1 1 Ide ly a faktorov okruhy Denice 1.1 Nech R =(R + :) je okruh, 6= I R nazveme ide lem, plat -li a b I =) a + b I a I r R =) ra ar I Ide l je zejm n

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 1 Ide ly a faktorov okruhy Denice 1.1 Nech R =(R + :) je okruh, 6= I R nazveme ide lem, plat -li a b I =) a + b I a I r R =) ra ar I Ide l je zejm n"

Transkript

1 i doc. Libor Pol k Algebra II. zpracoval Ale K enek 11. kv tna 1995 Obsah 1 Ide ly a faktorov okruhy 1 Roz en t les 3 Teorie svaz Dvoj denice : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 3 3. Morsmy : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Nerovnosti : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Modul rn svazy : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Booleovy svazy : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 7 4 Univerz ln algebra Pojem -algebry, kongruence : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 9 4. Podalgebry : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Homomorsmy : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Sou iny : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Termy a identity : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 16 5 Voln algebry 17

2 1 1 Ide ly a faktorov okruhy Denice 1.1 Nech R =(R + :) je okruh, 6= I R nazveme ide lem, plat -li a b I =) a + b I a I r R =) ra ar I Ide l je zejm na norm ln podgrupa (R +), nejmen a nejv t ide ly jsou tzv. nevlastn f0g a R. Pr nik libovoln ho nepr zdn ho syst mu ide l je op t ide l m eme hovo it o generov n. Um me utvo it faktorgrupu (R=I +) = fa + I j a Rg, s t n denujeme (a + I) +(b + I) = (a + b) +I. Podobn denujeme n soben (a + I)(b + I) = (ab) +I. Je nutn ov it korektnost nez vislost na volb reprezentanta. Lemma 1. R=I = (R=I + :) je okruh. Zobrazen : a 7! a + I je surjektivn homomorsmus R! R=I. Denice 1.3 R=I se naz v faktorov okruh okruhu R podle ide lu I. Zab vejme se d le strukturou R[x]=(f ), kder je t leso, f R[x] nekonstantn polynom. Denujeme R[x]=(f )=fg +(f ) j g R[x]g Klademe g +(f )=h +(f ), plat -li f j g ; h, tedy g h d vaj po d len polynomem f stejn zbytek. Ozna me n = deg f. Lzeps t R[x]=(f )=fg +(f ) j g R[x] deg g<ng kde u je ka d prvek zastoupen pr v jednou. Zobrazen a n;1 x n;1 + + a 1 x + a 0 + (f ) 7! (a 0 ::: a n;1 ) je z ejm bijekce R[x]=(f )! R n. Denujeme operace s t n a n soben (a 0 ::: a n;1 )+(b 0 ::: b n;1 )=(a 0 + b 0 ::: a n;1 + b n;1 ) (a 0 ::: a n;1 )(b 0 ::: b n;1 )=(c 0 ::: c n;1 ) kde c n;1 x n;1 + + c 1 x + c 0 je zbytek po d len polynomu (a n;1 x n;1 + + a 1 x + a 0 )(b n;1 x n;1 + + b 1 x + b 0 ) polynomem f. Zobrazen : a 7! a +(f ) je prost homomorsmus R! R[x]=(f ), budeme ztoto ovat R a (R). R lze potom pova ovat za podt leso okruhu R[x]=(f ). V ta 1.4 Polynom f m ko en x +(f ) v R[x]=(f ). D kaz: Polynom f R[x] ch peme jako polynom nad R[x]=(f ) skoecienty a 0 +(f ) ::: a n;1 +(f ). P m m dosazen m dost v me = f +(f )=0. V ta 1.5 R[x]=(f ) je t leso pr v tehdy, kdy f je ireducibiln. D kaz: Zprava doleva plyne z Bezoutovy rovnosti, zleva doprava vedeme nep mo, faktory f jsou d litel nuly.

3 . ROZ EN T LES Roz en t les Denice.1 Okruh R se naz v podt lesem t lesa T, je-li podokruhem a pro ka d 0 6= a R plat a ;1 R (inverzn prvek ch pan v T). Jinak k me, e T je roz en m R, p eme T=R. Denice. Nech T je roz en m R. Prvek a T se naz v algebraick prvek nad R, je-li ko enem nenulov ho polynomu nad R, vopa n m p pad transcedentn. V ta.3 Nech T je roz en m R, a T algebraick. Pak existuje jedin normovan ireducibiln polynom f R[x], ktar m a za ko en. D kaz: Existence. Nech f R[x] je nejmen ho stupn mezi normovan mi s ko enem a. Kdyby nebyl ireducibiln, dost v me spor s minimalitou stupn. Jednona nost. Nech g R[x], g(a) =0. D len m dost v me g = qf + r, degr<deg f. Zg(a) = f (a) = 0 a minimality stupn f plyne u r = 0. Uva me n jak jin f. Mus platit fjf podle p edchoz ho a z rove fjf. Odtud f = f, proto e oba jsou normovan. Pozn mka.4 Kone n t lesa 1. Pro prvo slo p a n N existuje t leso o p n prvc ch.. Libovoln kone n t leso m p n prvk. 3. Libovoln dv kone n t lesa o stejn m po tu prvk jsou isomorfn. Denice.5 Pro t leso R p eme zkr cen R[x 1 ::: x n ]=(((R[x 1 ])[x ]) ). Polynom f R[x 1 ::: x n ] se naz v symetrick, nem n -li se p i libovoln permutaci prom nn ch. Uva me tzv. element rn symetrick polynomy 1 = x x n = x 1 x + + x 1 x n + x x x n;1 x n. k =. X 1i 1 <<i k n n = x 1 :::x n x i1 :::x ik V ta.6 Ka d symetrick polynom lze vyj d it pr v jedn m zp sobem jako polynom v element rn ch symetrick ch polynomech.

4 3 3 Teorie svaz 3.1 Dvoj denice Denice 3.1 Nech A =(A ) je uspo dan mno ina. A se naz v sup-polosvaz (spojov, horn ), existuje-li sup A fa bg pro libovoln a b A. Analogisky denujeme inf-polosvaz (pr sekov, doln ). A je svaz, existuje-li sou asn sup A fa bg i inf A fa bg. Svaz je pln, existuje-li sup X i inf X pro libovolnou X A. V ta 3. Je-li A uspo dan a pro v echny X A existuje inf X. Pak A je pln. D kaz: Vezmeme a = inf Y = inffy A j y x 8x Xg. Je to horn z vora X a ka d jin je prvkem Y, a je tedy sup X. Denice 3.3 Bin rn operace na mno in A se naz v idempotentn, plat -li a a = a pro ka d a A. Denice 3.4 S = (S :) se naz v algebraicky denovan polosvaz, je-li operace asociativn, komutativn a idempotentn. L = (L ^ _) je algebraicky denovan svaz, jsou-li (L ^) a (L _) algebraicky denovan polosvazy a plat tzv. absorb n z kony Operace ^ _ se b n naz vaj pr sek a spojen. a ^ (a _ b) =a a _ (a ^ b) =a Ozna me korespondenci mezi dvoj denic polosvazu V ta 3.5 A =(A ) 7! A s =(A :) ab := supfa bg S s =(S ) S =(S :) a b, ab = b 1. Pro sup-polosvaz A je A s algebraicky denovan polosvaz.. Pro algebraicky denovan polosvaz S je S s sup-polosvaz a sup S sfa bg = ab pro v echna a b S. 3. Pro sup-polosvaz A plat (A s ) s = A. 4. Pro algebraicky denovan polosvaz S plat (S s ) s = S. V ta 3.6 Nech A =(A ) je svaz. Denujeme A i =(A ^) A s =(A _) a ^ b := inffa bg a _ b := supfa bg Takto denovan ^ _ jsou v z ny absorb n mi z kony. Naopak nech L = (L ^ _) je algebraicky denovan svaz. Denujeme uspo d n a i b () a ^ b = a a s b () a _ b = b Uspo d n i s jsou stejn, tedy (L ) je svaz.

