová Seminář: Studie zdravotního stavu v rámci činnosti SZÚ Struktura prezentace Studie HAPIEE v ČR Regionální rozdíly

Více

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 Nemocnice na Homolce 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 1 strana z 11 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 CÉVNÍ CHIRURGIE Všechny diagnózy 1 350 28 64 let

Více

Analytický report projektu AVASTIN klinický registr

Analytický report projektu AVASTIN klinický registr Analytický report projektu AVASTIN klinický registr Karcinom prsu Stav k datu 10. 4. 2011 Registr Avastin je podporován výzkumným ý grantem firmy Roche. Česká Institut t onkologická biostatistiky společnost

Více

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání Vzdělávací program oboru REHABILITAČNÍ A FYZIKÁLNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní, chirurgický nebo pediatrický kmen v délce

Více

Parenterální výživa v paliativní onkologické péči. Eva Meisnerová

Parenterální výživa v paliativní onkologické péči. Eva Meisnerová Parenterální výživa v paliativní onkologické péči Eva Meisnerová Výživa v paliativní onkologické péči Většina pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním - má poruchy příjmu potravy a malnutrici Fakt nedostatečného

Více

MORAVSKÉ UROLOGICKÉ SYMPOZIUM

MORAVSKÉ UROLOGICKÉ SYMPOZIUM 4 MORAVSKÉ UROLOGICKÉ SYMPOZIUM Čtvrtek 20. 3. 2014 / lékařská sekce 14.00 Slavnostní zahájení doc. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D., 14.10 16.00 Doktorandský studijní program garant doc. MUDr. Vladimír Študent,

Více

Praxe hodnocení cílené biologické léčby zhoubných nádorů v ČR a její edukační obsah

Praxe hodnocení cílené biologické léčby zhoubných nádorů v ČR a její edukační obsah Praxe hodnocení cílené biologické léčby zhoubných nádorů v ČR a její edukační obsah R. Vyzula, P. Brabec, L. Dušek, J. Fínek Stav k datu 30. 10. 2010 Informační a edukační obsah sledování cílené léčby

Více

Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu

Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu Klávesnice Gama používá nejnovější mikroprocesorovou technologii k otevírání dveří, ovládání zabezpečovacích

Více

Statistická analýza dat k

Statistická analýza dat k ANALÝZA VÝSLEDKŮ LÉČBY AVASTINEM Statistická analýza dat k 30. 9. 2006 R. Vyzula, D. Némethová, A. Svobodník et al. I ZÁKLADNÍ POPIS SOUBORU I.1. Počet pacientů v jednotlivých centrech Celkový počet zařazených

Více

HIV / AIDS, Česká rep., 1985 31.12.2012

HIV / AIDS, Česká rep., 1985 31.12.2012 HIV / AIDS v ČR - 212 1.1.212-31.12.212 212 nových případů HIV u občanůčr a residentů; z toho 61 (28,8%) u residentů zejména ze Slovenska (18) a Ukrajiny (11), dále z Ruska (5), Vietnamu (5), Moldavska

Více

ZÁSADY CYTOSTATICKÉ LÉČBY MALIGNÍCH ONKOLOGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ

ZÁSADY CYTOSTATICKÉ LÉČBY MALIGNÍCH ONKOLOGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ ZÁSADY CYTOSTATICKÉ LÉČBY MALIGNÍCH ONKOLOGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ 9. vydání Česká onkologická společnost ČLS JEP Platnost od 1. 7. 2009 V Brně 1. července 2009 Vážení přátelé, kolegyně a kolegové, dostává

Více

Sociální problematika dětské paliativní péče. Bronislava Husovská Mobilní hospic Ondrášek 12. května 2016

Sociální problematika dětské paliativní péče. Bronislava Husovská Mobilní hospic Ondrášek 12. května 2016 Sociální problematika dětské paliativní péče Bronislava Husovská Mobilní hospic Ondrášek 12. května 2016 Paliativní péče je aktivní a úplná péče o dětské tělo, mysl i ducha a zahrnuje také podporu rodiny

Více

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE ZPPSNP SDBR 1.1 účinnost od 1. dubna 2015 Kód: Group 750 ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ (ČÍM SE POJIŠTĚNÍ

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ČERVOVITÉHO PŘÍVĚSKU SLEPÉHO STŘEVA

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ČERVOVITÉHO PŘÍVĚSKU SLEPÉHO STŘEVA INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ČERVOVITÉHO PŘÍVĚSKU SLEPÉHO STŘEVA Jméno a příjmení..rodné číslo. Bydliště Zdravotní pojištovna.. Vážená paní, vážený pane, bude Vám proveden operační výkon, který

Více

Anestezie. Peter Košut

Anestezie. Peter Košut Anestezie Peter Košut Náplň práce dětského anesteziologa Celková anestezie naprostá většina dětí Kombinovaná anestezie Hluboká sedace Zajištění cévního přístupu (CVK) Konzilium k předoperační přípravě

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Estrimax 2 mg potahované tablety Estradiolum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Estrimax 2 mg potahované tablety Estradiolum Příbalová informace: informace pro uživatelku Estrimax 2 mg potahované tablety Estradiolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje pro

Více

Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise

Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise 1 Příloha č. 2a Informovaný souhlas pacienta vzor pro skupinu experimentální INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona

Více