5 4 3. TEORIE SVAZ 3. Morsmy Denice 3.7 Nech A =(A ) B =(B ) jsou uspo dan mno iny. Zobrazen : A! B se na v isotonn, plat -li pro v echna a a 0 A a a 0 =) (a) (a 0 ). Isotonn zobrazen je vno en, pokud nav c plat (a) (a 0 ) =) a a 0. Kone n isomorsmus (uspo dan ch mno in) je surjektivn vno en. Denice 3.8 Nech A B jsou svazy, zobrazen : A! B se naz v _-homomorsmus (spojov ), pokud (a_ a 0 )=(a) _ (a 0 ). Analogicky denujeme ^-homomorsmus (pr sekov ). Zobrazen je homorsmus je-li sou asn _- i^-homomorsmus. Kone n isomorsmus (svaz ) je bijektivn homomorsmus. Lemma 3.9 Nech A B jsou svazy, : A! B zobrazen. Potom 1. je _-homomorsmus znamen, e je isotonn.. je isomorsmus uspo dan ch mno in pr v tehdy, kdy je isomorsmus svaz. V ta 3.10 Slab Pro libovolnou uspo danou mno inu A existuje pln svaz B =(B ) a vno en : A! B. D kaz: Denujme (a] :=fx A j x ag. Potom zobrazen : a 7! (a] je hledan vno en do svazu ( A ). Denice 3.11 Nech A =(A ) je uspo dan mno ina. Mno inu 6= J A naz v me ide l, plat -li 1. Jestli e a J x A x a, potom x J (analogie n soben ).. Pro v echna i I je a i J. Potom existuje supfa i j i Ig (analogie s t n ). V ta 3.1 Lep Pro libovolnou uspo danou mno inu A existuje pln svaz B = (B ) a vno en : A! B zachov vaj c v echna existuj c inma a suprema. D kaz: P edpokl dejme, e A m nejmen prvek (pokud ne, p id me takov ). Struktura J(A) = (J(A) ) je pln svaz v ech ide l v A. Zobrazen : a 7! (a] je hledan vno en A! J(A). Ide ly mohou reprezentovat re ln sla. P id me k racion ln m sl m nejmen prvek ;1, potom nevlastn ide ly jsou f;1g a Q [f;1g, vlastn jsou ffx Q [ f;1g j x ag ja Rg a ty odpov daj p esn re ln m sl m. V ta 3.13 O pevn m bodu Nech L = (L ) je pln svaz, : L! L isotonn zobrazen. Pak existuje a L takov, e (a) =a. D kaz: Uva ujme X = fx L j (x) xg a ozna me a =supx. Z vlastnost suprema a isotonie se uk e, e (a) je horn z vora X, tedy plat a (a). Odtud (a) ((a)), tedy (a) X a plat tak (a) a.

6 3.3 Nerovnosti Nerovnosti V ta 3.14 V libovoln m svazu L =(L ^ _) plat pro a b c L a ^ (b _ c) (a ^ b) _ (a ^ c) a _ (b ^ c) (a _ b) ^ (a _ c) a c =) a _ (b ^ c) (a _ b) ^ c distributivn nerovnosti modul rn nerovnost (a ^ b) _ (a ^ c) _ (b ^ c) (a _ b) ^ (a _ c) ^ (b _ c) medi ln nerovnost Denice 3.15 Svaz L =(L ^ _) se naz v modul rn, plat -li pro a b c La c =) a_(b^c) =(a_b)^c distributivn, plat -li a _ (b ^ c) =(a _ b) ^ (a _ c) Lemma 3.16 Ka d distributivn svaz je modul rn. 3.4 Modul rn svazy Lemma 3.17 Svaz je modul rn pr v tehdy, kdy plat a _ (b ^ (c _ a))=(a _ b) ^ (c _ a). V ta 3.18 Svaz L =(L ^ _) je modul rn pr v tehdy, kdy plat pro v echna a b c L a b a ^ c = b ^ c a _ c = b _ c =) a = b D kaz: Zleva doprava plyne z absorb n ch z kon a modul rn rovnosti, sta rozepsat a = a_(a^c). Obr cen vezmeme x y z L x z achceme pro n splnit modul rn rovnost. Do tvrzen v ty sta dosadit a = x _ (y ^ z), b =(x _ y) ^ z a c = y. Denice 3.19 Svaz L = (L ^L _ L ) naz v me podsvazem svazu K = (K ^K _ K ) je-li L K a pro ka d a b L plat a ^L b = a ^K b a _ L b = a _ K b Modul rn a distributivn svazy lze charakterizovat podle toho, jestli n kter ze svaz z obr zku 1 je jejich podsvazem. N 5 nen modul rn, M 5 modul rn je, ale nen distributivn. V ta 3.0 Svaz L =(L ^ _) je modul rn pr v tehdy, kdy neobsahuje podsvaz isomorfn s N 5. D kaz: Zleva doprva je tvrzen z ejm. Pokud L nen modul rn, mus podle p edchoz v ty existovat a b c L takov, e a < b a ^ c = b ^ c a _ c = b _ c. Tedy c mus b t s a b nesrovnateln, dost v me u N 5.

7 6 3. TEORIE SVAZ 1 1 a b c a b c 0 0 N 5 M 5 Obr zek 1: Zlobiv svazy Lemma 3.1 Svaz L = (L ^ _) je distributivn pr v tehdy, kdy pro ka d a b c L plat a ^ (b _ c) = (a ^ b) _ (a ^ c). V ta 3. Svaz L =(L ^ _) je distributivn pr v tehdy, kdy plat pro v echna a b c L a ^ c = b ^ c a _ c = b _ c =) a = b V ta 3.3 Svaz L =(L ^ _) je distributivn pr v tehdy, kdy neobsahuje podsvaz isomorfn s N 5 nebo M 5. Denice 3.4 Nech A = (A ) je uspo dan mno ina. Mno ina X A se naz v d di n, plat -li pro v echna x X a A a x =) a X Zna me HA mno inu v ech d di n ch podmno in mno iny A, podobn HA =(HA ). Denice 3.5 Nech L = (L ^ _) je svaz. Prvek a L se naz v spojov ireducibiln, plat -li pro v echna b c L a = b _ c =) a = b nebo a = c Ozna ujeme JL mno inu v ech spojov ireducibiln ch prvk svazu L s vyj mkou nejmen ho (pokud existuje) a J L =(JL ^ _). V ta 3.6 Nech L =(L ^ _) je kone n distributivn. Pak plat L = H(J L). D kaz: Hledan m isomorsmem je zobrazen : a 7! fx JL j x ag. Pom rn snadno se uk e, e je to bijekce azachov v operace ^ _.

8 3.5 Booleovy svazy 7 Denice 3.7 Okruhem mno in nad n jakou mno inou A je libovoln syst m jej ch podmno in uzav en na operace \ [. D sledek 3.8 Libovoln okruh mno in je isomorfn H(J (L ^ _)) pro vhodn kone n svaz (L ^ _). D kaz: Libovoln okruh mno in je distributivn svaz. 3.5 Booleovy svazy Denice 3.9 Svaz L = (L ^ _) se naz v omezen, pokud m nejmen a nejv t prvek. Standardn je zna me 0,1. D le nech a b L jsou prvky omezen ho svazu. k me, e b je komplement prvku a, plat -li a ^ b =0 a_ b =1. Prvek omezen ho svazu m e m t dn, jeden i v ce komplement (viz M 5 ). 1 je v dy komplement 0anaopak. Denice 3.30 Komplement rn svaz je omezen svaz, ve kter m m ka d prvek pr v jeden komplement. Boole v svaz je distributivn komplement rn svaz. V ta 3.31 Nech L =(L ^ _) je distributivn svaz. 1. Ka d a L m nejv e jeden komplement.. Nech a x b a x m komplement. Potom m x komplement i v intervalu [a b] = fy L j a y bg. D kaz: (1) plyne z vlastnost komplementu, absorb n ch z kon a distributivity. () nech y je komplement x ve svazu L. Ozna me z =(y _a)^b. Potom z je komplement x vintervalu [a b] uk eme x ^ z = a x _ z = b. Denice 3.3 Booleova algebra je estice B =(B ^ _ ),kde(b ^ _) je Boole v svaz a pro ka d a B plat Lemma 3.33 V libovoln Booleov algeb e plat a _ 0=a a _ a 0 =1 a ^ 1=1 a ^ a 0 =0 (a _ b) 0 = a 0 ^ b 0 (a ^ b) 0 = a 0 _ b 0

9 8 3. TEORIE SVAZ Denice 3.34 Pole mno in nad mno inou A je okruh mno in nad A uzav en na operaci rozd lu. V ta 3.35 Libovoln kone n Booleova algebra B je isomorfn ( A \ [ A { ) pro vhodnou kone nou A, p itom operaci komplementu denujeme X { = A n X. D kaz: Denujeme relaci pokr v n a ; b () 8a b c Aa c>b) a = c Prvky a ; 0 naz v me atomy. Snadno se uk e (v ta 3.31), e prvky JB jsou pr v atomy. Tedy J B je proti et zec, ka d jeho podmno ina je d di n. Sta vz t A = JB, potom A = H(J B) a tvrzen plyne z p edchoz ch v t. D sledek 3.36 Libovoln Booleova algebra je isomorfn vhodn mu poli mno in.

10 9 Struktura typ op. symboly svaz ( ) (^ _) grupa () () grupa s 1ainverz ( 0 1) ( 1 ;1 ) vekt. prost. nad R ( (1) rr ) (+ ( r ) rr ) 4 Univerz ln algebra 4.1 Pojem -algebry, kongruence Tabulka 1: Jazyky konkr tn ch struktur Denice 4.1 Syst m (n ) nez porn ch cel ch sel nazveme typem, mno inu ch peme jako mno inu index. S ka d m typem uva ujeme syst m opera n ch symbol (f ). Jazykem naz v me uspo- danou dvojici ; (n ) (f ) Algebra typu (-algebra) je potom uspo dan dvojice A = ; A (f A ) kde A je mno ina a pro ka d je f A n - rn operace na A, kde n- rn operace znamen zobrazen A n! A, v etn A 0 = f g d vaj c v b r prvku. Jazyky pro konkr tn algebraick struktury ukazuje tabulka 1. Operace r znamen n soben skal rem r R. Je-li t leso R nekone n, je nekone n i dan jazyk. Denice 4. Nech A =(A (f A ) ) je -algebra. Relace na mno in A se naz v kongruence -algebry A, plat -li pro ka d a 1 b 1 ::: a n b n A a 1 b 1 ::: a n b n =) f A (a 1 ::: a n ) f A (b 1 ::: b n ) Potom je mo n denovat faktorovou algebru algebry A podle kongruence ; A= := A= (f A= ) kde f A= ([a 1 ] ::: [a n ] ):= f A (a 1 ::: a n ) Korektnost takov denice je zaru ena po adavkem na kongruenci. V grup ch kongruence odpov daj norm ln m podgrup m, faktorizovat podle kongruence znamen tot, jako podle norm ln podgrupy. V okruz ch hraj stejnou roli ide ly. Zna me Con A mno inu v ech kongruenc algebry A a E(A) mno inu v ech ekvivalenc na mno in A. V ta 4.3 (Con A ) je pln podsvaz svazu (E(A) ).

11 10 4. UNIVERZ LN ALGEBRA D kaz: D A := f[a a] j a Ag je nejmen, T A A nejv t prvek (Con A ). Uva ujme libovoln syst m i Con A pro i I 6=. Z ejm ii Con A. D le plat sup Con A f i j i Ig supf i j i Ig S Ozna me pravou stranu. Sta uk zat, e je to kongruence. je tranzitivn obal ii i. Uva me libovoln a ozna me n := n. Vezm me libovoln a 1 ::: a n b 1 ::: b n A takov, e a 1 b 1 ::: a n b n. Chceme uk zat E(A) f A (a 1 ::: a n ) f A (b 1 ::: b n ) Z konstrukce plyne a 1 = c 1 1 i1 1 c 1 i1 c 1 3 i1 m 1 ;1 c 1 m1 = b 1 a = c 1 i 1 c i c 3 i m ;1 c m = b.. a n = c n 1 in 1 c n in c n 3 in m n;1 c m = b kde m 1 ::: m n N c A i I. Z prvn ho dku dost v me Z druh ho dku analogicky f A (a 1 ::: a n ) i1 1 f A (c 1 ::: a n ) =) f A (a 1 ::: a n ) f A (c 1 ::: a n ) =) f A (a 1 ::: a n ) f A (b 1 ::: a n ) f A (a 1 ::: a n ) f A (b 1 b ::: a n ) atd. Pozn mka 4.4 Uva ujme-li typ (1), dostaneme tzv. 1-un rn algebry A = (A f ), kde f : A! A. Ty leze pom rn p ehledn zn zornit diagramem (obr zek ). Pozn mka 4.5 V p pad svaz plat n sleduj c tvrzen : Nech L =(L ^ _) je svaz. Potom Con L pr v tehdy, kdy je to ekvivalence a pro v echna a b c L plat (a ^ c) (b ^ c) (1) (a _ c) (b _ c) () v c d e f x y a b u Obr zek : 1-un rn algebra

12 4. Podalgebry 11 D kaz: P mo z denice kongruence Con L pr v tehdy, kdy je to ekvivalence a pro v echna a b c d L plat (a ^ c) (b ^ d) ab cd =) (a _ c) (b _ d) Odsud dosazen m d := c plyne tvrzen. Naopak p edpokl dejme ab cd. Na z klad platnosti (1) a komutativity ^ je mo n ps t (a ^ c) (b ^ c) =(c ^ b) (d ^ b) =(b ^ d) D kaz pro _ se vede analogicky. Pozn mka 4.6 Podobn lze dok zat n sleduj c vlastnosti 4. Podalgebry ab =) (a ^ b) (a _ b) a b c a c =) ab Denice 4.7 Nech A = ; A (f A ) je -algebra. Algebru B = ; B (f B ) nazveme podalgebrou algebry A, jestli e B A a pro v echna b 1 ::: b n B plat f A (b 1 ::: b n )=f B (b 1 ::: b n ) P eme B A a f B = f A jb n (tj. f A na Bn dopadne stejn, jako f B, restrikce funkce) Lze ov em j t izdruh strany Denice 4.8 Mno ina B A se naz v nosi podalgebry algebry A, plat -li pro ka d b 1 ::: b n B P eme B A. f A (b 1 ::: b n ) B Je-li B A, potom z ejm B A. Naopak, je-li B A, potom ; B (f A jb n ) A V ta 4.9 Mno ina v ech podalgeber algebry A je vzhledem k pln svaz. D kaz je p mo ar. Pozn mka 4.10 Za neme-li uva ovat podalgebry, pln se projev form ln rozd l mezi nap. Booleovsk mi svazy a Booleovsk mi algebrami.

13 1 4. UNIVERZ LN ALGEBRA 4.3 Homomorsmy Denice 4.11 Zobrazen : A! B se naz v homomorsmus -algebry A = (A (f A ) ) do algebry B = (B (f B ) ) plat -li pro ka d a 1 ::: a n A ; ; f A (a 1 ::: a n ) = f B (a1 ) ::: (a n ) Implicitn p edpokl d me, e ob algebry jsou t ho typu. Homomorsmus zna me : A! B. Izomorsmem rozum me bijektivn homomorsmus, o dvou algebr ch ekneme, e jsou izomorfn, pokud mezi nimi existuje izomorsmus. Pozn mka 4.1 Pro libovolnou kongruenci Con A zav d me ozna en nat pro zobrazen A! A= takov, e a 7! [a]. Jedn se o surjektivn homomorsmus A na A=. Pozn mka 4.13 Pokud B A, zna me standardn : b 7! b vno en algebry B do A. Je to prost homomorsmus. Lemma 4.14 Relace ker := f(a a 0 ) A A j (a) =(a 0 )g je kongruence na algeb e A. D kaz: Z denice ker je z ejm, e se jedn o ekvivalenci. Uva me libovoln a pi me n = n. Vezm me libovoln a 1 ::: a n b 1 ::: b n tak, e a 1 b 1 ::: a n b n. Potom (a 1 ) = (b 1 ) ::: (a n )=(b n ). Proto e je homomorsmus, lze ps t ; ; f A (A 1 ::: a n ) = f B (a1 ) ::: (a n ) = ; ; (b1 ) ::: (b n ) = f A (b 1 ::: b n ) f B V ta 4.15 O homomorfismu Nech : A! B je homomorsmus. Ozna me : A ker! (A) takov, e [a] ker 7! (a). Potom (A) B (je to nosi podalgebry), je izomorsmus A=ker na (A) a plat = nat ker, viz diagram. Nav c, pokud je surjektivn, B je izomorfn s A=ker. nat ker A? y A=ker ;;;! B x?? ;;;! (A) D kaz: Z p edchoz ho d kazu je z ejm, e m smysl uva ovat ker je to kongruence. Doka me d le: Mno ina (A) je nosi podalgebry. Vezm me libovoln b 1 ::: b n (A). Potom existuj jejich vzory a 1 ::: a n A. Plat f B (b 1 ::: b n )=f B ; (a1 ) ::: (a n ) = ; f A (a 1 ::: a n ) (A)

14 4.4 Sou iny 13 Zobrazen je bijekce. Z ejm je surjektivn a pro libovoln a b A plat (a) =(b) =) [a] ker = [b] ker. Zobrazen je homomorsmus. Ozna me := ker. Pro libovoln a 1 ::: a n A pi me f A= ; [a1 ] ::: [a n ] = ; f A (a 1 ::: a n ) = f B ; (a1 ) ::: (a n ) ; ([a1 ] ) ::: ([a n ] ) = f (A) Zobrazen je slo en nat ker. Pro ka d a A ( nat ker )(a) =( )([a] ker )=((a)) = (a) Denice 4.16 Algebra B je homomorfn obraz algebry A, existuje-li surjektivn homomorsmus A! B. D sledek 4.17 Libovoln homomorfn obraz (A) je izomorfn s faktoralgebrou A=ker. 4.4 Sou iny Denice 4.18 Q Nech A i = (A i (f A i ) ) je -algebra pro i I (i nespo etnou). Na mno in A := ii A i denujeme pro n - rn operaci f A ; takto ; f A (a 1 i ) ii ::: (a n i ) ii := f A i (a1 i ::: a n i ) ii Algebru A = Q ii A i =(A (f A ) ) nazveme sou inem syst mu algeber A i. Pozn mka 4.19 Zobrazen i : A! A i takov, e (a j ) ji 7! a i je surjektivn homomorsmus A na A i p irozen i-t projekce. D kaz pro obecnou mno inu I vy aduje axiom v b ru. Denice 4.0 Q Nech (A i ) ii je syst m -algeber. Algebra B ii A i se naz v podp m sou in syst mu (A i ) ii, je-li pro ka d i I projekce i jb ( i z en na B) surjektivn. Viz obr zek 3 p klad na svazech. V ta 4.1 Nech B je podp m m sou inem syst mu (A i ) ii, I 6=. Pak T ii ker( ijb) = A (diagon ln relace na A). D kaz: Nech ((a j ) ji (b j ) ji ) T ii ker( ijb). Pro ka d i I plat ((a j ) ji (b j ) ji ) ker( i jb). Tedy i ((a j ) ji )= i ((b j ) ji ), tj. a i = b i.

15 14 4. UNIVERZ LN ALGEBRA A 1 a A A 1 A b c (a ) (c ) (c ) (b ) (c ) (c ) Obr zek 3: Podp m sou in V ta 4. Nech A =(A :::) je -algebra, ( i ) I I 6= syst m kongruenc takov, e T ii i = A. Pak A je izomorfn s podp m m sou inem syst mu (A= i ) ii. D kaz: Hledan m izomorsmem je : A! Q ii A= i a 7! ([a] i ) ii Jedn se z ejm o surjekci, dok eme d le v e pot ebn. Zobrazen je prost. Nech ([a] i ) ii =([b] i ) ii. Pro ka d i I plat [a] i =[b] i, tedy (a b) i, to znamen (a b) T ii i = A. Zobrazen je homomorsmus. Uva me tradi n n = n a 1 ::: a n A. Potom podle denic zobrazen, operace na sou inu a faktoralgeb e m eme ps t ([a 1 ] i ) ii ::: ([a n ] i ) ii f ii A= i ; (a1 ) ::: (a n ) = f ; [a1 ] i ::: [a n ] i = f A= i To u je, op t podle denice, ; f A (a 1 ::: a n ). Mno ina (A) je podp m sou in. M me uk zat, e zobrazen i j(a): Y ji ii A= j! A= i = f A (a 1 ::: a n ) i ii je surjektivn. Vezm me libovoln prvek A= i, tj. [a] i pro vhodn a A. To u je ale obrazem (a). Denice 4.3 Algebra A =(A (f A i ) ) se naz v podp mo rozlo iteln, existuje-li syst m kongruenc ( i) ii, I 6= takov, e \ i = A a z rove i 6= A pro ka d i I ii

16 4.4 Sou iny 15 Nap klad na obr zku 3 je podp m sou in t - a ty prvkov ho line rn ho svazu, t prvkov line rn svaz je podp m m sou inem dvou dvouprvkov ch. Oproti tomu M 5 je podp mo nerozlo iteln. V ta 4.4 (AC) Ka d netrivi ln 1 -algebra A je izomorfn podp m mu sou inu vhodn ho nepr zdn ho syst mu (A) ii podp mo nerozlo iteln ch -algeber. P itom ka d A i je faktoralgebrou A. Lemma 4.5 Zornovo Nec A =(A ) je takov uspo dan mno ina, e ka d et zec v A m horn z voru. Potom pro libovoln a A existuje maxim ln prvek a v A takov, e a a. Toto lemma je ekvivalentn axiomu v b ru. D kaz v ty je pon kud o kliv, ozna en jako nepovinn. Vyu v pr v Zornovo lemma. V ta 4.6 Libovoln netrivi ln podp mo nerozlo iteln svaz je izomorfn. D kaz: Svaz je z ejm podp mo nerozlo iteln. Jin dvouprvkov neexistuje. Uva me tedy jlj 3. Existuje a L, kter nen ani nejv t, ani nejmen. Pro x y L denujme relace xy zy () def x ^ a = y ^ a () def x _ a = y _ a Jsou to kongruence. Nech x y z L, x y. Chceme uk zat (x ^ z) (y ^ z) a (x _ z) (y _ z). V me, e x ^ a = y ^ a. Tvrzen x ^ z ^ a = y ^ z ^ a je z ejm z vlastnost svaz. Z distributivity plyne (x _ z) ^ a =(x ^ a) _ (z ^ a) =(y ^ a) _ (z ^ a) =(y _ z) ^ a Relace je denov na pomoc rovnosti, je tedy z ejm ekvivalenc. Du ln se dok e, e je kongruence. Z ejm plat \ = L, p itom 6= L, proto e existuj b<a<c, odkud ac, ab. Tedy L je podp mo rozlo iteln podle v ty 4., co je spor. D sledek 4.7 Z v ty 4.4 a p edchoz ho plyne, e ka d netrivi ln distributivn svaz je izomorfn K podp m mu sou inu syst mu Q ii V ta 4.8 (AC) Libovoln distributivn svaz je izomorfn okruhu mno in. D kaz: Hledan m izomorsmem je u : K! ; I \ [ (a i ) ii 7!fi I j a i =1g Zobrazen u je bijekce d ky tomu, e K je podp m sou in, operace ^ _ v K odpov daj z ejm \ [ v I. 1 alespo dvouprvkov

17 16 4. UNIVERZ LN ALGEBRA V ta 4.9 (AC) Libovoln Boole v svaz je izomorfn poli mno in. D kaz: Nech (a i ) ii je nejmen prvek B. P ipustme, e existuje i I tak, e a i = 1. Potom libovoln prvek v B m na i-t slo ce 1 nejedn se o podp m sou in, co je spor. Tedy (0) ii B, analogicky (1) ii B. 4.5 Termy a identity Denice 4.30 Nech =(n ) je typ, (f ) syst m opera n ch symbol a M libovoln mno ina. Jazykem L rozum me ; (f ). Induktivn denujeme mno inu FL (M) 1. M F L (M). Pro w 1 ::: w n F L (M) je f (w 1 ::: w n ) F L (M) 3. Do F L (M) pat pr v to, co vzniklo v kone n m po tu krok z 1. a. Prvky F L (M) naz v me slova nad M. Denujme d le Algebru f F L(M ) (w 1 ::: w n ):=f (w 1 ::: w n ) F L (M) = F L (M) ; f F L(M ) naz v me algebrou L-slov, resp absolutn volnou -algebrou. Uva me d le X = fx 1 x :::g mno inu tzv. prom nn ch. Prvky F L (X) naz v me termy jazyka L, prvky F L (fx 1 ::: x n g) n- rn mi termy. Uva me nap klad jazyk 1-un rn ch algeber s p lu n m fuk n m symbolem f. Potom n- rn termy budou jednak x 1 ::: x n podle 1. aobecn f m (x i ) pro m N a i f1 ::: ng podle. Denice 4.31 Nech A je mno ina. Denujme e A n i (a 1 ::: a n ) := a i pro libvoln n N, a 1 ::: a n A a i f1 ::: ng jako i-tou n- rn projekci na mno inu A. Denice 4.3 Nech f A Am g 1 ::: g m A An. Denujeme n- rn operaci, tzv. kompozici f (g 1 ::: g m ) A An takto (f (g 1 ::: g m )) (a 1 ::: a n ):=f ; g 1 (a 1 ::: a n ) ::: g m (a 1 ::: a n ) Denice 4.33 Nech A = ; A (f A ) je -algebra, p FL (N n ). Denujeme p A n A An polynom na A indukovan termem p jako p A n := ( e A n i f A q A n 1 ::: q A n n p = x i p = f (q 1 ::: q n )

18 17 Denice 4.34 Uspo danou dvojici term (p q) z F L (n) nazveme identitou (p eme p l q). ekneme, e algebra A spl uje identitu p l q (p eme A j= p l q), plat -li p A n = q A n. D kaz korektnosti se vede indukc, znamen uk zat, e pro m n plat p A m (a 1 ::: a m )=p A n (a 1 ::: a n ). Denice 4.35 Identitu tvaru f k (x i ) l f k+d (x j ) naz v me regul rn, pokud i = j. Denice 4.36 Nec je mno ina identit. T du v ech -algeber spl uj c ch v echny identity z ozna me Mod. Varieta -algeber k me t d tvaru Mod pro n jak. Nap klad nebo Mod f ki (x) l f k i+d i (x) j i I Mod f ki (x) l f ki (y) j i I kde k := minfk i j i Ig a d := GCDfd i j i Ig. = Mod f k (x) l f k+d (x) j i I = Mod f k (x) l f k (y) j i I 5 Voln algebry Tato kapitola je asi to nejzaj mav j, co v algeb e v bec bylo. Bohu el nest h m, ke st tn c m to pot eba nen, tak e to snad dopln m v ervnu.

8. pln svazy. Svaz A se naz v distributivn, pokud pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat

8. pln svazy. Svaz A se naz v distributivn, pokud pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat . 8. pln svazy Svaz A se naz v distributivn, pokud pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat a (b ^ c) = (a b) ^ (a c) Lemma 8.1. Bu A distributivn svaz. Pak pro libovoln prvky a; b; c 2 A plat a ^ (b c) = (a

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ..07/..00/07.008 3. Reálná čísla RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny. K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel,

Více

Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sl

Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sl Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sly z p edchoz ch kapitol k podrobn j mu zkoum n line

Více

1. Mno iny. Pojem mno iny je z kladn m pojmem matematiky. Mno ina je ur ena sv mi

1. Mno iny. Pojem mno iny je z kladn m pojmem matematiky. Mno ina je ur ena sv mi 1. Mno iny Pojem mno iny je z kladn m pojmem matematiky. Mno ina je ur ena sv mi prvky, t.j., mno inou rozum me souhrn prvk. Teorii mno in vybudoval n meck matematik G.Cantor v roce 1872. V e uveden vymezen

Více

6. Matice. Algebraické vlastnosti

6. Matice. Algebraické vlastnosti Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 6 Matice Algebraické vlastnosti 1 Algebraické operace s maticemi Definice Bud te A,

Více

3. Polynomy Verze 338.

3. Polynomy Verze 338. 3. Polynomy Verze 338. V této kapitole se věnujeme vlastnostem polynomů. Definujeme základní pojmy, které se k nim váží, definujeme algebraické operace s polynomy. Diskutujeme dělitelnost polynomů, existenci

Více

Úlohy domácího kola kategorie C

Úlohy domácího kola kategorie C 50. ročník Matematické olympiády Úlohy domácího kola kategorie 1. Najděte všechna trojmístná čísla n taková, že poslední trojčíslí čísla n 2 je shodné s číslem n. Student může při řešení úlohy postupovat

Více

p (1) k 0 k 1 je pravd podobnost p echodu ze stavu k i v l ; 1 kroku do stavu k j

p (1) k 0 k 1 je pravd podobnost p echodu ze stavu k i v l ; 1 kroku do stavu k j Markovovsk n hodn procesy U Markovovsk ho n hodn ho proces nez vis dal v voj na zp sobu, jak se proces dostal do sou asn ho stavu. Plat 8 t

Více

a m1 a m2 a mn zobrazení. Operaci násobení u matic budeme definovat jiným způsobem.

a m1 a m2 a mn zobrazení. Operaci násobení u matic budeme definovat jiným způsobem. 1 Matice Definice 1 Matice A typu (m, n) je zobrazení z kartézského součinu {1, 2,,m} {1, 2,,n} do množiny R Matici A obvykle zapisujeme takto: a 1n a 21 a 22 a 2n A =, a m1 a m2 a mn kde a ij R jsou její

Více

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Variace 1 Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Číselné

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Diskr tn matematika Roman ada Tom Kaiser Zden k Ryj ek Katedra matematiky FAV Z pado esk univerzita v Plzni 2004 ii vodem M te p ed sebou text k p edn ce Diskr tn matematika pro prvn ro n k na Z pado esk

Více

1 GRUPY 2 Prav neutr ln prvek e 2 A spl uje 8a 2 A : a e = a. Neutr ln prvek je lev neutr ln a prav neutr ln. Monoid je pologrupa s neutr ln m prvkem.

1 GRUPY 2 Prav neutr ln prvek e 2 A spl uje 8a 2 A : a e = a. Neutr ln prvek je lev neutr ln a prav neutr ln. Monoid je pologrupa s neutr ln m prvkem. RNDr. Libor Pol k. Algebra I Z pisky z p edn ky zpracoval: Ji Dobe 20. dubna 1995 Obsah 1 Grupy 1 1.1 Grupy zbytkov ch t d : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 3 1.2 Z kladn vlastnosti grup

Více

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 1 Tutoriál č. 3 Exponenciála matice a její užití řešení Cauchyovy úlohy pro lineární systémy užitím fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 0.1 Exponenciála matice a její užití

Více

4 Stromy a les. Petr Hlin їn 0 5, FI MU Brno 1 FI: MA010: Stromy a les

4 Stromy a les. Petr Hlin їn 0 5, FI MU Brno 1 FI: MA010: Stromy a les 4 Stromy a les Jedn m ze z kladn ch, a patrn ї nejjednodu 0 8 0 8 m, typem graf 0 1 jsou takzvan і stromy. Jedn se o souvisl і grafy bez kru 0 6nic. P 0 0es svou (zd nlivou) jednoduchost maj stromy bohatou

Více

Matematický model kamery v afinním prostoru

Matematický model kamery v afinním prostoru CENTER FOR MACHINE PERCEPTION CZECH TECHNICAL UNIVERSITY Matematický model kamery v afinním prostoru (Verze 1.0.1) Jan Šochman, Tomáš Pajdla sochmj1@cmp.felk.cvut.cz, pajdla@cmp.felk.cvut.cz CTU CMP 2002

Více

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0)

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 4 DVOJMATICOVÉ HRY Strategie Stiskni páku Sed u koryta Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 125 DVOJMATICOVÁ HRA Je-li speciálně množina hráčů Q = {1, 2} a prostory strategií S 1, S 2

Více

3. Algebraické systémy

3. Algebraické systémy Markl: 3.1. Morfismy a kongruence /ras31.doc/ Strana 1 3. Algebraické systémy Na rozdíl od klasické algebry, jejíž ústředním tématem jsou rovnice a potřebný aparát pro jejich řešení /matice, polynomy,.../,

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Algebra študenti MFF 15. augusta 2008 1 8 Algebra Požadavky Grupa, okruh, těleso definice a příklady Podgrupa, normální podgrupa, faktorgrupa, ideál

Více

Úlohy k procvičování textu o svazech

Úlohy k procvičování textu o svazech Úlohy k procvičování textu o svazech Číslo za pomlčkou v označení úlohy je číslo kapitoly textu, která je úlohou procvičovaná. Každá úloha je vyřešena o několik stránek později. Kontrolní otázky - zadání

Více

Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede

Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede 1 Výroková logika výroky:a,b pravdivost výroku: 0 nepravda, 1 pravda logické spojky: A negace A A B konjunkce A B disjunkce A B implikace

Více

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Obsah 1. Reálná ísla 1 2. Posloupnosti 2 3. Hlub²í v ty o itách 4 1. Reálná ísla 1.1. Úmluva (T leso). Pod pojmem t leso budeme v tomto textu rozum t pouze komutativní

Více

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Účelové komunikace jsou důležitou a rozsáhlou částí sítě pozemních komunikací v České republice. Na rozdíl od ostatních kategorií

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 4. Komplexní čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 4. Komplexní čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyiky CZ.1.07/..00/07.0018 4. Komplexní čísla Matematickým důvodem pro avedení komplexních čísel ( latinského complexus složený), byla potřeba rošířit množinu (obor)

Více

MATEMATIKA I VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ NOVOTNÝ ZÁKLADY LINEÁRNÍ ALGEBRY

MATEMATIKA I VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ NOVOTNÝ ZÁKLADY LINEÁRNÍ ALGEBRY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ NOVOTNÝ MATEMATIKA I ZÁKLADY LINEÁRNÍ ALGEBRY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Typeset by L A TEX 2ε, Podpořeno projektem

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat.

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat. KOMBINATORIKA ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Příklad 1 Pan Alois dostal od vedení NP Šumava za úkol vytvořit propagační poster se čtyřmi fotografiemi Šumavského národního parku, každou z jiného ročního období (viz obrázek).

Více

Ne tak letmý úvod k maticím První pracovní verze

Ne tak letmý úvod k maticím První pracovní verze Ne tak letmý úvod k maticím První pracovní verze Tento text na příkladech ukazuje vlastnosti základních algebraických struktur grup, okruhů, polí, vektorových prostorů a algeber. Zvláštní důraz je kladen

Více

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola Diamantová suma - řešení příladů.ola. Doažte, že pro aždé přirozené číslo n platí.n + 2.n + + n.n < 2. Postupujeme matematicou inducí. Levou stranu nerovnosti označme s n. Nejmenší n, pro než má smysl

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Okruhy ot zek k Algeb e I. P.H. & J.W. 2 II. Klasikace cyklick ch grup d prvku: Nech (G ) je grupa, a 2 G. d prvku a denujeme jako nejmen slo n takov,

Okruhy ot zek k Algeb e I. P.H. & J.W. 2 II. Klasikace cyklick ch grup d prvku: Nech (G ) je grupa, a 2 G. d prvku a denujeme jako nejmen slo n takov, Okruhy ot zek k Algeb e I. P.H. & J.W. 1 I. Cayleyova v ta pro grupy Izomorfn zobrazen : Bu G 1 G 2 grupy, f : G 1! G 2. ekneme, e f je izomorfn zobrazen, jestli e: 1. f je bijekce (injekce, surjekce)

Více

TEORIE MÍRY. A to jsme se docela snažili. Nešlo to jinak.

TEORIE MÍRY. A to jsme se docela snažili. Nešlo to jinak. TEORIE MÍRY V některých předchozích kapitolách jste se setkali s měřením velikostí množin a víte, jaké byly těžkosti s měřením množin i na reálné ose. Kvůli těmto těžkostem se měření zúžilo jen na délku

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen.

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. U stav matematiky a deskriptivnı geometrie Operace s maticemi Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2014 RNDr. Rudolf Schwarz,

Více

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 4: Grupy, okruhy a pole Základní pojmy unární operace, binární operace, asociativita,

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty PRV ČR na období 2007-2013, Opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie Název veřejné zakázky

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

Matematická analýza KMA/MA2I 3. p edná²ka Primitivní funkce

Matematická analýza KMA/MA2I 3. p edná²ka Primitivní funkce Matematická analýza KMA/MAI 3. p edná²ka Primitivní funkce Denice a základní vlastnosti P íklad Uvaºujme následující úlohu: Najd te funkci F : R R takovou, ºe F () R. Kdo zná vzorce pro výpo et derivací

Více

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci Určeno pro třídu 1ODK. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete

Více

1 3Statistika I (KMI/PSTAT)

1 3Statistika I (KMI/PSTAT) 1 3Statistika I (KMI/PSTAT) Cvi 0 0en prvn aneb Suma 0 0n symbolika, vod do popisn statistiky Statistika I (KMI/PSTAT) 1 / 17 1 3Obsah hodiny Po dne 0 8n hodin byste m li b 0 5t schopni: spr vn pou 0 6

Více

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 S Á ČK Y NA PS Í E XK RE ME N TY SÁ ČK Y e xk re m en t. p o ti sk P ES C Sá čk y P ES C č er né,/ p ot is k/ 12 m y, 20 x2 7 +3 c m 8.8 10 bl ok

Více

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen.

Operace s maticemi. Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Jdi na stranu Celá obr./okno Zavřít 1 Operace s maticemi Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. Brno 2014 RNDr. Rudolf Schwarz, CSc.

Více

Řešení: 20. ročník, 2. série

Řešení: 20. ročník, 2. série Řešení: 20. ročník, 2. série.úloha Předpokládejme, že hledaná cesta existuje. Pak je možné vyrazit z bodu A do bodu D po žluté cestě (obvodu obdélníka). Abychom splnili všechny podmínky zadání, musíme

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy Trivium z optiky 45 7 draz a lom V této kapitole se budeme zabývat průchodem (lomem) a odrazem světla od rozhraní dvou homogenních izotropních prostředí Pro jednoduchost se omezíme na rozhraní rovinná

Více

Věta o dělení polynomů se zbytkem

Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta o dělení polynomů se zbytkem Věta. Nechť R je okruh, f, g R[x], přičemž vedoucí koeficient polynomu g 0 je jednotka okruhu R. Pak existuje jediná dvojice polynomů q, r R[x] taková, že st(r) < st(g)

Více

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková Tento text není samostatným studijním materiálem. Jde jen o prezentaci promítanou na p edná²kách, kde k ní p idávám slovní komentá. N které d leºité ásti látky pí²u pouze na tabuli a nejsou zde obsaºeny.

Více

VÝZVA. Česká republika-ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen zadavatel) se sídlem Karmelitská 7, 118 12 Praha 1, IČ 00022985.

VÝZVA. Česká republika-ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen zadavatel) se sídlem Karmelitská 7, 118 12 Praha 1, IČ 00022985. VÝZVA k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na službu dle 12 odst. 3 a 18 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ), Směrnice MŠMT,

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

2 OBSAH Obsah 1 Z kladn pojmy z teorie jazyk 3 2 vod do teorie automat Historie : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

2 OBSAH Obsah 1 Z kladn pojmy z teorie jazyk 3 2 vod do teorie automat Historie : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : Automaty a gramatiky Jaso korektury: Milo Teodorovi odborn rady a garance: V clav Koubek 10. listopadu 1996 Tato skripta slou jako pom cka k p edn ce Automaty a gramatiky na MFF UK. Obsahuj tedy pouze

Více

matematika vás má it naupravidl

matematika vás má it naupravidl VÝZNAM Algebrický výrz se zvádí intuitivn bez p esn ího vmezení v kolizi s názv dvoj len, troj len, mnoho len. Stále se udr uje fle ná p edstv, e ísl ozn ují mno ství, e jsou zobecn ním vnímné skute nosti.

Více

6 Extrémy funkcí dvou proměnných

6 Extrémy funkcí dvou proměnných Obsah 6 Extrémy funkcí dvou proměnných 2 6.1 Lokálníextrémy..... 2 6.2 Vázanélokálníextrémy.... 4 6.2.1 Metodyhledánívázanýchlokálníchextrémů..... 5 6.2.2 Přímédosazení..... 5 6.2.3 Lagrangeovametoda.....

Více

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204 .2.5 Reálná čísla I Předpoklady: 00204 Značíme R. Reálná čísla jsou čísla, kterými se vyjadřují délky úseček, čísla jim opačná a 0. Každé reálné číslo je na číselné ose znázorněno právě jedním bodem. Každý

Více

Matematick anal za na variet ch Luk Krump Vladim r Sou ek Jakub A. T nsk P EDMLUVA i P edmluva P edkl dan skripta jsou z znamem p edn ky vod do anal zy na variet ch, kterou m l v l tech 1990 { 1995 na

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INFORMAČNÍMU SYSTÉMU O STÁTNÍ PODPOŘE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INFORMAČNÍMU SYSTÉMU O STÁTNÍ PODPOŘE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INFORMAČNÍMU SYSTÉMU O STÁTNÍ PODPOŘE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ Uživatelská příručka, v. 1.07 ze dne 30.04.2015, účinná od 1.kola žádosti za rok 2015 str. 1 z 68 1 Seznam zkratek V textech

Více

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970 PRÁŠKOVÁ NITRIDACE Pokud se chcete krátce a účinně poučit, přečtěte si stránku 6. 1. Teorie nitridace Nitridování je sycení povrchu součásti dusíkem v plynné, nebo kapalném prostředí. Výsledkem je tenká

Více

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany Zadávací dokumentace na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce zadávanou dle zákona 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění: Zadavatel: Římskokatolická farnost děkanství Skuteč Tyršova

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Číslo zakázky (bude doplněno MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, dodávka nebo stavební práce): Zajištění vzdělávacích aktivit pro společnost Volvo Group

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem Ústí nad Labem 30. května 2016 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE V souladu s

Více

Konzultace z předmětu MATEMATIKA pro první ročník dálkového studia

Konzultace z předmětu MATEMATIKA pro první ročník dálkového studia - - Konzultce z předmětu MATEMATIKA pro první ročník dálkového studi ) Číselné obor ) Zákldní početní operce procentový počet ) Absolutní hodnot reálného čísl ) Intervl množinové operce ) Mocnin ) Odmocnin

Více

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA

VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA č. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PŘEVODU ZEMĚDĚLSKÝCH A LESNÍCH POZEMKŮ Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON

Více

Line rn algebra II podle p edn ek prof. Franti ka ika Sazbu v L A TEXu p ipravil Du an Dobe Obsah Diagonalizovatelnost matic 2 Symetrick transformace 4 3 Hermitovsk matice a kongruentnost 5 4 Pozitivn

Více

Úvod do Teorie grafů Petr Kovář

Úvod do Teorie grafů Petr Kovář Úvod do Teorie grafů Petr Kovář Text byl vytvořen v rámci realizace projektu Matematika pro inženýry 21. století (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0332), na kterém se společně podílela Vysoká škola báňská Technická

Více

ROČNÍKOVÁ PRÁCE TEORETICKÉ ŘEŠENÍ STŘECH

ROČNÍKOVÁ PRÁCE TEORETICKÉ ŘEŠENÍ STŘECH ROČNÍKOVÁ PRÁCE TEORETICKÉ ŘEŠENÍ STŘECH Vypracoval: Jan Vojtíšek Třída: 8.M Školní rok: 2011/2012 Seminář: Aplikace Deskriptivní geometrie Prohlašuji, že jsem svou ročníkovou práci napsal samostatně a

Více

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Definujeme svazové kongruence a ukážeme jak pro vhodné binární relace svazu ověřit, že se jedná o svazové kongruence. Popíšeme svaz Con(A) kongruencí

Více

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy 1.1 Relace a funkce V celém textu budeme používat následující označení pro číselné množiny: N množina všech přirozených čísel bez nuly, N={1, 2,

Více

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci Český úřad zeměměřický a katastrální POKYNY Č. 45 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK 25639/2013-22 pro zápis nové stavby, zápis vlastnického práva k nové stavbě a zápis

Více

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace RELACE Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace slouží k vyjádření vztahů mezi prvky nějakých množin. Vztahy mohou být různé povahy. Patří sem vztah býti potomkem,

Více

M M. Je-li ρ M 2 relace, pak vztah (x, y) ρ zapisujeme x ρ y.

M M. Je-li ρ M 2 relace, pak vztah (x, y) ρ zapisujeme x ρ y. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební textykpřednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 8. Uspořádání asvazy Uspořádání je další užitečná abstraktní struktura na množině. Modeluje

Více

Z klady fuzzy modelov n Vil m Nov k Kniha seznamuje ten e se z klady fuzzy logiky a fuzzy regulace. Srozumitelnou formou s minim ln mi n roky na p edchoz matematick znalosti jsou vysv tleny z klady teorie

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ SPLN NÍ KVALIFIKACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ SPLN NÍ KVALIFIKACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ SPLN NÍ KVALIFIKACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 38 zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, v platném zn ní (dále jen zákon) a ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44

Více

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice 11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice (r zné typy soustav rovnic a nerovnic, matice druhy matic, operace s maticemi, hodnost matice, inverzní matice, Gaussova elimina ní metoda, determinanty

Více

3.cvičení. k p = {X, Y } u(x, r 1 = XA ), v(y, r 1 = XA ) u v = {A, R} q = AR. 1. Bodem A kolmici: Zvolím bod X p k(a, r 1 = XA ),

3.cvičení. k p = {X, Y } u(x, r 1 = XA ), v(y, r 1 = XA ) u v = {A, R} q = AR. 1. Bodem A kolmici: Zvolím bod X p k(a, r 1 = XA ), 3.cvičení 1. Bodem A kolmici: Zvolím bod X p k(a, r 1 = XA ), k p = {X, Y } u(x, r 1 = XA ), v(y, r 1 = XA ) u v = {A, R} q = AR Bodem A rovnoběžku: Ještě jednu kolmici. Tři úhly, které je možno rozdělit

Více

MMEE cv.4-2011 Stanovení množství obchodovatelného zboží mezi zákazníkem a dodavatelem

MMEE cv.4-2011 Stanovení množství obchodovatelného zboží mezi zákazníkem a dodavatelem MMEE cv.4-2011 Stanovení množství obchodovatelného zboží mezi zákazníkem a dodavatelem Cíl: Stanovit množství obchodovatelného zboží (předmět směny) na energetickém trhu? Diagram odběru, zatížení spotřebitele

Více

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Michal Bulant Masarykova univerzita Fakulta informatiky 3. 3. 2008 Obsah přednášky Rozklady podle podgrup ô Normální podgrupy Martin Panák, Jan Slovák, Drsná

Více

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz.

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz. 7. Shodná zobrazení 6. ročník 7. Shodná zobrazení 7.1. Shodnost geometrických obrazců Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor,

Více

1 Matematické základy teorie obvodů

1 Matematické základy teorie obvodů Matematické základy teorie obvodů Vypracoval M. Košek Toto cvičení si klade možná přemrštěný, možná jednoduchý, cíl dosáhnout toho, aby všichní studenti znali základy matematiky (a fyziky) nutné pro pochopení

Více

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup

Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup S Matematika IV - 3. přednáška Rozklady grup Michal Bulant Masarykova univerzita Fakulta informatiky 3. 3. 2008 s Obsah přednášky Rozklady podle podgrup ô Normální podgrupy s Doporučene zdroje Martin Panák,

Více

Skalární sou in. Úvod. Denice skalárního sou inu

Skalární sou in. Úvod. Denice skalárního sou inu Skalární sou in Jedním ze zp sob, jak m ºeme dva vektory kombinovat, je skalární sou in. Výsledkem skalárního sou inu dvou vektor, jak jiº název napovídá, je skalár. V tomto letáku se nau íte, jak vypo

Více

Obsah. Trocha právničiny

Obsah. Trocha právničiny Trocha právničiny - Pokud se vám můj ebook líbí, řekněte o tom svým známým. Pošlete jim odkaz na webovou stránku, kde si jej mohou zakoupit. Ebook je mým duševním vlastnictvím a jeho tvorba mě stála spoustu

Více

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K2 E doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LISOVACÍ

Více

Algebra 2 KMI/ALG2. Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. slidy k přednáškám

Algebra 2 KMI/ALG2. Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. slidy k přednáškám Algebra 2 slidy k přednáškám KMI/ALG2 Zpracováno podle přednášek prof. Jiřího Rachůnka a podle přednášek prof. Ivana Chajdy. Vytvořeno za podpory projektu FRUP_2017_052: Tvorba a inovace výukových opor

Více

1 Pravděpodobnostní prostor

1 Pravděpodobnostní prostor Úvod do pravděpodobnosti prizmatem teorie informace 204 Tomáš Kroupa Pravděpodobnostní prostor Základním objektem teorie pravděpodobnosti je pravděpodobnostní prostor. Modeluje všechny možné elementární

Více

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Zpracoval Česká pošta, s.p. Datum vytvoření 14.04.2010 Datum aktualizace 17.04.2014 Počet stran 20 Počet příloh 0 Obsah dokumentu 1.

Více

Úklidové služby v objektu polikliniky

Úklidové služby v objektu polikliniky Městská poliklinika Praha příspěvková organizace Hlavního města Prahy se sídlem Spálená 78/12, Praha 1, 110 00 Česká republika dále jen zadavatel vyhlašuje dle ustanovení 12 odst. 3 Zákona o veřejných

Více

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice Vaše značka/dopis ze dne: Č.j.: Vyřizuje/linka: V Ivančicích dne: OTI Ing. Josef Janíček 4. 6. 2010 Věc: Výzva k podání nabídky-veřejná

Více

i Automaty a form ln jazyky I. podle p edn ek z roku 1991 zpracoval Josef Pojsl Obsah 1 Pojmy jazyka a gramatiky 1 1.1 Jazyky................................................... 1 1.2 Gramatiky.................................................

Více

Příklad 1.3: Mocnina matice

Příklad 1.3: Mocnina matice Řešení stavových modelů, módy, stabilita. Toto cvičení bude věnováno hledání analytického řešení lineárního stavového modelu. V matematickém jazyce je takový model ničím jiným, než sadou lineárních diferenciálních

Více

Výzva k podání nabídky

Výzva k podání nabídky Výzva k podání nabídky Veřejný zadavatel, obec Bohuňovice, si Vás dovoluje vyzvat k podání nabídky na vypracování projektové dokumentace na akci Modernizace a intenzifikace ČOV Bohuňovice, která je podporována

Více

VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE

VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE VYUŽITÍ NEURONOVÝCH SÍTÍ PROSTŘEDÍ MATLAB K PREDIKCI HODNOT NÁKLADŮ PRO ELEKTRICKÉ OBLOUKOVÉ PECE V. Hon VŠB TU Ostrava, FEI, K455, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, 70833 Abstrakt Neuronová síť (dále

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

Databázové a informační systémy

Databázové a informační systémy Databázové a informační systémy 1. Teorie normálních forem Pojem normálních forem se používá ve spojitosti s dobře navrženými tabulkami. Správně vytvořené tabulky splňují 4 základní normální formy, které

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

I. kolo kategorie Z6

I. kolo kategorie Z6 58. ročník Matematické olympiády I. kolo kategorie Z6 Z6 I 1 Naobrázkuječtvercovásíť,jejížčtvercemajístranudélky1cm.Vsítijezakreslen obrazec vybarvený šedě. Libor má narýsovat přímku, která je rovnoběžná

Více

Stanovisko komise pro hodnocení dopadů regulace

Stanovisko komise pro hodnocení dopadů regulace V Praze dne 27. dubna 2015 Č.j.:359/15/REV1 Stanovisko komise pro hodnocení dopadů regulace k návrhu k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně

Více

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů.

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů. Mezní kalibry Mezními kalibry zjistíme, zda je rozměr součástky v povolených mezích, tj. v toleranci. Mají dobrou a zmetkovou stranu. Zmetková strana je označená červenou barvou. Délka zmetkové části je

Více

Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám

Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám Zakázka: Zadavatel: Evropské domy v krajích stavební úpravy objektu Nový Hluchák budova bez č.p. v areálu Pospíšilova 365, Hradec Králové Královéhradecký

Více

Testovací aplikace Matematika není věda

Testovací aplikace Matematika není věda Testovací aplikace Matematika není věda Příručka k http://matematika.komenacek.cz/ Příručka k portálu http://matematika.komenacek.cz/ 2 Uživatelská příručka k portálu 202 BrusTech s.r.o. Všechna práva

Více